Didim’in Tarihi Yerleri | 10 Tarihi Nokta

Senelerden beri üzerinde yaşayan toplumların miraslarını bugünlere kadar getiren şehir, sizi geçmişte yolculuğa çıkaracak. Didim’in tarihi yerleri sıra dışı efsaneler ve eserlerle konuklarını bekliyor. Hazırsanız başlayalım;

Didim tarihi hakkında; Didim ya da antik ismiyle “Didyma” şehrine ait en eski yazılar MÖ 500 civarına aittir. Bölgedeki ilk yerleşimin ise MÖ 8 binli yıllara, Neolotik döneme kadar uzandığı düşünülmektedir.

Burası bir şehirden çok kutsal alan olarak kullanılmıştır ve bölgede pek çok tapınak ve manastır inşa edilmiştir. En eski tapınaklara ait kalıntılar MÖ 7. ve 8. yüzyıla aittir. Apollon Tapınağı ise bu tapınaklar arasında en etkileyici ve bilinenidir.

Likyalılar, Persler, Seleucidler, Attalidler, Romalılar ve Bizanslılar tarafından yönetilen bu tapınaklar bölgesi, bir süre Türklerin eline geçmiş ancak 1. Haçlı seferleri sonucunda yeniden Bizanslar tarafından ele geçirilmiştir. 1280 senesinde Menteşe Beyliği, 1300 yılında Aydınoğlu yönetimine giren Karia Bölgesi, 1413 senesinde Osmanlıların eline geçmiştir. Bölge Cumhuriyet dönemine kadar az nüfuslu bir Rum köyü olarak varlığını sürdürmüş, 1924 senesindeki mübadele sonrasında Balkanlardan gelen Türkler için bir yerleşim yeri olmuştur.

Didim’in en ünlüleri; Bizce Didim’e gelip de görülmeden dönülmemesi gereken en ünlü tarihi yerlerin başında Apollon Tapınağı gelmektedir.

Didim gezi tavsiyesi; Didim sadece tarihi yerleri ile değil muhteşem doğası ile de dikkat çekiyor. Bu nedenle Didim’e geldiğinizde Altınkum Plajı, Saklı Ada, Akbük Plajı, Cennet Koyu, Didim Manastır Koyu gibi noktaları keşfederek denizin tadını çıkarmanızı tavsiye ediyoruz. Eğer antik kentlere meraklı iseniz Didim’e yakın bir konumda bulunan Milas’a güzel bir ziyaret planlamanızda fayda olduğunu da belirtelim. Eğer kamp yapmaktan hoşlanıyorsanız da Didim’de kamp yapılacak yerlerin bolca bulunduğunu bilmenizde fayda olacaktır.

Müzekart; Tam bir antik kent cenneti olan Didim’de her antik kente giriş için ayrı ücret ödemek istemiyorsanız mutlaka Müzekart edinmenizi öneriyoruz.

Antik Kentler

1. Milet Antik Kenti

Milet Antik Kenti

Burası neresi? Antik Yunan döneminde sanat, bilim ve felsefenin merkezi olan Milet Antik Kenti, Aydın il merkezinden 22 km uzaklıkta yer alıyor ve daha çok “Miletos” ismiyle biliniyor. Şehir MÖ 6. ve 7. yüzyılda en parlak dönemini yaşamıştır. MÖ 5. yüzyılda ise Persler tarafından istila edilince terk edilmiş ve Aslanlı Liman ve tiyatro çevresinde yeniden şekillenmiştir. Ardından Roma döneminin başladığı şehir yeniden canlanmıştır. 13. yüzyıla gelindiğinde ise Beylikler ve Osmanlılar tarafından bölge Türk hakimiyetine girmiştir.

Neden gitmeliyim? Bir zamanlar Thales, Arkhelaos ve Dionysios gibi önemli tarihi figürlerin yaşadığı kent, günümüze kadar ulaşan yapılara sahip. Bu yapılardan en önemlisi; MS 1. yüzyılda yapılan 15.000 kişilik antik tiyatro. Tiyatronun çevresinde yer alan yapılar ise tahrip olmuş durumda. Kentin yakınlarında bulunan Milet Müzesi ise bölge tarihi hakkında detaylı bilgi edinmek isteyenler ve arkeoloji tutkunları için görülmesi gereken bir diğer yer.

Milet Efsanesi: Efsaneye göre bir gün en önemli tanrıların başında gelen Zeus ile Miletli bir köylü tartışır. Tartışmanın şiddeti artınca Zeus sinirlenerek köylüye yerini bilmesini yoksa şimşek çaktırarak onu öldüreceğini söyleyince, fakir köylü cevabı verir: “Göstermiş olduğun bu öfke ile haksız olduğunu ispatladın.” İşte Milet’in tanrılarla aşık atacak kadar felsefi düşüncesini yansıtan bir efsane…

  • Adres: Balat, Hacılar Sk No:9, 09290 Didim/Aydın
  • Telefon: (0256) 875 52 06
  • Ziyaret saatleri: Yaz dönemi 09.00-19.00; Kış dönemi 08.30-17.30
  • Giriş ücreti: 18₺. Müzekart geçerli. (Aynı bilet Milet Müzesi’ne giriş için de kullanılabiliyor)
  • Yol tarifi al >

2. Apollon Tapınağı

Apollon Tapınağı

Burası neresi? Altınkum’da bulunan Didyma Antik Kenti’nin içindeki Apollon Tapınağı; müziğin, sanatın ve güneşin tanrısı Apollon için yapılan en büyük üçüncü tapınak. Perslere karşı zafer elde edilen Büyük İskender şerefine yapılan tapınak, Helenistik mimarinin izlerini taşıyor. Tapınak, geçmişte önemli bir kehanet merkezi olarak işlev görmüştür ve insanlar çeşitli konulardaki kehanetleri öğrenmek için uzun bir yolculuğu ve yüklü miktardaki paraları vermeyi göze almaktaydı. Yapımı MÖ 6. yüzyılın ortalarında sonlandığı düşünülen tapınağa, ilk kazı çalışmaları 1858 yılında İngilizler tarafından yapılmış ve geçmişte iki sıra halinde 124 sütundan yapılmış olan devasa bir tapınağın varlığına işaret eden bulgulara ulaşılmıştır.

Neden gitmeliyim? Tapınağın bahçesinde ise Didim’in sembolü haline gelen Medusa kabartması bulunuyor. Yer altında, saçlarında zehirli yılanlara sahip üç kardeşten biri olan Medusa, Gorgonlar olarak anılan kardeşler arasında ölümlü olandır. Bu nedenle kabartması yapılan tek Gorgon olarak biliniyor. Büyüleyici güzellikteki heybetli tapınağı görmediyseniz, keşfetmenizi tavsiye ederiz. Yapı ince işçiliği ve heybeti ile ilk görüşte diğer tapınaklardan farklı olduğu hissettirmektedir.

  • Adres: Hisar, Özgürlük Cd. Özgürlük Cad., 09270 Didim/Aydın
  • Ziyaret saatleri: Yaz dönemi 09.00-19.00; Kış dönemi08.30-17.30
  • Giriş ücreti: 25₺. Müzekart geçerli
  • Yol tarifi al >

3. Priene Antik Kenti

Priene Antik Kenti

Burası neresi? MÖ 7. yüzyılda İyonlar tarafından kurulan Priene, dış tehditlere karşı savunma amacıyla surlarla çevrilmiş bir kent. Bin yılı aşan tarihe sahip surların kalıntıları günümüze kadar ulaşmış. Şehir Menderes Nehri’nin 10 km güneyinde kurulmuştur. Surların yanı sıra kent, MÖ 4. yüzyılda ızgara şeklindeki mimarisi ile de dikkat çekiyor. 7 metre genişliğe ulaşan caddelere sahip olan Priene, şehircilik anlamında da döneminin çok ötesinde olmuştur. Milet Antik Kenti’nde olduğu gibi Priene Antik Kenti de bilgeleri ile ünlü bir şehir. “Kendine aynada bak; kendini güzel buluyorsan onurlu davran, çirkin buluyorsan tabiat ananın eksikliğini onurlu bir davranışınla kapat.” diyen Bias, kentin yetiştirdiği en ünlü bilge. Şehrin 13. yüzyılda terk edildiği düşünülmektedir.

Neden gitmeliyim? Priene’de en dikkat çeken yapı ise Bodrum’daki Halikarnas Mozolesi’nin mimarının inşa ettiği Athena Polias Tapınağı. 5 sütundan oluşan tapınak, yerli ve yabancı turistlerin Priene’yi tercih etmesinde önemli bir etken. Priene Antik Kenti, Didim – Söke sınırında bulunuyor.

  • Adres: Güllü Bahçe, 09230 Söke/Aydın
  • Ziyaret Saatleri: 08.00-19.00 (kış sezonu 17:00’ye kadar açık)
  • Giriş Ücreti: 10₺. Müzekart geçerli.
  • Yol tarifi al >

4. Didyma Antik Kenti

Didyma Antik Kenti

Burası neresi? Didim’e adını veren Didyma Antik Kenti, Ionia döneminin en önemli şehirlerinden biriydi. Apollon Tapınağı’nın bulunduğu kent, zaman içerisinde dini bir kimlik kazanmış. Tapınağın, Büyük İskender’in Perslere karşı elde ettiği zaferin şerefine inşa edildiği düşünülmektedir. Kente ulaşmak için geçilmesi gereken heykellerin süslediği kutsal yol şehrin dini kimliğinin bir ögesi. MÖ 6. yüzyılın ortalarında yapıldığı düşünülen kent, Didim’e yaklaşık 5 km uzaklıkta Yenihisar köyü sınırlarında bulunan kent, özellikle yazın tatile gelen yerli ve yabacı turistlerin ziyaret ettiği yerlerden.

Neden gitmeliyim? Didim’in tarihi yerleri içinde büyük öneme sahip olan Didyma Antik Kenti en başta etkileyici Apollon Tapınağı ve muhteşem Medusa kabartması ile ziyaretçilerin Didim’de en çok ziyaret ettiği tarihi yerlerin başında gelmektedir.

  • Adres: Yenihisar Mh., 09270 Didim/Aydın
  • Ziyaret Saatleri: Yaz Dönemi: 08.30-19.00; Kış Dönemi: 08.30-17.00
  • Giriş Ücreti: 25₺. Müzekart geçerli.
  • Yol tarifi al >

5. Herakleia Antik Kenti

Herakleia Antik Kenti

Burası neresi? MÖ 8. yüzyılda Latmos Körfezi üzerine inşa edilen Herakleia Antik Kenti, daha sonradan alüvyonlarla kapanan Bafa Gölü üzerinde yer alıyor. İlk olarak Perslerin hakimiyetinde varlığını sürdüren Herakleia Antik Kenti, daha sonra Karia Satrabı Mausolos, İskender ve sonrasında Seleukoslar tarafından ele geçirilmiştir. Şehrin MÖ 1. yüzyıldan itibaren eski önemini kaybettiği düşünülmektedir.

Ulaşım açısından geçmişte zorlu bir bölgede olması Herakleia’yı keşişler için de önemli bir saklanma noktası yapmıştır. Bölgede kalıntılarına rastlanan 13 manastırın bulunması da bu durumu doğrulamaktadır.

Herakleia Antik Kenti’nde günümüze ulaşan en önemli yapı ise Athena Tapınağı. Milas- Söke karayolu üzerinde bulunan Kapıkırı Köyü sınırlarındaki antik kent, ünlü mitolojik kahraman Herakletes’in adını almış.

Neden gitmeliyim? Şehir İyonya sınırlarında ancak büyük oranda bir Karia şehri özelliği taşımaktadır. Athena Tapınağı ve Agora bölümü ise şehri cazip kılan en önemli kalıntıların başında gelmektedir.

Kaçırmayın! Gezinizin ardından Kapıkırı’da muhteşem balık menüleri sunan restoranları ziyaret etmeyi ihmal etmeyin. Ayrıca vaktiniz genişse Milas’ın tarihi yerleri hakkında hazırladığımız listeyi inceleyerek keyifli bir Milas gezisi planlayabilirsiniz.

  • Adres: Kapıkırı Köyü, Muğla (Milas’a 39 km mesefede yer almaktadır ve Herakleia antik kentine Milas- Söke karayolu üzerindeki Çamiçi Beldesi’nden ayrılan bir yolla ulaşılmaktadır.)
  • Ziyaret saatleri: Yaz dönemi 09.00-19.00, Kış dönemi 08.00-17.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

6. Myus Antik Kenti

myus antik kenti

Burası neresi? Bafa Gölü’nün kıyısında bulunan antik kent, Didim merkeze 45 km mesafede bulunuyor. Avşar Köyü sınırlarında bulunan kenti, Strabon’un eserlerinden edinilen bilgilere göre Şehir Söke’ye 30 km mesafede bulunuyor. Atina Kralı Kodros’un oğlunun kurduğu biliniyor. Irmaktan gelen çamurlarla birlikte sineklerin bolca bulunması ve yoksul bir kent olması nedeniyle şehrin zaman içinde terk edildiği tahmin edilmektedir. Şehrin en parlak dönemi ise MÖ 5. yüzyılda, Atina-Delos Deniz Birliği’ne dahil olduğu döneme denk gelmiştir. 1908 yılında ilk kazı çalışmaları başlamış ancak, günümüze uzanan yeterli kalıntı ve bilgi yok.

Neden gitmeliyim? Geriye kalan en belirgin tarihi yapı olan kale ise Genç Roma mimarisinin izlerini taşıyor. Zorlu bir bölgede bulunması nedeniyle arazi araçları için daha uygun olan kente giderken zorlayıcı yürüyüş noktalarının olduğunu da belirtmemizde fayda olacaktır.

  • Adres: Avşar, 09200 Söke/Aydın
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Müzeler

7. Milet Müzesi

milet müzesi

Burası neresi? Didim yazımızda, tarihi eserlerin sergilendiği müzeden de bahsetmemek olmaz. Didim ilçesi Balat Mahallesi yakınlarında bulunan Milet Antik Kenti içinde yer alan müze, 1973 yılında açılmış. Bakanlık kararı ile 2000 yılında kapatılan müze, 2007-2011 yılları arası  tamamlanan yeni müze binasına geçmiş. Yeni müze binası 1200 metrekare gibi çok geniş bir sergi alanına sahiptir. Müze bahçe ve salon olmak üzere iki teşhir alanından oluşmaktadır. Bahçede daha çok heykel, büst gibi ebat olarak daha büyük eserler, salon kısmında ise daha küçük ebatlı ve nazik eserler sergilenmektedir.

Neden gitmeliyim? Milet, Didim Apollon Tapınağı, Priene ören yerlerinden çıkan 20 binin üzerinde eser teşhir edildiği müzeyi görmediyseniz, mutlaka ziyaret etmenizi öneririz.

  • Adres: Yenihisar Aydın TR, 09290 Didim
  • Telefon: (0256) 875 52 06 (Milet Müze Müdürlüğü)
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi günleri dışında her gün 10.00-17.00
  • Giriş ücreti: 18₺. Müzekart geçerli. (Aynı bilet ile Milet Ören Yeri de ziyaret edilebilmektedir)
  • Yol tarifi al >

Kervansaraylar

8. Milet İlyas Bey Kervansarayı

milet ilyas bey kervansarayı

Burası neresi? Milet Antik Kenti’nin içinde bulunan kervansaray, Menteşoğulları İlyas Bey tarafından yaptırılmış. Yapının 15. yüzyılda inşa edildiği düşünülmektedir. Milet antik tiyatrosunun ön kısmında kalan tarihi yapı, ortasında büyük bir avlu ve bir sürü odaya sahip. Kervansaray içinde aynı zamanda hayvanların dinlenmesi ve beslenmesi için ahırlar da bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Eski dönemlerde kervansarayların ne kadar çok kullanıldığını düşünürsek, tarihin dokusunu en çok hissedebileceğiniz noktalardan birisi de kervansaraylar oluyor.

  • Adres: Balat, Hacılar, Didim, Aydın
  • Ziyaret Saatleri: Yaz Dönemi: (1 Nisan – 1 Ekim) 08.00-19.00; Kış Dönemi: (1 Ekim – 1 Nisan) 08.30 -16.45
  • Giriş Ücreti: 18₺. Müzekart geçerli. (Biletle girmek isterseniz aynı bilet ile Milet Müzesi de ziyaret edilebilmektedir.)
  • Yol tarifi al >

Hamamlar

9. Faustina Hamamı

Faustina Hamamı

Burası neresi? Roma İmparatoru Marcus Avrelius’un eşi için yaptırdığı hamam, eşi Faustina’nın adını taşıyor. İlçe merkezine sadece 1 km uzaklıkta bulunduğundan, kolaylıkla gidebileceğiniz hamam, görsel güzelliğiyle de zevk veriyor. Ortasında büyük bir havuzun yer aldığı hamamda bulunan aslan heykelleri de dikkat çekici. Hamamdan çıkarılan eserlerin bir kısmı İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde, bir kısmı da Milet Müzesi’nde sergileniyor.

  • Adres: Balat, Hacılar, Didim, Aydın
  • Ziyaret Saatleri: Yaz Dönemi: (1 Nisan – 1 Ekim) 08.00-19.00; Kış Dönemi: (1 Ekim – 1 Nisan) 08.30 -16.45
  • Giriş Ücreti: 18₺. Müzekart geçerli. (Biletle girmek isterseniz aynı bilet ile Milet Müzesi de ziyaret edilebilmektedir.)
  • Yol tarifi al >

Camiler, Külliyeler

10. İlyas Bey Camii

İlyas Bey Camii

Burası neresi? Kesme mermer taştan inşa edilen cami, sade yapısıyla dikkat çekiyor. Menteşoğulları İlyas Bey tarafından 1404 yılında yaptırılan cami, günümüze kadar hala sağlam bir biçimde ayakta duruyor. Söke sınırları içinde yer alan cami, Didim merkeze 50 km uzaklıkta bulunuyor. Cuma Camisi adıyla da anılan camiyi, gezi rotanız denk düşerse, mutlaka görmenizi tavsiye ederiz.

Neden gitmeliyim? Mermer işlemelere ve kemerli camlara sahip olan cami, özellikle estetik yapısıyla ilgi odağı olmuştur. 8 pencereli bir yapıya sahip olan İlyas Bey Camii, iç tasarımıyla bölgenin en özel camilerinden biri olarak kabul edilmektedir. Caminin yapımında kullanılan mermer taşların Milet Antik Kenti’nden getirildiği ile ilgili detay da camiyi çekici yapmaktadır.

  • Adres: Konak, Cumhuriyet Cd. No:6, 09200 Söke/Aydın
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

 Didim’in tarihi yerleri hakkındaki yazımızı beğendiyseniz ve eklemek istediğiniz yerler varsa aşağıdaki yorumlar kısmından bize iletebilirsiniz. 🙂

Yorum yapın

Bizi Takip Edin