*Hap Niteliğinde Bilgiler
Şehir Hakkında; Ege Bölgesi’nde yer alan Aydın, Türkiye’nin en kalabalık yirminci şehridir. Turizm ve tarım alanında ülkemizin en önemli kentlerinden biri sayılan Aydın, tarih boyunca ticaret açısından hep değerli bir noktada olmuştur. MÖ 13. yüzyıla uzanan tarihi bir geçmişe sahip olan Aydın, günümüze gelene kadar birçok medeniyeti bünyesinde barındırmış ve arkeolojik ve etnografik değerleri ile öne çıkmayı başarmıştır. Antik kentleri, tatil beldeleri, tabiat güzellikleri, milli parkları, plajları, termal tesisleri, yaylaları ve müzeleri ile herkesin kalbini feth eden bir şehrimizdir. Şimdi gelin hep birlikte, Aydın gezilecek yerler listesini inceleyelim…
Kaç Günde Gezilir; Aydın’ı ortalama 4-5 günde gezebilmeniz mümkün.
Ziyaret İçin En İyi Zaman; Deniz turizmi ile öne çıktığı için, Aydın’ı yaz aylarında ziyaret etmek daha iyi olacaktır. Böylece kamp yapabilir, doğa yürüyüşleri yapabilir, denize girebilir ve su sporları gibi birçok aktivitelere katılabilirsiniz.
Müze Kartları; Türkiye’nin birçok şehrinde geçerli olan Müzekart, Kültür Bakanlığı’na bağlı tüm müzelerde ücretsiz giriş yapma imkanı tanıyor.
Havalimanı Merkez Ulaşım; Aydın’a en yakın havalimanının İzmir Adnan Menderes Havalimanı olduğunu söylüyor ve daha detaylı bilgi için ulaşım rehberi adlı yazımızı okumanızı tavsiye ediyoruz.
Ne Yenir; Aydın’ın meşhur lezzetleri arasında; Çine köftesi, paşa böreği, tahinli pide, pelvize tatlısı, ebegümeci kavurması ve börülce yer alıyor. Daha detaylı bilgi için Aydın yöresel yemekleri adlı yazımızı inceleyebilirsiniz.
- Kişi başı ortalama yemek fiyatı: 100 ₺
*Aydın Gezilecek Yerler Videosu
*En Popüler Yerler
-Sembolik Yapılar
1. Güvercinada Kalesi
Burası neresi? Kuşadası ilçesinin Hacıfeyzullah Mahallesi’nde yer alan Güvercinada Kalesi, Barbaros Hayrettin Paşa tarafından yaptırılmıştır. Kuşadası Körfezi’nin ağzında limanı koruyan bir konumda bulunan kale, Mora İsyanı sırasında gelebilecek saldırıları önlemek adına inşa edilmiştir. Yine bu saldırıları önlemek adına İlyas Ağa tarafından yaptırılan surlar ise, 3 metre yüksekliğinde olup, adayı çepeçevre sarıyor. Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinde bahsedilen bu kale, aynı zamanda ada korsanlarından gelebilecek saldırıları engellediği için ”Korsan Kalesi” olarak da adlandırılıyor. Tarihi 1830’lu yıllara uzanan Güvercinada Kalesi, günümüze gelene kadar birçok restorasyondan geçmiş ve bugün hala hem Kuşadası’nın hem de Aydın’ın en sembolik değerlerinden biri olmayı başarmış.
Neden gitmeliyim? Akşamları ışıklandırılan Güvercinada Kalesi’nin, daha başka bir manzaraya hakim olduğunu tahmin edebilirsiniz. Kaleye, çok eski zamanlarda, sadece sandallarla ulaşım sağlandığını ve belli bir zaman sonra mendirekle karaya bağlanmış olan adaya turların düzenlendiğini belirtelim. Hal böyle olunca, her yıl binlerce yerli ve yabancı turist bu kaleye uğramadan buradan ayrılmıyor. Kalede, geçmiş zamanlarda askerlerin etrafı koruması amacıyla inşa edilmiş bir gözetleme kulesi yer alıyor ve bu kulede 1998 yılında karaya vurmuş Fin Balinası’nın iskeleti ile birkaç gemi maketi de yer alıyor. Kalenin yanında ise Barbaros Hayrettin Paşa’nın heykeli bulunuyor.
- Adres: Hacıfeyzullah, 09400 Kuşadası/Aydın
- Çalışma saatleri: 09.00 – 22.00
- Giriş ücreti: Ücretsiz
- Yol tarifi al >
2. El Heykeli
Burası neresi? Atatürk Bulvarı üzerinde, İsmail Cem Dostluk ve Barış Meydanı’nın karşısında yer alan El Heykeli, bir diğer sembolik yapılardandır. Bu yapı, avuç içinde birkaç siyah güvercin ile bir beyaz güvercin tutan beyaz bir el heykelidir. Deniz manzaralı konumu ile oldukça beğeni toplayan El Heykeli, özellikle gün batımında ayrı bir atmosfere bürünüyor.
- Adres: Türkmen, 09400 Kuşadası/Aydın
- Çalışma saatleri: 7/24
- Yol tarifi al >
-Müzeler
3. Aydın Arkeoloji Müzesi
Burası neresi? Aydın’da müzecilik fikri ilk olarak, 1959 yılında Zafer İlkokulu’nun bir odasında başlamış ve uzun yıllar devam etmiştir. 1973 yılında yeni binaya taşınarak hizmet vermeye devam eden müze, Aydın merkez ve ilçelerinden toplanıp getirilen eserlerden zengin bir koleksiyona sahip olmuştur. Aydın Arkeoloji Müzesi, geniş bir bahçe içerisinde yer alıyor ve bu bahçede; Tralleis, Magnesia, Alinda, Alabanda, Nysa, Amyzon, Piginda, Harpasa, Myus, Pygela, Orthosia ve Mastaura gibi antik kentlerden gelen ve çeşitli dönemlere ait taş eserler yer alıyor. Bunlar; heykeller, lahitler, sütun ve sütun başlıkları, altarlar, mezar stelleri, İslami mezar taşları, mil taşları, yazıtlı ve kabartmalı steller ile çeşitli mimari parçalardır.
Müzenin bölümleri; Bunun dışında müze, Arkeoloji Seksiyonu, Sikke Seksiyonu ve Etnografik Eser Seksiyonu olmak üzere 3 bölümden oluşuyor. Arkeoloji Salonunda; eserler kronolojik bir sırayla sergileniyor ve Prehistorik Dönem’in yanı sıra Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait eserler yer alıyor. Bu eserler arasında; el baltaları, kesici ve delici aletler, idoller, ağırşaklar, pişmiş toprak seramik örnekleri, kandiller, mask ve heykelcikler, cam objeler, altın, gümüş ve bronzdan yapılmış takılar, tıp aletleri, makyaj malzemeleri ve silahlar bulunuyor. Ayrıca heykeltıraşçılığın en güzel örneklerinden olan, Athena büstü, Nike heykeli, Satyr heykeli, çeşitli heykel ve kabartmalar da yoğun ilgi görüyor.
Sikke Salonunda; Grek, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait altın, gümüş, bakır ve bronz sikkeler sergileniyor. Etnografya Salonunda ise; halı, kilim, cicim ve sumak gibi dokuma örnekleri, efe kıyafetleri, sırmalı simli kadın kıyafetleri, oyalı yazmalar, tepelik, kemer, kolye, bilezik, küpe ve yüzük gibi gümüş takılar, hamam takımları, el yazması Kuran ve kitaplar, sigara ağızlıkları, kalyenler, tas, lenger, sahan, ibrik, sefer tası, kazan ve sini gibi mutfak kapları, dibek, kahve değirmeni, kahve soğutacağı ve takunya gibi ahşap eserler, kılıç, kama, çakmaklı tüfek ve tabanca gibi silahlar yer alıyor.
- Adres: Ilıcabaşı, Müze Blv. No:4, 09010 Efeler/Aydın
- Çalışma saatleri: 08.30 – 18.00
- Telefon: 0256 225 22 59
- Yol tarifi al >
4. Karacasu Etnografya Müzesi
Burası neresi? Karacasu ilçesinin Tavas Yolu üzerinde yer alan Karacasu Etnografya Müzesi, Aphrodisias Müzesi Müdürlüğü’ne bağlı olarak 2007 yılında hizmete açılmıştır. Müze; Türk kültürünün en eski yerleşim yerlerinden biri olan bölgenin ve tüm yörenin tarihi, sosyal ve kültürel geçmişi hakkında bizlere bilgi veriyor. Seramik, sıcak demir, deri ve diğer el sanatları ile ilgili etnografik eserler, mankenlerle canlandırılarak sergileniyor.
- Adres: Yaylalı, Tavas Cd., 09370 Karacasu/Aydın
- Çalışma saatleri: 08.30 – 17.30
- Giriş ücreti: Ücretsiz
- Yol tarifi al >
5. Tales Matematik Müzesi
Burası neresi? Başak Eğitim Hizmetleri tarafından 2007 yılında açılan Tales Matematik Müzesi, Almanya Giessen’deki Mathematikum, ABD New York’taki MoMath, İtalya’daki Arşimet Bahçesi ve Güney Kore’deki Mathlove gibi örneklerin incelenmesi sonucunda AR-GE çalışmaları yapılarak tasarlanmıştır. Günlük yaşamın dışında Milli Eğitim Bakanlığı’nın müfredatı ile ilgili sergilerin yer aldığı müzede; soyut matematiksel kavramlar somut malzemelere dönüşerek ziyaretçilerin daha iyi kavrayabilmesini sağlıyor.
Neden gitmeliyim? Bağımsız düşünce ile yeni fikirler ve çözümler bulmayı amaçlayan Tales Matematik Müzesi, özellikle çocuklara aktarmak ve aşılamak için kurulmuştur. Çocuklara matematiği sevdirmek ve daha da bilinçli hale getirmek adına harika bir gezi noktası olacağından hiç şüpheniz olmasın! Özellikle gezi sırasında, profesyonel matematik öğretmenlerinin anlattığı hikayeler ve matematiksel teoremlerin kanıtlarını göstermeleri de cabası. Ayrıca ilkokul için atölye çalışmaları, matematiksel oyunlar, yüksek seviye için laboratuvar destekli eğitimleri ve bu laboratuvarlarda denklemlerle cebirsel yüzeylerin yer aldığı Hayal Sergi de bu müzede bulunuyor.
Kaçırmayın! İçerisinde; olasılık, Pascal üçgeni, seri açılımları, ardışık sayıların toplamı, parabol, asal sayılar, çevre yarıçapı ilişkisi, silindir yarıçapı ilişkisi ve mükemmel kare genişlemelerinin geometrik kanıtı ile ilgili materyaller yer alıyor. İlkokul öğrencileri için 1,5 saatlik eğlenceli atölye uygulamalarına katılım sağlayabilir ya da yüksek bir seviye için 2 saatlik rehber destekli eğitim turlarına katılım sağlayabilirsiniz. Çocuklarınızın seviyesine göre katılmalarını sağlayacağınız bu müzede, aynı zamanda sizler de katılım gösterebilirsiniz.
- Adres: Zeybek, Güneybatı Otoyol Cd., 09000 Efeler/Aydın
- Çalışma saatleri: Hafta içi: 09.00 17.00 / Cumartesi günleri: 10.00 – 16.00 **Pazar günleri kapalı.
- Telefon: 0555 189 89 46
- Web sitesi
- Yol tarifi al >
6. Yörük Ali Efe Müzesi
Burası neresi? Yörük Ali Efe’nin İzmir’den dönüşünden ölümüne kadar yaşadığı Yenipazar ilçesindeki evi, 1980’li yıllarda çıkan yangında tamamen yanınca, 1955 yılında Aydın Valiliği tarafından bir karar alınmış. Kültür Bakanlığı’na yapılan bu öneri ise kabul edilmiş ve evin müzeye dönüşmesi için çalışmalara başlanmış. Evin aslına uygun bir şekilde restore edilen müzeye, Yörük Ali Efe’nin kullandığı şahsi eşyalar da bağışlanmış. Her şey kısa sürede tamamlanınca, 2001 yılında Yörük Ali Efe Müzesi ziyarete açılmıştır.
Neden gitmeliyim? Müze içerisinde; Yörük Ali Efe’ye bizzat ait olan kama, dürbün, mühimmat, tabanca ve nüfus cüzdanı, o dönemin tipik evlerinde kullanılan mutfak eşyaları, halı, kilim ve sofra malzemeleri, müzenin restorasyon çalışmaları sırasında çekilen fotoğraflar, Yörük Ali Efe’nin Kurtuluş Savaşı sırasında kendi el yazısı ile yazdığı mektuplar yer alıyor. Ayrıca Muslukuyu Mezarlığı’nda yer alan Yörük Ali Efe’nin mezarı, Bakanlar Kurulu kararı ile müzenin bahçesine taşınmıştır.
- Adres: Çarşı, Akgün Sk., 09350 Yenipazar/Aydın
- Çalışma saatleri: Yaz: 08.30 – 19.00 / Kış: 08.30 – 17.30
- Giriş ücreti: Ücretsiz
- Yol tarifi al >
7. Milet Müzesi
Burası neresi? Balat Köyü yakınlarındaki Milli Antik Kenti içerisinde yer alan Milet Müzesi, 1973 yılında hizmete açılmış. Fakat zamanla binanın statik yapısının bozulması ve tehlike arz etmesi üzerine kapatılmış. Daha sonraki yıllarda Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkıları ile yeni müze binası çalışmalarına başlanmış ve 2011 yılında tekrardan hizmet vermeye başlamış. Bahçe teşhiri ve kapalı alan teşhiri olmak üzere iki ana bölümden oluşan Milet Müzesi’nde; Milet Antik Kenti, Didim Apollon Tapınağı ve Priene Antik Kenti’nde yapılan kazı çalışmaları sonucunda elde edilen eserler sergileniyor.
Müzenin bölümleri; Bina içerisinde yer alan kapalı teşhir bölümünde; yukarıda bahsettiğimiz antik kentlerin kalıntıları bulunuyor. Milet Antik Kenti’ne ait Minos Dönemi buluntuları, canlandırılmalı Minos Dönemi ve mutfağı, Zeytintepe Afrodite Kutsal Alanı ve Kazartepe Nekropol buluntuları ve Arkaik Adak Stelleri yer alıyor. Aynı zamanda müzenin en önemli eserleri arasında yer alan; Milet Antik Kenti’nden Didim Apollon Tapınağı’na giden kutsal yol buluntuları ve Apollon Tapınağı adak eşyalarının da bu alanda sergilendiğini söyleyelim.
Priene bölümünde; Priene Antik Kenti’ne ait zengin evlerin buluntuları yer alırken, aynı zamanda Nehirler Tanrısı Meandros’un heykeli, İlyas Bey Külliyesi buluntuları, çeşitli dönemlere ait cam eserler, süs eşyaları, sikkeler, pişmiş toprak eşyalar, bronz ve seramik eserler gibi daha pek çok antik kalıntı yer alıyor. Bahçe teşhiri bölümünde ise; aslan heykeller, mezar taşları, lahitler ve sütun başlıkları sergileniyor. Yaklaşık 20 bin eserin bulunduğu müzeyi, kesinlikle Aydın gezilecek yerler listesinde ziyaret etmelisiniz.
- Adres: Balat, 09290 Didim (Yenihisar)/Aydın
- Çalışma saatleri: 08.30 – 19.00
- Telefon: (0256) 875 52 06
- Yol tarifi al >
8. Afrodisias Müzesi
Burası neresi? Afrodisias Ören Yeri’nde yapılan kazı çalışmalarından elde edilen buluntular, ilk olarak İzmir ve İstanbul Arkeoloji Müzeleri’ne gönderilmiş. Prof. Dr. Kenan T. Erim tarafından 1961 yılında yapılan buluntular ise, kazı evi depoları ve kasaları ile bugünkü müze binasının önündeki deveci hanına koyulmuştur. Ancak bu buluntuların daha iyi korunabilmesi adına burası güvenli gelmemiş ve yeni bir müzenin kurulmasına karar verilmiştir. 1971-1972 yılları arasında inşaatına başlanan müze binası, 1977 yılında tamamlanarak Afrodisias Müzesi olarak hizmete açılmıştır.
Müzenin bölümleri; Müze ile ören yerinin iç içe olduğu nadir müzelerden biri olan Afrodisias Müzesi’nde; Afrodisias Antik Kent kazılarından elde edilen eserler, Akropol Tepe ve Pekmez Tepe höyüklerinde yapılan kazı çalışmaları sonucu ortaya çıkan Kalkolitik Dönem, Bronz Çağı erken, orta ve geç dönemlerine ait Prehistorik eserler, yine bu höyüklerden ve Afrodit Tapınağı çevresinden elde edilen Lidya seramikleri, Arkaik, Klasik, Helenistik dönem eserleri, ören yerinden elde edilen Roma, Bizans ve Erken İslami devir eserler bulunuyor.
Heykeltıraşlık eserleri bakımından fazlasıyla zengin olan müzede, İmparatorluk Salonu, Melpomene Salonu, Odeon Salonu, Camekanlı Teşhir Galerisi, Camekanlar, Penthesilia Salonu ve Tanrıça Aphrodite Salonu yer alıyor. Ayrıca Zoilos Frizi, Melpomene heykeli, muhtelif imparator heykelleri, Polykleitos’un Diskophoros adlı heykelin kopyası, Akhilleus-Penthesileia grubu, bebek Dionysos ve Satyr heykelleri, muhtelif Nike heykelleri, Afrodisias Afrodit’in kült heykeli, rahip ve rahibe heykelleri müzenin en önemli eserleri arasında yer alıyor.
- Adres: Geyre, 09385 Karacasu/Aydın
- Çalışma saatleri: 08.30 – 17.00
- Telefon: 0256 448 80 86
- Web sitesi
- Yol tarifi al >
9. Necati Korkmaz Mikro Minyatür Müzesi
Burası neresi? Kuşadası ilçesinin Camikebir mevkiinde yer alan Necati Korkmaz Mikro Minyatür Müzesi, dünyanın üçüncü, Türkiye’nin ise ilk mikro minyatür müzesi olma özelliğini taşıyor. Müzeye ismini veren ünlü heykeltıraş Necati Korkmaz’ın eserlerinin sergilendiği bu müze, 2018 yılında hizmete açılmıştır. Dünyanın en küçük sanat eserlerinin sergilendiğini ve eserlerin mikroskop ya da büyüteç olmadan incelenemediğinin altını çizelim. 🙂
Neden gitmeliyim? Müze içerisinde; üzerinde Allah’ın doksan dokuz isminin yazılı olduğu ve incir çekirdeğinden yapılmış olan bir tespih, dünyanın en küçük Kur’an-ı Kerim’i, bir saç telinin üzerine yazılmış besmele, dünyanın en küçük biblosu ve daha pek çok eser yer alıyor.
- Adres: Camikebir, 09400 Kuşadası/Aydın
- Çalışma saatleri: 09.00 – 18.00
- Yol tarifi al >
10. Oleatrium Zeytin ve Zeytinyağı Tarihi Müzesi
Burası neresi? Zeytinin Anadolu ve Akdeniz tarihi ile bağını yansıtmak ve geleceğe bir miras bırakmak amacıyla kurulan Oleatrium Zeytin ve Zeytinyağı Tarihi Müzesi, ilk 2011 yılında sergi salonu olarak hizmete açılmıştır. 2012 yılında ise müze halini alan Oleatrium, kelime olarak Latincede olea (zeytin) ve atrium (avlu) kelimelerinin birleşiminden oluşmuş olup, Zeytin Avlusu anlamını taşımaktadır. Kuşadası ilçesinin Davutlar beldesinde yer alan müze, üç bin metrekarelik bir alana sahip olup, dışarıdan zeytinyağı fabrikası izlenimi veriyor.
Neden gitmeliyim? Dış bahçe ve iç bahçe, lobi ve 11 adet sergi salonundan oluşan müzede; Antik Dönem’den günümüze gelene kadar zeytinin, zeytinyağına dönüşüm hikayesi anlatılıyor. Müzenin girişinde bir karşılama salonu yer alıyor ve burada hediyelik ürünler, zeytinyağlar, şaraplar, müze girişi için jeton satılan market ve barkovizyon gösterimi için ayrılan bir alan yer alıyor. Sergi salonlarında; kronolojik bir sıraya göre zeytinyağı üretiminde geliştirilen teknolojiler ile zeytinyağının farklı kullanım alanları, eserler ve canlandırmalar ile ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor.
- Adres: Davutlar, Caferli Mahallesi, Atatürk Cd. No:128, 09430 Kuşadası/Aydın
- Telefon: 0256 681 21 48
- Çalışma saatleri ve giriş ücretleri için tıklayınız.
- Web sitesi
- Yol tarifi al >
11. KUAKMER – F. Özel Arabul Kültür Merkezi ve Kent Müzesi
Burası neresi? Camiatik Mahallesi, Yıldırım Caddesi mevkiinde yer alan F. Özel Arabul Kültür Merkezi ve Kent Müzesi, kısa adıyla KUAKMER, 2015 yılında faaliyete geçmiştir. Türkiye’nin en değerli yazarlarından biri olan Fatma Özel Arabul’dan ismini alan KUAKMER, bölgenin ilk kültür merkezi ve müzesi olma özelliğine sahiptir. Edebiyat söyleşileri, paneller, sempozyumlar, konferanslar ve tiyatro gösterileri gibi etkinliklerinin düzenlendiği bir kurum olarak hizmet veren müze; Arşiv, Uzmanlık Kütüphanesi, Müze ile F. Özel Arabul Anı Kitaplığı ve Odası olmak üzere dört farklı bölümden oluşuyor.
Neden gitmeliyim? Müze içerisinde; Kuşadası hakkında her dilden kitap, makale ve tezler, yöreye ait kültürel objeler, Fatma Özel Arabul’un yazmış olduğu eserler ile özel eşyaları sergileniyor. Bunların dışında; briç atölyesi, gezi yazarlığı atölyesi ve taş boyama atölyesi gibi kurslar veriliyor, çocuklara özel masal dinletileri ve ünlü yazarların söyleşi ve imza günleri gibi etkinlikler düzenleniyor. Ayrıca müzenin avlusunda Müze Kahve yer aldığını ve yöreye ait yemeklerin servis edildiğini söylemeden geçmeyelim.
- Adres: Camiatik, 67, Yıldırım Cd., 09400 Kuşadası/Aydın
- Çalışma saatleri: 10.00 – 19.00 **Pazar günleri kapalı.
- Telefon: 0256 614 55 05
- Web sitesi
- Yol tarifi al >
12. Nazilli Etnografya Müzesi
Burası neresi? Nazilli İstasyon Meydanı’nda gar karşısındaki eski Ankara Palas Otel’i olarak bilinen bina, günümüzde müzeye dönüştürülerek hizmet vermektedir. Demirci Mehmet Efe tarafından yaptırılan bu bina, restore edilmiş ve Nazilli Etnografya Müzesi olarak faaliyet göstermeye başlamıştır. Otantik ve orijinal restore işlemleri ile görkemli bir tarihi yapı haline gelen bina, Nazilli halkının sandık ve evlerinden derlenerek düzenlenmiştir.
- Adres: Altıntaş, Fevzi Çakmak Cd. No:15, 09800 Nazilli/Aydın
- Çalışma saatleri: 08.30 – 17.30 **Pazar günleri kapalı.
- Telefon: 0256 312 92 53
- Yol tarifi al >
-Plajlar
13. Altınkum Plajı
Burası neresi? Didim’in en ünlü plajlarından biri olan Altınkum Plajı, Türkiye’nin sayılı plajları arasındadır. İsmini altın rengin kumundan alan plaj, upuzun bir kumsalı, altın rengi kumu ve hem denizinin hem de kumsalının tertemiz olmasıyla göz dolduruyor. Masmavi denizi ile sizleri kendisine hayran bırakacak bu plajın, mavi bayrak ödülü aldığına şaşırmamak gerek, öyle değil mi? 🙂 Üstelik denizinin sığ olması, hem yüzme bilmeyenleri hem de çocuklu aileleri sevindiriyor ve daha sık gelmelerini sağlıyor.
Neden gitmeliyim? Altınkum Plajı içerisinde; yürüyüş parkurları, parklar, bar, disko, gece kulübü, çay bahçeleri, eğlence mekanları, restoran ve hediyelik eşya dükkanları gibi ihtiyacınız olan her şey mevcut! Ayrıca plaja oldukça yakın olan otel ve konaklama tesislerinden de yararlanabileceğinizi ekleyelim. Dahası tekne turlarına katılarak plajın çevresinde yer alan adaları ve koyları gezebilir, rüzgar sörfü, kano ve dalış gibi su sporlarını yapabilir ya da at ve safari turlarına katılabilirsiniz.
- Adres: Altınkum Mah, Yalı Cd., 09270 Didim/Aydın
- Telefon: 0553 424 09 28
- Yol tarifi al >
14. Sağtur Plajı
Burası neresi? Büyük Anadolu Otel’in yanında konumlanan Sağtur Plajı, kamp yapmak isteyenlerin bir numaralı adresidir diyebiliriz. Araçla gidilebilecek plajlar arasında yer alan Sağtur Plajı, aynı zamanda su sporları aktivitelerini yapmak için de oldukça ideal bir plajdır. Denizini hiçbir zaman dalgalı bulamayacağınızı ve bu sebeple sakin bir gün geçirmenizi sağlayacağını unutmamalısınız!
Neden gitmeliyim? Yol uzun gelse de, araçla geleceğiniz için ve daha da önemlisi uzun süre konaklama şansı elde edeceğiniz için bir nebze rahatlayacaksınız. İstediğiniz bir bölgeyi seçip çadırınızı kuracak ve denizin o muhteşem sesi eşliğinde kafanızı dinleyeceksiniz. Trafikten ve gürültüden uzak bir gün geçirmek için harika noktalardan biridir. Ayrıca geldiğinizde sadece kamp yapmak zorunda değilsiniz, günübirlikte deniz keyfini yaşayabilirsiniz. Bembeyaz kumlarla dolu bir deniz, voleybol sahası, bakımlı ve tertemiz bir plaj.. Gelmemek için hiçbir sebep yok!
- Adres: Mavişehir, Kıray Cd. No:34, 09270 Didim/Aydın
- Telefon: 0534 279 89 76
- Yol tarifi al >
15. Kadınlar Plajı
Burası neresi? Kuşadası şehir merkezine oldukça yakın bir mesafede yer alan Kadınlar Plajı’nın ismine aldırmayın. Herkesin rahatça gidebileceği bir plajdır. Plaja gidebilmek için, Güvercinada yolunu takip etmeniz gerektiğini ve Yılancıburnu’ndan hemen sonra plajın geldiğini söyleyelim. Sahili ve plajı kumlu olan Kadınlar Plajı, aynı zamanda sığ bir denize sahiptir. Bu nedenle yüzme konusunda endişesi olanlar ve çocuklu aileler için oldukça uygundur.
Neden gitmeliyim? Belediye tarafından yapıldığı için duş ve tuvalet gibi imkanların yer aldığını bilmelisiniz. Ayrıca plajın arka kısmında kordon boyu oteller ve dükkanlar bulunuyor. Dilediğiniz gibi alışveriş yapabilir, konaklayabilir ve ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. Ancak şezlong ve şemsiye hizmetinden faydalanmak isterseniz, plajda yer alan özel işletmelerden 20-40₺ arasında bir ücret ödeyerek kiralayabilirsiniz.
Uyarı! Öğlen saatlerinde çok kalabalık olduğu için, erken saatlerde gitmenizde fayda var!
- Adres: Kadınlar Denizi, 09400 Kuşadası/Aydın
- Çalışma saatleri: 09.00 – 18.30
- Giriş ücreti: Ücretsiz
- Yol tarifi al >
16. Akbük Plajı
Burası neresi? Didim’in Altınkum Plajı’ndan sonra en popüler ikinci plajı olan Akbük Plajı, Aydın gezisinde de en çok tercih edilen plajlar arasındadır. Biraz uzak bir konumda yer alsa da, bunu fırsata çevirebilme imkanına sahipsiniz. Çünkü çoğu insan uzak olduğunu düşünüp tercih etmiyor. Böylece buraya gelerek, kalabalıktan uzak, sessiz ve sakin bir gün geçirebilirsiniz. Ağaçlarla çevrili yemyeşil bir doğaya hakim olan Akbük Plajı, uzun sahil şeridi, masmavi ve berrak gibi denizi ile en sevilen plajlardan biridir.
Neden gitmeliyim? Plaj içerisinde tüm olanakların yer aldığını ve dolu dolu aktiviteler yapabileceğinizi biliyor musunuz? Paletli yüzme, tüplü dalış, rüzgar sörfü ve uçurtma sörfü gibi birçok aktivite yapabilirsiniz. Aynı zamanda denizde yüzebilir, güneşlenebilir, ağaçların altında dinlenebilir, kitap okuyabilir ve müzik dinleyebilirsiniz. Ayrıca denizinin sığ olduğunu da unutmamalısınız! Karnınız acıktığında bir restoranın yer aldığını ve duş almak istediğinizde ücretsiz yararlanabileceğiniz hizmetlerin olduğunu bilmelisiniz.
- Adres: Akbük, 09270 Didim/Aydın
- Yol tarifi al >
17. Sevgi Plajı
Burası neresi? Kuşadası ilçesinin Davutlar mevkiinde yer alan Sevgi Plajı, yine tatilcilerin en sevdiği plajlardan biridir. Dilek Yarımadası Milli Parkı’na olan yakınlığı sebebiyle de sık sık tercih edilen bu plaj, upuzun sahil şeridiyle gelenleri büyülüyor. Genelde Davutlar mevkiinde yaşayan yazlıkçıların vazgeçilmesi arasında yer alan Sevgi Plajı, yaz sezonu boyunca oldukça kalabalıktır. Bu nedenle her zaman erken gelmenizde fayda var!
Neden gitmeliyim? Denizi ve sahili kum, deniz seviyesi ise çok derin olmayan Sevgi Plajı, Haziran ve Temmuz aylarında Kuşadası Gençlik Festivali’ne ev sahipliği yapıyor. Eğer bu tarihler arasında burada bulunursanız, kesinlikle bu festivale de katılmalısınız. Böylece hem denizin, kumun ve güneşin tadını çıkarabilir hem de bol bol eğlenebilirsiniz.
- Adres: Davutlar, 09400 Kuşadası/Aydın
- Çalışma saatleri: 7/24
- Yol tarifi al >
18. Long Beach
Burası neresi? Kuşadası ilçesinin Soğucak Mahallesi’nde yer alan Long Beach, bir diğer adıyla Uzun Plaj, 12 km uzunluğu ile Kuşadası’nın en uzun plajı olma özelliğine sahiptir. Merkeze oldukça yakın bir konumda yer alan plaja, minibüsle geldiğiniz zaman tam önünde iniyorsunuz.
Neden gitmeliyim? Hem denizi hem de sahili kum olan plaj, bazı günler dalgalı olsa da, sık sık tercih ediliyor. Çevresinde birçok otel, restoran ve dükkan yer aldığı için, çoğu ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Ancak plajın içerisinde tuvalet ve duş gibi hizmetlerin olmadığını bilerek gelmelisiniz.
- Adres: Kuşadası, 09400 Kuşadası/Aydın
- Yol tarifi al >
19. Club Tarhan Beach
Burası neresi? Didim’in en uzun kumsallarından birine sahip olan Club Tarhan Beach, bir otelin plajıdır. İçerisinde birçok işletmenin yer alması, pek çok aktivitelere yer vermesi, açık yüzme havuzu, su kaydırağı ve SPA gibi daha birçok olanakların olması sizleri oldukça memnun edecek.
Neden gitmeliyim? İster otelde konaklayın ve daha fazla imkanlardan yararlanın, ister sadece plajında yüzün ve güneşlenin. Size kalmış! Aynı zamanda çocuklarınız için bir çocuk kulübünün olması hem sizleri hem de çocuklarınızı sevindirecek türden. Çocuklarınız burada vakit geçirirken, sizler de güzel bir kafa dinleyeceksiniz.
- Adres: Mersindere Mh., 3669. Sk. No:2, 09270 Didim/Aydın
- Telefon: 0256 610 08 66
- Web sitesi
- Yol tarifi al >
20. Vettur Plajı
Burası neresi? Vettur Sitesi’nin hemen önünde yer alan Vettur Plajı, sitenin içerisinden kısa bir yürüyüş yaptıktan sonra kolayca ulaşım sağlayabileceğiniz bir plajdır. Genelde site sakinleri tarafından daha çok tercih edilen plaj, küçük bir kumsala sahiptir. Ancak çoğu kişi tarafından bilinmediği için, sessizliği ve sakinliği ile bu açığı kapatmayı başarıyor. Dilerseniz plajın arka kısmında yer alan çay bahçesinden ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz.
- Adres: Mersindere, 3688. Sk., 09270 Didim/Aydın
- Yol tarifi al >
21. D-Marin Blue Point Beach Club
Burası neresi? Özel bir işletme olan D-Marin Blue Point Beach Club, sadece teknelere ev sahipliği yapmıyor, aynı zamanda içerisinde bir plaja da yer veriyor. Kaliteli ve nezih bir yapıya sahip olan plaj, bölgenin en ilgi gören ve sıklıkla tercih edilen plajlarından biridir. Plajın içerisindeki restorandan bir şeyler yiyip içebileceğinizi de unutmayın!
- Adres: Çamlık Mah. Paşa Cad. No: 4/A, 09270 Didim/Aydın
- Telefon: 0256 813 64 44
- Web sitesi
- Yol tarifi al >
22. Yeşilkent
Burası neresi? Yeşilkent Sahil Sitesi’nin önünde yer alan plaja, herhangi bir ücret ödemeden giriş yapabiliyorsunuz. Yeşilkent plajının içerisinde; restoranlar, gözleme yapan büfeler ve cafeler yer alıyor. Bunun yanı sıra plajda su sporları aktiviteleri yaparak keyifli dakikalar geçirebilir ya da sadece yüzüp güneşlenebilirsiniz. Denizi kumlu olan plajın kumsalının biraz çakıllı olduğunu söylemekte fayda var.
- Adres: Altınkum, 217. Sk., 09270 Didim/Aydın
- Yol tarifi al >
23. Uslu Sitesi Sahili
Burası neresi? Didim ilçesinin Denizköy Mahallesi’nde yer alan Uslu Sitesi Sahili, en sık tercih edilen plajlar arasındadır. İçerisinde; voleybol ve basketbol sahası, çocuk parkları, restoranlar, cafeler ve çay bahçeleri yer alıyor. Hem denizi hem de kumsalı kum olan plaj, aynı zamanda çok derin olmayan bir denize de sahiptir.
- Adres: Fevzipaşa, 4092. Sk., 09270 Didim/Aydın
- Telefon: 0535 666 20 34
- Yol tarifi al >
24. Sahte Cennet Beach Club
Burası neresi? Didim’in Oteller Bölgesi’nde yer alan Sahte Cennet Beach Club, pek çok otele, restorana ve cafeye ev sahipliği yapıyor. Aynı zamanda birçok farklı işletmenin yer aldığı plajda, farklı aktiviteler yapabilme imkanına da sahipsiniz.
- Adres: Fevzipaşa, 4178. Sk. No:50, 09270 Didim/Aydın
- Telefon: 0256 846 28 28
- Yol tarifi al >
25. Kuştur Plajı
Burası neresi? Kuşadası’nın Kuştur mevkiinde konumlanan Kuştur Plajı’nın, denizi ve sahili kumlu olup, denizinde yer yer kayalar mevcuttur. Mavi bayraklı bir plaj olan Kuştur Plajı, bir diğer adıyla da bilinen Pygela Plajı, ihtiyacınız olan her şeye ev sahipliği yapıyor. Plajın arka kısmında pek çok otelin yer aldığını söyleyerek, dilerseniz konaklama ihtiyacınızı da karşılayacağınızı ekleyelim.
- Adres: Bayraklıdede, Kuştur Önü Yolu Cd., 09400 Kuşadası/Aydın
- Giriş ücreti: Ücretsiz
- Yol tarifi al >
26. Papaz Hamamı Plajı
Burası neresi? Güvercinada girişinin sol tarafında yer alan Papaz Hamamı Plajı, kısa adıyla Papaz Plajı, sakin ve işletmelerden uzak bir plajdır. Önceden kullanıma açık olmayan bu yer, belediyenin yaptığı çalışmalar sonucunda kumsal olarak kullanılma açılmış. Yerel halk tarafından çok sık gidilmese de, daha sessiz ve sakin olduğu için turistler tarafından mutlaka ziyaret ediliyor.
- Adres: Hacıfeyzullah, Güvercinada Cd. No:31, 09400 Kuşadası/Aydın
- Giriş ücreti: Ücretsiz
- Yol tarifi al >
27. Yılancı Burnu Plajı
Burası neresi? Güvercin Adası manzarasıyla bilinen ve birinci derece sit alanı olarak kabul edilen bir koyda yer alan Yılancı Burnu Plajı, kumsalı kalın kumlu, denizi ise taşlıktır. Plajda gündüzleri beach, geceleri ise club olarak işletilen bir mekan yer alıyor.
- Adres: Kadınlar Denizi, Yılancı Burnu Mevkii, 09400 Kuşadası/Aydın
- Giriş ücreti: Ücretsiz
- Yol tarifi al >
28. Green Beach
Burası neresi? Küçük ama güzel bir koya sahip olan Green Beach, Kadınlar Plajı’nın hemen 1 km ilerisinde yer alıyor. Özel bir işletme olan Green Beach, girişte herhangi bir ücret almıyor. Sadece şezlong ve şemsiye hizmetinden yararlanmak istediğinizde, belli bir ücret ödemeniz gerekiyor. İçerisinde yer alan cafeden de bir şeyler yiyip içebilirsiniz.
- Adres: Kadınlar Denizi, 16. Sk. No:9, 09400 Kuşadası/Aydın
- Giriş ücreti: Ücretsiz
- Yol tarifi al >
29. Pamucak Plajı
Burası neresi? İzmir’in Selçuklu ilçesine bağlı olsa da, Kuşadası’nın yanında yer aldığı için sık sık ziyaret edilen bir plajdır Pamucak Plajı. Gebekirse Gölü Mili Parkı sınırları içerisinde yer alan plaj, 5 km uzunluğundaki sahili ile pek çok yerli ve yabancı turistin gözdesidir. Mavi bayrağa sahip olan Pamucak Plajı, yumuşacık bir kuma ve sığ bir denize sahiptir. Aynı zamanda içerisinde ihtiyacınız olan her şey mevcuttur.
- Adres: Ahmetbeyli, 35920 Selçuk/İzmir
- Çalışma saatleri: 7/24
- Giriş ücreti: Ücretsiz
- Yol tarifi al >
30. Jade Beach Club
Burası neresi? Kuşadası ilçesinin Yılancı Burnu Plajı’nda yer alan Jade Beach Club, ince kumları ve masmavi denizi ile sıklıkla tercih edilen plajlardan biridir. İçerisinde oyun alanlarının bulunuyor olması, çocuklu aileleri mest ediyor. Sabahları beach club olarak hizmet veren bu mekan, akşam saatlerinde ise gece kulübü olarak hizmet veriyor.
- Adres: Kadınlar Denizi, Yılancı burnu Mevkii, 09400 Kuşadası/Aydın
- Çalışma saatleri: 09.00 – 18.00
- Telefon: 0256 612 72 20
- Web sitesi
- Yol tarifi al >
31. Sensation Beach Club
Burası neresi? Yine sabah saatlerinde beach club, akşam saatlerinde ise gece kulübü olarak hizmet veren Sensation Beach Club, nezih mekanlardan biridir. İnce kumlardan oluşan plajın denizi, sığ, temiz ve berraktır. İçerisinde yer alan bar ve mutfak kısımlarından, en ünlü kokteyllerin ya da en lezzetli yemeklerin tadına bakabilirsiniz.
- Adres: Altınkum, Yalı Cd., 09270 Didim/Aydın
- Çalışma saatleri: 22.30. 05.00
- Giriş ücreti: 20₺
- Yol tarifi al >
32. Artemis Beach Club
Burası neresi? Yukarıda bahsettiğimiz yerler gibi sabah beach club, akşam ise gece kulübü hizmeti veren Artemis Beach Club, tercih edebileceğiniz bir diğer popüler mekandır. İnce kumu, masmavi ve berrak denizinin yanı sıra mekanın bahçesine, restoran ve cafesine, çocuk oyun alanına bayılacaksınız.
- Adres: Karaova Mahallesi, Artemis Sitesi, 09400 Kuşadası/Aydın
- Çalışma saatleri: 09.00 – 02.00
- Telefon: 0505 722 80 39
- Web sitesi
- Yol tarifi al >
33. Güvercinada Halk Plajı
Burası neresi? Belediye tarafından işletilen Güvercinada Halk Plajı, merkeze yürüme mesafesinde olduğu için sık sık tercih ediliyor. Denizinin temiz ve berrak olmasının yanı sıra Güvercinada manzarasına eşlik etmesi de birçok kişiyi memnun ediyor. Denize sıfır ahşap iskelesi ile tatilcilerin gözdesi olan plaj, aynı zamanda mavi bayrak ödüllüdür.
34. Güzelçamlı Plajı
Burası neresi? Kuşadası’nın en sakin ve en huzurlu plajı olan Güzelçamlı Plajı, tertemiz ve berrak bir denize hakimdir. Hem sahili hem denizi kumlu olan bu plaj, özellikle gün batımında harika manzaralara imza atıyor. Aynı zamanda içerisinde ihtiyacınız olan her şey mevcut. Sessiz, sakin ve huzurlu bir gün geçirmek istiyorsanız adres belli!
- Adres: Davutlar, Cengiz Topel Cd., 09430 Kuşadası/Aydın
- Yol tarifi al >
35. Venüs Plajı
Burası neresi? Gün doğumu ve gün batımını en iyi şekilde izleyebileceğiniz yerlerden biri olan Venüs Plajı, özellikle canlı müzik ortamı için çok sık ziyaret ediliyor. Tertemiz ve berrak denizi, incecik kumları, düzenli ve temiz işletmesi ile oldukça iyi bir yer olan plaja, mutlaka gitmelisiniz.
- Adres: Davutlar, Sevgi Yolu, 09430 Kuşadası/Aydın
- Yol tarifi al >
-Kaplıcalar
36. Radon Termal Kaplıca Kür Merkezi
Burası neresi? Davutlar bölgesinde yer alan ve ziyaretçilerine günübirlik kür tedavileri veren Radon Termal Kaplıca Kür Merkezi, 3 adet termal havuz ve 20 yatak kapasiteli 8 odaya sahiptir. Kaplıca suyunun, romatizmal hastalıklara, eklem hastalıklara, bel ağrısına, nörolojik rahatsızlık ve yumuşak doku hastalıklarına iyi geldiği biliniyor.
- Adres: Davutlar Mah, Termal Sk. No:27, 09430 Kuşadası/Aydın
- Telefon: 0256 657 11 05
- Web sitesi
- Yol tarifi al >
37. Alangüllü Kaplıcası
Burası neresi? Aydın’ın Germencik ilçesinin Bozköy Köyü sınırlarında yer alan Alangüllü Kaplıcası, ilçeye 12 km uzaklıktadır. İlçe merkezinden kalkan dolmuşlar ile kolaylıkla ulaşım sağlayacağınız bir yer olan kaplıcada, iki farklı kaynak yer alıyor. Bunlardan biri, içerisinde kükürt yer aldığı için Kükürtlü Kaynak ismini alan bölgedir. Diğeri ise Çelikli Kaynak’tır.
Neden gitmeliyim? Hem banyo uygulamaları hem de içme kürü olarak kullanılan termal kaplıca suları, romatizma ve sinir hastalıklarına, kadın hastalıklarına, mide, karaciğer ve idrar yolları iltihaplanmalarına iyi geldiği biliniyor. Buraya geldiğinizde; kaplıca içerisinde 100 yatak kapasiteli bir tesisin ve çevresinde otel ve pansiyonların yer aldığını söyleyelim.
38. Salavatlı Kaplıcası
Burası neresi? Sultanhisar ilçesinin Salavatlı beldesinde, Der İçi mevkiinde yer alan Salavatlı Kaplıcası, belediyeye ait bir kaplıcadır. Bu termal tesisin, sadece yaz aylarında iki ay çalıştığını belirtelim. Ayrıca kaplıca suyunun kükürtlü olduğunu ve romatizma ve cilt hastalıklarına iyi geldiğinin de altını çizelim.
39. Davutlar Termal Kaplıcası
Burası neresi? Davutlar beldesi, Davutköy mevkiinde yer alan Davutlar Termal Kaplıcası, Davutlar’a 3 km, Kuşadası’na 17 km, Aydın’a ise 70 km mesafede bulunuyor. Kaplıca suyunun, romatizma, stres, damar sertliği, siyatik, artroz, osteoporoji, spendiyaloz, vitiligo, egzama, saç dökülmesi ve kısırlık gibi hastalıklara iyi geldiği biliniyor. Altmış beş oda yüz kırk yatak kapasiteli tesis içerisinde; ikisi kapalı biri açık olmak üzere üç termal havuz, iki sıra banyo, iki yüzme havuzu yer alıyor.
*Doğa İçinde Gezilecek Yerler
-Yeşil Alanlar ve Parklar
40. Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı
Burası neresi? En ilginç ve en büyüleyici doğal alanlardan biri olan Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı, Kuşadası ve Söke ilçeleri arasında konumlanıyor. Dilek Yarımadası 1966 yılında, Büyük Menderes Deltası ise 1994 yılında milli park statüsünü kazanmış olup, her yıl binlerce yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapar. İçerisinde pek çok farklı kuş, bitki ve memeli türüne yer veren milli park, 27 bin 675 hektarlık bir alana sahiptir. Aynı zamanda iki farklı bölgeden giriş yapabileceğinizi de hemen belirtelim: Dilek Yarımadası’na Kuşadası’nın Güzelçamlı Mahallesi’nden, Büyük Menderes Deltası’na ise Söke ilçesinden ulaşım sağlayabiliyorsunuz.
Dilek Yarımadası’nda; 36 tür memeli, 42 tür sürüngen ve 45 farklı deniz canlısı, Büyük Menderes Deltası’nda ise; 256 adet kuş türü yer alıyor. İçerisinde sadece nesli tükenmekte olan kuşlara değil, aynı zamanda Avrupa’da en nadir görülen memeli türlerine de yer veriyor. Bunun dışında; yaban domuzu, çakal, sırtlan, sığır, at ve alageyik gibi daha pek çok hayvan çeşidine bu parkta rastlayabilir ve 804 adet bitki türünün de yer aldığını görebilirsiniz.
Neden gitmeliyim? Üç adet seyir terasına sahip olan milli parktan, Yunanistan’ın Samos Adası’nı, Olukludere Kanyonu’nu, Kuşadası’nı ve Dilek Dağı’nın müthiş manzarasını seyredebilirsiniz. Ayrıca foto safari, olta balıkçılığı, kuş gözlemciliği, dağ bisikleti turları, jeep safari, at safari, ATV safari, yürüyüş ve yüzme gibi aktiviteler de yapabilirsiniz. Aydın gezilecek yerler listenizde kesinlikle Dilek Yarımadası yer almalı ve yemyeşil doğasını, muhteşem atmosferini ve eşsiz manzarasını yakından tatmalısınız.
- Çalışma saatleri: 08.00 – 16.30
- Telefon: 0256 646 10 79
- Yol tarifi al >
41. Tavşanburnu Tabiat Parkı
Burası neresi? Yalıköy’de yer alan Tavşanburnu Tabiat Parkı, ağaçlarla çevrelenmiş yolları, piknik ve kamp alanları, doğal güzelliği ve eşsiz manzarası ile neredeyse herkesin ilgi odağı oluyor. Didim Belediyesi tarafından işletilen tabiat parkı, birçok farklı ağaç ve hayvan türüne ev sahipliği yapıyor. Özellikle kampçıların bir numaralı adresi olan parkta, her imkan ve olanak mevcut. Elektrik kullanım hizmetleri, market, kafeterya, tuvalet ve duş gibi daha birçok hizmet yer alıyor. Kendi çadırınız ve karavanınız ile gelip konaklayabileceğiniz gibi, isterseniz belediyenin kamp çadırlarını da kiralama imkanına sahipsiniz.
Neden gitmeliyim? Burada; piknik veya kamp yapabilir, alanda yer alan voleybol sahasında arkadaşlarınızla saatlerce oyun oynayabilir, trekking yapabilir, fotoğraf çekebilir, müzik dinleyebilir, kitap okuyabilir veya denizde yüzebilirsiniz. Sessiz, sakin ve huzur dolu bir gün geçirmek isteyenlerin vazgeçilmez adresi olan Tavşanburnu Tabiat Parkı, hem stresinizi atmanızı hem de tüm gün kafa dinlemenizi sağlayacak bir yerdir. Gelin ve mükemmel bir gün geçirmenin keyfini yaşayın!
- Adres: Didim Güllübahçe Yolu, 09270 Yalıköy/Didim/Aydın
- Çalışma saatleri: 7/24
- Telefon: 0312 207 50 00
- Yol tarifi al >
42. Aytepe Barış Parkı
Burası neresi? Altınkum sahilinden yürüyüşe çıktığınızda, küçük bir tepe üzerine kurulu Aytepe Barış Parkı karşınıza çıkacak. İsmini meydanda yer alan Barış Heykeli’nden alan parkta, banklarda oturarak manzaranın tadını çıkarabilirsiniz. Ama ne manzara! Solda Altınkum, sağda Bodrum…
Neden gitmeliyim? Parkta, her yıl dünya barış günü olan 1 Eylül’de, ”Didim Barış Festivali” düzenlenmekte olup, bu festival kapsamında yürüyüşler, konserler ve halk oyunları gibi etkinliklere yer verilir. Aynı zamanda Leros ve diğer Yunan Adaları’ndan da misafirlerin geldiğini ve çok güzel bir şekilde ağırlandığını ekleyelim.
- Adres: Çamlık, Yalı Cd., 09270 Didim/Aydın
- Yol tarifi al >
-Koylar
43. Aydınlık Koyu
Burası neresi? Dilek Yarımadası Milli Parkı giriş kapısının 5 km ilerisinde yer alan Aydınlık Koyu, 800 metre uzunluğundaki plajı ile parkın en uzun plajlarından birine sahiptir. Tertemiz ve masmavi suyunda denize girip rahatça yüzebileceğiniz Aydınlık Koyu, günübirlik bir tesis olarak misafirlerini ağırlıyor. Koyun içerisinde; şezlong, şemsiye, havlu, duş ve tuvalet gibi hizmetler, bir kır gazinosu ve bir satış büfesi yer alıyor.
- Adres: Güzelçamlı, 09430 Kuşadası/Aydın
- Yol tarifi al >
44. İçmeler Koyu
Burası neresi? Dilek Yarımadası Milli Parkı giriş kapısının 300 metre ilerisinde yer alan İçmeler Koyu, milli parkın birinci koyudur. Tertemiz denizi ve bakir kalmış doğasıyla fazlasıyla beğeni toplayan koy, 600 metre uzunluğunda bir plaja sahiptir. Sık çamlık alanlarla çevrili olan koyda, günübirlik bir tesis alanı yer alıyor ve bu tesislerde bir kır gazinosu bulunuyor. Bunun dışında ihtiyaç duyacağınız her şey bu koyda mevcut.
- Adres: Güzelçamlı, 09430 Kuşadası/Aydın
- Yol tarifi al >
45. Akvaryum Koyu
Burası neresi? Akvaryum Koyu, Didim Polis Moral Kamp ve Eğitim Merkezi’nin yakınlarında yer alıyor. Yürüyerek ulaşmanız zor olacağı için, ya özel aracınızla ya da tekne turları ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Eğer iki seçenekte size uymuyorsa, İnönü Bulvarı yönünde hareket eden minibüsleri kullanarak ulaşım sağlayabilirsiniz.
Neden gitmeliyim? Sakin ve sığ bir denize sahip olan Akvaryum Koyu, içerisinde yaşayan deniz canlıları açısından oldukça zengindir. En sevilen koylardan biri olan Akvaryum Koyu’nun turkuaz rengi sularında yüzerken, adeta bir akvaryumun içerisinde yüzüyormuş hissine kapılacaksınız. Denizin dibinin tamamen kum ve temiz olması da sizi mest edecek ve sanki balıklarla dans ediyormuş gibi bir havaya bürüneceksiniz.
- Adres: Altınkum, 09270 Didim/Aydın
- Yol tarifi al >
46. Manastır Koyu
Burası neresi? Didim’in en güzel ve en önemli koylarından biri olan Manastır Koyu, yerli ve yabancı pek çok turistin mutlaka uğradıkları bir koydur. Özellikle her geçen yıl daha da artan bir kitleye sahip olan koya, arazi araçları ile gitmenizde fayda var. Koya giden yolun bozulduğunu ve arazi araçları dışında zorluk çekeceğinizi belirtelim. Ancak araçla belli bir noktaya gelip park etmek zorunda kalacak ve uzun bir patika yoldan yaklaşık 15 dakika yürüdükten sonra buraya ulaşacaksınız.
Neden gitmeliyim? Denize girmek için mükemmel noktalardan biri olan Manastır Koyu, içerisinde bir manastıra yer vermesiyle de tarihi açıdan önemini korumaktadır. Koyun çevresinde yer alan otel ve pansiyonlarda dilediğiniz gibi konaklayabilir ve içerisinde yer alan işletmeden ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. Bir şeyler yiyip içebilir ya da şezlong ve şemsiye kiralayabilirsiniz.
Uyarı! Manastır Koyu’nda çadır kurmanın ve ateş yakmanın yasak olduğunu unutmayın. Ayrıca bazı zamanlarda deniz rüzgarlı ve dalgalı olduğu için dikkat etmenizde fayda var.
- Adres: Çamlık, 09270 Didim/Aydın
- Çalışma saatleri: 7/24
- Yol tarifi al >
47. Cennet Koyu
Burası neresi? Martı Sitesi’nin hemen yanında bulunan Cennet Koyu, bakir kalmış güzelliklerden olduğu için oldukça temiz ve sakin bir yerdir. Didim merkeze oldukça yakın bir konumda yer alan koya, ulaşım da kolaydır. Ancak herhangi bir toplu taşıma ile gidilmediğini ve özel aracınız veya yürüyerek gidildiğini belirtelim.
Neden gitmeliyim? Koyun içerisinde yer alan işletmeden, duş, tuvalet, cafe, şemsiye ve şezlong gibi ihtiyaçlarınızı karşılayabiliyorsunuz. Berrak ve dalgasız bir deniz, kumlu bir zemin, ılık bir su ve sakin bir koy… Yeşil ve mavinin tonlarını bir arada yakalayacağınız bir yer olan Cennet Koyu, tam kafa dinlemelik ve keyif yapmalık bir koydur.
- Adres: Efeler, 09270 Didim/Aydın
- Çalışma saatleri: 08.00 – 22.00
- Yol tarifi al >
48. Akademi Koyları
Burası neresi? Didim Polis Moral Kamp ve Eğitim Merkezi içerisinde yer alan Akademi Koyları, tam 8 ayrı koya ev sahipliği yapıyor. Ancak bunlardan sadece 3, 4, 5 ve 7 olarak numaralandırılan koyları kullanabiliyorsunuz. Birbirinden güzel ve temiz olan bu koylara, belli bir miktar ücret ödeyerek giriş yapıyorsunuz ve sonrasında tüm imkanlardan faydalanabiliyorsunuz.
Neden gitmeliyim? Duş, tuvalet, cafe, market ve restoran gibi hizmetlerin yer almasının yanı sıra harika bir manzaraya sahip olması da sizleri fazlasıyla etkileyecek. Ayrıca denizi o kadar berrak ve temiz ki koyun dibindeki balıkları net bir şekilde görebiliyorsunuz.
- Adres: Altınkum, Aydın Cd., 09270 Didim/Aydın
- Çalışma saatleri: 7/24
- Web sitesi
- Yol tarifi al >
49. Kavaklıburun Koyu
Burası neresi? Dilek Yarımadası’nın, 1 kilometrelik kıyısıyla en uzun plajına sahip olan Kavaklıburun Koyu, bir diğer adıyla da bilinen Kalamaki Koyu, milli park giriş kapısının 9 km içerisinde yer alıyor. Temiz ve berrak görüntüsüyle gelenleri büyüleyen koyda; duş, tuvalet, şezlong ve şemsiye gibi ihtiyacınız olan her şey mevcut.
Neden gitmeliyim? İsmini içerisinde bulunan kavak ağaçlarından alan koy, yemyeşil doğası ve el değmemiş tabiatı ile kesinlikle Aydın gezilecek yerler listenizde olmalı! Ayrıca burada kamp, piknik ve doğa yürüyüşleri gibi aktiviteler de yapabilirsiniz.
- Adres: Güzelçamlı, Milli Park Cd., 09430 Kuşadası/Aydın
- Yol tarifi al >
50. Karasu Koyu
Burası neresi? Dilek Yarımadası Milli Parkı giriş kapısının 11 km ilerisinde, en uç noktasında yer alan Karasu Koyu, diğer koylar gibi birçok imkana sahiptir. Berrak ve tertemiz suyuyla oldukça popüler olan koya, ilk girdiğinizde çakıl taşları sizleri karşılıyor. Ancak bu çok uzun sürmüyor, çünkü ayağınız bir anda kuma değiyor! 🙂
- Adres: Güzelçamlı, Milli Park Cd., 09430 Kuşadası/Aydın
- Yol tarifi al >
51. Martı Koyu (Martı Sitesi)
Burası neresi? Martı Sitesi’nin hemen önünde yer alan Martı Koyu, halka açık olduğu için sık sık tercih ediliyor. Akvaryuma benzeyen denizi ile bilinen koy, oldukça sığ olduğu için hem çocuklu ailelerin hem de yüzme bilmeyenlerin hoşuna gidiyor.
- Adres: Altınkum, Martı Sitesi, 09270 Didim/Aydın
- Yol tarifi al >
52. Mesut Tatil Köyü
Burası neresi? Asıl adı Samokollunun Boğaz olan bu koy, Mesut Tatil Köyü içerisinde yer aldığı için halk arasında zamanla bu ismi almıştır. İki ayrı kısma sahip olan koy, daha çok site sakinleri tarafından tercih ediliyor. İçerisinde yer alan çay bahçesinden ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğinizi unutmayın! Ayrıca denizinin sığ olması da ziyaretçileri sevindirecek türden.
- Adres: Efeler, 09270 Didim/Aydın
- Yol tarifi al >
53. İmbat Koyu
Burası neresi? İmbat Sitesi’nin hemen önünde yer alan İmbat Koyu’na, Mesut Tatil Köyü’nü geçtikten sonra ulaşım sağlıyorsunuz. Genellikle site sakinleri tarafından kullanılan koy, oldukça sığ bir denize sahiptir. Bu nedenle çocuklu aileler ve yüzme konusunda endişesi olanların daha sık tercih ettiğini söyleyebiliriz.
- Adres: Çamlık, 09270 Didim/Aydın
- Yol tarifi al >
54. Venosa
Burası neresi? Venosa Otel’in önünde yer alan koy, ziyaretçiler tarafından yoğun ilgi görüyor. Koy, halka açık olsa da şemsiye, şezlong ve iskele gibi hizmetlerden sadece otelin müşterileri yararlanabiliyor.
- Adres: Altınkum, İnönü Blv. No:4, 09270 Didim/Aydın
- Telefon: 0256 835 35 00
- Web sitesi
- Yol tarifi al >
55. Dalyanaki Koyu
Burası neresi? Fevzipaşa mevkiinde, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Sosyal Tesisleri’nin hemen yanında yer alan Dalyanaki Koyu, doğal bir liman görevi görür. Günübirlikçilerin ve kampçıların adresi olan koy, aynı zamanda kış aylarında dalgadan kaçan teknelerin sığındıkları bir yer olarak biliniyor. Sessiz, sakin ve huzur dolu bir gün geçirmek istiyorsanız, burayı tercih edebilirsiniz.
-Adalar
56. Saplı Ada
Burası neresi? Akbük ilçesinin Akbük Körfezi’nde yer alan Saplı Ada, Didim ve Akbük’ün simgesi haline gelmiş yerlerden biridir. Çok eski tarihlerde, Ege Denizi’nde oldukça büyük bir volkan patlaması yaşanmış ve patlamanın etkisi ile etrafa küller saçılmış. İşte bu küllerin birikmesiyle meydana gelmiştir Saplı Ada. Günümüzde ise, adanın yapısında hala bu kül tabakasına rastlamanız mümkün.
Neden gitmeliyim? Adaya tepeden bakıldığında kimine göre kaşığa, kimine göre de bir cezveye benzer. SİT alanı olarak koruma altına altınan adaya, sular çekildiği zaman, denizin içinden ya da 100 metrelik çakıllı yoldan yürüyerek ulaşım sağlayabilirsiniz. Hatta buradan 10 çakıl taşı toplayanın ömrünün 10 yıl uzadığına dair rivayetler vardır.
- Adres: Adnan Menderes, 09295 Didim/Aydın
- Yol tarifi al >
57. Panayır Adası
Burası neresi? Sadece teknelerle ulaşımı sağlanan Panayır Adası, bir diğer adıyla da bilinen Ziraat Adası, mutlaka gidilmesi gereken yerlerin başında geliyor. Adanın içerisinde; Rumlardan kalma bir kilise, kilisenin yanında betonarme bir bina, bu ikisini çevreleyen bir avlu duvar, bir kuyu ve adanın tam ortasında ise bir fener yer alıyor.
Eğer kendi tekneniz yoksa, arkadaşlarınız veya aileniz ile birlikte bir tekne kiralayabilirsiniz. Bunun dışında ise, Altınkum iskelesinden kalkan tekne turlarına katılarak da adayı keşfe çıkabilirsiniz. Ancak turlara katıldığınızda, adayı gezebilmek için ne yazık ki vaktiniz olmuyor. Adanın önünde kısa bir mola verdiğinde, siz de denize girerek keyifli dakikalar yaşayabilir ve bu durumu unutabilirsiniz. 🙂
-Göller
58. Bafa Gölü
Burası neresi? Ege Bölgesi’nin en büyük gölü olma özelliğine sahip olan Bafa Gölü, Aydın ve Muğla sınırları arasında yer alıyor. Eski tarihlerde Ege Denizi’ne açılan bir körfez olan Bafa Gölü, 1989 yılında sit alanı, 1994 yılında ise tabiatı koruma alanı olarak ilan edilmiştir. Bölgenin en huzurlu ve en doğal alanlarından biri olan göl, çeşitli sayıda bitki ve hayvan türlerini bünyesinde barındırıyor. Zeytin ve çam ağaçları ile birlikte gölde; 261 kuş, 22 sürüngen ve 19 memeli çeşit yer alıyor.
Neden gitmeliyim? Tüm özellikleri ile doğa tutkunlarını fazlasıyla cezbeden bu göl, aynı zamanda kuşların üreme alanıdır. Bafa Gölü içerisinde, kale ve manastırla kaplı adalar bulunuyor. Bunlardan sadece biri karada bulunuyor, diğerlerine balıkçı tekneleri ile ulaşım sağlıyorsunuz. Ayrıca gölün yakınlarında çoğu kimse tarafından bilinmeyen bir köy bulunuyor. Buraya kadar gelmişken Kapıkırı Köyü’ne uğramalı, gölde kano ile gezintiye çıkmalı ve tekne turlarına katılmalısınız.
- Adres: Ak-yeniköy, 09260 Didim/Aydın
- Çalışma saatleri: 7/24
- Telefon: 0312 207 50 00
- Yol tarifi al >
-Kanyonlar
59. Arapapıştı Kanyonu
Burası neresi? Denizli, Aydın ve Muğla sınırlarının kesiştiği bir noktada yer alan Arapapıştı Kanyonu, Aydın’ın Bozdoğan ilçe sınırlarında konumlanıyor. Aydın’a 90 km mesafede konumlanan Arapapıştı Kanyonu, bir diğer adıyla da bilinen İnceğiz Kanyonu, dünyanın 8. harikası olarak gösteriliyor. SİT alanı ilan edilerek korum altına kanyonun, isminin nereden geldiğine ve nasıl aldığına dair birçok rivayet vardır. Çeşit çeşit bitki örtüsü ve kuş türüne ev sahipliği yapan kanyonda, M.Ö 5. yüzyılda Pers döneminden kalma kaya mezarları, Roma ve Bizans kalıntıları ve mağaralar yer alıyor.
Neden gitmeliyim? Yerli ve yabancı birçok turistin akınına uğrayan kanyon, doğal oluşumu ve antik dönemin izleri ile oldukça popülerdir. Tarih ve doğanın birleştiği olağanüstü bir yer olan kanyonda, aynı zamanda Kemer Barajı’ndan kalkan tekne turlarına katılarak gezintiye çıkabiliyorsunuz. Yüksekliği 380 metre, uzunluğu 6 km ve kanal genişliği 12 metre olan kanyonda gezerken, sizlere balıkçıl kuşlar, karabataklar, dağ keçileri ve farklı kuş türleri eşlik ediyor. Aynı zamanda kanyonu manzarasını kuş bakışı seyretmek için, kesinlikle seyir terasına çıkmalısınız!
- Adres: Aydın Bozdoğan kemer Mah, 09764 Bozdoğan kemer mahallesi/Aydın
- Çalışma saatleri: 08.00 – 17.00
- Telefon: 0542 305 95 85
- Yol tarifi al >
60. Karabağlar Kanyonu
Burası neresi? Aydın’ın Karacasu ilçesine bağlı Karabağlar ve Aşağı Görle Köyü arasında yer alan Karabağlar Kanyonu, 2,5 km uzunluğundadır. Aşağı Görle Köyü’ndeki Görle Kanyonu ile birleşen sulu kanyon, Kemer Baraj Göleti’ne dökülmektedir. Başlangıçta derinliği az olan kanyonda ilerledikçe, derinlik 50 metreyi buluyor. Genişlik ise sadece bir insanın geçebileceği kadar daralıyor. Ayrıca kanyonda iple inilen 3 şelale de yer alıyor.
-Mağaralar
61. Zeus Mağarası
Burası neresi? Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı girişinde yer alan Zeus Mağarası, ismini Yunan mitolojisindeki gök tanrısı Zeus’tan alır. Kalkerli kayaçların yer altı suları tarafından aşındırılmasıyla meydana gelen mağara, tarihi bir değere sahip olduğu için mutlaka Aydın gezilecek yerler listenizde olmalı. Zaman içerisinde çöküntülerden dolayı obruğun içinde biriken suların oluşturduğu küçük bir gölette mağara içerisinde yer alıyor. Geldiğiniz zaman, bu gölette yüzüp serinleyebilir ve mağaranın mistik havasını soluyabilirsiniz.
Uyarı! Suyun derinliği kıyılarda 4-5 metre, kayaçların altına doğu ilerledikçe 8-10 metreyi buluyor. Bu nedenle burada suya girmek için yüzmeyi çok iyi derecede biliyor olmanız gerekmektedir. Çünkü kayaçların yer aldığı kısım, sadece dalgıçların girebileceği bir bölgedir. Ayrıca mağarayı gezerken, kaygan zemine dikkat etmeniz ve ona göre bir ayakkabı seçimi yapmalısınız.
- Adres: Güzelçamlı, 09430 Kuşadası/Aydın
- Çalışma saatleri: 7/24
- Yol tarifi al >
62. Sırtlanini Mağarası
Burası neresi? Aydın’ın Karacasu ilçe sınırlarında, Çamarası Mahallesi’nde yer alan Sırtlanini Mağarası, ilçeye 14 km, Afrodisias’a ise 10 km uzaklıkta konumlanıyor. Uzunluğu 450 metre olan mağaranın en derin yeri ise 40 metredir. Yaklaşık 4 metre sürünerek giriş yapıldıktan sonra büyük bir galeri halini alan mağarada, galerinin yüksekliği 1060 metredir. Galeride seramik parçaları görüldüğü için, mağaranın antik bir yerleşim yeri olduğu tahmin ediliyor.
63. Culin Mağarası
Burası neresi? Hem Akbük’ün manzarasına hem de Culin Mağarası’nın doğal güzelliğine şahit olmak istiyorsanız, Akbük Bozdoğanlılar Sitesi yanından küçük bir tırmanış yapmalısınız. Sonrasında bu güzelliklerle karşı karşıya kalacaksınız! 🙂 Halk arasında Kuşini, Güvercin ve Bardin olarak da adlandırılan Culin Mağarası, çoğu kişi tarafından bilinmediği için doğal kalmış nadir güzelliklerden biridir.
Neden gitmeliyim? Oldukça büyük bir açıklıkta yer alan mağazanın ağzı, yaklaşık 200-250 metre derinliğe sahiptir. Doğa yürüyüşü için ideal noktalardan biri olan mağarada, yosun tutmuş kayaları ve kırlangıçları yakından görebilir, yaz sıcaklarından kurtulmak adına bir nebze olsun serinleyebilirsiniz.
Uyarı! Taşlık ve kayalık zeminli ve ormanlık bir alandan yürüyerek ulaşım sağlayacağınız için, mağaraya bahar aylarında çıkmanızı tavsiye ediyoruz. Yaz aylarında gelmeyi düşünürseniz, sürüngenlere dikkat etmelisiniz. Ayrıca bir ekipmana sahip değilseniz ve bu işin eğitimini almadıysanız, mağaranın içerisine girmenizi tavsiye etmiyoruz. Yine de merak edenler için dikkat etmelerini söylüyoruz.
- Adres: Akbük, 09270 Didim/Aydın
- Çalışma saatleri: 7/24
- Yol tarifi al >
-Vadiler
64. Çine Vadisi
Burası neresi? Aydın’ın Çine ilçesinde yer alan Çine Vadisi, Aydın’a 37 km mesafede yer alıyor. Mitolojik hikayelerin dile dile dolaştığı ve doğal güzelliği ile oldukça ünlü olan Çine Vadisi, kamp yapmak için en ideal noktalardan biridir. Aynı ismi taşıdığı Çine Çayı ve çevresindeki zambaklar ise, vadinin yemyeşil doğasına ayrı bir güzellik katmaktadır.
Bir rivayete göre; Tanrıça Athena, bir gün Çine Çayı kenarında dolaşırken suda kendi yansımasını görür. Suda yanaklarının çok şişkin göründüğüne inanan Athena, çaldığı kavalı birden suya atar. Bir zaman sonra, kavalı Marsyas bulur ve zamanla Apollon’u kıskandıracak kadar iyi derecede çalmaya başlar ve kısa sürede ünlenir. Apollon ise Marsyas’a yarışma teklif eder ve yarışmanın hakemliğini de Kral Midas yapar. Marsyas’ın harika çalmasına ve hakemin çok beğenmesine rağmen, yarışmayı Apollon kazanır. Ancak durumu anlayan Apollon ikisine de kızar ve Marsyas’ı çok kıskanır. Bu nedenle Midas’ın kulaklarını eşşeğe çevirir ve Marsyas’ın da derisini yüzdürür. Verdiği cezadan pişmanlık duyunca da, Marsyas’ın bedenini ırmağa çevirir. İşte günümüzde bu ırmak Çine Çayı olarak biliniyor.
-Dağlar
65. Latmos Beşparmak Dağları
Burası neresi? Muğla ve Aydın sınırları içerisinde yer alan Beşparmak Dağları, antik adıyla da bilinen Latmos, milyonlarca yıllık kayaların ilginç görüntülerinden ve patika yollardan oluşuyor. Eski çağlarda ayin yürüyüşlerinin yapıldığı bu antik patikalar, M.Ö 8. yüzyıla kadar uzanan kaya resimlerinin olduğu mağaraya doğru çıkıyor. Patikadan devam ettikçe, Yediler Manastırı gibi birçok Bizans manastırına ve antik kalıntılara şahit olacaksınız. Aynı zamanda Beşparmak Dağları’nda; doğa turlarına katılabilir ve kamp yapabilirsiniz.
66. Madran Dağı
Burası neresi? Batısında Çine, güneydoğusunda Bozdoğan, kuzeydoğusunda Yenipazar, kuzeyinde Aydın Dalama kasabası yer alan Madran Dağı, 1792 metre yüksekliğe sahiptir. İsmini, dağın zirvesinde bulunan Madran Baba yatırından alan dağ, Aydın’ın en yüksek dağlarından biri olma özelliğini taşıyor. Fıstık çamı, kızılçam, karaçam, dağ karaağacı, akkavak ormanları ve makilikler dağın bitkisini oluşturuyor. Ayrıca Madran Dağı üzerinde ve eteklerinde yaklaşık 150 köy bulunuyor.
- Adres: İbrahimkavağı, 09500 Çine/Aydın
- Yol tarifi al >
-Yaylalar
67. Paşa Yaylası
Burası neresi? Aydın merkeze 25 km mesafede yer alan Paşa Yaylası, il merkezinin kuzeyindeki Cevizli Dağı’nda 1200 yükseklikte konumlanıyor. Kızılçam, karaçam ve ardıç ağaçlarından oluşan bitki örtüsüne hakim olan yayla, tertemiz havası ile insana huzur veriyor. Paşa Yaylası içerisinde; Aydın Belediyesi’nin işlettiği bir otel, eski yayla evleri, piknik ve kamp alanları yer alıyor.
- Adres: Karaköy/, 09000 Aydın Merkez/Aydın
- Yol tarifi al >
68. Kahvederesi Yaylası
Burası neresi? Karacasu ilçesinin 3 km batısında bulunan Kahvederesi Yaylası, doğal güzellikleri, yayla evleri, çeşitli ağaç ve bitki türleri ile harika rotalardan biridir. Yayla turizminin en gözde yerlerinden biri olan ilçede, aynı zamanda daha çok yayla yer alıyor.
-Şelaleler
69. Dereağzı Şelalesi
Burası neresi? Nazilli’nin Pınarbaşı Mahallesi’nde yer alan Dereağzı Şelalesi, tatilcilerin mutlaka uğradıkları yerler arasındadır. Özellikle ilkbahar ve yaz aylarında görülmeye değer bir yer olan şelale, serinlemek için ideal noktalardandır.
*Çocuklar İçin Uygun Yerler
-Aqua Parklar
70. Adaland
Burası neresi? Kuşadası ilçesinin Çamlimanı mevkiinde yer alanı Adaland, her yaştan kesime hitap ediyor. Kaydırak, rafting, yunuslarla yüzme ve havuz gibi birçok aktivitelerin yer aldığı bu yerde; çocuklara göre ayarlanmış havuz, mantar duş, yüzen oyuncaklar, korsan gemisi, su canavarları ve küçük kaydıraklar yer alıyor. Çocuklara özel bu platformların dışında ise, yetişkinler için ilginç ve birbirinden farklı su kaydırakları, aktivite havuzları, jakuzi, spa ve masaj alanları yer alıyor.
Neden gitmeliyim? Dünyanın en uzun aile kaydırağı olan 406 metre uzunluğundaki Amazon Aile Kaydırağı, havada 360 derece tam tur atan Loop Pink & Loop Blue Kaydırağı, Slide & Fly, Freefall Kaydırağı, Kamikaze, Yamaç Kaydırağı, Tarantula ve Çılgın Nehir gibi daha birçok eğlenceye katılma şansı yakalayabilirsiniz.
- Adres: Çamlimanı Mevki, Kuştur Önü Yolu Cd. No:27, 09400 Kuşadası/Aydın
- Çalışma saatleri: 10.00 – 17.00
- Telefon: 0256 618 12 52
- Giriş ücretleri için tıklayınız.
- Web sitesi
- Yol tarifi al >
71. Tortuga Pirate Island Theme & Water Park
Burası neresi? Kuşadası Sahil Siteleri mevkiinde, Connect Atlantique Holiday Club bünyesinde yer alan Tortuga Pirate Island Theme & Water Park, 20 bin metrekarelik bir alandan oluşuyor. Korsan adası temalı olan bu su parkı içerisinde; korsan çocuk havuzu, mini çocuk havuzu, wipe-out aktivite havuzu, ahtapot yüzme havuzu, üç düşme havuzu ve sakin nehir olmak üzere toplamda 8 adet havuz ve 14 farklı su kaydırağı yer alıyor.
Neden gitmeliyim? Ayrıca Kids Club adlı bir özel alanda, çocuklara yönelik havuzlar, kaydıraklar ve çocuk oyun alanları bulunuyor. Tüm bunların dışında DJ performanslarının da gerçekleştiğini ekleyelim. Son olarak içerisinde yer alan cafe-restorandan bir şeyler yiyip içebilirsiniz.
- Adres: Karaova, Atlantique Holiday Club Akdeniz Yolu No:5, 09400 Kuşadası
- Çalışma saatleri: 10.00 – 18.00 **Pazartesi günleri kapalı.
- Telefon: 0256 633 13 22
- Giriş ücreti: 0-3 yaş: ücretsiz / 4-12 yaş: 75₺ / yetişkin: 90₺
- Web sitesi
- Yol tarifi al >
72. Aqua Atlantis
Burası neresi? Soğucak’ta Sahil Siteleri mevkiinde yer alan Aqua Atlantis, Risus Resort adlı otelin bünyesinde hizmet veriyor. İçerisinde; voleybol sahası, basketbol sahası ve mini Club olmak üzere üç bölüm yer alıyor. Havuzu ve küçük su kaydırakları ile Mini Club, çocuklara hitap ediyor. Bunun yanı sıra, fast food, tropic bar, pool bar, dondurma ve nargile gibi hizmetlerde yer alıyor. Ayrıca ister sadece su parkından yararlanın isterseniz de otelde konaklayın.
- Adres: Karaova, Mustafa Birden Sok. Sahil Siteleri 20/A, 09400 Kuşadası/Aydın
- Çalışma saatleri: Hafta içi: 07.00 – 18.00 / Hafta sonu: 09.00 – 15.00
- Telefon: 0256 633 10 10
- Web sitesi
- Yol tarifi al >
73. Didim Aqua Park
Burası neresi? Didim ilçesinin Mavişehir yolu üzerinde yer alan Didim Aqua Park, Türkiye’nin en büyük aqua parkları arasındadır. Beş bin kapasitelik bir alana sahip olan aqua park, 2005 yılında hizmete açılmıştır. Yerli ve yabancı birçok turist tarafından rağbet gören Didim Aqua Park içerisinde; farklı su kaydırakları, çeşit çeşit yüzme havuzları, çocuk havuzu, voleybol havuzu, trambolin, restoran, dinlenme alanları ve daha birçok olanak yer alıyor. Bunların dışında, köpük ve yağmur dansı gibi birçok etkinlik ve eğlence düzenleniyor.
- Adres: Mavişehir Yolu Üzeri, 09270 Didim/Aydın
- Çalışma saatleri: 10.00 – 18.00
- Telefon: (0256) 825 52 00
- Yol tarifi al >
*Aydın’a Yakın Gezi ve Tatil Yerleri
-Köyler / Tatil Beldeleri
74. Doğanbey Köyü
Burası neresi? Aydın’ın Söke ilçesine bağlı olan Doğanbey Köyü, eskiden bir Rum köyü olma özelliğine sahiptir. Rum ve Türk mimarisinin en güzel örneklerini yansıtan Doğanbey Köyü’nün ismi, o dönemlerde ”Domatia” olarak adlandırılıyordu. Zamanla Türklerin bölgeyi terk ederek 2 km uzağına taşınması sonucunda, ”Eski” ve ”Yeni” olmak üzere iki ayrı isimle anılmaya başlanmış.
Neden gitmeliyim? Dilek Yarımadası’nın güneyinde yer alan ve milli park sınırlarındaki tek yerleşim yeri olan Doğanbey Köyü, rengarenk çiçekler, bitkiler ve ağaçlarla çevrelenmiş yemyeşil bir doğaya hakimdir. Aynı zamanda tarihi yapılarıyla da gelenleri mest eden bu köyde, yürüyüş parkurlarında veya trekking alanlarında spor yapabilir ve dağ bisikleti turlarına katılabilirsiniz.
75. Akköy Köyü
Burası neresi? Söke yolu üzerinde yer alan Akköy Köyü, Didim’in en eski köylerinden biridir. Didim’e 17 km mesafede bulunan köye, toplu taşımaları kullanarak her yerden kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz. Çok eski zamanlarda Rum ve Türklerin bir arada yaşadığı bu köy, beyaz boyalı evleri ile adeta sizlere huzur verecek.
Neden gitmeliyim? Tarihi taş evleri, Akköy kütüphanesi, sanat galerisi, camisi, cafe ve çay bahçeleri ile harika ötesi bir yer olan Akköy’e, kesinlikle bir kez olsun uğrayın! Özellikle bir köy kahvaltısı yapmadan ve o meşhur gözlemelerinden yemeden sakın dönmeyin! Ayrıca köyün geçim kaynağı olan; zeytin, tütün, tarhana, balık, üzüm, incir, çilek, reçel, pekmez ve köy şarabını tatmadan ya da satın almadan eve döneyim de demeyin!
76. Güllübahçe Köyü
Burası neresi? Aydın’ın Söke ilçesinde yer alan Güllübahçe Köyü, eski bir Rum köyüdür. Çoğu kimse tarafından bilinmeyen bu köy, eskiden ”Gelebeç” olarak adlandırılıyordu. Köyde, Rumlar ağırlıklı olarak yaşarken, Türklerin yerleşmesiyle yavaş yavaş köy terk edilmeye başlanmıştır. Köyde yaşanan bir deprem sonrasında ise, köy tamamen terk edilmiş ve hemen aşağısına yeni bir köy kurularak ismine Güllübahçe denilmiş.
Neden gitmeliyim? Zamanla yeniden canlanan köy, özellikle bahar aylarında zakkum ağaçlarıyla renklenerek bambaşka bir görünüme kavuşuyor. Taş evlerin bulunduğu sokaklarda yürüyüşe çıkacağınız gibi, köydeki yıkık kiliseye de gidip görebilme imkanına sahipsiniz.
77. Kuşadası
Burası neresi? Türkiye’nin en büyük üçüncü limanı olma özelliğine sahip olan Kuşadası, aynı zamanda Aydın’ın en önemli turizm merkezlerinden biridir. Yaz aylarında artan nüfusuyla tatilcilerin bir numaralı gözdesi olan Kuşadası’nda, birçok yerleşimin tarih öncesine dayandığına ve günümüze gelene kadar pek çok medeniyetin etkisi altında kaldığını söylemeliyiz. Binlerce yıllık tarihi ve nadir görülen doğal güzelliğinin yanı sıra, plajları, koyları, müzeleri, parkları, mağaraları ve daha birçok olanakları ile Kuşadası olağanüstü bir yerdir.
Neden gitmeliyim? Birbirinden farklı aktivitelere katılarak eğlencenin dibini yaşayacağınız Kuşadası’nda; Güvercinada Kalesi, Efes Antik Kenti, Meryem Ana Kilisesi, Kadınlar Plajı, Dilek Yarımadası Milli Parkı, Zeus Mağarası ve daha pek çok yeri gezi listenize eklemelisiniz. Birkaçına Aydın gezilecek yerler listemizde yer verdik. Ancak daha fazlasını öğrenmek için Kuşadası gezilecek yerler veya Kuşadası tarihi yerler başlıklı yazılarımızı incelemelisiniz. Ayrıca Kuşadası gece hayatı ya da Kuşadası yöresel yemekler adlı yazılarımıza da göz gezdirebilirsiniz.
78. Didim
Burası neresi? Menderes Nehri ile Bafa Gölü arasında, bir yarımada üzerinde yer alan Didim, Aydın’ın 98 km güneybatısında konumlanıyor. Batısı ve güneyi Ege denizi ile çevrili olan Didim’in, doğusunda ise Muğla bulunuyor. Aydın’ın en gözde ve en cazip turizm merkezlerinden biri olan Didim, koyları, plajları ve doğal güzelliği ile adeta cennet gibi bir yerdir. Konumu sayesinde de oldukça talep gören Didim, Kuşadası’na yakınlığı ile de sık sık tercih ediliyor.
Neden gitmeliyim? Didim’e geldiğinizde; Altınkum Plajı, Apollon Tapınağı, Akbük, Didim Milet Antik Kenti, Akköy, Priene Antik Kenti, Akvaryum Koyu, Bafa Gölü, Cennet Koyu, Martı Koyu, Saplı Ada ve Akademi Koyu gibi daha pek çok yeri ziyaret etmelisiniz. Bunların çoğuna Aydın listemizde yer verdik ancak daha detaylı bilgi için Didim gezilecek yerler veya Didim tarihi yerler adlı yazılarımızı incelemelisiniz. Ayrıca isteğinize göre Didim yöresel yemekler, Didim gece hayatı, Didim alışveriş noktaları ya da Didim’de nerede kalınır başlıklı yazılarımıza da göz gezdirebilirsiniz.
79. Nazilli
Burası neresi? Aydın’ın en büyük nüfusa sahip ikinci ilçesi olan Nazilli, aynı zamanda Ege Bölgesi’nin en eski yerleşim merkezlerinden birisidir. Aydın-Denizli karayolu üzerinde yer alan Nazilli, Aydın’a 46 km, Denizli’ye ise 81 km uzaklıktadır. Tarih boyunca pek çok farklı medeniyete ev sahipliği yapan bölgede, her beyliğin kendine ait izlerini görmeniz mümkün.
Neden gitmeliyim? Tarihi yapılarının yanı sıra doğal güzelliği ile de beğeni toplayan Nazilli’ye geldiğinizde; Arpaz Kulesi, Arpaz Beyler Konağı, Nazilli Etnografya Müzesi, Nazilli Uzun Çarşı, Dereağzı Şelalesi, Mastaura Antik Kenti, Nysa Antik Kenti ve Dokuzun Hamamı’nı ziyaret etmelisiniz.
80. Söke
Burası neresi? Eskiden deniz olan ve Büyük Menderes’in taşıdığı alüvyonlar ile ova haline gelen Söke, Aydın merkeze 48 km uzaklıkta yer alıyor. M.Ö 5 binli yıllara kadar uzanan tarihi geçmişe sahip olan Söke’de, Hititler başta olmak üzere Karialılar, İonialılar, Frigyalılar, Lidyalılar, Persler, Romalılar, Selçuklular ve Osmanlılar hakimiyet kurmuşlardır.
Neden gitmeliyim? Bu nedenle tarihi yapıları ile oldukça öne çıkan Söke’ye yolunuz düşerse; Karine Antik Kenti, meşhur Çarşamba Pazarı, Söke Ovası, Kemal Paşa Mahallesi, Magnesia Ad Maeandrum Antik Kenti, Priene Antik Kenti, Didyma Antik Kenti, Milet (Miletos) Antik Kenti ve Myus (Myos) Antik Kenti’ni ziyaret etmelisiniz.
81. Efeler
Burası neresi? Yaklaşık 289 bin kişilik nüfusuyla Aydın nüfusunun %26’sına sahip olan Efeler, Aydın’ın en büyük ve en kalabalık bir ilçesidir. Yazlık belde görüntüsüne nazaran daha çok şehir merkezi olan Efeler, Aydın gezisi sırasında tercih edebileceğiniz bir nokta olabilir. Burada pek çok ihtiyacınızı karşılayabilir, alışveriş yapabilir ve sokakları dolaşabilirsiniz.
*Ayrıca Didim, Efeler, Kuşadası, Söke ve Nazilli dışında Aydın’ın tam 17 ilçesinin bulunduğunu belirtmeliyiz. Bozdoğan, Çine, Buharkent, Germencik, İncirliova, Karacasu, Karpuzlu, Koçarlı, Köşk, Kuyucak, Sultanhisar ve Yenipazar’ı da Aydın gezi turunuza ekleyerek yeni yerler keşfedebilirsiniz.
-Turistik Şehirler
82. Muğla
Burası neresi? Türkiye’nin turizm cenneti olan Muğla, Akdeniz ve Ege Bölgesi arasında kalıyor. Yaz kış demeden birçok turistin akınına uğrayan ve her daim gezilip görülecek bir yer olan Muğla, zengin tarihi geçmişi ve doğal güzellikleri ile göz dolduruyor. Özellikleri tatil beldeleri ve çevresinde gezilecek yerleri ile kesinlikle ziyaret edilmesi gereken bir destinasyondur. Müzeleri, plajları, yaylaları, koyları, gölleri, şelaleleri, mağaraları ve daha birçok yeri ile herkesin gözdesidir.
Neden gitmeliyim? Muğla’ya geldiğinizde; Muğla Müzesi, Ölüdeniz, Kelebekler Vadisi, Sultaniye Kaplıcaları, Bodrum Tuzla Kuş Cenneti, Asar Dağı, Kabak Koyu, Ekincik Koyu, Cennet Adası, Köyceğiz Gölü ve Dalaman Çayı’na uğramayı unutmayın! Daha detaylı bilgi için Muğla gezilecek yerler ya da Muğla tarihi yerler adlı yazılarımızı inceleyebilirsiniz. Ayrıca Muğla kamp yerleri veya Muğla yöresel yemekleri adlı yazılarımıza da göz atabilirsiniz.
*Aydın Muğla arası mesafe 98 km’dir.
83. Manisa
Burası neresi? İzmir’den sonra Ege Bölgesi’nin en büyük ikinci şehri olan Manisa, tarih boyunca birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bu sebeple tarihi açıdan büyük bir öneme sahip olup, pek çok kültürü de bünyesinde barındırıyor. İzmir’e yakınlığından dolayı bir hayli gelişen Manisa, tarihi yerleri ve doğal güzelliğinin yanı sıra kaplıcaları, antik kentleri, kaleleri, camileri ve müzeleri ile mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerin başında geliyor.
Neden gitmeliyim? Buraya geldiğinizde; Spil Dağı Milli Parkı, Kula Peri Bacaları, Manisa Kalesi, Tarihi Kula Evleri, Turgutlu Seyir Tepe, Ağlayan Kaya, Kurşunlu Kaplıcaları, Sardes Antik Kenti ve Manisa Müzesi’ne uğrayabilirsiniz. Daha detaylı bilgiye ulaşmak için Manisa gezilecek yerler ya da Manisa tarihi yerler adlı yazılarımıza göz atabilirsiniz. Ek olarak Manisa yöresel yemekleri veyahut Manisa kamp yerleri adlı yazılarımızı da inleme şansı yakalayabilirsiniz.
*Aydın Manisa arası mesafe 137 km’dir.
84. İzmir
Burası neresi? Yalnızca tarihi yapıtlarıyla değil, aynı zamanda semtlerin kendi aralarında oluşturduğu farklı renklerin uyumuyla İzmir, Türkiye’nin en güzel şehirlerinden biridir. Anadolu Yarımadası’nın batısında ve Ege Denizi’nin kıyısında yer alan İzmir, sadece gezilecek bölgeleriyle bile size fazlasıyla seçenek sunar. Dünyanın en eski şehirlerinden biri olup, hem turistik hem de tarihi açıdan oldukça büyük bir öneme sahiptir.
Neden gitmeliyim? Ülkenin en kalabalık gezi noktalarından biri olan İzmir’e geldiğinizde; İzmir Saat Kulesi, Kordon, Konak Meydanı, Cumhuriyet Meydanı, Karşıyaka İskele Meydanı, İzmir Fuarı ve daha pek çok yeri ziyaret etmelisiniz. Daha kapsamlı bilgiye ulaşmak için İzmir gezilecek yerler veya İzmir’in tarihi yerleri adlı yazılarımızı inceleyebilirsiniz. Ek olarak; İzmir denizde girilecek yerler, İzmir’e yakın gezilecek yerler ve İzmir kamp alanları adlı yazılarımıza da mutlaka göz atmalısınız! Ayrıca İzmir’in yöresel yemekleri ve İzmir gece hayatı yazılarımızı da okuyabilirsiniz.
*Aydın İzmir arası mesafe 186 km’dir.
85. Denizli
Burası neresi? Anadolu Yarımadası’nın güneybatısında ve Ege Bölgesi’nin güneydoğusunda yer alan Denizli, Ege ile Akdeniz Bölgeleri arasında bir geçit görevi görmektedir. Türkiye’nin en büyük 15. şehri olan Denizli, her iki bölgede de toprağı bulunuyor. Geçmişten günümüze kadar pek çok farklı medeniyete ev sahipliği yapmış olan Denizli’de bu medeniyetlerden kalma tarihi eseleri görebilirsiniz.
Neden gitmeliyim? Denizli’ye geldiğinizde; Pamukkale Travertenleri, Bağbaşı Kent Ormanı, Karahayıt Kaplıcaları, Hierapolis Antik Kenti, Keloğlan Mağarası, Topuklu Yaylası, Tripolis Antik Kenti ve Ağlayan Kaya Şelalesi’ni ziyaret etmelisiniz. Daha kapsamlı bilgi elde etmek için Denizli’de gezilecek yerler veya Denizli’nin tarihi yerleri adlı yazılarımızı inceleyebilirsiniz. Aynı zamanda Denizli kamp yerleri, Denizli’nin yöresel yemekleri veya Denizli gece hayatı yazılarımızı da inceleme şansına sahipsiniz.
*Aydın Denizli arası mesafe 125 km’dir.
86. Balıkesir
Burası neresi? Marmara ve Ege Denizi’ne kıyısı bulunan Balıkesir, Türkiye’nin kuzeybatısında yer alıyor. Türkiye’nin en kalabalık 17. şehri olan Balıkesir, özellikle yaz aylarında daha fazla ziyaretçi ağırlamaktadır. Ödüllü sahilleri, masmavi koyları, yemyeşil parkları, antik kentleri, tarihi yapıları, müzeleri ve ilçeleri ile mutlaka gidilmesi gereken bir rotadır.
Neden gitmeliyim? Balıkesir’e geldiğinizde; Kapıdağ Yarımadası, Cunda Adası, Balıkesir Kuvayi Milliye Müzesi, Antandros Antik Kenti, Kaz Dağları, Kyzikos Antik Kenti, Balıkesir Saat Kulesi ve Gönen’e uğramalısınız. Daha detaylı bilgiye sahip olmak için Balıkesir gezilecek yerler ya da Balıkesir’in tarihi yerleri yazılarımızı inceleyebilirsiniz. Ayrıca Balıkesir kamp yerleri, Balıkesir’in yöresel yemekleri veya Balıkesir gece hayatı adlı yazılarımıza da göz atabilirsiniz.
*Aydın Balıkesir arası mesafe 295 km’dir.
87. Uşak
Burası neresi? Bir Yörük diyarı olan Uşak, tarih boyunca birçok farklı uygarlığın egemenliği altında kalmıştır. Günümüzde hala bu tarihi izleri taşıyan Uşak, zengin kültürü ve tarihi eserlerinin yanı sıra doğal güzellikleri ile de fazlasıyla öne çıkıyor. Çevresindeki komşu illeri sayesinde sık sık ziyaret edilen Uşak’a geldiğinizde; Ulubey Kanyonları, Taşyaran Vadisi, Karaağaç Göleti, Uşak Arkeoloji Müzesi, Hamamboğazı Kaplıcaları, Clandras Köprüsü, Atatürk ve Etnografya Müzesi’ne gitmelisiniz. Daha detaylı bilgiye sahip olmak adına Uşak’ta gezilecek yerler veya Uşak’ın tarihi yerleri adlı yazılarımızı okumalısınız. Ayrıca Uşak’ın yöresel lezzetleri yazımıza da göz atabilirsiniz.
*Aydın Uşak arası mesafe 217 km’dir.
*Alışveriş
88. Forum Aydın
Burası neresi? Aydın’ın en gözde alışveriş merkezi olan Forum Aydın 2018 yılında hizmete açılmıştır. Ünlü markaların yer aldığı mağazaları, restoranları, cafeleri, teknolojik ürünleri, sinema salonu ve eğlence alanları ile herkese hitap ediyor. Açık hava konseptli bir alışveriş merkezi olan Forum Aydın’da ihtiyacınız olan her şeyi kolaylıkla bulabilirsiniz.
- Adres: Merkez, Orta Mahalle, Müze Blv. No:1, 09010 Aydın Merkez/Aydın
- Çalışma saatleri: 10.00 – 22.00
- Telefon: 0256 218 14 00
- Web sitesi
- Yol tarifi al >
89. Novada Outlet Söke
Burası neresi? Aydın’ın Söke ilçesinde bulunan Novada Outlet, yine açık hava konseptine göre tasarlanmıştır. Giyimden aksesuara, mobilyadan elektroniğe, restoran ve cafeden eğlence dünyasına kadar her şeyi içerisinde barındırıyor.
- Adres: Atatürk, Aydın Cd. No:216, 09207 Söke/Aydın
- Çalışma saatleri: 10.00 – 23.00
- Telefon: 0256 512 88 00
- Web sitesi
- Yol tarifi al >
90. Bamboo AVM Nazilli
Burası neresi? Aydın’ın Nazilli ilçesinde yer alan Bamboo AVM Nazilli, ilçe merkezine 2 km, Aydın’a ise 48 km mesafede yer alıyor. Birbirinden güzel kahvaltılar, öğlen yemekleri ve akşam yemekleri yiyebileceğiniz restoran ve cafeleri, ünlü markalardan alışveriş yapacağınız mağazaları ve film severlerin kendilerini atabileceği sinema salonları ile geniş bir yelpazeye sahiptir.
- Adres: İstiklal, Denizli Aydın Yolu, 09800 Nazilli/Aydın
- Çalışma saatleri: 7/24
- Web sitesi
- Yol tarifi al >
91.Kuşadası AVYM
Burası neresi? Aydın’ın Kuşadası ilçesinde yer alan, Kuşadası AVYM, sadece alışveriş değil aynı zamanda sosyal ve kültürel etkinlikleri ile çok sık tercih ediliyor. Amfi tiyatro, Ege ve Akdeniz mimarisi ve peyzaj düzenlemeleri ile oldukça farklı bir imaja sahiptir.
- Adres: Yavansu, Yavansu Mah Karaova Sok, Yavansu Yolu Cd. 8/7 G-1, 09400 Kuşadası/Aydın
- Çalışma saatleri: 10.00 – 00.00
- Telefon: 0256 614 81 81
- Web sitesi
- Yol tarifi al >
*Tarihi Yerler
Binlerce yıllık geçmişi ile Aydın, birçok medeniyete ev sahipliği yaptığı için ”Uygarlık Vadisi” olarak adlandırılıyor. Geçmişte ”Tralleis” olarak bilinen Aydın’da, sayamayacağımız kadar antik kent ve tarihi yapılar yer alıyor. Kaleler, kuleler, manastırlar, höyükler, camiler, kervansaraylar, konaklar, hamamlar, türbeler, köprüler, külliyeler ve daha pek çok yapıya ev sahipli yapıyor. Dilerseniz bu yerler hakkında daha detaylı bilgiye Aydın tarihi yerler adlı yazımızdan ulaşabilirsiniz.
*Gece Hayatı
Aydın gece hayatı, şehir merkezi ve ilçelerine göre farklılık gösterir. Özellikle Kuşadası Bölgesi gece hayatı bakımından oldukça hareketli ve canlıdır. Gündüzleri plajlarda eğlenirken akşamları eğlence mekanlarında doyasıya vakit geçirebilirsiniz. Öneri olarak Kuşadası’nın Kaleiçi Barlar Sokağı’nı tercih edebilirsiniz. Kuşadası gibi Didim de gece hayatı açısından aktiftir. Aydın şehir merkezinde yer alan club, cafe ve bar gibi eğlence mekanlarını da tercih edebilirsiniz.Sizin için birkaç öneri verecek olursak; E-5 Cafe & Bar, Le Gramaphone, Blue & White Cafe, Çatı Cafe, Canlar Türkü Evi, Munzur Türkü Bar, Yeni Eski Cafe & Bar, Halil Abi Restoran ve Rıfat Bey Konağı Restoran’ı tercih edebilirsiniz. Ayrıca Aydın gece hayatı, Didim gece hayatı ve Kuşadası gece hayatı yazılarımızı inceleyerek, daha kapsamlı bilgiye ulaşabilirsiniz.
*Yapılacak Şeyler
-Turlar ve Geziler
- Akbük Tekne Turu
- Altınkum Tekne Turu
- Didim Tekne Turu
- Didim Tüplü Dalış Turu
- Didim Balık Avı Olta Turu
- Didim Aquapark Turu
- Didim Jeep Safari
- Didim At Safari
- Didim Quad Safari Turu
- Didim Hamam Turu
- Didim Mavişehir Turu
- Kuşadası: Cruise Limanı’ndan Efes Turunun Önemli Yerleri
- Kuşadası’ndan itibaren Şirince Köyü Turu
- Kuşadası: Efes Kıyı Gezi Turunun En İyisi
- Tam Gün İncil Efes Turu
- Kuşadası’ndan Efes Yarım Gün Turu
- Kuşadası’ndan Özel Esnek Efes Turu / Selçuk
- Efes, Şirince ve Pamukkale Turları
- Yarım Gün Küçük Grup Efes Turu
- Efes ve Artemis Tapınağı Kıyı Gezisi
- Kuşadası itibaren Bergama Turu
- 2 Saatlik Özel Tur
- Jeep Safari ve Tekne Turu Birleşik Turu
- Efes, Priene, Miltos ve Didyma Turu
- Milli Parkta Tam Günlük Cip Safari
-Yapmadan Dönme
- Birbirinden farklı muhteşem plajlarını ve koylarını ayrı ayrı ziyaret etmeden,
- Hem şehir merkezinde hem de ilçelerde yer alan müzelere gidip, yöre hakkında bilgi sahibi olmadan,
- Aydın ilçelerine tek tek uğrayıp, yeni yerler keşfetmeden,
- Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı’nı görmeden,
- Tavşanburnu Tabiat Parkı’nda kamp yapmadan,
- Bafa Gölü’nde kano gezintisine çıkmadan,
- Arapapıştı Kanyonu’nun manzarasını seyretmeden,
- Bilinmeyen mağaralarını keşfetmeden,
- Beşparmak Dağları’nda trekking yapmadan sakın dönmeyin!
*Şehir İçi Ulaşım
Aydın şehir içi ulaşımında; araç veya motosiklet kiralayabilir, dolmuş ve belediye gibi toplu taşıma araçlarını ve taksileri kullanabilirsiniz. Dolmuşlarda tam ücretin 2.25₺, öğrenci ücretinin ise 1.75₺ olduğunu söyleyelim. Belediye otobüslerinde Aykart’ı kullanmanız gerektiğini belirterek, kartı 5₺’ye satın alabileceğinizi ekleyelim. Tam ücret 2₺, öğrenci ücreti ise 1.75₺’dir.
Güzel ve ayrıntılı olmuş, ama bir eksik kalmış: NAZİLLİ ETNOGRAFYA MÜZESİ (Kültür ve Turizm Bakanlığından tescillidir)
Merhaba Osman bey
İçeriklerimize katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederiz
en yakın zamanda https://blog.biletbayi.com/aydin-tarihi-yerler.html/ yazımıza eklemiş olacağiz önerinizi.
Çok güzel ve çok faydalı bilgiler sunmuşsunuz. Az, öz ve pratik bilgiler. Teşekkür ederim.
Merhaba Sercan Bey; teşekkür eder keyifli okumalar dilerim. 🙂