Eskişehir Gezilecek Yerler Listesi | En Popüler 52 Nokta

*Hap Niteliğinde Bilgiler

Şehir hakkında: İçerisinde bulunan üniversitelerle popüler bir öğrenci şehri olan Eskişehir, İç Anadolu’nun kuzeybatısında yer alıyor. Şehrin doğusunda Ankara, güneyinde Afyon, batısında ise Kütahya bulunuyor. İç Anadolu’nun önemli kültür ve sanat merkezlerinden biri olan Eskişehir’in nüfusu, 2019 yılı verilerine göre 887.475’dir.

Kaç günde gezilir? Eskişehir’i ortalama 2-3 günde gezmeniz mümkün.

Ziyaret için en uygun zaman: Nisan-Mayıs ve Eylül gibi bahar ayları Eskişehir seyahati için en uygun zaman olacaktır.

Müze kartları: Türkiye’nin birçok şehrinde geçerli olan Müze Kart, Eskişehir’de bulunan çoğu müzeye ücretsiz veya cüzi rakamlarla girmenizi sağlıyor. Eskişehir’de Eti Arkeoloji Müzesi gibi birçok müzeye Müze kartla girebilir, Müze Kart hakkında daha fazla bilgi almak için tıklayabilirsiniz.

Ne Yenir? Eskişehir’e gitmişken tadına bakmanız gereken yemekler: Çibörek, Balaban Kebabı ve Met helvasıdır. Daha fazlası için Eskişehir’in Yöresel Yemekleri | 25 Nefis Lezzet

*Eskişehir Gezilecek Yerler Videosu

*En Popüler Yerler

– Sembolik Yapılar ve Simgesel Yerler

1. Kurşunlu Camii ve Külliyesi

Kurşunlu Camii ve Külliyesi

Burası Neresi? Eskişehir’in tarihi yerleri denildiğinde akla ilk gelen yapı olan Kurşunlu Camii ve Külliyesi, Odunpazarı ilçesinde yer alıyor. Kurşunlu Camii kitabesine göre, yapının 1525 yılında, Gazi ve Melek lakapları ile bilinen Çoban Mustafa Paşa tarafından yaptırıldığı anlaşılıyor.

Neden Gitmeliyim? Kurşunlu Camii ve Külliyesi kurulduğu ilk yıllarda, 20 odalık zaviye, misafir yeri, öğretim yeri, misafir odaları olan imaret, çeşitli yayınlarda zaviye ve medrese olarak kullanılıyordu. Sonrasında Mevlevi dergahına çevrilen cami, bir süre bu işleviyle kullanıldıktan sonra Cumhuriyet döneminde, tekke ve zaviyelerin kapatılması kanunuyla kapatılıyor. Bir rivayete göre caminin mimarının, Osmanlı tarihinin en büyük mimarı olan Mimar Sinan olduğu söylense de yalnızca kervansarayın Sinan tarafından yapıldığı biliniyor. Şehrin simgesel yapılarından biri olan Kurşunlu Camii ve Külliyesi’ni Eskişehir gezilecek yerler listene sen de eklemelisin!

Kaçırma! Kurşunlu Camii içerisinde bulunan kervansarayda Sıcak Cam Üfleme Atölyesi ve Cam Sanatları Merkezi bulunuyor. Ayrıca Kervansaray, Uluslararası Odunpazarı Cam Festivali gibi etkinliklere ev sahipliği yapıyor.

  • Adres: Paşa, Mücellit Sk., 26030 Odunpazarı/Eskişehir, Türkiye
  • Telefon: +90 222 230 40 30
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Yol tarifi al >

2. Odunpazarı Evleri

Odunpazarı

Burası Neresi? UNESCO Dünya Mirasları listesinde yer alan Odunpazarı, Eskişehir’in ilk yerleşim yeri olma özelliği taşıyor. Bundan dolayı Osmanlı kent mimarisinin en güzel örneklerine ev sahipliği yapan ilçe, Tarihi Odunpazarı Evleri’yle biliniyor. Karabük’te Safranbolu, Ankara’da Beypazarı ve yine Bolu’da Göynük gibi sahip olduğu tarihi evlerle ünlü olan Eskişehir Odunpazarı Evleri, şehrin güney tepelerinde konumlanıyor.

Neden Gitmeliyim? Odunpazarı Eskişehir için oldukça önemli ve bir o kadar özel bir ilçe. Zamanında şehre yerleşen ilk halk, Porsuk Çayı ve Odunpazarı’nın olduğu bölgeye birer koyun ciğeri asar ve beklemeye başlar. Odunpazarı’ndaki ciğerin daha geç bozulduğu gören halk burayı yerleşim yeri olarak seçer ve böylece Odunpazarı’nın hikayesi başlar.

Çıkmaz sokakları, kıvrımlı yolları, ahşap süslemeli ve birbirine bitişik cumbalı evleriyle harika bir atmosfere sahip olan Odunpazarı, Eskişehir’in turizm açısından en popüler rotalarından biridir. Zira Tarihi Odunpazarı Evleri’ni görmeden Eskişehir seyahati tamamlanmış sayılamaz. Eskişehir’de gezilecek yerler ve popüler noktaları arıyorsan, Tarihi Odunpazarı Evleri’ni aklının bir köşesinde bulundur!

Kaçırmayın! Eskişehir’in simgesel yapılarından biri olan, Kurşunlu Camii ve Külliyesi de Odunpazarı’nda yer alıyor. Odunpazarı sokaklarında dolaşıp tarihi atmosferin tadını çıkardıktan sonra yukarıda da detaylı olarak bilgi verdiğim bu külliyeyi ziyaret edebilirsin.

  • Adres: Akarbaşı, Çürükoğlu Sk., 26020 Odunpazarı/Eskişehir, Türkiye
  • Yol tarifi al >

3. Porsuk Çayı ve Adalar Bölgesi

Porsuk Çayı ve Adalar Bölgesi

Burası Neresi? Eskişehir denildiğinde herkesin aklına ilk gelen şey Porsuk Çayı olur. Porsuk Çayı şehrin göbeğinde Tepebaşı ve Odunpazarı ilçeleri arasında uzanan ve üzerinde gondol turlarının düzenlendiği oldukça popüler bir turizm noktasıdır. Porsuk Çayı’nın bu denli popüler olmasının diğer sebebi ise çevresinde bulunan ve halk tarafından Köprübaşı olarak da anılan Adalar Bölgesi’dir.

Neden Gitmeliyim? Eskişehir’in en canlı noktalarından biri olan Porsuk Çayı ve Adalar Bölgesi, Eskişehir gezilecek yerler listesine mutlaka eklenmeli. Tekne, gondol ve kayıklarla yapılan turlarla, çevresindeki yeşil alanlar ve manzara noktalarıyla meşhur olan Porsuk Çayı’nda bir tur attıktan sonra rotanı Adalar Bölgesi’ne çevirmelisin. Eskişehir’de Doktorlar Caddesi, Atatürk Caddesi ve Şair Fuzuli Caddesi arasında konumlanan Adalar Bölgesi, şehrin kalbini oluşturuyor. Zira bölgede, kafelerden, restoranlara, otellerden barlara, publardan, eğlence mekanlarına kadar vakit geçirebilecek birçok yer bulunuyor. Ayrıca Porsuk Çayı kenarında yer alan ve oldukça ilginç bir yapı olan ‘Sigara İçen Eşek Heykeli’ oldukça dikkat çekici!

Kaçırmayın! Eskişehir Porsuk Çayı’nda gerçekleştireceğin bir turla, kendini Venedik ve Amsterdam gibi kanallarıyla ve gondol turlarıyla meşhur şehirlerde hissedeceksin! Tekne ve gondol turları ücretleri, en fazla dört kişilik olup; yaz aylarında daha yüksek ücretlerle seferler yapmaktadır. ESBOT tekneleriyle düzenlenen 15 dakikalık ring turlar ise görece daha uygun fiyatlı olup; en az 15 kişiyle gerçekleştiriliyor. Kentpark ile Köprübaşı arasında gerçekleştirilen bu turlar, hafta içi 10.00-18.00; hafta sonu ise 10.00-19.00 saatleri arasında hizmet veriyor.

-Buluşma Noktaları

4. Haller Gençlik Merkezi

Haller Gençlik Merkezi

Burası neresi? 1930’lu yıllardan kalma eski bir meyve sebze halinin restore edilmesiyle ortaya çıkan bu hem modern hem tarihi nokta, bu nedenle “Haller” ismiyle anılmaktadır. Eskişehir gezilecek yerler listenize mutlaka dahil etmek isteyeceğiniz Haller Gençlik Merkezi, hem bir şeyler yiyip içmek hem de içerisinde bulunan hediyelik eşya dükkanlarından alışveriş yapmak için ziyaret edebileceğiniz bir yerdir.

İnşasında ahşap malzemelerin yanı sıra taş ve ferforje malzemelerinde kullanıldığı Haller Gençlik Merkezi, şehirdeki gençler için çok önemli bir buluşma noktası görevi görmektedir. Binanın gençlik merkezine evrilmesi uzun bir süre boş kalmasının ardından belediye tarafından restore edilmesiyle gerçekleşmiştir.

Neden gitmeliyim? Çoğu gece canlı müzik performanslarının da sergilendiği bina, başta üniversiteliler olmak üzere özellikle gençler için çok önemli bir uğrak noktasıdır. Gerçekleştirilen kültür sanat etkinlikleri, sergiler ve tiyatro salonu gibi detaylar ise burasını aynı zamanda kültürel açıdan şehrin en zengin yerlerinden biri haline getirmektedir.

  • Adres: Eskibağlar, Yılmaz Büyükerşen Blv No:11, 26170 Tepebaşı/Eskişehir
  • Çalışma saatleri: 09.00 – 00.00
  • Yol tarifi al > 

– Meydanlar ve Sokaklar

5. İki Eylül Caddesi

İki Eylül Caddesi

Burası Neresi? İki Eylül Caddesi, Eskişehir’in tam kalbinde yer alan trafiğe kapalı, hayatın hızlı ve dolu dolu aktığı bir caddedir. Ortasından tramvay hattı geçen caddenin bir ucu Porsuk Çayı’na ve Adalar Bölgesi’ne; diğer ucu ise Odunpazarı’na kadar uzanıyor.

Neden Gitmeliyim? İki tramvay hattının kesiştiği bir noktada yer alan İki Eylül Caddesi, Eskişehir’de ulaşımın ana duraklarından biri olduğu için günün her saati insan yığınıyla dolup taşıyor. Bunun yanı sıra İki Eylül Caddesi, içinde bulunan restoranlar, kafeler, mağazalar ve butiklerle de Eskişehir’deki gözde caddelerden biri oluyor. Ayrıca cadde içinde şehirde açılan ve ilk modern alışveriş merkezi olan Esnaf Sarayı yer alıyor.

Kaçırmayın! Adını Eskişehir’in Yunan işgalinden kurtuluş günü 2 Eylül’den alan caddeye ulaşmak için en ideal yol, bir tramvaya atlamak!

6. Doktorlar Caddesi

Doktorlar Caddesi

Burası Neresi? İstanbul’un İstiklal Caddesi’ni andıran ve resmi adı İsmet İnönü-1 Bulvarı olan cadde, doktor muayenehanelerin çok olması nedeniyle halk arasında Doktorlar Caddesi olarak anılıyor. Tabi ki cadde de yalnızca muayenehaneler bulunmuyor. Söz konusu cadde, Eskişehir’in gece hayatına ev sahipliği yaptığı gibi içerisinde, birçok mağaza, AVM, restoran ve kafeyi barındırıyor.

Neden Gitmeliyim? Köprübaşı ile Kızılcıklı Mahmut Pehlivan Caddesi arasında 1520 metre boyunca uzanan Doktorlar Caddesi, tıpkı İki Eylül Caddesi gibi tramvay hattının popüler duraklarından biri oluyor. Caddenin batı kısmında Hayal Kahvesi, 222 Park ve Buda gibi eğlence mekanlarının yanı sıra Espark ve Kanatlı AVM’leri; doğusunda ise Eskişehir Subay Orduevi yer alıyor. Eskişehir’in en meşhur gezi noktalarından biri olan Doktorlar Caddesi’nde gece hayatının tadını çıkarabileceğin gibi, dolu dolu bir alışveriş gerçekleştirmen de mümkün!

7. Ulus Anıtı ve Meydanı

Ulus Anıtı ve Meydanı

Burası Neresi? Eskişehir Büyükşehir Belediyesi tarafından 9 Mart 2019’da yaptırılan Ulus Anıtı, İsmet İnönü Caddesi’nde, İstasyon Kavşağı’nda bulunuyor. Türk ulusunun ortak değerlerini ve bağımsızlık mücadelesini sembolize eden anıtın çevresi günümüzde popüler bir meydan olarak halkın buluşma noktaları arasında yer alıyor.

Neden Gitmeliyim? İranlı heykeltıraş Afshin Esfandyari tarafından yapılan ve Türkiye için oldukça anlamlı bir anıt olan Ulus Anıtı’nın en üstünde Atatürk heykeli bulunuyor. Anıtın orta bölümünde Cumhuriyet sonrası, eğitim, bilim, teknoloji gibi alanlardaki faaliyetlerle modern Türkiye sembolize edilirken, en alt kısımda Kurtuluş Savaşı’nı ifade eden kabartma figürleri yer alıyor. Anıtın yerle temas ettiği noktada ise Türk büyüklerinin bulunduğu heykeller yer alıyor. Dolayısıyla oldukça zengin bir çalışma olan Ulus Anıtı, Eskişehir’in simgesel yapıları arasına girmeye aday!

  • Adres: Hoşnudiye, İsmet İnönü-1 Blv No:23, 26130, 26130 Tepebaşı/Eskişehir
  • Yol tarifi al >

8. Uğur Mumcu Parkı

Uğur Mumcu Parkı

Burası Neresi? Türkiye’nin gelmiş geçmiş en önemli şahsiyetlerinden biri olan ünlü gazeteci Uğur Mumcu anısına yapılan bir parktır. 2016 yılında açılan park, Eskişehir’de Odunpazarı ilçesinde bulunuyor.

Neden Gitmeliyim? Park içerisinde, 24 Ocak 1993 tarihinde evinin önünde uğradığı bombalı saldırıyla, feci bir şekilde hayatını kaybeden gazeteciyi anmak için Anıt Duvarı ve Uğur Mumcu’nun saldırı sırasında enkaza dönüşen otomobili yer alıyor. Söz konusu otomobil, cam bir fanus içinde korumaya alınmış bir şekilde sergileniyor. Uğur Mumcu’yu anmak isteyen herkes 24 Ocak’ta bu parka gelerek, Anıt Duvarı’na karanfil bırakıp, ünlü gazeteciyi anıyor.

  • Adres: Akarbaşı, Divanlar Sk. No:21, 26020 Odunpazarı/Eskişehir
  • Yol tarifi al >

– Müzeler

9. Odunpazarı Modern Müze (OMM)

Odunpazarı Modern Müze

Burası Neresi? Odunpazarı Modern Müze, Türkiye’den ve dünyanın birçok noktasından çağdaş ve modern sanat eserlerinin sergilendiği bir müze olarak, 2019’dan bu yana, tarihi Odunpazarı evlerinin arasında hizmet veriyor. Toplumun kültürel, sosyal ve sanatsal hayatının gelişimine katkıda bulunmak, sanat eğitiminin geliştirilmesini ve böylece kültürün ve sanatın toplum ekseninde yaygınlaşmasını sağlamak amacıyla kurulan müze, kendi gibi iddialı binasıyla da dikkat çekiyor.

Modern Müzeye yakışır modern bir binaya sahip olan OMM, mimari açıdan, Kengo Kuma and Associates adlı dünyaca ünlü bir Japon Mimarlık firmasının imzasını taşıyor. Odunpazarı Modern Müze, etkileyici mimarisi sayesinde, şimdiden Eskişehir’in simgeleşmiş yapıları arasına girmiş bulunuyor!

Neden Gitmeliyim?  Yaklaşık 4.500 metrekarelik bir alana sahip olan ve üç kattan oluşan OMM’de, sergi salonları, müze dükkanı, atölyeler, kafe, çeşitli etkinlik alanları ve 14 odalı bir butik otel bulunuyor. Geçici ve kalıcı olmak üzere yerli yabancı birçok sanatçıya ait eserleri sergileyen müzenin kalıcı koleksiyonunda Nejad Melih Devrim, Jaume Plensa, Fahrelnissa Zeid, Marc Quinn, Canan Tolon, Burhan Doğançay, Erdağ Aksel, Julian Opie, İnci Eviner, Erol Akyavaş ve Gülsün Karamustafa gibi isimlere ait eserler yer alıyor. Resim, heykel, enstalasyon ve yeni medya sanatına dair çeşitli örnekler göreceğin Odunpazarı Modern Müze’ye mutlaka gitmelisin!

Kaçırmayın! Odunpazarı Modern Müze’de, sevdiğin ve yakından tanımak istediğin sanatçılarla buluşabileceğin OMM Sanatçı Buluşmaları programına katılabilirsin! Üstelik bazı buluşmalar tamamıyla ücretsiz olup; yalnızca 50 kişilik kontenjana sahip olduğu için erkenden rezervasyon yaptırmak gerekiyor. Son olarak: Marshmallow Laser Feast’in teknoloji ve sanatı bir araya getiren sanal gerçeklik eserini görmeyi unutma!

  • Adres: Şarkiye, Atatürk Blv. No: 37, 26020 Odunpazarı/Eskişehir
  • Telefon: 0222 221 27 37
  • Ziyaret saatleri: Salı-Cumartesi 10.00-18.00, Pazar 11.00-18.00, Pazartesi kapalı
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

10. Eskişehir Balmumu Heykeller Müzesi

Eskişehir Balmumu Heykeller Müzesi

Burası Neresi? Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen tarafından kurulan Eskişehir Balmumu Heykelleri Müzesi, dünyanın birçok şehrinde bulunan Madam Tussaud balmumu müzelerinin Türkiye’deki ilk örneğidir. Eskişehir’deki en ilgi çeken müzelerden biri olan Balmumu Heykelleri Müzesi’nde, Yılmaz Büyükşeren tarafından bağışlanan ve hem ülkemizden hem de dünyadan önemi liderlere ve tarihi şahsiyetlere ait olan 200 heykel sergileniyor.

Neden Gitmeliyim? Odunpazarı’nda yer alan Eskişehir Balmumu Heykelleri Müzesi’nde Nazım Hikmet, İbrahim Tatlıses, İngiliz Kraliçesi II. Elizabeth, Aşık Veysel, Atatürk ve ailesinin heykelleri de dahil olmak üzere birçok önemli ismin balmumu heykeli sergileniyor. Müze kapsamında şehre gelen ünlü isimlerin ölçüleri alınıp balmumu heykelleri yapılmaya devam edip; sergilenen heykel sayısı her geçen yıl artıyor.

Müzeden elde edilen gelir ise kız çocuklarının ve engeli çocukların eğitimi için kullanılıyor. Resmi adıyla Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi’nin, tüm bu özellikleri dolayısıyla, Eskişehir gezilecek yerler listesine mutlaka eklenmesi gerekiyor.

  • Adres: Şarkiye, Atatürk Blv. No:43, 26010 Odunpazarı/Eskişehir
  • Telefon: 0 222 234 37 34
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-17.00, Pazartesi günleri kapalı.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

11. Kurtuluş Müzesi

Kurtuluş Müzesi

Burası Neresi? Cumhuriyetimizin kuruluşunun 93. yılı olan 2016’nın Ekim ayında açılan Eskişehir Kurtuluş Müzesi, İnönü Savaşları sırasında Batı Cephesi Komutanı olan İsmet Paşa’nın konakladığı, Mestanoğlu Halil Konağı’nda ziyaretçilerini ağırlıyor. Tarihi bilgi ve belgeleri modern teknolojiyle harmanlayan müzede, Kurtuluş Savaşı’nın tüm süreçlerini  kapsıyor.

Neden Gitmeliyim? Milli mücadele yıllarına dair her detayı içinde barındıran Kurtuluş Müzesi, iki katlı tarihi bir konakta hizmet veriyor. Müzenin giriş katında, çocuklara ve gençlere hitaben dokunmatik kiosklar vasıtasıyla Kurtuluş mücadelesi ve Lozan Barış Konferansları süreçleri ayrıntılı olarak anlatılıyor.

İkinci katta ise ‘Karikatürlerle Milli Mücadele, Strateji Odası, Gazetelerle Milli Mücadele ve Gösterim Odası’ olmak üzere dört farklı oda bulunuyor. Müzede ayrıca, İsmet İnönü, Kahraman Mehmetçik ve Fahrettin Altay’a ait balmumu heykelleri sergileniyor.

Kaçırmayın! Kurtuluş Müzesi’nde kiosktaki Atatürk ve Milli Mücadele görsellerinin karşısına geçerek fon fotoğrafı ve selfie çekebileceğiniz, eğlenceli bir ‘Özçekim Odası’ bulunuyor.

  • Adres: Şarkiye, Arifbey Sk. No:171, 26030 Odunpazarı/Eskişehir
  • Telefon: (0222) 234 37 34
  • Ziyaret saatleri: Salı-Cuma 10.00-17.00, Cumartesi-Pazar 09.00-17.00, Pazartesi günleri kapalı.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

12. İnönü Savaşları Karargah Müzesi

inonu savaslari karargah muzesi

Burası neresi? Eskişehir’den 25 kilometre uzaklıktaki İnönü ilçesinde bulunan karargah binası, Kurtuluş Savaşı esnasında alınan çok önemli kararlara ev sahipliği yapmıştır. Tarihi karargah binası 2000-2001 yılları arasında gerçekleştirilen yenileme çalışmalarının ardından müze olarak hizmet vermeye başlamıştır.

Karargah Müzesi içinde öncelikle görülmesi gereken şeylerin arasında İnönü Savaşları’na dair önemli fotoğraflar yer almaktadır. Bunun yanı sıra savaşlarda kullanılmış olan silahlar, kaymakamlığın savaş alanlarından toplamış olduğu çeşitli savaş malzemeleri ve İsmet İnönü’nün giymiş olduğu üniformaların birebir kopyaları da müzeye gelen ziyaretçilerin mutlaka incelemesi gereken nesneler arasında bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? İnönü Savaşları, kurtuluş mücadelesinin en önemli ayaklarını oluşturmuştur. Bu savaşların merkezi sayabileceğiniz karargah evi ise günümüzde herkesin Eskişehir’de mutlaka ziyaret etmesi gereken yerlerden biridir.

Aklınızda bulunsun! Müzenin belirli bir açılış ve kapanış saatleri bulunsa da, burayı her zaman açık bulamayabilirsiniz. Bu nedenle gitmeden önce belediye ile iletişime geçerek müzenin açık olup olmadığı hakkında bilgi almanızı öneriyoruz.

  • Adres: İsmetpaşa, Gül Sk. No:15, 26670 İnönü/Eskişehir, Türkiye
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-17.00
  • Yol tarifi al >

13. Eğitim Karikatürleri Müzesi

Eğitim Karikatürleri Müzesi

Burası Neresi? 1900’lü yıllardan kalma ahşap bir konağın restorasyonla yenilenmesi sonucu oluşturulan Eğitim Karikatürleri Müzesi, Türkiye’nin ilk Karikatür Sanatını Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin yan kuruluşu olarak hizmet veriyor. Tarihi Odunpazarı Evleri’nin arasında yer alan müze, Eskişehir’de gezilecek yerler listesinde yer alması gereken müzelerden biri!

Neden Gitmeliyim? Karikatürlere ilgi duyan herkesin görmesi gereken Eğitim Karikatürleri Müzesi; kalıcı ve geçici sergi bölümleri, portreler odası, Türk karikatür ustaları odası, Eskişehirli karikatürcüler odası ile kitaplık bölümlerinden oluşuyor. Müzede ayrıca, karikatür çalışması yapmak isteyenler için özel çalışma alanları bulunuyor. Müzede, karikatür arşivinden eserler devamlı olarak sergilenirken, yerli-yabancı karikatür sanatçılarının eserleri ise aralıklı olarak sergileniyor.

Kaçırmayın! Eğitim Karikatürleri Müzesi’nde kitap, kartpostal ve poster gibi daha birçok hediyelik eşya sergilenip, satılıyor. Buradan beğendiğin bir parçayı satın alıp, Eskişehir’den özel bir hatıra ile dönebilirsin!

  • Adres: Akcami, Malhatun Sk., 26030 Odunpazarı/Eskişehir
  • Telefon: (0222) 230 02 01
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-16.00, Pazartesi günleri kapalı
  • Yol tarifi al >

14. Tayfun Talipoğlu Daktilo Müzesi

Tayfun Talipoğlu Daktilo Müzesi

Burası Neresi? Tayfun Talipoğlu Daktilo Müzesi, 2016 yılından itibaren, Odunpazarı tarafından restore edilip ziyarete açılan Şamlıoğlu Konağı’nda hizmet veriyor. Fazla sayıda daktilo bağışı yapan kişi olmasından ötürü Tayfun Talipoğlu’nun ismiyle anılan müze, Türkiye’nin ilk daktilo müzesi olması açısından önem arz ediyor.

Neden Gitmeliyim? Eskişehir’de gezilecek yerler listesinde mutlaka olması gereken Tayfun Talipoğlu Daktilo Müzesi’nde, aralarında Remington, Olivetti, Brother, Halda, Alpina ve Facit gibi markaların yer aldığı 50 farklı marka daktilo sergileniyor. Bunun yanı sıra Türkiye’nin ünlü isimlerinin bir zamanlar kullandıkları daktilolara da yer veriliyor.

Kaçırmayın! Talipoğlu Daktilo Müzesi’nin en dikkat çekici noktası Bülent Ecevit’in daktilo başındaki balmumu heykeli oluyor. Mutlaka görmelisin!

  • Adres: Paşa, Kemal Zeytinoğlu Cd. No:6, 26030 Odunpazarı/Eskişehir
  • Ziyaret saatleri: Salı-Pazar 09.00-18.00
  • Yol tarifi al >

15. Eskişehir Lületaşı Müzesi

Eskişehir Lületaşı Müzesi

Burası Neresi? Odunpazarı Belediyesi tarafından 2008 yılında açılan Eskişehir Lületaşı Müzesi, Kurşunlu Camii’nin külliyesinde hizmet veriyor. Lületaşı Müzesi’nde 1998 yılından bu yana yapılan uluslararası Lületaşı Festivalleri, Lületaşı El Sanatları yarışmaları ve sergilerinde yer alan eserler sergileniyor.

Neden Gitmeliyim? Eskişehir’in simgesi olan Lületaşı, toprağın hemen hemen 150 metre aşağısında bulunup çıkartılan değerli bir madendir. Hatta lületaşıyla ilgili yöre halkı tarafından anlatılan ilginç bir rivayet bulunuyor:

Bir Hikaye! Rivayete göre çok eski zamanlarda, günün birinde genç bir delikanlı Karatepe’den geçerken, beyaz bir taşı küçük bir delikten yuvarlayıp çıkarmaya çalışan bir köstebek görmüş. Delikanlının yaklaşmasıyla irkilen köstebek kaçmış, delikanlı ise taşın peşine düşmüş. Günlerce gece gündüz demeden toprağı kazmış da kazmış. Zaman geçtikçe kendisinden haber alamayan köylüler arayan köylüler, delikanlıyı 7 kat yerin altına giden dapdaracık bir kuyuda boğulmuş olarak bulmuş; üstelik derisi yüzülmüş bir şekilde… Yalnız elinde sımsıkı bir şekilde birkaç lületaşı tutuyormuş.

İşte böylece ortaya çıkan lületaşı, günümüzde Eskişehirlilerin en değerli varlıkları arasında yer alıyor. Bu doğrultuda ortaya çıkan Lületaşı Müzesi’nde ise 60 sanatçıya ait 400’den fazla eser sergileniyor.

Bunları Biliyor Muydunuz? Dünya üzerinde Lületaşı’nın fazla sayıda çıkarıldığı tek yer Eskişehir’dir.

  • Adres: Deliklitaş, Alaeddin Cd., 26090 Odunpazarı/Eskişehir
  • Telefon: +90 (222)-233-05-82
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-17.00, Pazartesi günleri kapalı
  • Yol tarifi al >

16. Çağdaş Cam Sanatları Müzesi

Çağdaş Cam Sanatları Müzesi

Burası Neresi? Anadolu üniversitesi, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ve Cam Dostları Grubu’nun işbirliği ile 2007 yılında kurulan Çağdaş Cam Sanatları Müzesi, Odunpazarı’nın tarihi evleri arasında yer alıyor. Türkiye’nin ilk cam müzesi olma ayrıcalığına sahip olan müzede, yerli ve yabancı sanatçıların kendi atölyelerinde yapıp bağışladıkları eşsiz eserler sergileniyor. Üç ayrı Odunpazarı evinin birleştirilmesiyle oluşturulan müzede, ikisi kalıcı sergilere; biri ise geçici sergilere ev sahipliği yapan üç farklı galeri bulunuyor.

Neden Gitmeliyim? Esasen Eskişehir gezilecek yerler listesindeki birçok yer birbirine oldukça yakın. Öyle ki Eskişehir Odunpazarı Evleri arasında dolaşırken yukarıda bahsettiğim tüm müzelere yürüme mesafesi kadar yakın olacaksın. Dolayısıyla gelmişken Çağdaş Cam Sanatları Müzesi’ne de uğramanı öneriyorum. Zira cam sanatına dair en seçkin örnekleri bulabileceğin bu müzeye bayılacaksın. Müzede, 58’i yerli 10’u yabancı olmak üzere toplam 68 sanatçıya ait eserleri incelerken, cam şeffaflığının sanatla nasıl birleşip, iç içe geçtiğine şahit olacaksın!

  • Adres: Akarbaşı, T, Arpacılar Türmen Hoca Sk. No:45, 26010 Odunpazarı/Eskişehir
  • Telefon: (0222) 211 55 00
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-17.00, Pazartesi günleri kapalı
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

17. Esminyatürk Türk Dünyası Şaheserleri

Eğitim Karikatürleri Müzesi

Burası Neresi? Eskişehir gezilecek yerler denildiğinde akla ilk gelen yer Sazova Parkı oluyor. Esminyatürk Türk Dünyası Şaheserleri de Sazova Parkı yani tam adıyla Bilim, Sanat ve Kültür Parkı içerisinde yer alıyor. Esminyatürk’te Türk Dünyası’na ait 16 farklı ülkede bulunan 32 önemli yapı ve şaheserin minyatürleri sergileniyor.

Neden Gitmeliyim? Türk Dünyası Kültür Vakfı tarafından 2013 yılında Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı’nın destekleriyle açılan Esminyatürk’te Türk milletine ait 32 şaheserin 25’te 1 küçülmüş hali sergileniyor. Açıkhava alanında sergilenen minyatürler arasında, Edirne’deki Selimiye Camii, Hindistan’daki Tac Mahal, Kazakistan’daki Hoca Ahmed-i Yesevi Külliyesi, Erzurum’daki Çifte Minareli Medrese, Yunanistan’daki Bey Hamamı, Bosna Hersek’teki Mostar Köprüsü ve Moğolistan’daki Orhun Abideleri gibi yapılar yer alıyor. Dolayısıyla Azerbaycan’dan İran’a, Makedonya’dan Diyarbakır’a, Bitlis’ten Sivas’a, Irak’tan, Suudi Arabistan’a kadar birçok ülkenin en güzel yapıtlarını Eskişehir’de yakından görme şansı elde edebilirsin.

Kaçırmayın! Özellikle çocukların yoğun ilgisine maruz kalan Esminyatürk Türk Dünyası Şaheserleri, çocuklu aileler için Eskişehir’de uygun bir gezi noktası olacaktır.

18. Eskişehir Eti Arkeoloji Müzesi

Eskişehir Eti Arkeoloji Müzesi

Burası Neresi? Eskişehir’in Odunpazarı ilçesinde bulunan Eti Arkeoloji Müzesi’nin tarihi 1970’li yıllara kadar dayanıyor. Son haliyle 2007’den itibaren Atatürk Bulvarı’nda Kurşunlu Külliyesi’nde yer alan müzede, kronolojik sırasıyla; Neolitik, Kalkolitik, Tunç, Hitit, Frig, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı Dönemi’ne ait tarihi eserler sergileniyor. ETİ grubunun sponsorluğu doğrultusunda tadilatla yenilenen bina, bu sebeple Eti Arkeoloji Müzesi olarak isimlendiriliyor. Müzede toplam 22,500 arkeolojik eser olduğu bilinse de bunların yalnızca 2 bini sergileniyor.

Neden Gitmeliyim? Eskişehir gezilecek yerler denildiğinde akla ilk gelen müzelerden olan Eskişehir Eti Arkeoloji Müzesi, çok eski tarihlerden beri, şehirde bulunan tarihi kalıntıların biriktirilmesi sonucu bugünkü halini alıyor. Tarihe ve arkeolojiye ilgi duyan herkesin görmesi gereken müzede, ayrıca TÜBİTAK ve ODTÜ ile birlikte gerçekleştirilen dijital sergiler bulunuyor. İki sergi salonundan oluşan Eti Arkeoloji Müzesi’nin bahçesinde de bazı tarihi eserler teşhir ediliyor. Ayrıca Türkiye müzelerinin birçoğunda geçerli olan Müze Kart, Eti Arkeoloji Müzesi girişlerinde de kullanılabiliyor. Dolayısıyla eğer Müze kartın varsa, bu arkeoloji cennetine ücretsiz olarak girebilirsin!

  • Adres: Akarbaşı, Atatürk Blv. No:64, 26020 Odunpazarı/Eskişehir
  • Telefon: (0222) 230 13 71
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.00-17.00
  • Yol tarifi al >

19. Tülomsaş Müzesi-Devrim Arabası

Tülomsaş Müzesi-Devrim Arabası

Burası Neresi? Türkiye’nin ilk yerli otomobili nam-ı diğer Devrim Arabası’nın sergilendiği Tülomsaş Müzesi, Eskişehir’in en çok ziyaret edilen noktalarından biri oluyor. Zira 1961 yılında yalnızca 4,5 ayda ve 1.400.000 lira devlet ödeneğiyle yani sınırlı imkanlarla imal edilen otomobil ‘Devrim Arabası’ herkesin merakını celbediyor. Müzede, TÜLOMSAŞ tesislerinde Türk mühendis ve işçileri tarafından üretilen Devrim Otomobili dışında, Türkiye’nin ilk yerli buharlı lokomotifi olan Karakurt, Mehmetçik Buharlı Lokomotifi, 2200 tipi Buharlı Lokomotif, 24000 tipi Lokomotife ait makinist kabini sergileniyor.

Neden Gitmeliyim? Açılış tarihi olan 03 Mart 2018 tarihinden itibaren, 300 binden fazla kişi tarafından ziyaret edilen Tülomsaş Müzesi, açık ve kapalı olmak üzere iki farklı alandan oluşuyor. 1250 kg ağırlığı ve 140 kilometre hız göstergesiyle yalnızca 4,5 ayda yapılan Devrim Arabası, müzenin açık alanında ücretsiz olarak sergileniyor. Bunun yanı sıra TCDD tarafından üretilen ve 1915 beygir gücünde, 97 ton ağırlığında, 70 km/h hız yapabilen Karakurt adlı ilk Türk buharlı lokomotifi de müzenin en ilgi çeken eserlerinden biri oluyor.

Kaçırmayın! Müze ziyaretinde, TÜLOMSAŞ ve Demiryolu tarihini yansıtan çeşitli objeleri de görebilirsin!

  • Adres: Hoşnudiye, TÜRASAŞ Eskişehir Bölge Müdürlüğü Yerleşkesi, Ahmet Kanatlı Cd, 26130 Tepebaşı/Eskişehir
  • Telefon: (0222) 224 00 00
  • Ziyaret saatleri: Salı-Cuma 10.00-17.00, Cumartesi-Pazar 09.00-17.00, Pazartesi günleri kapalı
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

20. Eskişehir Cumhuriyet Tarihi Müzesi

Eskişehir Cumhuriyet Tarihi Müzesi

Burası Neresi? Cumhuriyet Tarihi Müzesi, diğer adıyla Anadolu Üniversitesi Cumhuriyet Tarihi Müzesi, İki Eylül Caddesi’nin Odunpazarı ilçesiyle birleştiği noktada, merkezi bir konumda yer alıyor. Turan Numune Mektebi adıyla Mimar Kemalettin tarafından 1915-1916 yılları arasında inşa edilen Cumhuriyet Tarihi Müzesi, 1924 yılının Nisan ayından bu yana Anadolu Üniversitesi bünyesinde, halka açık bir şekilde hizmet veriyor.

Neden Gitmeliyim? Üç katlı tarihi bir binada hizmet veren müzede, Cumhuriyet Tarihi’ne ve tabi ki Atatürk’e dair birçok detay yer alıyor. Müzenin giriş katında, Çanakkale Zaferi’nden, Sakarya Muharebesi’ne, Büyük Millet Meclisi’nden Kongrelere, İnönü Savaşları’ndan Büyük Taarruza ve Cumhuriyet’in ilk yıllarına kadar, Türkiye’nin yeniden doğuşunu belgeleyen 131 farklı fotoğraf sergileniyor.

Ayrıca bu katta, Atatürk’ün yaşamının farklı dönemlerine ait 51 portre, İnkılapları anlatan bir kolaj, savaştan sağ çıkmış tarihi bir kağnı ve Kurtuluş Savaşı esnasında Türk Donanması’nda kullanılmış 7 adet gemi maketi bulunuyor. Üst katta, Atatürk’e ait hususi eşyalar ve eserler sergilenirken, 1925-1980 yıllarında çıkmış gazeteler ve bir kütüphane yer alıyor. Son olarak müzenin bodrum katında, Atatürk’e dair 48 belgeselin izlenebileceği, 40 kişilik bir salon bulunuyor.

Kaçırmayın! Mustafa Kemal Atatürk’e ve Cumhuriyet tarihine dair birçok şeye fotoğraflarıyla şahit olabileceğiniz Eskişehir Cumhuriyet Tarihi Müzesi’ni, sen de Eskişehir’de gezilecek yerler listene eklemelisin.

  • Adres: Paşa, Kemal Zeytinoğlu Cd. No:5, 26030 Odunpazarı/Eskişehir
  • Telefon: (0222) 335 05 80
  • Ziyaret saatleri: Salı-Pazar 10.00-17.00, Pazartesi kapalı
  • Yol tarifi al >

21. Eskişehir Havacılık Müzesi

Eskişehir Havacılık Müzesi

Burası Neresi? Anadolu Üniversitesi Havacılık Parkı içerisinde hizmet veren Eskişehir Havacılık Müzesi, üniversitenin Yunus Emre Kampüsü’nün karşısında yer alıyor. 1998’den Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde ziyarete açılan müze, 2011 yılında Anadolu Üniversitesi’ne devredilmiş olarak hizmet vermeye devam ediyor.

Neden Gitmeliyim? Diğer adıyla Havacılık Parkı ve Tayyare Müzesi’nin, 39 bin metrekarelik, geniş alanında birbirinden farklı ve etkileyici savaş uçakları ve sivil uçaklar sergileniyor. Müze girişinde, ziyaretçileri, Cumhuriyet tarihinin ilk hava harp şehidi olan Hava Pilot Yüzbaşı Cengiz Topel karşılıyor. Bunun yanı sıra birçok füze ve uçak modelinin sergilendiği müzenin en dikkat çekici parçaları arasında, uçan tabut olarak bilinen bombardıman uçağı F-104, denizaltılara karşı etkili olan Grumman S-2, SIAT 223 Flamingo yer alıyor.

Bir Hikaye! Kıbrıs Harekatı sırasında, F-100 tipi jet uçağıyla savaşa katılan Cengiz Topel, Rumlar tarafından bombalanarak düşürülen uçaktan denize atlayarak kurtulur. Lakin o esnada Rum askerleri tarafından rehin alınan Cengiz Topel’in naaşının Türkiye’ye verilmesi oldukça sürer. Zira Topel’in Rum askerleri tarafından ciddi bir işkenceye maruz kaldığı ve bunun sonucunda öldüğü söylenir. Bu durum Cengiz Topel’e yapılan otopsiyle kanıtlanmış olur.

  • Adres: Yenibağlar, Uludağ Sk. No:10, 26170 Tepebaşı/Eskişehir
  • Telefon: (0222) 211 40 00
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-17.30
  • Yol tarifi al >

22. Odunpazarı Ahşap Eserler Müzesi

Odunpazarı Ahşap Eserler Müzesi

Burası Neresi? Eskişehir’in en popüler müzelerinden biri olan Ahşap Eserler Müzesi, Kurşunlu Camii Külliyesi’nin batı kısmında yer alıyor. 3. Uluslararası Ahşap İşleri Festivali sonrasında festivalde sergilenen eserlerin toplanmasıyla birlikte, 2016 yılında Odunpazarı Belediyesi tarafından kurulan müzede, festivaldekiler de dahil olmak üzere birçok ahşap eser sergileniyor.

Neden Gitmeliyim? Eskişehir’de gezilecek yerler listesine eklemeniz gereken Ahşap Eserler Müzesi, 300 metrekarelik bir alandan oluşuyor. Bu alan içerisinde 68 ülkeden gelen 300 sanatçı ve bilim insanına ait olan 235 eser sergileniyor. Müze niteliğinin yanı sıra aynı zaman bir sanat galerisi olan Odunpazarı Ahşap Eserler Müzesi, her yıl çeşitli etkinliklere ev sahipliği yaparken, Uluslararası Ahşap İşleri Festivali, her yıl belirli tarihlerde düzenlenmeye devam ediyor.

  • Adres: Paşa, Şeh Şemşettin Sk. No:3, 26030 Odunpazarı/Eskişehir
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-17.00, Pazartesi günleri kapalı
  • Yol tarifi al >

23. Osman Yaşar Tanaçan Fotoğraf Müzesi

Osman Yaşar Tanaçan Fotoğraf Müzesi

Burası Neresi? Osman Yaşar Tanaçan Fotoğraf Müzesi, Tarihi Odunpazarı Evleri arasında, Kurşunlu Külliyesi’nde eskiden nikah salonu olarak kullanılan binada, ziyarete açık olarak hizmet veriyor. Odunpazarı’ndaki tarihi bölgenin müzeleri arasında 2017’de katılan Fotoğraf Müzesi’nde, Fotoğraf Sanatçısı Osman Yaşar Tanaçan tarafından bağışlanan fotoğraflar, 372 adet fotoğraf makinesi, dergi ve kitaplardan oluşan bir koleksiyon ve fotoğrafçılıkta kullanılan çeşitli aletler sergileniyor.

Neden Gitmeliyim? Fotoğraf ve fotoğrafçılığa ilgi duyan herkesin mutlaka görmesi gereken Osman Yaşar Tanaçan Fotoğraf Müzesi’nde; fotoğrafçılık eğitimleri, workshoplar, müze içi eğitimler, profesyonel ve amatör fotoğraf sergileri düzenleniyor. 4 ayrı salondan oluşan müzenin ilk salonu, arşiv, kütüphane ve atölye odasından oluşup; ikinci ve üçüncü salonda fotoğraf makineleri kronolojik bir sırayla sergileniyor. Böylece fotoğraf makinelerinin zaman içindeki değişimi ve dönüşümü net bir şekilde görülebiliyor.

Kaçırmayın! Müzenin son odasında ise interaktif bir dekor odası ve filmlerin nasıl yıkandığını (tab edildiğini) gösteren bir karanlık oda, yani film banyosu odası bulunuyor. Bu oda aracılığıyla ziyaretçiler, filmlerin fotoğrafa dönüşüm aşamasını gözlemleyebiliyor.

  • Adres: Paşa, Kemal Zeytinoğlu Cd. No:6, 26030 Odunpazarı/Eskişehir
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-18.00, Pazartesi günleri kapalı
  • Facebook sayfası
  • Yol tarifi al >

– Gösteri ve Sanat Merkezleri

24. Türk Dünyası Bilim, Kültür ve Sanat Merkezi

Türk Dünyası Bilim, Kültür ve Sanat Merkezi

Burası Neresi? Türk Dünyası Bilim, Kültür ve Sanat Merkezi, Eskişehir’in en ünlü noktalarından biri olan Sazova Kültür Parkı içerisinde yer alıyor. Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı tarafından inşa edilen merkez, 2017 yılında Anadolu Üniversitesi’ne devredilmesinin ardından, çok kapsamlı bir merkez olarak varlığını sürdürmeye devam ediyor.

Neden Gitmeliyim? Oldukça büyük bir alan üzerinde yer alan Türk Dünyası Bilim, Kültür ve Sanat Merkezi, 15 bin metrekarelik geniş bir araziyi kaplıyor. Bir tesis olarak nitelendirebileceğimiz merkez, iki kattan oluşuyor. İlk katta Musiki Tarihi Birimi, Bilgi Dünyası Salonu, Bilim Kültür Sanat Okulu gibi kültürel birimler, bilimsel faaliyetler için kurulan atölyeler ile yemekhane lavabolar, mescitler ve idare ofisleri yer alıyor. İkinci katta ise Selçuklu ve Osmanlı Dönemlerinin resmi ve sivil mimarisini yansıtan ve 4 ayrı bloktan oluşan Bilim Tarihi Müzesi ve bunun dışında 300 kişilik amfiyle fuar ve sergi alanı bulunuyor.

Kaçırmayın! Sazova Parkı’ndaki bu şahane merkezdeki Türk Dünyası Musiki Tarihi Müzesi, Türk Dünyası Bilgi Bankası, Tük Dünyası Bilim Sanat ve Kültür Okulu gibi bölümler de yer alıyor.

  • Adres: Sazova, 26150 Tepebaşı/Eskişehir
  • Telefon: (0222) 330 54 10
  • Yol tarifi al >

25. Yunus Emre Kültür Merkezi

Yunus Emre Kültür Merkezi

Burası Neresi? Eskişehir’deki en eski kültür ve sanat merkezlerinden biri olan Yunus Emre Kültür Merkezi, birbirinden renkli ve birbirinden sanatsal birçok etkinliğe ev sahipliği yapıyor. Bu açıdan şehrin en önemli kültür merkezleri arasında yer alan Yunus Emre Kültür Merkezi, Eskişehir’in en işlek noktalarından biri olan İki Eylül Caddesi’nde bulunuyor.

Neden Gitmeliyim? Yunus Emre Kültür Merkezi, 434 kişilik koltuk kapasitesiyle, konserlerden, konferanslara, seminerlerden, tiyatro gösterilerine kadar aklınıza gelebilecek bir yığın kültürel ve sanatsal etkinliğe ev sahipliği yapıyor. Lakin bu etkinliklerden çoğuna katılabilmek için Biletix resmi sitesindeki etkinlikleri takip ederek, bilet almanız gerekiyor. Kapsamı geniş bir kurum olan Yunus Emre Kültür Merkezi’nde çocuklar için de çeşitli etkinler düzenleniyor.

  • Adres: Arifiye, İki Eylül Cd. No:63, 26010 Odunpazarı/Eskişehir
  • Telefon: (0222) 233 05 82
  • Ziyaret saatleri: Etkinlik takvimine göre değişmektedir.
  • Yol tarifi al >

– Seyir ve Manzara Noktaları

26. Şelale Park

Şelale Park

Burası Neresi? Eskişehir’in en gözde parklarından biri olan Şelale Park, Odunpazarı ilçesinde yer alıyor. Yeşil alan oranını her yıl daha da arttıran Odunpazarı Belediyesi bu açıdan herkesin takdirini topluyor. Bu yeşil alanlardan biri olan Şelale Park, 32 bin metrekarelik geniş ve konforlu bir alandan oluşuyor. Park içerisinde her yaştan ve her kesimden insana hitap edecek birçok etkinlik noktası bulunuyor. Şelale Park’ın en dikkat çekici yönü ise Eskişehir’in eşsiz manzarasını ayağınıza getiriyor olması!

Neden Gitmeliyim? Eskişehir’e şöyle bir tepeden bakmak, tüm şehri görmek ve bu şahane manzaraya sahip olmak istiyorum diyenler için Şelale Park biçilmiş kaftan! Zira parkta bulunan seyir terasından şehrin panoramik manzarası seyredilebiliyor. Bunun yanı sıra parkta bulunan, yel değirmeni, Don Kişot ve Sanço Panço Heykelleri, çocuk oyun grupları, mini amfi tiyatro, yürüyüş parkurları, restoran ve kafelerde vakit geçirilebiliyor.

Kaçırmayın! Tüm bu özellikleri dolayısıyla kapsamı geniş, eğlence dolu bir manzara ve gezi noktası olan Şelale Park’ı, Eskişehir’de çocukla gezilecek yerlere cevap olarak da düşünebilirsin!

  • Adres: Çankaya, Hızır Sk. No:54, 26240 Odunpazarı/Eskişehir
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Yol tarifi al >

*Doğa İçinde Gezilecek Yerler

– Yeşil alanlar ve Parklar

27. Sazova Bilim Kültür ve Sanat Parkıf

Sazova Bilim Kültür ve Sanat Parkı

Burası Neresi? Eskişehir’in Disneyland’ı olarak anılan Sazova Bilim, Kültür ve Sanat Parkı, Eskişehir ile Kütahya yolu üzerinde, 400 bin metrekarelik bir arazi üzerinde yer alıyor. Şehrin simgelerinden biri olan bu park, Eskişehir’de gezilmesi gereken yerler denildiğinde, adını ilk sıraya altın harflerle yazdırıyor. Zira Sazova Parkı’nın içinde sanatsal, kültürel ve bilimsel nitelikte saymakla bitiremeyeceğimiz birçok etkinlik alanı bulunuyor. Öyle ki gezmekle bitiremeyeceğin bu şahane parka, en az bir gününü ayırman gerekecek!

Neden Gitmeliyim? 2008 yılında kapılarını açan Sazova Parkı, Türkiye’nin birçok parkına emsal olacak niteliklere sahip. Zira Sazova Parkı’nın özgün yapısı ve özel tasarımı sayesinde başka hiçbir parka benzemediğini söyleyebilirim! Yeni Eskişehir Stadyumu’nun hemen yanında yer alan Sazova Parkı’nda gezip görülmesi gereken birçok yer bulunuyor. Bunların arasında yukarıda da ayrıntılı olarak bahsettiğim Masal Şatosu, Korsan Gemisi, Sabancı Uzay Evi, Esminyatürk Türk Dünyası Şaheserleri, Türk Dünyası Bilim, Kültür ve Sanat Merkezi, Eti Sualtı Dünyası ve Bilim Deney Merkezi yer alıyor.

Her yaştan insana hitap edecek niteliklere sahip olan Sazova Parkı’nda, 25 bin metrekarelik gölet, çocuk oyun alanları, park çevresinde dolaşmak için buharlı mini tren, hayvanat bahçesi, amfi-tiyatro ve konser alanları bulunuyor. Dolayısıyla Sazova Parkı’nı Eskişehir’de çocukla gezilecek yerler listesine de rahatlıkla ekleyebiliriz.

Kaçırmayın! Sazova Parkı’na girişler ücretsiz olsa da içinde bulunan özel alanların çoğuna girerken belirli bir ücret vermek gerekiyor. Bu yerlerle ilgili yukarıda ve aşağıda detaylı bilgi verdiğim için burada bahsetmiyorum. Lakin şunu söyleyebilirim ki Sazova Parkı’na gitmişken Masal Şatosunu, Esminyatürk’ü ve Korsan Gemisi’ni gezip, görmeden dönmeyin!

  • Adres: Sazova, Sazova parkı, Ulusal Egemenlik Blv., 26150 Tepebaşı/Eskişehir
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-17.00, Pazartesi günleri kapalı
  • Yol tarifi al >

28. Şehr-i Derya Parkı ve Kanlıpınar Göleti

Şehr-i Derya Parkı ve Kanlıpınar Göleti

Burası Neresi? Eskişehir’in Odunpazarı ilçesinde, Kanlıpınar Göleti kenarında yer alan Şehr-i Derya Parkı, belediye tarafından yenilenerek, halkın kullanımına açılan bir parktır. Göl kenarında, yeşilin ve dolayısıyla oksijenin bol olduğu park, Eskişehir’de hafta sonu gezilecek yerler denildiğinde, artık akla ilk gelen yerlerden biri oluyor. Öyle ki Şehr-i Derya Parkı, özellikle hafta sonları Eskişehir halkının uğrak noktalarının başında geliyor.

Neden Gitmeliyim? 2010’da başlayan ve iki yıl süren bir çalışma sonrası halkın kullanımına kazandırılan Şehr-i Derya, esasen 1 milyon metrekarelik büyük bir alanı kapsıyor; lakin bunun yalnızca 150 metre karelik alanı kullanılabiliyor. Şehr-i Derya’nın içinde insanların keyifli vakit geçirebileceği; küçük kanallar, yapay bir şelale, piknik alanları, kamelyalar, mangal için bacalar, çocuk oyun alanları, yürüyüş parkurları ve gölet gibi alanlar bulunuyor.

Kaçırmayın! Şehr-i Derya Parkı’nda bulunan gölet üzerinde küçük bir gezi teknesiyle turlar düzenleniyor. Yolunuz bu şahane parka düşerse, tekne turlarına kesinlikle katılmanı öneriyorum. Zira bu sayede, enfes göl manzarasının tadını çıkarabilirsin. Hatta dilersen burada kamp yapıp konaklayabilirsin!

  • Adres: Kanlıpınar, Ankara Eskişehir Yolu, 26004 Odunpazarı/Eskişehir
  • Yol tarifi al >

29. Balıkdamı Kuş Cenneti

Balıkdamı Kuş Cenneti

Burası Neresi? Türkiye’nin en büyük sulak alanlarından biri olan Balıkdamı Kuş Cenneti Eskişehir’in Sivrihisar ilçesinin yaklaşık 40 kilometre güneyinde yer alıyor. Asya’daki kuşların uğrak noktalarından biri olan Balıkdamı, İç Anadolu’nun Amazon’u olarak anılıyor. 30 bin dönümlük geniş bir arazi üzerinde yer alan bölge, büyük sazlıklardan ve bir göletten oluşuyor.

Neden Gitmeliyim? 256 çeşit göçmen kuş türüne ve bir o kadar balık türüne ev sahipliği yapan Balıkdamı Kuş Cenneti, Eskişehir’de gezilecek yerler listesine mutlaka eklenmesi gerek bir doğa harikası! Sakarya Nehri’nin üzerinde bulunan bölge, Asya’da yaşayan yabanıl su kuşları için batıdaki son durak oluyor. 1980 yılında ikinci derece doğal sit alanı ve 1994 yılında yaban hayatı koruma sahası ilan edilen Balıkdamı Kuş Cenneti’nin insan tahribatına maruz kalmaması için dikkatlice korunması gerekiyor. Sizler de doğaya zarar vermeden Balıkdamı Kuş Cenneti’ni ziyaret edebilir, birbirinden ilginç kuş türünü gözlemleyebilir ve doğanın tadını çıkarabilirsiniz.

30. Eskişehir Şehr-i Aşk Adası

Eskişehir Şehr-i Aşk Adası

Burası Neresi? Eskişehir’i bir aşk şehrine dönüştüren Şehr-i Aşk Adası, Porsuk çayı üzerinde oluşturulan yapay bir adadır. Son zamanlarda ada üzerinde, nikah kıymak oldukça popüler! Nikah tazelemek, Sevgililer Günü ve Evlilik yıldönümü gibi özel günleri kutlamak için ünlü isimlerin bile tercih ettiği bir yer olan Eskişehir Şehri Aşk Adası’nda bu çiftlerin her birinin ismi, pirinç levhalara yazılarak, adada bulunan kütüklerin üstüne çakılıyor.

Neden Gitmeliyim? Eskişehir’de sevgiliyle gezilecek yerler nelerdi? Evet, en azından Eskişehir için bu soruya verilecek en doğru cevap: Şehri Aşk Adası olacaktır. Zira Porsuk Çayı’nın üstünde, hoş bir görüntüye sahip olan ada, sevgililer için en romantik rotalardan biri! 2010 yılından beri ziyaretçilerini ağırlayan bu sevimli adacık, Eskişehirliler tarafından ‘‘Aşk Adası’’ ve ‘‘Sevgililer Adası’’ gibi isimlerle de anılıyor.

  • Adres: Gökmeydan, Ondokuz Mayıs Cd., 26010 Odunpazarı/Eskişehir
  • Telefon: (0222) 211 55 00
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.00-00.00
  • Yol tarifi al >

31. Musaözü Tabiat Parkı

Musaözü Tabiat Parkı

Burası Neresi? 2011 yılının Temmuz ayında koruma altına alınarak Milli Tabiat Parkı ilan edilen Musaözü, Eskişehir-Kütahya yolu üzerinde, şehir merkezine 21 kilometrelik mesafede yer alıyor. Olta balıkçılığına imkan veren göleti, dinlenme, manzara, rekreasyon ve kampinge uygun alanlarıyla Eskişehir’in en gözde doğal alanı olan Musaözü Tabiat Parkı’na Musaözü Köyü üzerinden ulaşılabiliyor.

Neden Gitmeliyim? Karaçam, Meşe, Söğüt ve Ardıç ağaçlarının arasında, yemyeşil doğa içinde, kuş cıvıltıları arasında harika vakit geçirebileceğiniz Musaözü Tabiat Parkı’nda; tabiat yürüyüşü, bisiklet turları, sportif olta balıkçılığı ve çadırlı kamp alanı için uygun alanlar bulunuyor. Ayrıca park içinde tabiat eğitimleri altında, sportif eğitimler veriliyor. Eskişehirlilerin hafta sonu rotaları arasında oldukça popüler olan tabiat parkında bulunan bank ve çadırlarda piknik, mangal ve balıkçılık gibi etkinlikler yapılıyor. Ayrıca, parkta çocuklar için macera parkurlarından oluşan eğlenceli büyük bir park alanı bulunuyor.

Kaçırmayın! Musaözü Tabiat Parkı’nda kendine, gün batımı manzarasını izlemek için yüksek bir tepe bulmalı ve bu eşsiz manzarayı mutlaka fotoğraflamalısın. Kalabalıktan hoşlanmıyor ve sakin bir ortamda kafa dinlemek istiyorsan, Musaözü Parkı’na gitmek için hafta içini tercih etmelisin.

  • Adres: Musaözü, Musaözü Köyü Yolu, 26005 Tepebaşı/Eskişehir
  • Telefon: 0533 681 09 23
  • Ziyaret saatleri: 24 saat ziyaret edilebilir
  • Instagram sayfası
  • Yol tarifi al >

32. Dede Korkut Parkı

Dede Korkut Parkı

Burası Neresi? 2014 yılında, Türk Dünyası Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı, Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı tarafından hizmete açılan Dede Korkut Parkı, Odunpazarı ilçe sınırları içerisinde, Vişnelik mevkiinde yer alıyor. Bilge kimliğiyle, Türk dünyasının yol haritasını çizen Dede Korkut’un aziz hatırasını onurlandırmak için düzenlenen parkta, Dede Korkut adına bir anıt duvarı da bulunuyor.

Neden Gitmeliyim? Dede Korkut Parkı, her türlü sosyal aktiviteye cevap verebilen 70 bin metrekarelik geniş alan üzerinde konumlanıyor. Park içerisinde piknik alanlarından, çocuk oyun alanlarına, kafelerden, voleybol sahalarına kadar birçok etkinlik noktası bulunuyor. Lakin şüphesiz ki parkın en dikkat çekici noktası, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miraslar listesinde de yer alan Dede Korkut hikayelerinin, İznik Çinisi üzerinde mermere kazınmak suretiyle nakledildiği, 46 metre uzunluğundaki ‘Dede Korkut Anıt Duvarı’ oluyor. Uzun adıyla Türk Dünyası Dede Korkut Parkı’nın zengin bir bitki varlığına ve yemyeşil alanlara sahip olduğunu belirtmeden geçmeyelim!

  • Adres: Sümer, Çamlıyayla Sk. No:1, 26140 Odunpazarı/Eskişehir
  • Ziyaret saatleri: 24 saat ziyaret edilebilir
  • Yol tarifi al >

33. Eskişehir Kent Ormanı

Eskişehir Kent Ormanı

Burası Neresi? Eskişehir’in güneyinde, Üniversite Evleri ile Osmangazi Üniversitesi arsındaki yol güzergahı üzerinde bulunan Eskişehir Kent Ormanı, 2004 yılından bu yana ziyarete açık bir şekilde hizmet veriyor. Özellikle bisiklet tutkunlarının vazgeçilmez adreslerinden biri olan Kent Ormanı, yemyeşil görüntüsüyle, herkesi kendine hayran bırakıyor.

Neden Gitmeliyim? Çam ağaçlarıyla çevrelenmiş tabiatı ve el değmemiş doğasıyla Eskişehir’de görülmesi gereken yerlerin başında gelen Kent Ormanı, hafta sonlarının uğrak noktalarından oluyor. Zira orman içinde, piknik ve mangal için özel alanlar bulunurken, kamp çadırı kurularak mis gibi çam kokusu eşliğinde konaklama imkanı sunuluyor.

Kaçırmayın! Bunun yanı sıra tabiat içinde vakit geçirilebilecek trekking gibi aktivitelerin sıklıkla yapıldığı Eskişehir Kent Ormanı, bisiklet parkurlarıyla öne çıkıyor. Profesyonel bisikletçilerin, bisiklet kulüplerinin ve amatör bisiklet kullanıcıları arasında oldukça popüler olan Eskişehir Kent Ormanı’nda, zorluk derecesine göre değişkenlik gösteren bisiklet parkurları yer alıyor.

  • Adres: Gültepe, 26040 Odunpazarı/Eskişehir
  • Ziyaret saatleri: 24 saat ziyaret edilebilir
  • Yol tarifi al >

34. Kanlıkavak Parkı

Kanlıkavak Parkı

Burası Neresi? Şehrin ortasında, Osmangazi ve Kırmızıtoprak Mahalleleri arasında yer alan Kanlıkavak Parkı, Avrupa’nın meşhur parklarıyla yarışacak niteliklere sahip! Uzun adıyla Kanlıkavak ve Raif Özgür Parkı, 10 bin metrekarelik bir alan üzerinde konumlanıyor.

Neden Gitmeliyim? Eskişehirlilerin hafta sonu vakit geçirmek için tercih ettikleri bir yer olan Kanlıkavak Parkı’nda, biri engelli çocuklar için olmak üzere iki çocuk oyun alanı, doğa içinde spor yapma imkanı veren fitness alanı, süs havuzu, yürüyüş parkurları, bisiklet parkurları, çay bahçesi ve kamelya gibi piknik yapılabilecek oturma alanları bulunuyor. Akarsunun kenarında, yeşilin hakim olduğu bir park olan Kanlıkavak özellikle yaz ve bahar aylarında, cıvıl cıvıl oluyor. Kanlıkavak Parkı’yla ilgili halk arasında ilginç rivayetler dolanıyor!

Bir Hikaye! Efsaneye göre, çok eski zamanlarda birbirini çok seven iki genç varmış. Bu gençler türlü zorluklar nedeniyle bir türlü kavuşamıyormuş. Bir gün ”Madem bu dünyada kavuşamıyoruz, biz de öbür dünyada kavuşuruz” diyerek, şimdilerde park olan Kanlıkavak’ta bir kavak ağacına kendilerini asarak intihar etmişler. Yöre halkı o günden sonra burayı Kanlıkavak olarak anmaya başlamışlar. Bir diğer rivayet ise muhtemelen çocukları Kanlıkavak Parkı’nda yer alan çaydan uzak tutmak için uydurulan ”Çaydaki Canavar” efsanesidir.

  • Adres: Osmangazi, Güvercin Sk. No:38, 26140 Odunpazarı/Eskişehir
  • Ziyaret saatleri: 24 saat ziyaret edilebilir
  • Yol tarifi al >

35. Japon Bahçesi

Kanlıkavak Parkı

Burası Neresi? Resmi adıyla Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Japon Bahçesi, Sazova Bilim, Sanat ve Kültür Parkı içinde, 22 dönümlük bir arazi üzerinde yer alıyor. Japon bir mimar tarafından projelendirilen bahçe, 2010 yılında Japonya’nın Ankara Büyükelçisi Nabuaki Tanaka gibi önemli isimlerin katılımıyla açılmış olup; günümüzde tüm gücüyle varlığını sürdürmeye devam ediyor.

Neden Gitmeliyim? Türkiye’de 2010 yılının Japon Yılı ilan edilmesiyle oluşturulan bahçe, Japonya’dan sonra dünyanın en büyük Japon Bahçesi olma özelliği taşıyor. Bahçe içerisinde gölet, köprüler, yeşil alanlar, yürüyüş yolları, amfi tiyatro, şelale, varanda, kafe, seyir terasları ve çok sayıda ağaç yer alıyor. Japon Bahçesi’nde Japonya’nın bahçe kültürüne doğru bir yolculuğa çıkacaksın. Zira burada Japon Eriği, Japon Elması ve Japon Kirazı (Sakura) gibi Uzak Doğu’nun birçok bitki ve ağaç türünü bu bahçede görebilirsin.

  • Adres: Yeşiltepe, 26210 Tepebaşı/Eskişehir
  • Telefon: (0222) 335 05 80
  • Ziyaret saatleri: Her gün 11.00-22.00
  • Yol tarifi al >

36. Toprak Dede Hayrettin Karaca Parkı

Toprak Dede Hayrettin Karaca Parkı

Burası Neresi? 2011 yılında hizmete açılan Toprak Dede Hayrettin Karaca Parkı, Eskişehir’in Tepebaşı ilçesinde, Çamlıca mevkiinde yer alıyor. 20 dekarlık bir alana sahip olan parkta, her türlü ihtiyaca cevap verebilecek hizmet alanları bulunuyor.

Neden Gitmeliyim? Eskişehir’in en güzel parklarından biri olan Toprak Dede Parkı, adını TEMA Vakfı’nın kurucusu, Türk sanayici ve çevre aktivisti Hayrettin Karaca’dan alıyor. Hayrettin Karaca’nın da bizzat ziyaret ettiği ve çok beğendiği parkta, V. Uluslararası Pişmiş Toprak Sempozyumu sırasından yapılan ve sergilenen heykellerin bazılarına yer veriliyor. Bunun yanı sıra Toprak Dede Hayrettin Karaca Parkı’nda; 150 tür bitki, müziğin ritmine göre çalışan fıskiyeler, birbirine küçük derelerle bağlanmış üç gölet, restoran ve kafeler bulunuyor.

  • Adres: Çamlıca, Çeşni Sk., 26180 Tepebaşı/Eskişehir
  • Telefon: (0222) 211 40 00
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu ziyaret edilebilir
  • Yol tarifi al >

37. Odunpazarı Botanik Parkı

Odunpazarı Botanik Parkı

Burası Neresi? Eskişehir’in Odunpazarı ilçesinde Regülatör mevkiinde yer alan Odunpazarı Botanik Parkı, 43 bin metrekarelik geniş bir alana yayılıyor. Türkiye’nin en büyük dördüncü botanik parkı olan Odunpazarı Botanik Parkı, 2014 yılından bu yana ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor.

Neden Gitmeliyim? Odunpazarı Botanik Parkı’nda, 231 farklı türde, 20 bini mevsimlik olmak üzere toplam 70 bin adet bitki bulunuyor. Doğaya ve botaniğe ilgi duyan herkesin ve özellikle de çocukların bayılacağı bir yer olan Odunpazarı Botanik Parkı’nda birbirinden güzel, özel alanlar bulunuyor. Botanik park genel anlamda; Türk bahçesi, minyatür Japon bahçesi, kaya bahçeleri, gül bahçeleri, kokulu bitkiler bahçesi, şifalı bitki parselleri, soğanlı bitkiler bahçesi, topiorik bitkiler bahçesi, meyve bahçesi, yer örtücü bitkiler bahçesi, saklı bahçe, mevsimlik ve çok yıllık çiçek bahçeleri, sarmaşık tüneli, bitki labirentleri, doğal gölet, gözetleme kulesi, güneş saati ile tropik bitkilerin yer aldığı bir seradan oluşuyor.

Kaçırmayın! Eskişehirlilerin vazgeçilmezlerinden biri olan Odunpazarı Botanik Bahçesi’ni özellikle bahar aylarında gezmeni tavsiye ediyorum. Ve son olarak: Parkın en güzel alanlarından biri olan Sarmaşık tünelini görmeyi unutma!

  • Adres: Regülatör mevkii, Regülatör piknik alanı yanı, 26100 Odunpazarı/Eskişehir
  • Ziyaret saatleri: 24 saat ziyaret edilebilir
  • Yol tarifi al >

38. Regülatör Piknik Alanı

Regülatör Piknik Alanı

Burası Neresi? Eskişehir’de hafta sonlarının bir numaralı adresi olan Regülatör Piknik Alanı, Odunpazarı ilçesi sınırlarında, Eskişehir-Kütahya kara yolunun 5. kilometresinde yer alıyor. Yemyeşil bir tabiata sahip olan piknik alanı, 50 bin metrekarelik büyük bir araziye yayılıyor.

Neden Gitmeliyim? Eskişehir’de gezilecek yerler listesine mutlaka eklenmesi gereken bir yer olan Regülatör Piknik Alanın’da doğanın ve açık havanın keyfini çıkarıp, kafa dinlemek kaçınılmaz oluyor. 2012 yılından itibaren hizmet veren Regülatör’de, özel piknik alanları, oturma alanları, çocuklara özel piknik üniteleri, çocuk parkları, macera dolu oyun bahçeleri, yürüyüş, koşu ve bisiklet parkurları, çay bahçesi ve büfe gibi birçok hizmet alanı bulunuyor.

Kaçırmayın! Sahip olduğu oyun parklarıyla, özellikle çocukların yoğun ilgi gösterdiği Regülatör Piknik Alanı’nı, Eskişehir’de çocukla gezilecek yerler listesine de rahatlıkla ekleyebiliriz.

  • Adres: Karacaşehir, 26004 Odunpazarı/Eskişehir
  • Telefon: (0222) 322 91 51
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Yol tarifi al >

– Şelaleler ve Çağlayanlar

39. Gürleyik (Subaşı) Şelalesi

Gürleyik (Subaşı) Şelalesi

Burası Neresi? Eskişehir’deki doğa harikalarından biri olan Gürleyik Şelalesi, Mihalıççık ilçesinin Gürleyik Köyü’nde yer alıyor. Eskişehir merkezi ilçesinden 118 kilometre uzakta yer alan şelale, Gürleyik Subaşı Şelalesi olarak da anılıyor. Zira çağlayanın 3 kilometre uzağında, bir diğer doğa harikası Subaşı Şelalesi bulunuyor.

Neden Gitmeliyim? Yalnızca Eskişehir’e değil; Ankara’ya yakın gezilecek yerler arasında da yer alan Gürleyik Şelalesi, el değmemiş güzelliğiyle gören herkesi büyülüyor. Bölgenin en önemli turizm merkezlerinden biri olan şelalenin çevresi doğal koruma alanı olarak, her türlü tahribattan uzak tutulmaya çalışılıyor. 4-5 metre yükseklikten akan serin sulara sahip olan şelale, yaz aylarının da kurtarıcı oluyor.

Zira sıcaktan bunalan herkes Türkiye’nin en güzel şelalelerinden biri olan Gürleyik Şelalesi’ne akın ediyor. Şelale çevresinde mangal eşliğinde yapılan piknik vb. gibi tabiata zarar verebilecek etkinliklere izin verilmiyor. Bölgede, yalnızca kamp, yüzme, trekking gibi aktiviteler ve ateş yakmamak kaydıyla piknikler yapılabiliyor.

Kaçırmayın! Gürleyik Şelalesi yakınında herhangi bir market veya lokanta bulunmuyor. Dolayısıyla tüm ihtiyaçlarınızı ilçeden karşılamanız gerekiyor. Bunun yanı sıra eğer şelalede yüzmek isterseniz banyo ve wc gibi temizlenebileceğiniz alanlar bulunuyor.

40. Beşikderesi Şelalesi

Beşikderesi Şelalesi

Burası Neresi? Eskişehir’in doğa harikalarından biri olan Beşikderesi Şelalesi, il merkezinin 30 kilometre uzağında, Kalabak ormanlarının içinde yer alıyor. Şelalenin çevresinde ayrıca 10 hektarlık bir mesire alanı bulunuyor.

Neden Gitmeliyim? Doğası ve tertemiz havasıyla yaz-kış farklı bir güzelliğe bürünen Beşikderesi Şelalesi, Eskişehir’de görülmesi gereken yerler arasına girmeyi hak ediyor. Beşikderesi Şelalesi ve Mesire Alanı’nda piknik, mangal, doğa yürüyüşü ve fotoğraf çekimi gibi etkinlikler düzenlenebiliyor. Ayrıca mesire alanı içinde bir de restoran bulunuyor.

Kaçırmayın! Osmangazi Üniversitesi Yurtlarının olduğu yeri geçer geçmez tabelalarını göreceğiniz köy yolundan ilerleyerek Beşikderesi Şelalesi’ne kolayca ulaşabilirsiniz.

– Göller

41. Sarısungur Göleti

Sarısungur Göleti

Burası Neresi? Eskişehir’in doğal güzelliklerden biri olan Sarısungur Göleti, şehir merkezinden 12,9 kilometre uzakta, Eskişehir-Seyitgazi yolu üzerinde yer alıyor.

Neden Gitmeliyim? Göl kenarında piknik yapıp, dinlenebileceğiniz, manzara eşliğinde keyifli vakit geçirebileceğiniz Sarısungur Göleti’nin çevresinde sportif aktiviteler için ayrılmış birçok parkur bulunuyor. Bunun yanı sıra Sarısungur Göleti’nde, Dağ Bisikleti Kriteryum ve Crosscountry Yarışları gibi heyecanlı müsabakalar düzenleniyor.

*Tarihi Yerler

Eskişehir’in tarihi yerleri hakkında hali hazırda inanılmaz harika bir yazı bulunuyor. Şimdi keşfedebilirsiz.

*Çocuklar İçin Uygun Yerler

– Tematik Yapılar

42. Masal Şatosu

Masal Şatosu

Burası Neresi? “Her Şey Çocuklar İçin” sloganıyla Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen tarafından, 2014 yılında açılan Masal Şatosu, Sazova Parkı içerisinde yer alıyor. Kısa sürede Eskişehir’in simgelerinden biri haline gelen yapı, sadece çocuklar değil; yetişkinlere de masalların sihirli dünyasına girmiş gibi hissettiriyor.

Neden Gitmeliyim? Masal seansları, atölye ve etkinlik programları ile mutlu çocukların yetişmesine olanak sağlamak amacıyla kurulan Masal Şatosu, çocuklu aileler için Eskişehir’de mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında geliyor. Esasen her yıl, yerli yabancı binlerce turist tarafından ziyaret ediliyor. 8 kule ve 18 kulecik olmak üzere toplamda 26 kuleden oluşan Masal Şatosu’nun kulelerinde; Galata Kulesi, Burgulu Kule, Sindirella Kulesi, Kız Kulesi, Adalet Kulesi, Ulu Kule, Çan Kulesi ve Yivli Kule temsil ediliyor. Masal Şatosu, Efsaneler Diyarı, Gizemli Yolculuk, Masal Tüneli olmak üzere üç farklı konsept alanından oluşuyor.

Selçuklu dönemine göre dekore edilmiş Efsaneler Diyarı’nda Tepegöz, Şahmaran, Zümrüd-ü Anka, Gizemli Yolculuk, Nasreddin Hoca, Keloğlan, Dede Korkut ve Kral Midas masalları farklı teknolojik yöntemlerle anlatılıyor. 6-11 yaş aralığındaki çocuklar için gerçekleştirilen interaktif bir hikaye anlatıcılığının gerçekleştirildiği Gizemli Yolculuk’ta, Gök Balina, Oz Büyücüsü, Uyuyan Güzel ve Kurbağa Prens gibi pek çok masal kahramanı buluşturuluyor. Serbest bir gezi alanı olan Masal Tüneli’nde şatonun kuleleri hakkında kısa bir animasyon film gösterimi yapılıyor. Ayrıca bu alanda çocuklar resim ve masal eşleştirme oyunu oynayarak, eğlenirken öğreniyor.

Kaçırmayın! Masal Şatosu’nda seyir terasları, Sihirli Elma Kafe, Kitap ve hediyelik eşya mağazaları gibi vakit geçirebilecek farklı alanlar da bulunuyor.

  • Adres: Sazova, Bilim Sanat ve Kültür Parkı, Ulusal Egemenlik Blv., 26150 Tepebaşı/Eskişehir
  • Telefon: (0222) 300 00 15
  • Ziyaret saatleri: Salı-Pazar 10.00-17.00, Pazartesi günleri kapalı
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

43. Korsan Gemisi 

Korsan Gemisi

Burası Neresi? Korsan Gemisi, içinde bulan yapılarla Türkiye’nin en özgün parklarından biri olan Sazova Bilim, Sanat ve Kültür Parkı içinde yer alıyor. Masal Şatosu ile oldukça yakın bir konumda bulunan Korsan Gemisi Anadolu’nun ortasında, yapay bir gölete demir atmış olarak ziyarete açık bir şekilde hizmet veriyor. Özellikle çocuklar için ideal bir gezi noktası olan gemi, her yıl binlerce turist tarafından ziyaret ediliyor. Korsan Gemisi, henüz birkaç yıllık bir yapı olsa da şimdiden Eskişehir’in simgeleri arasında gösteriliyor.

Neden Gitmeliyim? May Flower’ın tasarımına sahip olan Korsan Gemisi, Atlas Okyanusu’nu aşmış bir gemi olarak; içinde görülmesi gereken birçok ilginç unsur barındırıyor. Görmeniz gereken yerler, kaptan köşkü, zindan, mürettebatın hamakları ve kiler bölümünden oluşuyor. Korsan Gemisi’nde çocukların ilgisini en fazla cezbeden şey ise zindanda yer alan bir iskelet oluyor.

  • Adres: Sazova, 26150 Tepebaşı/Eskişehir
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-19.00
  • Yol tarifi al >

– Hayvanat Bahçeleri

44. Eskişehir Hayvanat Bahçesi

Eskişehir Hayvanat Bahçesi

Burası Neresi? Sazova Bilim, Sanat ve Kültür Parkı içinde yer alan Eskişehir Hayvanat Bahçesi, iki yıllık bir inşa çalışması sonucu 2017 yılında açılmıştır. Eti Sualtı Dünyası, Japon Bahçesi, Tropik Merkez ve Papağan Evi olmak üzere dört farklı alandan oluşan Hayvanat Bahçesi, Eskişehir’de çocukla gezilecek yerler denildiğinde akla ilk gelen destinasyonlardan biri oluyor.

Neden Gitmeliyim? Eskişehir gezi rehberinize çocuğunuzla eğlenceli vakit geçirebileceğiniz bir yer olan Hayvanat Bahçesi’ni mutlaka eklemelisiniz. 58 bin metrekarelik geniş yaşam alanıyla, toplamda 120 farklı hayvan türüne ev sahipliği yapan hayvanat bahçesini gezmek için 1-2 saat ayırmanız gerekiyor.

Memeliler, eklem bacaklılar, balıklar, kuşlar, amfibiler ve sürüngenlerle dolu olan hayvanat bahçesinde, çocukların en çok ilgisini çekenler ise Penguen, Mirket, Lemur, Antilop, Flamingo, Geyik, Zebra ve Nandu gibi hayvanlar oluyor. Eskişehir Hayvanat Bahçesi, çocukların hayvanlarla tanışması ve doğa bilinci kazanması açısından faydalı olabiliyor.

Kaçırmayın! Şehir merkezine oldukça yakın bir konumda yer alan Eskişehir Hayvanat Bahçesi’ne; merkezden hareket eden 16 ile 38 numaralı dolmuşlarla ve 11 ile 17 numaralı otobüslerle ulaşılabiliyor.

  • Adres: Sazova, Ulusal Egemenlik Blv. 209/F, 26000 Karagözler/Tepebaşı/Eskişehir
  • Telefon: (0222) 300 00 66
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-16.00, Pazartesi günleri kapalı
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

– Tema Parkları

45. Kentpark

Kentpark

Burası Neresi? Porsuk Çayı’nın kenarında Yeni Otogar ile Gökmeydan Mahallesi arasında yer alan Kentpark, Eskişehir’de gezilecek yerler denildiğinde akla ilk gelen rotalardan biri oluyor! Zira denizi olmayan bir şehrin ortasında plaj olduğunu düşünürseniz, neden bu kadar popüler olduğunu anlayabilirsiniz. Bu özelliğiyle Türkiye’de bir ilke imza atan parkta, hem yetişkinlere hem de çocuklara hitap eden, her türlü ihtiyaca karşılık veren birçok özel alan bulunuyor.

Neden Gitmeliyim? Yaz aylarında Eskişehir’e yolunuz düşer ve biraz ferahlamak için canınız havuza veya denize girmek isterse, tek çözüm Kentpark! Özellikle çocukların bayıldığı bu park, 300 bin metrekarelik geniş bir alana yayılıyor. Kentpark’ta yapay plajın yanı sıra, yapay bir gölet, at binme alanları, çocuklar için macera dolu oyun alanları, açık ve kapalı yüzme havuzları, hediyelik eşya satın alabileceğiniz büfeler, restoran, kafe ve çay bahçeleri yer alıyor.

Kaçırmayın! Kentpark’ın en gözde noktası olan yapay plaj, yazın 10.00-18.00 saatleri arasında hizmet veriyor. Çocuklu ailelerin, yetişkinlerin ve gençlerin şezlonglarda güneşlenip, buz gibi suya girerek ferahladığı plaj, Bodrum, Antalya, Çeşme, Marmaris ve Fethiye gibi tatil cennetlerini aratmıyor. Yapay plaja giriş için ise ücret ödenmesi gerekiyor. Su haricinde dışarıdan yiyecek ve içeceklerin plaja sokulmasına izin verilmiyor.

  • Adres: Hoşnudiye, İsmet İnönü-1 Blv No:57, 26130 Tepebaşı/Eskişehir
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-18.00
  • Yol tarifi al >

46. Eskişehir ETİ Sualtı Dünyası

Eskişehir ETİ Sualtı Dünyası

Burası Neresi? Sazova Parkı’nın içinde Eskişehir Hayvanat Bahçesi bünyesinde hizmet veren ETİ Su Altı Dünyası, birbirinden ilginç 123 türde binlerce deniz canlısına ev sahipliği yapıyor. Eskişehir’de çocukların en sevdiği yerlerden biri olan Sualtı Dünyası, İstanbul Akvaryumu kadar büyük olmasa da ihtiyacı karşılayabiliyor.

Neden Gitmeliyim? Yaklaşık 2100 civarında deniz canlısının yer aldığı ETİ Sualtı Dünyası’nda, birbirinden ilgi çekici sualtı tüneli bulunuyor. Bu tünellerde, Köpekbalığı ve Pirana gibi deniz canlılarını yakından görme imkanı sunuluyor. Eskişehir Akvaryumu olarak da anılan Eti Sualtı Dünyası’nda, ayrıca; Amazon, Tropikal ve Dokunma Akvaryum gibi birçok akvaryum çeşidi yer alıyor.

Kaçırmayın! Eskişehir Hayvanat Bahçesi’nin bir bölümü olarak hizmet veren Eti Sualtı Dünyası’na girişler ücretsiz. Zira hayvanat bahçesine girerken belirli bir ücret verildiği için akvaryumunun girişinde ekstra bir ücret istenmiyor.

  • Adres: Sazova, Tepebaşı Mah, Sazova Cd., 26010 Tepebaşı
  • Telefon: (0222) 300 00 66
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-17.00, Pazartesi günleri kapalı
  • Yol tarifi al >

– Bilim Merkezleri

47. Bilim Deney Merkezi ve Sabancı Uzay Evi

Bilim Deney Merkezi ve Sabancı Uzay Evi

Burası Neresi? Uzun söylemiyle Bilim Deney Merkezi ve Sabancı Uzay Evi, Eskişehir Bilim Parkı da denilen Sazova Parkı’nın içinde yer alıyor. 4 Mart 2012’den bu yana hizmet veren Sabancı Uzay Evi, adından da anlaşılacağı üzere maddi olarak Sabancı Vakfı tarafından destekleniyor. Kubbe görünümlü mimarisi ve 96 kişilik kapasitesiyle çocukların eğitimi, gelişimi ve aynı zamanda eğlenceli vakit geçirmesi için biçilmiş kaftan!

Neden Gitmeliyim? Son teknolojiyle donatılan ve Türkiye’deki en büyük uzay evi olan Sabancı Uzay Evi, alabildiğine geniş ve büyülü bir evren olan uzayı görme ve gözlemle imkanı sunuyor. Uzay Evi’nde, hem çocuklara hem de yetişkinlere hitap eden 15 dakikalık Evrende Yolcuk ve 45-120 dakikalık Astronomi Sohbetleri gibi gösteriler düzenleniyor.

Balıkgözü lenslerle donatılan ve 16 megapiksellik görüntü elde edilebilen projeksiyonlara ev sahipliği yapan merkezde, birçok interaktif sunum ve gösterim düzenleniyor. Bu sunumlar arasında en dikkat çekici olanları arasında; ‘Yaşayan Yıldızımız Güneş, Dünya’dan Evren’e, Uzay Çağının Başlangıcı, Astronot ve Karadelik’ sunumları yer alıyor.

Kaçırmayın! Bilim Deney Merkezi ve Sabancı Uzay Evi’ne grup halinde gidecekseniz hem Uzay Evi hem de Bilim Deney bölümü için ayrı ayrı rezervasyon yaptırmanız gerekiyor!

  • Adres: Sazova Mah, Ulusal Egemenlik Blv. No:209, 26150 Tepebaşı/Eskişehir
  • Telefon: 444 8 236
  • Ziyaret saatleri: Salı-Cuma 08.30-17.30, Cumartesi-Pazar 09.30-17.30, Pazartesi günleri kapalı
  • Instagram sayfası
  • Yol tarifi al >

– Lunaparklar

48. Kılıç Lunapark

Kılıç Lunapark

Burası Neresi? Eskişehir’de 1976’dan beri ziyaretçilerini ağırlamaya devam eden Kılıç Lunapark, Tepebaşı ilçesinde Yenibağlar yer alıyor. Eğlence dolu rengarenk bir yer olan Kılıç Lunapark, çocuklar için bir cennet gibi!

Neden Gitmeliyim? Eskişehir’de çocukla gezilecek yerler listesine hali hazırda eklenmesi gereken bir yer olan Kılıç Lunapark’ta, Atlı Tren, Atlıkarıncalar, Çarpışan Otolar, Mini Gondol, Mini Balerin ve Sekolin gibi çocuklara hitap eden oyuncaklar bulunuyor. Lunaparkta Ayrıca yetişkinler için Discovery gibi adrenalinin tavan yaptığı, nefes kesici oyuncaklara da ev sahipliği yapıyor.

Kaçırmayın! Kılıç Lunapark’a yolunuz düşerse, burada yapılan enfes tostun tadına bakmayı unutma!

  • Adres: Yenibağlar, İsmet İnönü Caddesi, 26170 Tepebaşı/Eskişehir
  • Telefon: (0222) 236 83 63
  • Ziyaret saatleri: Her gün 11.00-00.00
  • Facebook sayfası
  • Yol tarifi al >

– Doğal Alanlar

49. Çilek Park

Çilek Park

Burası Neresi? Türkiye’de halka açık ilk çilek bahçesi olan Çilek Park, Eskişehir-Kütahya karayolunun 22. kilometresinde, Tepebaşı ilçesinde yer alıyor. Yaklaşık 100 bin çilek fidesinin bulunduğu park, 12,5 dönüm arazi üzerine yayılıyor. Çilek yetiştiriciliğinin yanında satışının da yapıldığı Çilek Parkı, her yıl yaklaşık 50 bin kilogram çilek satışına imza atıyor.

Neden Gitmeliyim? Çocuğunuzla doğa içinde kıpkırmızı çilek fidelerinin arasında harika bir gün geçirebileceğiniz Çilek Park’ı Eskişehir’in gezilecek yerleri arasında mutlaka eklemelisiniz. Zira burada dalından taptaze çilekleri kendi ellerinizle toplayabilirsiniz. Ayrıca burada yalnızca topladığınız çilek kadarının ücretini verip; yedikleriniz için herhangi bir ödeme yapmıyorsunuz.

Çoluk çocuk bu harika çiftlikte daha yapılacak birçok şey bulunuyor. Çilek Parkı, Meyve & Sebze Bahçesi, Hayvanat Bahçesi, Çilek Park’ta At Gezisi alanı ve Kafeterya gibi alanlardan oluşuyor. Çocukların en bayıldığı alan ise atlara binip gezebildikleri alan oluyor. Eğitmenler eşliğinde ata binen çocuklar bütün çiftliği atla geziyor.

Kaçırmayın! Çilek Park’a gitmişken, çileğin yanı sıra karpuz ve kavun gibi organik meyvelerden, çilek reçelleri ve marmelatlarından, fasulye, domates ve marul gibi organik sebzelerden dilediğiniz kadar satın alabilirsiniz.

Aklınızda bulunsun! Çilek Park mevsimi dışında kapalı olduğundan, gitmeden önce iletişime geçmenizi öneriyoruz.

  • Adres: Orhangazi, Kütahya – Eskişehir Yolu 25. km, 26160 Tepebaşı/Eskişehir
  • Telefon: 0535 364 22 40
  • Ziyaret saatleri: İşletme ile iletişime geçebilirsiniz.
  • Yol tarifi al >

*Alışveriş

Eskişehir’de alışveriş için AVM’lerden hanlara kadar birçok alternatif bulunuyor. Aşağıda turistik yönden önemli olduğunu düşündüğüm üç farklı çarşıdan bahsetsem de Eskişehir alışveriş rehberi bu kadarla sınırlı kalmıyor. Espark AVM, Vega Outlet, Özdilek AVM ve Esnaf Sarayı gibi birçok AVM hakkında detaylı bilgi almak için Eskişehir Alışveriş Rehberi linkine tıklaman yeterli!

50. Atlıhan El Sanatları Çarşısı

Atlıhan El Sanatları Çarşısı

Burası Neresi? 2005 yılında Odunpazarı Belediyesi tarafından hizmete açılan Atlıhan El Sanatları Çarşısı, Eskişehir’in en turistik noktalarından biri. Odunpazarı Evleri Yaşatma Projesi kapsamında kurulan çarşıyla, lüle taşının yeniden tüm dünyada etkin olarak tanıtılması ve pazarlanması hedefleniyor. Eskişehir’e dair birçok hediyelik eşyayı bir arada bulabileceğiniz Atlıhan Çarşısı’nın tarihi 1850’li yıllara kadar dayanıyor.

Neden Gitmeliyim? Eskişehir’de alışveriş denildiğinde akla ilk gelen yerlerden biri olan Atlıhan El Sanatları Çarşısı, özellikle turistlerin mercek altına aldığı bir yer oluyor. Eskişehir’e gelen turistler Atlıhan Çarşısı’na uğrayıp alış veriş yapmadan, şehirden ayrılmıyor. Çarşıda lületaşıyla yapılan çeşitli aksesuarların yanı sıra şehre özgü yöresel birçok hediyelik eşya satılıyor. Lületaşıyla yapılan en popüler aksesuarların başında; pipo, kitap ayracı, magnet ve biblo geliyor. Bunların yanı sıra çarşı içerisinde tezhip, hat ve ebru sanatı gibi el sanatlarının türlü dallarıyla yapılan ürünler de bulunuyor.

Kaçırmayın! Atlıhan El Sanatları Çarşısı’nda lületaşı madeninin nasıl işlendiğini ve şekil aldığını, bu işin ustalarının elinden izleyebilir, hatta yapmayı deneyebilirsiniz. ‘Eskişehir’den ne alınır?’ sorusuna cevap niteliğinde olan bu harika çarşıyı listene eklemeyi unutma!

  • Adres: Paşa, Pazaroğlu Sk., 26030 Odunpazarı/Eskişehir
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-20.00
  • Yol tarifi al >

51. Arasta Çarşısı

Arasta Çarşısı

Burası Neresi? Eskişehir’de alışveriş adreslerinden bir diğeri olan Arasta Çarşısı, ‘Cam, Çini ve Seramik Çarşısı’ olarak da anılıyor. 2012 yılından bu yana hizmet veren çarşı, Tarihi Odunpazarı Evleri arasında, Şeyh Şemsettin mevkiinde yer alıyor.

Neden Gitmeliyim? Toplamda 14 dükkandan oluşan Arasta Çarşısı’yla Eskişehir’in cam, çini ve seramik sanatının hem ülke geneline hem de tüm dünyaya tanıtılması hedefleniyor. Butik Otel, Kırım Tatar Kültür ve Çibörek Evi’yle çevrelenen çarşıda, tahmin edeceğiniz üzere, çini, cam ve seramik ürünler yer alıyor. Her biri işinin ehli cam ustaları tarafından yapılan bu ürün ve aksesuarlar, turistler tarafından yoğun ilgi görüyor. Hem turistik bir yer olması hem de alışverişe imkan vermesiyle ziyaret edilmesi gereken bir nokta olan Arasta Çarşısı’nda Eskişehir yöresine ait hediyelik eşyalar satılıyor.

Kaçırmayın! Arasta Çarşısı içinde çeşitli kültürel aktivitelere de şahit olmanız mümkün; zira çarşı içinde bir Açıkhava Çok Amaçlı Salonu bulunuyor. Çarşı içinde Uluslararası Cam Festivali ve Uluslararası Ahşap Heykeli Festivali gibi etkinlikler düzenlenirken; Topaç Çevirme ve Cam Üfleme gibi gösteriler gerçekleştiriliyor.

  • Adres: Orta, No:, Şeh Şemşettin Sk. No:15, 26030 Odunpazarı/Eskişehir
  • Yol tarifi al >

52. Taşbaşı Çarşısı

Taşbaşı Çarşısı

Burası Neresi? Klasik bir Anadolu çarşısı olan Taşbaşı Çarşısı, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi binasına ve Vilayet Meydanı’na yakın bir konumda yer alıyor. Oldukça büyük bir çarşı olan Taşbaşı, köklü yapısıyla Eskişehirlilerin alışveriş açısından vazgeçemediği yerlerden biri oluyor. Yalnızca Eskişehirliler değil; turistlerin de yoğun ilgisini gören çarşıda, yöreye dair birçok ürünün satışı yapılıyor.

Neden Gitmeliyim? Eskişehir’in en ünlü kuyumcularına ev sahipliği yapan Taşbaşı Çarşısı, Hamam yolu caddesi, İki Eylül caddesi ve Köprübaşı Caddesi gibi şehrin en yoğun caddelerinin bağlantı noktasında yer alıyor. Dolayısıyla söz konusu çarşı günün her saati insan kalabalığıyla dolu oluyor.

Ailenize, eşinize, dostunuza hediyeler alıp, alışverişin tadını çıkarabileceğiniz Taşbaşı Çarşısı’nda ayrıca Eskişehir’in yöresel lezzetlerinden ‘Çibörek’ ile de oldukça meşhur. Zira şehirdeki en iyi çibörek lokantalarından biri olan Papağan Çibörek Evi burada yer alıyor.

  • Adres: Arifiye, Belediye Sk. No:2, 26010 Odunpazarı/Eskişehir
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi-Cumartesi 07.00-19.30, Pazar 10.00-18.30
  • Yol tarifi al >

*Gece Hayatı

Eskişehir gece hayatı neredeyse ülke genelinde nam salmıştır. Öğrenci şehri olduğu için dinamik ve renkli bir gece hayatına ev sahipliği yapan Eskişehir’de içki içip, eğlenebileceğiniz birçok mekan bulunuyor. Bu mekanlar arasında 222 Park gibi gece kulüpleri, Retro Hall gibi publar, Ganja Bar gibi kafe-barlar yer alıyor. Eskişehir’in gece hayatı genel anlamda İsmet İnönü Caddesi ve Doktorlar Caddesi’nin paralelinde yer alan Barlar Sokağı’nda yoğunlaşıyor.

Sizler için detaylıca hazırladığımız, Eskişehir Gece Hayatı yazımız ise çok yakında burada olacak! Yalnızca bekle…

*Eskişehir’e Yakın Gezi ve Tatil Yerleri

Eskişehir konum itibariyle turistik anlamda birçok şehre, kasabaya ve köye oldukça yakın bir lokasyonda yer alıyor. Eskişehir çevresindeki gezilecek yerler yazımızda , günübirlik, kışlık ve yakın tatil yerlerini keşfedebilirsiniz.

*Yapılacak Şeyler

Eskişehir’de yapılacak şeyleri burada uzun uzadıya detay vermeden yazmak yerine, ayrıntılı bir şekilde şehirde ne yapacağını anlatan Eskişehir’de yapılacak Şeyler yazısını okumaya ne dersin? Evet, biz de öyle düşünmüştük! İşte karşında: Eskişehir’de Yapılacak Şeyler

– Turlar ve Geziler

Yazı hakkında düşünve ve yorumlarınız bizim için önemlidir umarım sizler için iyi bir gezi olur:)

Ayrıca Bakınız:

Eskişehir gezilecek yerler yazımız son olarak 21.05.2023 tarihinde editörlerimiz tarafından güncellenmiştir. Siz de yazımızın gelişmesine katkı sağlamak siterseniz duygu ve düşüncelerinizi bize yorum kısmından yazabilirsiniz. 

“Eskişehir Gezilecek Yerler Listesi | En Popüler 52 Nokta” üzerine 11 yorum

  1. Çilek park mı. Hayatımda gördüğüm en berbat yer. Hayvanat bahçesi ve gözetim eşliğinde at öyle mi koydukları 3 5 tavuk hayvanat bahçesi bu sanırım. Atları da biz görmedik. Çevre yolundan ayrılıp 2 km tarla yolundan gidiyorsun. Gününüzü berbat etmek istiyorsanız kesinlikle gidin.

    Yanıtla
    • Değerli görüşleriniz çok teşekkür ederiz Tuğçe Hanım, verdiğiniz bilgiler ışığında söz konusu yerle ilgili madde yeniden düzenlenecektir.

      Yanıtla
  2. Biz gideli birkaç gün oldu çilek parka. At, tavsan bizde görmedik. Ama çilek bahçesinde çocuklarla gezmek, dalından çilek koparıp yemek, istediğin çilekleri seçerek toplamak çocuklar ve bizler için çok keyif vericiydi. Kahvalti fiyatı bir tik fazla geldi bize. Kahvaltısı güzeldi. Biz memnun kaldık.

    Yanıtla

Yorum yapın

Bizi Takip Edin