Burdur

Göller Yöresi sınırları içerisinde bulunan Burdur, doğal güzellikleri ile olduğu kadar kültürel ve tarihi zenginlikleriyle de hayranlık uyandıran bir şehir. Çeltikçi, Ağlasun, Kemer, Altınyayla, Karamanlı, Tefenni, Gölhisar, Yeşilova, Bucak, Merkez gibi ilçeleri olan Burdur, sınırlarını ise Afyon, Isparta, Muğla, Denizli ve Antalya ile paylaşıyor. 2017 yılı istatistiklerine göre 300 bine yakın nüfusu olan Burdur’da gezilecek sayısız yer bulunuyor.

Türkiye’nin Maldivler’i ya da “Saldivler” olarak da adlandırılan Salda Gölü’nü görmeden Burdur seyahatinizi sonlandırmamalısınız. Tarihi geçmişinin yanı sıra doğal güzelliğiyle de cezbeden Salda Gölü, 1989’de SİT alanı olarak belirlenmiş Yeşilova ilçesi sınırları içerisinde bulunan ve hafif tuzlu suyu olan Salda Gölü’nü bu kadar ayrıcalıklı kılan özelliği ise Türkiye’nin en derin 3. gölü olması ve de açık turkuaz rengi tertemiz suları. İçerisinde bolca hidroanyezit mineralinin olduğu bu karstik gölü gördükten sonra yönünüzü Türkiye’nin en büyük 7. gölü olma unvanını elinde bulunduran Burdur Gölü’ne çevirebilirsiniz. Meşhur “dikkuyruk” ördeklerine de rastlayabileceğiniz Burdur Gölü, aslında tam bir kuş gözlem cenneti. Buna ek olarak Burdur Gölü’nde yelken, kürek, kano, flyboard ve su jeti gibi aktivitelere katılma fırsatı da bulabilirsiniz.

Burdur’un en çok ziyaretçi çeken yerlerinden biri olan ve il merkezinden sadece 13 km uzaklıkta bulunan İnsuyu Mağarası ise kelimenin tam anlamıyla bir sır küpü. Dört mevsim içerisinin 14 santigrat derece olduğu mağaranın içine girer girmez küçük göller ile karşılaşmanız olası. Tam tamına 597 metre uzunluğa sahip olan bu mağaranın rakımı ise yaklaşık olarak 900 metre. Akdeniz Bölgesi sınırlarında olsa da genelinde karasal iklimin etkilerinin görüldüğü Burdur, esasında dört mevsim ziyaret edilebilir bir şehir. Kış aylarında kar yağışlarının görüldüğü Burdur’u seyahat etmek için en uygun dönem yaz ve sonbahar ayları. Şehir içi ulaşımda genellikle taksi, minibüs ve halk otobüslerinin kullanıldığı Burdur’da Kent Kart alarak ulaşımınızı daha uygun fiyata getirmeniz mümkün. Her bütçeye uygun konaklama tesisinin olduğu Burdur’da kamp yapılacak pek çok alan da var. Şehrin yöresel mutfağının olmazsa olmazları ise sebze yemekleri, et ve balık ürünleri.

Antalya’dan 127 km, İzmir’den 359 km, Ankara’dan 410 km ve İstanbul’dan ise 570 km uzaklıkta bulunan Burdur, namı değer Göller Yöresi’ne Türkiye’nin dört bir yanından kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Şehir merkezinde bulunan Burdur Otogarı varışlı otobüs seferlerini araştırabileceğiniz gibi şehre en yakın (25 km) havalimanı olma özelliğini taşıyan Isparta Süleyman Demirel Havalimanı’nı da kullanabilirsiniz. İstanbul’dan 1 saat 10 dakika gibi kısa bir sürede havalimanına ulaşabilirsiniz. Ayrıca Ankara’dan da sık sık aktarmasız uçuş seferleri düzenleniyor. Burdur’da birkaç günden fazla kalmayı planlıyorsanız eğer Süleyman Demirel Havalimanı’ndan araç kiralamak hem seyahat bütçeniz hem de konforunuz açısından faydanıza olacaktır.