Ordu’da Ne Yenir? – İşte Size Ordu Mutfağının En Lezzetli 20 Yemeği

Ordu Mutfak Kültürü

Ordu, bulunduğu coğrafyanın niteliklerini barındıran eşsiz ve ilginç bir mutfak kültürüne sahiptir. Balık yemekleri, sebze ve meyve bolluğu, fındık tüketimi gibi birçok alanda kendine özgü ilginç lezzetleri vardır. Ordu’nun yöresel lezzetleri bölgesel olarak da değişiklik gösterebiliyor. Bunun en büyük nedeni coğrafyadır. Kıyı kesimde var olan mutfak kültürü ile yüksek kesimde var olan mutfak kültürü arasında bazı farklar vardır.

Besinlere ulaşma kolaylığı bakımından yöre halkının da kullandığı besinler değişiklik göstermiştir. Bu değişim beraberinde yörenin kıyı ve yüksek kesimlerinde görece farklı bir tüketim kültürü oluşmasına neden olmuş. Yine de bu farkın iki farklı şehrin kültürü kadar farklı olmadığını da dile getirmek gerekir. Ordu yemek kültürü ile turistlerin ilgisini çeken ve insana yeni tatlar deneme isteği kazandıran şehirlerimizden biridir. Ordu yöresel yemekleri ve ilginizi çekecek birçok farklı lezzeti yazımızda bulabilirsiniz.

Pratik Bilgiler

Ordu’dan Alınabilecek Yiyecekler: Ordu’dan alabileceğiniz farklı lezzetlerde mutfaklık ve tatlı türü ürünler bulunmaktadır. Bunlar arasında ev yapımı tarhana, meşhur Ordu cevizli, pekmez ve fındık ezmeli pekmezler, fındık macunu, taflan turşusu ve paketler halinde satılan Akkuş fasulyesinden satın alabilirsiniz.

Ordu’nun En Meşhur Tatlısı: Ordu seyahatinizde özellikle buranın kabak tatlısını denemenizi tavsiye ederiz. Ordu’da geçireceğiniz süre boyunca diğer yöresel tatları deneyebilir, Boztepe’ye çıkan teleferik noktasında satılan meşhur helva çeşitlerinden tadabilirsiniz.

Ordu’dan Alınabilecek Doğal Ürünler: Ordu’da tamamen doğal ve el yapımı ürünler arasında bal, turşu çeşitleri, fındık, fasulye, bu topraklardan toplanmış çaylar, kestane balı ve fındık ezmesi gibi ürünlerden satın alabilirsiniz.

Ordu Yöresel Yemekleri

Sakarca Kayganası

Sakarca kayganası, adını dışarıdan gelenlerin ilk kez duyduğu bir lezzet olarak biliniyor. Aslında sakarca kayganası yörede yetişen bir çeşit ottur. Bu ot ile yapılan yemeğe de doğrudan otun adını vermişler. Sakarca kayganasının insan sağlığı için de oldukça faydalı olduğu biliniyor. Hazırlanırken mısır unu, yumurta ve sıvıyağ ile birlikte hazırlanıyor. Sakarca kayganası bahar aylarında daha çok tüketilmektedir.

Tüketim dönemlerinin olması otun toplanma zamanları ile doğrudan ilişkilidir. Sakarca kayganası otu hem lezzetli hem de bir hayli şifalıdır. Yöreye özel bir lezzet denemek isterseniz yüksek kesimlerde yetişen bu ot ile yapılmış yemeği mutlaka denemelisiniz. Hazırlanması da oldukça kolay olduğundan insanlar tarafından sıkça yapılmaktadır. Özellikle de bahar aylarında Ordu’yu ziyarete gelenlerin bu lezzeti tatması gerekmektedir.

  • Nerede Yenir: Sakarca kayganası yemeğini Ordu şehir merkezindeki esnaf lokantaları ve yerel restoranlarda bulabilmeniz mümkündür.
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Taze Bezelye Kayganası

Taze bezelye kayganası, Ordu’nun en sevilen lezzetlerinden biridir. Öyle ki çok sık yapılan bu yemeği restoranlarda bulmanız da mümkün. Taze bezelye kayganası yemeğinin hazırlanırken dikkat edilmesi gereken en büyük püf nokta ise bezelyelerin iplerinden iyice ayıklanmasıdır.

Hazırlanırken haşlanmış bezelyeler ile yumurta ve mısır ununun birleşmesinden ortaya çıkan eşsiz bir tadı vardır. Ordu kültürü gereği yemeklerde mısır unu sıkça kullanılır. Bu yüzden mısır ununu başka birçok yemek tarifinde de sıkça görmeniz mümkün. Taze bezelye kayganasına da çok yakışan mısır unu yemeğin tadını bir tık daha eşsiz hale getiriyor. Bezelyelerin iplerinden ayrılarak titizce hazırlanması, ayrıca yemeğin mısır unuyla da zenginleştirilerek özel tatlar kazanması, kişilere ekstra lezzetler de sunmaktadır.

  • Nerede Yenir: Taze bezelye kayganası yemeğini Ordu şehir merkezindeki esnaf lokantaları ve yerel restoranlarda bulabilmeniz mümkündür.
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Fasulye Diblesi

Fasulye diblesi genel olarak Karadeniz mutfağının çok sevilen lezzetlerinden biridir. Sadece Ordu’da değil bölgenin genelinde sıkça yapılır. Ordu için onu özel kılan ise yapılış şeklidir. Fasulye diblesinin hazırlanma sürecinin kısalığı ve yemeğin bir hayli faydalı olması beraberinde bu lezzetin çok daha aranan bir hale gelmesini sağlıyor.

Fasulye diblesinin en güzel yanı da kent restoranlarında kolaylıkla bulunabilen bir lezzet olmasıdır. Yolunuz Ordu’ya düşerse mutlaka bir akşam yemeğinde fasulye diblesi yemeği sipariş edin. Yöresel lezzet deneyiminin en kolay ve lezzetli seçeneklerinden biridir. Yemeğin içine Ordu yöresinde yenibahar da katılıyor. Yenibaharın yemeğe çok daha farklı ve özgün bir tat kattığı söylenebilir.

  • Nerede Yenir: Fasulye diblesi yemeğini Ordu şehir merkezindeki esnaf lokantaları ve yerel restoranlarda bulabilmeniz mümkündür.
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Fırın Fasulyesi

Ordu’da sıkça yapılan şeylerden biri de sebzelerin kurutularak yemeklere katılmasıdır. Fırın fasulyesi de bu lezzetlerden biri. Fasulyelerin kurutulduktan sonra soğan ile kavrulması sonucu ortaya çıkan fırın fasulyesinin lezzet bağlamında oldukça farklı bir tadı var. Daha önce kurutulmuş fasulye yemediyseniz bu tadı fazlasıyla sevebilir ve bu tattan da vazgeçemeyebilirsiniz.

Fırın fasulyesinin bölgede bu kadar çok yapılmasının ardında iki büyük faktör var. Bunlardan ilki çok pratik olmasıdır. Daha önceden kurutulan fasulyeler tavada soğanlar ile birlikte kavrulduktan sonra yemek hazır demektir. İkinci faktör ise yöre halkının kurutulmuş sebzeleri bir hayli fazla sevmesidir. Yolunuz Ordu’ya düşerse mutlaka fırın fasulyesi yemeğini deneyin. Bir oturuşta koca bir ekmeği bu yemek ile bitirebilirsiniz.

Mısır Yarmalı Aş Sarması

Mısır yarmalı aş sarması yemeği, ilk kez bu tadı deneyen kişiler tarafından, sıkça karalahana sarması ile karıştırılır. Ancak tat olarak birbirlerinden çok farklıdır. Mısır yarmalı aş sarmasının tadını farklı hale getiren ise içindeki mısır yarmaları ve bulgurdur.

Unutmadan hazırlanış itibari ile de mısır yarmalı aş sarmasının salçalı su içerisinde pişirildiğini de ifade edelim. Yerken ağza gelen hafif salça tadı ile birlikte iç harcının ağzınızda dağıldığını hissedebiliyorsunuz. Birbirinden farklı onlarca dolma tarifi denemiş olsanız bile mısır yarmalı aş sarmasını denemeden dolma severim demeyin. Gerçek bir dolma lezzetini Ordu halkının elinden tadabilirsiniz.

  • Nerede Yenir: https://www.instagram.com/aktaslarrestaurant/
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Adres: Şarkiye, Fatih Cad., No: 3, Altınordu
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 08:00 – 22:00 saatleri arasında açıktır.
  • Telefon: 0452 214 15 46
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Pide çeşitlerinden deneyebilirsiniz.

Pazı Mücveri

Pazı mücveri, Karadeniz yöresinde fazlasıyla tüketilen ve en çok sevilen lezzetlerden biri olarak bilinir. Ülkemizin birçok yerinde pazı mücveri deneme fırsatına erişmiş olabilirsiniz. Ancak Ordu bu konuda hepsinden daha çok iddialıdır. Yörede akşam yemeklerinin sultanı olarak servis edilen bir yemektir.

Pazı mücverini denemek için Ordu yöresel restoranlarına gidebilirsiniz. Bu lezzeti Ordu’ya özgü hale getiren en büyük faktör içerisinde yöresel kırmızıbiberdir. Ayrıca kimsenin tek bir tanesi ile doymadığı yanında pilavla birkaç taneyi götürdüğü diyet düşmanı bir lezzet olduğunu da söylemeden geçmeyelim. Karadeniz bölgesini, özellikle de Ordu’yu ziyaret edenlerin bu lezzeti tatmasında oldukça yarar vardır. Evlerde de kolay biçimde yapılabilecek olan bu lezzetin tarifi birçokları tarafından da alınır.

  • Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan pazı mücveri yemeğinin tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Galdirik Kavurması

Galdirik kavurması belki de daha önce adını bile duymadığınız ancak Ordu içerisinde en çok yapılan kavurmalardan biridir. Galdirik aslında Ordu yöresinde yetişen bir bitkidir. Yeşil yaprakları ve uzun sapı ile tanınır. Galdirik kavurması yapılırken bu otun yaprakları kullanılmaz. Sadece sap kısmı ile hazırlanan yemeği de her mevsim deneyimlemeniz mümkün değil.

Galdirik kavurmasının sadece bahar aylarında yapılabiliyor olmasının en büyük nedeni ise bitkinin bu aylarda yetişiyor olmasıdır. Yemeklerde yaprak kısımlarının kullanılmıyor olması başta garip gelebilir. Galdirik sapının nasıl bu kadar lezzetli olduğuna ancak denedikten sonra anlayabilirsiniz. Oldukça hafif ve sağlıklı bir yemek olması nedeni ile de otun bulunduğu dönemlerde çok sık pişirilir.

  • Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan galdirik kavurması yemeğinin tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Pancar Döşemesi

Pancar döşemesi daha çok borcam içerisinde dağıtılmış bir harcın pişirilmesi ile oluşturulan yemektir. Adını çok fazla duyurmasa da yöre halkı tarafından oldukça tercih edilen pancar döşemesi, oldukça lezzetli bir tada sahiptir. İlk defa deneyenlerin daha fazla deneme isteğinde bulunması da yine bu tadın oldukça güzel olduğunun bir göstergesidir. Pancar döşemesinin orijinal versiyonunda doğal zeytinyağı ile hazırlanması şarttır. Haşlanmış pirinçler, karalahana ve baharatlar ile hazırlanan bir yemektir.

Ordu yöresinde karalahanaya pancar odu da deniyor. Bu nedenle yemeğin isminin başlarda pancar döşemesi olması turistleri şaşırtabilir. Önyargılı olmadan yemeği denemeniz önerilir. Pancar döşemesi bölgenin en güzel yemekleri arasında yer alıyor.

  • Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan pancar döşemesi yemeğinin tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Ordu Yağlısı

Ordu yağlısı, Karadeniz bölgesinin meşhur kendine has pidelerinden biridir. Özellikle Ordu’da tadına doyamayacağınız pideler denemeniz mümkün. Daha önce yediğiniz klasik pideleri bir kenara bırakın ve Ordu’nun meşhur yağlısını denemeye hazırlanın. Pidenin içindeki harcının özgünlüğünden tutun da üzerine kırılan yumurtaya kadar her bir aşamasının kendine özgü bir yöreselliği bulunuyor.

Ordu yağlısı denemek için şehirde bulunan herhangi bir pide lokantasına gidebilirsiniz. Bu lezzeti kendine özgü kılan hususlardan biri de çok ince hamuru olmasıdır. Yumurtalı ve yumurtasız olarak servis ediliyor. Yumurtalı olan menüyü mutlaka denemeniz önerilir. Yerli ya da yabancı turistlerin Ordu caddelerindeki pidecilerin önünden geçerken mutlaka kokularını duyacağı Ordu yağlısı pidesini tatmaları gerekiyor. İnce hamuruyla hafif bir tat da bırakan Ordu yağlısı tatmaya değer bir yiyecektir.

  • Nerede Yenir: https://www.instagram.com/meshurpideordu/
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Adres: Merkez, Düz Mahalle, Yıldız Sok., No: 21/B
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 08:00 – 22:30 saatleri arasında açıktır.
  • Telefon: 0452 214 90 99
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Köy peynirli pidelerinden deneyebilirsiniz.

Hamsi Buğulama

Pek çok kişinin bilmekte olduğu hamsi buğulama da Ordu yöresine özgü yemekler arasında yer alıyor. Ayrıca hamsi buğulama yemeği, Karadeniz’in de bir simgesi haline gelmiş durumda. Karadeniz yöresine özgü olan bu lezzet, şehirde en çok sevilen yemekler arasında yer alıyor. Bu nedenle hamsi buğulama yemeği, Ordu’ya gidildiği zaman denenmeden dönülmemesi gereken yemekler arasında yer almaktadır.

Ordu’ya gittiğiniz zaman herhangi bir restoranda hamsi buğulama bulmanız bir hayli kolay olacaktır. Ancak tabi ki evde pişirilmekte olan hamsi buğulama da ayrı bir lezzete sahiptir. Bazı kişiler, farklı teknikler ile hamsi buğulama yaparak bu yemeğe özgünlük katabiliyor. Karadeniz’in simgesi haline gelmiş olan hamsi buğulama yemeği, Karadeniz tarafına gidildiği zaman kesinlikle denenmesi gereken yemekler arasında yer alıyor. Hamsi buğulama hazırlanırken içerisinde kullanılan domates, soğan ve limon, yemeğe ekstra tatlar da kazandırmaktadır.

  • Nerede Yenir: https://www.instagram.com/derinbaliklokantasi/
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Adres: Şarkiye Mah., Yükçülük Sok., No: 3, Altınordu, Ordu BŞB Arkası
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 07:00 – 22:00 saatleri arasında açıktır.
  • Telefon: 0452 223 44 35
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Ordu’da kalacağınız süre boyunca diğer balık türlerini de burada denemenizi tavsiye ederiz.

Hamsi Köftesi

Ordu yöresine özgü olan bir diğer yemek türü ise hamsi köftesidir. Karadeniz tarafında pek çok kişi tarafından sevilmek de olan bu yemek türü, daha çok Karadeniz tarafında yapılsa da Türkiye’nin diğer illerinde de zaman zaman yapılmakta olan bir yemek türüdür. Bazıları hamsi köftesi isimli bu yemekten haberdar olmasa da birçok kişi bu yemek türünü oldukça beğeniyor.

Hamsi köftesi isimli bu yemeğin adı ise köfteden pek de farklı değil. Ekmek içi, hamsi balığı, soğan ve maydanoz ile hazırlanmakta olan bu yemek türü kesinlikle bir lezzet bombası niteliği taşıyor. Bu nedenle hamsi köftesi yemeği sizin de tatmanızı gereken yemekler arasında yer alıyor. Hamsinin köftesi olur mu demeyin, çünkü Ordu çevresinde bu lezzete denk gelmeniz oldukça yüksek ihtimaldir. Son derece lezzetli olan bu yemeği yılın her döneminde bu bölgeye gelen kişiler tüketebilir.

  • Nerede Yenir: Vonalı Celal
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Adres: Ramazan Mah., Yalı Sok., No: 10, Perşembe
  • Çalışma Saatleri: Pazartesi – Cuma günleri arası 08:00 – 01:00, Cumartesi – Pazar günleri 08:00 – 02:00 saatlerinde açıktır.
  • Telefon: 0452 587 21 37
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Mezgit tava deneyebilirsiniz.

Yufka Böreği

Ordu yöresine özgü olan bir diğer yemek türü ise yufka böreğidir. Bölgede özel olarak yapılmış olan yufkalar, bir süre boyunca kurumaya bırakılıyor. Yufkalar kuruduktan sonra ise yeniden börek yapımında kullanılmakta olan bir malzeme haline getiriliyor.

Ordu yöresine özgü olan yufka böreği, kurutulmuş olan yufkaların ıslatıldıktan sonra iç harç ile doldurulmasından oluşuyor. Sonra ise tadı damağınızda kalan, taşına doyum olmayan yufka böreği hazır oluyor. Yapımı bir miktar zahmetli olabilir. Ancak yufka böreği kesinlikle yaparken uğraşınıza, emeğinize değecek olan bir tarif. Pek çok yemek türü gibi yufka böreği de yöresinde farklı bir şekilde hazırlanıyor. Bu nedenle yufka böreğini kendi yöresi olan Ordu’da denemeniz sizin için çok daha iyi olacaktır.

  • Nerede Yenir: Ordu şehir merkezindeki hamur işi satan kafeterya ve börekçilerde bulabilmeniz mümkündür.
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Akkuş Şeker Fasulyesi

Akkuş Şeker Fasulyesi

Pek çok kişi tarafından tercih edilmekte olan ve Karadeniz tarafında oldukça meşhur olan diğer bir yemek türü ise akkuş şeker fasulyesidir. Karadeniz yöresi dışındaki birçok kişi bu yemeğin adını duymamıştır. Ancak akkuş şeker fasulyesi yemeği, adını duyurduğu yerlerde oldukça popülerdir. Akkuş şeker fasulyesi, kısa süre içerisinde pişmesi ile ünlüdür. Ancak pişerken dağılmaması için düdüklü tencerede pişirilmemesi öneriliyor.

Oldukça lezzetli olan akkuş şeker fasulyesi, lezzetinden dolayı bazı kişiler tarafından içine kıyma koymadan da pişiriliyor. Akkuş şeker fasulyesi hakkında en önemli şey ise Karadeniz tarafında özel olarak yetişip Türk Patent Enstitüsü tarafından ilimize özgü coğrafi işaret tescili almış olmasıdır. Ordu tarafına gittiğiniz zaman akkuş şeker fasulyesi yemeği de denemeniz gereken yemekler arasında yer alıyor.

  • Nerede Yenir: https://www.instagram.com/digininyeri/
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Adres: Bahçelievler Mah., Atatürk Bulv., No: 7, Merkez
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 08:00 – 22:00 saatleri arası açıktır.
  • Telefon: 0452 214 90 09
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Pide çeşitlerinden deneyebilir veya yemeğinizin üzerine yöreye özgü tatlılardan yiyebilirsiniz.

Zetiyani

Zetiyani

Yöresel yemekler arasında yer almakta olan bir diğer yemek ise zetiyani yemeğidir. Zetiyani yemeği çok fazla kişi tarafından bilinen bir yemek türü değildir. Ancak bilenler arasında oldukça popüler bir yemek türü. Zetiyani yemeği özellikle Karadeniz tarafında özgü olan bir yemek türü olarak biliniyor. Ordu’nun yöresel yemekleri arasında yer alan bu yemek türünü oldukça kolay bir şekilde hazırlayabilirsiniz.

Zetiyani yemeği yapmak için fazla malzemeye gerek yoktur. Fazla malzemeye gerek duymaması yemeğin hızlı biçimde pişirilmesine de katkı sağlamaktadır. Zetiyani yemeği özellikle de misafirleriniz geleceğini zaman tercih edebileceğiniz yemek türüdür. Bunun nedeni ise zetiyani yemeğinin bir Gürcü yemeği olup özellikle de önemli günlerde servis ediliyor olmasıdır.

  • Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan zetiyani yemeğinin tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Gürcü Kavurması

Gürcü Kavurması

Karadeniz tarafında oldukça yaygın olan bir diğer yemek türü ise Gürcü kavurmasıdır. Özellikle Ordu yöresine özgü olduğu bilinen Gürcü kavurması, yemeği oldukça kolay yapılan ve tadına doyum olmayan yemek türlerinden bir diğeridir. Pek çok kişi tarafından Gürcü kavurması yemeğinin sevilip tercih ediliyor olmasının nedeni ise hızlı yapabiliyor olması ve tadının birçok yemek türüne göre fazlaca güzel olmasıdır.

Gürcü kavurmasının tadını güzelleştiren ise zapranadır. Gürcü yemeklerinin olmazsa olmazı olarak bilinmekte olan zaprana, aslında bir çeşit Gürcü baharatıdır. Zaprana isimli Gürcü baharatı, yemeği Ordu yöresine özgü yapan ve Gürcü kavurması yemeği çok daha güzel yapan malzemedir. Bu nedenle bu yemeği yapmak istiyorsanız baharatlara kesinlikle dikkat etmelisiniz.

  • Nerede Yenir: https://www.instagram.com/aktaslarrestaurant/
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Adres: Şarkiye, Fatih Cad., No: 3, Altınordu
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 08:00 – 22:00 saatleri arasında açıktır.
  • Telefon: 0452 214 15 46
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Pide çeşitlerinden deneyebilirsiniz.

Ordu Yöresel Çorbaları

Mısır Çorbası

Ordu coğrafi özellikleri sayesinde yemek çeşitleri şekillenmiş olan bir şehirdir. Ordu yöresine özgü olan pek çok çorba çeşidi, tatlı çeşidi ve yemek çeşidi bulunuyor. Siz de hem ailenizi hem de misafirlerinizi şaşırtarak değişik yemek çeşitlerini denemek istiyorsanız yöresinde meşhur olan yemekler tam da size göre.

Mısır çorbası hem kolay ve hızlı yapımı ile hem de damakta bıraktığı tadı ile pek çok kişinin dikkatini çekiyor. Ordu yöresine özgü olsa da Türkiye’nin pek çok ilinde yapılmakta olan Mısır çorbası, usta eller tarafından yapılınca çok daha güzel oluyor. Bu nedenle enfes mısır çorbasını yöresi olan Ordu’da içmek sizin için çok daha iyi olacaktır.

  • Nerede Yenir: Mısır çorbasını Ordu şehir merkezindeki esnaf lokantalarında bulabilmeniz mümkündür.
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Isırgan Çorbası

ısırgan çorbası

Ordu yöresine ait olan bir diğer çorba çeşidi ise ısırgan çorbasıdır. Ordu pek çok çorba çeşidi bulunduran bir şehirdir. Isırgan çorbası ise bölge yöresinde oldukça fazla tercih edilen bir çorba türü olmakla beraber aynı zamanda pek çok farklı şehirde de yapılıyor. Isırgan çorbası diğer çorbalardan farklı olan tadı ile ve yapılışı ile dikkat çekmekte.

Isırgan çorbası yapmak için diğer çorba türlerine göre bir miktar fazla malzeme gerekse de ısırgan çorbasının tadı, çorbayı yapıp içtiğinize değiyor. Oldukça sağlıklı olan bu çorba çeşidi, diğer çorbalar gibi oldukça kolay ve bir şekilde hazırlanabilir. Bu nedenle ısırgan otu çorbasını oldukça kolay bir şekilde yaparak farklı bir çorba çeşidi deneyebilirsiniz.

  • Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan ısırgan çorbasının tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Pancar Karalahana Çorbası

Pancar Karalahana Çorbası

Pancar karalahana çorbası, daha önce fazla kişinin duymadığı ama özellikle Ordu yöresinde oldukça meşhur olan bir çorba türüdür. Türkiye’nin diğer illerinde de pancar karalahana çorbası yapılıyor. Ancak pancar karalahana çorbası, Ordu’da diğer şehirlere gire çok daha fazla tercih ediliyor. Pancar karalahana çorbasının ismi, biraz karışık görünüyor olabilir. Ancak çorbanın yapılış şekli ismi kadar karışık değil.

Oldukça kolay bir şekilde yapılmakta olan çorba aynı zamanda hızlı bir şekilde piştiğinden sizi yormayacaktır. Pancar karalahana çorbası da diğer çorba türleri gibi usta ellerden yapıldığı zaman çok daha lezzetli oluyor. Bu nedenle bu çorba türünü kendi yöresinde içerek pancar karalahana çorbasının tadına bir de yöresinde bakabilirsiniz.

  • Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan ısırgan çorbasının tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Gendeme Çorbası

Anadolu’nun her tarafından rastlayabileceğiniz gendeme çorbası da yine Ordu’nun en lezzetli çorba türlerinden biridir. Tadı ile insanları kendine hayran bırakmakta ilan bu çorba türü, birçok çorba türü gibi oldukça kolay ve hızlı bir şekilde yapılabiliyor. Anadolu’nun pek çok yöresinde sevilerek pişirmekte olan gendeme çorbası, birçok malzemeden oluşmakta olan bir lezzet tarifi.

Farklı bir çorba türü arayan kişinin kesinlikle denenmesi gereken çorba türleri arasında yer alan gendeme çorbası, özellikle Ordu’da sıklıkla tüketiliyor.  Ordu’nun birbirinden farklı pek çok yöresel yemeği bulunduğu için Ordu iline gittiğiniz zaman denemeniz gereken pek çok yemek çeşidi olacaktır. Gendeme çorbası ise bu yemek çeşitleri arasında yer alıyor. Eğer yolunuz bir gün Ordu’ya düşerse gendeme çorbasını denemenizi tavsiye ederiz.

  • Nerede Yenir: Fadik Ana’nın Ocağı
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Adres: Kayabaşı, Merkez
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 08:00 – 03:00 saatleri arasında açıktır.
  • Telefon: 0536 074 32 64
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Ordu’da kalacağınız süre içerisinde buranın köy kahvaltısını deneyebilirsiniz.

Balık Çorbası

Balık Çorbası

Balık, pek çok kişinin tavada kızartarak ya da buğulama olarak yapmakta olduğu bir yemek türüdür. Coğrafi özelliklere dolayısı ile balık bakımından oldukça zengin olan Ordu ise balıkları sadece yemek türlerinde değil çorba çeşitlerinde de ana malzeme konumuna getirmiş. Balık çorbası, isminden dolayı tadı kötüymüş gibi gelebilir. Ancak balık çorbası, birçok çorba türüne göre oldukça lezzetli. Ayrıca yapımı da zor değil.

Herhangi bir zaman kolay ve hızlı bir şekilde balık çorbası hazırlayabilirsiniz. Özellikle de çocuklar için oldukça yararlı olan bu çorba çeşidi, çocuğunuzun balık içerisinde bulunmakta olan vitaminleri de almasını sağlıyor. Bu nedenle de başta Ordu olmak üzere pek çok şehirde bu çorba türü tercih ediliyor.

  • Nerede Yenir: https://www.instagram.com/derinbaliklokantasi/
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Adres: Şarkiye Mah., Yükçülük Sok., No: 3, Altınordu, Ordu BŞB Arkası
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 07:00 – 22:00 saatleri arasında açıktır.
  • Telefon: 0452 223 44 35
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Ordu’da kalacağınız süre boyunca diğer balık türlerini de burada denemenizi tavsiye ederiz.

Ordu Tatlıları

Kabak Tatlısı

Günümüzde pek çok kişi tatlı yemeyi ve bilmediği birbirinden farklı lezzetteki tatlıları tatmayı çok seviyor. Eğer siz de bu insanlar arasında yer alıyor ve sürekli aynı tarz tatlıları yemekten sıkılıyorsanız Ordu yöresine ait olan tatlılar tam da sizin için yapılan tatlılar. Ordu şehri; doğal güzellikleri, tarihi yapısı, denizi, şelaleleri ve dereleri ile büyük ilgi çektiği gibi kendi yöresine özgü olan yemek ve tatlıları ile de insanları kendine çekiyor.

Kabak tatlısı ise Ordu yöresinde en çok tercih edilen tatlılardan biridir. Kolay hazırlanışı ve zamanınız kısıtlı olduğunda oldukça hızlı bir şekilde hazırlanabilmesi sayesinde pek çok kişi tarafından tercih ediliyor. Ayrıca bu izle tatlı türünü hazırlamak için fazla malzemeye de gerek yok. Eğer tatlı yapmak istiyorsanız ya da misafir için bir şeyler hazırlamanız gerekiyorsa kabak tatlısını yapabilirsiniz.

  • Nerede Yenir: https://www.instagram.com/atabeyoglulezzetciftligi/
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Adres: Şarkiye, Kazım Karabekir Cad., No: 46, Altınordu
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 10:00 – 22:00 saatleri arasında açıktır.
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Tatlı öncesi yöreye özgü yemeklerden yemeyi düşünebilirsiniz.

Un Helvası

Ordu mutfağına özgü olan bir diğer tatlı çeşidi ise un helvasıdır. Pek çok kişinin bildiği ve gündelik hayatta yaptığı un helvası, ordu yöresine özgü olan bir tatlı olarak belirtiliyor. Ancak un helvası, bu yöreye ait olsa da Türkiye’nin diğer illerinde de oldukça meşhur. Türkiye’nin birçok ilinde un helvası yapıldığına rastlayabilirsiniz.

Un helvası yapmak için gerekli olan malzemeler ise birçok tatlı için ihtiyaç duyulan malzemelerden çok daha az. Ana malzemesi un olan bu tatlı türü, belirli bir miktardaki unu kavurarak yapılıyor. Tadı oldukça güzel olan bu tatlı türünün tek kusuru ise bu tatlıyı yapabilmek için unun uzun bir süre boyunca kavurmasının gerekiyor olmasıdır. Ancak diğer tatlı türlerine göre bir miktar daha değişik olan bu tatlı türünü kesinlikle denemelisiniz.

  • Nerede Yenir: Un helvasını Ordu şehir merkezindeki pastane ve tatlıcılarda bulabilmeniz mümkündür.
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Cevizli Helva

Bütün renk tonlarını bir arada görebileceğiniz Ordu’da oldukça ünlü olan bir diğer tatlı tarifi ise cevizli helva tatlısıdır. Ordu yöresine özgü olan bu tatlı türü, sadece bu şehirde değil Türkiye’nin diğer illerinde de sıkça tercih edilmekte olan bir tatlı türüdür. Cevizli helva yapmak, bazı tatlı türlerini yapmaktan çok daha zordur. Ancak uğraşıldığına ve yapıldığına değen bir tatlıdır. Eğer farklı tatlıları denemeyi seven biriyseniz ve tatlı yemeyi de seviyorsanız cevizli helva tatlısını kesinlikle denemelisiniz.

Her tatlıda olduğu gibi cevizli helva tatlısında da yapım aşamasında dikkat edilmesi gereken birkaç püf nokta mevcuttur. Bu nedenle oldukça özel olan bu tatlıyı kendi yöresinde denemeniz sizin için daha tatmin edici olacaktır.

  • Nerede Yenir: Ordu Cevizli Helva
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Adres: Şarkiye, Atatürk Bulv. No: 133/3A, Altınordu
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 09:00 – 21:00 saatleri arasında açıktır.
  • Telefon: 0542 599 27 94
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Diğer helva türlerini de mutlaka denemelisiniz. Pekmezli helvayı tavsiye edebiliriz.

Pekmez Yağlaşı Tatlısı

Pekmez Yağlası Tatlısı

Ordu yöresine özgü olan bir diğer tatlı türü ise pekmez yağlaşı tatlısıdır. Bu yerde oldukça ünlü olan pekmez yağlaşı tatlısı, tadı bakımından olduğu gibi yapılışı bakımından da diğer tatlılara göre oldukça farklıdır. Ancak pekmez yağlaşı tatlısı, oldukça farklı bir tatlı olduğundan birçok kişiyi kendine hayran bırakıyor. Ordu yöresine özgü olan bu tatlının pek çok ilde yapıldığını görebilirsiniz.

Yapımı için usta bir kişi gerektiğinden dolayı pekmez yağlaşı tatlısını Ordu’da yemek sizin için çok daha iyi olacaktır. Eğer tatlı denemeyi seviyorsanız ve pekmez yağlaşı tatlısının tadına daha önce hiç bakmadıysanız pek çok kişi tarafından sevilmekte olan bu tatlı türünü kesinlikle denemelisiniz.

  • Nerede Yenir: Pekmez yağlaşı tatlısını Ordu şehir merkezindeki pastane ve tatlıcılarda bulabilmeniz mümkündür.
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Ordu’nun yöresel yemekleri hamsi ile sınırlı değil. Keşfedilecek onlarca lezzet var. Sebzeden et yemeğine, tatlıdan tuzluya kadar saymakla bitmeyecek lezzet çeşitliliği. Ordu yöresine ait yemekler ve tarifler coğrafi bölgenin de bu denli zenginliğini gözler önüne seriyor.

Ordu’nun yöresel yemeklerine dair sizlerin de tavsiyeleri varsa aşağıda yer alan yorumlar kısmından bizlerle paylaşabilir, içeriğimizin geliştirilmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin