Burdur hakkında: Burdur, Türkiye’nin göller şehri olarak da bilinen, doğal miraslarla donatılmış keşfetmeniz gereken bir cevher. Büyüğü, küçüğü, tatlısı, tuzlusu her çeşit göl bulabileceğiniz Burdur, doğanın tadını çıkarabileceğiniz en uygun şehirlerden biri. Sınırları içerisinde yer alan tabiat parkları ve doğa harikası ormanlarıyla görenleri büyüleyen şehir, Türkiye’de görülmesi gereken yerler arasında başta geliyor. Gezmek için büyük bütçelere de ihtiyaç duymayacağınız Burdur’da, gezi sırasında size yardımcı olması için harika bir gezi rehberi hazırladık. İşte tüm detaylarıyla listemiz sizlerle. Hazırsanız keyifli yolculuğumuza başlayalım!
Kaç günde gezilir: Burdur gezinizi ortalama 1 – 2 günde tamamlayabilirsiniz.
Ziyaret için en uygun zaman: Akdeniz Bölgesi’nde yer almasına rağmen Karasal iklimin etkilerinin de görüldüğü Burdur’da kışlar soğuk ve yağışlı; yazlar ise sıcak ve kurak geçmektedir. Burdur seyahati için en uygun dönem İlkbahar ayları ve Yaz mevsimi başları olacaktır.
Müze Kartı: Aşağıda da bahsedeceğimiz gibi Burdur’da görülmesi gereken pek çok antik kent, ören yeri ve müze bulunmaktadır. Bu yerlerin her birine, Türkiye’nin hemen her şehrinde geçerli olan Müzekart ve Müzekart+ ile indirimli veya ücretsiz olarak giriş yapılabilmektedir.
Havaalanı/Şehir Merkezi ulaşımı: Burdur’a havayolu üzerinden ulaşmak için şehre yalnızca 30 dakika mesafe bulunan Isparta Süleyman Demirel Havalimanı’nı tercih edebilirsiniz. Havalimanından Burdur’a nasıl ulaşabileceğinizi ise Isparta Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım Rehberi başlıklı yazımızı okuyarak tüm detaylarıyla öğrenebilirsiniz.
Ne Yenir: Sebze yemeklerinin ağırlıkta olduğu Budur mutfağı ve yöresel lezzetleri hakkında en doğru bilgiyi almak için tıklayın: Burdur Sofralarından 25 Lezzetli Yöresel Yemek!
Burası Neresi? 1969 yılında ziyarete açılan Burdur Arkeoloji Müzesi, Tarihi Bulguroğlu Medresesinin kütüphane binası içerisinde hizmet veriyor. Giriş katı, üst kat ve bahçede yer alan sergi alanından oluşan müzede, Sagalassos, Kbyra, Kremina antik kentlerinden ve daha pek çok höyükten çıkarılan tarihi eserler sergileniyor. Burdur’da gezilecek yerler listesinde en başlarda yerini almayı hak eden Arkeoloji Müzesi, ziyaretçilerini adeta tarihi bir yolculuğa çıkarıyor.
Neden Gitmeliyim? Arkeoloji Müzesi’nde Sagalassos Antik Kent’i kazılarında ortaya çıkartılan eserlerin orijinalleri ve aynı bölgede bulunmuş prehistorik döneme ait pek çok tarihi eser sergileniyor. Müzede sergilenen diğer eserler; 1957-1960 yılları arasında Burdur’da gerçekleştirilen Hacılar Höyük kazıları sonucu ortaya çıkartılan buluntular, Helenistik Dönem, Roma Dönemi ve Frig Dönemi’ne ait bir dizi parçadan oluşuyor.
Burdur Arkeoloji Müzesi’nin en çok ilgi çeken parçaları ise dans eden kızlar frizi, Hadrian ve Marcus Aurelius’a ait baş ve ayak figürü, Sagalassos sınır taşı ve İmparator Valerianus’un bronz heykeli oluyor. Müzenin en değerli parçası olan dans eden kızlar frizi, binanın giriş katındaki teşhir salonunun tam ortasında bulunuyor. Salon girişinin hemen solunda ise Sagalassos Antik Kenti’nin M.S. 2.yüzyıldaki sınırlarını belirleyen sınır taşı yer alıyor.
Dönemin ünlü devlet insanları tarafından belirlenen sınır taşının sol tarafında kalan bölgenin Nero Claudius Caesar Germanicius himayesindeki Tymbrianassos köyü halkına, sağ tarafında kalan bölgenin ise Sagalassos halkına ait olduğu tahmin ediliyor. Müzedeki ilgi çeken bir diğer eser hiç şüphesiz 2007 yılında Roma Hamamı kazıları sırasında bulunan İmparator Hadrian’a ait baş ve ayak heykelidir.
Aynı kazılarda Marcus Aurelius’a ait baş ve ayak heykelleri de bulunmuştur. Heykellerin ayak boyutu göz önünde bulundurulduğunda her iki heykelin de yaklaşık beş metrelik boyutlarda olduğu düşünülüyor. Bunun yanı sıra iki heykelin de vücutlarının bulunamamış olması, heykel yapımında mermerin değil, daha basit materyallerin kullanıldığı tahmin ediliyor.
Burası Neresi? 17. yüzyıl Osmanlı sivil mimarlığın en güzel örneklerinden biri olan Taş Oda, Burdur şehir merkezinde, Pazar Mahallesi, Veyis Sokak’ta yer alıyor. 17. yüzyıl ortalarında Burdur eşrafından Mahmut Paşa tarafından yaptırıldığı söylenen binanın adını kesme taştan yapılmış baş odadan aldığı düşünülüyor.
Neden Gitmeliyim? Taş Oda Konağı, bir bahçe içinde yer alan iki katlı bir yapıya sahip olup; estetik açıdan süslü motiflerle donatılmıştır. Örneğin konağın pencere pervazları kalem işi bitki motifleriyle süslenmiş; dolap ve pencerelerin üzerinde altın yaldızla, konak sahibine methiyeler yazılmıştır. Ayrıca konağın Bursa kemeriyle ikiye ayrılmış olan ahşap tavanında daire ve yıldız biçimli süslemeler bulunup; yıldızlar altın ve gümüş varaklı olarak kalem işi kabartma tekniğiyle yapılmıştır.
Altıgen tavan bordürü ise stilize çiçek motifleriyle süslüdür. Etnografya Müzesi olarak hizmet veren Taş Oda Konağı’nın odalarında mankenlerle canlandırma yapılmış; o döneme ait giysiler, kullanılan eşyalar, yöreye ait dokular başarılı bir şekilde yansıtılmıştır.
Kaçırmayın! Hem mimarisine hem de dokusuna bayılacağınız Taş Oda Konağı Etnografya Müzesi’ni, Burdur’da gezilecek yerler listenize sizler de mutlaka eklemelisiniz. Taş Oda Konağı’na şehir merkezinden yürüyerek kolayca ulaşabilirsiniz.
Burası Neresi? Burdur’un şehir merkezine yaklaşık 1 – 1,5 saatlik uzaklıkta bulunan Sığla Ormanı Tabiat Parkı,Bucak ilçesinin Kargı Köyü sınırlarında yer alıyor. Şehir merkezinden ve çevre illerden gelenlerin ziyaretlerine ev sahipliği yapan göl, aslında bir baraj gölü. Etrafını saran Türkiye’nin endemik ağaçlarından biri olan Sığla ağaçlarıyla çevrili olan tabiat parkı, doğayla iç içe olmak isteyenler için bir numaralı gezi noktalarından.
Neden Gitmeliyim? Trekking, fotoğrafçılık ve olta balıkçılığı gibi doğa sporları için oldukça uygun olan tabiat parkı, piknik yapmak isteyenler için aynı zamanda da bir mesire alanı. Balık tutmayı sevenler için oldukça keyifli etkinlik noktalarına sahip olan tabiat parkında, doğanın içerisinde yürüyüş yapabilir, sessizliğin keyfini sürebilirsiniz.
Burası Neresi? Gölcük Tabiat Parkı aslında Isparta’nın il sınırı içerisinde yer alıyor. Ancak şehir merkezine o kadar yakın bir mesafedeki, listemize de eklemek istedik. Burdur’un şehir merkezine yarım saat uzaklıkta yer alan tabiat parkı, sadece 25 kilometre mesafede bulunuyor. Araçla tabelaları takip ederek kolayca ulaşabileceğiniz tabiat parkı, içerisinde yer alan gölle ve mesire alanlarıyla keyifli bir gün geçirmek isteyenlerin gözde mekanlarından.
Neden Gitmeliyim? Sit alanı olarak kabul edilen tabiat parkı, içerisinde yer alan yaban hayatı ve bitki örtüsüyle ülkenin kıymetli doğal miraslarından birisi. İçerisinde yer alan kır gazinosunda ve restoranında keyifli bir yemek yiyip, bir şeyler içebileceğiniz gibi, doğa yürüyüşüne çıkabilir, sevdiklerinizle harika fotoğraflar çekilebilirsiniz.
Burası Neresi? Burdur’un şehir manzarasını ve Burdur Gölü’nü izleyebileceğiniz keyifli seyir noktalarından biri olan Serenler Tepesi, şehre geldiğinizde mutlaka görmeniz gereken yerlerden biri olarak karşımıza çıkıyor.
Neden Gitmeliyim? Şehrin tepesinde, şehre hakim bir noktada yer alan tabiat parkı içerisinde yer alan restoran ve mesire alanıyla yerlilerin en sık geldiği gezi noktalarından. Özellikle de haftasonu aileleriyle birlikte tepeye gelen bölge halkı, manzaranın ve pikniğin keyfini sürüyor. Siz de Serenler Tepesi’ne gelerek keyifli bir gün geçirebilir, manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.
Burası Neresi? Burdur’un şehir merkezine yarım saatlik mesafede yer alan Oğuzhan Kent Ormanı, şehrin Bucak ilçesinde yer alıyor. Bölgeye gelenlerin doğayla iç içe keyifli vakit geçirebileceği mesire alanlarından biri olan kent ormanında, yemek yiyip bir şeyler içebileceğiniz bir restoran tesisi de yer alıyor. Baraj manzaraları piknik alanıyla bölge halkının sık sık ziyaret ettiği mesire alanını, siz de mutlaka ziyaret etmelisiniz.
Burası Neresi? Burdur’un kış turizmi noktalarından Salda Kayak Merkezi, son dönemlerde artan popülerliğiyle ziyaretçi sayısında artış yaşanıyor. Burdur’un şehir merkezine 72 kilometre uzaklıkta bulunan kayak merkezi, Yeşilova ilçesinde yer alıyor. Eşeler Yaylası olarak da bilinen alanın üzerinde yer alan tesis, Türkiye’nin tek göl manzaralı kayak merkezi olarak da biliniyor.
Neden Gitmeliyim? Benzersiz güzellikteki Salda Gölü’ne tepeden bakan alan, farklı uzunluklardaki 5 ayrı piste sahip. İçerisinde yer alan kar teleferiğiyle de oldukça keyifli bir gezi yapabileceğiniz merkezde, kayağın keyfini sürebilir, içerisinde yer alan tesiste sıcacık bir salep içerek manzarayı izleyebilirsiniz.
Son dönemlerde popülerliği artarak dilden dile dolaşan doğa harikası Salda Gölü, Burdur gezinizde uğramanız gereken yerlerin başında geliyor. Buz mavisi rengiyle görenleri büyüleyen göl, Burdur şehir merkezine 75 km uzaklıkta bulunan Yeşilova ilçesinde yer alıyor. İlçeye 5 dakikalık mesafesiyle kolayca ulaşılabilen göl, İsparta ve Denizli’nin yanı sıra, Türkiye’nin diğer şehirlerinden ve yabancı ülkelerden turistlere ev sahipliği yapıyor.
Gölün çevresinde yer alan tesislerin bazılarında kiralık bisikletler olabiliyor. Dilerseniz bisiklet kiralayarak gölün çevresini turlayabilirsiniz, zira gölün çevresi oldukça keyifli bir gezi rotası oluşturuyor.
Özellikleri: Bembeyaz kumları ve masmavi suyuyla Türkiye’nin Maldivler’i olarak da anılan Salda, aynı zamanda 184 metrelik derinliğiyle ülkenin en derin krater göllerinden. Göle turlarla ya da kendi aracınızla kolayca gelebilirsiniz. Ancak turlar, sizi belli bir noktada bıraktıktan sonra kısıtlı bir süre verdiği için gölde verimli bir gezi yapamayabilirsiniz.
Gölde Yüzmek: İçerisinde birçok plaj tesisinin de yer aldığı gölde yüzmek yasak. Ancak yerli halk genelde bazı bölgelerden göle giriyor. Aniden derinleştiği ya da suyun çektiği konusunda söylentiler olduğu için özellikle de yüzme bilmeyenlerin göle girmemesi gerekiyor. Ancak yüzmeyi tercih ederseniz, sorumluluk bizde değil.
Konaklama: Yazın belli dönemlerinde özellikle de haftasonu oldukça kalabalık olan noktalardan uzak durmak isterseniz, gölün sakin kısımlarına gidip, dinginliğin tadını çıkarabilirsiniz. Salda Gölü’ne yakın bir noktada konaklamak isterseniz, bölgede iki ayrı kamp alanı yer alıyor. Yeşilova Belediyesi’nin kamp alanında ve Doğanbaba Kamp Alanı’nda konaklayabilirsiniz.
Ücret olarak da oldukça uygun yerler olduğu için uygun fiyatlı bir kamp tatili yapabilirsiniz. Ancak gölün istediğiniz yerinde çadır kurmayı düşünüyorsanız, sit alanı olduğu için yasak olduğunu belirtmemizde fayda var. Kamp kurmak istemezseniz, göle en yakın ilçe olan Yeşilova’da yer alan pansiyonlarda da kalabilirsiniz, ancak ilçe çok fazla turistik olmadığı için lüks ya da konforlu oteller maalesef yok.
Burası Neresi? Türkiye’de yer alan göllerden en büyük 7. göl olarak bilinen Burdur Gölü, tuzlu göller arasında da ise üçüncü sırada yer alıyor. 34 km uzunluğuyla görenleri büyüleyen doğa harikası göl, 110 metre derinliğe sahip. Burdurluların 1980’li yıllara kadar mesire alanı olarak kullandığı göl, günümüzde yelken ve kano gibi su sporlarıyla uğraşanların bir numaralı etkinlik alanı olarak kullanılıyor.
Neden Gitmeliyim? Aynı zamanda 200’den fazla kuş türüne ev sahipliği yapan göl, habitat çeşitliliğini gözlemlemek isteyenlerin de uğrak noktası. Genellikle sonbahar aylarında kuş türlerinin çoğaldığı gölde, doğayla baş başa harika bir gün geçirebilir, eşsiz fotoğraflar çekebilirsiniz.
Burası Neresi? Göller cenneti Burdur’un kıymetli göllerinden bir diğeri olan Karataş Gölü… Genellikle çok fazla popüler olmadığı için diğer göller kadar ziyaretçi almayan Karataş Gölü, Burdur’un Karamanlı ilçesinin sınırları içinde yer alıyor. İlçe merkezine 16 kilometre mesafede bulunan göl, şehir merkezine ise 46 kilometre uzaklıkta.
Neden Gitmeliyim? Şehir merkezinden ve ilçeden tabelalar sayesinde kolayca ulaşabileceğiniz göl, etrafı sazlıklarla çevrili bir tatlı su gölü. Özellikle de gün batımında eşsiz manzarasıyla görenleri büyüleyen gölde, sandal kiralayarak keyifli bir geziye çıkabilir, çeşit çeşit kuşları ve balıkları gözlemleyebilirsiniz.
Burası Neresi? Burdur’un Yeşilova ilçesinin sınırları içinde yer alan Yarışlı Köyü, 16 km genişliğinde ve 4 metre derinliğinde bir göl. İçerisinde yer alan küçük kum adasıyla da dikkat çeken göl, genellikle mevsimsel olarak tam anlamıyla kendini gösteriyor.
Neden Gitmeliyim? Sonbahar ve kış aylarında daha derin olan göl, yazın kuruma noktasına kadar gelse de, ev sahipliği yaptığı Dikkuyruk cinsi özel kuşlarla da amatör fotoğrafçıların ilgi gösterdiği noktalardan. Ancak gölün suyu çok tuzlu ve acı olduğu için çok fazla balık türünün yaşayamıyor. Gölün etrafında herhangi bir tesis bulunmadığı için yapabileceğiniz etkinliklerin sınırı size kalmış. Ancak dilerseniz gölün çevresinde yer alan antik kentleri de gezebilirsiniz.
Burası Neresi? Burdur’un Çavdır ilçesinde yer alan Yazır Gölü, şehirde yer alan küçük mü küçük, tatlı bir göl. Bölge halkı tarafından mesire alanı olarak kullanılan gölün çevresi, bahar ve yaz aylarında yemyeşil arazisiyle oldukça keyifli görüntülere ev sahipliği yapıyor. Birçok bitki ve hayvan türünün yaşamını sürdüğü göle, Çavdır ilçesinden Yazır Köyü’ne geldikten sonra 8 km daha yol giderek ulaşabilirsiniz.
Burası Neresi? Burdur’un şehir merkezine 1 saatlik mesafede yer alan Gölhisar Gölü, kendisiyle aynı ismi taşıyan Gölhisar ilçesinde yer alıyor. Yayın balıklarıyla meşhur olan gölde balıkçılık gelişmiş. Sazlıklarla çevrili dingin tatlı su gölü Gölhisar, son dönemlerde kuraklaşmaya başladığı ve pislendiği gerekçesiyle çevrecilerin merceği altında. Siz de bu güzelliğimizi kaybetmeden, Burdur geziniz sırasında görebilir, belki de doğa için bir ekip oluşturarak verimli bir çöp toplama etkinliği yapabilirsiniz.
Burası Neresi? Burdur, Antalya ve Ispartalıların doğayla iç içe vakit geçirmek için uğradığı alanlardan biri olan Karacaören Barajı, Burdur şehir merkezine biraz uzak olsa da, geldiğiniz yöne göre belki de yol üzerinde uğrayabileceğiniz harika noktalardan birisi. Antalya ile Burdur karayolunun 44 kilometre ilerisinde yer alan baraj, 1989 yılında inşa edilmiş.
Neden Gitmeliyim? Antalya ve çevre bölgelerin su ihtiyacını karşılayan baraj, Aksu Çayı’nın üzerinde yer alıyor. Çok fazla popüler olmasa da, özellikle de içerisinde yer alan seyir terasının manzarasıyla konuşulan barajı, kendi aracınız var mutlaka ziyaret etmelisiniz.
Burası Neresi? Isparta ve Burdur’da en çok bilinen gezi noktalarından biri olan lavanta bahçeleri, Burdur’un Yeşilova ilçesinde karşımıza çıkıyor. Şen güzel projelerinden biri olan Lavanta Bahçesi, Burdur’un Yeşilova ilçesinde yer alan Akçaköy’de yer alıyor. Dünyaca ünlü Fransa’nın lavanta bahçelerinden hiçbir farkı olmayan bu mor bahçeler, Türkiye’den gelenlerin dışında yabancı turistlerin de gözdesi.
Neden Gitmeliyim? Mis gibi lavanta kokuları eşliğinde tarlada lavantaların arasında gezerken kendinizi cennetin bir köşesinde gibi hissedebilirsiniz. Çevresinde konaklamak için pek çok butik otel ve pansiyonun da yer aldığı lavanta bahçelerinde harika konsept fotoğraflar çekilebilirsiniz. Dilerseniz buradan toplanan lavantalarla yapılan hediyelik ürünlerden alarak hem köy halkına destek olabilir, hem de sevdiklerinizi mutlu edebilirsiniz.
Burası Neresi? Burdur’un Altınyayla, bir diğer adıyla da Dirmil olarak bilinen ilçesinde yer alan Karanlıkdere, Türkiye’nin 229. Tabiat Parkı ilan edilerek koruma altına alınmış bir milli parkımız. Balık Köyü sınırları içinde yer alan kanyon, yüzlerce çeşit bitki ve hayvana ev sahipliği yapan oldukça etkileyici bir floraya sahip.
Neden Gitmeliyim? Birbirinden farklı yüzlerce metre yükseklikte bulunan dağlarıyla dikkat çeken kanyon, özellikle de tırmanış ve trekking gibi doğa sporlarıyla ilgilenenlerin uğrak noktalarından. Altınyayla ilçesinden yapacağınız bir saatlik araç yolculuğu sonrasında ulaşabileceğiniz kanyonda, doğayı keşfe çıkabilirsiniz.
Burası Neresi? Teke Sarayı ismiyle de bilinen Serençay Kanyonu. Burdur’un Günalan Köyü’nde bulunan kanyon, Burdur ile Antalya karayolunun üzerinden ulaşabileceğiniz bir noktada yer alıyor. Derenin kalker yapıyı aşındırmasıyla birlikte oluşan derin kanyon, Burdur Gölü’ne çıkan bir noktada açılarak düzlükte son buluyor. Yanınıza içecek ve yiyecek stoğunuzu aldıktan sonra yürüyüşe çıkabileceğiniz kanyonda, tarihi oyma mezarları da görmenizi tavsiye ederiz.
Burası Neresi? İnsuyu Mağarası, şehre gelenlerin mutlaka deneyimlemesi gereken oldukça etkileyici bir yer. Antalya ile Burdur karayolu üzerine yer alan mağara, Burdur’un şehir merkezine 13 kilometre mesafede yer alıyor. Tabelalar sayesinde kolayca ulaşabileceğiniz mağara, 1965 yılında turizme açıldığı için ülkemizin ilk turistik mağaralarından biri olarak kabul ediliyor.
Neden Gitmeliyim? 597 metrelik uzunluğuyla oldukça büyük sayılabilecek olan mağara, içerisinde yer alan sarkıt ve dikitlerle birlikte oldukça gizemli bir havaya sahip. Karstik yapıdan oluşan mağaranın dibinde ise maden suyu yer alıyor. Suyun yükseldiği dönemde profesyonel ekiplerin dalış gerçekleştirdiği mağarada, ışıklandırmalar ve köprüler sayesinde keyifli bir gezi yapabilirsiniz.
Burası Neresi? Burdur’un şehir merkezine bağlı olan Karakent Köyü’nde yer alan bu harika Lisinia Doğa Alanı, Burdur’da yer alan yaban hayatını korumak için oluşturulmuş bir rehabilitasyon merkezi. Şehir için oldukça önemli bir değer olan Lisinia girişimi, 2005 yılında Veteriner Öztürk Sarıca’nın gönüllü projesiyle kurulmuş. Ailesinden birçok kişiyi kanser hastalığı nedeniyle kaybeden Sarıca, doğanın korunması konusunda çalışmalar yaparak bu merkezi kurmuş.
Neden Gitmeliyim? 2005 yılında kurulduğu günden beri bölgede pek çok faydalı projeye sahiplik yapan doğa alanı, dışardan gelenlerin ve gönüllülerin de ziyaretine açık. Siz de Lisinia Doğa Alanı’nı ziyaret ederek bölgenin korunması için tanıtımda yardımcı olabilir, dilerseniz gönüllü olarak projelere destek olabilirsiniz.
Türkiye’nin tarihi açıdan değerli olan turizm merkezleri arasında yer alan Burdur’da, yakından görülmesi gereken pek çok turistik yer bulunuyor. Konaklar, müzeler, antik kentler ve höyükler gibi daha pek çok değerli yapıya ev sahipliği yapan Burdur’daki tarihi yerler hakkında detaylı bilgi almak için Büyüleyici 17 Tarihi Yapısıyla Burdur’un Tarihi Yerler Listesi başlıklı yazımızı mutlaka okuyun!
Burası Neresi? Burdur’un sınır komşularından biri olan Isparta, Türkiye’nin güneybatısında, Akdeniz Bölgesi’nin kuzeyindeki Göller Yöresi’nde yer almaktadır. Kuzeyde Afyonkarahisar, doğuda Konya, güneyde ise Antalya ile komşu olan Isparta’nın batısında Burdur bulunmaktadır. MÖ 356 – MÖ 323 yıllarında, Büyük İskender kral olduktan sonra Anadolu’nun batısı Yunan egemenliği altına geçer.
Büyük İskender öldükten sonraki 36 yıl, bölge Atina‘ya bağımlı kalmaya devam eder. Bu yıllarda Mora yarımadasında yaşamakta olan Ispartalılar ve Atina Yunanları, Anadolu’nun batısına göç etmeye başlar. Mora Yarımadası Ispartalılarından büyükçe bir topluluk, bugün Isparta ilinin yer aldığı bölgeye yerleşir ve şehre kendi ülkelerinin adını yani Isparta adını verirler.
O gün bugündür Isparta olarak anılagelen şehir, doğal güzelliği ve tarihi zenginliğiyle gören herkesi büyülemektedir. Burdur’a yakın gezilecek yerler listesine mutlaka eklenmesi gereken Isparta ile Burdur arasında yalnızca 31,8 kilometre mesafe bulunmakta olup; yolculuk süresi 35 ila 40 dakika arasında değişmektedir. Velhasıl Burdur’a gelmişken Isparta’ya da mutlaka uğramalı, gülleri ve lavanta bahçeleriyle meşhur olan bu güzel şehri yakından görmelisiniz.
Neden Gitmeliyim? Türkiye’de gül ve lavanta denildiğinde akla ilk gelen yer Isparta olur. Dolayısıyla şehir, gül kokuları ve lavanta bahçeleriyle süslenmiş harika bir manzaraya sahiptir. Doğasının yanı sıra tarihi yapılarıyla da dikkat çeken Isparta’da gezip görülmesi gereken bir dizi turistik yer bulunmaktadır.
Bunlardan bazıları; Eğirdir Gölü, Lavanta Bahçeleri, Isparta Müzesi, Zindan Mağarası, Aya Baniya Kilisesi, Aziz Paulus Yürüyüş Yolu, Davraz Dağı, Adada Antik Kenti, Firdevs Paşa Camii (Mimar Sinan Camii) ve Kovada Gölü Milli Parkı’dır. Bu yerlerle ve çok daha fazlasıyla ilgili bilgi almak için Isparta’nın Doğa Harikası Gezilecek 46 Yeri! ve Isparta’nın Merak Edilen 18 Turistik Tarihi Yeri başlıklı yazılarımızı okuyabilirsiniz.
Kaçırmayın! Isparta’ya kadar gelmişken şehrin yöresel lezzetlerinin tadına bakmayı unutmayın! Ayrıca Isparta’ya havayolu üzerinden ulaşım sağlayacaksınız Isparta Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım Rehberi başlıklı içeriğimizi okuyarak, ulaşım hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Burası Neresi? Akdeniz Bölgesi’nin en popüler şehri, Türkiye’nin ise en kalabalık beşinci ili olan Antalya, Batı Torosları ile Antalya Körfezi arasında kurulmuştur. Akdeniz Bölgesi’nin batısında yer alan Antalya’nın sınır komşuları; batıda Muğla, güneyde Akdeniz, kuzeyde Burdur ve Isparta, kuzeydoğuda Konya, doğuda ise Karaman ve Mersin’dir.
80’li yıllardan sonra uygun iklim koşulları ve turizm etkinlikleri sayesinde hızla gelişen şehrin ekonomisi büyük oranda turizm, tarım ve ticarete dayanmaktadır. Burdur ile Antalya arasında 140 kilometre mesafe bulunmakta olup; yolculuk aşağı yukarı 1,5 – 2 saat sürmektedir.
Neden Gitmeliyim? Tarih öncesinden günümüze dek pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Antalya, Türkiye’de içerisinde en çok antik kent bulunan şehir olma özelliğine sahiptir. Antalya, sırasıyla Likyalılar, Lidyalılar, Pamfilyalılar, Bergamalılar, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlılara ev sahipliği yapmıştır. Dolayısıyla kültürel açıdan zengin bir çeşitliliğe sahip olan Antalya’da gezip görülecek pek çok yer, sizleri bekliyor.
Kaleiçi, Yanartaş, Aspendos, Beldibi Mağarası, Karain Mağarası, Patara Antik Kenti, Konyaaltı Plajı, Lara Plajı, Yivli Minare, Köprülü Kanyon, Hadrian Kapısı, Tahtalı Teleferik ve Termessos Milli Parkı gibi bir dizi turistik yeri kesinlikle yakından görmelisiniz. Antalya ve sahip olduğu turistik potansiyel hakkında daha fazla bilgi almak için Antalya’nın Tarihi Yerleri | 37 Tarihi Nokta ve Antalya Gezilecek Görülecek En Meşhur Yerler – Keşfedebileceğiniz 67 Nokta! başlıklı yazılarımızı okuyabilirsiniz.
Bunun yanı sıra Antalya’ya kadar gelmişken Kuşkonmaz çorbası, Çitlembik ve kulaklı hamur çorbaları, Çağla cacığı, Toros salatası ve Pastırmalı hibeş gibi yöresel lezzetlerin tadına mutlaka bakmalısınız. Daha fazlası için tıklayın: Antalya’nın Yöresel Yemekleri | 17 Lezzet…
Kaçırmayın! Antalya, yaz turizmi açısından Türkiye’nin en popüler şehirlerinden biridir ve içerisinde pek çok tatil merkezi barındırmaktadır. Bunların başında Kemer, Olimpos, Adrasan, Kaş, Belek, Side ve Alanya gibi tatil beldeleri ve ilçeleri gelmektedir.
Burası Neresi? Ege Bölgesi’nde Batı ve Orta Anadolu’yu birbirine bağlayan İç Ege Bölümü’nde bulunan Uşak, Gördes – Uşak Platosu üzerinde yer almaktadır. Uşak yöresinin tarihin bilinen dönemlerinden beri bir yerleşim yeri olarak kullanıldığı bilinmektedir. Kentin bilinen en eski adı Temenothytia olup; bu adı Heraklilerden Aristomakhos’un oğlu Temenos’tan almıştır. Uşak’ın eski adı Uşşak’tır. Evliya Çelebi ünlü Seyahatname’sinde Uşşak kelimesinin Aşıklar Diyarı anlamına geldiği söylenmektedir.
Lakin “Anadolu’daki tarihi yer adları” kitabında Uşak isminin buradaki “Obsekion” kentinin isminden türediği yazılmaktadır. Tarihi açıdan zengin bir şehir olan Uşak, Burdur’a yakın gezilecek yerler listesine kesinlikle eklenmelidir. Zira Uşak ile Burdur arasında 174 kilometre mesafe bulunup; yolculuk ortalama 2 – 2,5 saat sürmektedir.
Neden Gitmeliyim? Uşak’ta turistik anlamda gezip görülecek yerlerin varlığı azımsanmayacak kadar fazladır. Ulubey Kanyonu, Uşak Arkeoloji Müzesi, Atatürk ve Etnografya Müzesi, Paşa Hanı, Şifalı Sular ve Kaplıcalar, Blaundus Antik Kenti, Clandras Köprüsü gibi turistik yerlere sahip olan Uşak hakkında daha detaylı bilgi almak için tıklayın: Uşak’ta Gezilecek Yerler Listesi | 33 Görülesi Yer ve Uşak’ın Tarihi Yerleri | 13 Etkileyici Yer! Gitmişken Uşak’ın yöresel lezzetlerinin tadına bakmayı sakın ihmal etmeyin!
Burası Neresi? Ege Bölgesi, İç Batı Anadolu Bölümünde yer alan Afyonkarahisar, kaplıcaları, mermerciliği ve de gıda sektörüyle ünlü bir şehirdir. Bunların yanı sıra tarihi açıdan da köklü bir yerleşim olan Afyonkarahisar’ın ilk olarak Hitit egemenliğinde kurulduğu bilinmektedir. Halk arasında Afyon olarak anılan şehir, aynı zamanda Türkiye’nin Termal Başkenti lakabıyla da bilinmektedir. Zira şehirde, şifalı termal suların sayısı oldukça fazladır.
Hatta bundan dolayı, şifa bulmak isteyen binlerce insan her yıl Afyon’a akın etmektedir. Burdur çevresinde gezilecek yerlerden biri olan Afyonkarahisar ile Burdur arasında 165 kilometre mesafe bulunup; yolculuk yalnızca 2 saat sürmektedir. Seyahat için genellikle şehirlerarası otobüs firmaları tercih edilmektedir. Velhasıl Afyon’a mutlaka uğrayın derim!
Neden Gitmeliyim? Afyon, turistik anlamda gezilecek, görülecek bir dizi yere ev sahipliği yapıyor. Bu yerlerin başında; Afyon Kalesi, Ulu Camii, Sultan Divani Mevlevihanesi, İscehisar Peri Bacaları, Frig Vadisi, Büyük Taarruz Şehitliği ve Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk Anıtı, Afyon Arkeoloji Müzesi ve Afyon Kaplıcaları geliyor.
Kaplıcalar, genel anlamda, Termal Turizm Alanı olarak adlandırılan Ömer-Gecek, Hüdai, Heybeli ve Gazlıgöl mevkilerinde yer alıyor. Ayrıca bu bölgelerde, termal turizme yönelik konaklama tesisleri, otel ve motel gibi işletmeler hizmet veriyor. Afyon’un turizm çeşitliliği ve de gezilecek yerleri hakkında daha detaylı bilgi almak için Afyon’da Gezilecek Yerler Listesi | 32 Şahane Rota! ve Afyon’un Tarihi Yerleri | 13 Tarihi Nokta başlıklı yazılarımızı kesinlikle okumalısınız!
Kaçırmayın! Afyon seyahati için daha ılıman ve yumuşak bir havanın hüküm sürdüğü ilkbahar ve sonbahar aylarını tercih etmelisiniz. Afyon gezinizi ortalama iki günde tamamlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra Afyonkarahisar’a gidince, Gece köftesi, Çullama köfte, İlibada dolması, keşkek, arabaşı, haşhaşlı pide ve haşhaşlı börek gibi yöresel lezzetlerin tadına bakmayı sakın unutmayın!
Burası Neresi? Türkiye’de UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmiş 18 tabiat harikasından biri olan Pamukkale Travertenleri, Denizli’de aynı isimli Pamukkale ilçesinde, şehir merkezinin 20 kilometre kuzeyinde yer almaktadır. Burdur ile arasında 151 kilometre mesafe bulunan Pamukkale‘ye ortalama 2 saatlik bir sürede ulaşılabilmektedir. Dolayısıyla Pamukkale travertenlerini, Burdur’a yakın gezilecek yerler arasına ekleyin ve bununla da kalmayarak mutlaka ziyaret edin!
Pamukkale Travertenleri, ünü sınırları aşan popüler bir turizm merkezi olarak, her yıl yaklaşık 1 milyon kişi tarafından ziyaret edilmektedir. Bölgede bulunan doğal termal su kaynağının etkisiyle çökme sonucu oluşan Pamukkale travertenlerinin uzunluğu 3 kilometre olup; yükseklikleri 50 metre civarındadır.
Pamukkale Travertenleri, Kadı Deresi yakınındaki Domuzçukuru adlı alandan başlayıp, kuzeydeki Nekropol’ün son mezarının yanındaki Çaltık Deresine kadar uzanan geniş bir alandan oluşmaktadır. En az 17 farklı sıcak su kaynağından beslenen travertenlerdeki suyun sıcaklığı 17 derece dolaylarında seyretmektedir.
Pamukkale’nin bir diğer özelliği ise romatizma, kalp rahatsızlıkları, dolaşım, sindirim, solunum ve deri hastalıklarına iyi gelmesi… Zira yüz binlerce insan sadece şifa bulmak için Pamukkale travertenlerine akın etmektedir. Kökleri çok çok eskilere dayanan Pamukkale travertenlerinin oluşumuyla ilgili, halk arasında çeşitli hikayeler ve efsaneler anlatıla gelmiştir.
Pamukkale’de, eski adıyla Hierapolis’te Endymion adlı, yakışıklı bir çoban yaşarmış. Ay Tanrıçası Selene’ye aşık olan Endymion, bugün travertenlerin olduğu bölgede sevgilisi Selene’ye kavuşmuş. Rivayet bu ya, kavuşmanın verdiği aşk sarhoşluğuyla işini gücünü bırakan, ineklerini sağmayı bile unutan Endymion, bir de bakmış ki ineklerden boşalan sütler, bugün ki bembeyaz travertenleri oluşturmuş.
Bir diğer hikaye: Bir zamanlar Hierapolis’te çirkin mi çirkin bir Çoban kızı yaşarmış. Bu kız o kadar çirkinmiş ki aynalara bakamıyor, her gün bu yüzden ağlıyormuş. Bu duruma daha fazla dayanamayacağını düşünen Çoban kızı, günlerden bir gün intihar etmeye karar vermiş ve -kendisini bugün travertenlerin bulunduğu bölge olan- Hierapolis’in sularına bırakmış. O sırada yoldan geçen atlı prens, suda boğulmak üzere olan Çoban kızını fark etmiş ve hemen davranarak onu kurtarmış.
Kurtarıldığı için çok öfkelenen Çoban kızı, prense kızmış. Prens ise şöyle demiş: ‘‘Bu kadar güzel bir kızın neden kendisini öldürmek istediğini anlayamıyorum.’’ Bu cevap karşısında şaşkına dönen kız, sudaki yansımasına bakınca çok şaşırmış. Zira şifalı olan Hierapolis suları, Çoban kızını, dünyalar güzeli bir peri kızına dönüştürmüş.
Kaçırmayın! Pamukkale Travertenleri gezinizi tamamladıktan sonra Denizli’nin diğer turistik yerlerini gezmeyi unutmayın. ”Hierapolis Antik Kenti, Kleopatra Havuzu, Yeşildere Şelalesi, Laodikya Antik Kenti, Karahayıt Köyü, Kaklık Mağarası, Acıgöl Kuş Gözlem Yeri, Keloğlan Mağarası ve Güney Şelalesi” gibi turistik yerlere sahip olan Denizli hakkında daha fazla bilgi almak için tıklayın: Denizli’de Gezilecek Yerler Listesi | En Kapsamlı 43 Nokta ve Denizli’nin Tarihi Yerleri | 12 Tarihi Yapı! Bunun yanı sıra Pamukkale’nin meşhur şaraplarının tadına bakıldığı ‘tadım turlarına’ katılabilir, beğendiğiniz şarapları satın alabilirsiniz.
Burası Neresi? Konya ve Isparta sınırlarında, Göller Yöresi’nde yer alan Beyşehir Gölü, Türkiye’nin hem en büyük üçüncü gölü hem de en büyük tatlı su gölüdür. Beyşehir Gölü’nün batısı ve güneyinde Toros Dağları, doğusunda Erenler Dağı, kuzeybatısı ve güneydoğusunda ise Sultan Dağları ve Anamas Dağı yer almaktadır. Tektonik bir çukurlukta yer alan göl, yaklaşık olarak 651 kilometrekarelik bir yüzölçümüne sahiptir.
Beyşehir Gölü üzerinde toplam 27 ada bulunup; bunların en önemlileri ”İğdeli, Kızkalesi, Akburun, Mada, Külbent, Yılanlı, Orta, Aygır, Keçi ve Hacıarif” adalarıdır. Burdur çevresinde gezilecek yerler arasında belki de en şahanelerinden biri olan Beyşehir Gölü, Türkiye’nin en güzel göllerinin başında gelmektedir. Burdur ile Beyşehir Gölü arasında tahminen 140 kilometre mesafe bulunup; yolculuk ortalama 2,5 saat sürmektedir.
Neden Gitmeliyim? 1993 tarihi itibariyle Milli Park statüsüne alınan Beyşehir Gölü ve çevresi, 88 bin 750 hektarlık geniş bir araziden oluşmaktadır. Göl ve çevresinde, doğa sporları, su sporları ve avcılık gibi aktiviteler gerçekleştirilmektedir. Göl kıyısında suya girip, yüzerek, güneşin tadını çıkarabileceğiniz plajlar yer almaktadır. Bu plajlardan en popülerleri ve en güzelleri Karadiken, Bademli, Üstünler, Kıreli, Tolca ve Budak plajlarıdır.
Güney ve kuzey kıyıları sığ olan Beyşehir Gölü’nün, en derin noktası 10 metreyi civarındadır. Bunların yanı sıra Beyşehir Gölü çevresinde, yeme – içme hizmeti veren pek çok restoran ve kafe hizmet vermektedir. Ayrıca göl yakınlarında otel, pansiyon ve butik otel gibi konaklama seçenekleri bulunmaktadır.
Beyşehir Gölü Milli Parkı’nda; bisiklet, trekking, olta balıkçılığı, çadırlı kampçılık, kaya tırmanışı, karavanlı kampçılık, fotoğrafçılık, kuş gözlemciliği, yüzme, manzara seyri, dağcılık ve piknik gibi bir dizi eğlenceli aktivite sizleri bekliyor! Beyşehir Gölü’ne gelmişken, Eflatunpınar Hitit Anıtı, Taş Köprü, Beşik Kayası ve Kubad Abad Sarayı gibi turistik yerleri de görmeyi ve gezmeyi unutmayın!
Burası Neresi? Antalya’nın en gözde ilçelerinden biri olan Kemer, Türkiye’de yaz tatili denildiğinde akla ilk gelen tatil cennetlerindendir. Her yaz binlerce kişi tarafından ziyaret edilen ilçe, doğal güzellikleri ve tarihi yapılarıyla dikkat çekmektedir. Konum itibariyle Antalya’nın yaklaşık 44 kilometre güneybatısında yer alan Kemer, Burdur’a da oldukça yakın bir mesafede konumlanmaktadır.
Kemer ile Burdur arasında ortalama 160 kilometre mesafe bulunup; yolculuk yalnızca 2 saat sürmektedir. Burdur’dan Kemer’e ulaşmak için şehirlerarası alanda hizmet veren otobüsler tercih edilebilir veya özel araç kiralanabilir.
Neden Gitmeliyim? Toros Dağları’nın eteklerinde kurulan şahane bir yerleşim olan Kemer, 52 kilometrelik uzun bir kıyı şeridine sahiptir. Kıyı boyunca bir dizi koy, kumsal ve plaj turistlere hizmet vermektedir. Eskiden küçük bir balıkçı köyü olan ilçe, dağlardan gelen sel suları nedeniyle bataklık içinde yaşamak zorunda kalmış; bunu önleyebilmek adına dağın eteklerine 23 kilometre uzunluğunda taştan bir duvar örmüşlerdir.
Kemer görünümündeki bu taş duvardan dolayı sonraları ilçe, ”Kemer” adıyla anılmaya başlamıştır. Phaselis Antik Kenti’ne ev sahipliği yapan ilçenin M.Ö. 690 yılından itibaren yerleşim yeri olarak kullanıldığı söylenebilir. Dolayısıyla söz konusu ilçe tarih ve arkeoloji açısından oldukça zengindir.
Kemer’de gezip görülmesi gereken pek çok yer bulunmaktadır. Ayışığı Plajı, Beldibi Mağarası, Göynük Kanyonu, Tahtalı Plajı ve Sünnet Gölü gibi popüler yerlerin her biri, yıl boyunca yerli ve yabancı binlerce turistin akınına uğramaktadır. Bu yerlerle ilgili daha net ve ayrıntılı bilgi almak için Kemer Gezilecek Yerler Listesi | En Harika 41 Rota! ve Kemer’in Tarihi Yerleri | 7 Görülecek Yer başlıklı içeriklerimize mutlaka göz atmalısınız.
Kaçırmayın! Son yılların gözde koylarından biri olan Adrasan, Kemer’e oldukça yakındır. Dolayısıyla gelmişken Adrasan Koyu’na uğrayabilirsiniz. Kemer’de konaklamayı düşünürseniz, kamp alanları, otel, pansiyon veya bungalov gibi pek çok seçenek sizleri bekliyor olacak. Daha fazlası için tıklayın: Kemer’de Nerede Kalınır? 5 Otel Tavsiyesi n
Burası Neresi? Antalya’nın Serik ilçesine bağlı bir tatil beldesi olan Belek, konum itibariyle Antalya şehir merkezinin 43 kilometre doğusunda yer alıyor. Son yıllarda golf turizmiyle adından sıkça söz ettiren Belek, yemyeşil golf sahalarının oluşturduğu panoramik manzarasıyla gören herkesi kendisine hayran bırakıyor. Belek, yaz turizminin de önemli adreslerinden biri olarak sezonun açılmasıyla birlikte, hali hazırdaki nüfusunu ikiye katlıyor. Zira her yıl, yerli ve yabancı binlerce turist tarafından ziyaret ediliyor.
Belek, dünyanın dört bir yanından gelen amatör ve profesyonel golfçülerin de uğrak noktalarından biri olarak, turistik değerinin yanı sıra esasen popüler bir spor merkezi niteliği taşıyor. Burdur’a gelmişken mutlaka uğramanızı önerdiğim Belek ile Burdur şehir merkezi arasında yalnızca 156 kilometre mesafe bulunuyor. Yolculuk süresi ise 1,5 ila 2 saat arasında değişiyor.
Neden Gitmeliyim? Belek’te gezip görülmesi gereken bir dizi turistik yer sizleri bekliyor! Başta Aspendos Antik Kenti ve Tiyatrosu olmak üzere; Dinler Bahçesi, Aspendos Köprüsü, Golf Sahaları, The Land of Legends, Hamam on the Beach, Perge Antik Kenti ve Taşlıburun Plajı gibi birbirinden güzel olan daha pek çok noktayı yakından ziyaret etmelisiniz. Tüm bu yerler hakkında daha detaylı bilgi almak için Belek’te Gezilecek Yerler Listesi | Efsanevi 31 Farklı Rota ve Belek Tarihi Yerler | En Etkileyici 8 Tarihi Yer başlıklı yazılarımızı okuyabilirsiniz. Akdeniz esintisiyle başınızı döndürecek olan Belek’in doğasına, denizine ve mis gibi havasına hayran kalacaksınız!
Kaçırmayın! Belek gezinizi iki gün içerisinde tamamlayabilir; otel, kamping, bungalov ve butik otel gibi alternatiflerden herhangi birinde konaklayabilirsiniz. Seyahat için Mayıs, Haziran ve Temmuz gibi yaz aylarını tercih edebilirsiniz. Antalya Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım Rehberi başlıklı içeriğimizle, Belek ile havalimanı arasındaki ulaşım seçeneklerini ve de süresini öğrenebilirsiniz.
Burası Neresi? Antalya’nın Manavgat ilçesine bağlı bir tatil beldesi olan Side, aynı zamanda kültür, tarih ve arkeoloji bakımından oldukça zengin bir turizm merkezidir. Yaz turizmi açısından da oldukça önemli bir potansiyele sahip olan Side, yaz sezonunun açılmasıyla birlikte yerli ve yabancı binlerce turist tarafından ziyaret edilmektedir.
Antik Çağ’da, aynı isimli Side Yarımadası üzerinde kurulmuş olan belde, benzersiz doğası ve masmavi deniziyle Türkiye’de mutlaka görülmesi gereken yerlerden biridir. Burdur ile Side arasında yaklaşık 187 kilometre mesafe bulunmakta olup; yolculuk ortalama 2,5 saat sürmektedir. Seyahat için Side otobüslerine binebilir ya da özel araç kiralayabilirsiniz.
Neden Gitmeliyim? Köklü tarihi ve el değmemiş doğasıyla Antalya’nın turizm cennetlerinden biri olan Side’de gezip görülmesi gereken pek çok yer bulunmaktadır. Başta Apollon Tapınağı ve Side Antik Kenti olmak üzere; Side Müzesi, Seleukia Antik Kenti ve Side Plajları gibi turistik yerler hakkında detaylı bilgi almak için Side Tarihi Yerler | 16 Eşsiz Tarihi Yer ve Side’de Gezilecek Yerler Listesi: En Güzel 36 Yeri Keşfet ! başlıklı yazılarımızı okuyabilirsiniz.
Bu sayede tatilinizi daha verimli bir şekilde planlayabilirsiniz. Side seyahatinizi ortalama iki gün içinde tamamlayabilir; kamp alanları, oteller ve bungalov tarzı tesislerde uygun fiyatlarla konaklayabilirsiniz.
Kaçırmayın! Sessiz ve sakin bir tatil geçirmek istiyorsanız Side seyahati için Mayıs sonunu veya Eylül başlarını tercih edebilirsiniz. Zira Haziran ve Temmuz gibi aylar fazlasıyla kalabalık olabiliyor. Bunun yanı sıra turistik geziler için Müzekart ve Müzekart+ sahibiyseniz, Side Antik Kenti ve Side Antik Tiyatro gibi pek çok yere indirimli ya da ücretsiz giriş imkanlarından yararlanabilirsiniz.
Burası Neresi? Türkiye’nin en gözde tatil merkezlerinden biri olan Olimpos, Antalya il merkezinin 85,7 kilometre batısında, Kumluca ilçesinde yer alıyor. Olimpos, küçük bir yer olmasına rağmen popüler bir turizm cenneti olarak her yaz, yerli ve yabancı binlerce turistin ilgi odağında yer alıyor. Türkiye’nin tarihi zenginliklerinden ”Olimpos Antik Kenti”ne ev sahipliği yapması açısından da fazlasıyla önemli olan Olimpos, ayrıca ”Caretta Caretta”ların yavrulama alanı olarak tüm dünyada tanınıyor.
Dünyadaki en iyi 10 uzun mesafe yürüyüş rotasından biri olarak gösterilen ”Likya Yolu” üzerinde konumlanan beldenin en sadık ziyaretçileri, büyük oranda öğrenciler, kampçılar, doğaseverler ve de gezginlerden oluşuyor. Dolayısıyla beldede, kampçılık faaliyetinin epeyce gelişmiş olduğunu söyleyebiliriz.
Kamp alanları yaz boyunca hizmet vermekte olup; bölgede, bungalov, apart otel ve pansiyon gibi konaklama alternatifleri de bulunuyor. Burdur’a yakın tatil yerleri denildiğinde akla ilk gelenlerden biri olan Olimpos ile Burdur arasında 200 kilometre mesafe bulunuyor. Yolculuk ise aşağı yukarı 2,5 – 3 saat sürüyor.
Neden Gitmeliyim? Olimpos, Arkeolojik doğal sit alanı olarak tamamı devlet tarafından koruma altına alınmış bir beldedir. Benzersiz bir doğaya ve zengin bir kültüre sahip olan Olimpos, Akçay Deresi tarafından iki ayrı bölgeye ayrılmıştır. Plajıyla da oldukça popüler olan belde, yazın denizin, kumsalın ve güneşin tadını çıkarmak için mükemmel bir alternatif oluşturmaktadır.
Ücretli bir plaj olan Olimpos Plajı’na tek kullanımlık giriş bileti 20 TL, 10 girişlik bilet ise 7,5 TL olarak ücretlendirilmektedir. Ayrıca plaj çevresinde, 30 dakikası 20 TL’ye yakın koy ve mağaralara kano turları düzenlenmektedir.
Olimpos Antik Kenti, Kuzey ve Güney Nekropolü olarak iki ayrı bölgeden oluşmaktadır. Kentin, tarihte Antik Likya Medeniyeti’ne ev sahipliği yaptığı tahmin edilmektedir. Tapınaklar, surlar, hamamlar, kiliseler, tiyatro sahneleri ve 113 adet antik mezara ev sahipliği yapan kent, tam anlamıyla açık hava müzesi niteliğindedir. Olimpos Antik Kenti’ne giriş ücreti 30 TL olup; haftanın yedi günü, 08.00 ile 19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir.
Kaçırmayın! Müzekart veya Müzekart+ sahipleri Olimpos Antik Kenti’ni ücretsiz veya indirimli fiyatlarla ziyaret edebilir. Olimpos’un turistik ve tarihi zenginliği hakkında daha fazla bilgi almak için Olimpos Gezilecek Yerler – En İyi 24 Gezilecek Yer başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz. Bunun yanı sıra ”Antalya Havalimanı’ndan Olimpos’a nasıl ulaşılır?” sorusunu detaylı cevabı için: Antalya Havalimanı’ndan Olimpos’a Ulaşım Rehberi’mizi mutlaka okuyun!
Burdur’da eğlencenin tadını çıkarabileceğiniz gece kulüpleri, publar, barlar ve kafeler gibi eğlence mekanlarının sayısı az olsa da bize göre yeterli olacaktır! Burdur’un gece hayatı ve sahip olduğu eğlence mekanları hakkında daha fazla bilgi almak için Burdur Gece Hayatı | 5 Gidilesi Mekan başlıklı yazımızı okuyabilir, akşam saatlerinde eşinizle, dostunuzla, ailenizle ve de arkadaşlarınızla hoşça vakit geçirip eğlenebilirsiniz.
Sizlere rehberlik etmesi için Burdur’un alışveriş imkanlarına dair daha detaylı bir yazı hazırlıyoruz. Burdur’un meşhur ürünlerine dair bilgilere de ulaşabileceğiniz Burdur Alışveriş Rehberi başlıklı yazımız çok yakında burada sizlerle olacak, yalnızca beklemede kalın!
Burdur’da şehir içi ulaşım genel anlamda belediye halk otobüsleri, minibüs ve dolmuş gibi toplu taşıma vasıtalarla sağlanmaktadır. Şehir içi ulaşımda Kent Kart adı verilen belediyeye ait ulaşım kartı kullanılmaktadır. Kent kartlı veya nakit ulaşım ücretleri ise şu şekildedir:
**Ücretler yıllara göre değişiklik gösterebilir.
Bunların dışında Burdur şehir içi ulaşımda taksi veya özel araç gibi seçeneklerden de faydalanılabilir. Burdur şehir içi halk otobüslerinin güzergahları ve hareket saatleri hakkında bilgi almak için tıklayın!
**Doğa harikası Burdur’da gezilecek yerler listemiz burada sona eriyor. İnsanı bir kez daha doğaya hayran bırakan Burdur yazımızı beğendiyseniz ya da eklemek istediğiniz gezi noktaları varsa aşağıda yer alan kutucuğa yorumlarınızı yazarak bizlere ulaştırabilirsiniz!
Hamburg Nerede? Hamburg, Avrupa’nın Almanya şehrinde bulunmaktadır. Ülkenin Berlin’den sonra ikinci büyük şehridir. Hamburg Hakkında: Almanya’nın…
İstanbul’un Anadolu yakası Karadeniz kıyısında bulunan Şile, şehir merkezine yaklaşık 80 kilometre uzaklıktadır. İstanbul’un en…
Tiran Nerede? Hangi Ülkede? Tiran, Balkanlar’da bulunan Arnavutluk’un başkenti, aynı zamanda en büyük şehridir. Arnavutluk…
Arnavutluk'un başkenti Tiran'ı ziyaret ettiğinizde, yoğun kargaşa yaşayan bir ülkenin geçmişini ve bugününü keşfedeceksiniz. Gelin…
Bir peri masalı için adeta bir fon gibi duran romantik ve ilham verici bir şehirden…
Napoli nerede? & Hangi ülkede? İtalya Yarımadası'nın batı kıyısında Roma'nın 120 mil güneydoğusunda bulunan Napoli,…