*Hap Niteliğinde Bilgiler
Şehir Hakkında; Orta ve Doğu Karadeniz bölümünde, Samsun ile Giresun arasında konumlanan Ordu, Türkiye’nin en kalabalık otuzuncu şehridir. Sosyal, tarihi ve kültürel zenginliklerinin yanı sıra yemyeşil ormanları ve yaylaları, dağları, vadileri, şelaleleri, kumsalları ile daha pek çok doğal güzelliğine sahiptir. Her mevsim yerli ve yabancı birçok turist tarafından ziyaret edilen Ordu, köklü tarihi geçmişiyle de göz dolduruyor. Aynı zamanda trekking, yamaç paraşütü, avcılık ve kampçılık gibi doğa sporları yapmak için de en ideal yerlerden biridir.
Kaç Günde Gezilir; Ordu’nun güzellikleri çoğunlukla doğa harikası yerler olduğundan bu yerlerin tadını çıkarabilmek için daha uzun zamanlar ayırmanız gerekmektedir. Bu nedenle Ordu’ya geldiğinizde en az 2 veya 3 günlük bir Ordu gezi planı yapmanızı öneriyoruz.
Ziyaret Etmek İçin En İyi Zaman; Ordu’yu hem bahar hem de yaz aylarında ziyaret etmek oldukça uygundur.
Müze Kartları; Türkiye’nin birçok şehrinde geçerli olan Müzekart, Kültür Bakanlığı’na bağlı tüm müzelerde ücretsiz giriş yapma imkanı tanıyor.
Havalimanı Merkez Ulaşım; Bu konu hakkında daha kapsamlı bilgi için Ulaşım Rehberi yazımızı inceleyebilirsiniz.
Ne Yenir; Ordu’nun en meşhur lezzetlerini merak ediyorsanız, buyrun: Ordu’nun Yöresel Yemekleri yazımız!
*Ordu Gezilecek Yerler Videosu
*En Popüler Yerler
-Sembolik Yapılar
1. Kurul Kalesi
Burası neresi? Bayadı Köyü sınırlarında yer alan Kurul Kalesi, şehir merkezine 13 km mesafede konumlanıyor. Sivri bir kaya üzerine kurulu olan bu kale, antik bir yerleşme olup, birinci derece arkeolojik ve doğal sit alanıdır. Karadeniz Bölgesi’nde ilk arkeolojik kazı alanı olma özelliğine sahip Kurul Kalesi, Ordu’nun en sembolik yapılarından biridir. 2010 yılında yapılan kazı çalışmaları sonucunda, alanda 2300 yıl öncesine ait tapınak ve kale duvarlarına rastlanılmış.
Ordu Büyükşehir Belediye Başkanlığı katkısı ile kazı çalışmaları, 2016 yılına kadar devam etmiş. Bu tarihlerde yapılan kazı çalışmasında, kalenin kapısında mermerden bir Kibele Heykeli bulunmuş olup, bu heykel Helenistik dönemlerde Kibele Heykelleri arasında ilk in-situ örneği olmasıyla büyük önem taşır. 2018 yılında ise, Kibelenin Partneri olarak 3 heykel daha çıkarılmış. Kurul Kalesi, hem arkeolojik açıdan ayrı bir öneme hem de mükemmel bir Ordu manzarasına sahip olmasıyla dikkat çekiyor.
- Adres: Merkez, Bayadı Köyü, Ordu Merkez, Ordu
- Yol tarifi al >
2. Ablak Taşı
Burası neresi? Kabadüz ilçesinde yer alan Ablak Taşı, doğal bir teras olma özelliğine sahip. Yaylaya gelenlerin mutlaka ziyaret ettiği yerlerin başında gelen Ablak Taşı, orman içerisinde harika noktalardan biridir. Etrafı ladin ormanlarıyla çevrili olan bu yer, yüksekliği ile resmen büyülüyor. Geldiğiniz zaman, Ordu ve Giresun’un uçsuz bucaksız manzarasını ve Geçilmez Kanyonu’nu görebilirsiniz. Az bilinen bu yeri, kesinlikle Ordu’da gezilecek yerler listenize eklemelisiniz, bizden söylemesi. 🙂
- Adres: Yokuşdibi, 52020 Kabadüz/Ordu
- Yol tarifi al >
-Caddeler, Sokaklar
3. Kadılar Yokuşu
Burası neresi? Ünye ilçesindeki bu tarihi sokak, geçmişte Osmanlı kadılarının ikamet ettiği bir olması nedeniyle bu ismi almıştır. Geçmişte kadı adaylarının bu bölgede yetiştirildiği belirtilmektedir. Kadılar Yokuşu aynı zamanda Cumhuriyet döneminde de önemli sanatçılara ve edebiyatçılara ev sahipliği yapmıştır.
Yokuş boyunca görebileceğiniz birçok tarihi konak da kadılar tarafından yaptırılmış ve onlar tarafından ikamet yeri olarak kullanılmıştır. Sokak boyunca dizili olan taş döşemeli yollar ise burada yürüyenlerin kendisini adeta Osmanlı dönemindeymiş gibi hissetmesini sağlamaktadır.
Neden gitmeliyim? Çok değerli tarihi Ünye evlerinin dizili olduğu Kadılar Yokuşu, tarihi dokusu ve Osmanlı mimarisini yakından görme fırsatı sunması nedeniyle Ordu’daki önemli yürüyüş noktaları arasında bulunmaktadır.
- Adres: Kaledere, Kadılar Ykş. Sk., 52300 Ünye/Ordu, Türkiye
- Ziyaret saatleri: Gün boyu
- Yol tarifi al >
-Müzeler
4. Ünye Yaşayan Kültürel Miras Müzesi (Ünye Müze Ev)
Burası neresi? Tarihe ışık tutan eserlerin sergilendiği Ünye Yaşayan Kültürel Miras Müzesi’nde, birbirinden değerli eserler yer alıyor. Müzeyi ziyaret ettiğinizde, ilk etapta çocukluğunuza dönerek bir nostalji yaşayacağınızdan emin olabilirsiniz. Somut ve somut olmayan kültürel mirası araştırıp, gelecek nesillere aktarmak için sürdürülen bu çalışmalar herkesin hoşuna gidecek. Türkiye’de Unesco logosunu kullanan tek müze olan Ünye Müze Ev, aynı zamanda Kafkasya doğumlu Kaptan Server Bey’in evi olduğu için, ‘’Kaptan Evi’’ olarak da biliniyor.
Müze, Mimar Sinan ve Klasik Osmanlı mimarisinin izlerini taşıyarak, Türkiye’deki 60 evden biri olma özelliğine sahip. Tavan işçiliğinin ve vitray camlarının oldukça etkileyici olduğu müzede; halk tiyatrosu sergileniyor ve içerisinde Hacivat Karagöz oyunu, orta oyunu, meddah ve kukla oyunları oynanıyor. Ayrıca müzenin içerisinde; taşlık, ahır, haremlik selamlık odaları, gelin odası, kaptan odası, baş odası, mutfak, seki ve sofa bölümleri bulunuyor.
Neden gitmeliyim? Müzenin dışında ise; geniş bir bahçe, kuyu, çamaşır yıkama teknesi, Türk kahvesi köşesi ve geleneksel oyun alanları yer alıyor. Bu bahçede; ip atlayabilir, sek sek oynayabilir, niyet çekme gibi geleneksel oyunlar oynayabilirsiniz. Bu oyunları oynarken ya da oynayanları seyrederken, çocukluğunuza dönmemek elde değil!
Tüm bunlar dışında; Ünye’nin tarihi, türkülerini, masallarını, deyimlerini, fıkralarını, manilerini, halk inançlarını, bilmecelerini ve mutfağını keşfedip öğrenebilirsiniz. Kukla ve Karagöz gösterilerini seyredebilir, ebru sanatı ve ıhlamur baskı yapabilirsiniz. Türk kahvesi ve hikayelerini öğrenebilir, köy seyirlik oyunları, geleneksel çocuk oyunları ve geleneksel zeka, strateji oyunlarını oynayabilirsiniz.
- Adres: Hamidiye, Hacı Emin Caddesi, Aliçer Sk. No:2, 52300 Ünye/Ordu
- Çalışma saatleri: 09.00 – 17.00
- Telefon: (0452) 324 90 92
- Giriş ücreti: Ücretsiz
- Yol tarifi al >
5. Paşaoğlu Konağı Etnografya Müzesi
Burası neresi? Selimiye Mahallesi’nde Taşocak Caddesi ile Erkoçak Sokağı’nın birleştiği yerde bulunan Paşaoğlu Konağı, 1896 yılında Paşaoğlu Hüseyin Efendi tarafından yaptırılmış. Konağın taşları Ünye’den, ahşap malzemesi Romanya’dan getirilmiş olup, yapımını da İstanbullu bir usta gerçekleştirmiş. Üç katlı olan bu tarihi konak, aynı zamanda 19.yy sivil mimarimizin en güzel örneklerinden biridir.
Paşaoğlu Konağı, 1982 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı, Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından kamulaştırılmış ve hemen bir yıl sonra da onarılmaya başlanmış. Onarımı tamamlanan konak, 1987 yılında Paşaoğlu Konağı ve Etnografya Müzesi olarak hizmet vermeye başlamış. Konağın ilk katında etnografik eserler sergileniyor ve içerisinde silahlar, takılar, kadın ve erkek giysileri gibi eşyalar yer alıyor. İkinci katta ise; eski konak yapısına göre düzenlenen sofa, paşa nine odası, günlük oda, misafir odası, yatak odası ve yüklük gibi odalar bulunuyor. Sivil mimarimizin ender örneklerinden biri olan bu müzeyi, mutlaka ziyaret etmelisiniz.
Neden gitmeliyim? Müze hem etnografik ve arkeolojik eserleri incelemek hem de yaşayan konak bölümüyle geçmişte Ordu’daki ev yaşamının nasıl olduğunu incelemek için Ordu gezilecek yerler listesine mutlaka eklenmesi gereken yerlerden biridir.
- Adres: Selimiye, Taş Ocak Cd. No:22, 52100 Ordu Merkez/Ordu
- Telefon: (0452) 223 25 96
- Ziyaret saatleri: Her gün 08.00-17.00
- Giriş ücreti: Ücretsiz
- Yol tarifi al >
6. Bilal Köyden Açık Hava Basın Müzesi
Burası neresi? Türkiye’nin ilk köy gazetesini çıkaran merhum Bilal Köyden’in anısına açılan Açık Hava Basın Müzesi, Altınordu ilçesinin Düz Mahallesi’nde yer alıyor. Müzede; 1929 yılında ‘’Güzelordu’’ adıyla Ordu’nun kendi imal ettiği el yapımı tahta dizgi makinesi, Türkiye’nin ilk köy gazetesini çıkaran köyde ve kentte görev yapan merhum gazetecilerin fotoğrafları ve anıları sergileniyor. Ordu Belediyesi ve Ordu Gazeteciler Cemiyeti iş birliğiyle kurulan bu müzede, camla çevrilerek koruma altına alınan dizgi makinesi oldukça ilgi görüyor.
- Adres: Düz, Atatürk Blv. No:84, 52100 Altınordu/Ordu
- Ziyaret saatleri: Gün boyu
- Giriş ücreti: Ücretsiz
- Yol tarifi al >
7. Ters Ev
Burası neresi? Ters Ev, Antalya’da olduğu gibi, Ordu’da da yerli ve yabancı pek çok turist tarafından yoğun ilgi görüyor. 2019 yılında açılan Ters Ev, Altınordu ilçesinde 150 metrelik bir alan üzerinde yer alıyor. Boztepe’ye ulaşım için kullanılan teleferik hattının alt istasyonunun hemen yanında bulunan ev, iki kattan oluşuyor ve giriş bahçesi dahil bütün her şey ters bir şekilde dizayn edilmiş. Açıldığı ilk günden beri ziyaretçi akınana uğrayan Ters Ev’de, keyifli dakikalar geçirebilir ve bol bol fotoğraflar çekilebilirsiniz. Zaten tahmin edersiniz ki, çoğu insan sırf fotoğraf çekmek için buraya geliyor.
- Adres: Şarkiye, Atatürk Blv., 52100 Altınordu/Ordu
- Çalışma saatleri: 09.00 – 22.00
- Telefon: (0452) 505 51 52
- Yol tarifi al >
-Seyir ve Manzara Noktaları
8. Boztepe ve Teleferik
Burası neresi? Ordu Boztepe, Karadeniz’in ve Ordu’nun tüm güzelliğini gözler önüne seriyor diyebiliriz. Ordu’nun panoramik manzarasını seyredeceğiniz Boztepe’de, özellikle akşam saatlerinde, harika zamanlar geçireceksiniz. Buraya hem kara yoluyla hem de teleferikle ulaşım sağlayabiliyorsunuz. Yalnız teleferikle çıkmanın meşhur olduğunu söyleyelim.
2011 yılında hizmete açılan teleferiğin kalkış noktasının Atatürk Parkı olduğunu ve teleferik hattında ise 28 kabin bulunduğunu söyleyelim. Ayrıca teleferik hattı ile 500 metre yükseklikteki tepeye çıkış, sadece 8 dakika sürüyor. Camla kaplı teleferikte yemyeşil ağaçların üzerinden geçerken, Ordu’yu ayaklarınızın altına alacak ve keyifli bir yolculuğa imza atmış olacaksınız.
Neden gitmeliyim? Gelelim, Boztepe’ye ulaştığınızda neler yapacağınıza. Çamlık alanlarında doğa yürüyüşleri ve daha birçok doğal aktiviteler yapabilir, tertemiz havasını soluyarak huzurlu bir gün geçirebilirsiniz. Piknik ve mesire alanlarında piknik yapabilir ya da dilerseniz yeme-içme mekanlarında da oturabilirsiniz. Ordu ve Karadeniz’in o muhteşem manzarası eşliğinde bu cafe ve restoranlarda oturarak ya güzel bir kahvaltı yapabilir ya da enfes bir akşam yemeği yiyebilirsiniz. Ayrıca burada yer olan otellerden de dilediğiniz gibi konaklayabilirsiniz.
Kaçırmayın! Özellikle akşam saatlerinde büyüleyici manzaraya sahip olan Boztepe’de yapacaklarınız bunlarla sınırlı kalmıyor. Boztepe, yamaç paraşütü yapmak için de oldukça uygun yerlerden biridir. Her yıl binlerce ziyaretçi, daha doğrusu adrenalin tutkunları, buraya gelerek bu aktiviteyi yapıyor. Profesyoneller eşliğinde yapacağınız bu spor ile farklı bir deneyim yaşacağınız çok aşikar.
- Adres: Orhaniye, 52000 Ordu Merkez/Ordu
- Çalışma saatleri: Teleferik: Hafta içi: 10.00 – 21.00 / Hafta sonu: 09.00 – 22.00
- Telefon: (0452) 225 14 56
- Yol tarifi al >
9. Kordon Tepe
Burası neresi? Perşembe ilçesinin Kozağzı Mahallesi sınırları içerisinde yer alan Kordon Tepe, önemli mesire alanlarından biri olup, yamaç paraşütü yapmak için diğer bir alternatif noktasıdır. Burada yamaç paraşütü hizmetinin verilmesiyle, turizmin geliştirilmesi amaçlanmış ve zamanla Kordon Tepe, paraşütlü atlayışın merkezi haline gelmiş. Yerden 200 metre yükseklikte yer alan bu tepeye, yamaç paraşütü yapmak için gelebileceğiniz gibi sadece fotoğraf çekilmek için bile gelebilirsiniz.
- Adres: Kozağzı, Sağlık Sk. No:39, 52750 Perşembe/Ordu
- Yol tarifi al >
10. Gelin Kayası
Burası neresi? Çamaş ilçesinde bulunan Gelin Kayası Mesire Alanı, Karadeniz’e boydan boya hakim bir noktada bulunmaktadır ve manzarası ile ziyaretçileri hemen kendisine hayran bırakmaktadır. Gelin Kayası’na Ordu merkezde kalkan dolmuş seferleriyle ulaşım da oldukça kolay olmaktadır. Kayalık alana uzaktan bakıldığında bir gelin silüetini andırdığından bu isimle anılmaktadır.
Neden gitmeliyim? Ordu’ya yakın konumuyla kısa bir süre içinde ulaşılabilen Gelin Kayası, Ordu’nun manzara seyretmek için gelinebilecek önemli seyir noktaları arasında bulunmaktadır. Bizim görüşümüze göre
Gelin Kayası efsanesi! İsmiyle özdeş bu kayanın bir de efsanesi bulunmaktadır. Efsaneye göre geçmişte yaşamış bir gelin kaynanasına karşı geldiği ve onunla geçimsizlik yaptığı için, kaynanasının duasının kabul olmasıyla taşa dönüşmüştür.
- Adres: Taşoluk, 52430 Çamaş/Ordu, Türkiye
- Ziyaret saatleri: Gün boyu
- Yol tarifi al >
-Sahil ve Plajlar
11. Ordu Sahili
Burası neresi? Ordu’nun şehir merkezi, deniz ile iç içe olup, 6 km’lik bir yürüyüş parkuruna sahip. Sabah, öğle veya akşam farketmeksizin günün her saatinde yürüyen, koşan ve spor yapan insanları görebilirsiniz. Sizde onlardan biri olabilir ya da sadece banklarda oturup eşsiz manzarayı seyrederek günün tadını çıkarabilirsiniz. Ne zaman geleceğinizi siz belirleyin, sonrada kendinizi sizi büyülemesi için manzaraya bırakın…
12. Çaka Plajı
Burası neresi? Perşembe ilçesine 10 dakikalık bir mesafede yer alan Çaka Plajı, bembeyaz kumsalı ile fazlasıyla dikkat çekiyor ve bu yüzden Beyaz Kum Plajı olarak da adlandırılıyor. Karadeniz’in en güzel plajlarından biri olan Çaka Plajı’na, Ordu merkezden ya da Perşembe’den kalkan dolmuşlarla ulaşım sağlayabilirsiniz. İçerisinde; yeme-içme ihtiyaçlarınızı karşılayacağınız birkaç tesis bulunuyor. Yeşil ve mavinin uyumunu eşsiz bir şekilde birleştiren plaj, bembeyaz kumlarla kaplı olmasıyla pek çok kişi tarafından ziyaret ediliyor. Özellikle Ordu halkı tarafından sıklıkla tercih edilen bu plaj, Ordu’da gezilecek yerler listenizde mutlaka olmalı!
- Adres: Çaka Köyü, Perşembe Merkez, Perşembe, Ordu
- Yol tarifi al >
13. Ordu Kadınlar Plajı
Burası neresi? Perşembe ilçesinde yer alan Kadınlar Plajı, bir diğer adıyla da bilinen Efirli Kadınlar Plajı, adından da anlaşılacağı gibi sadece kadınlara özel. Plajın içerisinde; otopark, güvenlik ofisi, danışma, restoran, büfe, açık oturma ve çocuk oyun alanları, güneşlenme terasları, soyunma kabinleri, duş, tuvalet ve mescit yer alıyor. Aynı zamanda can kurtaran hizmeti ile de oldukça güven bir plaj olmasıyla, sık sık tercih ediliyor.
- Adres: Çerli, Ordu Merkez/, 52750 Perşembe/Ordu, Türkiye
- Telefon: 0452 505 51 52
- Yol tarifi al >
14. Uzunkum Plajı
Burası neresi? Ünye’ye 3 km mesafede yer alan Uzunkum Plajı, hem kamp yapabileceğiniz hem de yüzüp güneşlenebileceğiniz bir yerdir. Plajın denizi, çok fazla rüzgar aldığı için dalgalı olabiliyor ancak klasik Karadeniz diyip geçiyorsunuz. 🙂 Herkesin de bildiği gibi Karadeniz’in havası da suyu da bir başka…
Neden gitmeliyim? Plajın içerisinde ve çevresinde birçok otel, pansiyon ve kamp alanları yer alıyor ve istediğiniz gibi birini tercih ederek konaklayabiliyorsunuz. Kamp alanları oldukça temiz ve ağaç evler bile var! Ayrıca kamp alanlarındaki restoranlardan da yararlanabiliyorsunuz. Sıcakkanlı ve samimi insanlarla işletilen bu alanlara bayılacak ve tekrar tekrar gelmek isteyeceksiniz. Unutmadan, eğer çadırınız varsa, kendiniz bir çadır kurup konaklayabilirsiniz de.
- Adres: Atatürk, 52300 Ünye/Ordu
- Yol tarifi al >
15. İnciraltı Plajı
Burası neresi? Ünye’deki Yeni Devlet Hastanesi’nin birkaç kilometre ilerisinde yer alan İnciraltı Plajı, eşsiz doğasıyla ilgi gören yerlerden biridir. Denizinin temiz ve berrak olması, ziyaretçiler tarafından çok beğeniliyor ve oldukça dikkat çekiyor. İçerisinde yer alan yeme-içme mekanlarından ihtiyaçlarınızı kolaylıkla karşılayabiliyorsunuz.
16. Çınarsuyu Plajı
Burası neresi? Tamamen çam ormanlarıyla kaplı olan Çınarsuyu Plajı, mükemmel bir manzaraya ve doğaya sahip. Hem plaj, hem kamp hem de mesire alanı olarak kullanılan bu yer, adeta doğal bir yaşam alanıdır. İçerisinde; 6 tane farklı boyutlarda çadır evler ve 3 tane de asma çadır bulunuyor. Kamp alanları ise, tamamen ahşap yapılmış olup, plajın denizi de berrak ve oldukça temizdir. Orman ve denizin birbiriyle bütünleştiği bu yerde, doğayla iç içe olacak ve harika zaman geçireceksiniz. Burada yüzüp güneşlenebileceğiniz gibi, satranç, jenga, dart ve mini langırt gibi oyunlar da oynayarak vakit geçirebilirsiniz.
- Adres: Sahilköy Çınarsuyu Mevkii, 52300 Ünye/Ordu
- Telefon: 0532 739 63 59
- Web sitesi
- Yol tarifi al >
17. Aktaş Plajı
Burası neresi? Perşembe ilçesinde yer alan Aktaş Plajı, Ordu merkeze oldukça yakın bir konumda yer alıyor. Kış aylarında bile bir hayli kalabalık olan bu plaj, her sene Mayıs ayında Aktaş Şenlikleri düzenlemesi ile biliniyor. Denizi temiz ve berrak olduğu için rahatlıkla yüzebilir, bütçenize uygun konaklama seçeneklerinden yararlanabilirsiniz. Aynı zamanda yeme-içme mekanlarından da dilediğiniz gibi ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz.
18. Kırkevler Plajı
Burası neresi? Ünye ilçesinde yer alan Kırkevler Plajı, diğer plajlar gibi denizinin temiz ve berrak oluşuyla ünlüdür. Zaten denizinin bu denli kaliteli ve tertemiz olmasıyla, mavi bayrak ödülünü kazandığını belirtmeliyiz. Ünye Otobüs Terminali’nin hemen çıkışında yer aldığı için ulaşımı da oldukça kolay olan plajda, kamp yapacağınız alanlar bile mevcut. Yaz aylarında sıcaklardan bunaldığınızda, serin sularında yüzerek kendinize gelecek ve saatlerce yüzmek isteyeceksiniz. Zaman nasıl geçmiş anlamayacaksınız! Aynı zamanda gün batımında, sahilde güzel bir yürüyüş yapabilir ya da kumsalda bu büyüleyici manzarayı seyredebilirsiniz.
*Doğa İçinde Gezilecek Yerler
-Koylar
19. Çamlık Koyu
Burası neresi? Ünye ilçesinde yer alan Çamlık Koyu ve Fokfok, arkadaşlarınızla birlikte yüzüp eğleneceğiniz, sahilde yürüyüp piknik yapabileceğiniz bir yerdir. Buranın en önemli özelliği ise; Fokfok ve Fega Deniz Mağarası’nın bulunmasıdır. Bilmeyenler için Fokfok, aslında doğal falezlerdir ancak yöresel adı Fokfok’tur ve Ünye’nin simgelerinden biridir.
Neden gitmeliyim? Çamlık Koyu’nun denizinin, Fega Mağarası’nın yarısına kadar uzandığını ve dalgalarının oldukça hırçın olduğunu söyleyebiliriz. Koyun çevresinde yer alan plajlara gidebileceğinizi ve yeme-içme ihtiyaçlarınızı giderebileceğiniz mekanların da bulunduğunu ekleyelim.
-Yeşil Alanlar/Parklar
20. Asarkaya Kent Ormanı
Burası neresi? Ünye-Fatsa yolu üzerinde yer alan Asarkaya Kent Ormanı, Ünye’ye 4 km uzaklıkta konumlanıyor. Orman İşletme Müdürlüğü tarafından ağaçlandırılmış olup, piknik ve mesire alanı olarak kullanılmaktadır. İçerisinde, birçok yaban hayvanına ve bitki çeşitlerine rastlayabilirsiniz. Bu nedenle kuş gözlemciliği yapabilir ve bol bol analog çekimler yapabilirsiniz. Ayrıca doğa yürüyüşlerine çıkabilir, mangal yakıp piknik yapabilirsiniz.
- Adres: Ordu Fatsa Yolu, Ünye Merkez, Ünye, Ordu
- Yol tarifi al >
21. Yoroz Kent Ormanı
Burası neresi? Ordu’ya 20 km mesafede yer alan Yoroz Kent Ormanı, yemyeşil görüntüsüyle eşsiz bir güzelliğe sahip. Doğayla baş başa zaman geçireceğiniz bir yer olan Yoroz Kent Ormanı, aynı zamanda zengin ormanlara ve seyir terasına ev sahipliği yapıyor. Muhteşem bir görüntüsüyle seyir terası, bir tarafta Ordu, diğer tarafta ise Giresun manzarasını rahatlıkla görebilmenizi sağlıyor. Ancak bu terasa çıkmak sandığınız kadar kolay değil! Terasa çıkarken, bir nevi trekking yapmış olacaksınız. Eğer tırmanırken yorulursanız, merak etmeyin dinlenecek noktalar mevcut.
Öncelikle buraya aracınızla çıkmanız mümkün değil. Belirli bir noktaya geldikten sonra, aracınızı bırakıp yürümeniz gerekiyor. Yaklaşık 30 dakika sürecek bu tırmanışta, farklı farklı zorluklarla karşılaşabilirsiniz. Yolun son kısımlarına geldiğinizde, 1000-1200 basamaklı bir merdivenden çıkmanız gerekiyor. Ancak bu ahşap merdivenlerden bazıları deforme olduğu için zorlanabilirsiniz. Hazırlıklı olmalı ve özellikle yaz aylarında yanınızda bol miktarda su bulundurmalısınız. Ayrıca rahat ayakkabı ve kıyafetler giymenizde fayda var.
Neden gitmeliyim? Bu zorluklara rağmen tepeye ulaştığınızda, tüm bunlara değdiğini anlayacak ve tüm bu zorlukları bir çırpıda unutacaksınız. Yeşilin her tonunu görebileceğiniz bu yerde, bol oksijenli havayı soluyacak ve inanılmaz bir gün geçireceksiniz. Yürüyüş parkurlarında güzel anılar biriktirebilir, yanınızda getirdiğiniz yiyeceklerle piknik yapıp eğlenebilirsiniz. Dahası kamp yapabilir, harika fotoğraflar çekilebilirsiniz.
Uyarı! Zorlu bir yürüyüş sonrası bu tepeye ulaşıldığı için, çocuklu aileler için uygun değildir.
- Adres: Saraycık, Saraycık Köyü Yolu, 52000 Ordu Merkez/Ordu
- Yol tarifi al >
22. Sayacabaşı Ormanı Milli Parkı
Burası neresi? 6 hektardan fazla bir alana sahip olan Sayabaşı Mesire Alanı, Ordu şehir merkezinden yalnızca 27 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Park içinde yeme içme ve dinlenme ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz bir adet bungalov, kır gazinosu, fırın, tuvalet ve kameriye gibi noktalar bulunmaktadır. Mesire alanında aynı zamanda çocukların keyifli zamanlar geçirebileceği çok oyun alanlarına da yer verilmiştir.
Neden gitmeliyim? Ladin ve çam ağaçlarıyla kaplı mesire yeri, tertemiz havası ile ve doğası ile özellikle günübirlik piknik yeri arayan ziyaretçiler için doğanın Ordu’ya armağan ettiği muhteşem güzellikler arasında bulunmaktadır. Burası aynı zamanda kamp yapmak isteyenler için de Ordu’daki ideal noktalardan biridir.
- Adres: Ordu Sivas Karayolu, Ulubey Merkez, Ulubey, Ordu, Türkiye
- Yol tarifi al >
23. Aybastı Kent Ormanı
Burası neresi? Perşembe Yaylası’na yakın bir konumda bulunan Aybastı Kent Ormanı, Ordu’nun yeşil yönünü keşfetmek isteyenler için uğranması gereken yerlerden biridir. Aybastı-Reşadiye yolu üzerinden ulaşılan Aybastı Kent Ormanı, piknik yapmak için birçok ziyaretçi tarafından ziyaret edilmektedir.
Neden gitmeliyim? Ormanlık alan içindeki restoran hizmet konusunda ziyaretçilerinden yeteri kadar puan alamasa da ormanlığın tertemiz havası, piknik alanları ile ziyaretçilerin çok keyifli ve doğayla iç içe zaman geçirmesine imkan tanımaktadır.
- Adres: Toygar, 52500 Aybastı/Ordu
- Giriş ücretsiz
- Yol tarifi al >
-Yaylalar
24. Perşembe Yaylası
Burası neresi? Ordu’da doğayla iç içe olmak için en ideal yerlerden biri de Perşembe Yaylası’dır. Aybastı ilçesinde yer alan Perşembe Yaylası, ilçe merkezine 17 km, il merkezine ise 105 km uzaklıkta konumlanıyor. Yaylada mevsimin ilk karı yağana kadar, hayat devam ettiği için birçok ziyaretçinin akın ettiğini söyleyebiliriz. Özellikle yaylanın yoğun ilgi görmesinin nedeni ise mendereslerdir. Bu menderesler, yaylada bolca var ve yaylayı oldukça özel kılıyor. Kıvrım kıvrım yol gibi görünen bu akarsulara, neticede hayran kalmamak elde değil!
Neden gitmeliyim? Çok eski bir yerleşim yeri olan yayla, bahar aylarında yemyeşil bir örtüyle kaplanıyor ve muhteşem manzaraya ev sahipliği yapıyor. Yaylanın zemini, uzaktan adeta halı sahanın çimleri gibi görünüyor diyebiliriz. Mendereslerin yer aldığı alanlarda küçükbaş hayvanların otlaması da manzaraya renk katıyor ve sanki bir film karesinin içerisindeymiş gibi bir his veriyor. Yayla sadece doğal güzelliği ile değil, aynı zamanda tarihi eserleri ve alanlarıyla da oldukça önemli bir konumdadır.
Kaçırmayın! Yaz aylarında, yaylada sürekli olarak etkinlikler düzenleniyor ve etkinlikler içerisinde; yağlı güreş şenlikleri, at ve off-road yarışları, futbol turnuvaları gibi birçok eğlence yer alıyor. Çeşitli yarışmalar dışında, folklor gösterileri, konserler, sosyal ve kültürel etkilikler gibi daha pek çok şey düzenlenmekte. Bu etkinliklerle bir hayli gelişen yaylada, market, restoran ve konaklama imkanları da bulunuyor. Ayrıca yayla piknik, safari ve yamaç paraşütü için de oldukça ideal bir yerdir.
- Adres: Perşembe Yaylası Karga Tepesi, Aybastı/Ordu
- Telefon: 0554 950 55 51
- Web sitesi
- Yol tarifi al >
25. Çambaşı Yaylası
Burası neresi? Karadeniz Bölgesi’nin en önemli yaylalarından biri olan Çambaşı Yaylası, hem yaz hem de kış turizmi için oldukça ideal bir yerdir. Ordu-Kabadüz-Çambaşı güzergahını oluşturan yolu takip ederek yaylaya kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz. Ayrıca şehir ve yayla arasında sürekli olarak minibüs seferleri düzenlendiği için, bir seçenek olarak da bunu tercih edebilirsiniz.
Neden gitmeliyim? Yaylanın içerisinde; modern iki otel ve restoran bulunmasının yanı sıra çarşı, pazar, piknik yerleri ve lokantalar da bulunuyor. Türkiye’nin en geniş yaylalarından biri olan Çambaşı Yaylası, doğal güzellikleriyle sizi fazlasıyla etkileyecek ancak doğa sporlarını profesyonel olarak yapacağınızı bilmek ne derece etkiler bilemiyoruz. 🙂 Tüm ihtiyaçlarınızı karşılayacak olan bu yaylayı, kesinlikle Ordu’da gezilecek yerler listenize eklemeyi unutmayın!
Kaçırmayın! Kabadüz sınırları içerisinde yer alan Çambaşı Kayak Merkezi, yaylayı turizm cazibe merkezlerinden biri haline getirmiştir. Bu nedenle kış aylarında yaylaya geldiğinizde, bu kayak merkezine giderek dilediğiniz gibi eğlenebilirsiniz.
- Adres: Kabadüz, 52020 Kabadüz/Ordu
- Yol tarifi al >
26. Keyfalan Yaylası
Burası neresi? Ordu’nun Mesudiye ilçesinden 20 kilometre uzaklıkta bulunan Keyfalan Yaylası, Ordu’nun önemli yaylaları arasında yer almaktadır. 1995 yılında alınan kararla turizm merkezi olarak ilan edilen bölge, 1200 metre rakımı ile ziyaretçilerine tertemiz bir hava soluma imkanı sunmaktadır. Keyfalan Yaylası’nın mis kokan havasının baş ağrısı ve iştahsızlık gibi çeşitli rahatsızlıklara faydalı olduğu da söylenmektedir.
Neden gitmeliyim? Buranın özellikle muhteşem manzarası ziyaretçileri cezbetmektedir. Tertemiz havası ve suyuyla Keyfalan Yaylası, doğayla iç içe zaman geçirmek isteyen ziyaretçiler için Ordu’nun görülmesi gereken yerlerinden biridir. Buraya gelen ziyaretçiler yürüyüş yapma, piknik yapma, doğa ve yayla fotoğrafları çekme gibi çeşitli etkinlikler gerçekleştirerek eğlenceli zamanlar geçirebilmektedir.
- Adres: Musalı, 52900 Mesudiye/Ordu, Türkiye
- Yol tarifi al >
27. Argın Yaylası
Burası neresi? 1991 senesinde Bakanlar Kurulu’nun almış olduğu kararla turizm merkezi ilan edilen Argın Yaylası, Akkuş ilçe merkezinden 3 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Argın Yaylası da tıpkı bölgedeki diğer yaylalar gibi özellikle muhteşem manzarası ile dikkat çekmektedir. Yayla, 1600 metrelik bir rakıma sahiptir ve buradan Akkuş ve Canik Dağlarının etkileyici panoramik manzaraları görülebilmektedir. Sarağu çiçeklerinin etkileyici kokusu ise ziyaretiniz için bonus özelliği taşımaktadır.
Neden gitmeliyim? Argın Yaylası yaz döneminde sahip olduğu muhteşem yeşil manzaralar ile doğa tutkunlarını kendisine aşık etmeyi başarıyor. Yayla kış aylarında ise kayak turizmine elverişli bir ortam sunması nedeniyle de tercih edilmektedir.
- Adres: Subaşı, 52950 Akkuş/Ordu, Türkiye
- Yol tarifi al >
28. Korgan Yaylası
Burası neresi? Korgan Yaylası, Ordu’nun son zamanlarda adını turizm faaliyetleriyle de duyuran yerleri arasında bulunmaktadır. Özellikle havaların ısınmaya ve kar sularının eriyerek dereleri canlandırmasıyla bahar aylarında Korgan Yaylası’na ziyaretçiler akın etmektedir. Korgan Yaylası’nın Kordan isimli bölgeden göç eden göçmenler tarafından kurulduğu ve adının da buradan türediği tahmin edilmektedir.
Neden gitmeliyim? Korgan Yaylası’nın deniz seviyesinden yaklaşık olarak 1700 metre yüksekte olması burayı tam bir oksijen deposu haline getirmektedir. Şehir gürültüsünden biraz olsun uzaklaşmak ve kendinizi doğanın huzurlu kollarına bırakmak istiyorsanız Korgan Yaylası’nı Ordu gezilecek yerler listenize mutlaka eklemelisiniz.
- Adres: Korgan Yaylası, Delmece Mahallesi, Korgan/Ordu, Türkiye
- Yol tarifi al >
-Şelaleler
29. Uzundere Şelalesi
Burası neresi? Aybastı ilçe sınırlarında yer alan Uzundere Şelalesi, 105 metre uzunluğunda olduğu için görenleri şaşkına çeviriyor. Bölgenin renkli ve harika doğal güzelliği olan bu şelale, 102 m yüksekliğindedir ve bu sebeple Türkiye’nin en yüksek şelalelerinden biri olma özelliğine sahiptir.
Neden gitmeliyim? Şelalenin tek bir şelaleden ibaret olduğunu düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Üst tarafta bir, alt tarafta ise 6 olmak üzere peş peşe 7 şelale bulunuyor. Bu özelliklerinden dolayı, yerli ve yabancı birçok turist tarafından yoğun ilgi görüyor. Ayrıca bölgede piknik ya da kamp yapabilir, şelalede yüzebilirsiniz.
- Adres: Uzundere, 52500 Aybastı/Ordu
- Yol tarifi al >
30. Çişeli Şelalesi
Burası neresi? Ordu’nun Karaoluk Köyünde yer alan Çişeli Şelalesi, bir diğer adıyla da bilinen Karaoluk Şelalesi, Ordu merkeze 25 km uzaklıktadır. Doğayla iç içe olacağınız bu yerde, mangal yakıp piknik yapabilir, doğa yürüyüşlerine çıkabilir ve manzara eşliğinde huzur dolu bir gün geçirebilirsiniz.
Neden gitmeliyim? Şelalenin, yaklaşık 10 metrelik bir yükseklikten aktığını ve aktığı nokta ile şelale yatağının kayalık bir yapıda olduğunu belirtelim. Ayrıca şelalenin aktığı noktada oluşan gölette yüzebileceğinizi de ekleyelim.
Uyarı! Yaz aylarında, özellikle hafta sonları, oldukça kalabalık olduğu için erken saatlerde gelmenizde fayda var.
- Adres: Küçükyavaş, 52000 Karaoluk/Altınordu/Ordu
- Yol tarifi al >
31. Ortaköy Şelalesi
Burası neresi? Çatalpınar ilçesinde yer alan Ortaköy Şelalesi, turizme yeni açılmıştır. 15-20 metre boyundaki şelaleye ulaşmak için, fındık bahçesindeki dik bir patikadan inmeniz gerekiyor. Uzaktan göründüğü kadarıyla ufacık görünse de, şelaleye ulaştığınızda farklı bir ambiyansla karşılaşacağınızdan emin olabilirsiniz. Çoğu kişi tarafından bilinmediği için, saklı kalmış bir cennettir.
- Adres: Dere, 52420 Çatalpınar/Ordu, Türkiye
- Ziyaret saatleri: Gün boyu
- Yol tarifi al >
32. Ohtamış Şelalesi
Burası neresi? Ulubey ilçesinde yer alan Ohtamış Şelalesi, merkeze 20 km mesafede konumlanıyor. Yaklaşık 30 metre yükseklikten akan suların, mükemmel bir doğa manzarası oluşturduğunu söyleyebiliriz. Şelaleye ulaşmak için, belli bir noktaya kadar gittikten sonra aracınızı park etmeniz gerekiyor. Sonrasında ise yürüyüş yaparak şelaleye ulaşım sağlıyorsunuz. Ancak patikalar ve taşlı arazilerde yürürken dikkat etmeniz gerektiğini ve çocuklar için uygun olmadığını hemen söyleyelim.
Neden gitmeliyim? Yaz aylarında, sıcaklardan bunaldığınız zaman, şelalenin havuz bölgesinde rahat bir nefes alacaksınız. Çünkü su fazlasıyla serindir. 🙂 Aynı zamanda buradaki alanlarda piknik yapabilir ve doğa yürüyüşlerine çıkabilirsiniz.
- Adres: Ohtamış, 52850 Ulubey/Ordu
- Yol tarifi al >
33. Kapılı Cıngırt Şelalesi
Burası neresi? Çaybaşı ilçesinde yer alan Kapılı Kazankaya Şelalesi, doğal güzelliği ile mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında geliyor. Şelalenin bulunduğu alanın bir doğal gezi parkuru olduğunun da altını çizelim… Aynı zamanda Kapılı Köyü’nün sınırları içerisinde bulunan şelaleye geldiğiniz zaman, Tarihi Çayır Cami, Çayır Çeşme ve Tirfil Tepesi’ni de mutlaka gezi rotanıza ekleyin.
Uyarı! Şelaleye ulaşmak için doğa yürüyüşü yapmak zorundasınız ve bazı noktalar kaygan kayalıklardan oluştuğu için dikkat etmenizi ve özel bir ayakkabı giymenizi tavsiye ediyoruz.
- Adres: Kapılı, 52310 Akkuş/Ordu
- Yol tarifi al >
34. Kadıncık Şelalesi
Burası neresi? Ordu şehir merkezinden yalnızca 20 kilometre uzaklıkta bulunan Kadıncık Şelalesi, yanında bulunan ve geçmişi 200 yıl öncesine kadar uzanan değirmen ile otantik bir ortam sunuyor. Bu da özellikle keyifli fotoğraflar çekmek isteyenler için Kadıncık Şelalesi’ni ve değirmeni Ordu’nun ilgi çekici duraklarından biri haline getiriyor.
- Adres: Kadıncık, 52850 Ulubey/Ordu
- Ziyaret saatleri: Gün boyu
- Yol tarifi al >
-Adalar
35. Yason Burnu
Burası neresi? Çaytepe Köyü sınırları içerisinde, Perşembe ilçesinin 15 km batısında yer alan Yason Burnu, Samsun-Ordu karayolu üzerindedir. Doğal görünüme sahip bir yarımada olan Yason Burnu, yerli ve yabancı birçok turist tarafından ziyaret ediliyor. Manzarasıyla sizi fazlasıyla büyülecek olan bu yarımada, aynı zamanda birinci derece arkeolojik, ikinci derece doğal SİT alanıdır.
Neden gitmeliyim? İçerisinde bulunan 1869 yılından kalma kilisenin onarılmasıyla birlikte ziyarete açılması ve yapılan çevre düzenlemesiyle, burası zamanla turizm cazibe merkezi haline gelmiştir. Ayrıca sahil boyunca üzerinde kilise bulunan tek yarımada olmasıyla da ayrı bir önem kazanıyor.
Kaçırmayın! Özellikle yaz aylarında geldiğinizde, güneşin doğuşunu ve batışını seyredebileceğiniz en güzel noktalardan biridir. Yarımada üzerinde ve çevresinde yer alan piknik alanlarında piknik yapabilir, yeme-içme mekanlarında da dilediğiniz gibi vakit geçirebilirsiniz. Türk ve geleneksel Karadeniz mutfağındaki bu lezzetleri tatmalı ve tatmadan dönmemelisiniz.
- Adres: Çaytepe, 52750 Perşembe/Ordu
- Yol tarifi al >
36. Hoynat Adası
Burası neresi? Perşembe ilçesine bağlı bir yer olan Hoynat Adası, Ordu’nun en güzel manzaralarından birine ev sahipliği yapıyor desek, yanılmayız. Eski zamanlarda, gemiciler tarafından sığınak ve depo olarak kullanılan ada, Ramazan Köyü sınırları içerisinde yer alıyor ve henüz çok kişi tarafından bilinmiyor. Martı ve karabatak kuşlarının yaşadığı bir ada olan Hoynat Adası, karabatakların Türkiye’de yuva yaptığı tek yerdir ve Türkiye Doğa Derneği tarafından ‘’Önemli Kuş Alanı’’ ilan edilerek koruma altına alınmıştır.
- Adres: Kurtuluş, Bolaman Yolu, Perşembe/Ordu
- Yol tarifi al >
-Göller
37. Ulugöl
Burası neresi? Gölköy ilçesinde, Haruniye Köyü ve Süleymaniye Köyü arasında kalan Ulugöl, Ordu merkeze 74 km, Gölköy ilçe merkezine ise 17 km uzaklıktadır. Yapılan bir araştırmaya göre, Türkiye’nin en temiz havasının burada bulunduğunu ve aynı zamanda Ordu’nun en büyük gölü olma özelliğine sahip olduğunu belirtelim. Bu yüzden elinizi çabuk tutmalı ve Ordu’da gezilecek yerler listenize burayı hemen eklemelisiniz. Şimdi gelelim biraz Ulugöl’ü tanıtmaya…
2009 yılında Ulugöl Tabiat Parkı olarak ilan edilen bu alanda, 3 adet göl yer alıyor. Tabiat parkın çevresi, Kayın, Kızılağaç, Gürgen ve Akçaağaç türlerinden oluşan ormanlarla kaplı olup, alan içerisinde ise yaban domuzu, sansar, gelincik türleri, sazan ve abant alabalığı gibi pek çok balık ve canlı türü bulunuyor.
Neden gitmeliyim? Çevreyi gezmek ve tüm bu ağaç ve hayvan çeşitlerine rastlamak istediğinizde, orman yolundan yürüyüşe çıkabilir ya da gölün etrafını turlayabilirsiniz. Burası kamp ve mesire alanı olarak da kullanıldığı için, göl kıyısından başlayıp ormanın içlerine kadar yürüdükçe, yüzlerce bungalov evlerle karşılaşmanız mümkün. Üstelik çok popüler bir yer olmadığı için, fiyatlar da son derece uygun. Ayıca mesire alanında ise; masa, çeşme, seyir terası, tuvalet, yürüyüş yolları ve çocuk oyun alanının yer aldığını da ekleyelim.
Kaçırmayın! Her yıl Temmuz ayında ‘’Ulugöl Şenlikleri’’ adı altında etkinlikler düzenleniyor ve bu etkinliklere denk geldiğinizde, oldukça eğlenceli zamanlar geçireceğiniz çok aşikar. Aynı zamanda Ulugöl’deki suların üzerlerini nilüferler kapladığında, muhteşem bir görüntüye sahip olduğunu bilmelisiniz. Telefonlarınızın ve fotoğraf makinelerinizin şarjı dolu olsun, bol bol anı biriktireceğiniz şimdiden belli oldu…
- Adres: Haruniye, 52600 Gölköy/Ordu
- Ziyaret saatleri: 07.00 – 01.00
- Telefon: (0312) 207 50 00
- Yol tarifi al >
38. Gaga Gölü
Burası neresi? Fatsa’nın 10 km güneydoğusunda, Fatsa-Aybastı karayolunun hemen kenarında yer alan Gaga Gölü, bir heyelan sonucunda ortaya çıkmış. Heyelan sonrasında, değişik boyutlarda ve çok sayıda çukurluklar oluşmuş ve bu çukurların yağışlarla dolmasıyla da göl halini almış. Gaga Gölü, alandaki diğer göllere göre, ki çoğu kurumuş, oldukça büyüktür. Gölün ortasında küçük de olsa bir ada yer alıyor ve adaya eski bir yapının kalıntılarıyla bağlantı kuruluyor. Küçük bir kanal ile Bolaman Irmağı’na çıkan gölün içerisinde, kerevit, sazan ve yerel balıklara rastlayabilmeniz mümkün.
- Adres: Sefaköy, 52400 Fatsa/Ordu
- Yol tarifi al >
-Kanyonlar
39. Küpkaya Kanyonu
Burası neresi? Ulubey ilçesinde yer alan Küpkaya Kanyonu, Ordu’ya 32 km, Ulubey’e ise 9 km mesafede konumlanıyor. Her yıl milyonlarca turistin akınına uğrayan kanyon, kano sporunun gelişmesi adına oldukça uygun bir yerdir. Sadece kano değil, aynı zamanda çeşitli spor aktivitelerinin de burada yapıldığını belirtelim. Doğal yapısı ve akıntılarla şekillenmiş kayalarıyla fazlasıyla ilgi gören kanyon suyunun sıcaklığı, yaz aylarında bile, 5 derece civarındadır. Yaklaşık 2 km uzunluğunda olan bu kanyonda, balık tutabilir, kano ya da trekking gibi sporlar yapabilir ve yüzebilirsiniz.
40. Çamaş Kanyonu
Burası neresi? Çamaş Köyü’nden 5 kilometre mesafede bulunan Çamaş Kanyonu’na kolay bir şekilde ulaşılabilmektedir. Köyden 15 dakikada ulaşılan kanyonda yapılmış olan yürüyüş parkuru kanyonun yıldızını yakın zamanda parlatmayı başarmış. Yapılan bu yürüyüş yolu kanyonu keşfetmeyi çok daha kolay bir hale getirmiştir.
Neden gitmeliyim? Kanyon özellikle doğa yürüyüşü yapmak isteyenler için son yıllarda tercih edilen noktalar arasında bulunmaktadır. Doğal yaşamı deneyimlemek ve sessiz, sakin bir ortamda keyifli zaman geçirmek isteyenler için Çamaş Kanyonu, Ordu’nun gün geçtikçe cazibesi artan noktalarından biridir.
Aklınızda bulunsun! Suyun bol olduğu kış ve ilkbahar zamanlarında kanyon tehlikeli olabilmektedir. Bu nedenle özellikle doğa yürüyüşü konusunda profesyonel düzeyde tecrübesi olmayan ziyaretçiler için kanyonun yaz ve sonbahar aylarında ziyaret edilmesi güvenlik açısından daha iyi olacaktır.
- Adres: Budak, 52430 Çamaş/Ordu, Türkiye
- Yol tarifi al >
-Vadiler
41. Turnasuyu Vadisi
Burası neresi? Ordu merkeze oldukça yakın bir konumda yer alan Turnasuyu Vadisi, Doğu Karadeniz’in yeni keşif rotasıdır. El değmemiş doğası ve pek çok bakir köşesi ile doğa tutkunlarının adresi olan Turnasuyu Vadisi, 60 km uzunluğunda bir yürüyüş parkuruna ev sahipliği yapıyor. Yeni yeni ortaya çıkan bu yürüyüş parkurlarıyla, şehrin en güzel yürüyüş alanlarından biri olduğunu varsayabiliriz. Vadinin içerisinde yer alan Turnasuyu Deresi, bir kayalık yatağına sahip olup, onu her mevsim saran yeşil örtüsü ile berraklığını korumayı başarıyor. Dere boyunca, pek çok bitki çeşidine ve rengarenk çiçeklere rastlamanız da mümkün.
Toplam dört etaptan oluşan vadinin güzergahında, yürüyüşler 4-5 gün sürebiliyor. Ancak bunu göze alıp etabı tamamlamak isterseniz, yoksa bir günde de burayı gezebilirsiniz. Tamamlamak isteyenler için devam edelim; vadinin alt kısmında bulunan Saraycık, ilk kamp yeri, Turnalık Yaylası’ndaki çam ormanları ise yürüyüşün bitiş noktasıdır. Unutmadan, daha önce böyle bir deneyim yaşamadıysanız, bunu tavsiye etmeyerek sadece profesyonellerle gidebileceğinizi söylemeliyiz.
Neden gitmeliyim? Yürüyüş boyunca, el değmemiş doğal güzelliklerine hayran olacak, ağaç köprüler, kaya mezarlıkları ve yerleşim kalıntılarını gördükçe de doğal zenginliği karşısında çok şaşıracaksınız. Karadeniz’e özgü alan Karadeniz alası veya som balığı gibi alabalıkların yumurtlama alanı olarak da bilinen vadi, bu yönüyle de oldukça dikkat çekiyor. Ayrıca Turnasuyu Deresi’nde de, birçok sayıda farklı su canlılarına denk geleceksiniz.
*Çocuklar İçin Uygun Yerler
-Aqua Parklar
42. Ordu Water World Aquapark
Burası neresi? Perşembe Efirli Mahallesi sınırları içerisinde yer alan Ordu Water World Aquapark, hem çocuklarınızla eğlenebileceğiniz hem de kendiniz eğlenebileceğiniz en ideal yerlerden biridir. Yaz aylarında Ordu’ya geldiğinizde, sıcaklardan kurtulmak ve serinlemek için resmen ilaç gibi gelecek. 7’den 70’e her yaşın eğlenceli vakitler geçireceği parkta; 4 adet büyük kaydırak, çocuk havuzu ve yüzme havuzu bulunuyor. Aynı zamanda içerisindeki kafeteryadan dilediğiniz gibi yararlanabiliyorsunuz ve size özel localarda rahatlıkla dinlenebiliyorsunuz.
- Adres: Efirli Mahallesi mevkii, Bülent Ecevit Bulvarı, Perşembe/Ordu
- Ziyaret saatleri: Her gün 10.00 – 23.00
- Telefon: 0 (452) 888 81 11
- Yol tarifi al >
-Eğlenceli Yerler
43. Ünye At Çiftliği ve Binicilik Tesisleri
Burası neresi? Ünye’de yer alan Ünye At Çiftliği ve Binicilik Tesisleri, 2007 yılında hizmete açılmış. Açıldığı yıldan günümüze kadar birçok yeniliğe giden çiftlikte, ek binalar, tesisler, binicilik tesisi ve dinlenme alanı gibi birçok şey yapılmış. İçerisinde; at yarışlarının düzenlendiği hipodrom, 200 kişilik tribün, restoran, tuvalet, çocuk oyun parkı, futbol sahası yer alıyor. Bunların dışında; tesisin hemen yanında yer alan nehrin üzerinden geçmek için bir teleferik hattı ve yetişkin ve büyükler için atlı gezi imkanları bulunuyor. Tesisin hemen girişinde ise; bir at heykeli sizleri karşılıyor.
Neden gitmeliyim? Hem çocuklarınız hem de sizler atları yakından görebilir ve inceleyebilirsiniz, aynı zamanda atlarla bir gezintiye de çıkabilirsiniz. Genelde çocukların ve çiftliğe yeni gelenlerin binmesi için midili atlar tercih ediliyor. Yetişkinler de normal atlara binebiliyor ancak binmek için bir bilet almanız gerekiyor. Her sene geleneksel at yarışları ve festivaller düzenlenen bu yeri, kesinlikle çok beğeneceksiniz.
Kaçırmayın! At binmenin yanı sıra, farklı bir aktivite olarak zipline ile çiftliğin yanındaki nehri boydan boya geçebilirsiniz.
- Adres: Cevizdere Mahallesi, 52300 Ünye/Ordu
- Ziyaret saatleri: Her gün 10.00 – 18.00
- Telefon: (0452) 321 12 32
- Yol tarifi al >
44. Çambaşı Kayak Merkezi
Burası neresi? Kış aylarında geldiğinizde, bir alternatif olarak Çambaşı Kayak Merkezi’ne gidebilirsiniz. Kabadüz ilçesinin Musa Kırık Mahallesi sınırları içerisinde yer alan kayak merkezi, aynı zamanda Çambaşı Yaylasının kış turizm cazibesidir. İçerisinde; 11 adet kayak pisti yer alıyor ve kayak ve snowboard ekipmanları, kıyafetleri, gözlükleri, eldivenleri ile ilgili her şeyi burada bulmanız mümkün. Ayrıca 12 odalı otel ile 12 adet bungalov tipi evler bulunuyor ve istediğiniz kadar konaklayabiliyorsunuz. Yeme-içme gibi ihtiyaçlarınızı da cafe ve restoranlardan karşılayabilirsiniz.
- Adres: Gümüşdere, Çambaşı Mevki, 52020 Kabadüz/Ordu
- Telefon: 0 537 395 52 15 / 0 537 395 52 25
- Fiyat listesi için tıklayın.
- Web sitesi
- Yol tarifi al >
*Ordu’ya Yakın Gezi ve Tatil Yerleri
-Köy ve İlçeler
45. Yeşilce Köyü
Burası neresi? Ordu’nun Mesudiye ilçesine bağlı olan Yeşilce, diğer köylere göre oldukça farklı bir yerdir. Neden mi? İçerisinde, kültür merkezi, otel, hatta bir üniversite bile yer aldığı için! Asıl en önemlisi de ne biliyor musunuz, burada özgürlük var! Kimse ne camiye gidene ne de içki içine karışıyor, ki bar bile yer alıyor, kahvehanelerde erkek kadın bir arada oturuyor, hatta beraber oyun oynuyorlar. Gerisini siz düşünün… 🙂
Eskiden Yavadı olan köyün adı, 1958 yılında Yeşilce olarak değişmiş olup, halk arasında köyün üç kardeş -Hasan, Ahmet, Mehmet- tarafından kurulduğuna inanılmış. Sonrasında ise, Çerkez ve Gürcü ailelerinin köye yerleşmesiyle, köy oluşturulmuş ve Mesudiye’ye 6 km uzaklıkta yer alan Kaleköy Kalesi’nin Hacıemiroğulları Beyliği’nin ilk merkezi olduğu kabul edilmiş.
Neden gitmeliyim? Geldiğinizde; Çukuralan Yaylası, Kızılağaç Yaylası, Kıyıyurt Yaylası gibi doğal güzelliklerini görmeli ve Eriçok Tepesi’ne çıkıp yamaç paraşütü yapabilirsiniz. Sıcakkanlı ve samimi yöre halkıyla sohbet etmeyi, onları yakından tanımadan ve yayla şenliklerine katılmadan dönmemelisiniz.
46. Kabakdağ Köyü
Burası neresi? Fatsa ilçesine bağlı bir yer olan Kabakdağ Köyü, Ordu’ya 46 km, Fatsa’ya ise 8 km uzaklıktadır. Organik tarımla birlikte Eko turizm çalışması olan tek köy olma özelliğine sahip. Osmanlı-Rus savaşından sonra Batum yakınlarından göç edenler tarafından kurulan köyde, 180 hane kayıtlı olup, 20 ev tescillidir.
Neden gitmeliyim? Organik tarım konusunda çok başarılı olan köyde, 100’den fazla yöresel yemek çeşidi bulunuyor. Geldiğinizde, her birini yemeniz mümkün olmasa da, çoğunun tadına bakmalısınız. Zengin bitki örtüsü, trekking parkurları, yöreye ait geleneksel halk oyunları ile birlikte oldukça popüler bir yere dönüşmüştür.
47. Yalıköy
Burası neresi? Fatsa ilçesine bağlı olan Yalıköy, eski Samsun-Ordu karayolu üzerinde yer alıyor. Ancak 2008 yılında Karadeniz Sahil Yolu’nun tamamlanmasıyla, biraz yol dışında kaldığını söyleyebiliriz. Ekmek ve köftesiyle bir hayli ünlü olan bu sahil kasabasında, fındık, balıkçılık ve mısırda oldukça meşhurdur. Hem Karadeniz sahilinde hem de yüksek rakımda yer almasından dolayı, muhteşem bir manzaraya sahiptir.
48. Bolaman
Burası neresi? Fatsa’nın merkezinden yaklaşık yarım saat uzaklıkta bulunan Bolaman, çok farklı bir atmosfere sahiptir. Yine fındık ve balıkçılık ile ünlü olan bu sahil kasabası, aynı zamanda pidesi ile de oldukça meşhurdur. Sahilinde yer alan pide lokantalarından birine gitmeli ve yemeden dönmemelisiniz.
Neden gitmeliyim? Tarihi ve turistik gezilecek pek çok yeri bulunan Bolaman’ı, çok beğeneceğinizden eminiz. Özellikle ilk olarak, kesinlikle Bolaman Kalesi’ne gitmelisiniz. Günümüzde turistik bir lokanta olarak kullanılan bu yer, yerli ve yabancı birçok turist tarafından yoğun ilgi görüyor.
49. Gülyalı
Burası neresi? Ordu’nun bir ilçesi olan Gülyalı, eski adıyla Abulhayr, mavi bayraklı plajlarına ve sahillerine sahip deniz kenarında bir yerdir. Geçim kaynağı fındık üretimi olan Gülyalı’da, fındık dışında kivi ve ceviz üretimi de yapılmakta. Ayrıca süt ve besi hayvancılılığıyla birlikte, arıcılık yani kestane balı üretimi de yapılmakta.
50. Perşembe
Burası neresi? Ordu ilinin bir diğer ilçesi olan Perşembe, Vona Yarımadası’nda yer alıyor. Uzun süre Roma ve Bizans hakimiyeti altında kalmış ve Fatih Sultan Mehmet’in Trabzon İmparatorluğu’nu ortadan kaldırmasından sonra Osmanlı İmparatorluğu’nun himayesine girmiştir. 1945 yılında ilçe olan Perşembe, kuzeyde Karadeniz, doğuda Ordu, batıda Fatsa, güneyde ise Ordu-Ulubey ve Fatsa ilçeleri ile sınırlıdır. Dünyanın sakin şehirleri arasında gösterilen Perşembe, Ordu’ya 13 km uzaklıktadır.
Neden gitmeliyim? Perşembe’nin, kumsalları ile ünlü olduğunu ve en meşhur olanının da Çaka Plajı olduğunu ekleyelim. Tam bir dinlenme ve tatil yeri olan bu yer, gürültü ve görüntü kirliğinden uzakta, sakin ve huzur dolu bir yerdir. Çeşmeönü, Aktaş, Çerli Köyü, Çaytepe, Yason Burnu, Büyükağız, Okçulu Koyu, Mederesönü gibi daha pek çok yeri geldiğinizde gezebilirsiniz. Ayrıca sahil boyunca yer alan yeme-içme mekanlarından da istediğiniz gibi yararlanabilirsiniz.
51. Fatsa
Burası neresi? Ordu’nun diğer bir ilçesi olan Fatsa, Ordu merkezinin 40 km batısında, Samsun’un ise 110 km doğusunda yer alıyor. Fındık üretiminin yaygın olmasıyla bilinen Fatsa, Türkiye’nin dünyada en fazla organik üretim alanına sahip 30. ülke olmasına fazlasıyla katkı sağlamıştır.
Neden gitmeliyim? Geldiğiniz zaman; Çıngırt Tepesi ve Kayalıkları, Fatsa Adası, Gaga Gölü, Bolaman Konağı, Terzioğlu Tepesi, Sarmaşık Kaplıcası ve Dolunay Çamlık Mesire Alanı gibi turistik yerleri keşfetmelisiniz.
52. Ünye
Burası neresi? Ordu ilçeleri arasında, geldik listemizdekinin sonuna… Yaklaşık 122 bin kişinin yaşadığı Ünye, tarihi yapıları, plajları ve mesireleriyle, özellikle yaz aylarında, birçok turisti ağırlıyor. Mavi ve yeşilin bütünleşmesi ile harika bir doğaya sahip olan Ünye, bakir kalmış nadir güzellikleriyle de göz dolduruyor. Bol oksijen alacağınız ve farklı bir atmosferler karşılacağınız Ünye’de, tatil yapmak bir ayrıcalık olacak sizin için…
Neden gitmeliyim? Geldiğiniz zaman; Hüsrev Yürür Konağı, Saray Hamamı, Ünye Kalesi, Asarkaya Kent Ormanı, Çakırtepe, Uzunkum Plajı, İncekum Plajı, İnciraltı Plajı, Çınarsuyu Plajı, Japon Anıtı gibi daha pek çok yeri mutlaka ziyaret etmelisiniz.
-Turistik Şehirler
53. Giresun
Burası neresi? Karadeniz’in vazgeçilmez yerlerinden biri de kuşkusuz Giresun’dur. Ordu ile birlikte Doğu Karadeniz bölgesinin başlangıcını oluşturan Giresun, en eski yerleşim yerlerinden biridir. Doğal ve kültürel güzellikleri ile oldukça zengin olan Giresun, yaylaları, plajları, müzeleri ve daha pek çok yeriyle olağanüstü bir yerdir.
Neden gitmeliyim? Geldiğinizde; Giresun Kalesi, Giresun Adası, Giresun Müzesi, Kuzulan Şelalesi, Sis Dağı, Mavi Göl ve birbirinden güzel yaylaları, mağaraları keşfetmelisiniz. Sadece bunlarla sınırlı kaldığını düşünmeyin! Daha gezilecek pek çok yer var! O halde Giresun Gezilecek Yerler yazımıza bir an önce bakmalısınız!
Ordu Giresun arası mesafe 44 km olup, yaklaşık 46 dakikaya ulaşım sağlayabilirsiniz.
54. Samsun
Burası neresi? Karadeniz’in en güzel turizm merkezlerden bir diğeri de Samsun’dur. Eski çağlara kadar dayanan tarihi ve zengin kültürel yapısı ile oldukça önemli bir konumdadır. Hem coğrafi açıdan hem de kültürel açıdan keşfedeceğiniz o kadar çok şey var ki burada… Karadeniz’in başkenti olarak anılan şehir, Cumhuriyet tarihi açısından da önemi büyüktür ve kesinlikle görülmesi gereken bir rotadır.
Neden gitmeliyim? Samsun’a geldiğiniz zaman; Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Bandırma Vapuru ve Milli Mücadele Parkı, Tekkeköy Mağaraları, Bayraktepe Tabiat Parkı, Sevgi Gölü, Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti ve daha pek çok yeri gezi listenize eklemelisiniz. Bu yerler hakkında daha detaylı bilgi ve daha birçok yeri öğrenmek için Samsun Gezilecek Yerler yazımıza göz gezdirmelisiniz.
Ordu Samsun arası mesafe 147 km olup, ortalama 2 saat sürmekte.
55. Tokat
Burası neresi? Tarih boyunca birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapan Tokat, aynı zamanda birçok farklı isimlerle de anılmış. Bizanslılar ‘’Komana’, Persler ‘’Kah-Cun’’, Moğollar ise “Sobaru” olarak, şehri adlandırıyordu. Daha sonra Selçuklu Devleti ordusuna mensup bir askerin, 20 Bizans askerini sadece tokatlayarak mağlup etmesiyle şehir Türk himayesine geçmiş ve Tokat olarak adlandırılmaya başlamış. Tarihi yapılarıyla bir hayli öne çıksa da, doğal güzellikleri ve gezilecek birçok yeriyle de göz doldurduğunu söyleyebiliriz.
Neden gitmeliyim? Tokat’a geldiğinizde; Kaz Gölü, Reşadiye Kaplıcaları, Tokat Şehir Müzesi, Tokat Kültür Evi, Selemen Yaylası ve daha pek çok yeri gezmelisiniz. Bu noktalar hakkında daha detaylı bilgi ve daha fazlasını öğrenmek için buyrun; Tokat’ta Gezilecek Yerler listesine!
Ordu Tokat arası mesafe 193 km olup, yaklaşık 3 saate yakın sürmekte.
56. Sivas
Burası neresi? Ordu’nun bir diğer komşusu olan Sivas, tarihi zenginlikleri ile birlikte doğal güzellikleriyle de ziyaretçilerin akınına uğruyor. Sivas, Anadolu’nun en önemli yerlerinden biri olduğu için, şehrin merkezinde bulunan tarihi eserlere rastlamanız mümkün. Buraya geldiğiniz zaman; Paşabahçe Mesire Alanı, Sivas Müzesi, Çaltı Çayı, Eğriçimen Yaylası, Yıldız Dağı, Hafik Gölü ve daha birçok yeri listeye eklemelisiniz. Şimdi gelin Sivas Gezilecek Yerler yazımızda daha çok bilgi edinin!
Ordu Sivas arası mesafe yaklaşık olarak 4 saate yakın sürmekte.
*Alışveriş
Dünyanın en çok fındık üreten şehirlerinden biri Ordu olduğu için, şehirdeki birçok dükkandan fındık satın alarak sevdiklerinizi ya da kendinizi şımartabilirsiniz. Bir diğer yöresel lezzet olan kestane balını ve meşhur çayını da unutmamak gerek. Sokak aralarında dolaşırken karşınıza çıkan seyyar satıcılara denk gelirseniz, mantarlarını da satın alabilirsiniz. Yaylalara giderseniz de, dağ çileği, tereyağı, mısır ekmeği, incir reçeli, dut pekmezi gibi organik ürünleri de alabilirsiniz.
Ordu’nun geleneksel el sanatları olan, kilim, heybet yazma, sepet, baston, ahşap heykel ve biblo gibi hediyelik eşyaları her yerde bulabilirsiniz. Aynı zamanda alışveriş ihtiyacınızı Novada AVM’ye giderek karşılayabilirsiniz. Son olarak da, Ordu’nun Altınordu ilçesinde her çarşamba kurulan semt pazarlarına giderek, sebze ve meyve, ev yapımı yöresel ürünleri de alma şansı elde edebilirsiniz.
*Tarihi Yerler
Bu konu hakkında daha detaylı bilgi için buyrun: Ordu’nun Tarihi Yerleri adlı yazımız!
*Gece Hayatı
Ordu’nun gece hayatı fazla aktif olmasa da, barları ve canlı müzik mekanlarında dilediğiniz gibi vakit geçirip eğlenebilirsiniz. Birkaç tavsiye verecek olursak eğer, ilk olarak Bar&Bar’ı önermemiz gerekiyor, çünkü Ordu gece hayatı dendiğinde akla ilk burası geliyor. Atatürk Bulvarı’nda yer alan Jazz Pub Ordu, Ordu sahilde yer alan Köşk Pub, Perşeme ilçesinde bulunan Küba Club gibi daha pek çok yere gidebilirsiniz. Bunların dışında, canlı müzik dinleyeceğiniz cafe ve restoranlara da uğrayabilir ya da rakı-balık mekanlarında güzel vakit geçirebilirsiniz.
*Yapılacak Şeyler
-Turlar ve Geziler
- Giresun Ordu Teleferik Turu’na katıl ve manzaraya doy!
- Giresun Ordu Turu’na katıl ve doya doya bir gün geçir!
-Yapmadan Dönme
- Kurul Kalesi’ne git ve Kibele Heykelini yakından gör!
- Ablak Taşı’nda, Giresun ve Ordu’nun manzarasını doyasıya seyret!
- Ünye Yaşayan Kültürel Miras Müzesi git ve bir nostalji yaşa, doya doya eğlen!
- Ters Ev’de harika fotoğraflar çekil!
- Boztepe’ye teleferikle çık ve büyüleyici manzara eşliğinde doğa yürüyüşü ya da piknik yap!
- Kordon Tepe’de yamaç paraşütü yap!
- Birbirinden farklı plajlarında yüz ve güneşlen!
- Yoroz Kent Ormanı’nda maceraya atıl!
- Perşembe Yaylası’ndaki etkinliklere ve şenliklere katıl, eğlenceye doy!
- Meşhur şelalelerini gez ve her birini keşfet!
- Yason Burnu’na git ve bu muhteşem güzelliği yakından gör!
- Ulugöl’de piknik ya da kamp yap!
- Turnasuyu Vadisi’ne tırman!
- Ünye At Çiftliği ve Binicilik Tesisleri’nde ya at gezisine çık ya da zipline ile nehri boydan boya geç!
- Birbirinden güzel köy ve ilçelerini teker teker gez! Yeni yerler keşfet!
- Sagra Çikolata Fabrikası’nı ziyaret ederek, birbirinden lezzetli çikolataların tadına bak!
-Şehir İçi Ulaşım
Ordu şehir içi ulaşımda genelde otobüs ve minibüsler tercih ediliyor. Toplu taşımalarda ‘’Ordum Kart’’ kullanılıyor ve bu kartın satışları veya bakiye yüklemeleri şehrin her yerinde bulunuyor. Ordum Kart’ın fiyatı ise 10₺ olduğunu ve dilerseniz hem Google Play’den hem de App Store’dan uygulamasını indirebilirsiniz.
Ordu’da gezilecek yerler listemizi sizin için olarak 30.06.2023 tarihinde güncelledik. Siz de yazımızla ilgili görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak isterseniz bize yorum kısmından fikirlerinizi yazabilirsiniz.