Hamburg

Almanya’nın Berlin’den sonraki en büyük şehri olan Hamburg, aynı zamanda ülkenin sayılı eyalet şehirlerinden de biri. Ülkenin kuzeyinde yer alan Hamburg şehri, Kuzey Denizi’ne akan Elbe Nehri’nin kıyısında konumlanıyor. Venedik ve Amsterdam’daki köprülerin toplamından daha fazla köprüye sahip olan kent, aynı zamanda bir kanal şehri olarak biliniyor. Hamburg, Avrupa Birliği’nin en büyük metropol şehirleri listesinde altıncı sırada bulunuyor. Bölge, liman büyüklüğü özelliğiyle Almanya’da birinci Avrupa’da ise ikinci sırada yer alıyor.

Yaklaşık 1200 yıllık tarihi bir geçmişe sahip olan Hamburg, 2. Dünya Savaşı sırasında düşmanlar tarafından bomba saldırılarına maruz kalarak tam bir harabeye dönüşmüş. Savaş bittikten sonra yerle bir olan yapılar tekrar inşa edilmeye başlamış ve şehir hızlıca eski haline dönmeyi başarmış. Hamburg şehri ismini, dönemin Roma imparatoru olan Charlemagne tarafından MS 808 yılında bölgeye yaptırılmış olan “Hammaburg” adlı kaleden alıyor.

2016 yılında yapılan araştırmalar; Hamburg’un nüfusunun yaklaşık 1,8 milyon olduğunu gösteriyor. Ilıman iklimin hakim olduğu Hamburg’da, Almanya’nın diğer ülkelerine nazaran daha az yağış görülüyor. Kış aylarında sıcaklığın zaman zaman eksinin altına düştüğü şehirde, yaz aylarında ise ortalama sıcaklık 25 derece civarında seyrediyor.

Tatil planlarınız arasında Hamburg’a da yer verecekseniz, rotanızı oluşturabileceğiniz en uygun zaman dilimi mayıs-eylül aralığı olabilir. Bu aylarda bölgede daha az yağışlı ve bol güneşli hava hakim olduğundan şehrin tadını doyasıya çıkarabilirsiniz. Eğer şehrin turist yoğunluğunun fazla olduğu döneme denk gelmek istemiyorsanız, sonbahar aylarında seyahat etmeniz daha uygun olacaktır.

Almanya’nın diğer şehirlerinde de olduğu gibi Hamburg’da da gotik mimari tarzından esinlenerek yapılmış yüzlerce yapıyla karşılaşabilirsiniz. Şehrin yapısı neredeyse tamamen düz olduğu için bisiklet kiralayarak bölgeyi rahatlıkla gezebilir, yemyeşil parklarında keyifli yürüyüşler yapabilirsiniz. Hamburg’un manzarasını panoramik olarak seyredebileceğiniz ST. Michael Kilisesi barok tarzda inşa edilmiş olup, aynı zamanda Elbe Nehri üzerinde seyahat eden tekneler için deniz feneri görevini üstleniyor.

Coşkulu, hareketli ve renkli bir gece hayatına sahip olan Hamburg’da pop, rock, jazz ve blues tarzda müziklerin çalındığı pub ve barlar turistlerin fazlasıyla ilgisini çekiyor. Spor aktivitelerine de önem verilen şehirde, halkın hem futbol hem de buz hokeyi gibi spor dallarına düşkün olduğunu söylemek mümkün.

Hamburg’a İstanbul’dan direkt uçuş seçenekleri bulunmakla birlikte, yolculuk süresi ortalama 3 saat 20 dakikalık bir zaman dilimini kapsıyor. Pegasus ve Türk Hava Yolları ile Hamburg Havalimanı’na kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz.

Schengen ülkeleri arasında bulunan Almanya’ya gitmek için Umuma Mahsus (Bordo) pasaportu bulunan vatandaşların Schengen vizesi alması gerekiyor. Vizesiz gidebilmek için Hususi (Yeşil) Pasaport, Hizmet (Gri) Pasaportu ve Diplomatik (Siyah ve Kırmızı) Pasaporta sahip olunması gerekiyor. Eğer bu pasaportlardan herhangi birine sahipseniz, 180 gün içinde 90 günü aşmamak şartı ile vize almadan Almanya’da kalabilirsiniz.