*Hap Niteliğinde Bilgiler
Şehir hakkında; Batı Karadeniz Bölgesi’nde konumlanan Kastamonu ilinin etrafı Çorum, Bartın, Sinop, Çankırı ve Karabük ile çevrilidir. Doğal güzellikleriyle kendine hayran bırakan şehir, yaklaşık olarak 380 bin civarında nüfusa sahip olup Osmanlı İmparatorluğu için de önem arz etmektedir. Bu sebeple Osmanlı mimarisi etkilerini taşıyan yapılara rastlamak mümkünken, farklı medeniyetlerin izlerini de görebilirsiniz.
Kastamonu, sahip olduğu kültürel değerler sayesinde 2018 senesinde Türk Dünyası Kültür Başkenti olarak seçilmiştir. Karadeniz’de uzun kumsallara sahip Kastamonu, yerel lezzetleri ziyaretçilerin dikkatini çekmektedir. Kastamonu gezilecek yerler için yazımızı okumaya devam edin…
Kaç Günde Gezilir; Kastamonu geziniz için yaklaşık 2-3 gününüzü ayırmanız yeterli olacaktır. Bu süre şehrin doğal güzelliklerini detaylı bir şekilde gezmek isteyen için ayrılması gereken bir süredir. Eğer sadece şehir merkezindeki belli başlı noktaları gezmek isterseniz 1 günlük bir plan da sizin işinizi görür.
Ziyaret Etmek İçin En İyi Zaman; Yüksek rakımdaki il kışları soğuk ve karlı olduğu gibi yaz aylarında ise denize girebileceğiniz ağustos ayı gitmek için oldukça çok uygun. Ancak doğa tatili, tırmanış, trekking gibi etkinlikleri gerçekleştirmek istiyorsanız eylül, ekim aylarını öneririm. Sonbaharda ağaçların büründüğü rengarenk görüntüyle mest olacaksınız!
Havaalanı/Merkez Ulaşım; Havaalanından şehir merkezine nasıl gidebileceğinize dair bilgi almak için Ulaşım Rehberi yazımızı okuyabilirsiniz.
Müze Kartları; Türkiye’nin çoğu ilinde geçerli olan ücretsiz giriş yapabilmenizi sağlayan Müzekart ile Kastamonu’da yer alan müzeleri ve turistik yerleri ziyaret edebilirsiniz.
Ne Yenir; 800’den fazla yemek çeşidine sahip şehirde; etli ekmek, banduma, patates paçası, ekşili pilav, püryan kuyu kebabı, simit tiridi, çekme helva ve çok daha fazlasını öğrenmek için Kastamonu’nun yöresel yemekleri yazımıza göz atabilirsiniz.
*Kastamonu Gezilecek Yerler Video
*En Popüler Yerler
-Sembolik Yapılar
1- Kastamonu Kalesi
Burası Neresi? Kastamonu’daki en ikonik yapılardan biri olan Kastamonu Kalesi, şehri tepeden gören muhteşem bir konumda yer alıyor. Günümüzde tüm ihtişamıyla hala ayakta duran kale MS 12. yüzyılda Türklerin buraya yapmış olduklar akınlar sonucunda Komnenoslar tarafından inşa edilmiştir. Orjinal yapısından bugüne yalnızca iç kale bölümü ulaşabilmiştir. İlin batı noktasındaki kaya kütlesi üzerinde bulunan Kastamonu Kalesi’nin dış surları 18. yüzyıl sonlarında maalesef ki yok olmuştur.
Neden Gitmeliyiz? Gerek doğanın gerekse insanın etkisiyle tahrip olmuş kale, farklı zamanlarda pek çok kez restore edilmiş olup Orta Çağ Bizans kalesinden daha çok Osmanlı – Türk mimarisini yansıtmaktadır. İçerisinde; sarnıçlar, zindan, kaçış tünelleri ile “Bayraklı Sultan” olarak adlandırılan bir de türbe yer alıyor. Burası son olarak 2005 senesinde Kastamonu Belediye Başkanlığı tarafından onarılmıştır. Merkezden 120 metre yükseklikte bulunan kaleye ulaşım oldukça kolaydır. Belirli bir yere kadar arabayla çıktıktan sonra hafif meyilli bir yoldan yürüyerek kaleye gidebilirsiniz. Bu yol üzerinde çeşit çeşit hatıralık eşya satın alabileceğiniz dükkanlar yer alıyor.
- Konum: Atabeygazi, Kale Yolu Sk., 37100 Kastamonu Merkez/Kastamonu
- Yol tarifi al >
2- Kastamonu Saat Kulesi
Burası Neresi? 1884-1885 yılları arasında Kastamonu Valilerinden Abdurrahman Nureddin Paşa tarafından yaptırılmış olan Kastamonu Saat Kulesi, görüntüsüyle göz kamaştıran bir yapıdadır. Kulenin üzerindeki saat yine vali tarafından Avrupa’dan getirilmiştir. 12 metre yükseklikteki saat kulesi, açık sarı ve açık yeşil renkteki kesme taşlar kullanılmış olup yuvarlık kemerli bir kapı ile giriş yapılıyor. İçten iki katlı yapıdaki kulenin, dört bir tarafından da yuvarlak ve geniş pencereler ile açılmış.
Neden Gitmeliyim? Hükümet Konağı’nın arkasındaki Sarayüstü Tepesi’nde bulunan Saat Kulesi, şehirdeki simgesel yapılardan biridir. Saatin halk arasında bir sürgün efsanesi bulunuyor. Anlatılana göre; İstanbul Sarayburnu’nda ki saatin zamansız olarak çalan çanı, padişahın hamile olan cariyelerinden bir tanesinin çocuğunu düşürmesine sebep olmuştur. Bunun üzerine saat kulesi Kastamonu’ya sürgün edilmiştir. Şehrin manzarasını izleyebileceğiniz kulenin gölgesinde içinizi serinletecek bir şeyler yudumlayabilirsiniz.
- Konum: Cebrail, 37200 Kastamonu Merkez/Kastamonu
- Yol tarifi al >
3- Kastamonu Memleket Kütüphanesi
Burası Neresi? Kastamonu merkez ilçede yer alan kütüphane binasının yapımı çeşitli nedenlerle aksamış olsa da 1924 senesinde inşası tamamlanmıştır. Yapımının ardından kütüphane olarak kullanılan bu kütüphane, sonraları vilayet ve jandarma gibi farklı amaçlar için kullanılan bu yer, Vali Fatin Bey tarafından açılışının gerçekleştirilmesi üzerine Kastamonu Memleket Kütüphanesi hizmete açılmıştır. 1925 senesinde Atatürk’ün zamanın parasıyla 500 lira katkıda bulunmasıyla ilk Memleket Kütüphanesi faaliyete girmiştir. İki katlı olarak planlanan kargir bina, 1916 senesinde Milli Kütüphane niteliğini almasının ardından 2002 senesinde onarım ve restorasyonu yapılarak resim ve fotoğraf galerisi olarak hizmete açılmıştır.
- Konum: Akmescit, Yukarı Pazar Sk., 37100 Kastamonu Merkez/Kastamonu
- Yol tarifi al >
4- Kerempe Feneri
Burası Neresi? Osmanlı zamanında Fransızlar tarafından yapılan bu fener Fransızlar tarafından yapılmış olduğundan Osmanlı izlerini görmek olası değildir. 82 metre uzunluğa sahip olan deniz feneri, kare planlı olup 1934 senesinde Almanların, gemileri bilgilendirmek amacıyla ses sireni eklemişlerdir. Karadeniz Bölgesi’nde Kurtuluş Savaşı’nın simgesi haline gelen tarihi Kerempe Feneri, Nazım Hikmet’in Kurtuluş Savaşı Destanı adlı şiirinde de kendisinden bahsedilmiştir.
- Konum: Bartın İnebolu Yolu, 37600 Aydıncık/Cide/Kastamonu
- Yol tarifi al >
5- İnebolu Evleri
Burası Neresi? Genellikle üç katlı olan bordo beyaz renkli bu evler, bahçelerinde erik, fındık, dut, elma, ceviz gibi meyve ağaçları, su kuyusu ve çardak barındıran oluşan talı mı tatlı evlerden meydana geliyor. Evlerin bordu rengi, Aşı Köyü’ndeki topraktan elde dilen Aşı boyasından yapılıyor olup, ahşap evleri 20 yıl boyunca rahatlıkla koruyabilmektedir. Dört tarafa da eğimli olan çatılar, Marla Taşı olarak adlandırılan ve denizden çıkartılan ince geniş taşlarla yapılmıştır. Çatı yapımında taş kullanılmasındaki amaç, Karadeniz’in sert rüzgarlarına karşı dayanıklı oluşudur. Marla taşının ısı yalıtımı sağlaması da tercih sebeplerindendir.
Evlerin bodrum katları ise hem rutubeti önlemek hem de soğuktan korunmak amacıyla taşlar ile örülmüştür. İnebolu merkez ilçede bodrum katlar iş yeri veya kiler olarak kullanılırken kır kesimlerinde daha çok ahır olarak kullanılmaktadır. Katların hepsi yüksek tavanlı olup, pencereler ile donatılmış ve bağımsız bir daire şeklinde tasarlanarak ana salona açılmaktadır. Evin giriş noktaları dışarıdan merdivene yada kapı girişlerinden ayrılmaktadır. Nedeni ise aile genişledikçe evin kullanımını rahatlatılmasıdır. Her bir katında tuvalet ve banyonu bulunuyor olup, çoğu evde iki odadan meydana gelen çatı katı yer alıyor. Günümüzde onarım çalışmalarının devam ettiği evler, Kültür Bakanlığı, Kastamonu Valiliği ve Ankara Mimarlar Odası tarafından Yaşatma Projesi adı altında koruma altına alınmıştır.
6- İstiklal Yolu
Burası Neresi? İlkbaharın şehre gelmesiyle birlikte açan meyve ağaçları ve çiçek bahçeleri ile donanan İstiklal Yolu, bölgede görüp görebileceğiniz en hoş manzaraya ev sahipliği yapmaktadır. Tarihi atmosferi sonuna kadar hissedebileceğiniz bu yürüyüş yolu Kurtuluş Savaşı yönünden önem arz etmektedir. Ondandır ki; takalar ile İnebolu’ya ulaştırılan cephaneler, bu yol üzerinden Anadolu’nun her yanına dağıtılırmış. 1800’lü senelerde mahkumların kazma ve kürekle yapmış oldukları bu İstiklal Yolu, İnebolu’dan başlayarak Kastamonu’dan Çankırı’ya dek uzanıyor ve Ankara’da son bulmaktadır.
Neden Gitmeliyim? Günümüzde yalnızca İnebolu – Kastamonu güzergahı arasından meydana gelen yolun bir kısmı önceleri kağnı yolu olarak kullanılırken 2007 yılında kırmızı-beyaz işaretler yerleştirilerek, trekking rotası haline dönüştürülmüş. Bu rotanın ilk bölümü İnebolu’dan Çuhadaroğlu’na tırmanan dağ köylerinden oluşurken Karacehhennem Boğazı’nı gözler önüne seren bir yayladan geçerek, Küre ilçesine ulaşmış oluyorsunuz. Buradan devam ettiğinizde ise Ödemiş ormanlarından geçip, Seydiler ilçesine ulaşabilirsiniz. Yolun üzerindeki en dikkat çeken nokta ise havadaki vagonlar kuşkusuz. Bu vagonlar, Küre’de bulunan madenleri İnebolu Limanı’na taşımakta kullanılan eski bir teleferik hattından kalmıştır.
-Meydanlar, Caddeler, Sokaklar
7- Cumhuriyet Meydanı
Burası neresi? Ülkemizdeki en güzel meydanlardan biri olarak kabul edilen Cumhuriyet Meydanı, Kastamonu’nun görülmesi gereken önemli yerlerinden biridir. Meydanın orta kısmında ise Türk kadının ne kadar güçlü olduğunu temsil eden Şehit Şerife Bacı anıtıyla birlikte Kurtuluş mücadelesini temsil eden çeşitli heykeller kesinlikle görülmeye değerdir. Meydan, şehirdeki önemli kutlamalara da ev sahipliği yapmaktadır.
Neden gitmeliyim? Kastamonu Valili başta olmak üzere Kastamonu Saat Kulesi, Kastamonu Lisesi, Kastamonu Hapishanesi gibi birçok önemli ve tarihi yapıya ev sahipliği yapan Cumhuriyet Meydanı, Kastamonu gezilecek yerler listesi için başlangıç rotası oluşturabileceğiniz bir noktadır.
- Adres: Cebrail, Hükümet Cd. 2-1, 37200 Kastamonu Merkez/Kastamonu
- Yol tarifi al >
-Hanlar, Bedestenler
8- Kurşunlu Han (İsmail Bey Hanı)
Burası neresi? Attarlar Çarşısı civarında bulunan Kurşunlu Han, Kastamonu’nun önemli tarihi yapılarından biridir. Yıllar boyunca hizmet veren hanın geçmişi 1460 yılına dayanmaktadır. Giriş kısmı ahır olarak kullanılmış olan han içinde 29 adet oda bulunmaktadır ve günümüzde otel olarak hizmet vermeye devam etmektedir. Konaklamak için burayı tercih etmek isterseniz, konumundan dolayı serbest zamanlarınızda yürüyerek şehri turlayabilirsiniz.
Neden gitmeliyim? Ortası havuzlu bir bahçeye de sahip olan Kurşunlu Han, keyifli zaman geçirmek için uğrayabileceğiniz ve dilerseniz akşam yemeği eşliğinde arkadaşlarınızla güzel bir şekilde sohbet edebileceğiniz bir yerdir. Eğer konaklamak için bir yer arıyorsanız rezervasyon yapabilir ve tarihi bir yapıda geceleme şansına da sahip olabilirsiniz. Sunulan menünün gayet lezzetli olduğunu söyleyebiliriz.
- Adres: Hepkebirler, 37100 Kastamonu Merkez/Kastamonu
- Telefon: (0366) 214 27 37
- Ziyaret saatleri: Gün boyu
- Web sitesi
- Yol tarifi al >
9- Aşir Efendi (Urgan) Hanı
Burası neresi? Yapı, Osmanlı Devleti zamanında Şeyhülislamlık görevi de olmak üzere çeşitli görevleri yerine getiren Aşir Efendi tarafından yaptırılmıştır. Yapının inşasına ise Aşif Efendi’nin babası olan ve dışişleri bakanı olarak görev yapmış olan Hacı Mustafa Efendi tarafından başlanmıştır. Handa geçmişte urgan ticareti gerçekleştirildiği için halk arasında Urgan Hanı olarak isimlendirilmektedir.
Han, Osmanlı dönemindan kalma hanlarda sıklıkla karşılaşılan plana göre ortada geniş bir avlu ve etrafında sıralanmış odalardan oluşmaktadır. Handa toplamda 29 oda bulunmaktadır. Günümüzde biraz ihmal edildiği görülse de birçok dükkan hizmet vermektedir. Giriş kısmında çay ocağı bulunan hanın avlusunda oturup çay içilebilmektedir. üst katta ise genellikle terzi gibi küçük işletmeler hizmet vermektedir.
Neden gitmeliyim? Otantik bir ortamı bulunan Urgan Hanı, Kastamonu geziniz esnasında ziyaret ederek dinlenebileceğiniz, çay ve kahve içerek sohbet edebileceğiniz keyifli ve huzurlu yerlerden biridir.
- Adres: Hepkebirler, Mutaflar Çarşısı Sk., 37100 Kastamonu Merkez/Kastamonu
- Yol tarifi al >
10- Penbe (Balkapanı) Han
Burası neresi? Osmanlı padişahlarından 2. Bayezit tarafından 15. yüzyılın sonlarında yaptırılan yapı, geçmişte bal ticareti yapılan bir yer olmasından dolayı Balkapanı Han olarak adlandırılmıştır. Bir dönem pamuk ticareti için bir merkez olarak kullanılmasından ötürü de Farsça’da pamuk anlamına gelen Penbe ismiyle de anılmıştır.
Geçmişte geçirdiği yangın felaketinin ardından hanın sadece kuzey kısmı ayakta kalabilmiş ve han bu haliyle uzun yıllar virane bir şekilde kalmıştır. Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün girişimleriyle 2006 yılında restorasyon çalışması başlatılmış ve han çarşı olarak yeniden halkın hizmetine sunulmuştur.
Neden gitmeliyim? Günümüzde içinde bulunan mekanlar sayesinde Penbe Han, insanların nostaljik bir ortamda keyifli zaman geçirmesi için hizmet vermeye devam etmektedir.
- Adres: Hepkebirler, İplikçiler Çarşısı, 37100 Kastamonu Merkez/Kastamonu
- Yol tarifi al >
11- Cem Sultan Bedesteni
Burası neresi? Kurşunlu Han’ın hemen yanında bulunan Cem Sultan Bedesteni, Terziler Çarşısı olarak da bilinmektedir. Cem Sultan tarafından 1469 senesinde yaptırılan bedesten, geçmişte büyük bir yangında büyük zarar görmüş ve bu nedenle Karanlık Bedesten olarak da anılmaktadır. Cem Sultan’ın bedestenin inşasının ardından burada 5 yıl kaldığı rivayet edilmektedir.
Bedesten 1950 yılındaki restorasyonun ardından sebze ve meyve hali olarak hizmet etmiştir. 1970 yılında yeniden bir yangında zarar gören bedestenin tadilatı gerçekleştirildikten sonra tekrar hizmet vermeye başlamıştır ve günümüzde de restoran olarak hizmet etmeye devam etmektedir.
Neden gitmeliyim? Özellikle güzel bir ambiyans sunması nedeniyle tercih edebileceğiniz Cem Sultan Bedesteni’nde dilerseniz kahvaltı yapabilir dilerseniz de öğle ya da akşam yemeği için buraya gelebilirsiniz.
- Adres: Hepkebirler, Nalburlar Sokak No:4, 37100 Kastamonu Merkez/Kastamonu
- Telefon: (0366) 222 25 35
- Ziyaret saatleri: Her gün 08.00-22.30
- Yol tarifi al >
12- Deve Hanı
Burası neresi? İsmail Bey Külliyesi’nin hemen arka kısmında bulunan Deve Hanı, Ortadoğu ülkelerinden ticaret yapmak için develeriyle seyahat eden tüccarların bu handa çok defa konaklamış olmasıdır. İsmail Bey’in vakfiyesi okunduğunda hanın külliye ile birlikte inşa edildiği anlaşılmaktadır. Hanın inşası sırasında ön tarafında kesme taş kullanılırken, yan taraflarında ise moloz taş tercih edilmiştir.
Geçmişte hana gelen kervanların develeri ön kapıdaki yüksek kısımdan içeri alınırmış. Eğer deve buradan yüklü haliyle geçemezse, deve sahibine deveye fazla yük bindirdiği için ceza kesilirmiş. Kapıdan geçen develerin yükleri burada boşaltılır ve güzel bir şekilde dinlenmeleri sağlanırmış.
Neden gitmeliyim? Zaman içinde kervansaray görevini bırakan bina, gaz deposu olarak halka hizmet etmeye devam etmiştir. Sonrasında metruk kalan yapı, 1992 senesinde Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından tadil edilmiş ve 2009 yılında el sanatlarının da sergilendiği bir kafe olarak değerlendirilmeye başlamıştır. Uygun fiyatlarıyla dikkat çeken mekan, sevdiklerinizle tarihi bir yapı içinde keyifli bir şekilde zaman geçirmek için Kastamano’da uğrayabileceğiniz yerlerden biridir.
- Adres: İsmailbey, Aşağı İmaret Sk. 48/c, 37100 Kastamonu Merkez/Kastamonu
- Telefon: 0533 723 34 37
- Ziyaret saatleri: Her gün 08.00-21.00
- Yol tarifi al >
-Seyir Noktaları
13- Çatak Kanyonu Seyir Terası
Burası Neresi? Çatak Kanyonu Seyir Terası, çay yatağından yaklaşık 450 metre yükseklikte bulunup cam teras toplamda 250 kişi kapasitelidir. Cam terastan görünen 7 kilometre uzunluğundaki kanyon boşluğu, el değmemiş olan doğada yanınıza alacağınız dürbünle kanyon boşluğundaki yaban hayvanları dahi izleyebilirsiniz. Kuşkusuz en çok ziyaret edilen yerler arasındaki seyir terası ve aynı zamanda dünyanın en büyük dördüncü kanyonudur. 2017 senesinde yapımına başlanan terasa Kastamonu otobüs terminalinden Azdavay ilçesine giden otobüsler il Seyir Terasa ulaşabilirsiniz.
- Konum: 37750 Kayabaşı/Azdavay/Kastamonu
- Yol tarifi al >
14- İnebolu Geriş Tepesi
Burası Neresi? Bu tepe Cumhuriyet dönemi öncesi bölgede yaşayan Rum halkı için ayrı bir yere sahiptir. Öyle ki her sene 15 ağustos ayında büyük bir panayır kurulurmuş. Çevre yörede yaşayan Rumların da katılımlarıyla Şenlikler ve ayinler düzenleniyormuş. Bir söylentiye göre; İnebolu’dan ayrılmadan önce manastırın yer aldığı İnebolu Geriş Tepesi’ne hac şeklinde olacak şekilde ağaçlar dikmişler. Bahar mevsiminde ağaçların renklenmesiyle oluşan görüntü hac şeklini oluşturuyormuş.
Neden Gitmeliyim? Kastamonu‘nun İnebolu ilçesinde 495 metre yükseklikte bulunan İnebolu Geriş Tepesi, üç önemli kale kalıntısından biri ve düzlüklerinde ise yapıldığı tarihin kesin olarak bilinmediği büyük bir manastır kalıntısına ev sahipliği yapmaktadır. Manastırın içerisinde sarnıçlar, sütun ve kitabeler bulunuyor. Sütunların üzerindeki monogramdan Bizans özelliklerini yansıttığını anlamak zor değil. Çevresindeki kalıntılara bakıldığında pek çok sayıda misafirhane ve dükkanın yer aldığını söylemek mümkün.
Kaçırmayın! Bol oksijenli tepede, mavi ve yeşilin kucaklaşmasını görebilir ve trekking için burayı tercih edebilirsiniz. Yürüyüş yaptığınız esnada kuşların cıvıltısı, çiçeklerin kokusu ve orman manzarası sizlere eşlik ediyor olacak. Ayrıca fotoğraf çekmeyi seviyorsanız buradan daha idea bir yer düşünemiyorum.
- Konum: Yukarıhatipbağı, 37500 İnebolu/Kastamonu
- Yol tarifi al >
-Müzeler
15- Liva Paşa Konağı Etnografya Müzesi
Burası Neresi? Kastamonu şehir merkezinde yer alan Liva Paşa Konağı Etnografya Müze binası 1870 senesinde yapılmıştır. Mir Liva Sadık Paşa tarafından haremlik ve selamlık olarak bodrum katı hariç üç katlı olarak inşa edilen bu yapı, etnografya müzesine dönüştürülmüştür. Sivil mimarinin en iyi örneklerini yansıtan müze 1997 senesinde faaliyet vermeye başlayarak 1979 senesinde kamulaştırılmıştır. Çeşitli koleksiyonları içerisinde barındıran Liva Paşa Konağı Etnografya Müzesi, Kastamonu el sanatlarından, kunduracılık, urgancılık, dokumacılık ve baskıcılık sanatlarına kadar ayrı odalarda bir bir anlatılmaktadır.
Neden Gitmeliyim? Zemin kattaki girişte Kastamonu’ya ait eski görüntülerin bulunduğu fotoğrafların yer aldığı müzenin kışlık kat adı verilen orta katında Kastamonu el zanaatlarını yansıtan ahşap el oymacılığı eserleri, dokumacılık, semer ve koşum takımcılığı, baskıcılık, kunduracılık, urgancılık ve bakırcılık kısımları bulunmaktadır. Yazlık kat olan üst kat ise bir müze işlevi görmektedir. Burada gelin odası, oturma odası, misafir odası, günlük oda da gezebileceğiniz yerler arasında yerini alıyor.
- Konum: Hepkebirler, Sakarya Cad. No:5, 37100 Kastamonu Merkez/Kastamonu
- Telefon: 0366 214 01 49
- Giriş Saatleri: 08:00-17:00
- Giriş Ücreti: Ücretsiz
- Yol tarifi al >
16- Bediüzzaman Said Nursi’nin Evi
Burası Neresi? Kastamonu ilçe merkezinde bulunan Bediüzzaman Said Nursi’nin Evi, hayatı hapis ve sürgün ile geçen Nursi’nin 7 sene boyunca kaldığı evdir. Yaşam sürdüğü dönem içerisinde önemli İslam alimleri olan Nur Cemaati’nin lideri Nursi, bir süre karakolda kaldıktan sonra tam karşısında yer alan bu eve yerleştirilmiş ve burada kalmaya başlamıştır. Bu nedenle evin ziyaretçileri oldukça fazladır.
- Konum: Kepeci, Kemer Altı Sk., 32300 Isparta Merkez/Isparta
- Giriş Saati: Her gün 08:45-19:30
- Yol tarifi al >
17- İnebolu Türk Ocağı
Burası neresi? Atatürk’ün şapka devrimini bölge halkına duyurduğu konuşmayı gerçekleştirdiği bina, İnebolu Türk Ocağı binasıdır. Bu nedenle bu binanın Türk tarihi açısından önemli hayli büyüktür. Bina 1309 yılında inşa edilmiştir ve Kastamonu’da önemli tarihi yapılar arasında bulunmaktadır. Binanın restorasyonu 2006 senesinde gerçekleştirilmiş ve halka müze olarak hizmet etmeye başlamıştır.
Neden gitmeliyim? Gerek tarihi gerekse de mimari açıdan ayrı bir öneme sahip olan İnebolu Türk Ocağı, günümüzde Türk Ocağı İstiklal Yolu Müzesi olarak hizmet vermekte ve ziyaret edilebilmektedir.
- Adres: Camikebir, Liman Sk. No:20, 37500 İnebolu/Kastamonu
- Ziyaret saatleri: 09.00-17.30
- Yol tarifi al >
18- Kastamonu El Sanatları Merkezi
Burası Neresi? 2001 senesinde açılan Kastamonu el Sanatları Merkezi, ilçe merkezindeki tarihi bir binada faaliyet göstermektedir. El sanatı ürünlerinin üretiminin yapımının devam ettirildiği bu merkezde proje çalışmaları devam ettirilmektedir.
İstenilen başarıyı yakalayan Kastamonu El Sanatları ve Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, her dönem eğitim kursları vermektedir. Şimdilerde eğitimler Türkiye İş Kurumu’nun finanse ettiği kurslarda devam ettirilmektedir. İçerisinde dokuma ve ahşap oymacılığının yer aldığı merkezin bir diğer gayesi ise hem kursiyerleri iş sahibi yapmak hem de meslek sahibi olmalarına olanak sağlamaktadır. Teşhir merkezi olarak da kullanılan bina, içerisinde el sanatlarına ait tüm branşlardan eserlerin sergilendiği bir yer aynı zamanda.
- Adres: Kuzeykent, Yalçın Cad. No:5, 37150 Kastamonu Merkez/Kastamonu
- Telefon: (0366) 214 14 40
- Yol tarifi al >
19- Rıfat Ilgaz Müzesi
Burası Neresi? Bilmeyeninizin olmadığını düşündüğüm Hababam Sınıfı’nın yazarı olan Rıfat Ilgaz’ın doğduğu Cide’deki Rıfat Ilgaz Müzesi, ünlü yazarın vefatının ardından onarılarak müze olarak halka açılmıştır. Bölgeye gelen ziyaretçiler tarafından yoğun olarak ziyaret edilen müzede; Rıfat Ilgaz’a ait eserlerinin yanı sıra, kişisel eşyaları, çalışma masası, kitaplığı, karyolası ve hayatının bir bölümünü kapsayan fotoğrafları sergilenmektedir. Olur da Kastamonu’ya yolunuz düşerse gezinizi keyiflendirmek adına mutlaka uğramanızı tavsiye ederim.
- Konum: Atatürk Cad. Kastamonu/Cide, 37600
- Yol tarifi al >
20- Taşköprü Kent Tarihi Müzesi
Burası neresi? Osmanlı Ordusu’na destek sunmak amacıyla kurulan redif taburları ülkenin birçok noktasında aktif hale getirilmiştir. Müzenin bulunduğu bina da 19. yüzyılın sonlarında bu amaca hizmet vermek için Redif Taburu Binası olarak inşa edilmiştir.
1912 yılından itibaren Osmanlı’daki redif orduları kapatılmış ve bu bina da bir süre askeriye için hizmet vermeye devam ettikten sonra dispanser olarak hizmet vermeye başlamıştır. 2007 yılında dispanserin kapatılmasının ardından bina, Taşköprü Belediyesi tarafından devralınmış ve restorasyonunun tamamlanmasının ardından 2017 yılında Kent Tarihi Müzesi olarak ziyarete açılmıştır.
Neden gitmeliyim? Müze Taşköprü’nün başta arkeolojik zenginliği olmak üzere kültürel zenginliğini de yansıtan birçok esere ev sahipliği yapmaktadır. Kastamonu’dan yaklaşık yarım saatlik mesafede bulunan Taşköprü’ye gelerek bu güzel müzeyi ziyaret edebilir ve bölgenin tarihi hakkında bilgiler edinme fırsatını yakalayabilirsiniz.
- Adres: Harmancık, 37400 Taşköprü/Kastamonu
- Telefon: +90 (366)-417-29-39
- Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-18.00, Pazartesi günleri kapalı
- Yol tarifi al >
21- Mimar Vedat Tek Kültür Ve Sanat Merkezi
Burası Neresi? 2008 senesinde hizmete açılan Mimar Vedat Tek Kültür ve Sanat Merkezi, geçmişe ışık tutan cinsten bir yer olup oldukça kapsamlı bir yerdir. İçerisinde; 75. Yıl Cumhuriyet Evi, Türkiye’de bir ilke sahip Şapka ve Dantel Müzesi, Atatürk Sergi Salonu, Kitre Bebek Evi, Resim Galerisi yer alıyor. Valilik binasının mimari olan Vedat Tek’in adını devam ettirmek adına Mimar Vedat Tek Kültür ve Sanat Merkezi ismi konulmuştur. Sergilenmek amacıyla arkeoloji müzesinden geçici olarak alınan silahların da yer aldığı bir koleksiyon ve şapka koleksiyonu da bulunuyor. Şapkanın önemi şundan kaynaklanmaktadır ki; Mustafa Kemal Atatürk’ün şapka devrimini Kastamonu’da yapmış olması, şehir tarihinde önemli bir dönüm noktası olarak görülmesinden kaynaklanmaktadır.
- Konum: Saraçlar, 1. Koru Sk., 37100 Kastamonu Merkez/Kastamonu
- Yol tarifi al >
22- Kastamonu Kent Tarihi Müzesi
Burası neresi? Kastamonu Kent Tarihi Müzesi’nin açılışı Kastamonu Valiliği tarafından 2002 senesinde gerçekleşmiştir. Müze, Kastamonu’nun kültürel ve tarihi zenginliklerini gerek yerel halka gerekse de şehir dışından gelen ziyaretçilere tanıtmak gibi önemli bir misyon edinmiştir. Müze içinde çeşitli fotoğraf sergileri, nesneler ve araştırma yapmak isteyenlere hizmet eden güzel ve geniş bir kütüphane bulunmaktadır.
Neden gitmeliyim? Sanat Mektebi’nde 1904 senesinde yapılmış olan Anadolu’nun ilk el yapımı konsol piyanosu ve 110 yıllık 40 m²’lk tarihi el dokuması halıya da ev sahipliği yapan Kent Tarihi Müzesi içinde sizi birçok önemli eser bekliyor. Böylece ziyaretçiler Kastamonu ile ilgili birçok önemli bilgi edinme şansına sahip olabilmektedir. Müzede aynı zamanda çocukların etkinliklerle öğrenebileceği atolye de yer almaktadır. Müzenin bir diğer önemli özelliği ise ülkemizde açılmış olan ilk kent tarihi müzesi olmasıdır.
- Adres: Cebrail, 10. Aralık Cd. No : 24/3, 37200 Kastamonu Merkez/Kastamonu
- Telefon: (0366) 212 72 82
- Giriş ücretsiz
- Ziyaret saatleri: 08.30-17.30, Cumartesi-Pazar 09.30-16.30
- Yol tarifi al >
23- İnebolu Kent Müzesi
Burası neresi? İnebolu Kent Müzesi, Osmanlı döneminden kalma bir binada hizmet vermektedir. Yapı ilk olarak Sultan II. Abdülhamid’in isteği ile inşa edilerek 1882 senesinde medrese olarak kullanılmaya başlamıştır. Sonrasında İnebolu Belediyesi tarafından ek hizmet binası olarak değerlendirilmiş ve 1996 senesinde çıkan yangının ardından yıllarca atıl durumda kalmıştır. 2014 yılında gerçekleştirilen restorasyonun ardından kentin kültürünü ve tarihini yansıtmak amacıyla İnebolu Kent Müzesi olarak ziyarete açılmıştır.
Neden gitmeliyim? Müze, ülkemizdeki en başarılı kent müzelerinin başında gelmektedir. Pek çok kurum ve kuruluş tarafından müzecilikle ilgili çeşitli ödüle layık görülen İnebolu Kent Müzesi, İnbolu’nun tarihi ve kültürel birikimini anlamak için mutlaka görülmesi gereken müzelerin başında gelmektedir.
- Adres: Camikebir, Cumhuriyet Cd. No:2, 37500 İnebolu/Kastamonu
- Telefon: (0366) 811 62 22
- Ziyaret saatleri: Her gün 08.30-17.30, Pazartesi günleri kapalı
- Yol tarifi al >
24- Şeyh Şaban-ı Veli Vakıf Müzesi
Burası neresi? Aynı isimdeki külliye içinde bulunan müze, 2006 yılından bu yana ziyaret edilebilmektedir. Şaban-ı Veli 15. yüzyılın sonlarında Kastamonu’da doğup burada hayata gözlerini yummuş manevi yönden Anadolu erenlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Bazı kaynaklarda kendisinin, türbenin bulunduğu noktada asasını yere vurduğu ve su çıkardığı şeklinde mucize gösterdiği ve bu suyun da zemzem suyu olduğu rivayet edilmektedir.
Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün destekleriyle Kastamonu ve çevre şehirlerden toplanan eserler müze içindeki sergi alanlarında sergilenmektedir. Külliye içinde müze dışında cami, türbe, şadırvan, çilehane gibi farklı bölümler de bulunmaktadır.
Neden gitmeliyim? Şeyh Şaban-ı Veli’ye adanmış müzede, kendisine ait şahsi eşyalar başta olmak üzere çeşitli el yazması kitaplar, ve kandiller sergilenmektedir. Sergilenen bu eserler sayesinde ziyaretçiler geçmişte yaşamış bu önemli kişiyi daha yakından tanıma imkanına sahip olabilmektedir. Özellikle yaklaşık 1000 yıllık el yazması Kuran-ı Kerim ve 500 yıllık sadaka taşı müzede mutlaka görülmesi gereken eserlerin başında gelmektedir.
- Adres: Hisarardı, Şeyh Şaban-ı Veli Cd., 37100 Kastamonu Merkez/Kastamonu
- Telefon: +90 (366) 214-6495
- Giriş ücretsiz
- Yol tarifi al >
-Doğa İçinde Gezilecek Yerler
-Parklar
25- Şehit Şerife Bacı Tabiat Parkı
Burası Neresi? Kastamonu Şehit Şerife Bacı Tabiat Parkı, doğanın güzelliği eşliğinde piknik yapma imkanı tanıyor. Tabiat parkının içerisinde; mini market, iki restoran, tuvalet, beş oyun parkı, mini bir hayvanat bahçesi, hazır mangal, 20 tane kapalı kamelya, mescit, mini kafe ve yüz adet mesire alanı gibi gelen misafirlerine en iyi hizmeti sağlayabileceği tüm ihtiyaçlara cevap vermektedir. Aynı zamanda iki bin metrekarelik paintball sahası, basketbol, voleybol, futbol sahaları, fitness alanı gibi alanlar ile eğlenceli vakit geçirebilirsiniz. Tüm bunların yanında 300 kapasitelik kapalı 2 bin 500 kapasitelik açık alan ile düğün, nişan, kına organizasyonları hizmetini de sağlıyor.
- Konum: Ankara Cd. 9.Km, 37210 Ümit/Kastamonu Merkez/Kastamonu
- Telefon: 0541 235 31 37
- Web sitesi
- Yol tarifi al >
26- Dipsizgöl Tabiat Parkı
Burası Neresi? 2011 senesinde bakanlık tarafından tabiat parkı olarak tescil edilen Dipsizgöl Tabiat Parkı, beş hektar büyüklükteki bir alanı kapsamaktadır. Batı Karadeniz Bölümü’nde, Kastamonu ilinin Tosya ilçesinin Çiftler Köyü sınırları içerisinde konumlanmaktadır.
- Konum: 37300 Çifter/Tosya/Kastamonu
- Telefon: 0312 207 50 00
- Yol tarifi al >
27- Küre Dağları Milli Parkı
Burası Neresi? Kastamonu ve Bartın sınırlarında yer alan Küre Dağları Milli Parkı, şelale ve mağaraların bol bulunduğu parkta harika fotoğraflar çekilebilirsiniz. 1998 senesinde Dünya Doğayı Koruma Vakfı’nca Avrupa Ormanları’nda koruma alanları içerisinde öncelikli alanlardan birisi olarak seçilmiş olup 2000 yılında ise Milli Park olarak ilan edilmiştir. Bu karar neticesinde Dünya Doğayı Koruma Vakfı’nın III. Milenyuma girerken başlatmış olduğu “Yaşayan Gezegen Kampanyası” neticesinde Türkiye’nin Dünyaya Armağanı kabul edilmiştir.
2012 senesinde Avrupa’nın seçkin koruma alanlarını simgeleyen Pan Park’lar arasında yerini alan Küre Dağları, Avrupa’daki 13’üncü, Türkiye’deki ise ilk Pan Park’ı olarak ilan edilmiştir. Batı Karadeniz kısmında konumlanan dağlar, en zengin flora ve fauna çeşidine sahip yerlerinden biridir. Bu yörede halkın kullanımına açılmış olan el değmemiş yerlerinden biri olan milli parkın büyük bir kısmı Kastamonu il sınırları içinde konumlanmaktadır.
Neden Gitmeliyim? Parkı Azdavay, Pınarbaşı, Ulus, Bartın, Kurucaşile, Amasra ve Cide çevrelerken içerisinde ise; geyik, karaca, ayı, kurt, tilki, çakal, tavşan, yaban domuzu, ötücü kuşlar ve yırtıcı kuşlar barınmaktadır. Peki bu güzel parkta sizleri neler bekliyor? Valla Kanyonu, İlgarini Mağarası, Ilıca Şelalesi tüm ihtişamlarıyla sizleri beklerken yakın noktalarında ise Valla Kanyonu, Horma Kanyonu Geçişi ve Armutlu Çayırı’nı ziyaret edebilirsiniz.
- Konum: 3, 1. Çevre Yolu Cd, 74100 Bartın
- Telefon: 0378 227 18 44
- Yol tarifi al >
28- Ilgaz Dağı Milli Parkı
Burası Neresi? Ilgaz Dağı, bölgenin arazi yapısı sebebiyle serpantinler, şistler ve volkanik kayaçlardan meydana gelmektedir. Sahanın yer yapısı kadar dağ oluşum hareketleri de bir o kadar ilgi çekicidir. Türkiye’deki en uzun ve hareketli kırık hattı Kuzey Anadolu Fayı, dağın güney yamaçlarından geçer. İçerisinde meydana gelmiş farklı karakterlerde vadiler, sırtlar ve dorukları görebilirsiniz. Aynı zamanda önemi değerlerdeki peyzaj yapısıyla gözler önüne serilen bir jeomorfolojik bir yapıya sahiptir. Dağım yamaçlarından zirve noktasına doğru gelişmiş olan karaçam, kızılçam, köknar sayıca fazla ağaç türlerinden meydana gelen bitki örtüsü ile zengin orman altı topluluğunu oluşturmaktadır.
Neden Gitmeliyim? Bütün yıl gür suları ile ve barındırdığı bitki örtüsü sebebiyle karaca, geyik, yaban domuzu, kurt, ayı, tilki gibi, yaban hayatına ev sahipliği yapmaktadır. Ankara’ya yakın konumda bulunan kayak sporu merkezide bu milli parkın içerisinde yer alıyor. Ilgaz Kış Sporları Turizm Merkezi’nde 800 metre uzunluğunda kayak pisti ile 1500 metre uzunluğunda iki adet telesiyej ve teleksi tesisi bulunmaktadır. Parkta doğa yürüyüşleri yapabilir ve çadır kampı kurabilirsiniz. Baldıran Vadisi’nde ki Karasu Deresi üzerinde alabalık üretme istasyonları ve avlanma göletleri hizmet vermektedir.
Bu dere üzerinde 15 Haziran-15 Eylül tarihlerinde sportif olta balıkçılığı yapabilirken dilediğiniz zaman üretim istasyonlarından balık alma imkanına sahipsiniz. Parkta her türlü ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz yeme-içmeden, konaklamaya kadar her şey Kastamonu İl Sınırları kesiminde özel işletmede bir otel ve kamuya ait Köy Hizmetleri Bölge Müdürlüğü Tesisleri ile Ankara Üniversitesi Ilgaz Tesisleri’nde mevcuttur.
- Konum: 37210 Bostan Köyü/Kastamonu Merkez/Kastamonu Merkez/Kastamonu
- Giriş Saatleri: Her gün 09:00-17:00
- Telefon: 0312 207 50 00
- Yol tarifi al >
29- Kastamonu Pınarbaşı Ilvarini (Ilgarini) Mağarası
Burası Neresi? Kastamonu’nun Pınarbaşı ilçesinde bulunan mağara 3 ve 4. dönemlerde oluşmuş olup, dünyanın dördüncü büyük mağarası olma özelliğini taşımaktadır. Toplamda 850 metre uzunluğa sahip mağara içerisinde görülmeye eğer nitelikte sarkıt ve dikitler yer alıyor. En önemlisi ise Roma ve Bizans dönemlerinden kalma mezar ve şapel kalıntılarıdır. Kemerli girişi olan mağaraya girdiğinizde iki kola ayrıldığını göreceksiniz. Tam giriş noktasında Bizans dönemine ait olduğu düşünülen bir köy yıkıntısı bulunuyor. Sağ taraftan ilerlediğinizde ise bir su sarnıcını göreceksiniz. Burada odaların ve sarkıtların bulunması sebebiyle, Avizeli Salon adı verilmiştir.
Neden Gitmeliyim? Sol kolundan ilerlediğinizde ise -250 metre derinliğe kadar gidebiliyor olup, MÖ 2000 yılına ait insan yaşamı izlerine rastlanmaktadır. İndiğiniz noktada bir düzlük çıkacak karşınıza, burada kilise kalıntısı ve mezarlar vardır. Bu kısımdan sonrası içi mağaranın daha ilerisine teknik malzemeler yardımıyla gitmek durumundasınız bu sebeple yalnızca 858 metresine kadar ulaşılabilinmektedir. Orman Bakanlığı ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ve FAO tarafından örnek proje alanı çerçevesinde Kastamonu İli, Varla Kanyonu, Ilgarini Mağarası seçilmiştir.
- Adres: Fatih, Anadolu Cd. No:1, 37770 Pınarbaşı/Kastamonu
- Yol tarifi al >
30- Kılıçlı Mağarası
Burası Neresi? Gerek tarihi gerekse doğal güzelliği ile önemi olan Kılıçlı Mağarası, 350 metre derinliğe sahiptir. Mağaranın tabanında çeşitli büyüklüklerde havuzlar bulunuyor olup, sarkıt ve dikitleri ile tam anlamıyla göz ziyafeti yaşatıyor. Mağaranın üst kısımlarında 2010 Cide Arkeoloji Projesi çalışmalarında arkeolojik yüzey araştırması yapılmış ve neticesinde İlk Tunç, Orta Tunç ve Bizans Dönemine ait parçalara rastlanmıştır. Bu durum mağaranın minimum yedi bin yıllık yerleşimin bulunduğu anlaşılmaktadır.
31- Sarpunalınca Mağarası
Burası Neresi? Küre Dağları’na yakın olan Devrekani’ye bağlı Şenlik Köyü Sarpunalınca Mahallesinde konumlanan Sarpunalınca Mağarası, yatay ve aktif bir mağaradır. Toplamda 662 metre uzunluğundaki mağaranın Sarpunalınca bölgesinde toplanan suları drene etme görevi vardır. Mağara içerisinde sular çatlak boyunca kaya blokları arasından akarak ilerler ve çıkışta bulunan 3.5 metrelik küçük bir sifonla boşalmaktadır. İçerisinde çokta zengin oluşumların olduğunu söylemek mümkün değildir. Mağaranın ağız kısmı çimen ile kaplı olduğundan dilediğiniz gibi kamp yapabilme imkanına sahipsiniz.
32- Kuyluç Mağarası
Burası Neresi? Şenpazar ilçesinde yer alan Kuyluç Mağarası’nın diğer bir adı da Dağlı Kuyluca’dır. Mağaranın Türkiye’nin en derin yeri olan -1190 metre olan Çukurpınar Düdeni’nden dahi daha geniştir. Mağaranın girişindeki iki akarsu birleşerek bir cadı kazanı oluşturarak ilerleyen bir kol şeklinde yoluna devam etmektedir. Kol 40-50 metre sonra mağarada birleşmektedir. Mağaranın içerisinde her 100 metre bir şelaleye rastlayacaksınız.
- Adres: 37602 Şenköy/Cide/Kastamonu
- Yol tarifi al >
33- Ejder Mağarası ve Mantar Mağarası
Burası neresi? Küre Dağları içinde bulunan Ejder Mağarası ya da diğer bilinen adıyla Ejderha Çukuru, çok fazla kişi tarafından bilinmeyen Kastamonu’nun büyüleyici doğal güzelliklerinden biridir. Mağara 70 metre derinliğe ve 385 metre uzunluğa sahiptir. Mağaradaki genişlik 12 ile 15 metre arasında değişmektedir. Mağaranın içinde profesyonel dağcıların girişine izin verilmektedir.
Neden gitmeliyim? Yine Küre Dağları Milli Parkı içindeki Mantar Mağarası, ziyaretçilerin mutlaka görmesi gereken doğal güzelliklerden biridir. Mantar Mağarası’nın ismi ise mağara girişinden yaklaşık 30 metre içeriye girildiğinde karşılayan mantara benzer kayadan dolayıdır. Kalker yapının yüksekliği yaklaşık 4 metredir.
-Yaylalar
34- Kastamonu Yaylaları
Burası Neresi? Doğa ile iç içe geçebileceğiniz Karadeniz’in muhteşem iklimine sahip Kastamonu yaylalarının tadını çıkartabilirsiniz. Yaz aylarında büründüğü yeşil görüntüsüyle kendisine hayran bırakacak bu yaylaların alt yapı ihtiyaçlarının giderilmesinin ardından ön plana çıkmıştır. Durum böyleyken ülkeye ve şehre katkısı hayli yüksektir. Yayla turizminin en yoğun olduğu ilçeler arasında; Araç ilçesi olmak üzere, Azdavay, Pınarbaşı, Çatalzeytin, Daday, Devrekani ve Bozkurt yer alıyor. Görmeniz gereken yaylalar arasında; Oluklu Yaylası, Suğla Yaylası, Ayrancı Yaylası, Kösen Çayırı Yaylası, Gürcü Yaylası, Karacaoğlan Yaylası, Sarıcaörük Yaylası ve Asarbaşı Yaylası’nı ziyaret edebilirsiniz.
-Şelaleler
35- Ilıca Şelalesi
Burası Neresi? Her bir noktasından farklı bir güzelliğe rastlayacağınız Ilıca Şelalesi’nin halk arasındaki adı Dev Kazanı olup, çevresinde barındırdığı bitkiler ve ağaçlara hayran kalacaksınız. Sudan düşen her bir damlanın sesi ayrı bir ritim oluşturarak kulaklarınızın pasını silecek. Kastamonu’nun Pınarbaşı ilçesine ayrı bir hava katan şelale hatıra fotoğrafları çekilmek için harika bir ortam sunuyor. Öyle ki her noktasını çekmek isterken telefon veya makinelerinizi elinizden bırakamayacaksınız. Sürprizlerle dolu geziniz sırasında keşifler yapacak, güzelliklerin tadına varacaksınız.
- Konum: 37770 Ilıca/Pınarbaşı/Kastamonu
- Telefon: 0378 227 18 44
- Yol tarifi al >
-Plaj ve Koylar
36- Kastamonu Plaj ve Koylar
Burası Neresi? Bir yanı göz alabildiğince yemyeşil ormanlarla diğer bir tarafı masmavi plajlar ile çevrili olan Kastamonu, Karadeniz Bölgesi’nin en uzun sahil şeridine sahip kentlerinden biridir. İlin plaj ve koyları arasında; Çatalzeytin’de bulunan ve doğal oluşumlu bir koy olan çakıl zeminli Ginolu Plajı, sıcak yaz aylarında serinlemek isteyen kişilerce tercih edilen plajlardan. Abana ilçesinin doğusunda ise ilgi çekici kumsalı ile Balıkçı Barınağı bulunuyor. Bozkurt tarafına doğru giderseniz, İlişi Limanı yanındaki Derya Plajı’nı göreceksiniz. İhtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz herhangi bir tesisin bulunmadığını berlirtmeliyim.
Neden Gitmeliyim? İnebolu’nun doğu kısmında ise Gemiciler Koyu yer alıyor. Upuzun sahil şeridine sahip bölgede; Kadınlar Plajı ve Boyranaltı Plajı yer alıyor. Zarbana Limanı tarafında Özlüce Plajı, plajlar arasında yüzmeseverlerin yoğun ilgisine uğrayan bir diğer plaj ise; Doğanyurt’un merkezindeki Belediye Halk Plajı’dır. Cide’ye doğru gittiğinizde ise, denize girebileceğiniz pek çok yer karşınıza çıkacak. Özellikle de limanın hemen yanındaki Kasaba Plajı, Nasuh ve Memiş Plajları bölgedeki en güzel plajlar arasında yerini alıyor.
37- Gideros Koyu
Burası Neresi? Kastamonu’nun cenneti olan Gideros Koyu, Cide ilçesinde yer almaktadır. Antik dönemde tersane ve korunak yeri olarak kullanılan koyun ismi Cenevizlilerden almıştır. Batı Karadeniz’in en özel ve güzel kıyılarını tüm ihtişamı ile gözler önüne seren koy, görüntüsüyle bir Ege koyunu anımsatıyor adeta. Yeşil ve mavinin kucaklaştığı bu koyun tarihi 15. yüzyıla kadar dayanmaktadır. Gideros’taki ilk site devleti Amazonlar tarafından kurulmuş olup, Büyük İskender’in baldızı Amastris tarafından da yıkıldığı bilinen bilgiler arasındadır. Denize açılan bölümü dar olan tertemiz su oldukça sakindir. Konaklamak için burada yer alan otel ve pansiyonları tercih edebilirsiniz.
- Konum: 37602 Bartın İnebolu Yolu/Cide/Kastamonu
- Giriş Saatleri: 09:00-21:00
- Giriş Ücreti: Ücretsiz
- Yol tarifi al >
38- Cide Limanı ve Cide Halk Plajı
Burası neresi? Cide Limanı’nın hemen yanında uzanan Cide Halk Plajı, denize girmek için Kastamonu’da gidilebilecek yerlerden biridir. Plaj ve liman Cide ilçe merkezinden sadece 2 kilometre uzaklıktadır ve bu mesafe aracınız olmasa bile yürüyerek gidilebilecek bir mesafedir.
Plaj özellikle yaz aylarında yerli ve yabancı ziyaretçiler için çok fazla ziyaret edildiğinden kalabalık olmaktadır. Plajın sahil kısmında çakıl taşları görülebilmektedir ancak denizin içi kumluktur. Girişte ücret alınmaması de burasını tercih eden için avantaj sağlamaktadır.
Neden gitmeliyim? Cide Sahili ve Cide Limanı yürüyüş yapmak ve keyifli zaman geçirmek için değerlendirilebilecek destinasyonlar arasında bulunmaktadır. Cide Plajı ise temiz olması sayesinde Cide’de denize girilebilecek keyifli yerlerden biridir.
- Adres: Kasaba, Murat Yenigün Cd. No:127, 37600 Cide/Kastamonu
- Giriş ücretsiz
- Yol tarifi al >
39- Ginolu Koyu
Burası neresi? Ginolu Koyu, muhteşem doğası ve harika konumu sayesinde Kastamonu’da denize girilebilecek etkileyici yerlerden biridir. Koyun iki tarafında da sarp kayalıklar bulunmaktadır ve bu nedenle burası yüzyıllar boyunca tekneler için doğal bir sığınak görevi görmüştür. Koy içindeki 250 metre boyunca uzanan plaj, ziyaretçilerin serinlemek için değerlendirebileceği etkileyici bir doğal güzelliktir. Koyun Kastamonu şehir merkezine uzaklığı yaklaşık 103 kilometredir.
Yaklaşık 40 metre boyunca derinleşmeyen bir yapıya sahip olan koy, sadece yetişkinler için değil, çocuklu aileler için de burasını cazip kılıyor. Koyun liman kısmı ise gençler tarafından denize atlama yeri olarak değerlendirilmektedir. Plajda ve sahilde ihtiyaçlarını giderebileceğiniz kafeler de hizmet vermektedir.
Neden gitmeliyim? Ginolu Koyu hem yetişkinler ve gençler hem de çocuklar için gün boyu eğlenebilecekleri bir deniz ortamı sunmaktadır. Ginolu Koyu’na çok yakın bir konumda bulunan Ginolu Kalesi ise muhteşem panoramik manzaranın keyfini çıkarmak için uğramanız gereken yerlerden biridir.
- Adres: 37942 Doğan/Çatalzeytin/Kastamonu
- Yol tarifi al >
-Kanyonlar
40- Çatak Kanyonu
Burası Neresi? Kastamonu’nun Azdavay ilçesinde yer alan Çatak Kanyonu merkez ilçeye 7 kilometre mesafede konumlanıyor. Gelenler kanyona 6 kilometre araçla, 1 kilometre uzunluğundaki yürüyüş yolundan 900 metre yükseklikteki seyir noktasına varılıyor. Harikulade bir manzaraya ev sahipliği Çatak, içerisinde barındırdığı doğal güzellikleri ile en ilgi çekici ve yoğun olarak ziyaret edilen bir yerdir.
- Konum: 37750 Kayabaşı/Azdavay/Kastamonu
- Yol tarifi al >
41- Valla Kanyonu
Burası Neresi? Kastamonu Pınarbaşı ilçesindeki Valla Kanyonu, ilçe merkezine 26 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Devrekani Çayı ile Kanlıçay’ın birleştiği noktada doğan Valla Kanyonu, uzunluğu bakımından Türkiye’deki geçilmesi en zor kanyonudur. Vahşi bir yapıya sahip olup en belirgin özelliği olarak ön plana çıkmaktadır. Sarp kayalıkları arasında; akbaba, kartal, doğan, atmaca ve birkaç yabani hayvan yaşam sürmektedir. Eğer buraya geleceksiniz yanınızda gerekli ekipmanları getirmeniz gerekiyor. Yalnız giriş ve çıkış bölümlerinde yerel rehberler eşliğinde kısa bir giriş yapılabilmektedir. Küre Dağları’nın içerisinde yarattığı görüntüsüyle tüm ihtişamıyla sizi selamlıyor. 10 kilometre boyunca boylu boyunca uzanan kanyon, 800-1200 metre arasında değişen yüksek kayalık uçurumlara sahiptir.
Neden gitmeliyim? Muhteşem bir manzaraya sahip bir seyir terasına da ev sahipliği yapan Valla Kanyonu, doğanın mucizelerine tanıklık etmek için Kastamonu’da mutlaka uğramanız gereken yerler arasında bulunuyor.
- Konum: 37770 Muratbaşı/Pınarbaşı/Kastamonu
- Telefon: 0544 577 37 37
- Yol tarifi al >
42- Horma Kanyonu
Burası Neresi? Kastamonu’nun Pınarbaşı mevkiinde yer alan Horma Kanyonu, merkez ilçeye 5 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. İlçeye de turizm yönünden katkıları bir hayli yüksek olup, içerisinde barındırdığı doğal güzellikleriyle bölgede ziyaret edilmeyi hak eden mükemmel bir yer. Kanyonun içerisinde özel olarak yapılmış doğal yürüyüş alanları ve dinlenme alanları bulunuyor. Ilıca Şelalesi’ne ulaşan 7 kilometrelik bir rota planlanmıştır. Hormada’dan Zara isminde bir çay geçerek Ilıca Şelalesi’ne ulaşıyor. Fotoğraf tutkunlarının gözde mekanı haline gelecek değer taşıyor olup, her noktasını bol bol fotoğraflayabilirsiniz. Dev taş kazanları sizi oldukça etkileyecek, ancak bir o kadar da tehlikeli olduğunu belirtmeliyim. Kanyonun tamamını baştan sona gezmek isterseniz yerel bir rehberin size eşlik etmesinde yarar var.
- Konum: Çalkaya, 37770 Pınarbaşı/Kastamonu
- Telefon: 0312 207 50 00
- Yol tarifi al >
43- Ersizlerdere Kanyonu
Burası Neresi? Kastamonu’nun muhteşem güzellikteki yerlerinden biri de Ersizlerdere Kanyonu, Türkiye’deki en güzel 10 kanyonu arasında yerini alıyor. Yalnızca doğaseverlerin bilgi dahilindeki bu kanyon, son dönemlerde popülaritesi oldukça artmıştır. Yukarıda bahsetmiş olduğum İstiklal Yolu’nun önemli gezi rotalarından biri olan Ersizlerdere Kanyonu, ihtişamıyla Alpleri aratmıyor. Ekoturizmi yönünden de oldukça önemli bir yere sahip. Kastamonu Valiliği’nce yapılan tanıtım organizasyonları ile turizme kazandırma çalışmaları yapılmakta. Bu çalışmalar doğrultusunda bölgeyle özdeşleşen kanyonun toplam uzunluğu 2 kilometre kadardır.
- Konum: Küre/Kastamonu
- Yol tarifi al >
44- Malyas ve Kısık Kanyonları
Burası Neresi? Valla Kanyonu’nun karanlık tünelinden geçen Devrekani Çayı, Cide ilçesinde yer alıyor olup dağların çanak şeklinde bir vadi sarmaladığı alanda,öncelik olarak Loç Vadisi’ne adım atıyor. Devrekani Çayı’nın yarattığı mikro klima ile Loç Vadisi, bambaşka dünyaya kapı aralıyor. Ilıman iklim kuşağının yarattığı verimli toprağı ve meyve bahçeleriyle birlikte güney yamaçlarında yalancı maki ve Akdeniz yöresine özgü Sandal ağaçları, kuzeyi ise gürgen, kayın ve sarıçam ormanlarıyla bezenmiştir. Çay Loç Vadisi’ni geçtikten sonra en sondaki tarihi At Köprüsü’nün altından süzülerek Malyas Kanyonu’na varıyor.
Neden Gitmeliyim? İki kilometre uzunluğa sahip Malyas Kanyonu, hem kuzey hem güney güzergahında kayalık bir boğaz yaratmakta. Çevresindeki köy yerleri Miyaz adı verilen taş kaideler üstünde bulunan ahşap evleri ile bölgenin görsel zenginliğine ayrı bir hava katıyor. Esasında Miyaz; yöre insanı tarafından yamaçlardaki evlerin boşlukta kalan yerlerini desteklemesi adına bulunan bir çözüm yöntemidir. Bembeyaz taşların üzerine inşa edilmiş kahverengi ahşap evler çok uzaklardan dahi görülebilmektedir. Bu vadiyi öne çıkaran bir diğer özelliği ise hidroelektrik santrali inşaatına karşı çıkarak, bölgenin bakirliğini korumaya adamışlardır kendilerini.
- Adres: Gökçeler Köyü Yolu, 37600 Gökçeler/Cide/Kastamonu
- Yol tarifi al >
45- Şehriban Kanyonu
Burası Neresi? İl merkezine 97 kilometre mesafede yer alan Şenpazar ilçesi, Karadeniz sahiline ise 38 kilometre uzaklıktadır. Denizden yüksekliği 335 metre yüksekte olan bu yerleşim alanı kardelen çiçeği ile özdeşleşmiştir. Küre Dağları Milli Parkı içerisinde bulunan kanyon, jeolojik yapısına uygun olarak genç kıvrımlı dağlar ile çevrelenmiştir. Alp kıvrımlarını andıran yeryüzünün en genç tepeleri arasında bulunan bu dağlık bölge, yeşil orman ile kaplıdır.
Karadeniz’in batısından yükselmeye başlayan Küre Dağları deniz ile kanyon arasındaki geçişi oluşturuyor. Dağlık ve engebeli arazi yapısına sahip olup, üzerinde akarsuların meydana getirdiği derin vadiler bulunur. Ancak uzman ekipler tarafından gerekli ekipmanlar eşliğinde 8 saatte geçilebilmektedir. Günümüzde hala küçük şelaleler ve göletler akmaya devam etmekte olup, bazı noktaları 600 bazı noktaları ise 1000 metrelik kaya duvarlara dönüşen bu dar ve uzun dehliz, Cide ilçesi sınırlarına gedikten sonra, Aydos kanyonu adını almaktadır.
-Vadiler
46- Loç Vadisi
Burası Neresi? Kastamonu’nun Cide ilçesinde bulunan bir cennet olan Loç Vadisi, Karadeniz sahilden 10 kilometre mesafede yer alıyor. Küre Dağları’nın el değmemiş yerlerinden biri olup, içerisinde hala daha yaşamanı sürdüren beş adet köy var ve halk, içinde yaşadığı bu güzelliği ağaçlarını, orkidelerini özenle yetiştirerek adeta teşekkür ediyor. Dünya üzerinde sadece Loç Vadisi’nde yetişmekte olan yirmi dokuz farklı bitki türü görülmektedir. Bundan on sene önce milli park olarak ilan edilen Loç Vadisi için Türkiye’nin oksijen kaynağı haline gelmiştir. Fotoğraf çekmeyi, rafting, kanyoning ve trekking yapmayı sevenlerin sık uğradığı bir yerdir.
- Konum: 37600 Çamdibi/Cide/Kastamonu
- Yol tarifi al >
47- Karacehennem Boğazı
Burası Neresi? Kastamonu’nun Küre ilçesinde bulunan Karacehhennem Boğazı, bölgedeki Karacehennem Vadisi’nin iki bölümünden biri olan Karacehennem Boğazı’nın toplam uzunluğu 3 kilometre uzunluğundadır. Binlerce yıllık geçmişe sahip olan Karacehennem Boğazı, kayaların aşınmasıyla birlikte ortaya çıkmış bir doğal oluşumdur. Küre Dağları Milli Parkı’nın içerisinde konumlanan boğazın çevresinde pek çok şelale, cadı kazanı, doğal gölet ve temiz su kaynağı yer alıyor. Yeşil ağaç ve tepelerin süslediği heybetli dağların çevrelediği Karacehennem Boğazı, adının tersine tam bir cenneti anımsatıyor. Burada; yaban domuzu, ayı ve tavşan gibi birçok yabani hayvan barınmaktadır. Tüm doğa sporlarının yapımı için uygun olan Karacehennem Boğazı tüm ihtişamı ile siz ziyaretçilerini bekliyor.
-Eğlence Noktaları
48- İzbeli Çiftliği
Burası Neresi? Kastamonu’ya 10 kilometre mesafede yer alan İzbeli Çiftliği, yeşillikler içerisinde huzurun tadına varabileceğiniz bir alan yaratmaktadır. Toplamda 860 dönümlük bir araziyi kaplayan çiftlik, 1651 senesinde İzbeli Sülalesi’ne bağışlanmıştır. Ormanlı Ordusu için pek çok askerin yetiştirildiği bu yerdeki İzbeli Konağı şuanda müze olarak faaliyet göstermektedir.
Neden Gitmeliyim? Yıllar boyu Sabiha İzbeli tarafından korunan konak, 1925 yılında Kastamonu’yu ziyaret eden Atatürk’ün kullandığı yatak örtüsü burada yer alıyor. 2002 senesinden bu yana turistik amaçlı ziyaret edilmektedir. 1651 yılında tımarlı sipahi yetiştirilmek üzere Osmanlı Padişahı IV. Mehmet (Avcı Mehmet) tarafından yaptırılan zaman içerisinden fazla değişikliğe uğramadan günümüze dek ulaşabilmiş. Buradaki araziler epeyce bir yıldır doğal ve organik tarım teknikleri ile tarım yapılmakta ve gelen ziyaretçilerine kahvaltı hizmeti de vermektedir.
- Konum: Topçuoğlu Mh., Merkez Yol Sk No:2, 37210 Örencik/Kastamonu Merkez/Kastamonu
- Telefon: 0366 244 36 45
- Giriş Saatleri: 06:00-18:00
- Web sitesi
- Yol tarifi al >
*Yakınındaki Tatil Yerleri
49- Kasaba Köyü
Burası Neresi? Kastamonu’nun şirin mi şirin bir köyü olan Kasaba Köyü, eski zamanlarda Çobanoğlu Beyliği’nin ilk yerleşim bölgelerinden biriymiş. Eski bilinen ismiyle Gaşgaba olup, dünyada ilk ve tek eser olan Mahmut Bey Cami’yi barındırması ile dikkat çekiyor. Ağaç işlemeciliğinin en nadide örneklerinden biri olan bu yapıyı görmenizi şiddetle tavsiye ederim. Bunun yanı sıra Çobanoğulları Beyliği’nden kalma bir hamam kalıntısı da köyde görülmeye değer nitelik taşıyan yapılar arasında yerini alıyor. Candaroğlu dönemine de ev sahipliği yapmış olan bu köy, önemli bir yerleşim noktası olmakla beraber, Osmanlı döneminde de önemini fazlasıyla hissettirmiştir.
*Kastamonu ile Kasaba Köyü arası 16 kilometredir.
- Konum: 37210 Kasaba/Kastamonu Merkez/Kastamonu
- Yol tarifi al >
50- Karakadı Köyü
Burası Neresi? Kastamonu’nun Cide ilçesinde bulunan Karakadı Köyü, Cide’ya 32 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. İsmi Osmanlı Dönemi’nde köye gelen Arap kadısından aldığı söylenen arasındadır. Köye ulaşım o kadar kolay olmayıp, toprak ve çakıl karışımından oluşmaktadır. Loç bölgesinde yer alması sebebiyle köyün çevresi doğal güzelliklerle çevrilidir. 15 dakikalık bir yürüyüş ile Sökü Tepesi’ne ulaşabilir, Karadeniz iklimi ile Akdeniz iklimini bir bıçak gibi birbirinden ayıran tepeyi ziyaret edebilirsiniz. Küre Dağları’nın eşsiz manzarası eşliğinde huzur dolu bir tatil için Cide Karakadı Köyü’ne mutlaka gelmelisiniz.
*Kastamonu ile Karakadı Köyü arasında 165 kilometre mesafe vardır.
- Konum: 37602 Karakadı/Cide/Kastamonu
- Yol tarifi al >
51- Hamitli Köyü
Burası Neresi? Kastamonu’nun Cide ilçesinde bulunan Hamitli Köyü, merkez ilçeye 30 kilometre mesafede bulunuyor. Karadeniz’in doğal güzelliklerini yansıtan köy, ziyaret ettiğinizde göreceksiniz ki misafirperverliği ve kültürünü en iyi şekilde yansıtan yerlerden biridir. Köye gidiş yolunda Fırın Gıram virajında kısa bir mola verip, Loç Vadisi’nin ihtişamlı manzarasını izleyebilir ve birkaç kare fotoğrafını çekebilirsiniz. Köyde yörenin lezzetli mi lezzetli yöresel yemeklerini yeme imkanına sahipsiniz. Köyün bir diğer nimeti de Valla Kanyonu’dur. Köyün bir diğer nimeti olan Valla Kanyonu, geçiş zorluğu açısından dünyadaki ikinci kanyon olma özelliğini taşımaktadır. Vadi Hamitli Köyü’nde son buluyor olup siz ziyaretçilerini bekliyor.
* Kastamonu ile Hamitli Köyü arası 128 kilometredir.
- Konum: 37602 Hamitli/Cide/Kastamonu
- Yol tarifi al >
52- Abana
Burası Neresi? Abana’nın Karadeniz’e olan sahil şeridinin uzunluğu 11 kilometre olup, yüz ölçümü ise 33 kilometredir. Bu yüz ölçümünün çok büyük bir kısmı kestane, çam, meşe ormanları, fundalık, çalılık, kayalık ve meskun şekillerinden meydana gelmektedir. Batı yönünde Ezine ve İlişi, doğu yönünde Hacıveli ve Kuğu çayları dik yamaçları ve kanyonları geçerek Abana çevresinde denizle buluşmaktadırlar. Piknik yapmak ve gezinti yapmak için oldukça elverişli olan Abana’nın Harmason Mahallesinde yaşlı çınarlar görülmeye değer nitelikte olup, Iğrava ve hemen yukarısındaki Karabalçık Mağarası, doğusunda bir zamanlar korsanların barındıkları Hacıveli Koyu ve Siyelik Kayaları ziyaret edilmektedir.
Neden Gitmeliyim? Eğer konaklamak isterseniz farklı seçenekler mevcuttur. Kamp alanlarından tutun tesislere kadar pek çok yeri tercih edebilirsiniz. Tatil köyü, kiralık ev, pansiyon ve otel tipi tesislerde de oldukça makul fiyatlara konaklayabilirsiniz. Son dönemlerde popülaritesi ön plana çıkan trekking için çok sayıda parkur mevcuttur. Özellikle de dağ içerisindeki yürüyüş alanı yoğun olarak tercih edilmektedir. Ayrıca deniz girebileceğiniz uygunlukta pek çok plajlar yer alıyor olup, en elverişli ayların temmuz ve ağustos olduğunu belirtelim.
*Abana ile Kastamonu arası 145 kilometredir.
53- Daday
Burası Neresi? Daday Kasabası, görüp görebileceğiniz en güzel manzaralara ev sahipliği yapıyor olup, at çiftlikleri ile oldukça meşhurdur. Ağaçların yoğun olarak bulunduğu bölge doğa severler için adeta bir cennet. Eğer yolunuz Daday’a düşerse damaklarınızı çatlatacak lezzet etli ekmeğini yemelisiniz.
*Daday ile Kastamonu arası 36 kilometredir.
- Konum: Daday/Kastamonu
- Yol tarifi al >
54- Taşköprü
Burası Neresi? Kastamonu’nun ünlü ilçesi Taşköprü, adını Gökırmak’ın üzerinden geçen köprüden almıştır. Sarımsağı ve kuyu kebabı ile nam salmış yörede her sene sarımsak festivalleri düzenlenmektedir. Buraya gelecekseniz bu festivalin düzenlediği tarihe denk getirirseniz eğlenceli vakit geçirebilirsiniz. Ormanları, ev restoranları, köprüler ve sahip olduğu harika doğa manzaraları ile mükemmelliğini her daim bizlere hissettiriyor. Kastamonu’daki en büyük ilçe olan Taşköprü’deki bu ünlü köprü, Roma döneminde yapılmış ve Çobanoğulları döneminde ise gelişme göstermiştir. Yedi gözü bulunuyor olup günümüzde bu köprü halen kullanılmaktadır.
*Taşköprü ile Kastamonu arası 42 kilometredir.
55- İnebolu
Burası Neresi? Karadeniz’in saklı güzelliklerinden İnebolu, harikulade doğası, tarihi atmosferi ve kilometrelerce sahil şeridi ile görülmeye değer bir ilçemizdir. Adı Kurtuluş Savaşı’nın kilit ilçeleri arasında yer alan İnebolu, Savaş yıllarındaki konumu itibariyle Ankara’ya gitmek isteyen pek çok vatandaşın öncelikle İnebolu iskelesine gelmesi ve buradan yola devam etmesiymiş. Sovyetler Birliği’nden gelen savaş ekipmanlarının da İstanbul’a gönderilmesi yine İnebolu iskelesinden yapılmıştır.
Aşı Köyü’nün toprağından elde edilen aşı boyası ile evlerin dış cepheleri boyanıyor ve canlı bir renge sahip oluyor. Boyanın evleri dış etmenlerinden koruma konusunda oldukça başarılı olduğu bilinmektedir. Çatıda kullanılan marla taşı ise evlerin ısı yalıtımı konusunda kullanılmaktadır. Evler yamaçlarda bulunduğu için kot farkı dolayısıyla farklı açılarda yer aldığından birbirleri ardına yükseliyormuş gibi görünüm oluşturmaktadır. Evlerin içi, geleneksel olarak haremlik ve selamlık olarak yapılmıştır. İnebolu’nun öne çıkan bir diğer özelliği ise Mustafa Kemal Atatürk’ün Şapka ve Kıyafet İnkılabı’nı da bu ilçede ilan etmesidir.
*İnebolu ve Kastamonu arası 137 kilometredir.
56- Cide
Burası Neresi? Şüphesiz Kastamonu’nun en meşhur ilçesi olan Cide’yi bilmeyeniniz yoktur. Küçük bir yer olmasına karşın aradığınız tüm her şeyi bulabileceğiniz dükkanlar ile doludur. Kastamonu’nun yöresel lezzetlerini tadımlayabileceğiniz Cide, sahili ile Türkiye’de en uzun sahillerden biri olma özelliğini taşımaktadır. Olukça berrak ve temiz olsa da Karadeniz sahili oluşundan ötürü biraz dalgalı olduğunu söylemek mümkün. Doğa ve deniz ikilisini aynı anda yaşayabileceğiniz noktalardan biridir.
* Cide ile Kastamonu arası 179 kilometredir.
*Yapılacak Şeyler
-Yapmadan Dönme
- Arkeoloji ve Etnoğrafya Müzesi ve Kale’yi görmeden,
- Hükümet Konağı, Zınbıllı Tepe, Nasrullah Kadı Külliyesi, Yakup Ağa Külliyesi, İsmail Bey Külliyesi, Dokuma Atölyesi ve El Sanatları Atölyesi’ni ziyaret etmeden,
- Etli Ekmek, Biryan, Çekme Helvası lezzetlerini tatmadan,
- Yöresel Dokuma ve Yöresel El Sanatları üründen satın almadan,
- Ilgaz Dağı’nın keyfini sürmeden, DÖNMEYİN!
*Tarihi Yerler
Ilgaz ve Küre Dağları gibi popüler milli parkları bünyesinde barındıran Kastamonu, yalnızca bu doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihi yapılarıyla da ön plana çıkıyor. Batı Karadeniz’in incisi olarak adlandırabileceğim şehirde; Osmanlı zamanından kalma Mahmut Bey Cami, İsmail Bey Külliyesi, 12. yüzyılda yapılan Kastamonu Kalesi, tarih kokan konakları, Kastamonu Arkeoloji Müzesi ve detayları birlikte listeyi daha da genişlettiğimiz Kastamonu tarihi yerleri yazımızı okuyabilirsiniz.
*Gece Hayatı
Kastamonu’da gece hayatı yaygın olarak otellerin barları ve kafelerden meydana gelmektedir. Bunların dışında az sayıda da olsa sabaha kadar eğlencenin devam ettiği gece mekanları mevcut. Küçük bir şehir olan Kastamonu’da, eğlence hayatı üniversite öğrencileri sayesinde canlanmaya başlamış olup, özellikle bazı bar ve kafelerde canlı müzik eşliğinde vakit geçirilmekte. Tarihi bir yapı olan Kurşunlu Han’da bazı zamanlar fasıl geceleri düzenlenirken, merkez ilçede bulunan oteller eğlenceli gecelere ev sahipliği yapmaktadır.
*Alışveriş
Kastamonu’ya geldiğiniz takdirde kendiniz ve sevdikleriniz için; yöresel dokumalar, çarşaf bağları, oyalar, baskı tekniği ile bezenen havlu ve masa örtüsü, şimşir çatal-kaşıklar, söğüt ağacından yapılan gazetelik, şeker kutusu, saz ve bağlama gibi müzik aletleri, ağaç oyma işleri, ekmek sepeti gibi eşyalar, çeşitli ağaçlardan yapılan tespihler, tosya çakıları ve bakır işlerinden satın alabilirsiniz.
*Şehir İçi Ulaşım
Kastamonu şehir içi ulaşımda; belediye otobüsleri ve taksi hizmeti veriliyor. Küçük bir yer olmasına karşın tarihi ve turistik yerlere ne yazık ki otobüsler ile ulaşım sağlamak mümkün değil. Bu nedenle Kastamonu gezisi sırasında turlara dahil olmak, araç kiralamak ya da şahsi aracınızla ulaşımınızı sağlamak en mantıklı seçenekler olarak gösterilebilir.
Kastamonu gezilecek yerler başlıklı listemizi son olarak 11.07.2023 tarihinde güncelledik. Siz de yazımızla ilgili görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak isterseniz bize yorum kısmından yazabilirsiniz.