Batı Karadeniz yemekleri ile ünlü Düzce mutfağı nefis tatlarla sizleri bekliyor.
Alabalık tesisleri ve mısır pancar üretimiyle ünlü kentte, hamsili yemekler ve Çerkez mutfağından lezzetlerle bol bol karşılacağınızdan emin olabilirsiniz. Sizler için derlediğimiz Düzce’nin yöresel yemekleri listesinde, kentte denemeden dönmemeniz gereken lezzet bombaları yer alıyor.
Düzce’nin Yöresel Yemekleri
Balıklı Yemekler
1- Hamsili Börek
Yörede meşhur olan bir börek çeşididir. Türk mutfağının eşsiz lezzetleri arasında yerini korumaktadır. Bu börek çeşidinin ana malzemelerini un ve hamsi oluşturuyor. Börek hamurunun taze olarak yapılması lezzeti artıran bir püf nokta.
2- Hamsi Pilavı
Karadeniz şehirlerinin hemen hepsinde itinayla pişirilen hamsili pilav, Düzce için de oldukça önemli yöresel bir lezzet. Özellikle hamsi zamanı kentte hamsili pilav pişirmeyen ev yoktur. Lezzetli iç pilavın etrafına doldurulan tazecik derya kuzularının tadına bakmanızı tavsiye ederiz.
3- İsli Balığı
İsli balık, Düzce’de sıklıkla tüketilen lezzetlerden biri. Akşam yemeklerinde sofralarda yerini alan bu balık türü, önceden tütsülendiği için farklı bir aroma ve kokuya sahip. Müdavimleri ise bir hayli fazla. Ana yemek olmak yerine genellikle meze olarak tüketiliyor. Aynı zamanda oldukça faydalı ve lezzetli. Denemenizi tavsiye ederiz.
4- Buğulama
Batı Karadeniz kentinde balığın birçok çeşidini sofralarda görebileceğinizden emin olabilirsiniz. Ancak halkın sıklıkla kullandığı pişirme yöntemi buğulama. Soğan, sarımsak, domates, soğan ve limon gibi sebzeler eklenerek fırına sürülen balıklar tam bir lezzet bombası haline geliyor. Buğulama için içerisinde olduğunuz mevsim balıklarından sipariş etmeniz yeterli.
Diğer Lezzetler
5- Çerkez Tavuğu
Bir Çerkez mezesidir. Ana yemeklerle birlikte sunulması yemek keyfini artırır. İki türlü yapılan bu mezenin ham maddesi un ve cevizdir. Damak tadına göre farklı sunumlar yapılabilir. Un ile yapılan Çerkez Tavuğu mezesinin içeriği tavuktur. Ceviz ile yapılan meze ise tıpkı bir ana yemek gibidir.
6- Mamalika
Tatar yemeklerinin mezesi olan mamalika, Düzce yöresiyle özdeşleşmiş bir mezedir. Mısır unu ile yapılan bu lezzetin sırrı kullanılan malzemelerin kalitesiyle doğru orantılıdır. Sıcak bir meze türü olan mamalikanın içerisinde kaşar peyniri kullanılır.
7- Boşnak Böreği
Boşnak Böreği, hazırlanışı bakımından emek isteyen bir ara sıcaktır. Peynirli, patatesli, kıymalı ve ıspanaklı olarak yapılır. İç harcı damak tadınıza göre şekillenmektedir. Gevrek bir yapıya sahip.
8- Bazlama
Düzce köylerinde özel günlerin vazgeçilmez bir lezzeti bazlama. Taş yapımı saçlarda kızartılan bu lezzetli hamur işi, el ile açılmış ekmek kalınlığındaki hamurun tereyağlı saçta kızartılmasından oluşuyor. Bazlamaya tercihe bağlı olarak patatesli, otlu ve kıymalı harç da eklenebiliyor.
9- Tembel Karı Makarnası ( Kaşık Makarnası)
Komik ve biraz da argo olarak tabir edebileceğimiz bu lezzetin ismi tembel karı makarnası. Un ile hazırlanan makarna hamuru kaşık yardımıyla parça parça tencereye atılıp haşlanıyor, iyice piştikten sonra ise keş, fındık veya cevizle servis ediliyor. Bu ismini basit yapımından alan tarif Düzce’nin yöresel yemekleri listesine çoktan girmiş bile. 🙂
10- Mamursa
Düzce’de Çerkez yemekleri de sıklıkla pişiriliyor. Bu yemeklerden biri de Düzce’nin meşhur yemeği haline gelmiş Mamursa. Tamamen mısır unu, su ve yumurtadan hazırlanan yemek isteğe bağlı olarak peynir çeşitleri ile veya kıyma dökülerek servis ediliyor. Tadı ise parmak ısırtan cinsten.
12 – Sebzeli Kaygana
Pek çok yöremizde titizlikle pişirilen sebzeli kayganaya, Düzce’de çok fazla ilgi gösteriliyor. Sebzeli krep olarak tarif edebileceğimiz yemeğe krep hamuru hazırlandıktan sonra iç harç olarak yeşil soğan dereotu ve maydanoz ekleniyor. Bir süre önceden kızdırılmış tavada pişirildikten sonra ise tadından yenmiyor.
Tatlılar
13- Akçakoca Melengücceği Tatlısı
Düzce’nin neyi meşhur diye soranlara verilecek ilk cevap elbette ki Melengücceği tatlısı… Tamı tamına 700 yıllık bir tarihe sahip bu tatlının halk için de önemi büyük. Özellikle Düzce köylerinde sıklıkla hazırlanan tatlı, Osmanlı Saray Mutfağın’da da yer almış lezzetlerden. Yöresel lezzet içerisinde manda kaymağı, süt, yumurta, fındık yağı, buğday unu, dartı ve bol miktarda ceviz, fındık, bal yer alıyor.
Düzce’nin yöresel yemekleri listemize ek tavsiye gezi noktalarını aşağıda yer alan yorumlar kısmından bizlere iletebilirsiniz.