Bartın Gezilecek Yerler | En Popüler 42 Gezi Noktası!

*Hap Niteliğinde Bilgiler

Şehir Hakkında; Karadeniz Bölgesi’nin batı tarafından bulunan bir il olup, 1991 senesinde Zonguldak‘tan ayrılarak 74. il olmuştur. 59 kilometrelik bir sahil şeridine sahip olan Bartın, kendisiyle aynı adı taşıyan Bartın Çayı ile çevrelenmiştir. Toplamda dört ilçe, sekiz belde ve 265 de köyü olan il, yaklaşık olarak 193 bin kişilik nüfusa sahiptir.

Kaç Günde Gezilir; Bartın için 2-3 gün ayırmanız yeterli olacaktır. Eğer Bartın’ın plajlarını es geçecekseniz ve hızlı bir tur gerçekleştirmek isterseniz de 1 günlük bir Bartın gezi planı sizi memnun edebilir.

Ziyaret İçin En İyi Zaman; Karadeniz ikliminin hakim olarak görüldüğü Bartın’da hemen hemen her mevsim yağış görülmektedir. Yaz ayları serin kış ayları ise ılık geçmektedir. Ziyaret için en uygun zaman ise haziran, temmuz ve ağustos aylarıdır.

Müze Kartları; Türkiye’nin çoğu ilinde geçerli olan ve ücretsiz giriş yapabilmenizi sağlayan Müzekart ile Bartın’da yer alan turistik yerleri ziyaret edebilirsiniz.

Havalimanı Merkez Ulaşım; Zonguldak Çaycuma Havalimanı’ndan belirli bir ücret ödeyerek Bartın merkeze 1 saat 20 dakikalık bir yolculuğun ardında ulaşabilirsiniz.

Ne Yenir; Pumpum çorbası, yumurtalı isbut, tavuklu köy böreği, tirit ve unlu ispit dolması gibi leziz yemeklerin detaylı bilgisini ve daha fazlasını öğrenmek için Bartın yöresel yemekler yazımıza göz atabilirsiniz.

*Bartın Gezilecek Yerler Videosu

*En Popüler Yerler 

-Simgesel Yapılar

1-Edhem Ağa Konağı

Edhem Aga Konağı
Görsel Kaynak: amasya.com.tr

Burası neresi? Bartın’daki önemli sivil mimari örneklerinden olan konak, ilk Müslüman tüccarlardan olan Edhem Ağa tarafından konaklama amacıyla kullanılmıştır. Osmanlı döneminden kalma önemli tarihi yapılardan biri olan Edhem Ağa Konağı, geçmişte birkaç defa restore edilmiştir.

Konağın yapımının 1889 senesinde gerçekleştiği tahmin edilmektedir. 1 yıl gibi bir süre içinde yapımı tamamlanan konak, Amasra ilçesinde bulunmaktadır ve Bartın şehir merkezine 17 kilometre uzaklıkta yer almaktadır.

Neden gitmeliyim? Günümüzde konağın iç kısmının gezilmesine müsaade edilemiyor olsa da konağı dış kısımdan inceleyebilir ve fotoğraflarını çekebilirsiniz.

2-Amasra Deniz Feneri

Amasra Deniz Feneri

Burası neresi? Karadeniz’deki en eski deniz feneri olma özelliğine sahip olan Amasra Deniz Feneri, Amasra gezilecek yerler listesinin ilk sıralarında görülmesi gereken noktalardan biridir. 1863 yılında inşa edilen ve o günden beri denizcilere yol gösteren fener, deniz seviyesinden 77 metre yüksekliktedir.

Fenerin yan kısmında ise 3 metre yükskliğinde bir lojman bulunmaktadır. Fenerin aksamadan çalışması 4 kuşaktır aynı aile mensupları tarafından gerçekleştirilmektedir. Şu anda da lojmanda kalan Ahmet Demirci fenerin bakım ve onarımını üstlenmiş durumdadır.

Neden gitmeliyim? Amasra Deniz Feneri, sunduğu muhteşem manzara ile Bartın’daki en güzel seyir noktalarından biridir. Bu nedenle burası, özellikle romantik bir ortam arayanlar için keşfedilmesi gereken önemli bir yerdir.

-Seyir Noktaları

3-Ağlayan Ağaç 

amasra ağlayan ağaç

Burası Neresi? Boztepe’de bulunan Ağlayan Ağaç, içerisinde bulunan çay bahçesi de bölgenin isminde almıştır. Peki ağacın ismi nereden geliyor derseniz; 300 ile 350 yıllık selvi ağacı deniz ve havadan almış olduğu nemi, ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde yağmur damlası şeklinde geri verir. Bu nedenle ilkbahar ve sonbahar aylarında görülmeyi hak eden bir yer.

Neden Gitmeliyim? Burayı işleten çay bahçesi de, bulunduğu konum itibari ile harika bir manzaraya ev sahipliği yapıyor. İçeceğinizden birkaç yudum alırken karşınızda yer alan;  Tavşan Adası, Atatürk Tepesi ve Büyük Limanı seyredebilir ve denizin keyfini sürebilirsiniz. Karşınızda ki bu güzellikleri daha iyi görebilmeniz için çay bahçesinden dürbün kiralayabilirsiniz.

Kaçırmayın! Dönerken yolun kenarına kurulan standlarda yerli yöre halkının el işçiliği ile yapılan ürün ve yiyeceklerinden satın alabilirsiniz.

4-Bakacak Tepesi

bakacak tepesi

Burası Neresi? Amasra‘nın tüm güzelliğini ayaklar altına seren Bakacak Tepesi, yaz dönemlerinde oldukça yoğun ziyaretçi sayısına ulaşmaktadır. Buranın hikayesi; Fatih Sultan Mehmet’in, “Lala Lala Çeşhm-i Cihan Bu Mu Ola?” diye bahsettiği yerdir. Tepede bir dürbün bulunuyor, dürbünle marinayı, yelkenli gemileri ve balıkçı tekneleri gözlemleyebilirsiniz. Közde yapılan veya haşlanmış mısırlardan yiyerek anın keyfini doyasıya yaşayın.

  • Konum: Kaleiçi, Gen. Mithat Ceylan Cd. No:69, 74300 Gömü/Amasra/Bartın
  • Yol tarifi al >

-Plajlar, Koylar

5-Yardibi Plajı

Yardibi Plajı
Fotoğraf: Murat Kahraman

Burası neresi? Oldukça temiz bir denize sahip olan Yardibi Plajı’nda kamp kurulabilecek yerler de bulunuyor. Plajı biraz taşlı olsa da güzel bir ortam sunması nedeniyle ziyaretçiler Kurucalişe ilçesindeki bu plajı sıklıkla tercih etmektedir.

Neden gitmeliyim? Yardibi Plajı da Bartın’daki diğer plajlar gibi özellikle bakirliği koruması ve doğal bir ortam sunması nedeniyle çok sevilmektedir. Plajın üst kısmındaki çam ağaçlarının olduğu kısım ise gölgelik alan olarak değerlendirmek ve piknik yapmak için tercih edilebilecek güzel bir konumda bulunmaktadır.

6-Kapısuyu Koyu

kapısuyu koyu

Burası Neresi? Bartın’ın kıyı ili Kurucaşile’ye 3 kilometre uzaklıkta yer alan plaj, ismini yer aldığı Kapısuyu Köyü’nden almıştır. 1 kilometrelik uzunluğa sahip plajıyla çevredeki il ve ilçelerden yoğun ziyaretçi ilgisi ile karşılaşıyor.

Neden Gitmeliyim? İnce kum ve dalgalı denize sahip Kapısuyu, etrafını çevreleyen yeşil alanlarıyla doğal bir ortam sunuyor. Bir derinleşip bir sığlaşan denizi çocuklu aileler ve yüzme bilmeyenler için tercih noktası oluşturuyor.

Ayrıca; Plajda şemsiye-şezlong kiralayabileceğiniz ve yiyecek-içecek ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz işletmeler mevcut. konaklamak için az sayıda bulunan pansiyonları tercih edebilirsiniz.

7-Güzelcehisar Koyu

güzelcehisar koyu

Burası Neresi? Karadeniz Bölgesi’nin en büyük sahilleri arasında başı çeken yerler arasında Güzelcehisar Koyu yer alıyor. Çevresinde herhangi bir yerleşim yeri olmayışı sebebiyle bu denli doğal ve güzelliğinden bir şey kaybetmeyerek günümüze kadar gelebilmiş.

Bartın yöre halkının çok fazla tercih ettiği plaj da burada yer alıyor. Özellikle tercih edilen aylar temmuz ve ağustos aylarıdır. İnce kum yapısına sahip olup, deniz sığ başlayarak ileri doğru gittikçe derinleşiyor. Koy Doğal Sit Alanı olarak ilan edilip koruma altına alınmıştır. Şezlong ve şemsiye hizmeti bulunmuyor, iş başa düşüyor yani. Kendi eşyalarınızı kendiniz getirmeniz gerekiyor.

8-İnkumu Plajı

inkumu plajı

Burası Neresi? Doğa ile denizin kavuştuğu İnkumu Plajı, hoş bir güzelliğe sahiptir. Temmuz ve ağustos ayları denize girmeniz için en uygun zamandır ancak çok yoğun olduğunu belirtmeliyim. Kasım ve mayıs ayları daha sessiz ve sakindir tabi su oldukça soğuktur. Tipik Karadeniz özelliğini taşıyan deniz dalgalıdır. Eğer yüzme bilmiyorsanız çok açıklarda yüzmemeniz konusunda uyarmalıyım!

Neden Gitmeliyim? Bölgede konaklayabileceğiniz otel ve pansiyon seçenekleri mevcutken bunların yanı sıra yiyecek ve içecek ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz işletmeler de yer almaktadır. Şemsiye ve şezlong hizmeti de sağlanıyor olup, üstünüzü değiştirebileceğiniz kabinleri makul bir fiyata kullanabilirsiniz. İğne yapraklı çam ormanlarının altında bulunan piknik alanlarında mangal keyfi yapabilirsiniz.

  • Adres: 74000 Karasu/Bartın Merkez/Bartın
  • Giriş Ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

9-Amasra Plajı (Çakraz Plajı)

çakraz plajı

Burası Neresi? Diğer bilinen adıyla Çakraz Plajı, 1 buçuk kilometre uzunluğundadır. Çevresinde konaklayabileceğiniz tüm seçenekler mevcutken, bunlarda yeme-içme ve eğlece ihtiyaçlarınızı karşılayabilmektedir. Plajın yakınında kamp yapabileceğiniz uygun noktalar yer almaktadır.

Karadeniz denizi insanı yoran dalgalara sahiptir. Bu sebeple yorucu bir yüzmenin ardından sapsarı kumlar da uzanarak güneşin keyfini çıkartabilirsiniz. Amasra’ya yarım saatlik uzaklıkta yer alan plajda şemsiye ve şezlong kiralayabileceğiniz bir işletme ve lokanta bulunuyor. Tuvaletleri kullanmak ücretlidir.

10-Delikli Şili

delikli şili

Burası Neresi? Bartın’ın Amasra ilçesinde yer alan Delikli Şili, yarımada görünümüne sahip olup plaj doğu kısmında bulunmaktadır. Buranın hikayesi; antik çağlarda “Demir Atlar Ülkesi” anlamına gelen Paflagonya deniyormuş. Burada atlı birlikleriyle popüler olan Enetliler yaşamıştır. Birtakım tarihçiler tarafından Büyük İskender, Fatih Sultan Mehmet ve Yavuz Sultan Selim’e ait atların bu topraklarda yetiştirildiğini ifade etmektedirler.

Balıkçılığın yapılabileceği bir alan olan Amasra Delikli Şili yamaç paraşütü içinde oldukça elverişlidir. Kayanın ortasına açılmış delik, Bartın’da görüp görebileceğiniz en değişik doğa harikalarından bir tanesidir. Denilene göre ismini, birbirlerini seven Delkianus ve Shilla isimlerindeki iki gençlerden alan Delikli Şili’nin önünden geçerken dilek dilenilen bir yer haline gelmiştir.

11-Karaman Koyu

karaman koyu

Burası Neresi? Bartın’a 50 kilometre uzaklıkta bulunan Karaman Plajı, Kurucaşile ilçesine yakın konumda yer alıyor. Kayalıklardan oluşan koyun uzunluğu 400 metre kadar bir alanı kapsamaktadır. Huzurlu bir ortam sunan koya, tekneler aracılığıyla da ulaşabilirsiniz. Huzurlu bir ortam arıyorsanız mutlaka burayı tercih ederek denizin keyfini çıkartabilirsiniz.

12-Büyük Liman Plajı

büyük liman plajı

Burası Neresi? Bartın’ın en yoğun olarak seçilen plajlarından Büyük Liman Plajı, yaz aylarında tabiri caizse tıklım tıklım oluyor diyebilirim. Hatta öyle ki bu ziyaretçi sayısından dolayı deniz kirliliği artmaktadır. Özellikle temmuz ayında burası denize girmek için daha elverişlidir. Büyük bir ticari katkısı olan limanda kömür ihracatı yapılıyor olup bunun yanında turizm ve ticari gemiler burayı tercih etmektedir. Sahilde keyifli bir yürüyüş yaparak yaz akşamlarınızı keyiflendirebilirsiniz.

13-Göçkündemirci Köyü Plajı

Burası neresi? Amasra ilçesinde bulunan plaj, Bartın şehir merkezinden 37 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Plaj, özellikle Bartın merkezdeki ziyaretçiler tarafından günübirlik denize girmek amacıyla tercih edilmektedir. Plaj çevresinde herhangi bir tesisleşme bulunmadığından burayı tercih edecek ziyaretçilerin yiyecek ve içeceklerini yanlarında getirmeleri tavsiye edilmektedir.

Neden gitmeliyim? Göçkün Plajı, denize girmek için tercih edilebileceği gibi kamp yapmak ve şnorkelli dalış ile su altı manzaralarını fotoğraflamak isteyenler için tercih edilebilecek yerler arasında bulunmaktadır. Bununla birlikte plaj bölgesinin hizmet konusunda yeterli ilgiyi görmediğini ve bu nedenle etrafın temizlik vs. gibi konularda yetersiz kaldığını da belirtmek isteriz.

14-Hatipler Plajı

Hatipler Plajı
Fotoğraf: Kitabe Hayat

Burası neresi? Mugada Köyü’ne yakın bir konumdaki Hatipler Köyü Plajı, Bartın şehir merkezinden yaklaşık 23 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Buradaki deniz suyu da diğer plajlarda olduğu gibi oldukça berrak ve insanı yüzmeye teşvik eden cinsten. Hatipler Plajı’nı ziyaret ettiğinizde denize girebilir, kamp yapabilir ve sessizliğin keyfini çıkarabilirsiniz.

Hatipler Plajı’na geldiğinizde ihtiyaçlarınızı yanınızda getirmeniz faydalı olacaktır. Bununla birlikte acil ihtiyaçlarınız için köydeki kahvehaneyi, mini bakkalı ve 1 adet büfeyi değerlendirebilirsiniz. Deniz suyunun temiz oluşusu ise ziyaretçiler için Hatipler Plajı’nı ayrı bir cazip kılıyor.

Neden gitmeliyim? Güvenlik konusunda tedirgin olmadan girebileceğiniz temiz, berrak, sığ ve ılık bir deniz arıyorsanız Hatipler Plajı’nı Bartın gezi listesine eklemelisiniz.

15-Akkonak Köyü Plajı

Akkonak Köyü Plajı Kamp Alanı

Burası neresi? Sıcak yaz aylarında Bartın’da serinleyebilecek bir yer arıyorsanız Akkonak Köyü’nde bulunan Akkonak Köyü Plajı’nı da mutlaka ziyaret etmelisiniz. Plajın yapısı çakıl taşlıdır. Plaj çevresinde kamp yapılabilecek yerler bulunmaktadır. Akkonak Köyü’nden plaja kısa bir yürüyüşle ulaşmak mümkün olmaktadır.

Neden gitmeliyim? Çocuğunlukla dalgasız bir suya sahip olan Akkonak Köyü Plajı, bu özelliği sayesinde gerek profesyönel yüzücüler için, gerekse de acemi yüzücüler ve çocuklu aileler için Bartın’daki önemli yüzme duraklarından biridir. Tabi buraya gelirken çok büyük beklentilere girmemek gerektiğini de belirtmek isteriz.

16-Mugada Sahili

mugada sahili

Burası Neresi? Yine Bartın’da bilinen koylarından biri olan Mugada Sahili, sahip olduğu doğası bakımından huzura kavuşabileceğiniz bir yer. Girişleri ücretsiz olan Mugada Sahilinde, soyunma kabinleri ve duş alanları mevcut. Tüm temel ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz market ve yeme-içme mekanlarının da bulunduğu yerde, hoş vakit geçirebilirsiniz. İnkumu’na giderken Güzelcehisar ilçesine uzanan yola saptığınızda 20 dakika kadar ilerledikten sonra ulaşım sağlayabilirsiniz.

-Adalar

17-Tavşan Adası

tavşan adası

Burası Neresi? Bölgenin önemli yerleri arasında yer alan Tavşan Adası, Amasra Kemere Köprüsü’nün tam karşısında konumlanmaktadır. Karayla hiç bir bağlantısı bulunmayan  adada, Cenevizliler kalan Bizans Kilisesi bulunuyor. İsmi, uzun zaman önce halk tarafından adaya bırakılmış olan ve hala var olan tavşanlardan almaktadır.

Adanın en uç kısmında bulunan bir kaya kavuğunun şöyle bir hikayesi var; eski zamanlarda hastalık geçiren insanlar, buraya gelerek iyileşeceklerini umarlarmış. Diğer bir ucunda ise mağara bulunuyor. 70 metre uzunluğuna sahip olup, yüzerek geçebilirsiniz.

18-Boztepe Adası

Boztepe

Burası neresi? Amasra Denzi Feneri ve Ağlayan Ağaç gibi Bartın’ın görülmesi gereken önemli yerlerin olduğu Boztepe Adası, kesinlikle ziyaret edilmeye değer yerler arasındadır. Muhteşem fotoğraflar çekebileceğiniz Boztepe Adası, şehrin en popüler yerlerinden biridir.

Neden gitmeliyim? Özellikle gün doğumu ve gün batımı esnasında şahane kareler yakalabileceğiniz Boztepe Adası, Bartın’da mutlaka görülmesi gereken yerlerden bir tanesidir.

*Doğa İçinde Gezilecek Yerler 

-Parklar, Yeşil Alanlar

19-Balamba Tabiat Parkı

balamba tabiat parkı

 

Burası Neresi? Bartın merkezde yer alan Balamba Tabiat Parkı, 1 kilometrelik bir uzaklıkta yer aldığı için yürüyüş yaparak dahi ulaşım sağlayabilirsiniz. On üç bin hektar büyüklüğe sahip tabiat parkı içerisinde, yok yok desem yeridir. Çocuklar için oyunları, yürüyüş parkurları, piknik alanları, voleybol sahası, yeme-içme ihtiyaçlarınız için restoran ve çay bahçesi ve çeşitli organizasyonların yapıldığı alanlara sahip park siz ziyaretçilerini bekliyor.

Neden Gitmeliyim? Şehir merkezi ortasında doğa ile iç içe geçebileceğiniz harika bir ortam sunuyor. Gerek aileniz ile birlikte gerek arkadaşlarınızla, sevdiklerinizle şöyle güzel bir kahvaltı veya piknik yaparken varsa küçük yaştaki miniklerimizin neşeyle eğleneceği bir gün sizi bekliyor burada. Saat fark etmeksizin gün içerisinde köy gözlemesi, su böreği serpme ekmeğinin tadına bakabilirsiniz.

  • Konum: Çaydüzü, 56. Sk. No:11, 74200 Bartın Merkez/Bartın
  • Yol tarifi al >

20-Ahatlar Tabiat Parkı

ahatlar tabiat parkı

 

Burası Neresi? Bulunduğu köy ile aynı ismi taşıyan park, 2011 senesinde tabiat parkı olarak ilan edilmiştir. Herhangi bir belirli alan çevrilmemiş olup, sınırları belli değildir. Bu sebeple bulmakta veya anlamakta zorlanabilirsiniz. Köyün içinde bulunan eski bir yerleşim alanının bittiği noktada parkında bitiş tabelasını göreceksiniz. Dilediğiniz gibi piknik, yürüyüş ve doğa sporları yapabilir biraz daha aşağıya doğru ilerlerseniz denize kenarına kadar inebilirsiniz.

21-Küre Dağları Milli Parkı

küre dağları milli parkı

Burası Neresi? Karadeniz’in batısında yer alan Küre Dağları’nda yer alan milli park, plato özelliğindedir. Milli parkın yüz ölçümü 37 bin 753 hektar, çevre bölgesi ise 134 bin 366 hektardır. Parkın içerisinde doğru herhangi bir yerleşim yeri mevcut değildir. Bartın Çayı’ndan başlayan batı sınırı, 300 kilometrelik bir mesafenin ardından doğuda ki Kızılırmak’a kadar uzanmaktadır. Bir diğer adıyla “İsfendiyar Dağları” olarak bilinen Küre Dağları’nın kuzeyinde Karadeniz’e, güneyinde ise Gökırmak’a kadar ulaşmaktadır.

Dağların içerisinde; orman, akarsu, çayır ve mera, maki, kayalık alanlar ve mağaralar, kıyı ve geleneksel tarım alanları gibi çeşitlilik bulunuyor. Küre dağı sınıfına giren dağların en yüksek uzunluğa sahip dağları 2019 metre yüksekliğiyle Devrekani ve Abana arasında yerleşik Yaralıgöz Dağı’dır.

Yalnızca barındırdığı bitki ve hayvan zenginli değil, yaşam alanları da oldukça ilgi çekici hal alıyor. Milli parkın içerisinde; doğal ormanlar, mağaralar, kanyonlar, şelaleler, jeolojik özellikleri ve yaban hayatı ile milli park statüsünde olması için fazlasıyla yeterli şeylere sahip.

Dünya Doğayı Koruma Vafkı tarafından 1998 yılında koruma altına alınan Küre Dağları, 2000 yılında milli park statüsü olarak kabul edilmiştir. İçerisinde ki çeşitli kanyon ve şaleler başta olmak üzere keşfedebileceğiniz çoğu şey mevcut. Burada kamp yapabileceğinizi de belirtmeliyim.

22-Gazhane Parkı

Gazhane Parki
Görsel Kaynak: Tolga Demirci

Burası neresi? 11 bin m²’lik geniş bir alana yayılmış olan Gazhane Parkı, Bartın’da sevgilinizle ya da arkadaşlarınızla gidip dinlenebileceğiniz, oturabileceğiniz güzel yeşil alanlardan biridir. Şehrin popüler parklarından biri olan Gazhane Parkı, Bartın’ın merkezi noktalarından birinde bulunuyor. Park içinde yürüyüş yolları ve bisiklet sürebileceğiniz parkurlar da vardır.

Neden gitmeliyim? Süs havuzlarıyla ve birbirinden güzel bitkilerle bezenmiş Gazhane Parkı, Bartın gezisi sırasında dinlenmek için uğrayabileceğiniz güzel peyzaja sahip parklar arasında bulunuyor. Parkın içerisinde sergilenen gemi ise ziyaretçilerin ilgisini çeken unsurlardan bir diğeridir. Parkta aynı zamanda yıl içinde zaman zaman çeşitli kültürel ve sanatsal etkinlikler de gerçekleştirilmektedir.

  • Adres: Kırtepe, Gümrük Sk. No:37, 74100 Bartın Merkez/Bartın
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

23-Çağlayan Piknik Alanı

caglayan piknik alani

Burası neresi? Muhteşem doğal güzelliğiyle dikkat çeken Çağlayan Piknik Alanı, özellikle hafta sonları aileler tarafından piknik yapmak ve doğanın tadını çıkarmak için tercih edilen yerlerin başında geliyor. Çağlayan Piknik Alanı, Bartın şehir merkezinden sadece 20 dakikalık bir minibüs yolculuğu uzaklıkta bulunmaktadır. Çocuk parkı, piknik alanları ve tuvalet gibi imkanları küçük olmasına rağmen Çağlayan Piknik Alanı’nı sorunsuz bir şekilde piknik yapılabilecek yerlerden biri haline getiriyor.

Neden gitmeliyim? Birbirinden sevimli hayvanların yüzdüğü göletleri, koşu ve bisiklet yolları, nezih ortamı ile Çağlayan Piknik Alanı, Bartın’a gelenler için mutlaka görülmesi gereken yerler arasında bulunmaktadır. Piknik alanında aynı zamanda kahvaltı yapabileceğiniz kır lokantası tarzında işletmeler de bulunmaktadır.

-Şelaleler, Akarsular

24-Göldere Şelalesi

gölderesi şelalesi

Burası Neresi? Bartın’ın Kurucaşile’nin Kanatlı Köyü’nde bulunan Göldere Şelalesi, Karadeniz Bölgesi’nin en güzel yerinde bulunuyor. Yaklaştıkça şakır şakır akan şelalenin sesini duyarken vardığınızda göreceğiniz manzara karşısında mest olabilirsiniz. Buraya ücretsiz olarak girebilmeniz için araç yolundan 200 metre kadar yürüyerek yapabilirsiniz. Doğanın bahşettiği bu güzelliğin tadını çıkartın ve keyfinize bakın. Buz gibi akan sudan faydalanmayı ihmal etmeyin!

25-Ulukaya Şelalesi

ulukaya şelalesi

Burası Neresi? 20 metre kadar yükseklikten akan Ulukaya Şelalesi, Küre Dağları’nın yamaçlarında bulunuyor. Şelalenin döküldüğü noktada 30-40 metre büyüklüğünde bir gölet oluşmaktadır. Ulus Çayı ile birleşen şelale, oluşturduğu panoromik görüntü ile görülmeye değer bir nitelik taşıyor. Ulus ilçesinden 18 kilometre uzaklıkta yer alan Ulukaya Şelalesi’nde, herhangi bir işletme bulunmuyor.

Neden Gitmeliyim? Serinliğini daha yanına gitmeden hissedeceğiniz doğal güzellikte, yaz aylarında su çekilirken kış aylarında seviyesi artmaktadır. Büyük bir taşın içerisinden doğan şelalede, denilene göre buraya gelip suyunu içen kişi için aşk acısını unuturmuş.

Kaçırmayın! Treeking seven doğa sporcuları için elverişli bir ortam sunan yerde, piknik yapma imkanına da sahipsiniz. Şelalenin bulunduğu Ulukaya Köyü’nde kurulan organik pazara uğramanızı tavsiye ederim.

26-Gergece Şelalesi

gergece şelalesi

Burası Neresi? Şelaleler ile bezenmiş Bartın’da görmeniz gereken bir diğer doğal güzellikte Gergece Şelalesi’dir. Amasra ilçesine 16 kilometre uzaklıkta yer alıyor olup, Yeşilkaya Köyü içerisinde konumlanmaktadır. Huzur verici özelliği ile harika bir manzara ev sahipliği yapmaktadır.

Neden Gitmeliyim? Doğanın kucağına yerleşmiş bu şelale de yürüyüş ve piknik yapabilirsiniz. Bartın geziniz sırasında mutlaka görmeniz gereken yerler arasında yerini alan Gergece Şelalesi’ne Uğurlar Köyü’nden yürüyüş yaparak ulaşım sağlayabilirsiniz.

27-Bartın Irmağı

bartın ırmağı

Burası Neresi? Bölgenin en önemli akarsuyu olan Bartın Irmağı, merkezde Gazhane Burnu’nda birleşen Kocaçay ve Kocanazçayı’ndan meydana gelmektedir. 15 kilometre kadar uzanan ve akan ırmak, Boğaz kısmında Karadeniz’e kadar ulaşmaktadır. Çayı; Arıt ve Mevren Derelerinden oluşan Kozlu Çayı ile birleşen Kışla Deresi, Akpınar ve Karaçay Dereleri Kocaçay’ı beslemektedir. Bartın Irmağı’nda beş yüz tonluk gemiler ile Karadeniz’den kent merkezine kadar ulaşım sağlanabilen bir akarsudur.

Neden Gitmeliyim? Bartın’ın ikonik yapılardan biri olan Bartın Çayı, kavisli çizgi halinde şehri yararak geçen göz alıcı bir ırmak. Tekne ile gezinti yapabileceğiniz ırmağın kenarında yer alan piknik alanlarında zaman geçirebilir, balık tutma keyfini yaşayabilirsiniz.

-Yaylalar

28-Uluyayla

ulu yayla

Burası Neresi? Bartın’ın Ulus ilçesine 27 kilometre uzaklıkta olan Uluyayla, Göktepe ile Ovacuma arasında eğimli bir arazide bulunuyor. Alabildiğince yeşili görebileceğiniz yayla, 86 bin hektar genişliğinde bir ormanlık alana sahiptir. Bu ormanda; sarıçam, kayın, titrek kavak, meşe ve gürgen ağaçlarının oluşturduğu sarılı, turunculu görüntüyle kartpostal görüntüsü oluşturuyor.

Yaklaşık olarak 3 kilometre genişliğe sahip yaylanın yamaçlarında, 30 kilometre uzunluğuna sahip Eldeş Vadisi bulunuyor. Özellikle profesyonel trekking yapanlar için oldukça uygundur. Mutlaka Bartın gezilecek yerler listenize güzel huzurlu bir gün için eklemenizi şiddetle tavsiye ederim.

29-Ardıç Yaylası

ardic yaylasi
Görsel Kaynak: Mehmet Şimşek

Burası neresi? 1500 metre yüksekliğe sahip Ardıç Yaylası, Ulus ilçesinde bulunmaktadır. Başta ardıç ve köknar olmak üzere yaylanın bitki örtüsü çok çeşitli ağaçlarla kaplıdır ve bu da yaylanın bol oksijenli bir havaya sahip olmasını sağlamaktadır. Yaylanın bulunduğu noktaya ulaşmak için Ulus ilçe merkezinden 33 kilometrelik bir yol katetmek gerekiyor.

Neden gitmeliyim? Özellikle ilkbahar aylarında canlanan doğasıyla birlikte Ardıç Yaylası, yeşillikler içinde doğa yürüyüşleri yapmak ve bol oksijenli havasını solumak için gidilmesi gereken yerlerden biridir. Yayla, aynı zamanda ismini aldığı ardıç kuşlarının çokluğu nedeniyle kuşları gözlemlemek için de tercih edilebilir.

30-Gezen Yaylası

Burası neresi? 1400 metre yüksekliğindeki Gezen Yaylası, Ulus ilçesinin Kumluca Beldesi’nde bulunuyor. Doğa yürüyüşleri için sıklıkla tercih edilen yayla, 2 hektarlık bir alanda bulunuyor. Zorlu yolları nedeniyle zaman zaman ziyaretçileri zorluyor olsa da buraya gelenler yolun bütün yorgunluğunu unutuyor. Yaylanın bulunduğu nokta, bölgenin diğer önemli yaylalarından biri olan Ardıç Yaylası’ndan 8 kilometre uzaklıktadır.

Neden gitmeliyim? Rehberli bir şekilde düzenlenen yayla turları esnasında Gezen Yaylası’nı da görebilir, ahşap yayla evlerini inceleyerek birbirinden güzel doğa fotoğrafları çekebilirsiniz.

-Mağaralar

31-Kemerli Mağarası

bartin kemerli magarasi

Burası neresi? Ulus ilçesinde bulunan Kemerli Mağarası, Bartın’ın görülmesi gereken doğal güzellikleri arasında bulunuyor. Küre Dağları Milli Parkı’nın bir parçası olan Kemerli Mağarası’nın yüksekliği 2 metre ve uzunluğu ise 18 metre kadardır.

Kemerli Dağları’na ulaşım için keyifli yürüyüş yolları yapılmıştır ve ziyaretçiler doğa ile iç içe bir yürüyüş sonucunda bu güzel mağaraya ulaşabilmektedir. Kemerli mahallesinden başlayan yürüyüş yaklaşık 40 dakika sürmektedir ve ziyaretçiler tarafından çok keyif alınan bir noktadır.

Neden gitmeliyim? Kemerli Mağarası ve mağaraya ulaşana kadar gidilen muhteşem yol ziyaretçileri adeta doğal güzelliklere doğuruyor. Bu da Kemerli Mağarası’nı doğa seven ziyaretçiler için Bartın gezilecek yerler listesine eklenmesi gereken yerlerden biri yapıyor.

32-Gürcüoluk Mağarası

gürcüoluk mağarası

Burası Neresi? Bartın’a 32 kilometre mesafede bulunan Amasra ilçesinin, Makaracı köyünde bulunmaktadır. Uzunluğu 169 metre uzunluğa sahip mağara, tek galeriden oluşmaktadır. İçerisinde barındırdığı damlataş sütunları odaları oluşturuyor olup; sarkıt, sütun ve dikitler sizi bambaşka yerlere götürecek.

Üçgen şeklini andıran Gürcüoluk Mağarası, 3-4 metre genişlikte olup 4-5 metre yüksekliğe de sahiptir. Toplamda 15 odadan oluşan mağara; gri, krem ve bej arasında değişen rengarenk oluşumlardan oluşması ilgi çekici kılmaktadır. Sıcaklık seviyesi düşüktür ve gezi yaptığınız sırada nefes almakta zorluk yaşayabilirsiniz. Bunun sebebi karbondioksit oranı fazladır. Öyle ki astım hastalarına iyi geldiği sanımaktadır.

33-Uluyayla Mağarası

Uluyayla, Bartın

Burası neresi? Uluyayla’da bulunan Uluyayla Mağarası, orta zorlukta bir yürüyüş parkuruyla ulaşılan, görülmeye değer doğal güzelliklerden biridir. Mağaranın iç kısmındaki temiz ve serin hava ziyaretçilerde bol bol nefes alma isteği uyandırmaktadır.

-Diğer

34-Lav Sütunları

lav sütunları

Burası Neresi? Tarihi ve doğayı iç içe görebileceğimiz Güzelcehisar, Bartın’a 17 kilometre uzaklıkta konumlanmaktadır. 80 milyon yıllık Lav Sütunları, volkanların bulunduğu bir yay şeklindeymiş. Bulgaristan’da başlayıp Gürcistan‘a kadar uzanan volkanlar serisini oluşturmuştur. Lavların soğuyarak kristalleşmesi üzerine kayaya dönüşmüş olup, soğuması ve katılaşması sonucunda büzülmüştür. Büzülen kayalar, gerilmiş ve çatlaklar meydana gelmiş, zamanla da çatlaklar giderek büyümüştür. 

Anltıgen, beşgen ya da dörtgen şekillerinden oluşan Lav Sütun’ları meydana gelmiştir. Türkiye’de Jeolojik Miras Envanteri Önerileri içerisinde yer alıyor olup, dünyada meydana gelen nadir doğal oluşumlardır. İçerisinde yer alan yürüyüş yolları, iskele ve seyir terası bulunan Lav Sütunları turistler tarafından ilgi çekmeyi başarıyor. 

35-Direkli Kaya

direkli kaya

Burası Neresi? Bartın Amasra’da bulunan Direkli Kaya, bölgede gezilecek en popüper noktalar arasında yer alıyor. 7 metre uzunluğa sahip olan Direkli Kaya’da, denizle bağlantısı olan havuz ve kayalarda oyulmuş basamaklar göz çarpmaktadır. Cenevizliler tarafından yapıldığı düşünülen yapının, denizi aydınlatmak ve gözetlemek için inşa edildiği bilinmektedir. Gün batımında güzel bir görüntüye ev sahipliği yapan yere uğramanızı tavsiye ederim.

*Yakın Tatil Yerleri

36-Güzelcehisar

güzelcehisar

Burası Neresi? Bartın’a bağlı el değmemiş güzelliğini hala korumakta olan Güzelcehisar  Köyü, Amasra ve İnkumu gibi daha popüler noktalara göre daha ayrı tutulmaktadır. Toplamda üç mahalleden oluşan tarihi mahallelerinin dar sokaklarında gezinti yapmayı ihmal etmeyin. Güzelcehisar’a şöyle bir tepeden bakıp manzarasının tadına varmak için kalesi ziyaret edilmeli!

Neden Gitmeliyim? Yukarıda bahsetmiş olduğum dünyada az sayıda görülen, 80 milyon yıllık lav sütunlarını yakından görmeli ve fotoğraflarını çekmeden buradan ayrılmamalısınız. Ve tabi ki Güzelcehisar’da bulunan adaya yüzerek ulaşabilir ve yalnızlığın keyfini bir süreliğine tadabilirsiniz. 🙂 Piknik ve kamp alternatiflerini değerlendirebilirken hali hazırda bulunan restoran ve kafeler de yiyecek-içecek ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz.

*Batın ile Güzelcehisar arası 12 kilometredir. 

37-Çakraz

çakraz

Burası Neresi? Amasra’ya 14 kilometre uzaklıkta yer alan Çakraz’un kuzeyini Karadeniz güneyini ise Küre Dağları ile çevrelenmektedir. Yüz ölçümünün büyük oranını orman ve tarım alanları ve köy yaşam alanları kapsamaktadır. Merkeze 20 dakika uzaklıkta yer alan Çakraz Plajı ile oldukça dikkat çekmektedir. Yeşil doğası ve masmavi rengi ile gelen ziyaretçilerine harika vakit geçirtmektedir.

Neden Gitmeliyim? Yüzmek ve güneşlenmek şöyle dursun yelkenciliğin, doğa sporlarının ve balıkçılık için ön plana çıktığı bölgede hem sakinliğin huzuruna varabilir hemde eğlenceli bir tatil geçirme fırsatı yakalayabilirsiniz. Karadeniz’in ihtişamlı görüntüsünü içerisinde barındıran Çakraz’a tekne yoluyla da ulaşabilirsiniz.

*Çakraz ile Bartın arası 39 kilometredir.

  • Konum: Kum, Cumhuriyet Cd. No:52, 74300 Amasra/Bartın

38-Safranbolu

safranbolu

Burası Neresi? Karadeniz’in Karabük iline bağlı olan Safranbolu, birbirinden güzel ahşap evleri, cami, han, hamam, çeşme, türbe, lonca çarşıları ile oldukça üne sahip bir bölgemizdir. Burada sırasıyla; Hititler, Frigler,  Lidyalılar, Persler, Helenistik Krallıklar (Pondlar), Romalılar, Selçuklular, Çobanoğulları, Candaroğulları ve Osmanlılar hüküm sürmüştür.

Neden Gitmeliyim? Bu devletlerden geriye; Cinci Hanı ve Hamamı, Köprülü Mehmet Paşa, İzzet Mehmet Paşa, Dağdelen, Hidayetullah ve Kaçak Camileri, İncekaya Su Kemeri, Eski Hükümet Konağı ve Saat Kulesi, tarihi çeşmeler ve Arastalar yer almaktadır.

Safranbolu UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınmış bir ilçedir. Koruma altına alınan eser sayısı 1500 olup, 90’lı yıllardan itibaren turizm açısından oldukça büyük etkisi olmuştur.  Terk edilmiş konaklar otel ve restorana çevrilmiş, eskimeye yüz tutmuş anıtlar, arnavut kaldırımlar yenilenerek günümüze kazandırılmıştır.

*Safranbolu ile Bartın arası 77 kilometredir.

39-Cide

cide

Burası Neresi? Anadolu topraklarında bulunan pek çok yer gibi Cide’ninde tarihi en az insanlığın tarihi kadar eski dönemlere dayanmaktadır. Homeros 2800 yıl önce yazmış olduğu İlyada Destanı’nda şundan bahseder; “Yüksek kültürlü Henetlerin yurdundan geçtik; Kiteros’tan Aycelos’tan”. Burada bahsedilen Aycelos Cide’dir.

1213 yılında Anadolu Selçukluların, 1460‘da Fatih Sultan Mehmet ‘in Kastamonu’yu almasıyla da Osmanlı İmparatorluğu’nun egemenliği altına girmiştir. Yıllar boyu, ipek yolu üzerinde önemli bir liman olma özelliğini korumayı başarmıştır.

Neden Gitmeliyim? 1868 yılında ilçe olan Cide’de tarih boyunca; Gagasların, Romalıların, Bizanslıların ve Osmanlıların yaşamış olduğu bilinmektedir. Hal böyle olunca bölgede bu devlerden kalan pek çok kale bulunuyor. Güble ve Gilivri arasında konumlanan alılar döneminde yapılmış olan Çoban Kalesi, Bizans döneminden kalan Timle Kalesi, yine Bizans döneminde inşa edilen Gazallı Kalesi meraklı gezginler tarafından görülebilir.

Ünlü yazar Rıfat Ilgaz’ın hayatının geçtiği evi de ziyaret edebilirsiniz bu şirin ilçede. Karadeniz’in muhteşem doğasını en güzel şekilde yansıtan yerlerden biri olan Cide’de var olan koylar, ormanlar görülmeye değer nitelik taşıyor.

*Bartın ile Cide arası 84 kilometredir.

40-Akçaova Köyü

Burası neresi? Akçaova Köyü, doğal güzellikleri ve muhteşem tarihi evleriyle bilinen küçük bir köydür. Yerel kültürü deneyimlemek ve huzurlu, rahat bir gezi yapmak isteyenler için burası Bartın gezi listesine dahil edilmesi gereken yerlerden biridir.

41-Kastamonu

kastamonu

Burası Neresi? Hitit İmparatorluğu ile başlayan tarihi, sonrasında Frigya ve Lidya Krallıklarının egemen olmasıyla MÖ 4. yüzyılda Perslerin hakimiyetine geçmiştir. Büyük İskender Anadolu ile beraber Kastamonu topraklarını Makedonya’ya katmıştır. İskender’in ardından hakimiyeti ele geçiren Pontus Krallığı MÖ 1. yüzyılda Romalılar tarafından bertaraf edildi. Uzun bir dönem Kastamonu sınırları içinde bulunan bölge, MS 395 yılında Roma’nın bölünmesiyle birlikte Bizans İmparatorluğu’na geçmiştir.

Neden Gitmeliyim? Ilıca Şelalesi, Kastamonu Arkeoloji Müzesi, Zımbıllı Tepe Höyüğü, Kerempe Feneri, Kastamonu Pompeipolis Antik Kenti, İnebolu Geriş Tepesi gibi daha nice gezebileceğiniz tarihi ve doğal noktaların yer aldığını söyleyebilirim. Detaylı bir liste yaparak medeniyetler şehri Kastamonu’yu gezmenizi tavsiye ederim.

*Bartın ile Kastamonu arası 152 kilometredir. 

42-Karabük

karabük

Burası Neresi? Batı Karadeniz Bölgesi’nde yer alan Karabük, Safranbolu evleri ve antik kentleri ile başlı başına bir turizm bölgesidir. Sanayinin simgesi haline gelmiş olan ilçe, Cumhuriyet’in ilk yıllarında Ulu Önder Atatürk tarafından alınan sanayileşme kararlarının ardından Türkiye’nin ilk demir-çelik tesisi açılmıştır.

Neden Gitmeliyim? Sahip olduğu tarihi yapılarıyla yalnızca ülkemizde değil dünyada üzerinde de oldukça popülerdir. Safranbolu Evleri, Bulak Mağarası, İncekaya Su Kemeri, Köprülü Mehmet Paşa Cami, Yenice Ormanları, Tokatlı Kanyonu, Hadrianapolis Antik Kenti, Yörük Köyü ve Sipahioğlu Konağı gibi gezebileceğiniz daha pek çok gezilecek nokta hakkında bilgi edinmek amacıyla Karabük’te gezilecek yerler yazımızda detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

*Bartın ile Karabük arası 87 kilometredir. 

*Yapılacak Şeyler 

-Yapmadan Dönme 

  • Amasra’nın meşhur canlı balığı ve salatasını yemeden,
  • Doğa yürüyüşleri yapmadan,
  • Güzelcehisar Lav Kayalarını yakından görmeden,
  • İnkumu’nda kulaç atmadan, DÖNMEYİN!

*Tarihi Yerler

Karadeniz Bölgesi’nin batı yönünde bulunan Bartın’da ilk yerleşimin ne zaman olduğuna dair kesin bir bilgiye rastlanamamaktadır. Bilinen ilk MÖ 14 yüzyılda Gaşkalar olduğu biliniyor. Hitit İmaparatorluğu’nun şahlanmaya başlanması ardından Gaşka hakimiyeti son bulmuştur. İmparatorluğun yıkılmasının ardından sırasıyla; Lydialılar, Persler, Makedonyalılar, Bithynia Krallığı ve Romalılar yöreye hakim olmuşlardır.

Roma Dönemi’nde Bartın ilinin askeri ve ekonomik yönden önem kazandığı bilinmektedir. MS 395 yılında ikiye ayrılan Roma İmparatorluğu’nun Doğu Roma kısmında kalmaktadır. Bizans hakimiyetinin hüküm sürdüğü ve 13. yüzyılda Türkilerin Anadolu’ya gelişinin ardından Bartın ve çevresi Candaroğulları Beyliği’nin hakimiyetine girmiştir.

1395 yılında Yıldırım Bayezid Candaroğulları Beyliği’nden almış ve ardından 1460 yılında Fatih Sultan Mehmet döneminde Osmanlı hakimiyeti altına girmiştir. Bunca hakimiyetin varlığını gösterdiği kentte; Küçük Kilise, Kemere Köprüsü, Kuşkayası Yol Anıtı, Amasra Kalesi ve Güzelcehisar Kalesi gibi görülmeye değer yapıları Bartın tarihi yerler yazımızda bulabilirsiniz.

*Alışveriş

Gittiğiniz bir gezi noktasında bölgenin kültürel yapısını en iyi anlayabileceğiniz yerler başında şüphesiz çarşıları geliyor. Bartın’ın Amasra ilçesinde Çekiciler Çarşısı’nda el yapımı ürünlerden, hediyelik eşyalara ve yerel ürünlere kadar her şeye rastlayabilirsiniz. Kendiniz ve sevdikleriniz için Bartın’a özgü hatıralıklar almayı ihmal etmeyin.

Kentte kurulan organik pazarlar da gezilecek bir diğer alternatif arasında yer alıyor. Kendi üretmiş oldukları ürünleri satan yöre halkının mekanı Galla Pazarı’dır. Her salı ve cuma günleri kurulan pazarı keyifle ziyaret edebilirsiniz.

*Şehir İçi Ulaşım

Bartın ilinde şehir içi ulaşım araçları olarak; halk otobüsleri, dolmuş ve taksi kullanılmaktadır. Halka otobüslerini kullanmak için akıllı karta sahip olmanız gerekiyor. Bunun yanı sıra ilçeler arasında hizmet veren minibüsler de mevcuttur.

İçeriğimiz son olaak 16.07.2023 tarihinde editörlerimiz tarafından güncellenmiştir. Siz de Bartın gezilecek yerler listemize katkıda bulunmak isterseniz bize yorum kısmından duygu ve düşüncelerinizi yazabilirsiniz.

“Bartın Gezilecek Yerler | En Popüler 42 Gezi Noktası!” üzerine 5 yorum

Yorum yapın

Bizi Takip Edin