Kapadokya Yöresel Yemekleri | 26 Süper Lezzet

İç Anadolu Bölgesi’nin en çok ziyaret edilen noktalarından olan Kapadokya, doğal güzelliklerinin yanı sıra bölgeye özgü yemekleriyle de unutulmaz izler bırakıyor.

Kapadokya yöresel yemekleri listemizi ince eleyip sık dokuyarak aşağıda derledik. Birlikte incelemeye ne dersiniz?

#1 Kapadokya Yöresel Yemekleri

Listenin ilk sırasında;

1- Nevşehir Testi Kebabı

Nevşehir'in yöresel yemekleri

Nevşehir usulü pişirme yöntemiyle Testi Kebabı, deneyenlerin bir daha yemek istediği lezzetlerden biri. Dana etinin, soğan, domates, biber ve tereyağıyla beraber testi içeresinde ağır ağır pişmesiyle oluşturulan testi kebabının tadına bakmanızı öneririz.

2- Sızgıt

Nevşehir'in yöresel yemekleri

Kavrulmuş et ve kıymanın kendi suyunda pişmesiyle oluşan Sızgıt yemeği, Nevşehir’in en sevilen yemeklerinden. İçerisine iç yağı ve böbrek yağı da konularak yapılan kavurma oldukça lezzetli tatlardan biri.

3- Düğü Çorbası

Nevşehir'in yöresel yemekleri

Soğan, yağ ve salça üçlüsüne ne katsanız lezzetli olur derler ama bu kadarı da fazla! Bir kahve fincanı bulgurun eklendiği çorba, baharatlarla birleşince enfes bir tat ortaya çıkıyor.

4- Nevşehir Tavası

Nevşehir'in yöresel yemekleri

Sebzelerin, kuşbaşı etlerle kızgın tavada buluştuğu yemek, hem pratik hem de lezzetli. Sarımsaklı, biberli, kuşbaşı etli Nevşehir tavası, sevilen yöresel yemekler arasında.

5- Soğanlama

Nevşehir'in yöresel yemekleri

İri doğranan soğanların hamurla birleşmesinden oluşan yemek oldukça lezzetli ve pratik yapımıyla Nevşehir’de oldukça tüketilen lezzetler arasında yer alıyor. Nevşehir’e gidip bu harika lezzeti denemeden dönmemenizi öneririz.

6- Sütlü Çorba

Nevşehir'in yöresel yemekleri

Sütlü çorba, Kapadokya bölgesi mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Nevşehir’in sert soğuklarında özellikle kış aylarında, bulgur ve süt ile hazırlanan bu lezzetli başlangıcı denemenizi tavsiye ederiz.

7- Ağpakla

Nevşehir'in yöresel yemekleri

Kapadokya bölgesinin enfes tatlarından biri olarak gösterilen Ağpakla yemeği, özel günlerin ve akşam yemeği sofralarının altın yemeği olarak gösteriliyor. İçerisinde beyaz fasulye, kemikli et ve yağ karışımı yer alıyor. Ekmek tandırında 3-4 saat pişirildikten sonra ise servis ediliyor.

8- Nohutlu Yahni

Nevşehir'in yöresel yemekleri

Kapadokya bölgesinde sulu yemeklerin yerini başka hiçbir yemek tutmuyor. Hemen her restoranda görebileceğiniz nohutlu yahni de bu lezzetlerden biri. Önceden kavrulmuş koyun eti ve soğanın, dana eti, soğan, tereyağı, zeytinyağı ve çeşitli baharatlar eklenerek hazırlanan bu lezzet bombasını denemenizi tavsiye ederiz.

9- Divil Ayva Dolması

Nevşehir'in yöresel yemekleri

Kapadokya’da tatlı ve tuzlu dengesini hissedebileceğiniz pek çok yemek var.  İçi oyulmuş ayvaların, kıyma ve düğü karışımıyla doldurulmasıyla hazırlayan divil ayva dolması da oldukça farklu lezzetlerden biri. Ayvanın mayhoş tadı ile kıymalı düğünün aroması birleştiğinde ortaya adeta bir lezzet karnavalı çıkıyor diyebiliriz. Denemenizi tavsiye ederiz.

10- Divil

Nevşehir'in yöresel yemekleri

Yine Kapadokya yöresel yemekleri listesinde kesinlikle gösterebileceğimiz divil yemeği, haşlanmış patates ve bulgurun yoğrularak köfte topları haline getirilmesiyle hazırlanıyor. Son aşamada ise yağda kızartılıp servis ediliyor.

11- Dolaz

Nevşehir'in yöresel yemekleri

Yumurta, un ve sütün yağda kavrulmasıyla harika bir lezzet halini alan Dolaz, bal veya şeker dökülerek servis ediliyor. Tadı ise denemeye değer.

12- Çömlek Fasulyesi

Nevşehir'in yöresel yemekleri

Nevşehir usulü kuru fasulyenin tadı bir başka güzel. Kuru fasulye ocakta haşlandıktan sonra önceden kuşbaşı edilmiş etlerle birlikte çömleğe konulur ve restoranlarda köze, evlerde ise fırınlara konularak pişirilir.

13- Arabaşı Çorbası 

arabasi corbasi

Belki de daha önce hiç denemediğiniz lezzetlerden biri olan, İç Anadolu Bölgesi’ne özgü Arabaşı veya Arapaşı çorbasının özelliği beraberinde hamur yutularak yenmesidir. Yalnızca un, su ve tuz eklenerek pişirilen hamur, horoz etiyle yapılan bu çorbayla yutularak tüketilmektedir.

14- Kesme Çorbası

eriste corbasi

Kapadokya yöresine ait kesme çorbası aslında herkesin bildiği erişteden yapılıyor. Kavrulan soğanların üzerine salça ve su eklenerek kaynatılır. Önceden haşlamış olduğumuz mercimek ve erişteler kaynayan suya pişmesi için bırakılır.

15-Tutmaç Çorbası

tutmac corbasi

Selçuklular’dan miras kaldığı bilinen içinizi ısıtacak tutmaç çorbası, lezzetli olduğu kadar yapımı da çok kolay. Haşlanan erişte, mercimek ve nohutun yoğurt, un ve yumurta ile terbiye edilmesiyle pişirilen tutmaç çorbasını mutlaka denemenizi tavsiye ediyoruz.

16- Patates Çorbası

sutlu patates corbasi

Patatesin çorbası mı olur dediğinizi duyar gibiyiz… Evet oluyor hem de sütlü patates çorbası. Kapadokya bölgesine ait bu yöresel çorbayı kesinlikle tatmalısınız. Haşlanan patatesler blenderdan geçirilir, un, su ve en sonunda süt eklenerek kaynatılır. Çorba üzerine kızgın tereyağ ve karabiber dökülerek sıcak servis edilir.

17- Bulamaç Tatlısı

bulamac

Kapadokya Ürgüp’e ait bulamaç, sizlere sağlıklı bir tatlı alternatifi olabilir. Kapadokya’ya özgü üzümlerin pekmezinden yapılan bulamaç tatlısı aynı zamanda doyurucu ve enerji verici. Kaynayan pekmez ve suyun içine un eklenerek yapılan tatlıyı soğuduktan sonra üzerine ceviz ekleyerek tüketebilirsiniz.

18- Kabak Tatlısı

kabak tatlisi

Kapadokya bölgesinde hemen hemen her evde yapılan bir tatlı olan kabak tatlısı, bölgede yetiştirilen bal kabaklarından yapılmaktadır. Soyması biraz zahmet ve dikkat gerektiren bal kabağının yapımı oldukça kolay. Kare şeklinde doğranan bal kabaklarının şeker ve cevizle buluşmasıyla bir lezzet harikası ortaya çıkıyor.

19- Ürgüp Köftesi

aya köftesi

Bildiğiniz bütün köfte tariflerini unutun.. Kıymanın içine rendelenmiş patates koyularak hazırlanan köfte, yumurtaya ve una bulanarak yağda kızartılır. Bambaşka bir köfte lezzeti olan Ürgüp köfteyi mutlaka denemenizi tavsiye ediyoruz.

20- Asma Cacığı

asma cacık

Nevşehir bağlarının asma yapraklarından pişirilen asma cacığının ismi size hepimizin bildiği meze olan cacığı hatırlatmış olabilir. Ancak bildiğimiz cacıktan farklı olarak bulgurlu, yoğurtlu, isteğe bağlı olarak etli pişirilen yemek, Kapadokya yöresel yemekleri arasında mutlaka denemeniz gereken lezzetlerden sadece birisi.

21- Kayısı Dolması

Nevşehir'in yöresel yemekleri

Kapadokya seyahatinizde farklı bir tat deneyimlemek isterseniz kayısı dolması tam da size göre bir lezzet olacaktır. Tatlı kayısı içerisine aynı biber dolması doldurur gibi önceden kesilmiş parça etler konulur. Hafif mayhoş bir lezzete sahip kayısı dolması, yapımı zahmetli Nevşehir lezzetleri arasındadır.

22- Gendime

Nevşehir'in yöresel yemekleri

Kavrulmuş yarma üzerine su eklenerek hazırlanan Kapadokya yöresel yemekleri listesinde yer alan bir başka yemeğimizin ismi ise Gendime… Kurutulmuş kemik üzerinde tandırda pişirilen gendime yemeği, Kapadokya halkı tarafından da özel günlerde itinayla hazırlanan yemekler içerisindedir.

23- Kapadokya Şarabı

Nevşehir'in yöresel yemekleri

Kapadokya’ya özel şarapların satıldığı pek çok şarap evi Nevşehir’in birçok noktasına konumlanmıştır. Mahzenlerde saklanan yıllanmış şarapların aroması oldukça lezzetli olmakla birlikte bölgeye ziyarete gelen yabancı turistlerin de beğenisini toplamıştır. Bölgenin egzotik atmosferi içerisinde keyifle tüketilebilecek lezzetler içerisinde yer alan şaraplardan hediyelik olarak da satın alabilirsiniz.

24– İrmik Tatlısı

Nevşehir'in yöresel yemekleri

Kapadokya bölgesinde rastladığınız restoranlarda yemeğin peşine tercih edilen ve sıklıkla servis edilen tatlılardan biri de irmik tatlısı. Tam bir lezzet bombası olarak tarif edebileceğimiz Norveç usulü İrmik tatlısı, denemenizi şiddetle tavsiye ettiğimiz tatlardan.

25- Kömbe

Nevşehir'in yöresel yemekleri

Kapadokya’da sabah kahvaltılarının ve hatta her öğünün yıldızı olarak gösterebileceğimiz kömbe oldukça lezzetli bir hamur işi.  Süt, şeker, maya, sıvıyağ, zeytinyağı, tuz ve şeker gibi malzemelerin harmanlanmasından oluşan bu lezzeti denemenizi tavsiye ederiz.

26- Hoşaf

Nevşehir'in yöresel yemekleri

Kapadokya yöresel yemekleri yazımızın sonuncusu olan hoşaf, akşam yemeklerinin vazgeçilmezi ve bölgede pek çok içecek yerine tüketilen lezzetli tatlardan biridir. Üzüm, kayısı, erik gibi meyvelerin şeker ve su katılarak pişirilmesiyle hazırlanan Kapadokya usulü hoşafı denemenizi tavsiye ederiz.

Kapadokya’nın yöresel yemekleri listemiz hakkındaki düşüncelerinizi ve ek tavsiyelerinizi aşağıda yer alan yorumlar kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz. 

Yorum yapın

Bizi Takip Edin