Bursa’da Gezilecek Yerler Listesi | En Çarpıcı 66 Nokta

*Hap Niteliğinde Bilgiler

Şehir hakkında; Doğal örtüsü ve temiz havasıyla gelenleri büyüleyen Bursa, övgü almakta hiç de haksız değil. Muhteşem doğasıyla ülkemizin en turistik bölgelerinden olan Bursa‘yı ziyaret ettiğinizde nereleri ziyaret etmeniz konusunda fikir edinmek istiyorsanız, sizi böyle alalım… Havaların da güzelleşmesiyle birlikte, kısa tatillerde Türkiye’nin güzel şehirlerini gezmek için seyahate çıkabilirsiniz. Bu kısa geziler hem öğrenmek hem yeni yerler görmek hem de eğlenmek için şahane fırsatlar oluyor. Tarihi zenginliğinden ve doğa güzelliklerinden dolayı Bursa, kısa gezi rotalarının ilk sıralarında yer alıyor.

Kaç günde gezerim; Bursa’yı gezmek için 4-5 gününüzü ayırmanız gerekmektedir.

Ziyaret etmek için en iyi zaman; Şehir içi gezi düşünüyorsanız Temmuz-Eylül ayları, kış tatil planınız içinse Ocak-Şubat ayları en uygun zamanlardır.

Müze kartları; Türkiye’nin çoğu ilinde geçerli olan ücretsiz giriş yapabilmenizi sağlayan Müzekart ile Bursa’da yer alan müzeleri ve tarihi turistik yerleri ziyaret edebilirsiniz.

Havaalanı/Merkez Ulaşım; Bursa Havaalanı Şehir Merkezi ulaşım yazımızdan detaylı bilgiler alabilirsiniz.

Ne Yenir? Kuşkusuz herkesin bildiği üzere İskender, Pideli Köfte, Cantık, Kestane Şekeri ve daha fazlası için buyrun; Bursa Yöresel Lezzetleri.

  • Kişi başı ortalama yemek fiyatı: 35-50 TL
  • Kişi başı ortalama kahve fiyatı: 10-20 TL

*Popüler Görülecek Yerler

Sembolik Yapılar

1-Kapalı Çarşı 

bursa kapalı çarşı

Burası Neresi? Osmanlı Dönemi’nin ilk zamanlarında  Tahtakale ile Emir Hanı arasında bulunan çarşı, kentin göbeğinde yıllardır yerini koruyan Ulucami ve Orhan Cami’nin hemen altında bulunmaktadır. Sonrasında Yıldırım Bayezıd tarafından yaptırılmış olan Bedesten’e taşınmıştır. Günümüzde Bedesten Kuyumcular Çarşısı, Kapalıçarşı’nın merkezini oluşturuyor.

Diğer kalan çarşılar ise Bedesten’in çevresinde konumlanmıştır.  Sipahi Çarşısı, Gelincik Çarşısı ve Hacıivaz Çarşısı, Bakırcılar Çarşısı ve Tahılpazarı geçmiş o dönem Kapalı çarşı adını almıştır. Orhangazi döneminde hanların araları çatı ile kapatılmış ve yavaş yavaş kapalı çarşılar oluşturulmaya başlanmıştır.

En çok ilgi çeken yer olup, günümüze dek tarihi dokusu bozulmayan atmosferik çarşı 130 dükkana sahiptir. Giyimden havlu işçiliğine, kuyumculardan ayakkabıcılara birçok alanda hizmet vermektedir.

Geçmişte alışveriş ve ticaretin merkezi Ulucami’nin arkasındaki Kapalıçarşı ve Bedesten bugüne ulaşan 130 adet dükkan gelmiştir. Bu dükkanların çoğu kuyumcu ve döviz üzerinedir.

Kaçırmayın! Kapalı çarşı içerisinde birçok çeşit restoran mevcut. Bu restoranlarda; köfte, meşhur iskender, mantı, pide gibi lezzetli yemekler yiyebilirsiniz. Kuyumcular Bölgesi’nde Bursa’nın yerel tatlarından biri olan Cantik’i denemelisiniz. Yuvarlak, simit büyüklüğünde içi kıymalı veya kuşbaşılı olan pidedir. İpek Han ve Koza Han’da oturup çay ve kahve içerek vakit geçirebilirsiniz.

Google Haritalar'da AçGoogle Haritalar’da Aç 

konum  Nalbantoğlu Mah, Kapalı Çarşı Cad., 16010 Osmangazi/Bursa

saat ikonu08:30 – 19:00

2-Eski Aynalı Çarşı

eski aynalı çarşı

Burası Neresi? Orhan Gazi tarafından 1339 yılında hisar dışına yaptırılan külliyenin hamamı olan bu yer, şehrin ilk çarşı hamamıdır. 16. Yy’a kadar çarşının ihtiyaçlarını karşılayan bu yapı 1584 yılında çıkan yangın sonucu hasar görmüştür. Yenileme çalışmalarının ardından kadınlar ve erkekler olarak ayrılmış olup birde kahve dükkanı olarak kullanılmaya başlanmıştır. Bursa’nın ikonu haline gelmiş birtakım ürünlerin satışını yapıldığı çarşı olarak işlevini devam ettirmektedir.

Google Haritalar'da Aç Google Haritalar’da Aç

konumKapalı Çarşı Eski Aynalı Çarşı No:3, 16110 Osmangazi/Bursa

saat ikonu09:00-19:00

3-Ulu Cami 

ulu cami

Burası Neresi? Niğbolu Zaferi’nin ardından Yıldırım Beyazid’ın emriyle, 1396 senesinde yapımına başlanmış ve 1399’da tamamlanmıştır. Esasında söylenene göre zafer sonrası, Yıldırım Beyazıd şehre 20 cami yapılmasını emretmiştir. Ancak Emir Sultan Hazretleri bunun yeni kurulan kente fazla olacağı düşüncesi ile 20 kubbeli bir caminin daha iyi olacağını söylemiş.

Kündekari tekniği ile yapılan caminin içindeki eşi benzeri çok nadir görülebilen minber, Antepli Hacı Mehmed bin Abdülaziz ed-Devvaki tarafından yapılmıştır. Minber, evrenin kül olarak  doğu tarafında güneş sistemi, batı yakasında ise galaksi sisteminin tasvir edildiği söylenmektedir. Aynı zamanda gezegenlerin büyüklük oranları ve yörüngeleri gerçek boyutlarıyla birebir.

Atatürk Caddesi üzerinde bulunan cami, zaman içerisinde deprem, istila, yangın gibi  olayların yaşanması üzerine oldukça zarar görmüştür. Bir erken Dönem Osmanlı Mimarisi olan cami, kentin en büyüğü ve anıtı niteliğindedir. Ulu Cami’nin duvarlarında yer alan her biri farklı hattatlar tarafından 200 hat levhası ve duvar yazılarıyla Hat Sanatları Müzesi olarak da bilinmektedir.

Caminin şadırvanı hakkındaki söylentiye göre; yapımında bazı noktaların kamusallaştırılması gereken caminin şadırvanı Musevi bir kadına aittir. Arazisini vermek istemeyen kadın, rüyasında insanların hepsinin aynı yöne koştuklarını görür. Nereye gittiklerini soran kadın cennet cevabını alır. Gördüğü rüyadan etkilenen kadın ertesi gün arazisini Şadırvan yapılması şartıyla verir.

Ayrıca şöyle bir detay söz konusu; inşasında çekilen maddi sıkıntıların ardından yarım bırakılan inşaat, Hristiyan ve Musevi topluluklarının maddi destek bulunmuşlar. Bunun üzerine Müslümanlarda teşekkürlerini iletmek için David’in Yıldızı ve Haç sembollerinin işlendiği taşları cami pencerelerinin üzerinde kullanılmıştır.

Google Haritalar'da AçGoogle Haritalar’da Aç 

konumNalbantoğlu, Atatürk Cd., 16010 Osmangazi/Bursa

web Web sitesi

4-Tophane

tophane saat kulesi

Burası Neresi? Bursa’nın etkileyici manzarasının ayaklar altına serildiği yerlerden biri de Tophane’de bulunan Saat Kulesi mevkisidir. Burada aynı zamanda Osmanlı’nın kurucusu Osman Gazi ve ondan sonra gelen padişah olan oğlu Orhan Gazi’nin türbeleri de burada bulunmaktadır.

Saat Kulesi; Sultan Abdülaziz döneminde yaptırılmış olup, 1900’lere kadar ayakta kalmış ve bilinmeyen bir tarihte de yıkılmıştır. 1904 yılında yapımına tekrar başlanmış, tamamlandıktan sonra  II. Abdülhamit’in tahta çıkışı sebebiyle, Vali Reşit Mümtaz Paşa tarafından faaliyet açılmıştır. Dört bir cephesinde elektronik saat bulunan kule aynı zamanda  Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yangın gözetleme yeri olarak da kullanılmaktadır.

Osman Gazi Türbesi; koca bir imparatorluğun kurucusunun türbesinin bulunduğu yer, elbetteki en önemli tarihi noktalardan biridir. Padişah olduğu dönemde, Bursa kuşatması esasında oğlu Orhan Bey’e şehrn kubbeli bir yapısını işaret ederek vefat ettiğinde buraya gömülmek istediğini belirtmiştir. Eski bir kilise türbeye dönüştürülmüş ve naşı buraya gömülmüştür. Ne yazıktır ki orjinal türbe depremde hasar görerek yıkılmıştır. Fakat 1863 yılında  Sultan Abdülaziz tarafından tekrar inşa ettirilmiştir.

Tophane Parkı’nın hemen girişinde ise  1281-1362 yılları arasında yaşamış olan ikinci padişah Orhan Gazi’nin türbesi yer almaktadır. Bursa’yı fethetmeden önce kentin manastırı olan  Sainte Elie Manastırı’nın bir bölümüne yapılmıştır. O yüzden manastıra ait mozaik işlemeleri günümüzde hala görebilirsiniz.

Google Haritalar'da AçGoogle Haritalar’da Aç 

konumOsmangazi, Tophane Parkı, Yiğitler Cd., 16040 Osmangazi/Bursa

5-Bursa Tarihi Evleri

bursa tarihi evleri

Burası Neresi? 17. Yy’daki Bursa evleri hakkında edindiğim bilgilere göre, ailelerin gelir durumlarına göre değişkenlik göstermektir. Maddi durumu iyi olan ailelerin evleri konakken, orta düzeyde maddi imkana sahip  ailelerin evleri yine iki katlı olup, farkı özelliklere sahiptir.

Yaygın olarak çoğu Bursa evinde, sofa, mutfak, cumbalı yada balkonlu oda, şadırvan, avlu ve su kuyusu vardı. Ahır, kiler, ambar gibi sıcak ve korunaklı yerler alt katta olurken, bahçeleri çardak, ahır, fırın, ambar, çeşme, samanlık, tuvalet ve hamam yerleri bulunurmuş.

Günümüze kadar gelebilmiş en güzel örneklerden biri de eski evliyalardan Somoncu Baba Evi ile Muradiye’de bulunan Osmanlı Evi’dir. Hatta bu müzeye dönüştürülmüş evin içerisini de gezme imkanınız var.

18. yüzyıl itibariyle ahşap süslemelerin, aşı boyası uygulamalarının yaygın olarak görüldüğü aşikar. Bu özel görünümü ile sizi tarihi yolculuğa çıkaracak olan Bursa evleri, böylesine her yerin betonarme olduğu yerde yaşayan insanlara iç çektiriyor.

Google Haritalar'da AçGoogle Haritalar’da Aç 

konum Osmangazi, 7. Kale Sk. No:21, 16040 Osmangazi/Bursa

-Müzeler

6-Bursa Merinos Tekstil Sanayi Müzesi

bursa merinos tekstil sanayi müzesi

Burası Neresi? Cumhuriyet Dönemi işletmelerinden biri olan Bursa Merinos Tekstil Sanayi Müzesi, 1938 senesinde Atatürk tarafından açılmış olan Merinos Yünlü Müessesi’nin yenilenmesinin ardından kültürel mirası korumak amacıyla müzeye çevrilmiştir.

Sanayi devrimlerinden biri olan bu fabrika, 1960’lı yıllarda ülkeye katkı sağlayan işletmelerinden biriyken 2004 senesinden sonra çalışma durdurmuş ve Bursa Belediyesi’ne devredilmiştir. Belediye tarafından ise kültür merkezine ve müzeye dönüştürme kararı verilmiştir.

Neden Gitmeliyim? Fabrikanın tüm üretim sürecini izleme şanına sahipsiniz. Yün ve ipliğin ortaya nasıl çıktığının, iplikten dokuma malzemelerinin nasıl elde edildiğini, boya malzemelerinin kullanışına kadar birçok yöntem sırasıyla veriliyor. Bu aletlerin yanında Merinos tarihi ve Bursa’nın teknoloji ve sanayi tarihini ele alan belgelerde gösteriliyor.

Başlarda yurt dışından ithal edilen yünler kullanılırken zaman içerisinde gelişen fabrikada, Merinos Koyunları’nın yünleri işlenilebilecek hale gelmiştir. Burada koyunlardan alınan yünlerin aşamaları ve kumaşa döndürülmesi, hangi yöntemlerin kullandığı gibi adımları öğrenebilirsiniz.

Google Haritalar'da AçGoogle Haritalar’da Aç

konumGaziakdemir, Merinos Cd. No:11, 16190 Osmangazi/Bursa

saat ikonu 09:00-17:00

web Web sitesi

7-Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi

Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi

Burası Neresi? Türkiye’deki tek Anadolu Arabaları Müzesi olan bu yerde, Üçpınar Tümülüsü‘nde yapılan kazı çalışmalarında çıkarılan  at arabası parçaları ve tekerlekleri konu alan bir galeri ve tümülüsteki bir mezar odası canlandırılmıştır.
Umurbey Mahallesi’nde  1998-2002 yılları arasında eski bir ipek fabrikasının yenilenmesi üzerine açılan bir müzedir. 30 bin metrekarelik bir alanın üzerine kurulan müzede, çift beygirli Bursa at arabalarından günümüzdeki otomobillere geçiş hikayesi ele almaktadır.
Geçmişten günümüze uzanan gelişim hikayesi hakkında tüm detayları bulabileceğiniz müzeyi ziyaret etmeden ayrılmayın!

Google Haritalar'da Aç Google Haritalar’da Aç

konumUmurbey, Fabrika Sk. No:9, 16030 Yıldırım/Bursa

saat ikonu10:00-17:00

web Web sitesi

*Şehirde bulunan diğer müzeler hakkında detaylı bilgi almak için Bursa’nın Tarihi yerleri yazımızı inceleyebilirsiniz.

-Seyir ve Manzara Noktaları 

8-Bakacak Seyir Noktası

bakacak seyir terası

Burası Neresi? 1720 metre yükseklikte, Uludağ zirvesinde konumlanan Bakacak Seyir Noktası, oldukça etkileyici manzaraya sahip. Açık havalarda Marmara Denizi’ne kadar görebilirsiniz. Yalnız belirtmeliyim ki yükseklik başınızı döndürebilir, bir süre sonra alışacaksınızdır.

Neden Gitmelisin? Bu muhteşem seyir manzarasına karşı bir dağ havası almak ve hoş fotoğraflar çekilmek için birebir nokta. Oteller bölgesine 5 kilometre uzaklıkta bulunuyor olup, şehir merkezine ise 45 dakika uzaklıktadır. Bursa manzarasını ayaklar altına seren Bakacak’ta, tertemiz şehir havasını soluyabilirsiniz.

Google Haritalar'da AçGoogle Haritalar’da Aç 

konumGüllük, 16370, Kaplıkaya Cd., 16310 Yıldırım/Bursa

9-Bursa Teleferik

bursa teleferik

Burası Neresi? 1963 senesinde kullanıma açılan teleferik, Türkye’nin ilk teleferik hattı olma özelliğine sahiptir. Toplamda 144 kabini ile oldukça güvenli bir yolculuk geçirebileceğiniz teleferik hattında, 8’er kişilik kabinleri ile toplamda 1500 kapasiteye sahiptir. Gece ve gündüz farketmeksizin kesintisiz hizmet sunan teleferik, yağmur kar demeden sarsıntısız, korkunuz varsa en aza indirgeyecek düzeyde bir yolculuk yapmanızı sağlıyor.

Öncelikle Bursa’nın semtlerinden biri olan Tefferüç’ün Merkez İstasyonu’ndan hareketle 1231 metre yükseklikteki Kadıyayla İstasyonuna varıyorsunuz oradan bir başka vagona binerek 1635 metre yükseklikteki Sarıalan’a 12 dakikada ulaşacaksınız. Son olarak burada 1810 metre daha yükseğe çıkarak 2. Bölge oteller istasyonuna varabilir, burada bulunan market, restoran, kafe ve hediyelik eşya dükkanlarını ziyaret edebilirsiniz.

Bursa merkezden Uludağ’ın tepesine giden bir yol… Bursa’ya gelince yaz ile kışı birbirine bağlayan teleferiğe, birçok insan gibi binmeden dönülmemesi gerektiğini düşünüyorum haklı olarak. Şehrin en yüksek tepesine ulaşırken göreceğiniz manzaralarda işin keyfini sürmenizi sağlıyor.

Google Haritalar'da AçGoogle Haritalar’da Aç

konum Piremir Mahallesi Teleferik Caddesi No: 88 Yıldırım/BURSA

web Web sitesi

para-ikonu Bilet fiyatları hakkında

saat ikonu08:00-20:00

10-Tarihi Çamlı Kafe

tarihi çamlı kafe

Burası Neresi? Çamlı kafe, Bursa’nın Trilye ilçesindeki  Zeytinbağı’nda yer alıyor olup, fazla bilinirliliği olmayan ancak bilenlerin de sıklıkla ziyaret ettiği hoş manzaraya sahip tarihi bir mekan. Adeta huzuru yansıtan sakin konumu ve tertemiz deniziyle gelenleri mest ediyor. Özelikle hafta sonları güzel havanın tadını çıkartan çok oluyor burada.

Kahvaltı öğününden tutun abur cuburuna kadar her çeşit yemeği bulabileceğiniz mekanın ünlüsü gözlemeleri. En cezbecidi tarafı ise bu güzel manzara karşısında uygun makul karşılığında bir şey yiyip içmek sanırım. Zira bu çok alışa gelmiş bir durum değil.  Ortalama kahvaltı için 20-25 yemek içinse 15-25 civarı ödeyerek hesaplı bir gün geçirebilirsiniz.

Neden Gitmeliyiz? Dilerseniz çay bahçesinin içinde dilerseniz de çam ağaçlarının yarattığı gölgelikte yer alan tahta bank ve masalarda gönlünüzce oturabilirsiniz.

Google Haritalar'da Aç Google Haritalar’da Aç

konumTirilye, 16960 Mudanya/Bursa

saat ikonu08:00-01:00

web Web sitesi

-Meydan ve Sokaklar

11-Arap Şükrü Sokağı

arap şükrü sokağı

Burası Neresi? Bursa’nın en bilinen eğlence mekanlarının yer aldığı Arap Şükrü Sokağı, Çiçek Pasajı’nın girişinde yer almaktadır. Kentin tarihini yansıtan bu sokak, Osmanlılar tarafından fethedilmesinin ardından  Orhan Gazi‘nin kale surlarını bu yerin hemen yanında bulunan mahalleye Musevilerin yerleşmesine müsade etmiştir.

İspanya‘dan sürülen Yahudiler 1492 tarihinde II. Beyazıd tarafından buraya yerleştirilmişlerdir. Sokakta halen yaşamını devam ettirmekte olan 20-30 hane Yahudi’nin ibadethaneleri olan Geruş ve Mayor sinagogları da burada yer almaktadır.

“Yahudi Mahallesi” adıyla bilinen Arap Şükrü, geçen 50 yılın ardından yaşadığı değişimle Bursa’nın önde gelen eğlence merkezlerden biri oluştur. Arap Şükrü adındaki bir esnafın bu bahsi geçen sokakta bir mekan açması üzerine başlayan serüven çocuklarınında yeni mekanlar açmasıyla trafiğe kapatılarak bugünkü haline bürünüyor.

konumKuruçeşme, Sakarya Cd. No:27, 16050 Osmangazi/Bursa

12-Cumhuriyet Caddesi

cumhuriyet caddesi

Burası Neresi? Bursa ticari hayatıyla ünlü ilçelerin başında olup üzerinde 270 adet dükkan bulunan Cumhuriyet Caddesi, trafiğe kapalı ve yalnızca tramvay ulaşımı sağlanmaktadır. 1905 senesinde Bursa Valisi Mümtaz Reşid Paşa tarafından açılan caddenin o dönemlerdeki ismi II. Abdülhamit’e ithafen Hamidiye’ydi. Bir ucu Meydanı’nda başlayıp diğer ucu  Gökdere Bulvarı’nda son bulmaktadır. Dükkanların çoğunluğu züccaciye, halı ve perde üzerinedir.

Google Haritalar'da Aç Google Haritalar’da Aç

konumOsmangazi/Bursa

13-Kale sokak

kale sokak

Burası Neresi? Bursa’nın Hisar ilçesinde bulunan ve şehir yaşamını yansıtan önemli bir yerdir. Bitinya, Roma ve Bizans dönemine ait kale duvarlarının ve kapılarının yanında, Bursa evlerinin en güzel örneklerini, Osmanlı camilerini, türbelerini, çeşmelerini, mezarlıklarını ve daha birçok yapıyı burada bulabilirsiniz.

Burada kendinizi serbest bırakın ve sokaklara korkusuzca dalın! Her sokak bir sürprizle doludur. Burası geçmişimizi, geleneğimizi yansıtan bir yerleşim yeri olduğu için atmosferik havasında iyi hissedeceksiniz. Şahadet Cami’ne açılan birkaç sokak mevcuttur. Sokakların hepsinin adı kale sokak olup, doğal müze olarak görülmektedir.

Kaçırmayın! Tophane Parkı’nın çevresinde bulunan yerel kebapçı restoranları bulunuyor, burada Bursa’nın temsili yemeğini yiyebilirsiniz. Veya Sümbüllü Bahçe Konağı’nda has Osmanlı mutfağının tadına bakabilirsiniz.

Google Haritalar'da Aç Google Haritalar’da Aç

konum16040, Osmangazi/Bursa

-Gösteri Merkezleri 

14-Ahmet Vefik Paşa Tiyatrosu

ahmet vefik paşa tiyatrosu

Burası Neresi? 1938 yılında Halkevi olarak açılan Ahmet Vefik Paşa Devlet Tiyatrosu’nda tiyatro performansları sergilenmiştir. O dönem vali olan İhsan Sabri Çağlayangil tarafından 1957’de alt ve üst sinemalarda yapılan düzenlemeler sonucu Ahmet Vefik Paşa olarak yeniden hizmete açılmıştır.

Mekanın ilk gecesi, İdil Biret piyano performansı, Dormen ve Muammer Karaca gibi önemli tiyatro oyuncuları ise çeşitli eserlerden kesitler sergilemişlerdir. Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü’nce tarafından alınan karar üzerine yalnızca tiyatro oyuncuları yalnızca oyun sergilemekle kalmayarak, tiyatro sanatına yeni katılacak olan oyuncular yetiştirmek amacıyla özel dersler verilmeye başlanmıştır.

Bina 492 kişilik seyirci kapasitesiyle büyük ve bunun yanında küçük birde salonu mevcuttur. Burada hem devlet hem de özel tiyatro oyunları sergilenmektedir. Tiyatro oyunlarına ulaşabilirsiniz.

Google Haritalar'da Aç Google Haritalar’da Aç

konumAlacamescit, Atatürk Cad. No:40, 16020 Heykel / Osmangazi/Osmangazi/Bursa

15-Karabaş-i Veli Tekkesi

karabaş-ı veli tekkesi

Burası Neresi? Osmanlı mimarisinin önemli eserlerinden olan Karabaş-i Veli Tekkesi, gerçirdiği restorasyon çalışmalarıyla Bursa’da hatırı sayılır miraslar arasında yerini almıştır. Merkezde Mevlana kültürü süregelirken, Bursa’da yeniden doğmuştur.

Mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait bina, Osmangazi Belediyesi himayesine verilmiş olup, temsilcisi olduğu kültürü yaşamak ve yaşatmak amacıyla etkinlikler düzenlenmesi amacıyla Mevlana Kültürünü Tanıtma ve Yaşatma Derneği ile işbirliği sonucu dergaha “Karabaş-ı Veli Kültür Merkezi” olarak yeniden adlandırılmıştır. Sema gösterileri, ney dinletileri, şiir gecelerinin yanı sıra eğitimler düzenlenen etkinlikler arasındadır.

Google Haritalar'da Aç Google Haritalar’da Aç

konumMaksem, 5. Çardak Sk. No:2/1, 16040 Osmangazi/Bursa

saat ikonu 10:00-23:00

16-Tayyare Kültür Merkezi

teyyare kültür merkezi

Burası Neresi? Cumhuriyet Dönemi’nin ilk modern sinema, tiyatro ve konser salonları arasında bulunan kültür merkezi, mimar Arif Hikmet Koyunoğlu´nun projesi olarak Tayyare Cemiyeti tarafından inşa ettirilmiştir.  Bursa Belediyesi’nin satın aldığı bina, uzun bir dönem sinema ve hizmet binası olarak faaliyet göstermiş ve daha özgün bir şekle kavuşması için restore edilmiştir.

Merkez, Ulusal Mimarlık Dönemi eserlerinin içerisindeki en sade ve güzel örneklerinden bir tanesidir. 700 kişilik kapasitesiyle konser ve gösteri, 4 sergi, 100 kişi kapasiteli toplantı salonları ile Bursa kültür merkezleri arasında yerini korumaktadır.

Sami Güner Sanat Galerisi, Cemal Nadir Güler ve Şefik Bursalı Sanat Galerileri ile Cep Sanat Galerisi’nde çok sayıda fotoğraf, resim, karikatür, sulu boya, minyatür gibi kültür sanat organizasyonları tertip edilmektedir.

Google Haritalar'da Aç Google Haritalar’da Aç

konumOsmangazi, Atatürk Cad., Uçak Sok. No:1, 16020 Osmangazi/Bursa

17-Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu

kültür park açıkhava tiyatrosu

Burası Neresi? 1980 yıllarının başında yapılmış olan açıkhava tiyatrosu, Uluslararası Bursa Festivali’nin toplu bir şekilde yapılması amacıyla kısa bir süre içinde yapımı tamamlanmıştır. Toplamda 5 bin kişilik kapasiteye ait mekan, 3 bin 500’ü koltuk 1500 ise ayaktadır. Bursa halkı tarafından yoğun olarak tercih edilen Kültürpark, yaz ayı akşamlarında birçok konserler, dans yarışmaları, tiyatrolar, gösteriler düzenlenmektedir.

Google Haritalar'da Aç Google Haritalar’da Aç

konumOsmangazi, 16190 Osmangazi/Bursa

-Plajlar 

18-Kurşunlu Plajı

kurşunlu plajı

Burası Neresi? 2015 yılında Bursa Belediyesi tarafından hazırlanarak kadınların hizmetine açılan Bursa’nın Gemlik ilçesine bağlı Kurşunlu Kadınlar Plajı, merkeze 40 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Bulunduğu konum itibariyle dışarıdan görülmesi mümkün değildir. Bu sebeple kadınlar rahatlıkla denize girebilmektedirler. Sahil ve denizin içi çakıl taşları ile dolu olduğu için deniz ayakkabısı giymenizde fayda var.

3 bin metre uzunluğunda ve 200 metrekare genişlikte yer alan plajda, ahşap yürüyüş yolları, cankurtaran iskelesi yer almaktadır.

9 yaşından büyük erkek çocuklarının girmesi yasak olan plaj, ücretsizdir. Merinos’tan 102 ve Gemlik’ten 103 numaralı otobüslerle ulaşabilirsiniz.

Google Haritalar'da Aç Google Haritalar’da Aç

konumKurşunlu, Gemlik Mudanya Yolu No:4, 16600, 16600 Gemlik/Bursa

19-Esence Plajı (Eşkel Plajı)

eşkel plajı

Burası Neresi? Bursa’nın Mudanya ilçeisnde bulunan Esence Plajı, merkeze yaklaşık 60 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. 25-20 metre genişliğe sahip plaj ve deniz tabanı ince kumdan oluşmaktadır.

Temiz ve berrak suyuyla Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından yapılan ölçümler sonucu “iyi kalite” sıfatını almaya hak kazanmıştır. Sığ olan deniz, genellikle yüzme bilmeyenler kişi ve çocuklar tarafından gönül rahatlığı ile tercih edilmektedir.

Tüm ihtiyaçlarınıza karşılık verebilecek tesisler yer almaktadır. Konaklayabileceğiniz pansiyon ve restoranlar bulunmaktadır. Buraya halk otobüsleri ve Küçük Sanayi Metro İstasyonu’ndan kalkan otobüsler ile ulaşabilirsiniz.

konumEsence, Zeytinbağı Bursa TR, 32. sokak, 16000

20-Altınkum Plajı

altınkum plajı

Burası Neresi? Merkeze 35 kilometre mesafede yer alan Altınkum Plajı, Mudanya’nın Güzelyalı Altınkum Mahallesi’nde bulunmaktadır.  Sahil ve deniz kum olup, plaj içerisine duş ve soyunma kabinleri bulunmaktadır. Yürüme mesafesinde yemek ihtiyacınızı karşılayabileceğiniz restoranlar yer alırken aynı zamanda burada konaklayabileceğiniz pansiyonlarda evlerde mevcuttur.

Google Haritalar'da Aç Google Haritalar’da Aç

konumAltıntaş, 16960 Mudanya/Bursa

21-Kumsaz Plajı

kumsaz plajı

Burası Neresi? Bursa merkezine 40 kilometre uzaklıkta yer alan plaj, Mudanya ve Gemlik sahil şeritleri arasında konumlanıyor. Sahil uzunluğu 300 metre olan plaj, ince kumdan meydana gelmektedir. Sığ olan temiz suyu, her kesim yüzücüler için tercih edilmektedir.

Diğer tüm plajlar gibi Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından yapılan ölçümlerde iyi kalite ünvanını almıştır. Plajda yer alması gereken; tuvalet, duş, soyunma kabini, voleybol sahası, büfe, etkinlik alanı ve kafeler bulunmaktadır. Şehir merkezinden kalkan otobüs ve minibüsler ile buraya ulaşım sağlayabilirsiniz.

Google Haritalar'da Aç Google Haritalar’da Aç

konumGençali, 16620 Gemlik/Bursa

22-Karacaali Gençlik Kampı

karacaali gençlik kampı

Burası Neresi? Gemlik-Narlı yolu üzerinde yer alan plaj, Bursa’nın gözde yerleri arasında sıralanmaktadır. Kamp alanının açılış amacı lise ve üniversite sınavlarına hazırlanan gençlere destek olmaktır.

Neden Gitmeliyiz? İki bölümden oluşan tesisin toplamda 43 odası ve iki adet Bungalow bulunmaktadır. Basket, futbol, voleybol gibi spor etkinlik alanlarının yanı sıra masa tenisi, gibi golf alanı, langırt, okçuluk, kano gibi aktivitelerde bulunuyor. Tabi tiyatro, müzik, el sanatı ve halk oyunlarını da unutmamak lazım.

Uyarı;Gelen gençler; eşofman, şapka, gözlük, mayo, havlu, terlik, güneş kremi ve temizlik malzemelerini yanlarında getirmeliler.

Google Haritalar'da Aç Google Haritalar’da Aç

konumKaracaali, 16600 Gemlik/Bursa

*Doğa İçinde Gezilecek Yerler 

-Yeşil Alanlar/ Parklar 

23-Bursa Botanik Bahçesi (Soğanlı Botanik Bahçesi)

bursa botanik bahçesi

Burası Neresi? 1998 yılında yapımı tamamlanan Bursa Botanik Bahçesi, kentin doğa ile iç içe geçtiği oksijen deposudur. Bursa gibi tarihi köklü yaşanmışlıklar şehri, aynı zamanda içinde bol yeşillik barındırıyor olup iç içe geçmiş durumdadır. 400 dönümlük alanı çevrelen park, bitkisel araştırmalar ve bilimsel çalışmalara açıktır.

Neden Gitmeliyiz? Japon Bahçesi, Fransız Bahçesi, İngiliz Bahçesi, Gül Bahçesi, Kaya Bahçesi, Kokulu Bitkiler Bahçesi, Şekilli Bitkiler Bahçesi gibi bölümlere ayrılıyor olup, 150 tür ağaç, 27 çeşit gül, 76 tür çalı, 20 tür örtücü bitki yetişmektedir.

İçerisinde konaklayabileceğiniz botanik bahçede, Bursa konaklarının birebir yapıldığı oteller, restoran, koşu, yürüyüş, spor alanları, bisiklet parkurları, çocuk oyun, otomobil pisti, spor aletleri gibi vakit geçirebileceğiniz alanlar mevcut. Kendi bisikletinizle dolaşabileceğiniz gibi eğer ki yoksa buradan kiralayabilirsiniz. 30 dakikalık bisiklet kiralama ücreti 5 olarak, 1 saatlik bisiklet kiralama fiyatı ise 10 TL olarak ücretlendirilmiştir.

Kaçırmayın! Her yıl düzenlenen Uluslararası Lale Festivali nedeniyle 200-250 bin lale dikimi yapılmaktadır. Bu muhteşem görüntüyü kaçırmayın! Fotoğraf makinelerinizin ve telefonlarınızın şarjının eksiksiz olduğunu kontrol edin.

Uyarı; Otomobil girişi yasak ama otopark alanlarına ücretsiz park etme imkanı sağlanıyor.

Google Haritalar'da Aç Google Haritalar’da Aç 

konumÇukurcaköy, Nilüfer Cd., 16190 Osmangazi/Bursa

saat ikonu08:00-23:00

24-Reset Oyal Kültür Parkı

 

Burası Neresi? Reşat Oyal Kültür Parkı Bursa merkezde, 1955 yılında belediye başkanlığı Reşat Oyal tarafından açılmıştır. 390 metrekarelik alana sahip olan park, kentin ortasında kalabalıktan kaçıp dinlemek için huzurlu bir ortam sunuyor.

Neden Gitmeliyim? Peki bu parkta neler yapabilirsiniz; koşu, bisiklet ve yürüyüş yapabilir, çocuk oyun alanlarında çocuklarınızı bırakabilir, dinlenme masalarında çayınızı yudumlayabilir ve lunaparkta eğlencenin tadına varabilirsiniz. İçinde yer alan gölde yunus bisikletleri ile tur atabilirsiniz.

Düşünseniz bahar aylarında 6 bin ağacın çiçek açtığı kuşların cıvıltı sesleri ve kartpostalı andıran bir manzara… Sizinde içiniz kıpır kıpır olmuyor mu? Oksijen acıktırır derler, şöyle doya doya yürüyüp anın tadını çıkartabilir ardından bir kafede oturup bir şeyler atıştırabilirsiniz.

Yazları Bursa halkının sıklıkla gittiği park içerisinde; dönme dolap, çarpışan arabalar, gondol, kamikaze, atlı karınca, roller coaster, korku tüneli gibi birçok oyuncak bulunmaktadır. Ailece tercih edilebilen ve adrenalini sonuna kadar yaşayabileceğiniz bir eğlence merkezi.

Sinemaya ya da açık hava tiyatrosuna da gidebilirsiniz. Özellikle ramazan aylarında oldukça kalabalık olan yerin girişi ücretsizken oyuncaklara binmek için 5 TL ödemeniz gerekmektedir.

Kaçırmayın! Fotoğraf makinenizi kaptığınız gibi özellikle ilkbahar-sonbahar aylarında ayrı bir havaya bürünen pakta tam İnstagram’a atabileceğiniz birkaç kare fotoğraf çekilebilirsiniz. Gelecek like sayısını ve yorumların güzelliğini siz düşünün artık.

Google Haritalar'da Aç Google Haritalar’da Aç 
konumGaziakdemir, Çekirge Cd. No:6, 16190 Osmangazi/Bursa
saat ikonu08:00-01:30

25-Hüdevandigar Kent Park

hüdavendigar parkı

Burası Neresi? Bursa’ın Çekirge semtinin batısında yer alan Nilüfer Çayı’nın iki kolunda yapılmış olan park, 150 metrekarelik alanıyla kentin en büyük parkıdır. En büyük yeşil alanı barındıran park, konser ve gösteri gibi etkinliklere ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca ortasından geçmekte olan Nilüfer Deresi’nde kano yarışları yapılmaktadır.

Neden Gitmeliyim? İçerisinde yer alan spor, aktivite, sosyal alanlar ve göz dolduran peyzaj mimarisiyle hoş bir görüntü yaratıyor. Günün her saati güzel ve dolu dolu geçirebilir, oldukça lezzetli yemekler yiyebileceğiniz sosyal tesislerde vakit geçirebilirsiniz. Burada istediğiniz her şeyi bulabilirsiniz taze bir çay, kallavi bir kahve… Merkezden uzaklaşmadan, beton yığınlarının arasında sıyrılıp kendinizi doğaya teslim edeceğiniz bir yer.

Google Haritalar'da Aç Google Haritalar’da Aç 

konumOdunluk, İbrahim İşsevenler Cd, 16110 Nilüfer/Osmangazi/Bursa

26-Merinos Parkı

merinos parkı

Burası Neresi? Bursa’nın en büyük parklarından biri olan Merinos Parkı, 252 bin 500 metrekarelik yeşil alana sahip olup, 81 farklı türde olmak üzere, 2 bin 500 ağaç ve 11 bin 600 bitkinin bulunduğu alan tam bir oksijen deposu. Diğer tüm parklarda olduğu gibi bu parkta da bisiklet ve yürüyüş yolları, çocuk oyun alanları, kafe ve restoranlar bulunmaktadır. Bunların yanında Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi ve diğer sosyal tesislerde yer alır.

Google Haritalar'da Aç Google Haritalar’da Aç 

konum Osmangazi, 16200 Osmangazi/Bursa

27-Temenyeri Parkı

temenyeri kültür parkı

Burası Neresi? Uludağ’ın eteklerinde konumlandırılmış Temenyeri Parkı, dağ havası esintilerinin yüzünüze çarptığı, kuş ve su seslerinin sizi alıp uzaklara götürdüğü harika bir doğa parçası. Tarihi ve doğal güzelliği yönüyle yaşatılası bir park.

Neden Gitmeliyim? Piknik yapmak isterseniz uygun alanlar mevcut. Yürüyüş yolları, basketbol sahaları, çocuklar için oyun alanları yer almaktadır. Halkın vazgeçilmez uğrak noktalarından bir tanesi de Temenyeri Parkı’dır.

Google Haritalar'da Aç Google Haritalar’da Aç 

konum Karaağaç, Eşrefiler Sk. No:34, 16360 Yıldırım/Bursa

28-Sular Vadisi Doğa Parkı

sular vadisi doğa parkı

Burası Neresi? Yapıla Sular Vadisi Doğa Parkı ile Karamazak, Piremir, Namazgah, Teferrüç, Umurbey ve Kurtoğlu mahalleleri ilgi çekici hale gelmiştir. 3,5 hektarlık bir alana inşa edilen park,  Bursalıların yararlanacağı bir tematik park inşa edilmiştir.

Neden Gitmelisiniz? Park kademeli olarak artıyor olup, teras kademeli oturma alanları, Babil Bahçesi- seyir terasları, doğal göl, revan köşkleri ve havuzlar, şelaleler, çocuk oyun alanları, yürüyüş yolları, cami, Osmanlı çeşmesi, aletli jimnastik köşesi ve maket evcil hayvan bahçesi yer almaktadır.

Google Haritalar'da Aç Google Haritalar’da Aç 

konum Yenımahalle, Balabancık Cd. 27-1, 16360 Yıldırım/Bursa

29-Atatürk Kent Ormanı

atatürk kent ormanı

Burası Neresi? Bursa ilçesinin en büyük kent ormanlarından biri olup, 150 hektarlık alana sahiptir. Ziyaretçilerin yararlanabileceği, piknik alanları, seyir terası, mescit, çocuk oyun alanı, tenis masaları ve voleybol oyun alanları mevcuttur. Gelenlerin yiyecek ihtiyaçlarının karşılanması adına büfeler, piknik yapmak isteyenler için piknik alanları ve onlar içinde bulaşık yıkama yerleri bulunmaktadır.

İlk olarak alanın içerisinde büyük bir alan sizi karşılayacak. Burada spor ve at binme faaliyetlerini gerçekleştirebilirsiniz. Bu alanın hemen sağ tarafında Misi adındaki alanda, manzara eşliğinde piknik yapabileceğiniz açık ve kapalı çardaklar mevcut.

Sol tarafında ise, Doburca bölümü ve bu bölümde asıl Bursa manzarası bulunuyor. Haliyle insanların ilk tercihi de bu nokta. Yakın bir mevkide bulunması sebebiyle yerel halk tarafından sıklıkla tercih ediliyor. Tatil zamanları kalabalık olduğu için rahat edebileceğinizi düşünmüyorum. Hafta içi ve tatil olmayan zamanları tercih etmeniz daha uygun olacaktır.

Ulaşım: Acemler metro istasyonunda indikten sonra B20/A – B20/B numaralı otobüslere binerek ormanın hemen altındaki cadde de inerek kısa bir yürüyüş ardından ulaşabilirsiniz.

Google Haritalar'da Aç Google Haritalar’da Aç 

konumGümüştepe, 16110 Nilüfer/Bursa

saat ikonu08:22- 22:00

para-ikonuOtomobil için 5 TL/ Minibüs için 10 TL / Otobüs için 15 TL

 NOT: Yaya ve bisikletlilere giriş ücretsizdir.

30-İnegöl Ormanları

İnegöl Ormanları

Burası Neresi? Uludağ’ın kuzeydoğu eteklerine doğru uzanan İnegöl Ormanları, Mezit Köyü’ne kadar çam ormanlarıyla kaplı yaylaları ve irili ufaklı mağaralarıyla dikkat çekiyor. Orman; yaban domuzu, tilki, geyik ve ayı gibi hayvanlara ev sahipliği de yapıyor. Siz de bol oksijenli bir havada ve doğa içinde yürüyüş yapmayı seviyorsanız, buraya uğramalısınız.

Google Haritalar'da Aç Google Haritalar’da Aç 

konumYeni, Kazım Karabekir Cd., 16400 İnegöl/Bursa

31-Ulubat Kuş Cenneti

ulubat kuş cenneti

Burası Neresi? Bursa-İzmir yolunda bulunan Karacabey’e 14 kilometre uzaklıkta yer alan kuş cenneti, 20 dönümlük bir arazi üzerinde 44 yıldır faaliyetlerini devam ettirmektedir. Kuş çeşitlerinin yanı sıra, papağan, keklik, gümüş, paçalı tavuklar, sülün, takla güvercinleri ve renkleriyle göz kamaştıran tavuskuşu üreticiliği yapılmaktadır.

Neden Gitmeliyiz? E tabi bu büyük araziyi boş bırakmak olmazdı. Bu güzel araziyi; mavi selvi, limoni selvi, yalancı selvi, ladin ve sedir ağaçlarıyla bezenmiş harika bir ortam. Oldukça düşük bir ücret karşılığında giriş yapabileceğiniz gibi içerisinde piknik yapabilirsiniz. Bursa’da çocuklarla birlikte gezilecek yerler arasında oldukça sık tercih edilen yer, hayvanlarla kaynaşmak için doğal bir ortam oluşturuyor.

Google Haritalar'da Aç Google Haritalar’da Aç 

konum Uluabat, 16710 Karacabey/Bursa

web Web sitesi

32-Ağlayan Çınar

ağlayan çınar

Burası Neresi? Doğa ile tarihin eşsiz buluşmasıyla ortaya çıkan Gölyazı Köyü, neredeyse 800 metre uzunluğunda olan antik surlar içerisindedir. Geleneksel mimarinin yaşadığı antik surlarda; kapılar ve kuleler bulunur. Bu huzur dolu bölgeye yakışır da bir aşk hikayesi bulunmakta. Anlatılan hikayeye göre; 700 yaşını aşmış bir çınar ağacı, kavuşamayan iki aşığın yasını tutar ve bugün hala onlar için ağlamaktadır. Tabi kanlı gözyaşlarıyla bilinen ağaç, ancak gözyaşı olarak kastedilen şey ağacın öz suyunun çıkmasıdır.

Neden Gitmeliyiz? Ağlayan Çınar, ziyaretçilerine bu hüzünlü aşk hikayesinin duygusunu aktarıyor. Etkileyici bir hikayesi olan çınar, hikayesine uygun bir şekilde misafirlerini 7 asırdır gölgesinde ağırlıyor. Siz de şehre yolunuz düştüğünde 400 metrelik bir alana hakim olan bu yaşlı çınar ağacını mutlaka ziyaret ederek hem tarihe tanıklık edebilir hem de gölgesinde serinleyebilirsiniz.

Google Haritalar'da Aç Google Haritalar’da Aç

konumBayır Mah., Gölyazı Beldesi, 16110 Nilüfer/Bursa

33-İnkaya Asırlık Çınarı 

inkaya asırlık çınarı

Burası Neresi? Bursa’nın Uludağ yolu üzerinde yer alan İnkaya Mahallesi’ndeki çınar, 600 yıllık geçmişiyle dikkat çekiyor. Osmanlı’nın hemen hemen her dönemine şahitlik eden İnkaya Asırlık Çınarı; 35 metre yüksekliğinde ve 3 metre çapındadır. Ayrıca ülkemizin en yaşlı ağaçlarından olan çınar, dünya çapında bir üne de sahip.

Sembolü haline gelen çınar, şehrin gürültüsünden ve yoğunluğundan uzaklaşmak isteyenler için manzarasının ve ihtişamının yanı sıra bünyesinde barındırdığı; çay bahçesi, mangal restoranları, market ve hediyelik eşya satan dükkanlarıyla en ideal yerler arasında.

Google Haritalar'da Aç Google Haritalar’da Aç

konum İnkaya, Uludağ Cd. No:163, 16370 Osmangazi/Bursa

34-Tigem Karacabey Harası

tigem karacabey harası

Burası Neresi? Bursa-İzmir kara yolunun 78 kilometresinde bulunan hara, ülkemizin en büyük ve köklü tarım işletmesini teşkil ediyor. 1926 yılında TBMM tarafından haraya dönüştürülen yerin kuruluş tarihi Osmanlı dönemine kadar dayanıyor. At ve sarayın hayvansal ürün ihtiyacını karşılamak amacıyla kurulmuş Tigem Karacabey Harası, 1926 yılı itibariyle safkan Arap atı üretimine yoğunlaşmış ve başarılı da olmuştur.

1983 yılından itibaren ise damızlık hayvan yetiştiriciliği, ayçiçeği, mısır ve yem bitkilerinin tohumları yetiştirilmeye başlanmıştır. Günümüzde ise en büyük safkan İngiliz cinsi yarış atlarına ev sahipliği yapan harada toplam 790 at barınabiliyor. Atlar, yüz ölçümü oldukça büyük olan, çevresi borularla sınırlandırılmış, “padok” adı verilen otlaklarda otluyor.

Google Haritalar'da Aç Google Haritalar’da Aç

konumYolağzı, Unnamed Road, 16710 Karacabey/Bursa

-Şelaleler

35-Küreklidere Şelalesi

küreklidere şelalesi

Burası Neresi? Kent Ormanı girişinden itibaren orta zorluktaki bir patikadan geçerek varılan şelale, Yıldırım ilçesinde bulunur. Deliçay üzerinde dört kademeli olan şelaleye yakın piknik masaları ve çeşme bulunmaktadır. Şırıl şırıl akan şelalenin eşliğinde piknik yapmak ve çeşmeden akan soğuk sularının tadına bakmak yaz aylarında yapılacak en ideal planlar arasındadır.

82 metre yükseklikten akan şelalenin dört basamaklı olduğundan bahsetmiştim. Sol tarafta yer alan tabelayı takip ederek en tepeye çıkabilir seyir manzarasının keyfini sürebilirsiniz. Buradan şelaleye giren birçok insanın olduğunu göreceksiniz. Buz gibi yüzmek sizin takdirinize kalmış artık. 🙂

Kaçırmayın! Lezzetli bir balık yemek istiyorsanız burada yer alan alabalık tesislerine uğramanızı öneririm. Şelalede her yıl mevsime bağlı olarak renk değişimleri gözlemlenmektedir. Kahverengi, sarı, yeşil ve kızıl renklerinin birbiri arasındaki ahenk…Hele birde ağaçlar yapraklarını dökmüş ise tam fotoğraf çekilmelik diyebilirim.

Google Haritalar'da Aç Google Haritalar’da Aç 

konum Hamamlıkızık, 16370 Yıldırım/Bursa

36-Softaboğan Şelalesi

softaboğan şelalesi

Burası Neresi? Doğa tutkunlarının bir numaralı tercihi olan Softaboğan Şelalesi, yüksekten akan bir şelale olmayıp, suyun döküldüğü yerde derin havuz oluşturmaktadır. Yazın sıcaklarında bunu fırsat bilenler ise şelalenin tepesinden kendilerini havuza atarak serinleme yöntemleri bulmuşlar. Tabi Uludağ’dan gelen suyun buz gibi olduğunu hatırlatalım.

Kırkpınar Deresi üzerinde yer alan birkaç şelaleden biri olup, ismini Şehzade Ahmet’in kardeşlerinden bir tanesini bu derede boğdurtmasından dolayı aldığına dair söylentiler mevcuttur.

Neden Gitmeliyim? Cumalıkızık’tan başlayarak Softaboğan’a kadar uzanan bir trekking parkuru mevcuttur. Bana göre buraya kadar gelmişken denenmesi gereken bir aktivite olduğunu düşünüyorum. Kamp alanınında mevcut olduğunu belirtirken orman içinde bulunduğu için vahşi hayvanlar tehlike arz etmektedir.

Google Haritalar'da Aç Google Haritalar’da Aç 

konum Kaplıkaya, 16310 Yıldırım/Bursa

37-Suuçtu Şelalesi

suuçtu şelalesi

Burası Neresi? Mustafa Kemal Paşa ilçesine 17 km uzaklıkta bulunan şelale, her mevsim ayrı renge bürünen muhteşem doğa manzarasına sahiptir. Bir fay hattının çökmesi sonucu oluşan Suuçtu Şelalesi, 38 metre yükseklikten akıyor olup yazın su azalmaktadır. Suyu içilebilir olan şelale, Mustafa Kemal Paşa ilçesinin ihtiyacını karşılamaktadır.

Neden Gitmeliyiz? Gezi alanı ve piknik yeri olarak tercih edilen Suuçtu, etrafını saran kayın ağaçları arasında, serin havası ile tam bir temiz hava deposu. Tepede yer alan alabalık restoranına uğrayarak sunmalısınız.

Uyarı; Çok kalabalık yerlerde gezdiğimiz yerin bile tadına varamaz olduk. O yüzden sessiz sakin bir zamanda gelmeniz en makbul olanıdır. Hafta içi günleri hem boş piknik masaları bulabilir hem de yoğunluktan kurtulabilirsiniz.

Google Haritalar'da Aç Google Haritalar’da Aç

konumMuradiyesarnıç, 16510 Mustafakemalpaşa/Bursa

38-Kösehoroz Şelalesi 

kösehoroz şelalesi

Burası Neresi? Mustafa Kemal Paşa Kösehoroz Köyü’ne yakın Değirmendere’de bulunmaktadır. 18 metre yüksekliğe sahip şelale döküldüğü noktada gölet oluşturmaktadır. Mustafa Kemal Paşa Çayı kolundan ilerleyerek Kocaçay Çayı’na dökülmektedir.

Ulaşım: Kösehoroz Köyü Mustafa Kemal Paşa ilçesine 20 km uzaklıktadır. Günün belirli saatlerinde şelaleye giden köy otobüsleri bulunmaktadır. Ancak köyden orman içinden iki saat yürüyerek ulaşabilirsiniz. Tabi bunun için bir rehberi ihtiyacınız olabilir.

Google Haritalar'da Aç Google Haritalar’da Aç

konum16500 Mustafakemalpaşa/Bursa

39-Aras Şelalesi

aras şelalesi

Burası Neresi? Eğer yürümeyi seviyorsanız Aras Şelalesi’ni de çok seveceksiniz. Kayaların arasından şarıl şarıl dökülen sular sonucu oluşan şelale, gerek Bursa’nın olsun gerek ülkemizin olsun önemli doğa rotalarından biri.

Neden Gitmeliyiz? Her sene buraya akın eden turistler tabiat ananın sunmuş olduğu bu doğal güzellikten faydalanıyor. Çoğu yerde olduğu gibi piknik ve kamp için oldukça uygun bir yer olup, hoş vakit geçirebilirsiniz.

Ulaşım: Uludağ Milli Parkı’ndan istikametle ilerledikten sonra sağa doğru dönen yolda ormanlık alan bulunuyor, 10 dakikalık bir yürüyüşün ardından ulaşabilirsiniz.

Google Haritalar'da Aç Google Haritalar’da Aç

konumSoğukpınar, 16370 Osmangazi/Bursa

40-Alaçam Şelalesi

alaçam şelalesi

Burası Neresi? Uludağ’ın güney yamacından yer alan Alaçam Şelalesi; yeşilliği ve kanyonu ile doğasever  ve sporla aktiviteleri ile uğraşan insanlar için bir nimettir.  Zirve Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü’nün düzenli olarak organize ettikleri etkinliklere katılarak keşfetmeye bir yerden başlayabilirsiniz.

Şehirden uzaklaşıp kendinizi dinlemek için ideal bir yer. Köy içerisinde bulunan alabalık retsoranında leziz bir yemek yiyip ardından, yazın gelmesiyle karların erimesiyle çoğalan suyun sesi eşiliğinde keyifli bir yürüşe çıkmak… Yazarken hayallere dalıp gittim resmen. diğer birçok yer gibi görülmeye değer nitelikteki bu şelaleyi görmenizi tavsiye ederim.

Google Haritalar'da Aç Google Haritalar’da Aç

konumAlaçam, 16450 Kestel/Bursa

41-Oylat Şelalesi

oylat şelalesi

Burası Neresi? Bursa’nın İnegöl ilçesi sınırlarında yer alan şelale, Marmara Bölgesi’nin en bilinen yerleri arasında. Bunun yanı sıra Oylat Kaplıcaları’na bağlı olan şelale, bir tatil köyü şelalesi olmasıyla birlikte mağara ve kanyondan oluşuyor. Ayrıca şelalenin etrafında yer alan çam, meşe, çınar, kestane ve ıhlamur ağaçları şelalenin daha etkileyici bir görünüme bürünmesini sağlıyor.

Google Haritalar'da Aç Google Haritalar’da Aç

konumSaadet, 16400 İnegöl/Bursa

42-Saitabat Şelalesi

saitabat şelalesi

Burası Neresi? Saitabat Şelalesi, Derekızık Köyü’ne 3 kilometre mesafede Kestel ilçesi sınırlarında yer alıyor. Şelale; yeşil çimenleri, çınar ağaçları, piknik alanları ve yürüyüş parkurlarıyla doğanın temiz havası ve huzuru eşliğinde keyifli vakit geçirebileceğiniz yerlerden.

Google Haritalar'da Aç Google Haritalar’da Aç

konumSaitabat, 16450 Kestel/Bursa

-Göller

43-İznik Gölü

iznik gölü

Burası Neresi? İznik ve Orhangazi arasında yer alan göl, Bursa’nın n büyük Türkiye’nin ise beşinci büyük gölüdür. Tektonik tatlı su gölü olup, çevresi tarım ve zeytinlik alanlarla çevrilidir. Toplamda 9 bin hektarlık bir arazi göl suyu ile sulanmaktadır. Bunun için çiftçiler pompayla su çekmektedirler.

İznik Gölü hakkında anlatılan varsayıma göre, gölün şuanda bulunan yerinde eskiden toprak olup, yerleşim alanıdır. Bir gün köye uğrayan ermiş köylülerden su ister ancak işleri başlarından aşkın olan köylüler adamın bu isteğine karşılık vermezler. Asasını yerlere sürüyerek yoluna devam eden adamın peşinden su çoğalarak gölü oluşturmuştur.

Neden Gitmeliyiz? Yüzme, kano ve sörf gibi su sporları turizm açısında önem taşımaktadır. Muhteşem manzarasından başka etrafındaki bağlar, meyve ve sebze bahçeleri mutlaka keşfetmeniz gereken yerlerden.

Burada gidebileceğiniz bazı mekanların ismini aşağıda bulabilirsiniz;

  • Nihat’ın Yeri Balık Restaurant: Selçuk Mah Şehit Sedat Pelit Mh, Göl Sahil Yolu, 16860 İznik/Bursa – 0542 475 38 99
  • Doğa Muhit Camping Cafe & Kahvaltı Bahçesi:  Göllüce, Göllüce Köyü İç Yolu, 16860 İznik/Bursa-  0551 213 68 69
  • Doğa Muhit Camping Cafe & Kahvaltı Bahçesi: Göllüce, Göllüce Köyü İç Yolu, 16860 İznik/Bursa- 0551 213 68 69

Google Haritalar'da Aç Google Haritalar’da Aç

44-Dağyenice Gölü

dağyenice gölü

Burası Neresi?  Doğancı Barajı’ndan akan akarsuyun çevrelenmesi sonucu oluşan yapay bir göl olan Dağyenice Göleti’nde, yetişen ağaçlar kuruyarak yansıma oluşturmaktadır. Böylelikle inanılmaz bir görüntüye imza atmaktadır. Bursa’nın tarihi köylerinden Misi Köyü‘nün yakınlarında bulunan Dağyenice Bursa’da Uludağ’dan sonra en bilinen kamp alanları arasında yer almaktadır.

Neden Gitmeliyiz? Uludağ’a kadar uzanan bir yürüyüş parkına sahip olup, kamp yapmak, piknik yapmak ve balık tutmak isteyenler için birebir bir destinasyon. Bunların yanı sıra offroad, ATV motor keyfi yapabilirsiniz.Bursa’da en ünlü kamp yerleri arasında en iyi konuma sahip olduğunu söylemek mümkün. Ancak kış aylarına doğru göl kenarında esen rüzgar oldukça sert bu sebeple orman içini tercih etmelisiniz bu aylarda.

Aklınızda bulunsun gölde balık tutma keyfi de bir  başka. Eğer bu konuya eğiliminiz varsa olta takımlarınızı getirmeyi unutmayın! Göl manzarasına karşı kahve yudumlamakta keyifli olacaktır. Semaverde çay keyfide mükemmel olur.

Kaçırmayın! Göle karşı oturup çayınızı yudumlarken kaz ve karabatakları beslemeyi unutmayın!

Google Haritalar'da Aç Google Haritalar’da Aç 

konumNilüfer/Bursa

para-ikonu10 TL

45-Gököz ve Maremşah

gököz ve maremşah

Burası Neresi? Uludağ’ın güney yamacında yer alan Gököz Göleti, merkeze 62 kilometre uzaklıkta konumlanmaktadır. Burası doğa yürüyüşçüleri, dağ bisikletçileri, kampçılar ve fotoğrafçılar için birebir bir yer. Yalnız Uludağ’ın tepesinden akan Gököz Gölü durmuş vaziyette. Kapın oltanızı soluğu burada alın! Ayrıca burada muhteşem bir konaklama tesisi sunduğu aktiviteler yer almaktadır.

Google Haritalar'da Aç Google Haritalar’da Aç

konumGököz Natural Park, Gököz Mahallesi Bursa Yolu Maremşah Yaylası, 16740 Keles/Bursa

46-Uluabat Gölü

ulubat gölü

Burası Neresi? Türkiye’de koruma altına alınmış olan 12 Ramsar alanlarından biri olan Uluabat Gölü, sulak ve biyolojik çeşitliliğe sahip olması sebebiyle önemli noktalar arasında sırlanırken bir yandan da Yaşayan Göller programı içerisinde de kendine yer edinmiştir. Anadolu’ya kuzey batı yönünde giren göçmen kuşların güzargahı üzerinde yer alıyor olması sebebiyle, çok çeşitli kuşun barındığı bir göldür.

Gölde çalışmalar yapılmış ve sonucunda 21 balık türüne rastlanmıştır. Özellikle turna ve sazan türlerindeki balık avının ticareti yapılmaktadır. Ülkedeki en sulak alanı olması nedeniyle, en geniş nilüfer yataklarına sahip olup oldukça geniş bir alanı kapsamaktadır. Uluabat Gölü’nün neredeyse tüm kıyıları geniz sazlıkları ve su içinde yetişen bitkiler ile kaplıdır.

Google Haritalar'da Aç Google Haritalar’da Aç

-Kanyonlar

47-Sadağ Kanyonu

sadağ kanyonu

Burası Neresi? Orhaneli’ne bağlı Sadağı Köyü’nde bulunmaktadır. Bursa’nın ilinci büyük kanyonu olup, ismini bulunduğu köyden almıştır. Kanyonun yürüyüş yolunun sonunda Roma İmparatoru Hadrianus’un karısı için inşa ettirmiş olduğu kaya hamamı bulunmaktadır. Hamam içerisinde  60 derecelik sıcak su çıkıyor olup, bu su hala yakınında yer alan termal otelde kullanılıyor.

Neden Gitmeliyiz? Şırıl şırıl akan suyun eşliğinde yürüyüş yapmanın verdiği keyif oldukça huzurlu. Tabi bu sırada birkaç fotoğraf karesi çekebilirsiniz. Genellikle kahvaltı ve piknik için tercih edilen yere  yiyeceğinizi kendiniz götürebileceğiniz gibi Orhaneli’nden bulunan kasaptan et alabilir mangalı ise kanyonun içerisinde yer alan tesisten temin edebilirsiniz. Köylüler tarafından satılan mevsimlik meyvelerde satın alabilirsiniz.

Kaçırmayın! Sadağı Kanyonu trekking deneyimi yaşamak için harika bir yer. Farklı bir deneyim yaşamak veya hali hazırda yapmış olduğunuz bu aktiviteyi yapmalısınız.

Google Haritalar'da Aç Google Haritalar’da Aç 

konumSadağı, Sadağı Köyü İç Yolu, 16980 Orhaneli/Bursa

saat ikonu09:00-18:00

para-ikonuAraç: 7.5 TL, Yaya: 2.5 TL, Öğrenci: 1.5 TL

48-Sansarak Kanyonu

sansarak kanyonu

Burası Neresi? Bursa’nın İznik ilçesinde yer alan Sansarak Kanyonu, dere içinden yaklaşık 4 saatlik bir yürüyüşten sonra ulaşabileceğiniz bir konumda. Yürüyüş boyunca rastlayacağınız şelale ve göletler güzelliğiyle sizi büyüleyecek. Ayrıca bu uzun yolculuğa da değeceğine dair ipuçları veriyor. Kanyona vardığınızda eşsiz manzara eşliğinde bölgedeki balık restoranlarında güzel bir yemek yiyerek hem ruhunuzu hem de bedeninizi dinlendirebilirsiniz.

Google Haritalar'da Aç Google Haritalar’da Aç

konum16860 İznik/Bursa

49-Tacir Kanyonu

tacir kanyonu

Burası Neresi? İznik’te henüz yeni keşfedilmiş olan bu kanyonun uzunluğu 10-15 kilometre kadardır. Yürüyüş yapabileceğiniz kanyondan büyük keyif alacaksınız. İçerisinde yürüyüş yapabilmek için uygun ayakkabıyı tercih etmeniz gerektiğini hatırlatalım! Kanyonda akan bir sürü şelale mevcut. Bu şelalelerin oluşturduğu serin sularda yüzebilirsiniz.

Google Haritalar'da Aç Google Haritalar’da Aç

konumTacir, Unnamed Road, 16860 İznik/Bursa

-Kamp Alanları

50-Çobankaya Aile Kampı

çobankaya çadır kampı

Burası Neresi? Bursa merkeze 26 kilometre uzaklıkta yer alan Çobankaya Kampı, sadece yaz aylarında açıktır. Alana 150 çadır ve bungalov evleri mevcuttur. İçerisinde  adet kır gazinosu ve satış büfesi bulunan kampta,tüm ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz.

Neden Gitmeliyim? Doğa içerisinde yapmayı tercih ettiğiniz doğa tatilinizde kendinizi tamamen doğaya bırakmak en doğrusu. Dere ve akarsularda yüzebilir, uzun yürüyüşler yapabilir, burada düzenlenen gezi etkinliklerine katılabilirsiniz. Sıcak bir akşam gününde hafif rüzgar eşliğinde, ateş başında bir şeyler yudumlarken büyük keyif alabilirsiniz.

Google Haritalar'da Aç Google Haritalar’da Aç 

konumKirazlı, 16370 Osmangazi/Bursa

51-Sarılan Kamp Alanı

sarıalan kamp alanı

Burası Neresi? Yaklaşık 1 bin 650 yükseklikteki teleferiğin son istasyonunda yer alan Sarıalan kampı, günübirlik ziyaretler yapılmaktadır. Hemen hemen tüm ihtiyaçlara cevap veren alan,  350 çadırlı kamp alanı, 12 bungalov, 29 baraka, et-mangal lokantaları, hediyelik eşya satış dükkânları, çocuk oyun alanları ile cami bulunmaktadır. Bungalov ve barakalar Temmuz-Eylül ayları arasında 15 günlük arayla kiralanabilmektedir.

Google Haritalar'da AçGoogle Haritalar’da Aç 

konumZeyniler, 16370 Osmangazi/Bursa

52-Bakacak

bakacak

Burası Neresi? Bursa ve Marmara denizlerinin seyredilebildiği hoş manzaraya sahip kamp alanına Bakacak Oteller bölgesinden ulaşılabilmektedir.  Burada Osmanlı Devleti zamanında Ramazan başlangıçlarında ateş yakılıp top atılarak duyurulduğu yerde Radyolink istasyonu yer almaktadır.

Google Haritalar'da AçGoogle Haritalar’da Aç 

konumKirazlı, 16370 Osmangazi/Bursa

53-Karabelen Kamp Alanı 

karabelen kamp alanı

Burası Neresi? Kent merkezine 22 km uzaklıkta yer alan Karabelen Yaylası’nın Uludağ Milli Parkı’na ana girişi vardır. 1000 kişiyi ağırlayabilecek kapasiteye sahip olup, temel ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz hizmetler bulunmaktadır. Ayrıca yaz aylarında köy dernekleri tarafından şenlikler düzenlenmektedir.

-Yaylalar

54-Kocayayla

kocayayla

Burası Neresi? Keles ilçe merkezine yakın bir konumda yer alan Kocayayla, etrafı karaçam ağaçlarıyla çevrili olup, en büyük yaylalardan biridir. Osmanlı Devleti’nin kuruluş döneminde Osman Gazi ve Orhan Gazi’ye ev sahipliği yaptığı düşünülen Kocayayla’da, Nilüfer Hatunla düğününün burada gerçekleştiğine inanılmaktadır. Kocayayla’nın hemen bitişiğinde yer alan ve Bursa’nın  içme suyunu karşılayan Nilüfer Çayı, Nilüfer Hatun’a itafen bu ismi almıştır.

Neden Gitmeliyiz? 400 bin metrekarelik alanda piknik yapılabilmektedir.  Çadır kampı ve karavan için ideal olan alanda yanı zamanda restoran ve kafede yer alıyor. Keles’te gezilecek yerler arasında Baraklı göleti, Keles deresi, Tepel geçidi bulunmaktadır.

Google Haritalar'da AçGoogle Haritalar’da Aç 

konumGököz, Kocayayla Piknik Alanı, 16740 Keles/Bursa

55-Bağlı Yaylası

Burası Neresi? Bursa yolu üzerinden Uludağ’a çıkarken yol üzerinde bulunan Bağlı Köyü’nde bulunan yayla anladığınız üzere adını bulunduğu köyden almıştır. Trekking için en ideal noktalardan biri olan yayla, aynı zamanda kuş gözlemciliği içinde tercih yerleri arasındadır. Çeşitli kuş sesleri arasında huzuru yakalayabileceğiniz yayladan devam ettiğiniz takdirde Ketenli Yaylası’na ulaşabilirsiniz.

Google Haritalar'da Aç Google Haritalar’da Aç

konum16375 Osmangazi/Bursa

56-Büyükorhan Görecik Yaylası

büyükorhan görecik yaylası

Burası Neresi? Orhaneli Baraj yolunun üzerinde yer alan yayla, Bursa’ya 46 kilometre yayla, köyün şenliklerine ev sahipliği yapmaktadır. Kafanızı dinlemek istiyorsanız aradığınız yer tam burası! Mis kokulu çam ağaçlarının arasında börtü böcek eşliğinde harika vakit geçirebilirsiniz. Kentin kalabalığından gürültüsünden sıyrılıp ormanda kısa bir yürüyüşe çıkın.

Google Haritalar'da Aç Google Haritalar’da Aç

konumZaferiye, 16990 Büyükorhan/Bursa

-Mağaralar

57-Ayvaini Mağarası 

ayvaini mağarası

Burası Neresi? Türkiye’de bulunan en uzun altıncı mağara olan Ayvaini, Ulubat Gölü yakınında bulunan Ayva Köyü’nde yer alıyor. “Mezozoik Zaman” dan günümüze kadar gelen mağara, 1970 senesinde İspanyol ekip tarafından keşfedilmiştir.

İçerisinde aşırı düzeyde sarkıt ve dikit ile dolu damlataşları, sulu damlataş havuzları ve gölcükleri, el değmemiş yapısıyla keşif tutkuları için sevilen bir yer. Mağaranın içerisinden akan Karadonlu Deresi, irili ufaklı göletler oluşturmaktadır. Mağarada  yarasalar, yengeçler, çiyan, kurbağa ve tatlı su karidesleri gibi çeşitli canlılar yaşamaktadır.

Google Haritalar'da AçGoogle Haritalar’da Aç 

konumAyvaköy, 16110 Nilüfer/Bursa

58-Oylat Mağarası 

oylat mağarası

Burası Neresi? Bursa’nın İnegöl ilçesinde yer alan Oylat Deresi’nin hemen batı kenarında yer alan kanyonun kenarında, oluşumunu tamamlamış fosil mağara Türkiye’nin en büyük ikinci mağarasıdır. Oylat, doğası ile ormanla çevrili manzarası ve şifa kaynağı suyu ile son zamanların en gözde yerleri arasında yer alıyor. Mağara iki kattan oluşuyor olup, tam bir dikit, sarkıt ve sütun cenneti diyebilirim.

Binlerce yılda oluşan mağara içerisinde, tavandan damlayan su damlacıkları götletleri meydana getirmiştir. İki bölümden meydana gelen mağaranın ilk bölümü,  2-5 metre arası genişliği ve 15 metre yüksekliği olan galerilerden oluşurken ikinci bölümü, çöküntü sonucu meydana gelen salonu kapsar. Mağaranın içerisindeki %90 nem oranı sayesinde,  astım ve bronşit hastalarına iyi geldiği söyleniyor. Mağaranın hemen girişinde bir çay bahçesi bulunuyor.içerisini gezip efor sarf ettikten sonra dinlemek için çok güzel düşünüldüğünü söyleyebilirim.

Google Haritalar'da AçGoogle Haritalar’da Aç

konumHilmiye, 16400 İnegöl/Bursa

saat ikonu08:00 – 17:00

para-ikonu7,5 TL

*Çocuklar İçin Uygun Yerler 

-Hayvanat Bahçesi

59-Bursa Hayvanat Bahçesi

bursa hayvanat bahçesi

Burası Neresi? 1998 yılında açılan Bursa Hayvanat Bahçesi, hayvanların yaşam şartlarına uygun olarak tasarlanmış barınaklar mevcuttur. Avrupa‘da sayılı parklardan biri olup içerisinde; ayı, kurt, aslan, leopar, yırtıcı kuşlar, lama, yaban eşeği, deve, maymun bölümlerinin yanı sıra deve kuşları ve zebralarında bulunduğu Afrika Savağı bölümü gibi  55 türde 500 hayvanı barındırmaktadır.

Neden Gitmeliyim? Yerli ve yabancı turistlerin en ilgi gösterdikleri bahçe, mimari tasarımı  hayvanları çok daha yakından incelemelerine olanak sağlıyor. Bu hayvanat bahçesi düzenlenmiş olduğu eğitim ve etkinliklerle tanı- sev -koru temalarıyla doğa ve hayvan sevgisini aşılamayı ve bilincin arttırılmasını kendine misyon edinmiştir. Gelenlerin eğlenceli vakit geçirebilmesi için çocuk oyun alanları, slayt, film gösterimleri, birebir eğitim imkanları alabilecekleri sınıflar mevcuttur.

Kaçırmayın! Her sene ziyaretçi sayısını artırarak devam eden bu güzel hayvanları yaşatmaya adamış hayvanat bahçesi, istediğiniz ve bulabileceğiniz tüm imkanları size sağlıyor. İçinde saatlerce vakit geçirebileceğiniz bu mekanı çok seveceksiniz.

Google Haritalar'da Aç Google Haritalar’da Aç 

konum Soğanlı Mah. Mahallesi 1, Nilüfer Cd. No:260, 16160 Osmangazi

saat ikonu9:30-18:30

web Web sitesi

para-ikonuYetişkin : 9 TL / Öğrenci : 3 TL

NOT: Eğitim ve Öğretim döneminde öğretmenleri ile gelen grup öğrenciler ücretsizdir.

*Hayvanat Bahçesi’nin Krokisi:

bursa hayvanat bahçesi krokisi

-Lunapark

60-Kaplıkaya Cazibe Merkezi

kaplıkaya cazibe merkezi

Burası Neresi? 2011 yılında hizmete açılan ve Bursa’nın ilk ve tek akvaryumu olarak nitelendirilen Kaplıkaya Cazibe Merkezi, sıkça ziyaret edilen gezi noktası olaması devam ediyor. Yeşil alan üzerine kurulmuş kompleks; spor parkı ve kafeleri ile ziyaretçilerine tam bir hizmet sağlamaktadır.

Neden Gitmeliyim? Bin metrekarelik bir alanı kapsanayan akvaryumda toplam 60’dan fazla su canlısı sergilenmektedir.  Özellikle burada bulunan lunaparklar ilgi odağı olmuş durumda. Ayrıca Kaplıkaya piknik alanları ile de mükemmel bir yerdir, hafta sonları  ilçe halkı akın etmektedir. Sabah saatlerinde gelip yerinizi kapmanızda fayda var. Zira oldukça kalabalık oluyor.

Google Haritalar'da AçGoogle Haritalar’da Aç 

konum Yıldırım, Kaplıkaya, 16310 Yıldırım/Bursa

saat ikonu09:00-23:00

web Web sitesi

para-ikonu5 TL

-Aquapark

61-Ninova Aqupark

ninova aquapark

Burası Neresi? Yaz aylarında tatile çıkamayan halk için en uygun adres Bursa Ninova Aqua Park’tır. 2013 yılında açılan mekan,  restoran, canlı müzik, şezlongta güneşlenme keyfi, yenilenen soyunma odaları ve duş yerleri ile gelen misafirlerine tam hizmet vermektedir. Burada aynı zamanda; havuz başında düğün, nikah, sünnet gibi özel günlere ev sahipliği yapmaktadır.

Neden Gitmeliyiz?  Multislide, türbülans, kule isimlerinde açık kapalı olmak üzere eğlencenin tadına varacağınız pek çok kaydırak bulunmaktadır. Tabi küçüklerde unutulmamış. Bebek ve çocuklar için özel kaydırak ve havuz bulunmaktadır. Hem eğlenmek hem de yazın hararetini atmak için gidilecebilecek en ideal noktalardan biri.

Google Haritalar'da AçGoogle Haritalar’da Aç 

konum Ertuğrul, Ahmet Taner Kışlalı Blv., 16120 Nilüfer/Bursa

saat ikonu09:30-18:30

web Web sitesi

para-ikonu Hafta içi: 50 TL / Hafta sonu: 60 TL

62-Sukay Park

sukay park

Burası Neresi? Türkiye’deki ilk Kablolu Su kayağı Tesisi olan Sukaypark, Osmangazi Belediyesi tarafından yapılmıştır. Bu tesis ile yılın her günü kayak yapma imkanı sunmaktadır. Kışın Uludağ, yazın Sukay Park Bursa’nın tatilcilere sunduğu en iyi nimetlerdendir.

Neden Gitmeliyiz? 100 dönümlük arazi üzerinde kurulan park içerisinde; çocuk oyun parkı, yürüyüş ve koşu parkurları, restoran, kafe, spor kıyafeti satın alabileceğiniz veya kiralayabileceğiniz mağaza, su kayağı okulu ile spor tesisi bulunmaktadır. Her yaştan insana hitap ediyor olup, vücudun tüm kaslarını çalıştırarak formda kalmanıza yardımcı oluyor. Her sene yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken Sukaypark’da,  uzman eğitmenler yaz boyu eğitim vermektedir.

Google Haritalar'da AçGoogle Haritalar’da Aç 

konumÇukurcaköy, Çukurca Yolu Cd. No:48, 16190 Demirtaş Dumlupınar          Osb/Osmangazi/Bursa

saat ikonu10:00-18:30

web Web sitesi

para-ikonu 1 saalik eğitim: 80 TL / Daha önce eğitim alanlar için: 50 TL

63-Podyum Park 

podyum park

Burası Neresi? Fatih Sultan Mehmet Bulvarı’nda yer alan Podyum Park, 15 bin metrekarelik bir alanı kapsayan büyük bir su parkına ve havuzlarına sahiptir. Hem yaz sıcaklarında serinleyebileceğiniz hem de gün boyu çeşitli aktiviteler ile eğlenebileceğiniz güzel anlar yaşatmakta.

Neden Gitmeliyim? İçerisinde; havuz voleybol, beach voleybol, beach futbol, ayak tenisi, pilates, aqua jimnastik, aerobik, aqua disco, step gibi aktiviteler sunan Podyum Park, kaliteli vakit geçirmenizi sağlıyor. Fast food, pool bar ve lounge barda ziyaretçilerine üç farklı lezzet kültürünü sunuyor.

para-ikonu25 TL

saat ikonu10:00 – 17:00

64-Karagöz Müzesi

karagöz müzesi

Burası Neresi? Bursa’nın geleneklerinden biri olan bu kültürel oyun, 2009 senesinde UNESCO tarafından Dünya Manevi Kültürel Miras Listesi’ne girmiştir. Hem kendiniz için nostalji olacak hem de çocuklarınızın eski kültüre dair bilgisi.

1997 yılında açılan müze ilk olarak “Sanat Evi” olarak faaliyete geçse de Karagöz Anıtı’nın hemen karşısında yer alması sebebiyle Karagöz olarak değişmiştir. İçerisinde yer alan  Karagöz-Hacıvat ve galerisi ve yapım atölyesi bulunmaktadır. 2007 senesinde ise  Karagöz Evi adı Karagöz Müzesi olarak değiştirilmiştir.

Kaçırmayın! Sürekli olarak oynanmayan Karagöz-Hacıvat Oyunu’na Kasım-Aralık aylarında yapılan Uluslararası Bursa Karagöz Gölge ve Kukla Oyunları Festivali çerçevesinde izleme şansını yakalayabilirsiniz.

Google Haritalar'da AçGoogle Haritalar’da Aç 

konumÇekirge Caddesi no:159 Osmangazi/Bursa

saat ikonu 09:30-17:30

65-Bilim ve Teknoloji Merkezi 

bursa bilim sanat merkezi

Burası Neresi? Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen proje, ülkemizdeki bilim ve teknoloji alanlarına gerekli katkıyı sağlamayı ve bu alanda ilk olarak rol model olmayı hedeflemektedir. Genç yaştaki bireylerin ilgini bu yöne çekmek, konuyu anlaşılır düzeyde aktarmak amacı gütmektedir.

On dört farklı alanda özel tasarım galeriler ve 270 adet deney düzeneği mevcut olan merkezde, eğitim salonları, kimya ve fizik deneylerinin yapıldığı laboratuvarlar, simülasyon cihazları, 3 boyutlu sinema salonlar ve bunların yanı sıra atölye çalışmalarının, bilimsel şovların yapıldığı yoğun bir içerik bulunmaktadır.

Google Haritalar'da AçGoogle Haritalar’da Aç 

konumAltınova, Fuar Cd. No:23, 16250 Osmangazi/Bursa

saat ikonu09:0-18:0

web Web sitesi

66-Asmerkez 

as merkez buz pateni

As Merkez Alışverş Merkezi’nin içerisinde bulunan buz pateni Bursa halkının ve dolayısıyla küçük çocukların odak noktalarından biri olmuştur. Yılın her günü2510:00 ile 22:00 arası açık olan pist, Artistik Buz Pateni’ni öğrenmek isteyenler kişiler için profesyonel eğitmenlerden birbir ders alabilir ve kurslara katılarak kendilerin geliştirebilirler. Yalnızca kurs ve eğitim zamanları değil bunlar dışında da paten kaymak isteyen herkes 45 dakikalık seanslarda eğlence dolu dakikalar yaşayabilirler.

Google Haritalar'da AçGoogle Haritalar’da Aç

konum İstanbul Yolu Cad. 9.KM Sönmez Plaza Tesisleri As Outlet AVM, 16245 Osmangazi/Bursa

web Web sitesi

para-ikonuFiyatlar

*Alışveriş 

Bursa’nın sanayi ve ticari alanlarında ne kadar gelişmiş bir şehir olduğunu daha öncede dile getirmiştim. İstanbul, Ankara ve İzmir’den sonra üçüncü büyük şehir olup; nüfusu, istihdam oranı ve belirli bir gelişmişlik seviyesine sahip olan Bursa’da alışveriş ihtiyacı da alım satımı da oldukça yüksektir.

İpek ticaret yolunun güzargahında yer alıp, Anadolu’nun önemli durağı olan Bursa en eski zamanlardan bu yana ipek ve ipekçilikle özdeşleşmiştir. Ticari hayatın gelişmesiyle hanlardan oluşan birçok kapalı çarşı inşa edilmiş ve kent ile özdeşleşmiştir. Koza Han, İpek Han, Kapalı Çarşı ve Kubbeli Han gibi dahasını sayabileceğimiz han ve çarşılarla bezenmiş bir şehir. Tabi bunların yanı sıra pek çok yere inşa edilen ve içerisinde dünya markalarının da yer aldığı alış veriş merkezleri şehrin tüm ihtiyacını fazlasıyla karşılıyor. Bursa’da ki alışveriş hakkında daha detaylı bilgi edinmek için Bursa’da Alışveriş yazısına göz atabilirsiniz!

*Bursa Tarihi Yerler

Bursa’nın Osmanlı Devleti’nin ilk başkenti oluşu nedeniyle, kültür ve yapısının şiddetli olarak  bu topraklarda hissedildiğini söylemek mümkün. Halk arasında kutsal yer olarak görülen kent, tarihi mekanlar arasındaki mimari işçiliği son derece muazzam yapıları Müze ve Tarihi Terler yazımıza göz atabilirsiniz

*Gece Hayatı

Tarihi olduğu kadar doğallıyla da adından söz ettiren Bursa’da geceleri bir başka! Ticari anlamda kendini oldukça geliştiren şehir, istihdamın artması üzerine eğlence hayatı da keyifli hale gelmiştir. Barlardan publara, kulüplerden meyhanelere kadar tercih edebileceğiniz birçok çeşit mevcuttur.

Özellikle merkezde gidilip eğlenilebilecek rengarenk, birçok mekan bulunmaktadır. Disiplinli ve güler yüzlü çalışanlarıyla gelen ziyaretçilerine hoş deneyimler yaşatan, profesyonel hizmet sunmaktadır. Sabahın ilk ışıklarına dek süren eğlence mekanlarını Bursa Gece Hayatı yazımızdan görüntüleyebilirsiniz.

*Yakınında Gezilecek Yerler

*Yapılacak Şeyler

-Turlar ve Geziler 

*Yapmadan Dönme 

  • Bursa’nın simgesi haline gelmiş hanlar bölgesini ziyaret edip küçük hediyelik eşyalar almadan,
  • Tophane’de bulunan Bursa’nın en güzel tepelerinden birinde yer alan Osmangazi ve Orhangaz türbelerini ziyaret etmeden,
  • Bursa’nın en belirgin yapısı olan 20 kubbeli Ulu Cami’yi görmeden,
  • Bursa denince ilkakla gelen İskender’i yerinde tatmadan,
  • Kayhan Çarşısı’nda bulunan Akay Çiğbörek ve Namlı Ciğerci’ye gitmeden,
  • 700 yıllık tarihi geçmişiyle 2014 yılında ise UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine kabul edilen Cumalıkızık’a uğramadan,
  • Bir zamanlar Avrupa’ya zeytin ve zeytinyağı ticareti yapan Tirilye‘ye gidip bu ürünlerden satın almadan,
  •  Gölyazı’daki manzaraya eşlik eden güzel bir köy kahvaltısını etmeden,
  •  Ve tabi ki Bursa’nın en güzel tepesi Uludağ’a çıkıp kayak yapmadan dönmeyin!

*Şehiriçi Ulaşım

Ulaşım ağının oldukça gelişmiş olduğu Bursa’da dolmuş, otobüs, tramvay, metro, teleferik, metro, minibüs ve taksi gibi tüm ulaşım araç seçenekleri mevcuttur. Kısaca bilgi vermek gerekirse;

  • Bursaray metro hattı, 1998 yılnda açılmış olup doğu ve batı olmak üzere iki yönede hizmet vermektedir. Birinci hattı Emek’ten başlar ve son hattı Arabayatağı’nda son bulur. İkinci hatta Uludağ Üniversitesi’nden başlar.
  • Halkın sıklıkla tercih ettiği ulaşım aracı otobüsler yaklaşık olarak yedi ilçede hizmet veriyor olup hem şehir içine hem de şehir dışındaki köy ve kasabalara hizmet verir.
  • Cumhuriyet Caddesi’nde başlayan tramvay, Zafer Meydanı ile Davutkadı durakları arasında ulaşım hizmeti vermektedir.
  • Bir diğer araç teleferik ise; Uludağ’a çıkmak için kullanılır. Teferrüç İstasyonu’ndan hareketle, sırasıyla Kadıyayla, Sarıalan ve Oteller İstasyonu gelmektedir
  • Bursa Havalimanın’dan Şehir Merkezi ve Otogar Yazımızı inceleyebilirsiniz ulaşım sıkıntısı çekiyorsanız

Yorum yapın

Bizi Takip Edin