Erdek Gezilecek Yerler Listesi | 43 Süper Nokta

*Hap Niteliğinde Bilgiler

Erdek hakkında: Balıkesir‘e bağlı bir ilçe olan Erdek, Marmara Bölgesi’nin Marmara Denizi’ne doğru uzanan Kapıdağ Yarımadası’nda, Erdek Körfezi üzerinde yer almaktadır. Türkiye‘nin ilk sayfiye alanlarından biri olan ilçe; antik kentleri, açık hava müzesi, muhteşem doğası, tertemiz denizi ve yumuşacık kumsallarıyla görülmeye değer bir yerdir. Özellikle yaz aylarında nüfusunu ikiye katlayan Erdek, Marmara Bölgesi’nde yaz tatillerinin gözde noktalarının başında gelmektedir. Balıkesir’in en güzel turizm noktalarından biri olan Erdek, tatil rotanız için keşfedilmesi gereken pek çok noktaya sahip!

Kaç günde gezilir: Erdek gezinizi ortala 1 -2 gün içerisinde tamamlayabilirsiniz. Eğer kamp yapmayı seven biriyseniz Erdek’in doğal güzellikleri içinde kamp yaparak bu süreyi 3-4 güne kadar çıkarabilirsiniz.

Ziyaret için en uygun zaman: Marmara ikliminin etkisi altında olan Erdek, aslında yılın her dönemi ziyaret edilebilir bir ilçedir. Lakin ilçe en yoğun ve en popüler dönemlerini Haziran ile Eylül ayları arasını kapsayan yaz sezonunda yaşamaktadır. Sizler de Erdek’i, eğlenceli, dolu dolu ve aynı zamanda huzurlu bir yaz tatili için gönül rahatlığıyla tercih edebilirsiniz.

Müze Kartı: Erdek’te bulunan müzelere ve antik kentlere girişler için Müzekart ve Müzekart+ adlı Kültür Bakanlığı’na ait olan giriş kartlarını kullanabilirsiniz. Türkiye’nin hemen hemen her şehrinde geçerli olan bu kartlarla Erdek’teki müzelere ve antik kentlere indirimli veya ücretsiz olarak giriş yapabilirsiniz.

Havalimanı/Merkez ulaşımı: Erdek’e havayolu üzerinden ulaşım sağlayacaksınız Balıkesir Koca Seyit Havalimanı’nı kullanabilirsiniz. Havalimanından Erdek’e nasıl ulaşacağınız hakkında ipucu elde etmek için Balıkesir Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım Rehberi başlıklı içeriğimizi okuyabilirsiniz.

Ne Yenir: Erdek’te ne, nerede yenir, diye merak ediyor ve bu şirin tatil beldesinin yöresel lezzetleri hakkında bilgi almak istiyorsanız tıklayın: Erdek Yöresel Yemekler | 10 Meşhur Lezzet…

*Erdek Gezilecek Yerler Videosu

*En Popüler Yerler

– Simgesel Yerler

1. Anıt Ağaç

Anıt Ağaç

Burası Neresi? Tarihin dokusunu hissetmeyi, yaşamın tecrübesini gözlerinizle görmeyi seviyorsanız, Erdek’te bulunan Anıt Ağaç size yam olarak bu hissi yaşatabilir. Erdek’in Kurbağalı Sahili Neyyire Sıtkı Caddesi adıyla anılan sahil şeridi üzerinde yer alan ağaç, 1860 yılında dikilmiş bir fıstık çamı. 114 Cm çapıyla görenleri büyülese de, çevresine binalar yapıldığı için çok fazla doğal ortamında kalamamış desek doğru olur. Ancak yine de şükür ki, hala sapa sağlam ayakta ve o kocaman gövdesiyle bizleri gölgesine almaya hala devam ediyor.

Neden Gitmeliyim? Güzel bir sabah yürüyüşü ya da bisiklet turu sonrasında, an Ağaç’ın altındaki gölgesinde dinlenmek, burada yaşananları hayal etmeye çalışmak eminiz ki size iyi gelecektir. Anıt Ağacı hala varlığını sürdürürken, bir kere de olsa onun gölgesinde oturmanızı mutlaka öneririz.

2. Balyos Feneri

balyos deniz feneri
Görsel Kaynak: Mehmet Bozkurt

Burası neresi? Erdek’ten 17 kilometre uzaklıkta bulunan Balyos Feneri, çok fazla kişi tarafından bilinmeyen ancak manzara seyretmek için mutlaka gelinmesi gereken noktalardan biridir. Balyos Feneri’nin geçmişi 1861 yılına kadar uzanmaktadır. 12 metre yüksekliğe sahip olan fener, günümüzde hala denizdeki gemilere yol gösterme görevini başarılı bir şekilde yerin getirmeye devam etmektedir.

Neden gitmeliyim? Fenerin içi ziyaret edilemiyor olsa da sunduğu muhteşem manzara nedeniyle Balyos Feneri’ne zaman ayırmanızı öneriyoruz. Fenerin bulunduğu bölgenin sakin ve sessiz olması ise masmavi ve huzur dolu koyların tadını çıkarmak isteyenler için de burayı ilgi çekici kılmaktadır.

  • Adres: İlhan, 10500 Erdek/Balıkesir, Türkiye
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Yol tarifi al >

– Müzeler

3. Erdek Açık Hava Müzesi

Erdek Açık Hava Müzesi

Burası Neresi? 1948 yılında muhtar olan Reşit Mahzar Ertüzün’ün, bölgede bulunan antik kentten çıkarılan mermer kalıntıların, taş ocaklarında eritilerek beldenin yol gibi çeşitli ihtiyaçlarında kullanıldığını öğrenmesiyle başlıyor hikaye. Ne yazık ki pek çok eser yok edilmiş olsa da, Ertüzün’ün uzun uğraş ve çabaları sonucunda 1948 yılında, antik eserlerin sergilenebilmesi için açık hava müzesi kuruluyor. Roma ve Helenistik döneme ait eserlerin sergilendiği müzede, heykellerden mozaik parçalarına pek çok tarihi mirası gözlerinizle görebilirsiniz.

  • Adres: Yalı Mahallesi, Hükümet Cd. No: 2, 10500 Erdek/Balıkesir
  • Çalışma saatleri: 09.00 – 18.00 *Her gün açık
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

– Plajlar, Koylar

4. Çuğra Plajı

Çuğra Plajı

Burası Neresi? Altın renkli kumu ve geniş plajıyla Erdek’in en bilinen plajlarından olan Çuğra Plajı, masmavi suyu ve dingin deniziyle oldukça seviliyor. Burası bir halk plajı olduğu için giriş ücreti gibi herhangi bir ücret ödemeniz gerekmiyor. Ancak dilerseniz plajda bulunan işletmelerin şezlong ve şemsiye hizmetinden ücretli olarak faydalanabilirsiniz.

Kaçırmayın! Çuğra Plajı’nda pek çok restoran ve kafe işletmesi de bulunduğundan ihtiyaçlarınızı gidermede herhangi bir sorun çıkmayacaktır. Ancak denizinde zaman zaman yosun ve deniz anası olduğundan bu tip durumlardan rahatsız olabilecek ziyaretçileri uyarmakta fayda var.

  • Adres: Ocaklar, 10530 Erdek/Balıkesir
  • Telefon: 0546 602 60 55
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

5. Ormanlı Manastır Plajı

Burası neresi? Kılıç Koyu ile Turanköy Plajı arasında yer alan Ormanlı Manastır Plajı, 300 metre uzunluğunda ve pırıl pırıl kuma sahip çok keyifli bir plajdır. Koyun arasına gizlenmiş olan Manastır Plajı, bu sayede sezonun neredeyse tamamında dalgalardan uzak, çok keyifli bir şekilde yüzmeye olanak sunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Muhteşem gün batımı manzarasını sahilin etkileyici ortamında seyretmek istiyorsanız Ormanlı Manastır Plajı’na mutlaka uğramanız gerekiyor. Plajdaki ve denizdeki kumların bir miktar kalın olması ise ziyaretçilerin bulanıklaşmamış ve oldukça berrak bir denizde yüzmesini sağlamaktadır.

  • Adres: Turan mahallesi, 10500 Erdek/Balıkesir
  • Telefon: 0536 337 34 10
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.00-00.00
  • Yol tarifi al >

6. Doğanlar Plajı

Doğanlar Plajı

Burası neresi? Büyükova Koyu’nun komşusu olan Doğanlar Plajı, Erdek’ten 22 kilometre mesafede bulunmaktadır. Bir yanı çam ağaçlarıyla kaplı yemyeşil ormana ve bir yanı da masmavi denize bakan Doğanlar Plajı, deniz tutkunları için Erdek gezilecek yerler listesine mutlaka dahil edilmesi gereken muhteşem bir doğa harikasıdır.

Doğanlar Plajı’nın sahili ince kumludur ve bu nedenle özellikle çocuklarıyla gelenler için plajda vakit geçirmek çok daha eğlencelidir. Deniz suyunun tertemiz olması ve derinlik konusunda da çocuklar için oldukça ideal denize girme noktalarından biridir. Ancak sahilin sol tarafı diğer yerlerine göre daha hızlı derinleştiği için çocuklu ailelerin bu konuya dikkat etmesi çok önemli.

Neden gitmeliyim? Denize girmek isteyenler için çok önemli rotalardan biri olan Doğanlar Plajı’nın arka kısmındaki ormanlık alan ise kamp tutkunları için burayı değerlendirilmesi gereken bir yer haline getirmektedir. Plajda şezlong, mescit, şemsiye, banyo ve tuvalet gibi temel ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz yerlerin bulunması da büyük avantaj sağlamaktadır.

  • Adres: Doğanlar, 10500 Erdek/Balıkesir, Türkiye
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

7. Kurbağalı Plajı

kurbağalı plajı

Burası Neresi? Erdek’in belki de en temiz suyuna sahip plajı olduğu düşünülen mavi bayraklı Kurbağa Plajı, Seyit Gazi Tepesi ve askeri gazinonun arasında kalıyor. 1 km uzunluğundaki sahil şeridiyle, pek çok tatilciye yeri olan plaj, özellikle gündüz saatleri oldukça dolu. Merkeze çok yakın olması da çok sık tercih edilme sebeplerinden birisi.

Kaçırmayın! Denizin üzerinde belediye tarafından yapılan bir çok iskele de mevcut. Halk plajı olduğu için genellikle herkes kendi şemsiyesini ve havlusunu alarak geliyor. Ama şemsiye ve şezlong hizmeti alabileceğiniz işletmeler de mevcut.

  • Adres: Halitpaşa, Öğretmen Halit Özel Sokağı No: 17, 10500 Erdek/Balıkesir
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

8. Abroz Plajı

Burası neresi? Marmara Adası’nda bulunan Abroz Plajı, Erdek’e gelenlerin feribot seferleriyle ya da tekne turlarıyla, denize girmek için sıklıkla uğradığı plajlardan biridir. Yüzmenin ve sahilde güneşlenmenin yanı sıra kano, uçurtma sörfü, paraşüt gibi pek çok farklı etkinlikleri deneyimleme imkanı da sunan Abroz Plajı, bu açıdan oldukça eğlenceli yelerden biridir. Plajın bulunduğu bölge aynı zamanda antik kalıntılara da ev sahipliği yaptığından tarihe meraklı kişiler için de oldukça ilgi çekici bir durak olmayı başarmaktadır.

Neden gitmeliyim? Sakinliği ve huzuru arayanlar için denize girilebilecek çok keyifli yerlerden biri olan Abroz Plajı, çok ideal destinasyonlardandır. Burası aynı zamanda her yıl 20 Ağustos ile 20 Eylül arasında düzenlenen sempozyumda ulusal ve uluslararası heykeltıraşları ağırlamaktadır. Sanatçılar burada Marmara mermerinden birbirinden harika eserler yaparak sergilemektedir.

9. Ocaklar Plajı

ocakar plajı

Burası Neresi? Erdek’in Ocaklar Limanı mevkisinde ilçe merkezine 6 kilometre uzaklıkta yer alan plaj, sakinlik sevenler için ideal. Ancak plajın çoğu zaman rüzgarlı olduğunu da belirtmekte fayda var. Bu yüzden özellikle rüzgar sörfüyle uğraşanların sık sık uğradığı noktaların başında geliyor. 3 kilometre uzunluğunda sahil şeridine sahip olan plajın denizi de oldukça sığ olduğu için, çocuklu aileler için uygun. Sahil şeridinin arka kısmında konaklayabileceğiniz pek çok otel de mevcut.

10. Paflima Koyu

Paflima Koyu

Burası Neresi? Erdek merkezine 30 km uzaklıkta bulunan Paflima Koyu, henüz tatilciler tarafından çok fazla bilinmiyor. Narlı Köyü ve İlhanlı Köyü’nün tam arasında kalan koyun doğallığı hiç bozulmamış. 1,5 km uzunlukta sahil şeridiyle ve masmavi tertemiz suyuyla karşınıza çıkacak olan plaj halk plajı olduğu için giriş ücreti ödemiyorsunuz. Havlunuzu omzunuza atmanız ve güneşin tadını çıkartmanız yeterli.

Neden Gitmeliyim? Koyun olduğu alanda konaklamak isterseniz, sahil şeridinin arka kısmında pek çok pansiyon bulunuyor. Pansiyonlardan birinde oldukça cüzi rakamlara konaklayabilirsiniz. Sadece deniz, kum,güneş sevenlerden değil, doğayla iç içe olup yeşilliğin tadını da çıkartmayı seviyorsanız. Trekking için de en uygun noktadasınız. Aynı zamanda koyun bulunduğu arazide motosiklet parkurları da mevcut.

  • Adres: 17 Eylül, Şht. İlhan Güncan Cd. 10500 Erdek/Balıkesir
  • Telefon: 0532 301 26 52
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık
  • Giriş ücretsiz 
  • Yol tarifi al >

11. Kılıç Koyu

Erdek Kılıç Koyu
Fotoğraf: Berati Kolci

Burası neresi? Gizli Koy’a çok yakın bir noktada bulunan Kılıç Koyu da doğa tutkunları için Erdek’te mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerler arasında bulunmaktadır. Tepelerle çevrelenmiş olan koyun rüzgarlardan korunmuş ortamı, burasını her kesimden insan için cazip kılmaktadır. Ormanlı’dan koya ulaşmak araçla yaklaşık 5 dakika sürmektedir. Yürüyerek gitmek isterseniz de 30 dakikalık bir yürüyüşün ardından bu bakir koya ulaşabilirsiniz.

Neden gitmeliyim? Yeşilin ve mavinin her türlü tonunu yakalamak ve doğa içinde huzur dolu zamanlar geçirmek, yürüyüşler yapmak ve tekne gezilerine çıkmak isteyenler için Kılıç Koyu, önemli durakların başında gelmektedir.

Ufak bir rica! Bu doğa hepimizin ve ülkemizin doğal güzelliklerini temiz tutmak hepimizin görevi. Bu nedenle Kılıç Koyu’na geldiğinizde temiz tutmaya özen göstermenizi rica ediyoruz. Takipçilerimizin bu konuda hassas olacağından eminiz ancak gene de bu hatırlatmayı yapmak istedik.

12. Elvancık Koyu

Elvancık Koyu
Fotoğraf: İbrahim Yıldız

Burası neresi? Çok fazla kişi tarafından keşfedilmemiş olan Elvancık Koyu, Erdek’in bakir güzellikleri arasındadır. Burası Erdek ilçe merkezine 35 kilometre mesafede yer almaktadır. Koyun olduğu yerde herhangi bir işletme ya da yakınlarında yerleşim yeri bulunmadığından buraya gelirken ihtiyacınız olabilecek şeyleri yanınızda getirmeniz gerekmektedir.

Neden gitmeliyim? Bakir doğal güzellikleri keşfetmek isteyenler için Elvancık Koyu, keşfedilmeyi bekleyen bir hazine gibidir. Kamp yapmak isteyenler için de Elvancık Koyu, harika bir araziye sahiptir. Koya ulaşım da oldukça kolaydır. Özellikle gece saatlerinde ortamın tamamen sessizliğe bürünmesiyle koyda muazzam bir huzur iklimi hakim olmaktadır.

13. Turanköy Plajı

Turanköy Plajı
Fotoğraf: Mehmet Katılmış

Burası neresi? Turanköy Erdek ilçe merkezinden yalnızca 15 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Marmara Denizi’nin serin sularında serinlemek isteyenler için çam ormanlarının önünde uzanan Turanköy Plajı, hem yetişkinler hem de çocuklar için Erdek’te denize girilebilecek yerler arasında bulunmaktadır.

Çocuklar için de ideal bir yer olan Turanköy Plajı’nın denizine girdiğinizde yaklaşık 50 metre sonunda deniz seviyesi boy hizasına gelmektedir. Zaman zaman dalgalı olan plajın denizi çok temizdir ve dalgalara rağmen suyun dibini görebilmek mümkün olmaktadır. Plajın bulunduğu noktada ücreti karşılığında kullanabileceğiniz tuvalet ve duş imkanları da bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Erdek’e sadece 20 dakikalık bir mesafede bulunan Turanköy Plajı’na saat başı kalkan minibüslerle kolay bir şekilde ulaşmanın mümkün olması burasını çok cazip denize girme rotalarından biri haline getirmektedir. İstanbul gibi büyük şehirlerden ise sadece 320 kilometre mesafede bulunması burayı İstanbul’dan gelecek ziyaretçilere de cazip kılmaktadır.

– Köyler

14. Ballıpınar Köyü

Ballıpınar Beach Cafe

Burası neresi? Erdek ilçe merkezinden 42 kilometre uzaklıkta yer alan Ballıpınar Köyü, ilçeye en uzak köylerden biridir. Burası köy yaşamının hala aktif olarak devam ettirildiği, tarım, hayvancılık ve balıkçılığın yaygın olarak yapıldığı bakir yerlerden biridir ve doğa yürüyüşleri için vazgeçilmez duraklarından biri olarak tercih edilmektedir.

Neden gitmeliyim? Köye gelerek yerli halkın yetiştirmiş olduğu organik ürünlerden satın alabileceğiniz gibi, köyde gerçekleştirilen balık avlama etkinliklerine katılabilir ve balık restoranlarında lezzetli balıklar tadabilirsiniz. Köyde gerçekleştireceğiniz yürüyüşlerle de köydeki tarihi evleri görebilir ve bol bol fotoğraf çekebilirsiniz.

15. Belkıs Köyü

Burası neresi? Belkıs Köyü’nün kuruluşu 1924 yılına kadar uzanmaktadır. Balkız olarak da adlandırılan köy, o tarihte gerçekleştirilen mübadele neticesinde Yunanistan’dan gelen göçmenlerin yerleşmesi için kurulan bir yerleşim yeri olmuştur. Köyün Erdek şehir merkezine uzaklığı 8 kilometredir ve Erdek’e en yakın köylerden biri olması burasını ziyaret etmek için avantajlı kılmaktadır. Köyde günümüzde 300 civarında hane yaşamını sürdürmektedir. Köy özellikle organik ürünlere meraklı ziyaretçiler tarafından bu lezzetleri tatmak amacıyla sıklıkla ziyaret edilmektedir.

Neden gitmeliyim? Belkıs Köyü sakin ortamıyla, sessizliği sevenler için görülmesi gereken yerlerden biridir. Burası aynı zamanda zeytin ve zeytinden üretilen ürünleri ile de meşhur olduğu için zeytin seven kişiler için de Erdek’in ziyaret edilmesi gereken yerleri arasında bulunmaktadır.

16. Yukarıyapıcı Köyü

Burası neresi? Erdek ilçe merkezinden 15 kilometre uzaklıkta bulunan Yukarıyapıcı Köyü, Erdek’in kuzeydoğusuna düşmektedir. Burası da 1924 yılında gerçekleştirilen mübadele ile Kavala’dan gelen göçmenler tarafından kurulmuş yerleşim yerlerinden biridir.

Köy sınırları içinde yapımı 2004 yılında tamamlanan Yukarıyapıcı Göleti, köyün piknikçiler açısından çok cazip bir yer olmasını sağlamıştır. Göl çevresinde zamanla çeşitli piknik yerleri ve yürüyüş parkurları oluşturulmuş ve insanların keyifle zaman geçirebileceği bir yer haline gelmiştir.

Neden gitmeliyim? Eski bir göçmen köyü olması nedeniyle Yukarıyapıcı Köyü sokaklarını dolaşırken dağ eteklerine yapılmış muhteşem taş evleri inceleyebilir ve sosyal medyada beğeni yağmuruna tutulabileceğiniz etkileyici fotoğraf kareleri yakalayabilirsiniz. Yukarıyapıcı Göleti piknik yapmak için çok cazip bir yerdir. Aynı zamanda 1934 yılında inşası tamamlanmış olan köy camii de buraya gelenlerin es geçmemesi gereken duraklar arasında bulunmaktadır.

17. Doğanlar Köyü

Burası neresi? Doğanlar Köyü, Erdek’e gelenler tarafından doğa yürüyüşü yapmak amacıyla sıklıkla tercih edilen yerlerden biridir. Köy, Erdek ilçe merkezinden 22 kilometre mesafede bulunmaktadır. Burası denize sadece 100 metre mesafededir ve hem doğanın tadını çıkarmak hem de denize tatili yapmak isteyenler için özellikle son yıllarda çok fazla popüler hale gelmiştir.

Neden gitmeliyim? Yeşil ve mavinin iç içe olduğu Doğanlar Köyü’ne geldiğinizde kendinizi doğanın kollarına bırakıp muhteşem bir şekilde dinlene şansını yakalayabilirsiniz.

18. Poyrazlı Köyü

Burarası neresi? Paşalimanı Adası’nda ziyaretçiler tarafından sıklıkla ziyaret edilen yerlerin başında gelen Poyrazlı Köyü’nin bir tarafı çam ormanlarına ve diğer tarafı ise masmavi huzur veren denize bakmaktadır.

Neden gitmeliyim? Poyrazlı Köyü’nün denizi hafif rüzgarlıdır ve bu nedenle rüzgarı seven kişiler tarafından ziyaret edilmesi daha eğlenceli olacaktır. Rüzgarın önemli avantajı ise buraya gelenlere uçurtma sörfü, deniz paraşütü, yelken gibi rüzgar gerektiren keyifli sporları yapmaya olanak tanımasıdır.

19. Narlı Köyü

Narlı Köyü

Burası Neresi? Eski adıyla Roda, yeni adıyla Narlı Köyü, Erdek’in tatlı mı tatlı, mütevazi köylerinden birisi. Paşa Limanı Adası’nın hemen karşısında yer alan köy, 1926 yılından sonra Narlı adını almış. Genellikle yazlıkçıların yoğun olarak yaşadığı köy, 1000 kişi kadar az bir nüfusa sahip. Erdek merkezden yola çıkıp Ocaklar Köyü yönüne gittikten sonra Narlı Köyü tabelasına saparsanız, yaklaşık bir 15 dakikalık yolculuk sonrasında Narlı Köyü’ne ulaşabilirsiniz. Köye giden yol asfalt olduğu için ulaşımda herhangi bir sıkıntı yaşayabileceğinizi düşünmüyoruz.

Neden Gitmeliyim? Narlı Köyü Rum, Türk ve Trakya göçmeni pek çok farklı nüfus özelliği gösterdiğinden yemek kültürü de oldukça karışık. Burada köylülerin kendi elleriyle yaptığı lezzetleri deneyebilir, el işlerinden de satın alabilir, sevdiklerinize hediye edebilirsiniz.

20. Balıklı Köyü

balıklı köyü

Burası neresi? Paşalimanı Adası’nın orta kısmında, güney bölgesinde bulunan Balıklı Köyü, Erdek’te günübirlik gidilebilecek yerler arasında bulunmaktadır. Köyün ismi ise köylülerin geçimlerini balıkçılıkla sağlamasından gelmektedir ve köye geldiğinizde ise sahil boyunca sıralanan balık restoranlarından siz de bunu anlayabilirsiniz.

Köyde birkaç gün kalarak kafa dinlemek isteyenler için bazı pansiyonlar bulunmaktadır. Köye ulaşım için 45 dakika aralıklarla düzenlenen feribot seferlerini değerlendirmek mümkün olmaktadır. Köyün bulunduğu konum, Erdek ilçe merkezine 15 deniz mili mesafede bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Buraya günübirlik gelerek balıçı restoranlarının sıralandığı sahilde keyifili yürüyüşler yaparak lezzetli balık menülerini tadabilirsiniz. Dilerseniz de birkaç günlük bir plan yaparak pansiyonlarda kalabilir, sakin ve huzurlu atmosferin keyfini sürebilirsiniz.

21. Ocaklar Köyü

Ocaklar Köyü

Burası Neresi? Ocaklar Plajı’nın bulunduğu köy işte burası. Ocaklar Köyü’nün Erdek merkez ile Narlı Köyü arasında kalan bir köy. Aslında burası tatil köyü olarak da anılıyor. Çünkü yazın belli dönemlerde tamamen yazlıkçıların ve turistlerin uğradığı bir yer. Çeşit çeşit pansiyon ve butik otellere ev sahipliği yapan köy, uzun sahil şeridiyle de seviliyor.

Neden Gitmeliyim? Genellikle buraya gelen tatilciler, köyde bütün ihtiyaçlarını karşılayabildikleri için konaklamayı da burada gerçekleştiriyor. Hem doğanın tadı hem denizin güzelliği derken köyün tadını çıkarıyorlar.

22. İlhanlar Köyü

İlhanlar Köyü

Burası Neresi? Narlı Köyü’nün yanı başında, Paşa Limanı Adası’yla karşı karşıya bakan İlhanlar Köyü, Kapıdağ Yarımadası’nın en doğusunda yer alıyor. İlhanlar Köyü’nde diğer köyler kadar turizm gelişmiş değil. Bu nedenle konaklama konusunda da çok fazla otel ve pansiyon alternatifi bulunmuyor. Lakin yine de vakit geçirmek isterseniz, konaklayabileceğiniz yerler mevcut. Ancak köye giden herhangi bir düzenli otobüs seferi bulunmadığı için ulaşım açısından kendi aracınızı kullanmanızı tavsiye ederiz.

23. Tatlısu Köyü

tatlısu köyü

Burası Neresi? Kapıdağ Yarımadası’nın Bandırma’ya bakan tarafında yer alan Tatlısu Köyü, gerek Bandırma’dan gerekse Erdek ilçe merkezinden oldukça kolay ulaşılabildiği için sık sık ziyaret ediliyor.

Neden Gitmeliyim? Deniz ve köyün iç içe olduğu, şehir kalabalığından uzak, sessiz sakin vakit geçirmek isteyenler için oldukça ideal olan köy, bazı tarihi kaynaklara göre 1720 yılından beri yaşamın sürdüğü bir nokta. Genellikle yazın gelenlerin sayfiye yeri olarak değerlendirdiği köy, çok fazla kalabalık değil. Güzel bir gün geçirmek ve doğanın tadını çıkartmak isterseniz, ziyaret etmenizi öneririz.

24. Tuzla Köyü

erdek tuzla köyü

Burası neresi? Yemyeşil bir doğaya sahip olan Tuzla Köyü, Paşalimanı Adası’nın güney tarafında bulunmaktadır. Turistler tarafından tam anlamıyla keşfedilmeyen Tuzla Köyü hem yaz hem de kış aylarında insanlardan uzakta sakin zamanlar geçirmek için gelinebilecek özel yerlerden biridir.

Neden gitmeliyim? Doğasıyla insanı kendisine hayran bırakan Tuzla Köyü, özellikle doğal güzellikleri keşfe çıkmak ve keyifli doğa yürüyüşleri yapmak isteyenler için Erdek’te keşfedilmesi gereken yerler arasında bulunmaktadır. Dilerseniz köyde gerçekleştirilen balık avlama turlarıyla eğlenceli zamanlar geçirebilir ya da sahildeki balık restoranlarına uğrayarak lezzetli balıkları tadabilirsiniz.

25. Ormanlı Köyü

Burası neresi? Kapıdağ Yarımadası’nın İstanbul’a bakan tarafında bulunan Ormanlı Köyü de Erdek’te görülmesi gereken köyler arasında bulunmaktadır. Ormanlı Köyü’nün bulunduğu nokta Turanköy’den 4 kilometre mesafededir. Köyün Erdek ilçe merkezine uzaklığı ise 25 kilometredir. Ormanlı Köyü’nde bulunan plaj ise köyü daha da çekici hale getirmektedir. Özellikle soğuk suyu sevenlerin es geçmemesi gereken Ormanlı Köyü Plajı’nda serinlemenin keyfini çıkarabilirsiniz.

Neden gitmeliyim? Saklı kalmış cennet köşelerden biri olan Ormanlı Köyü, kafa dinlemek isteyenler için tercih edilebilecek keyifli bir destinasyondur. Ormanlı Köyü, son yıllarda köy civarında açılan pansiyonlarla konaklamalı olarak gelmek isteyenler için de değerlendirilebilecek bir yerdir. Köy merkezine yakın bir konumda bulunan Ormanlı Şelalesi de mutlaka görülmesi gereken güzelliklerdendir.

– Seyir/Manzara Noktaları

26. Seyitgazi Tepesi

Seyitgazi Tepesi

Burası Neresi? Erdek gezilecek yerler listemizde bahsetmeden geçemeyeceğimiz, Erdek’e yolu düşen herkesin mutlaka çıktığı bir tepe olan Seyitgazi Tepesi, oldukça meşhur bir nokta. Tepe, Çuğra Plajı’nın bittiği noktada, deniz seviyesinden 103 metre yükseklikte yer alıyor. Tepede bir de mezar bulunuyor. Ancak burada bulunan mezarın kime ait olduğu pek çok rivayete göre değişiyor. Kimisine göre Seyit Dede’nin, kimisine göre de Battal Gazi’nin yattığı söylense de, bununla ilgili net bir tarihi bilgi yok.

Neden Gitmeliyim? Seyitgazi Tepesi’nin özel kılan bir diğer husus, tepeye çıktığınızda karşınıza çıkan manzara. Erdek’in eşsiz manzarasını ayağınızın altına seren tepe, genellikle sevgililerin dilek dilemek için de çıktığı alanlardan birisi. Harika fotoğraflar çekebileceğiniz tepeyi görmeden dönmemenizi tavsiye ederiz, çünkü göreceğiniz manzarayı unutamayacağınıza eminiz.

  • Adres: Kanava mevkii, Kurbağalı sonu , Seyitgazi Tepesi, 10530 Erdek/Balıkesir
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

– Sahiller

27. Erdek Sahili

Erdek Sahili

Burası Neresi? Erdek’in, özellikle yaz aylarında en işlek noktası olan Erdek Sahili, uzunca bir kıyı şeridinden oluşuyor. Erdek Sahili üzerinde, kafelerden, barlara, restoranlardan, pub ve meyhanelere kadar birçok mekan bulunuyor. Bu şirin tatil beldesine gelen turistler, yazın, akşam saatlerini genellikle Erdek Sahili’nde geçiriyor.

Neden Gitmeliyim? Erdek Sahili’nin en güzel yönlerinden biri de harika bir gün batımı manzarasına sahip olması… Gören herkesi büyüleyen bu manzarayı fotoğraflayıp ölümsüzleştirmeyi unutmayın. Bunun yanı sıra Erdek Sahili üzerinde, denize girebileceğiniz pek çok plaj bulunuyor. Dolayısıyla bu harika sahili Erdek gezilecek yerler listenize mutlaka ekleyin!

  • Adres: Halitpaşa, Memduh Aslan Cd. No: 48, 10500 Erdek/Balıkesir
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık
  • Yol tarifi al >

*Doğal Güzellikler

– Adalar

28. Kapıdağ Yarımadası

kapıdağ yarımadası

Burası Neresi? Kapıdağı Yarımadası aslında Erdek’in ta kendisi desek doğru olur. Marmara Denizi’nin güneyinde yer alan yarımada, Erdek’in bulunduğu alanı kaplıyor. İçerisinde Kirazlı Manastırı’ndan, antik kentlere kadar pek çok değere ev sahipliği yapan yarımada, 300 km’lik bir üçgen yapıya sahip. Eski çağlarda ada olduğu tahmin ediliyor ancak daha sonradan olan volkanik hareketler sonucu yarımada haline geldiği düşünülüyor.

Özellikle doğa severlerin tutkuyla gezdiği yarımada, binlerce çeşit canlıya da ev sahipliği yapıyor. Yarımada özelliği taşıdığı için, birbirinden güzel pek çok koya sahip. Kamp yapmayı sevenler için, sakin ve doğayla baş başa kalabilmek için koylar özellikle tercih ediliyor.

Neden Gitmeliyim? Erdek’e yolunuz düştüğünde, sizlerin de Kapıdağ Yarımadası’nı mutlaka keşfetmenizi tavsiye ediyoruz. Ancak belirtmemizde fayda var ki, yarımadanın belli başlı bölgeleri haricinde tamamını gezme planı yapıyorsanız, yanınızda bir profesyonel rehber olmasını öneririz. Çünkü yarımada doğal bir ortam olduğundan, aynı zamanda yabani hayvanların da evi. Dikkatli olmanızı öneririz. Bütün bunların dışında, bisikletle bir gezi yapmak da, yeterince keyifli olacaktır.

29. Zeytinli Ada

zeytinli ada

Burası Neresi? Zeytinli Ada, Erdek Limanı’nın Avşa ve Marmara Adası’na bakan yönünde kalıyor. Limandan sadece 250 metre kadar açıkta bulunan bu küçük ada parçası, kendinden çok daha büyük bir tarihe ev sahipliği yapıyor. Adanın alanı yaklaşık 8 dönüm kadar, fakat üzerinde bulunan yapıların içinde vaftizhaneden manastıra, 2 hamamdan 4 kiliseye şaşırtıcı derecede mimari yapı bulunuyor.

Adada kazı çalışmaları ne yazık ki 2006 gibi yakın bir tarihte başladığından, tarihiyle ilgili yeterli veri oluşturulamamış; ancak söz konusu adanın MÖ 4000 yılına dayanan köklü bir geçmişe sahip olduğu düşünülüyor.

Neden Gitmeliyim? Zeytinli Ada antik bir yapıya sahip olup; Osmanlı Devleti tarafından da aktif olarak kullanılmıştır. Hatta ünlü gezgin Evliya Çelebi’de Seyahatname’sinde 1639 yılının Zeytinli Adası’ndan bahsediyor. Adada bir ılıca bulunduğunu ve bu suyun oldukça şifalı olduğunu da belirtiyor. Adada çalışmalar hala devam ediyor, yakın bir zamanda da 2 bin 300 yıllık bir yeraltı kilisesi ortaya çıkarılmış.

Lakin dediğimiz gibi tüm bunları kendi gözlerinizle görmek daha etkili olacaktır. Erdek limanından adaya geçen küçük tekneler bulunuyor ancak yine de geçmek istemezseniz limanın ucuna uzanan dalgakırandan oldukça net olarak görebilirsiniz.

  • Adres: Yalı, Hükümet Cd. No: 1, 10500 Erdek/Balıkesir
  • Yol tarifi al >

30. Paşalimanı Adası

Paşalimanı Adası

Burası Neresi? Paşalimanı Adası da Erdek’in karşısında bulunan Marmara Denizi adalarından birisi. Aynı zamanda bir diğer özelliği de, Marmara Deniz’inin ikinci büyük adası olan ada, sanki bir Ege adası izlenimini veriyor. Her şeyden önce doğal güzelliğiyle görenleri büyüleyen ada, temiz havası ve bozulmamış doğal yapısıyla, kafa dinlemek isteyenlerin bir numaralı adresi haline gelmiş.

Öyle ki, ada zaten Osmanlı Dönemi’nde de sarayda ruh ve sinir hastalığı geçirenlerin dinlenme yeri olarak uzun yıllar boyunca kullanılmış. Ruhani bozukluk yaşayan saraylılar buraya gelir, doğanın ve sessizliğin tadını çıkararak ruhlarını dinlendirirlermiş.

Neden Gitmeliyim? Aslında durum bugün de pek farklı değil. Şehirleşen ada yapılarının yanında, Paşa Limanı Adası hala doğal kalabilen adalardan. Ada olduğu için de haliyle balıkçılık için oldukça uygun bir yer. Bu yüzden yerliler de balıkçılıkla uğraşıyor ve geçimlerini de bu yolla sağlıyor. Balıkçılık dışında bağcılık da gelişmiş durumda. Bu yüzden adaya gittiğinizde kendi bağlarından topladıkları üzümlerle yapılan şaraplarından da almanızı tavsiye ederiz.

31. Ekinlik Adası

ekinlik adası

Burası neresi? Avşa Adası’nın kuzeybatısında kalan Ekinlik Adası, küçük bir ada olmasına karşın es geçilmemesi gereken huzur dolu adalardan biridir. Adaya yaz döneminde düzenli olarak tekne turları düzenlenmekte ve ziyaretçilerin bu doğal ve güzel adayı keşfetmesine olanak sunulmaktadır. Yaklaşık 3,5 km²’lik bir alana sahip olan bu küçücük ada, özellikle haftasonları etkinliği için insanlar tarafından tercih edilmektedir.

Neden gitmeliyim? Erdek’e yakın gizli cennetlerden biri olan Ekinlik Adası, sakinliği ve sessizliği arayanlar için huzuru bulacakları, kısa ama keyifli anlar geçirme imkanı sunan sayfiye adalarından biridir.

-Göller

32. Manyas Gölü

Manyas Gölü Kuş Cenneti Milli Parkı

Burası neresi? Erdek’ten yaklaşık 70 kilometre uzaklıkta bulunan Manyas Gölü, Erdek civarında mutlaka görülmesi gereken doğal güzelliklerden biridir. Tektonik bir göl olan Manyas Gölü, kuş türü çeşitliliği nedeniyle “Kuş Gölü” olarak da adlandırılmaktadır ve gölün neredeyse tamamı milli park statüsüne geçirilerek koruma altına alınmıştır. Gölün derinliği ortalama 4 metredir ve göl yaklaşık 165 km²’lik bir alana yayılmıştır. Göldeki biyoçeşitlilik, göçmen kuşlar için burayı muhteşem bir durak haline getirmektedir.

Neden gitmeliyim? Manyas Gölü, ekolojik çeşitliliği ve doğal güzelliği ile her yıl hem ülkemizden hem de yurt dışından çok sayıda doğa tutkununu kendisine çekmektedir. Buraya gelen ziyaretçiler doğa yürüyüşler yaparak ve doğadaki güzellikleri fotoğraflayarak muhteşem zamanlar geçirme fırsatını yakalamaktadır.

Ne yapılır? Doğa yürüyüşleri ve doğa fotoğrafçılığı Kuş Gölü içinde yapılabilecek en keyfli şeylerin başında gelmektedir. Bunun yanı sıra özellikle yaz aylarında göl üzerindeki tekne gezintileri de çok eğlenceli olabilmektedir.

Aklınızda bulunsun! Kuş Cenneti şu anda yetkililer tarafından bakımda olduğundan buraya girişe izin verilmemektedir. Burayı mutlaka görmek isteyen ziyaretçiler yetkili birimlerden gölün durumu hakkında bilgi alırsa faydalı olacaktır. Bizler de konu hakkında değişiklik olması durumunda yazımızı güncelleyeceğiz.

-Yürüyüş Noktaları

33. Çifte Oluk

Burası neresi? Yerleşim yerindeki kaynak suyunun iki oluklu bir çeşmeden akmasından dolayı burası Çifte Oluk ya da Apostol olarak adlandırılmıştır. Yerleşim yerinin en önemli özelliği ise çeşitli orman ve meyve ağaçları altında hizmet veren kır bahçeleridir. Bu kır bahçeleri insanların buraya geldiklerinde dinlenmek ve bir şeyler yudumlamak için uğradığı ve sosyalleştiği çok değerli buluşma noktalarıdır.

Neden gitmeliyim? Doğanın kalbinde Rumlardan kalma bir yerleşim yeri olan Çifte Oluk, panoramik Erdek Körfezi manzarası ve huzur dolu iklimi ile Erdek’ten günübirlik geziler düzenlemek için en çok tercih edilen yerler arasında bulunmaktadır. Çifte Oluk, özellikle sıcaklığın tavan yaptığı yaz aylarında bile oldukça serin olan havasıyla ziyaretçiler için önemli bir cazibe merkezi olmayı başarmaktadır. Burayı önemli kılan bir diğer özelliği ise sunmuş olduğu muazzam Erdek Körfezi manzarasıdır.

*Tarihi Yerler

34. Kyzikos Antik Kenti

Kyzikos Antik Kenti

Burası Neresi? Erdek ilçe merkezine 9 km uzaklıkta bulunan Kyzikos Antik Kenti, bölge yerlileri tarafından ”Belkıs Sarayı” olarak da biliniyor. Yapılan kazı çalışmaları sonucunda MÖ 6 bin yılına kadar dayanan tarihiyle, önemli bir kültür mirası olan antik kent, Romalılardan, Perslilere kadar pek çok medeniyetin himayesi altına girmiş.

Neden Gitmeliyim? Tiyatrodan, tapınağa pek çok antik kalıntıya ev sahipliği yapan antik kent, İzmir Selçuk’ta bulunan Efes Antik Kenti kadar sapa sağlam ayakta kalamamış olsa da, kazı çalışmaları sonucunda antik dönem eserleri gün yüzüne çıkabiliyor. Kazı çalışmalarından çıkan kalıntılar Bandırma ve Erdek’te bulunan açık hava müzelerinde sergileniyor. Ancak tarihin atmosferini hissedebilmeniz için, bölgeyi ziyaret etmenizi öneriyoruz.

  • Adres: Kyzikos Antik Kenti, Belkıs Mah. 10502 Erdek/Balıkesir
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

35. Kirazlı Manastırı

Kirazlı Manastırı
Görsel Kaynak: youtube.com

Burası Neresi? Erdek’in en önemli tarihi yapılarından sayılan Kirazlı Manastırı, Yukarıyapıcı Köyü’nün sınırları içinde bulunuyor. Yapılan çalışmalara göre 19.Yüzyılda yapıldığı bilinen kilise, iki katlı bir yapıdan oluşuyor. Kilisenin, eteklerinde bulunduğu dağ, antik dönemde Didumus Dağı olarak anılırmış.

Neden Gitmeliyim? Burada yapılan antik bir tapınağın üzerine inşa edilen manastır, uzun yıllar boyunca Rumlar tarafından kullanılmış. Günümüzde manastırın 2 duvarı ayakta duruyor. Ancak göreceğiniz manzara, tarihin dokusunu hissetmeniz için oldukça yeterli.

Kaçırmayın! Tarihi manastıra ulaşabilmeniz için şehir içinden hareket eden, otobüslere binmeniz yeterli. Ancak dilerseniz, manastıra ulaşan yol oldukça güzel bir araziye de sahip olduğundan, doğa yürüyüşü ve piknik yapmak da alternatifleriniz arasında olabilir.

  • Adres: Ballıpınar, 10500 Erdek/Balıkesir
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık
  • Giriş ücretsiz
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

36. Tarihi Palata Çeşmesi

Tarihi Palata Çeşmesi

Burası Neresi? Erdek’in ilçe merkezinin kuzeyinde, 1 km kadar kısa bir mesafede bulunan çeşme, 1704 yılına kadar eski bir tarihe dayanıyor. Özellikle yapıldığı dönemde çevrenin su ihtiyacını önemli ölçüde gideren çeşme, bugün eskisi kadar olmasa bile hala aynı işlevle kullanılmaya devam ediliyor.

Neden Gitmeliyim? Yıllar içinde oldukça yıpranan ve bakımsız hale gelen çeşme, kısa süre önce restorasyon sürecine alınmış. Uzun yıllar daha bizimle kalacağını düşündüğümüz bu tarihi çeşmenin musluğundan akan suyla serinleyebilir, tarihin anılarıyla dolan çeşmeden su içebilirsiniz.

  • Adres: Atatürk, Zübeyde Hanım Cd. No: 120, 10500 Erdek/Balıkesir
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Önemli! Erdek’in tarihi zenginliği bunlarla sınırlı kalmıyor. Çok daha fazlasını sizler için Erdek Tarihi Yerler başlıklı içeriğimizde bir araya getiriyoruz. İçeriğimizde tarihi dokusuyla Erdek’te es geçmemeniz gereken yerler hakkında detaylı bilgilere ulaşabilir ve Erdek gezi planınızı buna göre şekillendirebilirsiniz.

*Erdek’te Gezilecek Alternatif Yerler

– Çocuklar İçin Uygun Yerler

37. ErdekLand Hayvanat Bahçesi ve Aquapark

ErdekLand Hayvanat Bahçesi ve Aquapark

Burası Neresi? Bulunduğu yörede tanınmış bir eğlence merkezi olan Erdekland Hayvanat Bahçesi ve Aquapark, eğlence ve adrenalin dolu zamanlar geçirmek isteyenler için fazlasıyla ideal! Zira oldukça geniş bir alana yayılan Erdekland ile tatilinize renk katacağınıza emin olabilirsiniz. Üstelik burası Erdek’te çocuklarla gidilebilecek yegane yerlerin başında geliyor. Erdekland, adı üzerinde hayvanat bahçesi ve su parkı (aquapark) olmak üzere iki ayrı etkinlik alanından oluşuyor.

Neden Gitmeliyim? Dolayısıyla Erdekland Hayvanat Bahçesi ve Aquapark’ta ailenizle hoşça güzel vakit geçirip, yüzebilir, su kaydıraklarından kayabilir, şezlonglara uzanıp güneşin tadını çıkarabilir veya hayvanat bahçesinde çocuklarınızla birlikte harika bir safari turuna katılabilirsiniz. Erdekland, biri büyükler biri de çocuklar için olan iki büyük havuzu, 4 adet su kaydırağı ve hayvanat bahçesiyle, eğlence dolu bir gün için sizleri bekliyor!

Kaçırmayın! Aşağıda belirtilen giriş ücretleri aquaparka ait olup; söz konusu giriş ücretleri verildiği takdirde hayvanat bahçesi ücretsiz olarak gezilebiliyor. Son olarak; Erdek Aquapark’ın ücret tarifesinin yıllara göre değişiklik gösterdiğini belirtmekte fayda var!

  • Adres: Çeltikçi, 10500 Erdek/Balıkesir
  • Telefon: 0 266 755 75 75
  • Yol tarifi al >

*Erdek’e Yakın Gezilecek Yerler

– Tatil Yerleri

38. Avşa Adası

avşa adası

Burası Neresi? Balıkesir’in Marmara ilçesine bağlı bir ada olan ve Marmara denizi üzerinde yer alan Avşa Adası, İstanbul’a ve Erdek’e yakın olması nedeniyle, yaz tatili bakımından en çok tercih edilen sayfiye alanlarından biridir. Avşa Adası, Bodrum, Antalya, Alanya ve Çeşme gibi Türkiye’de yaz turizmi denilince akla ilk gelen tatil yerlerine göre fiyat ve pahalılık açısından çok daha avantajlıdır. Erdek ile arasında yaklaşık 2 saatlik bir mesafe bulunan Avşa Adası’na ulaşım feribotlar vasıtasıyla sağlanmaktadır.

Erdek’in Ocaklar Mahallesi’nden Avşa Adası’na, haftanın yedi günü, gidiş ve dönüş olmak üzere günde iki kez feribot seferi düzenlenmektedir. Feribotlar, Erdek’ten, her gün 11.00  ile 19.00 saatleri arasında; Avşa Adası’ndan ise her gün 06.00 sularında hareket etmektedir. GESTAŞ tarafından gerçekleştirilen feribot seferlerinin saatleri hakkında bilgi almak için tıklayın!

Neden Gitmeliyim? Adada uygun fiyatlarla konaklayabileceğiniz; otel, butik otel, kamping ve pansiyon gibi bir dizi imkan mevcuttur. Doğal güzelliğiyle de görülmeye değer bir yer olan Avşa Adası, her yaz yerli ve yabacı binlerce turist tarafından ziyaret edilmektedir. Adaya ulaşım Erdek’in Ocaklar Mahallesi’nden hareket eden feribotlarla sağlanmaktadır. Ayrıca yılın belirli dönemlerinde, İstanbul’dan Avşa Adası’na İDO tarafından feribot seferleri düzenlenmektedir.

İDO feribotları, İstanbul’un Yenikapı, Kadıköy ve Bostancı gibi noktalarından hareket edip; yolculuk süresi 3 – 3,5 saat arasında değişmektedir. Dolayısıyla Avşa Adası’nın yalnızca Erdek’e değil; İstanbul’a yakın en gözde tatil noktalarından biri olduğunu da rahatlıkla söyleyebiliriz. Gezip görülecek birçok turistik yere ev sahipliği yapan Avşa’da gezinizi ortalama 1 – 2 günde tamamlayabilirsiniz. Avşa’da gezilecek yerler nelerdir, görmek için tıklayın: Avşa Gezilecek Yerler Listesi | Birbirinden Popüler 21 Rota!

Kaçırmayın! Avşa Adası’na tam olarak ne zaman gitmeliyim, diye merak ediyorsanız; Akdeniz iklimi ile Karadeniz ikliminin etkisi altında olan adayı, Mayıs sonu ile Eylül başlarını kapsayan yaz sezonunda ziyaret etmelisiniz. Yazın, bu şirin adada güneşin, denizin ve kumsalın tadını çıkararak hem eğlenceli hem de dinlendirici ve de huzurlu bir tatil geçirebilirsiniz. ‘‘Peki, Avşa Adası’nda ne, nerede yenir?’’ diye merak ediyorsanız tıklayın: Avşa Restoranları | 11 Mekan Önerisi…

39. Marmara Adası

Marmara Adası

Burası Neresi? Erdek’e yakın tatil yerlerinden biri olan Marmara Adası, Marmara Denizi’ndeki en büyük adadır. Marmara Adası aynı zamanda Balıkesir’e bağlı bir ada yerleşimidir. Gökçeada’dan sonra Türkiye’nin en büyük ikinci adası olan Marmara, İstanbul ve Bursa gibi büyük şehirlere yakın olması sebebiyle Marmara Bölgesi’ndeki en popüler tatil merkezlerinden biridir.

Erdek ile Marmara Adası arasında denizden 39,7 kilometre kadar bir mesafe bulunmakta olup; yolculuk ortalama 1,5 saat sürmektedir. Erdek’ten Marmara Adası’na haftanın yedi günü, günde iki kez feribot seferi düzenlenmektedir. Feribot seferleri, ücretlendirme ve hareket saatleri hakkında bilgi almak için tıklayın!

Neden Gitmeliyim? Marmara Adası, eşsiz manzarası ve kartpostalları aratmayan görüntüsüyle, gören herkesi kendisine hayran bırakıyor. Tertemiz denizinde yüzmek, geniş plajlarında güneşlenip, dinlenmek, gün batımını izlemek, el değmemiş koyları ve köyleri görmek için Marmara Adası’na, mutlaka gitmelisiniz. Gitmişken ‘‘Aba, Kole, Manastır ve Mestanağa gibi koyları, Çınarlı Köyü, Gündoğdu Köyü ve Saraylar beldesinde bulunan Açıkhava Arkeoloji Müzesi’’ gibi önemli yapıları ve doğal güzellikleri kesinlikle yakından görmelisiniz.

Kaçırmayın! Marmara Adası’na İstanbul, Tekirdağ ve Erdek’ten denizyolu üzerinden direkt ulaşılabiliyor. Ulaşım Tekirdağ ve Erdek’ten arabalı vapurlarla; İstanbul’dan ise İDO feribotlarıyla, 2,5 saatlik bir sürede sağlanabiliyor.

40. Bandırma Sahili

Bandırma

Burası neresi? Bandırma ilçesinde bulunan bu etkileyici sahil, Erdekten sadece 20 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Bandırma Sahili hem gündüz hem de akşam saatlerinde ziyaretçiler tarafından yürüyüş yapmak amacıyla tercih edilen ve huzur dolu iklimiyle insanı büyüleyen bir yerdir. Termosunuza çayınızı doldurup Bandırma Sahili’ne gelerek burada manzarayı seyre dalabilirsiniz.

Neden gitmeliyim? Bandırma Körfezi’nin muhteşem manzarasını seyretmek ve ailenizle keyifli zamanlar geçirerek yürüyüşler yapmak için Erdek’ten Bandırma Sahili’ne mutlaka uğramanız gerektiğini düşünüyoruz. Sahil aynı zamanda balık yiyebileceğiniz restoranlara ve çeşitli hediyelik eşyalar satın alabileceğiniz dükkanlara da ev sahipliği yaptığı için turistler tarafından sıklıkla ziyaret edilmektedir.

– Turistik Yerler

41. Mudanya

Mudanya

Burası Neresi? Bursa’nın Marmara denizi kıyısında yer alan ve en popüler ilçelerinden biri olan Mudanya; doğuda Gemlik, batıda Karacabey, güneyde ise Nilüfer ve Osmangazi ilçeleriyle çevrelenmiştir. Eskiden Montania olarak adlandırılan ilçe, tarihi ve kültürel varlığının yanı sıra doğal güzellikleriyle de cazip bir turizm merkezidir. Mudanya’nın en gözde turistik yeri ise hiç şüphesiz Eski Girit Mahallesi’dir.

Mübadele döneminden önce Rumların yaşam alanı olan bu mahalle Osmanlı ve Bizans’ın kent mimarisinin en güzel örneklerine ev sahipliği yapmaktadır. Bu şirin ilçe, esintili sahili, rengarenk evleri ve sahil boyunca sıralanmış balıkçıları ve lokantalarıyla hafta sonu kaçamağı için oldukça makul bir seçenektir. Erdek’e yakın gezilecek yerler listesine mutlaka eklenmesi gereken Mudanya ile Erdek arasında 122 kilometre mesafe bulunup; yolculuk yaklaşık 1 saat 45 dakika sürmektedir.

Neden Gitmeliyim? Mudanya, Tarihi Girit Mahallesi başta olmak üzere; Mütareke Evi ve Müzesi, Kumyaka, Kumla, Altıntaş, Tahir Paşa Konağı, Dereköy Kilisesi ve Tirilye gibi daha pek çok turistik yere ev sahipliği yapmaktadır. Tüm bu yerlerle ve Mudanya’nın turizm zenginliğiyle ilgili detaylı bilgi almak için ‘‘Mudanya Gezilecek Yerler Listesi | En Popüler 34 Rota! ve Mudanya’nın Tarihi Yerleri | En Harika 20 Mekan’’ başlıklı yazılarımızı okuyarak, seyahatinizi en doğru şekilde planlayabilirsiniz.

En yoğun ve en popüler dönemlerini yaz aylarında yaşayan Mudanya’da, Bursa’nın merkez ilçelerinde veya çevre illerde yaşayan aileler tarafından sayfiye alanı olarak da kullanılmaktadır. Dolayısıyla ilçede denize girip, güneşin ve kumsalın tadını çıkarabileceğiniz plajlar ve koylar bulunmaktadır.

Kaçırmayın! Mudanya’ya gelmişken, BUDO feribotlarının da hareket noktası olan İskele Meydanı’nda bulunan lokantalarda mutlaka midye ve kokoreç yemelisiniz! Öyle ki yalnız kokoreç ve midye için bile onlarca kişi özellikle hafta sonları Mudanya’ya akın etmektedir.

42. Trilye

Trilye

Burası Neresi? Mudanya ilçesine bağlı şirin mi şirin turistik bir belde olan Trilye, turistler tarafından Bursa’nın en çok ziyaret edilen noktalarından biridir. Tirilye, Marmara denizi kıyısında, Mudanya’nın 11 kilometre batısında yer almaktadır. Erdek’e oldukça yakın olan Trilye ile Erdek arasında 120 kilometre mesafe bulunmaktadır. Yolculuk süresi ise yaklaşık olarak 1 saat 50 dakikadır.

Neden Gitmeliyim? Resmi adı Zeytinbağı olan belde, Arnavut kaldırımlı sokakları, tarihi evleri ve kültürel miraslarıyla mutlaka görülmesi gereken bir yer olan Trilye’de, Rum ve Osmanlı mimarisinin muhteşem bir karışımı olan 150 – 200 yıllık ahşap ve taştan yapılma geleneksel evlerin çevrelediği tarihi sokaklara, manzarasıyla göz dolduran muazzam bir sahil eşlik ediyor.

Ayrıca, Taş Mektep’ten Perili Ev’e, Dündar Evi’nden Kemerli Kilise’ye, Tabut Ev’den, Eski Postane binasına kadar, Trilye’de gezip görülmesi gereken bir dizi yer sizleri bekliyor. Bu yerlerle ilgili daha da detaylı bilgi almak için ”Trilye’de Görülmesi Gereken 10 Muhteşem Yer” başlıklı yazımızı mutlaka okumalısınız!

Kaçırmayın! Tirilye sahilinde hizmet veren restoranlardan birinde, rakı-balık keyfi yapabilir veya balıkçılarda taptaze balık-ekmek yiyebilirsiniz!

43. Gölyazı

Gölyazı

Burası Neresi? Bursa’nın Nilüfer ilçesinde, İzmir karayolu üzerinde yer alan Gölyazı, Uluabat Gölü kıyısında konumlanan muhteşem bir yerdir. Gölyazı, yarım ada şeklinde küçük bir kasaba olarak; panoramik manzarası, tarihi dokusu ve kartpostallardan fırlamış mistik ve nostaljik atmosferiyle gören herkesi kendisine hayran bırakmaktadır.

Ayrıca belirli dönemlerde, birbirinden ilginç birçok kuş türüne yaşam alanı olan Gölyazı, bir nevi kuş cenneti niteliği de taşımaktadır. Bursa’ya bağlı bir kasaba olması sebebiyle çoğu şehre yakın bir lokasyonda konumlanan Gölyazı, Erdek’e yakın gezilecek yerler arasında yer almaktadır. Erdek ile Gölyazı arasında yaklaşık 99 kilometre mesafe bulunup; yolculuk ortalama 1 – 1,5 saat sürmektedir.

Neden Gitmeliyim? Gölyazı, Roma dönemine ve hatta çok daha öncesine dayanan tarihi, eşsiz gün batımı manzarası, çınar ağaçlarının altındaki kahvehaneleri ve camilerin eşlik ettiği meydanıyla mutlaka ziyaret edilmelidir. Gitmişken Uluabat Gölü’nde sandal turuna, Gölyazı’nın muhteşem sokaklarında gerçekleştirilen yürüyüş ve fotoğraf turlarına katılma fırsatı elde edilebilir.

Kaçırmayın! Bunların yanı sıra Bursa’da kahvaltı denildiğinde akla gelen yerlerden biri olan Gölyazı’da mükellef bir köy kahvaltısı yapılabilir. Özellikle de Gölyazı’nın yerlisi kadınların elinden yapılmış leziz gözlemelere bayılacağınızdan emin olabilirsiniz.

*Erdek’te Alışveriş

Erdek’te alışveriş için ihtiyacınız olan her bilgiyi ve her önemli detayı ayrıntılı olarak anlattığımız bir yazı hazırlıyoruz. Erdek’in en meşhur ürünlerinin dahi yer alacağı Erdek Alışveriş Rehberi başlıklı içeriğimiz çok yakında burada sizlerle olacak! Beklemede kalın…

*Erdek Gece Hayatı

Dolu dolu Erdek geceleri hakkından en doğru ve en net bilgiye Erdek Gece Hayatı | En Popüler İki Mekan başlıklı içeriğimizle ulaşabilir, beldedeki gece hayatıyla ilgili her şeyi öğrenebilirsiniz.

*Erdek’te Yapılacak Şeyler

– Tekne turlarıyla Erdek’in ve Marmara denizinin tadını çıkarın!

– Konaklamalı turlara katılarak Erdek’i ve çevresini keşfedin!

*Erdek Şehir içi Ulaşım

Erdek’te şehir içi ulaşım otobüs, minibüs ve dolmuş gibi toplu taşıma vasıtalarıyla sağlanmaktadır. Bu vasıtalarla ilçenin hemen her noktasın ulaşmak mümkündür. Erdek’te otobüs seferleri sabah saat 07.00 sularında başlayıp; akşam saat 23.00 sularına kadar devam etmektedir. Ayrıca Erdek’ten Avşa Adası ve Marmara Adası gibi civar noktalara feribot seferleri düzenlenmektedir. Erdek şehir içi otobüslerinin sefer saatleri ve güzergahları hakkında bilgi almak için tıklayın!

**Erdek gezilecek yerler listemiz burada sona eriyor. Yazımıza dair fikir ve görüşlerinizi aşağıdaki yorum kutucuğuna yazarak bizlere ulaştırabilir, içeriğimizi geliştirmemizi sağlayabilirsiniz. Keyifli tatiller diliyoruz!

İçeriğimiz son olarak 20.05.2023 tarihinde editörlerimiz tarafından güncellenerek genişletilmiştir.

“Erdek Gezilecek Yerler Listesi | 43 Süper Nokta” üzerine 10 yorum

  1. arkadaşlar 1. resimdeki yer evet gerçekte var Kyzikos Antik Kenti ama kalıntıları kalmış sadece.Resimdeki yer bence temsili RESME inanmayın 😀 başka şeyler var gelin ama ERDEK harika sakin sessiz tatil yapılacak bir yerdir….

    Yanıtla
  2. kırazlı manastırı sadece bır duvar gıdılen yol osedeyım yerındeyse olum vırajlı yol bence bu tehlıkeye degmez bılgınız olsun

    Yanıtla
  3. Erdek te Takunyacilar sokagi var carsida. Erdek turizm tarihinde onemli bir yeri olan ve hanimlarin plaj terligi olarsk kullandiklari “Erdek Takunya” lari burada siparis ve imal edilir ve satilirdi. Tabanlari cesitli yukseklikte ahsaptan olan bu terliklerin uzerine yerlesecek atkilar da hanimlar tarafindan secilir .Parcalar monte edilince siparis hazir olurdu.Son bir iki ciftten birini ben aldim sanirim. Son ustasi da ilgisizlikten birakmis alet edevatini plastik terlik satiyordu.
    Erdek e ozgu bu sanatin sembolik de olsa canlandirilmasi iyi olurdu.

    Yanıtla
    • Merhabalar bu değerli bilgiler için çok teşekkür ederiz. Gerekli eklemeyi yapmaya çalışacağız 🙂

      Yanıtla

Yorum yapın

Bizi Takip Edin