Bozburun Gezilecek Yerler Listesi: Birbirinden Güzel 22 Yer

*Hap Niteliğinde Bilgiler

Bozburun hakkında: Türkiye’nin güneybatısında yer alan Bozburun, Muğla’nın Marmaris ilçesine bağlı bir tatil beldesidir. Bozburun nüfusu, 2019 yılı verilerine göre 2.105’tir. Türkiye’de yaz turizminin önemli duraklarından biri olan belde, Ege’deki diğer tatil beldelerine göre daha sakin ve doğal bir atmosfere sahiptir. Bozburun, eşsiz koyları, yemyeşil tabiatı ve tertemiz deniziyle oldukça meşhurdur.

Kaç günde gezilir: Bozburun gezinizi 1 – 2 günde tamamlayabilirsiniz.

Ziyaret için en uygun zaman: Bozburun, sahip olduğu iklim itibariyle (Akdeniz iklimi) her mevsim ziyaret edilebilir bir yerdir. Fakat beldenin en meşhur ve kalabalık dönemi, malumunuz Mayıs sonu ile Eylül arasını kapsayan yaz sezonudur. Dolayısıyla güneşin, denizin ve koyların tadını çıkarmak için Bozburun’a yaz aylarında seyahat etmelisiniz.

Müze kart: Bozburun’da müze bulunmamaktadır. Dolayısıyla yanınızda müze kart bulundurmanıza gerek yoktur.

Havalimanı/Merkez Ulaşım: Bilindiği üzere Muğla’da; Dalaman Havaalanı ve Milas – Bodrum Havaalanı olmak üzere iki ayrı havaalanı bulunuyor. İki havaalanından da Muğla’nın birçok noktasına ulaşım sağlanabiliyor. Bozburun’a nasıl ulaşacağınıza dair ipucu edinmek için; Dalaman Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım Rehberi ve Milas Bodrum Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım Rehberi başlıklı yazılarımızı okuyabilirsiniz.

Ne yenir: Bozburun’da ne yenir? Bu soruya verilebilecek en doğru ve en detaylı cevabı Bozburun Yöresel Yemekleri | Ne, Nerede Yenir? başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

*Bozburun Gezilecek Yerler Videosu

Bozburun gezilecek yerler, Datça Yarımadası’na paralel uzanan Bozburun Yarımadası içerisinde farklı farklı noktalara dağılmış durumda… Kasabanın denizin kıyısı paralelinde Datça Yarımadası tam da karşısında Symi Yunan Adası yer almaktadır.

Bölge, her yıl oldukça yoğun ziyarete uğrarken gezi noktaları içerisinde Orhaniye, Hisarönü, Selimiye, Söğüt gibi köyler ve doğa harikası koylar yer almaktadır.

*En Popüler Yerler

– Simgesel Yerler

1. Karia Yolu (Kayra Yolu)

Karia Yolu

Burası Neresi?  Türkiye’nin en uzun yürüyüş yolu olan Karia Yolu, Bozburun Yarımadası ile başlayıp; Datça Yarımadası, Gökova Merkezi ve İç Karia olarak 4 ayrı bölgeye ayrılmaktadır. Karia Yolu, Yunus Özdemir, Volkan Demir, Dean Livesley ve Altay Özcan’ın 2009 yılında uzun mesafeli bir yürüyüş yolu rotası oluşturmak için yaptığı çalışmalar esnasında ortaya çıkmıştır. Karia antik bölgesinde gerçekleştirilen bu yürüyüş, dört kış boyunca devam etmiştir.

Bu öncü çalışma ve yolculuk sonrası, çoban patikaları, antik yolları ve orman yolları gibi farklı etapları içeren uzun mu uzun bir yürüyüş yolu ortaya çıkarılmıştır. MUTSO ve GEKA kurumlarından maddi destek alarak düzenli bir yürüyüş parkuruna dönüşen Karia, Şubat 2013’te resmi olarak açılmıştır. Karia Yolu, günümüzde toplam 46 farklı etaptan oluşmaktadır. Karia Yolu üzerinde Türkiye’nin en güzel kamp alanlarına denk gelebilirsiniz.

Neden Gitmeliyim? Doğal bir trekking rotası olan yolun uzunluğu 850 kilometreyi buluyor. Karia Yolu’nun Bozburun’daki bölümü İçmeler’den başlayıp, Selimiye ve Taşlıca gibi noktalara uğrayarak, Hisarönü’ne kadar devam ediyor. Karia Yolu üzerinde, turizm açısından önem arz eden; antik kentler, koylar, ormanlar, tepeler, dağlar, köy ve kasabalar yer alıyor.

Bu özelliği sayesinde özellikle yurt dışından yoğun turist çeken Karia, son dönemlerde oldukça popüler! Karia Yolu’nu, Bozburun gezilecek yerler listenize sizler de eklemeli, böyle bir yürüyüşü mutlaka deneyimlemelisiniz. Bozburun Yarımadası etabındaki koordinatlara, yürüyüş rotalarına, ulaşım ve konaklama imkanlarına dair bilgi almak için tıklamanız yeterli!

Önemli Bilgiler: Karia Yolu üzerinde kamp alanlarının sayısı otel ve pansiyonlara oranla daha az. Lakin kamp yapmayı tercih edecek olanlar için Karia Yolu haritasında bazı kamping alanları şu şekilde:

  • Mavi Nokta: Ücretli olarak kamp yapılabilir alanlar.
  • Yeşil Nokta: Kamp yapmaya uygun alanlar. (Birçoğunda temiz su kaynağı mevcut)
  • Sarı Pin: Hotel/Pansiyon veya benzeri işletmelerin yer aldığı noktalar.
  • Kırmızı Nokta: Su kaynakları (Yaz aylarında kurumuş olabilirler, bu yüzden hazırlıklı olmak gerekiyor.)
  • Siyah Nokta: Sarnıçlar (Uzun zamandır kullanılmadıkları için arındırma tableti şart)
  • Kahverengi Nokta: Bakkal veya Market

Karia Yolu’nda sizlere rehberlik edecek kitap ve kitapçıklar mevcut. Karia rehber kitapları hakkında bilgi almak için tıklayın!

– Merkezi Meydan

2. Bozburun Merkez

Bozburun merkezi

Burası Neresi? Bozburun gezilecek yerler listesinde olmazsa olmazımız, tabi ki Bozburun Merkez! Bozburun’un merkezi oldukça şirin ve bölge halkıyla sıklıkla iletişim kurabileceğiniz gezi noktalarından biri. Kasabada küçük hediyelik dükkanlar, kahve içebileceğiniz ve yemek yiyebileceğiniz pek çok mekanla karşılaşabilirsiniz. Merkezde küçük bir gezinti için 15 dakikanızı ayırmanız yeterli olacaktır.

– Plajlar

3. Orhaniye, Kız Kumu

Kız Kumu Plajı

Burası Neresi? Yazımızın en önemli gezi noktalarından biri de dünyanın dört bir tarafından gelen turistlerinde sıklıkla ziyaret ettiği OrhaniyeKız Kumu… Orhaniye’yi Marmaris’in cennet noktası yapan muhteşem doğası ve inci gibi kumlara Kız Kumu Plajı…. Orhaniye Kız Kumu’nu ziyaret ederseniz denizin ortasında yürüyen insanlar görürseniz şaşırmayın. Koyun tam ortasında bir kanal gibi ilerleyen sığı alanı görenler bu plaja hayran kalıyor. Kız Kumu Plajı’nın bir de efsanesi var ki şöyle;

”Bybassos Kralı’nın kızı, bölgeye gelen korsanlardan kaçmak için denize doğru ilerler. Yüzme bilmediğinden dolayı da ceplerine doldurduğu kumları, karşı kıyıya ulaşmak için denize serper. Ancak karanlıkta yolunu kaybettiği ve kumları da bittiği için boğularak ölür. Ertesi sabah denizin ortasında bu kumdan kanalın varlığını görenler hayrete düşer. Tam da bu hikayeden sebep plajın adı Kızkumu olmuştur.”

Ulaşım; Marmaris üzerinden ulaşım sağlayacaklar için Datça yoluna girdikten sonra 15 km kadar ilerleyip, Bozburun, Orhaniye istikametinde 13 km daha gittikten sonra Orhaniye Kızkumu Plajı’na varmış olacaklardır.

  • Adres: Orhaniye, Marmaris Bozburun Yolu, 48700 Marmaris/Muğla
  • Yol tarifi al >

– Körfez

4. Hisarönü

Hisarönü Köyü

Burası Neresi? Marmaris – Datça yolu üzerinde 22 kilometre seyir ettikten sonra karşınıza çıkacak Hisarönü sevilen tatil beldelerinden bir diğeri. Bölgede yer alan pek çok körfezden daha büyük olan Hisarönü Körfezi de Bozburun Yarımadası’nın önemli noktalarından biridir. Yol boyunca bir tarafınız da Gökova diğer tarafınızda Hisarönü Körfezi manzarası ile büyüleneceğinizden emin olabilirsiniz.

Neden Gitmeliyim? Tatilcilerin huzur ve dingin bir ortam için tercih ettiği Hisarönü’nün, tertemiz havası ve suyunun pek çok hastalığa iyi geldiği de bilinenler arasında. Bozburun Yarımadası’nı gezerken köyün kiremit rengi kumlara sahip sığ denizine girmenizi de tavsiye ederiz. Diğer yandan Hisarönü’ne gelip de mutlaka gezmeniz gereken yerler içerisinde;

Eren Dağı’nda yer alan Hemithea Tapınağı, çevrede yer alan İnbükü Koyu, Kartal Koyu, Tavşan Adası ve Bencik Adası geliyor. ( Koy ve adaları köy merkezindeki tekne turlarına katılarak ziyaret edebilirsiniz.)

Ulaşım; Hisarönü Köyü, Marmaris-Datça yolunun 22. kilometresinde karşınıza çıkacaktır.

*Doğal Güzellikler

– Şelaleler

5. Turgutköy Şelalesi

Turgut Şelalesi

Burası Neresi? Bayır Köyü ile Turgut Köyü arasında kalan Turgut Şelalesi, Bozburun gezilecek yerler listesinin en önemli noktalarından biri. Hygassos Antik Kenti içerisinde yer alan Turgut Köyü’nde yer alan şelalenin buz gibi sularında serinleyebilir, Ege’nin doğa harikası noktalarından birini daha görme şansı bulabilirsiniz. Ormanlar ve vadilerle kaplı bir vadide 4 metre yükseklikten akan şelale yerli yabancı turistlerin akınına uğruyor.

Ulaşım; Özellikle Cip safari turlarının popüler noktalarından biri olarak gösterilen Turgut’a, Bayır Köyü’nden sonra 9 km yol kat ederek ulaşabilirsiniz.

– Köyler

6. Söğütköy

Söğüt Köyü

Burası Neresi? Marmaris’te huzurun adresi olarak gösterilen Söğütköy, Bozburun Yarımadası’nın incilerinden biri… Yaklaşık 2000 nüfuslu köy, Ege ile Akdeniz’in ortasında mavi ile yeşilin muhteşem uyumunu görebileceğiniz güzide yerleşim yerlerinden biri. Yaz tatilinde biraz da köy havası alalım diyenler için iyi bir seçenek olan Söğüt Köyü’ne giderken, sizlere yolu keçiler gösterecek, kahvaltı sofralarınız organik ürünlerle dolacaktır.

Neden Gitmeliyim? Köyün hemen girişinde yer alan Thyssanos Antik Kenti de köyün tarihini anlatan kalıntılara sahip. Diğer yandan Söğütköy’ün sıklıkla ziyaret edilmesinin sebepleri arasında zengin lezzetleriyle, ziyaretçilerinin damağında muhteşem tatlar bırakan restoranları da geliyor. Marmaris’in dört bir yanından ziyaretçi akınına uğrayan restoranlara gitmeden önce rezervasyon yaptırmayı unutmayın deriz.

Ulaşım; Marmaris’ten gelirken Yeni Datça yolu üzerinde seyir halindeyken karşınıza önce Hisarönü, Orhaniye ve Selimiye, hemen sonrasında da Söğüt Köyü çıkacaktır.

7. Bayır Köyü

Bayır Köyü

Burası Neresi? Marmaris’in ünlü Cip Safari turlarının uğrak adresi olarak gösterilen Bayır Köyü, koca çınar ağaçlarıyla meşhur sakin bir yerleşim yeri. Sevimli köy meydanı, tertemiz koyu, doğal su kaynakları ve yürüyüş alanlarıyla çok sevilen köy, Syrna Antik Kent sınırları içerisinde olması sebebiyle tarih severlerin de sıklıkla uğradığı gezi noktaları arasında yer almaktadır.

Ulaşım; Marmaris’ten güneybatı yönünde 17 kilometre özel aracınızla seyrettikten sonra Bayır Köyü karşınıza çıkacaktır.

– Koylar

8. Ada Boğazı

Ada Boğazı Köyü

Burası Neresi? Bozburun’un bakir kalmış köşelerinden biri olan Adatepe Mevkii’nin en güzel noktalarından biri Ada Boğazı… Tertemiz sularda, mavinin her tonunu görebileceğiniz ve rengarenk balıklarla yüzebileceğiniz Adaboğazı, mutlaka uğramanız gereken yüzme noktalarından biri.

9. Serçe Limanı

Serçe Limanı

Burası Neresi? Bozburun Yarımadası’nın karadan gidilebilen son noktası olarak tarif edebileceğimiz Serçe Limanı, Mavi Tur teknelerinin sıklıkla demirlediği, berrak suyu ve pırıl pırıl güneşi ile muhteşem yüzme noktalarından bir diğeri. Liman en sert havalarda bile teknelerin sığınabileceği bir sığınak olarak inşa edilmiş,  kayalardan oyma bir de kapıya sahip. Serçe Limanı’nın en meşhur şeyi ise iskelede yer alan kıyı lokantası. Burada birbirinden lezzetli deniz ürünlerini tadabilirsiniz.

10. Bozukkale

Bozukkale

Burası Neresi? Rüzgar sörfü ve dalışlar için sıklıkla tercih edilen bir yer olan Bozukkale Koyu, sizlere dingin bir deniz keyfi vaat ediyor.  Eski adı ”Loryma” olan Bozukkale Bozburun Yarımadası’nın güneyinde yer almaktadır. Bölgenin panoramik bir manzarasını sunan koyda, güneşli bir günde 20 km deniz mesafesinde yer alan Rodos Adası’nı da görebilmeniz mümkün…

Ulaşım; Söğüt’ten sonra karşınıza çıkacak Taşlıca Köyü’nün Serçe Limanı’ndan kısa bir yürüyüşle Bozukkale Koyu’na ulaşabilirsiniz.

11. Akvaryum Koyu

Akvaryum Koyu

Burası Neresi? Akvaryum Koyu, Bozburun’da mutlaka uğramanız gereken bir yüzme noktası. Balıklarla birlikte, turkuaz rengi suyun içerisinde mis gibi bir deniz keyfi sizleri bekliyor diyebiliriz. İçerisinde bulundurduğu yüzlerce balık çeşidi sebebiyle şnorkelle dalış yapmak isteyenlerin ve tekne turlarının ortak noktası olan Akvaryum Koyu’na dilerseniz deniz üzerinden dilerseniz de karadan ulaşım sağlayabiliyorsunuz.

12. Dirsekbükü

Dirsekbükü Koyu

Burası Neresi? Akvaryum Koyu’nun hemen arka tarafında yer alan Dirsekbükü Koyu da turist teknelerinin sıklıkla demir attığı yüzme noktalarından biri. Hisarönü Körfezi’nin güney yakasında en batıda yer alan koy şirin restoranları ve berrak denizi ile ziyaretçilerini ağırlıyor. Olumlu ve olumsuz hava şartlarında bölgenin en korunaklı koyu olarak gösterilen alan, balıkçı teknelerinin de sık sık uğradığı güzergahlar arasındadır.

  • Adres: Hisarönü Körfezi- Dirsekbükü Koyu / Bozburun Yarımadası
  • Yol tarifi al >

*Tarihi Yerler

Bozburun’un tarihi yerleri hakkında en faydalı ve en doğru bilgiyi almak için Bozburun’un Tarihi Yerleri | 7 Antik Kent başlıklı yazımızı okuyabilir, tatilinizi en doğru şekilde planlayabilirsiniz.

*Yakın Tatil Yerleri

– Tatil ve Turizm Noktaları

13. İçmeler

İçmeler Plajı

Burası Neresi? Muğla’nın Marmaris ilçesine bağlı en gözde tatil beldelerinden biri olan İçmeler, adını sahip olduğu şifalı içme suyundan almaktadır. İçmeler, Marmaris’in 8 kilometre güneybatısında, Marmaris Körfezi içinde bulunmaktadır. Şirin mi şirin bir belde olan İçmeler’in, nüfusu 9’bin civarındadır. Meşhur İçmeler Plajı’yla oldukça popüler olan belde Bozburun’un 39 kilometre kadar kuzeydoğusunda yer alıyor. Dolayısıyla Bozburun ile İçmeler arası yolculuk yalnızca 1 saat sürüyor.

Neden Gitmeliyim? İçmeler, 15 yıl öncesine kadar sadece küçük bir balıkçı köyüydü. Lakin zamanla turizm anlamında gözde bir tatil beldesi haline gelen İçmeler, her yıl, yaz sezonu boyunca renkli bir kalabalığı evinde ağırlıyor. Renkliden kasıt, beldeye gelen turistlerin bir kısmı yerli büyük bir kısmı da yabancılardan oluşuyor. Velhasıl Muğla’ya gelip de İçmeler’i görmeden dönen yoktur, desek yanlış olmaz. İçmeler denildiğinde akla ilk plajı gelir. İçmeler Plajı, tertemiz, masmavi denizi ve incecik kumsalıyla hem bir dinlence hem de bir eğlence alanıdır.

Yazın, iğne atsan yere düşmeyecek kadar yoğun bir ilgi gören plajda yer bulmak oldukça zordur. Dolayısıyla sabah erkenden yerinizi almanızı öneririm! Plajda pek çok su sporu da gerçekleştirilebiliyor. Bunların başında: Deniz paraşütü, kano dalış ve muz gibi ekstrem su sporları geliyor. Ayrıca bir halk plajı olan İçmeler Plajı’na giriş ücretsiz. Fakat şezlong, şemsiye ve duş gibi imkanlardan yararlanmak için 20 TL gibi cüzi bir ödeme yapmak gerekiyor. En güzeli de plaj haftanın yedi günü, 24 saat boyunca hizmet veriyor.

14. Selimiye

Selimiye

Burası Neresi? Osmanlı hükümdarlarından biri olan I. Selim’in adını alan Selimiye, Muğla’nın Marmaris ilçesine bağlı şirin bir tatil beldesidir. Selimiye, tıpkı İçmeler gibi yalnızca küçük bir balıkçı kasabasıyken günümüzde popüler bir turizm merkezi haline gelmiştir. Bu şirin belde, aynı zamanda, ülkemizdeki en önemli yat limanı duraklarından biridir.

Doğal güzellikleri, yemyeşil tabiatı ve masmavi deniziyle Türkiye’de görülmesi gereken yerlerden biri olan Selimiye, koylarıyla da dikkat çekmektedir. Sözün kısası; Bozburun’a gelmişken Selimiye’ye de uğramanızı tavsiye ederim. Bozburun’un yaklaşık 20 kilometre kuzeyinde yer alan beldeye, yalnızca 30 dakikada ulaşabilirsiniz.

Kaçırmayın! Selimiye, sahip olduğu Akdeniz iklimi sayesinde, yılın her mevsimi ziyaret edilebilir bir yerdir. Dolayısıyla istediğiniz her dönem seyahat edebilirsiniz. Fakat denizin ve kumsalın tadını çıkarmak için Haziran ve Temmuz gibi yaz aylarını tercih etmelisiniz. Gittiğinizde sizleri yemyeşil, el değmemiş bir tabiat karşılayacak. Doğal ortamına bayılacağınızdan emin olduğum Selimiye’de görmeniz gereken pek çok yer bulunuyor. Bu yerlerle ilgi bilgi almak için Selimiye’de Gezilecek Yerler Listesi | En Farklı 23 Yer ve Fotoğrafları ile Selimiye’nin Tarihi Yerleri başlıklı yazılarımızı okuyabilirsiniz.

15. Orhaniye

Orhaniye

Burası Neresi? Marmaris’in en güzel köşelerinden biri olan Orhaniye, ilçe merkezinin 30 kilometre güneybatısında, Hisarönü Körfezi’nde yer alıyor. Orhaniye, küçük bir yerleşim olarak, doğal güzelliği bozulmamış harika bir tatil beldesidir. Son yıllarda popülaritesi gittikçe artan belde, Bozburun’a oldukça yakındır. Bozburun’un yaklaşık 36 kilometre kuzeydoğusunda bulunan Orhaniye’ye ortalama 50 dakikalık kısa bir yolculukla ulaşılabilmektedir. Dolayısıyla epeyce yakınınızda bulunan Orhaniye’ye mutlaka uğramalısınız. Zira Orhaniye’nin doğal güzelliğine, yemyeşil tabiatına ve tertemiz denizine bayılacaksınız.

Neden Gitmeliyim? Genellikle Orhaniye Koyu olarak bilinen belde, mavi tur teknelerinin en gözde duraklarından biridir. Bunun yanı sıra Orhaniye’de bulunan tarihi evlerin sıralandığı Arnavut kaldırımlı sokaklar gerçekten görülmeye değerdir. Zira Orhaniye evlerinin ve diğer yapıların geçmişinin 3 bin yıl öncesine kadar dayandığı bilinmektedir. Orhaniye’nin en meşhur yerlerinden biri ise şüphesiz Kızkumu Plajı’dır. Yukarıda da detaylıca bahsedilmiş olan Kızkumu Plajı, Orhaniye’ye gitmek için fazlasıyla yeterli bir sebep!

Kaçırmayın! Orhaniye, mercan resifleri bakımından zengin bir sualtı dünyasına sahiptir. Ve insanlar özellikle de sualtı dünyasına merakı olanlar, her yaz Orhaniye’ye şnorkelle dalış yapabilmek için gelmektedir. Belde sahilinde, dalışla ve sualtı turlarıyla ilgili yardım alabileceğiniz birçok işletme hizmet vermektedir.

16. Fethiye

Fethiye

Burası Neresi? Muğla’nın yüzölçümü açısından en büyük ilçesi olan Fethiye, yaz turizmi açısından ülkemizdeki en gelişmiş yerlerden biridir. Fethiye, doğal güzelliği bakımından Muğla’nın en güzel ilçelerinden biri olma özelliğine sahiptir. Zira her yıl binlerce ve hatta milyonlarca turist tarafından ziyaret edilmektedir. Plajları, koyları, kumsalları ve turistik yerleriyle gören herkesi kendisine hayran bırakan ilçede, yaz tatilinin tadı gerçekten bir başka oluyor!

Doğu ve güneydoğusunda Antalya, kuzeyinde Burdur ve Denizli ile sınır komşusu olan Fethiye’nin güneyi, güneybatısı ve batısı Akdeniz’in masmavi sularıyla ile çevrilidir. Bozburun ile arasında 181 kilometre mesafe bulunan Fethiye’ye aşağı yukarı 2,5 ile 3 saat arasında sürecek kısa bir yolculuk sonrası kolayca ulaşabilirsiniz.

Neden Gitmeliyim? Eski adı Rumcada ”Uzak diyar” anlamındaki (Makri) Mağri olan Fethiye, Tarihi Likya Yolu üzerinde bulunması açısından önemlidir. Velhasıl ilçenin köklerinin de Lidya Dönemi’ne ve öncesine kadar dayandığını söylenmektedir. Köklü geçmişi Fethiye’yi hem kültürel hem de tarihi anlamda oldukça zengin bir yerleşim haline dönüştürmüştür. Zira Fethiye ve çevresinde Telmessos, Kaunos, Kadyanda, Tlos, Pınara, Letoon, Sidyma ve Ksantos adlı pek çok antik kent bulunmaktadır. Bunların yanında, Fethiye’de görülmesi gereken daha pek çok yer mevcuttur.

Başta Ölüdeniz olmak üzere; Kelebekler Vadisi, Gemiler Adası, Kabak Koyu, Likya Yolu ve Fethiye Kral Mezarları gibi turistik anlamda fazlasıyla zengin yerler, her yıl milyonlarca kişi tarafından ziyaret edilmektedir. bunların dışında; Fethiye’de şnorkelle dalış, yamaç paraşütü, yelken, su kayağı ve rafting gibi birçok sportif aktiviteyi gerçekleştirebilirsiniz. Akşam saatlerinde ise Fethiye gecelerinde, şöyle eğlenceli bir tura çıkmanızı öneriyorum. Sabahın ilk ışıklarına kadar dansın ve müziğin keyfini doyasıya çıkaracağınızdan emin olabilirsiniz.

Kaçırmayın! Fethiye’de yaz sezonu boyunca hemen her gün, 12 Adalar diye adlandırılan adalara ve çok sayıda koya tekne turları düzenlenmektedir. Gelmişken bu turları kaçırmamanızı şiddetle tavsiye ediyorum. Son olarak; Fethiye’nin yöresel lezzetlerini merak ediyorsanız tıklayın: Fethiye’nin Yöresel Lezzetleri | 10 Eşsiz Lezzet

17. Ölüdeniz

ölüdeniz

Burası Neresi? Muğla’nın Fethiye ilçesine bağlı bir tatil beldesi olan Ölüdeniz, 2006 yılında Dünyanın en güzel kumsalı seçilen sahiliyle oldukça ünlüdür. Söz konusu belde, ülkemizdeki deniz kulağı (lagün) oluşumlarından biri olma özelliğine sahiptir. Türkiye’de görülmesi gereken turizm noktalarının başında gelen Ölüdeniz, Teke Yarımadası üzerinde, Fethiye ilçe merkezinin 12 kilometre güneyinde yer alıyor. Bozburun ile arasında 193 kilometre mesafe bulunan beldeye ulaşım ortalama 3 saat sürüyor. Ulaşım için karayolu veya denizyolu üzerinden gerçekleştiren tekne turlarını tercih edebilirsiniz.

Neden Gitmeliyim? Ölüdeniz, deniz, kum ve güneş üçlüsünün keyfini doyasıya yaşayacağınız bir kumsala sahip. Adı gibi ölü, durgun ve sakin bir göl niteliğinde olan Ölüdeniz’in tehlikeli gelgitleri de yok değil! Bundan dolayı biraz temkinli olmakta fayda var. Bunun yanı sıra konaklamak için de birçok imkan mevcut. Otel, pansiyon, apart otel, bungalov ve kamping alanları gibi yerlerde konaklayabilir, bu muhteşem tatil cennetinde dolu dolu iki – üç gün geçirebilirsiniz. Gelmişken; yamaç paraşütü, dalış, rafting, dağcılık, tırmanış ve safari gibi birbirinden eğlenceli ve bir o kadar heyecan verici aktiviteleri gerçekleştirebilirsiniz.

Ölüdeniz’de yakından görmeniz gereken birçok yer bulunuyor. Başta Kayaköy olmak üzere; Hisarönü, Kelebekler Vadisi Plajı, Belcekız Plajı, Şövalye Adası, Darboğaz, Soğuk Su Koyu, Kıdrak Koyu, Büyük Samanlık Plajı, Çalış Plajı ve Kumburnu Plajı gibi birbirinden harika yerler sizleri bekliyor! ”Ölüdeniz’de ne yemeliyim, Ölüdeniz’in neyi meşhur?” gibi sorularınıza verilebilecek en doğru cevaplar için tıklayın: Ölüdeniz’in Yöresel Yemekleri | 11 Nefis Lezzet

18. Datça

Datça

Burası Neresi? Bozburun’a yakın tatil yerleri arasında tabi ki Datça da bulunuyor. Muğla’ya bağlı 13 ilçeden biri olan Datça, sakin, sessiz ve huzurlu bir tatil beldesidir. Datça Yarımadası üzerinde bulunan ilçe, Muğla’da mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında geliyor. Zira doğası ve deniziyle gören herkesi kendine hayran bırakmayı başarıyor. Özellikle yabancı turistler Datça’ya yoğun ilgi gösteriyor. Bozburun’un 98 kilometre kuzeybatısında bulunan Datça’ya 1,5 saat gibi kısa bir sürede ulaşılabiliyor. Ulaşım genel anlamda otobüslerle sağlanıyor. Lakin dilerseniz Datça’ya da uğrayan tekne turlarına katılabilirsiniz.

Neden Gitmeliyim? Datça, koruma altına alındığı için tabiatı bozulmamış ve bakir kalmış bir doğaya sahiptir. Zira Türkiye’de ”Özel Çevre Koruma Bölgesi” statüsündeki yerleşimlerden biridir. Plajları, koyları, kumsallarıyla denize, güneş ve kumsal üçlüsünün tadını doyasıya çıkarabileceğiniz Datça’da konaklama imkanları da oldukça geniş. Yani dilerseniz kamp yapabilir ya da otel, pansiyon veya butik otel gibi yerlerde konaklayabilirsiniz. Bunların yanı sıra Datça’da gezip, görmeniz gereken pek çok yer bulunuyor.

Knidos Antik Kenti, Aktur Plajı, Kargı Koyu, Ovabükü, Datça Limanı, Sevgi Yolu, Kumluk Koyu gibi her biri birbirinden harika olan bu yerlere kesinlikle vakit ayırmalısınız. Velhasıl ormanlarla kaplı yemyeşil arazisi, berrak denizi ve Akdeniz ikliminin sakin etkisiyle oldukça harika bir tatil beldesi olan Datça’yı, Bozburun’a yakın tatil yerleri listenize sizler de eklemelisiniz. Gelmişken ilçede yetiştirilip üretilen Acı badem, Nurlu badem ve Tatlı bademin tadına bakmayı unutmayın!

Kaçırmayın! Datça’nın tam karşısında, Yunanistan’a bağlı bir yerleşim olan Simi Adası yer alıyor. Ve yaz sezonu boyunca Simi Adası’na günübirlik feribot seferleri düzenleniyor. Naçizane tavsiyem: Fırsat varken gidin ve görün!

19. Bodrum

Bodrum

Burası Neresi? Muğla’ya bağlı 13 ilçeden biri olan Bodrum, şehrin belki de en gözde tatil beldesidir. Zira Türkiye’de yaz tatili denildi mi akla ilk gelen yerlerden biri her zaman Bodrum olur. Bodrum, beyaz evleri, plajları, koyları, kumsalları ve eşsiz manzarasıyla yaz aylarını süsleyen bir rüya gibidir. Bu nedenledir ki her yaz müthiş bir turist kalabalığına evini açar. Bodrum, aynı zamanda şehirde nüfus bakımından en büyük ilçe olma özelliğine sahiptir. Dünya çapında bir üne sahip olan bu tatil cennetine mutlaka uğramalısınız. Bozburun’un yaklaşık 210 kilometre kuzeybatısında yer alan Bodrum’a karayolu üzerinden ortalama 3,5 saatte ulaşabilirsiniz.

Neden Gitmeliyim? İnsanlık tarihindeki en eski şehirleri arasında yer alan Bodrum, Dünyanın yedi harikasından biri olan Mausoleum Halikarnassos’a ev sahipliği yapıyor. Yalnızca Mausoleum Halikarnassos için bile binlerce turist Bodrum’u ziyaret ediyor. Dolayısıyla ilçenin, turizm açısından ne denli zengin olduğunu anlamak mümkün. Bodrum’da gezip görülmesi gereken pek çok turistik yer bulunuyor. Başta Bodrum Kalesi olmak üzere; Zeki Müren Sanat Galerisi, Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi, Antik Tiyatro, Myndos Kapısı, Tavşan Adası, Bitez Plajı, Yalıkavak ve Pedesa Antik Kenti gibi her biri birbirinden değerli yerler sizleri bekliyor.

İlçede konaklama açısından pek çok seçeneğiniz bulunuyor. Otelden, pansiyona, apart otelden, motellere kadar birçok işletme buna yönelik hizmet veriyor. Gel gelelim Bodrum gece hayatı, anlatılmaz, yaşanır denen türden! Bodrum gecelerinde müzik, dans ve eğlence sabahın ilk ışıklarına kadar sürüyor. Ayrıca buralara kadar gelmişken Bodrum mutfağının tadına bakmanızı öneriyorum!

Kaçırmayın! Bodrum gerçek anlamda sanat ve kültür merkezi… Türkiye’nin ilk bale festivali Bodrum’da düzenlenip; ilçeye özel sanat bienali ve Barok Müzik Festivali gibi pek çok etkinlik hemen hemen her yıl gerçekleştiriliyor. Bodrum, tekne turlarıyla da oldukça meşhur. Bozburun, Selimiye ve Orhaniye gibi koylara düzenlenen tekne turlarına katılarak, yukarıda bahsettiğim yerleri de görme şansı elde edebilirsiniz.

20. Akyaka

akyaka

Burası Neresi? Muğla’nın Ula ilçesinde yer alan Akyaka, küçük bir tatil kasabasıdır. Akyaka, konum itibariyle Muğla şehir merkezinin güneyinde, Gökova Körfezi’nin doğu ucunda yer almaktadır. Bu küçük kasaba, doğası ve tarihi zenginliği sayesinde son yılların gözde turizm merkezlerinden birine dönüşmüştür. Buna karşın tabiatını korumaya devam eden Akyaka, sessiz, sakin, huzurlu ve bir o kadar dingin atmosferiyle, herkes için dinlendirici bir durak olmaktadır.

Mutlaka görmeniz gerektiğini düşündüğüm bu kasaba, Bozburun’a yakın tatil yerleri arasında özel bir yere sahiptir. Bunun sebebi şüphesiz cennetten bir köşeyi andırıyor olması… Bozburun’un yaklaşık 80 kilometre kuzeydoğusunda yer alan Akyaka’ya 1,5 saatte ulaşılabiliyor. Ulaşım için toplu taşıma vasıtalarından yararlanabilirsiniz.

Neden Gitmeliyim? Akyaka’nın tarihi serüveninin başlangıcı Antik Çağ’a kadar dayandığı bilinmektedir. Yani aslında oldukça köklü bir antik kenttir. Bunun yanı sıra Akyaka’da yakından görülüp, gezilmesi gereken birçok yer bulunmaktadır. Çınar Plajı, Akbük Koyu, Kadın Azmağı ve Sedir Adası gibi yerler bunlardan sadece birkaçıdır. Bunun yanı sıra Akyaka’nın kuzeyinde yer alan Sakartepe’de yamaç paraşütü yapabilir, sörf, kano ve dalış gibi su sporlarını gerçekleştirebilir, doğanın içinde bisiklet veya yürüyüş turuna çıkabilirsiniz.

Akyaka’da yapılacak birbirinden zevkli pek çok aktivite sizleri bekliyor. Dere üzerine konulmuş masalarda ayaklarınızı serin sularda dinlendirirken, çay, kahve eşliğinde eşinizle dostunuzla sohbet etmek, bu güzel tatil kasabasında yapabileceklerinize dair bir örnek!

21. Dalyan

Dalyan

Burası Neresi? Muğla’nın Ortaca ilçesine bağlı küçük bir tatil beldesi olan Dalyan, Köyceğiz Gölü ile Akdeniz’i birleştiren ana kanal üzerinde yer alıyor. Dalyan, Caretta Caretta’ların yumurtalarını bıraktıkları kumsallardan biri olan İztuzu Plajı’yla ünü sınırları aşmış bir yerdir. Ayrıca İztuzu Plajı, Avrupa’nın en iyi plajları arasında gösterilmektedir. Popülaritesi her geçen yıl biraz daha artan Dalyan, yaz sezonu boyunca yerli ve yabancı binlerce turist tarafından ziyaret ediliyor. Sizler de Bozburun’un 139 kilometre kuzeydoğusunda bulunan Dalyan’a, aşağı yukarı 2 – 2,5 saatte ulaşabilirsiniz.

Neden Gitmeliyim? Dalyan, diğer Ege beldelerine göre turizm açısından daha az gelişmiş olsa da sahip olduğu tabiatla gerçek anlamda bir cennet gibidir. Nil kaplumbağası, Caretta Caretta ve Mavi Yengeç gibi ender görülen hayvan türlerinin yaşadığı belde, ekosistem açısından oldukça zengindir. Ayrıca Dalyan’da gezip görülecek bir dizi yer bulunmaktadır. Bunların arasında başta Likya Kaya Mezarları ve Kaunos Antik Kenti olmak üzere; Ekincik Koyu, Aşı Koyu, Sülüngür Gölü, Yuvarlak Çay ve Bacardi Koyu mutlaka görülmelidir. Dalyan’da konaklayabileceğiniz pek çok seçenek mevcut.

Beldede, otel, pansiyon ve apart otel gibi alternatifleriyle 100’ün üzerinde konaklama yeri hizmet veriyor. Bunun yanı sıra Dalyan’da 20’den fazla restoran, lokanta ve kafe bulunuyor. Buralarda dilediğiniz gibi vakit geçirebilir, Dalyan’ın yöresel lezzetlerinin tadına bakabilirsiniz. Akdeniz ikliminin yumuşak havası sayesinde her mevsim ziyaret için uygun olan belde, en yoğun ve en kalabalık dönemini Haziran ve Temmuz aylarında yaşıyor. Dolayısıyla tatil planınızı dilediğiniz zaman gerçekleştirebilirsiniz. Dalyan’ın gece hayatını da merak ediyorum, diyorsanız tıklayın: Dalyan Gece Hayatı ve Eğlence Dolu 19 Mekan

22. Sarıgerme

Sarıgerme Plajı

Burası Neresi? Bozburun’a yakın tatil yerlerinde, sıra Sarıgerme’de… Muğla’nın Ortaca ilçesinde bulunan Sarıgerme, 360 haneli küçük ve şirin bir yerleşim yeridir. Muğla’nın 102 kilometre güneyinde yer alan Sarıgerme ile Ortaca ilçe merkezi arasında 21 kilometre mesafe bulunmaktadır. Beldenin en büyük avantajlarından biri şüphesiz Dalaman Havalimanı ile arasında yalnızca 17 kilometrelik bir mesafe bulunuyor olması. Bu da Sarıgerme’nin ulaşım açısından elverişli bir lokasyonda bulunduğu anlamına geliyor. Bozburun’un 151 kilometre doğusunda yer alan beldeye, yaklaşık 2,5 saatte ulaşılabiliyor.

Neden Gitmeliyim? Özellikle 1990’lı yıllardan itibaren ünü sınırları aşıp dünyaya yayılan Sarıgerme’de, dört – beş yıldızlı birbirinden lüks oteller bulunuyor. Sarıgerme yaklaşık 7 kilometre uzunluğundaki sahil şeridiyle epeyce güzel bir kıyı bandına sahip. Beldenin en meşhur plajı ise kuşkusuz Sarçed Plajı… 200 metre uzunluğunda ve 100 metre genişliğinde bir kumsala sahip olan Sarçed Plajı, hijyene özen gösteren işletmesiyle çocuklu aileler tarafından sıklıkla tercih ediliyor. Bunun yanı sıra plaj içerisinde kümes hayvanlarının bulunduğu küçük çaplı bir bahçe yer alıyor. Tabi bu bahçe özellikle çocukların daha fazla ilgisini çekiyor.

2007 yılından bu yana tertemiz deniziyle Mavi Bayrak ödülüne layık görülen Sarçed Plajı, sezon boyunca haftanın yedi günü, 09.00 ile 18.00 saatleri arasında hizmet veriyor. Kendisine ait bir otoparka sahip olan plajda, araç ile giriş 20 TL; araçsız giriş 3 TL; şezlong ve şemsiye kiralama ise 15 TL olarak ücretlendiriliyor. Sözün özü; doğasını, yemyeşil tabiatını ve masmavi denizini görünce hayran kalacağınız Sarıgerme’yi mutlaka ziyaret edin!

*Alışveriş

”Bozburun’da nereden alışveriş yapabilirim ya da Bozburun’un neyi meşhurdur, gelmişken neler almalıyım?” diye merak ediyorsanız tek yapmanız gereken şey tıklamak: Bozburun Alışveriş Noktaları !!!

*Gece Hayatı

Bozburun’da gece hayatına renk katan eğlence mekanları hakkında bilgi alabileceğiniz yazımız: Bozburun Gece Hayatı !!!

*Şehir içi Ulaşım

Bozburun’da şehir içi ulaşım genel anlamda minibüslerle sağlanmaktadır. Esasen küçük bir yerleşim olduğu için merkez içinde her yere yürüyerek ulaşmak mümkündür. Lakin çevre beldeler veya ilçelere gitmek için minibüs veya otobüslerden yararlanmak gerekmektedir. En rahat edeceğiniz yöntem ise özel araç kiralamak veya varsa aracınızla seyahat etmek olacaktır. Bozburun’un en güzel özelliklerinden biri de yaz sezonu boyunca düzenlenen tekne turlarıdır. Tekne turlarıyla Bozburun civarındaki Adaboğazı, Üç Taşlar, Akvaryum ve Zeytin Adası gibi koy ve adalar ziyaret edilmektedir.

Bozburun’dan Selimiye, Orhaniye ve Marmaris ilçe merkezine ulaşmak için minibüsler ve halk otobüsleri kullanılmaktadır. Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan bu vasıtalar, haftanın yedi günü, 06.40 ile 22.15 saatleri arasında hizmet vermektedir. Bozburun’dan Marmaris’e hareket eden vasıtaların son hareket saati 21.30‘dur. Minibüslerde kent kart bulundurma zorunluluğu olmayıp; ödemeler nakit şeklinde gerçekleşir. Halk otobüslerinde kent kart kullanmanız gerekebilir; eğer kartınız yoksa yine nakit ödeme yapabilirsiniz. Bozburun otobüs seferlerini ve saatlerini linke tıklayarak öğrenebilir; Muğla’da kullanılan ulaşım kartıyla ilgili bilgi alabilirsiniz.

“Bozburun Gezilecek Yerler Listesi: Birbirinden Güzel 22 Yer” üzerine 3 yorum

Yorum yapın

Bizi Takip Edin