Marmara Bölgesi sınırları içerisinde yer alan Çanakkale’nin tıpkı İstanbul gibi hem Asya hem de Avrupa kıtasında toprakları bulunuyor. 949 kilometrekare alan üzerine yayılmış şehirde, yapılan son nüfus sayımına göre 511 bin kişi yaşıyor. Nüfusun 297’bini şehirde, 214 bini de kırsal bölgelerde ikamet ediyor. Ayrıca, Ege Denizi’ndeki Türkiye’nin en büyük adaları olan Gökçeada ve Bozcaada Çanakkale’ye bağlı.
Bölgedeki ilk yerleşimini 6 bin yıl öncesinde, Bakır Çağı’nda yapıldığı düşünülüyor. Yapılan arkeolojik çalışmalar sonucunda bölgedeki ilk kalıcı yerleşimin izleri Milattan Önce 4800 – 4000 tarihlerine ait. Milattan Önce 3 binde bölgede Troya hüküm sürmüş, fakat 500 yıl sonra yaşanan deprem sonucu yıkılmış. Çanakkale, boğazlar sebebiyle stratejik öneme sahip olduğu için sırasıyla Lidyalılar, Persler, Makedonyalılar ve Galatların egemenliğine girmiş. Milattan Önce 133 yılında ise Roma İmparatorluğu’na dahil olmuş. Roma’nın ikiye ayrılmasıyla Doğu Roma sınırlarında kalan Çanakkale, 11. yüzyılda Türk komutan Çaka Bey’in seferleriyle Türkleşmeye başlamış, 13. yüzyılda Karesi Beyliği ile Türklerin etki alanı artmış. 1361’de ise Osmanlı İmparatorluğu egemenliğine girmiş. I. Dünya Savaşı’nın en kanlı cephelerinden biri olan Çanakkale Savaşı’nda tarih yazılmış ve Mustafa Kemal Atatürk, dünya sahnesinde boy göstermiş.
Akdeniz iklimi ile Karadeniz iklimi arasında bir geçiş iklimine sahip Çanakkale’ye yılda ortalama 637 mm yağmur yağıyor. Temmuz ve ağustos aylarında sıcaklık 25 – 25 C derece dolaylarında seyrederken, ocak ayında ise ortalama -6 C dereceye düşüyor.
Bir milletin tarihinin yeniden yazıldığı Çanakkale’de görülmesi gereken yerlerin başında Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı geliyor. Birleşmiş Milletler’in de tanıdığı, ‘tarihi sit alanı’ ve ‘kültürel varlık’ olarak da tescillenen bölgede, 250 binden fazla Avustralya, Fransa, Yeni Zelanda ve İngiltere askerinin yanı sıra 60 bini aşkın Türk askerinin mezarı ve anıtları bulunuyor. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan Troya Antik Kenti ise, dünyanın en önemli antik kentlerinden bir tanesi. Truva Savaşı’nda kullanılan meşhur Truva Atı’nın gerçek boyutlardaki maketini de burada görebilirsiniz. Çanakkale’de mutlaka gidilmesi gereken diğer yerler ise; Babakale, Kale-i Sultaniye, Çanakkale Deniz Müzesi ve Çanakkale Saat Kulesi.
Turizm potansiyeli yüksek şehirde gece hayatı da ziyaretçileri tatmin ediyor. Farklı müzik türleriyle farklı zevklere hitap eden bar ve pubların yanı sıra arkadaşlarınızla sohbet edebileceğiniz Benzin, açık havada eğlenebileceğiniz Depo ve Fener gibi mekanlar hizmet veriyor. Festival ve etkinlik programı anlamında biraz zayıf kalsa da Çanakkale’de yılda 5 festival düzenleniyor. Bunlardan en önemlileri; Uluslararası Çanakkale Çocuk Bienali, Biga Kültür ve Sanat Festivali ve Bozcaada Kültür Sanat ve Bağbozumu Festivali.
Çanakkale’ye gitmek isteyenler kara, hava ve deniz yolunu kullanabilirler. Otobüsle, uçakla ve vapurla seyahat edilebilen Çanakkale’ye şahsi aracınızla da gelebilirsiniz. Şehir içi ulaşımda ise genellikle otobüs ve minibüsler kullanılıyor. Taksiler de bölgeye yabancı kişiler tarafından tercih ediliyor.
Kurtuluş mücadelesinin en şiddetli savaşlarının yaşandığı, her Türk gencinin mutlaka görüp ders çıkarması gereken Çanakkale’nin tarihi yerleri hakkında bilgi verdiğimiz kapsamlı listemizle karşınızdayız; Çanakkale tarihi hakkında; Çanakkale’nin tarihi 5.000 yıl öncesine kadar yani MÖ 3000’li yıllara kadar uzanmaktadır. Şehir o dönemlerde Hellespontos ve Dardanel isimleriyle anılmıştır. Şehrin günümüzdeki adı ise Anadolu Yakası’nda inşa edilmiş olan … Devamını oku…
Türkiye‘nin en batısında Çanakkale‘ye bağlı Bozcaada’ya muhteşem bir yolculuğa var mısınız? Bozcaada kahvaltı mekanları yazımızda sizlere hem adının enfes tatları ile buluşturuyoruz hem de gittiğinizde görebileceğiniz diğer noktalar hakkında bilgi veriyoruz. Dilerseniz vakit kaybetmeden muhteşem Bozcaada restoranlarını keşfetmeye başlayalım… Açık Hava Kahvaltı Mekanları 1. Ayazma Manastir Restaurant Burası Neresi? Bozcaada Ayazma bölgesinde bulunan Rum Ortodoks … Devamını oku…
İlaç Niteliğinde Bilgiler Bozcaada hakkında: Çanakkale‘nin en güzel ilçelerinden biri olan Bozcaada, Ege Denizi’nin kuzeyinde, Çanakkale Boğazı’nın hemen girişinde yer almaktadır. Bozcaada, Türkiye‘nin en büyük üçüncü adasıdır. Ayrıca ülkemizde köyü olmayan nadir ilçelerden biri olma özelliğine sahiptir. Antik çağda Leukophrys, Yunan Mitolojisinde ise Tenedos adıyla anılan Bozcaada, 500 yıldır Türkler ve Rumların bir arada yaşadıkları … Devamını oku…
İlaç Niteliğinde Bilgiler Şehir hakkında: Türkiye’nin en önemli şehirlerinden biri olan Çanakkale, ülkemizin kuzeybatısında, Marmara ve Ege bölgeleri içerisinde yer almaktadır. Çanakkale, Türkiye’de İstanbul ile birlikte Asya ve Avrupa kıtalarında bulunan ve boğazı olan iki ilden biridir. Tarihimize damga vuran bu şehir, Çanakkale Savaşları’nın yaşandığı ve sonunda Çanakkale Zaferi’nin kazanıldığı şanlı bir geçmişe sahiptir. Çanakkale … Devamını oku…
Türkiye’nin batı kıyısında Çanakkale’ye bağlı şirin bir tatil adası olan Bozcaada, beyaz badanalı evleri, Arnavut taşları ile örülü labirent sokakları, Akdeniz usulü lezzetli yemekleri, gizli koy ve tertemiz sulara sahip plajları ile yaz-kış hafta sonu kaçamakları için tercih edilen bir destinasyondur. Bu sevimli ada, göz alabildiğine üzüm bağları ile Türkiye’nin en iyi şarap destinasyonlarından biri … Devamını oku…
Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı olan Assos, antik dokusu ve doğasıyla keşfedilmeyi bekleyen muhteşem yerlere sahip. Assos veya Behram olarak geçen şehri keşfetmeye öncelikle mutfağından başlamak isterseniz, günün ilk öğünü için listemizi incelemeye başlayalım… – Yöresel / Köy Kahvaltı Mekanları 1. Assos Köyüm Restaurant Burası Neresi? Behramkale Köyü içerisinde yer alan, şirin ve sıcak ortamıyla ön … Devamını oku…
Türkiye’nin en batı noktası olan Gökçeada, Çanakkale’nin kamp ve deniz tatili yapmak için tercih edebileceğiniz yerlerinden biridir. Çanakkale’den feribotla ulaşılabilen Gökçeada, Türk ve Yunan mimarisine özgü köyleri, Aydıncık ve Kefalos gibi harika plajları ve sörfçüler için muhteşem koylara ev sahipliği yapan sessiz sakin bir yerdir. İçeriğimizde yer alan tüm kamp yerlerine ulaşım için öncelikle Çanakkale’den … Devamını oku…
Sessizliği, şarapları ve huzur veren rüzgarlı havasıyla dikkat çekiyor Çanakkale’nin incisi Bozcaada… Adanın tarihini yakından tanımak için hazırladığımız Bozcaada tarihi yerler listemizde görülmesi gereken tarihi durakları listeledik… Bozcaada tarihi hakkında; Antik Çağ ve Yunan mitolojisinde pek çok kez adından söz edilen Bozcaada, oldukça önemli bir stratejik konumda bulunmaktadır. Bu da adanın, tarihin her döneminde özellikle … Devamını oku…
*Hap Niteliğinde Bilgiler Gökçeada hakkında: Türkiye’nin en büyük adası olan Gökçeada, aynı zamanda Çanakkale’ye bağlı bir ilçedir. Gökçeada, Ege Denizi’nin kuzeyinde, Saros Körfezi girişinde yer almakta olup; 91 kilometre kıyı şeridine sahiptir. Adanın batısında konumlanan İncirburnu, Türkiye’nin en batı noktasını teşkil etmektedir. 2016 yılında Cittaslow şehirleri arasına dahil edilen ve Çanakkale’ye bağlı en güzel ilçe/adalardan … Devamını oku…
Çanakkale, yeşil ve denizin buluştuğu, antik kentler bakımından zengin, tarihi bakımdan birçok olaya ev sahipliği yapmış bir şehir. Şehirde geçmişte birçok uygarlık yaşamış. Bu nedenle dünyada da oldukça popüler bir destinasyon olan Çanakkale, gezginler tarafından doğasının zenginliği sebebiyle oldukça tercih ediliyor. Özellikle son yıllarda doğaseverler tarafından popülerleşen Çanakkale’deki önemli kamp noktalarını sizler için hazırladık. Çanakkale … Devamını oku…
*Hap Niteliğinde Bilgiler Hakkında; Kaz Dağları’nın eteklerine kurulmuş Küçükkuyu, Çanakkale‘nin şirin mi şirin tatil beldesidir. Her sene birçok turisti ağırlayan belde, geçimini balıkçılık ve zeytincilik yaparak sağlamaktadır. Altınoluk ve Assos gibi popüler noktalara olan yakınlığı sebebiyle de tercih edilen Küçükkuyu, Lidya, Pers ve Bergama hakimiyetlerinin ardından Bizans’a geçmiş oradan da Osmanlı İmparatorluğu’nun topraklarına katılmıştır. Kurtuluş … Devamını oku…
Assos, Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde yer alan tarihi mekânları, doğal alanları ve sakinliği ile turistlerin dinlenmek için tercih ettiği tatil yerlerinden biridir. Karşısında Midilli Adası bulunan Assos’un Tunç Çağı ve Atina’yı da kapsayan köklü tarihi, bölgeyi tarih severler için daha çekici kılmaktadır. Bölgedeki Athena Tapınağı, antik kent içerisinde turistlerin uğrak yeridir. Yılın her sezonunda ziyaret edilmeye … Devamını oku…
Aristo döneminden kalma bir mirasa sahip antik kentler arasında kalan Assos, sakin bir Ege beldesidir. Geçmişi hayli zengin olan beldenin tarihi noktalarını Assos tarihi yerler listemizde ele aldık… Assos tarihi; Öncelikle “Assos nerede?” diye merak edenler için hemen konum bilgisini paylaşalım: Assos, Çanakkale’ye bağlı, şehrin 87 km güneyindeki Ayvacık’ın antik beldelerinden biridir. Evet, Artık Assos’un kısa … Devamını oku…
*Hap Niteliğinde Bilgiler Şehir hakkında: Türkiye’nin kurtuluşunda en önemli mücadelelerin verildiği ve muhteşem bir kahramanlık öyküsünün yazıldığı Çanakkale, Anadolu’nun kuzeybatısında, Marmara ve Ege Bölgesi içerisinde toprağı bulunan bir şehirdir. Edirne, Balıkesir ve Tekirdağ şehirleriyle komşudur. Çanakkale’nin nüfusu 2019 yılı verilerine göre 540.662’dir. Bu oranla Türkiye’nin 39. büyük şehridir. Çanakkale Destanı’yla ünü tüm dünyaya yayılan şehre … Devamını oku…
*Hap Niteliğinde Bilgiler Şehir Hakkında; Çanakkale sınırları içerisinde yer alan Bozcaada, Türkiye’nin üçüncü en büyük adasıdır. İstanbul ve İzmir gibi büyük şehirlere yakınlığı ve doğal güzellikleri ile fazlasıyla önce çıkan Bozcaada, son yıllarda popülerliğini artırmış ve özellikle yaz aylarında nüfusu 10 binlere kadar çıkmıştır. Adanın en önemli kültürü olan bağcılık ve şarapçılığı yakından tanımak, simgesel yerlerini … Devamını oku…
*Hap Niteliğinde Bilgiler Hakkında; Çanakkale Ayvacık’ın en yüksek tepesinde paralel olarak uzanan harika bir tatil rotasıdır. Günümüzde hala antik kent içerisinde yaşamaya devam eden şirin mi şirin köy Assos; M.Ö 6. yüzyıla kadar dayanan tarihi ile, sönen bir volkanın üzerinde yer alıyor olup andezit kayalıklarının arasında konumlanmaktadır. Hatta öyle ki andezit taşı işlenmesi o kadar … Devamını oku…
Çanakkale Havalimanı Hakkında; 1995 yılında hizmete başlayan Çanakkale Havaalanı, Türkiye’de küçük ölçekli, tarifeli yolcu trafiğinde Türk Hava Yolları ve Anadolujet ile İstanbul ve Ankara’ya uçuşların gerçekleştiği bir yerdir. En çok kalkışa sahip olan rota, Ankara’ya her hafta Çanakkale Havaalanı’ndan ortalama 5 uçuş gerçekleşmektedir. 2008 yılında inşa edilen yeni terminal binası ile havaalanı genişletilerek yolcu hizmetleri … Devamını oku…
Sit alanı ilan edilerek koruma altına alınan Bozcaada, ülkemizin tatil yapmak için en ideal adalarının başında gelmektedir. Ada özellikle şehir karmaşasından birkaç gün de olsa uzaklaşmak isteyenler tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. Adaya sık sık gelenler mutlaka burada beklentilerini karşılayabilecek bir otel seçeneğini düzenli olarak tercih etmektedir ancak adaya ilk defa gelenler için “Bozcaada’da nerede kalınır?” … Devamını oku…
Çanakkale hem Türk tarihi açısından sahip olduğu önem hem de muhteşem doğası ile bir taşla iki kuş vurmak isteyen gezginlerin sıklıkla tercih ettiği rotaların başında gelmektedir. Tabi ki Çanakkale’ye ilk defa gelenler için Çanakkale’de nerede kalınır ? Çanakkale’deki en güzel otelleri hangileri? gibi soruların cevaplarını bulmak çok önemli olmaktadır. Hazırladığımız Çanakkale konaklama rehberi ile şehrin … Devamını oku…
Ülkemizin en büyük adası olan Gökçeada, Çanakkale ve yakındaki şehirlerden her yıl pek çok ziyaretçiyi ağırlamaktadır. Sakin ortamı ve birbirinden güzel plajları ile Gökçeada özellikle deniz keyfi yapmak isteyenler tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. Gökçeada’ya daha önce gitmemiş olanlar için “Gökçeada’da nerede kalınır?” sorusu en önemli konuların başında gelmektedir. Yazımızda Gökçeada’nın konaklama olanakları hakkında bilgilere ve … Devamını oku…