Bodrum’da Ne Yenir? İşte Size Bodrum Mutfağının En Lezzetli 12 Yemeği

Bodrum Mutfak Kültürü

Ülkemizin tatil cenneti Bodrum, masmavi denizi, muhteşem doğası, tarihi ve eğlence hayatı ile tatilcilerin unutulmaz anlar yaşadığı noktalardan biridir. Tatilcilere sunduğu eğlence imkânlarının yanında, zengin mutfağı ile de yaz boyunca tatilcilere eşsiz yemekleri deneme imkânı veriyor. Akdeniz ve Rum mutfağının harmanlandığı yemeklerden oluşan Bodrum mutfağının kendine has yemekleri de azımsanmayacak kadar fazladır. Deniz kenarında bulunan Bodrum’da deniz ürünlerinin ayrı bir yeri vardır ve pişirme şekli ile de fark yaratır. Aynı zamanda Ege bölgesine has yabani otlarla yapılan mezeler de Bodrum lezzetlerinin arasında yer alır.

Hafif ve lezzetli yemekleri ile dikkat çeken Bodrum mutfağında başka yörelerde de yapılan bilinen yemeklerin dışında sadece Bodrum’da tadabileceğiniz yemekler de yer alır. Bodrum’da denenmesi gereken yemekler arasında; çökertme kebabı, kabak çiçeği dolması, ekşili palamut, ahtapot çorbası ve kaya koruğu salatası gibi lezzetler gelir. Bodrum mutfağına ait yemeklerle ilgili hazırladığımız yazımıza göz atarak Bodrum mutfağını yakından tanıyabilirsiniz.

Pratik Bilgiler

Bodrum’dan Alınabilecek Yiyecekler: Denize kıyı yerleşim yerlerinden biri olan Bodrum, ülkemizin popüler tatil merkezlerinden biridir. Denizle haşır neşir olan bu şirin tatil beldesinde kıyı boyunca sıralı balık restoranları ziyaretçilerine eşsiz bir deniz mahsulleri menüsü sunmaktadır. Buradan alabileceğiniz yiyeceklerin başında da şüphesiz deniz ürünleri gelmektedir. Ayrıca yöreye özgü mezeler, salata yapımında kullanılan çeşitli sebzeler Bodrum’da alabileceğiniz yiyecekler arasındadır.

Bodrum’un En Meşhur Tatlısı: Bodrum’a gelir gelmez sıcak havanın etkisinden bir nebze kurtulmak için doğrudan bir dondurmacıya gidebilirsiniz. Bodrum’un meşhur çeşit çeşit Bitez dondurmaları hem sizi serinletecek hem de damağınızda nefis bir tat bırakacaktır.

Bodrum’dan Alınabilecek Doğal Ürünler: Muğla genelinde olduğu gibi Bodrum’da da bulabileceğiniz doğal ürünler arasında çam balı, zeytin, zeytinyağı ve Muğla tarhanası bulunmaktadır. Bu ürünleri Bodrum merkezde yöresel ürünler satan dükkânlarda bulabilmeniz mümkündür.

Bodrum Yöresel Yemekleri

Kabak Çiçeği Dolması

Muğla ve çevresinde en çok tüketilen dolmalardan biridir kabak çiçeği dolması.  Kabak yetiştiriciliğinin yaygın olarak yapıldığı Bodrum’da, kabak çiçeği dolması da Bodrum mutfaklarında sıklıkla yerini alır. Daha çok hafif lezzetleri tercih eden bodrum halkı, sabahın erken saatlerinde açan kabak çiçeklerini özenle toplar. Oldukça narin olan çiçekler Bodrum yerlilerinin maharetli ellerinde doldurulur.

Genelde zeytinyağlı yapılan kabak çiçeği dolması, Ege Bölgesinin birçok ilinde farklı şekillerde yapılsa da iç harcının ana malzemeleri genel olarak pirinç ve dereotudur. Etsiz dolma yemek diyenler etli iç harç ile de yapabilir. Bodrum’da akşam yemeği sofralarından eksik olmayan kabak çiçeği dolması, aynı zamanda şehirde birçok restoranda da bulunabilir. Yapımı özen isteyen bu lezzetli yemeği mutlaka Bodrumlu bir ustanın ellerinden yemelisiniz.

  • Nerede Yenir: https://www.instagram.com/kismetlokantasi/
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Adres: Konacık, Çırkan Mah., Çelebi Kaptan Sk., No: 3/A
  • Çalışma Saatleri: Hafta içi 10:00 – 17:00 saatleri arasında açıktır. Hafta sonları kapalıdır.
  • Telefon: 0252 319 00 96
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Burada çorbalardan etki yemeklere, hamur işlerinden tatlılara kadar farklı türde yemekleri deneyebilirsiniz.

Ekşili Palamut

Bodrum denize kıyısı olan bir yerleşim yeridir. Bu da hem deniz turizmin gelişmesine hem de deniz ürünleri tüketiminin yaygınlaşmasını sağlamıştır. Ülkemizde deniz denilince akla gelen ilk noktalardan biri olan Bodrum mutfağında günlük taze taze tutulmuş deniz ürünlerinin yeri çok başkadır. Farklı farklı deniz ürünlerinin kullanıldığı klasik balıkların farklı şekillerde farklı soslarla pişirildiği Bodrum mutfağı, balık sevenleri cezbeden yemeklerle dolu!

Ekşili palamut, Bodrum mutfağın farklı lezzetlerinden biridir. Klasik ızgara ya da kızarmış balık yemek istemeyenler, balığın içerisinde farklı bir lezzet arayanların çok beğeneceği Ekşili palamut, özel bir sosla hazırlanıyor. İçerisinde domates, sarımsak, salça ve maydanoz gibi lezzetlerin bulunduğu sos, balığı bambaşka bir hale sokuyor. Bodrum sahillerinde, eşsiz deniz manzarasına karşı birçok restoranda bulabileceğiniz Ekşili palamut, mutlaka denemeniz gereken lezzetlerden biridir.

  • Nerede Yenir: Ekşili palamudu Bodrum’da kıyı balık restoranlarında bulabilmeniz mümkündür.
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Kefal Dolması

Deniz ürünleri bakımından oldukça zengin olan Bodrum mutfağının lezzetli yemeklerinden biri de kefal dolmasıdır. Sadece Muğla yöresinde yapılan yemek, deniz mahsullerinden yapılan lezzetler arasında en sevilenlerden biridir. Bodrum’da her damak zevkine hitap edecek şekilde yapılan kefal dolması, hem doyurucu hem de hafif olması ile dikkat çekiyor.

Muğla’ya gidenlerin mutlaka tatması gereken lezzet, kefalin içerisinin pirinçli iç harcı ile doldurulması ile hazırlanıyor. İçerisinde, pirinç, soğan, nane, dereotu, maydanoz ve çeşitli baharatlar bulunan kefal dolması, farklı bir lezzet arayanlar için oldukça ideal. Pirincin doyuruculuğu ne balığın sağlığa faydaları birleştiğinde ortaya her açıdan harika bir yemek çıkıyor. Bölgedeki birçok restoranda bulabileceğiniz kefal dolmasını Bodrum’da birçok restoranda bulabilirsiniz.

  • Nerede Yenir: Kefal dolmasını Bodrum’da yöresel yemekler menüsüne sahip bazı lokanta ve restoranlarda bulabilmeniz mümkündür.
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Keşkek

Ülkemizin doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine hemen her köşesinde yapılan bir yemek olan keşkek, Bodrum yöresel yemekleri arasında yerini almaktadır. Düğünlerin, bayramların, özel günlerin vazgeçilmez yemeği olan Keşkek tüm Türkiye’nin geleneksel yemekleri listesinde ilk sıralarda yer alır. Her yörede farklı şekillerde yapılsa da ne şekilde yapılırsa yapılsın, hemen hemen herkesin damak zevkine uyuyor.

Ana malzemesi buğday olan keşkek, bodrum usulü yapıldığında daha bir lezzetli oluyor. Genellikle oğlak eti veya tavuk eti ile yapılan Bodrum usulü keşkek, üzerine zeytinyağlı sos ilave edilerek servis ediliyor. Böylece lezzeti iki kat artıyor. Hem lezzeti damaklardan uzun süre gitmeyen hem de oldukça doyurucu olan Bodrum usulü keşkeği mutlaka denemelisiniz.

  • Nerede Yenir: https://www.instagram.com/degirmenlokantasi/
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Adres: Turgutreis, Gazi Mustafa Kemal Blv., No: 14/A
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 08:00 – 00:00 saatleri arasında açıktır.
  • Telefon: 0252 382 73 85
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Buranın içli köftelerinden de yemenizi tavsiye ederiz.

Çökertme Kebabı (Bodrum Kebabı)

Ülkemizin her şehrinde neredeyse her kebapçıda bulunan bir lezzet olan çökertme kebabının, Muğla’nın yöresel yemekleri arasında olduğu bilinse de aslen Bodrum’a ait bir yemektir. Hatta diğer adı da Bodrum kebabıdır. Bodrum mutfağında kebap çeşitleri arasında ilk sırada yer alan çökertme kebabı, kebap çeşitleri doğu bölgesinde iyi yapılır algısını tamamen yıkmaktadır.

Yediden yetmişe herkesin severek tükettiği çökertme kebabı, Bodrum’da genellikle özel günlerin vazgeçilmez yemeğidir. İncecik patates kızartması üzerine sarımsaklı yoğurt ve onun üzerine de tereyağı ve salça ile sosla kapsanmış dana etleri eklenir. Dana eti sevmeyenler için tavuklusu da yapılır. Bodrum’da kebap denilince akla ilk gelen isim olan çökertme kebabını denemeden Bodrum’dan ayrılmamanızı tavsiye ederiz.

  • Nerede Yenir: https://www.instagram.com/kebap.guru/
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Adres: Kumbahçe Mah., Yolcu Limanı, İskele Cad., No: 15
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 13:00 – 00:00 saatlerinde açıktır.
  • Telefon: 0530 954 27 27
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Kebabın yanına salata ve mezelerden isteyin. Yemeğinizin üzerine yöreye özgü tatlılardan yiyin.

Lokum Pilavı

Bodrum yöresel yemekleri listemizdeki farklı bir pilavdan bahsedeceğiz. Yemeğin adı pilav ama içinde pirinç ya da bulgur yok! Ana malzemesi hamur olan pilav, Bodrumlular tarafından düğün yemeği olarak adlandırılır. Özellikle köy düğünlerinde yapılarak misafirlere ikram edilen pilav, lezzetiyle klasik pilavları geride bırakıyor.

Yufka şeklinde açılarak küçük küçük kareler halinde kesilen hamurlar kurutulur ve bu pilav için saklanır. Daha sonra haşlanan hamurlar, sebzeli, kuş üzümlü veya fıstıklı gibi birçok şekilde lezzetlendirilir. Genellikle kıymalı yapılan pilav, Bodrum’un en bilinen yöresel lezzetlerinden biridir. Klasik pilavlara alternatif olarak farklı bir pilav denemek istiyorsanız Bodrum tatillerinizde mutlaka lokum pilavını denemelisiniz.

  • Nerede Yenir: https://www.instagram.com/kismetlokantasi/
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Adres: Konacık, Çırkan Mah., Çelebi Kaptan Sk., No: 3/A
  • Çalışma Saatleri: Hafta içi 10:00 – 17:00 saatleri arasında açıktır. Hafta sonları kapalıdır.
  • Telefon: 0252 319 00 96
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Burada çorbalardan etki yemeklere, hamur işlerinden tatlılara kadar farklı türde yemekleri deneyebilirsiniz.

Acı Ot (Sarmaşık) Kavurması

Ege bölgesinde birçok yerde doğal bitki örtüsünün bir parçası olarak yetişen sarmaşık otuna bölgede acı ot adı verilir. Ülkemizin birçok yöresinde yetişse de yemek olarak kullanılmaz, ancak Bodrum mutfaklarında sıklıkla yerini alır. Sağlığa olan faydaları ile de oldukça ilgi çeken bitki; tansiyonu ve kolesterolü dengeler, iştah açar, hazmı kolaylaştırır, vücuttaki ödemi atar. Aynı zamanda oldukça da lezzetli olan ot, Bodrum mutfağında genellikle kavurma şeklinde tüketilir.

Yöre halkı tarafında sabah yürüyüşlerinde toplanabilen taze otlar, her köşede bulunur. Temizlenen otlar zeytinyağında bol soğanla kavrulur ve üzerine yumurta kırılır. İsteğe göre üzerine yoğurt dökülerek de tüketilebilir. Bodrum sofralarında kahvaltılarda, ara öğünlerde, akşam yemeklerinde tüketilen bu lezzet lezzetiyle ve hafifliğiyle sevilerek tüketiliyor.

  • Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan acı ot sarmaşık kavurmasının tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Kabak Çiçeği Kızartması

Ege bölgesinde sıklıkla kullanılan kabak çiçeğinin genel olarak dolmasının yapıldığı bilinse de bu narin çiçeklerle hazırlanan bir diğer lezzet de kabak çiçeği kızartmasıdır. Günün erken saatlerinde açılarak akşama doğru kapanan çiçekler sabah erkenden toplanır. Hassas bir şekilde temizlenir ve yağda kızartılarak cips gibi çıtır çıtır yenir.

Kabak çiçekleri un ve yumurtaya bulanır. Kızgın yağa atılarak kızartılır. Çıtır çıtır bir hale gelen kabak çiçekleri gün içinde atıştırmalık olarak tüketilir. Ya da meze olarak masalarda yerini alarak masaları renklendirir. Eğer Bodrum ve çevresinde yaşamıyorsanız muhtemelen bu farklı lezzeti daha önce denememişsinizdir. Bu yüzden Bodrum’a yolunuz düşerse ayrılmadan mutlaka Kabak çiçeği kızartmasını denemelisiniz.

  • Nerede Yenir: https://www.instagram.com/komodorbodrummarina/
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Adres: Eskiçeşme, Marina, Neyzen Tevfik Cad., No: 124/1
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 10:00 – 20:00 saatleri arasında açıktır.
  • Telefon: 0252 313 75 55
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Burada balık yemeyi tercih edebilir, onlarca çeşit mezelerinden tadabilirsiniz.

Taze Börülce Yemeği

Zeytinyağlı yemekler ülkemizin her köşesinde yapılsa da, kendi zeytinyağını kendi üreten Ege bölgesinde yeri başkadır. Ege bölgesinde hemen her sebzenin zeytinyağlısı yapılır ve hem hafifliği hem de lezzetiyle sevilerek tüketilen yemekler arasında yer alır. Bodrum mutfağında sıklıkla yapılan Taze börülce yemeği de sevilen zeytinyağlılardan biridir.

Bodrum’un mis gibi havasında ve bereketli topraklarında yetişen börülcenin hem tazesi hem de kurusu bölge halkının maharetli ellerinde harika yemeklere dönüşüyor. Oldukça hafif, pratik ve bir o kadar da lezzetli olan Taze börülce yemeği tıpkı zeytinyağlı fasulye gibi pişiriliyor. Soğan ve sarsmak kavrulduktan sonra üzerine börülceler ekleniyor ve isteğe göre farklı baharatlarla lezzetlendiriliyor. Zeytinyağlı yemekleri seviyorsanız damaklarda unutulmaz bir tat bırakan taze börülce yemeğinin mutlaka deneyin.

  • Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan taze börülce yemeğinin tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Kalamar Şiş Izgara

Kalamar Şiş Izgara
Fotoğraf: Lezzet

Ülkemizin her yöresinde balık tüketilse de farklı deniz ürünleri genelde Ege mutfağında yer alır. Hem lezzet, hem hafiflik hem de sağlıklı yemeklere önem veren Bodrum halkı, deniz ürünleri ile farklı farklı lezzetler ortaya çıkarıyor. Özelikle yaz aylarında mehtaba karşı kurulan Bodrum sofralarını süsleyen bir lezzet olan kalamar şiş ızgara, Bodrum’a gelen turistlerinde beğenisini kazanıyor.

Bodrum mutfağına özgü bu lezzet, evlerde tavada yapılsa da ızgarada yapılınca bir başka oluyor. Kalamarlar yarım saat kadar özel sos içerisinde marine ediliyor. Daha sonra baharatlanarak şişe diziliyor ve ızgarada pişiriliyor. Nar gibi kızaran kalamarla afiyetle yeniyor. Bodrum mutfağına özgü bu farklı lezzeti Bodrum’a yolunuz düşerse mutlaka denemelisiniz.

  • Nerede Yenir: https://www.instagram.com/kalamarebodrum/
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Adres: Çarşı, Sanat Okulu Cad., No: 9
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 12:00 – 00:00 saatleri arasında açıktır.
  • Telefon: 0252 316 70 76
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Buranın ahtapot ızgarası da denemeye değer!

Zeytinyağlı Bamya

Ege ve Akdeniz bölgesine mutfaklardan eksik olmayan bamyanın seveni kadar sevmeyeni de çoktur. Ancak hafif ve sağlıklı yemekleri daha çok tüketen Bodrum halkı bamya yemeklerine sıklıkla sofralarında yer verir. Besin değeri oldukça yüksek olan bamyanın çorbası, zeytinyağlısı ve etlisi yapılır. Tabi Bodrum’da daha çok zeytinyağlısı yapılır.

Bodrum usulü zeytinyağlı bamyaya asıl lezzetini veren Ege’nin bereketli topraklarında yetişen zeytinlerin yağının kullanılmasıdır. Küçük küçük bamyalar özenle hazırlanır ve bol domatesle, soğanla pişirilir. Bodrum’da yöresel yemek yapan birçok restoranın menüsünde zeytinyağlı bamya olsa da asıl zeytinyağlı bamya Bodrum yerlisi hanımların yaptığıdır.

  • Nerede Yenir: https://www.instagram.com/kismetlokantasi/
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Adres: Konacık, Çırkan Mah., Çelebi Kaptan Sk., No: 3/A
  • Çalışma Saatleri: Hafta içi 10:00 – 17:00 saatleri arasında açıktır. Hafta sonları kapalıdır.
  • Telefon: 0252 319 00 96
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Burada çorbalardan etki yemeklere, hamur işlerinden tatlılara kadar farklı türde yemekleri deneyebilirsiniz.

Bodrum Yöresel Çorbaları

Ahtapot Çorbası

Ahtapot Çorbası

Egenin tertemiz sularından tutulan deniz mahsullerinin tazeliği ve lezzeti herkes tarafından bilinir. Deniz mahsullerinin her türlüsünün Bodrum mutfaklarında birçok çeşit yemeği yapılır. Bunların arasında çorbalar da vardır. Ülkemizin her köşesinde binlerce çeşit çorba yapılır ancak deniz ürünleri çorbaları Ege Bölgesi dışında çok yaygın değildir.

Bodrum’da deniz mahsulleri ile yapılan çorbaların başında ahtapot çorbası gelir. Kimileri farklı deniz ürünlerine karşı önyargılı olsa da farklı bir lezzet denemek isteyenler mutlaka ahtapot çorbasını denemelidir. Siz de başlarda önyargılı olabilirsiniz ama Bodrum restoranlarında ahtapot çorbasını denediğinizde bu değişik lezzet çok hoşunuza gidecek.

  • Nerede Yenir: Gemibaşı Restaurant
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Adres: Eskiçeşme, Fırkateyn Sk., NO: 132
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 12:00 – 01:00 saatleri arasında açıktır.
  • Telefon: 0252 316 12 20
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Buranın kalamar tava ve beğendili karidesini de deneyebilirsiniz.

Salata ve Mezeler

Kaya Koruğu Salatası

Bodrum yöresel yemekleri listemizde Bodrum sofralarından eksik olmayan salatalarda sıra! Ege denizinin ferahlığını hissedeceğiniz kaya koruğu salatası, Ege’nin kıyılarında kayalıklarda yetişiyor. Kaya koruğu otunun toplaması biraz zahmetli olsa da mutfaklara girdikten sonra oldukça farklı ve lezzetli bir salata haline geliyor. Kendine has lezzetiyle Bodrum sofralarında hem salata hem de meze olarak tüketilen kaya koruğu, deniz ürünlerinin yanına çok yakılıyor.

Klasik salatalara farklı bir alternatif arayanların çok seveceği kaya koruğu salatası, ağızda hafif ekşimsi bir tat bırakıyor ve ekşi lezzetleri sevenlerin çok hoşuna gidiyor. Kaya koruğu otları haşlanıyor, zeytinyağı ve sarımsakla kavruluyor. Üzerine de sirkeli sos eklenerek servis ediliyor. Bodrum’da özellikle balık restoranlarında sipariş verebileceğiniz salatayı mutlaka denemelisiniz.

Hardal Otu Salatası

Bodrum yöresel yemekleri listemizde Bodrum’dan başka bir yerde pek rastlamayacağınız bir lezzet var sırada. Yabani otlar ve bu otlarla yapılan salataların meşhur olduğu Bodrum mutfağında, sıra dışı lezzete sahip olan hardal otu salatası, Bodrum’da en çok tercih edilen salatalar arasındadır.

Hardal otu salatası, farklı bir salata denemek isteyenlerin çok seveceği bir lezzete sahiptir. Taze taze toplanan otlar temizlendikten sonra haşlanır ve zeytinyağı, limon ve tuz ile harmanlanarak lezzetlendirilir. Özellikle deniz ürünlerinden hazırlanan yemeklerin yanına çok yakışan salata Bodrum’da denenmesi gereken lezzetlerin başında gelir.

Ebegümeci Kavurması

Herkes tarafından çok bilinmeyen genelde Ege bölgesinde sevilerek tüketilen ebegümeci, Bodrum yerlilerinin irmik olarak da adlandırdığı bir ot çeşididir. Sağlık açısından da oldukça faydalı olan ebegümeci, c vitamini ve protein açısından da oldukça zengindir. İlkbahar aylarında Egenin bereketli topraklarında yetişen otlar toplanır ve yapraklarından muhteşem bir lezzete sahip olan ebegümeci kavurması yapılır.

Soğan, domates ve zeytinyağı ile yapılan bu lezzet üzerine yoğurt dökülerek yendiğinde iki kat daha lezzetli olur. İsteğe göre ıspanak gibi başka otlarla da karıştırılır ve farklı bir lezzet ortaya çıkarılır. Bahar aylarında Bodrum pazarlarında her köşede bulabileceğiniz ebegümeci otunu alabilir siz de bu lezzeti deneyebilirsiniz.

Gemici Mezesi

Ülkemizin Tatil cenneti Bodrum, doğal güzelliklerinin yanı sıra enfes yemeklerle dolu mutfağıyla da hem yerli hem de yabancı turistleri cezp ediyor. Bu yemekleri arasında da salatalar ve mezeler önemli yer tutuyor. Deniz ürünleri ile hazırlanan sofralara çok yakışan bu mezelerden biri de Bodrum’dan başka yerlerde çok fazla karşınıza çıkmayan gemici mezesidir.

Her şeyin en tazesini ve en doğalını mutfağında barındıran Ege’de malzemelerin tazeliği yemeklerin lezzetine de yansıyor. Bodrum’un sevilen zeytinyağlı mezesi gemici mezesinin ana malzemesi peksimet… Peksimetler su serpilerek ıslatılıyor. Domates, sarımsak, acı yeşilbiber küçük küçük doğranarak karıştırılıyor. Üzerine de zeytinyağı ve sirke eklenerek afiyetle yeniyor. Bu farklı mezeyi Bodrum tatillerinizde denemeyi unutmayın.

Enginar Salatası

Enginar Salatası
Fotoğraf: Lezzet

Ege mutfaklarında genelde dolma olarak yapılsa da enginar kullanılarak yapılan öyle bir lezzet var ki, klasik enginarları gölgede bırakıyor. Bodrum halkının çok sevdiği enginar salatası, yemeklerin yanında, gün masalarında ve ara öğünlerde hemen kendini fark ettiriyor. Besin değeri de oldukça yüksek olan enginar, farklı ürünlerle karıştırılarak üzerine sos döküldüğünde ortaya enfes bir lezzet çıkıyor.

Klasik salatalardan sıkılan ve farklı bir lezzet arayanların çok seveceği enginar salatası, damaklarda farklı bir lezzet bırakıyor. Küp küp doğranan enginarlara dereotu, maydanoz, kırmızı biber, garnitür, kornişon turşu, mısır gibi malzemeler ekleniyor. Ege’nin olmazsa olmazı zeytinyağı eklendiğinde de ortaya lezzeti unutulmayan bir salata çıkıyor.

Turp Otu Salatası

Bodrum yöresel yemekleri listemizde farklı bir salata çeşidi var sırada. En az turp kadar sağlığa yararlı olan turp otu, Bodrum mutfaklarında harika bir salataya dönüşüyor. Bodrum yöresel lezzetlerine ait salata, mutfaklardan eksik olmuyor. Muğla ve çevresinde çok fazla yetişen turp otu ile yapılan salata, hafif olması, kalorisinin düşük olması ve lezzetli olması nedeniyle özellikle turistler tarafından çok fazla tercih ediliyor.

Sert kısımları ayıklanan otlar kaynar suya atılarak yumuşayıncaya kadar pişirilir. Renginin canlı kalması için kaynar sudan çıkarınca hemen buzlu suya atılır ve süzülür. Daha sonra üzerine ceviz içi eklenerek karıştırılır. Zeytinyağı, sarımsak ve ekşili soslarla lezzetlendirilerek servis edilir. Bodrum’da birçok mekânda meze olarak da karşınıza çıkan turp otu salatası Bodrum’da denemeniz gereken lezzetler arasındadır.

Bodrum Tatlıları

Bitez Dondurması

Yaklaşık 25 yıl önce Bodrum’un Bitez köyünde yapılmaya başlanan ve günümüze kadar popülerliği artarak gelen Bitez dondurmasının ünü çoktan Bodrum sınırlarını bile aşmış durumda, ülkemizin birçok yerinde Bitez dondurmacısı karşınıza çıksa da gerçek Bitez dondurmasını sadece Bodrum’da yiyebileceğinizi aklınızdan çıkarmayın.

Yazlık bir tatlı olarak bilinse de yılın her döneminde sevilerek tüketilen dondurmanın en güzel halidir Bitez dondurması… Yirmiden fazla çeşidi olan ve şeker ilavesiz, %100 organik meyvelerden yapılan Bitez dondurması, her damak zevkine hitap eden çeşitleri ile fark yaratıyor. Dillere destan bir lezzete sahip Bitez dondurmasının gerçek lezzetini almak istiyorsanız Bitez köyünde bulunan tarihi Bitez dondurmacısında yemelisiniz.

  • Nerede Yenir: https://www.instagram.com/bitezdondurma/
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Adres: Bitez, Adliye Cad., No: 48
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 09:00 – 02:00 saatlerinde açıktır.
  • Telefon: 0252 363 93 45
  • Yol Tarifi Al >
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Buranın wafflelarını da deneyebilirsiniz.

Lokma

Ülkemizin milli hamur tatlıları arasında gösterilebilecek bir tatlı olan lokma ülkemizin her köşesinde yapılıyor. Hafif bir tatlı olması nedeniyle özellikle ramazan aylarında iftardan sonra ağızları tatlandırmak için tüketilen lokma, en pratik ve hafif şerbetli tatlılardan biridir. Ege bölgesinde ayrı bir özeme sahip olan tatlı, bodrum için de önemli bir gelenektir. Bodrum halkı özel günlerde ve hayır işlerinde mutlaka lokma döktürerek dağıtıyor.

Bodrum ve çevresinde birçok farklı şekilde yapılan lokma, küçük hamurların kızgın yağa atılıp kızartılıp daha sonra şerbetlenmesi ile hazırlanıyor. İsteğe göre şerbet yerine bal da kullanılabiliyor.  Bodrum sokaklarında gezerken karşınıza mutlaka bir lokma tezgâhı çıkacaktır. Kaçırmadan mutlaka bu eşsiz lezzetin tadına bakın. İmkânınız varsa yanında kaymaklı dondurma ile tüketin.

  • Nerede Yenir: Lokma tatlısını Bodrum’da birçok tatlıcı ve pastanelerde bulabilmeniz mümkündür.
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Önemli bir kısmını salata ve deniz mahsullerinin kapsadığı Bodrum’un yöresel yemekleri listesini siz değerli okurlarımız için hazırladık.

Bodrum yöresel yemekleri listemize sizler de önerilerinizi aşağıdaki yorumlar kısmından bize yazabilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin