Belek Tarihi Yerler | En Etkileyici 8 Tarihi Yer

Tarih ve arkeolojiye susamış, tutkulu bir gezginsensiz Belek tarihi yerler listesini de gezi planlarınıza dahil etmeniz şart… Belek’te geçmişe yolculuk ederken bu topraklar üzerinden nice medeniyetler geçtiğini üzerinizde sizi takip eden güneşle birlikte hissedeceksiniz.

Belek tarihi hakkında; Gerek muhteşem coğrafyası, gerekse ticari yolların üzerinde olması Belek’i tarih boyunca önemli bir noktada tutmuştur. Helenistik ve Roma dönemlerinde önemli bir yerleşim merkezi olarak değerlendirilen bölge daha sonra Hititler, Bizanslar, Selçuklular ve Persler tarafından da yerleşim yeri olarak kullanılmıştır. Beldenin geçmişi MÖ 4. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Şehir en parlak dönemini ise Roma döneminde geçirmiştir ve günümüze ulaşan pek çok tarihi eser de bu zamandan kalmıştır.

Belek’in ünlüleri; Şüphesiz Aspendos Antik Kenti ve burada bulunan Aspendos Antik Tiyatrosu “Belek’in tarihi yerleri nerelerdir?” sorusuna verilebilecek en ünlü cevaplardan. Bunun yanı sıra Perge ve Silyon Antik Kentleri de beldeye gelenlerin ihmal etmemesi gereken tarihi noktalar arasında bulunuyor.

Belek gezi tavsiyesi; Belek, Antalya tatil beldeleri arasında son yıllarda daha da popüler olan noktalardan biri. Belek’e geldiğinizde antik dünyada gezinti yapmaya hazırlıklı olmalısınız. Aspendos, Perge, Silyon sahip olduğu önemli kalıntılarla çok keyifli bir tarihi yolculuk yapma olanağı sunuyor. Eğer bunun dışında “Belek’te görülmesi gereken yerler” nereler? diye merak ediyorsanız kapsamlı Belek gezilecek yerler listemizi inceleyebilirsiniz.

Müze kart; Seyahatinizi daha uyguna getirip birçok müze ve ören yerini ücretsiz ziyaret etmek isterseniz Müzekart’ı mutlaka temin etmenizi öneriyoruz. Müzekart ve Museum Pass Akdeniz sahipleri Belek’teki pek çok antik kenti ve tarihi noktayı ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilmektedir. Müzekart satın alındığı günden itibaren 1 yıl, Museum Pass Akdeniz ise 7 gün boyunca ücretsiz ziyaret imkanı sunmaktadır.

Antik Kentler, Tarihi Yürüyüş Alanları

1. Aspendos Antik Kenti

Aspendos Antik Kenti

Burası neresi? Ülkemizin en dikkat çeken antik kentlerinden biri olan Aspendos Antik Kenti’nin M.Ö. 10. yüzyılda Akalar tarafından kurulduğu bilinmektedir. Kentin kurulduğu alan geçmişten bu yana ticari faaliyetler için önemli bir rota olmuş, bu durum da kentin tarihin her döneminde değerini korumasına olanak tanımıştır. Zaten kent, Anadolu’da kendisine ait bir şekilde para bastırmış olan ilk yerlerden biri olma özelliğine de sahiptir. Kentin önemli noktaları arasında hamam, agora, tiyatro, şehre su getirmek için kullanılan sarnıçlar gibi yapılar bulunmaktadır. Şehir en parlak dönemini, birçok mimari yapının da hayata geçirildiği Roma döneminde yaşamıştır.

Neden gitmeliyim? Yaklaşık 17.000 kişinin aynı anda gösterileri izlemesine olanak tanıyan Aspendos Tiyatrosu, Belek’in antik kentleri arasında mutlaka görülmesi gerekenlerden biri yapmaktadır.

Efsanesi! Şehrin kuruluşu bir Yunan efsanesi ile ilişkilendirilmektedir. Efsaneye göre şehir Truva Savaşı’ndan sonra kurulmuştur. Şehri kuranlar ise Pamphylia’ya gelmiş olan Argive kolonicileridir.

  • Adres: Sarıabalı, Aspendos Yolu, 07500 Serik/Antalya
  • Ziyaret saatleri: 15 Nisan-2 Ekim tarihleri arasında 08.30-19.30, 3 Ekim-14 Nisan tarihleri arasında ise 08.30-17.30
  • Giriş ücreti: 25₺. Müzekart ile ücretsiz ziyaret edilebilir.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

2. Aspendos Tiyatrosu

Aspendos Antik Tiyatrosu

Burası neresi? 17.000 gibi devasa bir seyirci kapasitesine sahip Aspendos Tiyatrosu, Belek’e yaklaşık 18 km mesafede bulunuyor ve ortalama 25-30 dakikalık bir yolculukla buraya ulaşım sağlanabiliyor. Yapı Aspendos Antik Kenti’nin günümüze kadar ulaşabilen en önemli parçası olma özelliğini taşıyor. Henüz sırrı tam olarak ortaya çıkarılamayan mükemmel bir akustiğe sahip olan tiyatronun Xenon isimli biri tarafından yaratıldığı tahmin edilmektedir. Bu akustik o kadar başarılı ki sahnedeki çıkarılan bir ses çok net bir şekilde tiyatronun en üst kısmından bile rahatlıkla duyulabilmektedir.

Bölgenin Selçuklular tarafından ele geçirildiği 13. yüzyılda tiyatro bir kervansaray olarak kullanılmıştır ve kuzey kısmına yapıyı güçlendirmek için Selçuklu mimari unsurları ile bir kemer inşa edilmiştir. 1930 senesinde Mustafa Kemal’in de tiyatroyu ziyaret ettiği ve buradan çok etkilenerek onarılması yönünde talimatlar verdiği bilinmektedir.

Neden gitmeliyim? Aspendos Tiyatrosu, Antalya bölgesindeki en iyi korunmuş ve en etkileyici amfitiyatrolardan biridir. Yapıda hem Roma hem de Selçuklu mimari unsurlarıyla yapılmış bölümlerin olması ise bizce burayı daha bir ilgi çekici kılmakta ve Belek gezisi esnasında görülmesi gereken yerlerden biri yapmaktadır.

Kaçırmayın! Tiyatro günümüzde hala aktif olarak çeşitli konserler ve yağlı güreş müsabakaları için kullanılmaktadır. Gittiğiniz dönemde Belek’te bu tarz bir etkinlik varsa mutlaka değerlendirmenizi öneriyoruz.

  • Adres: Sarıabalı, Aspendos Yolu, 07500 Serik/Antalya
  • Telefon: (0242) 238 56 88
  • Ziyaret saatleri: 15 Nisan-2 Ekim tarihleri arasında 08.30-19.30, 3 Ekim-14 Nisan tarihleri arasında 08.30-17.30. Dini bayramların ilk günü öğleden sonra açılmaktadır.
  • Giriş ücreti: 50₺. Müzekart geçerli.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

3. Perge Antik Kenti

Perge Antik Kenti

Burası neresi? Belek ile mesafesi yaklaşık 28 km olan Perge Antik Kenti’ne Belek’ten 30 dakika gibi kısa bir sürede ulaşabiliyorsunuz. Burası geçmişte Pamphlyia’nın en önemli şehirlerinden biri sayılmaktaydı. Kıyıda bulunmaması sayesinde geçmişte korsan saldırılarından korunmayı başarmıştır ve bu da şehrin kesintisiz bir şekilde gelişmesine olanak tanımıştır. Kasaba MÖ 1200 senesinde kurulan kent özellikle Helenistik ve Roma dönemi özelliklerini taşımaktadır. Şehrin ayakta kalmasını sağlayan surlar ise günümüzde hala ayakta ve görülebilmektedir.

Şehir birbirini kesen iki ana cadde üzerine kurulmuş ve oldukça düzenli yapısı ile dikkat çekmektedir. 15.000 kapasiteye sahip tiyatrosu, agorası, 12.000 kişilik stadyumu şehrin özellikle ziyaret edilmesi gereken yerleri arasında bulunmaktadır.

Şehir özellikle mermer işçiliği ile göze çarpmaktadır ve gerçekleştirilen kazılarda pek çok değerli heykel ve mermer çalışmalar ortaya çıkarılmıştır. Bu çalışmaların bir kısmı ise günümüzde Antalya Müzesi’nde sergilenmektedir.

Neden gitmeliyim? Günümüze kadar iyi bir şekilde korunmayı başarmış bir şehir olan Perge, ziyaretçilerine geçmişin izlerini görme fırsatı sunmaktadır. Bu nedenle Belek antik kentleri içinde Perge’ye kesinlikle zaman ayırmalısınız.

  • Adres: Barbaros, Perge Yolu, 07112 Aksu/Antalya
  • Telefon: (0242) 238 56 88
  • Ziyaret saatleri: 1 Nisan-1 Ekim tarihleri arasında 08.00-19.00, 1 Ekim-1 Nisan tarihleri arasında ise 08.30-17.30 saatleri arasında her gün ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücreti: 50 ₺. Müzekart geçerli.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

4. Sillyon Antik Kenti

Sillyon Antik Kenti

Burası neresi? Serik ilçesinde yüksek bir tepe, civara egemen bir nokta olan Koçhisar Tepesi’nde bulunmaktadır. Ne yazık ki günümüze çok sağlam bir şekilde ulaşamamıştır. Şehrin kökeninin civardaki birçok antik kent gibi Hititlere kadar dayandığı düşünülmektedir. Gerçekleştirilen kazılarda kente dair en eski kalıntı olan seramik parçasının Erken Bronz Çağı’na ait olduğu ortaya çıkmıştır. Şehrin kuruluşu ile ilgili ağırlıklı kanı M.Ö. 5. yüzyıl dolaylarına dayanmaktadır. Kent Helen, Roma, Bizans ve Selçuklu gibi medeniyetler tarafından kullanılmıştır.

Neden gitmeliyim? Kent her ne kadar harap bir durumda olsa da günümüze ulaşabilmiş olan stadyum, hamam, tiyatro ve kuleler gibi yapılardan geriye kalanlar burada ne kadar önemli bir şehrin kurulduğu konusunda bizlere ipucu veriyor.

Kaçırmayın! Eğer bu antik kenti de Belek tarihi yerler listenize dahil ederek görme fırsatına sahip olursanız stadyumun batısında kalan ve “sıtma pınarı” olarak adlandırılan buz gibi suyun da tadına bakmanızı tavsiye ediyoruz.

5. Aspendos Köprüsü

Aspendos Köprüsü

Burası neresi? Aspendos Köprüsü, Köprüçay üzerinde bulunuyor ve araştırmalar sonucunda 4. yüzyılda Romalılar tarafından “Eurymedon Köprüsü” adıyla inşa edildiği ortaya çıkarılmıştır. Köprü zamanla hasar gördüğü için 13. yüzyılda bölgeye hakim olan Selçuklular, dönem olarak ise Alaeddin Keykubad tarafından yeniden inşa edilmiştir. Akarsuyun yönünden dolayı köprü 30 derece kadar meyilli bir şekilde yapılmıştır ve günümüzde trafiğe kapalıdır. Uzunluğu ise 225 metredir. Köprünün 7 gözden oluştuğu söylense de biz 5 göz sayabildik 🙂

Neden gitmeliyim? Buralara kadar gelmişken ve Antalya tarihi hakkında önemli duraklardan biri olan Aspendes Antik Kenti’ni de illa ki ziyaret edeceksiniz. Köprü de antik kente gitmeden önce uğrayabileceğiniz ve ana yola çok yakın bir konumda bulunduğu için rahatlıkla ziyaret edilebilecek, tarihi açıdan sizi tatmin edecek güzellikte bir ziyaret noktası.

  • Adres: Belkıs, Tarihi Aspendos Köprüsü, 07503 Serik/Antalya
  • Ziyaret saatleri: 24 saat ziyaret edilebilir
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

6. Aspendos Su Kemeri

Aspendos Su Kemeri

Burası neresi? Aspendos Su Kemeri de Aspendos Antik Kenti’nde yer alan ve günümüze ulaşabilmiş önemli antik kalıntılardan biridir. Tam bir mühendislik harikası olan kemerler, geçmişte şehre kullanma suyu getirme gibi çok önemli bir görevi yerine getirdiği için arkeologlar tarafından antik tiyatrodan daha önemli görülmüştür. Su kemerlerinin ayakta kalmayı başaran 2 sifonu yaklaşık 25 km uzaklıktaki suyun şehre getirilmesinde büyük bir öneme sahip olduğu belirtilmektedir.

Efsanesi! Aslında bahsedilen efsane Aspendos Antik Tiyatrosu ile su kemerlerinin ortak hikayesidir. Efsaneye göre zamanın kralı kızını, şehir için en faydalı şeyi yapanla evlendirmeye karar vermiş. Mimarlardan biri antik tiyatroyu, diğeri ise bu su kemerlerini yapmış. Kral su kemerlerinin daha faydalı olduğunu düşündüğü için kızını su kemerlerini yapan kişiyle evlendirmek istemiş ancak kızı babasına tiyatroyu yeniden incelemesi konusunda ikna etmiş. Tiyatroyu yeniden ziyaret eden kral, o esnada tiyatroyu inşa ettiği rivayet edilen Xenon’un enstrüman çaldığını görmüş ve tiyatronun muazzam akustiğine hayran kalarak kızını Xenon’la evlendirmeye karar vermiş.

  • Adres: Sarıabalı, 07500 Serik/Antalya
  • Ziyaret saatleri: 15 Nisan-2 Ekim tarihleri arasında 08.30-19.30, 3 Ekim-14 Nisan tarihleri arasında ise 08.30-17.30
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Mağaralar

7. Zeytintaşı Mağarası

Zeytintaşı Mağarası

Burası neresi? Zeytintaşı Mağarası, 1997 senesinde gerçekleştirilen taş ocağı çalışmaları esnasında keşfedilen bir doğa harikasıdır. Aspendos’a 10 km mesafede bulunmaktadır. 2002 yılından itibaren halka açılmıştır. İki kattan oluşan mağaranın üst katı 136 metre, alt katı ise 98 metre uzunluğa sahiptir. Mağara içinde günümüze kadar neredeyse hiç zarar görmeden ulaşabilmiş, boyu 70 metreye varan beyaz sarkıtlar bulunmaktadır. Bu muhteşem güzellik I. derece sit alanı olarak ilan edilmiş ve bozulması engellenmiştir.

Not: Mağaraya zarar vermemesi adına içeride fotoğraf makinesi ile çekim yapmaya müsaade edilmediğini de hatırlatalım.

  • Adres: Akbaş, 07500 Serik/Antalya
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.30-17.30
  • Giriş ücreti: Normal 7,5₺, öğrenci 3,5₺
  • Yol tarifi al >

Dini Yapılar

8. Belek Merkez Camii

Belek Merkez Camii

Burası neresi? Belek’in tarihi çarşısını ziyaretiniz sırasında zaman ayırabileceğiniz Belek Camii, dışındaki etkileyici taş görünümünün yanı sıra iç kısmında kullanılan çini süslemeleri ile büyük dikkat çekmektedir. Caminin tarihi çok eski olmasa da hissettiği duygular ve yarattığı ambians nedeniyle görülmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Kaçırmayın! Caminin ön tarafı park ile çevrilidir ve yöresel ürünler almak isteyenler için bol miktarda alışveriş yapılabilecek dükkanlar de bulunmaktadır. Tabi bütün mağazalar bu şekilde değil ve içlerinde sahte ürünleri pahalı fiyatlara satanlar da bulunuyor. Bu nedenle dikkatli olmakta fayda var 🙂

  • Adres: Belek, 07506 Serik/Antalya
  • Ziyaret saatleri: 24 saat. İbadet saatlerinde sadece ibadet için girilebilir.
  • Giriş ücreti: Ücretsiz.
  • Yol tarifi al >

*Belek tarihi yerler listemizde olması gerektiğini düşündüğünü önemli noktalar varsa bunları bize yorum kısmından yazabilir, listemizi geliştirmemize yardımcı olabilirsiniz. 

Yorum yapın

Bizi Takip Edin