Denizli Yöresel Yemekleri | 20 Süper Lezzet

Denizli’nin iştah açıcı sofra kültürü, birbirinden güzel yemekleri yeniden yorumluyor.

Muhteşem doğası ve tarihiyle dikkat çeken Denizli, yöresel yemekleriyle de sizi adeta büyüleyecek. Denizli yöresel yemekleri yazımızda, mutlaka tatmanız gereken en lezzetli yemeklerle sizi baş başa bırakıyoruz.

Denizli Yöresel Yemekleri

Listenin ilk sırasında;

1- Yen Böreği

yen boregi

Kıyma, soğan, pul biber, kimyon ve karabiberli harçla hazırlanan hamuruna, mısır unu katılan yen böreği kahvaltılık ya da atıştırmalık böreklerden değil, bildiğiniz ana yemek! Yen böreği, yöre halkının en sevdiği ve sofralarının vazgeçilmez yemekleri arasında bulunuyor.

2- Kuyu Kebabı

kuyu kebabi

Yaklaşık 1,5 metre derinliğinde olan bir kuyuda yapılmasıyla diğer kebaplardan farklı bir yere sahip olan kuyu kebabı, yapılmadan önce çıralar toplanarak kuyunun içinde yakılıyor. Sonrasında korların üstüne, içine biraz su koyulan bakır bir tava yerleştirerek etler kuyuya demir bir çubukla sallandırılıyor. Kebap piştikten sonra bakır tavada biriken yağlar, pilav yapımında ya da doğrudan kebabın yanında servis ediliyor.

3- Yaprak Sarma

yaprak sarma denizli

Ülkece en sevdiğimiz yemeklerden olan, her yörede yapılan yaprak sarması Denizli’de de kendine has bir şekilde yapılıyor. İç harcına maydanoz, taze soğan ve bol baharat koyulan yaprak sarması şehrin en gözde yemeklerinden.

4- Arabaşı

arabasi corbasi denizli

Farklı yörelerde de karşımıza çıkabilecek olan bir lezzet olan Arabaşı çorbası, Denizli yöresel yemekleri listesinde de yerini almış. Tavşan eti ile hazırlanan arabaşı çorbası, şehrin en lezzetli yöresel yemekleri arasında yer alıyor. Arabaşı daha çok kış aylarında içinizi ısıtabilecek bir tarif.

6- Zeytinyağlı Patlıcan Gömme

patlican gomme denizli

Közün içinde pişirilen patlıcana limon, tuz ve zeytinyağı eklenmesinden sonra salataya dönüşen zeytinyağlı patlıcan gömme, hem lezzeti hem de kokusuyla Denizli mutfağının vazgeçilmez yemeklerinden.

7- Keşkek

keskek

Aşurelik buğday, et ve nohutun aynı çömlekte buluşmasıyla akşamdan fırına atılan keşkek, sabah salça, yağ ve baharattan yapılan sosuyla buluşuyor ve yiyenlere eşsiz bir lezzet sunuyor. Her yörede farklı şekilde yapılıyor olsa da burada yapılan halini de çok seveceksiniz.

8- Katmer

katmer

Un, peynir, soğan ve susam kullanılarak yapılan katmer, her yörede farklı tekniklerle yapılsa da Denizli’de yapılan haliyle ön plana çıkıyor. Denizli usulü katmer, az malzemeyle de bol lezzetin elde edilebileceğinin kanıtı niteliğinde.

9- Çiğ Dolma

cig dolma

Şehirde patlıcan çok seviliyor ve neredeyse her yemekte kendine yer buluyor. Çiğ dolma da haşlanmış kuru patlıcanların içine bulgur, dereotu ve bol maydanozun girmesiyle hazırlanıyor ve zeytin yağında kızartılarak servise hazır hale getiriliyor.

10- Tarhana Çorbası

tarhana corbasi

Kışın şifa niyetine tüketilen ve sofraların vazgeçilmezi olan, tadına doyamadığımız tarhana çorbası, içine konulan Ege mutfağının harikalarından olan börülce, sarımsak ve nane ile tam bir vitamin deposuna dönüşüyor.

11- Patlıcanlı Kapama

Patlıcanlı Kapama

Uzun uzun dilimlenen patlıcanlar kızartılıp, kapamaya hazır hale getirildikten sonra tencereye güzelce yayılır. Ardından etler, yeşil biber, domates ve pirinçle tenceredeki patlıcanlara katılırlar. Patlıcanların onları sarıp sarmalamasının ardından yemeye hazır hale gelir.

12- Çaput Aşı

caput asi denizli

Çapu aşı, Denizli’de yemeklerin vazgeçilmezi, yeri halk dışında pek kimsenin bilmediği lezzetlerimizdendir. İçinde kuzu eti, farklı baharatlar, asma yaprağı, üzüm bulunan bir pilav türüdür. Denizli’ye özgü olan pilav türünü kesinlikle tatmalısınız.

13-Biber Tatari

biber tatari denizli

Biber Tatari, Denizli’nin Kale ilçesinde yetişen biberler ile yapılan kimsenin hayır demeyeceği bir lezzet olan kızartmadır. Süzme yoğurdun üstüne, kızartılmış biberler ve patatesler dizilir. Soğuk servis edilir.

14- Börülce Böreği

borulce boregi denizli

Denizli’de börülce oldukça fazla tüketilmektedir ve çeşitli yemekleri yapılmaktadır. Bir çay bardağı yağ ile ufalanan yufkalar kızartılır. Haşlanmış börülceler kızartılan yufka ile harmanlanır, çeşitli baharatlar koyularak servise hazır hale gelir. Bu ilginç lezzeti mutlaka denemelisiniz.

15- Cızlama

cizlama denizli

Rendelenmiş ve haşlanmış patateslerin hamur ile karıştırılarak fırında pişirilmesiyle yapılan bir yemektir. Hamurun üstüne kaymak sürülerek fırında pişirilir. Dilerseniz pekmeze batırarak yiyebilirsiniz.

16- Sucuklu Un Karıştırması

denizli sucuklu karistirma

Daha önce başka yörede karşılaşmadığımız lezzetlerden biri daha; sucuklu un karıştırması. Doğranan sucuklar yağda kızartılır ve bir tabağa alınır, aynı yağda kavrulan un, sucukların üzerine gezdirilir. Denizli’ye gittiğinizde mutlaka denemelisiniz.

17- Cerpleme

cerpleme denizli

Tavuk yemeklerine farklı bir tat getiren Denizli mutfağından; Cerpleme. Tavukların önce haşlanıp sonra una bulanarak yağda kızartılmasıyla yapılan yemek, haşlanan tavuğun suyuna salça eklenerek tavuklarla birlikte tekrar pişirilir.

18- Pekmezle Kabak Aşı

kabak asi denizli

Kavrulan soğanların üzerine su ve pekmez ilave edilir, kaynatılır. Kaynayan karışımın içine doğranan kabaklar eklenir ve pişmeye bırakılır. Bu farklı lezzeti sıcak veya soğuk olarak tüketebilirsiniz.

19- Hamur Dolması

hamur dolması denizli

Bildiğiniz tüm mantı tariflerini unutturacak bir lezzet; hamur dolması. Denizli yöresine ait bu yemeği diğer mantılardan ayıran özelliği, içine kıyma ve kavurma koyuluyor, üzerine çökelek peyniri serpiştiriliyor olması ve tabi ki büyüklüğü. Mutlaka denemeniz gerekenler listenize hamur dolmasını eklemenizi tavsiye ediyoruz.

20- Yoğurtlu Köfte

Yoğurtlu Köfte

Denizli yöresel yemekleri listemizin sonuncusu olan yoğurtlu köfte, kıymadan yapılan minik köfteler fırında kızartıldıktan sonra üzerine yoğurtlu, pul biberli sos dökülerek servis edilir. Bir lezzet şöleni yaşatacak bu yemeği kesinlikle yemenizi tavsiye ediyoruz.

Denizli’ye gittiğinizde mutlaka yemeniz gereken lezzetleri Denizli yöresel yemekleri listemizde sıraladık. Sizin de çok sevdiğiniz Denizli’ye ait yöresel yemekler varsa yorumlarda bizimle paylaşırsanız çok seviniriz. 🙂

“Denizli Yöresel Yemekleri | 20 Süper Lezzet” üzerine bir yorum

Yorum yapın

Bizi Takip Edin