Tiran

Eski Yunancada mutlak güç sahibi yönetici anlamına gelen Tiran, Arnavutluk’un hem en büyük şehri hem de başkenti. Bir kasaba olarak kurulan şehir, günümüzde 800 bin nüfusuyla sadece başkent değil aynı zamanda siyasi, ekonomik ve kültürel de bir yaşam merkezi. Tiran ticaret, bankacılık, gayrimenkul, ulaşım ve medyadaki gelişimiyle Arnavutluk’un kalbi ve Balkanlar’ın ticaret ve turizmdeki merkez noktası olarak da biliniyor. Her yıl binlerce turist ağırlayan şehir, merkez, merkeze yakın ve en turistik bölge olan Blloku, sakinliğiyle bilinen Qyteti Studenti,  üniversite öğrencilerinin yoğun olduğu Komuna E Parisit ve eğlencenin merkezi olan Don Bosco bölgelerinden oluşuyor.

Tiran’ın tarihi 17. yüzyıl Osmanlı Dönemi’ne kadar dayanıyor. Osmanlı Devleti’nin İşkodra valisi Süleyman Paşa tarafından kurulan şehir, Balkan Savaşları sırasında Sırp askerleri tarafından ele geçirildi ve bir süre Sırp yönetimi altında kaldı. Şehrin kurulumuna ilk olarak cami, medrese ve hamam yapılarak başlansa da 2.Dünya Savaşı sırasında pek çok Osmanlı eseri büyük zarar gördü. Tiran, Arnavutluk’un 1919 yılında bağımsızlığını açıkladığı döneme kadar Yugoslav Birliği idaresinde kaldı. Bu yüzden zarar gören mimarisi Yugoslav-Sovyet mimari tarzında yapılan eserler ile tekrar inşa edildi. Arnavutluk’un bağımsızlığının diğer devletler tarafından tanınması ise 1925 yılına kadar sürdü.

Turistlerin Balkanlar’daki odak noktalarından biri olan Tiran’da Osmanlı’nın yanı sıra Yugoslav, Sovyet ve İtalyan esintilerini de içeren tarihi yapılar görmek mümkün. Genelde merkez ve çevresinde bulunan tarihi yapılardan İskender Bey Heykeli, Ulusal Tarih Müzesi, Hristiyan Ortodoks Diriliş Katedrali, Ethem Bey Cami, Saat Kulesi ve Opera Binası en bilinenleri diyebiliriz. Tiran denize kıyısı olmadığı için karasal iklimin yoğun yaşandığı yerlerden biri. Bu yüzden Tiran Başkanlık Sarayı ve Arnavutluk tarihinin önemli kişilerinin anıt mezarlarını içeren Büyük Park ve 1966 yılında milli park ilan edilen Dajti Dağı gibi doğal alanları da ziyaret edebilmek için Tiran gezinizi mayıs, haziran, eylül ve ekim aylarına denk getirmenizde fayda var.

Tatil rotanızı Arnavutluk olarak belirlediyseniz, ulaşım için birkaç seçeneğiniz olacak. Türkiye’den Arnavutluk Tiran Rinos Hava Limanı’na aktarmasız uçuşlar bulunuyor. Bu uçuşlarla 1.5 saatte Tiran’a varılıyor. Kara yolunu tercih edenler özel araçlarını veya otogardan hareket eden Metro Turizm gibi tur otobüslerini kullanabilirler. Kara yoluyla ulaşım yaklaşık 11 saat sürüyor. Tiran’da şehir içi ulaşımda taksi ve otobüs kullanılıyor. Ancak Tiran şehir merkezi çok büyük olmadığı için şehir içi gezilerinizi yürüyerek de gerçekleştirebilirsiniz.

Arnavutluk ve Türkiye arasındaki anlaşmaya göre iki ülke arası ziyaret ve geçişlerde vize gerekmiyor. Diplomatik, hususi, hizmet veya umumi pasaport sahipleri, ilk giriş tarihinden itibaren 90 günü geçmemek şartıyla yapılan ziyaret veya geçişte ülkeye vizesiz giriş yapabilirler.