Napoli

İtalya’nın Campania bölgesinde konumlanan ve aynı zamanda bu bölgenin başkenti olan Napoli şehri, Roma ve Milano’dan sonra ülkenin üçüncü büyük kenti olarak biliniyor. 2800 yıllık köklü bir tarihi geçmişe sahip olan kent, eski zamanlarda Napoli Krallığı’nın başkenti olma görevini üstlenmiş. Şehrin; kültür, sanat, müzik ve mimari alanda dünya çapında oldukça büyük bir öneme sahip olduğunu söylemek pek de yanlış olmaz. Roma’nın 250 kilometre güneyinde yer alan Napoli, Avrupa ve Akdeniz’in en büyük limanlarından birine sahip olmasıyla birlikte Sardinya, Korsika, Sicilya gibi bazı adalara giden feribotların da merkezi olarak önemini koruyor.

Tarihi M.Ö 2. yüzyıla kadar uzanan ve ilk yerleşim izlerinin Yunanlılar tarafından gerçekleştirildiği Napoli, ilerleyen yıllarda Roma İmparatorluğu yönetimini himayesi altına girmiş. 1400’lü yıllarda diğer ülkelerle ticaret alanında kuvvetli bir bağ kurmuş ve ekonomik açıdan kalkınmaya başlamış. Dünyaca tanınan ünlü filozof, sanatçı ve yazarların bölgeye yerleşmesiyle birlikte sanat ve kültür bakımından da dünyada parmakla örnek olarak gösterilen bir kent haline gelmiş. Günümüzde hala kültür ve sanat alanında bir merkez olarak görülen Napoli, köklü tarihi ile birlikte UNESCO Dünya Mirasları listesine girmeye hak kazanmış.

Ilıman bir iklimin hâkimiyet sürdüğü Napoli’de yıllık ortalama sıcaklık değeri 7 derece civarında seyrediyor. Kış aylarında kar, yaz aylarında ise yağmurun çok nadir görüldüğü şehirde temmuz ortalama 26-27 derece ile en sıcak geçen ay iken ocak yaklaşık 5 derece ile en soğuk geçen dönem olarak biliniyor. Gezi rotanızda Napoli de yer alıyorsa nisan – ekim ayları arasında gitmeniz sizin için gayet uygun olacaktır. 2016 yılında yapılan araştırmalar, Napoli kentinin ortalama 972 bin nüfusa sahip olduğunu gösteriyor.

Kültür, sanat ve tarih alanında başkent olarak görülen Napoli kentinin, UNESCO tarafından edebiyat şehri olarak seçilmesiyle de ünlendiği söylenebilir. Turistlerin ilk uğrak noktası olan Palazzo Reale, barok mimari tarzıyla ziyaretçilerini karşılıyor. Müzeye dönüştürülmüş bu eski Kraliyet Sarayı, aynı zamanda içerisinde bir kütüphaneyi de barındırıyor. Roma döneminden bu yana korunan antik eserlerin ve ünlü heykellerin sergilendiği Napoli Ulusal Arkeoloji Müzesi, füniküler ile ulaşılabilen ve büyüleyici şehir manzarasına sahip Castel Sant’Elmo kalesini de mutlaka ziyaret edilecekler listesine eklemeniz öneriliyor.

Türkiye’den Napoli’ye direkt uçuş seferleri bulunuyor ve yolculuk ortalama 2 saat 30 dakikalık bir zaman dilimini kapsıyor. Şehir içinde oldukça gelişmiş olan tramvay, metro ve otobüs seferleri ile dilediğiniz yere ulaşabilirsiniz. Ayrıca belli bölgelerdeki dar sokakları bisiklete binerek doyasıya gezebilirsiniz.

İtalya’ya seyahat edecek olan Türkiye vatandaşlarından bordo pasaport sahibi olanların Schengen vizesi alması gerekiyor. Gri, siyah veya yeşil pasaport sahipleri ise vize almadan 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydı ile ülkeye yolculuk yapabilirler.