Giresun’da Ne Yenir? – İşte Size Giresun Mutfağının En Lezzetli 19 Yemeği

Giresun Mutfak Kültürü

Giresun’un doğası ve zengin bitki örtüsü mutfak kültürünün de gelişmesini sağlamıştır. Yörenin mutfağında genel olarak otsu bitkiler, sebze ve mantarlar yer almaktadır. Karadeniz illerinden biri olduğu için balık tüketimi de çok sık şekilde yapılmaktadır. Yaz ve kış aylarında tüketebileceğiniz pek çok zengin yemek çeşitleri yer alır. Kış mevsiminde ise daha çok fırınlanmış yiyecekler, balık, günlük taze otlar, konserveler, pekmez ve reçeller ağırlıklı şekilde tüketilmektedir.

Giresun mutfağında olmazsa olmazlardan biri balıklardır. Balık çeşitliliği çok fazla olduğundan, balık yemek için bile Giresun’u ziyaret edebilirsiniz. Balık çeşitleri içerisinde yöre halkı tarafından en çok tercih edilenler palamut, istavrit, barbun, sargan ve kötek yer alıyor.

Şehrin yemek kültürü, farklı şehirlerden gelen pek çok kişinin ilgisini çekmeyi başarmıştır. Böylelikle gelen ziyaretçilere yeni tatlar kazandırmıştır. Giresun yemeklerle ilgili ilginizi çekecek farklı lezzetleri yazımızda bulabilirsiniz.

Pratik Bilgiler

Giresun’dan Alınabilecek Yiyecekler: Giresun mutfağında deniz ürünlerinden baklagillere, yeşillikten süt ürünlerine kadar çeşitli yiyecek türleri bulunuyor. Giresun gezinizde yöreye özgü alabileceğiniz yiyecekler arasında tel kadayıf, tahıllar, Taflan pekmesi, töngel pekmezi, doğal ev yapımı reçel çeşitleri, karalahana, pezik, merevcen ve fındık gibi ürünler yer almaktadır.

Giresun’un En Meşhur Tatlısı: Giresun’a yapacağınız bir sonraki seyahatte yöreye özgü yemeklerden yedikten sonra mutlaka üzerine fındık ezmeli sütlü kadayıf tatlısından denemeyi unutmayın. Bu tatlıyı Giresun’da nerede yemeniz gerektiğini yazdık. Bununla birlikte güllaç ve badem gibi tatlıları da deneyebilirsiniz.

Giresun’dan Alınabilecek Doğal Ürünler: Giresun denilince akla ilk gelen çay ve fındık olacaktır. Burada alabileceğiniz doğal ürünler arasında ilk olarak çay ve fındık geliyor. Ardından pekmez çeşitlerine bakabilir, baklagiller ile güzel bir Kış mevsimini geçirebilir, tel kadayıf, meşhur Görele kesme pastalar ile ağzınızı tatlandırabilirsiniz. Süt ürünleri olarak doğal ev yapımı peynir, tereyağı gibi kahvaltılıkları şehir merkezindeki yöresel kahvaltılık ürünler satan yerlerde bulabilirsiniz.

Giresun Yöresel Yemekleri

Lahana Diblesi

Karadeniz denildiği zaman lahana olmazsa olmazlardan biri oluyor. Karadeniz bölgesinin hemen hemen tüm şehirlerinde lahana yemeklerini görmek mümkündür. Bu lahana çeşitleri arasında Giresun’la özdeşleşen lahana diblesi de bulunuyor. Lahana diblesi pirinç, soğan ve lahana malzemelerinden hazırlanan lezzetli bir yemektir. Şehre geldiğiniz zaman yöreye ait sebze yemeklerinden denemek istiyorsanız Lahana diblesi iyi bir seçenek olacaktır.

Bu yemeğin farklı varyasyonlarını bulmanız mümkündür. Pirinç ve soğanın yanı sıra, bulgurla pastırma eklenerek de hazırlanabiliyor. Karalahana son derece sağlıklı bir sebze olduğundan dolayı da fazlasıyla tercih ediliyor. Sağlıklı olduğu kadar aynı zamanda lezzetli bir yemektir. Farklı bir tarif deneyimlemek isteyenler Kara Lahana diblesini yiyebilir. Yöreye özel bir yemek isteyenler, buraya geldiklerinde lahana ve çeşitli malzemelerden hazırlanarak yemeye sunulan bu yemeği tadabilir. Daha çok bölge halkının evlerinde yapılan bu yemeği, ziyaretçi olduğunuz evlerde tadabilirsiniz.

  • Nerede Yenir: Lahana diblesini Giresun’da yöresel yemekler menüsüne sahip olan restoranlarda bulabilmeniz mümkündür.
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Tavada Mısır Ekmeği

Ekmek kültürüne sahip bir toplum olduğumuz için, yemeklerin yanında illa ki bir ekmek aranır. Fakat çok fazlasıyla tercih edilen standart ekmeklerin dışına çıkmak isteyebilirsiniz. Karadeniz bölgesinde en çok kullanılan un çeşitlerinden biri mısır unudur. Yemeklerinde de sık sık kullanılan mısır unundan harika ekmekler hazırlanır. Mısır ekmeğini farklı kılan yanı, tavada pişiriliyor olmasıdır.  Tavada pişirilerek hazırlanan mısır ekmeğini sıcak tüketmenizi tavsiye ederiz.

Yöre halkının ekmek hazırlama konusunda marifetli olduğunu söylemek mümkün.  Mısır ekmeğini yerinde yemek istiyorsanız, Giresun’a geldiğiniz zaman mutlaka yemelisiniz. Mısır ekmeğinin içerisinde mısır unu, tuz, az miktar şeker yer alır. Mayalanma işlemi yapıldıktan sonra 1 saat kadar bekletiliyor.  Hamur dinlendirilerek daha lezzetli bir kıvama gelmesi sağlanıyor. İçerisine tercihe bağlı olarak kimyon, kırmızıbiber gibi baharatlar da eklenebilir. Yöreye özgü lezzetlerle donatılan tavada mısır ekmeğini tek başına tüketmeniz de mümkündür. Sıcak yenildiğinde damakta çok güzel bir tat bırakan tavada mısır ekmeğini yine bölgede yer alan evleri ziyaret ettiğinizde kolaylıkla bulabilirsiniz.

  • Nerede Yenir: Tirebolu 42 Kahvaltı Evi & Restaurant
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Adres: Giresun-Trabzon karayolu
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 08:00 – 20:00 saatleri arasında açıktır.
  • Telefon: 0454 423 21 83
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Yanına meşhur Tirebolu çaylarından yudumlayabilirsiniz.

Hamsi Böreği

Denize kıyı bölgede bulunan Giresun’da, balıkla ilgili bir yemeğin olmaması tuhaf olurdu. Bölgede özellikle hamsi sevenler için farklı bir tarif bulunuyor. Hamsi böreği ismi size oldukça ilginç gelebilir. Bu böreği, farklı kılan yanı içerisinde balık kullanılıyor olmasıdır. Giresun usulü hamsi böreği, görüntüsüyle de iştah kabartmayı başarıyor. Lezzetine geldiğimizde, damaklarınızda güzel bir tat bırakacak tariftir.

Hamsi böreği, akşam yemek menüsü içinde eklenebilecek mükemmel tariflerden biri olmayı başarıyor. Değişik bir tarif olmasından dolayı, buraya gelen turistler tarafından çok fazla ilgi gören bir yemektir. Çünkü sürekli olarak aynı tarz yemekler yemekten sıkılanlar için farklı tarifler her zaman ilgi çekici oluyor.

Hamsi böreği içerisinde yer alan yufka, hamsi, dolmalık fıstık ve soğan gibi malzemeler yemeğe ekstra bir lezzet de katıyor. Fakat dolmalık fıstık, tercihe göre koyulabiliyor. Kimi hamsi böreği içerisinde dolmalık fıstık yer almayabiliyor. Giresun ziyaretinizde daha önce mutlaka deneyimlemediğiniz bu lezzeti çeşitli restoran ve lokantalarda bulabilirsiniz.

  • Nerede Yenir: https://www.instagram.com/aydinbalikrestaurant/
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Adres: Opet Yanı, Talipli Köyü, D010, Bulancak
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 08:00 – 00:00 saatleri arasında açıktır.
  • Telefon: 0454 333 34 34
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Buranın taze balıklarından da yiyebilirsiniz.

Pazı Mücveri

Pazı, son derece sağlıklı ve lezzetli bir yaprak bitkisidir. Pazı sarması, en çok duyulan yemeklerden biridir. Fakat pazıdan yalnızca sarma yapılmıyor.  Yöre halkı tarafından pazı mücveri de sık sık yapılan tariflerden biridir. Mücver sevenler için de oldukça güzel bir tarif olarak değerlendirmemiz mümkündür. Pazı; soğan, un, yumurta gibi malzemeler eklenerek hazırlanan pratik bir yemektir. Genelde bu tarif, ara öğünlerde ya da akşam yemeklerinde sofraları süsleyebiliyor.

Pazı mücveri tarifini yerinde yemek isteyenler için Giresun’da pek çok ev yapımı yerler bulunuyor. Yöre halkının marifetli ellerinden hazırlanan bu lezzetli yemeği çok fazla beğeneceksiniz. Genelde mücver denildiği an, halkımızın aklına ilk gelenlerden biri kabak oluyor. Fakat burada kabak yerine pazı tercih ediliyor. Üstelik burada ki halk, pazı mücverinden çok yemek için pezik adını daha sık şekilde kullanıyor. Sizler de bu lezzetli tarifi deneyimlemek adına bölgedeki halkın evlerini ziyaret edebilirsiniz.

  • Nerede Yenir: Pazı mücverini Giresun’da yöresel yemekler menüsüne sahip olan restoranlarda bulabilmeniz mümkündür.
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Fırın Kurusu Fasulye

Kuru fasulye, ülkemizde akşam yemeklerinde en çok tercih edilen yemeklerinden biridir.  Fakat kuru fasulyenin ocakta değil de fırında olanına ne dersiniz? Birçoğunuz fırında nasıl olur diye şimdiden düşünmeye başlamıştır bile. Giresun halkı kuru fasulyeye farklı bir tat katmak adına fırında da pişirerek hazırlar. Fırın Kuru fasulye içerisinde daha çok ispir fasulye tercih edilir. Ayrıca bu yemek Giresun’un en çok sevilen lezzetlerinden biri olduğu bilinir. Yemek hazırlanırken de dikkat edilmesi gereken bazı püf noktaları olabiliyor. En önemli püf noktalarından biri, kuru fasulye için seçilecek fasulye türüdür.

Fasulye ne kadar kaliteli olursa, yemeğin lezzeti bir o kadar daha iyi olmaya başlayacaktır. Fırında özenle yavaş yavaş şekilde pişirilen kuru fasulye, lezzetini daha çok suyuna bırakıyor. Böylece yemeği tattığınız zaman, ne kadar lezzetli olduğunu fark edeceksiniz. Fırında kuru fasulye içerisinde soğan, salça, sıvıyağ, kuru fasulye gibi malzemeler yer alıyor. Bölgedeki birçok restoranda rastlayacağınız kuru fasulyeyi, bir de fırında pişmiş bir şekilde deneyin.

  • Nerede Yenir: https://www.instagram.com/restaurantserender/
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Adres: Sultan Selim, Şaircan Sok., No: 16, Merkez
  • Çalışma Saatleri: Pazartesi – Cumartesi günleri arası 08:00 – 22:00 saatleri arasında açıktır. Pazar günleri kapalıdır.
  • Telefon: 0454 244 28 00
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Yöreye özgü diğer yemeklerden deneyebilir, yemeğinizin üzerine yöreye özgü tatlılardan yiyebilirsiniz.

Yağlaş

Giresun’un meşhur yemekleri arasında yer alan yağlaş, oldukça lezzetli bir tariftir. Daha önce bu tarifi denemediyseniz, Giresun’a yolunuz düştüğü zaman mutlaka denemelisiniz. Çünkü sıra dışı bir tarif olduğunu yiyenlerde fark ettiriyor. Yağlaş tarifinin olmazsa olmazlarından biri mısır unudur.   Şehirde çok sık şekilde tercih edilen mısır unu, yağlaş tarifinde de yer almıştır. Yağlaş yemeğinin farklı farklı çeşitleri yapılabiliyor. Bunlar mısır unlu, ısırgan otlu şekilde olabiliyor. Sizler de bu tariflerden hangisini istiyorsanız tadabilirsiniz.

Halk tarafından en sık şekilde tüketilen tarifin ise içerisinde daha çok ısırgan otlu şekilde hazırlanan tarif olduğunu söyleyebiliriz. Isırgan otonun ne kadar çok faydalı olduğu biliniyor. Bundan dolayı yağlaş için de sağlıklı bir yemek olduğunu söylememiz mümkündür. Hastalıklardan korunmanız mümkünken diğer yandan da damak zevkinizi şenlendirmeye başlamış olursunuz.

  • Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan yağlaş yemeğinin tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Taflan Tuzlusu Kavurması

Giresun yöresel yemekleri denildiğinde, akla gelenlerden biri de Taflan tuzlusu kavurması oluyor.  Buraya gelen turistlerin deneyimledikleri en lezzetli yemeklerden biridir. Taflan tuzlusu kavurmasını henüz denemeyenlerin, buraya geldikleri zaman bu tarifi mutlaka tatmaları gerekir. Fakat adını duydukları zaman içerisinde hangi malzemelerin yer almış olduğunu merak edebilirsiniz.

Taflan tuzlusu kavurması içerisinde Taflan, tereyağı, soğan, tuz gibi malzemeler yer alır. Bu kadar az malzeme kullanılmış olması şaşırtıcı olabilir ancak yemeğin lezzetine engel oluşturmuyor. Yöresel tatlara açık olan gezgincilerin, Giresun yemeklerinden olan Taflan Tuzlusu kavurmasını da mutlaka tatmalarını öneriyoruz.

Burada çok fazla farklı çeşitlerde otlar bulunur. Onlardan biri de Taflandır. Farklı ot çeşitlerinden birçok harika ve değişik tarifler hazırlanır.

  • Nerede Yenir: Taflan tuzlusu kavurması yiyeceğini Giresun’da kahvaltı evleri ve/veya yöresel yemek menüsüne sahip restoranlarda bulabilmeniz mümkündür.
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Kiraz Tuzlusu Kavurması

Zengin bir yemek kültürüne sahip olmasından dolayı, şehirde hoşunuza gidecek pek çok tarifleri bulabileceksiniz. Buraya geldiğiniz zaman denk geleceğiniz bir başka tarifler arasında ise Kiraz tuzlusu kavurması yer alıyor. Taflanın bir farklı çeşit tarifi olarak bilinir. Burada Kiraz, tarifin olmazsa olmazlarından biridir.

Yaz ayı gelip çattığında dallarından özenle toplanarak hazırlanan kirazlar, tarif için kullanılmaya başlanıyor. Karadeniz yöresinin en meşhur ve en çok tüketilen yemeklerinden biri olmayı başarıyor.  Halk tarafından bu tarif daha çok beş çaylarında tüketiliyor. Çok fazla karın doyuracak şekilde olmadığı için bir bakıma, akşam yemeği öncesinde atıştırma olarak düşünebilirsiniz.

Kiraz tuzlusu kavurması tarifinde yer alan malzemelerin soğan, kiraz ve sıvıyağ olduğunu söyleyebiliriz. Bu üç malzeme kullanılarak bile ortaya ne kadar lezzetli bir yemeğin çıktığını bu bölgede görebilirsiniz.

  • Nerede Yenir: Kiraz tuzlusu kavurması yiyeceğini Giresun’da kahvaltı evleri ve/veya yöresel yemek menüsüne sahip restoranlarda bulabilmeniz mümkündür.
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Merevcan

Giresun halkı tarafından kavurmalı yemekler çok sık şekilde tercih ediliyor. Yine bir kavurma yapılarak hazırlanan tariflerden birinin merevcan olduğunu söyleyebiliriz. Pratik bir hazırlanışa sahip olduğundan dolayı buradaki halk, çok sık şekilde merevcanı yapmaktadır.

Ot çeşitleri yönünden zengin bir toprağa sahip olan şehirde, bahar ayı itibariyle merevcan otu çıkmaya başlar.  Bahar aylarında çıkan bu ot, en taze haliyle toplanarak kavrulur. Karadeniz’in Giresun şehrinin yüksek kesimlerinde yetişen sağlıklı bir ottur. Merevcan yemeği, oldukça pratik ve sağlıklı olması yönünden çokça tercih edilir.

Merevcan içerisinde yer alan malzemeleri sıraladığımız zaman ise Merevcan, soğan, domates, tuz, sıvıyağ, maydanoz gibi yemeği lezzetlendirmeyi sağlayacak olan malzemelere yer verilir. Yemeği yaparken en çok dikkat edilen hususlardan biri otun iyice bol suyla bir yıkanmasıdır. Halk tarafından bu ota diken ucu da denilmektedir.

  • Nerede Yenir: Merevcan yiyeceğini Giresun’da kahvaltı evleri ve/veya yöresel yemek menüsüne sahip restoranlarda bulabilmeniz mümkündür.
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Fasulye Turşusu Kavurması

Karadeniz’in şüphesiz vazgeçilmez lezzetlerinden biri olarak fasulye turşusu yer alır. Giresun mutfağında da Fasulye Turşusu kavurması çok sık şekilde tercih edilmektedir. Fasulyenin turşu olanları, yemek yapılarak hazırlanıyor. Bu sayede standart bir tarifin dışına çıkılarak daha lezzetli diyebileceğimiz bir yemeğe de dönüşmeye başlamış oluyor. Sizler de artık bayılarak tüketeceğiniz fasulye turşusu yemeğini buraya geldiğiniz zaman deneyebilirsiniz.

Sağlıklı diyebileceğimiz yemeklerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Fasulye turşusunu Giresun ve Karadeniz’in her bölgesinde bulmanız mümkündür. Yöre halkı tarafından çok sevilen bir tarif daha çok evlerde yapılmaktadır. Fasulye turşusu ile hazırlanan bu yemek, ilk etapta size biraz farklı gelebilir.

Fasulye turşusu yemeğinde çok fazla malzemeye yer verilmiyor. Yemeğin ana malzemesi fasulye turşusu olurken, yan malzemeler olarak soğan, tuz, salça, sıvıyağ eklenerek hazırlanıyor. Belirttiğimiz üzere bu tarifi daha çok bölgedeki halkın evlerinde tatmanız mümkündür. Az da olsa çevredeki restoran ve lokantalarda bu tarife de ye veriliyor.

  • Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan fasulye turşusu kavurmasının tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Sakarca Mücveri

Yörenin zengin bir iklime sahip olmasından dolayı pek çok farklı ot türünü bulmak mümkün oluyor. Bu tür çok fazla sayabileceğimiz otların olması, birbirinden güzel tariflerin olmasını sağlıyor. Böylelikle nefis tatlara şahit olacağınız yemekleri yeme şansına sahip oluyorsunuz. Bu yemeklerden biri de sakarca mücveridir. Yemeğin ana malzemesi ise içerisinde kullanılacak Sakarca oluyor. Fakat yemek hazırlanmadan önce, Sakarcaların mutlaka iyice yıkanması gerekiyor. Böylelikle iyice hazırlanmış olan Sakarcalardan güzel bir yemek ortaya çıkartılmış oluyor.

Sakarca haşlandıktan sonra soğan, sıvıyağ, salça ile güzelce hazırlanmaya başlanır. Lezzetli mi lezzetli diyebileceğimiz tariflerden biridir. Yolunuz Giresun’a düşerse o zaman mutlaka bu yemeği yemeniz gerekecektir. Farklı bir tarif olduğundan dolayı mutlaka deneyimlemeniz gerekecektir.

  • Nerede Yenir: Sakarca mücverini Giresun’da yöresel yemek menüsüne sahip restoranlarda bulabilmeniz mümkündür.
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Siron

Ülkemizde sık sık yapılan bu yemeğin tescili ise Giresun’a aittir. Oldukça güzel ve lezzetli diyebileceğimiz bir yemek türüdür. Siron yemeğinin püf noktalarından biri, kurutulmuş hamurun olmasıdır. Yöre halkının çok sevdiği ve sürekli olarak yaptığı bir yemektir. Daha ağırlıklı olarak ise Ramazan ayında tercih edilen bir tariftir. Ramazan ayının iftar sofralarının bakıldığı zaman olmazsa olmazlarından biri haline gelen tariftir.

Siron yemeğini daha önce hiç yememiş olanlar, mutlaka buraya geldikleri an bu lezzeti deneyimlemeliler. Siron yemeğinde yer alan malzemelerin neler olduğunu, ilk kez deneyimleyecek olanlar merak edecektir. Siron yemeğinde hamurun haricinde bir de iç harç hazırlanıyor. Yemeğin iç harcında ise lezzetlendirmeyi başaracak olan kıyma, karabiber, tuz, tereyağı ve yufka gibi tariflerde bulunuyor.

Yemeğin daha da fazla nefis hale dönüşmesi içinde en son olarak ise üzerine tereyağlı bir sos hazırlanır. Yemeğin tüm aşamaları bittikten sonra ise ortaya oldukça lezzetli bir yemek çıkmaya başlamış olacaktır.

  • Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan siron yemeğinin tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Katmer

Katmer, kahvaltılardan beş çaylarına kadar birçok zaman aralığında sevilerek tüketilen lezzetlerden biridir. Giresun mutfağına baktığımızda, hamur işlerinin de çok fazla sevilip yapıldığını görmekteyiz. Özellikle hamur işi denildiği zaman katmer, olmazsa olmazlardan biri olarak ön plana çıkıyor. Türkiye’nin pek çok yöresinde Katmer yapılır. Fakat her yörenin de kendine has farklı dokunuşları olduğunu söyleyebiliriz.

Aynı şekilde buraya geldiğiniz zamanda Katmer yapılırken farklı dokunuşlar olduğunu göreceksiniz. Kimi yerler Katmeri tuzlu şekilde yaparken, kimi yerlerde de şeker katılarak hazırlandığına şahit olabiliyoruz. Yöre halkı tarafından sevilerek hazırlanan Katmere şeker koyuluyor. Böylelikle şekerli bir hamur elde edilmiş oluyor. Üzerine gezdirilmiş tereyağı,  Katmerin lezzet oranının daha da fazla arttırılmasını sağlamış oluyor. Üzerine eklenen bol miktardaki Antep fıstığı, görsel şöleni en iyi şekilde yansıtıyor. Böylelikle Katmer yemek isteyenler, sabırsızlanarak bir an önce nasıl bir tada sahip olduğunu keşfetmek istiyor.

  • Nerede Yenir: Orta Kahve
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Adres: Sultan Selim, Osman Fikret Topallı Sok., No: 1, Merkez
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 08:00 – 00:00 saatleri arasında açıktır.
  • Telefon: 0454 216 51 00
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Katmer sonrası Karadeniz manzarasına karşı kahvenizi içebilirsiniz.

Giresun Pideleri

Tüm Karadeniz bölgesinde pide yapılsa da, Giresun’un pideleri bir başka oluyor diyebiliriz. Bol malzemeli, lezzetli şekilde hazırlanan Giresun pidelerini sizler de severek tüketmeye başlayacaksınız. Giresun’a geldiğiniz zaman pidesini yemeden gitmeyin.  Pidesiyle de meşhur olan şehirlerimizden biridir.

Pide, küçükten büyüğe herkes tarafından sevilen lezzetlerden biridir.  Her bir şehirde pide yapımı farklılık gösteriyor. Giresun pidelerinin en önemli farkı, açık ve yuvarlak şekilde hazırlanıyor olmasıdır. Böylelikle görsel yönüyle de ne kadar farklı ve enfes olduğu anlaşılır. Giresun pidelerinde iç harçlar çok çeşitli olabiliyor. Fakat daha çok pide iç harcında peynir tercih ediliyor.  Erime özelliğine sahip olan peynir çeşitleri tercih ediliyor. Böylece incecik pide hamuru içerisinde ki eriyen peynir, damağınızda harika tatlar bırakıyor. Giresun pideleri, bölgede yer alan pideci dükkânları, restoranlar ve lokantalarda kolaylıkla bulunabilir.

  • Nerede Yenir: Elmalılar Pide Salonu
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Adres: Kapu, Gazi Cad., Dr. Baki Gürkan Sok., No: 10, Merkez
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 08:00 21:00 saatleri arasında açıktır.
  • Telefon: 0454 216 78 59
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Pide yanına yöreden toplanılan çaylarla hazırlanan tavşankanı çayınızı içebilir hatta gelmişken diğer pide çeşitlerinden de denemenizi tavsiye ederiz.

Karalahana Sarması

Karalahana sarmasını çok kez duymuş ama bir türlü yememiş olabilirsiniz. Giresun’un meşhur sarmalarından biridir. Sarma hazırlanışında, ince olmasına dikkat ediliyor. Böylece kalem gibi hazırlanan karalahana sarmaların içerisine pirinç, bulgur, salça, baharat giriyor.

Ülkemizin farklı kesimlerinde yaprak sarması ağırlıklı şekilde yapılıyor.  Fakat bu yörelerde yaprak sarması yerine karalahana kullanılıyor. Karalahanadan yapılan tarif, oldukça lezzetlidir. Farklı şehirlerden buraya gelenler, ilk olarak karalahana sarmasını denemek istiyor. Çünkü bu tür sarmalar, çok fazla sevilmektedir.

Karalahana sarmasının lezzetli olması için içerisine girecek olan malzemelerin neler olduğu da önemlidir. Bu yüzden dolayıdır ki mutlaka doğru malzeme seçimine yer verilmesi gerekmektedir. Oldukça güzel bir tarif olmasından dolayı bayılarak yiyeceksiniz.

  • Nerede Yenir: Karalahana sarmasını Giresun’da yöresel yemek menüsüne sahip restoranlarda bulabilmeniz mümkündür.
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Giresun Yöresel Çorbaları

Karalahana Çorbası

Giresun mutfağında çorbaların da ayrı bir yer edinmiş olduğunu söyleyebiliriz.  Burada tadabileceğiniz çok farklı çorba çeşitleri mevcut.  Böylece her gün alışılagelmiş mercimek, yayla çorbalarının yerine yöresel tadı içerisinde barındıran çeşitli çorba tariflerini de deneyimleyebileceksiniz. Biraz daha damağınızın alışık olmayacağı tatları denemek size fazlasıyla heyecan verecektir. Bu çorbalardan biri ise karalahana çorbası olduğunu belirtebiliriz.

Karalahana çorbasının en önemli püf noktalarından biri içerisinde yer alacak karalahanadır. Karadeniz mutfaklarının vazgeçilmezlerinden biri olarak, Karalahana ön planda gelmektedir. Son derece sağlıklı olmasından dolayı çorba olarak da yapılır. Sarmasının yanı sıra çorbası da yöre halkı tarafından sevilir.

Lezzetinin yanı sıra insan sağlığına faydasının çok olmasıyla da bilinir.  İçerisinde yer alan malzemeler karalahana, kuru soğan, kuru fasulye, yarma, mısır unu, domates salçası olacaktır. İçerisinde birden farklı malzemeyi barındırmış olmasından dolayı oldukça lezzetlidir.

  • Nerede Yenir: Tibor
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Adres: Hacımiktat, İncedayı Sok., No: 4/4, Merkez
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 09:00 – 23:00 saatleri arasında açıktır.
  • Telefon: 0454 212 28 78
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Yöreye özgü diğer yemeklerden deneyebilirsiniz.

Çalıçileği Çorbası

Çalıçileği Çorbası

Giresun yerel yemeklerden biri haline gelen Çalıçileği çorbası, şifa kaynağıdır. İçerisinde yer alan malzemeler sayesinde sağlıklı bir çorba içmiş olursunuz. İsmi oldukça farklı olarak nitelendireceğimiz bir çorbadır. Giresun halkının çok sık şekilde tüketmiş olduğu çorbalardan biridir. Zaten Çalıçileği Çorbası denildiği zaman, tek adresi burası olduğunu söylemek mümkün.

Çalıçileği adını almasının nedeni ise çorba içerisinde çalıçileği bitkisinin yer almış olmasındandır. Çalıçileği ilk olarak ayıklanır ve daha sonrasında kaynamakta olan suya koyularak güzelce haşlanır. Ardından ise çorbayla özdeşleşecek olan diğer malzemeler eklenir. Bu malzemeler ise soğan, mısır yarması, kuru fasulye, salça, tereyağıdır.

Giresun’a geldiğiniz zaman mutlaka çorbalarını da denemeniz gerekecektir. Şehre özgü sağlıklı ve lezzetli bu çorbayı çok seveceksiniz.

  • Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan çalıçileği çorbasının tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Mendek Çorbası

Mendek Çorbası

Mendek çorbası, Mendek otu kullanılarak hazırlanan lezzetli çorba çeşitlerinden biridir. Mendek çorbası, yöreye ait olup halk tarafından sık sık tüketilir. Mendek otu, yörenin kesimlerinde bulunup toplanarak çorba için kullanılır. Mendek otunun, sağlığa katkısı olmasından dolayı çorba için şifa kaynağı değerlendirmesi yapabiliriz.

Mendek çorbasını bu denli lezzetli yapan sadece içerisinde yer alan Mendek otunun yer alması değil. Aynı zamanda ot haricinde pirinç, soğan, et suyu, kuru fasulye, tereyağı ve mısır unu da kullanılıyor olması denebilir.

Mendek çorbası içerisinde yer alan malzemelere bakıldığında ne kadar şifalı olduğunu görebilirsiniz. Fakat şifalı olduğu kadar lezzetli olması, halkın bu çorbayı sürekli olarak tüketmesini sağlıyor. Giresun’a geldiğiniz zaman Mendek çorbasını içebilirsiniz.

  • Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan mendek çorbasının tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Isırgan Otu Yemeği

Sebze yemeklerini sevenler için iyi tariflerden biri ısırgan otu yemeğidir. Birçok şehrimizde ısırgan otunun farklı tarifleri yapılıyor. Giresun’da ise ısırgan otunun daha çok yemeği tercih ediliyor. Yemeğinin yanı sıra kavurması da yapılıyor. Isırgan otundan hazırlanan bu yemek hem basit hem de vitaminlidir. Giresun mutfağının zengin diyeceğimiz yemeklerinden biri olarak karşımıza çıkar.

Faydalı olan sebze yemeğini bir de buraya geldiğiniz de yiyebilirsiniz. Isırgan otu yemeği daha çok kış aylarında tercih edilir. Yaz aylarında yapılıyor olsa da daha çok kış mevsiminde tüketilen bir yemektir.

Isırgan otu yemeğinin içerisinde ısırgan otu, pirinç, sıvıyağı tuz gibi malzemeler yer alır. İçerisinde eklenen bu malzemeler, yemeğin lezzetini daha fazla arttırır. Isırgan otu yemeği Giresun halkı tarafından daha çok evlerde yapılan bir yemektir. Bu yemeği tatmak isteyenlerin halkın evlerine misafir gitmesi gerekebilir.

  • Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan ısırgan otu çorbasının tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Giresun Tatlıları

Fındıklı Güllaç

Bol sütlü tatlıları sevenler için harika bir lezzet diyebiliriz. Fındıklı Güllaç, yalnızca Ramazan aylarında tüketilmiyor.  Ramazan aylarının dışında normalde de yapılarak, tüketilen bir tatlıdır. Fakat Ramazan ayı geldiğinde olmazsa olmazlar arasına giren bir tatlı olarak karşımıza çıkıyor. Güllaç tatlısının üzerine eklenen çekilmiş fındık, tatlının lezzetini daha fazla arttırmayı sağlıyor.

Güllaç tatlısı, birçok şehirde yapılan tatlılardan biridir. O şehirlerden biri Giresun olurken, tatlı yapımı sırasında başvurulan malzeme ve doğru teknikler tatlının daha fazla lezzetlenmesine yardımcı oluyor. Fındık, vanilya ve güllaç yaprağın bir araya gelerek hazırlanması sonucuyla ortaya enfes bir tatlı çıkartılmış oluyor.

Sütlü tatlı sevenlerden biriyseniz, halkın en çok sevdiği ve yaptığı tatlılardan biri olan fındıklı güllacını denemelisiniz. Birçok restoranda yemeklerden sonra hafif tatlı olarak tercih edebileceğiniz bu tatlı ile birlikte damağınızda çok önemli bir lezzet de bırakabilirsiniz.

  • Nerede Yenir: https://www.instagram.com/mustafapatarkadayiflari/
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Adres: Hacımiktat, Fatih Cad., No: 21/B, Merkez
  • Çalışma Saatleri: Pazartesi – Cumartesi günleri arası 08:00 – 19:30 saatleri arasında açıktır. Pazar günleri kapalıdır.
  • Telefon: 0454 216 20 96
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Diğer tatlı türlerini deneyebilirsiniz.

Tel Kadayıf

Şerbetli tatlı sevenler de olurken, onların bayılarak yiyeceği bir tatlıyı bulabileceklerini söylemek istiyoruz. Tel kadayıfının enfes lezzetini artık buraya gelerek test etmeye başlayabilirsiniz. Tel kadayıf tatlısında, taze tel kadayıf kullanılır. Tel kadayıf tatlısının daha fazla lezzetli olması için de tereyağı eklenir. Tel kadayıfın ara katlarında gezdirilen tereyağı ve fıstıklar, tatlının lezzet oranını daha fazla arttırmayı başarıyor.

Giresun yöresel yemeklerinin dışında tatlılarını da denemeden geçmemelisiniz. Çünkü en az yemekleri kadar tatlılarıyla da kendisini hayran bırakmayı başarıyor. Şerbetli ve aynı zamanda sütlü tatlılarını deneyebilirsiniz. Şerbetli tel kadayıf tatlısında ki şeker oranına çok iyi şekilde dikkat ediliyor.

Güzel bir Giresun gezintisi yapmaya başladığınızda, tatlı kriziniz gelirse Tel Kadayıf tatlısından başlayabilirsiniz.

  • Nerede Yenir: https://www.instagram.com/mustafapatarkadayiflari/
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Adres: Hacımiktat, Fatih Cad., No: 21/B, Merkez
  • Çalışma Saatleri: Pazartesi – Cumartesi günleri arası 08:00 – 19:30 saatleri arasında açıktır. Pazar günleri kapalıdır.
  • Telefon: 0454 216 20 96
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Diğer tatlı türlerini deneyebilirsiniz.

Samaksa

Samaksa tatlısı, Giresun yöresinde yapılan sütlü tatlıdır. Çok lezzetli olan bu muhallebiyi sizler de buraya geldiğiniz zaman denemeye başlayabilirsiniz. Fakat bu muhallebiyi, diğer muhallebilerle eş tutmamanız gerekiyor. Çünkü bu muhallebinin rengi beyaz değil, kırmızıdır. Kırmızı rengiyle büyüleyen tatlıyı yemek için sabırsızlanmaya başlayabilirsiniz. Tatlının kırmızı bir renk almasının nedeni ise, kırmızı üzümden yapılmış olmasıdır.

Samaksa tatlının içerisinde kırmızı üzümün haricinde mısır yarması ve unla hazırlanarak yapılan bir tatlıdır. En son olarak soğuk süt konularak muhallebi hazırlanır. Muhallebinin mayhoş bir tadı olmasından dolayı, ağzınızda hoş bir tat bırakıyor. Yoğun bir şeker tadı bırakmayarak, baymıyor.

Hafif ekşi ve tatlının bir araya geldiği muhallebiyi denemek isteyenler için ideal seçeneklerden biri oluyor.

  • Nerede Yenir: Samaksa tatlısını Giresun’da pastanelerde bulabilmek mümkündür.
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Fındıklı Badem

Yörenin vazgeçilmez tatlısı olan Fındıklı Badem, şekliyle ve tadıyla yiyenleri hayran bırakıyor. Protein olarak zengin olan badem, tatlıda kullanılarak protein ihtiyacınızın karşılanmasını sağlamış oluyor.  Fındıklı Bademi ilk kez keşfedecek olanlar için harika bir deneyim olduğunu söyleyebiliriz.

Doğası ve fındığı ile tanınan Giresun’un en meşhur tatlıları arasında Fındıklı Badem geliyor. Unutulmayacak tatlılardan biri olacak Fındıklı Badem içerisinde tereyağı, yumurta, şeker, irmik, kabartma tozu, un, Hindistan cevizi gibi malzemeler yer alıyor.

Şekil itibariyle bakıldığı zaman tatlı irmik tatlısını andırıyor. Fakat tatlıyı yediğiniz zaman irmik tatlısına benzese de tadıyla farklılık içermiş olduğunu test etmiş oluyorsunuz. Giresun yolculuğunu gerçekleştireceklerin tatlı denemelerini Fındıklı Badem ile yapmalarını öneriyoruz.

  • Nerede Yenir: Fındıklı bademi Giresun’da pastanelerde bulabilmek mümkündür.
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Darı Unu Helvası

Darı Unu Helvası

Un helvaların merkezlerinden biri de Giresun’dur. Darı unundan hazırlanan helva, şehrin en meşhur tatlılarından biridir. Tatlı krizinizi en iyi şekilde bastıracak türden olan Darı unu helvası, ilk kez deneyenlerin tekrar tekrar yemek istediği bir tatlı haline dönüşüyor. Darı unu helvasının ağızda dağılması ve son derece lezzetli olması, çok fazla tüketilmesini sağlıyor.

Darı unu helvası içerisinde yer alan malzemeler mısır unu, şeker, tereyağı, süttür. Bu malzemelerin bir araya gelmesiyle hazırlanan helva, tatlı severlerden tam not almış bir tatlıdır.

Darı unu helvasında en önemli püf noktalarından biri, kıvamın iyi olmasıdır. Kulak memesi kıvamında hazırlanan darı unu helvası, hazırlandıktan sonra şekil verilerek süslenir.  Bölgedeki halk tarafından fazlasıyla sevilen bu tatlıyı hem evlerde hem de restoranlarda kolaylıkla bulup tatmanız mümkündür.

  • Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan darı unu helvasının tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Doğu Karadeniz’in yemyeşil kenti Giresun, sebze yemekleriyle Karadeniz mutfağındaki yerini alıyor. Sahip olduğu muhteşem doğanın bir getirisi olarak, Giresun’un yöresel yemekleri de ağırlıklı olarak sebze yemeklerinden oluşuyor. Fındığı ve yeşil doğasıyla tanınan Giresun, Karadeniz mutfağının önemli bir kısmını oluşturuyor.

Giresun yöresel yemekleri listemize sizler de tavsiyelerinizi bizimle paylaşabilirsiniz. Aşağıda yer alan yorumlar kısmından Giresun mutfağına dair önerilerinizi bizlere yazabilir, içeriğimizin gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

“Giresun’da Ne Yenir? – İşte Size Giresun Mutfağının En Lezzetli 19 Yemeği” üzerine bir yorum

Yorum yapın

Bizi Takip Edin