Trabzon’da Gezilecek Yerler Listesi | En İyi 84 Yer (Detaylı)

*Hap Niteliğinde Bilgiler

Şehir Hakkında; Karadeniz Bölgesi’nin Samsun’dan sonra ikinci büyük şehri olan Trabzon, yemyeşil doğası ve tertemiz havasıyla Karadeniz’in incisidir. Türkiye’nin en kalabalık yirmi yedinci şehri olan Trabzon, 4000 yıllık bir tarihi geçmişe sahiptir. Nüfusu 808.974 olan şehir, zengin orman örtüsü, florası, Zigana Dağları, sahili ve birçok doğal güzelliği ile adeta göz dolduruyor. Yaylaları, gölleri, parkları ve mağaralarının yanı sıra kiliseleri, camileri, hanları, çarşıları ve müzeleri gibi daha pek çok yeri Trabzon’da gezilecek yerler listesinde sizler için değindik.

Kaç Günde Gezilir; Trabzon’u ortalama 2-3 günde gezebilmeniz mümkün.

Ziyaret Etmek İçin En İyi Zaman; Trabzon’u yaz aylarında ziyaret etmek daha uygun olacaktır.

Müze Kartları; Türkiye’nin birçok şehrinde geçerli olan Müzekart, Kültür Bakanlığı’na bağlı tüm müzelerde ücretsiz giriş yapma imkanı tanıyor.

Havalimanı Merkez Ulaşım; Bu konu hakkında daha kapsamlı bilgi için Ulaşım Rehberi adlı yazımızı incelemenizi tavsiye ediyoruz.

Ne Yenir; Trabzon’un meşhur yemekleri arasında; kuymak, hamsi balığı, Akçaabat köftesi ve Trabzon pidesi yer alıyor. Dilerseniz, Trabzon’un yöresel yemekleri adlı yazımızı inceleyin ve daha detaylı bilgiye ulaşın!

  • Kişi başı ortalama yemek fiyatı: 24.47₺

*Trabzon’da Gezilecek Yerler Videosu

*En Popüler Yerler

-Sembolik Yapılar

1.Trabzon Kalesi

Trabzon Kalesi

Burası neresi? Araklı ilçesinde yer alan Trabzon Kalesi, Trabzon’un en meşhur simgelerinden biri haline gelmiş ve günümüze gelene kadar kendini korumayı başarmıştır. Şehrin en yüksek noktalarından birinde konumlanan kale, tarihi geçmişi ile büyük yankı uyandırıyor. Deniz kıyısından başlayıp tepelere kadar uzanan Trabzon Kalesi, yerli ve yabancı pek çok turist tarafından yoğun ilgi görüyor. Hem doğayla iç içe olupta yürüyüşler yapacağınız hem de tarihi bir yolculuğa çıkacağınız bu kale, Yukarı Hisar, Orta Hisar ve Aşağı Hisar olmak üzere üç bölümden oluşuyor.

Eski anıtlardan toplanan taşlardan inşa edilen Trabzon Kalesi’nin, M.Ö 2000’li yıllarda yapıldığı tahmin ediliyor. Fatih Sultan Mehmet’in, Trabzon’un fethinden sonra Karadeniz’den gelebilecek saldıralara karşı yaptırdığı bu kale, Bizans dönemine ait eski temeller üzerine inşa edilmiş. Kalenin Yukarı Hisar bölümü; iç kalenin koruyucusu ve akropol olarak kullanılmış. Farklı dönemlerde sürekli değişime uğrayan bu iç kale, diğer bölümlerden daha yüksek bir konumda yer alıyor. Hipodrom kalıntıları, kule, hamam ve saray gibi yapıların varlığından da bahsedilen kalede, Osmanlı dönemine ait bazı kitabeler su duvarları arasından çıkarak keşfedilmiş. Şimdi ise bu eserler Trabzon Müzesi’nde teşhir ediliyor.

Orta Hisar bölümü; diğer bölümlerin devamıdır ve İmparator II. Aleksios tarafından inşa edilmiştir. Bu bölüm içerisinde; imaret, Zağanos Kapıları, Tabakhane, Kule Kapıları, Panagia Chrysokephalos Kilisesi, Yeni Cuma Camisi, Hükümet Konağı, Zağnos Köprüsü, Kule Hamamı, Çifte Hamam, Amasya Camisi, Şirin Hatun Camisi ve Musa Paşa Camisi yer alıyor. Aşağı Hisar bölümü ise; Zağanos burcunun yanından denize kadar inen kısımdır ve doğusunda Pazar ve Mumhane Kapıları’nın yer aldığı bu surlar, güneye doğru ilerleyerek Orta Hisar surlarıyla birleşiyor. Bu kısımda ise; St. Andrea Kilisesi, Hoca Halil Camisi, Pazarkapı Camisi, Kundupoğlu ve Yarımbıyıkoğlu Evleri, Sekiz Düzenli Hamam, Tophane Hamamı, Hacı Arif Hamamı ve İskender Paşa Çeşmeleri gibi eserler bulunuyor.

  • Adres: Ortahisar, Burç Sk. No:10, 61030 Trabzon Merkez/Trabzon
  • Çalışma saatleri: 7/24
  • Yol tarifi al > 

-Seyir ve Manzara Noktaları

2.Boztepe

Boztepe

Burası neresi? Ortahisar ilçesinde yer alan Boztepe, Trabzon merkeze çok yakın bir mesafede konumlanıyor. Oldukça kolay bir şekilde ulaşım sağlayacağınız Boztepe, şehrin eşsiz manzarasını gözler önüne seriyor. Trabzon’u kuş bakışı seyredebileceğiniz bu yer, havası, manzarası, cafe ve çay bahçeleri ile muhteşem bir gün geçirmenizi sağlayacak türden. Ağaçlarla çevrelenmiş olan Boztepe, yemyeşil doğasıyla resmen sizlere kucak açıyor. Özellikle akşam saatlerinde, şehrin ışıkları yandığı zaman çok daha başka bir görüntüye büründüğünün de altını çizelim.

Neden gitmeliyim? Yerli ve yabancı birçok turist, ya gün batımını ya da gün doğumunu izlemek için buraya akın ediyor ve buradaki mekanlardan birini kapmaya çalışıyor. Erken vakitlerde geldiğiniz takdirde, sizde dün doğumunun müthiş manzarasına eşlik edebilir ve mekanlardan birine oturarak güzel bir kahvaltı yapabilirsiniz. Tam tersi olarak gün batımının manzarası için geldiğinizde de, kahvenizi ya da çayınızı yudumlayarak bu manzaraya eşlik edebilir veya güzel bir akşam yemeği yiyebilirsiniz. Uçsuz bucaksız deniz manzarasıyla, Karadeniz’den esen rüzgarın serinletici ve rahatlatıcı etkisi ile kendinizden geçecek ve neredeyse tüm dertlerinizden kurtulacaksınız. Bol bol fotoğraf çekebileceğiniz bir yer olan Boztepe, kesinlikle Trabzon’da gezilecek yerler listesinde yerini almalı!

-Müzeler

3.Sümela Manastırı

Sümela Manastırı

Burası neresi? Maçka ilçesinde yer alan Sümela Manastırı, Altındere Vadisi’ndeki Karadağ yamacında sarp bir kayalığın üzerine inşa edilmiş. Halk arasında Meryem Ana olarak da anılan Sümela Manastırı, denizden 1500, vadiden ise 300 metre yükseklikte konumlanıyor. Dağa yapışmış gibi görünen manastır, bir Rum Ortodoks manastır ve kilise kompleksidir. Bizans döneminde, keşiş yetiştiren bir okul olan manastırda, Aziz Lukas’ın yaptığı ikonalardan birinin mucize gerçekleştirdiğine ve ayazmalarından birinin de şifalı olduğuna inanılıyor.

Bir rivayete göre; Meryem Ana, manastırı yaptıran rahipler Barnabas ve Sophronios’un rüyasına girer ve manastırın içindeki mağarada Aziz Lukas’ın yaptığı ve melekler tarafından getirilen bir ikona olduğunu söyler. Biri İstanbul’da biri Atina’da olan iki keşiş, Trabzon’a gelir ve mağaradaki bu ikonayı bulur. Sonrada mağaranın girişine bir duvar örüp, bu yeri kilise haline getirirler. İşte bu rivayete göre, Hristiyanlar için kutsal olan hac noktalarından biri haline gelmiştir.

Sümela Manastırı Hakkında!

Bizans İmparatoru I. Theodosius zamanında, Barnabas ve Sophronios isimli iki rahip tarafından kurulan manastır, 6. yüzyılda İmparator Justinianus tarafından onarılıp genişletilmesi istenmiş. Onarılıp genişletilen Sümela Manastırı’nın, şimdiki halini 13. yüzyıldan itibaren sürdürdüğü biliniyor. 1200’li yıllarda kurulan Trabzon Komnenosları Prensliği’nden III. Alexios zamanında, manastırın önemi bir hayli artmış ve bir hac noktası haline gelmiş. Osmanlı döneminde ise, padişahlar yapıya hiç dokunmamayı tercih etmiş ve bazı imtiyazlar tanımış. Yavuz I. Selim, iki büyük mum hediye ederken, Fatih Sultan Mehmet ise, manastıra dokunmayacağına dair bir ferman yayınlamış.

18. yüzyılda; manastırın birçok bölümü yenilerek, fresklerle süslenmiş, 19. yüzyılda ise; ek binalar yapılmış. Parlak bir dönemden geçen manastır, Rus işgali karşısında yenik düşmüş ve 1923 yılından sonra tamamen boşaltılmış. 1931 yılında, meşhur ikona ve kutsal eşyalar Atina’daki Benaki Müzesi’ne, 1952 yılında ise, Veria’da Sümela Manastırı adlı yeni bir manastır yapılmış ve müzedeki ikona ve kutsal eşyalar buraya taşınmış.

Neden gitmeliyim? UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Sümela Manastırı’na, 100 basamaklı dar ve uzun bir merdivenden giriş yapıyorsunuz. Manastırın içerisinde; ana kaya kilisesi, birkaç şapel, mutfak, öğrenci odaları, misafirhane, kütüphane ve kutsal ayazma bulunuyor ve tüm bunların dışında toplam 72 oda yer alıyor. Manastırın giriş kapısının yanında muhafız odalarını, iç avlunun solunda freskli bir kilise haline getirilen mağarayı ve ona bitişik şapel ve manastır binalarını, sağında kütüphane ile birlikte keşişlerin ve misafirlerin odalarını görüyorsunuz. Ayrıca 2015 yılında yapılan restorasyon çalışmaları sonucunda, ”Cennet ve Cehennem” ve ”Ölüm ve Yaşam” tasvirli fresklerin olduğu bir şapel, ”Çile Odası” ve ”Gözetleme Şapeli” keşfedilmiş.

Kaçırmayın! Sümela Manastırı ile aynı vadi içerisinde yer alan Vazelon Manastırı’na da gelmişken uğrayın deriz!

  • Adres: Altındere, 61750 Maçka/Trabzon
  • Çalışma saatleri: 09.00 – 19.00
  • Telefon: 0462 326 07 48
  • Giriş ücreti: 10₺ **Müzekart ile ücretsiz
  • Yol tarifi al > 

4.Trabzon Müzesi (Kostaki Konağı)

Trabzon Müzesi (Kostaki Konağı)

Burası neresi? Zeytinlik Caddesi’nde yer alan konak, 1900’lı yılların başlarında Banker Kostaki Teophylaktos tarafından inşa ettirilmiş. Konağın mimarları tam olarak bilinmese de, mimarlarının İtalyan olduğu düşünülmüş. Çünkü yapıda kullanılan birçok malzeme İtalya’dan getirilmiş. Banker Kostaki Teophylaktos 1917 yılında iflas edince, bu konak ile birlikte bütün varlığına haciz konulmuş ve konağı Nemlioğlu Ailesi satın almış. Milli mücadele zamanlarında karargah binası olarak kullanılan konak, Atatürk Trabzon’u ilk ziyaret ettiğinde, eşi Latife Hanım ile konaklaması için düzenlenmiş. Trabzon valisi Ali Galip Bey döneminde, kamulaştırılarak Hükümet Konağı olarak kullanılan yapı, daha sonra Milli Eğitim Bakanlığı’na tahsis edilerek Kız Meslek Yüksekokulu olarak hizmet vermiş. Son olarak, 1987 yılında Kültür Bakanlığı’na tahsis edilmiş ve restorasyon çalışmaları sonucunda, 2001 yılında Trabzon Müzesi olarak hizmete açılmış.

Müzenin bölümleri; Müzenin bodrum katı Arkeolojik Eserler bölümü, zemin katı Konak Teşhiri, birinci katı Etnografik Eserler bölümü ve asma katı İdari Bölüm olarak düzenlenmiş. Arkeolojik Eserler bölümünde; Eski Tunç, Klasik, Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait mermer, bazalt, pişmiş toprak, metal, cam eserler ve sikkeler yer alıyor. Etnografik Eserler bölümünde ise; yöreye ait eserler ile birlikte İslami eserler ve Osmanlı dönemine ait eserler bulunuyor. Ayrıca müzenin ikinci katının, konak yaşantısını tasvir etmek adına düzenlenmiş olduğunu ve sayılı mimarlık örnekleri arasında bulunan konakta, bodrum hariç, tüm kat duvarlarının tamamen kalem işi süslü olduğunu söylemeden geçemeyiz.

  • Adres: Gazipaşa, Zeytinlik Cd. No:7, 61030 Trabzon Merkez/Trabzon
  • Çalışma saatleri: 09.00 – 19.00
  • Telefon: 0462 326 07 48
  • Giriş ücreti: 10₺ **Müzekart ile ücretsiz
  • Yol tarifi al > 

5.Atatürk Köşkü Müzesi

Atatürk Köşkü Müzesi

Burası neresi? Konstantin Kabayanidis tarafından 1890 yılında yazlık köşk olarak inşa ettirilen bina, Trabzon’a hakim Soğuksu sırtlarında, çam ormanları içerisinde yer alıyor. Büyük ve gösterişli Avrupa simgelerinin kullanıldığı binada, Avrupa ve Batı Rönesans mimarisinin etkileri fazlasıyla görülüyor. Köşkün dış cephesi taş işçiliği, iç cephesi ise Bağdadi tekniği ile yapılmıştır. Köşkün yerleri de dönemin fayanslarıyla döşenerek, aynı akımın etkisi olarak karşımıza çıkıyor. Köşkün giriş katında oturma odası, dinlenme odası, yemek odası ve misafir odası, birinci katında çalışma odası, büyük yatak odası, bekleme odası ve toplantı odası, ikinci katında ise iki küçük oda yer alıyor.

Atatürk, Trabzon’u ilk ziyaret ettiğinde yukarıda bahsettiğimiz konakta, şimdiki Trabzon Müzesi’nde, ağırlanmış. Soğuksu semtine yaptığı gezi sırasında ise bu köşkü görmüş ve çok beğenmiş ama konaklama fırsatı yakalayamamış. Daha sonraki yıllarda Atatürk, Trabzon’u tekrar ziyaret ettiğinde, bu köşkte ağırlanmış ve dolayısıyla çok memnun kalmış. Kendisi için düzenlenen köşkte iki gece kalmış ve bütün mal varlığını Türk ulusuna armağan etme kararı almış. Gerekenin yapılması için de Başbakan’a mal varlığının bir listesini yollamış. Trabzon ve Trabzonlular için büyük önem taşıyan bu köşk, Atatürk Köşkü olarak anılmaya başlanmış ve 1943 yılında müzeye dönüştürülerek hizmete açılmış. Atatürk Köşkü Müzesi içerisinde; 19. ve 20. yüzyıllar dönemlerine ait mobilyalar, porselenler, halılar, Atatürk’e ait tablolar ile daha birçok esere yer veriliyor.

  • Adres: Soğuksu, Ata Cd., 61040 Ortahisar/Trabzon
  • Çalışma saatleri: 09.00 – 17.00
  • Telefon: 0462 231 00 28
  • Giriş ücreti: Yetişkin: 10₺ / Öğrenci: 5₺
  • Yol tarifi al > 

6.Trabzon Ayasofya Müzesi

Trabzon Ayasofya Müzesi

Burası neresi? Ayasofya Mahallesi’nde yer alan bu tarihi yapı, Kral I. Manuel tarafından 1250 – 1260 yılları arasında bir manastır kilisesi olarak inşa edilmiş. ”Kutsal Bilgelik” anlamına gelen Ayasofya, Fatih Sultan Mehmed’in 1461 yılında Trabzon’u fethettikten sonra da kilise olarak kullanılmış. Ancak 1584 yılında sultanın emriyle Kürd Ali Bey tarafından bir minber ve müezzin mahfili kiliseye eklenerek camiye dönüştürülmüş. Uzun bir süre onarılmadığı için ibadete kapalı kalan cami, Müslüman cemaatin topladığı paralar ile Rus ustalar tarafından onarılmış ve yeniden camiye dönüştürülmüş. I. Dünya Savaşı sırasında, Trabzon’u işgal eden Rus ordusu tarafından depo ve askeri hastane olarak kullanılan yapı, 1964 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilerek müzeye dönüştürülmüş. Ancak 2013 yılında ise tekrardan Müslümanların ibadetine açılmış.

Neden gitmeliyim? İç duvarları İncil’den hikayeler anlatan resimlerle bezenmiş olan kilise, rengarenk işlemelerle kaplıdır. Gemişte boyalar olmadığı için yumurta gibi malzemeleri kullanarak yapmış oldukları bu resimler, günümüze kadar gelmeyi başarmış. Bazıları silinse de, onarım görerek eskisi gibi yapılmaya çalışılmış. Adem ile Havva’nın yaratılışı kabartmalarla anlatılan yapıda, Komnenos Hanedanı’nın simgesi olan tek başlı Kartal motifi de yer alıyor. İçerisinde; ana tasvir İsa olan bir kubbe, onun altında bir kitabe kuşağı, daha da altta melekler frizi, pencere aralarında on iki havari, pandantiflerde ise İsa’nın doğumu, vaftizi, çarmıha gerilişi, kıyamet günü gibi sahneler betimlendiği görülüyor.

  • Adres: Fatih, Zübeyde Hanım Cd., 61040 Ortahisar/Trabzon
  • Telefon: 0462 223 30 43
  • Yol tarifi al >

7.Trabzonspor Müzesi (Şamil Ekinci Müzesi)

Trabzonspor Müzesi (Şamil Ekinci Müzesi)

Burası neresi? Yer verdiği kupalarla Türk futbol tarihinde önemli bir yere sahip olan Trabzonspor Müzesi, aynı zamanda Cumhuriyet Dönemi Trabzonspor tarihinin de belleğidir. 2011 yılında modern bir binaya taşınan Trabzonspor Müzesi, ilk olarak Sadri Şener Sosyal Tesisleri binasında misafirlerini ağırlamaya başladı. Müzede, Trabzon İdmanocağı’nın 1958 yılında Türkiye Amatör Futbol Şampiyonası’nda kazandığı yarım kupa yer alıyor. Aynı ölçüde başarılı oldukları için Ankara Havagücü ile paylaşmak durumunda kalındığı için kupa ikiye bölünerek iki takıma paylaştırılmasıyla biliniyor ve bu açıdan Trabzonspor’un tarihini yansıtan müzedeki en ilginç parça olarak yoğun ilgi görüyor.

  • Adres: Kemerkaya, Hüsnü Aybay Sk. No:6, 61200 Trabzon Merkez/Trabzon
  • Çalışma saatleri: 09.00 – 18.00
  • Telefon: 0462 322 22 99
  • Yol tarifi al > 

8.Trabzon Tarih Müzesi

Trabzon Tarih Müzesi

Burası neresi? Kanuni Sultan Süleyman’ın doğduğu ve çocukluğunu geçirdiği sokakta yer alan tarihi bir Türk evi kamulaştırılmış ve müze haline dönüştürülmüş. Ortahisar Belediyesi tarafından açılan bu müze, zengin koleksiyonu ile Trabzon’un hem kültürünü hem de tarihi geçmişini bizlere aktarıyor. Arşivinde 7 bin 800 belge ve 2 bin 200 adet fotoğraf barındıran Trabzon Tarih Müzesi, etnografik eşyaların sergilendiği tarihi değeri olan bir müzedir. Aynı zamanda müzenin içerisinde, şehri anlatan kitaplardan oluşan bir kütüphane de yer alıyor.

Neden gitmeliyim? Trabzon Tarih Müzesi, tabii ki sadece bunlarla sınırlı kalmıyor, aynı zamanda en eski Trabzon kartpostalları, Trabzon Vilayeti ile ilgili yapılan resmi yazışmalar, Milli Mücadele ve Kurtuluş Savaşı yıllarına ait belgeler, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait eserler ile birlikte daha birçok eser yer alıyor. Sizi geçmişte bir yolculuğa çıkaracak olan bu müze, en kapsamlı belge ve arşiv müzesi olmasıyla çok büyük bir önem taşıyor.

  • Adres: Ortahisar, 8, Sarayatik Cami Sk., 61030 Trabzon Merkez
  • Çalışma saatleri: 09.00 – 17.00
  • Telefon: 0462 321 90 58
  • Giriş ücreti: Yetişkin: 3₺ / Öğrenci: 1₺
  • Yol tarifi al > 

9.Trabzon Şehir Müzesi

Trabzon Şehir Müzesi

Burası neresi? Günümüzde Trabzon Şehir Müzesi olarak faaliyet gösteren bina, ilk olarak 1963 yılında Merkez Bankası olarak hizmete açılmış. Uzun bir süre Merkez Bankası olarak faaliyet gösteren bina, ilerleyen yıllarda Tevfik Serdar Kültür Merkezi olarak hizmet vermeye başlamış. 2012 yılında müze olmasına karar verilmiş ve 2017 yılında Trabzon Şehir Müzesi olarak faaliyete geçmiş. Kolaylıkla ulaşım sağlayabileceğiniz bir yerde konumlanan müze, üç kattan oluşuyor.

Neden gitmeliyim? Müzede; Trabzon’un dönemsel kronolojisi, halkın yaşamı, gelenek ve göreneklerin kültüre etkileri, siyasi ve yönetim tarihi, yayla ve mutfak kültürü, sağlık, eğitim, spor ve ekonomik hayatı anlatılıyor. Klasik sergileme tekniğinin yanı sıra interaktif ve dijital sergileme tekniği ile anlatılması çok hoşunuza gidecek. Dahası canlandırmaların, dijital yayınların, kioskların, panoların ve özel habitatların müzeyi eğlenceli hale getirdiğini söyleyebiliriz.

  • Adres: Kemerkaya, Kahramanmaraş Cd. No:14, 61200 Ortahisar/Trabzon
  • Çalışma saatleri: 08.30 – 17.30
  • Telefon: 0462 323 23 03
  • Giriş ücreti: Yetişkin: 7,5₺ / Öğrenci: 3₺
  • Yol tarifi al > 

-Plajlar

10.Yalıncak Aile Plajı

Yalıncak Aile Plajı

Burası neresi? Yaz sıcaklarında, yaylaların yanı sıra serinlemek için gelebileceğiniz bir yerdir Yalıncak Aile Plajı. Yumuşacık kumsalı ve tertemiz sularıyla ile rahatlıkla yüzüp güneşlenebileceğiniz plaja, kesinlikle gelmenizi tavsiye ediyoruz. En elit çalışanları, müzikleri, çocuk parkı, voleybol sahası ile birlikte temizliği ve kumsalı ile oldukça öne çıkan bir yerdir.

Neden gitmeliyim? Özellikle ailecek gidilebilecek bir yer olmasıyla dikkat çeken plaj, müşterilerin memnuniyetini ve güvenirliğini kazanmış durumda. Tek yapmanız gereken buraya gelmek, sonrasında ise zaman nasıl geçmiş anlayamacaksınız bile! İster sahilde güneşlenerek kitap okuyun, ister kulaklığınızı takarak müzik eşliğinde denizi seyredin… İsterse sadece yüzün! Tercih sizin.

11.Albatros Plajı

Albatros Plajı

Burası neresi? Akçaabat ilçesine bağlı Akçakale beldesinde yer alan Albatros Plajı, genellikle gençlerin tercih ettiği bir plajdır. Kum ve taşlardan oluşan kumsalında doya doya güneşlenebilir, masmavi suyunda yüzebilirsiniz. 500 metre uzunluğunda olan plajın içerisinde, duş, tuvalet ve yeme-içme gibi alanlar yer alıyor.

  • Adres: Akçakale, 61300 Akçaabat/Trabzon
  • Giriş ücreti: 1₺ / Şezlong: 5₺ / Şemsiye: 5₺
  • Yol tarifi al > 

12.Akçakale Plajı

Akçakale Plajı

Burası neresi? Trabzon’un sayılı plajlarından biri olan Akçakale Plajı, Karadeniz’e ismini veren siyah kumsalı ile meşhurdur. En belirgin ve en ayırt edici özellik olan plajdaki bu siyah kum, dünya üzerinde bu renk kumsala sahip tek yerdir. Plajın berrak ve temiz denizinde, rahat rahat yüzebilir ve gönlünüzce eğlenebilirsiniz. Plaj içerisinde; soyunma kabinleri, duşa kabinler, şemsiye ve şezlonglar ve büfeler yer alıyor.

13.Mersin Plajı

Mersin Plajı

Burası neresi? Trabzon’da denize girilebilecek en güzel yer olan Mersin Plajı, tertemiz ve masmavi suyuyla herkesin kalbini çalıyor. İçerisinde yer alan cafe ve hizmetlerden dilediğiniz gibi yararlanabilir ve memnun bir şekilde buradan ayrılabilirsiniz. Şezlong ve şemsiyelerden 5₺ karşılığında faydalanabilir ve istediğiniz gibi kullanabilirsiniz.

14.Salacık Plajı

Burası neresi? Ailecek gidebileceğiniz bir diğer alternatif olan Salacık Plajı, sessiz, sakin ve oldukça huzurlu bir yerdir. Tertemiz denizinde rahatça yüzecek ve arka fonda çalan müzikler eşliğinde güzel bir gün geçireceksiniz.

15.Yoroz Plajı

Yoroz Plajı

Burası neresi? Trabzon’un en iyi plajları arasında yer alan Yoroz Plajı, tertemiz denizi, plaj hizmetleri, güler yüzlü ve sıcakkanlı çalışanları ile harika bir yerdir. Plajda bulunan filede, sevdiklerinizle beraber eğlenceli oyunlar oynayabilir veya sadece yüzüp güneşlenebilirsiniz. Tamamen kumla kaplı olan deniz, çocuklu ailelerinde oldukça hoşuna gidecek türden. Aynı zamanda içerisindeki yeme-içme imkanlarından ve olanaklarından dilediğiniz gibi yararlanabilirsiniz.

  • Adres: Gülbahçe, 61420 Çarşıbaşı/Trabzon
  • Giriş ücreti: 2₺
  • Yol tarifi al > 

16.Kaşüstü Plajı

Kaşüstü Plajı

Burası neresi? Arkadaşlarınızla veya ailenizle gidip, doyasıya eğlenebileceğiniz bir yer olan Kaşüstü Plajı, müzikleri, hizmeti, güler yüzlü ve sempatik personelleri, tertemiz denizi ve kumsalı ile muhteşem bir atmosfere sahiptir. Trabzon’un en büyük ve en güzel plajlarından birisi olan Kaşüstü Plajı’nın, Antalya ve Bodrum gibi tatil beldelerini aratmadığını en içten duygularla söyleyebiliriz. Oldukça popüler olan plajda, ihtiyacınız olan her şey mevcut! Üstelik hem güvenilir hem de rahat bir yerdir. Özellikle akşamları yapılan canlı müzik bir başka oluyor. 🙂

-Diğer

17.Nayino Dağ Evi

Nayino Dağ Evi

Burası neresi? Trabzon – Düzköy’de bir tepede yer alan Nayino Dağ Evi, muhteşem bir manzaraya sahiptir. Trabzon merkezde konaklamak istemez ve doğayla iç içe olmak isterseniz, burası Trabzon’daki en popüler dağ evidir. Doğa içinde yer alan bu tesiste, 9 oda var ve 8 yaş üzerinde misafir kabul ediliyor. Bol oksijen depolayacağınız bu yere, kış aylarında gelirseniz sıcacık şöminenin yakınında, yaz aylarında gelirseniz bahçede eşsiz bir manzara eşliğinde güzel bir serpme kahvaltı ile güne başlayabilirsiniz. Yöresel yayla evleri tarzında döşenmiş bu evlerin, harika manzaraya eşlik ettiğini ve açık alanda bir salıncağa yer verdiğini söylemeliyiz. Şehrin gürültüsünden uzaklaşmak ve biraz kafa dinlemek için en ideal yerlerinden biri olduğu için, mutlaka Trabzon gezilecek yerler listesine eklemelisiniz.

18.Şahinkaya

Şahinkaya

Burası neresi? Doğankaya Mahallesi’nde yer alan Şahinkaya, Trabzon’a 65 km, Düzköy’e ise 11 km mesafede yer alıyor. Tırmanış tutkunları için harika noktalardan biri olan Şahinkaya’da, kaya tırmanışı, trekking, dağ yürüyüşleri, foto safari gibi daha pek çok farklı aktivite yapabilirsiniz. Elverişli coğrafyası ile doğa sporları turizminin adresi olan bu yerde, aynı zamanda kamp yaparak konaklama ihtiyacınızı giderebilirsiniz. Mükemmel manzarasına karşı koyamayacak ve deli gibi fotoğraf çekmek isteyeceksiniz. Bu nedenle telefonlarınızın ya da fotoğraf makinelerinizin şarjını iyi ayarlayın!

19.Ortamahalle

Ortamahalle

Burası neresi? Akçaabat ilçesinde yer alan Ortamahalle, Osmanlı dönemine ait evleri, konakları, Arnavut kaldırımlı sokakları, çeşmeleri ile yerli-yabancı birçok turistin ilgisini çekmeyi başarıyor. Doğu Karadeniz’in Safranbolu’su olarak nitelendirilen bu yer, 1988 yılında kentsel sit alanı ilan edilmiş. Bu nedenle de günümüze kadar tarihini dokusunu korumuş ve bunu çok iyi bir şekilde taşımış. Tipik Osmanlı dönemi kent sivil mimari örneklerine sık sık rastlayacağınız bu yerde, sokakların, merdivenlerin, meydanların, duvarların, ağaçların ve dik yokuşların hala ilk günkü cazibesini koruduğunu gördüğünüzde çok şaşıracaksınız.

Neden gitmeliyim? Osmanlı dönemi ile birlikte Roma ve Bizans gibi farklı medeniyetlerin de izlerini taşıyan Ortamahalle, tarihi ve kültürel değerler açısından Türkiye’nin en zengin mahalleleri arasında yerini alıyor. Sadece bu açıdan değil, aynı zamanda yörenin ürünlerini yakından tanıyacak ve yöresel lezzetlerin tatlarına bakma şansı da yakalayacaksınız. Ayrıca bol bol fotoğraf çekeceğiniz bir yerdir Ortamahalle… Evleri ve sokakları ile, geçmişten günümüze bir miras olarak kalan mahalleye, araçla ulaşımın zor olduğunu ve yaya olarak ulaşım sağlandığını da unutmadan söyleyelim.

*Doğa İçinde Gezilecek Yerler

-Yeşil Alanlar/Parklar

20.Altındere Vadisi Milli Parkı

Altındere Vadisi Milli Parkı

Burası neresi? Maçka ilçesi sınırlarında yer alan Altındere Vadisi Milli Parkı, Trabzon’a 48 km, Maçka’ya ise 18 km mesafede konumlanıyor. Eşsiz manzaraya ev sahipliği yapan milli park, 4 bin 800 hektarlık geniş bir alan içerisinde yer alıyor. Etrafı ormanlarla çevrili olan bu milli park, aynı zamanda farklı bitki ve hayvan çeşitlerini de himayesinde barındırıyor. Tertemiz havası, kuş sesleri ve bakir doğasıyla huzur bulacağınız bir yer olan vadi, tam anlamıyla doğa harikası bir yerdir. 1987 yılından itibaren milli park statüsünde yer alan Altındere Vadisi, kültürel değerleri ve sportif etkinlikleriyle bir hayli ünlüdür.

Neden gitmeliyim? Altındere Vadisi Milli Park sınırları içerisinde yer alan Sümela Manastırı’nı da buraya kadar gelmişken bir ziyaret etmelisiniz. Yukarıda bahsettiğimiz için tekrardan bahsetmeyerek, isterseniz orayıda gezi planınıza dahil etmeniz gerektiğini söylüyoruz. Bunun dışında, milli parkta trekking, kamp, doğa araştırmaları ve sportif balık avcılığı gibi etkinlikler yaparak gününüzü eğlenceli hale getirebilirsiniz. Yılın her dönemi açık olan tesisler, milli park çevresinde yer alıyor ve istediğiniz gibi konaklama şansı yakalıyorsunuz.

  • Adres: Merkez Mahallesi, Atatürk Cd. No:41, 61750 Maçka/Trabzon
  • Telefon: 0 462 531 10 61
  • Yol tarifi al > 

21.Zağnos Vadisi Parkı

Zağnos Vadisi Parkı

Burası neresi? Trabzon yeşilliği ve doğal güzelliği ile öne çıksa da, şehir merkezinde ne yazık ki o kadar yeşillik yoktur. Ancak Trabzon’a yeni yapılmış olan Zağnos Vadisi, şehir merkezinin en güzel yeşil mimari alanlarından birisi olmuştur. Merkezde yer almasından dolayı kolaylıkla ulaşım sağlayacağınız vadide, ailecek piknik yapabilir, bol bol yürüyüşe çıkabilir, güzel fotoğraflar çekilebilirsiniz. Özellikle bahar ve yaz aylarında Trabzonluların sıklıkla tercih ettiği bir mekan olan Zağnos Vadisi Parkı, belediye tarafından sürekli olarak genişletilmiş.

Neden gitmeliyim? Şehrin en büyük açık hava parkı olma özeliği olan vadi üzerinde, tarihi bir Zağnos Köprüsü ve Yavuz Sultan Selim Bulvarı’na ait bir viyadük yer alıyor. Bunun dışında parkın içerisinde; göletler ve akarsular, suyun üzerinde yüzen ördekler ve etrafta zıplayan tavşanlar da bulunuyor. Gülbahar Hatun Mahallesi sınırları içerisinde yer alan park, Trabzon Kalesi’nin hemen altında konumlandığı için de ayrı bir rağbet görüyor. Dilerseniz, parkta bulunan kafeteryalardan birine oturup bir çay içerek mola verebilir ya da Trabzon Kalesi’ne çıkıp vadinin manzarasını da seyre dalabilirsiniz.

  • Adres: Gülbaharhatun, Şenol Güneş Cd. No:15, 61040 Trabzon Merkez/Trabzon
  • Çalışma saatleri: 7/24
  • Yol tarifi al > 

22.Kayabaşı Tabiat Parkı

Kayabaşı Tabiat Parkı

Burası neresi? Kayabaşı Tabiat Parkı, 1994 yılında mesire alanı, 2011 yılında ise tabiat parkı olarak ilan edilmiş. Akçaabat ilçesinde yer alan tabiat parkı, geniş ormanlık alanlara ev sahipliği yapıyor. Trabzon’un parkları ve yaylaları o kadar çok ki birinden birine denk gelmeli ve mutlaka uğramalısınız. Özellikle yayla turizmi için güzel bir ortam sağlayan bu parkta, doğa yürüyüşü, botanik gezisi gibi birçok farklı aktiviteler yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra kitap okuyabilir ve kulaklığınızı takarak müzik dinleyebilirsiniz. Biraz keyif yapma zamanı, öyle değil mi? 🙂

  • Adres: Işıklar, 61300 Akçaabat/Trabzon
  • Telefon: 0312 207 50 00
  • Yol tarifi al > 

23.Çamburnu Tabiat Parkı

Çamburnu Tabiat Parkı

Burası neresi? Sürmene ilçesinde yer alan Çamburnu Tabiat Parkı, 2011 yılında tabiat parkı olarak ilan edilmiş. Parkın içerisinde; manzara seyir terası, piknik masaları, çocuk oyun alanları ve plaj kabinleri yer alıyor. Sarıçam ağaçlarının deniz seviyesinde görülmesiyle önem kazanan bu park, gürültüden uzaklaşıp kafa dinlemelik bir yerdir. Sessiz ve sakin yapısıyla oldukça huzur dolu bir yer olan bu tabiat parkı, kesinlikle bir sonraki rotanız olmalı!

24.Çalcamili Tabiat Parkı

Çalcamili Tabiat Parkı

Burası neresi? Düzköy ilçesinde yer alan Çalcamili Tabiat Parkı, 2003 yılında mesire alanı, 2011 yılında ise tabiat parkı olarak ilan edilmiş. Doğayla baş başa kalacağınız ve keyifli dakikalar geçireceğiniz bu parkta, kamp yapabilir, bisiklet kiralayarak bir gezintiye çıkabilir ya da yürüyerek çevreyi keşfedebilirsiniz.

25.Görnek Tabiat Parkı

Görnek Tabiat Parkı

Burası neresi? Çaykara ilçesinde yer alan Görnek Tabiat Parkı, 2011 yılında tabiat parkı olarak ilan edilmiş. Parkın içerisinde; doğu ladini, göknar, kızılağaç, üvez, meşe gibi farklı ağaç türlerin yanı sıra birçok farklı yaban hayvanı da yer alıyor. Toplamda 23 memeli türü tespit edilen park, 51 dekarlık alana sahip olduğu için oldukça uzak bir mesafede konumlanıyor. Bölgenin tamamı ormanın içerisinde kalıyor ve yemyeşil bir doğa içerisinde yürüyüş yapma imkanı tanıyor. Burada bol oksijenli havayı soluyabilir, kamp yapabilir ve doğa fotoğrafları çekebilirsiniz.

26.Trabzon Meydan Parkı

Trabzon Meydan Parkı

Burası neresi? Şehrin tam kalbinde bulunan Trabzon Meydan Parkı, yemyeşil ağaçlarla çevrelenmiş oldukça hoş bir yerdir. Özellikle yaz akşamları daha canlı bir yer olan park, çevresindeki restoran ve cafelerle de yoğun ilgi görüyor. Trabzonluların buluşma noktası olan parkta, aynı zamanda bir Atatürk heykeli de yer alıyor. Trabzon’da gezilecek yerleri gezdikten sonra, biraz mola vermek adına bu parka gelip çay bahçelerinden birine oturabilirsiniz.

  • Adres: İskenderpaşa, Merkez, Uzun Sk., 61100 Ortahisar/Trabzon
  • Çalışma saatleri: 08.00 – 22.00
  • Yol tarifi al > 

27.Trabzon Botanik Parkı

Trabzon Botanik Parkı

Burası neresi? Çamoba Mevkiinde, 103 dönümlük arazi üzerine kurulu olan Trabzon Botanik Parkı, Karadeniz Bölgesi’nin ilk, Türkiye’nin ise onuncu botanik parkı olma özelliğine sahip. İçerisinde; çeşitli bitki türleri, oyun parkları, gölet, seyir kulesi bulunmasının yanı sıra atölye binası, oyun evi, restoran, kır kahvesi, yönetim binası, herbaryum, Trabzon evi, hayal evi, depo, güvenlik kulübesi, mescit ve tuvalet gibi birçok tesis yer alıyor.

Neden gitmeliyim? Sessiz, sakin ve huzurlu bir yer olan botanik parkta, çay içerek güzel bir mola verebilirsiniz. Dinlenmek istemezseniz, yürüyüş ve koşu gibi etkinliklerde bulunabilir, seyir terasına çıkarak manzarayı seyredebilirsiniz. Ayrıca parktaki banklarda oturarak, yeşilliğin içerisinde yer alan göletin harika görüntüsüne dalabilirsiniz.

-Yaylalar

28.Haldizen Yaylası

Haldizen Yaylası

Burası neresi? Şerah Köyü’nden 16 km uzaklıkta konumlanan Haldizen Yaylası, bir diğer adıyla da bilinen Demirkapı Yaylası, Karadeniz’in en can alıcı noktalarından biridir. Demirkapı ve Karakaya Dağları’nın doruklarındaki buzul göllerinden gelen sular Haldizen Deresi’ni oluşturmuş ve bu oluşumdan akan sular bir heyelan gölü olan Uzungöl’ü meydana getirmiş. Böylece Haldizen Yaylası, Uzungöl’ün oluşumuna dolaylı olarak etki etmiş.

Neden gitmeliyim? Haldizen Yaylası, geniş çayırlar ve mis gibi kokan dağ çilekleri ile olağanüstü bir yayladır. Bir orman yolundan kolaylıkla ulaşım sağlayacağınız bu yaylayı, Mayıs aylarından itibaren ziyaret etmenizi tavsiye ediyoruz. Üç mahalleden oluşan Haldizen Yaylası, Uzungöl ile birlikte mükemmel bir uyum içerisindedir.

29.Kiraz Yaylası

Kiraz Yaylası

Burası neresi? Maçka’nın Gürgenağaç Köyü’nden 7 km uzaklıkta yer alan Kiraz Yaylası, kolay ulaşım yoluyla sizlerin ziyaretini bekliyor. Köye araçla rahatlıkla ulaşım sağlıyorsunuz ve ulaştıktan sonra toprak yoldan giderek yaylaya ulaşıyorsunuz. Eğer kendi aracınız yoksa, özellikle yaz aylarında, yaylada yolcu taşımacılığı yapan araçların bulunduğunu hemen belirtelim. Trabzon’un en güzel yaylaları arasında yer alan bu yayla, 1850 metre yükseklikte konumlanıyor. Tertemiz havasıyla bol oksijen alacağınız Kiraz Yaylası’nın, buz gibi akan derelerinin suyuna da hayran kalacaksınız.

Neden gitmeliyim? Küçük ama sevimli bir bir yerleşim yeri olan yaylada; elektrik, bakkal, kasap ve yerel lokantalar yer alıyor. Kısacası ihtiyacınız olan her şeyi burada bulabileceğiniz bir gerçek. Konaklama ihtiyacınızı ise, Hamsiköy ve Gürgenağaç çevresindeki pansiyonlarda kalarak karşılayabilirsiniz. Sessiz, sakin ve huzurlu atmosferiyle herkesin kalbini çalan yaylada, çim kayağı yapabilir, derede balık tutabilir ve açık havada bol bol yürüyüşler yapabilirsiniz.

Kaçırmayın! Her yıl Temmuz ayının üçüncü haftası düzenlenen Ayeser Şenlikleri’ne katılabileceğinizin altını çizelim.

30.Karester (Garester) Yaylası

Karester (Garester) Yaylası

Burası neresi? Çaykara ilçe sınırları içerisinde yer alan Karester Yaylası, bir diğer adıyla da bilinen Garester Yaylası, Uzungöl’e hakim bir tepede konumlanıyor. Uzungöl’den sonra İkiz Cami yanından, yaylanın tabelasını takip ederek buraya ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda Uzungöl’den kalkan dolmuşlarla da yaylaya ulaşım sağlayabilirsiniz. Orijinal dokusunu yitirmeden, hala günümüzde bir yayla hayatını sürdüren bu yer, 2 bin 300 metrelik bir rakımda yer alıyor.

Neden gitmeliyim? Yaylanın sisli havası ve masalsı bulut denizi ile karşılaştığınızda resmen nutkunuz tutulacak. Üstelik hem yaylanın keyfini sürecek hem de Uzungöl’ün meşhur manzarasına yakından şahit olacaksınız. Ancak yaylaya gelmeden önce, sizi hemen uyaralım… Kış aylarında seyahat etmeyi düşünüyorsanız yaylanın yollarının kapandığını hesaba katın lütfen!

31.Kadırga Yaylası

Kadırga Yaylası

Burası neresi? Trabzon-Gümüşhane il sınırında bulunan Kadırga Yaylası, Süme Köyü’nde yer alıyor. Merkezden 90 km uzaklıkta konumlanan yaylada, bakkal, lokanta ve manav gibi ihtiyaç duyacağınız şeyler mevcut. Her yıl Temmuz ayının üçüncü haftasında düzenlenen şenliklere katılabilir ve gönlünüzce eğlenerek stres atabilirsiniz.

  • Adres: Merkez, Kadırga yaylası Kürtün Üçgedik/, 61750 Maçka/Trabzon
  • Yol tarifi al > 

32.Tonya Erikbeli Yaylası

Tonya Erikbeli Yaylası

Burası neresi? Trabzon’un Tonya ilçesine 24 km mesafede yer alan Tonya Erikbeli Yaylası, aynı zamanda Gümüşhane’nin Kürtün ilçesine de 20 km mesafede yer alıyor. İki şehrin tam ortasında konumlanan bu yayla, çam, ladin, köknar, gürgen ve daha birçok yeşillik ile size kucak açıyor. Erikbeli Yaylası, dere ile birlikte 1600 rakımlık bir yükseklikte bulunuyor. Bu nedenle buraya tırmandığınızda eşsiz bir manzarayla karşılaşıyorsunuz. Kuzeyinde Kütüklük, doğusunda Virankilise, güneyinde Kale, batısında Eskiköy ile çevrelenmiş yaylada, doğa yürüyüşleri yaparak bu noktaları keşfe çıkabilirsiniz.

Neden gitmeliyim? Yaylada henüz altyapı hizmetleri bulunmadığı için, konaklamak adına herhangi bir tesis yer almıyor. Ancak bunu avantaja çevirmek sizin elinizde! Doğayla iç içe olup, bir çadır kurabilirsiniz. Böylece tatilinizi uzatmış ve heyecan dolu bir kamp yapmış olursunuz. İhtiyaç duyduğunuz takdirde, yaylada yer alan bakkal, manav ve camiden yararlanabilme şansınız var. Bunun dışında, hayvancılıkla uğraşan yerli halk bu yaylada yaşadığı için, zor durumda kaldığınızda onlardan yardım da isteyebilirsiniz.

33.Karadağ Yaylası

Karadağ Yaylası

Burası neresi? Tertemiz havası ile bol bol oksijen alacağınız ve yaban hayatını gözlemleyebileceğiniz bir yer olan Karadağ Yaylası, 1946 metre yükseklikte konumlanıyor. Uygun mevsimlerde minibüslerle kolaylıkla ulaşım sağlayacağınız yayla, eşsiz doğası ve manzarası ile ön plana çıkıyor. Henüz altyapı hizmetleri tamamlanmamış olsa da, içerisinde konaklayabileceğiniz küçük bir pansiyon, ihtiyaçlarınızı giderebileceğiniz bakkal, fırın ve lokanta gibi hizmetler yer alıyor. Temiz havasının akciğer tedavisi görmüş hastalara iyi geldiğini de söylemeden geçmeyelim.

34.Lapazan Yaylası

Lapazan Yaylası

Burası neresi? Maçka ilçesine bağlı Gürgenağaç Köyü yolu üzerinden ulaşacağınız Lapazan Yaylası, el değmemiş ve yemyeşil doğasıyla ve serin ve temiz havasıyla resmen büyülüyor. Huzur dolu bir tatil geçirmek isterseniz, Lapazan Yaylası sizin için doğru adres olacak! Henüz altyapı hizmetleri tamamlanmadığı için, yanınızda gelirken kamp malzemelerinizi de getirmeyi unutmayın. Günübirlik veya uzun süreli konaklayacağınız bir yer olan yayla, 2200 metre yükseklikte konumlanıyor. Yaylaya giden toprak yolda herhangi bir sıkıntı yaşamamak adına, arazi tipi bir araçla gelmenizi tavsiye ediyoruz.

Neden gitmeliyim? Yaylaya geldiğinizde; bakir doğasına kendinizi bırakın ve keyif dolu bir gün geçirmeye bakın. Kuş sesleri eşliğinde huzur bulacağınız yaylada, uzun yürüyüşler veya çim kayağı sporunu yapabilirsiniz. İhtiyacınız olan her şeyi yanınıza alın ve buraya kamp yapmaya gelin! Stresten uzakta, kafa dinleyeceğiniz bir yer olan yaylada, muhteşem bir tatil geçireceğinizin garantisini verebiliriz.

35.Şekersu Yaylası

Şekersu Yaylası

Burası neresi? Çaykara’da yer alan Şekersu Yaylası, eski adıyla da bilinen Şakarsu Yaylası, köy statüsüne sahip bir yayladır. Uzungöl’e yakın konumdaki en büyük yayla olma özelliğini taşıyan Şekersu Yaylası, meşhur temiz Karadeniz havası ve doğal güzelliği ile fazlasıyla beğeniliyor. Soğanlı Dağı eteklerinde bulunan yayla, her rengin tonuna şahit olabileceğiniz bir yerdir. Hem köy hem de yayla olarak bilinen Şekersu Yaylası, Karaçam ve Yaylaönü Köyleri ile komşudur. İlçe merkezine 37 km uzaklıkta bulunan yaylaya, yaz aylarında çıkmak isterseniz ulaşım konusunda herhangi bir sıkıntı yaşamayacaksınız. Kış aylarında ise, yerleşime kapalı olduğunu belirtelim.

36.Sultan Murat Yaylası

Sultan Murat Yaylası

Burası neresi? Çaykara’da yer alan Sultan Murat Yaylası, ilçe merkezine 25 km mesafede konumlanıyor. Deniz seviyesinden 2200 metre yükseklikte bulunan yayla, doğal güzelliğinin yanı sıra tarihi dokusu ile her yıl binlerce ziyaretçiye ev sahipliği yapıyor. I. Sultan Murat, 1635 yılında II. İran Seferi’nden dönerken ordusu ile birlikte bu yaylada konakladığı için, yaylanın ismi bu nedenle Sultan Murat Yaylası olarak anılmaya başlamış. Bu açıdan tarihi bir önem taşıyan yaylada, aynı zamanda I. Dünya Savaşı’ndan kalma siperler ve şehit mezarları da yer alıyor. Zaten yerli ve yabancı birçok ziyaretçi, bu tarihi izleri yakından görmek adına buraya akın ediyor.

Neden gitmeliyim? Yaylada; elektrik, su, otel, lokanta, kasap, market ve kahvehane gibi ihtiyaç duyacağınız her şey mevcut. İstediğiniz kadar konaklayarak bu imkanlardan yararlanabilirsiniz. Ayrıca her yı 23 Haziran’da Şehitleri Anma Günü düzenlenirken, 20 Ağustos’ta ise Yayla Ortası Şenlikleri düzenleniyor. Kültürel, ticari ve insani paylaşımların yapıldığı bu şenlikte, yöreye ait oyunlar da oynanıyor. Yaylaya gelmeden önce, bu tarihlere göre kendinizi ayarlayabilir ve eğlenceli bir tatil geçirebilirsiniz.

37.Şolma Yaylası

Şolma Yaylası

Burası neresi? Maçka’nın 22 km uzaklığında yer alan Şolma Yaylası, Trabzon’un en çekici yaylaları arasında yer alıyor. Kulin Dağı etrafından 16 km boyunca yürüyerek ulaşım sağlayabileceğiniz bir yer olan yayla, yine temiz havası ve muhteşem manzarası ile göz dolduruyor. Aynı zamanda bu yolu yürürken karşılaşacağınız birbirinden farklı bitki ve hayvan türleriyle de, gezinizi oldukça keyifli hale getireceksiniz. Eğer yürümek istemezseniz, 1800 metre yükseklikte bu Şolma Yaylası’na, minibüslerle de ulaşım sağlayabilirsiniz.

Neden gitmeliyim? Rengarenk çiçeklerin arasında oksijen depolayacak ve mükemmel bir gün geçireceksiniz. Buraya gelirken yanınızda mutlaka kamp malzemelerinizi getirin! Kendinize güzel bir lokasyon seçin ve çadırınızı kurun! Sonrada değmeyin keyfinize. 🙂 Unutmadan, ülkenin en lezzetli kaymaklarından birini burada yiyeceğinizi söyleyelim.

  • Adres: Yeşiltepe Mahallesi Merkez, 61750 Maçka/Trabzon
  • Telefon: 0546 254 95 79
  • Yol tarifi al > 

38.Mavura Yaylası

Mavura Yaylası

Burası neresi? Maçka ilçesinin batı kesiminde yer alan Mavura Yaylası’na, Şolma Yaylası’ndan 3,5 boyunca doğa yürüyüşü yaparak ulaşım sağlayabilirsiniz. Bu fırsat, doğa yürüyüşü tutkunları için oldukça cazip gelecek! Ayrıca yanınızda kamp malzemelerinizi getirdiğiniz takdirde, doyasıya kamp yapabileceğinizi unutmayın! Yaylada konaklayacağınız herhangi bir tesis yok ancak bakkal, kasap, kır kahvesi ve manav gibi temel ihtiyaçlarınızı karşılayacağınız hizmetler mevcut. Yemyeşil ormanlarla çevrelenen Mavura Yaylası, yeşilin her tonunu görebileceğiniz bir yerdir.

39.Hıdırnebi ve Kuruçam Yaylaları

Hıdırnebi Yaylası

Burası neresi? Aralarında sadece 1 km mesafe bulunan Hıdırnebi ve Kuruçam Yaylaları, 1742 metre yükseklikte konumlanıyor. Yemyeşil ormanlarla çevrili olan bu yaylalarda, birbirinden farklı hayvan türlerine rastlayabilirsiniz. Diğer yaylalara göre altyapı konusunda oldukça gelişmiş durumdadırlar. Bu nedenle yayla mevsiminde geldiğinizde, kamp yapmadan, pansiyon hizmeti veren evlerde konaklayabilirsiniz. Her mevsim kolaylıkla ulaşım sağlayacağınız Hıdırnebi ve Kuruçam Yaylaları’nda, yabani hayvanlar gözlemleyebilir, doğa yürüyüşleri yapabilir, bol bol fotoğraf çekebilir ve Hıdırnebi Tepesi’nde vakit geçirebilirsiniz. Özellikle 20 Temmuz’da başlayan Hıdırnebi Şenlikleri’ne denk gelirseniz mutlaka katılmalısınız!

40.Pazarcık Yaylası

Burası neresi? Gümüşhane’ye ve Bayburt’a giden yolların kesişimi üzerinde yer alan Pazarcık Yaylası, adeta bir köy merkezi gibi bir yerdir. Ormanlarla çevrili olan yayla, Araklı’ya 43 km mesafede konumlanıyor. Yaylaya geldiğinizde; içerisindeki alışveriş imkanlarından yararlanabilir, bisiklet kiralayarak çevreyi keşfe çıkabilir, balık tutabilir, doğa yürüyüşü yapabilir ve manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.

41.Yılantaş Yaylası

Yılantaş Yaylası

Burası neresi? Araklı’ya 30 km mesafede yer alan Yılantaş Yaylası, bir diğer adıyla da bilinen Araklı Yılantaş Yaylası, Trabzon’un en geniş yayla alanlarından biridir. Kolay ulaşımı sayesinde de oldukça popüler bir yer olan yayla, denizden 2000 metre yükseklikte konumlanıyor. Temiz havası ve buz gibi serin sularıyla, yaz aylarında içinizi ferahlatacak ve sizi serinletecek bir yer olan yaylada, bu dönemlerde yaygın olarak hayvancılıkla uğraşılıyor. Bu nedenle telefon ve fotoğraf makinelerinizin şarjını kontrol ederek buraya gelmeli ve sanatsal fotoğraflar çekmelisiniz. Bunun yanı sıra bitki türlerini inceleyebilir ve kuş gözlemciliği yapabilirsiniz.

42.Sis Dağı Yaylası

Sis Dağı Yaylası

Burası neresi? Trabzon ve Giresun sınırlarında yer alan Sis Dağı Yaylası, 1850 metre yükseklikte konumlanıyor. Turizm açısından oldukça önemli bir yerde olan yayla, Karadeniz’in unutulmayan bir parçasıdır. Yaz aylarında, Şalpazarı ilçesinden kalkan minibüslerle kolaylıkla ulaşım sağlayabileceğiniz yaylada, henüz altyapı hizmetleri gelişmemiş. Bu nedenle yanınızda gelirken, gerekli malzemeleri getirerek kamp yapma fırsatını yakalayabilirsiniz. Her yıl Temmuz ayında Sis Dağı Şenlikleri düzenleniyor ve yerli-yabancı birçok turist tarafından rağbet görüyor. Dilerseniz, kendinizi bu tarihe göre ayarlayabilir ve geldiğinizde şenliğe katılarak eğlenceli bir gün geçirebilirsiniz.

43.Çatma Obası Yaylası

Çatma Obası Yaylası

Burası neresi? Tonya ilçesinden 24 km uzaklıkta, Erikbeli Turizm Merkezi’nin 14 km doğusunda yer alan Çatma Obası Yaylası, oldukça küçük bir yayladır. Erikbeli Yaylası, Kadırga Yaylası ve Zigana Kayak Merkezi ile bir hayli yakın olan yayla, 2200 metre yükseklikte konumlanıyor. Yaylada; mitolojiye konu olmuş Mızraklı Su, Şehitler Tepesi ve Çıngıraklı Kuyu gibi mekanlar yer alıyor. Özel araçlarla ulaşım sağlayacağınız bu küçük ama şirin yaylayı da gezinize dahil etmeyi unutmayın!

44.Düzköy Haçka Obası Yaylası

Düzköy Haçka Obası Yaylası

Burası neresi? Düzköy ilçesinden 11 km uzaklıkta yer alan Haçka Obası Yaylası, Trabzon’a 40 km mesafede bulunuyor. Temiz havası ve yeşilliği ile bilinen yayla, 1784 metre yükseklikte konumlanıyor. Her yıl Temmuz ayında Kadırga Şenlikleri, Ağustos ayında ise Karaabdal Şenlikleri düzenlenen yaylaya, bu sebepten dolayı birçok ziyaretçi akın ediyor. Sizde gelme tarihinizi bu şenliklere göre ayarlayın ve böylece hem eğlenin hem de sıcak kanlı ve samimi yöre halkı ile doya doya sohbet edin.

Neden gitmeliyim? Yaylada; konaklayabileceğiniz pansiyon, telefon ve su gibi tüm altyapı hizmetleri, yeme-içme gibi ihtiyaçlarınızı karşılayacağınız birçok tesis yer alıyor. Aynı zamanda yayla içerisinde yer alan Haçkalı Hoca Baba Türbesi’ni, buraya kadar gelmişken bir ziyaret edin deriz. Dahası burada yamaç paraşütü, trekking ve safari gibi aktivitelere de katılabilirsiniz.

-Göller

45.Sera Gölü

Sera Gölü

Burası neresi? Akçaabat ilçe sınırlarında bulunan Sera Gölü, Trabzon’a 12 km, Akçaabat’a ise 8 km mesafede yer alıyor. Uzunluğu 1200 metre olan bu heyelan set gölü, Yıldızlı ve Derecik belediyelerinin arasındaki Derecik Vadisi’nde oluşmuş. İsmini de, Yıldızlı’nın eski adı olan Sera’dan aldığı biliniyor. 1950 yılında vadinin yamaçlarından kopan büyük kayaçların vadi tabanını tıkaması sonucunda oluşan bu gölde, kopan parçalar o kadar büyük ki günümüzde hala o bölgeler anlaşılmaktadır. Bu kopmalar vadide derin uçurumların oluşmasına neden olmuş ve sonrasında ise bir depremi meydana getirmiş. Göl tam halini 18 günde almış ve hatta yöre halkı gölün oluşumuna yakından tanıklık etmiş.

Neden gitmeliyim? Trabzon gezilecek yerler listesinin olmazsa olmazı olan Sera Gölü, 2010 yılında tabiat parkı ilan edilmiş. Göl kenarında yürüyüş ve piknik yapabileceğiniz bir yer olan Sera Gölü, yerli ve yabancı pek çok ziyaretçi tarafından sıklıkla tercih ediliyor. Günübirlik dinlenme tesislerinden yararlanacağınız gibi, içerisindeki restoranda oturup manzara eşliğinde güzel bir yemek yiyebilirsiniz. Ayrıca çocuk eğlence parkında çocuklarınız eğlenirken, sizlerde semaverde çay keyfi yapabilir ya da göl bisikleti ile farklı bir aktiviteye imza atmış olabilirsiniz.

46.Aygır Gölü

Aygır Gölü

Burası neresi? Çaykara ilçesinde yer alan Aygır Gölü, 2740 metre yükseklikte konumlanıyor. Aynı zamanda Haldizen Dağları üzerinde bulunan göl, buzul gölü olmasıyla fazlasıyla dikkat çekiyor. Haldizen Yaylası ve Demirkapı Köyü’nden geçerek ulaşım sağlayacağınız Aygır Gölü’nü, eski adıyla da bilinen Anzer Gölü, Haziran-Ekim ayları arasında ziyaret etmenizi tavsiye ediyoruz. Göl kıyısında piknik yaparak, keyifli bir gün geçirebilirsiniz.

47.Balıklı Göl

Balıklı Göl

Burası neresi? Akçaabat, Düzköy ve Hıdırnebi Yaylası’na giden yolu kullanarak ulaşım sağlayacağınız Balıklı Göl, dağın başında yer alıyor desek yanılmayız. İsmini, gölün içerisinde yer alan alabalıklardan aldığı biliniyor. Dağın başında yer alan bu gölde, vakit geçirmek, piknik yapmak, bisiklet sürmek ve zipline yapmak… Kulağa eğlenceli geliyor, değil mi? Öyleyse adrenalin tutkunlarının burayı ziyaret etmesini bekliyoruz. 🙂

-Mağaralar

48.Çalköy Mağarası

Çalköy Mağarası

Burası neresi? Düzköy ilçesinde, Çal Köyü’nün sırtlarında yer alan Çalköy Mağarası, bir diğer adıyla da bilinen Çal Mağarası, 8 km’lik uzunluğu ile dünyanın en uzun ikinci mağarası olma özelliğine sahip. Bir yer altı su kanalı olan mağara, içerisinde yer alan akarsu ve tarihi kalesiyle oldukça ilgi çekiyor. Mağaranın, Trabzon halkı tarafından astım ve sinüzit hastalıklarına iyi geldiği biliniyor. Yıl boyunca birçok ziyaretçiyi ağırlayan mağara, 400 metrelik bir yürüyüş alanına sahip olup, içerisinde dere, şelale ve gölet yer alıyor.

Neden gitmeliyim? Yer altından gelen suları taşıyan bir mağara olarak bilinen Çalköy Mağarası’nın, mevsimsel olarak içerisindeki su miktarı değişiyor. Yağışlı zamanlarda su derinliği daha çokken, kurak zamanlarda bir hayli düşebiliyor. Girişte kuru olan mağaranın iç kısımlarına doğru gittikçe, havanın nemlendiğine şahit olabilirsiniz. 2003 yılında açık hale getirilen mağara, iki farklı şekilde meydana gelmiş. Trabzon merkeze 45 km mesafede yer alan mağara, sarkıtları, dikitleri, gölü ve diğer doğal şekilleri ile kesinlikle görülmeye değer bir yerdir.

  • Adres: Çalköy, 61390 Düzköy/Trabzon
  • Çalışma saatleri: 09.00 – 19.00
  • Telefon: 0462 224 61 61
  • Giriş ücreti: Tam: 8₺ / İndirim: 4₺
  • Yol tarifi al > 

49.Akarsu Köyü Mağarası

Burası neresi? Maçka ilçesinin Akarsu Köyü sınırları içerisinde yer alan Akarsu Köyü Mağarası, geçmişte yerleşim yeri olarak kullanılmış. İçerisindeki kalıntılardan yerleşim yeri olduğu anlaşılan mağaranın, 72 odaya sahip olduğu tahmin ediliyor. Büyük bir mağara olan Akarsu Köyü Mağarası’nda, çok sayıda sarkıt ve su varlığı mevcuttur.

-Şelaleler

50.Araklı Os Şelalesi

Araklı Os Şelalesi

Burası neresi? Araklı ilçesinde yer alan Araklı Os Şelalesi, aynı zamanda Erzurum’a giden yol üzerinde bulunuyor. Birçok ziyaretçinin uğrak noktası olan bu şelalenin çevresinde restore çalışmaları yapılmış ve gerekli yerlere tabelalar konulmuş. Bir kez olsun mutlaka ziyaret edilmesi gereken şelalede, ayrıca bir tarihi değirmen de yer alıyor. Şelalenin 5 km uzağında yer alan mekanda, bir mola verip güzelce dinlenebilirsiniz.

51.Aytaş Asmasu Şelalesi

Aytaş Asmasu Şelalesi

Burası neresi? Araklı ilçesinde yer alan Aytaş Asmasu Şelalesi, çoğu kimse tarafından bilinmiyor. Bölgenin en yüksek şelalesi olma özelliğine sahip olan Aytaş Asmasu Şelalesi, aynı zamanda Pazarcık Yaylası’na yakınlığı ile de bilenler tarafından sıklıkla ziyaret ediliyor. Yüksekliği 120 metre civarında olan bu şelale, ormanlarla çevrili olup, harika bir manzaraya ev sahipliği yapıyor. Hatta Türkiye’de bu kadar yükseklikte bir şelale olmadığını belirterek, daha çok turizme kazandırılmasını ümit ediyoruz. Bu nedenle Trabzon gezinizde, mutlaka bu az bilinen şelaleye uğramalısınız. Böylece rotanıza yeni yerler eklemiş ve keşfetmiş olacaksınız.

52.Uçarsu Şelalesi

Uçarsu Şelalesi

Burası neresi? Akçaabat’a 30 km uzaklıkta bulunan Uçarsu Şelalesi, Akpınar Köyü Simba Yaylası’nda yer alıyor. Yaklaşık 100 metre yükseklikte konumlanan şelale, üç köyün ortak sınırını oluşturuyor. Ormanlık bir alanda, ağaçların arasından dökülen şelale, temiz ve berrak bir suya sahip olmasıyla fazlasıyla dikkat çekiyor. Ancak yeterli tanıtım ve tesis yapılmadığı için, yine de gerekli ilgiyi tam olarak görememiştir.

53.Canik Şelalesi

Canik Şelalesi

Burası neresi? Tonya ilçesinde yer alan Canik Şelalesi, ilçe merkezine 700 metre mesafede konumlanıyor. Şelalenin en dikkat çeken yanı, 1800 metre uzunluğundaki yürüyüş yoludur. Kazı yapılmadan, ağaç kesilmeden ve duvar örülmeden yapılan bu yolda, aynı zamanda ahşap zemin ve seyir teraslar bulunuyor.

*Çocuklar İçin Uygun Yerler

-Aqua Parklar

54.Dilektaşı Tatil Köyü

Dilektaşı Tatil Köyü

Burası neresi? Beşikdüzü ilçesinde yer alan Dilektaşı Tatil Köyü, sizler için deniz keyfi ile aquapark keyfini bir arada buluşturuyor. İçerisinde; ferah soyunma kabinleri, banyolar, kafeterya, bungalov evler, restoran, fast-food, kamelya, tenis, basketbol, futbol, plaj futbolu ve plaj voleybolu sahaları, otopark ve kumsal yer alıyor. Güler yüzlü ve sıcakkanlı personelleri ve içerisindeki bu olanakları ile hem sizin hem de çocuklarınız için en ideal yerlerden biridir. Çocuklarınız kaydıraklardan kayarken sizde rahat bir nefes alacaksınız. Ayrıca hem çocuklarınız hem de sizler gönlünüzce eğleneceksiniz.

  • Adres: Adacık Mahallesi Trabzon-Giresun Sahil Yolu Üzeri Adacık Mevkii, 61800 Trabzon
  • Telefon: 0462 871 35 76
  • Yol tarifi al > 

*Trabzon’a Yakın Gezi ve Tatil Yerleri

-Köy, Kasaba ve İlçeler

55.Uzungöl

Uzungöl

Burası neresi? Çaykara ilçesine bağlı turistik bir mahalle olan Uzungöl, adını kıyısında bulunduğu gölden alıyor. Haldizen Deresi’nin önünü kapatmasıyla meydana gelen bu yer, her yıl yerli ve yabancı binlerce turist tarafından ziyaret ediliyor. Trabzon’a 99 km, Çaykara’ya ise 19 km mesafede yer alan Uzungöl, sahip olduğu doğal güzellikleriyle Karadeniz turunun vazgeçilmez noktalarından birisidir. Türkiye’nin yağmur ormanlarının yer aldığı bölge olan Uzungöl, oldukça geniş ve zengin bir bitkisine sahiptir. Yörenin yaban hayatının yer aldığı 1.625 hektarlık alan, 1989 yılında tabiat parkı olarak belirlenmiş. Aynı zamanda Uzungöl, 2004 yılında Özel Çevre statüsü almıştır.

Neden gitmeliyim? Denizde 1100 metre yükseklikte konumlanan bölgede, 60’tan fazla endemik bitki türü, 59 memeli ve 250 adet kuş türü yer alıyor. Yemyeşil doğası, sessiz, sakin ve huzur dolu atmosferi, içerisindeki canlı çeşitliliği ile gürültüden uzaklaşacağınız ve kafa dinleyeceğiniz bir yerdir burası. Her yıl Ağustos ayında düzenlenen şenliklere, konserlere ve etkinliklere katılabilir, birçok ulusal sanatçıyı canlı olarak dinleyebilirsiniz. Özellikle Havacılık Şenlikleri’nde mutlaka yamaç paraşütü yapmalı ve Uzungöl’ü kuş bakışı seyretme imkanını yakalamalısınız. Aynı zamanda ATV turu, doğa yürüyüşü, kuş gözlemciliği, heliski, safari, deniz bisikleti gibi birçok aktiviteyi yapmaya da hazır olun!

56.Hamsiköy

Hamsiköy

Burası neresi? Maçka sınırları içerisinde yer alan Hamsiköy, Trabzon’a 50 km, Maçka’ya ise 20 km mesafede konumlanıyor. Çin, Hindistan ve Avrupa’yı bağlayan İpekyolu’nun kuzeydeki geçit noktalarından biri olan Hamsiköy, adını sıkça duyuran yerlerden biridir. İsmi beş köy anlamına gelen Hamsiköy, Zigana Dağları’nın eteklerinde, 1300 rakım yükseklikte bulunuyor. Geçmiş yıllarda burada yaşayan Rum halkı, bölgeyi terk edince Hamsiköy boş kalmış ve önemli bir geçit yolu olduğundan dolayı, Çaykara ve Of ilçelerinden birçok aile buraya düzen kurmaya gelmiş. Hatta Trabzon’u aşıp Erzurum’a, oradan da Erzincan’a gidecek olan kervanlar burada sıklıkla mola verir ve soluklanırmış.

Neden gitmeliyim? Son yıllarda popülaritesini artırdığı için daha çok ziyaretçiyi ağırlayan bölgede, yerleşik nüfus yaklaşık olarak 700 civarıdır. Geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlayan Hamsiköy’ün, trekking ve dağ bisikleti için oldukça uygun bir yer olduğunu da söyleyelim. Tüm bu bilgilerin dışında, bölgede asıl en önemli ve en meşhur olan şey sütlaç tatlısıdır. Sakın buradan sütlaç yemeden döneyim demeyin!

57.Akçaabat

Akçaabat

Burası neresi? Trabzon’un en yüksek nüfuslu ilçesi olan Akçaabat, Trabzon’un 13 km batısında yer alıyor. Karadeniz’e kıyısı olan bölge, kuzeyde Düzköy ve Maçka, doğuda ise Vakfıkebir ve Çarşıbaşı ile komşudur. Bölgeye insanların M.Ö 700’lü yıllardan itibaren yerleşmeye başladığı düşünülüyor. Kentin eski adının ise Platana, yani Yunancada ‘’Çınar Ağacı’’ anlamına geldiği biliniyor. 

Neden gitmeliyim? Akçaabat’ın köftesinin, sütünün, tereyağının ve peynirinin oldukça ünlü olduğunu söyleyerek kesinlikle eve dönmeden önce mutlaka denemeniz gerektiğini ekliyoruz. Ayrıca horonunun da çok meşhur olduğunu belirtelim. Belki şenlik dönemine denk gelir ve gönlünüzce eğlenirsiniz, ne dersiniz? Aynı zamanda Akçaabat’a geldiğinizde; Sera Gölü, Ortamahalle ve St. Michelle Kilisesi’ne mutlaka uğramanız gerektiğini unutmayın!

58.Maçka

Maçka

Burası neresi? Gümüşhane karayolu üzerinde yer alan Maçka, Trabzon’a 29 km uzaklıkta konumlanıyor. Ladin ormanlarının yer aldığı vadinin ortasında, bir dere yatağının üzerine kurulu olan Maçka, doğal güzelliği ile Trabzon’un en zengin yerlerinden biridir. Yüksek dağlardan oluştuğu için, otlak ve dağ bitkileri ile kaplıdır. Hal böyle olunca mükemmel bir doğaya, temiz havaya ve eşsiz manzaraya sahip olduğunu tahmin edebilirsiniz. Doğal güzelliği dışında Maçka’da birçok tarihi eser ve turistik yerler de yer alıyor. Bu nedenle turizm açısından Doğu Karadeniz’in ve Trabzon’un en önemli ilçelerinden biridir de diyebiliriz.

Neden gitmeliyim? Öncelikle, turistik yerlerin başında gelen ve Trabzon’un en önemli yapılarından biri olan Sümela Manastırı’nın Maçka’da yer aldığını söylemeliyiz. Maçka’ya geldiğinizde; Sümela Manastırı dışında Vazelon Manastırı’nı, Kuştul Manastırı’nı, Şolma Yaylası’nı, Kiraz Yaylası’nı, Lapazan Yaylası’nı, Zağnos Vadisi’ni, Altındere Vadisi’ni ve Peristera Manastırı’nı da mutlaka görmelisiniz.

59.Of

Of Hapsiyaş Köprüsü

Burası neresi? Trabzon’un doğusunda yer alan Of, Karadeniz Bölgesi’nin en ünlü ilçelerinden biridir. Tarihi çok eskilere dayanan Of, güneyde Hayrat ve Dernekpazarı, doğuda Rize, batısında Sürmene ve kuzeyde Karadeniz ile komşudur. Sahil kasabası olan ilçe, 1800’lü yıllarda ortaya çıkmış ve tarihi çağlarda birçok farklı devletin egemenliği altında kalmış. Zamanla bölgeye yapılan cami sayesinde, çevre köylerden gelenler olmuş ve caminin peşine bir pazar yeri kurulmasıyla da bölgede daha çok yerleşim artmış. Aynı zamanda Türklere göre sayısı daha az olsa da, günümüzde hala Rum halkının burada yaşadığını söyleyebiliriz.

Neden gitmeliyim? İnsanı ve doğal güzellikleriyle oldukça rağbet gören Of, Karadeniz turuna katılanların mutlaka uğradıkları bir yerdir. Of’u ziyaret ettiğinizde; Hapsiyaş Köprüsü, Taşhanpazarı Cami, Çakıroğlu İsmail Ağa Konağı, Çamburnu Mesire Alanı ve daha birçok yere kesinlikle uğramalısınız. Aynı zamanda her yaz yapılan şenliklere de katılmayı unutmayın!

60.Araklı

Araklı

Burası neresi? Trabzon merkeze 49 km mesafede yer alan Araklı, Karadeniz’n tipik ve bol yeşillikli ilçelerinden biridir. Araklı, 150 yıllık eski bir yerleşim yeri olduğu için içerisinde birçok tarihi esere yer veriyor. Hatta uzun süre yapılan kazı çalışmaları sonucunda pek çok kale ve merkez kalıntılarına rastlandığı biliniyor. Tarihi izler bırakan bu yere geldiğinizde; Mahura Bereketli Şifalı Su, Pazarcık Milli Parkı, Kalecik Kalesi, Araklı Çarşısı ve Os Şelalesi gibi pek çok yeri kesinlikle ziyaret etmelisiniz. Aynı zamanda eve dönmeden önce, bölgede üretilen özel baldan satın almayı unutmayın!

61.Arsin

Arsin

Burası neresi? Trabzon’un şirin mi şirin bir ilçesi olan Arsin, Trabzon merkeze 20 km mesafede yer alıyor. Trabzon’a yakınlığıyla oldukça tercih edilen bir yerdir. Özellikle hafta sonu gezilmesi gereken yerlerin başında gelen Arsin, 7 km uzunluğunda bir sahil şeridine sahiptir ve bu özelliğiyle daha çok ön plana çıkmaktadır. Mavi ve yeşilin her tonuna rastlayacağınız bu yer, ortaçağlardan bu yana yerleşim merkezi olarak kullanılıyordu. Bu sebepten dolayı, birçok tarihi kalıntının burada bulunduğunu tahmin edebilirsiniz.

Neden gitmeliyim? Bu tarihi kalıntıları ve doğal güzellikleri ile Arsin’e, kesinlikle uğramanız gerekiyor. İsmi, temiz ve arınmış anlamlarından gelmiş ve denizlerinin temiz olmasından dolayı da bu isim çok yakıştırılmış. Geldiğinizde; Santa Harabeleri, Yanbolu Turizm Merkezi ve plajlarına ziyaret etmeyi ihmal etmeyin! Ayrıca kamp yapmak için oldukça uygun bir bölge olduğundan dolayı, yanınızda gelirken çadırınızı ve kamp malzemelerinizi de getirmeyi unutmayın!

62.Beşikdüzü

Beşikdüzü

Burası neresi? Trabzon’a 45 km mesafede yer alan Beşikdüzü, doğuda Vakfıkebir, batıda Eynesil, güneyde Şalpazarı ve Tonya, kuzeyde ise Karadeniz ile komşudur. Küçük ama şirin ve bir o kadar da güzel bir ilçe olan Beşikdüzü’nde, Doğa Gözaçan Kültür Parkı’na kesinlikle gitmelisiniz. 2006 yılında açılan kültür parkı, 17 dönümlük bir arazi üzerinde yer alıyor ve içerisinde tarihi kalıntılar, amfi tiyatro, çay ocağı ve kamelyalar bulunuyor.

63.Çarşıbaşı

Çarşıbaşı

Burası neresi? Trabzon’a 34 km uzaklıkta konumlanan Çarşıbaşı, Trabzon-Giresun sahil yolu üzerinde bulunuyor. Çok kolay bir şekilde ulaşım sağlayacağınız bu yer, masmavi plajları ve yemyeşil doğası ile oldukça tercih edilen bir yerdir. Ancak içerisinde herhangi bir turizm merkezi yoktur. Buraya, kafa dinlemek, şehrin gürültüsünden trafiğinden kaçmak için ziyaret etmelisiniz. Sahilinde yürüyüş yaparak kendinize geleceğiniz çok aşikar. Aynı zamanda şirin lokanta ve cafelerinde oturup mola verebilir ve deniz manzarası eşliğinde çayınızı yudumlayabilirsiniz. Ayrıca halk plajında güzelce yüzüp güneşlenebileceğinizi de unutmayın!

64.Çaykara

Çaykara Uzungöl

Burası neresi? Trabzon’un en güzel yerleri arasında bulunan Çaykara, Trabzon merkeze 77 km mesafede yer alıyor. Karadeniz’in hırçın dalgalarının vurduğu yemyeşil kıyıları ve sıcacık insanları ile Çaykara, çok farklı bir atmosfere sahip. Yeşilin her tonunu görebileceğiniz bu yer, horonuyla, hamsisiyle, kuymağıyla, kayganasıyla, kemençesiyle, havasıyla, yeşiliyle ve insanıyla bambaşka bir yerdir.

Neden gitmeliyim? Bölgede 440 çeşit bitki çeşidine rastlayacağınız gibi, ormanlarına, yaylalarına, yeşil alanlarına ve yaban hayatına hayran kalacaksınız. Çaykara’ya geldiğinizde; Haldizen Yaylası, Sultan Murat Yaylası, Uzungöl Cami, Garaster Yaylası, Haldizen Deresi ve Şerah Köyü’ne uğramayı unutmayın!

65.Dernekpazarı

Dernekpazarı

Burası neresi? Trabzon’a 70 km mesafede yer alan Dernekpazarı, son derece mütevazi bir yer olmasıyla dikkat çekiyor. Yaylaları ve doğal alanları ile fazlasıyla dikkat çeken yer, küçük ve oldukça şirin bir yerdir. Trabzon’un az gelişmiş ilçelerinden biri olsa da, yaylaları ve yeşil alanları ile hala göz doldurduğunu söylemeliyiz. Özellikle Barma Yaylası ve Limonsuyu Yaylası’na mutlaka uğramanız gerektiğinin de altını çizelim.

66.Hayrat

Hayrat

Burası neresi? Trabzon’a 41 km mesafede yer alan Hayrat, doğuda Of ve Rize, batıda Of, Çaykara ve Derepazarı, kuzeyde Of ve güneyde Bayburt ile komşudur. Yeşil tabiatı ve doğal güzelliği ile huzur dolu bir yer olan Hayrat, sakin ve sesiz ortamıyla, temiz havasıyla ve yaylaları ile şehirden kaçıp uzaklaşmak için oldukça ideal bir noktadır.

67.Köprübaşı

Burası neresi? Trabzon’a 24 km mesafede yer alan Köprübaşı, kuzeyde Sürmene, güneyde Bayburt, doğuda Çaykara, Of ve Daykara ile komşudur. Yaylaları, ormanları ve yeşil alanları ile doğa harikası bir yerdir. Trabzon’un en önemli doğa yürüş alanlarından birine sahip olan Kervan Yolu’nu, Köprübaşı’na geldiğinizde mutlaka görmelisiniz.

68.Ortahisar

Ortahisar

Burası neresi? Trabzon’un en büyük ilçelerinden biri olan Ortahisar, köklü bir tarihi geçmişe sahiptir. Himayesinde çok sayıda tarihi eserleri barındıran bölge, Atatürk Köşkü, Ayasofya Müzesi, Trabzon Müzesi, Küçük Ayvasıl Kilisesi, Çarşı Camisi, Trabzon Kalesi ve Boztepe Mesire Yeri ile oldukça popülerdir. Ortahisar’a geldiğinizde, bu yerleri gezi listenize eklemeyi unutmamalısınız!

69.Şalpazarı

Şalpazarı

Burası neresi? Trabzon’a 69 km mesafede yer alan Şalpazarı, çok fazla bilinmediği ve gidilmediği için hem doğal yapısını hem de kültürünü korumuş. Çok eski bir yerleşim yeri olan Şalpazarı, doğuda Tonya, batıda Giresun, güneyde Gümüşhane ve kuzeyde Beşikdüzü ile komşudur. Şalpazarı’n köyleri, tipik Karadeniz köyleri gibi olup, dik yamaçlara kurulmuştur. Köylerin ortalarından ise Ağasar Deresi’nin geçtiğini ve derenin kenarıda kahvehane, bakkal, lokanta gibi tesislerin yer aldığını söyleyelim. Ayrıca bölgenin en ünlü yaylalarından olan Sis Dağı Yaylası ve Kadırga Yaylası’nı gezi listesine ekleyelim.

70.Sürmene

Sürmene

Burası neresi? Trabzon’un en çok bilinen ilçeleri arasında bulunan Sürmene, Trabzon’a 38 km mesafede yer alıyor. Tarihi çağlardan bu yana pek çok medeniyete ev sahipliği yapan Sürmene, doğal güzellikleri, havası, temiz ve şifalı suyu ile ”Güzellik” anlamına gelen bu ismi almış. Bıçak üretiminin, gemilerin ve hareketli ticaret hayatının yanı sıra köyleri ve yaylaları ile çok özellikli bir ilçedir. Sürmene’yi ziyaret ettiğinizde; Memiş Ağa Konağı, Haşim Ağa Konağı, Hacı Yakup Ağa Konağı, Sürmene Kalesi Seyir Terası, Cumbalı Sürmene Evleri, Zarha Mahallesi, Sultan Murat Yaylası ve Çamburnu Ormanı Piknik Alanı gibi daha pek çok yere uğramalısınız.

71.Tonya

Tonya

Burası neresi? Trabzon’a 68 km mesafede yer alan Tonya, Trabzon’un denize sınırı olmayan tek ilçesidir. Tarihi kalıntıları ile değil de daha çok doğal güzelliği ile öne çıkan Tonya, yeşil tabiata sahiptir. Buraya geldiğinizde; Sazalan Yaylası ve Erikbeli Yaylası’na gidip, sakin, sesiz ve huzur dolu bir tatile merhaba demelisiniz. 🙂

72.Vakfıkebir

Vakfıkebir

Burası neresi? Trabzon’un en gelişmiş üçüncü ilçesi olan Vakfıkebir, Trabzon’a 45 km uzaklıkta bulunuyor. Karadeniz’e dökülen Fol Deresi ve Kirazlık Deresi üzerine kurulan bölge, 5 bin yıllık bir tarihe geçmişe sahiptir. Uzun bir süre Hitit, Pers, Roma, Bizans ve Rum İmparatorluğu hakimiyetinde kalmış ve Fatih Sultan Mehmet ile Türk hakimiyeti ile tanışmış. Önemli tarihi izler taşıyan bu yer için, meşhur Trabzon ekmeğinin ana vatanıdır desek, yanlış söylemeyiz. Vakfıkebir’i ziyaret ettiğinizde; Eski Cami, Karadağ Yaylası, Fol Deresi ve Beşikdağ Tabiat Parkı’nı listeye dahil etmelisiniz.

73.Yomra

Yomra

Burası neresi? Trabzon’a 15 km mesafede yer alan Yomra, Trabzon’a çok yakın olduğu için ulaşım açısından çok rahat bir yerdir. İçerisinde turistik yerler olmasa da, Osmanlı döneminden kalma kalıntıların yer aldığı köyler ile bir hayli önemlidir. Yomra’ya geldiğiniz zaman; Tepeköy Kalesi, Kemerli Köprü ve köylerdeki Osmanlı döneminden kalma birçok çeşme ve tarihi eserleri görmelisiniz.

-Turistik Şehirler

74.Giresun

Giresun

Burası neresi? Karadeniz ilinin doğusunda yer alan Giresun, Türkiye’nin en kalabalık 44. ilidir. Yeşin ve mavinin bir arada yer aldığı şehir, Aksu ve Batlama Vadileri arasında kalan bölgede, denize uzanan bir yarımada üzerinde kurulmuş. Tarihi Antik Çağlar’a kadar uzanan Giresun, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış. Fındık ve kirazın ana vatanı olan Giresun, yaylaları, plajları, mağaraları, göl ve şelaleleri ile mükemmel bir yerdir. Doğal güzelliklerinin yanı sıra 4 bin yılı aşkın tarihi geçmişinin izleriyle de göz dolduruyor.

Neden gitmeliyim? Giresun’u ziyaret ettiğinizde; ilk olarak Giresun Adası’na kesinlikle uğramalısınız. Daha sonra ise, Giresun Kalesi, Giresun Müzesi, Kümbet Yaylası, Kulakkaya Yaylası, Kuzalan Şelalesi, Mavi Göl, Yeniköy Mağarası, Dokuzgöl Milli Parkı, Giresun Adası Botanik Bahçesi ve daha pek çok yeri mutlaka ziyaret etmelisiniz. Bu yerler ve daha pek çok yer hakkında daha kapsamlı bilgi için, Giresun gezilecek yerler yazımıza göz atmalısınız!

Trabzon Giresun arası mesafe 130 km olup, arabayla yolculuk 1 saat 42 dakika sürer.

75.Rize

Rize

Burası neresi? Karadeniz Bölgesi’in Doğu Karadeniz Bölümü’nde yer alan Rize, yemyeşil yaylaları, gür ormanları, tertemiz havası, dik yamaçlı vadileri, dağları, gölleri, köprüleri ve kaleleri ile ülkenin önde gelen şehirlerinden biridir. Yaz ve bahar aylarında, yerli ve yabancı birçok turist taradından sıklıkla ziyaret edilen Rize, lezzetli yemekleri ve sıcakkanlı insanlarıyla da gelenleri oldukça etkiliyor. El değmemiş doğal güzelliği ile birlikte tarihi eserleri ile de adından fazlasıyla söz ettiriyor.

Neden gitmeliyim? Rize’ye geldiğiniz zaman; Kaçkar Dağları Milli Parkı’nda yürüyüş yapabilir, Rize Kalesi ve Zil Kalesi’nde tarihe doyabilir, Ayder Yaylası, Anzer Yaylası, Gito Yaylası, Pokut Yaylası gibi birçok yaylada kafa dinleyebilir, Şenyuva Köprüsü, Palovit Şelalesi ve Fırtına Deresi’nde ise keşfe çıkabilirsiniz. Sadece bununla sınırlı kalacağınızı düşünmeyin! Rize’de gezilecek yerler yazımızı inceleyin ve gezi listenize daha birçok yeri ekleyin! Trabzon kadar Rize’de doğal güzellikleri ve yaylaları ile o kadar meşhur ki Karadeniz turu yapan çoğu insan buraya uğramadan asla başka yere gitmez…

Trabzon Rize arası mesafe 80 km olup, arabayla yolculuk yaklaşık 1 saat sürer.

76.Gümüşhane

Gümüşhane

Burası neresi? Karadeniz Bölgesi’ndeki yayla kültürünün en yoğun yaşandığı yerlerden biri olan Gümüşhane, arkeolojik sit alanları, köprüleri, mağaraları, manastırları, kiliseleri, köyleri, gölleri, şelaleleri, yaylaları ve mimarisiyle fazlasıyla göz dolduruyor. İpek yolu üzerinde yer alan Gümüşhane, birbirinden eski ve eşsiz mimariye ev sahipliği yapıyor ve kuzeyde Zigana Dağları ve güneyde Trabzon Dağları ile bizlere muhteşem manzaralar sunuyor. Yüzyıllar boyunca pek çok medeniyeti himayesinde barındıran bölgede, bunun izlerini rahatlıkla görebilirsiniz. Tarihteki stratejik konumu nedeniyle içerisinde birçok kaleye yer veren Gümüşhane, tarihi yapıları ile birlikte muhteşem doğal güzelliklere de sahiptir.

Neden gitmeliyim? Gümüşhane’ye gittiğinizde; Kazıkbeli Yaylası, Taşköprü Yaylası, Camiboğaz Yaylası, Karaca Mağarası, Limni Gölü, Tomara Şelalesi, Artabel Gölleri Tabiat Parkı, Sema Doğan Parkı, Satala Antik Kenti, Örümcek Ormanı ve Doğa Koruma Alanları gibi daha pek çok yeri gezi listenize ekleyin! Dilerseniz daha kapsamlı bilgi almak için Gümüşhane’de gezilecek yerler yazımızı da inceleyebilirsiniz.

Trabzon Gümüşhane arası mesafe 101 km olup, arabayla yolculuk 1 saat 41 dakika sürer.

77.Bayburt

Bayburt

Burası neresi? Küçük bir şehir olan Bayburt, Doğu Anadolu Bölgesi ve Karadeniz’i birleştiren bir şehirdir. Kuzeyde Trabzon, kuzeydoğuda Rize, doğu ve güneydoğuda Erzurum, güneyde Erzincan ve batıda Gümüşhane ile komşu olan Bayburt, hem tarihi hem doğal güzellikleri hem de lezzetli yemekleri ile sizleri mest edecek türden. Geçmişte İpek Yolu’nun önemli bir merkezi olan Bayburt, aynı zamanda ülkenin en büyük nehirlerinden biri olan Çoruh Nehri üzerinde yer aldığı için adını çokça kez duyurmuştur.

Neden gitmeliyim? Bayburt’a gittiğinizde; Çoruh Nehri’nde rafting yapabilir, Bayburt Kalesi’nde şehrin tarihini ve kültürünü yakından hissedebilir, Baksı Müzesi’ni keşfedebilirsiniz. Ayrıca Yakupabdal Tabiat Parkı, Demirözü Barajı, Sırakayalar Şelalesi, Aydıntepe Yaylası, Buz Mağarası ve Çımağıl Mağarası’nı da gezmeyi unutmamalısınız. Daha detaylı bilgi için Bayburt gezilecek yerler yazımızı hemen keşfedin!

Trabzon Bayburt arası mesafe 137 km olup, arabayla yolculuk yaklaşık 2 buçuk saat sürer.

78.Artvin

Artvin

Burası neresi? Zorlu ve engebeli coğrafyaya sahip olmasına rağmen Artvin, doğal güzellikleri, kültürel zenginlikleri ve tarihi yapısı ile yerli ve yabancı birçok turistin gezi rotasıdır. Kuzeyde Karadeniz’e sınırı olan Artvin, doğu ve güneydoğuda Ardahan, güneyde Erzurum, batıda ise Rize ile komşudur. Kuzeybatı sınırları ise Gürcistan ile çevrili olan şehir, M.Ö 3 bin yıllara dayanan bir tarihi geçmişe sahiptir. Dağları, yeşil ormanları, yaylaları, gölleri ve tarihi yerleri ile Artvin, adeta cennet gibi bir yerdir.

Neden gitmeliyim? Artvin’e geldiğinizde; Atatepe, Hatila Vadisi Milli Parkı, Cehennem Deresi Kanyonu, Karagöl Sahara Milli Parkı, Yaylalar Köyü, Kafkasör Yaylası, Mençuna Şelalesi, Cam Teras, Arsiyan Yaylası, Şırata Gölleri, Karçal Dağları ve daha pek çok yeri ziyaret etmelisiniz. Ayrıca Artvin gezilecek yerler listesine göz gezdirin ve daha birçok yeri keşfedin!

Trabzon Artvin arası mesafe 227 km olup, arabayla yolculuk yaklaşık 3 buçuk saat sürer.

*Alışveriş

79.Kemeraltı Çarşısı

Kemeraltı Çarşısı

Burası neresi? Trabzon’un en eski çarşılarından biri olan Kemeraltı Çarşısı, bakır dükkanları ile ünlü olup, şehrin tarihi çarşılarından biri olma özelliğine sahiptir. Meşhur bakırcıların yer aldığı çarşıda, bakırdan yapılan cezve, tepsi, takı, süs eşyaları ve daha birçok farklı objeye denk gelebilirsiniz. Bakırcıların yanı sıra farklı birçok sayıda dükkan ve tezgah yer alan çarşıda, giyimden takıya kadar, hediyelik eşyalardan bakırcılara kadar her şey mevcut. Ayrıca çiftlerin çeyiz alışveriş yapmak için uğrak yerlerin başında gelen Kemeraltı Çarşısı’nda, alışverişin dışında isteğe bağlı olarak bakırlarınızı kalaylatabiliyorsunuz.

80.Bedesten Çarşısı

Bedesten Çarşısı

Burası neresi? En gözde alışveriş yerlerinden biri olan Bedesten Çarşısı, Trabzon’un tarihi mimarilerinden biridir. Şehir merkezinin sahil tarafından bulunan çarşıya, kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz. İçerisinde yöresel eşya satan esnaflar, otantik bir şekilde restore edilmiş kafeterya yer alıyor. Bunun yanı sıra, antik eşya satan dükkanlar, bakırcılar, kumaş, mücevher, hac malzemeleri ve hediyelik eşya satan dükkanlar ve mağazalar da bulunuyor. Türkiye’de tek kubbeli tekniğiyle yapılan ilk Bedestenler arasında yer alan bu yer, yerli ve yabancı pek çok ziyaretçi tarafından yoğun ilgi görüyor.

  • Adres: Çarşı, Mahmut Goloğlu Cd. No:15, 61200 Trabzon Merkez/Trabzon
  • Çalışma saatleri: 10.00 – 23.00
  • Yol tarifi al > 

81.Semerciler Çarşısı

Semerciler Çarşısı

Burası neresi? Kemeraltı Çarşısı ile bütünleşmiş bir yer olan Semerciler Çarşısı, yöresel kıyafetleri bulabileceğiniz dükkanlara ve el sanatlarını görebileceğiniz yerlere sahiptir. Eve dönmeden önce, buradan bir hatıra olarak peştamal satın alabilirsiniz. Bu tarihi bölge aynı zamanda hanlarıyla da meşhurdur. Çok eski zamanda yapılan Taş Han, ortasında ferah bir avlu ve içerisinde ise yorgancılar ve terziler yer alıyor. Hanın alt katında da birçok farklı dükkan bulunuyor.

82.Forum Trabzon

Forum Trabzon

Burası neresi? Sadece Trabzon’un değil, Doğu Karadeniz Bölgesi’nin en büyük projesi olan Forum Trabzon, mimarisiyle, ünlü markalarının yer aldığı 157 mağazası, eğlence alanları, çocuk oyun alanları, etkinlikleri, kafe ve restoranları ile sıklıkla tercih ediliyor. Alışveriş yapmak, bir şeyler içmek, farklı aktiviteler yapmak ve çocuklarınızla zaman geçirmek için geleceğiniz yerlerden biri olan alışveriş merkezi, 2008 yılında açılmış. Gençler tarafından en çok tercih edilen yerlerden biri olan Forum Trabzon, güzel vakit geçirmek için ideal bir noktadır.

  • Adres: Kalkınma, 2. Sahil Yolu Cd No:101, 61200 Menteng/Ortahisar/Trabzon
  • Çalışma saatleri: 10.00 – 22.00
  • Telefon: 0462 377 02 00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al > 

83.Varlıbaş AVM

Varlıbaş AVM

Burası neresi? Eskiden tekel fabrikası olarak işletilen Varlıbaş AVM, 2010 yılında hizmete açılmış. Aslına sadık kalarak restore edilen yapı, alışveriş merkezi olarak topluma yeniden kazandırılmış. İçerisinde 55 mağaza, 8 stant, otopark, sinema, Tekzen Yapı Market ve Magic World adında bir eğlence merkezi yer alıyor.

  • Adres: Gülbaharhatun, Zağnospaşa Köprüsü No:8, 61040 Ortahisar/Trabzon
  • Çalışma saatleri: 10.00 – 22.00
  • Telefon: (0462) 223 60 00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al > 

84.Trabzon Cevahir AVM

Trabzon Cevahir AVM

Burası neresi? Tekstilden beyaz eşyaya kadar birçok farklı ürüne sahip olan alışveriş merkezi, birçok popüler markanın yer aldığı mağazaya, yeme-içme alanlarına, eğlence alanlarına ve daha birçok ihtiyacınız olan şeyleri bünyesinde barındırıyor.

  • Adres: Cumhuriyet, Devlet Karayolu No:19, 61290 Yomra/Trabzon
  • Çalışma saatleri: 10.00 – 22.00
  • Telefon: (0462) 341 15 63
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al > 

*Tarihi Yerler

Trabzon’un manastırlarını, kiliselerini ve camilerini daha yakından öğrenmek ve tanımak için Trabzon’un tarihi yerler adlı yazımıza göz atmalısınız. Vazelon Manastırı, Kızlar Manastırı, Peristera Manastırı, St. Eugenius Kilisesi ve St. Anna Kilisesi’ni keşfet!

*Gece Hayatı

Trabzon’da gece hayatı çok aktif olmasa dahi, sevdiklerinizle keyifli zaman geçirmek ve eğlenmek için birkaç mekan yer alıyor. Öncelikle şehir merkezindeki birçok otelin bar ve restoran bölümünde belirli saatlere kadar eğlenebileceğinizi söyleyelim. Örneğin, Zorlu Otel’in barında ya da meydandaki Şişman Pub’da hem arkadaşlarınızla eğlenebilir hem de bir şeyler içebilirsiniz. Aynı zamanda sahil kenarında güzel bir akşam yemeği yemek isterseniz Galanima’yı, canlı müzik dinlemek isterseniz Mey Bar’ı ya da Maraş Caddesi üzerinde yer alan English Pub’ı da tercih edebilirsiniz.

*Yapılacak Şeyler

-Turlar ve Geziler

-Yapmadan Dönme

  • Boztepe’ye çıkıp şehir manzarasını seyret!
  • Sümela Manastırı’na git ve tarihi izler taşıyan bu yerin büyüsüne kapıl!
  • Birbirinden farklı müzelerini ziyaret et ve Trabzon’un tarihini, kültürünü ve değerlerini yakından öğren!
  • Masmavi plajlarına ayrı ayrı git ve doya doya yüzüp güneşlen!
  • Şahinkaya’da tırmanış yap!
  • Ortamahalle’de Osmanlı dönemine ait yapıları keşfet!
  • Altındere Vadisi Milli Parkı’nda kamp yap! Zağnos Vadisi Parkı’nda ise piknik yap ve Trabzon Kalesi’ni ziyaret et!
  • Yemyeşil yaylalarına git ve huzur dolu bir tatil yap!
  • Uzungöl’de birçok farklı aktiviteye katıl!
  • Tarihi çarşılarından, eve dönmeden önce sevdiklerin ve kendin için hediyelik eşya satın al!
  • Trabzon’un yakınındaki köylere, kasabalara, ilçelere ve turistik şehirlere uğramadan buradan ayrılma!
  • Nayino Dağ Evi’nde kal ve manzaranın tadına doy!

*Şehir İçi Ulaşım 

Trabzon’da şehir içi ulaşımda dolmuş, otobüs ve taksiler kullanırken, ilçe ve köylere gitmek için ise minibüsler tercih ediliyor. Şehrin neredeyse her yerine giden dolmuşlar, 8 kişilik olduğu için oldukça konforludur. Otobüslerin ise, günün belli saatlerinde hizmet verdiğini ve TAKKart adı verilen bilet sisteminin geçerli olduğunu söyleyelim. Her noktaya rahatlıkla ulaşım sağlayacağınız otobüslerin 36 tane hattı vardır. Ayrıca belediye otobüsleri dışında özel halk otobüslerini de şehir içi ulaşımda kullanabilme imkanınız var. Dilerseniz Google Play’den Trabzon Ulaşım adlı uygulamayı indirerek, daha faydalı yolculuk yapabilirsiniz.

“Trabzon’da Gezilecek Yerler Listesi | En İyi 84 Yer (Detaylı)” üzerine 4 yorum

  1. Trabzonlu biri olarak yazınızı çok beğendim. Dolu dolu bir anlatım.
    Yalnızca, girişte yazdığınız Trabzon kalesi Araklı ilçesinde değil Trabzon merkezdedir.

    Yanıtla
  2. Blogunuz gerçekten dolu dolu, çok başarılı. Normalde yorum yapmam ama ben de blog yazarıyım ve birisinden bu tarz güzel dönüş almanın ne kadar güzel olduğunu biliyorum. 🙂 Başka sayfalara da baksam da acaba siz ne yazdınız diye illaki merak ediyorum. Başarılar. 🙂 🙂

    Yanıtla
    • Gerçekten çok teşekkür ederiz bu güzel düşünceniz ve yorumlarınız için. Sizleri memnun etmek için en iyi araştırmayı yapıyor, her detayı inceliyor ve makalemizi öyle yazıyoruz. Bunu fark edip bizi tercih etmeniz çok gurur verici. Keyifli okumalar ve başarılar dileriz. 🙂

      Yanıtla
    • Merhabalar Sevim hanım , İlginiz için teşekkür ederiz.

      Sizlere yardımcı ve bilgi katabiliyorsak ne mutlu bizlere. 🙂

      Yanıtla

Yorum yapın

Bizi Takip Edin