Bilecik’in Tarihi Yerleri | Büyüleyici 22 Yer

Tarihe yön veren Osmanlı İmparatorluğu’nun kurulduğu, dört bir yanı tarihi eserlerle çevrili Bilecik’i keşfe çıkıyoruz. Bilecik, insan yaşamının 3000 yıl öncesine kadar dayandığı, Romalılardan Osmanlı’nın kurucularına kadar pek çok büyük isme ve tarihi olaya tanıklık ettiği bir şehir. Şehrin tarihi yerlerini merak edenler için tarihi bir yolculuğa çıkıyoruz. Hazırsanız Bilecik tarihi yerler listemize başlayalım;

Bilecik tarihi hakkında; Marmara Denizi’ne yakın bir konumda, yeşil ve bereketli topraklar içinde bulunan Bilecik’in tarihi MÖ 3.000’li yıllara kadar uzanmaktadır ve ilk yerleşimin bu dönemde gerçekleştiği bilinmektedir. Bilecik’te geçmişte Hititler, Frigler, Lidyalılar, Persler ve Makedonlar gibi birçok farklı medeniyet yaşamıştır. Şehir, geçmişte Agrilion ve Agrillum olarak adlandırılmıştır ve Bizans döneminde Belekome olarak isimlendirilmiştir.

Şehir, Osmanlı Devleti’nin kuruluşunda da önemli bir konumda bulunmuştur. Bilecik, aynı zamanda Kurtuluş Savaşı döneminde de büyük kahramanlıklara imza atmış ve Cumhuriyetin ilanında büyük pay sahibi olmuştur.

Bilecik’in en ünlüleri; Bilecik’in önemli tarihi yerleri arasında bulunan Bilecik Saat Kulesi, şehrin sembollerinden ve en ünlü ziyaret noktalarından biridir.

Bilecik gezi tavsiyesi; Bilecik’e geldiyseniz Osmanlı’nın temellerinin atılmasında büyük katkılar sunan Şeyh Edebali’nin Türbesi’ni mutlaka ziyaret etmenizi öneriyoruz. Elbette kendiniz ve sevdikleriniz için seramik hediyelik eşyalar almayı ihmal etmeyin. Doğa yürüyüşleri, Bilecik’teki kamp seçenekleri ya da araba safarileri ile şehrin doğal güzelliklerini keşfedin. Daha geniş kapsamlı bir gezi planı yapmak isterseniz Bilecik gezilecek yerler listemizi de incelemeyi ihmal etmeyin.

Müzekart; Bilecik şehrine geldiğinizde Müzekart kullanmanızı gerektirecek herhangi bir tarihi yer bulunmuyor.

Mimari Yapılar

1. Atatürk Köşkü

Atatürk Köşkü
Görsel Kaynak: kulturportali.gov.tr

Burası neresi? Bilecik’in Bozüyük ilçesi sınırlarında yer alan Atatürk Köşkü, ilçe merkezine 22 km mesafede yer alan küçük ama oldukça güzel bir mimariye sahip bir yapı. İlçenin yer aldığı Erikli Köyü’nde bulunan köşk, köy merkezine ise 7 km uzaklıkta. Atatürk Orman Köşkü olarak da bilinen yapı, Bilecik’in önde gelen isimlerinden biri olan İbrahim Çolak tarafından inşa edilmiş. Bulgar konaklarının mimari özelliklerini taşıyan köşk, cumhuriyetin ilk yıllarında inşa edilen sivil mimari yapılarından biri olarak karşımıza çıkıyor.

Neden gitmeliyim? Yemyeşil bir arazinin içerisinde yer alan köşkün önemli ziyaretçilerinden birisi de 1930 yılında Bilecik’i ziyarete gelen Atatürk. Bilecik’te kaldığı dönemi bu küçük ama şirin köşkte geçiren Atatürk, belli bir süre bu konakta ağırlanmış. Konak, Bilecik’teki sivil mimarinin en güzel örneklerinden biri olarak kabul edilmektedir. Köşkün içerisinde bulunduğu orman aynı zamanda yaz-kış fark etmeksizin doğa yürüyüşleri için de rota olarak kullanılıyor. Dilerseniz güzel bir trekking sonrasında köşkün bulunduğu yeri ziyaret edebilirsiniz.

  • Adres: Çamlıyayla, Bozüyük, Bilecik
  • Ziyaret saatleri: Köşkün içine girişe izin verilmiyor.
  • Yol tarifi al >

2. Bilecik Saat Kulesi

Bilecik Saat Kulesi

Burası neresi? Mutlaka bulunduğu her şehrin simgesel noktalarının yer aldığı fotoğraf karelerinde yerini alan saat kuleleri, Türkiye’nin çoğu şehrinin merkezinde yer alıyor. Bilecik’in merkezinde yer alan tarihi saat kulesi de işte bu saatlerden birisi. Eskişehir’den şehre girerken ilk olarak karşınıza çıkacak saat, ilk olarak Ertuğrul mutasarrıfı olarak bilinen Musa Kazım Bey’in isteğiyle 1907 yılında inşa edilmiş.

II. Abdülhamit döneminde dikilen saat kulesinin, Abdülhamid’in tahtta oluşunun 25. Yılı şerefine yaptırıldığı da bilinenler arasında. On beş metre yüksekliğiyle dikkat çeken kule, belediye hizmet binasının hemen arka kısmında yer alıyor. Son olarak 1987 yılında restore edilen saat kulesini, Bilecik gezinizde görmeyi ve önünde fotoğraf çektirmeyi unutmayın.

Neden gitmeliyim? Şehir merkezinde, Belediye Sarayı Bahçesi içinde bulunan yapı, artık şehrin sembol tarihi yapıları arasında bulunduğu için şehri ziyaret edenlerin görmesi gereken yerler arasında bulunmaktadır.

  • Adres: İstiklal, 11200 Bilecik Merkez/Bilecik
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

3. Aşevi

Aşevi

Burası neresi? Şehir içinden kolayca ulaşabileceğiniz ve görebileceğiniz Aşevi binası, Osmanlı’nın şehirde hüküm sürdüğü 18. yüzyıl sonlarına doğru inşa edilmiş. Yapıldığı günden itibaren uzun yıllar boyunca aşevinden, askerlik şubesi ve lojmana kadar pek çok farklı hizmette kullanılan bina, dönemin klasik iki katlı yapılarının mimari özelliklerini taşıyor. Yapı, 2002 senesinde restore ettirilmiştir ve günümüzde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Hizmet Binası olarak kullanılmaktadır. Dilerseniz şehirde kısa bir yürüyüşünüz sırasında dahi kolayca bu güzel tarihi yapıyı görebilirsiniz.

  • Adres: İstiklal Mah. Santral Sok. No:2, Bilecik
  • Ziyaret saatleri: Hafta içi her gün 08.00-17.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

4. Darul Eytam

Görsel Kaynak: kulturportali.gov.tr

Burası neresi? Listemizde yerini alan bir diğer tarihi yapı ise, Bilecik’in Söğüt ilçesinde yer alan Dar’ül Eytam. Sultan II. Abdülhamid tarafından 1905 yılında savaş yetimi çocuklar için inşa ettirdiği bina, yetimhane olarak uzun yıllar hizmet vermiş. Bölgede yer alan Hamidiye Cami ve Hamidiye İdadisi ile aynı dönemde binaya ek olarak yapılan yurt, iki katlı mimari plana sahip.

Neden gitmeliyim? Merdiven ve döşeme gibi iç yapılarının ahşap malzeme kullanılarak inşa edildiği Dar’ül Eytam, 2008 yılında restore edilerek, Milli Eğitim Bakanlığı’nca Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi’ne tahsis edilen Dar’ül Eytam, günümüzde başka yerlerde hala Darul Eytam Vakfı olarak hizmet veriyor.

  • Adres: Orta, Zafer Sk. No:1, 11600 Söğüt/Bilecik
  • Ziyaret saatleri: 08.00-17.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

5. Rüştiye Mektebi

Rustiye Mektebi

Burası neresi? Osmanlı Dönemi’nden Bilecik şehrine miras kalan tarihi yapılardan birisi de tarihi Rüştiye Mektebi. Günümüzde Belediye Hizmet Binası olarak aktif bir şekilde kullanılan yapı, Sultan II. Abdülhamid’in isteği üzerine 1905 yılında inşa edilmiş. Osmanlı Dönemi’nde ortaokul olarak hizmet veren rüştiyeler, dönemin yetişen nesillerini oldukça büyük bir şekilde etkilemiş, tarihin değişim ve dönüşüm noktalarında önemli roller oynamalarına sebep olmuştur.

Neden gitmeliyim? Oldukça zarif bir mimariyle zevkli bir şekilde inşa edilen mektep, yapıldığı yıldan itibaren uzun yıllar okul olarak hizmet vermiş. Son olarak 1985 yılında Bilecik Meslek Yüksek Okulu olarak kullanılan bina, 2001 yılında boşaltılarak, Bilecik Belediye’sine verilmiş. 2005 Yılından itibaren Belediye Hizmet Binası kullanılan yapıyı, mimarisini dahi incelemek için ziyaret edebilirsiniz.

  • Adres: İstiklal, Belediye Başkanlığı, Ertuğrul Gazi Cd. No:7, 11130 Bilecik Merkez/Bilecik
  • Telefon: (0228) 214 90 00
  • Ziyaret saatleri: Hafta içi her gün 08.30-17.30
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Hanlar

6. Mihal Bey Hanı

Mihal Bey Hanı
Görsel Kaynak: kulturportali.gov.tr

Burası neresi? Bilecik’in Taşhan’ı olarak da bilinen tarihi yapısı Mihalbey Hanı, üzerinde yer alan kitabesine göre 1318 yılında Mihal Bey tarafından yaptırılmıştır. Bu bilgiyi hanın kemerli bir yapıya sahip olan kapısının üstündeki kitabesinden anlıyoruz. Eski tarihlerde kervanların seyahatleri sırasında dinlenip konakladıkları yerlerden biri olan han, Gölpazarı ilçesinde yer alıyor. Taş ve tuğla malzemeden inşa edilen yapı, tek katlı planla yapılmış. İçerisi 4 ayrı bölümden oluşan han, 1959 yılında ve 1969 yıllarında onarımdan geçilen han tamamlanamadığı için 2007 yılında yeniden restorasyona alınarak Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yenilenerek temiz bir görünüme kavuşmuş.

Neden gitmeliyim? İlk dönem Osmanlı mimarisinin Bilecik’teki önemli örneklerinden olması nedeniyle bu taş han, Bilecik tarihi yerler listesinde olmayı hak eden yapıların başında gelmektedir.

  • Adres: Orta, Bolu Bilecik Yolu No:31, 11700 Gölpazarı/Bilecik
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu görülebilir
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Anıtlar

7. Metristepe Zafer Anıtı

Metristepe Zafer Anıtı
Görsel Kaynak: kulturportali.gov.tr

Burası neresi? Tarih ne yazık ki üzücü ve oldukça etkileyici savaşlarla dolu. Osmanlı’nın tarihinin önemli adımlarının ve gelişmelerinin yaşandığı Bilecik’te, yakın geçmişimize kadar büyük kayıplar yaşadığımız savaşlar uzun yıllar devam etti. Savaşlarda yaşanan kayıplarımızı anmak için en güzel şehir simgelerinden olan anıtlar ise, kayıplarımızı anabilmek için en güzel yansıtıcı mimari yapılardan biri. İşte Bilecik’te yer alan Metristepe Zafer Anıtı da tam olarak böyle bir anıt.

Türk İstiklal Savaşı’mızda İnönü Savaşları’nda kazandığımız zafer uğruna canlarını kaybeden kayıplarımız için hazırlanan bu anıt, Eskişehir-Bozüyük yolu üzerinde yer alıyor. Oldukça büyük bir yapı olan anıt, ilçeye 6 km mesafede yer alıyor.

Neden gitmeliyim? Anıtın etrafı ise savaş döneminde kaybettiğimiz şehitlerle çevrili. Her yıl düzenli olarak anma törenlerinin yapıldığı şehitliği ziyaret ederek, tarihte zorluklara ve imkansızlıklara rağmen verdiğimiz savaşı bir nebze de olsa hissedebilir ve Türk milletinin ne kadar azimli ve özgürlüğü için her şeyini verebilecek bir topluluk olduğunu görebilirsiniz.

Not: Anıtın bulunduğu bölge oldukça tepelik ve rüzgarlı olduğundan hayli rüzgarlı olmaktadır. Bu nedenle giyim konusunda dikkatli olmanızda fayda var. Çocuklu ailelerin ise çok daha dikkatli olmasını öneriyoruz.

  • Adres: 11300 Metristepe/Bozüyük/Bilecik
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Çeşmeler

8. Kaymakam Sait Bey Çeşmesi

Kaymakam Sait Bey Çeşmesi
Görsel Kaynak: kulturportali.gov.tr

Burası neresi? Şehrin tarihe tanıklık etmiş, yüzlerce yıllar boyunca başka yüzlere hizmet vermiş yapılardan biri olan çeşmeler, şehrin en önemli tarihi miraslarından birisi. Bilecik’in tarihi çeşmelerinden biri olan Kaymakam Sait Bey Çeşmesi, Söğüt ilçesinin merkezinde yine diğer bir tarihi yapı olan Çelebi Mehmet Camisi’nin önünde yer alıyor. 1919 yılında dönemin Kaymakamı Sait Bey tarafından yaptırılan çeşme, renkli Neo-Klasik mimarisiyle de oldukça dikkat çekiyor. Çeşme, “Söğüt Kaymakam Çeşmesi” olarak da bilinmektedir.

Neden gitmeliyim? Üzerinde yer alan çini motifleriyle görsel bir zevk ortaya koyan çeşme, aynı zamanda uzun yıllardır insanların hatta sokak hayvanlarının kullanımına açık. Sokağın kuşunun ve kedisinin yalağından gelip su içtiği, yaşlı bir amcanın sıcak bir yaz gününde elini yüzünü yıkadığı Kaymakam Sait Bey Çeşmesi’nde siz de bir yudum su içebilir, yanında yer alan asırlık çınar ağacının gölgesinde dinlenebilirsiniz.

  • Adres: Orta, 11600 Söğüt/Bilecik
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Kaleler

9. Belekoma Kalesi

Belekoma Kalesi
Görsel Kaynak: ntv.com.tr

Burası neresi? Listemizde size günümüze kadar sağlam bir şekilde ulaşabilmiş heybetli bir kaleden bahsetmek isterdik ancak, ne yazık ki Bilecik’te 3000 yıl öncesine kadar dayanan yaşamın olduğu bir şehirde var olan kaleden günümüze çok fazla bir eser kalabilmiş değil. Bilecik isminin geldiği Belekoma adını taşıyan kale, bir dönemler şehre hakim olan Doğu Roma İmparatorluğu tarafından inşa edilmiş ve uzun yıllar da başka başka medeniyetler tarafından kullanılmış.

Neden gitmeliyim? Bir zamanlar devasa büyüklükteki kente hakim bir tepede yer alan kaleden günümüze birkaç taş parçası kalmış ancak, son dönemlerde kalenin bulunduğu alana uzun bir restore süreci sonrasında simgesel bir kale yapılması planlanıyor.

  • Adres: Bilecik
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Müzeler

10. Osmanlı Padişahları Tarih Şeridi

Osmanlı Padişahları Tarih Şeridi
Görsel Kaynak: youtube

Burası neresi? Bilecik geziniz sırasında mutlaka ziyaret etmeniz gereken, tarihin ruhunu yansıtan en özel yerlerden birisi de, Bilecik Belediyesi tarafından 2018 yılında hizmete açılan Osmanlı Padişahları Tarih Şeridi, yapıldığı günden itibaren oldukça yoğun bir ilgi görüyor. Kuruluşunda yer alanlardan, son padişaha kadar bütün Osmanlı padişahlarının bilgilerinin kronolojik olarak verildiği 200 metrelik şerit, bir nevi tarihe yolculuk olarak oldukça keyifli bir gezi imkanı sunuyor.

Neden gitmeliyim? İçerisinde 3D tarihi anlatımların yapıldığı sinemanın da yer aldığı alana, Bilecik merkezinde yer alan şehir mezarlığının yan tarafından kısa bir yürüyüş yaptığınızda kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

  • Adres: İstiklal, A. Refik Öztürk Cd. No:85, 11000 Bilecik Merkez/Bilecik
  • Telefon: (0228) 212 10 88
  • Ziyaret saatleri: 08.00-17.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Camiler

11. Köprülü Mehmet Paşa Cami

Köprülü Mehmet Paşa Camii
Görsel Kaynak: kulturportali.gov.tr

Burası neresi? Adapazarı-Bilecik karayolu üzerinde yer alan tarihi camilerden biri olan Köprülü Mehmet Paşa Cami, isminden anlaşılacağı üzere Köprülü Mehmet Paşa tarafından 1665 yılında yaptırılmış. Caminin mimarının Usta Mimar Sinan olduğu da söylenmekte, ancak bununla ilgili net bir tarihi veri olmadığı için kesin bir bilgi olarak kabul edilemiyor.

Neden gitmeliyim? Şehrin Vezirhan beldesinde yer alan cami, kesme taş malzemeden oldukça özenli bir mimariyle inşa edilmiş. Yapıldığı tarihten günümüze ne mutlu ki sapasağlam ulaşabilen bu tarihi eser, mihrabında yer alan yuvarlak kemere sahip pencerelerinden, süslü minberlerine kadar pek çok güzelliği bünyesinde barındırıyor. Camideki muhteşem ahşap oyma sanatı ise görülmeye değer kılan detaylardan bir diğeri…

  • Adres: 1130 Vezirhan, Bilecik Merkez, Bilecik
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

12. Orhangazi Cami

Orhangazi Camii

Burası neresi? Bilecik’in önemli tarihi camilerinden bir diğeri de Osmanlı’nın kurucularından Orhan Gazi’nin adını taşıyan Orhangazi Camisi. Bilecik’in şehir merkezinde yer alan cami, şehir içinden yaya ya da araçlarla kolaylıkla ulaşabileceğiniz bir konumda yer alıyor. Listemizin üst maddelerinde de bahsettiğimiz Osmanlı Padişahları Tarih Şeridi’nin hemen karşısında yer alan cami, üzerinde herhangi bir kitabe bulunmadığı için tam olarak ne zaman inşa edildiği ve kim tarafından yaptırıldığı net olarak bilinmiyor.

Ancak Orhan Gazi döneminde inşa edilen eserlerden yola çıkılarak caminin 14. yüzyılda inşa edilmiş olabileceği düşünülüyor. Tarihin önemli isimlerinden Şeyh Edebali’nin de türbesine sadece 30 metre mesafede yer alan cami, Bilecik’e geldiğinizde mutlaka ziyaret etmeniz gereken bir yapı.

  • Adres: İstiklal, A. Refik Öztürk Cd. No:81, 11000 Bilecik Merkez/Bilecik
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

13. Kasım Paşa Cami

Kasım Paşa Camii
Görsel Kaynak: kulturportali.gov.tr

Burası neresi? Bilecik’in Bozüyük ilçesinin merkezinde yer alan tarihi Kasım Paşa Cami, dönemin Sadrazamı ve Kanuni Sultan Süleyman’ın Bağdat seferine komutanlık eden Kasım Paşa tarafından tarihin gördüğü en büyük mimarlardan biri olan Mimar Sinan’a yaptırılmış olduğu tahmin edilmektedir ancak yapılış tarihi itibariyle caminin Sinan’dan daha önce mimarlık görevini yürüten Acem Ali tarafından yapılmış olabileceği de düşünülmektedir. Caminin hemen yanında cami ile aynı ismi taşıyan kervansaray ise ne yazık ki günümüze ulaşamamıştır.

Neden gitmeliyim? 1525 ve 1528 yılları arasında yaptırılan cami, kesme taş malzeme kullanılarak yapılmış. İçinde yer alan ahşap işçiliğiyle ve taş ile mermer işçiliğiyle oldukça dikkat çeken bu değerli camiyi, Bilecik’in Bozüyük ilçesine gelerek ziyaret edebilirsiniz.

  • Adres: Kasımpaşa, 11300 Bozüyük/Bilecik
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

14. Hamidiye Cami

Hamidiye Camii

Burası neresi? Bilecik’in Söğüt ilçesinde yer alan Osmanlı’nın son dönemlerinin mimari özelliklerini en güzel yansıtan eserlerden biri olan Hamidiye Cami, II. Abdülhamid’in isteği üzerine 1903-1905 yılları arasında inşa edilmiş. Neo-klasik olarak adlandırılan mimari anlayışla yapılan cami, kare planı ve kırmızı kesme taşlarıyla dikkat çekiyor. Üzerinde tek kubbenin yer aldığı caminin, iki tane minaresi bulunuyor. Çifte Minareli Cami adıyla da anılan bu tarihi yapıyı, Ertuğrul Gazi Caddesi’ne gelerek ziyaret edebilirsiniz.

  • Adres: Bahçelievler, Eski Bursa Cd. No:178 D:180, 11000 Bilecik Merkez/Bilecik
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

15. Çelebi Sultan Mehmet Camii

Çelebi Sultan Mehmet Camii
Görsel Kaynak: diyanet.tv

Burası neresi? Sultan I. Mehmet’in isteğiyle 1414-1420 yıllarında inşa edilen cami, Çarşı Cami adıyla da biliniyor. Üzerinde 12 ayrı kubbenin yer aldığı, renkli iç mimarisiyle de sanat eseri olarak gözüken yapı, Osmanlı’nın son padişahlarından biri olan II. Abdülhamid tarafından onarımdan geçirilerek, bugüne kadar ulaşabilmiş. 450 yıllık olduğu düşünülen kavak ağacı ise camiyi daha da anlamlı kılıyor.

  • Adres: Orta, Çelebi Cd. No:2, 11600 Söğüt/Bilecik
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Kiliseler

16. Hagios Georgios Rum Ortodoks Kilisesi

Hagios Georgios Rum Ortodoks Kilisesi

Burası neresi? Bilecik’in Osmaneli ilçesinde yer alan tarihi kilise, Aya Yorgi Kilisesi ismiyle de anılıyor. 19. yüzyılın sonlarında inşa edilen kilise, mimari yapısıyla adeta bir sanat eseri olarak karşımıza çıkıyor. Kilisenin bir Macar mühendis tarafından planlandığı biliniyor. Haç planı şeklinde yapılan kilise, doğu ve batı sanatının adeta birer karması olarak yapılmış. Kilisenin iki köşesinde de birer tane çan kulesi yer almaktadır.

Neden gitmeliyim? Ortaçağ kiliselerinin mimari özelliklerini taşıyan yapının kubbesi ve çatısı ne yazık ki yıkılarak günümüze ulaşamamış. Ancak kilisenin mimari yapısını incelemek için dahi olsa Bilecik gezinizde mutlaka ziyaret etmelisiniz.

  • Adres: Camikebir, 11500 Osmaneli/Bilecik
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Türbeler

17. Şeyh Edebali Türbesi

Şeyh Edebali Türbesi
Görsel Kaynak: wikipedia

Burası neresi? Osmanlı devletinin manevi kurucusu olarak adlandırılan Şeyh Edebali’nin Türbesi, Bilecik merkezinde yer alıyor. Derin tarihimizin önemli isimlerinden biri olan Şeyh Edebali, Bilecik seyahatinde ziyaret edilmesi gereken kadim şahsiyetlerden biri. Eski Bilecik’in kurulduğu vadi sırtında bulunan türbe, Orhan gazi tarafından yaptırılmış.

Neden gitmeliyim? Bir salon ve iki ayrı odadan oluşan türbenin ilk hali kubbeli olarak inşa edilmiş. Ancak Yunan saldırısında tahrip olduğu için sonradan yenilenerek üzeri kiremit çatı ile örtülen türbe, şehre gelenlerin en sık ziyaret ettiği noktaların başında geliyor ve manevi açıdan huzur bulmak isteyenler tarafından Bilecik’in en önemli tarihi yerleri arasında gösteriliyor ancak sonradan eklenen ve yapının tarihi dokusuna pek uymayan asansörün türbenin görünümüne olumsuz etki yaptığını üzülerek belirtmemiz gerekiyor.

  • Adres: İstiklal, A. Refik Öztürk Cd. No:87, 11000 Bilecik Merkez/Bilecik
  • Telefon: (0228) 212 11 68
  • Ziyaret saatleri: 08.00-22.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

18. Abdullah Mihal Gazi Türbesi

Abdullah Mihal Gazi Türbesi
Görsel Kaynak: aa.com.tr

Burası neresi? Bilecik’te yer alan önemli türbelerden birisi de, Bilecik’in İnhisar ilçesinde yer alan Harman Köyü’nde yer alıyor. Bizans döneminin Harmankaya tekfuru olarak bilinen Mihail, daha sonradan Müslüman olarak ismini Abdullah ile değiştirmiş. Kendi ordusuyla Osmanlı ordusuna katılan Mihal Gazi, Harmanköy’de yer alan ufak ve manevi açıdan ziyadesiyle tatmin eden türbesiyle ziyaretçilerini ağırlıyor.

Neden gitmeliyim? Özellikle eylül ayının ilk pazar günü Balıkesir’de iseniz Mihal Gazi Türbesi’ni ziyaret etmenizi öneriyoruz. Birçok devlet adamının da katıldığı anma törenlerinde dualar okunmakta ve şifalı olduğuna inanılan geleneksel pilavdan dağıtılmaktadır.

  • Adres: 11640 Harmanköy Köyü, İnhisar, Bilecik
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

19. Kumral Abdal Türbesi

Kumral Abdal Türbesi
Görsel Kaynak: haberturk.com.tr

Burası neresi? Osmanlı Devleti’nin kuruluş döneminde önemli bir yeri olan derviş olarak bilinen Kumral Abdal, kuruluş döneminde Ertuğrul Gazi’nin sancaktarlığı görevini ve Şeyh Edebali’nin ise müritliğini yapan önemli bir isim. Bilecik’in Bozüyük ilçesine 2 kilometre mesafedeki Kovalıca Köyü’nde yer alan türbe, şehre ziyarete gelenlerin mutlaka ziyaret ettiği türbelerden.

Neden gitmeliyim? Türbenin ait olduğu Kumral Abdal gerek Müslümanlığın yayılmasında ve Osmanlı Devleti’nin bölgede hakimiyet ve güç kazanmasında çok önemli bir rol üstlenmiştir. Bu nedenle bu önemli zata ait türbenin Bilecik’e gelenler tarafından ziyaret edilmesi gerektiğini düşünüyoruz.

  • Adres: 11300 Kovalıca, Bozüyük, Bilecik
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

20. Ertuğrul Gazi Türbesi

Ertuğrul Gazi Türbesi

Burası neresi? Selçuklulardan Osmanlı dönemine kadar çok önemli şahsiyetleri ağırlayan Bilecik’te ziyaret edilmesi gereken bir diğer önemli nokta ise Ertuğrul Gazi Türbesi. Selçukların Uçbeyi, Osmanlı devletinin kurucusu Osman Bey’in babası Ertuğrul Gazi’nin türbesi, 13. yüzyılda yaptırılmış ancak net olarak hangi tarihte yapıldığı bilinmiyor. Yapı, III. Mustafa zamanında, 1757 senesinde tadilattan geçmiştir. 1886 senesinde ise II. Abdülhamid döneminde tekrar bir yenilenme çalışmasından geçmiştir.

Neden gitmeliyim? Tarihe yön veren isimlerden biri olan Ertuğrul Gazi’nin türbesini, Bilecik’e geldiğinizde Söğüt ilçesine gelerek ziyaret edebilirsiniz. Pandemi nedeniyle şu an olmasa da girişte saygı nöbeti tutulması ve sürekli Kuran okunması buranın manevi atmosferini daha bir yüksek kılmaktadır.

  • Adres: Türkmenbaşı, Ertuğrul Gazi Cd., 11600 Söğüt/Bilecik
  • Telefon: (0228) 361 30 05 (Söğüt Kaymakamlığı)
  • Ziyaret saatleri: 07.00-18.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Müzeler

21. Bilecik Müzesi

Bilecik Müzesi

Burası neresi? Bilecik Müzesi, 1794 senesinde ilk olarak jandarma binası olarak inşa edilen bir yapıda hizmet vermektedir. Daha sonra hapishane, cezaevi gibi amaçlarla da kullanılan bina, 1996 senesinde müze olarak kullanılmak üzere Kültür ve Turizm Bakanlığı’na tahsis edilmiştir. 2005 senesinde tamamlanan restorasyon çalışmalarının ardından bina, 20 Nisan 2007 tarihinde müze olarak hizmet vermeye başlamıştır.

Neden gitmeliyim? Müze içinde sergilenen arkeolojik ve etnografik eserler, ziyaretçilerin Bilecik bölgesine ait tarihe yakından tanıklık etmelerine olanak sağlamaktadır. Müze içinde 3 adet teşhir salonu bulunmaktadır. Aynı zamanda müzenin bahçesinde de Roma ve Bizans dönemine ait çeşitli eserler sergilenmektedir.

  • Adres: İstiklal, Alirıza Özkay Cad. No:25, 11200 Merkez/Bilecik Merkez/Bilecik
  • Telefon: (0228) 212 80 81
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.30-17.30
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

22. Yaşayan Şehir Müzesi

Yaşayan Şehir Müzesi
Görsel Kaynak: bilecik.bel.tr

Burası neresi? Bilecik’te ziyaret edilebilecek müzelerden biri de Yaşayan Şehir Müzesi. Burası Bilecik Belediyesi tarafından 29 Mart 2017 tarihinde hayata geçirilmiştir. Müze, ziyaretçilerine Bilecik’in geleneklerini, örf ve adetlerini yansıtma amacını taşıyor.

Neden gitmeliyim? Özellikle yakın tarihteki giyim ve kuşama yönelik çeşitli envanterler ziyaretçilerin büyük ilgisini çekmektedir. Müzede ziyaretçiler interaktif çalışmaları inceleme ve özellikle çocuk ziyaretçiler çeşitli konulardaki eğitimlere katılma fırsatına da sahip olmaktadır.

  • Adres: Bahçelievler, Uzun Sk. No:2, 11000 Bilecik Merkez/Bilecik
  • Telefon: (0228) 214 91 17
  • Ziyaret saatleri: Perşembe günleri dışında her gün 08.30-17.30
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

**Sizler için hazırladığımız Bilecik tarihi yerler listemizi burada sonlandırıyoruz. Keyifle okuduğunuzu umduğumuz listemizi beğendiyseniz ve eklemek istediğiniz başka tarihi yerler var ise, aşağıdaki yorumlar kısmından bize iletebilirsiniz. 🙂 

Yorum yapın

Bizi Takip Edin