12 Mart 2020 tarihinde Dünya Sağlık Örgütü (WHO) küresel bir salgın olan Covid-19 virüsünü duyurmuştu. O tarihten bugüne, Türkiye dâhil olmak üzere, dünyanın birçok ülkesi ne yazık ki Koronavirüs salgınından önemli ölçüde etkilenmiş, salgınla birlikte değişen yaşam koşulları beraberinde insanların tatil ihtiyaçlarını da değiştirmişti. Türkiye’nin yanı sıra dünyanın pek çok ülkesindeki insanların kalabalık yerlerden ziyade doğaya kaçma eğilimlerinin olduğu, çadır ve karavan kampı ile yayla gibi doğayla baş başa kalabilecekleri yerlere gider oldukları gözlemlenmiştir. Kabul etmeliyiz ki tatil anlayışı artık çok değişti. Bizler de insanların bu değişen tatil davranışlarını dikkate alarak oturduk ve Türkiye’nin en güzel yayla yerlerini çıkardık.
Bu yazımızda, Türkiye’nin dört bir yanından derlediğimiz en güzel yayla yerlerini bulabilir, çadır-karavan kampı, konaklama tesisleri ve yeme içme gibi sunduğu olanakların yanı sıra nasıl gitmeniz gerektiği hakkında pratik bilgileri okuyabilirsiniz.
Artvin Yaylaları
Gorgit Yaylası
Karadeniz Bölgesinin incilerinden Artvin’in Macahel bölgesi… Yeryüzünün belki de en güzel köşelerinden biri. İçerisinde birkaç doğa harikası tabiat alanı bulunuyor. Bunlardan biri de kuşkusuz Gorgit Yaylası. Artvin’e 68, Borçka’ya ise 47 km mesafede yer almakta. Yürüyüş, kamp ya da yalnızca temiz hava almak için kaçıp gelmeye değer bir yer. Öyle ki, ta İstanbul’dan bile buraya gelenler var. Tabii ki kampa!
Bazen kendinizi bir sis bulutunun içerisinde bulabilirsiniz, ancak yolunuzu kaybetmeyeceksiniz. Nefes kesen doğası ile 1.700 metredeki Gorgit Yaylası’na muhtemelen yaz ayları geleceğiniz için yayla sakinlerini de görmüş olursunuz. Kendileri oldukça misafirperverdir. Su ve hatta yiyecek ikramında bile bulunabilirler. Çadır kampının yanı sıra yaylaya yakın yerlerde ve zirvede konaklama yapabileceğiniz yayla evleri de mevcuttur.
Nasıl Gidilir: Gorgit Yaylası’na ne yazık ki araç yolu bulunmuyor. Borçka ilçe merkezine geldikten sonra buradan Arkaköy ve Alaca köylerini takip ederek Beyazsu Pansiyon’un olduğu yere kadar gelebilir ve kalan yolu yürüyerek tamamlayabilirsiniz. Eğer iyi bir kondisyona sahipseniz ve etrafı daha fazla keşfetmeyi istiyorsanız Beyazsu Yaylası’ndan yürüyüşe başlayarak da Gorgit Yaylası’na ulaşabilirsiniz. Yaz aylarında Trabzon, Rize ve Artvin şehir merkezlerinden hareketle Gorgit Yaylası’na giden tur acenteleri de mevcut. Bölgeye giden herhangi bir dolmuş ise ne yazık ki bulunmuyor.
Olanaklar: Yürüyüş parkurları, pansiyon ve çadır kamp alanları. Yiyecek ve içeceklerinizi henüz yaylaya gelmeden önce temin etmelisiniz.
Beyazsu Yaylası
Artvin’in Borçka ilçesi sınırlarında yer alan bir başka doğa harikası yer de Beyazsu Yaylası’dır. Artvin şehir merkezine 73, Borçka’ya 41 km mesafede bulunuyor. Beyaz su denilmesinin nedeni, yaylada yer altından ve bir kayadan coşkuyla çıkan suyun köpürerek etrafa yayılmasıymış. Bu bile henüz gitmeyenleri heyecanlandırıyor.
Karçal Dağı’nın eteklerinde ve harikulade bir doğa içerisinde yer alan Beyazsu Yaylası, 3.415 metre yükseklikte bulunmakta. Zirveye vardığınızda sizi olağanüstü bir sis bulutu karşılayacak. Yürüyüş için de harika rotalara sahip. Bazıları Borçka Karagöl, Yıldız Gölü, Efeler Köyü ve Merata Yaylası gibi nadide yerlerdir. Kamp severler için de eşsiz bir yer. Ücretsiz çadır kurabileceğiniz gibi oda konaklaması yapabilmeye olanak tanıyan bir de pansiyon bulunmaktadır.
Nasıl Gidilir: Beyazsu Yaylası, Gorgit Yaylası ile aynı konumda bulunduğu için yine aynı güzergâh olan Arkaköy ve Alaca köylerini geçerek Beyazsu Yaylası’na ulaşabilirsiniz. Artvin’den yola çıkacak olanlar Erenler Köyü yol ayrımını kullanırlarsa mesafeyi 20 km kadar daha düşüreceklerdir. Yaylaya bölgedeki birkaç tur şirketiyle de gidebilmek mümkündür. Ayrıca Artvin şehir merkezinden her saat başı Borçka’ya kooperatif minibüsleri çalışmaktadır. Minibüslerle Borçka’ya geldikten sonra dilerseniz buradan bir araç kiralaması yaparak da yaylaya ulaşımınızı sağlayabilirsiniz.
Olanaklar: Yürüyüş parkurları, pansiyon ve çadır kamp alanları. Yiyecek ve içeceklerinizi henüz yaylaya gelmeden önce temin etmelisiniz.
Sahara Yaylası
Sahara Yaylası, Artvin şehir merkezine 85, Ardahan’a ise 34 km mesafede bulunuyor. Burası Ardahan’a sınır, Kocabey Köyü sınırlarında yer almakta. Yayla, kendi gibi harika bir yola sahip. Tabi biraz baş döndürücü güzelliktedir. Artvin’den yola çıkıp Çoruh Nehri’ni geçtikten sonra büyüleyici bir yol manzarası eşliğinde ulaşabileceğiniz Sahara Yaylası gözün alabildiğine yemyeşil bir bitki örtüsüne sahip. Deyim yerindeyse burası için yeryüzünün gökyüzü ile buluştuğu yer diyebiliriz.
Yüksek rakımda bulunduğu için bol oksijen salgılıyor. Müthiş bir havası ve olağanüstü doğası ile ziyaretçilerine keyifli bir ortam sunan Sahara Yaylası yürüyüş, çadır ve karavan kamp aktiviteleri için oldukça uygundur. Araçla ulaşım her iki şehirden de kolay. Eğer burada 1-2 gün kamp atmayı düşünüyorsanız yakınlardaki Şavşat Seyir Tepesi’ne de uğramanızı tavsiye ederiz.
Bölgede restoran ve bungalov tatil köyü de bulunmakta. Dileyen geceyi burada geçirebilir. Unutmadan, her yıl Temmuz ayının 4. haftası burada Sahara Pancarcı Festivali de düzenlenmektedir.
Nasıl Gidilir: Sahara Yaylası’na Artvin-Ardahan karayolu üzerindenden ulaşım sağlanmaktadır. Her iki şehirden de buraya ulaşımınızı kolayca sağlayabilirsiniz. Ardahan yönünden gelenler Sahara Milli Parkı’nı, Artvin yönünden gelenler ise Şavşat Laşet Motel’i geçtikten sonra yaylaya giden sapa yolu göreceklerdir. Toplu taşımayı kullanacak olanlar ise Şavşat’tan Kocabey ve Karaköy yerleşim yerlerine giden minibüslere binebilir ve Sahara Yaylası yol ayrımında inerek bölgeye ulaşımlarını sağlayabilirler. Yaylaya çıkılan yol stabilizedir fakat her türlü araçla gidilebilir.
Olanaklar: Yürüyüş parkurları, bungalov konaklama yerleri, restoran ve çadır kamp alanları.
Etkinlikler: Her yıl Temmuz ayının 4. haftası Sahara Pancarcı Festivali düzenlenmektedir.
Konaklama Yerleri: Laşet Otel Restoran ve Bungalov Tatil Köyü
Kafkasör Yaylası
Artvin şehir merkezine 8 km mesafede bulunan Kafkasör Yaylası, doğal güzelliği ve nefes açan havası ile yöre halkı ve çevre şehirlerin Yaz aylarında kaçıp geldikleri yerlerden biridir. Şehir merkezine olan yakınlığı burayı epey bir popüler kılmaktadır.
Kafkasör Yaylası, yürüyüş yapmak ve çadır kampı atmak için ideal bir yerdir. Konaklamayı düşünenler için otel ve bungalov evlerin yanı sıra yeme içme ihtiyaçları için bir de restoran bulunmaktadır. Ayrıca Kent Ormanı içerisinde yer alan gölet ve yürüyüş parkurları sayesinde vaktinizi keyifli bir şekilde değerlendirebilirsiniz.
Nasıl Gidilir: Kafkasör Yaylası’na Artvin şehir merkezinden tabelaları takip ederek kolayca ulaşabilmek mümkündür. Yaylaya çıkan yol asfalt olup her türlü araç ile gelinebilir. Şehir merkezinden çıktıktan sonra Balcıoğlu Köyü’nü geçerek Boğa Güreşleri Festival Alanı ve Kent Ormanı’na varacaksınız. Burası aynı zamanda Kafkasör Yaylası’nın olduğu yerdir.
Olanaklar: Yürüyüş parkurları, bungalov konaklama yerleri, restoran ve çadır kamp alanları.
Etkinlikler: Her yıl yaz aylarının başlarında boğa güreşleri, halk oyunları ve canlı müzik gösterilerinin olduğu Kafkasör Kültür ve Sanat Festivali düzenlenmektedir.
Konaklama Yerleri: Kafkasör Dağ Evleri, Arena Otel ve Koliva Otel.
Arsiyan Yaylası
Artvin’in Şavşat ilçesi Yoncalı Köyü sınırlarında bulunan Arsiyan Yaylası, şehir merkezine 104, Şavşat ilçe merkezine ise 35 km mesafede bulunuyor. Ardahan ve Gürcistan sınırlarının kesişiminde kalan Arsiyan Yaylası, nefes kesen bir doğal manzaraya ev sahipliği yapıyor. Bitki örtüsü doygun bir yeşile hâkim. Çevresinde ise saklı birçok göl bulunuyor. Bölgede yürüyüş yaparak bu gizli hazineleri bir bir keşfedebilirsiniz.
Zirvede birkaç yayla evi bulunsa da, konaklama yapabileceğiniz otel ne yazık ki yok. Çadır kampı için de ideal bir yer. Fakat kamp öncesi yiyecek ve içeceklerinizi mutlaka alıp buraya öyle gelmelisiniz.
Nasıl Gidilir: Arsiyan Yaylası’na binek araçla ulaşım çok zordur. Yaylaya yakın köylere kadar gelebilseniz de sonrası için yol bir hayli güçleşmektedir. Eğer bir arazi aracınız varsa yaylaya kolayca ulaşabilirsiniz. Yolu düzgün fakat biraz virajlıdır. Ardahan yönünden gelenler Şavşat’a varmadan önce Kocabey yol ayrımına saparak buradan Veliköy Bucağı ve Pınarlı köylerini takip edip yaylaya ulaşımlarını sağlayabilirler.
Olanaklar: Yürüyüş parkurları, pansiyon ve çadır kamp alanları. Yiyecek ve içeceklerinizi henüz yaylaya gelmeden önce temin etmelisiniz.
Macahel Yaylası
Burası için ‘ölmeden önce görülmesi gereken yer’ diyorlar. Bizce de çok doğru! Gürcistan sınırında, Camili Bucağı Köyü’nde yer alan Macahel Yaylası, Artvin’e 80, Borçka ilçe merkezine ise 46 km mesafede bulunuyor. Burası UNESCO koruması altında bulunan Türkiye’nin ilk ve tek biyosfer rezerv alanıdır. Her şeyiyle tamamen kendine özgü bir yapısı bulunuyor. Doğal ormanlık alanları, endemik bitki türleri ve el değmemiş hatta ayak basmamış nadide yerleri ile her geleni kendisine hayran bırakan eşsiz bir yer.
Araçla ulaşım nispeten kolaydır. Fakat yolları biraz virajlıdır. Bu da yaylaya olan yolculuk sürenizi biraz arttırabilir. Yayla yerinde konaklama yapabileceğiniz pansiyon ve bungalov yerler bulunmakta. Ayrıca çadır kampı da atabiliyorsunuz.
Nasıl Gidilir: Borçka ilçe merkezine geldikten sonra sırasıyla Aralık, Atanoğlu ve Düzenli köylerini geçip tabelaları takip ederek Macahel Yaylası’na ulaşabilirsiniz. Ayrıca Borçka’dan kalkan Camili minibüsleriyle de Macahel Yaylası’na ulaşım sağlamak mümkündür. Yaz aylarında ise Trabzon, Rize ve Artvin’den Macahel Yaylası’na turlar düzenlenmektedir. Alternatif olarak Borçka ilçe merkezinde otomobil ve arazi aracı kiralaması yapan firmalar da bulunmaktadır.
Olanaklar: Yürüyüş parkurları, bungalov, pansiyon ve otel konaklama yerleri, restoran ve çadır kamp alanları.
Etkinlikler: Her yıl Ağustos ayında Machael Saf Kafkas Arı ve Bal Festivali düzenlenmektedir.
Konaklama Yerleri: Green Roof Otel, Han Pansiyon ve Tema Vakfı Konuk Evi.
Rize Yaylaları
Pokut Yaylası
Geldik Rize’nin yaylalarına. Karadeniz sahili boyunca hepsi birbirinden güzel pek çok yayla bulunuyor. Fakat Rize’ye ayrı bir parantez açmalıyız. Bu parantezi dolduracak ilk yer Pokut Yaylası olabilir. Pamuk gibi bir bulut, yemyeşil bir çayırlık alan, kollarınızı açıp koşabileceğiniz, yuvarlanıp toprağın keyfini çıkarabileceğiniz ve salıncakta bulutların üzerine kendinizi bırakabileceğiniz Pokut Yaylası, Türkiye’nin dört bir yanından binlerce doğaseveri mıknatıs gibi kendisine çekiyor.
Pokut Yaylası’na gelmeyi düşünüyorsanız burada mutlaka 1-2 gün çadır kampı atmanızı tavsiye ederiz. Ya da buradaki yayla evleri ve konuk evlerinde kalabilirsiniz. Burası için günübirlik bir gezi hiçbir şey ifade etmeyecektir. Tertemiz havasını soluyup buz gibi suyunu içtikten sonra mutlaka buraya bir kez daha gelmeyi düşünmeniz olasıdır.
Nasıl Gidilir: Pokut Yaylası, Rize şehir merkezine 85 km uzaklıkta bulunuyor. Ardeşen’e gelmeden hemen önce Çamlıhemşin yoluna saparak buradan Şenyuva’ya gelin. Köy merkezinde Çinçiva Kafe’yi göreceksiniz. Az ilerisinde ise Pokut Yaylası’na giden yol ayrımı bulunuyor. Tabela mevcut. Bu yola girip hiçbir yöne sapmadan doğruca Pokut Yaylası’na ulaşabiliyorsunuz. Ancak binek araç ile gidilmesi biraz zor. Yolları fazlasıyla dolambaçlı ve yorucudur. Belki motorla bu yolun üstesinden gelinebilir. Eğer turlarla gelmeyi düşünürseniz Trabzon ve Rize’den yaz aylarında Pokut Yaylası’na turlar düzenlenmektedir.
Olanaklar: Yürüyüş parkurları, bungalov, pansiyon ve otel konaklama yerleri, restoran ve çadır kamp alanları.
Konaklama Yerleri: Pokut Yayla Evi Aile Pansiyonu, Tanevit Dağ Evi ve Orion Boutique Hotel.
Ayder Yaylası
Karadeniz’de yayla turizmi denildiği zaman akla ilk gelen yerlerden biri de şüphesiz Ayder Yaylası’dır. Burası yerli ve yabancı pek çok turistin geldiği cazibe merkezlerinden biridir. Her yıl artan popülaritesi nedeniyle yapılaşma noktasında ne yazık ki bir artış söz konusu. Bu da Ayder’in doğal güzelliğinin ister istemez önüne geçiyor. Ancak yine de ulaşımı kolay ve ziyaretçisine yeme içme ve konaklama noktasında zengin olanaklar sunması ile hep canlılığını korumayı başarıyor.
Butik restoranlar ve ahşap bungalov konaklama yerleri mevcut. Yazı ayrı kışı ayrı olan Ayder Yaylası’na Ocak aylarında gelirseniz Kardan Adam Festivali’ni de görmüş olursunuz. Festival için Trabzon ve Rize’den turlar da düzenlenmektedir.
Nasıl Gidilir: Ayder Yaylası’na özel aracınızla veya Rize şehir merkezinden kalkan dolmuşlarla ulaşmak oldukça kolaydır. Yolu asfalt ve düzgün. Şehir merkezine 85 km mesafede bulunuyor. Çamlıhemşin’i geçtikten sonra yarım saatlik bir sürüş sonrası Ayder Yaylası’na gelebilirsiniz. Dileyen yaz kış Rize ve Trabzon’ndan belirli saatlerde hareket eden turlarla da buraya gelebilir.
Karadeniz’e havayolu ile geliyorsanız Trabzon Havalimanı’ndan bir araç kiralayabilir veya transfer şirketlerinden Ayder Yaylası’na ulaşım talebinde bulunabilirsiniz. Ayrıca HAVAŞ ile Pazar ilçesine kadar gelerek buradan Ayder Yaylası’na giden dolmuşlara da binebilirsiniz.
Olanaklar: Yürüyüş parkurları, bungalov, pansiyon ve otel konaklama yerleri, restoran ve çadır kamp alanları.
Etkinlikler: Her yıl kış aylarında Kardan Adam Festivali düzenlenmektedir.
Konaklama Yerleri: Oris Ahşap Otel, Kuşpuni Dağ Evi ve Nature Lodge Otel.
İkizdere Yaylası
Rize şehir merkezine 56 km uzaklıkta bulunan İkizdere Yaylası, doğa yürüyüşü, kamp ve kuş gözlemciliği için ideal yerlerden biridir. Burayı diğer yaylalardan farklı kılan önemli bir özellik, özel bir tesis bünyesinde hizmet veren kaplıca yerinin olmasıdır. Bu da, İkizdere Yaylası’nı termal turizm açısından önemli kılmaktadır. Aynı zamanda ünlü Anzer balının üretildiği Anzer Yaylası, Çağrankaya ve Ovit Yaylaları da bu bölgede bulunmaktadır. Yol üzerinde konaklama yapabileceğiniz bungalov tipi yerler olduğu gibi çadırınızla da kamp atabiliyorsunuz.
Nasıl Gidilir: İkizdere Yayla’sına ulaşım toprak bir yol ile sağlanmaktadır. Binek araç ile gelinmesi zor. Dileyen ilçe merkezinde bir arazi aracı kiralaması yaparak yaylaya ulaşım sağlayabilir. Rize şehir merkezinden günaşırı kalkan dolmuşlarla da İkizdere’ye ulaşabilmek mümkündür.
Olanaklar: Yürüyüş parkurları ve çadır kamp alanları. Yiyecek ve içeceklerinizi henüz yaylaya gelmeden önce temin etmelisiniz.
Ovit Yaylası
Rize-İspir yolu üzerinden ulaşabileceğiniz Ovit Yaylası yaz-kış muhteşem bir manzaraya ev sahipliği yapıyor. İkizdere yolu üzerinden ulaşımın sağlandığı Ovit Yaylası, Erzurum il sınırına yakın bir noktada yer almakta. 2.460 metre rakımda bulunan yayla, İkizdere’ye 36 km, Rize şehir merkezine ise 88 km mesafede bulunmaktadır.
Kartpostallık kareler yakalayabileceğiniz yaylada zaman zaman sis bulutunun içerisinde kaybolmanız olasıdır. Harika bir havası var. Özellikle yaz aylarında Rize-Erzurum arası seyahat ediyorsanız yol üzerinde dinlenip temiz hava almak için en ideal yerlerden biridir.
Ayrıca buranın her yıl yaz aylarında geleneksel Ovit Şenliklerinin düzenlendiği, Rize, Erzurum ve Trabzon’dan binlerce insanın katılımıyla renkli anlara ev sahipliği yapan yerlerden biri olduğunu da hatırlatmak isteriz.
Konaklama yapmak isteyenler çadır kampı atabilir veya yayla yolu üzerinde bulunan otellerde konaklayabilirler. Yaylada konaklama yerleri dışında telefon, elektrik, çeşme, WC, bakkal, lokanta ve kır kahveleri olanaklar da bulunmaktadır.
Nasıl Gidilir: Rize şehir merkezinden İspir ve İkizdere ilçelerine giden minibüslere binerek Ovit Yaylası’na ulaşımınızı kolayca sağlayabilirsiniz. Binek araçlarıyla gelecek olanlar için yaylaya çıkılan yol asfalt ve kolay ulaşılabilirdir.
Olanaklar: Yürüyüş parkurları, çadır ve otel konaklama yerleri, telefon, elektrik, çeşme, WC, bakkal, lokanta ve kır kahvesi.
Etkinlikler: Her yıl yaz aylarında geleneksel Ovit Yaylası Şenlikleri yapılmaktadır.
Konaklama Yerleri: Ovit Butik Otel
Hazindak Yaylası
Rize’nin Çamlıhemşin ilçesine bağlı, 2.040 metre rakımda bulunan Hazindak Yaylası el değmemiş doğası ile görenleri kendine hayran bırakıyor. Karadeniz yayla kültürünün en saf halini burada görebilirsiniz. Sıralı kutu kutu ahşap evler, yemyeşil bir vadi üzerinde masallar diyarından fırlamış gibi bir manzara sunuyor.
Yaylada herhangi bir lokanta veya konaklama yeri bulunmuyor. Eğer çadır kampı düşünüyorsanız yiyeceklerinizi Çamlıhemşin veya Ayder Yaylası’nda mutlaka alıp öyle gelmelisiniz.
Nasıl Gidilir: Çamlıhemşin’den yola çıkıp Şenyuva Köyü’ne geldikten sonra buradan Pokut Yaylası yönüne dönerek ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Ancak binek araç ile buraya çıkılması oldukça zor. Arazi tipi bir araç ile gelmeniz çok daha iyi olacaktır. Eğer araçlarınızı Ayder Yaylası’nda bırakır ve yürüyerek ulaşmak isterseniz Samitsal, Amlakit ve Palovit Yaylaları arasında patika yollar mevcut. Fakat bu yürüyüşün uzun süreli ve yorucu olacağını unutmamalısınız.
Olanaklar: Yürüyüş parkurları ve çadır kamp alanları. Yiyecek ve içeceklerinizi henüz yaylaya gelmeden önce temin etmelisiniz.
Kavrun Yaylası
Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinde bulunan bir diğer yayla ise Kavrun Yaylası’dır. Aşağı Kavrun ve Yukarı Kavrun adında iki yayla yerinden oluşuyor. 1.950-2.300 metre arası değişen rakıma sahip Kavrun Yaylası Rize şehir merkezine 92 km uzaklıkta bulunuyor.
Yaylaya vardığınızda sizi muhteşem bir bitki örtüsü ve rengârenk çiçekler karşılayacak. Dileyen 1,5 km daha yol yürüyerek 2.267 metre yükseklikteki Yukarı Kavrun’a gelebilir. Yayla yolu üzerinde konaklama yerleri bulunuyor. Dilerseniz çadır kampı da atabilirsiniz. Ancak rakımın vermiş olduğu soğuk nedeniyle gece konaklamanızda yanınızda iyi bir polar ve uyku tulumu olması gerektiğini unutmayın.
Nasıl Gidilir: Kavrun Yaylası’na giden yol toprak ve taşlıktır. Binek araç ile gidilmesi çok zor. 4X4 türü altı yüksek iyi bir arazi aracına ihtiyacınız olacak. Rize’den yola çıkıp Çamlıhemşin istikameti üzerinden Ayder Yaylası’na geldikten sonra buradan 1 saat kadar daha yol gitmeniz gerekiyor. Yaz aylarında ise Çamlıhemşin’den Kavrun Yaylası’na doğrudan minibüsler gitmektedir.
Olanaklar: Yürüyüş parkurları, dağ evleri ve çadır kamp alanları. Yiyecek ve içeceklerinizi henüz yaylaya gelmeden önce temin etmelisiniz.
Etkinlikler: Her yıl Ağustos ayında Kavrun Yayla Şenlikleri yapılmaktadır.
Konaklama Yerleri: Kavrun Dağ Evleri
Anzer Yaylası
Anzer Yaylası, Rize’nin İkizdere ilçesine 35 km mesafede bulunuyor. Kavrun gibi aşağı ve yukarı olmak üzere iki yayla yerine sahip. İkizdere’nin Ballıköy mevkinde bulunan Anzer Yaylası 2.105 metre rakımda ve Rize şehir merkezine 85 km uzaklıkta yer almakta. Geniş bir vadi içerisinde irili ufaklı dağların yamaçlarına kurulu yayla evleri ile güzel manzaralara ev sahipliği yapıyor. Yürüyüş yapabileceğiniz parkurlar da mevcut. Çadır kampı da atabiliyorsunuz. Ancak pansiyon konaklama ve yeme içme yerleri ne yazık ki bulunmuyor.
Yaylaya vardığınızda rengârenk çiçeklerle karşılaşacaksınız. Bunlar, dünyaca ünlü Anzer balının damıtıldığı bitkilerdir. Yaz ve kış doğanın değişimi ile farklı renklere bürünen Anzer Yaylası, fotoğrafçılar için de ideal yerlerden biridir.
Nasıl Gidilir: Araçla gelenler Rize-İspir yolundan devam edip Dereköy yönüne saptıktan sonra sırasıyla Tozköy, Diktaş ve Çataltepe köylerini geçerek Ballıköyü üzerinden yaylaya ulaşılabilirler. Ayrıca İkizdere ilçesinden Ballıköy’e her gün minibüsler de hareket etmektedir.
Olanaklar: Yürüyüş parkurları ve çadır kamp alanları mevcut. Yiyecek ve içeceklerinizi henüz yaylaya gelmeden önce temin etmelisiniz.
Gito Yaylası
Bir Karadeniz klasiği… Gito Yaylası en az Ayder Yaylası kadar popüler bir yerdir. Bunda sırt çantalı gezginlerin rolü çok büyük olsa gerek? Rize’nin Çamlıhemşin ilçesi Çat Vadisi’nde bulunan Gito Yaylası 2.070 metre rakımı ile ziyaretçilerine hem bol oksijen hem de bulutların üzerinde muazzam bir manzara sunuyor.
Gito Yaylası’na kışın gelmek biraz zor olabilir ancak yaz aylarının sıcaklarından kaçıp Karadeniz turuna çıkmaya niyetlendiyseniz ve Gito Yaylası’nı da görmek istiyorsanız burada yer alan ahşap yayla evlerinde birkaç gün kalabilir ve bölgeyi doyasıya keşfedebilirsiniz.
Nasıl Gidilir: Çamlıhemşin’e geldikten sonra Zil Kalesi yönünde devam edip tabelaları takip ederek bir süre daha yol gittikten sonra buraya ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Yol, yaylaya yaklaştıkça iyice bozuluyor. Asfalt bir yola sahip değil. Bu da ilerlemenizi biraz güçleştirebilir. Binek araçla gelmek imkansız. İyi bir 4×4 arazi aracına sahip olmanız gerekiyor. Eğer sırt çantalı bir gezginseniz otostop çekmeyi deneyebilir veya Rize’den günübirlik turlara katılarak Gito Yaylası’na gelebilirsiniz.
Olanaklar: Yürüyüş parkurları, dağ evleri ve çadır kamp alanları. Yiyecek ve içeceklerinizi henüz yaylaya gelmeden önce temin etmelisiniz.
Konaklama Yerleri: Gito Yessi Bungalov, Kaçkar Dağ Evi
Elevit Yaylası
Çamlıhemşin, çevresinde doğa harikası birbirinden güzel yaylalara ev sahipliği yapıyor. İnsan hangisini ziyaret edeceğinizi bazen şaşırabiliyor. Diğer yaylalar kadar popüler olmasa da son yıllarda İnternette sıkça karşılaştığımız Elevit Yaylası yaz aylarında artan ziyaretçisi ile popülerleşmeye başladı.
Elevit Deresi’nin kıyısında, yeşilin bin bir tonunu görebileceğiniz yayla, birkaç betonarme yapıya ek olarak tipik yayla evlerinden oluşuyor. Çadır kampı, piknik ve yürüyüş için ideal bir yer. Yayla yamacında yeme içme için bir restoran ve kır kahvehanesi de bulunuyor. Ayrıca konaklama imkânı da bulunmaktadır.
Nasıl Gidilir: 1.884 metre rakımda, Çamlıhemşin’e 55 km mesafede bulunan Elevit Yaylası’na Zilkale yolunu takip ederek önce Şenyuva Köyü’ne gelip buradan tabelaları takip ederek ulaşabilmek mümkündür. Yaylaya çıkılan yol asfalt ve her türlü araçla gelinebilir. Ayrıca yaz aylarında Çamlıhemşin’den minibüslerle ve Pazar ilçesinden haftanın belirli günlerinde dolmuşlarla Elevit Yaylası’na gelebilirsiniz.
Olanaklar: Yürüyüş parkurları, dağ evleri, çadır kamp alanları, restoran, kır kahvesi ve camii.
Etkinlikler: Her yıl Ağustos ayında Elevit Yayla Şenlikleri düzenlenmektedir.
Konaklama Yerleri: Kartal Pansiyon
Sal Yaylası
2.070 metre rakımda, Pokut Yaylası’na yakın bir konumda bulunan Sal Yaylası, Hemşin yapı mimarisini en net görebileceğiniz yerlerden biridir. Karadeniz kültürünü yerinde görüp yaşayabileceğiniz yayla, gür ve sık köknar ağaçlarının ortasında yemyeşil bir çimenlik alan ve ortasından patika yolun geçtiği, etrafa serpili yayla evleri ile adeta İsviçre’nin yaylalarını andırıyor.
Sal Yaylası, çadır kampı ve yürüyüş aktiviteleri için ideal bir yerdir. Konaklama şansı ise ne yazık ki bulunmuyor. Ancak yakındaki Pokut yaylasında birkaç pansiyon yeri mevcut. Kamp atmayı düşünüyorsanız yiyecek ve içeceklerinizi mutlaka alıp öyle gelmelisiniz.
Nasıl Gelinir: Pokut Yaylası’na, Çamlıhemşin üzerinden Şenyuva Köyü’ne (Çinçiva) gelerek buradan Pokut yol ayrımına sapıp bir süre yol gittikten sonra varabilirsiniz. Ancak yaylaya çıkan yol aşırı virajlı, toprak ve taşlı. Binek araçla ilerlemesi zor olacaktır. Altı yüksek iyi bir arazi aracı ile yaylaya kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz. Ayrıca Rize ve Trabzon’dan yaz ayları Sal Yaylası’na düzenli olarak turlar da düzenlenmektedir.
Olanaklar: Yürüyüş parkurları ve çadır kamp alanları mevcut. Yiyecek ve içeceklerinizi henüz yaylaya gelmeden önce temin etmelisiniz.
Petran Yaylası
Bu defa İkizdere’ye gidiyoruz. Rize’nin İkizdere ilçesine 28 km mesafede bulunan Petran Yaylası sahip olduğu doygun yeşil tonları ile ziyaretçilerine hem seyir zevki yüksek manzara hem de bol oksijen sunuyor. Bitki türlerinin zenginliği, temiz havasına yansıyan Petran Yaylası, doğa ile iç içe olmayı seven herkese keyif alabilecekleri bir ortam vadediyor. Konaklama yapabileceğiniz pansiyon veya dağ evi bulunmuyor. Ancak çadır kampı için bolca düzlük bulunmaktadır.
Nasıl Gidilir: Petran Yaylası’na Anzer Vadisi yolu üzerindeki Kamanın Dibi yolundan ayrılarak ulaşım sağlanmakta. Yaylaya giden yok toprak ve stabilize. Bu nedenle binek araçla gitmeyi düşünenler yolu yavaş gitmeliler. Dileyen İkizdere ilçesinde bir arazi aracı kiralayarak da yaylaya ulaşımını sağlayabilir.
Olanaklar: Yürüyüş parkurları ve çadır kamp alanları mevcut. Yiyecek ve içeceklerinizi henüz yaylaya gelmeden önce temin etmelisiniz.
Etkinlikler: Her yıl kış aylarında Petran Kayak Şenliği düzenlenerek Lazboard (kayak tahtası ile yarış) yapılmaktadır.
Amlakit Yaylası
Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinde bulunan Amlakit Yaylası, 1.993 metre rakımda dik dağların arasında derin bir vadide bulunuyor. Dağın yamaçları yerel mimarinin en güzel örnekleri olan yayla evleri ile örtülü. Hepsi rengârenk ve yayla üzerine bir sim gibi dağılmış vaziyette seyir zevki yüksek manzaralar sunuyor.
Kampçılar, dağcılar ve yürüyüş severler için etrafta keşfedilecek pek çok doğal zenginlikler mevcut. Yürüyüş için öncesinde kayalara işaretlenmiş rota bilgisi bulunmakta. Çadır kampının yanı sıra yaylada konaklayabileceğiniz 2 tane de pansiyon yeri bulunuyor.
Nasıl Gidilir: Amlakit Yaylası’na Polovit Yaylası üzerinden ulaşabilmek mümkün ancak yolun toprak ve taşlı olması nedeniyle binek araçla gidilmesi çok zordur. Bir diğer alternatif ise Çamlıhemşin’den yola çıkıp Ayder ve Hazindak Yaylalarını takip ederek buradan Amlakit Yaylası’na bağlanan 10 km’lik asfalt yolu yürüyerek ulaşmak olacaktır. Ayrıca Sal, Pokut ve Hazindak yaylalarından yaklaşık 25 km’li bir yürüyüş ile ulaşabilmek mümkün.
Olanaklar: Yürüyüş parkurları, pansiyon ve çadır kamp alanları. Yiyecek ve içeceklerinizi henüz yaylaya gelmeden önce temin etmelisiniz.
Etkinlikler: Her yıl Varvator Şenlikleri düzenlenmektedir.
Konaklama Yerleri: Ufuk Pansiyon
Giresun Yaylaları
Sis Dağı Yaylası
Adı gibi sisli, başı dumanlı bir yayla… Sis Dağı, Giresun’un Görele ilçesi sınırlarında, şehir merkezine 98, Görele ilçe merkezine ise 38 km uzaklıkta yer almakta. 2.182 metre rakımda bulunan Sis Dağı, zirvesini süsleyen çam ormanları ile huzur veren bir manzaraya sahip.
Ağaçların arasından süzülen yoğun bulut kütlesi burayı eşsiz kılıyor. Göz alabildiğine yemyeşil bir bitki örtüsü, yürüyüş parkurları ve elbette sis bulutu çekildiğinde Giresun’un olağanüstü manzarası insanın ruhuna hitap ediyor. Sis Dağı’na gelirken yol üzerinde şelaleler, çeşmeler ve doğal güzellikler ile karşılaşacaksınız. Zirveye vardığınızda ise rengârenk çiçeklere şahit olacaksınız.
Nasıl Gidilir: Görele ve Trabzon’un Şalpazarı ilçesinden ulaşım sağlanabilir. Ancak yolları aşırı virajlı ve bir süre sonra bozuluyor. Binek araç ile gelmek zor olabilir. Görele’den gelenler Zıva Vadisi’ne giden 35 km’lik yolu takip ederek yaklaşık 1 saatte, Trabzon tarafından gelecek olanlar ise Şalpazarı yolundan 45 km sürüş ile Sis Dağı’na ulaşabilirler.
Olanaklar: Yürüyüş parkurları ve çadır kamp alanları mevcut. Yiyecek ve içeceklerinizi henüz yaylaya gelmeden önce temin etmelisiniz.
Etkinlikler: Her yıl Temmuz ayının son haftası Sisdağı Şenlikleri düzenlenmektedir.
Kümbet Yaylası
Rize’deki birkaç yaylaya ek olarak Giresun’un Dereli ilçesi sınırlarında bulunan Kümbet Yaylası da meşhur ve turistik yaylalardan biridir. Yapılaşma olarak geniş bir yerleşim alanına sahip. Camii, restoran, kır kahvesi ve otel gibi olanaklar mevcut. Yayla 1.640 metre rakımda ve bölgenin eşsiz manzaralarına ev sahipliği yapıyor. Ulaşımın da kolay olması nedeniyle yöre halkı başta olmak üzere şehri ziyaret eden yerli ve yabancı pek çok insan hafta sonu buraya kaçarak hem temiz bir hava alıyor hem de keyifli bir gün geçiriyorlar.
Nasıl Gidilir: Kümbet Yaylası Giresun’a 57 km, Dereli ilçesine ise 27 km mesafededir. Yaylaya ulaşım oldukça kolay sağlanmaktadır. Özel araç sahipleri Dereli ilçesini geçtikten sonra Güdül Köyü yönüne saparak gelebilirler. Ayrıca yaz aylarında Dereli ilçesinden kalkan dolmuşlarla da Kümbet Yaylası’na ulaşabilmek mümkündür.
Olanaklar: Yürüyüş parkurları, çadır kamp alanları, bakkal, lokanta, kır kahvesi, restoran, otel ve pansiyon.
Etkinlikler: Her yıl Temmuz ayında Uluslararası Kümbet Kültür ve Sanat Festivali düzenlenmektedir.
Konaklama Yerleri: Kümbet Zirve Otel ve Onur Sena Butik Otel
Bektaş Yaylası
Dereli ilçesinde bulunan bir diğer yayla yeri ise Bektaş Yaylası’dır. Dereli ilçesine 45, Giresun’a 55 km mesafede bulunuyor. Buraya yaz kış minibüslerle ulaşım kolaylığı bulunmaktadır. 2.000 metre rakımda bulunan Bektaş Yaylası’nda hayat kışın da devam ediyor. Elektrik, su, bakkal, fırın ve kahvehane gibi olanaklar mevcut. Temiz hava almak için yürüyüşe ve çadır kampına uygun bir yerdir. Fazla tahribata uğramamış doğası size güzel bir tabiat alanı sunacaktır. Bodur çam ağaçları ve yemyeşil çayır alanları burayı masalsı bir yer yapıyor.
Ulaşımı da kolay olması nedeniyle hafta sonu sabahtan çıkıp akşama kadar vakit geçirmek için ideal. Ancak konaklamalı kamp atacakların sıkı giyinmesini tavsiye ederiz. Çünkü yaz geceleri bile soğuk oluyor. İhtiyaçlarınızı yayla yerinde karşılayabiliyorsunuz. Otel konaklaması gibi yerler ise bulunmuyor.
Nasıl Gidilir: Giresun şehir merkezinden çıktıktan sonra Kayadibi ve Erimez Köyü istikametinde ilerleyip Yavuzkemal’e gelerek buradan Bektaş Yaylası’na ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Bu güzergahın Yavuzkemal’e kadar olan bölümü asfalt, sonrası ise toprak yoldan oluşuyor. Toplu taşımayı kullanacak olanlar için Dereli ilçesinden Bektaş Yaylası’na düzenli olarak dolmuşlar kalkmaktadır.
Olanaklar: Yürüyüş parkurları, çadır kamp alanları, bakkal, lokanta, PTT, elektrik, çeşme ve kır kahvesi.
Ordu Yaylaları
Perşembe Yaylası
Burayı özel kılan nedenlerden biri masmavi gölü ve büyüleyici manzarası olabilir. Ordu’nun Aybastı ilçesi sınırlarında bulunan Perşembe Yaylası, 1.500 metre yükseklikte, bölgenin en popüler yayla yerlerinden biridir. Öyle ki Evliya Çelebi bile dünyaca ünlü seyahatnamesinde buranın güzelliklerinden bahsetmiştir.
Eğer Ordu’ya yolunuz düşerse buraya mutlaka uğramanızı ve hatta gölün kenarında çadır kampı atmanızı tavsiye ederiz. Böylece etrafı gezmeye de vaktiniz olur ve seyir tepesine çıkarak kıvrılan menderes ve gölü de kuş bakışı görebilirsiniz. Yaylaya vardığınızda yamaçta köy yeri ve burada restoran, camii ve kafe gibi yerleri bulacaksınız.
Nasıl Gidilir: Ordu şehir merkezine 105, Aybastı ilçesine 19 ve Akkuş ilçesine 12 km mesafede bulunan Perşembe Yaylası’na binek araçlarınız ile asfalt yolla rahatlıkla ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Yaz aylarında Aybastı ilçesinden düzenli olarak minibüsler de yaylaya gitmektedir. Ayrıca Ordu şehir merkezinden ve Fatsa’dan bazı turizm firmaları Perşembe Yaylası’na turlar düzenlemektedir.
Olanaklar: Yürüyüş parkurları, çadır kamp alanları, otel ve pansiyon konaklama, camii, restoran ve kafe.
Etkinlikler: Her yıl geleneksel olarak Perşembe Yaylası Güreş ve Kültür Festivali ve Kış Festivali düzenlenmektedir.
Konaklama Yerleri: Belen Yayla Otel, Taş Konak Butik Otel
Korgan Yaylası
Ordu’nun Korgan ilçesine 25 km uzaklıkta bulunan Korgan Yaylası, rengârenk kır çiçekleri, obaları ve geniş düzlük alanları ile ziyaretçilerine kendilerini stresten uzak keyifli bir gün geçirebilecekleri olağanüstü bir ortam sunuyor. 1.577 metre yükseklikte bulunan Korgan Yaylası’na ulaşım kolaydır. Yolu asfalt ve düzgündür. Tokat’ın Niksar ilçesinden de buraya ulaşabilmek mümkün. Ayrıca Aybastı ilçesine de doğrudan bağlantı yolu bulunmakta. Yılın 365 günü ziyaret edilebilir.
Yayla yeri bahar aylarında açan papatyalar ile muhteşem bir görünüme bürünüyor. Yazın sıcaklarından kaçıp biraz serinlemek ve temiz hava almak için gelmeye değer bir yerdir. Ayrıca çadır kampı da yapılabilir. Bölgede yaşayan yayla sakinleri de bulunuyor. Eğer yolunuz Temmuz ayında buraya düşerse şenliklere de katılmayı ihmal etmeyin deriz.
Nasıl Gidilir: Korgan Yaylası’na çıkan yol asfalt ve düzgündür. Her türlü binek araç ile kolayca ulaşım sağlanmaktadır. Fatsa-Korgan yolunu takip ederek ilçeye gelebilir ve buradan 25 km daha asfalt yol giderek yaylaya ulaşabilirsiniz. Yaz aylarında ise Korgan ilçesinden düzenli olarak yaylaya dolmuşlar gitmektedir.
Olanaklar: Yürüyüş parkurları ve çadır kamp alanları mevcut. Yiyecek ve içeceklerinizi yaylaya gelmeden önce temin etmelisiniz.
Etkinlikler: Her yıl Temmuz ayında Korgan Yayla Şenlikleri düzenlenmektedir.
Çambaşı Yaylası
Şairlere ve yazarlara ilham olabilecek bir yer… Çambaşı Yaylası, özellikle bahar aylarında canlanan doğası ile yemyeşil bir görünüme bürünerek ziyaretçilerine kartpostallık manzaralar sunuyor. Kırmızı kiremitli çatılarıyla yöre mimarisine uygun evleri burada görebilmek mümkündür. Sizi yormayacak ufak tepelerine patika yollardan çıkarak aşağıyı kuş bakışı izleyebilir, tertemiz yayla havasını bolca içinize çekebilirsiniz. Yayla yerinde otel, restoran, lokanta ve piknik yerleri mevcut. Dileyen çadır kampı da atabilir.
Nasıl Gidilir: Çambaşı Yaylası, Ordu şehir merkezine 57 km mesafede bulunuyor. Kabadüz, Kirazdere ve Yokuşdibi ilçelerini geçerek yaylaya ulaşabilmek mümkün. Yılın tüm ayları açık olan yolu düzgün ve ulaşılabilirdir. Toplu taşımayı kullanacak olanlar için Ordu’dan Çambaşı Yaylası’na düzenli olarak minibüsler gitmektedir.
Olanaklar: Yürüyüş parkurları, çadır kamp alanları, otel konaklama, restoran, lokanta, piknik yerleri, pazar yeri, camii ve kafe.
Etkinlikler: Her yıl düzenli olarak Çambaşı Yaylası Festivali ve Ocak aylarında Kar Festivali düzenlenmektedir.
Konaklama Yerleri: Çambaşı Otel, Otel Aydoğdu
Trabzon Yaylaları
Kiraz Yaylası
Kiraz aylası, 1.660 metre rakıma doğanın tüm güzel renklerini görebileceğiniz bir yer. Yaylayı ziyaret edenler için gerekli altyapı mevcut. Bakkal, lokanta, kasap ve telefon gibi olanaklar bulunmaktadır. Ancak otel veya pansiyon konaklaması ne yazık ki bulunmuyor. Fakat dileyen yaylanın yamaçlarına çadır kampı atabilir. Burada yapılan çim kayağı ise oldukça meşhurdur. Ayrıca her yıl geleneksel olarak Ayeser Şenlikleri de düzenlenerek yaylanın popülaritesi artmaktadır.
Nasıl Gidilir: Trabzon’un Maçka ilçesine 22 km uzaklıkta bulunan Kiraz Yaylası, asfalt yol ile kolayca ulaşılabilen bir yerdir. Maçka’ya bağlı Gürgenağaç Köyü’ne geldikten sonra 7 km’lik toprak yol ile ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Yayla yolu toprak olsa da, otomobil ile ulaşımda sorun yaşanmıyor. Yaz aylarında ise Maçka ve Kiraz Yaylası güzergâhında minibüsler düzenli olarak çalışmaktadır.
Olanaklar: Yürüyüş parkurları, çadır kamp alanları, lokanta, bakkal, kasap, telefon ve kır kahvesi.
Etkinlikler: Her yıl Temmuz ayının 3. Cuma günü Ayeser Şenlikleri düzenlenmektedir.
Hıdırnebi Yaylası
Trabzon’un Akçaabat ilçesinde bulunan Hıdırnebi Yaylası bölgenin Uzungöl’den sonra gelen en popüler yerlerinden biridir. Trabzon şehir merkezine 38 km mesafede bulunuyor. Yaz kış yerli ve yabancı pek çok turistin ziyaret ettiği yayla bölge turizmi için önemli bir yere sahiptir. İhtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz düzeyde gerekli altyapıya sahip. Restoran, cami, fırın, kasap ve otel gibi yerler bulunuyor.
Nasıl Gidilir: Akçaabat ilçe merkezinden Düzköy yoluna saparak Arpacılı ve Kuruçam köylerini geçtikten sonra yaylaya ulaşabilirsiniz. Yolun son 6 kilometresi oldukça virajlıdır. Özellikle kış ayları yaşanacak yoğun sis ile gelinmesi biraz zor olabilir. Dileyen Trabzon şehir merkezinden Hıdırnebi Yaylası’na giden turlara da katılabilirler.
Olanaklar: Yürüyüş parkurları, çadır kamp alanları, dağ evi ve otel, lokanta, bakkal, kasap, fırın ve kır kahvesi.
Etkinlikler: Her yıl Temmuz ayının 20. günü Hıdırnebi Yayla Şenlikleri düzenlenmektedir.
Konaklama Yerleri: Hıdırnebi Yaylakent Tesisleri, Yeşilyurt Dağ Tesisleri (0537 341 82 83)
Haldizen (Demirkapı) Yaylası
Haldizen Yaylası diğer bir adıyla Demirkapı Yaylası Trabzon’un Çaykara ilçesi Haldizen Vadisi’nde 1.900 metre rakımda bulunan, sis bulutlarının altında saklı kalmış doğal bir güzelliğe ev sahipliği yapıyor. Zirvedeki yerleşim yerlerinin yanından geçen buz gibi dere suyu çıkardığı ses ile ziyaretçilerine adeta terapi gibi bir an yaşatıyor.
Yürüyüş yaparak temiz yayla havasını içinize çekebilir, dilerseniz patika yollarında dağ bisikleti sürüp etrafı keşfedebilirsiniz. Çadır kampı için de uygun bir yerdir. Altyapısı çadır konaklaması yapacaklar için yeterlidir.
Nasıl Gidilir: Haldizen Yaylası’na ulaşım Uzungöl’ün Şerah Köyü üzerinden sağlanmaktadır. Köye geldikten sonra 16 km daha yol gidilerek bu doğa harikası yere ulaşabilirsiniz. Ayrıca Uzungöl’den birkaç tur firması yaz aylarında Haldizen Yaylası’na tur düzenlemektedir. Bir diğer alternatif ise Demirkapı Köyü’ne gelerek buradan yaylaya yürümek olacaktır.
Olanaklar: Yürüyüş ve bisiklet parkurları, çadır kamp alanları ve ahşap konaklama yerleri ve bakkal.
Konaklama Yerleri: Yedigöller Otel
Şolma Yaylası
Maçka ilçesinde bulunan bir diğer doğa harikası yer ise Şolma Yaylası’dır. Diğer yaylalara kıyasla daha bakir ve el değmemiş bir doğaya sahip. Yeni yapılaşmalar bulunmuyor. Tamamıyla yöre yapısına uygun tek katlı yayla evleri ve göz alabildiğine yemyeşil bir doğaya sahip. Kış ayları çöken yoğun sis bulutu burayı inanılmaz güzellikte kılıyor. Bulutlar çekildiğinde ise ortaya çıkan olağanüstü doğa manzarası ve tertemiz havası insanın ömrünü uzatır türden. Sırt çantalı gezginler ve çadır kampı atacaklar için yaylada bakkal, elektrik ve çeşme gibi olanaklar bulunuyor.
Nasıl Gidilir: Şolma Yaylası, Maçka ilçesine 22 km mesafede bulunuyor. Ocaklı ve Ispela köylerini geçerek yaylaya ulaşılabilir. Ancak yaylaya giden yol hem virajlı hem de toprak. Binek araçla gelmek çok zor. Altı yüksek bir arazi aracına ihtiyacınız olacak. Yaz aylarında ise Maçka’dan düzenli olarak Şolma Yaylası’na dolmuşlar gitmektedir.
Olanaklar: Yürüyüş parkurları, çadır kamp alanları, elektrik, çeşme ve bakkal.
Bayburt Yaylaları
Kop Dağı Yaylası
Bayburt-Aşkale yolu üzerinde 2.918 metre rakımda bulunan Kop Dağı bölgede kayak sporu için önemli duraklardan biridir. Şehirlerarası otobüsle gidilebileceği gibi özel araçlarla da ulaşım kolayca sağlanabilir. Bölgede 112 yataklı İl Özel İdaresi’ne ait bir de konuk evi bulunuyor. Konaklamanın yanı sıra yeme içme yerlerinin de bulunduğu Kop Dağı Yaylası yüksek rakımlı olması nedeniyle yaz ayları da bir hayli serin olmaktadır. Yazın yürüyüş yapmak ve temiz hava almak için tercih edilebilir. Bayburt ve Erzurum arası seyahat eden pek çok insan burayı bir dinlenme yeri olarak kullanıyor. Yalnızca doğayla baş başa kalabileceğiniz Kop Dağı kafa dinlemek için çok harika bir yerdir.
Nasıl Gidilir: Bayburt’a 39, Erzurum’a 80 km mesafede bulunan Kop Dağı’na Erzurum-Bayburt karayolu üzerinden tabelaları takip ederek kolayca ulaşabilirsiniz.
Olanaklar: Kayak merkezi, yeme içme yerleri, konuk evi ve yürüyüş parkurları.
Etkinlikler: Her yıl kış aylarında geleneksel olarak Kop Dağı Kar Festivali düzenlenmektedir.
Konaklama Yerleri: İl Özel İdaresi Konuk Evi
Soğanlı Yaylası
Dünyanın en tehlikeli yolları arasında gösterilen Bayburt–Trabzon il sınırındaki Soğanlı Geçidi, pek çok kişinin geçmek için hayal kurduğu fakat bir türlü cesaret edemediği yerlerden biridir. 29 keskin virajdan oluşan Soğanlı Geçidi 106 km uzunluğunda. Evet, bu yolu geçmesi biraz tehlikeli olsa da, cesaretini toplayıp geçebilenler muhteşem manzaralara tanık olacakları kesin. Of tarafından gelenler dilerlerse Soğanlı Geçidi’ni geçtikten sonra Kuşmer Yaylası’na da uğrayabilirler. Bölge çadır kampı için uygun alanlara sahip. İhtiyaçlarınız için herhangi bir tesis bulunmuyor. Bölgenin yaz aylarında bile havasının serin olması nedeniyle gece üşümemek için yanınıza kalın bir şeyler almanızı tavsiye ederiz.
Nasıl Gidilir: Bayburt yönünden gelenler Çaykara yolunu takip edip Kılıçkaya Köyü’ne geldikten sonra buradan Of yoluna sapıp ulaşımlarını sağlayabilirler. Trabzon yönünden gelenler ise Çaykara’dan sonra Çambaşı’nı geçtikten sonra Bayburt-Of yolu üzerinden ulaşımlarını sağlayabilirler. Ancak bu yolun keskin virajlara sahip olduğunu ve oldukça tehlikeli olduğunu hatırlatmak durumundayız.
Olanaklar: Yürüyüş parkurları, çadır kamp alanları ve ateş yakılabilir alanlar. Yiyecek ve içeceklerinizi yaylaya gelmeden önce temin etmelisiniz.
Kuşmer Yaylası
Of-Bayburt yolu üzerinde Soğanlı Geçidi’ni geçtikten hemen sonra Aydıntepe Mevkine saparak ulaşabileceğiniz Kuşmer Yaylası, 2.200 metre rakımda ve 500 haneye yakın yerleşim yerine ev sahipliği yapan bölgenin ziyaret edilebilir yerlerinden biridir. Yaylada devam eden bir hayat var. Camii, bakkal ve fırın gibi yerlerin de mevcut olduğu Kuşmer Yaylası, çevre şehirlerde yaşayıp hafta sonu bir yerlere gitme niyetinde olanlar için ideal yerlerden biridir. Çadır ve karavan kampına da müsait bir yer.
Nasıl Gidilir: Bayburt şehir merkezinden Aydıntepe ilçesi yönünde ilerleyip Gümüşdamla Köy yoluna saparak yön tabelalarını bırakmadan yaylaya ulaşabilirsiniz. Toplu taşıma kullanacak olanlar Bayburt otogarından Aydıntepe’ye giden minibüslere binebilir ve ilçeye geldikten sonra buradan Gümüşdamla Köyü’ne giden dolmuşlara aktarma yapabilirler. Yaz ayları Gümüşdamla Köyü’nden Kuşmer Yaylası’na düzenli olarak dolmuşlar da gitmektedir.
Olanaklar: Yürüyüş parkurları, çadır ve karavan kamp alanları, camii, bakkal, fırın, kasap ve kır kahvesi.
Etkinlikler: Her yıl Ağustos ayının 2. Cumartesi günü Kuşmer Yayla Şenlikleri düzenlenmektedir.
Gümüşhane Yaylaları
Taşköprü Yaylası
Yaylanın altyapısı ziyaretçiler için yeterli düzeyde. Otel ve bungalov tipi konaklama yerleri bulunuyor. Ayrıca restoran, market, fırın, cami ve çay bahçeleri gibi yerler mevcut. Zengin bir flora ve faunaya sahip olan Taşköprü Yaylası bu özelliği ile pek çok fotoğrafçının da buraya gelmesine neden oluyor. Kamp atmaya müsait olup, etrafta yürünecek patika yollara sahiptir. Yayla yerini adımlarken yol sizi birbirinden güzel doğal manzaralara ve tarihi kalıntılara çıkaracaktır.
Nasıl Gidilir: Gümüşhane şehir merkezine 50 km mesafede bulunan Taşköprü Yaylası, Yağmurdere bucağı Dumanlı Köyü sınırlarında yer almakta. Gümüşhane-Yağmurdere yolundan ulaşım sağlanabiliyor. Yolun son 10 km’si toprak. Bu nedenle kışın binek araçlarla gelinmesi zor olacaktır.
Olanaklar: Yürüyüş parkurları, çadır kamp alanları, cami, lokanta ve otel mevcuttur.
Konaklama Yerleri: Taşköprü Otel
Kazıkbeli Yaylası
Kazıkbeli Yaylası, Gümüşhane şehir merkezine 100 km mesafede bulunuyor. Kürtün ilçesi Söğüteli Köyü sınırlarında kalan yaylaya binek araçla gidilmesi epey bir zor. Yolun son 50 km’si stabilize ve ilerlemesi güçlükle oluyor. Taşköprü Yaylası gibi burası da altyapı bakımından ziyaretçilerine aradıkları her şeyi sunuyor. Bakkal, kır kahvesi, lokanta, otel ve pansiyonlar mevcut. Çadır kampının yanı sıra karavancılar için de ideal bir yer. Doğal çim alanları sayesinde yöre halkı çim kayağı yapıyor. Eğer bu aktiviteyi daha önce deneyimlemediyseniz burası bunun için çok müsait.
Nasıl Gidilir: Kazıkbeli Yaylası’na Kürtün Barajı’nı geçtikten sonra Çayırçukur Köyü’ne dönerek hiçbir yöne sapmadan ulaşabilirsiniz. Köyden sonrası için yol toprak ve çukurlu. Binek araç ile ilerlemesi zor olacaktır.
Olanaklar: Yürüyüş parkurları, çadır kamp alanları, cami, lokanta, çeşme, bakkal ve manav.
Etkinlikler: Her yıl Temmuz ayının 3. haftasında cumartesi ve pazar günleri Otçu Göçü Yayla Şenliği düzenlenmektedir.
Konaklama Yerleri: Bölgede otel ve pansiyonlar bulunmaktadır.
Saranoy Yaylası
Gümüşhane kamp yerleri başlıklı yazımızda Limni Gölü’ne yer vermiştik. Saranoy Yaylası da bu doğa harikası yere oldukça yakın bir noktada bulunuyor. Bu da Saranoy Yaylası’nı ziyaret edilebilir kılıyor. Yürüyüş gruplarının ve kampçıların tercihi olan Saranoy Yaylası, Limni Gölü ile birlikte bölgenin iki cazibe merkezi. Torul ve Zigana ilçelerini geçtikten sonra ulaşılabilen Saranoy Yaylası, yaz aylarında yeşeren dağları ile seyir zevki yüksek manzaralara ev sahipliği yapıyor. Çadır kampına müsait bir yer. Ancak herhangi bir tesis bulunmuyor. Eğer ilk Limni Gölü’nü ziyaret ederseniz orada bakkal, kasap, manav ve kır kahvesi gibi yerler bulunmakta. Buradan ihtiyaçlarınızı karşılayıp öyle gelebilirsiniz.
Nasıl Gidilir: Saranoy Yaylası’na Torul ilçesi üzerinden Zigana Kayak Merkezi’ne gelerek buradan tabelaları takip edip 7 km’lik bir sürüş sonrası ulaşabilirsiniz. Yaylaya çıkılan yol asfalt olup her türlü araç ile kolayca gelinebilir.
Olanaklar: Yürüyüş parkurları, çadır kamp alanları, tabiat parkı ve gölet alan. Yiyecek ve içeceklerinizi yaylaya gelmeden önce temin etmelisiniz.
Erikbeli Yaylası
Burası Trabzon ve Gümüşhane il sınırında kalıyor. Her iki şehirden de ulaşım mümkün. Tonya’ya 24, Gümüşhane’nin Kürtün ilçesine ise 20 km uzaklıkta yer alan Erikbeli Yaylası doğa yürüyüşü ve çadır kampı için bölgede tercih edilebilecek bir diğer yayla yeridir. Buranın ise altyapısı ne yazık ki bulunmuyor. Kamp atacaklar yiyecek ve içecek ihtiyaçlarını önceden temin etmeleri gerekiyor. Yerleşim yerlerinin de olmayışı burayı oldukça sessiz ve sakin kılıyor. Bir hafta sonu çıkıp yalnızca doğayla baş başa kalmak isterseniz buraya bir şans verebilirsiniz. Yolu asfalt ve binek araçlarla gelinebilir. Yaz aylarında bile bölgedeki dağların tepelerinde kar birikintilerini görebilmek mümkün.
Nasıl Gidilir: Trabzon yönünden gelenler Tonya ilçesi, Gümüşhane yönünden gelenler ise Kürtün ilçesini geçerek Erikbeli istikametinde ilerleyip Erikbeli tabelalarını takip ettikleri takdirde yaylaya ulaşabilirler. Yaylaya asfalt yolla ulaşılabiliyor ve her türlü araçla gelebilmek mümkün. Ayrıca yaz aylarında Tonya ve Kürtün ilçelerinden Erikbeli Yaylası’na ticari taksi ve dolmuşlarla düzenli olarak yolcu taşımacılığı yapılmaktadır.
Olanaklar: Yürüyüş parkurları ve çadır kamp alanları mevcut. Yiyecek ve içeceklerinizi yaylaya gelmeden önce temin etmelisiniz.
Samsun Yaylaları
Aktaş Yaylası
Samsun’un Ladik ilçesinde Amasya’ya il sınırına yakın sayılabilecek bir konumda bulunan Aktaş Yaylası, 950 metre rakımlı yükseltide kusursuz altyapısı ile tüm ziyaretçiler için elverişli olan bir yerdir. İlçe merkezine uzaklığı 9 km. Yolu asfalt ve düzgün. Binek araç ve karavan tipi araçlar ile kolayca ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Yaylada içme suyu mevcut. Kamp atmak için düzlük alanlar da bulunuyor.
Ladik Gölü’nü de kuş bakışı görebileceğiniz Aktaş Yaylası, temiz havası ve göz alıcı doğal manzaraları ile bölgede ziyaret edilmeye değer yerlerden biridir. Yaylanın çevresi bahar aylarında açan rengârenk kır çiçekleri ile süslüdür. Kamp atacak olanlara yiyecek ve içeceklerini yaylaya gelmeden önce almalarını öneririz.
Nasıl Gidilir: Ladik ilçesine gelerek buradan Taşova istikametinde ilerleyip Kılıçarslan Geçidi’ni geçtikten 3 km sonra yaylaya ulaşabilirsiniz. Yolu asfalt ve düzgündür.
Olanaklar: Yürüyüş parkurları, çadır kamp alanları, çeşme, camii ve bakkal.
Ladik Akdağ Yaylası
Samsun’un Ladik ilçesinde yer alan bir diğer yayla ise Akdağ Yaylası’dır. Burası kış sporları adına sahip olduğu kayak merkezi ile çevre şehirlerden de kayak tutkunu birçok insanın geldiği yerlerden biridir. Ladik ilçe merkezine uzaklığı 7 km. Yolu asfalt ve düzgün. Binek araç ve karavan sahipleri kolaylıkla ulaşımlarını sağlayabilirler. Kayak merkezinin dışında kalan alanlarda temiz içme suyu olanağı ve çadır kampı için düzlük alanlar bulunmaktadır.
Nasıl Gidilir: Ladik ilçe merkezine 7 km mesafede bulunan Akdağ Yaylası’na ilçe merkezinden Akdağ Kayak Merkezi yönünde ilerleyerek kolayca ulaşabilirsiniz. Yolu stabilize fakat binek araçla sorunsuzca gelinebilir. Ayrıca yaz kış kayak merkezine minibüsler çıkmaktadır.
Olanaklar: Yürüyüş parkurları, çadır kamp alanları, çeşme ve ateş yakılabilir alanlar. Yiyecek ve içeceklerinizi yaylaya gelmeden önce temin etmelisiniz.
Etkinlikler: Her yıl Temmuz ve Ağustos aylarında geleneksel Ladik Yayla Şenlikleri düzenlenmektedir.
Nebiyan Yaylası
Nebiyan Yaylası, Samsun’un 19 Mayıs ilçesinde yer almaktadır. 1.224 metre yüksekliği ile bölgenin en yüksek yayla yeridir. Çadır kampı, yürüyüş ve piknik gibi aktiviteler için ideal bir yer olan Nebiyan Yaylası, yaz ayları yeşilin, sonbahar ayları ise kahverenginin her tonunu görebileceğiniz muazzam bir yer. İçerisinde şelalelerin de olduğu yayla yeri piknikçiler için belli aralıklarda kameriyelere de sahip.
Ulaşımı kolay ve yolu asfalttır 19 Mayıs ilçe merkezinde yaylaya çıkan yön tabelaları bulunmakta. Çadır kampı atmayı düşünenlere alanda yeme içme gibi yerlerin olmadığını hatırlatmak isteriz. Tüm ihtiyaçlarınızı 19 Mayıs ilçesinden temin edip öyle gelmelisiniz.
Nasıl Gidilir: Samsun şehir merkezinden 19 Mayıs ilçesine gelerek buradan Nebiyan Yaylası tabelalarını takip edip kolayca ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Yaylaya çıkılan yol asfalttır ve her türlü araç ile gelinebilir.
Olanaklar: Yürüyüş parkurları, çadır kamp alanları, piknik alanları,piknik masaları ve şelale yeri. Yiyecek ve içeceklerinizi yaylaya gelmeden önce temin etmelisiniz.
Etkinlikler: Her yıl Eylül ayında Nebiyan Doğa Festivali düzenlenmektedir.
Tokat Yaylaları
Çamiçi Yaylası
Tokat’ın Niksar ilçesi sınırlarında bulunan Çamiçi Yaylası, 1.350 metre yükseklikte, çam ormanlarının ortasında, oldukça geniş bir düzlükte yer alan doğa harikası bir yerdir. Niksar-Ünye karayolu üzerinde yer alıyor ve ilçe merkezine 17 km mesafede bulunmakta. Yolu asfalt ve düzgündür. Binek araç ve karavan sahipleri kolayca ulaşımlarını sağlayabilirler.
Tertemiz havası ve insanın ruhunu dinlendiren doğal manzaraları ile bölge halkı ve çevre şehirlerde yaşayan pek çok insanın yaz aylarında ziyaret ettiği popüler yerlerden biridir. Yaylada yaz kış hizmet veren apart konaklama yerleri ve lokantalar mevcut.
Nasıl Gidilir: Ünye-Niksar istikametinde ilerleyip yolun 6. kilometresinde Geritköyü yönüne saparak yaylaya ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Yolu asfalt olup her türlü araç ile gidebilmek mümkün. Ayrıca yaz kış Niksar ilçe merkezinden Çamiçi Yaylası’na düzenli olarak dolmuşlar gitmektedir.
Olanaklar: Yürüyüş parkurları, çadır ve karavan kamp alanları, piknik alanları, lokanta ve apart konaklama yerleri.
Etkinlikler: Her yıl Niksar Belediyesi tarafından Çamiçi Yayla Şenlikleri düzenlenmektedir.
Konaklama Yerleri: Ardıçlı Dağevi, İkizoğulları Doruk Motel
Amasya Yaylaları
Tavşandağı Yaylası
Amasya’nın Merzifon ilçesi Yakacık Köyü’nde bulunan Tavşan Dağı, 1.901 metre yükseklikte Yakacık Köyü’nü kuş bakışı görebileceğiniz bir noktada, zengin tabiatı ve tertemiz havası ile bölgenin ziyaret edilmeye değer yerlerinden biridir. Merzifon’un kuzeyinde, ilçe merkezine yalnızca 6 km mesafede bulunuyor. Dağın yamacı yerleşimin olduğu Yakacak Köyü’nden oluşuyor. Burada tüm ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz lokanta, fırın ve kasap gibi yerler mevcut. Yaz ayları kamp için bu bölgeyi tercih ederseniz gece havanın soğuk olmasından dolayı polar tarzı giyecek elbise almanızı tavsiye ederiz.
Nasıl Gidilir: Merzifon’dan Yakacık Köyü’ne geldikten sonra buradan Tavşan Dağı tabelalarını takip ederek asfalt yoldan ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Yaylaya her türlü araç ile çıkılabilir.
Olanaklar: Yürüyüş parkurları ve çadır kamp alanları. Yiyecek ve içeceklerinizi yaylaya gelmeden önce temin etmelisiniz.
Sinop Yaylaları
Akgöl Yaylası
Sinop’un Ayancık ilçesi sınırlarında bulunan Akgöl, sahip olduğu doğal güzelliği ile ziyaretçilerine doğa ile iç içe vakit geçirebilecekleri keyifli bir ortam sunuyor. Gölet, çevresinde bulunan köknar ağaçları içinden akan çayın bir araya gelmesiyle oluşmakta. Etrafı göz alabildiğine tok bir yeşile hâkim. Günübirlik geziler için oldukça ideal. Göl çevresinde piknik yerleri de bulunmakta. Hafta sonu burada piknik yapmak keyifli oluyor.
Çadır kampı için göl çevresinde ve orman içlerinde uygun yerler var. Ancak burada yaban domuzu, ayı ve kurt gibi hayvanların olduğunu hatırlatmak isteriz. Akgöl, Ayancık ilçesine 64 km uzaklıkta yer alıyor. İnaltı Mağarası yolunu izleyerek buraya ulaşım sağlayabilirsiniz. Göl çevresinde herhangi bir tesis ise be yazık ki bulunmuyor. Bu nedenle piknik veya kamp öncesi yiyecek ve içeceklerinizi yanınızda getirmenizi tavsiye ederiz.
Nasıl Gidilir: Ayancık-Boyabat yolunu takip edip Akgöl yönüne dönerek 5 km’lik bir sürüş sonrası Akgöl Yaylası’na ulaşabilirsiniz. Ana yoldan Akgöl’e giden yol toprak ve yer yer çukurlu. Binek araçla ilerlemek biraz zor olabilir.
Olanaklar: Yürüyüş parkurları, çadır kamp alanları, gölet ve piknik alanları. Yiyecek ve içeceklerinizi yaylaya gelmeden önce temin etmelisiniz.
Kurugöl Yaylası
Kurugöl Yaylası, Sinop’un Türkeli ilçesinin 12 km kuzeybatısında kalan bir diğer yayla yeridir. 800 metre rakımda bulunan Kurugöl Yaylası tertemiz bir havaya ve geniş düzlüklere sahip. Karadeniz’i kuş bakışı izleyebileceğiniz bir noktada bulunuyor. Yaylada su ve elektrik imkânı mevcut ancak yeme içme, WC ve restoran gibi yerler bulunmuyor. Çadır kampına uygun bir yer fakat yiyecek ve içeceklerinizi yaylaya gelmeden önce temin etmelisiniz. Kurugöl Yaylası, her yıl Ağustos ayında düzenlenen yayla şenlikleri ile yöre halkının geleneksel kültürünü yaşattığı birbirinden renkli görüntülere de ev sahipliği yapıyor.
Nasıl Gidilir: Türkeli ilçesine olan yakınlığı ulaşımı her ne kadar kolay kılsa da, yolun ilk 10 km’si toprak ve son 2 km’si patika yoldan oluşuyor. Bu nedenle yaylaya ulaşmak için bir süre yürümeniz gerekebilir.
Olanaklar: Yürüyüş parkurları, çadır kamp alanları, çeşme ve elektrik. Yiyecek ve içeceklerinizi yaylaya gelmeden önce temin etmelisiniz.
Festivaller: Her yıl Ağustos ayında Kurugöl Yayla Şenlikleri düzenlenmektedir.
Kastamonu Yaylaları
Suğla Yaylası
Kastamonu’nun Azdavay ilçesi Sarnıç Köyü sınırlarında yer alan Suğla Yaylası, Kastamonu şehir merkezine 75, Azdavay’a 12 km mesafede bulunmaktadır. Karabük il sınırına da yakın bir konumda bulunan Suğla Yaylası’na Eflani yönünden Pınarbaşı istikametine gelerek buradan ulaşılabiliyor. Yolu asfalt ve düzgündür. 1.130 metre rakıma sahip olan Suğla Yaylası gür ve sık çam ile köknar ağaçlarından oluşuyor.
Yaz aylarında bölge insanı buraya gelerek piknik yapıyor, temiz yayla havası alıyorlar. Bölgede bir de doğa sporları merkezi bulunmakta. Özellikle enduro motor sürücülerinin sıkça geldiği yerlerden biridir. Suğla Yaylası, 100 kişi kapasiteli bungalov evlere de sahip. Dileyen burada kalabildiği gibi çadır kampı da atabiliyor.
Nasıl Gidilir: Kastamonu yönünden gelecek olanlar Daday istikametini takip edip Azdavay’a geldiklerinde Pınarbaşı yönüne dönerek yolun 8. kilometresinde Sarnıçköy’e olan yol ayrımını görecekler. Bu yöne saparak doğrudan yaylaya ulaşabilirler. Karabük’ten ise Safranbolu-Eflani istikametinde ilerleyip Pınarbaşı’na geldiklerinde Azdavay’a giden yol üzerinden ulaşımlarını sağlayabilirler. Her iki şehirden de yaylaya giden yol asfalt ve düzgündür.
Olanaklar: Yürüyüş, bisiklet ve motosiklet parkurları, çadır kamp alanları, WC, duş, çeşme ve bungalov konaklama yerleri.
Etkinlikler: Her yıl geleneksel olarak Ağustos ayında Doğa Turu ve Suğla Yayla Şenlikleri düzenlenmektedir.
Konaklama Yerleri: Belediye bungalov konaklama tesisleri bulunmaktadır.
Araç Yaylaları
Kastamonu’nun Araç ilçesi birbirinden güzel ve huzur veren yayla yerlerine ev sahipliği yapıyor. Tüm Araç yaylalarında geleneksel yöreye özgü yayla evlerini görebilmek mümkün. Ayrıca yemyeşil çimenlerin arasından fırlayan mor sümbül çiçekleri ve sarı renkteki dağ çiçekleri uzun bir süre izlenmeye değer. Araç Yaylaları Kastamonu’ya yakın ve ulaşımı kolaydır. Yaz ayları Karadeniz turuna çıkmayı planlıyorsanız Kastamonu durağınızda Araç’a gelmenizi ve buradaki birkaç yaylaya uğramanızı tavsiye ederiz.
Nasıl Gidilir: Kastamonu şehir merkezine 45 km mesafede bulunan Araç’a, özel araçlarınızla veya ilçe minibüsleriyle ulaşabilmek mümkündür. Kastamonu’dan çıkıp Araç’a doğru yol aldığınızda henüz ilçeye varmadan Sıragömü ve Fındıklı tabelalarını göreceksiniz. Bu iki köyü geçtikten sonra Araç’a gelerek bölgedeki yaylalara asfalt yol ile ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Dileyen bu yaylaları birkaç saatliğine gezebilir ve daha sonra diğer yayla yerlerine gidebilir. Hepsi aynı bölgede bulunmaktadır.
Olanaklar: Yürüyüş parkurları ve çadır kamp alanları mevcuttur. Yiyecek ve içeceklerinizi yaylaya gelmeden önce temin etmelisiniz.
Bartın Yaylaları
Gezen Yaylası
Bartın’ın Ulus ilçesi diğer ilçe yerlerine göre daha yeşil ve daha güzel doğal manzaralara ev sahipliği yapıyor. Aralarında Gezen Yaylası’nın da dâhil olduğu birkaç güzel yaylayı da içerisinde barındırıyor. Uluköy mevkinde bulunan Gezen Yaylası, Bartın şehir merkezine 60, Ulus’a ise 45 km mesafede yer almakta. Yayla, piknik, yürüyüş ve kamp için ideal yerlerden biridir. Alanda çeşme ve piknik masaları gibi olanaklar bulunuyor. Yiyecek ve içeceklerinizi yaylaya çıkmadan önce temin etmelisiniz.
Nasıl Gidilir: Bartın veya Ulus’tan yola çıktıktan sonra Abdipaşa beldesi üzerinden Bartın-Kumluca yoluna saparak buradan 20 km’lik bir sürüş sonrası yaylaya ulaşabilirsiniz. Yol orman içerisinde ilerliyor. Toprak ve yer yer çukurlu olması nedeniyle binek araçla gelinmesi zordur. Yazın arazi aracıyla rahat çıkılabilse de kışın yaylaya ulaşım oldukça güçtür.
Olanaklar: Yürüyüş parkurları, çadır kamp alanları, çeşme, ateş yakılabilir alanlar, piknik alanı ve piknik masaları. Yiyecek ve içeceklerinizi yaylaya gelmeden önce temin etmelisiniz.
Uluyayla
Bartın’ın Ulus ilçesinde yer alan bir diğer yer ise Uluyayla’dır. Karabük il sınırında kalıyor. Şehir merkezine uzaklığı yaklaşık 60 km. Burası 1.200 metre rakımda ve 7 km uzunluğunda devasa bir yayla. Bazı önemli organizasyonların da yapıldığı yerdir. Çadır ve karavan kampı, yürüyüş ve piknik için son derece idealdir. Havası serin ve temizdir. Yayla etrafını gür ve sık köknar ağaçları çevreliyor. Alanda herhangi bir tesis ise ne yazık ki bulunmuyor. Kamp için önceden ihtiyaçlarınızı tedarik edip öyle gelmelisiniz. Ulus’a bağlı Eldeş Köyü üzerinden yaylaya ulaşım sağlayabilirsiniz. Ancak binek araçla gelmek çok zor olacaktır.
Nasıl Gidilir: Uluyayla’ya iki farklı yoldan gidebilmek mümkün. İlki, Karabük Ovacuma ilçesinden Gökpınar istikametini takip ederek orman içi toprak bir yolla yaylaya ulaşım sağlanabilir. İkinci yol ise Bartın’ın Ulus ilçesinden Eldeş Köyü yönüne devam ederek tabelaları takip edip ulaşabilirsiniz.
Olanaklar: Yürüyüş parkurları, çadır kamp alanları ve ateş yakılabilir alanlar. Yiyecek ve içeceklerinizi yaylaya gelmeden önce temin etmelisiniz.
Çorum Yaylaları
Abdullah Yaylası
Abdullah Yaylası, Çorum’un Kargı ilçesinde yer alan ve şehrin en yüksek dağı olan Köse Dağı’nın üzerinde yaklaşık 2.050 metre yükseklikte bulunan bir yerdir. Şehir merkezine uzaklığı 114 km, Kargı ilçe merkezine ise 26 km uzaklıktadır. Yaylaya İstanbul ve Ankara yönünden ulaşımlar Osmancık üzerinden yapılmaktadır.
Abdullah Yaylası, iyi bir altyapıya sahip. 22 yataklı konaklama yeri, restoran ve yaklaşık 1000 kişi kapasiteli geniş bir piknik alanı bulunuyor. Ayrıca 12 km uzunluğunda bir trekking parkuru da doğayı keşfetmek isteyenler için mevcut. Yayla çevresi köknar ağaçlarından oluşmakta. Havası temiz, doğal manzaraları izlemeye değer. Alanda küçük bir de dere akmakta. Suyu buz gibi ve içilebilir.
Nasıl Gidilir: Çorum şehir merkezinden Kargı ilçesine gelerek buradan Avşar Köyü ile Kavakçay Köyü’nü geçtikten sonra Abdullah Köyü yönünde tabelaları takip edip Abdullah Yaylası Tabiat Parkı’na ulaşabilirsiniz. Yolun yaklaşık 10 km’si tırmanış gerektiriyor ancak yaz aylarında binek araçla ilerlemesi pek sorun oluşturmuyor. Ayrıca yaz aylarında Kargı ilçesinden, yılın tüm aylarında ise Abdullah Köyü’nden minibüslerle yaylaya ulaşım sağlanabilir.
Olanaklar: Yürüyüş parkurları, çadır kamp alanları, piknik alanları ve piknik masaları, dere, çeşme, WC, konaklama yeri ve restoran.
Etkinlikler: Her yıl Ağustos ayında geleneksel olarak Abdullah Yaylası Şenlikleri düzenlenmektedir.
Konaklama Yerleri: 22 yataklı konaklama yeri bulunmaktadır.
Karaca Yaylası
Çorum’un Osmancık ilçesi Başpınar Beldesi’ne 8 km uzaklıkta bulunan Karaca Yaylası çadır kampı kurmak için oldukça ideal bir yerdir. Yaylada yürüyüş yapabileceğiniz parkurlar da bulunmakta. Kamp için burayı tercih ederseniz herhangi bir tesisin olmadığını hatırlatmak isteriz. Bu nedenle yiyecek ve içecek gibi ihtiyaçlarınızı Başpınar Köyü’nden temin edip öyle gelmelisiniz.
Nasıl Gidilir: Şehir merkezine 50 km mesafede bulunan yaylaya Osmancık ilçesine gelmeden 15 km kala Başpınar Köyü’ne saptıktan sonra 8 km daha yol giderek ulaşılabilirsiniz. Yol, Başpınar Köyü’nden sonra toprak ve yer yer çukurludur. Binek araç sahipleri yaylaya çıkarken zorlanacaklardır. Yaylada yerleşim olmadığından dolayı dolmuş seferleri de yapılmaktadır.
Olanaklar: Yürüyüş parkurları, çadır kamp alanları ve ateş yakılabilir alanlar. Yiyecek ve içeceklerinizi yaylaya gelmeden önce temin etmelisiniz.
Kargı Yaylası
Çorum’un Kargı ilçesine bağlı Tepelice Köyü’nde bulunan Kargı Yaylası, şehir merkezine 135, Kargı ilçe merkezine ise 21 km mesafede bulunuyor. Kargı’dan yaklaşık 45 dakikalık bir sürüş mesafesinde. Yaylaya çıkan yol düzgün. Binek araçlarınızla pek fazla sorun yaşamadan yaylaya çıkabilirsiniz. Havası da suyu da insanı üşüten soğukluktadır. Ancak tertemiz bir havaya sahip. Ayrıca buz gibi akan bir de su kaynağı mevcut. Yürüyüş ve kamp için de ideal bir yer.
Çadır kampı atacaklar için bölgede herhangi bir tesis bulunmuyor. Dileyen ilçe merkezinden tüm ihtiyaçlarını giderebilir. Özellikle Sonbahar aylarında kahverenginin bin bir tonlarıyla muazzam bir görünüme bürünüyor. Fotoğrafçılar için kaçırılmayacak manzaralar olduğu kesin.
Nasıl Gidilir: Aksu Yaylası’na, Kargı ilçesini 8 km kadar geçtikten sonra tabelaları takip ederek kolayca ulaşabilirsiniz. Yolu asfalt ve düzgündür. Toplu taşımayı kullanacak olanlar için Kargı ilçesinden Aksu Yaylası’na yaz aylarında düzenli olarak minibüsler çalışmaktadır.
Olanaklar: Yürüyüş parkurları, çadır kamp alanları ve ateş yakılabilir alanlar. Yiyecek ve içeceklerinizi yaylaya gelmeden önce temin etmelisiniz.
Sakarya Yaylaları
Çiğdem Yaylası
Sakarya’nın Hendek ilçesi Yeniyayla mevkinde bulunan Çiğdem Yaylası, şehir merkezine 66, Hendek ilçe merkezine ise 30 km mesafede bulunuyor. Karadeniz yaylalarının tüm doğal güzelliğini içerisinde barındıran Çiğdem Yaylası, sık ve gür köknar ağaçları ile çevrili, tertemiz bir havaya sahip huzur veren bir yer.
Çiğdem Yaylası Yeniyayla köyüne yakın bir mesafede bulunuyor. Köyde yaşam var. Camii ve bakkal gibi yerler de mevcut. Alan kamp atmaya ve ateş yakmaya da müsait. İhtiyaçlarınızı Yeniyayla köyünden karşılayabiliyorsunuz. Ancak pansiyon gibi yerler bulunmuyor. Piknik, doğa yürüyüşü, bisiklet ile gezi ve yamaç paraşütü gibi aktiviteler için de uygun olan Çiğdem Yaylası, İstanbul’a olan yakınlığıyla da tercih edilebilir yerlerden biridir.
Nasıl Gidilir: Hendek-Karadere yolunu takip ederek Aksu ve Kurtuluş köylerini geçtikten sonra Çiğdem Yaylası’na ulaşabilirsiniz. Otomobil ile ulaşım sağlanabilir ancak yolun son 6 km’si toprak olması nedeniyle saatte 20 km/h ile ilerlemeniz gerekecek.
Olanaklar: Yürüyüş ve dağ bisikleti parkurları, kontrollü ateş yakılabilir alanlar ve çadır kamp alanları mevcut. Yiyecek ve içeceklerinizi Çiğdem Yaylası’na yakın Yeniyayla köyündeki bakkallardan temin edebilirsiniz.
Turnalık Yaylası
Çiğdem Yaylası’na yalnızca 2 km mesafede bulunan Turnalık Yaylası bölgede ziyaret edebileceğiniz bir başka doğa harikası yerdir. Ancak Yeniyayla köyünden buraya gelmek bir hayli zor olacaktır. Çünkü yolları oldukça bozuk. Bu nedenle iyi bir arazi aracına sahip olmanız gerekiyor.
Sakarya şehir merkezine yaklaşık 70 km, Hendek’e ise 32 km mesafede bulunuyor. Yayla mimarisine uygun olmayan birkaç betonarme yapı mevcut. Restoran, otel ve pansiyon gibi olanaklar ise bulunmuyor. Kamp için yiyecek ve içeceklerinizi de önceden almanız gerekecek. Yürüyüş için de ideal bir yer olan Turnalık Yaylası, yalnızca doğayla baş başa kalabileceğiniz, tertemiz havasını soluyup etrafı keyifle keşfedebileceğiniz bir yer.
Nasıl Gidilir: Düzce ve Hendek’ten Adapazarı-Mudurnu yoluna saparak Kuzuluk ilçesine gelmeli ve buradan Merkezyeniköy yönüne dönerek Turnalık Yaylası’na ulaşabiliyorsunuz. Ancak Merkezyeniköy’den yaylaya giden yol oldukça bozuk. Binek araçla burada ilerlemek zor olacağından iyi bir arazi aracına sahip olmanız gerekiyor.
Olanaklar: Yürüyüş parkurları ve çadır kamp alanları mevcuttur. Yiyecek ve içeceklerinizi yaylaya gelmeden önce temin etmelisiniz.
Davlumbaz Yaylası
Sakarya’nın belki de en popüler kaçış yerlerinden biri. Davlumbaz Yaylası, Sakarya’nın Akyazı ilçesine bağlı Dokurcun köyünde bulunan, eşsiz doğası, nefes açan havası ve olağanüstü göl manzarası ile yalnızca Sakarya’dan değil İstanbul ve Ankara gibi şehirlerden de gelen pek çok doğaseverin ziyaret ettiği bir yerdir. Bolu il sınırında bulunuyor. Adapazarı-Mudurnu yolunu kullanarak Dokurcun’a gelebilir ve buradan yaylaya ulaşım sağlayabilirsiniz.
Sakarya şehir merkezine yaklaşık 75 km mesafede. Yürüyüş gruplarının sıklıkla geldiği Davlumbaz Yaylası içerdiği enfes manzaralı patika yollarının yanı sıra göl manzarasıyla da ziyaretçilerini büyülüyor. Yaz aylarında çadır kampı atan insanları görebilmek mümkün. Ancak herhangi bir tesis bulunmuyor. Bu nedenle yiyecek ve içecekleriniz gelmeden önce temin etmelisiniz.
Nasıl Gidilir: Özel araçlarıyla gelecek olanlar Adapazarı-Mudurnu istikametinden Dokurcun Köyü yönüne saparak yaylaya ulaşımlarını sağlayabilirler. Toplu taşımayı kullanacak olanlar için Sakarya-Dokurcun arasında düzenli köy minibüsleri çalışmaktadır.
Olanaklar: Yürüyüş parkurları, gölet ve çadır kamp alanları mevcuttur. Yiyecek ve içeceklerinizi yaylaya gelmeden önce temin etmelisiniz.
Festivaller: Her yıl yaz aylarında geleneksel Davlumbaz Yayla Şenlikleri düzenlenmektedir.
Karagöl Yaylası
Davlumbaz Yaylası kadar popüler, menderesleriyle göz alıcı bir doğal güzelliğe sahip olan Karagöl Yaylası, yürüyüş ve kamp severlerin uğrak yerlerinden biridir. Burada her mevsim mutlaka bir yürüyüş grubunu veya kamp atanı görebilirsiniz. Gür ve sık köknar ağaçlarının arasında, düz bir çimenlik alanda yer alan Karagöl Yaylası bir de gölet alana sahip. Yayla yeri, şehrin gürültüsü ve yaz sıcaklarından kaçmak isteyenler için harika bir yer.
Karagöl Yaylası, özel bir işletme kontrolünde bulunuyor. Araç ile giriş 10 TL, çadır kampı ise 20 TL. Göl çevresine veya yayla yerindeki beğendiğiniz bir düzlüğe kamp atabiliyorsunuz. Tesis, WC, elektrik ve büfe gibi hizmetleri de sunmaktadır.
Nasıl Gidilir: Şehir merkezine 80 km mesafede yer alan Karagöl Yaylası’na şehir içi toplu taşıma araçları ile ulaşım sağlanabiliyor. Özel araçlarıyla gelmek isteyenler Akyazı-Mudurnu yolundan Taşyatak yönüne saparak ulaşımlarını sağlayabilirler.
Olanaklar: Yürüyüş ve bisiklet parkurları, çadır kamp alanları, WC, elektrik ve büfe bulunmaktadır.
Konaklama Yerleri: Yaylada bulunan tesis, çadır kampı için hizmet vermektedir.
Bolu Yaylaları
Sarıalan Yaylası
Oldukça sık ormanlık alan içerisinde bulunan Sarıalan Yaylası insanın içini ferahlatan bir havaya sahip. Ayrıca buz gibi akan bir de deresi bulunuyor. Etrafta yürüyüş yapmak ve akşamına kamp atmak keyifli olabilir. Ancak bölgede yeme içme adına herhangi bir tesis bulunmuyor. Kamp için tüm gereksinimlerinizi yaylaya gelmeden önce temin etmelisiniz. Konaklamak için pansiyonları tercih ederseniz elektrik, internet ve yeme içme gibi ihtiyaçlarınızı buradan karşılayabilirsiniz.
Nasıl Gidilir: Sarıalan Yaylası, Bolu il merkezine bağlı Kököy Köyü’nde yer alıyor. Şehir merkezine uzaklığı 30 km. Bolu-Ankara yolunu takip ederek Somuncu Baba Türbesini geçer geçmez Karalkaya yönüne saparak Sarıalan Yaylası’na ulaşabilirsiniz. Yolu asfalt ve düzgündür. Binek araç ile sorunsuz gelebilirsiniz.
Olanaklar: Yürüyüş parkurları, çadır kamp alanları ve pansiyonlar mevcuttur.
Festivaller: Her yıl Temmuz ayında Sarıalan Köyleri Yayla Şenliği düzenlenmektedir.
Konaklama Yerleri: Sarıalan Dağevi, Erhan Dağ Evi, Köroğlu Konağı
Kızık Yaylası
Bolu merkeze bağlı bir diğer yayla da Kızık Yaylası’dır. 1.600 metre rakımda bulunan Kızık Yaylası özellikle Sonbahar mevsiminde muhteşem bir renk paletine dönüşüyor. Kahverenginin tüm tonlarını görebileceğiniz bu mevsimde özellikle fotoğrafçılar için çekim yapabilecekleri manzaralar oluşuyor. Yaylada restoran, pansiyon ve market gibi olanaklar bulunmuyor. Kamp atmak için ideal bir yer. Ancak yiyecek ve içeceklerinizi yaylaya çıkmadan önce almalısınız.
Nasıl Gidilir: Taşoluk beldesi sınırlarında kalan Kızık Yaylası, şehir merkezine 24 km mesafede bulunuyor. Bolu-Kıbrıscık karayolunu takip ederek Gölcük Tabiat Parkı’nı geçtikten 4 km sonra yaylaya ulaşabilirsiniz. Yolu asfalt ve düzgündür.
Olanaklar: Yürüyüş parkurları ve çadır kamp alanları bulunmaktadır. Yiyecek ve içeceklerinizi yaylaya gelmeden önce temin etmelisiniz.
At Yaylası
Düzce-Bolu sınırında, Bolu şehir merkezine 17, Düzce şehir merkezine ise 50 km mesafede bulunan At Yaylası, piknik yapmak ve kamp atmak için keyif veren yerlerden biridir. Herhangi bir tesis bulunmadığından dolayı yiyecek ve içeceklerinizi önceden almalısınız. Yaklaşık 1.200 metre rakımda bulunan At Yaylası, kalabalıktan ve gürültüden uzak kafa dinlemek ve piknik yapmak isteyenler için ideal bir yerdir. Alanda bir çeşme yeri bulunmaktadır.
Nasıl Gidilir: Bolu batı gişelerinden Kürkçüler yönüne sapıp Kızılağıl Köyü’nü geçtikten sonra yaklaşık 45 dakikalık bir sürüş sonrası yaylaya ulaşabilirsiniz. Kızılağıl Köyü’nden sonra yol topraklı ve yer yer çukurları bulunuyor. Binek araçla yaylaya çıkılması zor olacaktır. Buraya arazi aracıyla kolayca gelebilirsiniz.
Olanaklar: Yürüyüş parkurları, piknik ve çadır kamp alanları mevcuttur.
Balıklı Yaylası
Bolu’nun Mudurnu ilçesi Ilıca köyünde bulunan Balıklı Yaylası şehir merkezine 58 km mesafede yer almaktadır. Balıklı Yaylası etrafı yeşilin doygun tüm tonlarına sahip köknar ağaçları ve ortası yemyeşil çayır alan üzerinde yer alan yayla evleriyle kaplı. Masalsı bir yeri andıran Balıklı Yaylası içerisinde küçük bir de dereye sahip. Dere kenarında mangal yapabilir akşamına çadır kampı atabilirsiniz. Yaylada herhangi bir tesis bulunmuyor. Bu nedenle yiyecek ve içeceklerinizi henüz buraya gelmeden önce temin etmeniz iyi olacaktır.
Nasıl Gidilir: Bolu yönünden gelenler Mudurnu istikametine sapmadan Adapazarı yönünde devam edip Taşkesti beldesini geçtikten sonra Ilıca Köyü yolu üzerinden ulaşımlarını sağlayabilirler. Düzce yönünden gelenler ise Akyazı-Haydarlar-Çamyurdu istikametini izleyip Ilıca’ya vardıktan sonra Balıklı Yaylası yön tabelalarını takip ederek ulaşımlarını sağlayabilirler. Ancak yaylaya çıkan yol topraktır. Yaz ayları binek araçla gelebilseniz de, kışın arazi aracına ihtiyacınız olacaktır.
Olanaklar: Yürüyüş parkurları, kontrollü ateş ve mangal yakılabilir alanlar, çadır kamp alanları ve dere bulunmaktadır.
Yalova Yaylaları
Delmece Yaylası
Yalova’nın Erikli Yaylası kadar popüler bir diğer yaylası da Delmece Yaylası’dır. Erikli Yaylası’na 20 dakikalık bir sürüş mesafesinde bulunuyor. Bursa il sınırına da yakın bir noktada bulunan Delmece Yaylası sahip olduğu tabiat harikası doğal alanları, şifalı suları ve park alanları ile her yıl yerli ve yabancı pek çok insan tarafından ziyaret ediliyor. Ulaşımı da oldukça kolay olan yaylaya Teşvikiye üzerinden Büyük Dipsiz Göl’ü takip ederek kolayca ulaşabilirsiniz. Yolları biraz virajlı olsa da, yol boyu size eşlik edecek harika manzaraları bulunmaktadır.
Şehir merkezine 40 km mesafede yer almakta. Yayla, hafta sonları piknik ve yürüyüş yapmak ve kamp atmak için harika bir yer. İstanbul’a olan yakınlığı nedeniyle de tercih edilmekte. Pendik-Yalova feribotları ile Yalova’ya gelebilir ve buradan Delmece Yaylası Tabiat Parkı’na giden toplu taşıma araçlarına binebilirsiniz. Yaylaya yakın mesafede bir restoran ve mescit yeri de bulunmaktadır.
Nasıl Gidilir: Yalova şehir merkezinden Çınarcık’a gelerek buradan Teşvikiye yolunu takip edip Erikli Yaylası ve Erikli Şelalesi’ni geçtikten sonra Delmece Yaylası’na ulaşabilirsiniz. Yolu asfalt ve düzgündür. Toplu taşımayı kullanacak olanlar için şehir merkezinden Delmece Yaylası Tabiat Parkı’na düzenli olarak minibüsler çalışmaktadır.
Olanaklar: Yürüyüş parkurları, çadır kamp alanları, piknik alanları, restoran ve mescit.
Erikli Yaylası
Yalova’nın en popüler ve ülkenin yayla turizmi açısından değerli yerlerinden biri olan Erikli Yaylası sahip olduğu muazzam doğası, şelale ve piknik alanı ile her yıl on binlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret ediliyor. Burada zamanın nasıl geçtiğini anlamazsınız. Yazın kavurucu sıcaklarından kaçmak ve tüm haftanın stresini anında üzerinizden atmak için doğrudan buraya gelebilirsiniz.
Burada yapılacak çok şey var. Önce bir yürüyüş yapıp etrafı keşfedebilir ve şelaleye gidebilir ardından kuş sesleri eşliğinde büfede soğuk bir şeyler içip dinlenebilirsiniz. Yemek yiyebileceğiniz tesis de bulunuyor. Günün sonunda buradan ayrılmak istemezseniz konaklamanızı yine doğayla iç içe olacak şekilde çadır kampı atarak değerli kılabilirsiniz. Yalova şehir merkezine 30 km mesafede bulunan Erikli Yaylası’na Teşvikiye üzerinden kolayca ulaşabilirsiniz.
Nasıl Gidilir: Yalova şehir merkezinden Çınarcık’a gelerek buradan Teşvikiye yolunu takip edip Erikli Yaylası’na ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Yolu asfalt ve düzgündür. Toplu taşımayı kullanacak olanlar için şehir merkezinden Erikli Yaylası’na düzenli olarak minibüsler çalışmaktadır.
Olanaklar: Yürüyüş parkurları, çadır kamp alanları, şelale, büfe, restoran, çay bahçesi, piknik alanı ve kent ormanı.
Kocaeli Yaylaları
Kirazlı Yaylası
Kocaeli’nin doğa turizmi açısından nitelikli yerlerinden biri olan Maşukiye, dört bir yanı insana huzur veren yemyeşil doğal alanlara ev sahipliği yapıyor. Bunlardan biri de Kirazlı Yaylası’dır. Maşukiye’de bulunan Kuzu Yaylası ile birlikte en ünlü olanıdır. Burası devasa bir piknik alanı. Yazın şehrin karmaşasından kaçıp temiz bir hava almak ve aile üyelerinizle piknik yapmak için ideal bir yer. Aynı zamanda İzmir Körfezi ve Sapanca Gölü’nün muhteşem manzaralarını da gözler önüne seriyor. İstanbul’a yaklaşık 130 km mesafede bulunan Kirazlı Yaylası hafta sonu kaçamakları için çok ideal yerlerden biridir.
Nasıl Gidilir: Kocaeli ve İstanbul yönünden gelenler Kartepe istikametini izleyerek Balaban Köyü’ne ve buradan Kirazlı Yaylası tabelalarını takip edip yaylaya olan ulaşımlarını sağlayabilirler.
Olanaklar: Yürüyüş parkurları, çadır kamp alanları, çeşme, piknik alanları ve piknik masaları. Yiyecek ve içeceklerinizi yaylaya gelmeden önce temin etmelisiniz.
Menekşe Yaylası
Trekking grupları ve kampçıların vazgeçemediği yerlerden biri. İstanbul’a olan yakınlığıyla da hafta sonu sıklıkla birçok yürüyüş grupları buraya aktivite düzenliyor. Menekşe Yaylası, Kocaeli’nin Yuvacık bölgesinde bulunuyor. Tok bir yeşil rengin hâkim olduğu yayla doğal manzaralarıyla ziyaretçilerini büyülüyor. Doğa sporları adına oldukça etkin bir yer.
İstanbul’a 135, İzmit’e ise 30 km mesafede bulunan Menekşe Yaylası, bol yeşil alanları ve patika yolları ile keşfedilmeye değer pek çok gizli noktaya ev sahipliği yapıyor. Kamp atacaklar için yalnızca çeşme ve ateş yakabilecekleri odun bulunuyor. WC, elektrik ve restoran gibi yerler yok. Yiyecek ve içeceklerinizi henüz yaylaya gelmeden önce almalısınız.
Nasıl Gidilir: Menekşe Yaylası’na iki farklı yol ile ulaşım sağlanmaktadır. İlki Kocaeli Yuvacık yönünden Aytepe’ye gelerek buradan Menekşe Yaylası tabelalarını takip edip ulaşabilirsiniz. Ancak bu yol Aytepe’den sonra yerini toprak yola bırakıyor. İkinci yol ise Gölcük istikametinden gelip Nuzhetiye yönüne saparak ulaşmak olacaktır. Her iki güzergahta da Menekşe Yaylası yön tabelaları bulunmakta.
Olanaklar: Yürüyüş parkurları, çadır kamp alanları, çeşme ve ateş yakılabilir alanlar. Yiyecek ve içeceklerinizi yaylaya gelmeden önce temin etmelisiniz.
İnönü Yaylası
Kocaeli’nin bilinen en güzel yaylalarından biri olan İnönü Yaylası 1.050 metre rakımda, şehir merkezine yaklaşık 40 km mesafede bulunmaktadır. Karavan ve çadır kampı için harika bir yer. Yolu düzgün sayılır. Binek araç ve karavanla gelebilmek mümkün. Alanda WC ve çeşme yerleri mevcut. Yayla oldukça geniş ve uzun. Etrafta birkaç yayla evini görebilmek mümkün. Menekşe Yaylası gibi burası da yürüyüş grupları tarafından aktivitelerin düzenlendiği bir yerdir. Alanda herhangi bir tesis bulunmuyor. Yeme içme ihtiyaçlarınızı yaylaya gelmeden önce almanızı tavsiye ederiz.
Nasıl Gidilir: Kocaeli Yuvacık yönünden Tepecik Köyü’ne gelerek buradan tabelaları takip edip İnönü Yaylası’na ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Ankara yönünden gelenler ise Bilecik-Adapazarı yolunu takip edip Pamukova ilçesine gelmeden 10 km önce Bacıköy yönüne saparlarsa Çilekli ve Hüseyinli Köyü’ne gelecekler. Bu iki köyü geçtikten sonra İnönü Yaylası tabelalarını göreceksiniz. Yolun son 3 km’si toprak yola dönüşüyor ve yer yer çukurlu. Binek araçla ve çekme karavanla gelecek olanlar bu güzergâhta biraz zorlansalar da yaylaya ulaşabileceklerdir.
Olanaklar: Yürüyüş parkurları, çadır kamp alanları, çeşme ve ateş yakılabilir alanlar. Yiyecek ve içeceklerinizi yaylaya gelmeden önce temin etmelisiniz.
Kartepe Altıoluk Yaylası
Öyle bir yer düşünün ki; tüm gününüzü yalnızca doğa içerisinde geçirebileceğiniz, tek bir betonarme yapı bile görmeden toprağa doyabileceğiniz bir yer. Kocaeli’nden yola çıkıp Kartepe Altıoluk Yaylası’na giderken yol üzerinde Kuzuyayla Tabiat Parkı’nı ve daha sonra Molla Yakup Çayırı’nı geçeceksiniz. Eğer hafta sonu çadır kampı atmayı düşünüyorsanız, günün ilk yarısını Kuzuyayla Tabiat Parkı ve Molla Yakup Çayırı’na ayırabilir, güneş batmadan önce de Altıoluk Yaylası’na gelerek kampınızı atabilirsiniz. Binek araçla gelecek olanlara yolun ne yazık ki pek iyi olmadığını söylemek durumundayız. Ayrıca yaylada herhangi bir tesis de bulunmuyor. Ancak havası temiz ve serin, yaşattığı huzur ise paha biçilemez.
Nasıl Gidilir: İstanbul ve Kocaeli yönünden Maşukiye’ye gelerek buradan Kuzu Yayla Tabiat Parkı tabelalarını takip edip Eskiyayla Köyü iç yoluna saptıktan 3 km sonra Altıoluk Yaylası’na ulaşabilirsiniz. Kuzu Yayla Tabiat Parkı’ndan yaylaya olan yol ayrımı toprak ve stabilizedir. Binek araçla gelecek olanların bu yolu yavaş gitmeleri gerekiyor.
Olanaklar: Yürüyüş parkurları, çadır kamp alanları, çeşme ve ateş yakılabilir alanlar. Yiyecek ve içeceklerinizi yaylaya gelmeden önce temin etmelisiniz.
Ercova Yaylası
İnönü Yaylası’na yakın bir noktada bulunuyor. Yuvacık Barajı’nı takip ederek ulaşımınızı kolayca sağlayabilirsiniz. Ancak yolları aşırı virajlı ve bozuk. Binek araç ve karavanla gidebilmek mümkün olsa da bu zaman alacaktır. Arazi aracıyla çıkmak daha akıllıca. Alanda çeşme dışında herhangi bir olanak bulunmuyor. Kamp için önceden ihtiyaçlarınızı gidermelisiniz. Yayla uzunlamasına geniş bir yer. Etrafını gür ve sık köknar ağaçları sarıyor. Günübirlik yürüyüş turları yapmak için de idealdir.
Nasıl Gidilir: Kocaeli Yuvacık yönünden Tepecik Köyü’ne gelerek buradan tabelaları takip edip önce İnönü Yaylası ve yaklaşık 3 km sonra da Ercova Yaylası’na ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Ankara yönünden gelenler ise Bilecik-Adapazarı yolunu takip edip Pamukova ilçesine gelmeden 10 km öne Bacıköy yönüne saparlarsa Çilekli ve Hüseyinli Köyü’ne gelecekler. Bu iki köyü geçtikten sonra İnönü Yaylası tabelalarını göreceksiniz. İlk olarak İnönü Yaylası’na gelip buradan Ercova Yaylası tabelalarını takip ederek ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. İnönü Yaylası’na son 3 km kala başlayan toprak yol Ercova Yaylası’na kadar devam ediyor. Binek araçla gelecek olanlar bu güzergâhta zorlanacaklardır.
Olanaklar: Yürüyüş parkurları, çadır kamp alanları, çeşme ve ateş yakılabilir alanlar. Yiyecek ve içeceklerinizi yaylaya gelmeden önce temin etmelisiniz.
Düzce Yaylaları
Kardüz Yaylası
Kardüz Yaylası, Düzce’nin Gölyaka ilçesi Bakacak mevkinde yer alıyor. Şehir merkezine yaklaşık 50 km uzaklıkta. Yolun son 6 km’si oldukça virajlı ve toprak. Özellikle kışın binek araçla çıkmayı denemeyin. Zirvede sizi kekik kokuları karşılayacak. Buraya çıkmaya değer! Ve yaylaya vardığınızda tüm yorgunluğunuzu bir çırpıda üzerinizden alacaktır.
Kardüz Yaylası 1.830 metre rakımda bulunuyor. Düzce’nin en yüksek noktalarından biri aynı zamanda. Birkaç önemli yürüyüş parkuruna da ev sahipliği yapıyor. Kamp konaklamasına yönelik ise herhangi bir olanak ne yazık ki bulunmuyor. Yiyecek ve içeceklerinizi mutlaka gelmeden önce almalısınız.
Nasıl Gidilir: Düzce şehir merkezinden gelip sırasıyla Gölyaka, Bakacak ve Saçmalıpınar köylerini geçerek yaylaya Kardüz Yaylası’na ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Yolun Saçmalıpınar köyünden sonrası topraktır ve binek araçla ilerlemesi zor olacaktır.
Olanaklar: Yürüyüş parkurları, çadır kamp alanları, kontrollü ateş yakılabilir alanlar, çeşme ve piknik alanları. Yiyecek ve içeceklerinizi yaylaya gelmeden önce temin etmelisiniz.
Festivaller: Her yıl Ağustos ayının 1. haftası Kardüz Yayla Şenliği düzenlenmektedir.
Sırık Yaylası
Düzce’ye 34 km mesafede bulunan Sırık Yaylası, 1.350 metre rakımda, yazın yeşilin, sonbahar aylarında ise kahverenginin tüm tonlarını görebileceğiniz bir yer. Etrafı göze hitap eden güzel manzaralara ev sahipliği yapıyor. Yaylanın sırtları köknar ağaçları ile dolu. Yamaçlarda yayla mimarisine uygun tek katlı ahşap evler bulunuyor. Yayla yerinden küçük bir de dere akıyor. Tümüyle masalsı bir yeri andıran Sırık Yaylası, Düzce’de doğa ile bütünleşmek isteyenlere önerebileceğimiz yayla yerlerinden biridir.
Nasıl Gidilir: Yaylaya çıkılan yol topraktan. Kışın binek araçla gelinmesi yolların çamur olacağından dolayı çok zordur. Düzce’den yola çıktıktan sonra Duraklar Köyü’nü geçin ve Aydınpınar Köyü’ne gelin buradan Kavak Bıçkı Köyü’ne saparak yaylaya ulaşımınızı sağlayabilirsiniz.
Olanaklar: Yürüyüş parkurları, çadır kamp alanları ve çeşme. Yiyecek ve içeceklerinizi yaylaya gelmeden önce temin etmelisiniz.
Odayeri Yaylası
El değmemiş bir doğaya ev sahipliği yapan Odayeri Yaylası, Düzce’nin müthiş bir sessizliğin hakim olduğu, kafa dinlemek için kaçılacak en değerli yayla yerlerinden biridir. Çadır kampı, yürüyüş ve fotoğraf çekimleri için harika bir yer. Kendinizi Rize veya Artvin yaylalarında hissedebilirsiniz. Ayrıca balık tutkunları için de keyifli bir rota. Olta balıkçılı burada mümkün!
Bölge son zamanlarda off road yarışları için de adeta bir çekim merkezi olmuştur. Her yıl Ağustos ayında yöre halkının yayla şenliklerine denk gelirseniz halkın yaşam şekilleri ve geleneklerini de yerinde görmüş olursunuz.
Nasıl Gidilir: Düzce merkeze bağlı Çınardüzü Köyü sınırlarında bulunan Odayeri Yaylası, şehir merkezine 28 km uzaklıkta yer alıyor. Böyköy ve Uğur Köyü yolunu takip ederek orman yoluna çıkacaksınız. Buradan navigasyon yardımıyla 1.200 metre dolaylarına tırmanarak yaylaya ulaşabilirsiniz. Binek araçla orman yolunda ilerlemek çok zor. Buraya mutlaka bir arazi aracıyla gelmenizi tavsiye ederiz.
Olanaklar: Yürüyüş parkurları, çadır kamp alanları, olta balıkçılığı ve çeşme mevcuttur. Yiyecek ve içeceklerinizi yaylaya gelmeden önce temin etmelisiniz.
Festivaller: Her yıl Ağustos ayının 1. haftası Odayeri Yayla Şenlikleri düzenlenmektedir.
Torkul Yaylası ve Göleti
Gölü olan bir yayla… Yöre halkı çok şanslı olsa gerek? Düzce merkeze bağlı Uğur Köyü’nde yer alan Torkul Yayla ve Gölü, şehir merkezine yaklaşık 30 km mesafede bulunuyor. Odayeri Yaylası’na yakın bir noktada yer almakta. Aynı yolu kullanarak Torkul Gölü’ne ulaşabilmek mümkün. Ancak yolları oldukça zorludur. Binek araçla gelinmesi imkânsıza yakın. Fakat burası için tam bir cennet diyebiliriz. Bu yolu göze alıp buraya gelirseniz karşılaşacağınız manzara karşısında hayran kalabilirsiniz. Merak edenler İnternetten fotoğraflarına bakmalı.
Gölün etrafını saran gür ve sık köknar ağaçları suya olan yansımasıyla ziyaretçilerine adeta kartpostallık manzaralar sunuyor. Fotoğrafçılar için de kaçırılmayacak güzellikte kareler. Gölün kıyısında çadır atabileceğiniz düzlükler mevcut. Yürüyüş severler için ormanlık alanda patika yollar da bulunuyor. İçerilere doğru yürüyüş yapıp doğayı ve yaban hayatı keşfedebilirsiniz.
Alanda herhangi bir tesis ise ne yazık ki mevcut değil. Özellikle kampçılar buraya gelmeden önce yiyecek ve içeceklerini mutlaka temin etmeliler.
Nasıl Gidilir: Düzce şehir merkezinden çıktıktan sonra sırasıyla Beyköy ve Uğur köylerini geçip Derdin Köyü’ne gelin. Köy merkezinde Torkul Gölü tabelasını göreceksiniz. Tabelaları kaybetmeden doğruca yaylaya ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Derdin Köyü çıkışından sonra yol toprak ve virajlı. Binek araçla ilerlemesi çok zor.
Olanaklar: Yürüyüş parkurları, çadır kamp alanları, piknik alanları, çeşme ve olta balıkçılığı. Yiyecek ve içeceklerinizi yaylaya gelmeden önce temin etmelisiniz.
Pürenli Yaylası
Düzce’nin Gölyaka ilçesinde bulunan Pürenli Yaylası, şehir merkezine 28 km mesafede yer almakta. 1.400 rakım dolaylarında tertemiz bir havaya sahip. Yaylanın zirvesini yeşilin tüm tonlarına hakim köknar ağaçları oluşturuyor. Küçük bir gölü ve birkaç yayla evi var. Yaylaya Efteni Gölü veya Güzeldere Şelalesi yolundan ulaşılabiliyorsunuz. Ayrıca Bolu’ya olan sınırından dolayı Odayeri ve Kardüz Yaylası’na da gidebilmek mümkün. Etrafta herhangi bir tesis ise bulunmuyor. Çadır kampı düşünüyorsanız tüm ihtiyaçlarınızı yaylaya gelmeden önce almalısınız.
Nasıl Gidilir: Düzce şehir merkezinden yola çıkıp Gölyaka ilçesine geldikten sonra Güzeldere Şelalesi tabelasını göreceksiniz. Tabelayı takip edip bir süre tırmandıktan sonra Pürenli Yaylası ve Derebalık yönüne saparak ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Yolu stabilize fakat binek araçla gidilebilmektedir.
Olanaklar: Yürüyüş parkurları ve çadır kamp alanları mevcut. Yiyecek ve içeceklerinizi yaylaya gelmeden önce temin etmelisiniz.
Festivaller: Her yıl Temmuz ayında geleneksel Pürenli Yayla Bayramı yapılmaktadır.
Topuk Yaylası ve Göleti
Topuk Yaylası’nı Fenerbahçe Spor Kulübü’nden dolayı duymuş olabilirsiniz. Burada oldukça nezih bir konaklama ve spor tesisine ev sahipliği yapıyor. Dışarıdan tüm misafirlere de kamp ve konaklama için kapılarını açıyor. Düzce’nin Kaynaşlı ilçesi Bıçkıyanı Köyü sınırlarında bulunan Topuk Yaylası ve Göleti, şehir merkezine 38 km mesafede bulunuyor. Rakım 1.300 metre dolaylarında olan Topuk Yaylası, gölet alanı ile tam bir çekim merkezi.
Yaz ayları bile havası serin oluyor. Ücretsiz kamp atabileceğiniz gibi Fenerbahçe tesislerini de ücretli kullanabilirsiniz. Bölgede yürüyüş yapabilir, dağ bisikletine binerek patika yollardan ormanın içerilerine doğru gidebilir veya fotoğraf çekimleri yapabilirsiniz.
Nasıl Gidilir: Düzce şehir merkezinden gelenler Kaynaşlı ilçesi üzerinden Bıçkıyanı Köyü’ne gelerek buradan Topuk Yaylası tabelalarını takip edip yaylaya ulaşabilirler. İstanbul yönünden gelenler D-100 karayolu veya TEM otoyolunu kullanarak Kaynaşlı turnikelerinden geçip gelebilir, Ankara yönünden gelenler ise Abant kavşağını kullanıp otobandan çıkarak Kaynaşlı ve Bıçkıyanı köylerini takip ederek yaylaya ulaşımlarını sağlayabilirler.
Olanaklar: Yürüyüş parkurları, çadır kamp alanları, piknik alanları, çeşme ve olta balıkçılığı. Yiyecek ve içeceklerinizi yaylaya gelmeden önce temin etmelisiniz.
Sinekli Yaylası
Sinekli Yaylası, Düzce şehir merkezine 33 km mesafede bulunuyor. Hafta sonu Düzcelilerin piknik yapmaya geldiği yerler arasında. Piknik yapmanın yanı sıra yürüyüş ve çadır aktiviteleri için de uygun bir yer. 1.450 metre rakımda ve 100 dekar genişliğinde bir alan. Yaylaya Beyköy, Uğur Köyü ve Samandere Köyü’nden ulaşılabilir. Bolu’dan gelecek olanlar ise Abant Gölü yolunu kullanabilirler. Alanda yeme içme türü yerler bulunmuyor. Çadır kampı düşünenler yiyeceklerini yaylaya gelmeden önce almalılar.
Nasıl Gidilir: Düzce yönünden gelenler sırasıyla Beyköy, Uğur Köyü ve Samandere Köyü’nü geçip Samandere Şelalesi’ne geldikten sonra tabelaları takip ederek yaylaya ulaşabilirler. Bolu yönünden gelenler ise Abant Gölü yolunu takip ederek Sinekli Yaylası’na ulaşabilirler. Yolu asfalt ve düzgündür. Her türlü araç ile gelinebilir.
Olanaklar: Yürüyüş parkurları ve çadır kamp alanları mevcut. Yiyecek ve içeceklerinizi yaylaya gelmeden önce temin etmelisiniz.
Zonguldak Yaylaları
Bölüklü Yaylası
Zonguldak’ın Alaplı ilçesi Gümeli Köyü sınırlarında bulunan Bölüklü Yaylası, şehrin en yüksek noktası Bacaklı Yaylası yamacında yer alıyor. Şehir merkezine 80, Alaplı ilçe merkezine ise 35 km uzaklıkta. Yaylaya giden yol topraktan. Yazın gidilebilse de kışın binek araçla çıkılması çok zor. Gümeli Köy merkezini geçtikten sonra sağa dönerek doğruca yaylaya ulaşım sağlayabilirsiniz.
Alanda herhangi bir tesis bulunmuyor. Çadır kampı için uygun ancak yiyecek stoku yaparak buraya gelmelisiniz. Orman içlerinde küçük şelaleler var. Yürüyüş yaparak buraları keşfedebilir, yorulduğunuzda tekrar yaylaya dönerek ateş veya mangal yakarak dinlenmeye geçebilirsiniz.
Nasıl Gidilir: Alaplı yönünden gelecek olanlar Aşağıdağköy ve Gümeli köylerini geçerek Bölüklü Yaylası tabelalarını takip edip ulaşımlarını sağlayabilirler. Zonguldak şehir merkezinden gelecek olanlar ise Devrek ilçe merkezinden çıkıp Sabunlar Köyü yol ayrımına girdikten sonra Eğerci Köyü’nü geçerek asfalt yoldan Bölüklü Yaylası’na ulaşabilirler. Yaz aylarında Gümeli ve Eğerci köylerinden Bölüklü Yaylası’na düzenli olarak dolmuşlar da gitmektedir.
Olanaklar: Yürüyüş parkurları ve çadır kamp alanları mevcut. Yiyecek ve içeceklerinizi yaylaya gelmeden önce temin etmelisiniz.
Festivaller: Her yıl Temmuz ayında Bölüklü Yayla ve Bal Şenlikleri düzenlenmektedir.
Karabük Yaylaları
Avdan Yaylası
Karabük merkez ilçesinde yer alan Avdan Yaylası, şehrin Dede Yaylası ile birlikte önemli yayla yerlerinden biridir. 1.300 metre yükseklikte, çevresi köknar ağaçlarıyla çevrili, zirve noktaları ise geniş düzlüklerden ve küçük bir gölet alandan oluşuyor. Çadır kurmaya müsait alanlar mevcut. Ancak yeme içme noktasında herhangi bir tesisin olmaması nedeniyle ihtiyaçlarınızı önceden karşılayıp öyle gelmeniz gerekiyor.
Nasıl Gidilir: Yaylaya Karabük-Ankara yolundan Cumayanı ilçesine gelerek buradan Üçbaş Köyü’ne döndükten sonra hiçbir yöne sapmadan doğruca ulaşabilirsiniz. Yaylaya giden yol asfalt ve düzgündür. Her türlü araç ile gidilebilir.
Olanaklar: Yürüyüş parkurları ve çadır kamp alanları. Yiyecek ve içeceklerinizi yaylaya gelmeden önce temin etmelisiniz.
Bilecik Yaylaları
Kömürsu Yaylası
Kömürsu Yaylası, Bilecik’in Bozuyük ilçesinde ve ilçe merkezine 28 km mesafede bulunan bir yayla yeridir. 1.250-1.700 metre yüksekliğinde değişen rakımı ile Karadeniz yaylalarını andıran muhteşem görünümde bir doğa harikası. Yaylada Köknar, Karaçam, Kayın ve Ardıç gibi ağaçlar bulunuyor. Ve bunları tamamlayan pek çok renkli kır çiçekleri. Kömürsu Yaylası yürüyüş aktiviteleri için ideal bir yerdir. Yaz aylarında çadır kampı atan kişileri de görebilmek mümkün. Bölgede bulunan yürüyüş yolları sizi dört farklı su kaynağına çıkaracak. Alanda tesis ve yerleşim yeri ise bulunmuyor. Gelmeden önce tüm yiyecek ihtiyaçlarınızı karşılamalısınız. Doğayla baş başa kalmak ve kafa dinlemek için çok güzel bir yer.
Nasıl Gidilir: Bozüyük ilçe merkezinden Bursa–Eskişehir istikametinde ilerleyip Ormangüzle yönüne saparak buradan sırasıyla Erikli ve Camiliyayla köylerini geçtikten sonra Karagöbet mevki yönünde ilerlemelisiniz. Camiliyayla köyünden sonra yol stabilizedir ancak binek araçla ilerlemeye etki edecek kadar kötü değil.
Olanaklar: Yürüyüş parkurları ve çadır kamp alanları mevcuttur. Yiyecek ve içeceklerinizi yaylaya gelmeden önce temin etmelisiniz.
Kamçı Yaylası
Bilecik’in en güzel yayla yerlerinden biri: Kamçı Yaylası. Sahip olduğu gölet alan ile çevre yerlerden pek çok doğaseveri kendisine çekiyor. Doğayla baş başa kalmak, sessiz ve sakin bir hafta sonu tatili geçirmek istiyorsanız burayı özellikle tavsiye ederiz. El değmemiş bir doğal güzelliğe sahip. Sosyal tesis bile yok. Yani yalnızca kuş sesleri ve siz… Yayla yeri ise çam ormanları ile çevrili, ortası geniş bir çimenlik alandan oluşuyor. Çadır kampı için buraya mutlaka bir şans vermelisiniz.
Nasıl Gidilir: Pazaryeri ilçesi Bozcaarmut Köyü sınırlarında kalıyor. Şehir merkezine uzaklığı yaklaşık 50 km. Pazaryeri ve Kınık ilçelerini geçerek Bozcaarmut’a ulaşabilir ve buradan tabelalarını takip edip yayla yerine gelebilirsiniz.
Olanaklar: Yürüyüş parkurları ve çadır kamp alanları mevcuttur. Yiyecek ve içeceklerinizi yaylaya gelmeden önce temin etmelisiniz.
Sofular Yaylası
Sofular Yaylası, Bilecik’in Bozuyük ilçesinde, ilçe merkezine 25 km uzaklıkta bulunan bir yayla yeridir. Yükseltisi yaklaşık 1.445 metre civarında. Etrafı gür ve sık köknar ağaçları ile çevrili. Yürüyüş için patika yolları mevcut. Alan çadır kurmaya müsait ancak herhangi bir tesis bulunmuyor. Gece konaklaması için ihtiyaçlarınızı önceden temin etmelisiniz. Kış ayları da buraya gelenler oluyor. Yaban hayatı gözlemlemek ve güzel kareler çekmek için fotoğrafçıların değerlendirebileceği yerlerden biridir.
Nasıl Gidilir: Bozüyük ilçe merkezinden Erikli ve Camili Yayla köylerini takip ederek Atatürk Köşkü’nün olduğu yere gelmeli ve köşkün önündeki her iki toprak yoldan da Sofular Yaylası’na ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Yolu düzgün olup her türlü binek araç ile gelinebilir.
Olanaklar: Yürüyüş parkurları ve çadır kamp alanları mevcuttur. Yiyecek ve içeceklerinizi yaylaya gelmeden önce temin etmelisiniz.
Festivaller: Her yıl Temmuz ayında Bozuyük Belediyesi tarafından Osmanlı’nın Kışlaktan Yaylaya Göç Şenliği düzenlenmektedir.
Çiçekli Yaylası
Bozuyük’te yer alan bir diğer görülmeye değer yer de Çiçekli Yaylası’dır. Diğer yaylalara göre daha yüksekte 1.906 metre rakımda bulunmaktadır. Burası aynı zamanda Bozuyük’ün en yüksek zirveye sahip yayla yeridir. Temiz havası, buz gibi akan kaynak suları, renkli kır çiçekleri ve yeşilin doygun rengine sahip köknar ağaçları ile Karadeniz yaylalarını aratmayan bir güzelliğe sahiptir. Etrafını saran kekik kokularını da buraya varır varmaz hemen hissedeceksiniz. Yürüyüş ve çadır kampına uygundur. Alanda yerleşim yeri veya bakkal, lokanta gibi işletmeler mevcut değil.
Nasıl Gidilir: Bilecik şehir merkezinden yola çıkıp Bozuyük’e vardığınızda Camili Yayla Köyü’ne gelerek buradan yaylaya toprak yol ile ulaşabilirsiniz. Binek araçla yaylaya çıkılması zor olacaktır.
Olanaklar: Yürüyüş parkurları ve çadır kamp alanları mevcuttur. Yiyecek ve içeceklerinizi yaylaya gelmeden önce temin etmelisiniz.
Ankara Yaylaları
Sorgun Yaylası ve Göleti
Ankara’nın Güdül ilçesi Sorgun Köyü’nde yer alan Sorgun Yaylası ve Göleti özellikle kamp atmak için başkentlilerin sıkça gittiği yerlerden biridir. Burası bir tabiat parkı alanı. İçerisinde yeşille muhteşem bir uyum içerisinde masmavi gölet alan bulunuyor. Etrafı patika yollar ile çevrili ve yürüyüş yapmak hiç olmadığı kadar insana huzur veriyor.
Sessiz ve sakin bir yer olan Sorgun Yaylası, tertemiz havası, kuş cıvıltıları eşliğinde seyrine doyum olmayan doğal manzaraları ile görülmeye değer bir yer. Hafta sonu pikniği, bisiklet sporu veya doğa yürüyüşü yapmak son derece keyifli bir rota. Şehir merkezine uzaklığı 105 km ve 1,5 saatlik sürüş mesafesinde. Tabiat parkına giriş ve çadır kampı ise ücretlidir.
Nasıl Gidilir: Sorgun Yaylası’na gidebileceğiniz birkaç farklı yol bulunuyor. İlki Ankara-Beypazarı istikametinde ilerleyip Güdül sapağına dönerek Yeşilöz köyünden tabelaları takip ederseniz yaylaya ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. İkinci yol ise Ankara-İstanbul karayolunu kullanıp Çeltikçi ve Yeşilöz istikametini takip ederek ulaşabilirsiniz. Her iki yol da asfalt ve düzgündür.
Olanaklar: Yürüyüş parkurları, çadır kamp alanları, olta balıkçılığı ve tabiat parkı. Yiyecek ve içeceklerinizi yaylaya gelmeden önce temin etmelisiniz.
Tekke Yaylası
Ankara’nın turistik ilçesi Beypazarı’nda bulunan Tekke Yaylası, Tekke Dağı Milli Parkı içerisinde bulunmaktadır. İlçe merkezine 10 km uzaklıkta bulunan yayla, piknik yapmak için gelinen yerlerden biridir. Havası da suyu da tertemiz. Her yıl Piknik ve Güveç günü düzenlenerek renkli anlara ev sahipliği yapıyor.
Alan yürüyüş ve doğa fotoğrafçılığı için ideal yerlerden biridir. İçerisinde WC ve otopark yeri bulunuyor. Girişi ücretli. Çadır kampı atmayı düşünenler yiyecek ve içeceklerini gelmeden önce almalılar. Ankara şehir merkezine 112 km mesafedeki Tekke Yaylası’na Ayaş-Beypazarı yolunu izleyerek ilçe merkezine gelmeden İnözü Vadisi yol ayrımını kullanarak ulaşabiliyorsunuz.
Nasıl Gidilir: Ankara veya çevre şehirlerden Beypazarı yönünde ilerleyerek ilçe merkezine girmeden İnözü Vadisi tabelasını göreceksiniz. Bu yöne saparak Saraybosna Caddesi üzerinden Kuyumcutekke Köyü’ne gelip tabelaları takip edip Tekke Yaylası’na ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Yaylaya çıkılan yol düz ve asfalttır. Her türlü araç ile gidilebilir.
Olanaklar: Yürüyüş parkurları, çadır kamp alanları, WC ve otopark alanı. Yiyecek ve içeceklerinizi yaylaya gelmeden önce temin etmelisiniz.
Festivaller: Her yıl Piknik ve Güveç Günü düzenlenmektedir.
Benli Yaylası
Ankara’nın Çamlıdere ilçesi sınırlarında kalan Benli Yaylası, Karadeniz’e gitmeden o havayı soluyup, doğal güzelliğine şahit olabileceğiniz bir yer. Yayla mimarisine uygun ahşap evler, yemyeşil düzlükte belli aralıkla bulunmakta. Hatırı sayılır bir genişliğe sahip. Bahar aylarında toprak canlandığında burası rengârenk kır çiçeklerine bürünüyor. Yürüyüş ve çadır kampına da uygun bir yer. Şehir merkezine yaklaşık 100 km mesafede bulunuyor. Yolu düzgün ve asfalttır. Binek aracınızla kolayca gelebilirsiniz. Alanda ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz bir de bakkal mevcut.
Nasıl Gidilir: Ankara şehir merkezinden Kahramankazan ve Kızılcahamam ilçelerini geçtikten sonra Çamlıdere ilçesi yönüne sapıp ilçe merkezine vardıktan sonra tabelaları takip ederek yaylaya ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Yaylaya çıkılan yol asfalt olup her türlü araç ile gelinebilir.
Olanaklar: Yürüyüş parkurları, çadır kamp alanları ve bakkal mevcuttur.
Eğriova Yaylası
Ankara’nın Sorgun Yaylası’ndan sonra gelen belki de en güzel yayla yerlerinden biri de Eğriova Yaylası’dır. Başkent Ankara’nın Beypazarı ilçesi Karaşar mevkinde yer alan Eğriova Yaylası, yeşilin tüm tonlarını görebileceğiniz, insana huzur veren sakinliği ve göz alıcı doğal manzaraları ile mutlaka görülmeye değer bir yerdir. Yaylanın sırtları sık köknar ağaçlarından oluşuyor. Yamaçları yemyeşil düzlük ve ortasında orta ölçekte bir gölet alan mevcuttur. Gölün çevresinde ve orman içlerine giden patika yollar mevcut. Hafif eğimli yayla sırtlarında çadırınızı atıp göle nazır kamp yapmak keyif veren bir deneyim olacaktır. İhtiyaçlar için bir tesis bulunmuyor. Erzakınızı stoklayıp öyle gelmelisiniz.
Nasıl Gidilir: Yayla yeri Beypazarı ilçesine 37 km mesafede yer almakta. İnözü Vadisi’ni geride bırakıp sırasıyla Uşakgöl ve Köseler Köyü’nü geçerek yaylaya ulaşabilirsiniz. Yolu binek araçlar için uygun. Ayrıca Bolu tarafından Karagöl Milli Parkı’nı takip ederek de buraya ulaşılabilir.
Olanaklar: Yürüyüş parkurları, çadır kamp alanları ve gölet alan mevcuttur. Yiyecek ve içeceklerinizi yaylaya gelmeden önce temin etmelisiniz.
Festivaller: Her yıl geleneksel olarak Karaşar Eğriova Yayla Şenliği düzenlenmektedir.
Adana Yaylaları
Bürücek Yaylası
Adana’nın Pozantı ilçesi Tekir beldesinde bulunan Bürücek Yaylası, şehir merkezine 100, Pozantı ilçesine ise 4 km mesafede bulunuyor. Bürücek Yaylası’na Niğde üzerinden de ulaşım kolaylıkla sağlanabilmektedir. Çam ve ardıç ağaçlarının arasında yer alan yayla yeri yöreye uygun çok sayıda ahşap evler ev sahipliği yapmaktadır. 2 km uzağında ise Osmanlı tabyalarını görebilmek mümkün. Yayla, yürüyüş yapmak ve kamp atmak için uygundur. Köy yerinde gerekli olan altyapı mevcut. Gece konaklamalı çadır kamplarınızda yiyecek ve içeceklerinizi buradaki bakkallardan temin edebilirsiniz.
Nasıl Gidilir: Bürücek Yaylası, Pozantı ilçesine 17 km mesafede bulunuyor. Özel aracıyla gidecek olanlar Adana-Ankara E-90 otoyolunun 90. kilometresinde yaylaya ulaşabilirler. Ayrıca Adana şehir merkezi ve Pozantı ilçesinden Bürücek Yaylası’na düzenli olarak minibüsler gitmektedir.
Olanaklar: Yürüyüş parkurları ve çadır kamp alanları mevcuttur. Yiyecek ve içeceklerinizi yayla yamacında bulunan bakkallardan temin edebilirsiniz.
Kızıldağ Yaylası
Adana’nın en popüler yayla yerlerinden biri olan Kızıldağ Yaylası, Karaisalı ilçesine 27 km mesafede bulunuyor. Yaz kış seyir zevki yüksek manzaralara ev sahipliği yapan Kızıldağ Yaylası, tertemiz havası ve huzur veren tabiat alanı ile başta Karaisalı ilçe halkı olmak üzere Adana ve çevresinden pek çok insanın geldiği yerlerden biridir.
Yaylada bulunan altyapı tüm ihtiyaçlarınızı karşılayacak düzeydedir. Kır kahveleri, lokantalar, bakkallar, fırın ve kasapların olduğu yaylada yürüyüş yapabilir, kasaptan alacağınız etler ile mangalınızı yapabilirsiniz. Yaylada elma, armut, kiraz ve vişne gibi meyve ağaçları da mevcuttur. Yaz aylarında buraya gelerek bu meyvelerden nasiplenebilirsiniz.
Nasıl Gidilir: Yolu asfalt ve düzgün olan Kızıldağ Yaylası’na özel araçlarıyla gelecek olanlar Pozantı ilçesinden Gökbez Köyü yoluna saparak ulaşımlarını sağlayabilirler. Ayrıca Pozantı ilçe otogarından Kızıldağ’a düzenli olarak minibüsler hareket etmektedir.
Olanaklar: Yürüyüş parkurları, çadır kamp alanları, kır kahveleri, kır lokantaları, bakkal, fırın ve kasap yerleri bulunmaktadır.
Akçatekir Yaylası
Bürücek, Akçaköy ve Tekir Yaylası’nın birleşiminden oluşan Akçatekir Yaylası, Adana’nın Pozantı ilçesine 17 km mesafede, tertemiz havası ve doğal manzaraları ile özellikle yöre halkının yaz aylarında Adana sıcaklarından kaçıp geldiği yerlerden biridir. Yayla, Akçatekir Beldesi’nin bir mahallesi olarak geçiyor. Bu nedenle altyapısı da eksiksizdir. Yaylada yöre mimarisine uygun yayla evlerini görebilir, patika yollarında yürüyüş yapabilir ve kamp atabilirsiniz. Akçatekir Yaylası anı zamanda her yıl 1 Eylül’de düzenlenen geleneksel yayla şenliklerine de ev sahipliği yapmaktadır. Unutmadan, eğer buraya yolunuz düşerse Yörük evlerine misafir olup keçi sütü içmeyi unutmayın!
Nasıl Gidilir: Akçatekir Yaylası’na Adana Batı Gişeleri’ni geçtikten sonra Tarsus Kavşağı’ndan Niğde yönüne saparak kolay ve hızlı bir şekilde ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Ayrıca Pozantı ilçe otogarından Akçatekir’e düzenli olarak çalışan minibüslerle de gidebilmek mümkündür.
Olanaklar: Yürüyüş parkurları, çadır kamp alanları, kır kahveleri, kır lokantaları, bakkal, fırın ve kasap yerleri bulunmaktadır.
Etkinlikler: Her yıl 1 Eylül tarihinde geleneksel Akçatekir Yayla Şenlikleri düzenlenmektedir.
Osmaniye Yaylaları
Dumanlı Yaylası
Osmaniye’nin Düziçi ilçesinde bulunan Dumanlı Dağ, aynı isme sahip Dumanlı Yaylası’na da ev sahipliği yapıyor. Yürüyüş ve kamp için çok ideal bir yer alan yayla yeri özellikle Sonbahar aylarında mutlaka ziyaret edilmeye değer. Sararan yapraklar muhteşem bir görünüme bürünüyor. Havaların bu bölgede Sonbahar aylarında bile sıcak olduğunu düşünürsek yürüyüş için oldukça cezbedici bir parkura dönüşüyor. Osmaniye şehir merkezine 43 km ve 1 saat 10 dakikalık sürüş mesafesinde. Çadır kuracaklar için bölgede yabani domuzların olduğunu hatırlatmak isteriz. Herhangi bir tesis ise bulunmuyor. Yiyecek ve içeceklerini önceden temin etmelisiniz.
Nasıl Gidilir: Tehçi ve Şekerdere ilçelerini geçtikten sonra Yarbaşı’ndan Düziçi Köyü’ne devam ederek tabelaları takip edip yaylaya ulaşabilirsiniz. Yoldu asfalt ve düzgündür. Her türlü binek araç ile gidilebilir.
Olanaklar: Yürüyüş parkurları ve çadır kamp alanları mevcuttur. Yiyecek ve içeceklerinizi yaylaya gelmeden önce temin etmelisiniz.
Mersin Yaylaları
Çamlıyayla (Namrun)
Mersin’de hafta sonu doğa ile baş başa kalabileceğim neresi var diye soracak olursanız cevabımız Namrun Kalesi’nin de içinde bulunduğu Çamlıyayla olacaktır. Çamlıyayla, Mersin gezilerinde şehir gezisini bitirip doğaya kaçabileceğiniz muhteşem yerlerden biridir. Aynı adı taşıyan Çamlıyayla ilçesinde bulunan bu harika doğal yayla yeri Mersin şehir merkezine yaklaşık 90 km ve 1,5 saatlik sürüş mesafesinde bulunuyor. Tertemiz, serin bir havaya ve manzaraya ev sahipliği yapan Çamlıyayla kusursuz altyapısı ve tesisleri ile keyifle vakit geçirebileceğiniz sosyal alanlar sunuyor.
Torosları en net görebileceğiniz bir noktada bulunan yayla aynı zamanda Namrun Kalesi’ne de ev sahipliği yapıyor. Yaz sıcaklarında kaleye çıkmak biraz zor olabilir ancak zirve, yorgunluğunuza değecek güzellikle manzara ile sizi ödüllendiriyor. Bölge, ihtiyaçlarınızı karşılayacak düzeyle altyapıya sahip. Konaklama yerleri, bakkal ve market gibi yerler mevcut.
Nasıl Gidilir: Mersin-Gözne istikametinde ilerleyip Cehennem Deresi Milli Parkı tabelalarını takip ederek Sebil Köyü’ne ve buradan Çamlıyayla Köyü’ne gelerek yaylaya ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Tarsus ve Mersin otogarlarından Cehennem Deresi istikametine giden minibüsler de bulunuyor. Buradan Çamlıyayla’ya her gün düzenli olarak dolmuşlar hareket etmektedir.
Olanaklar: Yürüyüş parkurları, gezilecek yerler (Namrun Kalesi), market, bakkal, elektrik, WC, çeşme ve fırın bulunmaktadır.
Konaklama Yerleri: Namrun Pansiyon Otel, Esamet Hanım Konakları
Borcak Yaylası
Çamlıyayla’ya kıyasla Mersin şehir merkezine biraz daha yakın bir konumda bulunan Borcak Yaylası, Toroslar bölgesi Aladağ mevkinde bulunan ve şehir merkezine 28 km uzaklıkta bulunan havası ve doğası ile insana huzur veren yerlerden biridir. Hafta sonları çocuklu ailelerin de tercih ettiği Borcak Yaylası özellikle piknik severler tarafından sıkça ziyaret edilmektedir.
Şehrin karmaşasından kaçıp kafa dinleyebileceğiniz nadide yerlerden biri olan Borcak Yaylası, çadır kampı atmak isteyenler için de uygun alanlara sahiptir. Yayla bölgesinde ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz bakkal ve fırın gibi yerler bulunmaktadır.
Nasıl Gidilir: Mersin-Gözne yolu istikametinde ilerleyip Arslanköy yoluna saparak Aladağ ilçesine geldikten sonra 15 dakikalık bir sürüş sonrası Borcak Yaylası’na ulaşabilirsiniz. Yaylaya giden yol asfalt ve düzgündür. Her türlü araç ile gidebilmek mümkün.
Olanaklar: Yürüyüş ve bisiklet parkurları, çadır kamp alanları, bakkal, fırın ve kasap.
Antalya Yaylaları
Gömbe Yaylası
Antalya’da denize doydunuz ve doğayla baş başa kalabileceğiniz bir yer mi arıyorsunuz? Şehrin en popüler yerlerinden biri olan Gömbe Yaylası tam da aradığınız yer olabilir. Özellikle yaz ayları Antalya’nın kavurucu sıcaklarından biraz olsun kaçıp serinlemek isterseniz Gömbe Yaylası’na gelebilirsiniz. Kaş’a 70 km, Antalya şehir merkezine ise yaklaşık 100 km mesafede bulunuyor. Burası Osmanlı İmparatorluğu döneminde hayvan pazarı olarak da kullanılmış. Ayrıca eski yağlı güreşlerin de yapıldığı yermiş.
Kaş’tan yola çıkıp Gömbe’ye doğru ilerlediğinizde etrafınızı kızılçam ormanları ve ardıç ağaçları saracak ve bu yol boyu size eşlik edecek. Yürüyüş ve çadır kampı için ideal bir yer olan Gömbe Yaylası, 3.025 metre rakımda Akdağ’ın eşsiz manzaralarını gözler önüne seriyor. Bölgede herhangi bir tesis bulunmuyor. Kamp için tercihiniz burası olursa yiyecek ve içeceklerinizi mutlaka gelmeden önce temin edin.
Nasıl Gidilir: Demre istikametinde ilerleyip Ağullu Köyü’nü geçtikten sonra Elmalı-Kaş yoluna saparak buradan Kasaba Köyü’nü geçip hiçbir yöne sapmadan Kemer Köyü yolunda ilerleyip Gömbe’ye ulaşabilirsiniz. Toplu taşımayı kullanacak olanlar için Antalya ve Fethiye’den her gün düzenli olarak Kaş’a giden minibüslere binebilir ve Kaş otogarından Gömbe’ye giden dolmuşlara aktarma yapabilirsiniz. Kaş ilçe merkezinde araç kiralaması yapabileceğiniz acenteler de bulunmaktadır. Yaz ayları bazı tur şirketleri de Gömbe Yaylası’na turlar düzenlemektedir.
Olanaklar: Yürüyüş parkurları ve çadır kamp alanları mevcuttur. Yiyecek ve içeceklerinizi yaylaya gelmeden önce temin etmelisiniz.
Feslikan Yaylası
En az Gömbe Yaylası kadar meşhur olan Feslikan Yaylası, Antalya’nın kavurucu sıcaklarından kaçıp gelinebilecek yerlerden bir diğeridir. Burası Antalya’ya sadece 44 km mesafede bulunuyor. Mesafenin yakın olması nedeniyle de Antalya’dan buraya gelişleri oldukça fazlalaştırıyor. Her yıl düzenli olarak Feslikan Yaz Şenlikleri ve Yağlı Güreş Festivalleri’nin de düzenlendiği yayla yeri huzur veren doğası ve tertemiz havası ile Antalya’nın bunaltıcı yaz sıcaklarından kaçmak için en ideal yerlerden biridir.
Nasıl Gidilir: Feslikan Yaylası, Antalya’nın Konyaaltı ilçesi sınırlarında bulunuyor. Özel araç sahipleri Çakırlar mevkinden buraya ulaşabilirler. Ayrıca şehir merkezinden 501 no’lu belediye otobüsleri haftanın 7 günü Feslikan Yaylası’na gitmektedir.
Olanaklar: Yürüyüş ve bisiklet parkurları, çadır kamp alanları, WC, market ve otopark alanı.
Etkinlikler: Her yıl Feslikan Yaz Şenlikleri ve Yağlı Güreş Festivalleri düzenlenmektedir.
Saklıkent (Saklı) Yaylası
Antalya şehir merkezine 50 km mesafede bulunan Saklıkent Yaylası, şehrin batısında kalan Beydağları üzerinde 1.850 metre rakımda tertemiz havası ve mis gibi doğasıyla iyi bir kaçış noktasıdır. Antalyalı ailelerin hafta sonları kaçamak yaptıkları yerler arasında bulunan Saklıkent Yaylası’na eğer bir yabancı olarak çevre şehirlerden geliyorsanız Saklıkent yolu üzerinden Doyura Köyü’ne saparak gelebilirsiniz. Yaylaya giderken yol üzerinde müthiş bir doğa size eşlik edecektir. Kamp, yürüyüş ve piknik yapmaya elverişli bir yer olan Saklıkent Yaylası’nda aynı zamanda pansiyon, lokanta ve market gibi yerler de bulunmaktadır. Eğer kışın burayı ziyaret etmeyi planlıyorsanız Saklıkent Kayak Merkezi’ne de gelerek karın keyfini çıkarabilirsiniz.
Nasıl Gidilir: Özel araçlarıyla gelecek olanlar Antalya-Saklıkent yolu üzerinden Doyura Köyü’ne sapmaları gerekiyor. Doyura Köyü’nü geçtikten sonra tabelaları takip ederek Saklıkent Yaylası’na ulaşabilirsiniz. Yaylaya çıkılan yolun 10 kilometreye yakını asfalt geri kalan mesafesi ise toprak yoldan oluşmaktadır. Fakat bu otomobilin ilerlemesi için bir sorun teşkil etmiyor. Ayrıca Saklıkent Kayak Merkezi’nin burada olması nedeniyle yaz-kış Antalya şehir merkezinden düzenli olarak toplu taşıma otobüsleri ve tur otobüsleri de Saklıkent Yaylası’na gelmektedir.
Olanaklar: Yürüyüş parkurları, çadır kamp alanları, pansiyon, lokanta ve market.
Etkinlikler: Her yıl Ocak ayında Saklıkent Kar Festivali düzenlenmektedir.
Konaklama Yerleri: Saklı Ev, Saklıhan Motel
Gökbel Yaylası
Bu defa Antalya’nın biraz doğusuna Alanya taraflarına gidiyoruz. Antalya’nın Gündoğmuş ilçesi Çamlıalan bölgesinde yer alan Gökbel Yaylası, Alanya ilçe merkezine 60, Antalya’ya ise 195 km mesafede bulunuyor. Antalya’ya yakın diğer yaylalara kıyasla biraz uzak kalabilir. Ancak Anamur ve Alanya taraflarında iseniz ve denizin tadını alıp doğaya kaçacak bir yer arıyorsanız Gökbel Yaylası’nı tercih edebilirsiniz. Sapadere Kanyonu’nu geçtikten sonra bir 15 km daha yol giderek yaylaya ulaşabilirsiniz.
Yayla yerinde lokanta, konaklama yerleri, market ve sebze meyve alabileceğiniz manav yeri mevcuttur. Sessiz, sakin bir hafta sonu dinlencesi için tercih edebileceğiniz Gökbel Yaylası, çocuklu ailelerin piknik yapmaları için de uygun bir yerdir.
Nasıl Gidilir: Antalya ve Alanya yönünden gelenler Dim Çayı istikametine, Anamur yönünden gelenler ise Mahmutlar’dan Gözüküçüklü Köyü yönüne saparak Alanya-Sarıveliler yolunu takip edip Gökbel Yaylası’na ulaşımlarını sağlayabilirler. Yaylaya giden yol düz ve asfalttır. Toplu taşımayı kullanacaklar olanlar için Alanya’dan Yalçı Köyü’ne düzenli olarak minibüsler çalışmaktadır. Yalçı Köyü’nden ise Çamlıalan’a giden dolmuşlara binerek yaylaya ulaşımınızı sağlayabilirsiniz.
Olanaklar: Yürüyüş parkurları, çadır kamp alanları, piknik alanları, otel konaklama yerleri, restoran, market, manav ve camii.
Etkinlikler: Her yıl Temmuz ayında Geleneksel Gökbel Yağlı Pehlivan Güreşleri düzenlenmektedir.
Günnercik Yaylası ve Gölü
Antalya’nın doğal güzelliğiyle tüm dikkatleri üzerine çeken yaylası Günnercik, sahip olduğu gölet alanı ve yaz kış muhteşem manzaraları ile Torosların eteğinde tüm gürültüden izole bir ortam sunuyor. 1.800 metre rakımda bulunan Günnercik Yaylası, Antalya’nın Gazipaşa ilçesine 55 km mesafede yer almakta. Yaklaşık 180 hane yaşıyor. Yaz ayları Antalya’nın kavurucu sıcakları başladığında yaylaya çıkan sakinler ile burası apayrı bir güzelliğe bürünüyor.
Yörük hayatını yerinde deneyimleye bileceğiniz, düz ovasında yürüyüşler yapıp, göl kenarında kamp atabileceğiniz Günnercik Yaylası her yıl artan kalabalıklığı ile insanların beğenisini kazanmışa benziyor. Yayla yerinde elverişli bir altyapı bulunmuyor. Eğer çadır kampı atmayı düşünürseniz yiyecek ve içeceklerinizi önceden almanızı tavsiye ederiz.
Nasıl Gidilir: Otomobil ile yaylaya ulaşmak bir hayli zor. Bu nedenle iyi bir arazi aracına sahip olmanız gerekiyor. Gazipaşa’dan yola çıktıktan sonra Korubaşı köyüne sapmadan düz devam ederek Çörüş’e gelin. Buradan tabelaları takip ederek hiçbir yöne sapmadan Günnercik Yaylası’na ulaşabilirsiniz.
Olanaklar: Yürüyüş parkurları ve çadır kamp alanları mevcuttur. Yiyecek ve içeceklerinizi yaylaya gelmeden önce temin etmelisiniz.
İzmir Yaylaları
Kozak Yaylası
Burası Türkiye’nin en büyük fıstık çamı ormanlarının olduğu yerdir. İzmir’in kuzeyinde, Bergama ilçesine bağlı Yukarıbey köyünde bulunan Kozak Yaylası, şehir merkezine 132, Bergama ilçe merkezine ise 24 km uzaklıkta bulunmaktadır. Bergama’dan yaklaşık 30 dakikada ulaşabileceğiniz Kozak Yaylası, adını buradaki çam kozalak ağaçlarından alıyor.
Kasım ve Mart ayları arasında burada kozalaklar toplanıyor ve fıstıkları çıkarılarak Türkiye’nin dört bir yanına gönderiliyor. İzmir’in kavurucu sıcaklarından kaçıp orman havası alabileceğiniz, yürüyüş yapıp temiz havanın keyfini çıkarabileceğiniz Kozak Yaylası aynı zamanda kamp atmaya da müsaittir. Alanda çeşme mevcut. Yiyecek ve içecek ihtiyaçlarınızı ise yaylaya yakın Yukarıbey Bucağı köyünden temin edebilirsiniz.
Nasıl Gidilir: İzmir’den toplu taşıma ile gelecek olanlar İzban’a binerek Aliağa’da inebilir ve buradan 835 numaralı otobüse binerek Bergama ilçe merkezine ulaşabilirler. Bergama’dan Kozak Yaylası’na düzenli olarak minibüsler çalışmaktadır. Özel araç sahipleri ise Bergama ilçe merkezinden Kozak yönüne saparak yaylaya olan ulaşımlarını sağlayabilirler. Yaylaya giden yol asfalt ve düzgündür.
Olanaklar: Yürüyüş parkurları, çadır kamp alanları ve çeşme mevcut. Yiyecek ve içeceklerinizi yaylaya gelmeden önce Yukarıbey Bucağı köyündeki bakkallardan satın alabilirsiniz.
Festivaller: Her yıl Eylül ayında Kozak Yaylası Festivali düzenlenmektedir.
Kütahya Yaylaları
Gölcük Yaylası
Kütahya’nın Simav ilçesinde bulunan Gökcük Yaylası tam bir doğa harikası yeri. Krater gölü, piknik alanı, yürüyüş yerleri ve çadır kamp alanları ile doğaseverlere aradığı hemen her şeyi tek bir yerde sunan yayla yeri görülmeye değer yerlerden biridir. Kamp alanı ücretsiz. Bölgede lokanta ve çay bahçesi de mevcut. Dileyen mangalını da yapabiliyor. Yaz ve kış ziyaret edilen Gölcük Yaylası yaban hayatı ve kuş popülasyonuyla da doğa gözlemcilerini buraya çekiyor.
Gölün etrafında yürüyüş yapabilir ve ortamın keyfini çıkararak güzel bir hafta sonu keyfini burada yaşayabilirsiniz. Kütahya şehir merkezine 132 km mesafede yer alıyor. Emet-Simav yolunu kullanarak yaylaya ulaşabilirsiniz. Yolu asfalt ve düzgündür. Binek araç ve çekme karavanlarla gelebilmek mümkün.
Nasıl Gidilir: Kütahya yönünden gelenler Tavşanlı-Emet yolunu, Uşak yönünden gelenler ise Simav-Emet yolunu takip ederek Gölcük Yaylası’na ulaşımlarını sağlayabilirler. Ayrıca Tavşanlı, Simav ve Emet ilçelerinden Gölcük Yaylası’na düzenli olarak minibüsler çalışmaktadır. Yolu asfalt olup her türlü araç ile gelebilmek mümkün.
Olanaklar: Yürüyüş parkurları, çadır kamp alanları, basketbol ve voleybol sahaları, kır kahvesi, sosyal tesis alanı, gölet alan ve olta balıkçılığı.
Konaklama Yerleri: Sosyal tesis bünyesinde konaklama yerleri mevcuttur.
Afyonkarahisar Yaylaları
Kumalar Yaylası
Afyonkarahisar’ın Şuhut ilçesinde yer alan Kumalar Yaylası, şehir merkezine 55, Şuhut ilçesine ise 26 km mesafede yer almakta. Şuhut ilçesine gelerek buradan Kavaklı ve Başören köylerini geçtikten sonra Kumalar Dağı’na ulaşacaksınız. Burası aynı zamanda Kumalar Yaylası olarak geçiyor. Yayla yeri daha çok sarp kayalıklardan oluşuyor ancak yürüyüş için patika yollara ve çadır kampı için yeterli düzlüklere sahip. Yamaçta yerleşim yerleri mevcuttur. Dileyen buradan tüm ihtiyaçlarını karşılayabilir.
Nasıl Gidilir: Afyonkarahisar şehir merkezinden Şuhut-Sandıklı karayolu istikametinde ilerleyip Başören Köyü’ne geldiğinizde Kumalar Dağı yönüne saparak ulaşımınızı asfalt yol ile sağlayabilirsiniz. Ayrıca Şuhut ve Sandıklı ilçelerinden yaylaya minibüsler ile gidilebilmektedir.
Olanaklar: Yürüyüş parkurları ve çadır kamp alanları mevcuttur. Yiyecek ve içeceklerinizi yaylaya gelmeden önce temin etmelisiniz.
Isparta Yaylaları
Melikler Yaylası
Göller yöresinde dolaşmaya devam… Beyşehir Gölü’ne yakın bir konumda, Kızıl Dağ Milli Parkı yolu üzerinde bulunan Melikler Yaylası, Isparta’nın Aksu ilçesi Yaka Köyü sınırlarında yer almakta. Şehir merkezine uzaklığı yaklaşık 65 km ve 1 saat 40 dakikalık sürüş mesafesinde. Yaylanın etrafı seyrek köknar ağaçları ile çevrili. Altları çadır kurmaya müsait genişlikte. Özellikle yaz ayları güneşin yakıcı sıcağından kaçıp gölgeye sığınmak için elverişli. Yürüyüş ve çadır kampı için de ideal bir yer. Çekme karavanla da gelinebilir. Hafta sonu yöre halkı burayı piknik yapmak için kullanıyor. Havası serin ve tertemiz bir oksijen deposu. Alanda herhangi bir tesis ise bulunmuyor. Bu nedenle yiyecek ve içeceklerinizi yaylaya gelmeden önce temin etmelisiniz.
Nasıl Gidilir: Eğirdir yolcu üzerinden Aksu ilçesine gelerek buradan Kızıl Dağ Milli Parkı tabelalarını takip ederek Melikler Yaylası’na ulaşabilirsiniz. Konya yönünden gelecek olanlar Beyşehir ilçesini geçtikten sonra Karadiken ve Üstünler Köyü istikametinden Kurucaova Köyü yönüne saparak yaylaya ulaşımlarını sağlayabilirler.
Olanaklar: Yürüyüş parkurları, çadır kamp alanları ve çeşme mevcuttur. Yiyecek ve içeceklerinizi yaylaya gelmeden önce temin etmelisiniz.
Konya Yaylaları
Bozkır Yaylaları
Bu defa Toroslara uzanıyoruz… Konya’nın Bozkır ilçesi Toroslar eteklerinde bulunan Bozkır Yaylaları, hem Konya’dan hem de çevre şehirlerden pek çok insanın geldiği yerlerden biridir. Yörük kültürünü merak edebilirsiniz. Yörüklerin yaşamlarını ve geleneklerini de görebileceğiniz Bozkır Yaylaları hem doğa ile iç içe olup keyifli zaman geçirebileceğiniz hem de yöre halkını yerinde gözlemleyebileceğiniz bir yer. Dikilitaş, Sülek, Sarıot, Çağlayan ve Arslantaş Yaylaları bölgede ziyaret edebileceğiniz yerlerdir. Buralarda yaşam devam ediyor. Kamp atmaya müsait alanlar bulunmakta. Yayla yamaçlarında ihtiyacınız olan tüm her şeyi alıp çantanıza doldurarak bölgeyi adımlamaya ve keşfetmeye başlayabilirsiniz.
Nasıl Gidilir: Konya şehir merkezinden çıktıktan sonra İçeriçumra, Alibeyhüyüğü ve Dineksaray köylerini geçtikten sonra Bozkır ilçesine gelmeden 5 km önce Kınık Köyü yönüne saparak yaylaya ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Kınık Köyü çıkışından sonra yol topraktır ancak binek araçların ilerlemesine engel değildir. Yaz aylarında ise Bozkır ilçesinden yaylaya düzenli olarak minibüsler çalışmaktadır.
Olanaklar: Yürüyüş parkurları ve çadır kamp alanları mevcuttur. Yiyecek ve içeceklerinizi yaylaya gelmeden önce temin etmelisiniz.
Bursa Yaylaları
Kocayayla
Bursa’nın Keles ilçesine yakın bir noktada bulunan Kocayayla adının hakkını fazlasıyla veriyor. Zirveye vardığınızda geniş bir yayla alanı göreceksiniz. Çevresini köknar ağaçlarının sarmaladığı yaylanın yemyeşil çimenlerine kendinizi bırakıp tüm haftanın stresini üzerinizden atabilirsiniz. Keles ilçe merkezine 5 km ve yalnızca 10 dakikalık sürüş mesafesinde.
Buranın Osmanlı Devletinin kuruluş yıllarında Osman Gazi ve Orhan Gazi’ye ev sahipliği yaptığına inanılıyormuş. 400.000 m2’lik devasa alanı ile yalnızca Bursa değil çevre şehirlerden de gelen çok insan oluyor. Piknik ve yürüyüş yapmak için ideal bir yer. Çadır kampı da atabiliyorsunuz. Yayla yerinde Keles Belediyesi ve Orman İşletmesi tarafından işletilen bir de tesis mevcut. İçerisinde spor alanları, piknik masaları, restoran, kır kahvesi, büfe ve mescit gibi yerler bulunuyor.
Nasıl Gidilir: Keles ilçe merkezinden tabelaları takip ederek kolayca ulaşılabilir. Yolu asfalt ve düzgündür. Ayrıca Bursa şehir merkezi Dikkaldırım semti batı garajından otobüs ve minibüslerle yaylaya ulaşımınızı sağlayabilirsiniz.
Olanaklar: Yürüyüş parkurları, karavan kamp alanları, piknik alanları, lokanta, büfe, mescit ve dinlenme tesisi.
Konaklama Yerleri: Dinlenme tesisleri ve karavan kamp alanı bulunmaktadır.
Ketenlik Yaylası
Bursa’nın Osmangazi ilçesi sınırlarında yer alan Ketenlik Yaylası, şehir merkezine 35, Osmangazi ilçesine ise 28 km mesafede bulunuyor. Yaylaya giden yol ne yazık ki kötü. Binek araçla giderseniz aracın altını vurmanız kaçınılmaz. Arazi aracıyla gitmenizi tavsiye ederiz. Özellikle çadır kampı için çok ideal bir yer. Etrafı tamamıyla yeşil. Orman aralarında patika yollar var ve etrafı yürüyerek keşfetmek keyifli olabilir. Herhangi bir tesis ise bulunmuyor. Kamp atacaklar yiyecek ve içeceklerini Soğukpınar Köyü’nden temin edebilirler
Nasıl Gidilir: Uludağ Milli Parkı’na gelip buradan sağdaki yolu takip ederek sırasıyla Bağlı ve Soğukpınar köylerini geçtikten sonra orman içi toprak yol üzerinden yaylaya ulaşabilirsiniz. Yaylaya giden yol toprak ve binek araçla ilerlemesi çok zor. Altı yüksek bir araca ihtiyacınız olacak. Toplu taşımayı kullanacak olanlar için Bursa şehir merkezinden Soğukpınar köyüne minibüsler düzenli olarak çalışmaktadır.
Olanaklar: Yürüyüş parkurları, çadır ve karavan kamp alanları ve piknik alanları. Yiyecek ve içeceklerinizi yaylaya gelmeden önce Soğukpınar Köyü’nden temin etmelisiniz.
Ağrı Yaylaları
Miraşe Yaylası
Türkiye’nin dört bir yanı doğal güzelliklere ve oluşumlara ev sahipliği yapıyor. Bunlardan biri de Miraşe Yaylası’dır. Ağrı’nın Taşlıçay ilçesinde yer alan Miraşe Yaylası, Doğu Anadolu bölgesinin doğal güzellikleriyle ziyaretçilerini büyüleyen yerlerinden biridir. Yayla içerisinde göl ve mağara oluşumları çevre yerlerden de insanların buraya gelmesine neden oluyor. İlçe merkezine 30 km mesafede yer almakta. Kağnılı Köyü’nden ulaşabileceğiniz Miraşe Yaylası yöre halkının hayvanlarının su ihtiyaçlarını karşıladığı yer. Bölge kamp atmaya ve yürüyüş yapmaya müsait. Patika yollarında ilerlerken şelale ve mağarayı ziyaret edebilir güzel kareler yakalayabilirsiniz. Yolu topraklı ancak binek araçların gelmesine engel değil. Bölgede herhangi bir tesis ise bulunmuyor.
Nasıl Gidilir: Ağrı ilçe merkezine 30 km mesafedeki Kağnılı Köyü’ne gelerek buradan Miraşe Yaylası’nı gösteren yön tabelalarını takip edip ulaşabilirsiniz. Yaylaya çıkılan yol toprak ancak yaz aylarında binek araçla gidilmesi sorun olmuyor. Ayrıca Kağnılı Köyü’nden yaylaya yaz mevsiminde düzenli olarak dolmuşlar çalışmaktadır.
Olanaklar: Yürüyüş parkurları, çadır kamp alanları ve gölet mevcut. Yiyecek ve içeceklerinizi yaylaya gelmeden önce temin etmelisiniz.
Niğde Yaylaları
Meydan Yaylası
Geldik listemizin sonuna… Niğde’nin Ulukışla ilçesi Darboğaz mevkinde yer alan Meydan Yaylası bir bakıma Muş ovalarını andırabilir. İrili ufaklı dağların ortasında yeşeren çimenlik alanı ile insana sanki masaldaymışçasına bir his bırakıyor. Yayla yeri yaklaşık 2.500 rakımda bulunuyor. Bu yükselti de burayı yaz aylarında bile epey bir serin yapıyor. Ancak buna rağmen yaz aylarında burası yöre halkı tarafından piknik yapmak için sıkça kullanılıyor. Yolu bir süre sonra toprak yola dönüşüyor fakat yaz aylarında binek araçların gelmesine etki edecek kadar kötü değil.
Nasıl Gidilir: Şehir merkezine 75 km ve 1 saat 20 dakikalık sürüş mesafesinde bulunan Meydan Yaylası’na, Ulukışla’yı geçip Darboğaz mevkine geldikten sonra birkaç km virajlı yollardan geçerek geleceğiniz Meydanköy yol ayrımına sapmadan ilk sağa girdiğinizde doğruca yaylaya çıkarsınız.
Olanaklar: Yürüyüş parkurları, çadır kamp alanları, ateş ve mangal yakılabilir alanlar.
Gerçekten yazılarınızi okuyan var mı? 1 dakikamı ziyan edip üstüne 1 dakikada yorum için ziyan ettiniz 10 bin kelimeyi Google a mi ya iyon insanlara mı.?
Bu kadar blog yazacağına reklam yap belki 1 2 bilet satarsın 2025 yılına kadar
Merhaba isminiz ile hitap etmek isterdim ancak gerek duymamışsınız. Doğa harikası ülkemizin dört bir köşesindeki yaylaların derlenmesi ile hazırlanan bir yazının kısa olması elbette ki düşünülemezdi. Önceliğimiz Google değil okuyucularımıza en güzel bilgiyi verebilmek. Bir dakikada 101 bir maddelik yazıyı okuyup yorumlayabilme kabiliyetiniz takdire şayan, teşekkür ederiz. Bizi takip etmeye lütfen devam edin, keyifli okumalar.
Ancak Google’dan bize ulaştığınıza göre doğru yolda olduğumuza inanıyor ve yazılarımızı geliştirmeye devam ediyoruz. İyi ki varsınız iyi bayramlar.
Bence harika bir derleme olmuş, çok teşekkürler
Sayfanızı gözden geçirdim. Çok güzel bir çalışma olmuş. İlgilenenlere çok yardımcı olacağına gönülden inanıyorum.
Sayfanızdaki şehirleri ve bu şehirlerin yaylalarını takip ederken; haliyle kendi şehrim olan Kahramanmaraş’ı ve yaylalarını sabırla görmeyi umut ettim. Ama umudum boşa çıktı. Kahramanmaraş, muhteşem bir coğrafyaya sahip olan bir şehirdir. Andırın ve Göksun ilçeleri, adeta Akdeniz’deki Karadeniz’dir. Andırın’ın Kesik, Altınboğa, Akifiye, Kızıloluk, Çokak, Çığşar, Geben, Altınyayla ve Azgıt yaylası gibi yaylalar, sıcaktan kaçan Çukurova insanının sığınağıdır. Göksun ilçemizin de çok güzel yaylaları vardır. Merkez ilçemiz olan Onikişubat ilçemiz sınırları içerisinde yer alan Başkonuş Yaylası diye bir yaylamız var ki; önümüzdeki yıllarda, Türkiye’nin en güzel 10 yaylası hangisidir diye sorulduğunda, bu 10 yayladan birinin de Başkonuş olduğunu göreceksinizdir. Bu kadar iddialıyım. Bu yorumum, bir gün sayfanızı güncellediğinizde size ışık tutar diye düşünüyorum.
Kahramanmaraş’tan selâm ve muhabbetlerimle…
Merhaba İzzet bey,
İçeriğimizi beğenmiş olmanıza çok sevindik. Geriye dönük içeriklerimizi, siz değerli okurlarımızın da geri bildirimlerini dikkate alarak sürekli güncellemekteyiz. Bu nedenle sizlerin yorumlarını fazlasıyla önemsiyoruz. Kahramanmaraş’ta yer alan Başkonuş Yaylası’nın ülkemiz için doğa turizmi adına ne denli önemli bir yer olduğunun farkındayız. Yorumunuzu önemsiyor ve içeriğimizi güncellerken bunun dikkate alınacağını bilmenizi istiyoruz. Ayrıca, Kahramanmaraş Gezi Rehberi kategorimizde şehrin tüm kamp alanlarını anlattığımız bir yazımız mevcut: Kahramanmaraş Kamp Yerleri. Bu içeriğimizi de okuyabilir, öneri ve görüşlerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.
Değerli yorumunuz için teşekkür eder, sağlıklı günler dileriz.