Kocaeli İzmit’de Gezilecek Yerler | En Güzel 120 Yer (Detaylı)

*Hap Niteliğinde Bilgiler

Şehir hakkında; Marmara’nın Çatalca-Kocaeli kısmında yer alan İzmit’in ilçesinin merkezi Kocaeli’nin nüfusu yaklaşık olarak 1.601.720 kişidir. Asya ve Avrupa kıtalarını birbirine kavuşturan güzargahta bulunuyor. Marmara Bölgesi’nin sanayi bakımından en gelişmiş şehirlerinden biri olup, bunun dışında doğal gezilecek yerleri ve plajlarıyla ilgiyi üzerine çekmekte. Hazırlamış olduğum Kocaeli gezilecek yerler yazımın detayları için okumaya devam edin…

Kaç günde gezilir; Kocaeli’ni ortalama 3-4 günde gezebilirsiniz. Spesifik yerleri yüzeysel olarak gezmek isterseniz de 1 veya 2 günlük bir Kocaeli gezi planı yapabilirsiniz.

Ziyaret Edilecek En İyi Zaman; Hem Akdeniz hem de Karadeniz arasında bir iklime sahip olup, yaz ayları sıcak kış ayları soğuk ve yağışlı geçmektedir. Gerek yaz olsun gerek kış olsun her mevsim turistik çekim gücü olan şehrin tadını çıkarmak istiyorsanız ilkbahar ve sonbahar dönemlerini tercih edebilirsiniz.

Havalimanı/Merkez Ulaşım; Kocaeli Havalimanı’ndan şehir merkezine ulaşmak için izlemeniz gereken adımları Ulaşım Rehberi yazımızdan bilgi edebilirsiniz.

Müze Kartları; Türkiye’nin çoğu ilinde geçerli olan ücretsiz giriş yapabilmenizi sağlayan Müzekart ile Kocaeli’nde yer alan Tarihi & müzeleri ve turistik yerleri ziyaret edebilirsiniz.

Ne Yenir; Şehrin birbirinden farklı lezzete sahip; Cızlama, Ciğceli Kavurma, Değirmendere Fındığı, Mancar Yemeği, Mancarlı Pide, Dartı, Pişmaniye gibi damak çatlatan tatların çok daha fazlasını keşfetmek için Kocaeli’nin yöresel yemekleri yazımıza uğramayı ihmal etmeyin!

*Kocaeli Gezilecek Yerler Videosu

*En Popüler Yerler

-Sembolik Yerler

1- İzmit Saat Kulesi

izmit saat kulesi

Burası Neresi? Bu kulenin Osmanlı padişahı tarafından yapıldığı düşünülse de bu bilgi yanlıştır. Kocaeli İzmit ilçesinde bulunan kule, 1902 yılında II. Abdülhamid’in tahta çıkmasının 25. yılında, İzmit Belediyesi tarafından yaptırılmıştır. İzmit Mutasarrıfı Musa Kazım Bey tarafından inşa ettirilmiş olup, Hereke ve Tavşancıl’dan getirilen traverten taşların kullanımı ile yapılmıştır.

Mimarı ise Mihran Azaryan olan kule şehrin her noktasından görülüyor. Yapıldığı tarihten bu yana günümüze dek gelebilmiş üç yapıdan biridir. Yalnıza bu değil Osmanlı’ya ait tüm vilayetlerin önemli yerlerinde çeşmeler, binalar ve saat kuleleri yapılmıştır.

Mimari özellikleri; Neoklasik mimari çalışmayı görebileceğiniz zarif bir görüntüye sahip İzmit Saat Kulesi, 3.65 metre- 3.65 metrekarelik ölçülere sahiptir. Üç bir tarafı da çeşmeler bulunan yapı dört katlı olup, ilk katı seyir için kullanılırken üst kısımlara doğru çıkıldıkça kule daralmaktadır. Seyir balkonunun altında Osmanlı’ya ait desenler görülmektedir. Kulenin dört tarafında da 80 cm çapında saatler yer alıyor.

Neden Gitmeliyim? İzmit’in sembolü haline gelen saat kulesi, 2010 yılında yenileme çalışmaları yapılmıştır. Etrafında bir çocuk parkı ve bir de manzaralı kafe mevcut. Akşam vakitlerinde halk tarafından yoğun ilgi görüyor olması da bu özelliğini kanıtlar nitelikte.

2- Değirmendere Yalı Evleri

değirmence yalı evleri

Burası Neresi? Eski Yalı Mahallesi’nde yer alan evler, mimarisi ile yüzyıllık geçmişi olduğu gibi yansıtmaya devam ediyor. Gölcük Belediyesi tarafınca koruma altına alınan tarihi evler, özüne uygun olarak restore edilmiştir. Toplamda 12 evin ve bir de camini vatandaşların hizmetine açılmıştır. Bu evler; Seramik Müzesi, Ahşap Heykel Müzesi, kütüphane, kafeterya, restoran ve butik otel olarak faaliyet göstermektedir. Böylelikle kültürel bir tesis haline getirilmiş olup, tarihi doku günümüzde değerini bulmuştur.

  • Konum: Değirmendere Yalı, Faruk Demirer Cd. No:35, 41950 Gölcük/Kocaeli
  • Yol tarifi al >

-Sahiller

3- Başiskele Sahili

başiskele sahili

Burası Neresi? 2008 senesinde Bahçecik, Yeniköy, Karşıyaka, Yuvacık ve Kullar beldelerinin birleşmesi sonucu ortaya çıkan bir ilçedir. 2006 senesinde çalışmalar tamamlanarak faaliyete açılmıştır. Başiskele’de sahil boyu palmiye ağaçlarıyla süslenmiş, çocuk oyun yerleri, kafe ve plaj bulunuyor. İzmit Körfezi manzarasına sahip olup, Kocaeli’nin oksijen ihtiyacını karşılamaktadır.

Önceden yalnızca bir kafe bulunuyorken yapılan çalışmaların ardından, şuanda 20’ye yakın kafe ve restoran, 2 adet 5 yıldızlı otel, düğün salonları, iskeleler ve tekne limanları mevcut. Sahil Gölcük’ten başlayıp Yuvacık’ta son buluyor. Körfezin kıyı şeridi ile sahilini askeri yerleşim yeri ayırmaktadır.

Neden Gitmeliyim? Yaz akşamları yoğun olarak tercih edilen bölgede pek çok aktivite imkanı bulunuyor. Bisiklet kiralayıp sahilde turlayabilir, basketbol sahasında basketbol oynayabilir, iskelede balık tutabilir, kafelerde oturup bir şeyler yudumlayarak soluklanabilirsiniz. Ayrıca sahildeki  restoranlardan birinde lezzetli bir yemek yiyebilir, İzmit’in manzarasını seyre dalabilirsiniz.

Uyarı; 2019 senesinde alınan kararlardan sora; sahilde mangal,semaver ateşi yakma ve çadır kurmak yasaklanmıştır.

  • Adres: Körfez, Liman Cd. No:110, 41245 Başiskele/Kocaeli
  • Yol tarifi al >

4- Gölcük Kavaklı Sahili

kavaklı sahili

Burası Neresi? Kocaeli’nin Gölcük ilçesindeki Kavaklı Sahili popüler yürüyüş noktaları arasında yer alıyor. 81 dönümlük arazi üzerine bulunan Kavaklı Sahili’nde; amfi tiyatro, çocuk oyun alanı, lunapark, iki futbol sahası, iki tenis kortu, basketbol, voleybol sahaları, 800 kişilik iki tane tribün, süs havuzları, koşu yolu, balıkçı barınakları bulunuyor. Bölgede yapılan tüm tören ve kutlamalar için burası kullanılmaktadır.

Neden Gitmeliyim? 17 Ağustos depreminde hasar almasıyla önceki ilgisini kaybetmiştir. Sonrasında yapılan düzenlemelerle birlikte eski popüleritesini yakalamaya başlamıştır. Yaklaşık olarak 1,5 kilometrelik uzunluğa sahip şeridi ile yaz aylarında denizin kenarında yürürüş yaparak tadını çıkarabilirsiniz. Bu sahil şeridi boyunca; dondurma standları, cafeler ve çeşitli hediyelik eşya standları da bulunuyor.

Kaçırmayın! Şeridin her noktası balık tutmanız için idealdir. Sahilde yer alan bisiklet yolunda kısa geziler yapabilir, çocuklarınız içinse eğlenebilecekleri oyun alanları da mevcuttur. Ayrıca Yarhisar Gemi Müzesi’nide ziyaret edebilirsiniz.

5- Derince Harikalar Sahili

harikalar sahili

Burası Neresi? 30 bin metrekarelik bir alanı kapsayan Harikalar Sahili, çeşitli masal kahramanlarından esinlenerek yapılmış tesislerden oluşmaktadır. Çocuklarla birlikte gelinebilecek en ideal noktalar arasında. Hoş vakitler geçirebileceğiniz sahilde; mantar, nuhun gemisi, yel değirmeni ve korsan gemisi konseptinde yapılmış olan restoran ve kafeteryalarda yemekler yiyip bir şeyler içerken, deniz manzarasının tadını çıkartabilirsiniz.  Bu sırada da çocuklar ise hayallerindeki masal kahramanları ve oyun alanlarında eğlenceli vakit geçirebilirler.

Neden Gitmeliyim? Yalnızca çocukların değil her yaştan insanın ilgisini çekip hitap eden bir yer olduğunu düşünüyorum. İçinde; büyük havuzlarda çarpışan botlar, uzaktan kumanda ile kontrol edilen yatların kullanılabileceği minik marina, şelaleler mevcuttur. Kocaman alanda karşılayacağınız çizgi kahramanları arasında kendinizi kaybedeceksiniz. Eski dönemde SEKA kağıt fabrikası olarak faaliyet göstermiş olup, bol alanı değerlendirmek istenmesi üzerine Kocaeli Belediyesi tarafından bu alan inşa edilmiş. İyi ki de edilmiş!

6- Yarımca Sahili

yarımca sahili

Burası Neresi? Yarımca Sahili sonradan doldurulan bir alan üzerinde konumlanıyor. İzmit Körfezi’nin etrafı Kocaeli Belediyesi tarafınca düzenlemeler yapılarak bugünkü haline getirilmiştir. Demiryolunu alt geçitten geçerek çay bahçelerinin bulunduğu noktaya ulaşabilirsiniz. Burada balık tutmanın keyfi bambaşka, özellikle hafta sonları oltasını kapıp soluğu Yarımca Sahili’nde alıyorlar. Tabi bu sırada da çocuklarınız oyun parklarında oyun oynayabilirler.

7- Değirmendere Sahili

degirmende sahili kocaeli

Burası neresi? Gölcük’te bulunan Değirmendere Sahili, etkileyici deniz manzarasını seyretmek isteyenler için uğranması gereken noktalardan biridir. Şehir keşmekeşinden uzaklaşıp huzurlu bir sahil kasabası havasını hissetmek isteyenler için Değirmendere Sahili gerçekten Gölcük’ün önemli gezilecek yerleri arasında bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Doğası ve denizi ile muhteşem bir güzelliğe sahip olan bölge, deniz kenarında yürüyüş yapmaktan hoşlananlar için tercih edilebilecek keyifli rotalar arasında bulunmaktadır. Sahil boyunca bulunan kafeler ise gerçekten fiyat performans olarak sizi memnun edecek düzeyde.

  • Adres: Yüzbaşılar, Yüzbaşılar Cd. No:64, 41950 Gölcük/Kocaeli
  • Yol tarifi al >

-Anıtlar, Mezarlar

8- Hannibal Anıt Mezarı

hannibal anıt mezarı
Görsel Kaynak: kulturportali.gov.tr

Burası neresi? Tübitak Marmara Araştırma Merkezi arazisi içinde 1981 yılında inşa edilen Hannibal Anıt Mezarı, ilginç yerlere meraklı kişilerin ilgisini çekebilecek bir anıttır. MÖ 247 ile MÖ 183 yılları arasında yaşayan Hannibal, tarihin en önemli komutanlarından biri olarak kabul edilmiştir.

Hannibal’ın Roma İmparatorluğu’na teslim olmamak için yüzerek Gebze dolaylarına kadar geldiği ve burada yüzüğündeki zehri içerek hayatına son verdiği rivayet edilmektedir. Bunun üzerine Mustafa Kemal Atatürk Hannibal’ın mezarının bulunmasını ve oraya bir anıt mezar dikilmesini istemiştir. Hannibal’ın gerçekte burada öldüğü kesinlik kazanmıamış olsa da anıt mezarının Kocaeli’deki görülmeye değer ilginç yerlerden biri olduğu kesin.

Neden gitmeliyim? Antik dönemin en önemli komutanlarından birine ait olan bu anıt mezar, bizce Kocaeli’ye gelenler için zaman ayrılıp incelenmesi gereken bir yerdir.

  • Adres: Barış, 41400 Gebze/Kocaeli
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi-Cuma 10.00-15.00
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

9- Akçakoca Bey Anıt Mezarı

Akçakoca Bey Anıt Mezarı

Burası neresi? Osmanl Devleti’nin kuruluş zamanında yaşamış ve birçok fetihte önemli katkılarda bulunmuş olan Akçakoca Bey, Türk tarihi açısından çok önemli bir yere sahiptir. Kendisi dönemin en büyük komutanlarından biri olup, Orhan Gazi, Osman Gazi ve Ertuğrul Gazi’nin hem silah arkadaşı hem de yakın arkadaşı olmuştur.

Akçakoca Bey İzmit dolaylarında yine bir sefere çıkacağı esnada Kandıra dolaylarında vefat eder. Ölümünün ardından ona duyulan saygı ve vefadan ötürü bu bölgeye “Kocaeli” denmeye başlamıştır. Kendisi otağının bulunduğu yere gömülmesi için vasiyet bırakmıştır ve vasiyeti yerine getirilerek bu tepeye defnedilmiştir.

Neden gitmeliyim? Kocaeli’nin fethinde önemli rol oynaması nedeniyle Akçakoca Bey’in anıt mezarı, deniz seviyesinden 220 metre yükseklikte inşa edilmiştir. Muhteşem bir panoramik manzara sunan anıt mezarın bulunduğu nokta hem manzarası hem de manevi atmosferi nedeniyle ziyaretçiler için Kocaeli’de görülmesi gereken yerler arasında bulunmaktadır.

Aklınızda bulunsun! Anıt mezarın bulunduğu tepede bir de tamamen ağaçtan yapılmış bir cami bulunmaktadır ve bu cami de buraya gelenle için kesinlikle görülmesi gereken bir yapıdır.

  • Adres: Akdurak, 41600 Kandıra/Kocaeli
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Yol tarifi al >

10- Karamürsel Bey Anıt Mezarı

karamursel bey anıt mezari
Görsel Kaynak: kulturportali

Burası neresi? İlk Türk denizcisi ve Osmanlı’nın ilk amirali olan Karamürsel Bey, 14. yüzyılda yaşamış döneminin en önemli denizcilerinden biridir. Kendisi ilk Osmanlı tersanesini 1327’de burada kurarak gemi üretilmesini sağlamıştır. Vasiyet olarak sırtını dağlara dayadığı ve önünde denizin olduğu, her daim gemileri görebileceği bir yere gömülmek istemiştir. Dediği gibi de yapılmış, inşa etmiş olduğu tersanenin arka kısmında denize bakan bir yamaca defnedilmiştir.

Neden gitmeliyim? Bölgeye adını veren Karamürsel Bey’in anıt mezarını, Osmanlıya saygı mahiyetinde ziyaret edebilir ve döneminin en büyük denizcilerinden birine dua edebilirsiniz.

  • Adres: Hacıömerağa, 2105. Sk. No:6, 41500 Karamürsel/Kocaeli
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Yol tarifi al >

11- Sultan Baba Türbesi

Sultan Baba Turbesi
Görsel Kaynak: Kadir Erbağ

Burası neresi? Selvi ağaçlarıyla çevrelenmiş bir tepede bulunan Sultan Baba Türbesi, manevi atmsferi yüksek olan yerlerden biridir. Sultan Baba’ya ait bu türbe Osmanlı döneminden kalma tek türbe olma özelliğine sahiptir. Kendisi Halveti Tarikatı’nın kollarından biri olan Şemsi koluna üye bir eren olarak bilinmektedir.

Türbenin kendisi ve çevresi özen gössterilerek düzenlenmiştir. Piknik alanları ve lavabolar gibi ortak kullanım alanlarının temizliği dikkat çekmektedir. Mescit ise bay ve bayanlar için ayrı kısımlara bölünmüştür. Türbenin olduğu bölgede aynı zamanda ziyaret edebileceğiniz bir de müze bulunmaktadır. Müzede düzenli olarak ney dinletileri gerçekleştirilmekte ve bu da bölgenin manevi atmosferin olumlu katkı sunmaktadır.s

Neden gitmeliyim? Manevi noktaları ziyaret etmek isteyenlerin Kocaeli gezilecek yerler listesine mutlaka dahil etmesi gereken Sulta Baba Türbesi hem fiziksel olarak hem de ruhsal olarak rahatlamanızı sağlayacak.

  • Adres: Örcün, Sultanbaba Cd. No:136, 41650 Gölcük/Kocaeli
  • Yol tarifi al >

-Müzeler

12- Kocaeli Arkeoloji ve Etnografya Müzesi

kocaeli arkeoloji ve etnografya müzesi

Burası Neresi? Kocaeli İzmit’in İstasyon Caddesi üzerinde yer alan 21 dönümlük bir alanı kapsayan Eski Gar Alanı’nda, müze planı Alman Otto Ritter tarafından çizilmiş olup 1873-1910 tarihleri arasında yapılar inşa edilmiştir. Eski Gar ve Ambar binaları birlikte kullanılarak yenileneme çalışmaları yapılmış ve sonucunda Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu olarak hizmet vermektedir.

Neden Gitmeliyim? Tamir Atölyesi, Su Deposu ve Lojman Binası ise Arkeoloji ve Etnoğrafya Müzesi olarak faaliyet göstermektedir. Müze içerisinde; Paleolitik, Helenistik, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait eserler ziyaretçilerine sergileniyor. Bu eserler arasında, Mimar Faruk Ertunç’un koleksiyonundan müzeye bağışladığı birtakım kazıma aletleri yer alıyor. Roma Dönemi’nde mermerden yapılmış olan baş ve büst heykelleri, cam metaryeli kullanılarak koku şişeleri ve vazolar yapılan çalışmalar sonucunda keşfedilerek müzede yerini almıştır.

Bunların yanı sıra Klasik ve Helenistik Dönemlere ait; kandiller, kap ve kaseler, çeşitli keramik parçaları eserler arasında bulunuyor. Farklı teknikler kullanılarak yapılan figürlere rastlayabileceğiniz gibi eski dönem kıyafetleri ve hamam giysilerini de inceleyebilirsiniz. Sadece içi değil dışı da bir o kadar ilgi çekici. Bunlar arasında Üç mevsim heykelleri Roma Dönemine ait olan heykeller; yazı, kışı ve sonbaharı temsil etmektedir. Çeşitli heykeller, sütunları lahitler ve Osmanlı Dönemi’nde kullanılan topları göreceksiniz.

  • Konum: Kozluk, İstasyon Cd. No:5, 41200 İzmit/Kocaeli
  • Telefon: (0262) 321 22 74
  • Ziyaret saatleri: 09:00-17:00
  • Yol tarifi al >

13- Osman Hamdi Bey Evi ve Müzesi

osman hamdi bey evi müzesi

Burası Neresi? 1842-1910 seneleri arasında yaşayan Osman Hamdi Bey, Osmanlı Devleti döneminin sonlarında yaşayan devlet adamı olmasının yanında mühim bir sanat uzmanı ve ressam olduğunu da söylemeliyim. Osman Hamdi Bey’in hatıralarının bulunduğu evi ve müzesini kendisi çizmiştir ve 1884 yılında da inşa edilmiştir. Fransız mimarisinden etkilenerek tasarlanan evin malzemelerinin büyük çoğunluğu yurt dışından getirtilmiş. Giriş katındaki ahşap kapıların üzerine resmettiği çiçek desenleri öylesine iyi ki, adeta her biri tablo niteliği taşıyor. Evin içinde resim atölyesi, kayıkhaneden oluşuyor olup, burada tam 26 yazını geçirmiştir.

Bu ev Kurtuluş Savaşı sırasında İsmet İnönü’ye birkaç gün kapılarını açarak konaklama imkanı sağlarken 1933 yılında ise Atatürk tarafından ziyaret edilmiştir. 1966 senesinde tescil edilen Osman Hamdi Bey evi, Kültür ve Turizm Bakanlığı Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından kamulaştırılmıştır. Kendisine ve aile üyelerine ait fotoğraf ve eşyalar, Osman Hamdi Bey tarafından boyanan masalar sanat sevenlerin beğenisine sunulmuştur.

  • Konum: Eskihisar, 41700 Gebze/Kocaeli
  • Ziyaret Saatleri: 09:00-18:00
  • Giriş Ücreti: Ücretsiz
  • Telefon: (0262) 655 63 49
  • Yol tarifi al >

14- 17 Ağustos Deprem Anma ve Farkındalık Müzesi

17 agustos deprem ve farkindalik muzesi

Burası neresi? Müze, 17 Ağustos 1999 yılında meydana gelen ve binlerce insanın ölümüne neden olan depremi hatırlatma ve depreme dair bilinçlendirme amacıyla açılmıştır. Müzenin inşası için 15 milyon civarında bir yatırım yapılmış ve 17 tematik alan oluşturulmuştur. Müzenin açılışı 2017 yılında gerçekleştirilmiştir.

Müze hem gençlere ve yetişkinlere depremle ilgili çeşitli eğitimler vermekte hem de yıkıcı depreme ait fotoğraflar sergilenmektedir. Müzede aynı zamanda üç boyutlu sergilerden oluşan dijital gösterimlere de yer verilmektedir.  Müzede aynı zamanda ziyaretçilerin deprem tecrübesi yaşaması için simülasyon çalışmaları da gerçekleştirilmektedir.

Neden gitmeliyim? Marmara Depremi’nin insanı ürküten ve üzen sonuçlarını çok net ve etkileyici bir şekilde görebileceğiniz bu müzeyi, mutlaka Kocaeli’de görülecek yerler listenize dahil etmelisiniz.

  • Adres: 28 Haziran, Cephanelik Mesire Alanı, Bahriye Sk. No:28, İzmit
  • Telefon: (0262) 329 29 00
  • Ziyaret saatleri: Hafta içi her gün 08.30-17.30
  • Yol tarifi al >

15- Gayret Gemi Müzesi

gayret gemi müzesi

Burası Neresi? 1972 senesinde Türk Deniz Kuvvetleri’nde yer alan Gayret Gemisi, yapmış olduğu hizmetlerinden sonra 1997 yılında Gölcük Tersanesi’nde onarım görerek müze olarak faaliyetine devam etmektedir. Bu gemi Kore ve Vietnam savaşlarında önemli bir rolleri üstlenmiş, pek çok tatbikatta görev almıştır. Gemi; mutfak, çamaşırhane, savaş harekatı merkezi, komutan kamarası bölümlerinden oluşuyor.

Neden Gitmeliyim? Türkiye’nin ilk gemi müzesi olarak hizmete giren Gayret Gemi Müzesi, kültürel açıdan kazandırılmak üzere İzmit Yelken Kulübü’nün yanında konumlandırılmıştır. Müze içerisindeki asker tarafından yönetiliyor olup, gezi sırasında sizlere eşlik ediyorlar. Eğer bir fotoğraf çekmek isterseniz belirli bir ücret ödemeniz gerekiyor. Tüm orjinalliğini olduğu gibi yansıtılırken, cansız mankenler yerleştirilerek o dönemin durumunu canlandırmayı amaçlamaktadır.

  • Konum: Kozluk, Alim, No:56, Oramiral Salim Dervişoğlu Cd., 41200 İzmit/Kocaeli
  • Telefon: (0262) 323 33 83
  • Ziyaret saatleri:09:00-17:30
  • Yol tarifi al >

16- Yarhisar Gemi Müzesi

Yarhisar gemi muzesi

Burası neresi? Gölcük Sahili’nde bulunan ve karaya oturtulmuş ilk ve tek savaş gemisi olan Yarhisar Gemi Müzesi, Kocaeli’deki önemli müzeler arasında bulunmaktadır. Gemi, 1964 senesinde Amerika’da Türk Deniz Kuvvetleri’nin kullanımı için inşa edilerek 1965 yılında göreve başlamış ve 2005 yılında müzeye dönüştürülmüştür.

Geminin müzeye dönüştürülmesi esnasında orijinal halinin bozulmamasına özen gösterilmiştir. Gemi içindeki yaşam alanları, mutfağı, yatakhaneleri ve cephanelikleri ilk günkü halini yansıtacak şekilde görülebilmektedir. Gemide üniforma giydirilmiş cansız mankenlerle Osmanlı ve Türk denizcilik tarihini yansıtan resimler ve çeşitli objeler de görülebilmektedir.

Neden gitmeliyim? Deniz ve donanma konusunda ülkemizin en önemli noktalarından biri olan Gölcük’te bu konuda görülmesi gereken önemli noktalardan biri olması nedeniyle Yarhisar Gemi Müzesi’ni Kocali gezilecek yerler listenize mutlaka eklemelisiniz.

  • Adres: Kavaklı, Sahil Cd. No:68, 41650 Gölcük/Kocaeli
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-17.00, Pazartesi-Salı kapalı
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

17- Kasr-ı Hümayun Saray Müzesi

kasr-ı hümayun saray müzesi

Burası Neresi? Kasr-ı Hümayun – Saray  Müzesi bir diğer adıyla Sultan Abdülaziz’in Av Köşkü, İzmit Saat Kulesi’nin yanında konumlanıyor. Merkez ilçede, müştemilatı da dahil büyük bir alanı kapsıyor. İlk olarak IV. Murat döneminde ahşap temelleri üzerine yapılmıştır. Fakat malesef çıkan yangın ve meydana gelen deprem sonucu yıkılmıştır. Günümüzde ziyaret ettiğimiz 1861-1876 Sultan Abdülaziz döneminde yapılmış olan saraydır.

Neo klasik özelliklerde yapılmış olup, Avrupa-Barok stilinden esinlenerek inşa edilmiştir. Sarayın tavan süslemeleri Fransız ressam Sason’a aittir. Süslemeler arasında; Osmanlı arması, Abdülaziz’in tuğrası, bayrak, mızrak, balta ve kılıçtan oluşan grup motifleri, çiçek ve meyve motifleri yer alıyor.

Neden Gitmeliyim? Buranın en önemli özelliği İstanbul dışında yapılan tek saray olma özeliğini taşımasıdır. 1967 senesine dek Vilayet ve Ziraat odaları olarak faaliyet gösteren saray, bu yıldan itibaren İzmit müzesi olarak kullanılmaya başlanmıştır. 1992 yılında onarılarak hizmete girmiş ancak 1999 depremi ile ağır hasar görmüştür. 2004 yılında tekrardan bir restorasyon çalışması yapılmış ve teftişler, tamamlandıktan sonra saray müze olarak 2007 tarihinde ziyaretçilerini ağırlamaya başlamıştır.

  • Konum: Kemalpaşa, Saray Ykş. Sk., 41200 İzmit/Kocaeli
  • Ziyaret Saatleri: 09:00-17:00
  • Telefon: (0262) 322 75 54
  • Yol tarifi al >

18- Kocaeli Bilim Merkezi

kocaeli bilim müzesi

Burası Neresi? Bilim ve teknolojiyi her yaştaki bireylerle buluşturmayı hedefleyen bilim merkezi, deneysel ve uygulamalı olarak etkinlikler düzenler ve teşvik eder. Burada her şeye dokunabilir, deneyebilecekleri sergiler ve dinamik ortamlar sunuyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve TÜBİTAK ortaklığı ile meydana çıkmış bir proje olan Kocaeli Bilim Merkezi, 8 bin 500 metrekarelik Seka Kağıt Fabrikası içerisine inşa edilmiştir. Hem kağıt fabrikası hem de müze olarak faaliyetini sürdürmektedir. Merkezin içerisinde; 250 deney düzeneği ve özel tasarım galerilerin yanında bilimsel çalışmaların yapıldığı atölyeler, bilimsel gösteri ve konuşmaların yapıldığı bilim sahnesi, sergi alanları, kütüphane, ofisler, kafe yer almaktadır.

  • Konum: Kozluk, Mehmet Ali Kağıtçı Sk. No:77, 41200 İzmit/Kocaeli
  • Giriş Ücreti: Ücretsiz
  • Giriş Saati: 09:00-18:00
  • Telefon: (0262) 325 75 59
  • Yol tarifi al >

19- Gölcük Deniz Müzesi

gölcük deniz müzesi

Burası Neresi? 1964 senesinde Amerika‘da Türk Deniz Kuvvetleri için  Portland-Dragon’da inşa edilmiştir. 1965 yılında Türk sancağı çekilmiş olup, Türk Deniz Kuvvetleri için tam kırk sene Keşif-Karakol gemisi olarak görev almıştır. 2005 yılında görevinden ayrılarak  Gölcük Belediyesi, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Donanma Komutanlığı’nın ortak kararıyla, donanma kenti olarak adlandırılan Gölcük’e uygun müze olarak faaliyet göstermeye başlamıştır.

Neden Gitmeliyim? Gölcük Belediyesi tarafından işletilen müze, Kavaklı sahilinde konumlanmaktadır. Aşcıhane, yatakhane, salonlar ve cephanelikleri orjinalliğini bozmadan olduğu gibi yansıtılıyor. Geçmişten bu yana Türk denizcilik tarihinin gelişimini anlatan resim, fotoğraf ve objeler sergilenmektedir.

  • Konum: Donanma, 41650 Gölcük/Kocaeli
  • Telefon:+90 262 323 33 83
  • Yol tarifi al >

20- Selim Sırrı Paşa Konağı

selim sırrı paşa konağı

Burası Neresi? Osmanlı’nın ilk yol ve köprü gezici mühendisi olarak bilinen Selim Sırrı Paşa,1888-1894 yıllarında İzmit’te valilik görevi yapmıştır. Bizzat kendisinin yaptığı konak 1892 yılında inşa edilmiştir. 19 yüzyılda sivil mimarlık örneği olan Sırrı Paşa Konağı, iki katlı ahşaptan yapılmıştır.

Neden Gitmeliyim? Konağın içi antik heykel ve mimari parçaları ile süslenmiştir. Bu süslemelerin Dolmabahçe Sarayı’nın restorasyonunu yapan ressamlar tarafından yapıldığı iddia edilmektedir. Müştemilat kısmı ise Fransa‘dan getirtilen tuğlalarla örülmüştür. Vali Sırrı Paşa tarafından yaptırılan Kocaeli’nin en görkemlisi olup, zarif işçiliği ve zengin süslemeleriyle tüm ilgiyi üzerine çekmektedir.

  • Konum: Hacıhasan, Sırrı Paşa Cd. No:18, 41000 İzmit/Kocaeli
  • Giriş Saatleri: 09:00- 17:00
  • Telefon: (0262) 322 65 03
  • Yol tarifi al >

21- Brisa Müzesi

brisa müzesi

Burası Neresi? Tekerleğin icadından bu yana meydana gelen değişim ve geleceğe ayna tutan sürdürebilir çalışmalarıyla ilgiyi üzerine çeken Brisa Müzesi, lastik kullanımına dair tüm deneyimleri yaşamak isteyenler için çeşitli imkanları hem kendi ailesi olsun hem ortakları hem de İzmit halkına bir şeyler kazandırmak amacıyla kurulmuştur.

Brisa’nın sürdürebilirlik ilkesine uygun olarak tasarlanan müze, yenilikçi dizaynı ile geleceğe ışık tutar cinsten. Etkileşimli tasarımlarıyla teknoloji ile karşılıklı iletişim kavramlarını bir noktada buluşturuyor olup, alanında bir ilke imza atmıştır. Müze binası; elektiriğin %20 – %25’lik kısmını kendi üretirken, yağmur suları ile de araç yıkamada değerlendiriyor. Müze dünyadaki çevre dostu yapılara sertifika veren kuruluşlar arasındaki LEED tarafından Gold sertifikaya layık görülmüştür.

  • Konum: Alikahya Fatih, Sanayi Cd., 41310 İzmit/Kocaeli
  • Giriş Saatleri: 08:00-17:30
  • Telefon: (0262) 316 40 00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

22- Seka Kağıt Müzesi

seka kağıt müzesi

Burası Neresi? Seka Kağıt Fabrikası, Türkiye’nin kağıt üretimindeki en zirve kurumudur. Seka kurulana dek kağıtlar ithal ediliyorken, Atatürk’ün yerli kağıt üretimi istemesi üzerine fabrika açma çalışmaları başlamış oldu. Cumhuriyet Dönemi’nin ilk sanayi kuruluşlarından olan Seka Fabrikası kurularak 1936 senesinde üretimlere başlamıştır. 1997 yılında özelleştirme yapılmış olan müze sonrasında kapılarını kapatmıştır. Müzeye dönüştürüldüğü dönemde Türk kimyager ve kağıt mühendisi Mehmet Ali Kâğıtçı’nın ismi buraya verilerek tam adıyla SEKA Mehmet Ali Kağıtçı Müzesi adını almıştır.

Neden Gitmeliyim? Kapanması üzerine müzeye dönüştürülen Seka Kağıt Fabrikası, Türkiye’deki ilk kağıt müzesi olmuştur. Toplamda 12 bin metrekarelik alanı kaplıyor olup,  4 katlı, 16 farklı salonda siz ziyaretçilerini ağırlıyor. Bu zamana kadar kullanılan tüm üretim makineleri,  kağıdın yapım aşamaları, kağıttan ve gezi dönüşüm malzemelerinden üretilmiş heykeller sunuluyor. Kağıdın tüm geçmiş serüvenini anlatan müze, aynı zamanda Avrupa‘nın da en büyük kağıt müzesi olma özelliğine sahiptir.

  • Konum: Kozluk, Mehmet Ali Kağıtçı Sk. No:77, 41200 İzmit/Kocaeli
  • Giriş Ücreti: Ücretsiz
  • Giriş Saatleri: 09:00-18:00
  • Telefon: (0262) 332 53 47
  • Yol tarifi al >

23- Atatürk ve Redif Müzesi

atatürk ve redif müzesi

Burası Neresi? Abdülaziz Dönemi’nde İzmit valisi  Hasan Paşa tarafından yaptırılan Atatürk ve Redif Müzesi, ikinci ampir üslubu kullanılarak yapılmıştır. Osmanlı’da Redif subayları için yapılmış askeri yapılardandır. 1999 depremine kadar Redif dairesi Askeri mahkeme olarak kullanılmıştır. Daha sonra onarım işlemlerinden geçirilerek müzeye çevrilmiştir. Bir süre özel müze olarak faaliyetine devam etmesinin ardından Kültür Bakanlığı Kocaeli Arkeoloji ve Etnografya Müzesi bağlı birimi olarak hizmetine devam etmektedir.

  • Konum: Kemalpaşa, İnönü Cd. 80-1, 41200 İzmit/Kocaeli
  • Giriş Ücreti: Ücretsiz
  • Giriş Saatleri: 09:00-17:00
  • Yol tarifi al >

24- Kaiser 2. Wilhelm Köşkü

Kaiser 2. Wilhelm Köşkü

Burası Neresi? Hereke halı meşhur olduğu kadar tarihi yapılarıyla da bilinen ve hatta dünyada tanınan eserlere sahip bir ilçedir. Bunlardan bir tanesi de Hereke kıyısında, halı fabrikasının sınırları içinde bulunan ve eskiden Sümerbank’a ait olan dokuma Kaiser 2. Wilhelm Köşkü’dür kuşkusuz.

Şöyle değişik bir hikayesi var; halıları görmeye gelen yabancı misafirlerin derme çatma barakalarda konaklamalarının uygun olmadığı düşünülerek fabrikaya yaraşır uygun bir köşk yapılmasını düşünülmüş. İzmit’i ziyaret eden Alman İmparatoru Kaiser 2. Wilhelm gelmedne kısa bir süre önce Sultan 2. Abdülhamit’in emriyle yapılmıştır. Net olmasa da İtalyan mimar Raimondo d’Aronco tarafından yapıldığı düşünülen köşk, tekne yapım tekniği kullanarak yapılmış ve metal herhangi bir çivi çakılmamıştır.

Yıldız Sarayı’nda üç haftada yapılan köşkün parçaları, deniz yolu üzerinden parça parça getirilerek bir günde monte edilmiştir. Sultanı ziyarete gelen; Alman imparatoru 2. Wilhelm, imparatoriçe Augusta Victoria, Bulgaristan Prensi ve Alman Sefiri Baron Marshal, İngiliz Sefiri İbn Reşit gibi çeşitli ağır misafirler burada konaklamışlardır. Gelen bu misafirlere Hereke’nin ünlü  ipek seccade, halı, elbiselik kumaş, boyun atkısı, maşlah ve mendil vb. yerel ürünler hediye edilmiş. İmparator ise köşk için bulunmaz bir böcek koleksiyonu hediye etmiş.

  • Konum:Hacı Akif, Hereke Cumhuriyet Cd. No:10, 41800 Körfez/Kocaeli
  • Yol tarifi al >

25- Saatçi Ali Efendi Kocağı Etnografya Müzesi

saatçi ali efendi konağı

Burası Neresi? 1774 senesinde  I. Abdülhamit zamanında inşa edilen Saatçi Ali Efendi Konağı Etnografya Müzesi, Kocaeli’nin  Veli Ahmet Mahallesi’nde bulunuyor. Gümüşoğlu ailesi tarafından yaptırılıp kullanıldıktan sonra İzmit’te yaşayan saatçi ali efendiye satılmıştır. Kültür Bakanlığı tarafından kamusallaştırılmış ve 1987 yılında etnografya müzesi olarak faaliyet göstermeye başlamıştır. 18. yüzyılın sivil mimari örneği olma özelliği taşıyan konak, ağaç işleri, kalem işleri ve mimari yapısı ile döneminin örneklerinden bir tanesidir.

  • Konum: Veliahmet, Akif Terzioğlu Sk. No:26, 41200 İzmit/Kocaeli
  • Yol tarifi al >

26- Hereke Halı Ve İpekli Dokuma Fabrikası

hereke halı ve ipekli dokuma fabrikası

Burası Neresi? 1843 senesinde kurulan Hereke Fabrikası, 1845 senesinde yeni yapılan sarayların döşemelik ve perdelik ihtiyaçlarını karşılamak için Hereke Fabrika-i Hümâyûnu adıyla üretim yapmaya başlamıştır. Osmanlı’nın o zamanki ipek dokuma alanında kurmuş olduğu en detayı fabrika olan Hereke Fabrikası için Fransa’dan jakar tezgahları ve tasarımcılar getirilerek üretime başlatılmıştır.

Kültürel Osmanı halıcılığında bir patlama noktası denilebilecek, 1891 yılında Hereke Fabrika-i Hümayunu’n kurulmasından yakla­şık yarım asır sonra yüz adet yeni tezgahla halı üretimine başlanmıştır. Sultan Abdülhamid’in himayesi altında, Sivas, Ladik ve Manisa‘dan gelen ustalara öncelik olarak saraydan verilen desen örnekleri yaptırılmış ardından daha da geliştirilerek özgün çalışmalar yapılmasına olanak sağlanmıştır. Böyle böyle gelişen ve dünyaya nam salan Hereke halıcılığının temelleri atılmıştır.

  • Konum: Hacı Akif, 41800 Körfez/Kocaeli
  • Giriş Saatleri: 09:00-17:00
  • Telefon: 0 (262) 511 24 57
  • Yol tarifi al >

27- Hızırreis Denizaltı Müzesi

hızırreis denizaltı müzesi

Burası Neresi? 1950 senesinde İngiltere‘de yapılıp USS Gudgeon adı verilen denizaltı, ilk olarak ABD için görev yapmıştır. 1983 yılından bu yana da Türk Deniz Kuvvetleri’nde görevine devam etmiştir. Türk Deniz Kuvvetleri’ne geçmesiyle birlikte TCG Hızırreis adını alan denizaltı, bu ismi lakabı  Hızır Reis olan ünlü Türk denizcisi Barbaros Hayrettin Paşa‘dan almaktadır. 21 sene görev yaptıktan sonra 2004 yılında Donanma Komutanlığı tarafından Müze Gemi değişikliği yapılarak İzmit sahilinde ziyaretçilerini ağırlamaya başlamıştır.

Neden Gitmeliyim? Denizaltını ziyaret etmek istiyorsanız, buranın biraz basık ve dar olduğunu belirtmeliyim. Gezi sırasında savaş dönemi şartları hakkında bilgiler alarak yakından inceleme fırsatı bulacaksınız. 95 metre uzunluğundaki denizaltı, 80 mürettebatı ile aylarını burada geçirmeleri akı alır gibi gelmiyor insana. Askerlerin yattıkları alanların darlığı sizleri epey bir şaşırtacak.

  • Konum: Körfez, D130 Karayolu Cd (İzmit Yalova Yolu), 41245 Başiskele/Kocaeli
  • Giriş Saati: 09:00-17:00
  • Yol tarifi al >

28- İzmit Elektronik Kent Müzesi

Burası Neresi? Sanayi kimliğinin yanında her zaman kültür kimliğine adım adım yaklaşan İzmit, mühim projeler ile karşımıza çıkmaktadır. İzmit’in tarihinde yer alan kültür medeniyetlerinin herkes tarafından rahat anlaşılması adına dijital kent müzesi kurulmuştur. Gelen misafirlerine, kentin tarihini en ince detayına kadar aktaran bilgi ve donanıma sahip olup 5 bin yıllık tarihe yakın tanıklık eden İzmit’i tüm yönleriyle tanıtmaktadır.

Neden Gitmeliyim? Dijital görüntülemeler ile altı farklı ekrandan yayınlar yapılıyor, tüm bilgiler Türkçe ve İngilizce olarak aktarılıyor. Herhangi bir rehberin eşlik etmesine ihtiyaç duymadan tüm bilgilere kendiniz sahip olabiliyorsunuz. Ayrıca şehirdeki; Saat Kulesi, Fevziye Cami, Eski Tren Garı, Av Köşkü, Kapanca Sokak gibi tarihi yapılarla, İzmit’in tersane geçmişini yansıtan gemi maketlerini de görmeniz mümkün.

  • Konum: Körfez, Berk Sk. No:1, 41040 İzmit/Kocaeli
  • Giriş Ücreti: Ücretsiz
  • Giriş Saatleri: 08:30-17:30
  • Yol tarifi al >

29- Mevlevi Evi

kocaeli mevlevi evi

Burası Neresi? Sekapark alanının içerisinde yer alan Seka Lojmanları adıyla bilinen yapılardan bir tanesi restore edilerek  Mevlevi Evine dönüştürülmüştür. Ev iki bölümden oluşuyor olup, ilk bölümde güzel sanatlardan ebru ve hat çalışmalarının canlandırıldığı ve ikinci bölümde daha çok  bilim, sanat sohbet toplantılarının yapılabileceği, şiir, edebiyat ve anma gecelerinin düzenlenebileceği bir salon olarak düzenlenmiştir.

  • Konum: Sekapark Alanı/Kocaeli

30- Pembe Köşk

Burası Neresi? 20. yüzyılın başlarında yapılan Pembe Köşk, İzmit Yukarı Pazar mevkiinde konumlanıyor olup üç katlı, kagir giyotin pencereli yappı valilik tarafından restore edilmiştir. Yapılan restore esnasında içinde veya dışındaki hiç bir ahşaba dokunulmamış, tüm orjinalliği ile olduğu gibi korunarak düzenlenmiştir. Günümüzde restoran olarak faaliyet vermektedir.

31- Gazi Akça Koca Evi

akça koca anı evi

Burası Neresi? Kocaeli ismine hayat veren Gazi Akça Koca ve bununla birlikte Osmanlı Devletinin kuruluş sürecini ve günümüze kadar gelmesinin temsili olarak anlatılmaktadır. Gazi Akça Koca Anı Evi, SEKA Kültür Alanı içerisinde yer alıyor olup eskiden kağıt fabrikası lojmanı olarak kullanılmış olan binalardan bir tanesi restore edilerek 2014 senesinde faaliyet vermeye başlamıştır. Bu evde; şehrin Osmanlı, Milli Mücadele ve Cumhuriyet sonrası dönemi, fotoğraf ve belgelerle gelen ziyaretçilere aktarılmaktadır.

  • Konum: Kozluk, Mehmet Ali Kağıtçı Sk. No:75, 41200, 41200 İzmit/Kocaeli
  • Yol tarifi al >

32- Tökeli İmre Evi

tökeli imre evi

Burası Neresi? 17 ve 18. yüzyıllarda Macaristan’da çıkan iç savasın ardından Kocaeli’nde yaşayan ve Osmanlı koruması altına giren Macar Kralı Tökeli İmre adına yapılmıştır. Sekapark alanı içerisinde yapılan ev, Macar Kültür Bakanlığı ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin aralarında yaptıkları anlaşma sonucu ortaya gelmiştir. Macaristan‘ın en önemli kişilerinden biri olup, Katoliklere karşı kaybettiği savaşın akabinde Osmanlı Devleti’ne sığınarak İzmit’te yaşama başlayan ve kralın adına yapılan bu evde; o zamanı yansıtan pek çok belge ve eşya sergileniyor.

  • Konum: Yenidoğan, Hastane Yolu Sk. No:19, 41100 İzmit/Kocaeli
  • Giriş Saati: 09:00-17:30
  • Telefon: (0262) 331 14 07
  • Yol tarifi al >

-Seyir Terasları

33- Çamlıtepe

çamlıtepe

Burası Neresi? Yuvacık Barajı’na geldiğiniz takdirde Çamlıtepe’ye çıkarak, Kocaeli şehrinin en hoş manzarasından birine şahit olabilirsiniz. Yuvacıklı kardeşlerin işlettikleri restoran ile gelen ziyaretçilerini ağırlıyorlar. Serpme kahvaltısı ile meşhur olup, manzaraya karşı lezzetli tadımlar yapabilir ve huzurun keyfini çıkarabilirsiniz. Yuvacık Barajı yolundan Çamlıtepe’ye tabelaları takip ederek ulaşabilirsiniz.

34- Kocaeli Ayrı Gezegen Cam Teras

Ayrı Gezegen Cam Teras

Burası neresi? Kocaeli’nin Karatepe bölgesinde yer alan ve 2019 yılında ziyaretçilerini kabul etmeye başlayan Ayrı Gezegen Cam Teras, Türkiye’deki en büyük cam teras olması nedeniyle özel bir yere sahiptir. Ayrı Gezegen Cam Teras Ahmet Yusuf ve Volkan Alioğlu isimleri tarafından ortaya çıkarılmıştır ve 185 metre yüksekliğe ve 460 m²’lik bi alana sahiptir. Burası aynı zamanda Marmara Bölgesi’nde açılmış olan ilk cam teras olma özelliğine sahiptir ve ayaklarınızın altındaki camdan muhteşem manzarayı seyretmek ürkütücü olduğu kadar heyecan verici olmaktadır.

Manzarayı turizme çok başarılı bir şekilde kazandıran cam terasta aynı zamanda ziyaretçilerin ihtiyaçlarını giderebileceği ve bir şeyler yiyip içebileceği bir de kafe ve restoran hizmet vermektedir. Bazı ziyaretçiler cam terasta güvenli konusunda tedirgin olsa da, burada çok üst düzey güvenlik tedbirleri alındığını belirtmemiz faydalı olacaktır.

Neden gitmeliyim? Başta Saman Dağları ve Sapanca Gölü olmak üzere muhteşem manzaraların keyfini çıkarmanızı sağlayan Ayrı Gezegen Cam Teras, etkileyici fotoğraflar çekmek için de Kocaeli’de gidilmesi gereken yerler arasında bulunmaktadır.

Ne yapılır? Cam terasa geldiğinizde manzarayı seyretmenin yanı sıra macera parkı, atış poligonu, zipline, Atv turları gibi çeşitli etkinliklerle de zaman geçirebilirsiniz. Çocuklar için ayrılmış çocuk oyun alanları, trombolin ve ı gibi seçenekler de çocukların doyasıya eğlenmesini sağlamaktadır.

  • Adres: Maşukiye, kartepe caddesi, mahallesi no: 179, 41290 Kartepe/Kocaeli
  • Telefon: 0537 526 61 99
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-22.00
  • Instagram Sayfası
  • Yol tarifi al >

35- Uçurtma Tepesi

ucurtma tepesi
Görsel Kaynak: Şükrü Atay

Burası neresi? Bol rüzgarı ile özellikle çocuklu aileler tarafından uçurtma uçurmak amacıyla değerlendirilen Uçurtma Tepesi Kocaeli’nin önemli turistik noktaları arasında bulunmaktadır. Burası aynı zamanda sunduğu panoramik manzara ile muhteşem fotoğraflar çekmek için de değerlendirilmektedir. Tepelik alanın sahil kenarı olması ise buraya su sporlarına meraklı kişileri de çekmektedir.

Neden gitmeliyim? Uçurtma Tepesi, konserler başta olmak üzere çeşitli kültürel etkinliklere ev sahipliği yapması nedenitle sıklıkla ilgi odağı olan bir noktadır. Ayrıca uçurtma uçurmayı sevenler için de mutlaka zaman geçirilmesi gereken yerler arasında bulunmaktadır.

  • Adres: Yenidoğan, Güneş Cd. No:53, 41100 İzmit/Kocaeli
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Yol tarifi al >

-Cadde ve Sokaklar

36- Tarihi Kapanca Sokak

tarihi kapanca sokak

Burası Neresi? Akçakoca Mahallesi’nde bulunan Tarihi Kapanca Sokağı mimarisinde 19. yüzyıl etkilerini görebileceğiniz ahşap evler bulunuyor. Bu evlerin 18 tanesi koruma altına alınmıştır. İzmit Saat Kulesi ve Hümayun Kasr-ı’na çıkan yol üzerinden devam ederek bir meydana ulaşacaksınız. Oradan da bir 150 metre kadar daha çıkarak Kapanca Sokağı’na ulaşacaksınız. Yokuşu çıktığınız yol üzerindeki Basın Müzesi’ne uğrayabilirsiniz. İçerisinde  gazete küpürleri ve basın ekipmanları bulunuyor. Tüm yapılar kendine özgü bir güzelliğe sahip olup, fotoğraf çekmeyi ihmal etmeyin.

  • Konum: Akçakoca, Kapanca Sk. No:19, 41200 İzmit/Kocaeli
  • Yol tarifi al >

37- Sanat Sokağı

sanat sokağı

Burası Neresi? 1 tane büyük, 2 tane orta ve 1 tane küçük standı ile faaliyet gösteren Sanat Sokağı, 1995 senesinde açılmıştır. Çeşitli kültürel ve sanatsal faaliyetlere kapılarını açan sokak,  sanatçıların kendi eserlerini sergilemelerine ve satış yapmalarına imkan sağlamaktır. Bunun yanında okul aile birlikleri, çeşitli dernekler, farklı kurum ve kuruluşlarının da kermes yapmak amacıyla kullanabileceği bir yer.

38- Fethiye Caddesi

fethiye caddesi

Burası Neresi? İzmit’in en bilinen caddelerinden biri olan Fethiye Caddesi, oldukça dar olup biraz da yokuştur. Mağazalarla bezenen cadde, özel günlerde oldukça kalabalık oluyor. Genç kesimin sıkla gittiği bir yerdir.

-Plaj ve Adalar

39- Mavi Bayraklı Altınkemer Plajı

altınkemer plajı

Burası Neresi? Altınkemer Halk Plajı, Kocaeli’nin Karamürsel ilçesinde yer alıyor. Sanayi tesislerinin burada yer almayışı ve evsel arıtmaların yüzde yüz olarak artırılması ile evsel kirlilikten herhangi bir şekilde etkilenmiyor. Bölge yaz dönemlerinde sıcak ve yağışı geçerken, yıllık ortalama 14 derecelik bir sıcaklıkla geçer. Sıcaklığın en yoğun olarak görüldüğü aylar temmuz ve ağustos’tur.

Kocaeli’nden Karamürsel’e hem deniz hem de kara ulaşımı mevcuttur. Toplu taşıma aracı veya deniz otobüslerini kullanarak ulaşım sağlayabilirsiniz. 190 metre uzunluğundaki Altınkemer Plajı’nın genişliği ise 18 metredir. Plaj içerisinde bir de anfi tiyatro bulunuyor. Plak üst üst  2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 yıllarında mavi bayrak almaya hak kazanmıştır.

40- Kerpe Miço Cennet Koyu

miço koyu

Burası Neresi? Kumcağız ile Kerpe arasında bulunan Miço Koyu diğer bilinen adıyla Gizli Cennet Koyu, farklı kayalıklarla popüler olmuş ve kayalıkların arasında havuzu andıran görsele sahiptir. Doğal bir liman olan koy, tarihi ile de ön plana çıkmaktadır. Bu tarih MÖ 3000’li yıllara kadar uzanıyor olup, ilk olarak  Sitler ve Amazonlar ile başlamıştır. Daha sonrasında çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapan koyda; Roma, Bizans ve Osmanlı
Devleti’nin hakimiyeti altına girmiştir.

Neden Gitmeliyim? Kerpe tarafından kadınlar için ayrılmış olan Miço Koyu, 2016 senesinde ilk olarak birinci etabıyla açılmıştır. Yaz dönemlerinde kapılarını açan plaj; doğa ile olan enfes uyumu, temiz havası ve stresten soyutlanmış olup siz ziyaretçilerini bekliyor.

41- Bağırganlı Koyu

bağırganlı koyu

Burası Neresi? Kandıra’nın en sevilen plajlarından bir tanesi olan Bağırganlı Plajı, sit alanı olarak koruma altına alınmıştır. Bu sebepten ötürü de çevresinde sayılı sayıda alışveriş mekanı ve kafe yer alıyor. Buna rağmen yoğun olarak tercih edilmesinin önüne geçmemiştir bu durum. Gerek denizinin gerekse kumsalının temiz olmasıyla gelenleri kendine hayran bırakıyor. Gelirken tüm ihtiyacınız olan malzemeyi yanınıza almanız doğrultusunda hiç bir problem yaşamazsınız.

42- Bayramoğlu Adası

bayramoğlu adası

Burası Neresi? Köklü tarihi geçmişi ile bilinen Bayramoğlu Adası’nın bir diğer ismi ise Balyanoz’dur. Kuzey yönündeki koyunun ismi ise Balyanoz Limanı olarak biliniyor. Marmara Denizi’ne boylu boyunca uzanan küçük bir yarımada olup, 1950’li yılların sonunda yerleşime açılmıştır. Yaz dönemlerine nüfusu 10 bin kişiyi buluyor olup, doğal gazın gelmesiyle birlikte yaz kış oturulabilinmektedir. Sayfiye ve turistik amaçlı kullanılmaya başlanmış ancak daha sonra yazlık olarak kullanılmaya devam etmiştir. Halen günümüzde aynı nostaljiyi yakalamanız mümkündür.

43- Mavi Bayraklı Cebeci Sahili

cebeci plajı

Burası Neresi? Kandıra’nın mavi bayrağı almaya hak kazanan ilk plajı olan Cebeci Sahili, hep ilk üçte tercih edilmektedir. Temiz kumsalı ve deniziyle ip gibi 4 kilometrelik uzun bir plaj sizleri bekliyor. Mevcut olan yürüyüş yolundan geze geze bir ucundan diğer bir ucuna yürüyüşler yapabilirsiniz. Belediye tarafından yeşilliklerle süslenmiş ve çocuklar için park alanları inşa edilmiştir.

Neden Gitmeliyiz? Plaj kadar etrafındaki işletmeler; kafeler, marketler, lokanta ev restoranları gibi her şeyiyle muhteşem bir hizmet sunmaktadır. Plajda kullanımınıza sunulan şemsiye, şezlong, kabin ve duşlardan yararlanabilirsiniz. Ayrıca kamp yapmayı sevenler için çadır kurma imkanınızın da olduğunu belirtelim. Bireysel olarak; sörf, dalga sörfü, kay sörf, scrubs diving ve freediving yapabilirken, plajda plaj futbolu ve plaj voleybolu oynama alanları da mevcut.

  • Konum: Atakent, Cebeci Sk., 33990 Cebeci/Kandıra/Kocaeli
  • Yol tarifi al >

44- Kumcağız Halk Plajı

kumcağız

Burası Neresi? Kerpe ve Kefken arasında bulunan Kumcağız Kumsalı, bögede bulunan en temiz plajlar arasında yer alıyor. Plaj, gerek temizliği gerek sığ oluşu gerekse doğal yapısı itibariyle dalgaları engellemesi ile bilinmektedir. Yine en fazla tercih edilen plajlar arasında olup, tüm istek ve çevresinde yer alan işletmeler ihtiyaçlarınıza cevap verebilecek tüm donanıma sahiptir. Plajda duş ve tuvalet kabinlerinin de mevcut olduğunu belirteyim.

Neden Gitmeliyim? Plajın bulunduğu noktada Kumcağız Deresi yer alıyor böylelikle plaj ikiye bölünüyor. Yazın suyun azalmasıyla birlikte kumsallar arasında dere içerisinden geçiş oluyor. Derede;  kefal, sazan ve tatlı su balıkları yaşamaktadır. Balık tutmayı seviyorsanız, kapın oltanızı soluğu burada alın. Buraya yolunuz düştüğü takdirde Nihat Erim Tepesi’ne çıkarak güneşi burada batırmanızı tavsiye ederim. Çok fazla otel veya pansiyon yer almadığı için ev pansiyonculuğu daha ön plandadır. Birkaç günlük tatil yapmak istiyorsanız önceden randevu alarak gitmenizi öneririm.

45- Kumyalı Plajı

kumyalı plajı

Burası Neresi? Kumyalı Plajı, Kocaeli’nin Karamürsel ilçesinde konumlanıyor olup, şehir merkezine 35 kilometre uzaklıktadır. 600 metre uzunluğunda olan plaj, ince kumlarla örtülü olduğu gibi deniz tabanı da aynı şekildedir. Sanayi bölgesinden uzak , arıtma alt yapısının ise son derece gelişmiş oluşundan ötürü temiz ve berrak suyu kalitesindeki Kumyalı Plajı, Doğu Marmara Bölgesi’nin ikinci mavi bayrak almaya aday plajıdır. Çevresinde bulunan işletmelerin varlığı tüm ihtiyaçlarınıza kolaylıkla erişebilirsiniz.

  • Konum: Hüseyin Hoca, Kordonboyu Cd. No:2, 41500 Karamürsel/Kocaeli
  • Yol tarifi al >

46- Babalı Plajı

babalı plajı

Burası Neresi? El değmemiş doğal yapısını koruyarak günümüze kadar ulaşan Babalı Plajı, sessiz sakin bir tatil arayışında olanlar için bir numaralı tercihtir. Cebeci merkezinden 10 kilometre uzaklıkta yer alıyor olup Sakarya sınırındaki en son plajdır. Etrafın herhangi bir alışveriş mekanı olmayışından dolayı tüm ihtiyaçlarınızı yanınızda getirmenizi öneririm. Türkiye’deki en büyük kumsal olup 27 kilometre uzunluğundaki sahil şeridi Babalı’dan başlayarak Karasu beldesine kadar uzanmaktadır. Kuzey rüzgarı alan denizin suyu oldukça hırçın olup; kay, sörf, rüzgar ve dalga sörfü için oldukça elverişlidir.

47- Tuzağzı Plajı

tuzağzı plajı

Burası Neresi? Yelkenkaya ve Kefken Adası’nda başlayan Tuzağzı Plajı, kısım kısım dik kayalıklar ve ara plajlar şeklinde ilerleyerek 4 tane plaj bulunmaktadır. Her bir plaj kendine has özelikleri barındırıyor. Bazısına araçlar ile gitmek olası değildir. Rüzgarlı havalarda tehlike arz eden denizi, bu havaların etkili olduğu zamanlar tercih etmemelisiniz.

Neden Gitmeliyim? Balıkçılık ile oldukça zengin olan Tuzağzı Plajı, Karadeniz’de bulunan her çeşit balığı içermektedir. Bunlar;  tekir, barbun, kalkan, lüfer, palamut, kırlangıç, levrek, eşkiya, minekop, istavrit, mezgit, dil balığı, pisi balığı, izmarit, Kaya balığı, iskorpit, gelincik, kırlangıç, tirsi, hamsi, aterna, kefal, Karagöz’dür. Mevsimine göre balıkçılar tarafından tutuluyor.

Yürüyüş ve koşu yapmayı seviyorsanız burası tam da size göre. Bu uzun sahilde yürüyüşler yaparak gözlerden kaybolabilir, şehrin karmaşasından kendinizi soyutlayabilirsiniz. Dolunayın olduğu gecelerde denize yansıyan görüntüyü en iyi burada izleyebilirsiniz. Günübirlik olarak kamp kurabileceğiniz yerlerde mevcuttur. Yol üzerinde yeme-içme ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz yerlerde bulunuyor.

48- Dikili Plajı

dikili plajı

Burası Neresi? Babalı Plajı gibi tüm doğallığını koruyarak günümüze ulaşan Dikili, sessiz ve sakin bir yer arayışı içindeyseniz tercih edebileceğiniz bir yer. Cebeci merkezden 7 kilometre uzaklıkta yer alıyor olup, buraya gelirken ihtiyacınız olan tüm malzemeleri yanınıza almanızı tavsiye ederim. Zira etrafından herhangi bir mekan bulunmuyor.

49- Seyrek Plajı

seyrek plajı

Burası Neresi? Seyrek Plajı, büyük bir kumsala sahip değildir. Yaklaşık olarak 300-400 metre kadardır. Genellikle balıkçı kayıklarını bulabileceğiniz bu sahilde çok az sayıda kafe ve alışveriş yeri bulabilirsiniz. Küçük bir balıkçı kasabasını andıran plajda, eğlenceli vakitler geçirebilirsiniz.

50- Sardala Koyu

sardala koyu

Burası Neresi? Kandıra’da yer alan bu koy, saklı cennet olarak da biliniyor. Tamamiyle doğal olan Sardala Koyu, havuzları andıran yapısıyla ilgiyi her daim üzerine çeker. Kendine hayran bırakan bu doğa güzelliği yakından görmeniz de fayda var. Yakınında herhangi bir işletme bulunmuyor bu sebeple yanınızda getirmeniz gerekiyor. Kamp yapmayı seviyorsanız burası sizin için ideal bir nokta. Sardala Koyu’ndan uçsuz Karadeniz manzarası ile yaklaşık 6 km uzaklıkta bulunan Bağırganlı Koyu’na patikalardan geçerek, keyifli bir yürüyüş yapabilirsiniz.

51- Ömerağzı Koyu

Ömerağzı Koyu

Burası neresi? Karadeniz bölgesindeki en güzel sahile sahip yerlerden biri olan Ömerağzı Koyu’nun bir tarafı yemyeşil çam ormanlarına ve bir tarafı da masmavı Karadeniz’e bakmaktadır. Burası günübirlik ziyaretçilerin yanı sıra çadır ve karavan kampı için de tercih edilen bir yerdir.

Koyun bulunduğu konum İstanbul’a yakınlığı nedeniyle İstanbul’dan da birçok ziyaretçi tarafından tercih edilmektedir. Buraya Kocaeli Kandıra’dan ve Kıncıllı’dan minibüslerle 1 saat gibi kısa bir süre içinde ulaşmak mümkün olmaktadır.

Neden gitmeliyim? Ömerağzı Koyu, kamp yapmak, denize girmek, yürüyüş yapmak ve piknik yapmak için gelinebilecek Kocaeli’nin önemli sahil noktalarından biridir.

52- Salıncak Koyu

salıncak koyu

Burası Neresi? Aynı Pınarlı Sahilleri gibi doğal yapısıyla sizleri karşılayan Salıncak Koyu, kumsal kısmın az olması sebebiyle tercih edilmez olarak düşünülse her şeye rağmen tatil severlerin tercih etmesini sağlıyor. Etrafından alışveriş noktaları bulunmuyor, gelirken tüm ihtiyaçlarınızı yanınızda getirmeniz gerekiyor.

53- Pınarlı Sahilleri

pınarlı sahilleri

Burası Neresi? Kandıra’nın doğa ile iç içe geçmiş halini bizlere yansıtan Pınarlı Sahilleri, ziyaretçilerine görülmeye değer bir ortam yaratıyor. Sırtını ormana yaslamış sahiller, yüzünü uçsuz bucaksız Karadeniz’e çevirmiştir. Genel olarak sessiz sakin olan sahiller su sporu yapmak için oldukça idealdir. Denize girip, güzel kareler yakalayabilirsiniz. Trekking ve balık tutmak içinde elverişlidir. Gelirken tüm ihtiyaç malzemelerinizi yanınıza almanızı öneririm.

54- Kandıra Sarısu Plajı

sarısu plajı

Burası Neresi? Doğası ile sizi kendine hayran bırakacak olan Sarısu Plajı, temiz ve dinlendirici atmosferi ile huzurlu bir tatil geçirmeniz için olanak sağlar. Sarısu Deresi ile denizin ahengi ile ağaçların yansımalarını gördüğünüzde büyüleneceksiniz adeta. Kerpe’ye 8 kilometre uzaklıkta yer alıyor olup mesafe oldukça kısadır.

55- Kerpe Plajı

Burası Neresi? Gerek kalitesi olsun gerek temizliği olsun hem tercih edilebilir kılıyor. 2016 senesinde mavi bayrak almaya hak kazanan plaj, eşsiz doğa harikası yapısıyla göz dolduran bir görüntüye sahiptir. Çevresinde ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz tüm işletmeler mevcut.

56- Palamar Koyu

Burası Neresi? Doğal yapısından hiç kopmamış Palamar Koyu, nadir koylar arasındadır. Diğer tüm koylarda olduğu gibi sporcular tarafından yoğun olarak tercih edilen bir yer haline gelmiştir. Eğer burayı tercih edecekseniz yanınıza tüm ihtiyaç malzemelerinizi getirmeniz gerekmektedir. Eğer burayı tercih edeceksiniz ihtiyaç duyabileceğiniz tüm malzemeleri yanınızda getirmeniz gerekiyor.

57- Kefken Plajı

kefken plajı

Burası Neresi? Kefken ilçesinin merkezinde yer alan plaj, küçük tatlı ve bir o kadar temiz bir plajdır. Kandıra’nın tatil merkezi olarak gülüyor olup, çevresinde ki işletmelerin haddi hesabı yoktur. Kafelerden, restoranlara oradan marketlere çoğu şey yer alıyor. Plajda yürüyüş yolları bulunan plaj,  görsel açıdan da zengindir.

  • Konum: Kefken, D605 No:155, 41600 Kefken Köyü/Kandıra/Kandıra/Kocaeli
  • Yol tarifi al >

58- Kapri Koyu

kapri plajı

Burası Neresi? Doğanın insanlara bir armağanı olarak kabul edilen Kapri Koyu havuzdur denilebilir. Kıyı bölümü az olup, genel olarak kayalıklardan giriş yapılıyor. Burayı tabi çoğunlukla geçler kullanıyor. Hem dinleyebileceğiniz hem de yakınında yiyecek bulabileceğiniz mekanlar yer alıyor. Kefken merkezden 10-15 dakikalık bir yürüyüş ile ulaşabilirsiniz.

59- Kovanağzı Plajı

kovanağzı plajı

Burası Neresi? Kandıra’nın en sık tercih edilen plajlarından biridir. Temiz bir suya sahip Kovanağzı Plajı,  yapısı sebebiyle dalga neredeyse olmaz. Kefken merkezden 15-20 dakika yürüme mesafede yer alıyor olup plajın yarısı askeri kampta bulunmaktadır. Etrafındaki kafe ve büfeler ihtiyacınız olan tüm her şeyi karşılayabilirsiniz.

60- Kefken Adası

kefken adası

Burası Neresi? Karadeniz’de insanların üzerinde yaşadığı tek ada olan Kefken Adası, 1. derece sit alanı olarak koruma altındadır.  Sur ve antik kuyuların bulunduğu Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerinden kalma mimari kalıntılar yer alıyor. Adada, Maliye Bakanlığına ait olan 52 dönümlük adada yalnızca Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri Genel Müdürlüğünün deniz kontrol merkezi bulunuyor. Adanın batısında büyük bir balıkçı barınağı yer almaktadır.

Neden Gitmeliyim? Gerek tatil amacıyla olsun gerekse günübirlik olarak tercih edilmektedir. Amatör sualtı avcılarının sıkla geldiği bir yer olup, zıpkın ile levrek ve kefal avlanabilmektedir. Kocaeli sınırları içerisindeki Cebeci Sahili’nin karşısında yer alan adaya tekne ile 8-10 dakikada gidilebilmektedir.

*Doğa İçinde Gezilecek Yerler

-Şelaleler

61- Nüzhetiye Şelalesi

nüzhetiye şelalesi

Burası Neresi? Yazın sıcakların arttığı vakit hemen yanı başımızda yer alan Kocaeli ilçemize günübirlik bir gezi düzenleyerek kendinizi doğanın kucağına bırakabilirsiniz. Gölcük ilçesinde konumlanan Nüzhetiye Şelalesi, muhteşem doğa ve şarıl şarıl akan suyu siz misafirlerini adeta büyüleyecek. Dereyi sarıp sarmalayan ağaçlar, buz gibi akan suyun serinletici etkisi derken dalıp gideceksiniz.

Neden Gitmeliyim? Samanlı Dağları’nın üstünde bulunan orman köylerinden ve şalaleninde ismini aldığı Nüzhetiye Köyü 5 kilometrelik parkuru ile harika bir yürüyüş rotasına sahip. Eski bir yerleşim alanı olan köydeki parkurun başlangıç noktası, köyün sonunda bulunan Alabalık Tesisleri’nin önünden başlıyor. Kısa olması her mevsim yürüyüş yapabilme imkanı sunarken daha çok yaz aylarında tercih ediliyor.

Ağaçların yarattığı gölge yol kuş, cıvıltıları derken yolun sonuna ulaşıyorsunuz zaten. Parkurun iki tane önemli noktası bulunuyor. Dere içindeki taşlık bölgeden geçerken pile geçilmesi gerekiyor ve en önemlisi yosunlu taşlar. Kayma ihtimaline karşı trekking ayakkabısı giymenizi öneririm! Ve parkurun sonu Nüzhitiye Şelalesi’nde son buluyor ve aynı rota üzerinden gerisin geri dönüyorsunuz. 🙂 Unutamayacağınız bir deneyimi yaşayabilir, fotoğraf çekmeyi seviyorsanız güzel kareler sunan şelale çevresini ölümsüzleştirebilirsiniz.

62- Maşukiye Şelalesi

Maşukiye Şelalesi

Burası neresi? Merkezden 10 dakikalık kısa bir yürüyüşün ardından ulaşılabilen Maşukiye Şelalesi, Kocaeli’nin en önemli doğal güzellikleri arasında bulunmaktadır. Kapuzbaşı Şelalesi kadar gösterişli olmasa da Maşukiye Şelalesi’ne gelenler buranın da ne kadar harika ve görülmesi gereken doğa harikalarından biri olduğun belirtmektedir.

Neden gitmeliyim? Maşukiye Şelalesi, muhteşem fotoğraf kareleri yakalamak ve tertemiz havanın tadını çıkarmak isteyenler için Kocaeli’de mutlaka gidilmesi gereken yerlerden biridir. Şelanenin debisinin yoğun olduğu zamanları görmek istiyorsanız ziyaret için ilkbahar aylarını tercih etmeniz faydalı olacaktır.

  • Adres: Nusretiye, Alabalık Sk., 41250 Kartepe/Kocaeli, Türkiye
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Yol tarifi al >

63- Çenedağ Şelalesi

çenedağ şelalesi

Burası neresi? Ormanlar içinde bu saklı güzellik, doğa ve kuş sesleri içinde huzurlu zamanlar geçirmek için gelebileceğiniz yerlerden biridir. Tatil zamanları ve hafta sonları çok kalablık olan Çenedağ Şelalesi’ne hafta içi ve sabah erken saatlerde gelirseniz çok daha keyif alacağınızı düşünüyoruz.

Şelalenin olduğu bölgede aynı zamanda bir mesire alanı bulunuyor ve ziyaretçiler burada aileleriyle piknik yapabiliyor. Giriş alanından itibaren yaklaşık 2 kilometrelik bir yürüyüş sonunda şelaleye ulaşılmaktadır. Şelale manzara olarak harika ancak şelaleye çocukların inmesinin biraz sakıncalı olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle çocuklu ailelerin şelale çevresinde çok dikkatli olmasında fayda var.

Neden gitmeliyim? Kocaeli Kent Ormanı içinde yer alan Çenedağ Şelalesi, muhteşem bir doğa harikası olması nedeniyle Kocaeli’nin görülmesi gereken yerleri arasında bulunmaktadır.

-Barajlar

64- Yuvacık Barajı

yuvacık barajı

Burası Neresi? Kocaeli sınırları içerisinde bulunan Yuvacık Barajı, şehrin su ihtiyacının yüzde 80’nini karşılamaktadır. Kirazlıdere Çayı üzerinde yer alması sebebiyle Kirazlıdere Barajı adıyla da bilinmektedir. Baraj 258 kilometrelik bir alanı kapsıyor olup, kurak zamanlarda su yönetimi tarafından sağlanmaktadır. Baraj; Kirazdere, Kazandere ve Serindere’den besleniyor.

Neden Gitmeliyim? Gelen ziyaretçilerine birbirinden farklı etkinlikler sunan baraj, hafta sonu için vakit geçirmek adına oldukça ideal bir noktadır. Yemek yemek için gitmeniz gereken tek yer kuşkusuz  alabalık tesisleridir. Çevresinde kendi pişir kendin ye tarzında piknik yapabilirsiniz. Peki bitti mi ? Asla tabi ki. Tüm bunların yanı sıra; paintball, ATV safari, doğa yürüyüşü ve trekking gibi aktiviteler sizleri bekliyor olacak. Üstelik hem spor hem de yürüyüş yapabileceğiniz; Camidüzü, Değirmendüzü, Soğukdere ve Sıcakdere parkurları da mevcut. Biraz olsun şehir stresinden uzaklaşıp keyfinize bakabileceğiniz ve içerisinde size her türlü hitap eden bir şey bulabileceğiniz nadir yerlerden.

Kaçırmayın! Yuvacık Barajı’nın hemen tepesinde bulunan ve harika bir manzaraya ev sahipliği yapan seyir tepesinde çay bahçeleri yer alıyor. Kahvaltı yapmak, çay veya kahve içmek, yemek yemek veya yalnızca manzarayla gözünüzü doyurmak isterseniz buraya uğramanızı tavsiye edebilirim. Kamp yapmak isterseniz bu olanak mevcut ancak sıcaklığın -20’ye kadar düşmesi sebebiyle uyku tulumunu getirmeniz şart.

-Dereler

65- Maşukiye Aygır Deresi

aygır deresi

Burası Neresi? Maşukiye Aygır Deresi, Kartepe’nin zirvesinden başlayarak içerisinde pek çok büyüklü küçüklü su kaynakları, dereler ve pınarları bulunuyor. Dört mevsimin her birinde kendine özgü renkleri içinde barındıran dere, yarattığı görsel şölenle sizi geldiğinize pişman etmeyecek. Çevreyi keşfetmenin merakıyla yapacağınız küçük gezintiler sizi heyecanlandıracak cinsten.

Neden Gitmeliyim? Acıktığınız takdirde yol boyunca sıralanmış dilediğiniz kadar Alabalık restoranları mevcut. Yaz kış ziyaret edilse de Kartepe’de eriyen karlar derenin debisini fazlalaştırdığından ilkbaharda gitmenin keyfi bir başka. Serpme köy kahvaltısı ile meşhur olan bölgeye sabah erkenden gelip kahvaltı yapıp çevreyi gezmek on numara bir plan benden demesi.

  • Konum: Maşukiye, Çınarlı Mahallesi, Vadisi, Alabalık Sk. No:22, 41295 Kartepe/Kocaeli

-Göller

66- Tahtalı Göleti

tahtalı göleti

Burası Neresi? Doğa sevenler için seçilmiş bir yer olan Tahtalı Göleti, Türkiye’nin doğal güzelliklerinden bir tanesidir.  Türkiye’nin en büyük altı göletinden bir tanesi olan Tahtalı, yeşillikler arasına gizlenmiş olup, TEMA Vakfı’nın çalışma alanlarından biridir. Kocaeli ilinde yer alan göletinde  piknik yapabilir, çevresinde bulunan tarihi kalıntıları keşfe çıkabilirsiniz.

Neden Gitmeliyim? Bağçeşme’ye doğru giderken göreceğiniz tarihi eserler arasında; Üçtepeler Köyü girişindeki İzmit’in kurucusu Kral Nicomedes’in içerisinde olduğuna inanılan mezarını göreceksiniz. Her ne kadar olması gerekenden daha az popüler olsa da bu durum bir yönden iyi. O da tabi ki sessiz ve sakinliğini koruyor olması. Bu keşfedilmemiş doğal güzelliği  tadını çıkartmanız için siz değerli okurlarımla paylaşıyorum ebette ki. Eğer Kocaeli’ne gelip buraya uğrarsanız fikir ve görüşlerinizi yorumlarda benimle paylaşabilirsiniz. 🙂

Kaçırmayın! Trekking ve kamp sevenlerin sıkla uğradığı bir bölge olup, içerisinde sazan balıklarının yaşaması sebebiyle de amatör balıkçılık için uygundur.

67- Sapanca Gölü

sapanca gölü

Burası Neresi? 16 kilometrelik bir uzunluğa sahip olan Sapanca Gölü, Adapazarı ve İstanbul arasında konumlanıyor olup Sapanca ilçesinde yer almaktadır. Bu tatlı su gölündeki araştırmalar sonucunda önceden İzmit Körfezi’ne bağlı olduğu görüşü ortaya atılmıştır. Bakıldığında İzmit Körfezi’nin devamı gibi görülmesinin sebebi belkide önceden birleşik olmasıdır.

Tektonik oluşumlar sonucuyla ortaya çıkan göl, her mevsim ziyaret eden misafirlere ev sahipliği yapmaktadır. Dağlardan gelen sulardan beslenen gölün içinde; sazan, yayın, turna ve alabalık türleri yaşamaktadır. İlk olarak İstanbul olmak üzere yakın illerden kafa tatili için burayı tercih edenlerin sayısı hayli fazladır.

Neden Gitmeliyim? Gölün yakınındaki Arifiye Ormanı’nda kamp ve piknik alanları da bir yerden başlamanız adına bir fırsat. Buraya geliyorsanız meşhur kahvaltı, mangal ikilemesini yapacaksınız! Çevresinde yer alan kafelerde bu aktiviteleri gerçekleştirebilirsiniz. Hava müsait ise kano ve deniz bisikletine binerek bu tatili taçlandırırken, çevresindeki yürüyüş parkurlarında yediklerinizi eritmek adına yürüyebilirsiniz. Yani yaklaşık 16 kilometre kadar. 🙂

Efsaneye göre; önceden gölün bulunduğu yerde bir kasaba bulunurmuş. Kasabada zengin insanlar maddiyata oldukça düşkünlermiş. Bir keresinde yakınındaki bir dağdan fakir ve kalbi bir o kadar temiz biri burayı ziyarete gelir. Gelen adam burada bir evde konaklamak istemiş daha sonra bir bardak su istemiş ancak kimse oralı olmamış. Bu Allah misafiri derviş aç ve susuz bir şekilde kasabadan ayrılırken burada bir kulübeye rastlar. Halka sapan satarak para kazanan bir sapancının kulübesi olup, dervişe kapılarını açar ve onu ağırlar, yemek ikram eder.

Derviş bu durumdan mutlu ve memnun olarak gecesini burada geçirir ve sabah kalktıklarında sapancı dervişi uğurlar. Geri dönen sapancı bir de ne görsün, ortada kasabaya dair hiç bir şey kalmamış. Yaşanan felaket sonucu her yeri su kaplamış ve kasabayı yok etmiştir. Bugün hala gölün ortasında duran bir minareyi görebilirsiniz. Denilene göre gerçekten suyun altında hala yapılar mevcuttur.

Sapanca’ya geldiyseniz muhakkak; Maşukiye, Kartepe, Yaylalar ve Lahitleri gezmelisiniz. Çevresinde bulunan tarih yapıları ziyaret edebilirsiniz. Mimar Sinan’a ait Vecihi Kapısı, Rahime Sultan Cami ve Tuğrası ve daha nice yer… Ve hatta arabayla seyahat ediyorsanız Kuzuluk Kaplıcaları’na giderek kendinizi şımartabilirsiniz.

Kaçırmayın! Fotoğraf makinelarinizi her daim hazırda bulunsun! Kafanızı çevirdiğiniz her yer ayrı bir doğa güzelliği ile karşılaşacaksınız. Hem bu yerleri hemde kendinizi çekip İnstagram’a atmalısınız. Bizzat kendi tarafımdan deneyimlenip onaylandı gerekli likeları alacaksınız. 🙂

  • Konum: Prof. Dr. Mehmet Abuç Cd, Rüstempaşa Mah. Sapanca/İzmit
  • Yol tarifi al >

68- Bıçkıdere Göleti

bickidere goleti
Görsel Kaynak: izmit.bel.tr

Burası neresi? Kocaeli’de görülmesi gereken önemli doğal güzellikler arasında bulunan Bıçkıdere Göleti, özellikle wakeboard ismi verilen ve su kayağına benzeyen spor severler tarafından sıklıkla ziyaret edilmektedir. Gölet İzmit ilçesinde bulunmaktadır ve bölgedeki taşkınların önüne geçilmesi amacıyla 1977-1978 senesinde inşa edilmiştir.

Neden gitmeliyim? Yaklaşık 27 km²’lik bir alanı kaplayan Bıçkıdere Göleti, göl havası almak ve biraz sakinliği hissetmek isteyenler Kocaeli’de gelebileceği yerlerden biridir. Gölet etrafında bulunan yürüyüş ve bisiklet parkurları ise temiz hava spor yapma olanağı sunmaktadır.

-Parklar, Bahçeler, Yeşil Alanlar

69- Bayraktepe Denize Sevgi Parkı

denize sevgi parki

Burası Neresi? Çevre düzenlemesi ile ziyaretçilerin rahatlıkla gezebileceği, denize girebileceği, dinlenebileceği, spor yapabileceği ve tabi ki eğlenebileceği az noktalar arasındadır. İçinde; yürüyüş parkurları, kafe, lokanta, çocuk oyun alanları, gemi maketi ve seyir balkonları yer alıyor.

70- Doğu Kışla Gençlik Parkı

Burası neresi? Özellikle gençler tarafından tercih edilen Doğu Kışla Gençlik Parkı, içerisinde bulunan halı saha, basketbol sahası, tenis kortları gibi çeşitli spor alanları ile gençlerin sporla iç içe eğlenmesine olanak tanımaktadır. Park, genellikle sabah saatlerinde ve bilhssa hafta sonlarında spor yapmak isteyen insanlar tarafından yoğun olarak tercih edilmektedir.

Neden gitmeliyim? Burada dilerseniz spor yapabilir ya da sadece spor yapanları izleyebilirsiniz. Hava güzelse kitabınızı yanınıza alıp gölge bir alanda oturabilir ve kitap okumanın keyfini de çıkarabilirsiniz.

  • Adres: M. Alipaşa, Köse Sk. No:36, 41050 İzmit/Kocaeli
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Yol tarifi al >

71- Çenedere Mesire Alanı

çenere mesire alanı

Burası Neresi? Kocaeli’nin İzmit ilçesinde yer alan Çenerede Mesire Alanı, yaz aylarında canlılık gösteriyor olup içerisinde verdiği hizmetlerle tüm donanıma sahiptir. Derince Bölgesi’ndeki alan, özellikle yerli halka tarafından sıkla kullanılmakta. Türkiye’nin en kalabalık üçüncü şehri olmasından ötürü fazla sayıda insan mesire alanlarına önemli derecede ilgi gösteriyor. Hal böyle olunca erken saatlerde gelip yer tutmak kaçınılmaz oluyor.

Neden Gitmeliyim? Bu yoğunluğun farkında olan belediye mesire alanına daha fazla ilgi göstererek, önemli düzenlemeler yapılmıştır. Oturacak alanlar fazlalaştırılmış, mangal yapılacak bölümler eklenmiştir. Yalnızca piknik için değil eğlenme ve dinlenme amacıyla gelen insanlar da düşünülerek her ihtiyaca uygun şekilde getirilmiştir. Yine belediyenin temizlik konusundaki hassasiyeti ile ortam oldukça temiz kalıyor, içiniz rahat olabilir bu konuda. Çocuklar için eğlenebilecekleri ortamlar en güvenli şekilde hazırlanarak kullanıma açılmıştır.

  • Konum: Yenikent, Serpil Sk. No:2, 41900 Derince/Kocaeli
  • Giriş Saati: 24 saat açık
  • Yol tarifi al >

72- Gözlementepe Mesire Alanı

gozlementepe mesire alani

Burası neresi? Tepelik bir alan kurulu bu yeşil alan, muhteşem Gölcük ve İzmit Körfezi manzarası eşliğinde sevdiklerinizde piknik yapabileceğiniz ve zaman geçirebileceğiniz bir mesire yeridir. Mesire alanına Gölcük ilçe merkezinden kalkan toplu taşıma araçlarıyla ya da şahsi aracınızla ulaşabilirsiniz.

Neden gitmeliyim? Muhteşem panoramik manzaranın tadını çıkarıp fotoğraf çekebileceğiniz gibi, piknik yapabilir, yürüyüş yapabilir ve bisiklet sürerek stres atabilirsiniz. Dilerseniz de sadece bir ağaç gölgesine uzanıp dinlenebilirsiniz.

73- Çınarlıdere Mesire Alanı

Çınarlıdere Piknik ve Kamp Alanı

Burası neresi? Kocaeli şehir merkezinden sadece 15 dakika uzaklıkta, Derince ilçesinde bulunan Çınarlıdere Mesire Alanı, şehrin keşmekeşinden hızlı bir şekilde uzaklaşma olanağı sunmakadır. Piknik alanı Kocaeli Belediyesi tarafından değerlendirilmektedir.

Birbirinden güzel manzaralara ev sahipliği yapan piknik yeri içinde kar sularıyla beslenen dereler de bulunmaktadır. Piknik yerinde lavabo ve mescit gibi imkanlar sayesinde ihtiyaçlarınızı da giderebilirsiniz. Yaz aylarında bölgede sivrisinekler olabileceği için ziyaretçilerin yanlarında sinek kovucu tedbirler getirmesi önemli olmaktadır.

Neden gitmeliyim? Özellikle hafta sonları aşırı yoğun olan mesire alanına daha sakin zamanlarda gitmenizi tavsiye ediyoruz. Böylece doğanın içinde huzur bulabilir, yürüyüş yapabilir ve biraz dinlenme fırsatı bulabilirsiniz. Şehir merkezine bu denli yakın olması da burayı cazip kılmaktadır.

  • Adres: Yenikent, Serpil Sk. No:2, 41900 Derince/Kocaeli
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

74- Kocaeli Kent Ormanı

kocaeli kent ormanı

Burası Neresi? Kocaeli Kent Ormanı, Umuttepe Bölgesi’nde yer alıyor olup içinde;  yürüyüş parkurları, spor sahaları ve şehir kuleleri bulunmaktadır. Karaçam, Maritima ve Radiata Çamı, Meşe ve Çam gibi ağaçları ormanda yetişen ağaçlardır. 300 dönümlük bir araziyi kapsayan ormanlık alan, Kocaeli ilçesinin en geniş yeşillik alanıdır. Aileniz ve sevdikleriniz ile birlikte içerisinde suni bir göl bulunuyor olup, burada piknik keyfi yapabilirsiniz. 7-24 güvenlik tarafından kullanılan ve harika manzaralara ev sahipliği yapan seyir kuleleri mevcuttur.

Neden Gitmeliyim? Tam on iki bölüme ayrılan patika yollarda doğa yürüyüşleri yapabilirsiniz. İçerisinde tuvalet, çocuk oyun alanı, kamelyalar, futbol ve voleybol sahası, tenis kortu bulunuyor olup tüm ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz donanıma sahiptir. Tam bir oksijen deposu olan ormanda ateş yakmak yasaktır. Mangal içinde kamelyalarda bulunan elektrikten yararlanabilir, elektrikli ızgara yapabilir veya piknik alanında satılan tüplü mangallardan kiralayabilirsiniz. 200 araçlık otopark kapasiteye sahip olup, temizliği ile de ön plana çıkmaktadır. Kocaeli’nin oksijen deposu olan kent ormanları, sıkla tercih edilen bir rota haline gelmiştir.

  • Konum: Kabaoğlu, Kocaeli Çayırova Yolu No:3, 41000 İzmit/Kocaeli
  • Yol tarifi al >

75- Acarlar Longozu

acarlar longozu

Burası neresi? Kocaeli’ne sadece 90 kilometre uzaklıkta bulunan Acarlar Longozu, Sakarya il sınırları içindedir. 7,5 kilometre uzunluğuyla ülkemizin en uzun longoz ormanı olma özelliğine sahiptir. Ormanlık alan 1500 hektardan daha geniş bir alanda yer almaktadır. Ormanlık alandaki suyun derinliği ise 1,5 metreyi bulmaktadır.

Neden gitmeliyim? Özellikle ilkbahar ve yaz aylarında doğanın yeniden hayat bulduğu Acarlar Longozu, harika bir doğal ortam sunmaktadır. Su menekşesi, nilüfer gibi birbirinden güzel bitkilerin kapladığı sulak alan fotoğraf çekmek isteyenler için de harika manzaralar sunmaktadır.

76- Kerpe Orman İçi Dinlenme Yeri

kerpe orman içi dinlenme yeri

Burası Neresi? İzmit’e 50 kilometre uzaklıkta yer alan Kerpe Orman İçi Dinlenme Yeri, ormana yaslanmış yüzünü Karadeniz’e dönmüş harika bir yerdir. Çeşitli balık türleri, temiz çam havası ve el değmemiş doğal plajları ile popüler bir yerdir. Pembe Kayalıklar burada yer alıyor olup, antik liman arkeolojik ve doğal sit alanı kapsamında koruma altına alınmıştır. 20 dönümlük bir alanı kapsayan kıyıdaki bulunan Omar Ağzı’nda mesire yeri bulunuyor. Çocuklar için oyun alanları bulunuyor ayrıca ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz soyunma kabinleri, duş ve büfe bulunmaktadır.

  • Konum: Kefken, Kandıra Kefken Yolu No:155, 41600 Kandıra/Kocaeli
  • Yol tarifi al >

77- Ormanya Doğal Yaşam Parkı

ormanya doğal yaşam parkı

Burası Neresi? Dört bin dönümlük bir araziyi kapsayan Ormanya Doğal Yaşam Parkı, 53 farklı hayvan türü ve 467 hayvanı bünyesinde barındırmaktadır. Bu hayvanlardan; ala geyikler, ceylanlar, karacalar, koyun, keçi, midilli, kaz, tavuk, ördek gibi birçok hayvan yaşamlarını sürdürmektedir. Doğada yaşadığı ortamlarının hemen hemen aynı koşulları oluşturularak bir yaşam alanı sunulmuştur.

Hayvanlar için beslenme, sosyallik, üreme, hastalıklarının tedavileri konularında bölümler bulunmaktadır. Parkın içinde yalnızca buradaki hayvanlara bakan veteriner hekimler klinik hizmet vermektedir.  Bu alanda kendi evcil hayvanınızla ile gezemiyorsunuz. eğer yanınızda getirdiyseniz evcil hayvan oteline bırakarak gezinizi devam ettirebilirsiniz.

Neden Gitmeliyim? Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafınca ilgilenilen proje içerisinde; 40 araçlık karavan kamp alanı, 3 bin araçlık ücretsiz otopark, 100 çadırlık kamp alanı, 15 kilometrelik bisiklet, 21 kilometrelik yürüyüş parkuru ve 5 bin kişilik mesire alanı yer alıyor. Yalnızca çocuklara değil her yaştan insana hitap eden pek çok etkinlikle ile donanmıştır. Çocuklarınızı hayvanlar ile ilgilenirken sizlerde gölet ve kafe sayesinde dinlenme imkanı bulabilirsiniz.

Hediyelik eşyalar satan dükkanlardan alışveriş yapabilirsiniz. Üstelik 150 dönümlük bir mesire alanı da yer alıyor. Toplamda 40 kişilik çardak, 500 tane 6 kişilik piknik masalarda piknik yapabilirsiniz. Ancak ateş yakmak yasak olup,  tüplü ocakları kullanabilirsiniz. Hafta sonu oldukça kalabalık olduğu için erken saatte gelmenizi öneririm. İçindeki kamp alanlarını ücretsiz olarak kullanabilir, yürüyüş ve bisiklet parkurlarından yararlanabilirsiniz.

  • Konum: Uzuntarla, 309. Sk. No 99, 41150 Kartepe/Kocaeli
  • Giriş Ücreti: Ücretsiz
  • Telefon: (0262) 331 66 11
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

78- Darıca Millet Bahçesi

Darıca Hobbit Köyü

Burası neresi? 2019 yılında açılan park, Diyarbakır’da şehit olan askerimizin anısına Şehit Er Gökhan Hüseyinoğlu Sahil Parkı ismiyle anılmaktadır. Doğal güzelliklerle donatılmış Darıca Millet Bahçesi, dinlenmek ve yürüyüş yapmak için tercih edebileceğiniz Kocaeli’deki ideal noktalardan biridir. Burası aynı zamanda Yüzüklerin Efendisi filmindeki hobbit evlerine benzer yapılarıyla hem çocuklar hem de yetişkinler için ilgi çekici yerlerden biri olmayı başarmaktadır.

Neden gitmeliyim? Ücretsiz bir şekilde girilebiliyor olması ve merkezi konumu ile Sahil Parkı, ziyaretçiler tarafından büyük ilgi görmektedir.

  • Adres: Yalı, Sahil Sk., 41700 Darıca/Kocaeli
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

79- Karakaya Piknik Alanı

karakaya piknik alanı

Burası Neresi? İzmit’in en önemli dinlenme alanlarından biri olan Karakaya Piknik Alanı’na, yaz aylarında yerel halka ve bölgeye gelen turistler tarafından oldukça yoğun ilgi gösterilmektedir. 2009 yılından bu yana faaliyet gösteren alan sessiz sakin vakit geçirebilmeniz adına tüm olanakları sağlar. Yuvacık kenarında yer alan piknik alanının yeşilliği hayli fazladır.

Neden Gitmeliyim? Yalnızca piknik yapmak zorunlu değildir elbette, burası aynı zamanda çay bahçesidir. Gelip bir yandan çayınızı yudumlarken öbür yandan mavi ve yeşilin muhteşem birleşimine şahit olabilirsiniz. Özellikle hafta sonlarının yoğunluğunu hesaba katarak hareket etmenizde fayda var. Burada gerçekleştirebileceğiniz pek çok etkinlik mevcut. Aşağıda vermiş olduğum web sitesi adresine tıklayarak detayları öğrenebilirsiniz.

  • Konum: Kirazdere Mevkii, Sonu 8. Km Kirazdere Barajı, 41100 Başiskele/Kocaeli
  • Telefon: 0538 620 53 53
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

80- Gölkay Park

gölkay park

Burası Neresi? Gölkay Park, İzmit Belediyesi tarafından İzmit halkının kullanımına açılan doğal bir yaşam alanı olup  su kayağı ve wakeboard sevenlerin haricinde doğa tutkunlarının da ilk olarak tercihleri arasında yer alıyor. Başlarda sulama göleti olarak kullanılan Gölkay Park, yıllar boyu bu şekilde kullanılmaya devam ettikten sonra belediyenin yenileme ve değerlendirme çalışmalarıyla birlikte 2010 yılında dünyanın en gelişmiş olan Weakboard merkezini açmıştır.

Neden Gitmeliyim? Önemli bir cazibe merkezi haline gelmiş olup, pek çok şampiyonaya da ev sahipliği yapmıştır. Aklınıza yalnızca spor aktivitelerinin yapıldığı bir alan olarak gelmesin. Burada her türlü sosyal ve kültürel etkinlikler gerçekleştiriliyor. Yürüyüş parkurları, piknik alanları, çocuk oyun alanları gibi çokça şey mevcut. Son zamanlarda pek çok amatör balıkçıda soluğu burada alıyor diyebiliriz.

Parkın bulunduğu bölgedeki Bıçkıdere Göleti de güzelliği ile mutlaka çevresinde zaman geçirilmesi gereken yerlerden biridir. Göletle ilgili detaylı bilgilendirmeyi yazımzın ilgili bölümünde sizlerle paylaştık.

  • Konum: Sepetçi, baraj mevki küme evleri, 41000 İzmit/Kocaeli
  • Giriş Saati: 09:00-20:00
  • Telefon: 0537 598 60 07
  • Yol tarifi al >

81- Beşkayalar Tabiat Parkı

Burası Neresi? Yuvacık’ta yer alan Beşkayalar Tabiat Parkı, Türkiye’de fauna ve flora açısından en zengin olan tabiat alanlarından bir tanesidir. 1600 hektar büyüklüğündeki park, İzmit merkez ilçeye 26 kilometre kadar uzaklıktadır. Burada trekking için oldukça uygun yürüyüş parkurları yer alıyor. Yeşilliklerin arasında dinginleşeceğiniz ve tadını çıkaracağınız saatler sizi bekliyor diyebilirim. Telefonlarınızın şarjını dolu tutun. Zira gördüğünüz her şeyi çekmek isteyeceksiniz. Günübirlik gezebilir veya kamp kurarak burada konaklayabilirsiniz.

82- Uzunkum Tabiat Parkı

uzunkum tabiat parki

Burası neresi? Kocali şehir merkezine 70 kilometre mesafede bulunan Uzunkum Tabiat Parkı, 2014 yılında koruma altına alınmış ve gelecek nesillere aktarılması garanti altına alınmış muhteşem bir bölgedir. Tabiat Parkı yaklaşık 80 hektarlık bir alana yayılmış durumdadır.

Neden gitmeliyim? Sakinliği ve bakirliği ile dikkat çeken Uzunkum Tabiat Parkı, henüz çok kalabalık olmadığı için kalabalıktan uzak kalmayı sevenler için tercih edilebilecek bir doğal güzelliktir. Atv ve safari turları gerçekleştirmek isteyenler için de doğal bir parkur olması spor yapmak isteyenleri de Uzunkum Tabiat Parkı’na çekmektedir.

Aklınızda bulunsun! Tabiat Parkı’na gitmek isteyenler için yolların bozuk olduğunu belirtmek istiyoruz.

83- Kuzuyaylası Tabiat Parkı

kuzuyayla tabiat parki

Burası neresi? 2011 yılından bu yana milli park statüsünde bulunan Kuzuyaylası Tabiat Parkı, doğa yürüyüşleri yapmak ve yayla havası solumak için gelebileceğiniz muhteşem bir yerdir. Maşukiye ilçesindeki bu doğa harikası, yılın her mevsimi farklı bir güzelliğe bürünmektedir. Özellikle kış aylarında karla kaplı park, adeta kartpostallardan fırlamış gibi bir görünüme kavuşmaktadır.

Milli Park içinde tuvalet imkanı bulunuyor. Bunun yanı sıra doğal bir görünüme sahip olan çeşmelerden buz gibi doğal kaynak suları akmaktadır. Milli Park içinde kafe ve kır lokantası da bulunmaktadır. Özellikle sonbaharda sakinliğini koruyan milli park, kamp yapmak isteyenler için oldukça cazip bir nokta.

Neden gitmeliyim? 1390 metre rakımı ile şehir merkezinden bariz şekilde serin olan Kuzuyaylası Tabiat Parkı, doğayla iç içe vakit geçirmek isteyenlerin Kocaeli’de mutlaka uğraması gereken yerler arasında bulunmaktadır. Tabiat Parkı’nın İstanbul’dan sadece 2 saatlik bir mesafede olması burayı aynı zamanda İstanbul’dan gelecek kişiler için de çok cazip bir destinasyon haline getirmektedir.

Aklınızda bulunsun! Kuzuyaylası Tabiat Parkı’na Kocaeli merkezinden binerek gidebileceğiniz herhangi bir toplu taşıma alternatifi bulunmuyor. Şahsi aracınızla ya da araç kiralayarak yaklaşık 45 dakikalık bir seyahatin ardından buraya ulaşmak mümkün olabilmektedir.

  • Adres: Maşukiye, Kartepe Cd., 41295 Kartepe/Kocaeli
  • Telefon: (0312) 207 50 00
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Yol tarifi al >

84- Darıca Kuş Cenneti ve Temalı Parkı 

Darıca Kuş Cenneti ve Temalı Parkı 

Burası Neresi? Gebze ilçesinde yer alan Darıca, Bayramoğlu’nda nesli tükenmekte olan hayvanların bakımını üstlenmek gayesiyle kurulmuş. 1991 yılında kurulan park, 140 bin metrekarelik bir alanı kapsıyor olup 350 çeşit hayvan ve 250 çeşit bitkiyi bünyesinde bulunmaktadır. İçerisinde;  tropik merkez akvaryum, botanik bahçeleri ile çocuk oyun alanları, kafeteryası, teleferikler, restoranlar ile tamamlayıcı bir bütünü oluşturmaktadır.

Neden Gitmeliyim? Çocuk yaşta hayvan ve bitki sevgisini öğreten bir yer olan Darıca Kuş Cenneti, yalnızca Türkiye’nin ilgi odağı değil yabancı ziyaretçilerinde ilgi odağıdır. Böylece Darıca Kuş Cenneti Avrupa ülkeleri Topluluğu Hayvanat Bahçeleri Birliği üyesidir. Özel seralarda yetişen;  renk renk orkideler, zambaklar, tropikal bitkiler, çiçek ve ağaç türleri göz zevkinin alabildiği renkler görsel bir şölen oluşturuyor adeta. Büyük küçük demeden herkes tarafından zevkle ve keyifle ziyaret edilen bu parkı listenize dahil etmenizi şiddetle öneririm.

  • Konum: Piri Reis, Tuzla Cd. No:297, 41700 Darıca/Kocaeli
  • Giriş Saatleri: 10:00-18:00
  • Giriş Ücreti
  • Telefon: (0262) 653 66 66
  • Yol tarifi al >

85- Seka Park

seka park

Burası Neresi? Seka Park İzmit ilçesinde yer alan kağıt fabrikası olan alanda kurulmuş olup, yerli halkın en sık tercih ettiği piknik alanı ve dinlenme mekanı olarak kullanılmaya başlamıştır. 2005 senesinde fabrikanın kapatılması ile faaliyete açılan parkın içinde pek çok alan mevcuttur.

Neden Gitmeliyim? Piknik yapılabilecek alan 400 dönümden fazla olup, bunun dışında dışında iskele, oturma alanları, deniz kıyısında büfeler, marina iskelesi, gözetleme kulesi, ışık kuleleri, denize inen kızak alanları, dinlenme sahaları, kağıt müzesi, kent müzesi gibi yerler bulunmaktadır. Altı binden fazla ağacın yaşam sürdüğü park, şehrin önemli yeşil alanları arasında ciddi bir önem taşıyor. Parkın açılmasıyla birlikte İzmitlilerin kullandıkları yeşil alan oranı 4 kat daha artmıştır. Bir piknik alanı olmanın çok daha ötesinde olup, her kesime hitap etmesiyle her sene binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor.

  • Konum: Kozluk, Oramiral Salim Dervişoğlu Cd., 41200 İzmit/Kocaeli
  • Yol tarifi al >

86- Kınalı Asker Parkı

kınalı asker parkı

Burası Neresi? Yahya Kaptan Mahallesi Demokrasi Bulvarında yer alan Kınalı Asker Parkı, 2 bin 567 metrekarelik bir alanı kapsıyor olup Çanakkale‘de yaşanılan kara ve deniz savaşlarını yansıtan dokuz tane rölyef bulunuyor. Bunların önünde ise; 3’lü Atatürk heykeli, kınalı asker heykeli, Seyit Onbaşı’nın heykeli, savaşta kullanılan top, siper, Çanakkale savaşlarında hayatını kaybeden 629 Kocaeli’li şehitlerin isimleri, savaştıkları cepheleri gösteren plaketler ve Çanakkale Savaşı cephelerini gösteren bir harita bulunuyor. Yeşilliğin olduğu bölgede; bir görsel, iki de sesli dinleti yer alıyor. Seyit Onbaşı’nın kullanığı top ise özel olarak yaptırılarak parka yerleştirilmiştir.

  • Konum: Yahyakaptan, No:, Demokrasi Cd. No:42, 41050 İzmit/Kocaeli
  • Yol tarifi al >

87- 15 Temmuz Demokrasi Şehitleri Anıt Parkı

15 Temmuz Demokrasi Şehitleri Anıt Parkı

Burası Neresi? 1875 metrekarelik bir alana yayılmış olan 15 Temmuz Demokrasi Şehitleri Anıt Parkı, 15 temmuz gecesi yaşanılan olayları anlatan rölyefler ve o gece hayata gözlerini yuman vatandaşlarımızın isimleri yer alıyor. Belirli duyguları yansıtan heykeller ile donatılmış olan parkta, ayrıca süs havuzu, çocuk oyun alanları ve oturma alanları bulunuyor.

  • Konum: Topçular, Gazanfer Bilge Blv. No:164, 41300 İzmit/Kocaeli
  • Yol tarifi al > 

88- Acısu Parkı

Burası Neresi? Parkın girişinde 1996 senesinden önce var olduğu belirlenen bir çeşme mevcutken, yaplıan inşaat çalışmalarıyla birlikte suyun atık su kanalına bağlanmış ve Acısu Çeşmenin kurulduğu, tespit edilmiştir. 60’lı ve 70’li yıllarda İzmit taşımacılığında ikon haline gelen paytonlar bulunuyorken durakları  Acısu Çeşmesi’nin çevresiymiş. Buradan akan su atların su ihtiyaçlarını karşılamaktaymış. Daha sonra paytonların kalkmasıyla birlikte işlevini yitiren çeşme sembolik bir önem kazanmıştır. İzmit merkezde yeşillik alanıyla uzun sürede ayakta kalan Acısu, 2009 yılında  II. Derece Doğal sit alanı ilan edilerek koruma altına alınmıştır.

  • Konum: Tepecik, Hamdi Açan Sk No:4, 41200 İzmit/Kocaeli
  • Yol tarifi al >

89- Cephanelik Mesire Alanı

cephanelik mesire alanı

Burası Neresi? İzmitlilerin piknik için tercih ettikleri yerlerden bir tanesi de Cephanelik Mesira Alanı olup, eski olmasına karşın 2016 yılında yapılan düzenleme çalışmasıyla gayet iyi bir duruma gelmiştir. İnsanların ilgilerini artırmaları direkt olarak buna bağlıdır. Asırlık ağaçların yer aldığı mesire alanı öyle kalabalık oluyor ki yer bulmak hayli zor hale geliyor. İçerisinde; piknik masaları, dinlenme ve oyun alanları, mangal yerleri ve yürüme parkurları mevcut.

  • Konum: 28 Haziran, Belediyesi Cephanelik Mesire Alanı Haziran, Bahriye Sk. No:28, 41060 İzmit/Kocaeli
  • Telefon: 0262 318 00 00
  • Yol tarifi al >

90- Ballıkayalar Tabiat Parkı

ballıkayalar tabiat parkı

Burası Neresi? Gebze’ye bağı Tavşanlı Köyü’nde yer alan Ballıkayalar, merkez ilçeye 10 kilometre uzaklıkta konumlanıyor. Bünyesinde barındırdığı hayvan ve bitki çeşitliliğinin koruması amacıyla  1995 yılında tabiat parkı olarak kayıtlara geçmiştir. Adını; çok sayıdaki arının kanyonun içinde bulunan mağaraları kovan olarak kullandıkları için Bal Mağaraları,
Ballı Mağaralar ve Bal Kayalıkları diye diye son olarak Ballıkayalar olarak kalmıştır. İki kilometre uzunluğundaki kanyonun genişliği 40 ile 80 metre arasında olup, çevresi kireç taşı ile kaplıdır. Ortasından akan Ballıkaya Deresi, şarıl şarıl akarken yerini kısım kısım dingin göletlere bırakıyor. Bunun yanında iki küçük şelale bulunuyor.

Neden Gitmeliyim? Çeşitli zorluklara sahip trekking parkurları bulunan Ballıkayalar, en fazla parkın girişinden başlayarak  kanyonun üst taraflarından ilerleyen yol tercih edilirken bir diğeri ise kanyonun içinden geçerek şelaleye ve dere yatağına geçen parkurdur. Eğer iyi bir yürüyüşçü iseniz kanyon içerisinden geçen yolu kullanabilirsiniz. Yolda karşınıza çıkacak olan akan sulardan geçecek kayaları aşmak için tırmanışlar yapacaksınız.

Bu rotada size cırcır böcekleri olsun ördekler olsun veya kurbağalar olsun sesleri eşlik edecek. Bu yoldan devam ederseniz küçük şelaleye varacaksınız, burayı da aştığınız takdirde ardından büyük şelaleyi göreceksiniz. Yaz aylarında suların çekilmesiyle birlikte kanyonu daha rahat yürüyeceksiniz. Sulardan geçeceğiniz unutmayın yanınıza hem gerekli kıyafetleri alın hemde ayakkabılarınızı buna göre seçin. Yazın büyük şelalede yüzebilirsiniz, yanınıza mayo alın!

Kireç taşlarının var olması sebebiyle kaya tırmanışları için oldukça elverişlidir. Türkiye’nin ilk kaya tırmanışının yapılmaya başlandığı ve 1970’li yıllarda gerçekleştirilen Ballıkayalar’da zorluğu her biri farklı olmak üzere pek çok rotası mevcut. Tırmanışlarda rehberlik etmek adına birçok firma var. Buraya gelmeden önce randevunuzu ayarlamanız gerekiyor.

Kanyonda ve çevresinde kamp yapabileceğiniz uygun alanlar mevcut. Herhangi bir işletme bulunmadığı için ihtiyaçlarınızı yanınızda getirmenizi tavsiye ederim. Tabiat parkı içinde piknik yapabilirsiniz. Göletin çevresindeki masalarda mangal yakabilir sonrasında manzaraya karşı çayınızı yudumlayabilirsiniz.

  • Konum: Tavşanlı, Barış Cd., 41400 Gebze/Kocaeli
  • Giriş Ücreti: Ücretsiz / Otopark ücretli
  • Yol tarifi al >

-Yaylalar

91- Kaya Üstü Yaylası

kayaüstü yaylası

Burası Neresi? Yaylanın manzarasını anlatmaya kelimeler kifayetsiz kalıyor desem yalan da olmaz hani. Yayla adını aldığı kayalıklar üzerinde konumlanıyor olup, tüm manzarayı ayaklarınızın altına seriyor. Doğa yürüyüşleri gerçekleştirebileceğiniz bölgede parkur, Aksığın Köyünün Karapınar Mahallesi’nden başlayarak Tepecik Köyü’nde son buluyor. Samanlı Dağları ile İzmit Körfezi’ni birleştiren bir sis tabakası adeta bir tuval görüntüsü oluşturuyor. Kocaeli yürüyüş parkurları seçenekleriyle en zengin bölgeler arasında sadece biridir. Buraya tırmanmak için iki saatinizi ayırmanız gerekmekte. Orman içinden patika yolları aşarak dik yollardan geçerek ulaşım sağlayabilirsiniz.

92- Kirazlı Yaylası

kirazlı yaylası

Burası Neresi? Kocaeli’nde turizmi hareketlendiren Maşukiye, barındırdığı yeşil alanlarıyla yoğun olarak tercih ediliyor. E buraya kadar gelmişken Kirazlı Yaylası’na çıkmanızı tavsiye ediyorum. Oldukça geniş bir piknik alanına sahip olan yaylada ister pikniğinizi yapabilir ister manzaranın keyfini çıkartabilirsiniz. Yaylanın manzarası İzmit Körfezi ve Sapanca Gölü’nü görmektedir.

  • Konum: Soğuksu Mah. Çiftlik Cad. No:27 Maşukiye, 41295 Kartepe/Kocaeli

93- Kuzu Yaylası

kuzu yaylası

Burası Neresi? Piknik ve kamp yapmak için doğal alan olan Kuzu Yaylası,109 hektarlık bir alanı kapsayan yayla Kartepe’de kurulmuştur. Temiz havası ve yeşil doğasıyla güzel anlar yaşatan yayla yürüyüş yapmak için birebir noktadır. Sessiz bir ortama sahip olup, bu sessizliği yalnızca kuş sesleri bozmaktadır. Sapanca Gölü’nün sizi selamladığı manzarası ile tüm güzelliğini sizlere gösteriyor. Hem ulusal hem de uluslararası öneme sahip yayla sürdürebilirliğini koruması, farklı kullanım alanlarına sahip olması sebebiyle 2011 yılında bakanlık tarafından tabiat parkı olarak ilan edilmiştir.

  • Konum: Nusretiye, 41000 Kartepe/Kocaeli

94- Menekşe Yaylası (Yuvacık)

menekşe yaylası

Burası Neresi? Kocaeli’nin Yuvacık Bölgesi’nde bulunan Menekşe Yaylası, yeşilin her tonunu görebileceğiniz doğasıyla gelen herkesin beğenisini kazanıyor. Doğa sporları için tercih edilen yaylada; trekking yapabilir, bisikletle çevreyi turlayabilirsiniz. Yuvacık’ta spor kulüpleri tarafından düzenlenen yürüyüş etkinliklerine katılarak da burayı keşfedebilirsiniz.

  • Konum: Vezirçiftliği, 41140 Başiskele/Kocaeli

95- Kartepe Altıoluk Yaylası

kartepe altioluk yaylasi

Burası neresi? Yerli halkın sıklıkla tercih ettiği yaylalık alanlardan olan Altıoluk Yaylası, küçük ve sakin olması nedeniyle dışarıdan gelen ziyaretçiler tarafından da çok beğenilmektedir. Burası yazın en sıcak zamanlarında bir serin havası ve suyu ile ziyaretçilerin sıcak havalardan kaçış için tercih ettiği bir noktadır. Kamp yapmak isteyenler için de çok geniş olmasa da bir alan bulunmaktadır.

  • Adres: Dibektaş, Eskiyayla Köyü İç Yolu, 41250 Kartepe/Kocaeli
  • Yol tarifi al >

96- İnönü Yaylası

inönü yaylası

Burası Neresi? 1050 metre yükseklikte yer alan İnönü Yaylası, 500 metre genişliğinde ki bir alanı kapsamaktadır. Yaylada dağınık halde ev yapılarının olduğunu görmek mümkün. Karadeniz’den buraya göçen insanların kaldığı yaylanın içinden yürüyüşe başlayarak bir tur atabilirsiniz. Gerek kamp sevenlerin olsun gerekse doğa sevenlerin vazgeçilmez noktalarından biridir. Çam, göknar ve meşe ağlarının arasında boylu boyunca uzanıp giden bir vadide yer alır. Çevreyi biraz gezerseniz keşfedeceğiniz küçüklü büyüklü mağaralara rastlayacaksınız.

  • Konum: Parsık, Hüseyinli Köyü İç Yolu, 41090 Aksığın/Başiskele/Kocaeli
  • Yol tarifi al >

-Dağlar

97- Samanlı Dağları

samanlı dağları

Burası Neresi? Kuzeyinde İzmit Körfezi, güneyinde ise İznik Gölü ve Gemlik Körfezi bulunan Samanlı Dağları, Geyve Boğazı’nda yer alıyor. Bolu Dağı’ndan, Geyce Boğazı vesilesi ile ayrılır. Dağın en zirvesi Sapanca’da konumlanıyor. Bu zirvenin yüksekliği 1699 metre ile Kartepe’dir. Batıya doğru yöneldikçe yüksekliği azalan dağın, Kocaeli Gölcük ve İznik arasında yer alan Naldöken Tepesi, 1330 metreyle en alçak tepesi olma niteliğini taşıyor. Dağların bitki örtüsü maki ve ormandan oluşuyor olup, ormanlık alanlarda geçen yüzyıllardan kalma göçmenlerin yerleştiği pek çok köy bulunuyor. Dağın yamaçlarında ise zeytinlikler ve meyve bahçeleri ile bezenmiş yerleşim alanlarına rastlayabilirsiniz.

-Kanyonlar

98- Serindere Kanyonu

serindere kanyonu

Burası Neresi? Kocaeli’nin Yuvacık ilçesinde yer alan Serindere Kanyonu, kaynağı Kartepe ve Samanlı Dağları’ndan gelmektedir. Vadiler arasında bulunan Serindere yaz dönemlerinde bile ısınmadan akmaktadır. Serindere Köyü’ne oldukça yakın Kız Kulesi bölgesinde kanyon olma niteliğini alıyor. İki metre kadar genişliğe ulaşan kaya duvarlar, göletler, sarp yamaçlar dikkat çekmektedir.

Neden Gitmeliyim? Yuvacık Barajı kanyonu besleyen en önemli kaynak olup, yüksekliği 10-20 metre arasında değişmektedir. Altı şelalenin yanında ilkbahar aylarında karların erimesiyle birlikte küçüklü büyüklü şelaleler meydana geliyor.Serin suların içinde keyifli bir yürüyüş için tercih ederken, her mevsim kamp yapabilirsiniz. Trekking için en popüler noktalar arasında yer alıyor olup, orta ve iyi seviyedeki yürüyüşçüler için oldukça elverişlidir.

Üç tane yürüyüş rotasından ilki; Örnek Köyü’nden Kanyona giriş yapabilirsiniz. Bazı yerlerden dere kenarlarından giriş yapabilseniz de bunun tehlikeli olduğu hususunu belirtmeliyim. Serindere Köyü’ndeki Kız Kulesi Alabalık tesislerinden başlayan parkur sol tarafınızda dereyi takiben yaklaşık olarak iki saat sürüyor olup beton köprüye ulaşıyorsunuz. Burada mola verebilirsiniz. Devamında ise orman içinde doğru uzanan patika parkuru takip ederek geri kalan bir saatlik yürüyüşe devam ediyorsunuz. Dere yatağına tekrar ulaşıyorsunuz ve burada Kocaeli’ye içme suyu taşıyan bir metre çapındaki borunun bulunduğu 150 metrelik tünel karşınıza çıkacak. Tünelin sonu, Serindere’nin birinci yürüyüş parkurunun bitiş noktası.

İkincisi; yine aynı başlangıç noktası olan Alabalık Tesisleri’nin yanından başlayarak, derenin sağ tarafından devam ediyorsunuz. Serindere Kanyonu’nun doğduğu yer alan İnönü Yaylası’na kadar uzanan bu yol içinde pek çok şelale ve gölete rastlayacaksınız. Göletler içinde geçerken su seviyesinin belinize kadar ulaştığını belirtmeliyim. O yüzden yanınızda yedek kıyafet ve ayakkabı getirmeniz gerekiyor. Zorluk seviyesi orta ve zor olarak tanımlayabileceğiniz parkura çocuklar ile katılmamanız öneriliyor. Ortalama 3-4 ve 5-6 saatlik bir yürüyüş olacak. Kanyonun bir ucundan girip diğer ucundan çıkacaksınız.

Son olarak üçüncü parkur ise; diğer adıyla Serindere Baraj parkuru olarak biliniyor olup, Yuvacık Barajı’nın kenarındaki patika yoldan yapılıyor. Diğer iki rotaya oranla daha kolay olduğu söylenebilir. Yuvacık Barajı’nın tüm güzelliğini görebileceğiniz tepeler arasında keyifli bir yürüyüş yapabilirsiniz.

-Mağaralar

99- Parsık Mağarası

parsık mağarası

Burası Neresi? Başiskele ilçesinin Yuvacık Beldesi’nde yer alan Kazandere Köyü mevkiindeki, Parsık Mağarası damlataş oluşumları yönünden oldukça zengindir. Bu damlataşları çıplak gözle görenler adeta mest oluyor. Bunun yanında sarkıt, dikit, sütun ve soğan şekilli damlataşlar görülmeye değer niteliktedirler. Neredeyse yatay bir düzey şeklinde olup, dar ve geniş alanlara sahiptir. Damlataş oluşumları mağarada hala görebilirsiniz.

100- Veysel Candan Mağarası

veysel candan mağarası

Burası Neresi? Cirbin Ali Mağarası’nın 1 kilometre güney doğusundaki Soğuksu mevkiinde yer alan Veysel Candan Mağarası yaklaşık olarak 200 metre uzunluğundadır.  Rekristalize kireç taşları ile oluşan mağarada ilerlemek son derece zordur. Hasan Candan tarafından yapılan açıklamada mağaranın ilk 100 metresinde bir göl oluşumu bulunuyor. İlerlenebilen tek kısım son kısmındaki 200 metrede 8 metrelik bir şelale yer alıyor. Şelaleden sonra daha fazla yürüme imkanı yok. Farklı damlataş modellerinin bulunduğu fakat mağaranın yalnızca 50-60 metrelik kısmı görülebilinmiştir.

101- Cirbin Ali Mağarası

cirbinli ali mağarası

Burası Neresi? Sarkıt ve dikitlerle donanmış bu mağara yöre halkının yaptığı ölçümlerle 2 metre uzunluğa sahip olduğu belirlenmiştir. Çalışmalarda yalnızca mağaranın 100 metrelik bölümüne girilmiştir. Halen damlataş oluşumları devam eden mağarada, halkın demesine göre tamamı gezildiğinde çok daha zengin ve farklı tiplerde damlataş oluşumlarını görmek mümkün olacaktır.

-Diğer

102- Pembe Kayalar

pembe kayalar

Burası Neresi? Kocaeli’nin Kandıra bölgesinde bulunan Kefken’in en popüler noktasıdır. Güneşin üzerinde ahenkle yansıdığı o keskin hatlara sahip girintili çıkıntılı kayalıklar, işte Pembe Kayalıklar. Adeta bir gök kuşağını oluşturuyor. Sarının yeşile oradan maviye karışması ortaya çıkan görüntünün harikuladeliği derken gözünüz bayram edecek. İlginç jeolojik yapıya sahip olan kayalar, antik çağdan itibaren taş ocağı olarak kullanılıyor olup suyun içerisinde yumuşak çıkarak sonrasında sertleşiyor. Bu özelliği ile Osmanlı döneminde insan gücüyle kesilen dikdörtgenler şekilleri İstanbul’a getirilmiş. Bunla da Sultanahmet Cami olamak üzere başka camilerde ve Anadoluhisarı’nın yapımında kullanılmış.

103- Kerpe Kartal Kayaları

kerpe kartal kayaları

Burası Neresi? Kocaeli’nin Kandıra ilçesine bağlı olan Kepre, belirli bir döneme kadar kendi çapında şirin bir balıkçı köyüyken, bozulmamış doğası ve denizi ile ilgiyi üzerine çekmeyi başarmıştır. Yeşillikler içindeki Kerpe, Karadeniz’in hırçın dalgasından nasibini alarak binlerce yılda oluşan ilginç şekilli falezleri ile popülerleşmiştir. Bu kayalara Kartal Kayaları adı verilmiş olup hemen baş ucunda Kerpe Kalesi mevcut.

Sıcaklardan bunalan adrenalin tutkunlarının serinlemek adına tercih ettiği bir yerdir. Yaklaşık 15 metreyi buan yükseklikten kendinizi sulara bırakabilirsiniz. Burada yalnızca denize girmiyorsunuz elbetteki; balık tutabilir, fotoğraf çekebilir, kamp, kaya tırmanışı ve dalış yapabilirsiniz. Eğer vaktiniz varsa da güneşin batırmadan dönmeyin derim. Ayrı bir güzel görsel güzelliğe bürünüyor.

104- Yazlık Ilıcası ( Ayazma)

yazlık ılıcası

Burası Neresi? Gölcük ilçesindeki Yazlık Köyü’ne 500 metre uzaklıkta bulunan Ilıca Deresi yatağında bulunuyor. Doğu Roma İmparatorluğu dönemine ait olup, suyun sedef ve mide hastalıklarına iyi geldiği belirtilmektedir. İçerisinde; termal havuz, sauna, buhar odaları, şok kovası, masaj odaları, jakuzi, Türk hamamı yer alıyor. Dilerseniz ortak kullanım havuzlarını isterseniz de aile odalarını tercih ederek ılıca suyundan yararlanabilirsiniz. Suyun çıktığı nokta tesisin hemen üstünde yer alıyor olup ist rseniz görebilirsiniz.

Ayrıca içinde bulunan restoran ve kafelerden girişte size verilecek olan akbile yüklediğiniz miktar üzerinden harcama yapıyorsunuz. Akbilde paranız artarsa çıkışta geri iadesini alıyorsunuz. Buraya gelirken yanınıza; şampuan, sabun ve sağlam lifli bir kese götürmenizi tavsiye ederim. Havuza bonesiz girişler yasak olduğu için mutlaka bir bone edinin. Eğer yoksa veya unutursanız sorun değil burada satışı yapılıyor. Yanınıza terlik veya havlu getirmeniz gerekmiyor, burada veriyorlar.

  • Konum: Yeniköy Merkez, Vilayet Cd. No:83, 41275 Başiskele/Kocaeli
  • Giriş Saati: 09:00-23:00
  • Telefon: (0262) 433 23 33
  • Yol tarifi al >

*Çocuklar İçin Gezilecek Yerler

105- Park Lunasan Eğlence Parkı

park lunasan

Burası Neresi? Kocaeli Fuarı içerisine kurulmuş olan Park Lunasan, hem küçük çocuklar için hem de içinizde hiç büyümeyen çocuğun eğlenceli vakit geçirebileceği harika bir yerdir. Gerek koca koca oyuncukların yer aldığı gerekse birbirinden farklı etkinliklerin düzenlediği bu park, 1974 yılında Mustafa Pehlivan tarafından kurulmuştur. Meşhur Kocaeli fuarı içerisinde 14 bin metrekarelik bir alan üzerine kurulmuş olan parkın halka arasındaki ismi Zaman Lunaparkı’dır.

Kurulduğu yılının en gekişmiş ve yurt dışından ithal edilerek temin edilmiş teknolojik aletler ile kurulan park zaman içerisinde yenilenerek halkın gönlünde taht kurmaya devam etmiştir. 2000 yılına dek eski adıyla bilinen park Lunasan Lunapark Eğlence Turizm İşletmecilik Ticaret ve Sanayi A.Ş. olarak isim güncellemesi yapmıştır. Alan 14 binden 21 bine çıkartılarak genişletilmiş olarak faaliyetine devam etmektedir. Güvenlik konusunda son derece hassas olup, tüm tedbirler alınmış durumdadır.

Gönül rahatlığıyla dilediğiniz gibi eğlenebileceğiniz lunaparkın tüm çalışanları alanlarında deneyimli kimselerdir. Gerek teknik kadrosu gerekse ithal edilen ürünler ile hizmet vermeye devam eden lunapark işletmesi,öncelik olarak Marmara Bölgesi’nin sonrasında ise tüm Türkiye’nin en bilinen ve güvenilir eğlence ortamı olma gayesiyle çalışmalarını yürütmektedirler. Burası aynı zamanda çeşitli sanatçıların konserler verdiği, ses yarışlarının düzenlendiği,  folklor gösterileri, tiyatro gösterileri ve illüzyon gösterilerinin yapıldığı bir yerdir.

106- Kartepe Kayak Merkezi

kartepe kayak merkezi

Burası Neresi? Kocaeli’nin Maşukiye ilçesinde yer alan Samanlı Dağları’nın zirvelerinden biri olan Kartepe, kış sezonu kayak turizminde oldukça popüler bir ortadır. Nispeten diğer bölgelere oranla uygun fiyatlı olup İstanbul’a olan yakınlığı ile de cezbetmektedir. Ormanları ve doğal güzelliği ile ister günübirlik isterseniz de konaklamalı olarak bu kış tatilinin keyfini çıkartabilirsiniz. Aralık, ocak ve şubat ayları gitmek için en uygun zamanlardır. 1600 metre yükseliğe sahip olan Kartepe’de diğer aylarda kar kalınlığı azalmaya başlamaktadır.

Yalnızca kışın ziyaret edebileceğiniz düşünmeyin! Yaz aylarında da harika bir trekking rotasıdır aynı zamanda. Kartepe’nin yamaçlarında bulunan Kuzuyayla Tabiat Parkı ve Suadiye Yaylası’nda piknik ve kamp yapabilir yaz aylarının hararetini bu serin havaya sahip ortamda atabilirsiniz.

Dört ana pistten oluşan Kartepe’de her gelen kişinin tecrübesine göre ayarlanmış. Karlıktepe’ye teleski ile çıkılıyor, Geyikalanı, Kartepe ve kayak hakkında tecrübesiz kişilerin eğitim alması amacıyla kullanılıyor. Kar kıyafetlerinizi giderken yol üzerinde bulunan dükkanlardan kiralayabilirsiniz. Otellerden de kiralayabilirsiniz ancak takdir edersiniz ki maliyeti neredeyse iki katına çıkıyor.

107- Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı

faruk yalçın hayvanat bahçesi ve botanik park

Burası neresi? Her bir hayvan için uygun ortam sağlamayı amaç edinen Darıca Hayvanat Bahçesi, birçok benzersiz hayvan türü için doğal yaşam ortamlarına yakın ortamlarda gözlemlemek ve incelemek için geniş bir ortam sunmaktadır.

Girişte hayvanat bahçesini ziyaret edenler için gezmeyi kolaylaştıran bir harita da verilmektedir. Hayvanat bahçesi içinde aynı zamanda restoranlar, kafeler ve çocukların keyifli vakit geçirebilecekleri çocuk oyun alanları bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Burası özellikle çocuklu aileler için muhteşem bir deneyim sunmakta ve çocukların hayvan türleri hakkında eğlenceli bir şekilde bilgi edinmesine olanak tanımaktadır. Bu nedenle eğer siz de çocuğunuzla Kocaeli’ne ziyarete geldiyseniz Kocaeli gezilecek yerler listenize Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi’ni mutlaka dahil etmelisiniz.

  • Adres: Piri Reis, Tuzla Cd. No:297, 41700 Darıca/Kocaeli
  • Telefon: (0262) 653 66 66
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-17.00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

108- Masalköy Macera Parkı

masalkoy macera park
Görsel Kaynak: Hülya Tamusta

Burası neresi? Sadece çocukların değil yetişkinlerin de heyecan dolu dakikalar geçirme fırsatını yakaladığı Masalköy Macera Parkı’nda birbirinden eğlenceli seçenekler ziyaretçilerini bekliyor. Park içinde zipbike, bot, at turları, atv sürüşleri başta olmak üzere birçok farklı yolla eğlenme fırsatını yakalayabilirsiniz.

Neden gitmeliyim? Kocaeli’de çocuklarla gidilebilecek yerler arasında çocukların çok beğeneceği Macera Parkı’nı mutlaka listenize dahil etmelisiniz. Yalnız gitmek için hafta sonu ya da resmi tatiller yerine daha sakin zamanları tercih etmeniz, kalabalıktan kaçmak açısından faydalı olacaktır.

  • Adres: Çınarlı Mahallesi, Kartepe Cd. No:11-1, 41295 Kartepe/Kocaeli, Türkiye
  • Telefon: +90 554 817 65 19
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.00-20.00
  • Yol tarifi al >

*Yakınındaki Gezilecek Yerler

109- Kerpe

kerpe

Burası Neresi? Kocaeli’nin Kandıra ilçesinde yer alan Kerpe, dört adet mavi bayraklı plajlarından bir tanesidir. Karadeniz’in dalgalarından korunan bir bölgede yer alıyor olup, tatilciler tarafından günübirlik ziyaret edilen yerler arasındadır. Burada yer alan Kumcağız ve Cebeci plajlarıyla yaz dönemlerinde oldukça ön plana çıkan Kerpe’ye gelebilir, Kandıra sahillerinde konaklayabilirsiniz.

Hafta sonları kapasitesi yüzde yüze çıktığı için tabiri caizse tıklım tıklım oluyor. Eğer buraya gelecekseniz sabah erken saatte gelmenizi öneririm. Bir yandan tertemiz denizi, doğası ve sahilleri ile keyifli tatilinizin tadını çıkartırken diğer yandan etrafında bulunan yerleri keşfedebilirsiniz.

Neden Gitmeliyim? Keşfe plajlarından başlayabilirsiniz. En çok Kerpe Plajı aileler tarafından tercih edilen popüler nokta olarak çeşitli restoranlar yer alırken, daha sessize sakin bir arıyorsanız Miço Limanı’nı görmenizi tavsiye ederim. Sarısu ‘da bir diğer gönül rahatlığıyla tercih edebileceğiniz sahil şerididir.

Kerpe’de gezilecek yer dedin mi en başta kuşkusuz Kerpe Kartal Kayaları gelir. Denizde aşınma sonucunda günümüzdeki şeklini alan kayalara gelip; kamp, piknik yapabilir ve balık tutabilirsiniz. Güzel bir manzara için  merkeze 4 kilometre uzaklıkta yer alan 400 metre yüksekliğindeki Kerpe Babadağı’na çıkabilirsiniz.

Kerpe sahili, balıklı lokantaları ile dolmuş olup mevsimine uygun olarak her çeşit balığı bulabilirsiniz. Balık tek alternatifiniz değil tabi ki gözleme, pide, etli ekmek gibi seçeneklerde mevcut. Kerpe’deki her bir köşe yürüyüş, bisiklet ve spor çeşitleri için uygun bir bölgedir. Fotoğraf makinelerinizle çevrenizdeki doğal güzellikleri çekerek kendinize hatıra bırakabilirsiniz.

*Kocaeli ve Kerpe arası 62 kilometredir. 

110- Kefken

Burası Neresi? MÖ 3000 yıllarına dayanan tarihi ile ilk yerleşim Sitler tarafından gerçekleştirilmiştir. Bu tarihten itibarende İzmit Bölgesi kıyılarını kullanmaya başlamışlardır. Sırasıyla; Firigler, Misyalılar, Bebrisler, Megaralılar, Misler, Argonatlar, Kimmerler yaşamışlardır. Marmara Bölgesi’nin Kocaeli ilinde konumlanan Kefken, coğrafi olarak denizden birkaç metre yükseklikte bulunuyor olup ufak tepeliklerden oluşuyor. Kış ayında Karadeniz ikliminin hakim olduğu Kefken’de, yaz ayında nemli ve sıcaktır. Çeşitli bitki örtüsünün bulunduğu ormanda; kızılcık, kestane, gürgen, meşe, ıhlamur gibi ağaçlar vardır.

Kefken’deki halk plajı, limanda bulunuyor. Oldukça kalabalık olduğu için daha az kalabalığın olduğu  Yeşil Koy ya da Midye Koyu’nu tercih edebilirsiniz. Kumcağız Plaj ise 1,5 kilometre uzunluğunda olup, deniz oldukça sığdır hemen derinleşmez. Şehir merkezine 5 kilometre uzaklıkta olan plajı ikiye bölen bir deresi bulunuyor. Bu dere harika bir görüntü oluşturuyor. Derede balık tutabilirsiniz.

Kafken Adası, Karadeniz’de bulunan insanların üzerinde yaşadıkları tek adadır. Birinci derecede sit alanı olarak koruma altına alınan ada; Bizans ve Roma kültürlerine ait pek çok kalıntı bulunmaktadır. Ve Pembe Kayalar; Anadolu Hisarı ve Sultanahmet Cami gibi pek çok yapının yapımında kullanılmıştır. Bu sebeple gelen misafirler tarafından oldukça yoğun ilgi görüyor. Kerpe Kartal Kayalıkları, yüzme tecrübesine sahip kişiler tarafından atlamak amacıyla kullanılıyor. Ayrıca balık tutabilir veya kamp kurabilirsiniz.

*Kocaeli ile Kefken arasında 20 kilometre vardır.

111- Maşukiye

maşukiye

Burası Neresi? Eski bilinen adıyla Voçbe Hable olan Maşukiye, 1864 yılında sonlanan Kafkas-Rus Savaşları’nda bölgeye Çerkezlerin yerleşmesiyle kurulmuştur. Karadeniz bitki örtüsünü andıran bir doğaya sahip olan Maşukiye’nin ismi aşık anlamındaki maşuktan gelmektedir. Son dönemlerde popüleritesini artıran Maşukiye’ye özellikle hafta sonları yakın bölgeden gelmeleri ile oldukça yoğun oluyor.

Neden Gitmeliyim? Burada gerçekleştirebileceğiniz aktivitelerin haddi hesabı yok. Güne, bölgede yan yana sıralanmış restoranlarda lezzetli bir serpme kahvaltı yaparak başlıyorsunuz. Ardından bir kahve içip, ormanlık alanların içinde serin bir yürüyüş yapabilir veya yakındaki Sapanca Gölü’nün sahiline inerek yürüyüş yapabilir, ATV ya da bisiklet kiralayabilir, akşam yemeğinde ise şelaleleri ile ünlü restoranların bir tanesinde güzel bir alabalık yiyip çay içebilir ve gününüzü tamamlayabilirsiniz.

maşukiye kahvaltı

Maşukiye denilince akıllara organik serpme kahvaltısı ve alabalık geliyor kuşkusuz. Merkezde yayılmış olan alabalık restoranlarının hepsi doğa ile iç içe. Altından akan derenin üzerinde, ağaçların gölgelediği yerlerde yemeğinizi keyifle yiyeceksiniz. Çoğunun içinde küçüklü büyüklü pek çok şelale yer alıyor. Merkezdeki tüm restoranlar bu şekilde, Kartepe’ye doğru çıktıkça daha klasik ancak muhteşem bir Sapanca manzarasına sahip olduğu gerçeği kaçınılmaz.

Peki buraya ilk kez geldiniz ve ne yiyeceğinizi bilmiyorsunuz. Size birkaç önerim olacak. Bunlardan biri güveçte alabalık diğeri ise kaşarlı mantar. Gidebileceğiniz en ünlü restoranlar ise; Saklı Bahçe Restoran, Vadi Restaurant, Green Blue Restaurant, Derin Irmak Kahvaltı Evi, Cansu Alabalık, Yeşilköy Sapanca Restoran, Osmanlı Bahçesi, Pınar Alabalık,  Akasya Alabalık’dır. Maşukiye’nin hemen yakınındaki Sapanca’ya gitmeden geri dönmeyi düşünmüyorsunuz herhalde. Gölün merkezindeki sahilde yürüyüş yapıp, hatta belki bisikletle turlayıp zevkini çıkartabilirsiniz. Sahil kenarında birde tesis bulunuyor, dilediğiniz gibi bir şeyler yiyip içebilirsiniz.

Burada konaklama imkanına da sahipsiniz. 4 yıldıza sahip otellerde rahat bir gece geçirebilirsiniz. Bütçenize uygun olarak alternatifleriniz mevcut. Bunlardan birkaçı; 4 yıldızlı Elgarden Hotel & Residance, 3 yıldızlı Motali Life Hotel’i değerlendirebilirsiniz.

*Kocaeli ve Maşukiye arası 21 kilometredir. 

112- Sapanca

sapanca

Burası Neresi? Sapanca, Sakarya ilinin en popüler bölgesidir. MÖ 1200’lü yıllara uzanan tarihi ile ilk yerleşim Frigyalılar tarafından yapılmışsa da sonrasında; Bitinya Krallığı tarafından M.S. 378 yılında kurulmuştur. Başta Sapanca Gölü olmak üzere, çevresindeki yaylaları ile her zaman gözde yerler arasında olmuştur ve olmaya devam etmektedir. En bilinen yaylalar arasında; Çiğdem Yaylası, Soğucak Yaylası, Sultanpınar Yaylası, Dikmen Yaylası ve İnönü Yayla yer alıyor. Doğa sevener ve spor tutkunlarının; kano, trekking, atv safari ve Kamp gibi faaliyetleri yapabileceği en elverişli yerdir.

*Kocaeli ile Sapanca arası 32 kilometredir.

113- Babalı Köyü

Burası Neresi? Adı henüz fazla bilinmeyen Babalı Köyü, Kandıra’nın doğası bozulmamış sahillerinden bir tanesidir. Karadeniz’in mavi ve serin suyu ve uzun kumsalıyla görebileceğiniz en güzel yerlerden biri. Sessiz bir tatil arayışı içerisindeyseniz Babalık’ı tercih edebilirsiniz. Yavaş yavaş keşfedilmesiyle birlikte konaklama ihtiyacı da doğmuştur. Böylelikle küçük pansiyonlar açılmaya başlamış ve bölge halkı evlerini pansiyona dönüştürerek tatilcilere kiralamaktadırlar. Bir burun üzerinde kurulmuş olan Babalık’ın ön kısmı kayalıklara, sol tarafı Dikili’ye, sağ tarafı ise kum plaja bakıyor.

Bölgede balık avcılığı açısından oldukça zengin olup, Karadeniz’de yaşayan tüm balık türlerini avlayabilirsiniz. tekir, lüfer, palamut, kırlangıç, levrek, eşkiya, minekop, istavrit, mezgit, dil balığı, pisi balığı, barbun, kalkan, iskorpit, gelincik, kırlangıç, tirsi, hamsi, aterna, izmarit, Kaya balığı, kefal, Karagöz gibi balık türleri mevsimine göre balıkçılar tarafından tutulmaktadır.

*Babalı Köyü ile Kocaeli arası 72 kilometredir.

120- Sakarya

Sakarya

Burası neresi? Kocaeli ile komşu illerden olan Sakarya da, günübirlik gidilebilecek yerler arasında bulunmaktadır. Başta Acarlar Longozu olmak üzere birçok doğal güzelliğe sahip olan Sakarya, tarihi dokusuyla da ziyaretçileri kendisine hayran bırakan şehirlerden biridir.

*Tarihi Yerler

Yüzyıllara dayanan tarihi geçmişi ile bizi karşılayan Kocaeli, doğa ile olduğu kadar tarihi yapılarıyla da dikkatleri üzerine çekmektedir. Günümüze bıraktığı izleriyle, geçmişi okumamızı sağlayan Saatçi Ali Efendi Konağı, Darıca Kalesi, Orhan Camii, Mustafa Paşa Hamamı, Kocaeli Saat Kulesi, Valide Köprüsü, Konca Lahdi, Örcün Hamamı, Zıbıncı Mescidi, Çoban Paşa Külliyesi, Kilezdere Köprüsü, Eskihisar Kalesi ve çok daha fazlası Kocaeli’nin tarihi yerleri yazımızda!

*Gece Hayatı

Marmara Bölgesi’nin üçüncü büyük şehri olan Kocaeli, kalabalık nüfusu ve öğrenci şehri olması sebebiyle gece hayatının renkli geçtiği yerlerden biridir. Genellikle bar ve gece kulüpleri yer alıyor olup, sabahın ilk ışıklarına kadar eğlence devam etmektedir. İzmit Barlar Sokağı’ndaki Clus Addres Kocaeli, Cumhuriyet Caddesi’ndeki Vidimo Bar ve merkezde yer alan Yüce Bar burada gidebileceğiniz birkaç mekan. Kocaeli’ndeki gece hayatı hakkında güncellemekte olduğumuz yazımızı yakında siz okuyucularımıza sunacağız.

*Alışveriş

114- Symbol Kocaeli Alışveriş Merkezi

Burası Neresi? Doğu Marmara ve Kocaeli’nin bir poreji olarak hayata geçen Symbol Yaşam Merkezi, 185 metrekarelik bir alanı kapsıyor olup 43 bin metrekaresi ise V.M. Medical Park Kocaeli Hastanesi olarak hizmet vermektedir. Geri kalan alanlar ise 62 bin metrekaresi alışveriş, 5 bin metrekaresi üç salondan oluşan kongre merkezi olarak faaliyet gösteriyor. Şehrin buluşma alanı olan merkezde yerli ve yabancı pek çok mağaza ziyaretçilerini bekliyor.

  • Konum: Ovacık D 100 Karayolu No:34, 41100 Başiskele/Kocaeli
  • Giriş Saatleri: 10:00-22:00
  • Web sitesi
  • Telefon: (0262) 444 12 62
  • Yol tarifi al >

115- Ncity AVM

Burası Neresi? Kocaeli merkez ilçenin sahil kısmında Fuar Alanı’nın hemen yanında yer alan NCity Alışveriş Merkezi, 2006 senesinde faaliyet göstermeye başlanmıştır. Giyimden kozmetiğe ve teknolojiye kadar 92 markasıyla gelen misafirlerine tüm donanımı sunuyor.

  • Konum: Karabaş, Oramiral Salim Dervişoğlu Cd. No:82, 41040 İzmit/Kocaeli
  • Web sitesi 
  • Telefon: (0262) 323 76 06
  • Giriş Saatleri: 10:00-22:00
  • Yol tarifi al >

116- Outlet Center İzmit

Burası Neresi? Türkiye’deki ilk outlet olan Outlet Center İzmit, 1997 yılında faaliyet göstermeye başlamıştır. Açıldığı günden bu yana dünyaca ünlü markaların fabrika satış fiyatlarıyla satışa yapan alışveriş merkezi, Kocaeli’nin buluşma noktaları arasında yerini almıştır. Toplamda 144 dönümlük bir alanı kapsayan alıveriş merkezi;  2 bin 500 araçlık ücretsiz otoparka ve 28 bin 777 metrekare kiralanabilir alana sahip olup, kafe- restoran, eğlence alanları, spor merkezi ve 55 tane fabrika satış mağazası ile hizmet vermektedir. İçerisinde yer alan yüzlerce ünlü markayla gelen ziyaretçilerine tüm yıl boyunca avantajlı ve keyifli alışveriş imkanı yaratıyor.

117- Dolphin Center

Burası Neresi? 2004 yılında hizmet vermeye başlayan Türkiye’de ve dünyadaki ünlü markaların markaların mağazalarıyla hizmet vermeye devam etmektedir. Dijital ve ses kalite düzeyi en son seviyede olan sekiz sinema salonu, hem yerli hem yabancı restoran-kafeleri, çocuklar için oyun alanları ve çeşitli mağazaları ile keyifli bir alışveriş ortamı yaratıyor.

  • Konum: Körfez, Sanayi Cd., 41040 İzmit/Kocaeli
  • Giriş Saatleri: 10:00-22:00
  • Web sitesi
  • Telefon: (0262) 322 13 13
  • Yol tarifi al >

118- Arastapark Alışveriş Ve Yaşam Merkezi

Burası Neresi? İzmit’in Yahya Kaptan bölgesinin gözde mekanları arasında yerini almıştır. Hipermarketi, altı sinema salonu, bowling salonu, eğlence merkezi ile İzmit’e hizmet vermeye devam eden Arastapark Alışveriş ve Yaşam Merkezi siz ziyaretçilerini bekliyor.

  • Konum: Yahyakaptan, Akasyalar Cd. No:24, 41000 İzmit/Kocaeli
  • Giriş Saatleri: 10:00-22:00
  • Web sitesi
  • Telefon: (0262) 311 73 40
  • Yol tarifi al >

119- İzmit 41 Avm

Burası Neresi? Eski Gölcük yol kenarında bulunan Outlet Center’ın karşısında 64 dönümlük bir alanı kapsayan Burda Avm, çeşitli mağazaları, eğlence alanları, kafe-restoranları, marketler, spor salonları ve sinema salonlarıyla İzmir alışveriş hayatının önemli bir parçası haline gelmiştir.

  • Konum: Sanayi Mah., Ömer Türkçakal Blv. No:7, 41040 İzmit/Kocaeli
  • Giriş Saatleri: 10:00-22:00
  • Web sitesi
  • Telefon: (0262) 335 55 50
  • Yol tarifi al >

*Yapılacak Şeyler

Kocaeli’de ne yapılır diye merak etme:) bu yazımız tam sana göre!

-Günübirlik Turlar

Günübirlik Ormanya Hobbit Evleri Sapanca Maşukiye Turu

Günübirlik Yedigöller Maşukiye Turu

-Yapmadan Dönme

  • Yaylalarını ziyaret edip tertemiz oksijenini içinize çekmeden,
  • Farklı konseptteki müzelerini ziyaret etmeden,
  • Yeşilliklere bürünmüş parklarına gitmeden,
  • Birbirinden güzel plajlarında denize girmeden,
  • Ve tabi ki pişmaniye almadan,DÖNMEYİN!

*Şehir İçi Ulaşım

Şehir içi ulaşım için genel olarak otobüs, minibüs ve tramvay kullanılmaktadır. Otobüslerden yararlanmak için Kent Kart’a sahip olmanız gerekmektedir. Dolumları internetten veya makinelerden yapabilirsiniz.

Kocaeli gezilecek yerler listemizi son olarak 08.07.2023 tarihinde güncelledik. Siz de yazımızla ilgili görüş ve önerilerinizi bize yorum kısmından yazarak yazımızı geliştirmemize katkı sağlayabilirsiniz.

“Kocaeli İzmit’de Gezilecek Yerler | En Güzel 120 Yer (Detaylı)” üzerine 20 yorum

    • Emre Bey merhaba, adres konusunda ki uyarınız için teşekkür ederim. Gerekli düzenleme yapıldı. Keyifli okumalar dilerim. 🙂

      Yanıtla
  1. Müge Hanım,

    Öncelikle elinize sağlık. Yazınızdaki yerlerin çoğuna gitmemiş biri olarak faydalı bir yazı olarak görüyorum.

    Emeğinize sağlık.

    Yanıtla
    • Merhaba Mustafa Bey; beğenmiş olmanız ve faydalı bulmanız bizim için çok kıymetli. Teşekkür ederim, keyifli okumalar dilerim. 🙂

      Yanıtla
  2. gezilecek yerlerfen biri de selim sirri pasa konaginin 100 metre civari yukarisin da SULEYMAN PASA HAMAMI var guncellerken yer verebilirs8niz
    bilginiz dahulun de ilsun diye belirtmek istedim

    Yanıtla
    • Merhaba berkay bey, Ekib olarak zaman zaman içeriklerimizi siz değerli kullanıcılarımızdan aldığımız içerik önerilerine göre düzenlemekteyiz.

      Öneriniz için teşekkür eder, Sağlıklı günler dileriz.

      Yanıtla
    • Merhaba Muhammet Bey; güzel yorumunuz için teşekkür ederim. Siz bu güzel yerleri fotoğrafladıysanız bizimle paylaştığınız takdirde görselleri değiştirebilirim. Keyifli okumalar. 🙂

      Yanıtla

Yorum yapın

Bizi Takip Edin