Ardahan Gezilecek Yerler Listesi | Doğa Harikası 21 Yer!

*Hap Niteliğinde Bilgiler

Şehir hakkında: Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz’in kesiştiği noktada yer alan Ardahan, doğal güzelliklerle çevrili bir şehrimiz. Bir tarafında Kars, bir tarafında Artvin bir diğer yanında ise aynı nehri paylaştığı kapı komşusu Gürcistan. Her bölgenin güzelliğini bünyesinde barındıran Ardahan, doğa gezisine çıkabilmeniz için en güzel rotaları bünyesinde barındırıyor.

Kaç günde gezilir: Ardahan’ı ortalama 3 günde gezebilirsiniz.

Ziyaret için en uygun zaman: Ardahan’da soğuk havalar Eylül – Mayıs aylarına kadar sürdüğünden dolayı, seyahat etmek için en uygun zaman yaz ayları olacaktır.

Havaalanı/Merkez ulaşımı: Ardahan’a havayolu üzerin ulaşmak için şehre en yakın havaalanı olan Kars Havalimanı’na tercih etmelisiniz. Zira Ardahan ile Kars Havalimanı arasında yalnızca 93 kilometre mesafe bulunup; yolculuk yaklaşık 1 saat sürüyor. Havalimanından Ardahan’a nasıl ulaşabilirim diye merak ediyorsanız, Kars Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım Rehberi başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.

Ne Yenir: Ardahan’ın yöresel lezzetleri hakkında en doğru ve en detaylı bilgiye ulaşmak için tıklayın: Ardahan Yöresel Yemekler | 16 Harika Lezzet

*Ardahan Gezilecek Yerler Videosu

*En Popüler Yerler

– Simgesel Yerler/Sembolik Yapılar

1. Şeytan Kalesi

Şeytan Kalesi

Burası Neresi? Ardahan gezilecek yerler denildiğinde akla ilk gelenlerden biri olan Şeytan Kalesi, aynı zamanda şehri simgeleyen en önemli yapılardan biri! Şeytan Kalesi, Ardahan’a bağlı Çıldır ilçesinin Yıldırımtepe köyünde yer alıyor. Köy merkezinin 1,3 km kuzeyinde, bir derenin sağ kıyısında kayalık bir tepede konumlanan kale, üç tarafı uçurum olan nefes kesici bir görüntüye sahip.

Neden Gitmeliyim? Orta Çağ’dan kalmak tarihsel Eruşeti bölgesindeki bu kale, Gürcüce kaynaklarda “Kacistsihe” (Şeytan Kalesi) olarak geçmektedir. Sonrasında da bu adını koruyarak günümüze kadar gelmiştir. Bazı kaynaklarda, ünlü Gürcü şair Şota Rustaveli’nin 12. yüzyılda kaleme aldığı Kaplan Postlu Adam adlı destanda sözü edilen “Kacta Tsihe”nin Alamut Kalesi değil de Şeytan Kalesi olduğu iddia ediliyor. Şeytan Kalesi, Ardahan’ın en çok ziyaret edilen yerlerinden biri olarak her yol binlerce turisti kendisine çekmeyi başarıyor.

Son dönemlerde restorasyon çalışmalarıyla yenilenen kalenin ışıklandırma sistemi geliştirilip; kaleye bir seyir terası eklenmesi söz konusu. Kale sarp bir noktada yer aldığı için yalnızca patika bir yol ile ulaşılabiliyor. Bu yolun da yine ziyaretçilerin rahat kullanabileceği bir yürüyüş yoluna dönüştürülmesi planlanıyor. Ardahan’ın uçsuz bucaksız dağlarının muazzam manzarasını önünüze seren Şeytan Kalesi’ni mutlaka yakından görmelisiniz.

  • Adres: Yıldırımtepe, 75400 Çıldır/Ardahan
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al > 

2. Atatürk Silüeti

atatürk silüeti

Burası neresi? Ardahan’ın oldukça ilginç bir manzaraya sahne olan bu gezi noktasını Ardahan gezilecek yerler listemize eklemezsek olmazdı. Ardahan şehir merkezine yarım saatlik uzaklıkta bulunan Damal ilçesinde yer alan siluet, ilk defa 1954 yılında köyün çobanı tarafından keşfedilmiş.

Neden gitmeliyim? Çekilen fotoğrafların Genelkurmay Başkanlığı’na gönderilmesi sürecinden sonra koruma altına alınan alanda, her yıl temmuz ayında düzenlenen Damal Şenlikleri’ne katılabilirsiniz.

  • Adres: 75600 Tepeköy, Damal/Ardahan
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

3. Ardahan Kalesi

Ardahan Kalesi

Burası neresi? Şehrin en önemli simgelerinden biri olan tarihi Ardahan Kalesi, gezilecek yerler listesinde bir numara olmalı. Şehre geldiğinizde mimari yapısı ve mistik enerjisiyle en başta dikkatinizi çekecek olan yapı, Osmanlı Dönemi’nden şehre kalmış en önemli yapılardan biri.

Neden gitmeliyim? Daha eski bir yapının üzerine inşa edilmiş olsa da, 16. Yüzyıl eseri olarak kabul edilen kale, nehir kenarında ve oldukça keyifli bir gezi noktasında yer alıyor. Ayrıca Ardahan’ın diğer kalelerini merak edecek olursanız, Ardahan Tarihi Yerler yazımıza da bir göz gezdirebilirsiniz.

  • Adres: Halilefendi, Şehitler Cd. No: 24, 75000 Ardahan Merkez/Ardahan
  • Çalışma saatleri: 08.00 – 18.00 *Her gün açık
  • Giriş ücretsiz
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

– Ulusal ve Milli Parklar

4. Karagöl – Sahara Milli Parkı

Karagöl - Sahara Milli Parkı

Burası neresi? Görseliyle dahi herkese orada olma hayali kurdurtacak bu doğa harikası milli park, aslında Artvin iline bağlı. Ancak Ardahan ile sınırda yer alan milli parka aracınızla kolayca gidebileceğiniz için listemize eklemek istedik. Ardahan şehir merkezinden 1 saatlik yolculuk gerçekleştirdiğinizde ulaşabileceğiniz milli park, Türkiye’nin tabiat harikası değerlerinden biri olarak kabul ediliyor.

Neden gitmeliyim? 1994 yılında milli park olarak kabul edilen alan, Artvin’in Şavşat ilçesinde bulunuyor. Kendi aracınızla gitmeyecekseniz, Şavşat ilçesine geldikten sonra köy otobüsleriyle ulaşabileceğiniz milli parkın içerisinde Sahara yaylası ve Şavşat Karagöl’ü yer alıyor. Yaylada doğa yürüyüşünden pikniğe kadar pek çok etkinlik yapılabiliyor. Özellikle yaz aylarında Karagöl’ün etrafı turistlerde dolup taşıyor.

Milli parkın içinde konaklayabilmeniz için herhangi bir tesis yer almıyor. Ancak Artvin’in parka yakın olan köylerinde konaklayabilir, ya da milli parkta yer alan restoran işletmesinin açtığı kamp alanında çadır ya da karavanla kamp yapabilirsiniz. Çadır kurmak istediğinizde tesise ortalama 25 – 30 TL arasında bir kira bedeli ödemeniz gerekiyor. Banyo ve tuvalet ihtiyacınızı da konakladığınız tesiste giderebiliyorsunuz.

Kaçırmayın! Göle geldiğinizde yapabileceğiniz bir diğer unutulmaz aktivite de, göl üzerinde bulunan 20 dakikası 20 TL olan kiralık sandallarla yapacağınız göl turu. Dupduru gölün üzerinde sandalla gezerken tabiatın harikalığına hayran kalabilir, yıllar önce gölün içerisine bırakılıp sayıları artan Japon balıklarını da seyre dalabilirsiniz.

Karagöl Milli Parkı’ndaki konaklama imkanları ve ücretleri: Çadır yeri (günlük) 25 TL – Karavan yeri (günlük) 25 TL – Kır evi 2 yataklı (günlük) 135 TL – Kır evi 3 yataklı (günlük) 160 TL – Kır evi 4 yataklı (günlük) 200 TL – Kır evi 5 yataklı (günlük) 240 TL – Kır evi 6 yataklı (günlük) 295 TL – Misafirhane (günlük) 65 TL

  • Adres: Şavşat – Ardahan yolu üzeri, 08790 Şavşat/Artvin
  • Tel: (0466) 212 14 45
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık
  • Giriş ücreti: Kişi 4 TL – İndirimli 2 TL – Bisiklet 4 TL – Motosiklet ve ATV 6 TL – Otomobil, Kamyonet ve Pickup 12 TL – Minibüs 36 TL – Midibüs 60 TL – Otobüs 108 TL
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

5. Cemal Tural Tabiat Parkı

Cemal Tural Tabiat Parkı

Burası neresi? Çamlıçatak Köyü sınırlarında yer alan Cemal Tural Tabiat Parkı, şehir merkezine 5 km uzaklıkta konumlanıyor. İçerisinde birçok bitki ve ağacı barındırmasının yanı sıra, hayvan çeşitlerine bile rastlayabilirsiniz.

Neden gitmeliyim? Buranın sık sık tercih edilmesinin sebeplerinden biri; piknik yapılabiliyor ve piknik için ihtiyaç duyacağınız çoğu şeyin bile bulunuyor olması. Sadece mangal ve siz eksiksiniz sanırım.

Temiz havasını içinize çekebilir, bir doğa yürüyüşü yapabilir, bisiklet sürebilirsiniz. Bu güzellikleri dışında, çocuklarınız da düşünülmüş ve onlar için bir oyun parkı yer alıyor. Mangal da etler pişerken, çocuklarınız da sıkılmadan vakit geçirebilirler.

Kaçırmayın! Yaz aylarında, ”Bal Festivali” düzenlenerek çeşitli etkinlikler yapılıyor. Seyahatinizi yaz ayına denk getirirseniz, bu eğlencelere katılabilirsiniz. Ayrıca burada kamp alanlarının mevcut olduğunu ekleyelim. İster kendi çadırınız ile kamp yapın ister karavanla kamp yapın…

Cemal Tural Tabiat Parkı konaklama imkanları ve ücretleri: Çadır Yeri 4 Kişilik (Günlük) 17 TL – Karavan Yeri (Günlük) 23 TL

  • Adres: Ardahan – Çıldır Yolu, 75000 Çamlıçatak, Ardahan Merkez/Ardahan
  • Tel: (0312) 207 50 00
  • Çalışma saatleri: 08.00 – 00.00 *Her gün açık
  • Giriş ücreti: Kişi 3 TL – İndirimli Şahıs 1.5 TL – Bisiklet 3 TL – Motosiklet 4.5 TL – Otomobil, Kamyonet ve Pickup 9 TL – Minibüs 27 TL – Midibüs 45 TL – Otobüs 81 TL
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

– Kış Tatili Yerleri

6. Yalnızçam Kayak Merkezi

Yalnızçam Kayak Merkezi

Burası Neresi? Son yıllarda kış turizmine sağladığı katkılarla gündemden düşmeyen Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki şehirlerden biri olan Ardahan, Yalnızçam Kayak Merkezi ile dikkat çekiyor. Şehir merkezine 13 kilometre uzaklıkta bulunan Yalnızçam Kayak Merkezi, Avrupa Birliği desteği ile 2018 yılında açılmıştır. Kayak merkezi hem tatilciler için hem de profesyonel sporcular için uygun olan kayak pistlerine ve telesiyej gibi imkanlara ev sahipliği yapıyor. Ayrıca tesiste konaklayabileceğiniz 73 yatak kapasiteli bir işletme olan Yalnızçam Oteli sezon boyunca hizmet veriyor.

Neden Gitmeliyim? Yalnızçam Kayak Merkezi’nde, 4 kilometre uzunluğunda Ana pist ve biri 1,5 kilometre diğeri ise 600 metre uzunluğunda iki yan pist bulunuyor. Ana pist kayak konusunda profesyonelleşmiş sporcular için oluşturulmuş bir pist olup; yan pistler amatörlerin rahatça kayabildiği özelliklere sahip. Bunun yanı sıra merkezde, saatte 800 kişi taşıma kapasiteli, 3 kilometre uzunluğunda, son teknoloji bir telesiyej hattı bulunuyor.

2750 metre yükseklikteki Uğurludağ üzerinde konumlanan Yalnızçam Kayak Merkezi, her yıl popülaritesini arttırarak ziyaretçilerini ağırlamaya hız kesmeden devam ediyor. Hatta 2020 kış sezonu itibariyle, ziyaretçilere, konaklama gün sayısı fark etmeksizin Kars Havalimanı’ndan Yalnızçam kayak merkezine ulaşımda ücretsiz transfer hizmeti veriliyor. Velhasıl Ardahan gezilecek yerler listenize Yalnızçam Kayak Merkezi’ni eklemeyi sakın unutmayın!

  • Adres: 75000 Yalnızçam, Ardahan Merkez/Ardahan
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık
  • Yol tarifi al >

*Doğal Güzellikler

– Adalar

7. Akçakale Adası

akçakale adası

Burası neresi? Listemizde yerini alan doğa harikası mekanlardan bir diğeri de, Çıldır ilçesinde yer alan tarihi Akçakale Adası. 10 bin yıllık tarihiyle oldukça önemli tarihi eserlere ve kazı çalışmalarına ev sahipliği yapan bu sit alanı, son dönemlerde düğün fotoğraf çekimleri içinde sıkça gidilen mekanlardan biri haline gelmiş.

Neden gitmeliyim? Çaldır Gölü’nün yanı başında yer alan ada, küçük bir yol ile beraber karaya bağlanmış. Aynı zamanda bir yerleşim yeri de olan adaya güzel bir yürüyüş yaparak geçebilir, harika fotoğraflar çekildikten sonra, tarihi kazı alanlarını da dolaşabilirsiniz.

– Yaylalar

8. Bülbülan Yaylası

bülbülan yaylası

Burası neresi? Ardahan gezi keşfimize şehrin yemyeşil doğasını en güzel hissedebileceğiniz yerlerden biri olan Bülbülan Yaylası’yla devam ediyoruz. Ardahan ile Artvin sınırında yer alan bu doğa harika yayla, şehir merkezine 40 km uzaklıkta yer alıyor.

Doğu Karadeniz sınırında yer aldığı için yörenin doğa özelliklerini gösteren yayla, Ardahan’a geldiğinizde mutlaka gezmeniz gereken doğal yerlerin başında geliyor. Doğayla baş başa kalmayı tercih edenlerdenseniz, Bülbülan yaylasında harika bir gün geçirebilirsiniz.

Neden gitmeliyim? Genellikle yaz aylarında ziyaret alan yaylada, doğa yürüyüşlerinden, dağ tırmanışına kadar pek çok aktivite gerçekleştirebilirsiniz. Eğer şanslıysanız her yıl yaz aylarında düzenlenen Bülbülan Yayla Festivali’ne denk gelebilirsiniz. Yaylayı ziyaret etmeniz için illa yaz ayı olmasına da gerek yok. Bembeyaz kar perdesine bürünmüş yayla manzarasını gördüğünüzde kendinizi Alp Dağları’nda hissedebilirsiniz.

Uyarı! Yaylaya gitmek için herhangi bir toplu ulaşım aracı bulunmuyor. Kendi özel aracınızla gidebileceğiniz yaylaya, Ardahan şehir merkezinden Göle – Artvin tabelalarını takip ederek kolayca ulaşabilirsiniz.

  • Adres: Bülbülan Geçidi, 08390 Geçitli, Ardanuç, Artvin – Ardahan sınırı
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

9. Yalnızçam Yaylası

yalnızçam yaylası

Burası neresi? Ardahan şehir merkezine 15 km mesafede bulunan Yalnızçam Yaylası, şehir ile Doğu Karadeniz arasında köprü oluşturuyor desek yalan olmaz. Özel aracınızla oldukça kolay bir şekilde ulaşabileceğiniz yayla, deniz seviyesinden 2715 metre yükseklikte yer alıyor. Yaylaya geldiğinizde kendinizi renkli bir tablonun içerisindeymiş gibi hissedebilirsiniz, çünkü yaylanın renkleri o kadar güzel ki hayran kalmamak el değil.

Neden gitmeliyim? Ardahan’da yer alan diğer yaylalar gibi genellikle yaz aylarında yoğun ziyaret alan yayla, oldukça az nüfuslu Yalnızçam Köyü’nün içinde yer alıyor. Köyün sakinleri dışında yaz mevsiminde yayla festivalleri ve doğa sporları için ziyaret edilen bu harikası yaylada, doğanın tadını sevdiklerinizle çıkarabilirsiniz.

10. Göle Okçuoğlu Yaylası

göle okçuoğlu yaylası

Burası neresi? Ardahan’da yer alan diğer bir doğa harikası yayla ise, şehrin en güzel kamp alanlarından biri olan Okçuoğlu Yaylası. Ardahan şehir merkezine 40 dakika uzaklıkta bulunan Göle ilçesinde yer alan Göle Okçuoğlu Yaylası, herhangi bir tesisin ve konaklama yerinin bulunmadığı tamamen doğal bir yayla.

Neden gitmeliyim? Genellikle dağcıların ve doğa severlerin kamp yapmak için uğradığı yayla, tamamen doğayla baş başa kalabilmeniz için en uygun ortamı sunuyor. Kendi çadırınızla ve yemeğinizle gelmeniz gereken yaylada, ihtiyaçlarınızı giderebileceğiniz herhangi bir alan da mevcut değil. Özel aracınızla ulaşabileceğiniz yaylada dilerseniz günübirlik treeking yapabilir, sevdiklerinizle güzel bir gün geçirebilirsiniz.

Uyarı! Okçuoğlu Yaylası aynı zamanda yabani hayvanların da yuvası olduğu için, ziyaretiniz ve konaklamanız sırasında yabani hayvanlarla karşılaşabilirsiniz. Konaklama sırasında bir rehberden yardım almanızı ya da bölgeyi bilen bir kişiyle hareket etmenizi tavsiye ederiz.

– Göller

11. Aktaş Gölü

Aktaş Gçlü

Burası neresi? Ardahan’ın meşhur gezi duraklarından olan göller, yaz kış farketmeden doğal güzelliğiyle ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Ardahan ile Gürcistan sınırında yer alan Aktaş Gölü, 1798 metrelik rakımda bulunuyor. Ardahan merkeze 52 km uzaklıktaki göl, Çıldır ilçesine yakın olduğu için özel aracınızla Çıldır’a gitmeniz gerekiyor.

Neden gitmeliyim? Çevredeki derelerden beslenen göl, aynı zamanda bölgenin farklı kuş türlerine de ev sahipliği yapıyor. Pelikanların yuvası olarak bilenen gölün çevresinde herhangi bir işletme bulunmuyor. Ancak gölün etrafında yer alan çayırlarda güzel bir piknik yapabilir, kuşları keyifle izleyebilirsiniz.

  • Adres: Aktaş Gölü, Ardahan/Türkiye
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

12. Çıldır Gölü

Çıldır Gölü

Burası neresi? Ardahan ile Kars sınırında yer alan Türkiye’nin en önemli ve en büyük ikinci gölü olan Çıldır Gölü, Ardahan geziniz sırasında görmeniz gereken yerlerin başında geliyor. Şehir merkezine 45 km mesafede yer alan göl, Çıldır ilçesinin içinde yer alıyor. Türkiye’nin hatta dünyanın her yerinden turistleri ağırlayan göl, eşsiz bir tabiat harikası.

Neden gitmeliyim? Deniz seviyesinden 1956 metre yükseklikte bulunan bu büyük göl, yazın yeşilliklerin ortasında kalırken, kışın ise neredeyse tamamen donuyor. 1 metreyi aşan buz derinliğiyle üzerinde rahatça gezilebilen gölde at arabalarıyla yapılan gezi turu da klasik bir etkinlik haline gelmiş.

Kaçırmayın! Nisan ayına kadar buzu çözülmeyen gölde, harika bir yürüyüş yapıp fotoğraflar çekilebilir, ya da balıkçılardan rehberlik alarak buzları delerek balık avlayabilirsiniz.

  • Adres: Çıldır Gölü, Ardahan/Türkiye
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

13. Balık Gölü

balık gölü

Burası neresi? Yazımızı süsleyen bu minik ama harika manzaralar doğuran bir diğer göl ise Balık Gölü. Ardahan şehir merkezine 1 saatlik mesafede yer alan Posof ilçesindeki bu göl, Kanlıdağ’ın kuzey kısmında bulunuyor.

Neden gitmeliyim? Ardahan geziniz sırasında çevre ilçeleri gezerken uğrayabileceğiniz noktalardan biri olan göl, alabalık ve kunduzlarıyla meşhur olduğu için, güzel bir balık tutma etkinliği de gerçekleştirebilirsiniz.

  • Adres: Balık Gölü, Ardahan – Ağrı yolu üzeri, Türkiye
  • Yol tarifi al >

– Şelaleler

14. Suatan Şelalesi

suatan şelalesi

Burası neresi? Ardahan’a geldiğinizde gezebileceğiniz gezi duraklarından belki de en zor ulaşılanı Suatan Şelalesi. Şelale Artvin’e bağlı Şavşat ilçesinde yer alıyor ancak Ardahan’a 45 km mesafede yer aldığı için araçla kolayca gidebileceğiniz bir uzaklıkta bulunuyor. Ancak zorluk kısmı araçla gidilen kısımda değil. Aracınızı bırakmak zorunda kaldığınız yerden itibaren şelaleye ulaşabilmek için 2 saatlik bir yürüyüş gerçekleştirmeniz gerekiyor.

Neden gitmeliyim? Treeking ve doğa keşfi sevenler için oldukça eğlenceli ve zevkli olabilecek bu iki saatlik zaman diliminde, doğanın tadını çıkarabilirsiniz. Şelalenin olduğu alana ulaşmadan önce karşınıza tarihi Tamara Odaları olarak anılan, Orta Çağ’da yaşayan din adamlarının konaklama bölgesi çıkacak. Yaklaşık 15 km sonra ise 60 metre yükseklikten dökülen huzur veren Suatan Şelalesi’ne ulaşabilirsiniz.

Uyarı! Şelalelere ulaşan yola çıkmanız için Artvin’in Şavşat ilçesinde yer alan Aşağı Koyunlu Köyü’ne ulaşmanız gerekiyor. Şelaleye ancak köyden özel olarak yapılan patika yol ile ulaşabiliyorsunuz.

  • Adres: 08790 Kirazlı, Şavşat, Artvin – Ardahan Yolu, Türkiye
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

– Dağlar

15. Kısır Dağı

kısır dağı

Burası neresi? Gördüğünüz manzara Amerika’da yer alan bir çöle ait değil. Ardahan’ın Çıldır ilçesinde yer alan oldukça geniş bir alana sahip Kısır Dağı’nın etekleri. Şehir merkezine 30 km uzaklıkta bulunan dağ, Doğu Anadolu’nun en yüksek dağlarından biri olarak biliniyor.

Neden gitmeliyim? Dağın bulunduğu alanda ve eteklerinde vakit geçirebileceğiniz herhangi bir tesis veya işletme yok. Ancak kişisel aracınızla sessiz ve sakin bir yolda müzik dinleyerek keşif turuna çıkmak, ve yolda harika fotoğraflar çekmek isterseniz, Kısır Dağı en uygun alanlardan biri.

– Nehirler

16. Kura Nehri

kura nehri

Burası neresi? 1515 km uzunluğuyla bölgenin en uzun nehirlerinden biri olarak bilinen Kura Nehri, Ardahan şehrinin simgelerinden biri. Ancak nehir sadece Ardahan’da bulunmuyor. Gürcistan’ı da baştan başa gezen nehir, sınır bir bölgede yer alıyor. Şehrin Göle ilçesinden doğan nehir, Azerbaycan’ın deniziyle birleşerek son buluyor.

Neden gitmeliyim? Böylesine büyük bir gölden bahsederken, bulunduğu şehirlere kattığı havayı az çok tahmin edebiliyorsunuzdur. Yaklaşık 76 kilometrelik kısmı Ardahan’da yer alan nehir, yer yer üzerinde yer alan köprüleri ve kışın buz tutan donmuş görüntüsüyle oldukça güzel bir manzara ortaya çıkarıyor.

*Ardahan’ın Tarihi Yerleri

Ardahan tarihi yapı bakımından oldukça zengin bir şehirdir. Türkiye için önem arz eden pek çok tarihi yapıya ev sahipliği yapan Ardahan’ın tarihi zenginliğini yakından tanımak için ”Ardahan Tarihi Yerler | 10 Tarihi Mekan” başlıklı yazımızı mutlaka okumalısınız. Bu sayede daha verimli bir Ardahan seyahati planlayabilirsiniz.

*Ardahan Çevresinde Gezilecek Yerler

– Yakınındaki Turistik Şehirler

17. Artvin

Artvin

Burası neresi? Karadeniz bölgesinde yer alan Artvin, doğal güzelliklerin zenginliği ile birçok ziyaretçiyi ağırlıyor. Ormanları, milli parkları, yaylaları, gölleri, şelaleleri bir yana, tarihi kalıntıları, kaleleri, camileri, kilise ve köprüleri bir yana… Yemyeşil manzarasına doyamayacağınız kesin ve tekrar gelmek isteyeceğiniz nadir yerler arasında.

Ardahan ile Artvin arası mesafe yaklaşık 118 kilometre olup; yolculuk ortalama 2 saat sürmektedir. Dolayısıyla birbirlerine çok yakın bir mesafede yer alan bu şehirlere mutlaka uğramalı; Ardahan çevresinde gezilecek yerler listenize Artvin’i mutlaka eklemelisiniz.

Neden gitmeliyim? Doğa yürüyüşleri yapmayı ve doğada kalmayı seviyorsanız, mutlaka yolunuz Artvin’e düşmeli. Özellikle kısa bir tatil düşünenler; küçük bir valiz ya da sırt çantası hazırlamalı ve Ardahan’dan sonra rotayı Artvin’e çevirin! Doğal güzellikleriyle göz dolduran Artvin’in turistik yerleri ve tarihi zenginlikleri hakkında detaylı bilgi almak için Artvin’de Görmeniz Gereken 40 Doğa Harikası Yer ve Artvin Tarihi Yerler | 15 Tarihi Yapı başlıklı yazılarımızı mutlaka okumalı, gitmeden evvel kendinize bir tatil planı çıkarmalısınız.

Kaçırmayın! Bunun yanı sıra Artvin’e gelmişken ne yemeliyim, diye merak ediyorsanız, sorunuzun yanıtını tüm detaylarıyla Artvin Yöresel Yemekler | 18 Enfes Lezzet içeriğimizde bulabilirsiniz. Artvin yolculuğu için Ardahan’dan şehirlerarası alanda hizmet veren otobüslere binebilirsiniz.

18. Şırata Gölleri

şırata gölleri

Burası neresi? Ardahan’ın sınırının ötesinde, Artvin’e bağlı olan bu buzul gölleri, doğa severlerin mutlaka uğradığı yerlerin başında geliyor. Karadeniz iklimiyle bezenmiş bu doğa harikası alana, Artvin’in Şavşat ilçesinde yer alan Pınarlı Köyü üzerinden ulaşabiliyorsunuz. Arsiyan Dağı’nın eteklerinde yer alan göller, büyük ve küçük olarak adlandırılmış. Ardahan çevresinde gezilecek yerler arasına mutlaka eklenmesi gereken Şırata Gölleri’nin güzelliğine bayılacağınızdan eminiz. Ardahan’ın 70,4 kilometre kuzeyinde yer alan Şırata Gölleri’ne ortalama 1 saat 45 dakikalık bir yolculuk sonrası ulaşabilirsiniz.

Neden gitmeliyim? Rengarenk çiçeklerle kaplı yaylaların içinden yürürken kendinizi cennete gelmiş gibi hissedebilirsiniz. Zira doğanın pastel tonları öyle göz alıcı ki, göle ulaştığınızda dahi gölün yemyeşil rengi karşısında sadece hayranlık duyabiliyorsunuz.

Kaçırmayın! Kışın çoğu zaman donmuş bir şekilde olan göl, yazları çözüldüğünde dupduru ve tertemiz görüntüsüyle ortaya çıkıyor. Farklı farklı balıkların yüzdüğü büyüklü küçük göllerin olduğu alanda harika fotoğraflar çekebilir, unutamayacağınız bir gün geçirebilirsiniz.

  • Adres: 08790 Pınarlı, Şavşat/Artvin
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

19. Kars

Kars

Burası neresi? Kars, Türkiye’nin belkide en soğuk illerinden biridir ancak bu sizi yanıltmasın; çünkü kayak merkezleri ile tatilinize kaldığınız yerden devam edeceksiniz. Türkiye – Rusya savaşının merkezinde bulunarak oldukça önemli bir konuma sahip olan Kars, ülkemizin en değerli ve en nadide şehirlerinden biridir. Belli bir süre Rus yönetimi altında kalan şehrin mimarisinde Rusya’nın izlerini görebilirsiniz. Bunun yanı sıra hem tarihi anlamda hem de turistik anlamda önemli bir noktada bulunan ve meşhur Doğu Ekspresi’nin son durağı olan Kars, yıl içerisinde milyonlarca kişi tarafından ziyaret edilmektedir.

Sizler de Ardahan’a gelmişken bu harika şehrin mistik havasını solumak için Kars’a mutlaka uğramalısınız. Üstelik Kars ile Ardahan arasında yalnızca 139 kilometrelik bir mesafe bulunup; yolculuk 1,5 ila 2 saat arasında tamamlanmaktadır. Yolculuk için şehirlerarası otobüs firmalarını tercih edebili veya özel araç kullanabilirsiniz.

Neden gitmeliyim? Türkiye’nin en görkemli kalelerinden birine sahip olması, kendine özgü geleneksel mutfağı ile harika bir seyahat noktası olup çıkıyor. Kışlık kıyafetlerinizi giyinin ve Kars’a doğru yolculuğa başlayın! Sarıkamış gibi önemli ilçeleri, Kars Kalesi gibi görkemli yapıları, birbirinden güzel yaylaları ile gören herkesi kendisine hayran bırakan Kars’ta görülmesi gereken pek çok yer sizleri bekliyor.

Kars’ın turistik noktalarını ve tarihi yapılarını daha ayrıntılı bir formda görmek ve detaylı bir tatil planı çıkarmak için Kars Gezilecek Yerler | 18 Gezi Noktası başlıklı yazımızı okumanız yeterli! Bunun yanı sıra Kars’ın mutfağında pişirilen yöresel lezzetlerin her biri hakkında bilgi almak için tıklayın: Kars Yöresel Yemekler | 20 Enfes Lezzet

Kaçırmayın! Kars’a havayolu ile ulaşım sağlayacak olanlar, şehir merkezine ve çevre ilçelere nasıl ulaşabileceklerini Kars Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım Rehberi başlıklı içeriğimizde tüm ayrıntılarıyla bulabilirler!

20. Erzurum

Erzurum

Burası neresi? Palandöken Kayak Merkezi’yle son yıllarda Türkiye kış turizmine büyük katkı sağlayan Erzurum, Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki en büyük şehirlerden biridir. Şehir, kuzeydoğusunda Ardahan, kuzeyinde Rize ve Artvin, batısında Bayburt ve Erzincan, güneyinde Bingöl ve Muş doğusunda Kars ve Ağrı ile sınır komşusudur.

Ardahan’a yakın gezilecek yerler listesine kesinlikle eklenmesi gereken Erzurum’un turizm açsından renkli bir çeşitliliğe sahiptir. Ardahan ile Erzurum arasında 227 kilometre mesafe bulunup; yolculuk yaklaşık 3 saat sürmektedir. Yolculuk için şehirlerarası otobüsler tercih edilebileceği gibi özel araç da kiralanabilir.

Neden Gitmeliyim? Kars kadar, soğuklarıyla bilinen bir diğer ilimiz Erzurum… Arkeolojik ve doğa güzelliklerini keşfe çıkmaya ne dersiniz? Birçok farklı toplulukları içerisinde barındıran ve her topluluğun ayrı ayrı kültürüne de yansıtmasıyla görülmeye değer bir şehirdir. Neredeyse her mevsim yapılacak bir şeyler bulabileceğiniz Erzurum’da; kışın kayak merkezlerine gidebilir, yazın yaylalarda serinleyebilir, ilkbahar aylarında ise doğa gezileri ve trekking yapabilirsiniz.

Erzurum’un tarihi zenginlikleri, turistik yerleri ve doğal güzellikleri hakkında detaylı bilgi almak için Erzurum Gezilecek Yerler | Görülecek En İyi 22 Yer ve Erzurum’un Tarihi Yerleri | 18 Etkileyici Yer başlıklı içeriklerimizi okuyabilirsiniz. Bu sayede detaylı bir tatil planı çıkarabilirsiniz. Peki, Erzurum’da neler yapılır? diye merak ediyorsanız, aradığınız tüm cevapları burada bulabilirsiniz: Erzurum’da Yapılacak Şeyler!

Dahası da var tabi ki… Erzurum’a gidip de meşhur cağ kebabı gibi yöresel lezzetlerinin tadına bakmadan dönmek olmaz! Bu lezzetler nelerdir, işte cevabı: Erzurum’un Yöresel Yemekleri | 12 Parmak Isırtan Lezzet…

Kaçırmayın! Erzurum’a havayolu üzerinden ulaşım sağlayacak olanlar, şehir merkezine ve çevre ilçelere nasıl ulaşabileceklerini Erzurum Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım Rehberi başlıklı içeriğimizde tüm ayrıntılarıyla bulabilirler!

21. Ağrı

Ağrı

Burası neresi? Adını heybetli Ağrı Dağı’ndan alan şehir, Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki en ilgi çekici ve en soğuk şehirlerden biridir. Ağrı, doğusunda İran, kuzeybatısında Erzurum, kuzeyinde Kars, güneybatısında Muş ve Bitlis, kuzeydoğusunda Iğdır güneyinde ise Van ile sınır komşusudur. Soğuk olmasına rağmen içerisinde pek çok güzellik barındıran bu şirin şehre mutlaka uğramalısınız. Zira Ardahan ile Ağrı arasında yalnızca 275 kilometre mesafe bulunuyor. Yolculuk ise aşağı yukarı 3,5 ila 4 saat arasında sürüyor. Yolculuk için genellikle şehirlerarası otobüs firmaları kullanılıyor.

Neden Gitmeliyim? Türkiye’nin en yüksek dağına ev sahipliği yapan şehir, ismini bu dağdan alıyor. Ağrı Dağı’nın üstünde hiç eksilmeyen bir kar düşünün… Üstelik dağcılık ve yürüyüş sporları da yapabiliyorsunuz. Turistler tarafından fazla ilgi görmesinin bir nedeni de, kayak sporuna elverişli olmasıdır. Özellikle Ağrı Dağı için daha çok merak edilip ziyaret edildiğinin altını çizelim.

Ağrı Dağı dışında; ovaları, gölleri, kaplıcaları ve geçmişten kalan tarihi esintileriyle Ağrı gezintiye çıkmak için ideal bir rota. Ağrı’nın turistik yerleri, tarihi zenginliği ve doğal güzellikleri hakkında daha bilgi almak istiyorum diyorsanız, Ağrı’da Gezilecek Yerler | Görülmesi Gereken 17 Yer ve Ağrı’nın Tarihi Yerleri | 6 Tarihi Nokta başlıklı yazılarımızı okumanız yeterli!

Kaçırmayın! Eğer yolunuz düşerse Ağrı’nın yöresel lezzetlerinin tadına bakmayı sakın unutmayın! Şehre havayolu üzerinden ulaşım sağlayacaksanız Ağrı Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım Rehberi başlıklı içeriğimizi mutlaka okumalısınız.

*Ardahan Gece Hayatı

Tahmin edersiniz ki Ardahan’da kayda değer bir gece hayatı mevcut değil. Lakin yine de gece vakit geçirebileceğiniz mekanları sizler için ayrıntılı olarak bir araya getirerek bir içerik oluşturuyoruz. Ardahan gece hayatı başlıklı yazımız çok yakında burada olacak. Sadece beklemede kalın!

*Ardahan’da Alışveriş

Ardahan’dan ne almanız gerektiğini ve nereden alışveriş yapabileceğinizi açıkladığımız yazımız çok yakında burada olacak. Ardahan Alışveriş Rehberi adı altında yayınlayacağımız içerikte merak ettiğiniz her sorunun cevabını bulacaksınız!

*Ardahan’da Yapılacak Şeyler

– Yapmadan Dönmeyin

Ardahan’a gelmişken, Artvin sınırlarında yer alan doğa harikası milli parkları ziyaret edebilir, ya da kışın aylarca buz tutmuş bir şekilde kalan Çıldır Gölü’nde unutamayacağınız bir gezintiye çıkabilirsiniz.

– Günübirlik turlarla Ardahan ve çevresini keşfe çıkın!

– Konaklamalı turlara katılarak Doğu Anadolu coğrafyasını keşfedin!

– Doğa turları ile hem gezi hem sağlık!

*Şehir içi Ulaşım

Ardahan’da şehir içi ulaşım için otobüs, minibüs ve taksilerden faydalanabilirsiniz. Ardahan’da halk otobüsü, minibüs ve dolmuş gibi toplu taşıma vasıtalarıyla çevre ilçelere haftanın yedi günü kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz. Lakin araçların kalkış saatleri yolcu sayısına göre değişkenlik gösterebilir. Bunların yanı sıra dilerseniz şehirde bulunan Rent a Car firmalarından özel araç kiralayabilirsiniz.

Ardahan gezilecek yerler başlıklı içeriğimiz burada sonlanıyor. Eksik gördüğünüz ve eklemek istediğiniz her bilgiyi, fikir ve görüşlerinizi aşağıdaki yorum kutucuğuna yazarak bizlere ulaştırabilir, bu sayede içeriğimizi geliştirmemize yardımcı olabilirsiniz. 

Yorum yapın

Bizi Takip Edin