Eskişehir’e Yakın ve Çevresinde Gezilecek Yerler | 41 Farklı Rota

Eskişehir’e yakın gezilecek yerler listesinde yok yok! Kış tatili, yaz tatili, doğal yerler, tarihi yerler… Aradığın her şeyi burada bulacağından emin olabilirsin. 

*Eskişehir’e Yakın ve Eskişehir Çevresinde Gezilecek Yerler

– Tatil Yerleri

1. Akçakoca

Akçakoca

Burası Neresi? Akçakoca, Karadeniz batısında, Düzce ilinde yer alan bir sayfiye merkezidir. Karadeniz kıyısındaki 35 kilometrelik uzun kumsalıyla meşhur olan Akçakoca, civar şehir ve ilçelerde yaşayan insanlar için yaz aylarının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Özellikle Ankara, İstanbul, Bursa ve Zonguldak gibi şehirlerden yoğun bir insan akınına uğrayan tatil beldesi, Eskişehir’e oldukça yakın bir konumda, 3-3,5 saatlik (282 km) bir mesafede bulunuyor.

Neden Gitmeliyim? Eskişehir’e yakın tatil yerleri denildiğinde akla ilk gelenlerden biri olan Akçakoca, yazın sıcaktan bunalıp, serinlemek isteyen Eskişehirliler için oldukça makul bir seçenek oluyor. Tabi bir Bodrum ya da Antalya gibi olmasa da deniz, kum ve güneş eşliğinde, doğal bir atmosfer içinde, sakin ve huzurlu bir tatil geçirmek isteyenler Akçakoca’yı gönül rahatlığıyla tercih edebilirler.

Kaçırmayın! Akçakoca Turistik anlamda da gezip görülmesi gereken birçok yere ev sahipliği yapıyor. Akçakoca’da gezilmesi gereken yerler arasında dünyanın en güzel iki camisinden biri olarak anılan Merkez Camii, Ceneviz Kalesi, Çuhallı Çarşısı ve Çınar Caddesi başta geliyor.

haritaGoogle haritalarda aç 

2. Karasu

Karasu

Burası Neresi? Karasu, Batı Karadeniz ile Marmara Bölgesi’nin birleştiği noktada, Sakarya’nın kuzeyinde yer alan bir ilçedir. Karadeniz kıyısındaki popüler sayfiye yerlerinden biri olan Karasu, yaz aylarında İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerden yoğun ilgi görüyor. Konum itibariyle kolay ulaşılabilir bir lokasyonda yer alan Karasu, Eskişehir’e de oldukça yakın. Eskişehir ile arasında 235 kilometrelik bir mesafe bulunan ilçeye, ortalama 2,5-3 saatte ulaşılabiliyor.

Neden Gitmeliyim? Karasu, yazın denize girip, güneşlenebileceğiniz, kumsalın ve tertemiz havanın tadını çıkarabileceğiniz şahane bir tatil merkezi. Öyle ki yaz aylarında mevcut nüfusunu ikiye katlayan ilçede, genel yoğunluğu yazlıkçılar oluşturuyor. Muğla, Fethiye, Marmaris ve Çeşme gibi popüler tatil beldelerinin yoğun ve hareketli atmosferinden hoşlanmayanlar için Karasu, sakinliği ve yemyeşil doğası ve meşhur Karasu Plajı’yla mükemmel bir seçenek oluyor.

Kaçırmayın! Turizm açısından birbirinden farklı birçok doğal güzelliğe sahip olan Karasu’da gezilip, görülmesi gereken yerler de bulunuyor. Karasu’da yaz tatilinin keyfini çıkarırken, bir yandan da Maden Deresi, İğneada Langozu, Acarlar Langozu, Poyrazlar Gölü Tabiat Parkı ve Küçükboğaz Gölü gibi birer doğa harikası olan bu yerleri gezebilirsin!

haritaGoogle haritalarda aç 

3. Kerpe

Kerpe

Burası Neresi? Kerpe, Karadeniz kıyısında, Kocaeli’nin Kandıra ilçesinde Kıncıllı Köyü’ne bağlı turistik bir beldedir. Sığ çam ormanları arasında yer alan Kerpe, el değmemiş tabiatı, denizi ve yarım ay şeklindeki koyuyla yaz tatili için Karadeniz kıyısındaki en güzel seçeneklerden biridir. Rüzgar almayan bir koyda yer alan belde, bu özelliği sayesinde Karadeniz’in hırçın dalgalarından etkilenmeyen daha sakin bir denize sahip. İstanbul’a yakın kamp yerleri arasında da ün yapmış olan Kerpe, yaz aylarında Eskişehirliler için nokta atışı bir destinasyon oluyor. Eskişehir ile arasında 234,9 kilometrelik, yani ortalama 2,5-3 saatlik bir mesafe bulunuyor.

Neden Gitmeliyim? Doğal koyları, tabiat harikası kayalıkları, trekking parkurları, yemyeşil ormanları ve kamp alanlarıyla özellikle gençlerin yoğun ilgi gösterdiği Kerpe’yi Eskişehir’e yakın tatil yerleri listene mutlaka eklemelisin! Zira Eskişehir’den uzaklaşıp, denize girmek, güneşlenmek ve taptaze balıkların tadına bakmak istiyorsan, Kerpe’ye mutlaka gitmelisin. Gitmişken Kerpe’nin en ikonik noktası olan Kartal Kayalıkları’nı görmeyi unutma!

Kaçırmayın! Kerpe denizinde dalga sörfü yapılabildiğini biliyor muydun?

haritaGoogle haritalarda aç 

4. Kefken

Kefken

Burası Neresi? Kefken, Kocaeli’nin Kandıra ilçesinde Kerpe’nin hemen yanında yer alan bir diğer turistik beldedir. Kocaeli’nin merkezi ilçesi İzmit’e 55 km, Kandıra’ya ise 20 kilometre uzaklıkta yer alan Kefken ile Eskişehir arasında ise 234,9 km, yani ortalama 2,2-3 saatlik bir mesafe bulunuyor.

Neden Gitmeliyim? Tıpkı Kerpe gibi doğal güzelliği ve deniziyle yaz aylarının vazgeçilmezlerinden ve Türkiye’nin en iyi kamp alanlarından biri olan Kefken özellikle mavi bayraklı halk plajları ve Pembe Kayalıklar adı verilen turistik noktasıyla dikkat çekiyor. Görenleri kendine hayran bırakan Pembe Kayalıklar, doğal kaya oluşumlarıyla, nefes kesici bir manzaraya sahip. Renkleri pembeye çaldığı için Pembe Kayalıklar olarak anılan bu alan doğal sit alanı olarak kabul ediliyor ve çevresinde yapılaşmaya kesinlikle izin verilmiyor.

Kaçırmayın! Denize girip, güneşin keyfini çıkaracağın Kefken’de Pembe Kayalıklar dışında; Yeşil Koy, Midye Koyu, Kefken Limanı, Kapri Plajı, Kumcağız Sahili gibi yerleri de gezebilirsin. Dolayısıyla Eskişehir’e yakın gezilecek yerler listene bu harika beldeyi mutlaka ekle!

haritaGoogle haritalarda aç 

5. Çınarcık

Çınarcık

Burası Neresi? Yalova’nın en güzel ilçeleri arasında başı çeken Çınarcık, Marmara Bölgesi’nde, Bursa, İstanbul ve Kocaeli gibi ilçelere yakınlığıyla kolay ulaşılabilir bir lokasyonda yer alıyor. Yaz aylarında nüfusunu ikiye katlayan ilçe, çevre illerdeki insanların yazlık için tercih ettikleri yerler arasında başta geliyor. Öyle ki ilçede İstanbul ve Bursa’da yaşayan birçok kişiye ait yazlık ev bulunuyor. İstanbul’a yakın yegane tatil yerlerinden biri olan Çınarcık, Eskişehir için de aynı koşulları sağlıyor. Eskişehir ile arasında 231 kilometre bulunan Çınarcık’a, 2-5-3 saatlik bir sürede rahatlıkla ulaşılabiliyor.

Neden Gitmeliyim? Çınarcık’a gitmelisin; çünkü ilçenin hemen her kıyısında denize girip güneşlenebilir, sahilin tadını çıkarabilirsin. Marmara kıyılarındaki en gözde tatil beldelerinden biri olan Çınarcık’ta, Beach Club’ler dışında, sahildeki plajların çoğu halk plajı niteliğinde, ücretsiz olarak hizmet veriyor. Sabah saatlerini tertemiz ve buz gibi suyla karşılamak için Çınarcık’ta dilediğin her yerde denize girebilirsin! Çınarcık, yalnızca denize ile sınırlı kalmıyor.

Zira ilçe içinde birbirinden harika birçok doğal güzellik bulunuyor. Bu yerlerin ünü Yalova’nın bile dışına taştığı için oldukça fazla sayıda turisti yılın hemen her dönemi kendine çekmeyi başarıyor. Çınarcık’ta görmeniz gereken yerler ise şöyle: Baba Burnu, Kalem Burnu, Orman Uçuğu Koyu, Paşa Limanı Burnu, Engere Koyu, Dikilitaş Burnu, Dermaz Burnu, Çaldere Burnu ve Mersin burnu vb.

Kaçırmayın! Çınarcık’ta yemyeşil bir doğanın ortasında piknik, mangal, trekking gibi aktiviteleri gerçekleştirebileceğin mesire alanları gibi yerler de bulunuyor.

haritaGoogle haritalarda aç 

6. Şile

Şile

Burası Neresi? Eskişehir’e yakın tatil yerleri arasında ekleyebileceğin Şile, İstanbul’a bağlı bir ilçe olarak, Marmara Bölgesi’nin kuzeydoğusunda, Batı Karadeniz kıyısında yer alıyor. İstanbul’da denize girebilecek sayılı yerlerden biri olan Şile, yaz aylarında, hafta sonu kaçamakları için harika bir seçenek oluyor. Doğal güzelliği, mis gibi havası, masmavi denizi ve el değmemiş tabiatıyla oldukça popüler bir yer olan Şile, lokasyon açısından da kolay ulaşılabilir bir konumda bulunuyor. Şile ile Eskişehir arasında 319,5 kilometre mesafe yer alıyor. Eskişehir il merkezinden yola çıkan bir araç, ortalama 3,5-4 saatte ulaşılabiliyor.

Neden Gitmeliyim? 10 kilometrelik kumsalıyla, deniz-kum-güneş üçlüsünün keyfini doyasıya yaşayacağın Şile’de gezip görebileceğin de birçok yer bulunuyor. Şile Kalesi, Şile Feneri, Sarıkavak Kalesi, Yeşilvadi, Hanımsuyu Çeşmesi, Lahit Mezar, Heciz Kalesi ve Osmanlı Hamamı gibi tarihi varlıkların yanı sıra Şile’de görmeniz gereken yerlerin başında Saklıgöl, Ağlayan Kaya, On Bir Göller Vadisi, Hacıllı Şelalesi ve Kumbaba Tepesi geliyor.

Kaçırmayın! Şile’ye gitmişken, dünyaca ünlü Şile bezlerinden yapılmış ürünlerden satın alıp, Şile hatırası olarak evine götürebilirsin. Hatta zamanını ayarlarsan Şile Bezi Kültür ve Sanat Festivali’ne de katılma şansı elde edebilirsin. Vakit kaybetmeden Şile’yi Eskişehir’e yakın gezilecek yerler listene ekle!

haritaGoogle haritalarda aç 

7. Ağva

Ağva

Burası Neresi? Latincede ‘iki dere arasına kurulmuş köy’ anlamına gelen Ağva, ismiyle müsemma, Yeşilçay ve Göksu dereleri arasında yer alan şirin bir tatil beldesidir. İstanbul’un kuzeyinde, Şile ilçesi sınırları içerisinde yer alan Ağva, küçük bir yerleşim olmasına karşın özellikle yaz aylarında insan kalabalığıyla dolup taşıyor.

Öyle ki beldenin hali hazırdaki nüfusu, yaz sezonun açılmasıyla birlikte neredeyse ikiye katlanıyor. İstanbul’a yakın olduğu gibi Eskişehir ve Bursa’ya da yakın gezilecek yerlerden biri olan Ağva, özellikle Eskişehirliler için mükemmel bir tatil noktası oluyor. Üstelik Eskişehir ile Ağva arasında yalnızca 3,5 saatlik (319,5 km) bir mesafe bulunuyor.

Neden Gitmeliyim? Ağva’da yaz tatillerini, doğal bir atmosferin içinde, yemyeşil bir tabiatta ve el değmemiş koylarda, denize girip serinleyerek, güneşte dinlenerek geçirebilirsin. Eğlencesi ve hareketi bol bir tatil istiyorsan Ağva’nın gece hayatına da bir göz atabilirsin. Bunun yanı sıra Ağva gezilecek yerler açısından da beklentiyi karşılayabiliyor. Ağva’ya gitmişken, Kilimli Koyu, Göksu Nehri ve Kadırga Koyu gibi görmeden dönmemen gereken birçok yer bulunuyor.

haritaGoogle haritalarda aç 

8. Erdek

Erdek

Burası Neresi? Marmara denizi kıyılarındaki en popüler sayfiye alanlarından biri olan ve Balıkesir sınırları içerisinde bulunan Erdek, Kapıdağ Yarımadası’nda Erdek Körfezi üzerinde yer alıyor. Yaz aylarında İstanbul, Bursa ve Çanakkale gibi şehirlerden yoğun ilgi gören Erdek’in nüfusu okulların kapanmasıyla birlikte katlanıyor. Eskişehir’e de yakın bir mesafede yer alan Erdek’e, Eskişehir il merkezinden yola çıkıldığında, ortalama 3-3,5 saatte kolayca ulaşmak mümkün.

Neden Gitmeliyim? Eskişehir sakinleri için yaz aylarını değerlendirebilecek, güzel bir tatil yeri olan Erdek, yemyeşil ormanları, oksijen deposu havası ve zengin tarihi varlığıyla aynı zamanda mükemmel bir turizm noktasıdır. Avşa ve Marmara Adası gibi noktalara deniz üzerinden ulaşım sağlayan Erdek, fiyat açısından da yüzünü güldürebilir. Zira bu güzel ilçede birkaç günlük tatil için cüzdan dolusu para harcamana gerek yok! Dolayısıyla denize girmek, sakin ve dingin bir yaz tatili geçirmek için Erdek’i tercih ederek ekonomik yönden de kar edebilirsin. Bunun yanı sıra ilçede konaklayabileceğin birçok otel, pansiyon ve apart bulunuyor.

Kaçırma! Erdek’e gitmişken Kyzikos Amfi-tiyatrosu, Bergama Kraliçesi Apoolonis’in adına oğulları tarafından yaptırılan tapınak, Altıköşe kuleler, Bouleuterion, Hadrianus Tapınağı ve Kirazlı Yayla Manastırı’nı görmeni tavsiye ediyorum. Daha fazla yer istersen Erdek gezilecek yerlere bir göz atmanı öneririm.

haritaGoogle haritalarda aç 

9. Ayvalık

Ayvalık

Burası Neresi? Balıkesir’in en batısında Ege Denizi kıyısında yer alan Ayvalık, Türkiye’nin en popüler tatil merkezlerinden biridir. Doğal yapısı, tarihi zenginliği, tabiatı, taş evleri ve orman varlığıyla aynı zamanda önemli bir turizm noktası olan Ayvalık, Balıkesir’in en güzel ilçelerindendir. Bursa ve Çanakkale gibi büyük şehirleri yakın bir konumda yer alan ilçeye Eskişehir’den de kolayca ulaşılabiliyor. Zira Ayvalık ile Eskişehir arasında 423,3 km/4 saatlik bir mesafe bulunuyor.

Neden Gitmeliyim? Eskişehir’e yakın bir tatil yeri arıyorsan Ayvalık’ı hemen listene eklemelisin. Zira bu güzel ilçenin mavi bayraklı plajlarında, denize girip, güneşin ve plajın tadını çıkarabileceğin gibi turistik noktaları gezerek kültürel bir keşfe çıkabilirsin. Üstelik tüm bunları cüzi rakamlarla gerçekleştirebilir, Ege denizinin tadını doyasıya çıkarabilirsin. Takımadalardan oluşan bir ilçe olan Ayvalık’ın en meşhur adası hiç şüphesiz Cunda oluyor.

Cunda Adası’yla birlikte Ayvalık’ta gezilecek daha birçok nokta bulunuyor. Bunların arasında Tarihi Ayvalık Evleri, Ayvalık Çarşısı, Şeytan Sofrası, Sarımsaklı Plajı, Cennet Tepesi, Ortunç Koyu, Saatli Camii ve Ayazma Kilisesi, Ayvalık’taki en popüler yerlerin başında geliyor.

Kaçırmayın! Ayvalık’ın meşhur meyhanelerinde rakı-balık ikilisi eşliğinde keyifli bir akşam geçirmeden dönmemelisin. Ayvalık gece hayatıyla ilgi her şeyi öğrenmek için korkma tıkla!

haritaGoogle haritalarda aç 

– Kış Tatili Yerleri

10. Uludağ Kayak Merkezi

Uludağ Kayak Merkezi

Burası Neresi? Türkiye’nin en büyük kış ve doğa sporları merkezi olan Uludağ Kayak Merkezi, Bursa il sınırları içerisinde, 2.543 metrelik yüksek bir noktada yer alıyor.  Uludağ Kayak Merkezi, Türkiye’de kış tatilinin en popüler merkezlerinden biri olarak; 12’si kamu ve 15’i özel olmak üzere toplam 27 konaklama tesisine ev sahipliği yapıyor. Dolayısıyla merkezde, konaklama adına hiçbir sorun yaşanmıyor. Özellikle İstanbul’un kış aylarında vazgeçilmez rotası olan Uludağ, Eskişehir’e de yakın bir konumda bulunuyor. Eskişehir’e yakın kış tatili yerlerinden biri olan Uludağ’a, ortalama 2,5-3 saatte (197,1 km) ulaşılabiliyor.

Neden Gitmeliyim? Her yıl, binlerce turistin akınına uğrayan Uludağ Kayak Merkezi, snowboard, kayak, bigfoot, buzpateni ve kar motosikleti gibi kış sporlarına elverişliliği, geniş ve yüksek alanı, birbirinden lüks otelleriyle oldukça popüler! Bursa’da gezilecek yerlerin de başında gelen Uludağ’da; eğlence yerleri, alışveriş merkezleri, yeme-içme alanları, kayak malzemeleri satış ve kiralama ofisleri, sağlık ocağı ve kayak hocalarından özel ders gibi her ihtiyaca yönelik alanlar bulunuyor. Bunun yanı sıra Uludağ’da, İsviçre Alpler’inde olduğu gibi Tur Kayağı ve Helikopterli Kayak yapılabiliyor.

Dağ zirvesine çıkarken kullanılan yolların bakımı sürekli ve düzenli olarak yapıldığı için Bursa il merkezinden Uludağ’a tırmanmak sanıldığı kadar zor olmuyor. Bunun yanı sıra Uludağ Kayak Merkezi’ne düzenli olarak otobüs ve minibüs seferleri düzenlenip; Türkiye’nin ilk teleferiği olan Bursa Teleferik ile ulaşılabiliyor.

Kaçırmayın! Uludağ Kayak Merkezi seyahatini planlamadan önce, tatilini her yıl düzenli olarak gerçekleştirilen Winterfest’e denk getirip, birbirinden ünlü şarkıcıların canlı performanslarına şahit olabilirsin. Tüm bunlar yeterliyse Uludağ Kayak Merkezi’ni Eskişehir’e yakın gezilecek yerler listene eklemeyi unutma!

haritaGoogle haritalarda aç 

Konum

webWeb Sitesi

11. Kartalkaya Kayak Merkezi

Kartalkaya Kayak Merkezi

Burası Neresi? Bolu il merkezinin 38 kilometre güneydoğusunda yer alan Kartalkaya Kayak Merkezi, kış turizmi açısından Türkiye’nin en eski ve en güzel merkezlerinden biridir. Devlet tarafından Bolu – Köroğlu Dağı Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi olarak ilan edilen alanda yer alan Kartalkaya Kayak Merkezi, Batı Karadeniz’deki en yüksek zirveyi teşkil ediyor. Birçok şehre yakın olan Kartalkaya ile Eskişehir arasında 209,0 kilometrelik bir mesafe bulunuyor. Yani özel bir araçla, hemen hemen 2,5-3 saatte Kartalkaya’ya ulaşılabiliyor.

Neden Gitmeliyim? Avrupa standartlarında Türkiye’nin en büyük “snowpark”larına ev sahipliği yapan Kartalkaya’da iki ana kayak alanı ve zorluk derecesine göre değişen 25 kayak pisti bulunuyor. Bu pistlerde, zorluk derecesine göre konumlandırılmış, ana rampa-kicker line, bordercross, rail line ve rail-box’lar yer alıyor. Dolayısıyla macera arayan herkes için oldukça uygun bir adres olan Kartalkaya Kayak Merkezi’nde konaklama ihtiyacına uygun olarak birçok otel ve tesis yer alıyor.

Kaçırmayın! Kartalkaya’da snowboard yapmak istersen Resul Dede pistini tercih etmelisin! Kartalkaya’ya dilersen tek başına, dilersen de turlara katılıp gidebilirsin.

haritaGoogle haritalarda aç

KonumKöroğlu Dağları, Bolu Merkez

12. Kartepe Kayak Merkezi

Kartepe Kayak Merkezi

Burası Neresi? Eski adı Kel Tepe olan, Kartepe Kayak Merkezi, Kocaeli il sınırları içerisinde, İzmit’in güneydoğusunda, Maşukiye’ye yakın bir konumda bulunuyor. İstanbul’a yakın olmasıyla, kış turizminin en canlı noktalarından biri olan Kartepe Kayak Merkezi Eskişehir’e de oldukça yakın. Öyle ki Eskişehir il merkezinden yola çıkıldığında, yalnızca 2-2,5 saat (167,4 km) arasında Kartepe’ye ulaşılabiliyor.

Neden Gitmeliyim? Pahalılık açısından Uludağ Kayak Merkezi’ne göre daha uygun olan Kartepe, Eskişehir’e yakın gezilecek yerler listesine eklenmeyi hak ediyor. Zira her mevsim farklı bir güzelliğe bürünen Kartepe, yemyeşil tabiatıyla da görenleri büyülüyor. Tabi kış aylarının zevki bambaşka oluyor.

Kayaktan snowboard ve kızak gibi birçok kış sporlarına elverişli bir kar pistine sahip olan Kartepe, kolay ulaşılabilir lokasyonuyla en çok tercih edilen yerlerden biri oluyor. Eğlenceli bir kar tatili için veyahut da haftasonu kısa bir kaçamak için Kartepe Kayak Merkezi’ni gönül rahatlığıyla tercih edebilirsin.

Kaçırmayın! Kartepe Kayak Merkezi’ne Ocak ve Şubat aylarında gidersen kışın ve karın zevkini çok daha iyi koşullarda çıkarabilirsin. Bu aylarda kayak ve snowboard gibi kış sporları için kar kalındığı çok daha uygun oluyor.

haritaGoogle haritalarda aç

KonumBalaban, 41250 Kartepe/Kocaeli

saat24 saat açık

webWeb Sitesi 

13. Elmadağ Kayak Merkezi

Elmadağ Kayak Merkezi

Burası Neresi? Ankara’nın 17 kilometre güneydoğusunda yer alan Elmadağ Kayak Merkezi, Elmadağ’ın kuzey yamacında konumlanıyor. Adına bakıp aldanılmasın, zira Elmadağ ilçesiyle ilişkilendirilen kayak merkezi esasen bu ilçede yer almayıp; şehir merkezinin güneyinde bulunuyor. Her mevsim farklı bir atmosferle ziyaretçilerini karşılayan Elmadağ, en yoğun dönemini kış sezonunda yaşıyor. Aralık ile birlikte beyazlara bürünen kayak merkezinde, nisan sonuna kadar yoğun bir insan akışı yaşanıyor.

Zira çevre illerde yaşayan birçok kişi hem eğlendirici hem de dinlendirici bir kış tatili için Elmadağ Kayak Merkezi’ni tercih ediyor. Eskişehirliler tarafından da yoğun ilgi gören Elmadağ’a, Eskişehir il merkezinden, özel araçla yola çıkıldığında yalnızca 2,5-3 saate (263 km) kolayca ulaşılabiliyor.

Neden Gitmeliyim? Yaklaşık 400 metre uzunluğunda bir piste sahip olan Elmadağ Kayak Merkezi’nde kış sezonun açılmasıyla birlikte, kayak, snowboard, kar motoru, kızak, tırmanış, teleski turu ve ATV safarisi gibi birçok aktivite gerçekleştirilebiliyor. Lakin kar kalınlığı yeterli oranda değilse, snowboard gibi sporlar için elverişli bir ortam oluşamıyor. Bundan dolayı gitmeden evvel kayak merkezini arayıp bilgi almak gerekebiliyor.

Eskişehir’e yakın gezilecek yerlerden biri olan Elmadağ Kayak Merkezi’nde kış sezonu 3-4 ay boyunca devam ediyor. Yalnızca kışın değiş; yaz ve bahar aylarında da sıklıkla ziyaret edilen Elmadağ’da, kamp, trekking, dağ tırmanışı, piknik, mangal, fotoğrafçılık, dağ bisikleti gibi aklınıza gelebilecek birçok doğa sporu ve aktivitesi gerçekleştirilebiliyor.

Kaçırmayın! Elmadağ Kayak Merkezi’nin şüphesiz en harika özelliği, diğer birçok kayak merkezine göre daha uygun fiyatlarla hizmet vermesi! Fiyat detayları aşağıda:

giriş ücretiTeleski (T-bar) kullanım ücretleri: *5 biniş 19 TL *10 biniş 29 TL *15 biniş 39 TL *20 biniş 49 TL *25 biniş 59 TL

Kızak kiralama ücretleri: Saatlik 10–15 TL arası – Günlük 20 – 25 TL arası

Kayak kiralama ücretleri: 20 TL’den başlıyor – Snowboard kiralama ücretleri: 30 TL’den başlıyor

haritaGoogle haritalarda aç

KonumYakupabdal, Elmadağ Kayak Merkezi, 06705 Çankaya/Ankara

saat10.00-17.00

telefon0551 022 12 27

webWeb Sitesi

14. Yıldıztepe Kayak Merkezi

Yıldıztepe Kayak Merkezi

Burası Neresi? Yukarıda bahsettiğim diğer kayak merkezlerine göre Eskişehir’e daha uzak bir konumda olan Yıldıztepe Kayak Merkezi ile Eskişehir arasında 445 kilometre/4,5-5 saatlik bir mesafe bulunuyor. Dolayısıyla Yıldıztepe’yi tercih edecek olanlar, isterlerse konaklama süresini uzatabilir. Yıldıztepe Kayak Merkezi, Çankırı ile Kastamonu yolu üzerinde, Ilgaz Dağları’nın eteklerinde konumlanıyor.

Neden Gitmeliyim? Her yıl Aralık ayında kış sezonunu açan Yıldıztepe Kayak Merkezi’nde, kızak, kayak ve snowboard gibi sportif aktivitelerin gerçekleştirildiği 4700 ve 2000 metrelik, iki ayrı pis bulunuyor. Zorluk derecesi değişiklik gösteren bu pistlerde çocuklar, aileler ve gençler karın ve eğlencenin tadını çıkarıyor. Bunun yanı sıra kayak merkezinde 1200 kişi kapasiteli, 1600 metre uzunluğunda bir telesiyej hattı ve 900 metre uzunluğunda, iki kişilik teleski hattı bulunuyor. Ayrıca söz konusu merkezde, Ilgaz Dağları’nın muhteşem manzarasına hakim, 1881 rakımlı Yıldızkule adı verilen bir seyir kulesi yer alıyor.

Kaçırmayın! Yıldıztepe Kayak Merkezi’nde konaklamak için Yıldıztepe Otel ve Ilgaz Otel olmak üzere iki ayrı otel bulunuyor. Ayrıca otellerden bağımsız olarak bir kafeterya da misafirleri için hazırda bekliyor. Yıldıztepe Kayak Merkezi’ne yalnızca kışın değil, bahar ve yaz aylarında da gidebilir, doğanın içinde harika bir hafta sonu geçirebilirsin.

haritaGoogle haritalarda aç 

KonumKıssenir, 18400 Saraycık/Ilgaz/Çankırı

saat09.00-21.00

telefon0507 587 70 78

webWeb Sitesi

– Turistik Yerler

15. Kapadokya

Kapadokya

Burası Neresi? İsim olarak ‘Güzel atlar ülkesi’ anlamına gelen Kapadokya’nın ana merkezi Nevşehir olup; Aksaray, Niğde, Kayseri ve Kırşehir illerinin ortasında yer alıyor. Kapadokya Peribacaları, 60 milyon yıl kadar önce Güllüdağ, Hasandağı ve Erciyes dağının püskürttüğü lav ve küllerin oluşturduğu yumuşak tabakaların milyonlarca yıl rüzgar ve yağmur tarafından aşındırılmasıyla ortaya çıkmış doğal yapılar olarak muhteşem bir manzara oluşturuyorlar.

Kökleri Paleolitik Çağ’a kadar uzanan Kapadokya’nın Hititlerden Romalılara birçok medeniyete ev sahipliği yaptığı ve insanların peri bacaları, mağaralar ve yeraltı şehirlerinde yaşadığı biliniyor. Yeraltı şehirlerinde kiliselere de rastlamak mümkün. Sözün kısası, hem tarihi hem de doğal yönden Türkiye’nin en güzel yerlerinden biri olan Kapadokya ile Eskişehir arasında 464 kilometrelik bir mesafe bulunuyor. Dolayısıyla Eskişehir’e yakın gezilecek yerler listesine mutlaka eklenmesi gereken Kapadokya’ya, şehir merkezinden yola çıkıldığında, ortalama 4,5-5 saate ulaşılabiliyor.

Neden Gitmeliyim? Japonya’dan, Avustralya’ya, Tayland’dan, Norveç’e kadar dünyanın dört bir yanından turist akınına uğrayan Kapadokya’yı Türkiye’de yaşayan biri olarak kesinlikle görmen gerekiyor. Zira peribacalarının üzerinden yükselen balonların oluşturduğu manzarayı izlemeli ve bu anı mutlaka bir fotoğrafla ölümsüzleştirmelisin. Doğa sporları gibi aktiviteler ve festivaller gibi bir yığın etkinliğin gerçekleştirildiği Kapadokya aynı zamanda gezip görülmesi gereken birçok yere ev sahipliği yapıyor.

Kapadokya’da görmen gereken yerlerin başında ise genel hatlarıyla; Uçhisar, Ürgüp, Avanos, Ortahisar, Göreme, Çavuşin ve Mustafapaşa geliyor. Bunun yanı sıra Devrent Vadisi, Zelve Açık Hava Müzesi, Taş Köprü, Tahta Köprü, Saç Müzesi Vaftizci Yahya Kilisesi, Seyyah Han, Kızılçukur Vadisi gibi daha birçok yer, ziyaret etmen için seni bekliyor.

Kaçırmayın! Kapadokya’nın meşhur şarabının ve yöresel yemeklerinin tadına bakmadan dönme!

Bunları Biliyor muydun? New York Times tarafından yapılan bir çalışma sonucu, ‘Dünyanın 25 Harikası’ listesinde 5.sırada gösterilen Kapadokya aynı zamanda 1985 yılından beri, UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde yer alıyor.

haritaGoogle haritalarda aç

16. Beypazarı

Beypazarı

Burası Neresi? Eskişehir gezilecek yerler listesinde başı çeken Odunpazarı ilçesi gibi tarihi evleriyle meşhur olan Beypazarı, Ankara’ya bağlı turistik bir ilçedir. Ankara şehir merkezinin 98 kilometre batısında yer alan Beypazarı ile Eskişehir arasında ise 258 kilometre/2,5 saatlik bir mesafe bulunuyor. Dolayısıyla Beypazarı, tarihi evleri ve mistik manzarasıyla, Eskişehir yakınlarında gezilecek yerler denildiğinde akla ilk gelenlerden biri oluyor.

Neden Gitmeliyim? Genellikle iki ya da üç katlı, zemin katları taş, üst katları ahşaptan yapılma tarihi konaklarıyla meşhur olan Beypazarı’nda, turizm açısından bu evler oldukça önemli bir potansiyel teşkil ediyor. Beypazarı kültürünün ve geleneğinin birer yansıması olan bu konakların bir kısmı pansiyon ve restoran olarak hizmet verirken, bir kısmında yörenin el işçiliği ile ortaya çıkan gümüşçüler ve yöresel gıda ürünlerinin satıldığı mağazalar bulunuyor.

Kaçırmayın! Beypazarı’nda görebileceğiniz yerler yalnızca tarihi konaklarla sınırlı kalmayıp; ilçede her biri ayrı güzellikte doğal turizm noktaları bulunuyor. Beypazarı’na gitmişken görmen gereken yerlerin başında ise ‘Hıdırlık Tepesi, Boğazkesen Kümbeti, Suluhan Camii, Yaşayan Müze, İnözü Vadisi ve Kent Tarihi Müzesi’ geliyor.

haritaGoogle haritalarda aç 

17. Haymana, Gavurkale Harabeleri

Haymana, Gavurkale Harabeleri

Burası Neresi? Ankara’da kaplıcalarıyla ünlü ilçelerden biri olan Haymana, tarihi oldukça eskilere dayanan, köklü bir yerleşimdir. Ankara’nın 64,4 km güneyinde yer alan Haymana ile il merkezi arasında 53 dakikalık bir mesafe bulunmaktadır. Haymana’nın Eskişehir’e uzaklığı 204 kilometre olup; ilçede bulunan Gavurkale Anıtı’na, özel araç ile ortalama 2-2,5 saatte ulaşılabilmektedir.

Neden Gitmeliyim? Haymana’yı özel kılan unsurların başında tarihi bir yapı olan Gavurkale geliyor. Gavurkale Harabeleri olarak da geçen bu yapının ortaya çıkışı paleolitik çağlara dayanıyor. Hitit döneminden kalma etkileyici ve ilginç bir yapı olan Gavurkale Harabeleri, Ankara yakınında görülmesi gereken yerlerin başında geliyor.

 Kaçırmayın! Gitmişken, kaplıcaları ve sıcak yeraltı sularıyla tanınan Haymana’nın meşhur kükürtlü termal suyuna girebilir; özellikle kış aylarında bu sıcacık kaplıcalarda şifa bulabilirsin. Tabi yalnızca eklem ağrılarına! O zaman hiç vakit kaybetmeden Eskişehir civarında gezilecek yerler listene Gavurkale Harabeleri’ni ekle!

haritaGoogle haritalarda aç 

KonumDereköy, 06860 Haymana/Ankara

18. Abant Gölü

Abant Gölü

Burası Neresi? Bolu şehir merkezinin 34 kilometre güneybatısında yer alan Abant Gölü, Türkiye’nin en fazla turist çeken yerlerinden biridir. Zira Abant, her mevsim farklı bir manzaraya bürünen görüntüsüyle, giden herkesi kendine bırakmaktadır. Özellikle İstanbul’a yakın olduğu için metropol insanını kendine çeken Abant Gölü’ne yolculuk oldukça kolaydır. Eskişehir’e 188 kilometre uzaklıkta yer alan Abant Gölü’ne, özel araçla yapılan bir yolculukla sadece 2,5-3 saate ulaşım sağlanabilmektedir.

Neden Gitmeliyim? Çevresindeki 1196 hektarlık alanla birlikte tabiat parkı olarak işletilen Abant Gölü, yemyeşil doğası, tertemiz havası ve el değmemiş tabiatıyla büyüleyici bir manzaraya ev sahipliği yapıyor. Ayrıca Abant’ta spor, dinlenme, avcılık, eğlence, kamp ve piknik için özel alanlar, oteller, restoranlar ve kafeler de bulunuyor. Eskişehir’e yakın doğal yerlerden biri olan Abant Gölü’nü doğa içinde, şehirden uzak dinlendirici bir hafta sonu için kesinlikle tercih etmelisin!

Kaçırmayın! Abant ve çevresinde birbirinden harika gezilecek yerler bulunuyor. Bu yerleri keşfetmeden dönmemeni tavsiye ederim. Türkiye’nin en güzel göllerinden biri olan abant Gölü’nü ve çevresini keşfetmek için oksijen dolu bir doğa yürüyüşüne çıkabilirsin.

haritaGoogle haritalarda aç 

19. Mudurnu

Mudurnu

Burası Neresi? Bolu’nun 52 kilometre uzağında bulunan şirin mi şirin bir ilçe olan Mudurnu, ilginç mimarileşmesiyle dikkat çekiyor. Eski Türk evleriyle meşhur olan ilçe, aynı zamanda, kolay ulaşılabilir bir lokasyonda yer alıyor. Eskişehir’e yakın yerlerden biri olan Mudurnu ile Eskişehir’in merkezi arasında 166 kilometrelik bir mesafe bulunuyor. Özel araçla yola çıkıldığında, ortalama 2-2,5 saatte Mudurnu’ya ulaşılabiliyor.

Neden Gitmeliyim? Mudurnu, içerisinde bulunan 165 ev, 8 cami, çeşme ve hamam olmak üzere toplam 173 mimari değeri yüksek yapısıyla, ”Kentsel Sit Alanı” olarak turistlerin ziyaretine açık bir şekilde hizmet veriyor. Türk sivil mimarisinin en güzel örneklerine ev sahipliği yapan ilçede, en beğenilen yapılar Armutçular Konağı ve Keyvanlar Konağı oluyor.

Konakların bir kısmında Mudurnu ve Bolu yöresine ait geleneksel ürünler tanıtılıp, satılıyor. Bunun yanı sıra konaklardan bazıları konaklama ihtiyacını karşılamak için pansiyon olarak kullanılıyor. Bununla da bitmiyor; zira Mudurnu, Abant Gölü, Karamurat Gölü, Şeyh-ül Ümran Tepesi, Sülüklü Göl Sarot Kaplıcası ve Taşkesti-Ilıca Köyü gibi gezilecek harika yerlere ev sahipliği yapıyor.

Kaçırmayın! 2014’ten itibaren UNESCO Dünya Mirasları listesinde yer alan ilçe, Mudurnu Saray Helvaları’nın üretim merkezi olarak, ünlü pişmaniyesiyle biliniyor. Bu leziz pişmaniyelerin tadına bakmadan dönmek delilik olur!

haritaGoogle haritalarda aç

20. Göynük

Göynük

Burası Neresi? Göynük, Bolu’da yer alan ve Mudurnu gibi tarihi Türk evleriyle meşhur olan bir ilçedir. Göynük, 20.yüzyıldan kalma iki üç katlı ahşap ve taş evlerden oluşan görüntüsüyle Osmanlı kent mimarisinin en güzel örneklerini ev sahipliği yapıyor. Bu özelliği dolayısıyla bir yığın turistin ziyaret ettiği ilçe Eskişehir’e de oldukça yakın bir konumda yer alıyor. Eskişehir ile Göynük arasında 113 kilometre/2 saat bir mesafe bulunuyor. Ne kadar yakın olduğunu öğrendiğimize göre Göynük’ü, Eskişehir’e yakın yerler listesine ekleyebiliriz!

Neden Gitmeliyim? Göynük’te 137’si tarihi konut, 21’si camiden oluşan ve içinde türbe, çeşme, hamam, kule ve hazire de bulunan toplam 158 Türk sivil mimari yapısına ev sahipliği yapıyor. Ve bunun sonucunda tıpkı Odunpazarı’nda olduğu gibi harika bir manzara ortaya çıkıyor. Gazi Süleyman Paşa tarafından inşa ettirilen tarihi cami, hamam ve konak gibi 14.yüzyıl mimari örneklerini de içinde barındıran ilçe, ‘Kentsel Sit Alanı’ olarak devlet tarafından korunuyor.

Tarihi konaklarının yanı sıra Göynük’te ‘Çubuk Yaylası, Çubuk Gölü, Zafer Kulesi, Gazi Süleyman Paşa Camii, Akşemseddin Hazretleri Türbesi, Tabak Dede ve Ömer Sıkkın Türbeleri’ gibi gezip görülmesi gereken yerler de bulunuyor.

Kaçırmayın! Göynük’te uğut marmelatları, şeker fasulyesi, tahta oymacılık eserleri ve tokalı örtüleri oldukça meşhur!

haritaGoogle haritalarda aç 

21. Güdül, İnönü Mağaraları

İnönü Mağaraları

Burası Neresi? İnönü Mağaraları, Ankara’nın, Beypazarı ve Kızılcahamam gibi ilçelerine yakın bir konumda bulunan Güdül ilçesinde yer alıyor. İl merkezinin 92,1 kilometre kuzeybatısında yer alan Güdül’ün, Ankara’nın tarihi yerleri açısından bakıldığında köklü bir ilçe olduğu çok net anlaşılıyor. Öyle ki ilçenin bir yerleşim yeri olarak kuruluşu, tarih öncesi devirlere, Hitit Uygarlığı’na kadar dayanıyor.

Güdül, turistik bir gezi bağlamında Eskişehir çevresindeki yerler arasına eklenebilecek bir yer olan İnönü Mağaraları’yla biliniyor. Eskişehir’den yola çıkıldığında, ortalama 2,5-3 saate (246 km) İnönü Mağaraları mevkiine ulaşılabiliyor.

Neden Gitmeliyim? İnönü Mağaraları’yla tanınan Güdül, yılın belirli dönemlerinde, ülkenin dört bir tarafından bu tarihi mağaraları ziyaret etmek için gelen insanlarla dolup taşıyor. Kirmir Çayı boyunca kayalara oyulmuş bu mağaraların Tunç Çağı’nda Anadolu yarımadasında devlet kuran Hititlere ait olduğu biliniyor.

Mağara duvarlarında haç işaretlerine rastlanıldığı için Roma ve Bizanslıların da bir dönem bu mağaralarda yaşadığı anlaşılıyor. Tarihi İnönü Mağaraları’nın dışında Güdül’de, Kirmir Çayı Vadisi, Kasım Baba Türbesi, Samutbali Türbesi, Roma Tümülüsü ve Şehit Tolga Akpınar Parkı gibi gezilecek birçok nokta bulunuyor.

Kaçırmayın! İnönü Mağaraları’nı gezdikten sonra Güdül’ün meşhur leblebisinin tadına bakmayı unutma!

haritaGoogle haritalarda aç 

22. Mudanya

Mudanya

Burası Neresi? Mudanya, Bursa’nın masmavi Marmara denizine açıldığı kapılardan biridir. Batıda Karacabey, doğuda Gemlik, güneyde ise Osmangazi ve Nilüfer ilçeleriyle çevrelenmiş olan Mudanya, tarihi ve kültürel varlığının yanı sıra doğal güzellikleriyle de cazip bir turizm merkezidir. Mudanya’nın en dikkat çeken yeri ise şüphesiz Eski Girit Mahallesi’dir.

Mübadele döneminden önce Rumların yaşam alanı olan bu mahalle Osmanlı ve Bizans’ın kent mimarisini en iyi şekilde yansıtan yerlerden biridir. Rengarenk evleri, hafifi esintili sahili ve kordon boyunca dizilmiş balıkçılarıyla Mudanya, haftasonu kaçamağı veya günübirlik bir seyahat için oldukça makul bir seçenek olacaktır. Üstelik Mudanya’ya, Eskişehir’den yola çıkıldığında, yalnızca 2 saate (183 km) ulaşılabiliyor.

Neden Gitmeliyim? Öncelikle Mudanya’da görülmesi gereken birçok yer bulunuyor. Bunların başında yukarıda da bahsettiğimiz Eski Girit Mahallesi’nin yanı sıra; Mütareke Evi ve Müzesi, Kumyaka, Kumla, Altıntaş, Dereköy Kilisesi, Tahir Paşa Konağı ve Tirilye geliyor. Bir tık aşağıda, Tirilye hakkında uzun uzadıya bahsedildiği için burada bilgi vermiyor ve anlatmaya devam ediyorum.

Turizm açısından her geçen yıl daha da popülerleşen Mudanya, en yoğun dönemlerini yaz sezonunda yaşıyor. Zira Bursa’nın merkez ilçelerinde veya çevre illerde yaşayan hemen her ailenin, Mudanya’da bir yazlığının olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.

Kaçırmayın! Yukarıda da söylediğim gibi yaz aylarında oldukça kalabalık olan Mudanya’ya, daha sakin ve sessiz bir dönemde gitmek istiyorsan, Nisan-Mayıs veya Eylül aylarını tercih edebilirsin. Gitmişken İskele Meydanı’nda bulunan lokantalarda kokoreç ve midye yemeyi unutma! Zira yalnız kokoreç ve midye için bile onlarca insan Mudanya’yı tercih ediyor.

haritaGoogle haritalarda aç 

23. Tirilye

Tirilye

Burası Neresi? Mudanya ilçesine bağlı şirin mi şirin bir belde olan Tirilye, Bursa’nın en çok ziyaret edilen yerlerinden biridir. Mudanya’nın 11 kilometre batısında, Marmara denizi kıyısında yer alan Tirilye’nin resmi adı Zeytinbağı’dır. Tarihi evleri Arnavut kaldırımlı sokakları ve kültürel miraslarıyla oldukça popüler bir gezi noktası olan Tirilye, birçok yere olduğu gibi Eskişehir’e de epey yakın bir mesafede yer alıyor. Öyle ki Eskişehir’den yola çıkıldığında, tabi özel araçla, Mudanya üzerinden 2-2,5 saate (195 km) Tirilye’ye kolayca ulaşım sağlanabiliyor.

Neden Gitmeliyim? Köklü bir geçmişi bulunan Trilye’nin sokaklarında, tarihi doku fazlasıyla hissediliyor. Rum ve Osmanlı mimarisinin muhteşem bir karışımı olan 150 – 200 yıllık geleneksel, ahşap ve taş evlerin çevrelediği sokaklara, masmavi deniz boyunca uzanan güzel bir sahil eşlik ediyor. Yaz sezonu boyunca, özellikle hafta sonları tıklım tıklım dolup taşan Trilye’de gezilecek yerler listesi de oldukça geniş! Tirilye’de Taş Mektep’ten Perili Ev’e, Dündar Evi’nden Kemerli Kilise’ye, Tabut Ev’den, Eski Postane binasına kadar birçok turistik yer bulunuyor.

Kaçırmayın! Tirilye’de güzel bir gezinti yaptıktan sonra, akşam saatlerinde, sahildeki restoranlardan birinde, rakı-balık keyfi yapmayı unutmayın!

haritaGoogle haritalarda aç

24. Hattuşaş

Hattuşaş

Burası Neresi? İç Anadolu Bölgesi’nde Çorum’a bağlı Boğazkale ilçesinde yer alan Hattuşaş, Türkiye’nin en önemli tarihi miraslarından birine ev sahipliği yapıyor. Anadolu’nun ilk başkentlerinden biri olarak Hitit İmparatorluğu’nun yaşadığı Hattuşaş, Aşağı Kent, Yukarı Kent, Büyük Kale (Kral Kalesi) ve Yazılıkaya’dan oluşan büyük bir kazı alanından oluşuyor.

Yapılan kazı çalışmaları sonucu Hattuşaş’ın, zaman içerisinde; Hatti, Asur, Hitit, Frig, Galat, Roma ve Bizans medeniyetlerinin duraklarından biri olduğu anlaşılıyor. Eskişehir ile arasında 442 kilometrelik bir mesafe yer alıyor. Özel aracınızı kullanarak veya araç kiralayarak, karayolu üzerinden ortalama 4,5 saatlik bir yolculuk sonrası Hattuşaş’a ulaşabilirsiniz.

Neden Gitmeliyim? Arkeolojik zenginliği nedeniyle UNESCO tarafından Dünya Mirasları listesine dahil eden Hattuşaş, başlı başına Türkiye’de görülmesi gereken yerlerden biri oluyor. Öyle ki Hattuşaş, her yıl, yerli ve yabancı binlerce turist tarafından ziyaret ediliyor. Hattuşaş’ta şimdiye kadar keşfedilmiş kalıntılar arasında tapınaklar ve kutsal alanlar, Kral Kapısı, Aslanlı Kapı, Sfenksli Kapı ve çivi yazısı ile yazılmış büyük bir Hitit arşivi gibi eserlerle donatılmış surlar yer alıyor.

Kaçırmayın! Türkiye’de görülmesi gereken UNESCO miraslarından biri olan Hattuşaş’a arkeolojiye ve tarihe ilgisi olan herkesin, ömründe bir kez de olsa mutlaka gitmesi gerekiyor!

haritaGoogle haritalarda aç

25. Safranbolu

Safranbolu

Burası Neresi? Batı Karadeniz’in Karabük şehrine bağlı bir ilçe olan Safranbolu, il merkezinin ise 8 kilometre kuzeyinde yer alıyor. Safranbolu, Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerini yansıtan tarihi konaklarıyla ünlü bir yer olarak Türkiye’nin simgeleri arasında gösteriliyor. Göynük, Taraklı, Beypazarı, Osmaneli ve Odunpazarı evleri gibi turistik öneme sahip ilçelerden en bilineni olan Safranbolu, kolay ulaşılabilir konumu sayesinde binlerce turisti kendine çekmeyi başarıyor. Safranbolu ile Eskişehir arasında ise 432 kilometre/4,5 saat mesafe bulunuyor.

Neden Gitmeliyim? Osmanlı kent mimarisinin başarılı bir şekilde yansıtan ve bu yapısını geçen yıllara rağmen korumayı başaran Safranbolu ve ünlü konakları, UNESCO Dünya Mirasları listesinde yer alıyor. Adını, bölgede yetişen ve nadir bulunan bir bitki olan safrandan alan ilçe, aynı zamanda UNESCO listesinde yer aldığı için “Dünya Kenti” unvanıyla da anılıyor. Safranbolu’nun tarihi yerler açısından oldukça zengin bir yer olduğu her şekilde kolayca anlaşılıyor.

Öyle ki Safranbolu, aralarında 25 cami, 1 özel müze, 5 türbe, 5 hamam, 8 tarihi çeşme, 3 han, 1 güneş saati ve 1 tarihi saat kulesi ile höyükler, tarihi köprüler ve kaya mezarlarının bulunduğu, tescil edilmiş 1.008 adet tarihi esere ev sahipliği yapıyor. Tarihi konakların bir kısmı lokanta ve pansiyon olarak kullanılırken, bir kısmında da Safranbolu’nun yöresel el sanatları ürünlerinin satıldığı mağazalar yer alıyor.

Kaçırmayın! Büyük bir tepenin ortasına kurulan Safranbolu’da gezilecek yerler arasında tarihi ev ve konakların dışında; Eski Çarşı, Tokatlı Kanyonu, Cinci Hanı ve Hamamı, Bulak Mencilis Mağarası, Kristal Teras, İncekaya Su Kemeri, Kent Tarihi Müzesi gibi birçok nokta mevcut! Safranbolu’ya gitmişken ilçeye ait yöresel lezzetlerin tadına bakmayı unutma!

haritaGoogle haritalarda aç

26. Amasra

Amasra

Burası Neresi? Batı Karadeniz’de Bartın’a bağlı güzel bir ilçe olan Amasra, denizi, doğası ve kültürel zenginliğiyle turizm açısından oldukça renkli bir cazibe merkezidir. Aynı zamanda Karadeniz kıyılarındaki en güzel tatil beldelerinden biri olan Amasra ile Eskişehir arasında 487,7 km/5-5,5 saat mesafe bulunuyor.

Neden Gitmeliyim? Fatih Sultan Mehmet tarafından ‘Dünyanın göz bebeği’ olarak anılan Amasra, gerçekten de muhteşem bir güzelliğe sahip! Doğası, tabiatı, şirinliği ve tarihi varlığıyla Amasra, deniz kenarında, küçük bir belde olarak gezilecek birçok noktaya ev sahipliği yapıyor.

Amasra’da gezilecek yerler arasında Tarihi Çekiciler Çarşısı, Ağlayan Ağaç ve UNESCO Dünya Mirasları listesinde yer alan Amasra Kalesi başta geliyor. Civar kentlerde yaşayan insanlar Amasra’yı yaz aylarında tatil yapmak için tercih ederken, turistik yerlerini görmekten de geri kalmıyor. Beldenin en güzel dönemleri bahar ve yaz aylarında yaşanıyor.

Kaçırmayın! Oralara kadar gitmişken, Amasra mutfağında tatman gereken birçok yöresel lezzet bulunuyor!

haritaGoogle haritalarda aç 

– Doğal Yerler

27. Sapanca

sapanca

Burası Neresi? Sakarya’ya bağlı bir ilçe olan Sapanca, şehrin batısında, Kocaeli ile Adapazarı sınırında yer alıyor. Sapanca, benzersiz doğası, yemyeşil tabiatı ve tabi ki Sapanca Gölü’yle Sakarya’da kesinlikle görülmesi gereken yerlerin başında geliyor.

İstanbul ve Ankara gibi birçok şehre yakın bir konumda yer alan Sapanca Gölü, hasta sonu kaçamakları ve günübirlik geziler için harika bir destinasyon oluyor. Ayrıca göl çevresinde kahvaltı mekanları, restoranlar, pansiyon ve oteller yer alıyor. Eskişehir ile arasında 179 kilometre mesafe bulunan Sapanca Gölü’ne ortalama 2-2,5 saatte ulaşılıyor.

Neden Gitmeliyim? Sapanca Gölü, sakin ve dinlendirici bir hafta sonu için en güzel seçeneklerden biri oluyor. Göl kenarında eşsiz bir gezinti için Eskişehir’e yakın gezilecek yerler arasına Sapanca’yı mutlaka eklemelisin.

Göl çevresinde tur atmak için ATV veya bisiklet kiralayabilir ya da sandal kiralayarak Sapanca Gölü üzerinde harika bir tur atabilirsin! Ayrıca Sapanca Gölü çevresinde yer alan ‘Sapanca Gölü, Rüstempaşa Camii, Vecihi Kapısı ve Kırkpınar’ gibi turistik noktaları da ziyaret edebilirsin.

Kaçırmayın! Sapanca’ya sabah erken saatlerde gidip Natürköy’de kahvaltı etmeni şiddetle tavsiye ediyorum. Zira buradaki köy kahvaltısına istinasız herkesin bayıldığına eminim!

haritaGoogle haritalarda aç 

28. Maşukiye

Maşukiye

Burası Neresi? Kocaeli’nin Kartepe ilçesinde bulunan Maşukiye, Soğuksu ve Çınarlı mahallelerinden oluşan küçük bir yerleşimdir. Marmara Bölgesi’ndeki en ünlü mesire alanları arasında gösterilen Maşukiye, yemyeşil bir doğaya, gürül gürül akan sulara ve el değmemiş bir tabiata ev sahipliği yapıyor.

Kuzeyinde Sapanca Gölü, doğusunda Kocaeli, güneyinde ise Samanlı Dağları ve Kartepe bulunan Maşukiye, her mevsim ziyaret edilebiliyor. Lakin bu popüler gezi noktasının en güzel dönemleri İlkbahar ve Yaz aylarında yaşanıyor. Eskişehir çevresinde gezilecek yerler arasına eklenmesi gereken Maşukiye’ye, Eskişehir’den 2-2,5 saate (210 km) ulaşılabiliyor.

Neden Gitmeliyim? Yeşilin her tonuna sahip bir doğaya sahip olan Maşukiye, İstanbul gibi büyük şehirlerin kaçış noktaları arasında yer alıyor. Özellikle hafta sonları insan kalabalığıyla dolup taşan Maşukiye’de doğa yürüyüşünden, ATV turlarına, piknikten mangala kadar yapılacak birçok aktivite bulunuyor.

Bu aktiviteler veya etkinlikler arasında en popüler olanı ise şüphesiz köy kahvaltısı… Maşukiye’de yer alan restoranlardan herhangi birinde, oksijen dolu mis gibi açık havada köy kahvaltısı yapmak gibisi yok! Dilersen öğlen veya akşam saatlerinde alabalık ızgarayı da tercih edebilirsin.

Kaçırmayın! Maşukiye’de vakit geçirdikten sonra Kartepe, Aygır Deresi ve Kuzu Yaylası gibi yerleri de mutlaka gezmelisin. Ayrıca yukarıda bahsettiğim Sapanca gölü ile Maşukiye arasın yalnızca 20 dakikalık bir mesafe bulunuyor. Artık ne yapman gerektiğini biliyorsun!

haritaGoogle haritalarda aç 

29. Kızılcahamam

Kızılcahamam

Burası Neresi? Kaplıcalarıyla meşhur bir ilçe olan Kızılcahamam, İstanbul-Ankara E5 karayolu üzerinde, Ankara şehir merkezinin kuzeyinde yer alıyor. İç Anadolu’dan Karadeniz’e geçiş noktasında, ormanlık ve dağlık bir alana üzerinde konumlanan Kızılcahamam’ın ekonomisi büyük oranda kaplıca turizmine dayanıyor. Zira doğal yeraltı sularında şifa bulmak isteyen herkes bu ilçeye akın ediyor. Kızılcahamam ile Eskişehir arasında ise 289 kilometre mesafe bulunuyor. Bu mesafe yaklaşık 3 saatte rahatlıkla aşılabiliyor.

Neden Gitmeliyim? Kızılcahamam kaplıcalarıyla romatizmal hastalıklar ve eklem ağrıları gibi rahatsızlıklara şifa bulunabiliyor! Kaplıcaları, maden suları, içmeleri, otelleri, tarihi zenginliği ve festivalleriyle ünlü olan Kızılcahamam’da ayrıca Soğuksu Milli Parkı adı verilen büyük bir tabiat parkı bulunuyor. Harika bir tabiata sahip olan bu parkta, doğa yürüyüşleri, kamp, fotoğrafçılık, piknik ve mangal gibi birçok aktivite gerçekleştirilebiliyor.

Kaçırmayın! Kızılcahamam pazarlarında, civar köylerden getirilen, tamamıyla organik ve doğal olan yöresel ürünlerden satın almak isteyebilirsin!

haritaGoogle haritalarda aç 

30. Sülüklü Göl Tabiat Parkı

Sülüklü Göl Tabiat Parkı

Burası Neresi? Bolu’nun Mudurnu ilçesinde, Tavşansuyu Köyü içinde yer alan Sülüklü Göl Tabiat Parkı, 809 hektarlık geniş bir alana yayılıyor. Parkın içindeki yemyeşil tabiatın ortasında bir de göl yer alıyor. Geçmişte içerisinde çok sayıda sülük barındıran göl, bundan dolayı Sülüklü Göl olarak anılıyor. Tabi, endişeye lüzum yok; zira günümüzde gölün içinde sülükten eser yok diyebilirim. 300 yıl önce meydana gelen bir depremin heyelan yaratmasıyla oluşan Sülüklü Göl ve çevresindeki yeşil alan devlet tarafından korunuyor.

Bu sayede bu doğa harikasının zarar görmesi engelleniyor. Bana göre Eskişehir’e yakın yerler listesine eklenmeye hak eden Sülüklü Göl Tabiat Parkı, hafta sonu aktivitesi için oldukça mükemmel bir rota! Üstelik Sülüklü Göl ile Eskişehir arasında yalnızca 235 kilometrelik bir mesafe bulunuyor. Özel araçla yola çıkılması halinde Sülüklü Göl’e 2,5-3 saatte ulaşılabiliyor.

Neden Gitmeliyim? Doğasına ve havasına bayılacağınıza emin olduğum Sülüklü Göl Tabiat Parkı, şehrin boğucu atmosferinden uzaklaşıp, huzur ve keyif dolu bir gün geçirmek için ideal bir destinasyon. Zira çuha, kardelen, ters laleler ve siklamenlerle süslenen gölün çevresinde yürüyüş yapıp, muhteşem manzaranın tadını çıkarmak herkesin hoşuna gidecektir.

Ayrıca park içinde trekking, bisiklet gibi doğa sporları gerçekleştirilebilirken, piknik ve mangal gibi eğlenceli ve dinlenmeli aktiviteler de yapılabiliyor. Dileyen kamp kurup bu harika doğa içinde konaklayabiliyor.

Kaçırmayın! Sülüklü Göl Tabiat Parkı’na gitmek için İlkbahar mevsimini tercih etmelisiniz. Zira baharda bu güzel parkın muazzam doğası karşısında diliniz tutulacak!

haritaGoogle haritalarda aç

KonumTavşansuyu Köyü, Mudurnu, Bolu

31. Çubuk Gölü

Çubuk Gölü

Burası Neresi? Bolu’nun Göynük ilçesinde yer alan Çubuk Gölü, ilçenin 15 kilometre kuzeyinde, 15 hektarlık bir alan üzerinde konumlanıyor. Çubuk Gölü’nün kenarında, yine aynı adla Çubukköy yer alıyor. Etrafı çam ormanıyla çevrelenen ve harika bir manzaraya sahip olan göl 13 metrelik bir derinliğe sahip. ‘Eskişehir’e yakın doğal yerler nerelerdir?’ diye merak edenler için uygun bir cevap olan Çubuk Gölü ile Eskişehir arasında yalnızca 131 kilometre bulunuyor. Bu mesafe ise 2-2,5 saate aşılabiliyor.

Neden Gitmeliyim? Tıpkı Sülüklü Göl gibi günübirlik gezip, vakit geçirebileceğiniz bir yer olan Çubuk Gölü’nü etrafında, bir televizyon dizisinin çekimlerinde kullanılmak üzere inşa edilmiş ve diziden sonra kaldırılmayıp, göl kıyısında bırakılmış 7 yel değirmeni bulunuyor. Bu yel değirmenleri sayesinde gölün hali hazırdaki manzarası daha da güzelleşiyor. Ayrıca Göl etrafında iskeleler, piknik ve kamp alanları, bir restoran ve kafe bulunuyor. Restoran menüsü genelde taptaze sazan balıkları ve alabalıklardan oluşuyor.

Kaçırmayın! Balık tutmayı seven veya balıkçılığa merak duyanlar için söylemek gerekirse Çubuk Gölü’nde balık tutmaya izin veriliyor.

haritaGoogle haritalarda aç 

– Günübirlik Gezilecek Yerler

32. Gordion Antik Kenti

Gordion Antik Kenti

Burası Neresi? Gordion Antik Kenti, Ankara’nın Polatlı ilçesinde, Yassıhüyük bölgesinde, şehir merkezine 95,8 kilometrelik, yani ortalama 1-1,5 saatlik uzaklıkta yer alıyor. Arkeolojik kazılar sonucu ortaya çıkarılan Gordion Antik Kenti, Anadolu’nun tarihine ışık tutması bakımından önem arz ediyor. 9. asırda Frigyalılara başkentlik yaptığı tahmin edilen Gordion Kenti, UNESCO Dünya Mirasları Geçici Listesi’nde yer alıyor.

Türkiye’nin arkeolojik zenginliklerinden biri olan Gordion Antik Kenti ile Eskişehir arasında ortalama 1,5 saatlik (148 kilometre) mesafe bulunuyor. Dolayısıyla Gordion’u Eskişehir’e yakın gezilecek yerler listene şimdiye kadar eklemiş olman gerekiyordu!

Neden Gitmeliyim? Gordion Antik Kenti, kültürel turizm anlamında son yıllarda önemini iyice arttırmış bir yer olarak, onlarca kişi tarafından ziyaret ediliyor. Eski insanlara, yaşantılarına ve kullandıkları materyallere dair kalıntıları görmek isteyen herkes için hazine değerinde bir yer olan Gordion’da zamanda yolculuk ediyormuş gibi hissedeceksin! Bunun yanı sıra Gordion Müzesi’ni, Tümülüs ve Ören yerini, Eski Tunç Devri’ne kadar uzanan değerli arkeolojik kalıntıları bir arada görebilirsin.

Kaçırmayın! Polatlı’da yer alan Dua Tepe Anıtı ve Kayabaşı Mozaiği gibi diğer harika noktaları da gitmişken ziyaret etmeni öneririm.

haritaGoogle haritalarda aç

KonumYassıhüyük, 06900 Polatlı/Ankara

33. Gölbaşı

Gölbaşı

Burası Neresi? Gölbaşı, Ankara’nın hemen yanı başında, şehir merkezinden 20 kilometre uzaklıkta, İç Anadolu Platosu üzerinde yer alıyor. Başkentteki hareketli, yoğun ve kalabalık ilçelerden biri olan Gölbaşı, birçok faaliyet ve yaşam alanına ev sahipliği yapıyor. Eskişehir’den günübirlik bir gezi için tercih edilebilecek bir rota olan Gölbaşı’na yaklaşık 2,5 saatte (236 kilometre) ulaşılabiliyor.

Neden Gitmeliyim? Mogan Gölü ve Eymir Gölü’ne ev sahipliği yapan Gölbaşı’nda Altınçanak Köyü, Tulumtaş Mağarası, Beynam Atatürk Ormanları, Bezirhane Kalesi, Boyalık Nekropolü ve Bağiçi Köyü gibi gezilecek yerler bulunuyor. Ayrıca göçmen kuşların uğrak noktalarından olan ilçede, Kuş Gözlem Alanları gibi özel etkinlik noktaları bulunuyor. Gölbaşı’nın oldukça renkli ve bir o kadar çeşitli bir bitki örtüsüne sahip olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Zira Gölbaşı ve çevresinde 476’sı tür, 6’sı alttür, 6’sı varyete almak üzere toplam 488 bitki türü bulunuyor.

Kaçırmayın! Gölbaşı’nda muazzam göl manzarası karşısında, doğanın içinde çimlerin üstünde uzanıp, keyif ve huzur dolu zaman geçirebilirsin. Bunun için bana teşekkür edeceksin!

haritaGoogle haritalarda aç 

34. Bozcaarmut Göleti

Bozcaarmut Göleti

Burası Neresi? Bilecik’in Pazaryeri ilçesine bağlı bir köy olan Bozcaarmut, muhteşem doğası ve tabiat harikası göletiyle son yılların en popüler tabiat parkları arasında yer alıyor. Yemyeşil bitki örtüsünün ve ağaçların süslediği büyük bir ormanla çevrelenmiş olan Bozcaarmut Göleti’nde yürüyüş, piknik, kamp, fotoğrafçılık, bisiklet ve trekking gibi etkinlikler yapılabiliyor.

Şehirden uzaklaşıp, doğaya karışmanızı sağlayacak olan Bozcaarmut ile Eskişehir arasında yalnızca 83 kilometre bulunuyor. Dolayısıyla Eskişehir’den yola çıktığında yalnızca 1-1,5 saat sonra Bozcaarmutta’sın!

Neden Gitmeliyim? Doğaseverlerin mutlaka görmesi gereken bir yer olan Bozcaarmut Göleti, Ankara ve İstanbul gibi büyük şehirlere yakın olmasıyla, ulaşım açısından avantaja sahip. Eşsiz bir göl manzarasına sahip olan Bozcaarmut Gölü’nün çevresinde piknik ve mangal için uygun alanlar, yürüyüş yapabileceğiniz parkurlar bulunuyor.

Lakin engebeli bir araziye sahip olan Bozcaarmut’ta kamp yapmak için alanlar oldukça kısıtlı. Bu yüzden erkenden gidip kendine, kamp çadırını kuracağın bir alan bulman gerekiyor.

haritaGoogle haritalarda aç 

35. Nallıhan Kuş Cenneti

Nallıhan Kuş Cenneti

Burası Neresi? Ankara’nın Nallıhan ilçesinde, Davutoğlan köyü sınırları içerisinde yer alan Nallıhan Kuş Cenneti, Davutoğlan Kuş Cenneti olarak da anılıyor. Ve hatta söz konusu kuş cenneti Davutoğlan Milli Parkı adı verilen geniş bir alanın içinde yer alıyor. Bugüne kadar tespit edilmiş 191 farklı kuş türüne ev sahipliği yapan Nallıhan Kuş Cenneti’nde ayrıca 50 binin üzerinde su kuşu yaşıyor. Doğası ve tabiatıyla herkes tarafından beğenilen Nallıhan ile Eskişehir arasında 146 kilometre/2-2,5 saat bir mesafe yer alıyor.

Neden Gitmeliyim? Nallıhan Kuş Cenneti’nde şahin, doğan, kartal, Mısır akbabası, alacabalıkçıl, kaşıkçı, yeşilbaş, karabatak, kılkuyruk, turna, keklik, çulluk, bıldırcın, kaz, sutavuğu gibi birçok kuşu yakından gözlemleme şansı elde edilebiliyor. Amerika’daki kanyonları andıran ve rengarenk uzanan dağ katmanının oluşturduğu manzarasıyla, cennetin bir köşesindeymiş gibi hissettiren Nallıhan’ı Eskişehir’e yakın gezilecek yerler listesin mutlak surette eklemen gerekiyor.

Zira burası dünyanın en harika doğası olarak nitelendirilebilir! Nallıhan’a kadar gitmişken ilçede yer alan ‘Ilıca Şelalesi, Tapduk Emre Türbesi, Sarıyar Barajı, Hoşebe Mesire Alanı ve Bacım Sultan Türbesi’ gibi diğer turistik noktaları ziyaret edebilirsin.

Kaçırmayın! Nallıhan Kuş Cenneti’nde fotoğrafçılık ve kuş gözlemciliği yapabilir, doğanın ve mis gibi atmosferin tadını çıkarabilirsin. Yalnız bunlar için bile gitmeye değer!

haritaGoogle haritalarda aç

KonumDavutoğlan, Ankara Nallıhan Yolu, 06920 Nallıhan/Ankara

36. Sivrihisar

Sivrihisar

Burası Neresi? Eskişehir’in turistik ilçelerinden biri olan Sivrihisar şehrin epey dışında kalsa bile, günübirlik bir gezi için mükemmel bir destinasyon oluyor. Sivrihisar, Eskişehir il merkezinin 98 kilometre doğusunda bulunuyor. 1926 yılına kadar Ankara’nın ilçesi olan sonrasında ise Eskişehir’e dahil edilen Sivrihisar, şuan şehrin en büyük ilçesi olma özelliği taşıyor. Nasreddin Hoca’nın evine ev sahipliği yapan Sivrihisar’da daha birçok değerli tarihi yapı bulunuyor.

Neden Gitmeliyim? Fıkralarıyla çocukluğumuzdan beri hayatımızda önemli bir yere sahip olan Nasreddin Hoca’nın doğduğu yer olan Sivrihisar, sadece bu özelliği için bile ziyaret edilmeye değer bir yer! Tabi sahip olduğu varlık bununla da sınırlı kalmıyor; zira ilçede gezip görecek birçok yer bulunuyor. Eskişehir için günübirlik gidilecek yerlerden biri olan Sivrihisar’da Saatli Kule – Alemşah Kümbeti – Nasreddin Hoca’nın Evi – Sivrihisar Ulu Cami – Kılıç Minaresi – Aziz Mahmud Hüdayi Camii (Mescitsiz Minare) – Sivrihisar Ermeni Kilisesi – Sivrihisar Açıkhava Heykel Müzesi- Çardak Hamamı gibi birçok turistik nokta bulunuyor.

Kaçırmayın! Nasreddin Hoca, Yunus Emre, Aziz Mahmut Hüdai, Hızır Bey gibi Türk dünyasının önemli şahsiyetlerinin doğduğu yer olarak bilinen Sivrihisar’da göze çarpan en popüler yapı Ermeni Kilisesi oluyor. Bunun yanı sıra Nasreddin Hoca’nın heykeli, kendisinin ve kızının kabri de burada bulunuyor.

haritaGoogle haritalarda aç 

37. Pessinus (Ballıhisar) Antik Kenti

Pessinus (Ballıhisar) Antik Kenti

Burası Neresi? Eskişehir’in 110,9 kilometre doğusunda bulunan Pessinus Antik Kenti, Sivrihisar ilçesi, Ballıhisar Mahallesi’nde konumlanıyor. Sivrihisar’ın 16 kilometre kadar güneyinde yer alan antik kent ile Eskişehir il merkezi arasında 1 saatlik bir mesafe bulunuyor. 8. yüzyılda Frigya Kralı Midas tarafından Kibele kültünün kutsal kenti olarak kurulan Pessinus Antik Kenti, ilk olarak Belçikalı ve Avustralyalı arkeologlar tarafından ortaya çıkarılıp; 1980’de birinci derece arkeolojik sit alanı ilan ediliyor.

Kazı çalışmaları sonucu Roma İmparatorluğu için önemli bir yerleşim olduğu anlaşılan Pessinus Antik Kenti, o gün bugündür, ziyarete açık olarak varlığını sürdürüyor.

Neden Gitmeliyim? Pessinus Antik Kenti’nin ortaya çıkışı 1967-2011 yılları arasında yapılan uzun soluklu bir kazı çalışması sonucu ortaya çıkıyor. Kazılarda, kente ait, Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait tapınak alanı, merdivenli tiyatro ve sütunlu caddeye ulaşılıyor. M.Ö 2 bin yıllarına kadar yerleşimin olduğu düşünülen Pessinus Antik Kenti’nde bulunan en eski parça ve dolayısıyla en erken yerleşim kanıtı yaklaşık MÖ 1600’den bir Eski Hitit testi parçası oluyor.

Alanda bulunan diğer kalıntılar arasında Geç Helenistik, Roma ve Bizans döneminden evlerin kalıntılarının yanı sıra, atölyeler, bir Bizans kilisesi ve kalesi, mezarlıklar, zengin mezar eşyaları içeren mermer lahitler ve 8 bin seyirci kapasiteli bir amfi-tiyatro yer alıyor.

haritaGoogle haritalarda aç

KonumBallıhisar, 26600 Sivrihisar/Eskişehir

38. Han Yeraltı Şehri

Han Yeraltı Şehri

Burası Neresi? Eskişehir’in 83 kilometre güneyinde, Han ilçesinde yer alan Han Yeraltı Şehri, 1992 yılında Eskişehir Müzesi tarafından yapılan kazı ve araştırma çalışmaları sonucunda ortaya çıkarılmıştır. Oluşturulduğu günden bu yana kronolojik olarak Frig, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerinin yerleşim yerlerinden biri olduğu bilinen Han Yeraltı Şehri’ne Eskişehir merkezinden, yaklaşık 1 saatte ulaşılabiliyor. İkinci derece arkeolojik sit alanı ilan edilen Han Yeraltı Şehri’nde ilginç ve esrarengiz birçok kalıntı bulunuyor.

Neden Gitmeliyim? Doğal kayalıklarda, yeraltına oyularak yapıldığı anlaşılan Han Yeraltı Şehri’nde; tamamı kayaya oyulmuş tekli ve oda tipinde 100’den fazla mezar, kayaya oyulmuş yer altı galerileri, arcosoliumlu sandukalar, tahıl ambarları ve gömü odaları bulunuyor. Ziyaretçilerin en çok dikkatini çeken yapılar fiyonk, baklava dilimi, rozet, yaprak ve fırıldak motiflerinin çizilmiş olduğu oda duvarları ve tavanları oluyor.

Anadolu’da 7.yüzyılda gerçekleşen Arap akınlarına karşı korunmak ve gizlenmek için yapılmış olduğu düşünülen Han Yeraltı Şehri civarında bulunan bir diğer önemli eser ise Osmanlı Dönemi’nde yapılmış olan Hüsrev Paşa Camii ve Hamamı’dır.

haritaGoogle haritalarda aç

KonumHacılar, Ağlarca Cd., 26710 Han/Eskişehir

39. Midas Anıtı

Midas Anıtı

Burası Neresi? Midas Anıtı, diğer adıyla Yazılıkaya, Eskişehir’in Han ilçesinde yer alan Yazılıkaya Köyü’nde bulunan arkeolojik açıdan oldukça değerli bir yapıdır. Midas Anıtı, Antik Frigya’nın merkezinde olduğu kabul edilen ve Frig Vadisi olarak adlandırılan bölgedeki anıtların en görkemlisi olarak dikkat çekiyor. Eskişehir’in 71 kilometre güneyinde yer alan anıta ortalama 1 saatte ulaşılabiliyor.

Neden Gitmeliyim? İlk olarak 1800’lü yıllarda ortaya çıkarılan ve arkeologlar tarafından incelenen Midas Anıtı, Dağlık Frigya bölgesinde yer alıyor. Anıtın tek gravürü 1834’te Fransız arkeolog Charles Texier tarafından yapılıyor. Anıt üzerinde yer alan Frig alfabesiyle kazınmış yazılarda Midai kelimesinden ötürü Midas Anıtı olarak anılan bu görkemli yapı, 17 metre yüksekliğe 16,5 metre genişliğe sahiptir.

Üzerinde figüratif süslemeler ve yazılar bulunan yapı halk tarafından Yazılıkaya olarak anıla gelmiştir. Anıtın en önemli noktası, Frigyalıların dini törenlerde Tanrıça Matar’ın heykelinin yerleştirildiği, kapıyı simgeleyen büyük bir niş oluyor. Matar Frig dilinde anne anlamına gelmekte olup; Kibele’yi temsil etmektedir.

haritaGoogle haritalarda aç 

KonumHan, Yazılı/Eskişehir

40. Cumalıkızık

Cumalıkızık

Burası Neresi? Cumalıkızık, Uludağ’ın kuzey eteklerinde kurulmuş beş Kızık köyünden biri olarak, Bursa’nın Yıldırım ilçesi sınırları içerisinde yer alıyor. Sahip olduğu niteliklerle Bursa’nın en çok turist çeken yerlerinden olan Cumalıkızık, 2014 yılından itibaren Bursa’yla birlikte UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alıyor. Eskişehir’den 149 kilometre uzakta bulunan Cumalıkızık’a ortalama 2 saate ulaşılabiliyor.

Neden Gitmeliyim? Tarihi atmosferi ve otantik dokusuyla şirin mi şirin bir köy olan Cumalıkızık, hemen herkesi şehrin boğucu havasından uzaklaştırıp, zamanda bir yolculuğa çıkarıyor. Cumalıkızık’ın mor, sarı ve mavi renkli tahta, kerpiç ve taştan inşa edilmiş evlerinin sıralandığı dar sokaklarda, kökleri 1300’lü yıllara dayanan tarihi atmosfere yakından şahitlik ediliyor.

Cumalıkızık, Türkiye’de popülaritesi günden güne daha da artan cazip bir turizm merkezi… Bu artışa rağmen otantik dokusu korunan köy, özellikle kahvaltı konusunda oldukça iddialı! Bursa kahvaltı mekanları listesindeki küçük, salaş ve samimi mekanların bir kısmını içerisinde barındıran Cumalıkızık’ta gözleme eşliğinde harika bir kahvaltı yapmadan dönme!

Kaçırmayın! Cumalıkızık seyahati için köyün en güzel dönemi olan yaz sezonunu veya Mayıs, Nisan gibi bahar aylarının tercih edilmesi daha iyi olacaktır.

haritaGoogle haritalarda aç 

41. Gölyazı

Gölyazı

Burası Neresi? Muazzam doğası, panoramik manzarası ve tarihi dokusuyla Bursa’nın en çok ziyaret edilen yerlerinden biri olan Gölyazı, Nilüfer ilçesinde, Bursa-İzmir karayolu üzerinde, Uluabat Gölü kıyısında yer alıyor. Yarım ada şeklinde küçük bir kasaba yerleşimi olan Gölyazı, kartpostallardan fırlamış gibi mistik ve nostaljik bir atmosferle herkesi kendine hayran bırakıyor. Ayrıca yılın belirli dönemlerinde birbirinden farklı pek çok kuş türüne ev sahipliği yapan bu şirin kasaba, bir nevi kuş cenneti niteliği de taşıyor.

Tüm bu özellikleriyle Türkiye’de görülmeye değer yegane yerlerden biri olan Gölyazı, Eskişehir’den 204 kilometre/2,5 saat uzaklıkta yer alıyor. Dolayısıyla Gölyazı, Eskişehir civarında gezilecek yerler denildiğinde akla ilk gelenlerden biri oluyor.

Neden Gitmeliyim? Eşsiz gün batımı manzarası, Roma dönemine dayanan tarihi, el değmemiş doğası, çınar ağaçları, kahvehane ve camilerle donatılmış meydanıyla Gölyazı’nın en çok merak edilen yeri, kasabanın arka tarafında bulunan ve adeta bir sit alanı gibi korunan antik kent oluyor. Uluabat Gölü’nde sandal turları, Gölyazı’nın muhteşem sokaklarında gerçekleştirilen yürüyüş ve fotoğraf turları, Gölyazı’da yapılan en popüler aktiviteler arasında yer alıyor.

Kaçırmayın! Gölyazı’ya ulaştığınızda efsane gözlemelerin tadını bakmanızı ve köyde bulunan restoranların birinde mükellef bir köy kahvaltısı yapmanı öneriyorum. Son olarak gün batımı manzarasını arkana alarak harika bir hatıra fotoğrafı çektirmeyi unutma!

haritaGoogle haritalarda aç

Yazımız burada sona eriyor önerilerini aşağıdaki kutucuğa yorum olarak bırakabilir, içeriğimizi geliştiren kişi olabilirsin! Belki diğer yazılara da göz atmak istersin diye senin için aşağıya bir liste bıraktım bile!

 Ayrıca İlginizi çekebilir

“Eskişehir’e Yakın ve Çevresinde Gezilecek Yerler | 41 Farklı Rota” üzerine bir yorum

Yorum yapın

Bizi Takip Edin