İzmir Gezilecek Yerler Listesi | Görülmesi Gereken En Populer 105 Nokta!

*Hap Niteliğinde Bilgiler

İzmir hakkında: Türkiye’nin en güzel şehirlerinden biri olan Ege’nin incisi İzmir, Anadolu Yarımadası’nın batısında, Ege denizinin kıyısında konumlanmaktadır. Ülkemizde İstanbul ve Ankara’dan sonra en büyük üçüncü şehir olan İzmir, doğusunda Manisa, kuzeyinde Balıkesir, güneyinde ise Aydın ile sınır komşudur. Batıda Ege denizi ve Ege Adalarıyla çevrelenmiş olan İzmir’in nüfusu, 2019 yılı verilerine göre 4.367.251’dir. 8.500 yıllık bir geçmişe sahip olan ve aynı zamanda dünyanın en eski şehirlerinden biri olan İzmir’de hem tarihi hem de turistik bakımından gezip görülecek birçok yer bulunmaktadır.

İzmir kaç günde gezilir: İzmir’i tam anlamıyla gezmek istiyorsan 3-4 gününü bu harika şehre ayırman gerekiyor.

Ziyaret için en iyi zaman: Tipik Akdeniz İklimi’ne sahip olan İzmir yılın her mevsimi ziyaret edilebilir bir şehirdir. Lakin yine de İzmir seyahati için en popüler zaman aralığı Mayıs-Eylül arasıdır.

Müze Kartları: Türkiye’nin genelinde geçerli olan Müzekart ile İzmir’deki müzelerin birçoğuna giriş yapabilirsin. Bu kart ile müzelerin bir kısmına ücretsiz; bir kısmına ise indirimli fiyatlarla girebilirsin.

Havalimanı-merkez ulaşım: Bu konuda detaylı bilgi almak için: İzmir Adnan Menderes Havalimanı Ulaşım Rehberi

Ne Yenir: İzmir’de yemeden dönmemen gereken lezzetlerin başında tabi ki Boyoz geliyor. Bunu İzmir Köfte, Midye, Tulum peynir gibi yöresel lezzetler takip ediyor. Daha fazlası için İzmir’in Yöresel Yemekleri | 46 Efsane Lezzet

  • Kişi başı ortalama yemek fiyatı: 35-45 TL
  • Kişi başı ortalama kahve fiyatı: 10-15 TL

Ayrıca bakınız:

*İzmir Gezilecek Yerler Videosu

*En Popüler Yerler

– Simgesel Yapılar, Sembolik Yerler

1. İzmir Saat Kulesi 

Saat Kulesi, İzmir

Burası Neresi? 1901 yılında II. Abdülhamid’in Osmanlı padişahı olarak tahta çıkışının 25. yıl dönümünü kutlamak adına inşa edilmiş bir yapı olan Saat Kulesi, Konak Meydanı’nda, Valilik binasının karşısında yer alıyor. 25 metre uzunluğunda dört katlı bir yapı olan İzmir Saat Kulesi, Osmanlı saat kuleleri arasında, görünüş açısından en estetik ve en zarif kule olarak kabul ediliyor. Saat Kulesi, günümüzde İzmir’in en önemli ve en ilgi çekici simgeleri arasında gösteriliyor.

Neden Gitmeliyim? İzmir gezilecek yerler denildiğinde akla ilk gelen yerlerden biri Konak Meydanı ve meşhur Saat Kulesi’dir. İzmir’de 1974 yılında yaşanan 5,2 büyüklüğündeki depremde hasar almış ve depremin başlangıç anı olan 02.04’te saati durmuş olan kule, 2016 yılını takip eden iki yıl içerisinde yeniden restore edilmiş ve saati çalışır duruma getirilmiştir.

Kaçırmayın! İzmir’de Saat Kulesi önünde güzel bir hatıra fotoğrafı çektirmeyi unutma!

2. İzmir, Kordon 

İzmir, Kordon 

Burası Neresi? İzmirliler için en popüler buluşma noktalarından biri olan Kordon, Alsancak’ın kıyı şeridinde yer alıyor. Geçmişi 1850’li yıllara kadar dayanan Kordon boyu İzmir Limanı ile Cumhuriyet Meydanı arasındaki kıyı şeridini kapsıyor. Baharın müjdelenmesiyle cıvıl cıvıl bir atmosfere bürünen Kordon Boyu, üniversite öğrencilerinden, çocuklu ailelere, gençlerden, yaşlılara kadar her yaştan insanı içinde barındıran yoğun bir kalabalığa evini açıyor.

Neden Gitmeliyim? Kafeler, barlar, restoranlar, balık lokantaları, şık mağazalar, yemyeşil çim alanlar ve parklarla döşenmiş uzun bir sahil şeridinden oluşan Kordon Boyu, İzmir’de ‘Kordon’da buluşalım’ kalıbının yerleşmesine vesile olacak kadar popüler bir yerdir. Kordon bir dönemler, cumbalı, mermer merdivenli levanten evlerin, İzmir’e özgü sakız yalıların süslediği bir sahil şeridi olarak; çok eski dönemlerden itibaren İzmir’de hafta sonunun en bilindik noktası oluyor. Zira Kordon’da masmavi denizin, yemyeşil çimlerin ve görenleri kendine hayran bırakan İzmir manzarasının en güzel haliyle tadı çıkarılabiliyor.

Bunun yanı sıra Cumhuriyet Meydanı’nın hemen yanından hareket eden faytonlar, kordon boyunda gezintiye çıkmak için harika bir seçenek oluyor. Bu faytonlar yaz sezonu boyunca 23.00 sularına kadar hizmet veriyor. Çocuklu aileler için de mükemmel bir yer olan Kordon’da çocukların vakit geçirebilecekleri eğlenceli oyun parkları yer alıyor.

Kaçırmayın! Kordon boyunda gezintiye çıkmak için bisikletleri tercih edebilir, yürüyüş ve bisiklet için özel oluşturulmuş parkurlarda sahilin ve cıvıl cıvıl Kordon atmosferinin tadını çıkarabilirsin. İzmir Otogarı’ndan hareket eden 163 numaralı otobüsler vasıtasıyla, aktarmasız olarak İzmir’in incisi Kordon’a kolayca ulaşabilirsin. Gitmişken Kıbrıs Şehitleri Caddesi, Atatürk Evi Müzesi ve kordonun ilk iskelesi olan Pasaport İskelesi gibi turistik yapıları ve yerleri de görmek istersin diye buraya ekledim!

3. İzmir Agorası

İzmir Agorası

Burası Neresi? İzmir’de şehrin göbeğinde yer alan Agora, diğer adıyla Smyrna Agorası, Konak’ta Kemeraltı Çarşısı’nın hemen karşısında yer almaktadır. M.Ö. 4.yüzyılda, Hellenistik Dönem’de kurulduğu düşünülen Agora, 1932’de başlayan arkeolojik kazı çalışmaları sonucu ortaya çıkarılmıştır. Grekçede “toplanılan yer, kent meydanı, çarşı, pazar yeri” anlamlarına gelen Agora, Antik Çağ’da, ticari, sosyal, dini ve siyasi olayların, sanatsal etkinliklerin gerçekleştirildiği önemli noktalardı. Yapı olarak Devlet Agorası niteliğinde olan İzmir Agorası, İyon agoraları arasında en büyük olanıdır. Smyrna kazı çalışmaları İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin de desteğiyle devam etmektedir.

Neden Gitmeliyim? Diğer adıyla Smyrna Agorası, İzmir’in en meşhur yerlerinden biridir. Dolayısıyla İzmir denildiğinde akla ilk gelen simgesel destinasyonlar arasında yer almaktadır. Şimdiye kadar gerçekleştirilen kazılar sonucunda agora içerisinde sütunlardan, 1500 yıllık mezar kalıntılarına, su kanallarından 30 metre eninde, 160 metre uzunluğunda etkileyici bir bazilikaya kadar birçok tarihi kalıntıya ulaşılmıştır.

Bunlar arasında; Tanrıça Vesta kabartması, Zeus sunağı kabartmaları, Hermes, Eros, Herakles ve Dionysos heykelleri gibi nice kadın, erkek ve hayvan heykelleri, kabartma, figürin, taş, mermer, kemik, maden, cam ve pişmiş topraktan yapılmış olan tarihi eserler yer almaktadır. Bunun yanı sıra İzmir Agorası’nda, arkeolojik kazı çalışmaları sonucu, Roma Dönemi’nin yanında, Osmanlı dönemine ait birçok mezar kalıntısına da ulaşılmıştır.

Kaçırmayın! İzmir Agorası ile Konak Vapur İskelesi arasında yalnızca 10-15 dakika yürüme mesafesi bulunuyor.

  • Konum: Namazgah, Tarik Sari Sokağı No:29, 35240 Konak/İzmir
  • Tel: (0232) 483 51 17
  • Çalışma saatleri: Pazartesi 09.00-17.00 – Diğer günler: 08.30-19.30
  • Yol tarifi al >

4. Kemeraltı Çarşısı

Kemeraltı Çarşısı

Burası Neresi? Kökleri 1600’lü yıllara kadar dayanan Kemeraltı Çarşısı, İzmir denildiğinde akla ilk gelen simgesel yapılardan biridir. Kurulduğu dönemlerden bu yana önemli bir ticaret merkezi olarak hizmet veren çarşı, günümüzde de bu işlevini sürdürmeye devam ediyor. 5 kilometrelik geniş bir alan yayılan çarşıda, 15 bin iş yeri hizmet veriyor. Kemeraltı Çarşısı, İzmir’in Mezarlıkbaşı semti ile Konak Meydanı arasında yer alıyor.

Neden Gitmeliyim? İzmir gezilecek yerler listesinin ilk sıralarında yerini alan Kemeraltı Çarşısı, dünyanın en eski çarşılarından biri olarak tarihi önem taşıyor. Çarşı içinde 16.yüzyıl mimarisini yansıtan hanlar, hamamlar, camiler, çeşmeler ve tarihi dükkanlar yer alıyor. Kemeraltı Çarşı’sında genel anlamda; tarihi kahveciler, şerbetçiler, kuyumcular, gelinlikçiler, baharatçılar, tarihi restoranlar, hediyelik eşya dükkanları, işportacılar ve hazır giyim mağazaları hizmet veriyor. Ayrıca çarşı alanında 19 han ve 13 cami bulunuyor. Abacıoğlu Hanı ve Tarihi Kızlarağası Hanı ise Kemeraltı Çarşısı’nda ziyaret etmeniz gereken yerlerin başında geliyor.

Kaçırmayın! Kemeraltı Çarşısı’nda İzmir’in en meşhur midyecilerini bulabileceğin gibi İzmir’e özgü tatlardan biri olan akide şekerinin en lezzetlilerini tatma imkanı elde edebilirsin!

  • Konum: Konak, Anafartalar Cd. 35250 Konak/İzmir
  • Çalışma saatleri: 08.00-20.00 *Pazar kapalı
  • Yol tarifi al >

5. Konak Yalı Camii

Konak Yalı Camii

Burası Neresi? Tarihin önemli şahsiyetlerinden biri olan Katipzade Mehmet Paşa’nın eşi Ayşe Hanım tarafından 1755 yılında yaptırılan Konak Yalı Camii, mimari bakımından İzmir’in en zarif camilerinden biridir. Konak meydanında, Hükümet Konağı önünde yer alan cami, firuze çinilerle süslenmiş dış cephesi ve 18.yüzyıl Osmanlı mimarisini yansıtan yapısıyla İzmir’de gezilecek yerler listesine mutlaka eklenmeli!

Neden Gitmeliyim? Konak Meydanı’nda Saat Kulesi’nin hemen yanında yer alan Yalı Camii, klasik Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden biri olarak, İzmir’in tarihi dokusunu yansıtıyor. Söz konusu yapı, Katipzadeler ailesinin yabancılarla yakın ilişkiler kurmasından dolayı ‘İngiliz Ayşe Camii’ adıyla da anılıyor. Konak’a gitmişken 15 Mayıs 1919 yılında Yunanlar tarafından şehit edilen Hasan Tahsin anısına dikilen İlk Kurşun Anıtı’nı da yakından görebilirsin.

Kaçırmayın! Geçen zaman içinde tahrip olup çeşitli tadilat süreçlerinden geçen Yalı Camii, günümüzde Kütahya çinileriyle donatılmış dış cephesiyle göz dolduruyor.

  • Konum: Konak, İzmir Valiliği İç yolu No:4, 35250 Konak/İzmir
  • Yol tarifi al > 

6. Hisar Camii

Hisar Camii

Burası Neresi? İzmir’in simgesel yapılarından biri olan Hisar Camii, aynı zamanda şehrin en büyük ve en görkemli camisi olma ayrıcalığına sahiptir. Hisar Camii, Hisarönü bölgesi içinde, Kemeraltı Çarşısı ve Kızlarağası Hanı çevresinde yer alıyor. Yâkub Bey Camii ve Molla Yakup Camii adıyla da anılan Hisar Camii’nin Aydınoğulları’ndan Özdemiroğlu Yakup Bey tarafından 1592 yılında yaptırıldığı biliniyor. Üç mihraplı büyük bir cami olan Hisar Camii’nin ortasında, sekiz adet fil ayağı üzerinde duran merkezi büyük kubbe, yanlarda üçer büyük, arkada üç küçük ve son cemaat yerinde de yedi küçük kubbe ile tek şerefeli minare bulunuyor.

Yıllar içinde çeşitli tadilat süreçlerinden geçen caminin girişindeki kapıda yer alan “Ve Men dehalehu kane amina” yazıtı, kurulduğu günden bu yana altın varaklı pırıltısını kaybetmeden varlığını sürdürüyor. Yazıtta ki cümle ise “Bu kaleden içeri girdikten sonra, o kalenin içindeki adam emin olur!” anlamına geliyor. Yani bu camiye giren herkes güvende!

Neden Gitmeliyim? Klasik dönem Osmanlı cami mimarisinin başarılı örneklerinden biri olan Hisar Camii, şehrin simgesel yapılarından biri olduğu için mutlaka ziyaret edilmelidir. Zira cami içerisinde Türk sanat zevkinin en güzel örneklerinden olan, kalem işi süslemeler, hat sanatının inceliklerinin sergilendiği panoları ve bunun yanı sıra mihrap-minber işçiliğinin en zarif örneklerini yakından görebilirsin.

– Seyir ve Manzara Noktaları

7. Tarihi Asansör Binası

Tarihi Asansör Binası, İzmir

Burası Neresi? 1907 yılında Musevi bir iş adamı olan Nesim Levi (Bayraklıoğlu) tarafından inşa ettirilen Tarihi Asansör Binası, İzmir’in en gözde turizm noktalarından biridir. Tipik bir sokak asansörü özelliği taşıyan bu tarihi kule, birinden diğerine 155 basamaklı merdiven vasıtasıyla ulaşılan Mithatpaşa Caddesi ile Şehit Nihatbey Caddesi’nin zor ve yorucu ulaşımını hızlandırmak ve kolaylaştırmak amacıyla yaptırılmıştır. Nesim Levi’nin 58 metre yüksekliğindeki bu asansörü yaptırmasının ardındaki hikaye ise merak edenler için aşağıya eklendi bile!

Bir Hikaye! Asansör binasının yapımından evvel, merdivenlerin başladığı noktada oturan Devidas ailesinden dolayı ‘Devidas Merdivenleri’ olarak da anılan 155 basamaklı merdiven, o dönemler insanların ulaşım için kullanmak zorunda kaldığı meşakkatli bir yoldu. Günlerden bir gün Devidas ailesinin büyüğü olan merhum Devidas, merdivenleri çıktığı esnada düşerek ayağını kırar. Merdivenlerin bitiş noktasındaki konakta yaşayan Nesim Levi, bu olaya şahit olduktan sonra buraya bir asansör yaptırmaya karar verir.

O yıllarda yapımı zor ve pahalı olan asansör sistemini bir şekilde yaptırmayı başaran Nesim Levi sayesinde, semt halkı rahat bir nefes alır. 1907’de inşası tamamlanan asansör binişleri için bir ücret belirlenir. Buradan elde edilen gelir ise Musevi hastanesi için kullanılır. Tarihi Asansör Binası, 1942 yılına kadar bu şekilde kullanılmaya devam eder.

Neden Gitmeliyim? 1942 yılından sonra el değiştiren ve belirli bir süre kullanım kapatılan Tarihi Asansör Binası, 1985 ve 1993 restorasyonları sonrası tekrar kullanıma açılır. Kullanım amacının yanı sıra İzmir’de şehir manzarasının seyredilebildiği, popüler bir seyir noktası olarak da hizmet veren Tarihi Asansör Binası, günümüzde turistler tarafından yoğun ilgi görüyor.

Haftanın yedi günü 06.00 ile 00.00 saatleri arasında ziyarete açık olan Tarihi Asansör girişi için herhangi bir ücret talep edilmiyor. Şehrin muazzam deniz manzarasını seyretmek ve tarihi atmosfere tanıklık etmek için Asansör Binası’nı İzmir gezilecek yerler listesine kesinlikle eklemelisin!

Kaçırmayın! Tarihi Asansör Binası’nda, 100 kişi kapasiteli Asansör Restoran, 80 kişi kapasiteli Teras Kafe ve 70 kişi kapasiteli Ceneviz Bar olmak üzere ziyaretçilerin keyifli zaman geçirebilecekleri üç işletme yer alıyor. Lakin Ceneviz Bar’ın yaz aylarında kapalı olduğu söyleniyor. Asansör Restoran’da Akdeniz ve Fransız mutfağına ait birçok lezzetin tadına bakabilirsin!

  • Konum: Turgut Reis, Şht. Nihatbey Cd. 76/A, 03500 Konak/İzmir
  • Tel: (0232) 293 47 80
  • Çalışma saatleri: 06.00-00.00
  • Yol tarifi al >

8. Bostanlı Yaya Köprüsü ve Gün Batımı Terası

Bostanlı Yaya Köprüsü ve Gün Batımı Terası

Burası Neresi? Bilindik seyir teraslarından oldukça farklı bir forma sahip olan Bostanlı Yaya Köprüsü ve Gün Batımı Terası, İzmir’in Karşıyaka ilçesinde, Bostanlı mevkiinde yer alıyor. Bostanlı Deresi’nin körfeze aktığı noktada, ‘İzmirDeniz‘ projesi kapsamında, 2016 yılında halkın hizmetine açılan Bostanlı Gün Batımı Terası, İzmirlilerin binaların arasından sıyrılıp denizle birleşmesini sağlıyor.

Yapay bir tepe üzerinden başlayıp denize kadar uzanan bir dizi ahşap platformdan oluşan Gün Batımı Terası, son dönemlerde İzmir’de nereye gidilir sorusuna verilebilecek en popüler cevaplardan biri oluyor. Ayrıca Bostanlı Gün Batımı Terası, Türkiye’de gün batımının en mükemmel açıyla izlenebildiği konumlardan biri!

Neden Gitmeliyim? Körfez manzarasına karşı ister oturarak ister uzanarak keyif ve huzur dolu vakit geçirebileceğin Bostanlı Yaya Köprüsü ve Gün Batımı Terası’nı İzmir gezilecek yerler listene mutlaka eklemelisin. Zira bu manzarayı kaçırmanı hiç arzu etmem! Tabi adı üstünde, günbatımı manzarasını seyretmek için oluşturulan Bostanlı Terası’na güneşin kavurucu etkisinden dolayı, öğlen saatlerinde gidilmesi kesinlikle önerilmiyor.

Akşam saatlerine doğru yiyeceğini içeceğini yanına alıp, Bostanlı Gün Batımı Terası’na giderek, gün batımı manzarası ve dalga sesleri eşliğinde kafanı dinleyebilirsin. Mimari açıdan betonlaşmaya karşı bir tepki olan ve ahşap yapısı sayesinde doğayla uyum sağlayan bu seyir terasına bayılacağından eminim!

Kaçırmayın! Baharın kendini göstermesiyle, en güzel dönemlerini yaşayan Gün Batımı Terası’na 24 saat boyunca, herhangi bir ücret vermeden gidebilirsin.

  • Konum: Bostanlı, Park İçi Yolu, 35590 Karşıyaka/İzmir
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık
  • Yol tarifi al > 

9. Varyant

Varyant

Burası Neresi? İzmir’de şehir manzarasının en güzel halinin izlenebileceği bir yer olan Varyant, aslında virajı ve dönemeci bol bir yoldur. Hatta yapıldığı günden bu yana trafik kazalarıyla adını duyuran Varyant, yine de İzmir’i seyredebilecek en iyi konum olma ayrıcalığına sahiptir. 1946 yılından bu yana varlığını sürdüren Varyant, resmi adıyla Birleşmiş Milletler Caddesi, yıllar içerisinde birçok tadilat sürecinden geçmiştir. En son haliyle, muazzam bir sürüş ve seyir noktası olarak hizmet vermeye devam etmektedir.

Neden Gitmeliyim? İzmir manzarasını seyretmek için en uygun yer olan Varyant’ta, seyir için çay bahçesi ve kafe gibi işletmeler mevcuttur. Lakin manzara için en uygun nokta Fatih Camii’nin bahçesi olacaktır. Zira buradan İzmir’i en güzel haliyle göreceksin! Dik bir yokuştan, menderesler çize çize Konak’a ulaşan Varyant yolunda bir yürüyüş yapmadan İzmir’e veda etmek olmaz. Dolayısıyla Varyant yolunu İzmir’de gezilecek yerler listene mutlaka ekle!

Kaçırmayın! Varyant’ta yer alan caminin çay bahçesinde, demli bir çay ve hoş bir sohbet eşliğinde İzmir manzarasının keyfini çıkarabilirsin.

10. Dünya Barış Anıtı

Dünya Barış Anıtı

Burası Neresi? İzmir manzarasını en yüksek tepeden izlemek için en ideal yer olan Dünya Barış Anıtı, İzmir’in Bayraklı ilçesinde, Doğançay mevkiinde bulunuyor. 2014 seçimlerinde Zonguldak ili Çaycuma ilçesi Belediye Başkanı olan İnşaat Yüksek Mühendisi Bülent Kantarcı tarafından yaptırılan anıt, 1993 yılında gerçekleşen Sivas Katliamı yangını esnasında hayatını kaybeden 33 aydını temsil ediyor. Aydınların ruhunu onurlandırmak ve onları anmak için yaptırılan Dünya Barışı Anıtı, günümüzde İzmir’in en gözde ziyaret noktalarından biri olarak misafirlerini ağırlıyor.

Neden Gitmeliyim? Anıt özelliğinin yanı sıra içerisinde, restoran, kafeterya ve İzmir’i gökyüzünden panoramik izleme imkanına sahip olan ekvator seyir terası bulunuyor. Bunun yanı sıra anıt çevresinde geniş bir piknik alanı bulunuyor. Hafta sonları İzmirlilerin piknik, mangal ve barbekü gibi dinlendirici ve aynı zamanda eğlendirici aktiviteler için tercih ettiği bir yer olan Dünya Barış Anıtı, yemyeşil bir tabiat içinde konumlanıyor.

Seyir terasıyla da oldukça popüler olan Dünya Barış Anıtı girişlerinde belirli bir ücret veriliyor. Lakin restorana gidecekseniz herhangi bir ücret vermenize gerek kalmıyor. 2014 yılında giriş ücretleri 3 TL civarında olup; güncel tutar hakkında kesin bir bilgi veremiyorum.

Kaçırmayın! Dünya Barış Anıtı’nda yer alan restoranda, yiyip içip, rakı keyfi yapabilir, İzmir manzarasının keyfini çıkarabilirsin. Üstelik fiyatlar oldukça uygun!

  • Konum: Doğançay, 35510 Bayraklı/İzmir
  • Tel: (0232) 363 32 05
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık
  • Yol tarifi al > 

– Meydanlar, Cadde ve Sokaklar

11. Konak Meydanı

Konak Meydanı

Burası Neresi? İzmir’in merkezi ve hatta kalbi olan Konak Meydanı, şehre yolu düşen herkesin mutlaka görmesi gereken bir yer. Zira Gündoğdu ve Cumhuriyet meydanlarıyla birlikte şehirdeki en önemli üç meydandan birini oluşturan Konak, aynı zamanda ülkedeki en büyük ve en meşhur meydanlar arasında yer alıyor. Bunun yanı sıra Konak Meydanı’nın tam ortasında İzmir’in meşhur Saat Kulesi; çevresinde ise Hükümet Konağı, Konak Yalı Camii, İzmir Büyükşehir Belediye Binası, Konak Vapur İskelesi ve İlk Kurşun Anıtı gibi İzmir için önem arz eden yapılar bulunuyor.

Neden Gitmeliyim? Konak Meydanı’nı görmeden İzmir’i tam anlamıyla görmüş sayılmazsın! Zira şehrin en popüler noktası ve İzmirlilerin buluşma yeri olan bu meydan, günün her saati martılar eşliğinde cıvıl cıvıl bir atmosfere bürünüyor. Dolayısıyla sen de İzmir gezilecek yerler listene Konak Meydanı’nı mutlaka eklemelisin.

Kaçırmayın! Konak Meydanı’na öğlen saatlerinde gitmek pek önerilmiyor. Zira meydanda ağaç olmadığından gölge bir alan bulmak oldukça zor oluyor. Güneşin altında kavrulmak istemiyorsan Konak Meydanı’na gitmek için akşam saatlerini tercih etmelisin! Sonrasında denizin ve İzmir’in tadını çıkarabilirsin.

12. Cumhuriyet Meydanı

Cumhuriyet Meydanı

Burası Neresi? İzmir’deki önemli meydanlardan bir diğeri olan Cumhuriyet Meydanı, yine Konak ilçesinde, Çankaya ile Alsancak semtleri arasında yer alıyor. Şehrin en popüler noktalarından biri olan meydan, insanların buluşma, kaynaşma ve vakit geçirme gibi aktiviteleriyle, özelikle bahar ve yaz aylarında cıvıl cıvıl oluyor.

Neden Gitmeliyim? Cumhuriyet Meydanı’nı en önemli özelliği şüphesiz, Mustafa Kemal’in “Ordular ilk hedefiniz Akdeniz’dir, ileri!” komutunu simgeleyen Atatürk anıtına ev sahipliği yapması… 13 Eylül 1922 tarihinde çıkan Büyük İzmir Yangını ile büyük zarar gören Atatürk Anıtı, 1932 tarihinde düzenlenip, onarılarak tekrar İzmir’e kazandırılmıştır.

Kaçırmayın! İzmir’in meşhur yerlerinden biri olan Cumhuriyet Meydanı’na gitmek için en uygun zaman, yine yukarıda da söylediğim gibi akşam ve ikindi saatleri olacaktır. Zira yaz aylarında öğlen saatlerinde meydanda vakit geçirmek hiç de akıllıca bir fikir olmayabilir.

13. Kıbrıs Şehitler Caddesi

Kıbrıs Şehitler Caddesi

Burası Neresi? İzmir’in simgesel caddelerinden biri olan Kıbrıs Şehitleri Caddesi, Konak ilçesinde, Alsancak semtinde yer alıyor. İzmir Limanı ile Sevinç Pastanesi arasında uzanan cadde, trafiğe kapalı olduğu için insanlara rahat hareket imkanı tanıyor. Cadde üzerinde, kafelerden barlara, restoranlardan butiklere, kitapçılardan mağazalara, bijuterilerden lokantalara kadar aklınıza gelebilecek birçok yer bulunuyor.

Neden Gitmeliyim? İzmir gece hayatı açısından da oldukça popüler bir cadde olan Kıbrıs Şehitleri Caddesi, 90’lar ve Vecihi gibi eğlenceli mekanlara, barlara ve publara ev sahipliği yapıyor. Bu özelliğiyle İzmirli gençlerin popüler buluşma noktası olan caddede, boyoz, kumru ve midye gibi İzmir’e has lezzetlerin en nefisleri bulunabiliyor.

Kaçırmayın! Kıbrıs Şehitleri Caddesi, ayrıca İzmir’in en ünlü sokakları olan Gazi Kadınlar Sokağı, Muzaffer İzgü Sokağı, Dantel Sokağı ve Bornova Sokağı’na ev sahipliği yapıyor. Tüm bu yerleri görmek için Kıbrıs Şehitler Caddesi’ni mutlaka listene ekle!

14. Alsancak Sevgi Yolu

Alsancak Sevgi Yolu

Burası Neresi? Açılış tarihi olan 26 Şubat 2011’den beri İzmirlilere ve şehre gelen turistlere hizmet veren Alsancak Sevgi Yolu, son yıllarda şehrin simgeleri arasında gösteriliyor. Palmiye ağaçlarıyla çevrelenmiş, uzun bir yürüyüş parkurundan oluşan Sevgi Yolu, İzmir’in Konak ilçesinde, Alsancak semtinde yer alıyor.

Sevgi Yolu boyunca sağlı sollu sıralanmış stantlarda ve tezgahlarda; takılar, kitaplar, İzmir’e özgü simgesel eşyalar, magnetler, hediyelik eşyalar, dövmeciler ve kara kalem portre çalışması yapan ressamların eserleri sergileniyor.

Neden Gitmeliyim? İzmir’de alışveriş için de uygun bir rota olan Alsancak Sevgi Yolu’nda eşe, dosta, akrabaya alınabilecek birçok hediyelik ürün bulunuyor. İzmir’i simgeleyen bir hediye almak istiyorsan Alsancak Sevgi Yolu’nu gönül rahatlığıyla tercih edebilirsin. Bunun yanı sıra palmiyelerle gölgelenmiş yol boyunca, güneşten korunarak serin bir gün geçirebileceğin gibi, yolda yer alan ve ünlülerin isimlerinin yazılı olduğu yıldızları görebilirsin.

Kaçırmayın! Hollywood’un turistik noktalarından biri olan ünlü yıldızlı yolundan esinlenerek yapılmış olan Alsancak Sevgi Yolu, adı üstünde sevgiliyle hoş vakit geçirmek için de oldukça ideal!

15. Gündoğdu Meydanı

Gündoğdu Meydanı

Burası Neresi? İzmir’in en ünlü üç meydanından biri olan Gündoğdu Meydanı, Konak’ta Alsancak mevkiinde yer alıyor. I. Kordon’un İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından denize doğru doldurulmasıyla yapılan ve 2000 yılında hizmete açılan Gündoğdu Meydanı’nda, bir de heykeltıraş Ferit Özşen tarafından 2003’te yapılan Cumhuriyet Ağacı Heykeli bulunuyor. Ayrıca Gündoğdu Meydanı, yıl boyunca miting, konser, kutlama ve geçit töreni gibi birçok organizasyona ev sahipliği yapıyor.

Neden Gitmeliyim? Muhteşem bir manzaraya sahip olan Gündoğdu Meydanı’nı İzmir gezilecek yerler listesine girmeyi hak ediyor. Zira burada, özellikle yaz aylarında birbirinden eğlenceli bir yığın etkinlik düzenleniyor. Tabi diğer meydanlarda da olduğu gibi ziyaret için ikindi ve akşam saatlerini tercih etmeniz gerekiyor.

16. Havra Sokak

Havra Sokak

Burası Neresi? İzmir’in tarih kokan sokağı; Havra Sokak, kökleri 400 yıl öncesine kadar dayanan sinagoglarla donatılmış bir yerdir. Bir ucu önceden yanmış olan Saray Sineması’na bir ucu ise Kestane Pazarı Camisi’ne çıkan Havra Sokak, bakımsız ve tahrip olmuş bir sokak olsa da çeşitli dükkanlara, tezgahlara ve seyyar satıcılara ev sahipliği yapıyor.

Neden Gitmeliyim? Sokak boyunca sağlı sollu sıralanmış, balıkçılar, sakatatçılar, peynirciler, kasaplar, aktarlar, turşucular ve turfanda manavlar, taptaze ürünleriyle hizmet veriyor. Havra sokak tarihi değerinin yanı sıra bir sokak pazarı niteliğine de sahip olduğu için İzmir’de alışverişin popüler adreslerinden biri oluyor. Yukarıda da söz ettiğim manavları; yeşil taze soğanlar, mevsimine göre yeşil kıvırcık marullar, mor patlıcanlar, limonlar, kıpkırmızı domatesler, kırmızılı karalı turplar, turuncu portakal, greyfurt ve mandalinalar süslüyor.

Kaçırmayın! Havra Sokak Kemeraltı Çarşısı’na oldukça yakın bir konumda, Anafartalar Caddesi’nde yer alıyor. Dolayısıyla Havra Sokağı kolayca bulabilir, buradaki tarihi atmosfer içinde İzmir’i farklı bir gözle seyredebilirsin.

17. Dario Moreno Sokağı

Dario Moreno Sokağı

Burası Neresi? İzmir’de gezilecek yerler denildiğinde akla ilk gelenlerden biri olan Dario Moreno Sokağı, Konak ilçesinde Mithatpaşa Caddesi’nin girişinde konumlanmaktadır. Sokak, adını, 1921’de dünyaya gelen piyanist, tiyatro oyuncusu ve müzisyen Dario Moreno, asıl adıyla David Arugete’den almıştır. Musevi asıllı bir Türk olan Dario Moreno, aynı zamanda İzmirli yerel bir sanatkardır.

Moreno, İzmir’e aşık bir sanatçı olarak, bu aşkını besteleri başta olmak üzere tüm eserlerine yansıtmıştır. Bu değerli sanatçıyı onurlandırmak adına düzenlenmiş olan Dario Moreno Sokağı’nda da sanatın, bilgeliğin ve entelektüelliğin getirdiği estetik duygusu hissedilmektedir.

Neden Gitmeliyim? İçinde; Moreno’nun 4 kardeşi ve annesiyle birlikte 1940’lı yıllarda yaşadığı evin de bulunduğu Dario Moreno Sokağı, eski İtalyan usulü sakız evleriyle dikkat çekiyor. Sokakta yer alan Moreno Evi ise günümüzde müze olarak hizmet veriyor. Şirin kafeler, sanat okulları ve küçük dükkanlarla döşeli olan sokakta, yumuşak ve hafif bir müzik sesi kulaklardan hiç eksilmiyor.

Sokağın girişinde Dario Moreno’ya ve İzmir’i eserlerine her daim konu eden bir diğer İzmirli sanatçı Enrico Macias’a ait iki ayrı büst bulunuyor. Görebileceğin en harika sokaklardan biri olan Dario Moreno Sokağı’nda kimi zaman küçük kutlamalar ve eğlenceli etkinlikler düzenleniyor.

Kaçırmayın! Dario Moreno Sokağı’nın hemen bitiminde yukarıda da ayrıntılı olarak bahsettiğim Tarihi Asansör Binası yer alıyor; hatta bundan dolayı Asansör Sokağı olarak da anılıyor. Dolayısıyla Dario Moreno Sokağı’nı gezdikten sonra, rotanı hemen Tarihi Asansör binasına çevirebilir ve burada İzmir’in muazzam manzarasını seyredebilirsin!

18. Gül Sokak

Gül Sokak

Burası Neresi? Gül Sokak, İzmir’in Gaziemir ilçesinde Dokuz Eylül semtinde yer alan meşhur bir sokaktır. Trafiğe kapalı bir alan olan Gül Sokak, özellikle alışveriş için oldukça idealdir. Bunun yanı sıra elit restoranlar, kafeler ve barlarla dolu olan sokakta, eğlenceli vakit geçirebilecek birçok seçenek bulunuyor. İzmir’in kent hayatını merak edenler, Gül Sokak’ı mutlaka görmeli!

Neden Gitmeliyim? Çok daha küçük olsa da; sahip olduğu prestijli mekanlarla burası İzmir için Bağdat Caddesi’ne benzetilebilir. Sıra sıra tasarım butikler ve şık yeme içme alternatifleri göze çarparken İzmir’in köklü aileleri de burada ikamet ediyor.

19. Karşıyaka İskele Meydanı

Karşıyaka İskele Meydanı

Burası Neresi? İzmir’in meşhur meydanlarından biri olan Karşıyaka İskele Meydanı, günün her saati yoğun bir kalabalığa ev sahipliği yapıyor. Dolayısıyla şehrin en popüler alanlarından biri olan meydanın civarında da yeme-içme ve eğlence gibi aktiviteler için bar, pub, restoran ve kafe gibi birçok yer bulunuyor. Karşıyaka İskele Meydanı, adından da anlaşılacağı üzere İzmir’in gözde ilçelerinden biri olan Karşıyaka’da yer alıyor. Ayrıca meydanda bir de tramvay hattı bulunuyor.

Neden Gitmeliyim? Özellikle spor konusunda İzmir’in iki yakası birbirinden keskin bir biçimde ayrılırken; Karşıyaka’daki etkinliklerin durağı her daim İskele Meydanı oluyor. Burası ayrıca esnafın uzun yıllardır hizmet verdiği Karşıyaka Çarşısı’na açıldığı için de oldukça kıymetli.

20. Basmane

Basmane

Burası Neresi? Basmane İzmir’deki en bilinen semtlerden biridir. Daha çok tarihi zenginliği ve nostaljik atmosferiyle bilinen Basmane, Konak ilçesinde yer almaktadır. Semt içerisinde eski Türk evleri ve genelde bir avluya açılan tek odalı yahudhane denilen Yahudi evleri gibi tarih açısından önem arz eden birçok yapı bulunmaktadır.

Neden Gitmeliyim? 20. Yüzyıla kadar Yahudi ve Türk vatandaşların bir arada iç içe yaşadığı tarihi bir semt olan Basmane’nin geçmişi Antik Dönem’e kadar uzanmaktadır. Yaşadığı her dönemin izlerini üzerinde taşımaya devam eden semtte, çeşme, hamam, sebil, sur ve agora gibi tarihi eserler bulunmaktadır. Günümüzde semti eski parlak günlerine döndürebilmek için yılın belirli dönemlerinde Basmane Günleri adı altında birçok etkinlik düzenlenmektedir.

Kaçırmayın! Basmane’ye gitmişken görmen gereken yerlerin başında ‘‘Basmane Garı, Agora Antik Kenti, Oteller Sokağı, eski Rum ve Türk evleri, Yahudhane, sinagog, cami ve kilise’’ gibi turistik noktalar geliyor. Üstelik Basmane, Kemeraltı Çarşısı ve Tarihi Asansör Binası’na da oldukça yakın!

– Parklar

21. İzmir Kültürpark (İzmir Fuar Alanı)

İzmir Kültürpark

Burası Neresi? 1 Ocak 1936 yılında kurulan Kültürpark İzmir’in en bilinen parkı olarak Konak ilçesinde yer alıyor. İzmir’in meşhur fuarına da ev sahipliği yapan parkta daha bir yığın etkinlik alanı bulunuyor. Bu alanlara rağmen yemyeşil bir tabiata sahip olan 420 bin metrekarelik park alanı; 8000’den fazla ağaç ve 200 civarı bitki türünden oluşuyor. Dolayısıyla hem doğanın tadını çıkarmak hem de eğlenmek için İzmir gezilecek yerler listesine eklenmesi gerekenlerin başında tabi ki Kültürpark geliyor!

Neden Gitmeliyim? “İzmir Enternasyonel Fuarı” sayesinde Uluslararası alanda önemli bir niteliğe sahip olan Kültürpark’ın ne kadar geniş olduğundan yukarıda da bahsettim. Şimdi sırada Kültürpark içinde yer alan bu alanlardan bahsetmek kalıyor. Kültürpark’ta; 4 konferans salonu, 14 kapalı sergi salonu, Atatürk Açıkhava Tiyatrosu, İzmir Sanat, Fuar Evlendirme Dairesi, İsmet İnönü Sanat Merkezi, Celal Atik Spor Salonu, Hayvanat Bahçesi, lunapark, Paraşüt Kulesi, İzmir Tarih ve Sanat Müzesi, Resim-Heykel Müzesi ve Gençlik Tiyatrosu bulunuyor. Bunun yanı sıra park içinde 1850 metrelik koşu parkuru, kapalı spor salonu, yüzme havuzu, halı saha ve tenis kortları gibi sportif alanlar da mevcut!

Bunları Biliyor muydunuz? İzmir Kültürpark’taki ağaçların ve bitki örtüsünün künyesinin çıkartıldığını ve ağaçların her birinin sigortalandığını biliyor muydunuz?

22. İzmir Büyükşehir Belediyesi Hasanağa Bahçesi

İzmir Büyükşehir Belediyesi Hasanağa Bahçesi

Burası Neresi? İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 2003 yılında, Edip Akbayram’ın konseriyle hizmete açılan Hasanağa Bahçesi, Buca ilçesinde yer alıyor. Bahçe, kauçuk koşu yolları, tenis kordu, kaykay pisti, basket sahaları ve çocuk oyun alanlarının da içinde yer aldığı 100 bin metrekarelik bir alandan oluşuyor.

Neden Gitmeliyim? İzmir’de hafta sonu gezilecek yerler arasında gösterilebilecek olan Hasanağa Bahçesi, yemyeşil arazisi ve göz dolduran tabiatıyla, piknik, mangal, doğa yürüyüşü, bisiklet gibi aktiviteler için oldukça ideal! Hafta sonu özellikle çocuklu aileler tarafından tıklım tıklım dolan ve cıvıl cıvıl bir ortama sahip olan İzmir Büyükşehir Belediyesi Hasanağa Bahçesi, baharın gelmesiyle birlikte rengarenk çiçekler ve yemyeşil ağaçlarla süsleniyor.

Çocuklar için birçok etkinlik alanına sahip olan bahçede, iki adet çocuk oyun alanı ile çocuk bisiklet ve küçük araba pisti gibi özel bölümle bulunuyor. Bunun yanı sıra vatandaşların araçlarını rahatlıkla park edebilmeleri için 50 araçlık açık otopark hizmet veriyor.

Kaçırmayın! Spora merakın varsa eğer, Hasanağa Bahçesi tam sana göre! Zira bahçe arazisi içinde 100 metrekarelik kondisyon sahası, 1.000 metre uzunluğunda bisiklet yolu, 1375 metrelik koşu yolu, 2 basket sahası, tenis sahaları, kaykay pisti ve squash alanı bulunuyor.

  • Konum: Adatepe, 61. Sk. No: 9, 35390 Buca/İzmir
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık
  • Yol tarifi al >

23. Susuzdede Parkı

Susuzdede Parkı

Burası Neresi? İzmir’in Konak ilçesinde, Göztepe mevkiinde bulunan Susuzdede Parkı, 46 bin metrekarelik bir alandan oluşuyor. Susuz Dede olarak bilinen bir ermişin burada ölmesi ve gömülmesi sonrasında onun adıyla anılmaya başlanan parkta, bu ermişin bir türbesi de bulunuyor. 1981’de Arkeolojik ve Doğal Sit Alanı ilan edilen park, bundan yedi yıl sonra 1. Derece Doğal Sit Alanı ve 3. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescillenmiştir.

Neden Gitmeliyim? 2017 yılında belediye tarafından tadilat sürecine girip, yenilenen park, hafta sonları, çoğunlukla Susuzdede Türbesi’ni ziyarete gelenlerle dolup taşıyor. Bir zamanlar susuzluktan ölmüş bir asker veya evliya olduğu rivayet edilen Susuzdede’nin kabrini ziyarete gelenler, bu nedenle mezara su döküp, adak adıyor. Hafız Nusret Mehmet Efendi adında bir Bektaşi ermişi olduğu da söylenen Susuzdede’nin türbesi, 1960’ların başlarından itibaren özellikle cuma günleri, su taşıyan insanlarla doluyor. Türbeyi ziyaret edenler arasında ünlü sanatçılar ve futbolcular da bulunuyor.

Kaçırmayın! Susuzdede Parkı’nda türbenin yanı sıra piknik, mangal, barbekü gibi hafta sonu etkinliklerine uygun alanlar bulunuyor. Ayrıca parkın İzmir’i ve masmavi denizi gören manzarası da görenleri kendine hayran bırakıyor!

  • Konum: Göztepe, Mithatpaşa Cd. No: 894, 35290 Konak/İzmir
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık
  • Yol tarifi al > 

24. Bornova Büyükpark

Bornova Büyükpark

Burası Neresi? Dokuz Eylül Üniversitesi öğrencilerinin Buca’da Hasanağa Bahçesi varsa; Ege Üniversitesi öğrencilerinin de Bornova’da Büyükpark’ı var! Bornova Büyükpark kafeterya, restoran ve çocuk oyun alanları gibi çok sayıda tesise ev sahipliği yapıyor. Ayrıca hemen yakınında tamamen barlardan ve nargile kafelerden oluşan alana da Küçükpark deniliyor.

Neden Gitmeliyim? Özellikle çocuklu aileler için İzmir’de vakit geçirilebilecek eğlenceli bir yer olan Büyükpark’ta dinlenebilir, kafeteryada çayını, kahveni içerken, çocuğunu oyun oynarken izleyebilirsin!

  • Konum: Kazımdirik Mahallesi Fevzi Çakmak Caddesi No: 38, 35100 Bornova, İzmir
  • Yol tarifi al > 

25. Mevlana Heykeli Parkı

Mevlana Heykeli Parkı

Burası Neresi? Dünyanın en büyük üçüncü heykeli olarak halka sunulan Mevlana Heykeli, Buca ilçesinin en yüksek noktalarından birinde Tıngır Tepe’de, 20 dönümlük arazi üzerinde konumlanıyor. 25 metre yüksekliğindeki heykelin etrafı geceleri de lazer ışıkları ile aydınlatılıyor. Mevlana Heykeli’nin bulunduğu tepeyle birlikte yerden yükseklik oranı tam tamına 75 metre!

Neden Gitmeliyim? İzmir’ in büyük bir kesiminden görülebilen Mevlana Heykeli ve parkında kafeterya, yürüyüş yolları ve oturma grupları gibi vakit geçirilebilecek alanlar bulunuyor. Ayrıca yılın belli dönemlerinde Mevlana Heykeli Parkı’nda İzmir Konyalılar Derneği ile ortaklaşa, semazen gösterileri düzenleniyor.

– Sahiller

26. Bostanlı Sahili

Bostanlı Sahili

Burası Neresi? Bostanlı Sahili, İzmir’in Karşıyaka ilçesinde, Ege Denizi kıyısı boyunca uzanan cıvıl cıvıl bir sahildir. Türkiye’nin en büyük kaykay pistine sahip olan Bostanlı Sahili, 120 dönümden fazla bir alana yayılıyor. Oldukça şirin ve ferah bir sahil olan Bostanlı’da, çocuk oyun parkları, spor alanları, kamelyalar, oturma grupları, çim ve yeşil alanlar gibi etkinlik noktaları bulunuyor.

Neden Gitmeliyim? Bahar aylarında en güzel dönemlerini yaşayan Bostanlı Sahili’nde, kimi günler küçük konserler, gösteriler gibi eğlenceli etkinlikler düzenleniyor. İzmirliler tarafından yoğun ilgi gören sahilde, yürüyüşten, pikniğe kadar birçok aktivite gerçekleştirilebiliyor. Bostanlı Gün Batımı Terası’na da ev sahipliği yapan sahilin manzarası ayrıca görenleri kendine hayran bırakıyor. Tüm bunlar için Bostanlı Sahili’ni İzmir gezilecek yerler listesine mutlaka eklemelisin!

Kaçırmayın! Ulaşım açısından da avantajlı bir konuma sahip olan Bostanlı’ya İZBAN veya tramvayla kolayca ulaşabilirsin!

  • Konum: Bostanlı, Bostanlı – Üçkuyular, 35590 Karşıyaka/İzmir
  • Yol tarifi al > 

– Müzeler

27. KEY MUSEUM (Key Müzesi)

KEY MUSEUM

Burası Neresi? Özgörkey ailesinin koleksiyonundan doğan Key Museum (Key Müzesi); Türkiye’nin yanı sıra dünyanın her yanından da parçaları bir araya getiriyor. Özellikle arabalara ilgi duyanların kaçırmaması gereken ve İzmir’in Torbalı ilçesine turistik değer katan bu müze; tam 7 bin metrekare alana sahip.

2015 yılından bu yana hizmet veren müzede; 130 otomobil, 40 motosiklet, 2,5 bin model amblemi, 3 bin maket otomobil, motorlu araç temalı eşarp koleksiyonu, 1900’lü yılların başından 1960’lara kadar gelen benzin pompaları ve aksesuarları, 1950’li yıllara ait Shell benzin istasyonu, maskotlar, traktörler olmak üzere oldukça geniş bir koleksiyon bulunuyor.

Neden Gitmeliyim? 2001’den beri özenle toplanmış ve bir araya getirilmiş parçalarla, Türkiye’nin en büyük klasik otomobil müzesi olan Key Müzesi’nde 1800’lü yıllarda üretilmiş Mercedes, Cadillac, Porsche, BMW ve Ford gibi klasik arabalar, motosikletler, maskot ve maket otomobillerin hepsi bir arada görülebiliyor. Müzenin şüphesiz en ilgi çeken parçası ise Batman serisinin hayranlarının çok iyi bildiği Batmobile ve Batcycle adı verilen özel araçlar oluyor.

Kaçırmayın! İzmir’den biraz uzakta, Torbalı Sanayi bölgesinde bulunan Key Müzesi’ne, şehir merkezinden 30-35 dakikada ulaşılabiliyor. En pratik ulaşım için taksileri tercih edebilirsin!

  • Konum: Çapak Mah. Özgörkey Cad. No:5, 35860 Torbalı/İzmir
  • Tel: (0232) 850 35 35
  • Çalışma saatleri: 10.00-17.00 *Pazartesi ve Salı kapalı
  • Giriş ücretleri: Tam bilet ücreti: 30 TL – Öğrenci ve 65+ yaş: 15 TL – 6 yaş altı çocuk: Ücretsiz
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al > 

28. İzmir Mask Müzesi

İzmir Mask Müzesi

Burası Neresi? 10 Mayıs 2011’de Konak’ın Alsancak semtinde hizmete açılan İzmir Mask Müzesi, iki katlı binadan oluşan butik bir müzedir. Müzenin en önemli özelliği, kurulduğu dönem Türkiye’deki ilk mask müzesi niteliğine sahip olmasıdır. Üç farklı bölümden oluşan müzenin zemin katı kafeterya ve dinlenme alanı; 1. katta etnik mask sergisi; 2. katta ise Anadolu seçkisi, iz bırakanlar, sergi salonu ve atölye olarak hizmet veriyor. İzmir Mask Müzesi’nde; Ritüel Masklar, Anadolu Maskları, Tiyatro Maskları, İz Bırakanlar ve Ölüm Maskları adıyla beş ayrı kategoride 300’den fazla parça sergileniyor.

Neden Gitmeliyim? Konak Belediyesi tarafından işletilen Mask Müzesi; butik müzecilik anlayışının Türkiye’deki güzel örneklerinden biri olma ayrıcalığına sahip. Müzede Türk dünyasının ünlü simalarına ait maskeler de bulunuyor. Bunlar arasında en dikkat çeken maskeler ise Aziz Nesin, Atatürk, Mehmet Akif Ersoy, Aşık Veysel, İsmet İnönü, Attila İlhan ve Nazım Hikmet’e ait. Ayrıca müzede Anadolu kültürüne ait Kalo Gağan ve Kose Geli Mask kostümleri gibi ilginç parçalar da sergileniyor.

Kaçırmayın! İzmir Mask Müzesi’ne çocuklara yönelik birçok eğitici atölye düzenleniyor.

  • Konum: Alsancak, 1448. Cumbalı Sk No:22, 35220 Konak/İzmir
  • Tel: (0232) 465 31 07
  • Çalışma saatleri: 09.00-17.00 *Pazar ve Pazartesi kapalı
  • Giriş ücretsiz
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

29. Radyo ve Demokrasi Müzesi

Radyo ve Demokrasi Müzesi

Burası Neresi? İzmir’in Basmane semtinde, Altınpark mevkiinde yer alan Radyo ve Demokrasi Müzesi, Asmalı Ev olarak adlandırılan tarihi bir binada 2013 yılından bu yana hizmet veriyor. Açılışı ünlü radyo programcılarının ve spikerlerin katılımıyla gerçekleştirilen müzede, çok sayıda plak, pikaplar ve interaktif eserlerin yanı sıra 150 adet radyo sergileniyor. İzmir’deki beş butik müzeden biri olan Radyo ve Demokrasi Müzesi, altı oda ve bir kütüphaneden oluşuyor.

Neden Gitmeliyim? Konak Belediyesi tarafından işletilen İzmir Radyo ve Demokrasi Müzesi’nde sergilenen radyoların hemen hepsi halkın bağışlarıyla temin edilmiştir. Müzede, bugüne kadar, kimi zaman propaganda aracı, kimi zaman ise demokrasi ve özgürlük arayışlarının aracı olarak kullanılan radyonun tarihine ve niteliklerine dair birçok bilgi elde edilebiliyor. Ayrıca müzede eğitim faaliyetleri, çeşitli atölyeler, söyleşiler, konferans ve sempozyumlar düzenleniyor.

Kaçırmayın! İzmir’de çocukla gezilecek yerler listesine de ayrıca eklenebilir bir yer olan Radyo ve Demokrasi Müzesi’nde; çocuklar radyolara dokunup, interaktif bölümde dönemin önemli siyasi ve sanatsal aktörlerini dinleme fırsatı elde edebiliyor.

  • Konum: 967 Sok. No: 16 Basmane / İZMİR
  • Tel: (0232) 484 53 00
  • Çalışma saatleri: 09.00-17.00 *Pazar ve Pazartesi kapalı
  • Giriş ücretsiz
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al > 

30. Neşe ve Karikatür Müzesi

Neşe ve Karikatür Müzesi

Burası Neresi? 150 yıllık bir geçmişe sahip olan Türkiye karikatürcülüğünün getirilerinden biri olarak ortaya çıkan Neşe ve Karikatür Müzesi, Konak Belediyesi tarafından 2012 yılında, tipik Osmanlı mimarisinin güzel bir örneği olan Pembe Konak adlı tarihi bir binada hizmete açılmıştır. İzmir’de mizah kültürünü yansıtması açısından da değerli bir müze olan Neşe ve Karikatür Müzesi’nde Eflatun Nuri Erkoç, Güngör Kabakçıoğlu ve Niyazi Yoltaş gibi ünlü isimlerin karikatürleri yanı sıra karikatür konulu dergi ve kitapların yer aldığı geniş bir koleksiyon sergileniyor.

Neden Gitmeliyim? Karikatürlere özel bir ilgisi olan herkesin Neşe ve Karikatür Müzesi’ne mutlaka gitmesini öneriyorum. Yaşayan müze kategorisine kolayca alabileceğimiz Neşe ve Kategori Müzesi’nde, kalıcı sergilerin yanı sıra uluslararası anlamda nitelikli sergiler düzenleniyor. Bunun yanı sıra müze, yıl boyunca, çeşitli karikatür atölyelerine, tematik film gösterimlerine ve her yaşa hitap eden bir yığın müze etkinliğine ev sahipliği yapıyor.

Kaçırmayın! Eflatun Nuri’nin çizim çalışmalarında kullandığı kalemler ve ekipmanlar, Neşe ve Karikatür Müzesi’nin en dikkat çekici parçası oluyor.

  • Konum: Alsancak, Yzb. Şerafettin Bey Sk. No: 9, 35220 Konak/İzmir
  • Tel: (0232) 465 31 05
  • Çalışma saatleri: 09.00-17.00 *Pazar ve Pazartesi kapalı
  • Tam giriş ücreti: 4 TL İndirimli ücret: 2 TL
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al > 

31. İzmir Resim ve Heykel Müzesi

İzmir Resim ve Heykel Müzesi

Burası Neresi? 1952 yılında İzmir’in en meşhur parkı ‘Kültürpark’ içinde sanat galerisi olarak hizmete açılan İzmir Resim ve Heykel Müzesi, 1973’te Konak ilçesinde yer alan Ege Üniversitesi’ne ait bir alana taşınmıştır. Galerinin taşımasında önemli bir rol oynayan sanatçı Turgut Pura önderliğinde, büyük bir müzeye dönüştürülen İzmir Resim ve Heykel Müzesi, şehrin sanat dünyasını geliştirip, canlandırması açısından oldukça önemlidir. Müze, kurulduğu günden bu yana sayısız sanatçının eserlerine, kalıcı ve geçici sergilerine ev sahipliği yapmaya devam ediyor.

Neden Gitmeliyim? Biri Kültürpark binasında, ikisi ise Konak binasında olmak üzere toplam üç sanat galerisinden oluşan İzmir Resim ve Heykel Müzesi’nde sanat atölyelerinden, zengin resim sergilerine, heykellerle donatılmış galerilerden kütüphaneye kadar birçok alan bulunuyor. Sayısal veri olarak müzede; 426 resim, 25 adet seramik, 37 heykel, 49 baskı resim sergileniyor. Koleksiyon içerisinde Hoca Ali Rıza, Şeker Ahmet Ali Paşa, İbrahim Çallı ve Hikmet Onat gibi Türk sanatının usta isimlerinin eserleri de yer alıyor. Müzenin giriş katında Turgut Pura’ya atfedilen Turgut Uyar Sergi Salonu, orta katında ise Şeref Akdik Sergi Salonu bulunuyor.

Bu salonlarda kalıcı sergiler yıl boyu ziyarete açık bir şekilde sergilenirken; Kültürpark’ta bulunan galeri binasında, yalnızca Eylül-Haziran ayları arasında çeşitli sergilere ve sanatsal etkinliklere yer veriliyor. Ayrıca müze bünyesinde yıl içerisinde önemli sanatçıların konuk edildiği sempozyum, söyleşi, panel ve konferans gibi etkinlikler düzenleniyor.

Kaçırmayın! İzmir Resim ve Heykel Müzesi’nde Çini ve Tezhip gibi Bakanlık destekli kurslar; heykel, Resim, Seramik, Baskı Resim, Üniversiteye hazırlık ve 6-12 yaş çocuklar için resim kursları gibi müze destekli kurs hizmetleri veriliyor.

  • Konum: Mithat Paşa Cad. No: 94, 35260 Konak/İzmir
  • Tel: (0232) 482 03 93
  • Çalışma saatleri: 09.00-18.00 *Pazartesi kapalı
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

32. Ümran Baradan Oyun ve Oyuncak Müzesi

Ümran Baradan Oyun ve Oyuncak Müzesi

Burası Neresi? Türkiye’deki altı oyuncak müzesinden biri olan Ümran Baradan Oyun ve Oyuncak Müzesi, ilk olarak, dünyaca ünlü seramik sanatçısı Ümran Baradan tarafından 2004 yılında İzmir’in Konak ilçesinde kurulmuştur. Ümran Baradan’ın dünyanın çeşitli yerlerinden topladığı oyuncaklar ve düzenlediği yarışmalarda dereceye giren yetenekli çocuklara ait eserlerin sergilendiği müze, 2010 yılında, Sunay Akın’ın konsept danışmanlığında, zenginleştirip yenilenerek Konak Belediyesi’ne devredilmiştir. Bilindiği üzere Sunay Akın’ın İstanbul’da kendisine ait bir Oyuncak Müzesi bulunmaktadır.

Neden Gitmeliyim? İzmir’de çocuklarınızla hem keyifli hem de eğlenceli vakit geçirebileceğiniz bir yer olan Ümran Baradan Oyun ve Oyuncak Müzesi’nde geçmişi 1850’li yıllara kadar dayanan tahtadan, kağıttan ve plastikten yapılma birçok oyuncak sergileniyor. Bebeklerden, pelüş oyuncaklara, oyuncak arabalardan, bebek evlerine, masal kahramanlarından, antika oyuncaklara kadar birçok parça müze koleksiyonunda bulunuyor.

Müzede ayrıca; ilk gerçek saçlı oyuncak bebek, Mickey Mouse’a ilham veren Mickey Fare, sinemanın atası olarak kabul edilen Laterna Magica’ya ait oyuncak gibi ilgi çekici özel parçalar da yer alıyor.

Kaçırmayın! Ümran Baradan Oyun ve Oyuncak Müzesi’nde yıl içerisinde düzenli olarak Karagöz-Hacivat gösterileri ve tasvir atölyeleri düzenleniyor. Bunun yanı sıra müzede, her yaşa hitap edebilecek kurslara ve eğitim programlarına yer veriliyor.

  • Konum: Fatih, Halil Rıfat Paşa Cd. No:29, 35260 Konak/İzmir
  • Tel: (0232) 425 75 13
  • Çalışma saatleri: 09.00-17.00 *Pazar ve Pazartesi kapalı
  • Tam giriş ücreti: 4 TL – İndirimli: 2 TL
  • Yol tarifi al >

33. Çetin Emeç Sanat Galerisi

Çetin Emeç Sanat Galerisi

Burası Neresi? Eskiden İzmir Büyükşehir Belediyesi binasında hizmet veren Çetin Emeç Sanat Galerisi, 2006’dan bu yana, Hisarönü 900 Sokak’taki yeni yerinde hizmet vermeye devam ediyor.

Neden Gitmeliyim? Sanatseverler için bulunmaz bir nimet olan Çetin Emeç Sanat Galerisi’nde, yıl boyunca, birbirinden harika bir yığın sergi düzenleniyor. Bu sergiler arasında; İran Sanat Galerisi, Tezhip ve Minyatür Sergisi, Deniz ve Dönüşün Resim Sergisi, Karikatür Sergisi, Öğrenciler Sergisi gibi özel ve geçici sergiler yer alıyor. Bunun yanı sıra müze, yılın belirli dönemleri, önemli sanatçıların, eğitimcilerin, yazar ve siyasetçilerin katıldığı söyleşiler, sempozyumlar ve paneller de ev sahipliği yapıyor.

  • Konum: 900. Sk. No:17, 35250 Konak/İzmir
  • Tel: (0232) 293 12 08
  • Çalışma saatleri: 09.00-17.00 *Cumartesi ve Pazar kapalı
  • Yol tarifi al > 

34. İzmir Kadın Müzesi

Konak Belediyesi İzmir Kadın Müzesi

Burası Neresi? Türkiye’nin ilk kadın müzesi olan İzmir Kadın Müzesi, Konak Belediyesi’nin butik müze zincirinin beşinci halkası olarak, 2014’ten bu yana hizmet vermeye devam ediyor. Anadolu kadınının geçmişini, gücünü ve metanetini tüm dünyaya hatırlatmak ve onları onurlandırmak amacıyla kurulan müze, Basmane mevkiinde, üç katlı tarihi bir binada yer alıyor. İzmir Kadın Müzesi’yle ayrıca kadının üretkenliğini ve yaratıcılığını ortaya çıkaracak eserlerin bir araya getirilmesini ve burada halk ile buluşturulmasını hedefliyor.

Müze, Geçmişten Günümüze Kadın, Antik Dönemde Anadolu’da Kadın, Protesto ve Kadın Odası, Videoart Odası, Koleksiyon Eseler Odası, Öncü Kadınlar Odası ve Geçici Sergi Salonu olmak üzere altı farklı alandan oluşuyor. Giriş katında; altın sırma işlemeli kaftan, cepken ve bindallılar, Atatürk’ün 1929’da Ankara Palas’ta manevi kızı Nebile Hanım’ın düğünün de kızıyla dans ederken çekilmiş fotoğrafı, Geçmişten Günümüze Kadın, Antik Çağda Anadolu’da Kadın, Video Art odaları, bir kütüphane ve şirin bir bahçe bulunuyor.

Bu şirin bahçeyi Türkiye’nin önde gelen kadınlarından Cahide Sonku, Halide Edip Adıvar, Afife Jale ve Füreya maskları, Nazım Hikmet’in bir bank üzerindeki heykeli süslüyor. En üst kat olan üçüncü katta Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemi’nden kalma eşyalar, eserler ve belgeler yer alıyor. İkinci katta yer alan, kadınların tarihteki önemli direnişlerinin öyküleriyle birlikte yer aldığı Protesto ve Kadın Odası, müzenin en dikkat çeken noktası oluyor.

Neden Gitmeliyim? Koleksiyonuna ilave olarak eğitimler ve etkinlikler ile de İzmir sosyal hayatındaki yerini pekiştiren Kadın Müzesi, kadının toplumdaki rolünü daha iyi anlamak adına ziyaret edilmesi gereken yerlerden biri.

  • Konum: 1298 Sokak No: 14 Basmane, İzmir
  • Tel: (0232) 484 0 481
  • Çalışma saatleri: 09.00-17.00 *Pazar ve Pazartesi günleri kapalı
  • Giriş ücretsiz
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

35. Selçuk Yaşar Resim Müzesi

Selçuk Yaşar Resim Müzesi

Burası Neresi? Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından, Türkiye’nin ilk özel resim müzesi olarak açıldığı 1985 yılından bu yana ziyaretçilerini ağırlamaya devam eden Selçuk Yaşar Resim Müzesi; aynı zamanda bir sanat galerisi olarak hizmet veriyor. Bugün İzmir’in önemli kültür varlıklarından olan müzede yıl boyunca farklı resim sergilerine denk gelebilirsiniz.

Neden Gitmeliyim? Açıldığı tarihten bu yana 286 sergiye ev sahipliği yapmış olan Selçuk Yaşar Resim Müzesi, hemen her ay değerli sanatçıların eserlerine ev sahipliği yapıyor. Bunun yanı sıra müzede tarihi çok eskilere dayanan tabloların da yer aldığı Dyo Sanat Ödülleri daimi sergisi bulunuyor.

  • Konum: Cumhuriyet Bulvarı No: 252 Alsancak, İzmir
  • Tel: (0232) 422 65 32
  • Çalışma saatleri: 10.00-18.00 (Yaz Dönemi) / 10.30-18.30 (Kış Dönemi) / 12.00-18.00 (Kış Dönemi-Cumartesi günleri) *Yaz döneminde tüm hafta sonu boyunca, kış döneminde ise Pazar günleri kapalıdır.
  • Giriş ücretsiz
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

36. Ümran Baradan Güzel Sanatlar Müzesi

Ümran Baradan Güzel Sanatlar Müzesi

Burası Neresi? Ünlü sanatçı Ümran Baradan tarafından yapılan seramik ve tabloların yanı sıra, diğer sanatçıların seramik ve heykel gibi eserlerine de yer veren Ümran Baradan Güzel Sanatlar Müzesi; toplamda 2 bin 500 metrekarelik bir alana yayılıyor.

Ümran Baradan Kimdir? 4 Şubat 1945 tarihinde İzmir’de doğan Ümran Baradan Menemen’de çamur atölyelerinde çömlek yapmayı öğrenmiş bir sanatçıdır. Resim, seramik ve çini üzerine sayısız eğitim, konferans, yayın ve eser bırakan sanatçı, ayrıca Türkiye’nin Uluslararası Dayanışma Birliği’ne seçilen ilk kadın üyesi olma ayrıcalığına sahiptir. Bir kültür ve sanat köyü olarak kurduğu Çiniliköy’ü ve kendi isminin yer aldığı bir güzel sanatlar lisesini yeni nesillere miras bırakan Ümran Baradan, 2011 yılında aramızdan ayrılmıştır.

Neden Gitmeliyim? Ümran Baradan Güzel Sanatlar Müzesi’nde birbirinden harika eserleri bir arada inceleme şansı elde ediliyor. Bunun yanı sıra müze, merhum sanatçının eserlerinin dışında; dünyanın dört bir tarafından topladığı sanat eserlerine de ev sahipliği yapıyor. Ümran Baradan Güzel Sanatlar Lisesi‘nin hemen yanında yer alan müze, İzmir gezilecek yerler listesine eklenmesi gereken başlıca yerlerden biri oluyor. Zira bu müzenin sanatsal anlamda herkese bir şeyler katacağından kendi adıma eminim!

  • Konum: Çiniliköy Mahallesi, Kemalpaşa
  • Çalışma saatleri: 09.00-17.00
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al > 

– Gösteri ve Sanat Merkezleri

37. İzmir Fuarı

İzmir Fuarı

Burası Neresi? Türkiye’nin en popüler, en kapsamlı ve en köklü fuarı olan İzmir Fuarı’nın kuruluşu, 17 Şubat 1923’te, henüz Cumhuriyet ilan edilmemişken, Atatürk’ün emriyle İzmir’de toplanan İzmir İktisat Kongresi’ne kadar dayanıyor. O günden itibaren İzmirliler için kültür ve eğlence merkezi olarak çeşitli etkinliklere, konserlere, sergilere ve daha nice programlarına ev sahipliği yapan İzmir Fuarı, özellikle 1950’li yıllarda yoğun rağbet görmeye başlamıştır. Fuar’da yer alan gazinolar ise uzun yıllar boyunca Türkiye eğlence hayatının zirvesi olmuştur.

Aralarında Göl Gazinosu, Mogambo Gazinosu ve Manolya Bahçesi gibi markalaşmış mekanların da bulunduğu bu gazinolarda Bülent Ersoy, Zeki Müren, Gönül Yazar, Tanju Okan, Safiye Ayla ve Sezen Aksu gibi ünlü şarkıcılarımız yıllarca sahne almış ve hatta bu gazinolarla özdeşleştirilmişlerdir. Günümüzde de yaz sezonu boyunca bu tip konserler daha çok açık hava konseri niteliğinde sürdürülmeye devam ediyor.

Neden Gitmeliyim? Sanat, müzik ve eğlence için İzmir’de akla ilk gelen yer olan meşhur İzmir Fuarı, şehrin karakteristiğini ve kültürünü anlamak adına mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında geliyor. Fuar etkinlikleri, her sene Eylül ve Ağustos aylarında, İzmir’in kurtuluş günü olan 9 Eylül’ü içine alacak şekilde düzenleniyor. Uluslararası alanda önem arz eden fuarlara da ev sahipliği yapan İzmir Fuarı’na hemen her yıl, Endonezya, Çin Halk Cumhuriyeti, Benin, Gambiya, Irak, Gana, Kamerun, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Sudan gibi ülkeler katılıyor.

Günümüzde Fuarda sahne alan şarkıcılar arasında ‘‘Demet Akalın, Kenan Doğulu, Mehmet Erdem, Birsen Tezel, Melek Mosso, Tuna Kiremitçi, Serdar Ortaç, Yalın ve Mustafa Sandal’’ gibi popüler isimler yer alıyor.

Kaçırmayın! Önceden Kültürpark içinde hizmet veren İzmir Fuarı, 2015 yılından itibaren Gaziemir ilçesinde yer alıyor. Fuara normal günlerde girişler 4,5 TL iken; konser günlerinde bu ücret 10 TL’ye çıkabiliyor. İzmir’in tadını doyasıya çıkarmak için İzmir Fuarı’nı İzmir’de gezilecek yerler listesine sen de mutlaka eklemelisin.

  • Konum: Zafer Mahallesi, 840 Sk. Fuar Alanı No:2, 35410 Gaziemir/İzmir
  • Tel: (0232) 497 10 00
  • Giriş ücreti: 4,5 TL – Konser günleri: 10 TL
  • Yol tarifi al > 

38. Arkas Sanat Merkezi

Arkas Sanat Merkezi

Burası Neresi? Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas tarafından, 2011 yılının Kasım ayında kurulan Arkas Sanat Merkezi, 1875 yılından beri hizmet veren Fransız Fahri Konsolosluk Binası’nın denize nazır bölümünde yer alıyor. 9 sergi odası ve 1 atölyeden oluşan Arkas Sanat Merkezi, uluslararası ressamların eserlerinin sergilendiği ilk sanat merkezi olması açısından da önem arz ediyor.

Yediden yetmişe herkese sanatı sevdirmek ve İzmir’in kültürel kimliğini uluslararası sanat ortamına tanıtmak amacıyla kurulan sanat merkezi, yalnızca yer aldığı tarihi bina için bile ziyaret edilmeyi hak ediyor.

Neden Gitmeliyim? Geçtiğimiz Ocak ayına kadar yaklaşık 1 yıldır “Picasso Gösteri Sanatı” sergisine ev sahipliği yapan sanat merkezi, bu sergiye Türkiye’de ev sahipliği yapan ilk sanat merkezi olma özelliği taşıyor. Halkın yoğun ilgisini gören sergi, tablo, kostüm ve heykel eskizleri, orijinal sahne kostümleri, dekorları ve Picasso’nun hayatına dair özel fotoğrafları kapsıyor. Arkas Sanat Merkezi, son günlerde ülkemizin usta fotoğraf sanatçılarından Ara Güler’in eserlerinin yer aldığı bir sergiye ev sahipliği yapıyor.

Kaçırmayın! Arkas Sanat Merkezi, çocukların sanatsal yeteneklerini geliştirmek adına birçok atölyeye ev sahipliği yapıyor. Ayrıca merkezde çocuklar için Sanat Dolu Çocuk Gezegeni gibi hem eğitici hem de eğlendirici etkinlikler düzenleniyor. Dolayısıyla Arkas Sanat Merkezi’ni İzmir’de çocukla gezilecek yerler açısında da aklınızda bulundurabilirsiniz!

  • Konum: Kültür, 1380. Sk. 3-1, 35230 Konak/İzmir
  • Tel: (0232) 464 66 00
  • Çalışma saatleri: Perşembe: 10.00-20.00 *Pazartesi Kapalı *Diğer günler: 10.00-18.00
  • Giriş ücretsiz *10 kişi ve üzeri grupların gitmeden evvel arayıp randevu almaları gerekiyor.
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

39. Güzelyalı Nazım Hikmet Kültür Merkezi

Güzelyalı Nazım Hikmet Kültür Merkezi

Burası Neresi? İzmir’in Konak ilçesinde Güzelyalı semtinde yer alan Nazım Hikmet Kültür Merkezi, şehrin en popüler sanat merkezlerinden biri olarak yıllardır hizmet vermeye devam ediyor. 303 kişi kapasiteli bir sahneye sahip olan Güzelyalı Nazım Hikmet Sanat Merkezi, yıl içerisinde tiyatro, konser, panel, konferans, söyleşi ve yıl sonu gösterileri gibi birçok etkinliğe ev sahipliği yapıyor. Bunun yanı sıra merkezde yer alan Nazım Hikmet Sanat Galerisi’nde; çeşitli sanatçılara ait resim, heykel, fotoğraf gibi sanatsal eserler sergileniyor.

Neden Gitmeliyim? Konak Belediyesi’nin sanatçıların başvuruları ile birbirinden değerli eserleri sergilediği yer; Güzelyalı Nazım Hikmet Kültür Merkezi olarak gösterilebilir. Burada sergi sezonu dönemsel olarak açıldığından gitmeden önce takvimi kontrol edebilirsiniz.

Kaçırmayın! Ayrıca sanat merkezinde her yaşa hitap eden kurslar da düzenleniyor. Bunlar arasında; koro, piyano, bağlama, dans, bale, tiyatro, fotoğrafçılık, satranç, keman, vitray ve seramik gibi kurslar halk tarafından yoğun ilgi görüyor.

  • Konum: 32 Sokak No: 4 Güzelyalı Parkı Yanı, Güzelyalı
  • Tel: (0232) 224 24 30
  • Çalışma saatleri: 09.00-18.00 *Pazar kapalı
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

40. Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi

Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi

Burası Neresi? İzmir’in Konak ilçesinde Üçyol mevkiinde bulunan Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi, Avni Anıl Sahnesi, küçük salon, resim atölyesi ve kurs odası olmak üzere dört farklı alandan oluşuyor. 278 kişi kapasiteli Avni Anıl Sahnesi’nde yıl boyunca konserlerden, tiyatro oyunlarına, panellerden, konferanslara kadar birçok etkinlik düzenleniyor. Ayrıca çocuklara, gençlere ve yetişkinlere yönelik birçok kursa ev sahipliği yapan Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi’nde 15 kişilik resim atölyesi, 30 kişilik, koro, gitar, satranç ve tiyatro kursu odası bulunuyor.

Neden Gitmeliyim? Konak Belediyesi’ne bağlı bir kültür merkezi olan Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi’nde de dönemsel olarak sergi sezonunun açılması söz konusu.

  • Konum: İnönü Caddesi No: 2/1 Bayramyeri, İzmir
  • Tel: (0232) 262 99 84
  • Çalışma saatleri: 09.00-18.00 *Pazar günleri kapalı
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al > 

41. Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi

Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi

Burası Neresi? İzmirli besteci, müzisyen ve araştırmacı Ahmet Adnan Saygun adına, 2008 yılında İzmir’in Konak ilçesinde hizmete açılan Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi, 29 bin metrekarelik geniş bir alandan oluşuyor. Merkez içerisinde, 1130 kişilik büyük salon, 244 kişilik küçük salon, 5 sergi salonu ve çeşitli etkinliklere uygun açık bir alan bulunuyor.

Akustik ve teknik bakımdan Türkiye’nin en iyi sanat merkezleri arasında yer alan Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi, nitelikli yapısıyla da ülke sıralamasında üst noktalarda gösteriliyor. Bu sebeple merkez, İzmir Avrupa Caz Festivali ve Uluslararası İzmir Festivali’nin birçok etkinliğine,  İzmir Opera Balesi’nin seçkin etkinliklerine ve İzmir Devlet Senfoni Orkestrası’nın haftalık konserleri gibi daha nice programa ev sahipliği yapıyor.

Neden Gitmeliyim? Bin kişiden fazla kapasiteye sahip büyük salonu, sergi salonları ve açık alan etkinlikleri ile Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi; ismini aldığı besteci ve müzik adamının hakkını veriyor. Buradaki konser salonu dünya standartlarında, tabii sahnenin konukları da öyle…

Kaçırmayın! Görmek isteyenler için sanat merkezinin “Kültür Platformu” bölümünde, Ahmet Adnan Saygun’nun 3 metrelik bir heykeli bulunuyor; heykel, ülkemizin ünlü heykeltıraşlarından biri olan Erkin Erkman’ın imzasını taşıyor.

42. Dokuz Eylül Üniversitesi Sabancı Kültür Sarayı

Dokuz Eylül Üniversitesi Sabancı Kültür Sarayı

Burası Neresi? Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü ve İzmir Valiliği’nin işbirliğiyle kurulan Dokuz Eylül Üniversitesi Sabancı Kültür Sarayı, 5 bin metrekarelik bir alanı kaplıyor. İzmir’in konak ilçesinde yer alan Sanat Merkezi iki ana bölümden oluşuyor. İlk bölümde tiyatro, opera, bale, müzikal, konser ve sergi gibi kültürel ve sanatsal etkinliklerin düzenlendiği 518 kişilik Büyük Salon; ikinci bölümde ise 123 kişilik küçük salon yer alıyor.

Neden Gitmeliyim? DEÜ Sabancı Kültür Sarayı; DEÜ İzmir Devlet Konservatuvarı için bir stüdyo ve derslik olma ayrıcalığı da taşıyor. Kurumda bulunan çukurlu ve büyük sahneli salonda dünya çapında işler sergileniyor. Dolayısıyla Kültür sarayında tiyatrodan konsere çok sayıda etkinlikle karşılaşabilirsiniz.

  • Konum: Yeşiltepe Mahallesi Mithatpaşa Caddesi No: 112 35260 Konak
  • Tel: (0232) 441 90 09
  • Çalışma saatleri: 08.00-22.00 *Cumartesi ve Pazar günleri kapalı
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

43. Çizgilikedi Görsel Kültür Merkezi

Çizgilikedi Görsel Kültür Merkezi

Burası Neresi? Çizgilikedi Görsel Kültür Merkezi, İzmir’in Konak ilçesinde Güzelyalı semtinde yer alan nitelikli bir sanat merkezidir. Merkezin çalışmaları genellikle fotoğrafçılık üzerine yoğunlaşmış olup; faaliyetler halkla iç içe sürdürülmektedir. Bunun yanı sıra bir girişim olarak Arzu Filiz Güngör ve Yalçın Çıdamlı tarafından kurulan müessesede ünlü fotoğraf sanatçılarının ve sanatın her dalından rüşdünü ispatlamış birçok ismin katıldığı söyleşiler ve paneller düzenleniyor. Çizgilikedi Görsel Kültür Merkezi, tüm bu özellikleriyle İzmir gezilecek yerler listesine eklenmeyi hak ediyor.

Neden Gitmeliyim? Görsel üretim alanında sanat galerileri ve projelerin yapıldığı Çizgilikedi Kültür Merkezi; 2005 yılından bu yana İzmir’in sanat yaşantısına dahil. Merkezde hem süreklilik gösteren hem de geçici olarak projelenen etkinlikler var.

  • Konum: Gürsel Aksel Bulvarı No: 43/B-C Güzelyalı, Konak
  • Tel: (0232) 247 12 47
  • Çalışma saatleri: 12.00-19.00 *Pazar ve Pazartesi dışında her gün randevu ile ziyaret edilebiliyor.
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

44. K2 Güncel Sanat Merkezi

K2 Güncel Sanat Merkezi

Burası Neresi? Kar amacı gütmeyen bir sanatçı oluşumu olan K2 Güncel Sanat Merkezi, 2003 yılından beri, İzmir’in Konak ilçesinde, Cumhuriyet Bulvarı’nda hizmet veriyor. Ziyaretçilerini uluslararası alanda güncel sanatla buluşturmak için en hızlı ve en kaliteli şekilde hizmet vermeye çalışan K2 Güncel Sanat Merkezi, seminerler, sergi projeleri, performanslar, konferanslar, film ve video gösterimleri, gibi birçok organizasyona ev sahipliği yapıyor. Ayrıca kurum içerisinde arşiv, galeri ve sanatçı atölyeleri gibi alanlar bulunuyor.

Neden Gitmeliyim? Yıl içerisinde en az 5 adet büyük ölçekli sergi ve bunlara ek yaklaşık 12 küçük projeyi evinde ağırlayan K2 Güncel Sanat Merkezi, İzmir’in en nitelikli sanat merkezlerinden biri olarak, mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri oluyor. İçinde ayrıca bir kütüphane bulunan sanat merkezinde; seminerler, paneller, tartışmalar, sanatçı konuşmaları ve söyleşileri gibi daha birçok etkinlik düzenleniyor.

  • Konum: Akdeniz Mah. Cumhuriyet Bulvarı, Büyük Kardiçalı Han, No: 54, Konak
  • Tel: (0232) 445 31 51
  • Çalışma saatleri: Pazartesi-Cuma: 11.00-17.00 *Cumartesi: 12.00-17.00 *Pazar kapalı
  • Yol tarifi al >

45. Ege Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi

Ege Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi

Burası Neresi? Ege’nin ve İzmir’in bilimsel ve sanatsal etkinliklerinin yapıldığı önemli bir tesis olan Ege Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi, köklü bir kurum olarak 5 Ocak 1980’den bu yana hizmet veriyor. Oldukça geniş bir alana sahip olan Atatürk Kültür Merkezi, Adnan Saygun Salonu, Yunus Emre Salonu, Tiyatro Salonu, Sanat Galerisi, seminer odaları ve bir kafeteryadan oluşuyor. Kültür merkezi içindeki en geniş sahneye sahip olan Adnan Saygun Salonu 624 kişilik; Yunus Emre Salonu 652 kişilik; tiyatro salonu ise 340 kişilik kapasitesiyle yıl içerisinde birçok etkinliğe ev sahipliği yapıyor.

Muhteşem bir akustik, ses ve ışık sistemine sahip olan Adnan Saygun Salonu’nda genellikle müzikaller, opera gösterileri, bale-senfonik orkestra çalışmaları, stand-up şovları gibi büyük çaplı gösteriler düzenlenirken; Yunus Emre Salonu’nda, tiyatro oyunları, konserler, konferans, panel ve söyleşiler gerçekleştiriliyor. Binanın giriş katında bulunan 470 metrekarelik sanat galerisinde heykel, seramik, resim ve fotoğraf sergileri yer alıyor.

Neden Gitmeliyim? Konserleri, etkinlikleri, tiyatro gösterileri ve sergileri ile Atatürk Kültür Merkezi de; hemen komşusu konumundaki Sabancı Kültür Sarayı’ndan geri kalmıyor. Eğer kültür sanat etkinlikleri sizde heyecan uyandırıyorsa; kurumun etkinlik takvimini yakın takibe alabilirsiniz.

46. İsmet İnönü Sanat Merkezi

İsmet İnönü Sanat Merkezi

Burası Neresi? 1990 yılından bu yana hizmet veren İsmet İnönü Sanat Merkezi; merkezi yeriyle de büyük öneme sahip. Kültürpark içinde konumlanan bu merkeze Lozan Kapısı’ndan giriş yaparak ulaşılıyor.

Neden Gitmeliyim? Konser, seminer, müzikal, paneller, söyleşiler, konferanslar, tiyatro gösterileri ve daha nicelerinin yanı sıra ulusal ve uluslararası organizasyonlara da ev sahipliği yapan İsmet İnönü Sanat Merkezi, İzmir gezilecek yerler listesine mutlaka eklenmeli!

  • Konum: Mimar Sinan Mahallesi Lozan Kapısı Kültürpark Fuar Alanı Konak, İzmir
  • Tel: (0232) 293 19 62
  • Yol tarifi al >

47. İzmir Sanat

İzmir Sanat

Burası Neresi? Kültürpark içinde, 26 Ağustos Kapısı yakınında yer alan İzmir Sanat, yıl içinde söyleşi, seminer, tiyatro oyunları, film gösterimleri, konserler ve sergiler gibi birçok etkinliğe ev sahipliği yapıyor. Geniş bir alana sahip olan sanat merkezi; 308 kişilik tiyatro ve sinema salonu, söyleşiler, dia gösterimleri ve sunumlar için 80 kişilik oditoryum, dans prova salonu, sergi alanı, sanatçılar için soyunma ve dinlenme odalarından oluşuyor.

Neden Gitmeliyim? Kültürpark’a gitmişken İzmir Sanat’a uğramayı kesinlikle ihmal etmemelisin. Burada bulunan sanat sergilerini yakından görüp, inceleyebilirsin. Dolayısıyla İzmir’de gezilecek yerler listesine İzmir Sanat’ı gönül rahatlığıyla ekleyebilirsin.

  • Konum: Kültürpark 26 Ağustos Kapısı Konak, İzmir
  • Tel: (0232) 293 40 49
  • Yol tarifi al >

48. Türkan Saylan Kültür ve Sanat Merkezi

Türkan Saylan Kültür ve Sanat Merkezi

Burası Neresi? Adını Türk tıp doktoru, akademisyen, yazar ve eğitimci olan Türkan Saylan’dan alan Kültür ve Sanat Merkezi, Konak ilçesinde, Alsancak mevkiinde yer alıyor. Resim sergisi, panel, söyleşi, film gösterimi gibi organizasyonlara ev sahipliği yapan kültür ve sanat merkezi yedi katlı bir binada hizmet veriyor. Cumartesi ve Pazar günleri kapalı olan Türkan Saylan Kültür ve Sanat Merkezi, hafta içi 08.30 ile 17.30 saatleri arasında ziyaretçilerini ağırlıyor. Ayrıca merkezde, her yaşa yönelik kurlar ve eğitim seminerleri de düzenleniyor.

Neden Gitmeliyim? İzmir geziniz boyunca yolunuz en az bir kez mutlaka, İstanbul’daki İstiklal Caddesi’ni andıran Kıbrıs Şehitleri Caddesi’ne düşecektir. Burada Türkan Saylan Kültür ve Sanat Merkezi’ni ziyaret edebilir ve etkinlik takvimlerinden edinebilirsiniz.

  • Konum: Kıbrıs Şehitleri Caddesi 1440 Sokak Kat:4 Alsancak, İzmir
  • Tel: (0232) 422 52 36
  • Çalışma saatleri: 08.30-17.30 *Hafta sonu kapalı
  • Yol tarifi al >

49. Bornova Belediyesi Uğur Mumcu Kültür Sanat Merkezi

Bornova Belediyesi Uğur Mumcu Kültür Sanat Merkezi

Burası Neresi? Bornova Belediyesi Uğur Mumcu Kültür ve Sanat Merkezi, İzmir’in Bornova ilçesinde hizmet veren bir kurumdur. Uğur Mumcu Kültür ve Sanat Merkezi, içinde bulunan Prof Dr. Sevda Şener Sahnesi ile birlikte, yıl boyunca Bornova Belediyesi Şehir Tiyatroları’nın birçok gösterisine ev sahipliği yapıyor.

Neden Gitmeliyim? Adını ünlü gazeteci Uğur Mumcu’dan alan merkez, Büyükpark’ın ortasındaki konumu ile öğrencilere kolayca etkinliklere ulaşma olanağı sunuyor. Burada özellikle tiyatro gösterilerine denk gelebilirsiniz.

  • Konum: Fevzi Çakmak Caddesi No: 38 Bornova, İzmir
  • Tel: (0232) 999 29 29
  • Yol tarifi al >

50. İzmir Arena

İzmir Arena

Burası Neresi? İzmir’de kurumsal, kültürel ve sanatsal etkinlikleri denildiğinde akla ilk gelen yerlerden biri olan İzmir Arena, Bayraklı ilçesinde, Tuna mevkiinde konumlanıyor. 16 bin metrekarelik açık bir alana, 2,2 bin metrekarelik kapalı bir alana sahip olan İzmir Arena’da, şehirdeki en efsanevi konserlere ev sahipliği yapıyor. Şimdiye kadar burada sahne almış sanatçılar arasında, Athena, Duman, Zakkum ve Manga gibi müzik grupları; Selda Bağcan, Can Bonomo, Göksel, Mehmet Erdem ve Ezhel gibi popüler müzisyenler bulunuyor.

Neden Gitmeliyim? İzmir’de Karşıyaka yönüne doğru ilerlerken; Turan adı verilen bölgede İzmir Arena’nın şahane deniz manzarası ile karşılaşabilirsiniz. Hem Türk hem de yabancı yıldızlar burada konser verirken; mekan festival ve şenlik gibi etkinliklere de ev sahipliği yapıyor. İzmir’de gezilecek yerlerden biri olan İzmir Arena’nın 2011 yılında Turizm ve Kültür Bakanlığı tarafından ‘En iyi Yeme-İçme ve Eğlence Mekanı’ ödülüne layık görüldüğünü de belirtmeden geçmeyelim!

51. Ooze Venue

Ooze Venue

Burası Neresi? İzmir’in Bornova ilçesinde, Erzene mevkiinde yer alan Ooze Venue, yıl içinde birçok konsere ve etkinliğe ev sahipliği yapan bir eğlence mekanıdır. Şimdiye kadar onlarca şarkıcının sahne aldığı Ooze Venue, sahip olduğu ses, ışık ve akustik sistemiyle, konuklarına hem eğlenceli hem de kaliteli bir konser zevki yaşatmayı başarıyor. Ooze Venue’de şimdiye kadar sahne almış sanatçılar arasında, Ezhel, Killa Hakan, Gazapizm, Melek Mosso, Fatma Turgut, Emre Aydın, Merve Özbey, Mehmet Erdem gibi popüler isimler ve Adamlar, Zakkum, Gripin gibi müzik grupları yer alıyor.

Konserler genellikle akşam 21.00-22.00 sularında başlamakta olup; katılım için önceden bilet almak gerekiyor. Etkinlik takvimini mekanın resmi internet sitesinden takip edebilirsin.

Neden Gitmeliyim? İzmir gece hayatının en eski sahnelerinden biri olan Ooze Venue; ağırladığı sanatçıların hem kalitesi hem de sayısı ile İzmir için önemini koruyor. Her yıl sezonu yaklaşık olarak Eylül ayında açan sahne, özellikle civardaki üniversite öğrencilerinden ilgi görüyor.

  • Konum: Erzene Mahallesi Kazım Karabekir Caddesi Çınar Pasajı No: 46 Bornova, İzmir
  • Tel: (0232) 388 78 70
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

52. Çeşme Açıkhava Tiyatrosu

Çeşme Açıkhava Tiyatrosu

Burası Neresi? İzmir’e yakın tatil yerlerinden biri olan ve hatta İzmir’in en güzel tatil noktası olan Çeşme, uzun yıllardır Çeşme Açıkhava Tiyatrosu ile özellikle yaz aylarında şenleniyor. 5 bin kişilik kapasiteye sahip olan Çeşme Açıkhava Tiyatrosu’nda, şimdi kadar sahne alan sanatçılar arasında; Emel Sayın, Sıla, Kenen Doğulu, Murat Boz, Gülşen, Demet Akalın, Ajda Pekkan, Sezen Aksu, Funda Arar ve Mabel Matiz gibi popüler isimler bulunuyor. Tiyatro alanında konserlerin dışında; dans gösterileri, söyleşiler, paneller ve tiyatro oyunları da sergileniyor.

Neden Gitmeliyim? Alaçatı’ya 15 kilometre mesafede yer alan Çeşme Açıkhava Tiyatrosu; yaz sezonu boyunca İzmir’in en prestijli etkinlik adresi haline geliyor. Çeşme merkezden yürüyerek ulaşılabilen mekan her sene iddialı bir program açıklamaktan geri kalmıyor.

Kaçırmayın! Çeşme Açıkhava Tiyatrosu’na, ilçe merkezinden yaz ayları boyunca düzenli otobüs ve minibüs seferleri düzenleniyor.

53. Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu

Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu

Burası Neresi? İzmir’in en popüler yerlerinden biri olan Kültürpark’ın etkinlik alanlarından biri olan Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu, her yıl Mayıs ve Eylül ayları arasında sanatseverlere kapılarını açıyor. Şehir merkezinden hareket eden ve Fuar (Cumhuriyet) Kahramanlar Kapısı yakınından geçen otobüsler aracılığıyla Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu’na kolayca ulaşılabiliyor.

Neden Gitmeliyim? Şehir merkezinde, özellikle de bahar aylarında düzenlenen büyük ölçekli konser, tiyatro ve güldürü gibi etkinlikler en çok 2870 kişi kapasitesi ile Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu’nda izlenebilir.

  • Konum: Kahramanlar Kapısı, Kültürpark Fuar Alanı, İzmir
  • Tel: (0232) 293 40 49
  • Yol tarifi al >

54. Bornova Ayfer Feray Açıkhava Tiyatrosu

Bornova Ayfer Feray Açıkhava Tiyatrosu

Burası Neresi? Bornova Ayfer Feray Açıkhava Tiyatrosu, İzmir’in Bornova ilçesinde, Kazımdirik mevkiinde yer alıyor. Şehrin gözde etkinlik alanlarından biri olan Ayfer Feray Açıkhava Tiyatrosu’nda, tiyatro oyunlarından, balo gösterilerine, konserlerden, panellere kadar birçok organizasyona ev sahipliği yapıyor.

Neden Gitmeliyim? İzmir sıcakları söz konusu olunca, akşamın esintili saatlerinde etkinliklerin de dışarı taşması normal! Bornova’da bu ihtiyaca 600 kişi kapasitesi ile Ayfer Feray Açıkhava Tiyatrosu cevap veriyor.

  • Konum: Bornova Meydanı A1 Büyük Park İçi, Bornova, İzmir
  • Tel: (0232) 342 32 88
  • Yol tarifi al >

55. Bostanlı Suat Taşer Açıkhava Tiyatrosu

Bostanlı Suat Taşer Açıkhava Tiyatrosu

Burası Neresi? İzmir Karşıyaka’da Bostanlı mevkiinde yer alan Suat Taşer Açıkhava Tiyatrosu, birbirinden seçkin tiyatrocuların rol aldığı oyunlara ev sahipliği yapıyor. Yıl içerisinde birçok oyunun ardın sıra sergilendiği tiyatro binası, 995 kişi kapasiteli bir alandan oluşuyor. Bir tadilat sürecinden geçip 2018 yılında yenilenen Suat Taşer Açıkhava Tiyatrosu, Cem Adrian, Teoman, Birsen Tezer, Fatih Erkoç gibi alanında isim yapmış sanatçıların konserlerine de ev sahipliği yapıyor.

Bostanlı Vapur İskelesi’nin tam karşısında yer alan tiyatro alanına Bostanlı Vapur İskelesi’nden yürüyerek; Karşıyaka Vapur İskelesi’nden ise tramvaya binip sahnenin önündeki durakta inerek ulaşılabiliyor.

Neden Gitmeliyim? Tam bir kültür sanat kenti olan İzmir’de; Bostanlı sahilinin hemen yakınında dalga sesleri eşliğinde tiyatro, konser ya da gösteri davetlisi olmak isterseniz Suat Taşer Açıkhava Tiyatrosu’nu tercih edebilirsiniz.

  • Konum: Cemal Gürsel Caddesi Hasan Ali Yücel Bulvarı 2009 Sokak Bostanlı, İzmir
  • Tel: (0232) 362 61 61
  • Yol tarifi al >

56. Jolly Joker Alaçatı

Jolly Joker Alaçatı

Burası Neresi? İstanbul, Bursa, Ankara ve Antalya gibi şehirlerde birer şubesi bulunan Jolly Joker’in İzmir’deki durağı Alaçatı… Yaz sezonunun başlamasıyla açılan Jolly Joker Alaçatı, büyük bir konser salonu olarak, her hafta birbirinden ünlü şarkıcıların sahnelerine ev sahipliği yapıyor. Konserler yaz boyunca, akşam 21.00-22.00 saatleri arasında başlayıp, sabahın ilk ışıklarına kadar devam ediyor. Dolayısıyla Alaçatı’nın gece hayatı da Jolly Joker ile canlanıp, renkleniyor. Etkinlikler için Jolly Joker Alaçatı’nın resmi internet sitesini takip etmeniz gerekiyor.

Neden Gitmeliyim? Konser konusunda Türkiye’nin en önemli zincir mekanlarından biri olan Jolly Joker, sahnesini yaz aylarında Çeşme’nin Alaçatı beldesine taşıyor. Jolly Joker Alaçatı’nın daimi sanatçıları arasında Yıldız Tilbe, Yaşar, Koray Avcı, Hakan Altun, Bülent Ersoy, Gülşen, Hande Yener, Demet Akalın, Ajda Pekkan, Sıla ve Sertap Erener gibi popüler isimler bulunuyor.

  • Konum: Alaçatı Mahallesi, Alaçatı Port Yolu Parsel 1, Seaside Sitesi 35930 Çeşme, İzmir
  • Tel: (0541) 354 76 76
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

– Plajlar

57. Foça Plajları

Foça Plajları

Burası Neresi? Foça’nın Eski Foça olarak anılan bölümü daha çok tarihi ve kültürel gezilere ev sahipliği yaparken; Yeni Foça’daki halk plajında ücretsiz olarak denize girilebiliyor. Çevrede ayrıca şezlong kiralayıp bir şeyler içebileceğiniz, bunu yaparken de Çeşme’deki gibi yüksek ücretler ile karşı karşıya kalmayacağınız alternatifler var.

Neden Gitmeliyim? Yazın İzmir’de denize girecek birçok alternatif bulunuyor. Bu alternatiflerin bir kısmına ev sahipliği yapan Foça’daki doğa harikası plajları mutlaka bir kenara not etmen gerekiyor. Foça’da masmavi denizin ve yumuşacık kumsalların tadını çıkarmak için gidebileceğin plajların başında; ”Sazlıca Plajı, Ayı Balığı Koyu, Dolungaz Koyu, Bodrum Koyu Plajı, Kocakarı plajı, Pırlanta Plajı, Ayayorgi Plajı, Altınkum Halk Plajı vb.” geliyor.

58. Yeni Foça Halk Plajı

Yeni Foça Halk Plajı

Burası Neresi? Foça’nın Eski Foça olarak anılan bölümü daha çok tarihi ve kültürel gezilere ev sahipliği yaparken; Yeni Foça’daki halk plajında ücretsiz olarak denize girilebiliyor. Çevrede ayrıca şezlong kiralayıp bir şeyler içebileceğiniz, bunu yaparken de Çeşme’deki gibi yüksek ücretler ile karşı karşıya kalmayacağınız alternatifler var.

59. Yassıcaada

Yassıcaada

Burası Neresi? Günübirlik plaj tatilinin en ekonomik adreslerinden biri Urla açıklarındaki Yassıcaada. 400 metrelik kumsala Pazartesi hariç haftanın her günü, Karşıyaka ve Üçkuyular iskelelerinden ulaşılabiliyor. Pazartesi günleri ise plajın misafirleri; engelliler, yaşlılar ya da gaziler gibi belediyenin özel konukları arasından seçiliyor.

60. Ilıca plajı

Ilıca plajı

Burası Neresi? İzmir’de denize girilecek plajlar arasında favori olan, tamamen kumdan oluşan bir plaj olması ve sığ suları sayesinde özellikle çocuklu ailelerin ilgi gösterdiği bir plaj var sırada. Sheraton ya da Radisson Blu gibi otel zincirleri bu halk plajının yakınlarında özel alanlara sahip ancak ücretsiz yararlanılabilecek alan da hiç az değil. Plajda ayrıca yeme içme alternatiflerini de değerlendirebileceğiniz işletmeler, şezlong ve şemsiye kiralıyor.

61. Delikli Koy

Delikli Koy

Burası Neresi? Son dönem instagram gönderilerinin favorileri arasında yer alan Delikli Koy, seyahat paylaşımı yapan kişilerin ilgisini yeni çekmiş olsa da Çeşme yerlileri tarafından uzun yıllardır biliniyor. Burada hem doğaya hem de suyun rengine aşık olmanız mümkün.

62. Aya Yorgi Koyu

Aya Yorgi Koyu

Burası Neresi? Babylon ya da Sole&Mare gibi İzmir’e gelen ünlü isimlerin de tercih ettiği ünlü plajlar Aya Yorgi Koyu’nda yoğunlaşıyor. Bu turkuaz sulara girmek için birbirinden prestijli ve bir o kadar da pahalı tesislerden birine günübirlik giriş yapmaya neredeyse mecbursunuz. Ancak deniz keyfine keyifli müzik notaları da eklenince, verdiğiniz paraya değiyor.

63. Pırlanta Plajı

Pırlanta Plajı

Burası Neresi? Uçurtma sörfü ya da Kitesurf olarak bilinen spora uyumlu olmasıyla ön plana çıkan Pırlanta Plajı; Çeşme’yi sörf alanında Türkiye’de bir başkent haline getiriyor.

64. Altınkum Plajı

Altınkum Plajı

Burası Neresi? Adını kumlarının altın sarısı renginden alan Altınkum Plajı; pürüzsüz deniz yüzeyi ile de özellikle çocukla seyahat edenlerden tam not alacak nitelikte. Altınkum’da hayat daha çok tropik adaları andırıyor.

  • Konum: Şehit Mehmet Mahallesi, Altınkum Mevkii, Çeşme, İzmir
  • Yol tarifi al >

65. Seferihisar Plajları

Seferihisar Plajları

Burası Neresi? Seferihisar ilçesi sahip olduğu 11 mavi bayraklı plaj ile Türkiye çapında birinciliği elinde bulunduruyor. Büyük Akkum, Akarca, Ürkmez, Bengiler Mahallesi, ve Ömür Beldesi gibi halk plajlarının yanı sıra bölgede bulunan Tahsin Ar Tesisleri, Angora Beach Resort ve Euphoria Aegean Resort gibi tesisler de mavi bayrak derecesine sahip.

66. Mimoza Koyu Plajı

Mimoza Koyu Plajı

Burası Neresi? İzmir’in Karaburun ilçesine bağlı Mimoza Koyu; birçok kişi tarafından hem ilçenin hem de şehrin en iyisi olarak ifade ediliyor. Özellikle koyun sularının temizliği, övgü alan noktalar arasında.

67. Bodrum Koyu

Bodrum Koyu

Burası Neresi? Taşlık bir plaj olsa da denizinin temizliği ile tatilcileri kendine bir mıknatıs gibi çeken Bodrum Koyu; kamp yapmak için de tercih edilen İzmir plajları arasında yer alıyor.

– Adalar

68. Yassıca Ada

Yassıca Ada

Burası Neresi? Koyun Adası adıyla da bilinen Yassıcaada, İzmir Körfezi’nde, Urla’nın Çeşmealtı beldesinin karşısında konumlanıyor. Çiçek Adaları denilen bir grup küçük ada grubunun üyesi olan Yassıca Ada, 0,25 kilometrekarelik bir alandan oluşuyor. Sahip olduğu kumlu plaj sayesinde yaz aylarında İzmirliler için gözde tatil noktalarından biri olan Yassıcaada, sezon boyunca en az 15 bin kişiyi evinde ağırlıyor.

Neden Gitmeliyim? Yassıcaada, küçük bir ada olmasına karşın 400 metrelik kumlu sahiliyle yaz aylarında popüler ve çekici bir plaj haline dönüşüyor. Günümüzde adada restoran ve ulaşım için bir iskele bulunuyor. 2001’in Haziran ayından bu yana, İZDENİZ tarafından, yazları, adaya ulaşmak için Karşıyaka ve Üçkuyular terminallerinden düzenli olarak vapur seferleri düzenleniyor.

Kaçırmayın! Yassıcada’ya giden vapurlar yaz sezonu boyunca haftanın yedi günü Karşıyaka iskelesinden 08.30’da, Üçkuyular iskelesinden ise 09.00’da hareket ediyor. Adadan dönüş ise 17.45’te gerçekleştiriliyor. Gidiş-dönüş gemi yolculuğu ile Yassıcaada’da yer alan tesise giriş ücreti için 22 TL ödeme yapmak gerekiyor.

69. Karantina Adası

Karantina Adası

Burası Neresi? Osmanlı Dönemi’nde, bulaşıcı hastalıklar ve salgınlarla mücadele etmek için kullanılan ve bundan dolayı Karantina Adası olarak anılan ada, İzmir’in Çiçek Adaları adı verilen küçük adalar grubunun bir üyesidir. 350 dönümlük bir alandan oluşan Karantina Adası, tarihi geçmişinin yanı sıra yeşil ile mavinin uyumunu yakalamış tabiatıyla da dikkat çekiyor. İlk kez Büyük İskender devrinde karaya bağlanan ada, günümüzde fiilen Sağlık Bakanlığı’na bağlı bir bölge olarak varlığını sürdürüyor.

Neden Gitmeliyim? Karantina Adası’nda 2018 yılı itibariyle yaklaşık 16 tarihi bina restore edilip, aslına uygun olarak varlığını devam ettiriyor. Bu binaların ne amaçla kullanılacağı ise henüz bilinmiyor.

*Doğal Yerler

– Tabiat Parkları, Bahçeler

70. İzmir Kuş Cenneti

İzmir Kuş Cenneti

Burası Neresi? İzmir’in Tuzla ilçesinde, Çiğli mevkiinde yer alan İzmir Kuş Cenneti, 8 bin hektarlık geniş bir alana yayılıyor. Türkiye’nin eşsiz güzelliklerinden biri olan İzmir Kuş Cenneti’nde nesli tükenmekte olan tepeli pelikanları, pembe kanatlı flamingolar, yalıçapkını, gri ve siyah leylek gibi türlerin de arasında yer aldığı 205 kuş ve 314 bitki türü bulunuyor. Yılda ortalama 50 bin kuşun uğradığı Kuş Cenneti’nde, ziyaretçi merkezi ve kuş gözlem kuleleri gibi alanlar yer alıyor.

Bunun yanı sıra tesis alanını gezebilmek için gezi bisikletleri gibi hizmetler verilirken, kuşları yakından gözlemleyebilmek için dürbünlerden yararlanılabiliyor. Ayrıca İzmir Kuş Cenneti, devlet tarafından arkeolojik sit alanı olarak korunuyor.

Neden Gitmeliyim? Henüz Çiğli ilçesinden uzaklaşmadan çocuklu aileleri bekleyen bir güzellik daha var. Kuş Cenneti; göz alabildiğine uzanan dev bir alanda; mevsimine göre değişiklik gösteren yüzlerce farklı kuşu ağırlıyor. Yerel halkın beklentisi, buranın Unesco Dünya Mirası listesine dahil olması yönünde.

Bunları Biliyor Muydunuz? İzmir Kuş Cenneti’nin yer aldığı arazi ayrıca Türkiye’nin tuz ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılayan Çamaltı Tuzlası’na ev sahipliği yapıyor.

71. Karagöl Tabiat Parkı

Karagöl Tabiat Parkı

Burası Neresi? İzmir’de haftasonu gezilecek yerler denildiğinde ilk akla gelen yerlerden biri olan Karagöl Tabiat Parkı, Menemen ilçesinde, Yamanlar mevkiinde konumlanıyor. İzmir Karagöl Tabiat Parkı’nda Kır Gazinosu, piknik ve mangal üniteleri, karavan alanı ve çadırlı kamp alanı bulunuyor. Yemyeşil bir doğa harikası olan Karagöl Tabiat Parkı, en güzel dönemlerini Mayıs ve Eylül aylarında yaşıyor.

Neden Gitmeliyim? Deniz seviyesinden yüksekliği 850 metre olan Karagöl ve çevresi, 2011 yılından bu yana tabiat parkı statüsüne sahip. Özellikle 27 kilometre mesafedeki Karşıyaka ilçesi için burası tam bir kaçış noktası. Görülecek yerler çerçevesinde Karagöl Tabiat Parkı’na kadar gelmişken göl manzarası eşliğinde botanik turizminden tabiat yürüyüşüne olta balıkçılığından pikniğe kadar yapabileceğiniz çok sayıda aktivite var.

Karagöl’e ulaşmak için Yeni Girne Örnekköy yönünden bağlanan asfalt yolun kullanılması tavsiye ediliyor. Tüm bu bilgiler ışığında, Karagöl’ün çoluk çocuk harika bir haftasonu geçirmek için en iyi seçeneklerden biri olduğunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim!

Kaçırmayın! Karagöl Tabiat Parkı, giriş ücretleri açısından kimi ziyaretçiler tarafından pahalı bulunuyor. Bir kişi için giriş ücreti 8,5 TL olurken; indirimli giriş için 4,5 TL alınıyor. Bunun yanı sıra park alanında kamp kurmak için 34 TL çadır yeri kiralanabiliyor. Ayrıca parkın yakınında 2016 yılında devlet tarafından tescillenen Yamanlardağı Tabiat Parkı yer alıyor. Yamanlardağı Parkı da tıpkı Karagöl gibi yemyeşil tabiatıyla görenleri kendine hayran bırakıyor.

Bir Hikaye! Karagöl Tabiat Parkı’nın Yunan mitolojisine göre Zeus ile Plouto’nun oğlu olan Tantalos’un efsanevi hikayesine ev sahipliği yaptığını biliyor muydunuz? Tantalos Efsanesi’ni en güvenilir kaynaktan öğrenmek için tıkla!

  • Konum: Karagöl, İzmir
  • Tel: (0534) 463 35 58
  • Çalışma saatleri: 08.00-20.30 (Yaz Dönemi) / 08.00-18.00 (Kış Dönemi)
  • Giriş ücretleri: Otomobil: 25 TL, Minibüs: 76 TL, Midibüs: 127 TL, Otobüs: 229 TL, Motosiklet-ATV: 12,50, Bisiklet-Mobilet: 8,5 TL, Çadır yeri: 34 TL, Karavan: 34 TL, Çadır: 13 TL, Şahıs: 8,5 TL, İndirimli: 4,5 TL
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

72. Homeros Vadisi

Homeros Vadisi

Burası Neresi? MÖ 8.yüzyılda İzmir bölgesinde yaşadığı kabul edilen, İlyada ve Odysseia’nın derleyicisi Homeros’un adını alan vadi, 2008 yılından beri İzmir’in gözde kaçış noktalarından biri olarak varlığını sürdürüyor. Homeros’un doğduğu ve yaşadığı yer hakkındaki rivayetlerden birinde, ünlü edebiyatçının bu vadideki bir mağarada yaşadığı söyleniyor. Mistik bir atmosfere sahip olan vadinin doğal güzelliği de anlatmakla bitirilemiyor.

500 bin metrekarelik alana yayılan vadi, İzmir’in endemik bitki türlerini içeren harika bir tabiata ev sahipliği yapıyor. Homeros Vadisi’nde 18 gölet, mini amfi tiyatro, piknik alanları, bisiklet, koşu ve yürüyüş parkuru gibi alanlar yer alıyor. Ayrıca vadide, 103 farklı kuş türünün yaşadığı biliniyor. Dolayısıyla Homeros Vadisi, İzmir’de kesinlikle görülmesi gereken yerlerden biri!

Neden Gitmeliyim? 7 kilometre uzunluğundaki bir vadiye yayılan Homeros Vadisi Piknik Alanı; göletler, su bentleri ve ahşap oturma gruplarından oluşuyor. Bornova ilçesinde yer alan bu yer; İzmir’de yeşile doyabileceğiniz en güzel adreslerden biri. Dileyenler Bornova’dan hareket eden ve haftanın yedi günü hizmet veren Kayadibi köy dolmuşları vasıtasıyla Homeros Vadisi’ne ulaşabilirler.

73. Çiçekli Tabiat Parkı

Çiçekli Tabiat Parkı

Burası Neresi? İzmir’in Bornova ilçesinde, Karaçam mevkiinde yer alan Çiçekli Tabiat Parkı, 2011 yılından bu yana tescilli bir tabiat parkı olarak ziyaretçilerini ağırlıyor. İzmir’de haftasonu kaçamağı yapmak için harika bir alternatif olan parkta, piknik alanları, yürüyüş yolları ve çocuk oyun parkları gibi kullanım alanları bulunuyor. Çiçekli Tabiat Parkı’nda yemyeşil bir tabiat içinde dinlendirici bir gün geçirebilmek için, parkın en güzel dönemleri olan Nisan, Mayıs ve Eylül gibi bahar aylarını tercih etmek gerekiyor.

Neden Gitmeliyim? Doğa yürüyüşü, foto safari ve bisiklet gezintisi gibi alternatif etkinliklerin yanı sıra İzmirlilerin piknik konusundaki favorileri arasında da kesinlikle Çiçekli Tabiat Parkı var. Burası hem Bornova ilçesine yakınlığı, hem de bozulmamış doğal dokusu ile ziyaretçi çekiyor. Özellikle Pazar günleri yolunuz Çiçekli’ye düşerse kalabalık araç kuyruklarına da hazırlıklı olmalısınız. Şehir merkezine 18 kilometre mesafedeki park ile Bornova arasında 9 kilometrelik bir mesafe bulunuyor. Çiçekli Tabiat Parkı, Manisa’ya da oldukça yakın!

  • Konum: Karaçam/Çiçekli Köy, Bornova, İzmir
  • Tel: (0232) 369 80 06
  • Çalışma saatleri: 07.00-20.30
  • Giriş Ücretleri: Yetişkin: 7 TL – İndirimli: 3,5 TL – Bisiklet: 7 TL – Motosiklet-ATV: 10 TL – Otomobil: 21 TL –  Minibüs: 63 TL – Midibüs: 105 TL – Otobüs: 189 TL
  • Yol tarifi al >

74. İnciraltı Kent Ormanı

İnciraltı Kent Ormanı

Burası Neresi? Günün her saati ziyaret edilebilen İnciraltı Kent Ormanı; 620 bin metrekarelik alana yayılırken şehir merkezinden de fazla uzaklaşmamanıza imkan tanıyor. İzmir gezilecek yerler listesi içindeki bu orman binlerce ağaca sahip. Alan içinde ayrıca İnciraltı Engelliler Eğitim ve Kültür Merkezi yer alıyor.

Neden Gitmeliyim? Erguvan, Ladin, Söğüt ve Servi gibi envai çeşit ağaç türünü içinde barındıran İnciraltı Kent Ormanı’nda bisiklet parkurları, yürüyüş yolları, piknik alanları ve dinlenme noktaları gibi birçok alan bulunuyor. İzmir’de yeşile ve mis gibi havaya doyacağınız İnciraltı, İzmir gezilecek yerler listesinde mutlaka yer alması gereken noktalardan biri oluyor. Alanda ayrıca 2017’den beri her yıl düzenli olarak 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı haftasında İzmir Gençlik Festivali gerçekleştiriliyor.

  • Konum: Bahçelerarası Mahallesi 35330 Balçova, İzmir
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık
  • Yol tarifi al >

75. Botanik Bahçesi Herbaryum Uygulama ve Araştırma Merkezi

Botanik Bahçesi Herbaryum Uygulama ve Araştırma Merkezi

Burası Neresi? Türkiye’nin ilk botanik kurumu olan Botanik Bahçesi Herbaryum Uygulama ve Araştırma Merkezi, Ege Üniversitesi Fen Fakültesi önderliğinde 1960’lı yıllarda kurulmuştur. Biyoloji bilimine katkıda bulunma hedefiyle kurulan Herbaryum, Türkiye’nin bitkisel zenginliğini tüm dünyaya tanıtmak ve bu bitkileri koruma stratejileri geliştirerek, bilim camiasına ve halka sunmak adına hizmet vermeye devam ediyor.

Kurumda hem botanik bahçesi hem de Herbaryum araştırma ve uygulama merkezi niteliğinde ziyaretçiler ağırlanıyor. Bu harika merkez, özellikle lise, ortaokul ve ilkokul öğrencileri tarafından sıklıkla ziyaret ediliyor.

Neden Gitmeliyim? Yılda en az 20 bin kişinin ziyaret ettiği Botanik Bahçesi Herbaryum Uygulama ve Araştırma Merkezi, kısaca Ege Üniversitesi Botanik Bahçesi’nde 3 binden fazla bitki türüne ev sahipliği yapıyor. Söz konusu merkez, rengarenk çiçeklerle süslenmiş olan 48 bin metrekarelik geniş bir alandan oluşuyor. Ayrıca bahçe içerisinde 13 farklı sera, gösteri bahçesi, sistematik parseller, arboretum, meyve bahçesi ve havuzlar yer alıyor.

Tropikal sera, kaktüs serası, soğuk sera ve süs bitkileri ve araştırma seraları gibi bölümlere ayrılmış olan seralarda 250 tropikal kökenli ağaç, çalı-süs bitkisi taksonu ve 200 kadar kaktüs türü bulunuyor.

Kaçırmayın! Botanik Bahçesi’nin en dikkat çekici çiçekleri, Hindistan, Çin, Tayland, Malezya ve Endonezya’da yetişirler, Filipinler, Yeni Gine ve Avustralya gibi ülkelerde de yetişen Hoya cinsine ait mum çiçekleri oluyor. Bu arada bu muhteşem bahçeyi görmek ve içinde doyasıya gezmek için herhangi bir ücret ödemek gerekmiyor.

  • Konum: Erzene, 35040 Bornova/İzmir
  • Çalışma saatleri: Hafta içi 08.00-17.00 – Haftasonu kapalı
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

76. Gümüldür Tabiat Parkı

Gümüldür Tabiat Parkı

Burası Neresi? Tertemiz sığ bir deniz, geniş ve uzun bir kumsal ile yemyeşil bir araziden oluşan Gümüldür Tabiat Parkı, İzmir’de görülmesi gereken yerlerden biridir. Gümüldür’de plajda denize girip güneşlenebilir ve yeşilin her tonunu içinde barındıran bir tabiat için huzur dolu anlar yaşayabilirsiniz.  Ayrıca alanda doğa yürüyüşü, foto safari, bisiklet gezintisi ve su sporları gibi aklınıza gelebilecek her çeşit aktivite gerçekleştirilebiliyor.

Neden Gitmeliyim? Görselli gezi rotası yaz aylarında sahil yörelerine doğru ister istemez şekilleniyor. Gezi alternatifleri arasında yer alan Gümüldür Tabiat Parkı; yeşil ile maviyi bir arada sunan bir seçenek olarak düşünülebilir. Gümüldür; özellikle Gaziemir, Menderes ve Karabağlar gibi merkez ilçelerden hareket edenler için neredeyse yarım saat mesafede, yakın bir adres.

Kaçırmayın! İzmir’de kamp yapılacak en güzel yerlerden biri olan Gümüldür Tabiat Parkı’nda gece araçta konaklamak isteyenlerden ekstra ücret alınıyor. Ayrıca park içerisinde günlük olarak çadır yeri ya da karavan yeri kiralanabiliyor.

  • Konum: Gümüldür Cumhuriyet Mahallesi Meryem Ana Caddesi No: 313 Menderes İzmir
  • Tel: (0232) 793 45 25
  • Çalışma saatleri: 08.00-20.00
  • Giriş Ücreti: 7,5 TL – İndirimli Giriş Ücreti: 3,5 TL
  • Yol tarifi al >

77. Çeşme Tanay Tabiat Parkı

Çeşme Tanay Tabiat Parkı

Burası Neresi? İzmir’in en gözde tabiat parklarından biri Çeşme ilçesinin Ilıca belde sınırlarında yer alan Tanay Tabiat Parkı olarak gösterilebilir. Buraya Alaçatı gibi popüler adreslerden çok kısa süre içinde ulaşılabiliyor. Ilıca Plajı’na yakınlığı nedeniyle buradaki kamp alanının yaz döneminde çok kalabalık olduğu konusunda uyarıda bulunmakta da fayda var. Kampın ziyaretçi kapasitesi 1500 kişi ve 100 çadır olarak belirtiliyor.

Neden Gitmeliyim? Çeşme Tanay Tabiat Parkı, doğa içinde tüm ihtiyaçlarınızı karşılayarak, huzurlu ve dinlendirici zaman geçirebileceğiniz nitelikli bir park! Öyle ki parkın içinde Kır Lokantası, Büfe-pergole, sıhhi tesis kompleksleri, tuvaletler, soyunma kabinleri, duşlar, piknik üniteleri ve kır evleri bulunuyor. Masmavi denizin kenarında harika bir atmosfere sahip olan parkta trekkingden, yüzmeye, yürüyüşten, kampa, bisiklet kullanımından pikniğe kadar yapılacak birçok aktivite mevcut!

  • Konum: Celal Bayar Mahallesi Çeşme, İzmir
  • Giriş Ücreti: 5 TL – İndirimli Giriş Ücreti: 2,5 TL
  • Yol tarifi al >

78. Selçuk Meryem Ana Tabiat Parkı

Selçuk Meryem Ana Tabiat Parkı

Burası Neresi? Selçuk merkezine 6 kilometre, İzmir’e ise 82 kilometre mesafede yer alan Meryem Ana Tabiat Parkı; arkeoloji, tarih ve doğa gibi ilgi alanlarını bir arada sunuyor. Tabiat parkı alanında hac mekanı kadar değerli sayılan Meryem Ana Evi ve hemen yakınlarında da İzmir’in tarihi yerleri arasında sayılan Efes Antik Kenti var.

Neden Gitmeliyim? 2008 tarihinde Tabiat Parkı ilan edilen Meryem Ana Tabiat Parkı, arkeoloji ve tarihi yapı bakımından oldukça zengin bir tabiat parkıdır. 354 hektarlık bir arazi üzerinde yer alan park, İzmir’de gezilecek yerler listesine kesinlikle eklenmeli!

  • Konum: Acarlar Mahallesi Meryem Ana Yolu, Selçuk, İzmir
  • Tel: (0312) 207 50 00
  • Çalışma saatleri: 08.00-18.00
  • Yol tarifi al >

79. Efeoğlu Tabiat Parkı

Efeoğlu Tabiat Parkı

Burası Neresi? İzmir’in Torbalı ilçesinde yer alan Efeoğlu Tabiat Parkı; Yeşilköy mevkiinde bulunan ve özellikle korunan bir alan. Parkta kır büfesi ve çocuk oyun alanı gibi tesisler sayesinde her gün maksimum 1000 kişi ağırlanabiliyor. Fıstık çamı, zeytin ve funda gibi ağaçlar da buradaki keyifli pikniklere eşlik edebilir.

Neden Gitmeliyim? İzmir’in en güzel parklarından biri olan Efeoğlu Tabiat Parkı, 2011 yılında devlet tarafından tescillenmiş bir alan olarak ziyaretçilerini ağırlıyor. 226 dekarlık bir alana yayılan parkta, doğa yürüyüşü, foto safari, piknik ve bisiklet gezintisi gibi aktiviteler gerçekleştirilebiliyor.

  • Konum: Yeşilköy Mahallesi, İzmir Aydın Yolu, Torbalı, İzmir
  • Tel: (0232) 369 80 06
  • Çalışma saatleri: 06.30-19.30
  • Giriş Ücreti: 6 TL *İndirimli Giriş Ücreti: 3 TL
  • Yol tarifi al >

80. Balçova Terapi Ormanı

Balçova Terapi Ormanı

Burası Neresi? İzmir’ in çorak tepelerinin arasında yemyeşil bir vaha gibi parıldayan Balçova Terapi Ormanı, şehrin yanı başında, Karabağlar ilçesinde yer alıyor. Yemyeşil tabiatının yanı sıra muhteşem bir manzaraya sahip olan Balçova Terapi Ormanı’nda, 6 kilometrelik yürüyüş parkuru, 4500 metre yükseklikte bir şelale, tarihi bir manastır, dinlenme alanları, su kaynakları ve seyir terasları bulunuyor.

Neden Gitmeliyim? Balçova Terapi Ormanı’nda, doğa yürüyüşü, yoga, meditasyon, tırmanış, dinlenme ve piknik gibi birçok aktivite gerçekleştirilebiliyor. İnsanların şehirden uzaklaşıp doğayla baş başa kalabildiği en güzel noktalardan biri olan Terapi Ormanı’ndaki en popüler aktivite genellikle trekking, yani doğa yürüyüşü oluyor. Balçova Terapi Ormanı’nda yürüyüş yapmak için sırt çantası, su, yiyecek-içecek, ilkyardım çantası, kibrit, çakı ve poşet gibi malzemeler almanız yeterli!

  • Konum: Tırazlı, 35130 Karabağlar/İzmir
  • Çalışma saatleri: 09.00-17.00 *Pazar kapalı
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

81. Sasalı Kent Ormanı

Sasalı Kent Ormanı  

Burası Neresi? İzmir’in Çiğli ilçesinde 10 kilometre ulaşım ve 8 kilometre yürüyüş yolu içeren; basketbol ve voleybol sahalarının yanı sıra çocuk parkına da sahip olan bir kent ormanı daha var. İnciraltı’nın aksine bu kez şehrin kuzey ucunda konumlanan orman aynı zamanda çok sayıda piknik alanını bünyesinde barındırıyor.

Neden Gitmeliyim? Sasalı Kent Ormanı, İzmirlilerin harika bir haftasonu geçirmek için tercih ettikleri yerlerin başında geliyor. Zira bu yemyeşil ormanda, kalabalık bir aile, piknik yapıp, oyun alanlarında eğlenceli vakit geçirebiliyor.

Kaçırmayın! Günlük ziyaretçi kapasitesi 1000 kişi olan Sasalı Kent Ormanı ve piknik alanına İzmir-Kemalpaşa minibüsleriyle ulaşılabiliyor. Zira minibüsler ormanın hemen önünden geçiyor.

82. Belkahve Mesire Yeri

Belkahve Mesire Yeri

Burası Neresi? Belkahve Mesire Yeri, İzmir’in Bornova ilçesinde, Kavaklıdere mevkiinde yer alan bir piknik alanıdır. Yeşil ağaçlarla kaplı bu alan genellikle hafta sonları piknik, mangal, yürüyüş ve bisiklet gibi aktiviteler için İzmirliler tarafından sıklıkla tercih edilmektedir.

Neden Gitmeliyim? İzmir’e Ankara yönünden gelenlerin karşısına çıkan Belkahve Mesire Yeri, kızılçam ormanı içinde tertemiz bir İzmir havası sunuyor. Günlük bin kişiyi ağırlayabilen 5 hektarlık alana Kemalpaşa minibüsleri ile ulaşmak mümkün.

83. Urla Uzunkuyu Mesire Yeri

Urla Uzunkuyu Mesire Yeri

Burası Neresi? İzmir’in popüler piknik alanlarından biri olan Uzunkuyu Mesire Yeri, İzmir’in en güzel ilçelerinden Urla’da, Çeşme yolu üzerinde konumlanıyor. İzmir şehir merkezinden 55 kilometre mesafede yer alan piknik alanı yemyeşil tabiatı, hamaklarla donatılmış piknik üniteleriyle görenleri kendine hayran bırakıyor. Ayrıca Uzunkuyu Mesire Yeri’nin şahane bir manzaraya sahip olduğunu söylemeden geçmeyelim!

Neden Gitmeliyim? 20 hektarlık alana yayılan Urla Uzunkuyu Mesire Yeri, deniz tatilini doğa ile bütünleştirmek isteyenler için önerilebilir. Büfe, tuvalet, çocuk oyun alanı gibi imkanlar bu bin kişili kapasiteli alanda mevcut.

  • Konum: Uzunkuyu Mahallesi İzmir Çeşme Yolu No:18 Urla, İzmir
  • Yol tarifi al >

84. Karabel Mesire Alanı

Karabel Mesire Alanı

Burası Neresi? İzmir’in şirin ilçesi Kemalpaşa’ya 20 kilometre, şehir merkezine ise 50 kilometre mesafede yer alan Karabel; Nif Dağı’na yakın konumuyla da sıcak yaz günlerini serinletiyor.

Neden Gitmeliyim? İzmir’de gezilecek yerler listesine mutlaka eklenmesi gereken bir yer olan Karabel Mesire Alanı, şahane tabiatıyla gören herkesi kendisine hayran bırakıyor. Üstelik burası, hafta sonları doğa yürüyüşleri, piknik, kamp ve trekking gibi aktiviteler için oldukça uygun!

Kaçırmayın! Karabel Mesire Alanı’na gitmişken, alanın yakınlarında bulunan ve Arap Kayası olarak adlandırılan Hitit Karabel Anıtı’nı görmeyi unutma!

  • Konum: Dereköy Mahallesi 35730 Kemalpaşa, İzmir
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık
  • Yol tarifi al >

85. Kargacık Koyu Piknik Alanı

Kargacık Koyu Piknik Alanı

Burası Neresi? Plaj, restoran, piknik alanı gibi güzellikleri bir araya getirmesiyle Menderes ilçesine bağlı Kargacık Koyu’nun yeri bir başka. Ahmetbeyli mevkiinde yer alan bu mesire yeri, Gümüldür ve Özdere gibi tatil yörelerine oldukça yakın. Koyda ayrıca toplu organizasyonlar da düzenlenebiliyor.

Neden Gitmeliyim? Gitmelisin çünkü Kargacık Koyu’nun muhteşem doğasını, tertemiz denizini ve kumsallarını kaçırmak istemezsin! İzmir’in güneyinde yer alan bu harika koyda, doğayla baş başa, kalıp, yemyeşil tabiata yaslanarak, masmavi deniz manzarasının tadını çıkarabilirsin.

86. Özdere Kalemlik Orman Kampı ve Piknik Alanı

Özdere Kalemlik Orman Kampı ve Piknik Alanı

Burası Neresi? Menderes ilçesindeki çadır ve orman kamplarının büyük yeri var. 40 hektarlık bir alana yayılan Kalemlik de hem piknik ve kamp alanı hem de 300 kişilik modern restoranı ile bu alanlar arasında sayılabilir. İzmir Adnan Menderes Havalimanı’nın 50 kilometre uzağında yer alan Özdere Kalemlik Orman Kampı ve Piknik Alanı, 200 adet çadır, bungalov ve karaman çadır yeri gibi hizmetleriyle en az 5 bin kişiyi konuk olarak ağırlayabiliyor.

Neden Gitmeliyim? İzmir’de doğaya ve denize doyacağınız yerlerden biri olan Kalemlik Orman Kampı ve Piknik Alanı’nda yok yok! Kum plajından, şezlonglara, piknik alanlarından mangal ünitelerine, çadırlı kamplardan, yürüyüş parkurlarına, İzmir’in önde gelen aşçılarının sunumuyla ünlü restorandan her türlü ihtiyacınızı karşılayabileceğiniz marketlere kadar birçok alan bulunuyor. Harika bir yaz tatili için de mükemmel bir seçenek olan Kalemlik, tam da otellere tıkılmak istemeyip, doğayla iç içe bir tatil geçirmek isteyenlere göre!

  • Konum: Çukuraltı Mahallesi Efetur Caddesi Kalemlik Mevki, Jandarma Karakolu Karşısı Özdere Cumaovası İzmir
  • Tel: (0232) 797 42 02
  • Çalışma saatleri: 07.00-22.00
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

87. Menemen Çamlığı

Menemen Çamlığı

Burası Neresi? İzmir’de mesire yeri arayanlara en çok önerilen adresler arasında Menemen Çamlığı var. Emiralem olarak da adlandırılan bu bölge, Menemen-Manisa karayolunun 3. kilometresinde yer alıyor. İzmir şehir merkezinden yalnızca 30 kilometre uzaklaşarak soluğu çam kokuları arasında almak mümkün.

Kaçırmayın! Menemen-Manisa otobüslerine binerek Menemen Çamlığı’na, diğer adıyla Yahşelli Çamlığı’na kolayca ulaşılabiliyor.

88. Bozdağ Mermeroluk Orman İçi Dinlenme Tesisleri

Bozdağ Mermeroluk Orman İçi Dinlenme Tesisleri

Burası Neresi? İzmir’in Ödemiş ilçesinde Bozdağ mevkiinde yer alan Mermeroluk Orman İçi Dinlenme Tesisleri, şehrin en gözde piknik ve dinlenme alanlarından biri. Yemyeşil ağaçlarla kaplı 5 hektarlık bir arazi üzerinde yer alan Bozdağ Mermeroluk Orman İçi Dinlenme Tesisleri’nde, piknikten, mangala, doğa yürüyüşünden, kampa kadar doğayla iç içe birçok aktivite gerçekleştirilebiliyor.

Neden Gitmeliyim? İzmir’in Ödemiş ilçesinden 25 kilometre uzaklaşarak Bozdağ Mermeroluk tesislerindeki kestane ve çınar ağaçlarına kolayca ulaşabilirsiniz. Bozdağ beldesine yalnızca 1 kilometre mesafedeki bu yer; gidiş rotasında Birgi’deki tarihi güzelliklerle de birleştirilebilir, bu sayede bir taşla iki kuş vurulmuş olur.

89. Ödemiş Gölcük

Ödemiş Gölcük

Burası Neresi? Dört bir yanı çam ormanları ile kaplı bir yaylanın tam ortasında, dillere destan bir güzellik var sırada. 5 metre derinliğindeki Gölcük; Ödemiş ilçesinden 18 kilometre mesafede yer alıyor. Şehir merkezinden 130 kilometre uzaklaşmayı göze almalısınız.

Neden Gitmeliyim? İzmir’in en güzel manzaralarından birine ev sahipliği yapan Gölcük ilçesinde, dillere destan bir göl ve bu gölün yer aldığı bir ova ve yayla bulunuyor. Piknik ve kamp gibi etkinlikler için civar şehir ve ilçeler tarafından tercih edilen Gölcük, özellikle 9 kilometrekarelik göl havzasıyla gören herkesi kendisine hayran bırakıyor. Olta balıkçılığına izin verilen gölde Yayın, Sazan ve Tatlısu ıstakozu (kerevit) gibi balık türleri yaşıyor.

Kaçırmayın! Gölcük ve çevresinde konaklamak için bungalovlar ve üç yıldızlı oteller bulunuyor. Gölcük, harika göl manzarasına karşı 2-3 günlük konaklamalı bir tatil hiç de fena bir fikir değil!

90. Doğanbey Kargıcak Piknik Alanı

Doğanbey Kargıcak Piknik Alanı

Burası Neresi? Sahil bandında kurulu olmasıyla yaz aylarında 2 bin kişilik ziyaretçi kapasitesini zorlayan Doğanbey Kargıcak Piknik Alanı; ağırladığı tüm kalabalığa rağmen bakir özelliğini koruyabilen bir yer. 320 hektarlık geniş alan günübirlik piknik ve kamp yeri olarak kullanılabiliyor.

91. Urla Demircili Köyü

Urla Demircili Köyü

Burası Neresi? İzmir’e yolu düşen hemen hemen her yaz tatilcisi gibi yolunuz Çeşme otobanına düşecek olursa, Karaburun sapağından ayrılıp Demircili Köyü tabelalarını takip ederek kendinize alternatif bir gezi hediye edebilirsiniz. 1 saatlik yolun sonunda hem orman köyünde günlük bir doğa gezisi hem de akvaryum tadında sürpriz koylar var.

92. Buca Kaynaklar Piknik Alanı

Buca Kaynaklar Piknik Alanı

Burası Neresi? İzmir’in Buca ilçesinde yer alan Kaynaklar Piknik Alanı, kamp, piknik, mangal, doğa yürüyüşü ve bisiklet gezisi için oldukça uygun bir yer. Ayrıca burada fotoğraf çekmenin keyfi ise bir başka!

Neden Gitmeliyim? Buca ilçesinde yaşayanlar için Piknik dışında buradaki kır düğün salonları da genç çiftler arasında revaçta.

93. Kunduracı Çınarı Tabiat Anıtı

Kunduracı Çınarı Tabiat Anıtı

Burası Neresi? İzmir’in Buca ilçesi Kaynaklar Köyü’nde yer alan Kunduracı Çınarı Tabiat Anıtı, hemen hemen 10 asırdır, heybetinden hiçbir şey kaybetmeden ayakta duruyor. Köy meydanında bulunan bu ulu çınar, gövdesinde yıllarca bir kunduracı dükkanına ev sahipliği yaptığı için Kunduracı Çınarı olarak anılıyor. 4 metre yüksekliği ve 30 metre genişliğiyle oldukça heybetli bir çınar olan Kunduracı, 1994 yılından bu yana, devlet tarafından, ağaç anıt olarak tescillenmiş ve koruma altına alınmış bir çınar olarak ziyaretçilerini ağırlıyor.

Kaçırmayın! Kunduracı Çınarı Tabiat Anıtı’nı, şirin mi şirin bir köy kahvesi çevreliyor. Bu kahvehanede, tarihi çınarın altında, eşsiz ve dağ manzarası eşliğinde bir çay içmeyi unutma!

– Dağlar ve Yaylalar

94. Yamanlar Dağı

Yamanlar Dağı

Burası Neresi? Genel anlamda volkanik kayalardan oluşan bir dağ kütlesi olan Yamanlar Dağı, İzmir’in kuzeydoğu kesiminde, Karşıyaka ilçesi sınırları içerisinde konumlanıyor. 1,076 metre yüksekliğe sahip olan Yamanlar Dağı’nın doğusunda Manisa’ya bağlı Spil Dağı bulunuyor. Dağın zirvesine yakın bir noktada ise yukarıda da ayrıntılı olarak bahsettiğim Karagöl krater gölü yer alıyor.

Neden Gitmeliyim? Yamanlar Dağı, trekking ve tırmanış gibi dağ ve doğa sporları için oldukça uygun bir lokasyon oluyor. Bundan dolayı özellikle sporseverler tarafından sıklıkla ziyaret ediliyor. Dağın zirvesinde yer alan Karagöl’ün çevresindeki mesire alanı ise hafta sonları piknik yapmak isteyen ailelerle dolup taşıyor. Yamanlar Dağı, en güzel dönemlerini Mayıs, Haziran ve Eylül gibi bahar ve yaz aylarında yaşıyor. Yamanlar Dağı’nı mutlak suretle ziyaret etmeli ve burayı İzmir gezilecek yerler listene eklemelisin!

95. Gölcük Yaylası

Gölcük Yaylası

Burası Neresi? İzmir’in Ödemiş ilçesinde, Bozdağlar mevkiinde yer alan Gölcük Yaylası, şehrin en gözde noktaları arasında yer alıyor. İzmir halkı tarafından özellikle yaz aylarında, serinlemek, ferahlamak ve doğa içinde mis gibi bir havada vakit geçirmek için tercih ediliyor. Gölcük Yaylası civarında ayrıca gölcük Göleti ve bir mesire alanı yer alıyor. Göl çevresinde gelişmiş olan mesire alanı hafta sonu piknik ve mangal gibi aktiviteler için ziyaret akınına uğruyor.

Neden Gitmeliyim? Manzara itibariyle Bolu’nun Abant’ını aratmayan Gölcük Yaylası’nda, kıyı restoranları, piknik alanları, çay bahçeleri, orman içi yürüyüş yolları ve yöresel ürünlerin, el işlerinin satıldığı çeşitli tezgahlar ve dükkanlar bulunuyor. Doğa yürüyüşleri, bisiklet turları, piknik ve kamp gibi aktiviteler için oldukça ideal bir yer olan Gölcük Yaylası, İzmir’de kesinlikle görülmesi gereken noktaların başında geliyor.

Kaçırmayın! Ödemiş’e 18 kilometre, İzmir şehir merkezine ise 130 km uzaklıkta yer alan Gölcük Yaylası’na İzmir-Ankara karayolu üzerinden Bozdağ istikametini takip ederek ulaşılabiliyor.

– Göl, Gölet

96. Buca Gölet

Buca Gölet

Burası Neresi? İzmir’in en popüler eğlence ve dinlence merkezlerinden biri olan Buca Gölet, 167 bin metrekarelik alan üzerinde yayılıyor. 1999 yılından itibaren Buca Belediyesi tarafından, İzmir halkının hizmetine sunulan Buca Gölet, doğayla iç içe muhteşem göl manzarasının yanı sıra konserlerden, tiyatro gösterine kadar birçok etkinlik düzenleniyor.

Neden Gitmeliyim? Birbirinden eğlenceli birçok aktiviteye ev sahipliği yapan Buca Gölet; Restoran, Göl Salonu, Piknik Alanı, Seyir Cafe, Şarküteri, Mangal alanı, Amfi-tiyatro, Ada Cafe&Pub, Seyir Terasları, Market, Çocuk Oyun Parkları, Mescid, Otopark ve Bebek Bakım Odası gibi alanlardan oluşuyor. Park alanındaki Göl Restoran 300 kişilik kapasiteye sahipken, Göl Salonu Seyir Kafe 600 kişiyi evinde ağırlayabiliyor. Bunun yanı sıra 3.500 kişilik Amfi-Tiyatro’da konserler, tiyatro oyunları, dans gösterileri, animasyonlar gibi daha bir yığın aktivite düzenleniyor.

Kaçırmayın! Buca Gölet alanında yer alan Göl Pazarı’nda Buca’nın köylerinden tamamen organik ve taptaze meyve ve sebzeler satışa sunuluyor.

– Şelaleler

97. Nebiler Şelalesi

Nebiler Şelalesi

Burası Neresi? İzmir’in Dikili ilçesinde, Nebiler Köyü’nde yer alan Aşıklar Şelalesi, resmi adı Nebiler Şelalesi olsa da halk arasında Aşıklar Şelalesi olarak anılıyor. Doğası, nefes kesen manzarası ve de tabiat harikası güzelliğiyle dillere destan olan Aşıklar Şelalesi, asıl şelalenin yanı sıra küçük çaplı şelalelerden ve irili ufaklı mağaralardan oluşuyor.

Neden Gitmeliyim? Ormanın içinde 30-40 dakikalık bir yürüyüş sonrasında görünen Aşıklar Şelalesi’ne 86 basamaklı ahşap bir merdiven sonrası ulaşılabiliyor. Oldukça harika bir görüntüye sahip olan Aşıklar Şelalesi’nin döküldüğü yerde küçük bir gölet bulunuyor. Bu gölet yaz aylarında, suya girip serinlemek isteyenlerin akınına uğruyor. Aşıklar Şelalesi’nde görülecek yerler yalnızca bu şelale ve göletle sınırlı kalmıyor. Zira diğer adıyla Nebiler Şelalesi çevresinde, Ağlayan Mağara, Ece Çağlayanı ve Sümeyra Şelalesi gibi daha bir dizi doğa harikası sizleri bekliyor.

İzmir il merkezine 128 kilometre, Dikili’ye ise 18 kilometre uzaklıkta yer alan Aşıklar Şelalesi’ne ulaşmak için genellikle İzmir merkezden hareket eden Dikili otobüsleri kullanılıyor. Şelalenin yer aldığı alana araçla giriş yapıldığı takdirde 10 TL giriş ücreti alınıyor. Lakin şelale restoranında 30 TL üzeri harcama yapmanız halinde girişte ödediğiniz ücret geri veriliyor.

Kaçırmayın! Peki, şelale neden Aşıklar Şelalesi olarak anılıyor? İki aşığın efsanevi hikayesini öğrenmek için tıkla!

– Kanyon ve koylar

98. Kurudere Kanyonu

Kurudere Kanyonu

Burası Neresi? İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde, Nazarköy içinde yer alan Kurudere Kanyonu, doğa yürüyüşü yani trekking tutkunlarının müdavimi olduğu bir yer. Köyün çıkışından 3 kilometre yürüme mesafesinde konumlanan kanyonda, yaklaşık 8 kilometrelik bir yürüyüş parkuru sizleri bekliyor. Yerine göre zorlu bir parkura sahip olan kanyonda, kartpostallardan fırlamış gibi yemyeşil bir ormanın arasında ince ve uzun bir patikada yürüme şansı elde ediliyor. Doğasever maceracılar için oldukça harika bir deneyimin kapılarını açan Kurudere Kanyonu’nun kimi bölgelerinde piknik gibi alternatif etkinlikler de gerçekleştirilebiliyor.

Neden Gitmeliyim? İzmir’de doğanın içinde bir gün geçirmek istiyorsanız, Kurudere Kanyonu’nu mutlaka aklınızda bulundurmalısınız. Zorlu parkurlardan korkmuyorum diyorsanız Kurudere Kanyonu’nda eğlenceli bir yürüyüş deneyimi geçireceğinizden emin olabilirsiniz. Kanyonda yürüyüş yapabilmek için yürüyüş ayakkabısı giymeli ve rahat kıyafetler tercih etmelisiniz.

Bunun yanı sıra İki omuzdan geçmeli rahat bir Sırt Çantası, Yağmurluk veya Rüzgarlık, Bir öğünlük yiyecek, Asgari 1,5 litre su, Fotoğraf Makinesi, İlaçlarınız (kişisel olarak kullandığınız ilaçlarınız varsa), Yedek giysi, Fener ya da Kafa Lambası, Düdük, Baton, Tozluk, Güneş Gözlüğü, Güneş Kremi gibi ekipmanları yanınızda bulundurmalısınız.

99. Klaros Koyu

Klaros Koyu

Burası Neresi? İzmir’in Menderes ilçesinde, Ahmetbeyli sahili kıyısında yer alan Klaros Koyu, devlet tarafından korunan, A tipi bir mesire alanıdır. Harika bir manzaraya sahip olan bu koy, cennet gibi tabiatının yanı sıra tarihi yönden de oldukça değerli bir koydur. Klaros Koyu’nda hizmet veren mesire alanı, her yaz onlarca ziyaretçiyi evinde ağırlıyor.

Denize girip, güneşlenmek ve doğa içinde sessiz bir tatil geçirmek isteyenler için oldukça uygun bir destinasyon olan Klaros Koyu’nda 100 çadır kapasiteli, en az 3 bin kişilik mesire alanıyla hizmet veriyor. İzmir’e 70 kilometre, Menderes ilçesine 40 kilometre, Aydın Kuşadası’na ise 25 kilometre uzaklıkta bulunan Klaros Koyu’na gitmek için en pratik yöntem özel araçla ulaşım oluyor.

Bir Uyarı! Son yıllarda çeşitli hafriyat çalışmalarına maruz kalan Klaros Koyu’nun cennet tabiatının en azından sonraki yıllarda titizlikle korunması gerekiyor.

*Tarihi Yerler

Efes Antik Kenti, Agora Açık Hava Müzesi, Allianoi Antik Kenti, Aya Fotini Kilisesi, Bikur Holim Sinagogu, Kızıl Avlu, Pergamon ve Notion gibi oldukça kabarık bir listeye sahip olan İzmir’in tarihi yerlerini merak ediyorsan tıklaman yeterli: İzmir’in Tarihi Yerleri | 86 Turistik Nokta

*Kışın Gezilecek Yerler

100. Bozdağ Kayak Merkezi

Bozdağ Kayak Merkezi

Burası Neresi? Ege’nin Uludağ’ı olarak nitelendirilen Bozdağ Kayak Merkezi, hem İzmir hem de civar iller için popüler bir kış tatili noktası oluyor. 2017’de çığ tehlikesi dolayısıyla kapatılmış olsa da günümüzde hız kesmeden hizmet vermeye devam eden Bozdağ Kayak Merkezi, İzmir’de kışın gezilecek yerler nedir diye merak edenler için mükemmel bir cevap olarak beliriyor.

Neden Gitmeliyim? Kış turizmiyle biliniyor olsa da yaz aylarında da ziyarete açık olan Bozdağ Kayak Merkezi, aslen 1998 yılından itibaren İzmir halkına hizmet veriyor. Yılda 15 binin üzerinde ziyaretçiye ağırlayan kayak merkezinde, amatör ve profesyonel kayakçılara hitap eden üç adet kayak pisti bulunuyor. Bunun yanı sıra Bozdağ Kayak Merkezi içinde 60 yataklı otel, kafeterya, restoran, izleme balkonları yani seyir terasları yer alıyor. Söz konusu kayak merkezi yaz aylarında genellikle yamaç paraşütü tutkunları tarafından ziyaret ediliyor. Zira bölge arazisi yamaç paraşütü için oldukça uygun!

Kaçırmayın! Bozdağ Kayak Merkezi’nde, her yıl Şubat ayı içerisinde Dağcılık Şenlikleri düzenleniyor. Meraklılarına duyurulur!

  • Konum: Cumhuriyet, Beyler Sk. 35755 Ödemiş/İzmir
  • Tel: 0553 431 91 86
  • Yol tarifi al >

*Çocukla Gezilecek Yerler

– Hayvanat Bahçeleri

101. İzmir Doğal Yaşam Parkı

İzmir Doğal Yaşam Parkı

Burası Neresi? Türkiye ve dünya çapında büyük öneme sahip olan İzmir Doğal Yaşam Parkı’ndan söz etmemek olmaz. Burası özellikle bahar aylarında İzmir’de yaşayan ve şehre ziyaretçi gelen çocuklu ailelerin ilk tercihi oluyor. Hayvanat bahçesindeki soğuk görüntülerden çok uzakta; fil, zürafa, kaplan, yılan ya da su aygırı gibi aklınıza gelebilecek tüm hayvanlar son derece geniş alanlarda neredeyse kendi doğal ortamlarında bu parkta gözlemlenebiliyor.

Neden Gitmeliyim? İzmir’in Çiğli ilçesinde yer alan Doğal Yaşam Parkı, 2008 yılından itibaren ziyaretçilerini ağırlıyor. 425 bin metrekarelik bir arazi üzerinde yer alan parkta, 125 türden 1.500 hayvan yaşamını sürdürüyor. Hayvanların doğal ortamlarında yaşaması için titizlikle oluşturulmuş alanlara sahip olan park, yılda 1 milyondan fazla kişi tarafından ziyaret ediliyor.

Doğal Yaşam Parkı’nın içinde Afrika savanı, Çocuk hayvanat bahçesi, Kanatlı barınağı, Yırtıcı kuşlar, Maymun adaları, Tropik Merkez, ördek ve kuğuların yaşadığı bir gölet yer alıyor. Ayrıca Asya filleri için ayrılmış olan 14 bin 500 metrekarelik bir alan da yine ziyarete açık olan alanlar arasında yer alıyor.

  • Konum: İzmir Doğal Yaşam Parkı, Sasalı, Çiğli, İzmir
  • Tel: (0232) 327 39 00
  • Çalışma saatleri: 09.00-18.00 (Hafta İçi) / 09.00-19.00 (Hafta Sonu, Resmi Tatil ve Bayramlarda)
  • Parkın açılış kapanış saatleri mevsimsel olarak değişebilir, en güncel bilgi resmi web sitesinde yer alıyor.
  • Giriş Ücreti: 10 TL – İndirimli Giriş Ücreti: 5 TL *0-6 yaş grubu ücretsizdir.
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

– Tema Parkları

102. Aqua Fantasy Park

Aqua Fantasy Park

Burası Neresi? 2009-2010 sezonunda dünyanın en iyi Aqua Park Hotel’i seçilen Aqua Fantasy Park, İzmir’in Selçuk ilçesiyle Kuşadası arasında, Pamukcak mevkiinde yer alıyor. Günde 5 bin kişiyi ağırlayabilen kapasitesiyle Türkiye’nin en büyük Aqua parklarından biri olan Aqua Fantasy özellikle çocuklar için bir cennet! Açık havuzları, oyun parkurları, su kaydırakları, dalga havuzu, sauna, hamam ve masaj salonuyla oldukça nitelikli bir yer olan Aqua Fantasy Park, İzmir’de çocukla gezilecek yerler listesine mutlaka eklenmeli!

Neden Gitmeliyim? Çocuklara olduğu kadar yetişkinlere de hitap eden Aqua Fantasy Park’ta her yaştan her tipten kişiye uygun parkurlar ve havuzlar yer alıyor. Boy limiti ve yaş sınırıyla belirli bölümlere ayrılmış olan eğlenceli aktivite alanlarında ebeveynler çocuklarını gönül rahatlığıyla yüzdürebiliyor.

Aqua Fantasy Park’ta Süper Combo, X-treme, Crazy Raft, Boomerango, dalga havuzu ve çocuk havuzu gibi birbirinden eğlenceli ve renkli bir dizi alan bulunuyor. Dileyenler parkın otelinde konaklayabildiği gibi, parka günübirlik vakit geçirmek içinde girilebiliyor. Tabi ki belirli bir giriş ücreti ödemek gerekiyor.

103. Tay Park

Tay Park

Burası Neresi? İzmir’in Karşıyaka ilçesinde Mavişehir Mahallesi’nde yer alan Tay Park, atların ve midillilerin yaşam alanı olan geniş bir arazi olarak hizmet veriyor. Burada genellikle at biniciliği faaliyeti gerçekleştiriliyor. Hatta 2-12 Yaş arası çocuklar ücretsiz olarak taylara binebiliyor. Dolayısıyla Tay Park, İzmir’de çocukla gezilecek yerler listesine eklenmeyi kesinlikle hak ediyor.

Neden Gitmeliyim? Çocuklu ailelerin reçetesinde, sadece midillileri değil koyun, keçi, güvercin ve tavukları da görebileceğiniz Tay Park ilave edilebilir. Burası aynı zamanda, özellikle hafta sonları sunduğu kahvaltı servisi nedeniyle de tercih ediliyor.

Kaçırmayın! Tay Park’ta çocuklarınız atlarla ve midillilerle oyalanırken tesiste hizmet veren kafeteryada vakit geçirebilirsiniz. Sonrasında ise tavşan, keçi ve sürüngen türleri gibi farklı hayvanların yer aldığı küçük çaplı hayvanat bahçesini gezebilirsiniz.

  • Konum: Mavişehir Mahallesi Aziz Nesin Bulvarı 35590 Karşıyaka, İzmir
  • Tel: (0232) 324 49 98
  • Çalışma saatleri: 08.00-22.00 *Pazartesi günleri atlara binilemiyor.
  • Yol tarifi al >

104. Masal Ev

Masal Ev

Burası Neresi? İzmir’de hem Bostanlı’da hem de Konak’ta şubesi bulunan Masal Ev, 2001 yılından bu yana hizmet veren bir etkinlik şirketidir. Kurumda düzenlenen etkinlikler, genel alamda sevgi saygı nezaket empati ve şefkati yaymaya yöneliktir.

Neden Gitmeliyim? İzmir’de çocuğunuzla beraber eğlenceli ve eğitici bir gün geçirmek istiyorsanız Masal Ev’i mutlaka ziyaret etmelisiniz. Zira burada gerçekleştirilen etkinlikler, hem bebekler ve çocuklara hem de genç ve yetişkinlere hitap ediyor. Ayrıca Masal Ev’de sanat, teknoloji, bilim, tarım, kültür ve edebiyat alanlarında bireylerin özgün tasarım ve üretim yapmaları destekleniyor. Dolayısıyla Masal Ev sayesinde çocuklarınızın yetenekleri keşfederek üretkenliklerini artırabilirsiniz.

  • Konum: Bostanlı, Denizbostanlısı, 1813. Sk. No: 26/C, 35590 Karşıyaka
  • Tel: 0536 271 30 46
  • Çalışma saatleri: 10.00-21.00 *Pazar kapalı
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

*Gece Gezilecek Yerler

İzmir, gece hayatı bakımından oldukça renkli ve dinamik bir yapıya sahip! Öyle ki şehirde geceleri doyasıya eğlenmek için barlardan, publara, gece kulüplerinden, meyhanelere kadar birçok alternatif bulunuyor. Tüm bu mekanlar için İzmir Gece Hayatı | 83 Efsane Mekan

*Alışveriş

İzmir’de alışveriş yapabileceğiniz birçok yer bulunuyor. Bunların başında, yukarıda da ayrıntılı olarak bahsettiğim Kemeraltı Çarşısı, Dantel Sokak, Selway Outlet, Agora AVM, Forum Bornova, İzmir Optimum, Konak Pier, Kemer Plaza ve Asmaçatı gibi alışveriş merkezleri, çarşı ve pazarlar geliyor. Gitmişken İzmir’in meşhur tulum peynirinden veya damla sakızından satın alabilirsiniz.

*İzmir’de Yapılacak Şeyler

– Yapmadan Dönme

105. Balçova Teleferik Tesisleri

Balçova Teleferik Tesisleri

Burası Neresi? Balçova’da İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin hemen karşısında yer alan Balçova Teleferik Tesisleri, İzmir’e gitmişken görülecek ilk yerlerden biri! Zira İzmir’in muhteşem manzarasını seyredebileceğiniz bu teleferikle, hayatınızın en güzel yolculuk deneyimlerinden birini yaşayabilirsiniz. Saatte 1200 yolcu taşıyabilen Balçova Teleferikleri, yerden 316 metre yükseklikte, 810 metre boyunca hareket ediyor. Seyahat ise 2 dakika 42 saniye sürüyor.

Neden Gitmeliyim? 8’er kişilik 20 gondolun da çalıştırıldığı teleferiklerle, Balçova Tesislerine ulaşılıyor. Aynı zamanda bir mesire alanı olan bu tesiste, körfez ve baraj gölü manzaralı olmak üzere iki seyir terası, gözleme-mantı evi, Park Kafe, iki katlı kır kahvesi, çocuk oyun grubu, Grand Cafe, Budak Cafe ve Et Evi gibi kurumlar ve alanlar bulunuyor.

2-3 dakikalık bir teleferik seyahati sonrası Balçova Tesisleri’nde hem eğlenceli hem de dinlendirici vakit geçirebilirsiniz. Haftanın yedi günü 10.00-21.00 saatleri arası bilet satışının yapıldığı Balçova Teleferikleri, 10.00-22.30 saatleri arasında hizmet veriyor. Teleferiğe 0-5 yaş arası çocuklar ücretsiz olarak binebiliyor.

Dilerseniz İzmir’de yapılacak şeyler adlı yazımızı inceleyin ve daha ne gibi aktiviteler yapabilirsiniz onu öğrenin! 🙂

  • Konum: Sakarya Caddesi Teleferik Mah. No 127, 35330 Balçova
  • Çalışma saatleri: 10.00-22.30
  • Yol tarifi al >

– Turlar ve Geziler

*İzmir’e Yakın Gezilecek Yerler

Ege’nin incisi ve Türkiye’nin en büyük şehirlerinden biri olan İzmir’e yakın tatil yerleri nerelerdir, diye merak ediyorsanız. Sizler için detaylı olarak hazırlanan mükemmel bir yazı yolda!

*Şehir içi ulaşım

İzmir, gelişmiş bir ulaşım hattına sahiptir. Şehirde ulaşım tramvay, metro, otobüs, minibüs, dolmuş ve taksi gibi vasıtalarla sağlanmaktadır. İzmir’de şehir içi ulaşım hakkında en doğru ve en detaylı bilgiyi buradan elde edebilirsiniz: İzmir Ulaşım

“İzmir Gezilecek Yerler Listesi | Görülmesi Gereken En Populer 105 Nokta!” üzerine 6 yorum

  1. Bence İzmir ile ilgili en kapsamlı ve güncel bilgilere yer verilmiş. Emeği geçenlere teşekkür ederim.

    Yanıtla
  2. Balçova Terapi Ormanına “Karabağlar ilçesinde yer alıyor” yazmışsınız, “Balçova ilçesinde yer alıyor” şeklinde düzeltilmesi gerekir.

    Yanıtla
    • Merhabalar Kubilay Bey. Uyarınız için teşekkür ederiz. Lakin Google mapste bu şekilde konumlandırıldığı için değiştirmeye gerek duymadık.

      Yanıtla

Yorum yapın

Bizi Takip Edin