Şehzadeler şehri Amasya’nın köklü geçmiş ve kültürden gelen zengin mutfağında lezzetli bir turuna çıkıyoruz.
Karadeniz’in popüler şehirlerinden Amasya, binlerce yıllık tarihi ve gelenekleriyle meşhur çöreğinden çorbalarına kadar birbirinden lezzetli yemeklere ev sahipliği yapıyor. Sizler için hazırladığımız Amasya yöresel yemekler listemizi keyifle okumanızı diliyoruz.
# Amasya Yöresel Yemekler
1. Hengel
Amasya yöresel yemekler listemize, şehrin en sevilen yemeklerinden hengel ile başlıyoruz. Aslında bir çeşit mantı olan hengel, elde açılan hamurların kare kesildikten sonra üçgen şekilde kapatılmasıyla yapılıyor. Tıpkı mantı gibi içerisine kıymalı iç harç konulan hengel, isteğe göre fırında kızartılıyor ya da suda haşlanıyor. Genellikle akşam yemeklerinde sofralarda yerini alan yemek, üzerine yoğurt ve acılı sos dökülerek servis ediliyor.
2. Keşkek
Türkiye’nin neredeyse her yöresinde sevilerek tüketilen yemeklerden olan keşkek, tavuk ve buğdayla yapılan oldukça lezzetli bir yemek. Genellikle bayram ve sünnet gibi özel günlerde sıklıkla yapılsa da, normal zamanlarda da Amasya sofralarında yerini alıyor. Et suyuyla haşlanan buğdayların lapa haline getirilmesiyle yapılan keşkek, üzerine salçalı tereyağı dökülerek servis ediliyor.
3. Helle Çorbası
Un çorbası olarak da bilinen helle çorbası, her yörede farklı usullerde yapılıyor. Amasya yöresel yemekler listemizde yer alan helle çorbası da doğal olarak Amasya usulü oluyor. Un pirinç ve tereyağı ile yapılan çorba, kavrulma usulüyle pişirildikten sonra, isteğe göre et konularak servis ediliyor.
4. Patlıcan Çullama
Patlıcan, maydanoz ve biber gibi sebzelerin karışımıyla meydana gelen bu lezzetli yemek, Amasya’nın en meşhur yöresel yemeklerinden. Biber, domates ve maydanoz gibi sebzelerin közde kızartıldıktan sonra çekilip, birbiriyle karıştırılmasıyla yapılan yemek, genellikle meze olarak da tüketiliyor.
5. Yakasal Böreği
Amasya yöresel yemekler listemizde yerini alan bir diğer meşhur yöresel lezzet ise, şehre özgü yakasal böreği. Genellikle tepside yapılan börek, oldukça sade ama lezzetli bir tada sahip. Un ve yumurtanın karışımı haline gelen aslında bir nevi bazlama gibi. Sabah, öğle akşam fark etmeden her öğünde yiyebilinen yakasal böreğini denemediyseniz, denemenizi öneririz.
6. Ayva Gallesi
Pekin’in portakallı ördeği, Amasya’nın ayva gellesi… Meyve ile yapılan et yemekleri ön yargılı olunsa da yüzyıllardır birbirine en çok yakışan lezzet ikililerinden biri. Ayva, nohut ve et ile yapılan ayva gellesi, genellikle koyun etinden yapılan oldukça lezzetli et yemeklerinden. Genellikle özel günlerde Amasya sofralarında yerini alan yemeği, değişik tatlar denemeyi sevenlerdenseniz mutlaka denemelisiniz.
7. Amasya Çöreği
Amasya yöresel yemekler listemize, meşhur haşhaşlı çöreğiyle devam ediyoruz. Çöreğe ismini verecek kadar özel olan yemek, elde hazırlanan özel hamur içerisine haşhaş ve çekilmiş ceviz eklenmesiyle yapılıyor. Yanına da taze demlenmiş bir fincan çayla harika ikili olan çöreği, hamur işi sevenlerdenseniz yemeye doyamayacağınıza eminiz.
8. Bat Yemeği
Amasya mutfağında yer alan oldukça lezzetli karışım yemeklerinden bir diğeri de Tokat’ta da sıklıkla tüketilen bat yemeği. Köftelik bulgur, mercimek, dövülmüş ceviz, salça ve soğan gibi lezzetlerin karışımının salamura yapraklarıyla birleşimiyle hazırlanan bat yemeği, nefis tadıyla sizi cezbedecek.
9. Bakla Dolması
Tokat ve Amasya’nın sevilen yemeklerinden bakla dolması, kuru iç baklayla yapılıyor. Özel olarak salamura edilmiş yaprakların içine sarılan dolmalar, üzerine kaburgaların dizilmesiyle pişiriliyor. Bol et ve soğanla yapılan bakla dolması, yaz kış farketmeksizin Amasya sofralarında yerini alıyor.
10. Çatal Çorba
Amasya mutfağının sevilen çorbalarından çatal çorba, kıyma, yeşil mercimek ve yarmanın birleşimiyle meydana gelen oldukça güzel bir lezzet. Bol malzemesiyle doyurucu özelliği olan çatal çorbası, isteğe göre etli ya da etsiz olarak tüketilebiliyor. Amasya’da çoğu ev yemekleri restoranlarında bulabileceğiniz lezzeti, denemediyseniz mutlaka tadına bakmalısınız.
11. Mumbar-İşkembe
Aksaray yöresel yemekler listemizde yerini alan bilindik diğer bir lezzet de, çoğu yörenin yemeklerinden olan mumbar dolması oluyor. Genel olarak koyun işkembesi ve mumbarın birleşimiyle meydana gelen bu lezzetli yemeğin içine bulgur ve maydanozla hazırlanmış harç da koyuluyor. Mumbar, yörenin en zahmetli yemeklerinden olsa da lezzetiyle buna değecek nitelikte.
Tatlılar
12. Kalburabastı
Sırada Amasya sofralarında lezzetli yemeklerden sonra yerini alan, bir o kadar lezzetli tada sahip yöresel tatlıları yer alıyor. Herkesin bildiği ve sevdiği şerbetli hamur tatlılarından olan kalburabastı, yörenin de en meşhur tatlılarından. Lezzetiyle gönlünüzü fethedecek bu tadı bir de Amasya’da denemelisiniz.
13. Dene Hasudası
Amasya lezzetini pekmezle tamamlayan Sivas’ta da sevilerek tüketilen dene hasudası, ceviz içleriyle de bir araya gelince muhteşem bir lezzet şöleni sunuyor. Özellikle soğuk havalarda içinizi ısıtmak için tercih edebileceğiniz hasuda tatlısını, yanına güzel demlenmiş bir fincan çayla yiyebilirsiniz.
14. Elma Tatlısı
Amasya’da sevilerek yenilen tatlılardan olan elma tatlısı, kırmızı görüntüsüyle hem mideye hem de göze hitap eden oldukça lezzetli bir tatlı. Vişne ile birlikte şerbetle pişirilen soyulmuş elmalardan yapılan tatlı, üzerine krem şanti dökülerek servis ediliyor. İsteyenler için çekilmiş ceviz ve tarçın da eklenen tatlıyı, Amasya’daki pastanelerde bulabilirsiniz.
15. Vişneli Ekmek
Amasya yöresel yemekler listemizi, şehrin en sevilen tatlılarından vişneli ekmek ile sonlandırıyoruz. İnce dilimlenen ekmeklerin tereyağında fırınlanmasından sonra şekerli suda kaynatılan vişneye eklenen ekmekler, isteğe göre çekilmiş ceviz dökülerek servis ediliyor.
Sizler için hazırladığımız Amasya yöresel yemekler listemiz burada sona eriyor. Listemizi beğendiyseniz ve eklemek istediğiniz başka yöresel lezzetler var ise, aşağıdaki yorumlar kısmından bize iletebilirsiniz. 🙂