Bayburt Gezilecek Yerler | 19 Gezi Durağı

*Hap niteliğinde bilgiler

Bayburt hakkında: Binlerce yıllık kültürel dokusu ve doğal güzellikleriyle karşımıza çıkan Bayburt, oldukça küçük bir şehir. İçerisinden geçen Türkiye’nin en büyük nehirlerinden biri olan Çoruh Nehri’nden, binlerce yıl boyunca İpek Yolu üzerinde yer aldığı için oldukça önemli konuma sahip olan şehir Bayburt, doğa harikası yerleri ve ödüllü müzesiyle ilgi çekici gezi duraklarına sahip. Tarım ve hayvancılığın geliştiği illerden biri olan Bayburt, birbirinden güzel yaylalarıyla ve mağaralarıyla, keşif turunuzu bekliyor.

Kaç günde gezilir: Küçük bir şehir olan Bayburt’u yalnızca bir günde gezebilirsiniz.

Ziyaret için en uygun zaman: Bayburt seyahati için en uygun zaman İlkbahar ve Sonbahar gibi ara mevsimler olacaktır. Zira yazları kavurucu bir sıcak, kışları ise dondurucu bir soğukla karşılaşabilirsiniz.

Müze Kartı: Bayburt’ta bulunan müzeler için özel bir karta ihtiyacınız yok; lakin Türkiye’nin hemen hemen her şehrinde geçerli olan Müzekart ve Müzekart+ adlı Kültür Bakanlığı kartlarıyla Bayburt’taki müzelere indirimli veya ücretsiz olarak giriş yapabilirsiniz.

Ne Yenir: Bayburt’a gelmişken tadına bakmanız gereken yöresel lezzetler hakkında bilgi almak için tıklayın: Bayburt Yöresel Yemekler | 14 Nefis Lezzet!

*Bayburt Gezilecek Yerler Videosu

*En Popüler Yerler

– Müzeler

1. Baksı Müzesi

Baksı Müzesi

Burası neresi? Bayburt gezilecek yerler listesindeki ilk durağımız: Baksı Müzesi! Bayburt’ta yer alan Baksı Müzesi, Türkiye’deki en özel müzelerden biri olarak bilinmektedir. Gerek tasarımı gerek bulunduğu konum nedeniyle oldukça ilgi çekici bir konuma sahip olan müze, Prof. Dr. Hüseyin Koçan ve ekibi tarafından kurulmuştur.

Neden gitmeliyim? Müzeyle ilgili ilk çalışmalar 2005 yılında kurulan Baksı Kültür Sanat Vakfı’nda ortaya çıkmış. Daha sonra devletten herhangi bir yardım almadan, 2010 yılında açılan müze, yemyeşil Çoruh Vadisi’ne bakan manzarasıyla kültür ve sanatın en güzel yansıtan yapılardan biri. İçerisinde ana sergi salonundan, kütüphane ve konferans salonuna kadar pek çok sosyal imkana da yer veren müze,2014 yılında Avrupa Konseyi Müze Ödülü’ne layık görülmüştür.

  • Adres: Bayraktar Köyü Yolu, 69000 Bayraktar, Bayburt Merkez/Bayburt
  • Tel: 0 458 247 34 38
  • Çalışma saatleri: 10.00 – 12.30 | 13.30 – 19.00 *Pazartesi günleri kapalı
  • Giriş ücreti: Yetişkin 10 TL | Öğrenci 5 TL | Grup 7 TL *Salı günleri ücretsiz
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

2. Kenan Yavuz Kültür Evi ve Etnografya Müzesi

Kenan Yavuz Kültür Evi

Burası neresi? Bayburt’un kültürel etkinlik alanı ve müzelerinden biri olan Kenan Yavuz Kültür Evi ve Etnografya Müzesi, şehirdeki kaliteli bir kültür sanat etkinliği adreslerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Bayburt şehir merkezine 40 kilometre mesafede yer alan kültür evi, Demirözü Barajı’nın da yer aldığı aynı isimli Demirözü Vadisi’nde bulunuyor. Eski adı Loru olan tarihi bir konakta hizmet veren müzenin, 2003 yılından 2015 yılına kadar süren uzun bir birikim ve girişimin sonucu olarak ortaya çıktığı biliniyor.

Neden gitmeliyim? 2015 yılının yaz ayında açılan kültür evi, şehre kültürel ve tarihi anlamda pek çok faydası da dokunan Kenan Yavuz tarafından kurulmuş. Şehrin kültürel etnik tanıtımından, çeşitli sanatçıların sergilerine ve sinema gösterimlerine yer veren Kenan Yavuz Kültür Evi ve Etnografya Müzesi, Bayburt’a geldiğinizde mutlaka ziyaret etmelisiniz.

  • Adres: Otlukbeli Köyü Yolu, 69400 Beşpınar, Demirözü/Bayburt
  • Tel: 0537 584 79 81 – 0552 436 69 24
  • Çalışma saatleri: 08.00 – 19.00 *Hafta sonu kapalı
  • Giriş ücretsiz
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

– Ulusal ve Milli Parklar

3. Yakupabdal Tabiat Parkı

Yakupabdal Tabiat Parkı

Burası neresi? Bayburt’un şehir merkezine 60 kilometre mesafede yer alan Yakupabdal Tabiat Parkı, Bayburtluların hafta sonları veya yaz aylarında doğayla iç içe keyifli bir gün geçirmeleri için ziyaret ettikleri parklardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Dolayısıyla Yakupabdal Tabiat Parkı’nı sizler de Bayburt gezilecek yerler listenize mutlaka ekleyin!

Neden gitmeliyim? 2014 yılında tabiat parkı olarak kabul edilip, koruma altına alınan bu yemyeşil park, içerisinde yer alan Yakupabdal türbesi ve göletli mesire alanıyla ziyaretçilere en iyi şekilde ağırlamaya çalışıyor. Parkın içinde yer alan göletin etrafında yapılan mesire alanında, piknik masalarından, çardaklara kadar çeşitli imkanlar ve doğa yürüyüşü yapabileceğiniz alanlar bulunuyor. Yakupabdal Tabiat Parkı’nda fotoğrafçılık, kuş gözlemciliği, manzara seyri, dağ bisikleti, olta balıkçılığı ve yaban hayatı gözlemciliği gibi doğa aktiviteleri gerçekleştirilebiliyor.

  • Adres: Yakupabdal, 69400 Demirözü/Bayburt
  • Tel: (0312) 207 50 00
  • Çalışma saatleri: 07.00 – 18.00 *Her gün açık
  • Giriş ücretsiz
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

4. Kaleardı Şehir Parkı

Kaleardı Şehir Parkı

Burası neresi? 2016 yılında Bayburt Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımına başlanan Kaleardı Şehir Parkı, 2017 yılında hizmete açılmış. Oldukça geniş bir alanda inşa edilen ve düzenlenen park, içerisinde yer alan sosyal donatılarla Bayburtlulara oldukça keyifli bir ortam sunuyor.

Neden gitmeliyim? Oturma kamelyası ve mangal barbekülerinden, yapay bir dere ve yürüyüş parkuruna kadar pek çok sosyal imkanın yer aldığı parkta, güzel bir çay içip sohbet edebileceğiniz bir kafe de bulunuyor.

  • Adres: Kaleardı Halfikale, 69000, Bayburt Merkez/Bayburt
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

– Kayak Merkezleri

5. Kop Dağı Kayak Merkezi

Kop Dağı Kayak Merkezi

Burası neresi? Kış turizmi dendiğinde, Bursa – Uludağ gibi alternatifler dışında akla gelen kayak merkezlerinden birisi de, Bayburt’un Kop Dağı’nda yer alan kayak merkezi. Bayburt ve Erzurum’un kesiştiği noktada yer alan kayak merkezi, 3000 metrelik rakımıyla, oldukça yüksek bir alanda yer alıyor. Kolay bir ulaşım noktasında yer aldığı için ziyaret sırasında ulaşım sorunu yaşamayacağını düşündüğümüz kayak merkezi, şehir merkezine 43 km uzaklıkta bulunuyor.

Neden gitmeliyim? Birbirinden farklı zorluklarda etap şeklinde ayrılan kayak tesisinde, kar sörfünden, teleferiğe kadar pek çok eğlenceli aktivite gerçekleştirebilirsiniz. Kayak merkezine geldiğinizde konaklayabileceğiniz birçok tesis yer aldığı için, oldukça keyifli uzun bir tatil yapabilirsiniz. Genellikle kayak tesisinin çevresinde yer alan tesisler dağ evi ve büyük otel olarak ayrılmış durumda. Bütün ihtiyaçlarınızı giderebileceğiniz tesislere bir kere geldikten sonra tatiliniz bitene kadar şehir merkezine inmenize gerek kalmıyor.

  • Adres: Kop Kayak Merkezi, Bayburt Merkez/Bayburt
  • Tel: (0458) 215 12 15
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

*Doğal Güzellikler

– Nehirler

6. Çoruh Nehri

Çoruh Nehri

Burası neresi? Listemizin başında yer alan doğal güzelliklerden birisi olan Çoruh Nehri, Türkiye’nin sahip olduğu en önemli miraslardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Ülkemizde doğup, Gürcistan’ın denizine dökülen nehir, 431 kilometrelik uzunluğunun 410 kilometresini ülkemizin sınırları içerisinde geziyor. Mescid Dağı’ndan doğan nehir, Bayburt ve Artvin üzerinden geçerek Gürcistan’a ulaşıyor.

Dünya üzerinde yer alan nehirlerin içerisinde en hızlı akan nehirlerden birisi olan Çoruh Nehri, derinliği ve Mayıs ayında 500 metreküpe kadar ulaşan yüksek debisiyle üzerinde üç ayrı baraja ev sahipliği yapıyor.

Neden gitmeliyim? Deriner, Borçka ve Muratlı Barajı’nın yer aldığı böylesine güzel bir nehirde, doğa sporları da oldukça ilgi görüyor. Çoruh Nehri’nin yaklaşık 100 kilometrelik bir alanı, kano ve rafting gibi su sporları için oldukça uygun. Dingin noktalarından, zorlu parkurlarına kadar pek çok ayrı etaptan oluşan nehir, Bayburt’a gelenlerin de mutlaka tatması gereken bir zevke sahip. Üç ayrı parkurdan oluşan nehirde, Bayburt-Çoruh Nehri Dikmetaş Köprüsü’nün bulunduğu alandan parkura başlanabiliyor.

Bölgeye genellikle profesyonel hocalar ve ekipler halinde gelindiği için, böyle bir ekiple ya da profesyonelle değilseniz parkura hiç başlamamanızı öneririz. Zira Bayburt- İspir parkuru çok zorlu olmasa da deneyimsizler için tehlikeli olabiliyor.

Kaçırmayın! Rafting yapabileceğiniz alanda dilerseniz kamp da kurabilirsiniz. Aslandede ve Laleli olarak bilinin iki ayrı kamp alanı daha bulunan Bayburt’ta, nehrin ve kamp hayatının güzelliğini keşfedebileceğiniz güzel bir tur geçirmeden dönmemenizi dileriz.

Uyarı! Çoruh Nehri’nde kamp yapmayı düşünüyorsanız, doğada tamamen arınmış bir ortamda bulunacağınızı, elektrik ve gıda gibi ihtiyaçlarınızı karşılayamayacağınızı unutmamanız gerekiyor. Binlerce çeşit yaban hayvanının evi olan doğada, yabani hayvanlarla karşılaşma riskiniz de yüksek olacağı için, ekipmansız ve profesyonel rehbersiz alanda kamp kurmamanızı öneririz.

– Şelaleler

7. Sırakayalar Şelalesi

Sırakayalar Şelalesi

Burası neresi? Bir şehre geldiğinizde görmek istediğiniz doğal güzelliklerin başında genellikle şelaleler yer alıyor. Nedendir bilinmez suyun dinlendirici sesi, insanı streslerinden uzaklaştırıp sakinleştirdiği için şelaleler her zaman en çok ziyaret edilen doğal alanlardan biri olarak karşımıza çıkıyor.

Bayburt’a geldiğinizde ise muhakkak uğramanız gereken şelalelerden birisi de, meşhur Sırakayalar Şelalesi. Bayburt’un şehir merkezine 16 km mesafede yer alan şelale, kendisiyle aynı ismi taşıyan Sırakayalar Köyü’nde yer alıyor.

Neden gitmeliyim? Şelale, genellikle yaz aylarında köylüler ve şehirliler tarafından mesire alanı olarak kullanılıyor. 20 metre yükseklikten dökülen Sırakayalar Şelalesi, Kopuz Deresi üzerinde yer alıyor. Gürül gürül akan şelalenin serinliğinde güzel bir gün geçirebilir, buz gibi suyuna ayaklarınızı sokarak şelalenin keyfini çıkarabilirsiniz.

Uyarı! Ülkemizde mesire alanı olarak kullanılan şelalelerde ne yazık ki çevre kirliliği nedeniyle geri dönülemez zararlar meydana geliyor. Okuyucularımızın doğayı seven ve koruyan insanlar olduğunu düşünüyor, mesire alanlarında atıklarını bırakmayacaklarını biliyoruz.

– Yaylalar

8. Aydıntepe Yaylası

Aydıntepe Yaylası

Burası neresi? Doğayla iç içe olmayı sevenler için trafikten ve insan kalabalığından uzak olan Türkiye’nin birbirinden güzel yemyeşil yaylaları her zaman ilaç gibi gelmiştir. Şifayı doğada arayanların ilk çıktıkları yerlerden biri olan yaylalar, Bayburt’ta da Aydıntepe Yaylası’yla karşımıza çıkıyor.

Neden gitmeliyim? Kışın kar yağdığında bembeyaz bir gelin gibi, yazın ise yemyeşil çimenleri ve ağaçlarıyla içinizi ısıtacak Aydıntepe Yaylası, Nisan ayının ortalarına kadar buzla kaplı oluyor.İçerisinde bir de göletin yer aldığı yaylada, kışın gölet tamamen buz tutuyor. Her yıl Temmuz ayında yayla şenliklerinin de düzenlendiği Aydıntepe Yaylası’nda, harika bir doğa turuna çıkabilir, dilerseniz kendi malzemelerinizi yanınızda getirerek doğayla baş başa kamp da yapabilirsiniz.

9. Sultan Murat Yaylası

Sultan Murat Yaylası

Burası neresi? Listemizde yerini alan bir diğer yayla ise, Bayburt şehir merkezine biraz uzak olsa da, doğayla baş başa vakit geçirmek için oldukça ideal yerlerden birisi. Bayburt’un sınırları içerisinde yer alan Aydıntepe ilçesine 54 km mesafede yer alan yayla, Trabzon’a da oldukça yakın olduğu için pek çok yerden ziyaretçiyi ağırlıyor.

Neden gitmeliyim? Haziran, Ağustos ve Eylül ayında üç ayrı şenliğe ev sahipliği yapan yayla, yaz kış farklı bir güzelliğe ve görünüme bürünüyor. Yaylanın sınırları içerisinde ihtiyaçlarınızı giderebilmeniz için pansiyondan, restorana kadar pek çok imkan bulunuyor. Ancak yayla yaz aylarında aktif olarak ziyaret edildiği için tüm bu hizmetler yaz aylarında açık oluyor.

Kaçırmayın! Yazın doğa yürüyüşü, kışın ise kayak yapmak için oldukça ideal olan yaylaya, Bayburt geziniz sırasında mutlaka uğramalısınız.

  • Adres: Uzuntarla, 61940 Çaykara, Trabzon – Bayburt Yolu Üzeri
  • Yol tarifi al >

– Mağaralar

10. Buz Mağarası

Buz Mağarası

Burası neresi? ”Helva Köyü Buz Mağarası” adıyla da bilinen, şehrin en önemli turistik değerlerinden biri olan mağara da, listemizde yerini alıyor. Şehir merkezinde 33 km mesafede yer alan bu doğa harikası, şehre gelen doğa tutkunlarının mutlaka ziyaret ettiği noktalardan biri.

Neden gitmeliyim? Helva Köyü’nün sınırları içinde yer alan mağara, içerisinde yer alan buzdan sarkıt ve dikitlerle oldukça dikkat çekiyor. Eski tarihlerde bölgede kalan yöre halkının bir dönemler soğuk hava deposu olarak kullandığı mağara, bugün turistik bir mekan haline gelmiş.

Uyarı! Buz Mağarası’na gitmek isterseniz ulaşım konusunda sıkıntıların olabileceği konusunda da sizi uyarmamız gerekiyor. Mağaraya giden yolda belli bir noktaya kadar araçla gidebiliyorsunuz. Ancak daha sonra 40 dakikadan fazla bir yüksek tepeye yürüyüş, daha doğrusu tırmanış gerçekleştirmeniz gerekiyor. Oldukça uzun bir yürüme mesafesine sahip olan mağaraya, bölgeyi bilen profesyonel biri ile yolculuk etmenizi tavsiye ederiz.

  • Adres: Helva Köyü, 69000, Bayburt Merkez/Bayburt
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

11. Çımağıl Mağarası

Çımağıl Mağarası

Burası neresi? Bayburt’un doğa harikası mağaralarından biri olan Çımağıl Mağarası, Bayburt gezilecek yerler listemizde en ilgi çeken noktalardan birisi. Oldukça ilginç olan mağara, şehir merkezinde 35 kilometrelik bir mesafede yer alıyor. Araçla gidilebilen mağaraya, belli bir noktadan sonra yürüyüş gerçekleştirmeniz gerekiyor. Aşağı Çımağıl Köyü sınırları içerisinde yer alan Çımağıl Mağarası, yer altında oldukça etkileyici bir dünya desek yanlış olmaz.

Neden gitmeliyim? Çeşit çeşit boylardaki doğal sarkıt ve dikitlerden, mağara çiçeklerine kadar pek çok farklı doğa oluşumunun yer aldığı mağara, 110 metre yüksekliğinde olduğu için oldukça rahat gezilebiliyor. Mağaranın içine yapılan köprülü yürüyüş yolları sayesinde köprüyü kolaylıkla gezebilir, doğal dokusunu inceleyebilirsiniz. Şehir dışından gelenlerin genellikle iyi tanıtılmadığı için bilmediği bu mağarayı, mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Uyarı! Mağarayı ziyaret edecekler için belirtmemiz gerekir ki, mağara oldukça zorlu bir ulaşım yerinde yer alıyor. Keskin ve dik kayalıkların olduğu yoldan 1 saate yakın bir yürüyüş yaparak ulaşabileceğiniz mağarada görecekleriniz, yürüyüşe değeceğini kanıtlayacak.

  • Adres: Sümer, 143117, 40. Sk. No: 40, 20020 Bayburt
  • Çalışma saatleri: 10.00 – 18.00 *Her gün açık
  • Yol tarifi al >

– Piknik Alanları

12. Aslan Dağı Mesire Alanı

Aslan Dağı Mesire Alanı

Burası neresi? Listemizde yerini alan bir diğer park ise, şehir merkezine 3 km mesafede yer alan Aslan Dağı Mesire Alanı. Mesire alanı şehir merkezinin yanı başında yer aldığı için Bayburtluların en sık ziyaret ettiği parklardan biri. Özellikle hafta sonları ve yazın üniversiteli gençlerden, çocuklu ailelere kadar pek çok kişiye ev sahipliği yapan mesire alanı, belediye tarafından özel olarak düzenlenmiş.

Neden gitmeliyim? Çocuk parklarından, yürüyüş parkurlarına kadar, piknik yapabilmeniz için kamelyaların yer aldığı mesire alanının içerisinde tavşan, tavuk gibi çeşitli hayvanlar da açık bir şekilde dolaşıyor.

Kaçırmayın! İçerisinde yer alan göl ve yemyeşil doğasıyla sizi kendine hayran bırakacak Aslan Dağı’nda sevdiklerinizle oldukça keyifli bir gün geçirebilirsiniz.

  • Adres: Gençosman, Hanedan Sk. 69000 Bayburt Merkez/Bayburt
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık
  • Giriş ücreti: Araç başı 10 TL
  • Yol tarifi al >

13. Demirözü Barajı

Demirözü Barajı

Burası neresi? Bayburt’un şehir merkezine yarım saatlik mesafede bulunan Demirözü Barajı, 1996 ve 2003 yılları arasında şehrin su ihtiyacını karşılamak için inşa edilmiş bir baraj. Pek çok baraj yapılan şehirde olduğu gibi, Bayburt’ta da, baraj alanı aynı zamanda mesire alanı olarak kullanılıyor.

Neden gitmeliyim? Demirözü Barajı şehir merkezine çok fazla uzak olmadığı için genellikle sık sık ziyaret ediliyor. Özellikle bahar ve yaz aylarında ziyaretçilerinin arttığı barajda, baraj gölünün etrafında yer alan restoranlarda vakit geçiriliyor. Restoranların etrafında yer alan piknik masalarında mangal barbekülerinden, çocuk parkına kadar pek çok alternatif yer alıyor.

Kaçırmayın! Dileyenler için gölün üzerinde tekne turu hazırlanmış. Belli bir ücret ödeyerek tur yapan teknelere iskeleden binebilir, barajın üzerinde güzel bir gezi yapabilirsiniz. Demirözü Barajı’nda gerçekleştirilen tekne turları hafta içi 08.00 ile 18.00 saatleri arasında; hafta sonu ise 08.00 ile 22.00 saatleri arasında düzenleniyor. Tekne turu totalde 45 dakika sürüyor.

  • Adres: Karayaşmak, 69400, Demirözü/Bayburt
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık
  • Giriş ücretsiz
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

*Bayburt’un Tarihi Yerleri

Bayburt’un tarihi yerleriyle ilgili detaylı bir yazımız sizler için bekliyor. Şehirdeki tüm tarihi yapılarla ilgili en doğru ve en detaylı bilgiye Bayburt Tarihi Yerler | Tarih Kokan 10 Yer başlıklı içeriğimizle ulaşabilir, daha verimli bir Bayburt gezi planı çıkarabilirsiniz.

*Bayburt’ta Alışveriş

14. Bayburt AVM

Bayburt AVM

Burası neresi? Listemizin son maddesinde ise şehrin tek alışveriş merkezi olarak Bayburt AVM yer alıyor. Şehir merkezinde yer alan yapıya avm deniyor ancak çoğu kişi buranın daha çok küçük bir pasaj olduğunu düşünüyor.

Neden gitmeliyim? Tabi ki Bayburt AVM büyük şehirlerde yer alan avmler kadar büyük değil, ancak Bayburt’ta özellikle de üniversite bölgesine yakın olduğu için öğrencilerin vakit geçirdiği bir alan olarak karşımıza çıkıyor. İçerisinde çok fazla dükkan yok ancak ihtiyaçlarınızı alabileceğiniz birkaç mağaza ve restoran zinciri markaları yer alıyor.

Önemli! Bayburt’taki alışveriş imkanlarına dair daha detaylı bir yazı hazırlıyoruz. Bayburt’un meşhur ürünlerine dair bilgilere de ulaşabileceğiniz Bayburt Alışveriş Rehberi başlıklı yazımız çok yakında burada, sizlerle olacak yalnızca beklemede kalın!

*Bayburt Çevresinde Gezilecek Yerler

– Yakınındaki Turistik Şehirler

15. Trabzon

Trabzon

Burası neresi? Karadeniz Bölgesi’nin, doğu bölümünde yer alan ve en önemli şehirlerinden biri olan Trabzon, tarihi zenginliği, el değmemiş tabiatı ve doğal manzarasıyla gören herkesi büyülüyor. Trabzon’da, manastırlardan -özellikle Sümela Manastırı– müzelere, kalelerden kiliselere, yaylalardan köylere, derelerden şelalelere ve Uzungöl gibi doğa harikalarına kadar gezip görülmesi gereken daha pek çok yer, keşfedilmek için sizleri bekliyor.

Özellikle yaz aylarında, yerli ve yabancı binlerce turist tarafından ziyaret edilen şehir, Bayburt’a da oldukça yakın. Dolayısıyla Bayburt’a yakın gezilecek yerler listesine mutlaka eklenmesi gerekiyor. Trabzon ile Bayburt arasında 126 kilometre mesafe bulunup; yolculuk ortalama 2 saat sürüyor. Bayburt ile Trabzon arası otobüs bilet fiyatları ise ortalama 40 TL’den başlıyor.

Neden gitmeliyim? Bayburt’a gelmişken, bir Karadeniz turuna kimse hayır demez! Zengin kültürel miraslarımızdan ve doğa harikası şehirlerimizden biri olan Trabzon’u yakından görmeye ne dersiniz? Cevabınızın evet olduğunu düşünüyor ve bir an önce yola çıkmanızı öneriyoruz. Lakin gitmeden önce gezmeniz gereken yerleri öğrenmek ve en doğru bilgilerle tanımak için Trabzon’da Gezilecek Yerler Listesi; En İyi 84 Yer ve Trabzon’un Tarihi Yerleri; 16 Görülesi Tarihi Nokta başlıklı yazılarımızı mutlaka okuyun!

Kaçırmayın! Trabzon’a gelmişken şehrin en meşhur yöresel yemeklerinin tadına bakmayı unutmayın! Bunun yanı sıra Trabzon’a havayolu üzerinden ulaşmak isteyenler, Trabzon Havalimanı’ndan şehir merkezine ulaşım rehberi başlıklı içeriğimizi okuyabilirler.

16. Rize

Rize

Burası neresi? Doğu Karadeniz’in en güzel şehirlerinden biri olan Rize, Türkiye’de yaylalarıyla meşhur turistik bir yerdir. Rize’nin batısında Trabzon, doğusunda Artvin, güneybatısında Bayburt, güneyinde ise Erzurum yer almaktadır. Tüm ülkede ve hatta yurt dışında da oldukça popüler bir gezi turu olan Karadeniz turlarında, malumunuz Trabzon’dan sonraki durak Rize oluyor!

Yemyeşil manzarası, çay bahçeleri, muhteşem dağları, maviyle denizi birleştiren bakir tabiatı, dereleri, yaylaları, nehirleri ve de gürül gürül çağlayan şelaleleriyle Rize, adeta göz dolduruyor. Bayburt’a da oldukça yakın bir mesafede, Bayburt şehir merkezinin 136 kilometre kuzeydoğusunda yer alan Rize’ye ortalama 2 saatlik bir yolculukla ulaşılabiliyor. Yolculuk için Bayburt Rize arası otobüs firmalarını tercih edebilirsiniz.

Neden gitmeliyim? Türk halkının çay tüketimi konusundaki düşüncelerini neredeyse hepimiz biliyoruz değil mi? En yüksek çay tüketiminin bizim ülkemizde olması bir kenara, Rize’nin ana gelir kaynağının çay olması bir tarafa… Anlaşılacağı gibi, Rize’nin Türkiye için önemi bir hayli büyük. Ayrıca Rize’de gezip görülmesi gereken pek çok yer sizleri bekliyor. Gitmeden evvel detaylıca bilgi almak için Rize’de Gezilecek Yerler | 54 Doğa Harikası ve Rize’nin Tarihi Yerleri | 20 Mistik Yapı başlıklı yazılarımızı okuyabilirsiniz. Bunun yanı sıra Rize’de neler yapılır diye merak ediyorsanız tıklayın: Rize’de Yapılacak Şeyler | En Renkli 20 Aktivite!

Kaçırmayın! Tavşan kanı organik çayıyla, mıhlama, sütlaç ve mısır ekmeği gibi yemekleriyle meşhur olan Rize’ye gelmişken şehrin yöresel lezzetlerinin tadına bakmadan dönmeyin! Bu lezzetler hakkında bilgi almak için tıklayın: Rize’nin Yöresel Yemekleri | 24 Enfes Lezzet…

17. Erzurum

Erzurum

Burası neresi? Bayburt’a komşu olan Erzurum, Doğu Anadolu’nun en büyük ili ve de arkeolojik kalıntılarıyla tarih kokan önemli bir şehirdir. Bayburt ile Erzurum arasında 141 kilometre mesafe bulunmakta olup; yolculuk ortalama 2 saat sürmektedir. Seyahat için genellikle Bayburt Erzurum arasında hizmet veren otobüs firmaları tercih edilmektedir. Erzurum, Palandöken Kayak Merkezi’yle Türkiye’de kış turizmine yön veren önemli bir yerdir.

Kış olimpiyatları gibi dünya çapında önemli bir işleve sahip olan organizasyonlara ev sahipliği yapan Palandöken Kayak Merkezi, her yıl, yerli ve yabancı binlerce turist tarafından ziyaret edilmektedir. Lakin seyahat etmeden önce; diğer şehirlere kıyasla, Erzurum ikliminin daha sert olduğu ve soğuk geçtiği bilgisini ekleyelim.

Neden Gitmeliyim? Erzurum’da Palandöken Kayak Merkezi dışında gezip, görülmesi gereken daha birçok turistik yer bulunuyor. Pek çoğu tarihi ve kültürel anlamda önemli olan bu yerlerle ilgili daha fazla bilgi almak için Erzurum Gezilecek Yerler | Görülecek En İyi 22 Yer ve Erzurum’un Tarihi Yerleri | 18 Etkileyici Yer başlıklı içeriklerimizi okuyabilirsiniz. Bu sayede daha verimli bir seyahat planlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra Erzurum’da yapabileceğiniz popüler aktiviteleri öğrenmek için tıklayın: Erzurum’da Yapılacak Şeyler!

Kaçırmayın! Erzurum’a gelmişken meşhur cağ kebabı gibi yöresel lezzetlerin tadına bakmayı unutmayın. Ayrıca Erzurum’a hava yolu üzerinden seyahat edecekler için hazırladığımız yazımızla, Erzurum Havalimanı’ndan şehir merkezine nasıl ulaşabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

18. Erzincan

Erzincan

Burası neresi? Bayburt’a komşu olan bir diğer ilimiz Erzincan, Anadolu’nun en eski kültür merkezlerinden biridir. Kültürel zenginlikleri, doğal güzellikleri, coğrafya ve mutfağıyla turistik bir rota olarak sıklıkla tercih edilen Erzincan’da ayrıca; rafting, yamaç paraşütü, dağcılık, trekking, kayak, çeşitli su sporları gibi pek çok sportif aktivite de gerçekleştirilebiliyor. Erzincan ile Bayburt arasında 182 kilometre mesafe bulunuyor. Bayburt Erzincan arası mesafe, otobüs yolculuğuyla aşağı yukarı 3 saatlik bir sürede tamamlanıyor.

Neden Gitmeliyim? Yukarıda da belirttiğim gibi turizm anlamında değerli bir potansiyele sahip olan Erzincan’da yakından görülmesi gereken bir dizi turistik yer bulunuyor. Gelmişken mutlaka ziyaret etmeniz gereken bu yerlerle ilgili en doğru ve en detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz: Erzincan’da Gezilecek Yerler | En İyi 23 Yer ve Erzincan’ın Tarihi Yerleri | 11 Farklı Tarihi Eser… Bunun yanı sıra gelmişken Erzincan’ın yöresel lezzetlerinin tadına bakmayı unutmayın ve de tıklayın: Erzincan’ın Yöresel Yemekleri | 25 Leziz Yemek!

Kaçırmayın! Erzincan’a hava yolu üzerinden seyahat edeceklere rehberlik etmek için hazırladığımız yazımızla, Erzincan Havalimanı’ndan şehir merkezine nasıl ulaşabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

19. Gümüşhane

Gümüşhane

Burası neresi? Son olarak da Bayburt’a komşu şehirlerden biri olan Gümüşhane’den, biraz bahsedelim. Gümüş madeniyle ünlü olan ilimiz; mağaraları, şelaleleri, platoları ve antik kentleriyle ziyaret edilmeyi bekliyor. Bayburt ile Gümüşhane arasında yaklaşık 144 kilometre mesafe bulunuyor. Bayburt Gümüşhane arası otobüs yolculuğu ise ortalama 1,5 – 2 saat sürüyor.

Neden gitmeliyim? Türkiye’nin önemli şehirlerinden biri olan Gümüşhane, tarihi kalıntılarıyla merak uyandırmıyor değil. Türkiye’nin her yerini karış karış etmek, adeta gezilmeyecek yer bırakmamak için, bir yerden başlamanız gerekiyor. Heyecan ve macera tutkunlarını, bir an önce seyahate başlamasını ve Türkiye’de gizli kalmış noktaları bile gezmesini tavsiye ediyoruz.

Gümüşhane’de gezilecek yerler hakkında en doğru bilgiye ulaşmak için Gümüşhane’de Gezilecek Yerler | Detaylarıyla En İyi 30 Yer ve Gümüşhane’nin Tarihi Yerleri | 10 Mistik Yapı başlıklı yazılarımızı okuyabilirsiniz. Peki, bu seyahat için en doğru zaman nedir ve şehre nasıl gidilir gibi sorularınızın cevabı için tıklayın: Gümüşhane’ye Ne Zaman | Nasıl Gidilir?

Kaçırmayın! Gümüşhane mutfağında pişen enfes yöresel yemeklerin tadına bakmayı sakın unutmayın! Bu lezzetlerle ilgili detaylı bilgiye Gümüşhane’nin Lezzet Bombası 23 Yöresel Yemeği! başlıklı içeriğimizi okuyarak ulaşabilirsiniz.

*Bayburt Gece Hayatı

Tahmin edileceği üzere Bayburt’ta eğlenceli ve hareketli bir gece hayatının varlığından söz etmek şuan için mümkün değil. Lakin son yıllarda Bayburt Üniversitesi’nin ve gençlerin etkisiyle bu konuda gelişme gösteren şehirde, akşam saatlerinde eşinizle, dostunuzla, ailenizle ve de arkadaşlarınızla hoşça vakit geçirip, eğlenebileceğiniz mekanları sizler için bir yazı haline getiriyoruz. Bayburt Gece Hayatı başlıklı içeriğimiz çok yakında burada olacak, yalnızca bekleyin!

*Bayburt’ta Yapılacak Şeyler

– Yapmadan Dönmeyin!

  • Şehirdeki en önemli turistik yerlerden biri olan Baskı Müzesi’ne mutlaka gidin!
  • Yakupabdal Tabiat Parkı’nda ister piknik yapın isterseniz de doğa yürüyüşüne çıkın; lakin doğa güzelliklerini mutlaka keşfedin!
  • Elinize hemen bir kağıt kalem alın ve sizler de kendinize bir Bayburt gezilecek listesi çıkartmaya başlayın!

– Günübirlik Turlar

*Bayburt Şehir içi Ulaşım

Bayburt’a geldiğinizde, toplu taşıma hizmeti olarak; belediye otobüslerini, dolmuşları ve minibüsleri kullanabilirsiniz. Bazı durumlarda toplu taşıma hizmeti yetersiz kaldığı için, halk otobüs hizmetleri başlatılmış. İhtiyaç duyduğunuzda, otobüs güzergahlarını takip edebilirsiniz.

Bayburt gezilecek yerler listemiz burada sona eriyor! Yazımızla ilgili eksik gördüğünüz ve tamamlamak istediğiniz her noktayı bizlerle paylaşabilir, içeriğimizi geliştirmemizi sağlayabilirsiniz. Bunun için aşağıdaki kutucuğa yorumlarınızı yazmanız yeterli! Eğlenceli tatiller geçirmeniz dileğiyle…

Yorum yapın

Bizi Takip Edin