Dalyan Yöresel Yemekler | 20 Eşsiz Lezzet

Muğla’nın en sevilen beldelerinden Dalyan, doğal güzelliklerinin yanı sıra lezzetli mutfağıyla da adından söz ettiriyor.

Dalyan yöresel yemekler yazımızda, Muğla’nın Ortaca ilçesine bağlı Dalyan’ın yöresel lezzetlerini sizler için listeledik.

# Dalyan Yöresel Yemekler

1. Hardal Haşlaması

hardal haşlaması

Muğla’nın beldesi Dalyan’dan bahsedip de, otlardan bahsetmemek olmaz. Ege köylerinde sofralarda her türlü otla karşılaşabilirsiniz. Hardal otu da bu otların başında geliyor. İyice temizlendikten sonra suda haşlanan otun, sarımsak ve yağ ile tatlandırılmasıyla yapılan salata, sıcak yaz akşamlarının sofrasına en çok yakışan sebzelerden.

2. Kabak Çiçeği Dolması

kabak çiçeği dolması

Dolmasız bir Ege mutfağı olur mu, olmaz. Zeytinyağlılarıyla meşhur olan Dalyan’da, kabak çiçeği dolması da çok fazla tercih ediliyor. Sabahın ilk saatlerinde, çok fazla açılmayan kabak çiçeklerinin toplanmasıyla yapılan dolma, iç malzemesi konduktan sonra zeytinyağı ve limonla birleştiğinde eşsiz bir lezzet ortaya çıkıyor.

3. Dalyan Köftesi

dalyan köftesi

Dalyan’ın adını da taşıyan meşhur Dalyan Köftesi, Dalyan’ın en bilindik lezzetlerinden. Yumurtalı yapılan köfte, isteğe göre yumurtasız ve garnitürlü olarak da yapılabiliyor. Fırında pişirilen yemeğin kokusunu duyar duymaz, iştahınız kabaracak. Dalyan’ın pek çok restoranında bulabileceğiniz köfteyi, afiyetle yiyeceğinizden eminiz.

4. Taze Fasulye Ekşilemesi

taze fasulye ekşilemesi

Fasulyenin her halini severek tüketen Dalyanlılar, ekşilemesini de çok seviyor. Dalyan sofralarında çok sık karşınıza çıkabilen yemek, taze fasulyenin haşlandıktan sonra, limon ve zeytinyağı katılarak yapılıyor. İsteğe göre çeşni katılan yemeği, domates sosuyla da tüketebilirsiniz.

5. Ahtapot Yahni

ahtapot yahni

Deniz belgesi olup da, deniz ürünü tüketmeden olmaz. ”Denizden babam çıksa yerim”, inanışının en çok olduğu yerlerden birisi de Dalyan. Ahtapot Yahni’de Dalyan’ın en lezzetli yemeklerinden biri. Temizlenip haşlandıktan sonra, tıpkı tavuk sote gibi yapılan ahtapotu, daha önce tatmadıysanız, denemenizi tavsiye ederiz.

6. Çıntar Kavurması

Maximiles

Melki de denilen mantar çeşitlerinden biri olan Çıntar, Dalyan’da kavurması en çok yapılan sebzelerden. Çoğu zaman etin yerini tutan mantar, çeşnilerle kavrulduğunda harika bir lezzet ortaya çıkıyor. Ege Bölgesi’nde genellikle çok fazla sevildiğinden, Dalyan’a gittiğinizde de kolayca bulabileceğiniz yemeklerin arasında yer alıyor.

7. Börülce Kavurması

börülce kavurması

Tazecik börülcelerin, temizlenip kavrulduğu, isteğe göre çeşitli garnitürlerin katıldığı sebze yemeği, yaz sofralarına en çok yakışan lezzetlerden. Genellikle zeytinyağıyla yapılan yemek, üzerine yoğurt konularak da servis ediliyor. Sıcak yaz akşamlarında, Dalyan’ın esintili havasında mis gibi börülce kavurması, sofraya en çok yakışan lezzetlerden.

8. Ekşili Biber Dolması

ekşili biber dolması

Çeşit çeşit dolmalarla donanmış Dalyan sofrasının bir diğer güzel dolması ise biber dolması. Diğer biber dolmalarından farkı ise, dolmaya nar ekşisi katılması. Zeytinyağlı yapılan yemek, sıcak ve soğuk olarak yenebiliyor.

9. Yoğurtlama

yoğurtlama

Yoğurtlu ve sebzeli yemekleri seviyorsanız, yoğurtlama tam size göre. Kızarmış patates ve patlıcanın üzerine sarımsaklı, domatesli sosun dökülmesinden sonra bolca yoğurt konulan yemek, aynı zamanda meze olarak da sevilen lezzetlerden.

10. Ekşili Tavuk

ekşili tavuk

Genelde özel günlerde daha çok yapılan yemek, haşlanan tavuğun sebzelerle ya da sadece soğanla kavrulmasıyla yapılıyor. Ekşili olmasının nedeni ise nar ekşisiyle tatlandırılması. İsteğe göre nar ekşisi yerine limonla da yapılan yemeği, denemediyseniz denemenizi tavsiye ederiz.

11. Tarhana Çorbası

tarhana çorbası

Türk mutfağının vazgeçilmez çorbalarından olan tarhana çorbası, Dalyan bölgesinde de en çok yapılan çorbalardan. Kışa hazırlık sırasında kurutulan tarhanayla yapılan çorba, salçalı ve salçasız olarak değişiklik gösterebiliyor. Genelde hafif yemeyi sevenler için salçasız yemelerini tavsiye ederiz.

12. Balık Buğulama

balık buğulama

Sağlığımız için en önemli besinlerden birisi de balık. Her çeşidinin güzel olduğu balığın, en sevilen hallerinden birisi de buğulaması. Fırında yavaş yavaş kendi buğusuyla pişen lokum kıvamındaki balık, yağda kızaran balıklara nazaran daha hafif olduğundan, özellikle yazları tercih ediliyor.

13. Mavi Yengeç

mavi yengeç

Dalyan yöresel yemekler yazımızda, herkes tarafından bilinen mavi yengeci yazmamak olmaz. Mavi yengeç, Dalyan’ın en lezzetli deniz ürünlerinden biri. Son dönemlerde neslinin tükenmesi tehlikesiyle karşı karşıya kalınan yengecin, dişileri avlanmıyor. Restoranlarda bulabileceğiniz mavi yengeç, haşlandıktan sonra tüketiliyor.

14. Pirinçli Balık

pirinçli balık

Genellikle palamut balığıyla yapılan yemek, Bodrum’da da en fazla tüketilen yemeklerden. İsteğe göre pirinç, mantar ve domates katılan balık, fırına verilerek pişiriliyor. Siz de balığın her halini sevenlerdenseniz, pirinçli balık size göre.

15. Ekşili Balık

eksili balik

Dalyan’da balığın her hali seviliyor. Buğulamasından, pirinçli balığına kadar pek çok çeşidin olduğu mutfakta, sebze ekşilemesi gibi balık ekşilemesi de yapılıyor. Karadeniz yöresinde de sevilen yemek, çeşitli sebzelerle ve sarımsakla yapılıyor. Fırına verilen balık, mis gibi kokusuyla, tok olsanız bile iştahınızı kabartabilir.

16. Ot Kavurması

ot kavurması

Radika, devetabanı, sıra, ıspanak ve ebegümeci gibi daha pek çok ota ev sahipliği yapan bölge, bu otlarla kavurma yaparak sofralarını renklendiriyor. Mevsimine göre toplanan ve haşlanan otların kimisi sebzelerle, kimisi çeşnilerle karıştırılarak kavruluyor.

17. Nar Pekmezi

nar pekmezi

Düşük kalorisi, yüksek besin değeriyle şifa olarak bilinen nar, dalyan’da pekmezi en fazla yapılan meyvelerden. Pekmez sevenlerdenseniz ve nar ile aranız iyiyse, vitamin deposu bu pekmezi kaçırmamanızı tavsiye ederiz.

18. Nar Reçeli

nar reçeli

En güzel meyvelerden narla, yapılan diğer bir yemek ise nar reçeli. Kahvaltıların olmazsa olmazı olan reçelin, narlı oluşu hem sağlıklı hem de fazlasıyla lezzetli. Dalyan’da pek çok yerde bulabileceğiniz nar reçelinin, özellikle yerli kadınların yapmış olduğu el yapımı olanlarından almanızı tavsiye ederiz.

19. Lokma Tatlısı

lokma tatlısı

Ege Bölgesi’nin her beldesinde karşımıza çıkan lokma, Dalyan’da da en çok tüketilen tatlılardan. Şerbetli tatlılar genelde yazları çok fazla tercih edilmese de, lokma bu tarife hiç uymuyor. Yazları daha sık yendiğini görebileceğiniz lokma, üzerine tarçın döküldüğünde daha da lezzetli oluyor.

20. Yufka Ekmeği

yufka ekmeği

Hafif yemekler yemeği tercih edenlerin, en çok tercih ettiği ekmek çeşidi de yufka. Mideye ağır gelmeyen ve her yemeğin yanında yenebilen yufka, uzun süre dayandığı için de çok fazla tercih ediliyor. Özellikle kavurma yemeklerinin yanında tüketilen yufkanın en güzel hali ise, yörenin kadınlarının saçta pişirerek yaptıkları.

Pin Dalyan yöresel yemekler yazımızı beğendiyseniz ve eklemek istediğiniz yerler var ise, aşağıdaki yorumlar kısmından bize iletebilirsiniz. 🙂 

Yorum yapın

Bizi Takip Edin