Hakkında; Dünyaca ünlü turizm merkezlerine ve el değmemiş köylerine ev sahipliği yapan İzmir, Türkiye’nin en güzel şehirlerinden biridir. Aynı zamanda Türkiye’nin en büyük üçüncü şehri olan İzmir, doğal yerleri ve tarihi yerleri ile birçok turistik noktayı bünyesinde barındırıyor. Ege’nin incisi İzmir, gezilecek yerlerinin yanı sıra yapılacak pek çok aktiviteyi de ziyaretçilerine sunmaktan çekinmiyor. Şimdi sizin için bir araya getirdiğimiz İzmir’de yapılacak şeyler listesini okumaya devam edin ve bu listede neler varmış bir göz atın!
Kullanılan kartlar;
Şehir içi ulaşım; Gelişmiş bir ulaşım hattına sahip olan İzmir’de, tramvay, metro, otobüs, minibüs, dolmuş ve taksi gibi ulaşım araçlarını kullanabilirsiniz. Toplu taşımaların saatlerini ve güzergahlarını daha detaylı öğrenmek için yapmanız gereken şey çok basit; İzmir Ulaşım‘a tıklamak.
İkonik gezi noktaları; Bir çoğunuzun tahmin edeceği gibi İzmir Saat Kulesi, Kordon, Kemeraltı Çarşısı, Konak Meydanı ve Tarihi Asansör, İzmir’in en ikonik noktalarındandır.
Pazar günü ne yapılır; İzmir’de pazar günü yapılacak şeyler arasında; Kordon’da çimlere yayılmak, Kültürpark’ta eğlenmek ve Karagöl Tabiat Parkı’nda piknik veya kamp yapmak yer alıyor.
Bir günde ne yapılır; İzmir’de 1 günde yapılacak şeyler için ise; Doğal Yaşam Parkı’nı ziyaret edebileceğinizi, İzmir Saat Kulesi’nde fotoğraf çekilebileceğinizi, Alsancak Sevgi Yolu’nu gezebileceğinizi, meydanlarını keşfedebileceğinizi, Kemeraltı Çarşısı’nda alışveriş yapabileceğinizi ve teleferiğe binebileceğinizi söyleyelim.
Burası neresi? İzmir’in meşhur caddelerinden biri olan Kıbrıs Şehitleri Caddesi, kentin en kalabalık caddelerinden biri olmakla beraber İzmirlilerin vazgeçilmez buluşma noktalarından biridir. Akşam saatlerinde enstrüman çalıp şarkı söyleyen ve canlı heykel performansı yapan sokak sanatçıları ile adeta İstanbul‘un İstiklal Caddesi’ni andırıyor diyebiliriz.
Neden gitmeliyim? Sağlı sollu dükkanlarında alışveriş yapabileceğiniz gibi, her biri ayrı konsepte sahip restoran ve cafelerinde de oturup bir şeyler yiyip içebilirsiniz. Trafiğe kapalı olduğu için sık sık tercih edilen Kıbrıs Şehitleri Caddesi, aynı zamanda rahatlıkla yürüyüş yapıp, istediğiniz gibi dolaşabileceğiniz bir yerdir. Bunun yanı sıra eğlenceli mekanlara, barlara ve publara ev sahipliği yaptığını hatırlatarak, gönlünüzce eğlenebileceğinizi mutlaka aklınıza not edin!
Kaçırmayın! Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde yer alan ve İzmir’in en ünlü boyozcusu olan Alsancak Dostlar Fırını’na gitmeyi ve boyoz yemeyi unutmayın! Ayrıca tarihi bir pastane olan Alsancak Sevinç Pastanesi’ne de gidin ve lezzetli pastalardan poğaçalara kadar her şeyin tadına bakın! Tabii ki yiyebildiğiniz kadarıyla. 🙂 Okumaya devam ettikçe bu yerler hakkında daha detaylı bilgiye de ulaşacaksınız, merak etmeyin.
Burası neresi? İzmir’i en iyi hissedebileceğiniz yerlerden biri olan Kordon, İzmirlilerin bir diğer buluşma noktalarındandır. Evcil hayvanını, gitarını, çocuğunu, sevgilisini, eşini veya dostunu alıp gelenlerle dolu olan Kordon, Kıbrıs Şehitleri Caddesi’ni gezdikten sonra uğrayabileceğiniz bir yerdir. Hafif rüzgar esintisi ile keyif yapanları, yayılan örtülerde piknik yapanları, gitar çalıp eğlenen gençleri, çiğdem çitleyenleri, yürüyüş yapanları ve çimlere uzananları sıklıkla görebileceğiniz en popüler duraktır.
Neden gitmeliyim? İzmir Limanı ile Cumhuriyet Meydanı arasındaki kıyı şeridini kapsayan Kordon, özellikle bahar ve yaz aylarında kıpır kıpır olmasıyla biliniyor. Tüm kenti uçtan uca görebileceğiniz bir körfez manzarasına ev sahipliği yapan Kordon’da, aynı zamanda cafeler, barlar, restoranlar, balık lokantaları, şık mağazalar, yemyeşil çim alanları ve parklar yer alıyor. Uzun bir sahil şeridinden oluşan Kordon, gerçekten sıcak bir yaz akşamında İzmir’de yapılacak şeyler arasında en güzeli olabilir.
Kaçırmayın! Masmavi denizi ve yemyeşil çimlerin arasında sevdiklerinizle beraber gün batımını izlemek oldukça hoşunuza gidecek. Hafta sonları bir hayli kalabalık olan sahil şeridi, her yaştan kesime hitap ediyor ve üstelik herkesi kendine hayran bırakıyor. İster bisiklete binerek ister yürüyüş yaparak kordunu gezintiye çıkın! Ancak ne olursa olsun Kordon’un bu cıvıl cıvıl atmosferinin tadını çıkarıp, İzmir’in manzarasını soluyun! Ayrıca bol bol fotoğraf çekilmeyi de ihmal etmeyin.
Burası neresi? İzmir’in en kalabalık semtlerinden biri olan Alsancak, içerisinde barındırdığı her olanak ve imkanla yerli ve yabancı birçok turistin beğenisini topluyor. Tarihi binaları, butik müzeleri, deniz manzarası ve eğlence mekanları ile gelenleri etkisi alan Alsancak’ın, neredeyse her saat başı oldukça hareketli olduğunu söylemeliyiz. Geçmişte ”Punto” olarak adlandırılan Alsancak’ın, İzmir’in merkezi olarak anıldığını ve kentin en zenginlerinin bu semt civarında yaşadığını da belirtmeliyiz.
Neden gitmeliyim? Geçmişten günümüze kadar gelen ve tarihe ışık tutan eski kilise ve tarihi evleri ile muazzam bir yerdir Alsancak. Rum mimarisine göre yapılmış yaklaşık 200 tarihi ev, semtin ara sokaklarını süslüyor ve sizlerin ziyaretini bekliyor. Bazı evler cafe ya da restoran olarak işletmeye dönüşmüş, bazı evler de bakımsızlıktan harap hale gelmiştir. Ancak yine de bu evler ve kiliseler, semtin eski günlerini aratmıyor diyebiliriz.
Burası neresi? Konak ilçesine bağlı olan Kemeraltı Çarşısı, 1600’lü yıllara kadar uzanan bir tarihi geçmişe sahiptir. Kurulduğu dönemden günümüze kadar önemli bir ticaret merkezi olarak hizmet veren çarşı, İzmir’in simgesi haline gelmiş ve İzmir’de alışverişin kalbi olmuştur. Mezarlıkbaşı Semti ile Konak Meydanı arasında kalan Kemeraltı Çarşısı, dünyanın en eski çarşılarından biri olmasıyla da büyük bir önem taşıyor. İstanbul’un Eminönü’ne benzetilen Kemeraltı Çarşısı, neredeyse her gün binlerce turisti ağırlıyor.
Neden gitmeliyim? Geniş bir alana yayılan çarşıda, 15 bin iş yeri hizmet veriyor ve çarşı 16. yüzyıl mimarisini yansıtan hanlara, hamamlara, camilere, çeşmelere ve tarihi dükkanlara ev sahipliği yapıyor. Bayramlarda, özel günlerde ve hafta sonlarında tıklım tıklım olan çarşıda, şerbetçiler, tarihi kahveciler, kuyumcular, gelinlikçiler, baharatçılar, tarihi restoranlar, hediyelik eşya dükkanları, işportacılar, hazır giyim mağazalarının yanı sıra 19 han ve 13 cami yer alıyor. Çeyiz, düğün ve sünnet gibi özel gün ya da okul, ev ve kıyafet gibi gündelik ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz bir yer olmasıyla fazlasıyla tercih ediliyor.
Kaçırmayın! Kemeraltı sokaklarında kaybolun, atölye çalışmalarını izleyin, tarihi restoranlarında yemek yiyin, kahvecilerinde közde Türk kahvesi için, hediyelik eşya dükkanlarında gezinin ve Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden olan Hisar Camisi’ni ziyaret edin!
Burası neresi? Karşıyaka’da yer alan Bostanlı Sahili, cıvıl cıvıl bir sahil olmasının yanı sıra oldukça farklı bir atmosfere sahiptir. Konak için Alsancak ne ise, Karşıyaka için de Bostanlı odur diyebiliriz. Geniş bir alana yayılan sahil, Türkiye’nin en büyük kaykay pistine sahip olmasıyla da gençlerin vazgeçilmez adresleri arasında yer alıyor. Sahilin içerisinde; çocuk oyun parkları, spor alanları, kamelyalar, oturma grupları ve etkinlik alanları bulunuyor. Tüm bunların dışında, Bostanlı Sahili’nde mini konserler ve gösteriler gibi etkinlikler de düzenleniyor.
Neden gitmeliyim? İzmirlilerin sürekli olarak akın ettiği bir yer olan sahilde, bisiklet sürebilir, çimlere yayılabilir, piknik veya yürüyüş yapabilir, manzarayı seyredebilir, herhangi bir cafe veya barda takılabilir, fotoğraflar çekilebilir ve denk geldiğiniz zamana göre etkinlik veya konserlere katılabilirsiniz. İstanbul’un Caddebostan Sahili’ne benzetilen Bostanlı Sahili’ne gelin ve canınız neyi yapmak istiyorsa onu yapın! Kısacası anı yaşayın!
Burası neresi? Çiğli ilçesinin Çamaltı Tuzlası’nda yer alan İzmir Kuş Cenneti, İzmir şehir merkezine 30 km uzaklıkta yer alıyor. Doğa severlerin ve fotoğraf tutkunlarının bir numaralı adresi olan İzmir Kuş Cenneti, 8 bin hektarlık bir alanda konumlanıyor. Kuşların göç yolları arasında bulunan bu alana, her yıl yaklaşık 50 binden fazla kuş ziyaret ediyor. Ayrıca içerisinde 205 kuş ve 314 bitki türüne ev sahipliği yapan kuş cenneti, sizler için de gözlem kuleleri, dürbün ve bisiklet yollarına sahiptir.
Neden gitmeliyim? Yaklaşık 40 bin hektarlık alandaki sazlıklara, küçük adalara, yarımadalara ve tuzlu havuzlara yer veren İzmir Kuş Cenneti’nde; tepeli pelikan, gümüş martı, küçük sumru, pembe kanatlı flamingolar, gri ve siyah leylekler, çamurçullu, kukumav, yalıçapkını, balıkçıl kuşlar ve kızılbacak gibi birçok kuş türüne rastlayabilirsiniz. Devlet tarafından arkeolojik sit alanı olarak korunan kuş cenneti, ayrıca Türkiye’nin tuz ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılayan Çamaltı Tuzlası’na da ev sahipliği yapmasıyla biliniyor.
Burası neresi? Konak ilçesinin Alsancak semtinde yer alan Alsancak Sevgi Yolu, 26 Şubat 2011 yılından itibaren İzmirlilere ve şehre gelen turistlere hizmet veriyor. Palmiye ağaçlarıyla süslenmiş, uzun bir yürüyüş yolu olan Alsancak Sevgi Yolu, İzmir’in önemli sembollerinden biridir. Yıl boyunca yerli ve yabancı pek çok ziyaretçi tarafından rağbet gören Sevgi Yolu, aynı zamanda İzmir’in parlayan yıldızı olarak biliniyor.
Neden gitmeliyim? Yol boyunca, sağlı sollu sıralanmış stant ve tezgahlarda; takılar, kitaplar, yöreye özgü eşyalar, magnetler, hediyelik eşyalar, dövmeciler ve kara kalem portre çalışması yapan ressamların eserleri yer alıyor. İzmir’den dönmeden önce, buraya gelip tezgahları dilediğiniz gibi karıştırabilir ve sevdiklerinize hediyeler satın alabilirsiniz. Bunun yanı sıra, yol üzerinde yer alan cafelerde oturup bir şeyler yiyip içerek mola verebilirsiniz.
Bunu biliyor muydunuz? Hollywood‘dan esinlenerek yapılmış olan ve yolda yer alan, ünlülerin isimlerinin yazılı olduğu yıldızlar da Alsancak Sevgi Yolu’nda yer alıyor.
Burası neresi? Üniversitelilerin en büyük yerleşkesi olan Bornova, cafe, restoran, çocuk oyun alanları ve barlar gibi çok sayıda tesisi bünyesinde barındırıyor. Özellikle oldukça ucuz olabiliyor! Eğer buraya kadar gelmişken eğlenmek isterseniz, Küçükpark, Meydan veya Süvari Caddesi’ni tercih etmenizi öneririz.
Burası neresi? Karşıyaka’da yer alan Bospa, bir diğer adıyla da bilinen Bostanlı Pazarı, her hafta Çarşamba günleri kuruluyor. Sosyete Pazarı olarak da adlandırılan bu pazarda; taze sebze ve meyve çeşitlerinden peynir çeşitlerine kadar, kıyafetlerden makyaj malzemelerine kadar her şey yer alıyor. Ürünlerin oldukça ucuza satıldığı bu pazara gelip, isterseniz alışveriş yapabilir isterseniz de sadece gezip göz atabilirsiniz.
Burası neresi? Konak ilçesinin, Çankaya ve Alsancak semtleri arasında yer alan Cumhuriyet Meydanı, şehrin en popüler noktalarından biri olup, aynı zamanda İzmirlilerin bir diğer buluşma noktasıdır. Taksim Meydanı gibi halkın kutlamalarda, protestolar veya mitinglerde bir araya geldiği meydan, İzmir’deki önemli meydanlar arasında yer alıyor. Özellikle bahar ve yaz aylarında oldukça hareketli olan meydanda, Mustafa Kemal Atatürk’ün anıtı en dikkat çekici kısmıdır.
Neden gitmeliyim? Atatürk’ün ”Ordular ilk hedefiniz Akdeniz’dir, ileri!” komutunu simgeleyen bu anıt, 1922 yılında çıkan yangından zarar görse de yeniden onarılıp düzenlenerek geri kazandırılmıştır. İzmir’in meşhur yerlerinden biri olan Cumhuriyet Meydanı’na gelin ve hem Atatürk’ün anıtını görün hem de bolca yürüyüş yapın. Belki de bir kutlamaya denk gelir ve böylece siz de eğlencenin bir parçası olabilirsiniz.
Burası neresi? İzmir’in bir diğer önemli meydanları arasında yer alan Gündoğdu Meydanı, Konak ilçesinin Alsancak mevkiinde konumlanıyor. Yine yıl boyunca miting, konser, kutlama ve geçit töreni gibi birçok etkinliği bünyesinde barındıran meydan, 2000 yılında hizmete açılmıştır.
Neden gitmeliyim? Heykeltıraş Ferit Özşen tarafından 2003 yılında yapılan Cumhuriyet Ağacı Heykeli de meydanda dikkat çeken yapılardan biridir. Yaz aylarında gelirseniz, birbirinden eğlenceli ve hareketli etkinliklere katılabileceğinizi belirtelim. Ayrıca midye-bira keyfi yapmak için en güzel noktalardan biri olduğunu da ekleyelim.
Burası neresi? Eskiden sadece barakaların bulunduğu İnciraltı, günümüzde çok güzel ve görkemli evlere ev sahipliği yapmasıyla İzmir’de mutlaka görülmesi gereken yerlerden biridir. Aynı zamanda İzmir’in en turistik bölgelerinden olan İnciraltı, sahili, plajları, temiz havası ve ormanlık alanlarıyla gelenleri büyülüyor. Açık hava tiyatrosu, sebze bahçeleri, rengarenk çiçekleri, balık lokantaları, kır kahveleri ve turunçgilleri ile oldukça meşhur olan bu yerde, yeşilin ve mavinin bir arada buluşmasına tanıklık edeceksiniz.
Neden gitmeliyim? Uzun bir sahil şeridine sahip olan İnciraltı’nda; yürüyüş yapabilir, sahil kenarında oturabilir, cafe ve restoranlarında lezzetli yemekler yiyebilir, gün batımını izleyebilir, Deniz Müzesi’ni ziyaret edebilir, İnciraltı Kent Ormanı’nda piknik yapabilir ve Sahilevleri’nde bisiklet sürebilirsiniz. Daha birçok mükemmel noktasıyla İnciraltı, kesinlikle listenizde olmalı!
Deneyimle! Belki de İzmir’de mutlaka yapmanız gereken en güzel şeylerden biridir Cumhuriyet Bayramı’nı İzmir’de kutlamak. Tabii ki her şehirde bu tarz kutlamalar güzel oluyor ancak tahmin edersiniz ki İzmir’de bir başka oluyor. 🙂 Çim konserleri ve havai fişek gösterileri gibi daha birçok farklı etkinliklerle kutlanan bayram, her zaman çoşkuyla karşılanıyor.
Burası neresi? İzmir’in kalbi olan Konak Meydanı, Cumhuriyet Meydanı ve Gündoğdu Meydanı ile şehirdeki en önemli üç meydandan biridir. Ayrıca Türkiye’deki en büyük ve en meşhur meydanlardan biri olan Konak, İzmir’i tam anlamıyla hissedeceğiniz yerlerdendir. İzmirlilerin buluşma noktası olan Konak Meydanı içerisinde; meşhur Saat Kulesi, Hükümet Konağı, Konak Yalı Cami, İzmir Büyükşehir Belediye Binası, Konak Vapur İskelesi ve İlk Kurşun Anıtı gibi yapılar yer alıyor.
Burası neresi? İsmini Homeros’tan alan Homeros Vadisi, 2008 yılında hizmete açılmıştır. M.Ö 8. yüzyılda İzmir’de yaşadığı kabul edilen Homeros’un burada doğduğu rivayet ediliyor ve bu vadide yer alan bir mağarada yaşadığına inanılıyor. Rivayetleri bir kenara bırakalım, biz vadiyi anlatmaya devam edelim…
Neden gitmeliyim? Beş yüz bin metrekarelik bir alana yayılan vadide; 18 gölet, mini amfi tiyatro, piknik alanları, bisiklet, koşu ve yürüyüş parkurlarının yanı sıra 103 farklı kuş türü yer alıyor. Su bentleri, ahşap oturma grupları ve göletleri ile 7 km uzunluğundaki bir vadiye yayılan Homeros Vadisi Piknik Alanı, özellikle hafta sonu tercih edebileceğiniz harika alternatiflerden birisidir.
Burası neresi? Buca Belediyesi tarafından 1999 yılında hizmete açılan Buca Gölet, göl manzarası ile gelenleri büyülerken, konser ve tiyatro gibi etkinlikleri ile herkesi eğlendiren bir yerdir. İçerisinde; restoran, göl salonu, piknik alanı, seyir cafe, şarküteri, mangal alanı, amfi tiyatro, ada cafe & pub, seyir terasları, market, çocuk oyun parkları, mescid, otopark ve bebek bakım odası yer alıyor. İhtiyacınız olan her şeyi bünyesinde barındıran Buca Gölet, aynı zamanda konserleri, tiyatro oyunları, animasyonları ve dans gösterileri ile de gelenleri mest ediyor.
Burası neresi? Körfeze hakim bir noktada yer alan Kadifekale, M.Ö 3. yüzyılda Büyük İskender’in talimatı ile General Lysimachos tarafından inşa edilmiştir. Yüksekliği 186 km olan Kadifekale, 6 kilometrelik bir alan üzerinde konumlanıyor. Helen, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait izler taşıyan bu yer, şehre hakim bir manzaraya sahip olduğu için oldukça farklı bir atmosfere sahip. Özellikle de gün batımında harika bir ambiyansa bürünüyor.
Burası neresi? İzmir’in Selçuklu ilçe sınırlarında yer alan Efes Antik Kenti, hem ülkenin hem de dünyanın en meşhur tarihi yerlerinden biri olma özelliğine sahiptir. Kuruluşu M.Ö 6 bin yıllarına kadar dayanan antik kent, Helenistik, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine kadar yerleşim yeri olarak kullanılmıştır. Aynı zamanda kentin, amazon adı ile bilinen kadın savaşçılar tarafından kurulduğu ve isminin Arzawa (Ana Tanrıça) krallığındaki bir kentten geldiği söyleniyor.
Atina Prensi Androklos ile başlayan ve Bergama Kralı Attolos’un bölgeyi Romalılara bırakmasıyla zirveye çıkan Efes Antik Kenti, zamanla dini bir merkez haline gelmiştir. Nasıl mı? Hristiyanlığın ortaya çıkışı ile Aziz Paul’un burada bir süre vaaz vermesi ve Aziz John ve Meryem Ana’nın gelişiyle tabii ki… Bu tarihten sonra ise, sürekli el değiştiren antik kent, en sonunda Türklerin eline geçmiştir. Böylelikle her dönemden tarihi izler taşıdığını çok net bir şekilde hissedecek ve tüm bunlara yakından şahit olacaksınız.
Neden gitmeliyim? Dünyanın 7 harikasından biri olan Efes Antik Kenti, içerisinde oldukça önemli yapılara ev sahipliği yapıyor. Artemis Tapınağı, Efes Antik Tiyatrosu, Celsus Kütüphanesi, Yamaç Evler, Meryem Ana Evi, Yedi Uyurlar, Liman Caddesi, Agora, Mermer Caddesi, Hadrianus Tapınağı, Kuretler Caddesi ve Domitianus Tapınağı gibi yapıları görmeli ve tarihi bir yolculuk yapmalısınız. UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan antik kent, İzmir’de gezip görebileceğiniz en turistik bölgelerden biridir. Bu sebeple sadece bir gününüzü ayırmalı ve bu antik kenti tamamen keşfetmelisiniz.
Burası neresi? Balçova’da, İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin hemen karşısında yer alan Balçova Teleferik Tesisleri, İzmir’i panoramik seyretmenizi sağlayacak en mükemmel fırsattır. Seyir terasları, yürüyüş yolu ve çocuk parkı ile bir rekreasyon alanı olan bu yerde, aynı zamanda restoran ve cafeler de bulunuyor. Yüksekliği 316 metre olan Balçova Teleferikleri, 810 metre boyunca hareket ediyor ve saatte 1200 yolcu taşıyabiliyor.
Neden gitmeliyim? Seyahatin 2-3 dakika sürdüğü gezintiden sonra oldukça farklı bir deneyim yaşayacak ve bir tarafı ormanlarla kaplı olan bu yere bayılacaksınız. Belki de hayatınızın en güzel yolculuğunu yaşayacaksınız. Hem eğlenecek hem dinlenecek hem keyifli dakikalar geçirecek hem manzaraya doyacak hem de alanda yer alan olanaklardan yararlanacaksınız. Bundan daha ötesi yoktur sanırım!
Deneyimle! İzmir’in en ilgi çekici ve en turistik bölgelerinden biri olan İnciraltı’na gitmeye ne dersiniz? Hem de bisikletle! Var mısınız bir challenge yapmaya? Mavişehir’den İnciraltı’na yaklaşık 40 km sürecek bir rota var önünüzde. Ancak bu rotanın tüm körfezi kapladığını düşünmeli ve bu yolculuğa değeceğini tahmin etmelisiniz! İzmir’in yeni trendi olan Bisim’le yapacağınız bu yolcukta, körfez boyu gezecek ve ara ara mola verip manzara karşısında dinlenip sefa yapacaksınız. Bence bunu bir kez olsun deneyin…
Nasıl kiralarım? Bisim‘i üye kartı, kredi kartı veya İzmirim Kart ile kiralama şansına sahipsiniz. Sürekli yeşil ışık yanan bisikletlerin bulunduğu park ünitesine giderek, kolaylıkla bisikleti kiralayabilirsiniz. En kolay çözüm bir üye kartı çıkarmak olsa da, web sitesinden ve duraklardaki kiosk cihazlarından kredi kartı ile ya da Konak İskelesi’nde yer alan üye noktalarından nakit ödeme yapabilirsiniz. Üye kart bedeli 5₺ olup, bisiklet kiralama ücreti her saat için 3,5₺’dir. Ayrıca bisiklet sisteminin, 23.00 – 06.00 saatleri arasında kredi kartı kiralamalara kapalı olduğunu belirtelim. Konak İskelesi’nin ise, 11.00 – 18.45 saatleri arasında açık olduğunu da ekleyelim.
Deneyimle! Öncelikle futbol tutkunlarını bu tarafa doğru alalım. İzmir’in dört büyüklerinin rekabetine şahit olmak istemez misiniz? Ya Altınordu-Karşıya derbisini ya Göztepe-Altay derbisini ya da İzmir’in en büyük derbisi olan Göztepe-Karşıyaka derbisini izleme şansına sahipsiniz. İzmir Atatürk Stadyumu veya Alsancak Stadı’nda oynanan bu maçlardan birine denk gelirseniz, kesinlikle bu heyecanı yaşamalısınız.
Burası neresi? Günümüzde modern bir tesis olan Balçova Termal Tesisleri, tarihte ”Agamemnon Kaplıcaları” olarak bilinen ve 2 bin 500 yıldan beri insanlara şifa olan kaplıcadır. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi olarak dünyamıza ve insanoğluna sağladığı hizmetleri ile sağlık turizmi açısından, ülkenin en önemli ve en kapsamlı görevini üstlenmesiyle biliniyor. Hatta günümüzde bu işi yapan ilk ve tek merkez olmasıyla da adından sıkça söz ettiriyor.
Neden gitmeliyim? Termal tesis içerisinde; Balneoterapi, Hidroterapi, Elektroterapi, Ergo-Kineziterapi, Parafin, Aktinoterapi, Teşhis ve Tedavi Ünitesi, Individual Bireysel Terapi, Aktivite ve Egzersiz salonları ve Diş Kliniği bulunuyor. Bunların yanı sıra 8 farklı büyüklükte ve ısıda termal havuz, 37 termal küvetli banyo odası, saunalar, buhar odası, SPA & Masaj ve Fitness-Center yer alıyor.
Kaçırmayın! Kaplıca ve Kür Merkezi olarak hizmet vermesinin dışında içerisindeki otelde konaklayabilir, davet ve organizasyonlar düzenleyebilir, restoran ve barında bir şeyler içip yiyebilir ve farklı aktivitelere katılıp eğlenebilirsiniz.
Burası neresi? Konak ilçesi sınırlarında yer alan Göztepe, özellikle futbol takımı ile fazlasıyla tanınmış bir semttir. Uzun bir sahil şeridine sahip olan Göztepe, ufak bir vapur iskelesi, cafeler, restoranlar, mağazalar, marketler ve dinlenme alanları ile hareketin hiç bitmediği bir yerdir. Karşıyaka ise, İzmir’in en ünlü ilçelerinden biri olup, geldiğiniz zaman ilk uğrayacağınız yerlerdendir. Karşıyaka Çarşısı, Hamza Rüstem Fotoğraf Evi, Zübeyde Hanım Anıt Mezarı ve daha birçok gezilecek yeri ile kesinlikle görülmesi gereken bir rotadır.
Deneyimle! Göztepe İskele’den ya da Karşıya İskele’den vapurla karşı tarafa geç ve bu iki ezeli rakip kenti yakından keşfet. Oldukça keyif dolu anlar yaşayacak ve istediğiniz yerde dilediğiniz gibi takılacaksınız. Karşıyaka Çarşısı’nda alışveriş yaparken, Göztepe Sahili’nde bira yudumlayabilirsiniz. Ayrıca vapur sefer saatlerini daha detaylı öğrenmek için tık tık yapmalısınız!
Burası neresi? İzmir’in Bayraklı ilçesinde yer alan Seyir Tepesi, muhteşem manzarası ile gelenlerin gözünü kamaştırıyor diyebiliriz. Şehrin önemli turizm merkezlerinden biri olan tepe, gündüz ayrı gece ayrı bir güzelliğe bürünüyor. Özellikle yaz aylarında sıcaklardan bunalanların tercih ettiği bir yer olan Seyir Tepesi, mükemmel körfez manzarası ile doğanın birleştiği bir noktada konumlanıyor. Tabiat parkı, seyir terası, restoranı, organizasyonları ve dinlenme alanları ile hem doğa hem de fotoğraf tutkunlarının adresi olan tepeye, Karşıyaka ve Konak’tan kalkan servislerle ulaşım sağlayabilirsiniz.
Burası neresi? İzmir’in 100 km kuzeyinde Bakırçay Havzası’nda yer alan Bergama Antik Kenti, 8 bin 500 yıllık tarihi bir geçmişe sahiptir. Uygarlık tarihinin en eski yerleşim yerlerinden biri olan Bergama, tarihi mirası ve kültür zenginlikleri ile adeta şehrin tarihe açılan kapısıdır. Tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapan antik kent, dünya tarihi açısından fazlasıyla büyük önem taşıyor. Doğal güzelliği ve şifalı kaynaklarıyla Orta Çağın önemli stratejik şehirlerinden biri olan antik kent, aynı zamanda Bergama Krallığı’nın da başkentidir.
Kuruluşundan günümüze kadar bilim ve kültür tarihi alanında birçok ilkeye imza atan Bergama, çeşitli bilimlerin doğuşuna ve Anadolu’da gelişen tıp biliminin ilk örneklerine tanıklık etmiştir. Hatta tıpta kullanılan ilk aletlerin bu antik kentte ve civarında bulunması bu kanıyı destekler niteliğindedir. İyon, Hellen, Roma ve Bizans dönemlerine ait eserlere yer veren antik kent, Helenistik Dönemi’n de kültür, bilim ve sanat merkezi olarak oldukça büyük önem arz ediyor.
Neden gitmeliyim? Tarihteki ilk büyük hastane olan Asklepion’un kurulması, deriden kağıt yapılması ve ilk parşömenin bulunması, 200.000 ciltlik koleksiyonu ile ilk Asya kütüphanesinin inşa edilmesi, ilk tıp ve eczacılık simgesi olan yılanın bulunması, ilk afyon modeli ilacın bulunması, müzik, tiyatro, spor, güneş ve çamur gibi doğal tedavi yöntemlerinin ilk defa kullanılması… Bunun gibi daha birçok yeniliğe ev sahipliği yapan Bergama’nın, 2014 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girdiğini de söylemeden geçmeyelim.
Kaçırmayın! İçerisinde yer alan antik dönemin en büyük kültürel mirası olan Asklepion Sağlık Merkezi ve Akropol’deki en dik amfi tiyatrosu dışında, Athena Tapınağı, Zeus Sunağı, Bergama Kütüphanesi, Yukarı Agora, Pergamon Tiyatrosu, Dionysos ve Trojan Tapınağı, Bergama Müzesi ve Kızıl Avlu’yu mutlaka gezmelisiniz.
Burası neresi? Konak ilçesinde yer alan Agora, bir diğer adıyla da bilinen Smyrna Agorası, İzmir’in tam göbeğinde konumlanıyor. M.Ö 4. yüzyılda Helenistik Dönem’de kurulduğu tahmin edilen Agora, 1932 yılında yapılan kazı çalışmaları sonucunda ortaya çıkmıştır. Yunancada ”kent meydanı, çarşı ve pazar yeri” anlamlarına gelen Agora, İyon agoraları arasında en büyük olanıdır. Aynı zamanda Agora’nın, Antik Çağ’da ticari, sosyal, dini ve siyasi olayların yanı sıra sanatsal etkinliklerin de gerçekleştiği önemli noktalardan biri olduğunu belirtelim.
Neden gitmeliyim? İçerisinde; sütunlar, 1500 yıllık mezar kalıntıları, su kanalları ve bazilikanın dışında Tanrıça Vesta kabartması, Zeus Sunağı kabartmaları, heykeller, taş, mermer, kemik, maden, cam ve pişmiş topraktan yapılmış eserler, Roma ve Osmanlı dönemlerine ait birçok mezar kalıntısı gibi daha pek çok şey yer alıyor. Arkeolojik kazı çalışmaları, günümüzde İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin de katkılarıyla hala devam ediyor.
Burası neresi? İzmir’in en meşhur parklarından biri olan Kültürpark, 1936 yılında kurulmuştur. Konak ilçesinde yer alan bu park, İzmir’in en bilinen fuarına ev sahipliği yapıyor. Bünyesinde bir yığın etkinliğe yer veren Kültürpark, 420 bin metrekarelik bir alan üzerinde konumlanıyor ve 8 binden fazla ağaç ile 200 civarı bitki türünden oluşuyor.
Neden gitmeliyim? İçerisinde; koşu parkuru, kapalı spor salonu, yüzme havuzu, halı saha ve tenis kortları dışında konferans salonları, kapalı sergi salonları, Atatürk Açık Hava Tiyatrosu, İzmir Sanat, Fuar Evlendirme Dairesi, İsmet İnönü Sanat Merkezi, Celal Atik Spor Salonu, Hayvanat Bahçesi, lunapark, Paraşüt Kulesi, İzmir Tarih ve Sanat Müzesi, Resim-Heykel Müzesi ve Gençlik Tiyatrosu yer alıyor. Parka geldiğinizde, hem doğayla iç içe olacak ve birçok farklı aktiviteye katılacak hem de fuarın eğlencesini doyasıya yaşayacaksınız.
Deneyimle! Her yıl Ağustos ve Eylül aylarında düzenlenen İzmir Enternasyonal Fuarı, kısa adıyla İzmir Fuarı, ülkenin en köklü, en tanınmış ve en kapsamlı fuarı olma özelliğine sahiptir. Genellikle İzmir’in kurtuluş günü 9 Eylül’ü de içine alacak şekilde düzenlenen fuar, ilk olarak 1923 yılında Atatürk’ün yönlendirmeleri ile başlamıştır. Neredeyse 100 yıldır hiçbir soruna aldırmadan gerçekleşmeye devam eden fuar, tiyatrolar, konserler, sergiler, sokak gösterileri, film gösterimleri ve caz geceleri ile oldukça hareketli ve canlı bir festivaldir.
*Fuar giriş ücreti: 4,5₺ – Konser günleri: 10₺
Neden gitmeliyim? İzmir ve Ege Bölgesi’nin çeşit çeşit otlarının sergilendiği ve bu otlarla yapılan lezzetli zeytinyağlıların tadına bakabileceğiniz benzersiz bir festivaldir Alaçatı Ot Festivali. Her sene farklı bir ot teması düzenlenen bu festivalde, örneğin geçen yıl Pazı teması sergilenmişti. Dört gün boyunca Alaçatı sokaklarında, restoranlarda ve meyhanelerde yer alan stantlarda hem yerli kadınların hem de ünlü şeflerin pazı otu ile hazırladığı yemekler sunulmuştu.
Deneyimle! Eğer zeytinyağlı yemekleri seviyor ve Ege mutfağını merak ediyorsanız, bu festivali takip etmeli ve kaçırmamalısınız. Bu festival sadece dünyaya ve Türkiye’ye Ege otlarını tanıtmakla kalmıyor, aynı zamanda birbirinden eğlenceli yarışmalara da yer veriyor. Her yıl şevketibostan, turpotu, deniz börülcesi, kekik ve enginar gibi otların da tanıtıldığı bu festivalde, lezzetli yemeklerin tadına bakacak, yemek atölyelerine ve yabani ot ve bitkilerle beslenme seminerlerine katılacak, konserlerde eğleneceksiniz.
Not: Festivalin bu yıl iptal edildiğini üzülerek belirtelim. Ancak bu meşhur festivale listemizde yer vermesek olmazdı. Bilgilerin taze olduğunu ve tekrardan güncelleneceğinden emin olabilirsiniz.
Burası neresi? Menemen ilçesinin Yamanlar mevkiinde yer alan Karagöl Tabiat Parkı, yemyeşil doğa harikası bir yerdir. Hafta sonu kaçamak yapmak adına sıklıkla tercih edilen park, 2011 yılında tabiat parkı olarak ilan edilmiştir. İçerisinde kır gazinosu, piknik ve mangal üniteleri, karavan alanı ve çadırlı kamp alanı gibi hizmetlere yer veren parkı, Mayıs ve Eylül aylarında ziyaret edebilirsiniz. Ekstra bir güzelliğe bürünüyor!
Neden gitmeliyim? Volkanik olaylar sonucunda ortaya çıkan Karagöl, bir krater gölüdür ve volkanik bir oluşum olan Karadağ’ın üzerinde yer alır. Yüksekliği 850 metre olan Karagöl, toplamda 35 dekarlık bir su yüzeyine sahiptir. Çam ormanları ile çevrili olan gölde, doğa yürüyüşleri, piknik, mangal, fotoğraf çekimi, göl turu ve olta balıkçılığı gibi daha pek çok aktivite gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca göl alanındaki restoranda köy kahvaltısı yapabilir ya da yöresel yemeklerinin tadına bakabilirsiniz.
Kaçırmayın! Sessiz, sakin ve huzur dolu ortamına hayran kalacağınızı şimdiden belirterek, daha uzun süre kalmak isterseniz kamp yapabileceğinizi ekleyelim. Eğer düşünerseniz, çadır veya karavan yeri kiralamanın 34₺ olduğunu da söyleyelim.
Burası neresi? İzmir’in meşhur simgesi olan Saat Kulesi, 1901 yılında Sultan Abdülhamit’in tahta çıkışının 25. yılını kutlamak adına Sadrazam Küçük Said Paşa tarafından inşa ettirilmiştir. Asıl adı Atatürk Meydanı olan ancak herkes tarafından Konak Meydanı olarak bilinen yerde konumlanan İzmir Saat Kulesi, zarif görünümüyle şehrin en önemli ve en ilgi çekici sembolik yapılarındandır.
Neden gitmeliyim? İzmir’e kadar gelip, Saat Kulesi’nin önünde fotoğraf çektirmeden döneyim demeyin sakın. Sonuçta İzmir’de ne yapılır sorusuna verilecek ilk cevaplardan biri… Ayrıca bir anı bırakmış olun kendinize! İnşa edildiği zamandan bu yana İzmir’de bir buluşma noktası olan Saat Kulesi, özellikle akşam saatlerinde ışıklandırılmasıyla da ayrı bir güzelliğe bürünüyor. Demedi demeyin!
Burası neresi? İzmir’in şehir manzarasını en güzel seyredebileceğiniz yerlerden biri olan Varyant, 1946 yılından itibaren varlığını sürdürüyor. Virajı ve dönemeci bol bir yol olan Varyant, bir diğer adıyla da bilinen Birleşmiş Milletler Caddesi, yapıldığı günden beri trafik kazalarına neden olmuş ancak yıllar geçtikçe birçok tadilattan geçerek bugünkü halini almıştır.
Neden gitmeliyim? Seyir noktası olarak hizmet verdiği için, içerisinde çay bahçesi ve cafe gibi işletmeler yer alıyor. Geldiğiniz zaman hem manzarayı seyre dalacak hem de bir yerlerde oturup soluklanacaksınız. Ama bundan öte bu mükemmel manzara karşısında harika fotoğraflar ortaya çıkaracaksınız!
Burası neresi? Konak ilçesinin Mithatpaşa Caddesi’nde yer alan Dario Moreno Sokağı, ismini İtalyan-Yahudi asıllı bir Türk gitarist, piyanist ve sinema oyuncusu olan Dario Moreno’den almıştır. Asıl adı David Arugete Moreno olan ünlü sanatçı, İzmir’de yaşamış en büyük sanatçılardan biridir. Aynı zamanda İzmir’e aşık bir sanatçı olarak bilinen Dario, bu aşkını tüm eserlerine yansıttığı için neredeyse herkes tarafından biliniyor.
Neden gitmeliyim? Moreno’nun ailesi ile birlikte yaşadığı evin de içerisinde yer aldığı bu sokak, değerli sanatçıyı onurlandırmak adına düzenlenmiştir. Düzenlenen Dario Moreno Sokağı, İtalyan usülü sakız evleri ile oldukça göz dolduruyor. Günümüzde müze olarak hizmet veren Moreno Evi, şirin mi şirin tatlı cafeleri, sanat okulları, eski Rum evleri ve hediyelik dükkanları ile oldukça popüler bir duraktır.
Kaçırmayın! Sokağın girişinde Dario Moreno’ya ait bir büst ile yine İzmir’i eserlerine konu eden İzmirli sanatçı Enrico Macias’a ait bir büst yer alıyor. Görüp görebileceğiniz en harika sokaklardan biri olan Dario Moreno Sokağı, bazı zamanlarda küçük kutlamalara ve eğlenceli etkinliklere de yer veriyor.
Burası neresi? Kemeraltı’ndan sadece bir cadde ile ayrılan Basmane, Konak’a bağlı tarihi bir bölgedir. İzmir’in azınlık yerleşimleri ve dini yapıları ile ünlü olan Basmane, 20. yüzyıla kadar Yahudi ve Türklerin bir arada yaşadığı yerlerden biriymiş. Geçmişi Antik Çağ’a kadar uzanan bölgeye, birçok göçmen şehre yakın ve ucuz olduğu için burayı tercih etmiş. Günümüze gelene kadar her dönemden izleri bünyesinde taşıyan semtte, eski Türk evleri ve Yahudi evleri, çeşme, hamam, sebil, sur ve agora gibi birçok tarihi eser bulunuyor.
Neden gitmeliyim? Basmane’nin ara sokaklarını keşfetmeye çıktığınızda; Rumlardan kalma tarihi taş binalarını, ahşap Osmanlı konaklarını, nostaljik otellerini, Yahudilerin yaşam alanı olan ve kortejo denilen toplu konutlarını görmelisiniz. Ayrıca Oteller Sokağı, Sinagoglar, Yahudhane, Eski Yıldız Sineması, Basmane Tren Garı, Aziz Vukolos Kilisesi, Basın Müzesi, Kadın Müzesi, Radyo ve Demokrasi Müzesi, cami ve kilise gibi birçok turistik noktaya da uğramalısınız.
Kaçırmayın! Uğrayabildiğiniz kadar turistik noktasına uğrayın ve muhteşem çekimler yapın. Semtte yılın belli zamanlarında ”Basmane Günleri” adı altında birçok etkinlik düzenlendiğinin de altını çizelim.
Burası neresi? Bayraklı ilçesinin Doğançay mevkiinde yer alan Dünya Barışı Anıtı, İzmir’in manzarasını en yüksek tepeden izlemek isteyenlerin bir numaralı adresidir. İnşaat Mühendisi Bülent Kantarcı tarafından yaptırılan anıt, 1993 yılında Sivas Katliamı yangınında hayatını kaybeden 33 aydının anısına inşa edilmiştir.
Neden gitmeliyim? Anıt özelliği dışında içerisinde restoran, kafeterya ve seyir terasına yer veren bu yerde, İzmir’in panoramik manzarasını doyasıya izleme şansına sahipsiniz. Ayrıca çevresindeki piknik alanında mangal yakıp dilediğiniz gibi vakit geçirebilirsiniz. Akşamları ışıklandırılması ile oldukça farklı görünüme sahip olan Dünya Barışı Anıtı, aynı zamanda fotoğraf çekmek için de ideal yerlerdendir.
Burası neresi? İzmir’in Çiğli ilçesinde yer alan Doğal Yaşam Parkı, bir diğer adıyla da bilinen Sasalı Hayvanat Bahçesi, 2008 yılında hizmete açılmıştır. Hem Türkiye hem de dünya çapında büyük bir öneme sahip olan park, 425 bin metrekarelik bir arazi üzerinde yer alıyor. Bahar aylarında, İzmirlilerin ve şehre gelen turistlerin ilk tercihleri arasında olan İzmir Doğal Yaşam Parkı, yılda 1 milyondan fazla ziyaretçi tarafından yoğun ilgi görüyor. Memeliler, sürüngenler ve kuşlar olmak üzere temelde 3 türe yer veren hayvanat bahçesi, 125 çeşitten 1.500 hayvana ev sahipliği yapıyor.
Neden gitmeliyim? Diğer hayvanat bahçelerine nazaran, hayvanların son derece geniş alanlarda kendi doğal ortamlarındaymış gibi yaşadığını söyleyebiliriz. İçerisinde 35 farklı tür memeliye yer veren hayvanat bahçesinde; Afrika cüce keçisi, Afrika aslanı, Bengal kaplanı, boz ayı, gri kurt, Güney Afrika antilobu, Gine domuzu, hipopotam, mirket, vaşak, puma, zebra, zürafa ve lemur gibi nesli tükenmekte olan birçok hayvana rastlayabilirsiniz. Sürüngenler sınıfında; Bengal varanı, burma kaplan pitonu, zümrüt ağaç boası, kahverengi basilisk, leopar gekko, Nil timsahı, sarı anakonda, yeşil iguana ve farklı türde kaplumbağalar yer alıyor.
Aynı zamanda 50’den fazla kuş türüne de ev sahipliği yapan Doğal Yaşam Parkı içerisinde; beyaz mandarin, hadada ibisi, himalaya gri tavuskuşu sülünü, karolin, kızıl akbaba, silkiye ve swinhoe sülünü gibi az bilinen türler ile daha çok bilinen türler bulunuyor. Tüm bunların yanı sıra Afrika savanı, çocuk hayvanat bahçesi, kanatlı barınağı, yırtıcı kuşlar, maymun adaları, tropik merkez, ördek ve kuğuların yaşadığı bir gölet ile birlikte Asya filleri için ayrılmış 14 bin 500 metrekarelik bir alan da burada yer alıyor.
Bunu biliyor muydunuz? Hayvanat bahçesinin en üst seviyede doğal bir ortam oluşturduğunu belgeleyen Avrupa Hayvanat Bahçeleri ve Akvaryumları Birliği Üyeliği (EAZA) bulunuyor.
Burası neresi? Ege Üniversitesi Fen Fakültesi önderliğinde 1960 yılında kurulan Botanik Bahçesi Herbaryum Uygulama ve Araştırma Merkezi, biyoloji bilimine katkıda bulunmak adına açılmıştır. Ülkenin ilk botanik kurumu olan bu yerin, Türkiye’nin bitkisel zenginliğini korumak ve tüm dünyaya tanıtmak amacıyla hizmet verdiğini belirtmeliyiz. Özellikle ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri tarafından sıklıkla ziyaret edilen bu merkez, yılda 20 binden fazla kişi tarafından rağbet görüyor.
Neden gitmeliyim? Rengarenk çiçeklerle süslenmiş olan Botanik Bahçesi, 48 bin metrekarelik bir alan üzerinde yer alıyor ve içerisinde 3 binden fazla bitki türüne ev sahipliği yapıyor. İçerisinde; 13 ayrı sera, gösteri bahçesi, sistematik parseller, arboretum, meyve bahçesi, havuzlar yer alırken, tropikal, kaktüs, soğuk, süs bitkileri ve araştırma seraları gibi bölümlere ayrılan seralarda ise; 250 tropikal kökenli ağaç, çalı süs bitkisi taksonu ve 200’e yakın kaktüs türü yer alıyor. Ayrıca birçok farklı ülkeye ait mum çiçekleri de bu botanik bahçesinde fazlasıyla ilgi görüyor.
Burası neresi? Go kart yapabileceğiniz en iyi yerlerden biri olan Hancı Go Kart, içerisinde yer verdiği eğlence merkeziyle de hem çocuklarınız hem de sizler için mükemmel bir adrestir. Burada ata binebilir, eğer bilmiyor ve denemek istiyorsanız eğitmenlerden kısa bir tur alabilir ve dönem dönem açılan binicilik kurslarına katılabilirsiniz. Ayrıca atların olduğu bölümde dolaşabilir ve çocuklarınıza hayvan sevgisini aşılayabilirsiniz. Bunun yanı sıra düğün ve nişan gibi özel günler ve çeşitli davetleri burada kutlayabilir, düzenlenen konserlere veya canlı müziğe katılabilirsiniz.
Neden gitmeliyim? Çocuklarınızı oyun alanına bırakabilir ve onlar eğlenceli vakit geçirirken sizlerde rahat bir nefes alabilirsiniz. Tüm bunların dışında, jetonlu oyuncakların bulunduğu bir bölüm, spor aletlerinin yer aldığı bir park, piknik ve mangal alanı ve kafeterya da burada yer alıyor. Özellikle mangal ve piknik alanında ki her şeyin onlara ait olması da cabası. Siz sadece cüzdan getiriyorsunuz. 🙂
Kaçırmayın! Hancı Go Kart’ta, 7-10 yaş arası çocuklar için karting araçları yer alıyor.
Başka nerede go-kart yapabilirim? Şehirde go kart yapabileceğiniz yerler arasında; Gaziemir’de yer alan İzmir Go Kart, Balçova’da yer alan Balçova Karting ve Çiğli’de yer alan Aksiyon Karting bulunuyor.
Burası neresi? Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas tarafından, 2011 yılında hizmete açılan Arkas Sanat Merkezi, dokuz sergi odası ve bir atölyeden oluşuyor. Fransız Fahri Konsolosluk Binası’nda yer alan sanat merkezi, uluslararası ressamların eserlerinin sergilendiği ilk sanat merkezi olma özelliği taşıyor. Arkas Sanat Merkezi, sadece her yaştan kesime sanatı aşılamak ve sevdirmek için değil, aynı zamanda İzmir’in kültürünü de dünyaya tanıtmak amacıyla kurulmuştur.
Neden gitmeliyim? İçerisinde yaklaşık bir yıldır ”Picasso Gösteri Sanatı” sergisine yer veren sanat merkezi, ülkede bu sergiye ev sahipliği yapan ilk sanat merkezidir. Tablo, kostüm, heykel eskizleri, orijinal sahne kostümleri, dekorları ve Picasso’nun özel hayatı ile ilgili fotoğrafları kapsayan bu serginin fazlasıyla yoğun bir ilgi gördüğünü söyleyebiliriz. Aynı zamanda bu sanat merkezi, fotoğraf sanatçısı Ara Güler’in eserlerinin de yer aldığı bir sergiye yer veriyor.
Kaçırmayın! Hem çocuklarınız hem de sizler için harika bir deneyim olacak sanat merkezini gezmek. Sanat merkezinde, çocuklarınızın sıkılacağını düşünürseniz yanılırsınız. Neden mi? Çocukların sanatsal yeteneklerini geliştirmek adına bir atölyenin bulunması ve Sanat Dolu Çocuk Gezegeni gibi etkinliklerin düzenlenmesi gibi sebeplerden dolayı sıkılmaları imkansız da ondan. İzmir’de çocuklarla yapılacak şeyler arasında kesinlikle Arkas Sanat Merkezi’ni eklemeli ve çocuklarınız ile birlikte keyifli dakikalar yaşamalısınız. Ayrıca ücretsiz bir aktivite olduğunu da unutmayın!
Burası neresi? İzmir’in Selçuklu ilçesi ile Kuşadası arasında kalan ve Pamukcak mevkiinde yer alan Aqua Fantasy Park, Türkiye’nin en büyük aqua parklarından birisidir. 2009-2010 sezonunda dünyanın en iyi Aqua Park Hotel’i seçilen aqua park, günde 5 bin kişiyi ağırlayabilecek kapasiteye sahiptir. İçerisinde; oyun parkurları, su kaydırakları, dalga havuzu, çocuk havuzu, yetişkin havuzu, sauna, hamam ve masaj salonu yer alıyor.
Neden gitmeliyim? Bunun dışında Süper Combo, X-treme, Screamer, Crazy Raft, Master Blast, Boomerango, Proracer, Space Bowl, Kara Şövalye, Kara Şimşek, Anaconda, Cobra, Viper, Gang Slides, Mavi Göl, Macera Nehri, Plaj, Nilüfer Yolu, Korsan Şelalesi, Korsan Tüneli, Korsan Gemisi, Ahtopat, Timsah, Kurbağa, Batık Sandal, Balina, Kaplumbağa ve Mantar gibi birçok eğlenceli ve renki alternatifler yer alıyor. 7’den 70’e herkese hitap eden bu aqua parkta, ister parkın otelinde konaklayabilir, ister günübirlik vakit geçirebilirsiniz.
Kaçırmayın! İçerisinde yiyecek ve içecek ihtiyacınızı karşılayabilir ve çeşitli organizasyonlar düzenleyerek katılım sağlayabilirsiniz.
Başka nerede aqua parka gidebilirim? Çeşme’de yer alan Oasis Aquapark ve Aqua Toy City, Bornova’da yer alan Aquapark İzmir ve Adaland, Buca’da yer alan Gümüldür Aquapark, Balçova’da yer alan Aqua City, Karabağlar’da Aqua Yaşam Uzundere Yüzme Havuzu, Gaziemir’de yer alan Aqua Gaziemir, Dikili’de yer alan Alder Aquapark’ını tercih edebilirsiniz.
Burası neresi? Karşıyaka ilçesinin Mavişehir Mahallesi’nde yer alan Tay Park, atların ve midillilerin yaşam alanıdır. Geniş bir arazide bulunan bu yerde, genellikle at biniciliği faaliyetleri düzenleniyor. Ayrıca hafta sonları kahvaltı servisi yapan Tay Park’ta, sadece midilli ve atları değil aynı zamanda koyun, keçi, güvercin ve tavukları da görebilme imkanına sahipsiniz.
Neden gitmeliyim? Çocuklarınız bu sevimli hayvanlarla oynarken, sizler ise kafetaryasında güzelce zaman geçirebilirsiniz. Hatta 2-12 yaş arası çocukların ücretsiz olarak taylara binebileceğini belirterek, küçük çaplı hayvanat bahçesini de gezebileceklerini ekleyelim.
Burası neresi? Bostanlı’da ve Konak’ta iki şubesi bulunan Masal Ev, 2007 yılında hizmet vermeye başlamıştır. Masal Ev, sevgi, saygı, nezaket, empati ve şefkati yaymayı amaç edinmiş ve bebek, çocuk, genç ve yetişkinlerin yeteneklerini keşfetmesini ilke edinmiş bir etkinlik şirketidir. Çocuğunuz ile birlikte hem eğlenceli hem de eğitici bir gün geçirmek isterseniz, kesinlikle buraya gelmelisiniz.
Kaçırmayın! Ayrıca burada; sanat, teknoloji, bilim, tarım, kültür ve edebiyat alanlarında kişilerin özgün üretim yapmaları destekleniyor. Bu sayede hem çocuklarınız hem de sizler yeteneklerinizi ortaya çıkaracaksınız.
Burası neresi? Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nin ara sokaklarında hizmete açılan İzmir Mask Müzesi, butik müze olmasıyla dikkat çekiyor ve İzmir yapılacak şeyler listesinde yerini alıyor. İki katlı bir binadan oluşan İzmir Mask Müzesi’nin, 2011 yılında hizmete açıldığını ve açıldığı dönem Türkiye’nin ilk mask müzesi olma özelliğini taşıdığını hemen belirtelim. İçerisinde kafetarya, dinlenme alanı, sergi salonu, atölye, etnik mask sergisi, Anadolu seçkisi ve iz bırakanlar gibi bölümler yer alıyor.
Neden gitmeliyim? Ritüel Masklar, Anadolu Maskları, Tiyatro Maskları, İz Bırakanlar ve Ölüm Maskları olmak üzere beş ayrı kategori sergileniyor ve yaklaşık 300’den fazla parça bulunuyor. Konak Belediyesi tarafından işletilen Mask Müzesi içerisinde, aynı zamanda birçok ünlü simanın maskeleri de yer alıyor. Aziz Nesin, Atatürk, Mehmet Akif Ersoy, Aşık Veysel, İsmet İnönü, Attila İlhan ve Nazım Hikmet gibi birçok ünlünün maskelerini yakından görebilirsiniz. Ayrıca Anadolu kültürüne ait Kalo Gağan ve Kose Geli Mask kostümlerine de şahit olabilirsiniz.
Burası neresi? Yine Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nin ara sokaklarında hizmete açılan ve Konak Belediyesi tarafından işletilen Neşe ve Karikatür Müzesi, 2012 yılında faaliyete geçmiştir. Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden olan Pembe Konak adlı tarihi bir binada kurulan müze, aynı zamanda yine butik bir müze olma özelliğine sahiptir.
Neden gitmeliyim? Eflatun Nuri Erkoç, Güngör Kabakçıoğlu ve Niyazi Yoltaş gibi ünlü isimlerin karikatürleri, çizim çalışmalarında kullanılan kalem ve ekipmanlar, karikatür konulu dergi ve kitapların sergilenmesinin yanı sıra uluslararası sergiler de düzenleniyor. Yıl boyunca karikatür atölyelerine ve tematik film gösterilerine yer veren müze, daha pek çok etkinliği bünyesinde barındırıyor.
Burası neresi? Torbalı ilçesinde yer alan Key Museum, Özgörkey ailesinin koleksiyonundan doğmuştur. 2015 yılında hizmete açılan müze, 7 bin metrekarelik bir alana sahip olup, içerisinde 130 otomobil, 40 motosiklet, 2,5 bin model amblemi, 3 bin maket otomobil, motorlu araç temalı eşarp koleksiyonu, geçmiş tarihlere ait benzin pompaları ve aksesuarları, 1950’li yıllarına ait Shell benzin istasyonu, maskotlar ve traktörler yer alır.
Neden gitmeliyim? Günümüze gelene kadar özenle toplanıp bir araya getirilen parçalar ile müze, Türkiye’nin en büyük klasik otomobil müzesi olma özelliğine sahiptir. Mercedes, Cadillac, Porsche, BMW ve Ford gibi klasik arabalar, motosikletler, maskot ve maket otomobillerin yer aldığı Key Museum, aynı zamanda Batmobile ve Batcycle gibi Batman özel araçları ile yoğun ilgi görüyor.
Burası neresi? Gaziemir ilçesinde yer alan Uzay Kampı, Türkiye’nin en önemli uzay ve bilim merkezi kamplarından biri olma özelliğine sahiptir. Bilim, teknoloji, matematik ve diğer alanlarda yetenekleri olan çocukları, odaklamaya ve kariyer hedefi sunmayı amaçlayan kamp, 2000 yılında faaliyete geçmiştir. Uzayda bir astronot gibi çalışma hissi veren Uzay Kampı Türkiye, içerisinde çeşitli kamplar düzenliyor.
Neden gitmeliyim? İki günlük, beş ya da altı günlük programlara katılarak harika hisler yaşayacağınız bu kampta, sürekli görevde bulunan doktor ve sağlık ekibi, kızlar ve erkekler için ayrı konaklama alanları, eğitimciler, güvenlik kameraları, özel tuvaletler, banyo ve yemekhaneler yer alıyor. Yani içinizin rahat etmesi için ellerinden geleni yapmışlar!
Burası neresi? Kemalpaşa’da yer alan Alaş Kazak Vadisi Kımız Çiftliği, Nif Dağı eteklerinde konumlanıyor. Zeytin, çam ve pek çok çeşit meyve ağaçlarından oluşan yemyeşil bir ormanın yanı başında bulunan çiftlik, Türkiye’ye göç eden Kazak Türkü Şirzat Doğru tarafından kurulmuştur. İki ata kültürünü yaşatma amacı ile kurulan bu yerde; otağ, kımız üretme çiftliği, Orta Asya lokantası ve at binicilik alanları yer alıyor.
Kış aylarında sadece hafta sonları açık olup, Nisan ayından Ekim ayına kadar her gün ziyaret edilen Alaş Kazak Vadisi Kımız Çiftliği, İzmir’de çocuklarla yapılacak şeyler arasında mutlaka yerini almalı.
Burası neresi? Konak ilçesinde yer alan Ümran Baradan Oyun ve Oyuncak Müzesi, 2004 yılında Ümran Baradan tarafından kurulmuştur. Türkiye’deki altı oyuncak müzesinden biri olan bu müze, Sunay Akın’ın konsept danışmanlığında zenginleştirilerek yenilenmiş ve 2010 yılında Konak Belediyesi’ne devredilmiştir. İçerisinde; geçmiş yıllara ait tahtadan, kağıttan ve plastikten yapılma birçok oyuncak, bebek, pelüş oyuncaklar, oyuncak arabalar, bebek evleri, masal kahramanları ve antika oyuncaklar sergileniyor.
Neden gitmeliyim? Aynı zamanda müzede sergilenen ilk gerçek saçlı oyuncak bebek, Mickey Fare ve Laterna Magica’ya ait oyuncak ise en çok dikkat çeken parçalardır. Yıl içerisinde düzenlenen Karagöz-Hacivat gösterilerine ve tasvir atölyelerine çocuklarınızla birlikte katılım gösterebilirsiniz. Bunun dışında müze, her yaşa hitap eden kurslara ve eğitim programlarına da yer veriyor.
Burası neresi? Selçuk ilçesinin Çamlık Köyü’nde yer alan Çamlık Buharlı Lokomotif Müzesi, 1991 yılında hizmete açılmıştır. 160 dönümlük bir arazi üzerinde kurulu olan müzede, Alman, İngiliz, Fransız, Amerikan, İsveç ve Çekoslovak yapımı 30 adet buharlı lokomotif bulunuyor. Dünyada sadece iki tane bulunan ve odunla çalışan İngiliz yapımı bir lokomotif ile Hitler tarafından II. Dünya Savaşı’nda yaptırılan üç silindirli bir lokomotif, müzenin en önemli eserleri arasında yer alıyor. En eski lokomotif 1887 yılına aitken, en yeni lokomotif ise 1952 yılına aittir.
Burası neresi? Karşıyaka Belediyesi tarafından 2017 yılında açılan Karşıyaka Evrensel Çocuk Müzesi ve Eğitim Kampüsü, 7 bin 200 metrekarelik bir alan üzerinde kuruludur. Çocukları bilim ve eğitimle buluşturan müzede, paleontoloji sergisi, entomoloji sergisi, inşaat adası ve bilim adası yer alıyor. Dev dinozorların ve farklı hayvanların kopyalarının görüldüğü müzede, aynı zamanda piknik alanı, etkinlik tiyatro ve gösteriler için bir sahne, belgeseller için cep sineması, restoran ve büfe, hediyelik eşya ve fotoğrafçı dükkanı da yer alıyor.
Burası neresi? Bilim meraklıların bir durak noktası olan Karşıyaka Belediyesi Bahçeşehir Koleji Bilim Merkezi, çocukların deneyler eşliğinde bilimle tanışmasını sağlayan birbirinden farklı etkinliklere yer veriyor. İçerisinde; 60 adet öğrenme istasyonu, 100’den fazla deney düzeneği ve 15 interaktif kiosk yer alıyor. Ege Bölgesi’nin tek, Türkiye’nin ise ikinci bilim müzesi ünvanına sahip olduğunu söylemeden geçmeyelim.
Burası neresi? İzmir’in en muhteşem manzarasına tanıklık edeceğiniz bir yer olan Tarihi Asansör, 1907 yılında Nesim Levi tarafından inşa ettirilmiştir. Tipik bir sokak asansörü özelliği taşıyan bu tarihi yer, aynı zamanda İzmir’in en gözde turizm yerlerinden biridir. Asansörün, birinden diğerine 155 basamaklı merdiven vasıtasıyla ulaşılan Mithatpaşa Caddesi ile Şehit Nihatbey Caddesi’nin zorlu ulaşımını kolaylaştırmak adına inşa edildiği biliniyor. Zamanla el değiştirip sürekli olarak restorasyona giden Tarihi Asansör Binası, İzmir’de şehir manzarasının seyredildiği en popüler seyir noktalarındandır.
Neden gitmeliyim? Hem içerisinde yer verdiği restoran ve cafeleriyle hem de benzersiz manzarasıyla Tarihi Asansör, günümüzde turistler tarafından yoğun ilgi görüyor. Asansörle yukarıya çıkıp, seyir terasından İzmir’in panoramik manzarasına bakmak, tahmin edersiniz ki bir İzmir klasiği. Özellikle de gün batımında… Buraya çıktığınızda, hem harika fotoğraflar yakalayabilir hem de manzara karşısında ufkunuz genişleyebilir. Buraya ister erken saatlerde gelin ve sabah kahvaltısını bu manzara eşliğinde yaparak güne başlayın, ister geç saatlerde gelin ve akşam yemeğini bu manzara eşliğinde yaparak günü bitirin.
Kaçırmayın! Burada yer alan Kırkmerdiven Cafe’de oturmalı veya Asansör Restoran’da dünya mutfaklarının lezzetlerini mutlaka tatmalısınız.
Burası neresi? Selçuklu ilçesinde yer alan Şirince, arnavut kaldırımlı sokakları, Rumlardan kalma sevimli evleri, tarihi kiliseleri, meyve şarapları ve meşhur Matematik Köyü ile adeta tepelerin arasında saklı kalmış bir cennettir. Küçük ama bir o kadar da şirin bir köy olan Şirince, Türkiye‘nin en güzel üzüm bağlarına ve en lezzetli şaraplarına ev sahipliği yapmasıyla adından sıkça söz ettiriyor. Zeytin ve mandalina ağaçlarıyla çevrelenmiş sokakları, etkileyici mimarisi ve özgün yapısıyla gelenleri fazlasıyla kendine hayran bırakan Şirince, Efes Antik Kenti’nden sonraki ilk durağınız olmalı!
Neden gitmeliyim? Öncelikle fotoğraf makinenizin ya da telefonunuzun şarjının dolu olduğundan emin olmalı, sonrasında ise muhteşem kareler yakalamaya başlamalısınız. Fotoğraf makine ya da telefon eşliğinde keşif yaptıktan sonra, o enfes şarapların tadımına bakmak için yola koyulmalısınız. Bin bir çeşit şarapları ile oldukça meşhur olan Şirince’ye, şarap severlerin bayılacağından o kadar eminiz ki! 🙂 Üstelik bir o kadar da ucuz olduğunu söyleyerek, şarap kadehlerinin 7-10₺ arasında değiştiğini eklemeliyiz.
Kaçırmayın! Biraz daha uzun kalmak istediğiniz takdirde, Şirince’deki taş otellerde konaklayabilir ve sevdiklerinizle baş başa harika bir tatile imza atabilirsiniz. Özellikle kış aylarında, şömine karşısında şarap yudumlama fikri kulağa oldukça hoş geliyor. Ayrıca Şirince’ye kadar gelmişken, Aziz John Baptist Kilisesi, Tiyatro Medresesi, Nesin Matematik Köyü, Saint Dimitrios Kilisesi ve daha birçok yeri ziyaret etmeyi unutmayın! Dilerseniz daha detaylı bilgi için Şirince’de gezilecek yerler yazımıza da göz atabilirsiniz.
Deneyimle! İzmir’in klasiklerinden olan boyozu yemeden güne başlamak olmaz tabii ki, öyle değil mi? İzmir’e gidince yapılması gereken şeyler arasında ilk işiniz boyoz yemek olmalı, bunu unutmayın! İster sade -ki bunu daha çok öneririz- ister ıspanaklı ister çikolatalı ister beyazlı… Hangisini tercih ederseniz edin, o boyoz illa ki yenilecek. Çoğu insanın yanında haşlanmış yumurta da yediğini duymuşsunuzdur. Bu kısımda artık sizin zevkinize kalmış.
Nerede yemeliyim? Mayasız ve milföye benzeyen bol yağlı bir hamur işi olan boyozu, Alsancak Dostlar Fırını ya da Tarihi Zeynel Ergin Gevrek Fırını’nda yemeniz gerektiğinin altını çizelim.
Bunu biliyor muydunuz? İsmini, İspanyolca’da ”küçük somunlar” anlamına gelen ”bollos”dan alan Boyoz, İspanya‘dan İzmir’e göç eden Sefarad Yahudileri’nin yöre mutfağına kattığı lezzetlerden biridir.
Deneyimle! İzmir’in meşhur susamlı sandviç ekmeği olan kumru, şekil itibariyle bir kumruya benzetildiği için bu ismi almıştır. Zamanla İzmir’e özgü bir fast food olan bu yemeğin ismi, ekmeğin içine envai çeşit ürün doldurulmasıyla oluşan sıcak sandviç ile özdeşleşmiş. Günün her saatinde yiyebileceğiniz bir atıştırmalık olan kumru, salam, sucuk, peynir, domates ve isteğe göre ketçap ve mayonezden oluşuyor. Dilerseniz içine daha pek çok ürün koydurabilirsiniz.
Burası neresi? İzmir’in yöresel lezzetleri arasında yer alan kumrudan bahsettik. Peki ya ‘kumruyu nerede yiyeceğim’ derseniz, işte cevabı geliyor. İzmir’de kumrunun en iyi adreslerinden biri olan Kumrucu Ömür’de tabii ki! Bostanlı’da yer alan bu mekanda, klasik kumrudan ziyade fast food tarzı karışık kumru daha çok bulunuyor. Muhteşem sunumuyla kumrunuzu yerken, yanında da yeni demlenmiş çay ya da taze sıkılmış meyve suyunu tüketmelisiniz.
Başka nerede yemeliyim? Tabii ki kumru sadece bu mekanda yok. İzmir’in pek çok noktasında lezzetli kumruların tadına bakabilirsiniz. Biz İzmir’de yapılacak şeyler listemizde en popülerine yer verdik. Dilerseniz Kardeşler Büfe, Kırkmerdiven Cafe, Asucan, Kumrucu Hikmet ve Kumrucu Hüseyin’de de yiyebilirsiniz.
Burası neresi? Kemeraltı Çarşısı içinde Halim Ağa Çarşısı olarak bilinen bölgede yer alan Kızlarağası Hanı, Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden biridir. İzmir’deki hanların en büyüğü ve en görkemlisi olan Kızlarağası Hanı, aynı zamanda İzmir’in en iyi korunmuş tarihi hanlarından birisidir. Diğer Osmanlı Hanları gibi çarşılı ve avlulu olan han, Hacı Beşir Ağa tarafından 1744 yılında inşa ettirilmiştir. Alt katı kahve ocağı, ikinci katı ise işyeri olarak kullanılan han, 1988-1993 yılları arasında restore edilerek günümüzde turistik bir çarşı olarak faaliyet gösteriyor.
Neden gitmeliyim? Çok çeşitli el sanatları, halı, kilim, gümüş takı, giyim eşyası ve malzemeleri, deri kıyafetler ve hediyelik eşya dükkanları gibi daha pek çok şey bu handa yer alıyor. Avlusunda veya hanı çevreleyen sokaklarda çay içebileceğiniz gibi İzmir’e özel ‘fincanda pişen türk kahvesini’ de içebilirsiniz. Evet yanlış okumadınız, fincanda pişen kahve. Diğer kahve yerlerinden ayrılan en önemli özelliği de budur zaten. Kahveler herkesin bildiği usulde cezvede değil, fincanda pişirilerek servis ediliyor. Ayrıca Kızlarağası Hanı’nda kahve keyfinin, İzmirlilerin en çok yaptığı aktivitelerden birisi olduğunu hatırlatalım.
Deneyimle! Kemeraltı’nın az bilinen figürlerinden biri olan Midyeciler Sokağı, hem ucuz hem temiz hem de lezzetli olmasıyla gelenleri oldukça mutlu ediyor. Neredeyse bir tabak dolusu midyeyi, sadece 5₺’ye yiyebiliyorsunuz! Ayrıca midyesi azalmış bir tezgaha yanaşarak, 20₺ karşılığında komple tezgahı kapatma şansınız var. Bu tezgahta yaklaşık 100 midye yiyebileceğinizi de unutmayın!
Deneyimle! Un, maya, su ve tuz ile hazırlanan hamurun, sıvı yağda kızartılması ve üzerine şerbet dökülüp tarçınla sonlandırılması ile ortaya çıkan lokma, oldukça basit bir lezzettir. İzmir’in bir diğer sevilen kültürü olan lokmayı, Karşıyaka, Bostanlı, Alsancak ya da Bornova’da gezerken yiyebilme şansına sahipsiniz. Eğer kocaman bir yağ kazanının yanında upuzun bir kuyruk görürseniz, şaşırmayın. Bu bir ritüeldir. Hatta İzmir’e yılın herhangi bir zamanında geldiğinizde, sokakta ücretsiz lokma dağıtan bir araca rastlayabilirsiniz. Çünkü sünnet, kandil, mevlüt ya da cenaze gibi dini olaylarda lokma dökmek ve halka dağıtmak burada bir tür gelenektir.
Deneyimle! Çeşit çeşit egzotik meyvelerden yapılan atomu, aslında taze meyve suyu olarak da nitelendirebiliriz. Lezzetli bir içecek türü olan atom, Kemeraltı’nda gezintiye çıktığınızda mutlaka içmeniz gereken bir tattır. Küçük bardağı 1₺ olan atomu, ister kendi seçeceğiniz meyvelerden oluşturup için ister hazır oluşturulmuş menülerden tercih edip için. Tercihi size bırakıyoruz.
Burası neresi? İçi sıcak akışkan çikolata ile dolu olan kurabiye, son yıllarda İzmir’in her pastanesinde karşımıza çıkıyor. Ancak bomba tatlısını ilk yapan yerin Çelebi Unlu Mamülleri olduğunu belirtelim. Hatta işletme sahibi Orhan Çelebi’nin ”Bomba İzmir’e değil bize özgüdür.” dediği de bir gerçektir.
Neden gitmeliyim? Şu an neredeyse İzmir’in her yerinde ve şehir dışında birçok yerde yapılıp satılan bomba, ılık servis edildiğinden dolayı içindeki çikolata daha da akışkan bir kıvama geliyor ve parmak ısırtıyor diyebiliriz. Bomba, Konakta yer alan Çelebi Unlu Mamülleri’nin icadı olduğu için, en iyisinin burada yapıldığını belirtelim ve eve dönerken de bir paket yaptırmanızı tavsiye edelim.
Burası neresi? En az 60 yıllık bir pastane olan Sevinç Pastanesi, İzmir ile özdeşleşmiş tarihi bir yerdir. İzmir’de iki şubesi bulunan pastanede; klasik pastane ürünlerinden kahvaltısına kadar, lezzetli eklerden pastalara kadar, poğaçalardan dondurmalara kadar her şey mevcut. Özellikle pavlovası ve fıstıklı dondurmasının oldukça meşhur ve lezzetli olduğunun altını çizelim. Lezzetli ürünlerinin yanı sıra bu yerin ayrı bir özelliği de var. İzmirlilerin buluşma noktası olduğunu ve Alsancak’a gidiliyorsa çoğunlukla bu pastanenin önünde buluşulduğunu belirtelim.
Deneyimle! İzmirlilerin simite gevrek dediğini hepimiz biliyoruz. Bu ismi almasının en önemli sebebi ve diğer simitlerden ayrılan özelliği ise, iki kez pişirilmesidir. Bu nedenle de daha ince, daha çıtır ve daha gevrek oluyor. İzmir’de gevreğin yanında, haşlanmış yumurta ve zeytin gibi kahvaltı tamamlayıcılarından da satın alıp yemeniz gerekiyor.
Burası neresi? İzmir’de ‘en iyi gevreği nerede yiyebilirim’ derseniz, tabii ki cevabımız Tarihi Zeynel Ergin Gevrek Fırını olacaktır. Eskiden sadece alışveriş yapıp çay içebileceğiniz bir taş fırın olan bu yer, günümüzde kahvaltı yapabileceğiniz bir cafeye de sahip. İzmir’in her yerinde ve her tezgahta gevrek bulabilirsiniz ancak gevreğin en hasını bu mekanda yiyebilirsiniz. Unutmayın!
Kaçırmayın! Size bonus olarak, bir yerden bahsetmek istiyoruz. Konak’taki Fransız Kültür Merkezi’nin duvarında çizili olan ”Gevrekçi Muralı” ile fotoğraf çektirebileceğinizi de belirtelim.
Burası neresi? Bornova ilçesine bağlı Çiçekliköy, şehrin gürültüsünden ve kalabalığından uzaklaşıp, tam kafa dinlemelik bir yerdir. Yeşilliklerin arasında, ormanın içindeki işletmeleriyle oldukça popüler olan bu yere, özellikle hafta sonları kahvaltı yapmak için akın edildiğini söyleyebiliriz. Manisa-İzmir karayolu üzerinde yer alan Çiçekliköy, Bornova’ya 6 km, İzmir’e ise 20 dakikalık mesafede yer alıyor. 19. yüzyılda birkaç Boşnak ailenin Saraybosna’dan buraya göç ederek kurulduğu düşünülen bu yer, günümüzde kahvaltı mekanlarıyla dolup taşmış durumdadır.
Neden gitmeliyim? Restoranları, organik ürünlerle donatılmış köy kahvaltıları, temiz havası ve yemyeşil alanları ile harika bir yer olan Çiçekliköy, resmen nefes alma alanıdır. Aynı zamanda doğayla iç içe olacağınız, dinleneceğiniz, doğanın tadını çıkaracağınız ve huzurlu bir şekilde vakit geçireceğiniz sessiz ve sakin bir yerdir. Siz de güzel bir kahvaltı yapmak istediğinizde, kesinlikle Çiçekliköy’e gelip dilediğiniz bir mekana oturmalısınız. Ancak erkenden gelmenizde fayda var çünkü çok kalabalık oluyor. Sıkma portakal suyu ve sahanda yumurta ekstraya girerken, semaverde çay keyfi de bir başka oluyor.
Kaçırmayın! Ayrıca kahvaltı mekanları dışında piknik alanlarının da bulunduğunu ekleyerek, kendi mangalınızı pişirebileceğinizi ve doyasıya piknik yapabileceğinizi belirtelim.
Nerede yemeliyim? Bölgede en sevilen kahvaltı mekanları arasında; Kozalak Butik Restoran, Luka Restaurant, Pino Restaurant, Aktuğ Köy Kahvaltısı, Çamaltı Restaurant ve Nirvana Kahvaltı Evi yer alıyor. Kahvaltı ücretlerinin fiyatları ise 25-35₺ arasında değişiyor.
Deneyimle! İzmir mutfağında önemli bir yer edinen sakatat, genellikle söğüş, ciğer, kokoreç, kelle paça ve dil gibi lezzetlerle ön plana çıkıyor. Bütün parça halinde kaynatılıp soğuk olarak tüketilen beyinden oluşan söğüş ise, çok sık tüketiliyor ve bir hayli beğeniliyor.
Nerede yemeliyim? Kemeraltı’nda yer alan Söğüşçü Cimbom ve Meşhur Hisar Söğüşçüsü’nü tercih etmelisiniz.
Burası neresi? Efes Antik Kenti ile ünlü olan Selçuk, İzmir’in en sakin beldesi olarak biliniyor ve her yıl binlerce turiste ev sahipliği yapıyor. Hazır Efes Antik Kenti’ne ve Şirince’ye kadar gelmişken, Selçuk’u da uğramadan dönmek olmaz öyle değil mi? Bolca vaktiniz varsa, içerisinde yer verdiği daha pek çok turistik noktaya da gitmenizi öneriyoruz. Peki gezmek dışında, farklı bir deneyim yaşamak istemez misiniz? Bir adrenalin patlaması gibi… O zaman okumaya devam edin!
Neden gitmeliyim? Skydiving yani gökyüzü dalışı yapacağınız Efes Drop Zone, Efes Harabeleri ve Meryem Ana Kilisesi’nin bitişiğinde yer alıp, İzmir’e 70 km mesafede konumlanıyor. Uluslararası paraşüt yarışmalarına ev sahipliği yapmış turistik bir atlayış merkezi olan bu yer, 1760 metre uzunluğunda asfalt piste sahiptir. Yılın her ayı atlayış yapabilmeye müsait bir bölge olmasıyla fazlasıyla tercih edilen Efes’te, yıl boyunca atlayış yapabilir veya branş eğitimleri alabilirsiniz. Saatte 200 km hızla, 4 bin metreden atlayıp gökyüzünde süzülmek mi? Macera ve adrenalin tutkunları hazırsa, sizleri İzmir semalarından aşağıya doğru inmeye davet ediyoruz! 🙂
İpuçları; Maksimum 90 kilo ve 1.90 boy sınırı olduğunu belirtelim. Yaş sınırı yok ancak 18 yaşından küçükler için ebeveyn izni almaları gerekiyor. Mideniz dolu bir şekilde kesinlikle gelmeyin çünkü heyecandan ve paraşüt manevralarından mideniz bulanabilir. Kapalı spor ayakkabı giymeli, saçlarınızı toplamalı ve etek-elbise gibi kıyafetler giymemelisiniz.
Burası neresi? Son yılların en popüler tatil rotalarından biri olan Alaçatı, her yıl yerli ve yabancı binlerce turistin akınına uğruyor. İzmir’in Çeşme ilçesine bağlı bir tatil beldesi olan Alaçatı, aynı zamanda yazlıkçıların en gözde mekanlarındandır. Küçük ama oldukça şirin olan bu tatil beldesi, masmavi plajları ve koyları, begonviller ve sardunyalarla çevrelenmiş Arnavut kaldırımlı sokakları ile olağanüstü bir yerdir.
Neden gitmeliyim? Alaçatı’ya gelipte rüzgar sörfünü deneyimlemeden dönmek size yakışmaz! Bunun için Alaçatı’nın en önemli kulüplerinden biri olan Alaçatı Surf Paradise Club’a gelip, profesyonel sörfçülerden eğitim almalı, içerisindeki birçok aktiviteden yararlanmalı ve farklı etkinliklere katılmalısınız. Alaçatı Koyu’nda yer alan Alaçatı Surf Paradise Club, 1995 yılından itibaren hizmet veriyor ve içerisinde sadece sörf değil aynı zamanda birçok olanağı bünyesinde barındırıyor. Özellikle çocuklarınız için ayrı organizasyonların da bulunduğunu ekleyelim.
Kaçırmayın! Windsurf ve kitesurf dışında çocuk kampı, fitness, basketbol okulu, crossfit, ekstrem sporlar, masaj, outdoor aktivite, tekne turu, restoran, plajın yanı sıra bolca etkinlik ve aktiviteler yer alıyor.
Başka nerede kitesurf & windsurf yapabilirim? Çağla Kubat Windsurf Academy, Bora Kozanoğlu Surf Okulu, Alaçatı Active Surf Point ve Bu Bi Surf Okulu bizim önerilerimiz.
Burası neresi? cKc Divers Dalış Merkezi, can, Kaan, cindemir kardeşlerin hayalini gerçekleştirdiği bir dalış organizasyonudur. Dalış eğitimlerinin yüksek kalitede verildiği bu merkezde, maviliklerin içerisine dalarak adeta sualtı dünyasını keşfe çıkacaksınız. Aynı zamanda profesyonel dalgıçlarla fantastik bir dünyaya giriş yapacak ve her bir dalışta farklı güzelliklerle karşılacaksınız.
Neden gitmeliyim? İçerisinde; sualtı dünyasını keşfedeceğiniz ilk adım olan deneme dalışı, başlangıç seviyesi-tüplü dalış eğitim programları, ileri seviye-tüplü dalış eğitim programları, dalış liderliği eğitim programları, dalış eğitmenliği eğitim programları, serbest dalış eğitim programları, ilk yardım ve oksijen sağlayıcılığı eğitim programları ve her seviyede VIP eğitim programlarına yer veriyor. Dalış noktaları Büyük Ada, Küçük Ada ve Domuz Burnu olan cKc Divers Dalış Merkezi, kesinlikle deneyimlemeniz gereken bir aktiviteyi sizlere sunuyor.
Başka nerede tüplü dalış (scuba diving) yapabilirim? Serenad Dalış Merkezi, Foça Dalış Merkezi ve Koçoğlu Dalış Merkezi tavsiyelerimiz.
Burası neresi? Açık hava sporlarının en iyi şekilde yapıldığı mekanlardan biri olan Macera Parkı, Bornova’da yer alıyor. İçerisinde dağcılık, kaya tırmanışı ve zipline gibi aktivitelere yer veren parkta, aynı zamanda piknik alanı, seyir terasları, seyir kulesi, gölet ve süs havuzları bulunuyor. Engelli, yaşlı ve çocuklara yönelik düzenlemeler ile bir hayli tercih edilen Macera Parkı, bitki ve ağaç çeşitliliği ile de oldukça beğeni topluyor.
Kaçırmayın! Ayrıca topografik yapısının kayalık olmasından dolayı, spor aktivitelerin başında dağcılık sporunun yer aldığını ve doğal kaya tırmanışı için özel bir bölümün ve uluslararası standartlarda yapay bir tırmanma duvarının bulunduğunu da hatırlatalım!
Başka nerede zipline yapabilirim? Bornova’da yer alan Homeros Adventure Doğa Sporları Merkezi’nde zipline yapabilirsiniz.
Burası neresi? Buca ilçesinin Kaynaklar Köyü’nde yer alan Kaynaklar Kaya Tırmanış Bahçesi’ne, özel aracınız dışında, Buca’da yer alan Hasanağa Parkı’nın önünden kalkan dolmuşlarla ulaşım sağlayabilirsiniz. Ayrıca 177 nolu Kaynaklar-Adatepe hattına giden belediye otobüslerini de kullanabilirsiniz. Kamp alanı, köye yaklaşık 1 km mesafede yer alırken, tırmanış rotalarına ise yaklaşık 5-10 dakikalık yürüme mesafesindedir. Kamp alanında herhangi bir tesis bulunmadığı için, tüm ihtiyaçlarınızı köyden temin edebilirsiniz.
Neden gitmeliyim? Kaynaklar Kaya Tırmanış Bahçesi’nde; 7 farklı sektörde, 4 ile 10 derece aralığında 200’den fazla rota yer alıyor. Slot, pozitif, negatif, çatlak yüzeyli, kısa ve uzun rotalar olmak üzere herkese hitap edecek tarzda rotalar bulunuyor. Bu rotaların neredeyse hepsinin temiz ve sağlam olduğunun garantisini verebiliriz.
İpuçları; Eylül ayından Mayıs ayının sonuna kadar rahatlıkla tırmanış yapılırken, Haziran-Ağustos aylarında ise hava sıcaklıklarından dolayı saatler değişmektedir. Sabah 06.00 – 09.00 saatleri arasında ön yüz sektöründe, öğleden sonra akşama doğru da mağara sektöründe tırmanış yapıldığını belirtelim.
Burası neresi? Buca ilçesinin Karaağaç Köyü yakınlarında yer alan Macera Tepesi, şehrin tüm merkezlerine yarım saatlik bir mesafede konumlanıyor. Farklı meyve ağaçları ve yemyeşil çam ormanları ile çevrili olan alan, 60 dönümlük bir arazi üzerinde kuruludur. İçerisinde; bayiler toplantısı, şirket piknikleri, takım ruhu çalışmaları, şirket içi ve şirketler arası turnuvalar, üniversite turnuvaları ve sponsor turnuvalar düzenleniyor. Ayrıca bünyesinde yer verdiği restoranda sizlere köy kahvaltısı, özel yemek organizasyonu, brunch partileri ve mangal bahçesinde barbekü keyfi sunuyor.
Neden gitmeliyim? Henüz sayacaklarımız bitmedi… Düğün, nişan, kına, söz, sünnet ve doğum günü gibi özel günlerin organizasyonu, dış mekan çekimleri, okul piknik gezileri, gençlik kampları ve yaz okulları, hobi bahçeleri ve evcil hayvan barınakları gibi birçok hizmete yer verdiğini söylemeden geçemeyiz. Bunların dışında ATV safari, binicilik, paintball, tırmanma duvarı, fly fox, okçuluk & hedef atışları ve oryantiring gibi aktiviteleri de bünyesinde barındırıyor. 7’den 70’e herkese hitap eden Macera Parkı, kesinlikle uğramanız gereken yerlerin başında geliyor. İçerisinde yer verdiği ekstrem sporların hepsini denemeli ve birçok farklı heyecanı bir arada yaşamalısınız.
Kaçırmayın! Aynı zamanda içerisinde 5 adet bungalov eve yer eren parkta, uzun süreli kalabilme şansına sahipsiniz. Kahvaltı ile birlikte konaklama ücretinin 75₺ olduğunu da hemen ekleyelim.
Başka nerede duvar tırmanışı yapabilirim? Bayraklı’da yer alan Mekanik Climbing ve Bornova’da yer alan Homeros Adventure Doğa Sporları Merkezi’nde yapabilirsiniz.
Başka nerede ATV safari yapabilirim? Yine Bornova’da yer alan Homeros Adventure Doğa Sporları Merkezi ve Urla Yağcılar Köyü’nde yer alan Titus Feronia Motor ve Doğa Sporları Kulübü’nde yapabilirsiniz.
Deneyimle! İzmir ve çevresinde trekking yapabileceğiniz birbirinden farklı ve güzel rotalar yer alıyor. Sizin için birkaç örnek verecek olursak; Örnekköy-Karagöl, Seferihisar-Teos, Çamlık-Şirince, Ödemiş-Bademiye gibi güzergahlardan birini tercih edebilirsiniz. Bunun dışında Orman Bakanlığı ile Gençlik ve Spor İl Müdürdülüğü’nün onayladığı 100’e yakın rota bulunuyor. Dağcılık ve Doğa Sporları Kulüpleri’nden birine üye olmanız, trekking için tek yapmanız gereken şeydir. Bu kulüplerin aynı zamanda kamp ve dağ bisikleti gibi etkinlikler düzenlediğinin de altını çizelim.
Burası neresi? İzmir’de yapabileceğiniz bir diğer sporda yamaç paraşütüdür. Salihli’ye doğru giderken Ödemiş’e 20 km mesafedeki Gölcük Beldesi ile Bozdağ arasında yer alan A tepesi mevkiindeki Ovacık Köyü’nde yamaç paraşütü yapabileceğinizi belirtelim. Ayrıca Ödemiş’in İzmir’de yamaç paraşütünün profesyonelce yapıldığı yerlerden biri olduğunu da unutmamak gerek.
Başka nerede yamaç paraşütü yapabilirim? Tire, Türk Hava Kurumu- İzmir Şubesi, Flyinfante Yamaç Paraşütü Okulu ve İzmir Yamaç Paraşütü Okulu’nda yapabilirsiniz.
Deneyimle! Deniz sporunun yanı sıra, İzmir’de yelken de oldukça gelişmiş bir durumdadır. Özellikle Karşıyaka ve Göztepe dışında 10 kulüp daha bu faaliyette bulunuyor. Bu kulüplere gittiğinizde; yelken kıyafetlerinin kullanımını, tekneye binme ve inmeyi, güvenlik koşullarını, yelken seyirlerini, basit yelken terimlerini, denizci bağlarını ve telsiz kullanmayı öğreneceksiniz.
Nerede yelken sporu yapabilirim? Göztepe Spor Kulübü Yelken Şubesi, Karşıyaka Spor Kulübü (KSK) Yelken Şubesi, Ege Açıkdeniz Yat Kulübü, İzmir Yelken Akademisi, Çeşmealtı Rüzgâr Sörfü ve Yelken Kulübü, Lemon Sailing School, Arkas Çeşme Yelken Gençlik ve Spor Kulübü, A.R.M Urla Yelken Gençlik ve Spor Kulübü, EMR Windsurf Yelken ve Spor Kulübü, Foça Yelken İhtisas Kulübü, İzmir Özel Türk Koleji Yelken Kulübü ve TEOS Yat ve Yelken Kulübü’nden birini tercih edebilirsiniz.
Deneyimle! İzmir’in Ödemiş, Urla, Buca, Torbalı, Foça, Selçuk, Aliağa, Dikili, Karaburun, Kemalpaşa, Tire ve Bornova ilçelerinde 50’den fazla mağara keşfedilmeyi bekliyor. Yerli ve yabancı fark etmeksizin bu mağaraları keşfe çıkmak istediğinizde, Türkiye Mağaracılık Federasyonu ile iletişime geçmeniz gerekiyor.
Burası neresi? Adnan Menderes Havalimanı’na 15 km uzaklıkta, Buca ilçesi sınırlarında yer alan Şirinyer Hipodromu, atçılık tutkunlarının adresidir. İçerisinde; at hastanesi, otopark, gezinti padokları yer alıyor ve bu alanda kum pist, çim pist, antrenman kum pist, iki tribün binası, yarış öncesi kan alma binası, restoran, eyerleme mahalli, ot yem deposu, gezinti padoku, jokey odası, doping kontrol binası, müdürlük binası, garaj, atölyeler, çocuk oyun bahçesi ve sulama havuzları da bulunuyor.
Başka nerede binicilik yapabilirim? İzmir Atlıspor İhtisas Kulübü, Ege Atlıspor Kulübü, Konvoy Country Club ve Kemalpaşa Alaş Kazak Vadisi Kımız Çiftliği’nde yapabilirsiniz.
Deneyimle! Yediden yetmişe her yaşa hitap eden okçuluk sporu, her şehirde olduğu gibi İzmir’de de oldukça popüler. Bu deneyimi daha önce yaşamadıysanız kesinlikle denemelisiniz. Çünkü sizi stresten uzaklaştıracak ve farklı bir deneyim yaşatacak. Ayrıca kendinizi geliştirdikçe düzenlenen yarışmalara da katılabilirsiniz.
Nerede okçuluk yapabilirim? Ege Okçuluk İhtisas Spor Kulübü, İzmir Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü, İzmir Atlı Okçuluk ve Savaş Sanatları Derneği, Karşıyaka Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü, İmhad Gençlik ve Spor Kulübü ve Çamdibi Okçuluk Akademisi’nde yapabilirsiniz.
Burası neresi? Yaz aylarında, İzmir’de yapılacak şeyler arasında tabii ki de plaj ve koylar yer alıyor. E haliyle listemizde Çeşme gibi turizm potansiyeli yüksek bir yerden bahsetmezsek olmazdı. İzmir gezilecek yerleri keşfettikten sonra, kendinizi serin sulara atmak en çok isteyeceğiniz aktiviteler arasında olmalı. Deniz, kum ve güneş üçlüsüne bir merhaba demek için hazır olun ve Çeşme’ye doğru rotanızı çizin.
Neden gitmeliyim? Çeşme’de denize girilecek o kadar çok güzel yerler var ki… Say say bitmez. Bazı plajlar büyük işletmeler tarafından satın alındığı için, çoğuna belirli bir ücret ödeyerek giriş yapıyorsunuz. Ücretsiz denize girilecek yerler sınırlı olsa dahi, yine de doyasıya keyif yapabileceğiniz imkanı bulabiliyorsunuz. Çeşme’nin denizinin dalgalı olması sizi yanıltmasın, berraklığı ile adeta kalbinize dokunacak!
Kaçırmayın! Hangi plaja veya koya gitmek istediğinize daha rahat karar vermeniz için hemen yardımcı olalım. Çeşme’de gezilecek yerler listesine göz atın ve kendinize güzel bir sahil seçin!
Burası neresi? İzmir’in en hareketli eğlence hayatının yaşandığı yerlerden biri olan Alsancak, alternatif eğlence mekanları ve barları ile fazlasıyla göz dolduruyor. Kıbrıs Şehitleri Caddesi’ne bağlanan Muzaffer İzgü ve Gazi Kadınlar Sokağı üzerinde yer alan tarihi konaklarda farklı farklı barlar, canlı müzik mekanları ve birahaneler bulunuyor.
Neden gitmeliyim? Bu sokaklarda tarzınıza uygun bir mekan bulabilir, sabahlara kadar dans edebilir ve gönlünüzce eğlenebilirsiniz. İzmir gece hayatı tahmin edersiniz ki sınırlandırılamaz. Bu nedenle zaman ve yer kısıtlaması olmadan dilediğiniz gibi eğlenmeye bakmalı ve tadını çıkarmalısınız. Anlayacağınız gibi İzmir’de gece yapılacak şeyler için fazla düşünmeye gerek yok! Bahsettiğimiz sokaklarda yer alan mekanlardan birini tercih etmeniz yeterli olacaktır. 🙂
Burası neresi? Özellikle yaz aylarında, İzmir’den kaçıp Alaçatı’ya gitmeli ve ister günübirlik ister daha uzun süreli kalma planı yapmalısınız. Renk renk begonvillerle çevrelenmiş sokaklarında gezinirken, fotoğraf çektirmeyi de unutmamalısınız. Geçmişte Rumların inşa ettiği ve ağırlıklı olarak oturduğu taş evleri, lavanta kokularının baskın olduğu Alaçatı Meydanı’nı ve birbirinden farklı hediyelik eşya dükkanlarının yer aldığı Alaçatı Çarşısı’nı mutlaka ziyaret etmelisiniz.
Neden gitmeliyim? Denizle rüzgarın iç içe olduğu ve son derece huzurlu, sakin ve sessiz bir ortama sahip olan Alaçatı’da daha başka nerelere giderim derseniz, hemen Alaçatı’nın gezilecek yerleri listesine göz atmalısınız. Ayrıca turistlerin yoğun ilgi gösterdiği Alaçatı Köy Pazarı’na mutlaka gidip alışveriş yapmalı ve balık restoranlarında güzel bir akşam yemeği yemelisiniz.
Kaçırmayın! Bunun dışında, akşam serinliğinde dondurma keyfi yapmayı ve oldukça meşhur olan damla sakızlı kurabiyelerinin tadına bakmayı unutmayın! Hatta Alaçatı Kurabiyecisi adlı yere gidip, hem damla sakızlı muhallebi hem de damla sakızlı dondurmayı muhakkak deneyin.
Burası neresi? Türkiye’nin ilk Citta Slow’u yani Sakin Şehri seçilen Seferihisar, İzmir’in yeni kaçamak merkezidir. 2009 yılında bu ünvanı alan Seferihisar, mimarisi, kültürü, gelenekleri ve zanaatleri bozulmadan günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. Yemyeşil ve sakin bir kent olarak fazlasıyla dikkat çeken Seferihisar’a, Üçkuyular Terminali’nden kalkan dolmuşlarla ulaşım sağlayabilirsiniz. Gürültünün olmadığı, herkesin çevreye duyarlı olduğu ve huzur dolu olduğu bir yer düşünün… Öyleyse kaçamak yapmanın tam sırası!
Neden gitmeliyim? Seferihisar’a bağlı küçük bir kaleiçi kasabası olan Sığacık’a gelebilir ve bu taraflarda denize girebilirsiniz. Otele dönüşmüş avlulu, cumbalı, tahta panjurlu taş evlerin yer aldığı sokakları gezebilir ve her pazar kurulan pazarından alışveriş yapabilirsiniz. Teos Antik Kenti’ni keşfe çıkabilir ve restoranlarında lezzetli deniz ürünlerinin tadına bakabilirsiniz.
Burası neresi? İzmir’in kuzeyinde yer alan Foça, ismini Antik Çağ’da bölgede bulunan fok balıklarından almıştır. Masmavi denizi, mitolojik efsaneleri, doğal güzellikleri, lezzetli mutfağı, arkeolojik kalıntıları, tarihi değerleri ile sakin ve huzur dolu bir tatil beldesidir. Eski Foça ve Yeni Foça olarak ikiye ayrılan bu sahil kasabası, M.Ö 11. yüzyıla uzanan tarihi bir geçmişe sahiptir. İzmir’e 70 km mesafede yer alan Foça, aynı zamanda kendine has şirinliği ve misafirperver halkıyla oldukça meşhurdur.
Neden gitmeliyim? Büyükdeniz ve Küçükdeniz adındaki iki koy arasında kalan Eski Foça, esasen Foça’nın merkezidir. Foça’nın ruhunu en iyi şekilde yansıttığı düşünülen Eski Foça, eski taş yapıları, çarşısı ve sempatik mekanları ile daha çok tercih edilmektedir. Bir liman etrafına kurulu olan Yeni Foça ise, eski Osmanlı ve Yunan tarzı mimarisine sahip küçük bir yerleşim yeridir. Foça’ya geldiğinizde, önce birbirinden harika plajlarında güneşlenip yüzün, sonrada Foça’nın gezilecek yerlerini keşfedin! Akşam saatlerinde ise, güzel bir balık restoranına gidin ve lezzetli bir balık yiyin.
Kaçırmayın! Buraya kadar gelmişken, Foça Adaları ve Siren Kayalıkları’nı ziyaret etmeyi unutmayın!
Burası neresi? İzmir’in Urla açıklarında yer alan Yassıca Ada, sessiz ve sakin ortamının yanı sıra tertemiz ve masmavi bir denize sahiptir. Günübirlik tatilcilerin ve ada severlerin çoğunlukla tercih ettiği bir yer olan ada, balıkçılar arasında Alman Adası olarak biliniyor. Bir rivayete göre; Türkiye’ye tatile gelen Alman bir çift, bu adanın denizine ve doğasına hayran kalınca burada bir tesis kurmak isterler. Ancak T.C vatandaşı olmadıklarından dolayı bu isteklerini gerçekleştiremezler. İşte o gün bu gündür ismi Alman Adası olarak bilinmektedir.
Neden gitmeliyim? Karşıyaka ve Üçkuyular İskelesi’nden kolaylıkla ulaşım sağlayabileceğiniz Yassıca Ada’ya, aynı zamanda küçük bir tekne kiralayarak ya da tekne turlarına katılarak ulaşabilirsiniz. Ulaştığınız zaman pırıl pırıl denizi ve 400 metrelik kumsalı ile karşılaşacak ve sizin için benzersiz bir deneyim olacak. Ekonomik ve konforlu tatil arayışında olanların ilk tercihleri ve en gözde seçenekleri arasında yer alan Yassıca Ada’da, denizin ve güneşin keyfini çıkarmaya bakın!
Kaçırmayın! Ayrıca ‘İzmir’de ve yakınlarında başka nerede denize girebilirim’ diye merak ederseniz, İzmir denize girilecek yerler adlı yazımıza da göz atmanızı öneririz.
Burası neresi? Kalabalıktan kaçmak ve sakin bir yerde kafa dinlemek istiyorsanız, Karaburun tam da size göre! Doğal ve mavi bayraklı koylarında yüzmeyi, restoranlarında lezzetli bir balık yemeyi ve dalış yapmayı kim istemez ki? Özellikle Karaburun’un Mordağan ilçesinde…
Neden gitmeliyim? Karaburun’a geldiğinizi farz edelim, Mimoza Koyu’nu veya Bodrum Koyu’nu tercih etmenizi öneririz. İkisinden kısaca bahsedecek olursak; çoğu kişi tarafından ilçenin en iyisi kabul edilen Mimoza Koyu, sularının temizliği ile oldukça popülerdir. Hatta şehrin en iyisi olarak ifade edilen bu koyun, fazlasıyla övgü aldığını söyleyebiliriz. Bir diğer tercih edebileceğiniz Bodrum Koyu ise, taşlık bir plaja sahip olsa da yine sularının temizliği ile sizi cezbedecek nitelikte. Ayrıca bu koyda kamp yapabileceğinizin de altını çizelim.
Kaçırmayın! Kamp demişken, ‘İzmir’de başka nerede kamp yapabilirim’ diye merak edecek olursanız, sizi hemen İzmir kamp alanları adlı yazımıza davet edelim.
Burası neresi? İzmir’in yakınlarında tatil yapacak en güzel yerlerden biri olan Özdere, Ege Denizi’nin kıyısında, Menderes ilçesinde yer alıyor. İzmir’in 67 km güneyinde konumlanan Özdere, sahili, doğal güzelliği, masmavi plajları, yemyeşil alanları ve tatil siteleriyle bambaşka bir rotadır. Satsuma mandalinası ile oldukça popüler olan bu şirin tatil beldesine geldiğinizde; Kalemlik Milli Parkı, Çukuraltı Plajı, Maydanoz Koyu, Zindancık Koyu, Göl Yatağı Koyu, Kuyubükü ve Göktür Plajları’nı tercih edebilirsiniz.
Burası neresi? Batısı ve güneyi Ege Denizi ile çevrili olan Dikili, kuzeyde Balıkesir, doğuda ise Bergama ile komşudur. Midilli Adası’nın hemen karşısında konumlanan Dikili, plajları, yaylaları, tertemiz havası, sahil şeridi, kaplıcaları, şelaleleri, ılıca ve volkanik gölleriyle şirin mi şirin bir tatil noktasıdır. İzmir’e 122 km mesafede yer alan bölge, köklü tarihi geçmişi ile büyük bir zenginliğe sahip olup, arkeolojik açıdan da oldukça değerli bir turizm merkezidir.
Neden gitmeliyim? Yaz aylarında sıklıkla ziyaret edilen Dikili, sessiz, sakin ve huzur dolu ortamıyla herkese hitap ediyor. Yemyeşil doğası ve masmavi denizi ile bir harikalar yaratan tatil beldesi, aynı zamanda dolu dolu aktiviteler yapmanıza da imkan tanıyor. ”Sevgi, Barış ve Kardeşlik Kenti” unvanına sahip olan Dikili’ye geldiğinizde; Aşıklar Şelalesi, Kalem ve Garip Adası, Atatürk Botanik Bahçesi, Alaçam Ormanları, Çandarlı Plajı, Nebiler Kaplıcası ve Ilıcası, Nebiler Köyü ve daha birçok yeri mutlaka ziyaret etmelisiniz.
Kaçırmayın! Dikili hakkında daha detaylı bilgi için, dilerseniz Dikili gezilecek yerler listemize göz atabilirsiniz.
Burası neresi? İzmir’in en gözde tatil beldelerinden biri olan Urla, eski bir liman kentidir. Televizyon dizilerine ve sinema filmlerine sık sık mekan olan Urla, İzmir’e en yakın tatil yerlerinden biri olmasıyla oldukça popüler bir destinasyondur. Tertemiz ve masmavi denizi, geleneksel Ege köyleri, doğal güzellikleri, incecik kumlu plajları ve sahilleri ile yerli ve yabancı pek çok turistin uğrak rotasıdır.
Neden gitmeliyim? Batıda Çeşme ve Alaçatı, doğuda Seferihisar ve Güzelbahçe, kuzeyde İzmir Körfezi ve kuzeybatıda Karaburun ve Ege Denizi ile komşu Urla, bu tatil merkezlerine yakınlığı dolayısıyla da sıklıkla tercih ediliyor. Dinginliğin ve sakinliğin adresi olan Urla’ya geldiğinizde; Klazomenai Antik Kenti, Karantina Adası, Urla Sanat Sokağı, Urla İskelesi, Bağ yolu, Çeşmealtı, Urla Sualtı Müzesi, Malgaca İçmeleri, Yassıca Ada, Güvendik Tepesi, Bademler Köyü ve Köstem Zeytinyağı Müzesi’ni ziyaret etmelisiniz.
Burası neresi? Karaburun ilçesinde yer alan Mordoğan, yetmiş çeşit mor çiçeği ile ünlü olup, ismini buradan alır. Doğuda Ege Denizi, batıda ve kuzeyde Karaburun, güneyde ise Balıkova ile komşu olan Mordoğan, eşsiz ve bakir kalmış doğası ile son yılların en çok tercih edilen rotasıdır. İzmir’e 87 km mesafede konumlanan Mordoğan, kesinlikle yaz aylarında tercih etmeniz gereken bir tatil yeridir. Aynı zamanda köklü bir tarihi geçmişe sahip olan Mordoğan’a geldiğinizde; Ayıbalığı Plajı, Kocakum Plajı, Ardıç Plajı, Arkeopark ve Ayşe Hatun Camisi’ni ziyaret edebilirsiniz.
Burası neresi? Ödemiş ilçesinin Bozdağlar mevkiinde yer alan Gölcük Yaylası, yaz aylarında serinlemek ve biraz olsun ferahlamak adına sıklıkla ziyaret edilen bir yerdir. Özellikle hafta sonları mesire alanına gelen ziyaretçiler piknik ve mangal gibi aktivitelerde bulunuyor. Çevresinde yer alan Gölcük Göleti’de en az bu yayla kadar yoğun ilgi görüyor.
Neden gitmeliyim? Adeta Bolu’daki Abant’a benzeyen Gölcük Yaylası içerisinde; kıyı restoranları, piknik alanları, çay bahçeleri, orman içi yürüyüş yolları, çeşitli tezgahlar ve dükkanlar yer alıyor. Buraya geldiğinizde; doğa yürüyüşlerine çıkabilir, bisiklet turlarına katılabilir, piknik ve kamp yapabilir, doyasıya fotoğraf çekilebilirsiniz.
Burası neresi? Dikili ilçesinin Nebiler Köyü’nde yer alan Nebiler Şelalesi, bir diğer adıyla da bilinen Aşıklar Şelalesi, büyüklü küçüklü mağaralardan ve küçük çaplı şelalelerden oluşuyor. Doğası ve manzarası ile birçok turist tarafından fazlasıyla rağbet gören bu şelaleye, ormanın içinden yaklaşık 30-40 dakika yürüdükten sonra, 86 basamaklı ahşap merdivenden inerek ulaşıyorsunuz.
Neden gitmeliyim? Nebiler Şelalesi’nin döküldüğü yerde oluşan gölet, yaz aylarında serinlemek isteyenlerin imdadına yetişiyor diyebiliriz. Aynı zamanda çevresinde Ağlayan Mağara, Ece Çağlayanı ve Sümeyra Şelalesi gibi birçok doğa harikasına da yer veren bu bölge, kesinlikle İzmir yapılacak şeyler listenizde olmayı hak ediyor.
Burası neresi? Karşıya ilçesinin Bostanlı mevkiinde yer alan Bostanlı Yaya Köprüsü ve Gün Batımı Terası, İzmir’de yazın yapılacak şeyler arasında mutlaka yerini almalı. İzmirDeniz projesi kapsamında, 2016 yılında hizmete açılan teras, Bostanlı Deresi’nin körfeze aktığı bir noktada konumlanıyor. Yapay bir tepe üzerinden denize kadar uzanan bir dizi ahşap platformdan oluşan Gün Batımı Terası, gün batımını izleyebileceğiniz en güzel noktalardan biridir.
Neden gitmeliyim? Körfez manzarasına karşı ister oturun ister uzanın… Her şekilde oldukça keyifli ve huzur dolu bir gün geçireceğinizden emin olabilirsiniz. Özellikle gün batımını sevdiklerinizle beraber burada sonlandırabilir ve muhteşem fotoğraflar çekebilirsiniz. Yanınıza yiyecek ve içeceğinizi alın ve bir an önce buraya gelmeye bakın! Denizin sesi eşliğinde harika bir atmosfere ortak olacaksınız…
Burası neresi? Bayraklı ilçesinin Tuna mevkiinde yer alan İzmir Arena, 16 metrekarelik açık, 2.200 metrekarelik kapalı bir alana sahiptir. Yerli ve yabancı gruplara ev sahipliği yapan İzmir Arena, aynı zamanda elit düğünlere, davetlere, toplantılara ve fuarlara da bünyesinde yer veriyor. Körfez manzarası ve yemyeşil alanları ile Arena, kurumsal, kültürel, sanat etkinlikleri ve özel günlerin en önemli adreslerinden biridir. Ayrıca İzmir’de akşam yapılacak şeyler arasında en ideali diyebiliriz burası için.
Neden gitmeliyim? Hem şehirde hem de Türkiye’de sayılı organizasyon ve eğlence komplekslerinden biri olma özelliği taşıyan İzmir Arena, şimdiye kadar efsanevi konserlere imza atmıştır. Athena, Duman, Zakkum ve Manga gibi müzik gruplarının yanı sıra Selda Bağcan, Can Bonomo, Göksel, Mehmet Erdem, Ezel gibi popüler sanatçılar ve daha niceleri… İzmir’i ziyaret ettiğiniz zaman konser veya festival zamanına denk gelirseniz, ne yapmanız gerektiğini çok iyi biliyorsunuz. 🙂
Bunu biliyor muydunuz? İzmir Arena, 2011 yılında Turizm ve Kültür Bakanlığı tarafından ”En İyi Yeme-içme ve Eğlence Mekanı” ödülüne layık görülmüştür.
Burası neresi? Beş bin kişilik kapasiteye sahip olan Çeşme Açık Hava Tiyatrosu, özellikle yaz aylarında bir hayli kalabalıklaşıyor ve şenleniyor. Hem İzmir’e yakın gezilecek yerlerden biri olmasından hem de Alaçatı’ya yakınlığından dolayı en çok tercih edilen yerlerdendir. Emel Sayın, Sıla, Kenen Doğulu, Murat Boz, Gülşen, Demet Akalın, Ajda Pekkan, Sezen Aksu, Funda Arar ve Mabel Matiz gibi daha birçok popüler sanatçıların konserleri dışında, dans gösterileri, söyleşiler, paneller ve tiyatro oyunları da bu alanda sergileniyor.
Başka nerede açık hava tiyatrosuna gidebilirim? Kültürpark Açık Hava Tiyatrosu, Bostanlı Suat Taşer Açık Hava Tiyatrosu ve Bornova Ayfer Feray Açık Hava Tiyatrosu’na gidebilirsiniz.
Burası neresi? Bornova ilçesinin Erzene mevkiinde yer alan Ooze Venue, birçok etkinliğe yer veren bir eğlence mekanıdır. Yıl içerisinde konser ve çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapan mekan, İzmir’in en eski sahnelerinden biri olma özelliğine sahiptir. Ezhel, Gazapizm, Melek Mosso, Emre Aydın, Merve Özbey ve Mehmet Erdem gibi sanatçıların yanı sıra Adamlar, Zakkum ve Gripin gibi müzik grupları bu mekanda yer almış ve kim bilir daha niceleri gelicek ya da gelmiştir…
Genellikle sezonu Eylül ayında açan sahnede, 21.00 – 22.00 saatleri arasında konserler başlıyor. Katılım için online sitesindeki etkinlik takvimini takip etmeli ve bir bilet satın almanız gerekiyor.
Burası neresi? Büyük birkaç şehirde de şubeleri olan Jolly Joker, İzmir’de Alaçatı’da yer alıyor. Yaz sezonuyla açılan Jolly Joker Alaçatı, büyük bir konser alanına sahip olup, neredeyse her hafta birbirinden ünlü sanatçılara ev sahipliği yapar. Bu sahnede, Yıldız Tilbe, Koray Avcı, Hakan Altun, Bülent Ersoy, Gülşen, Demet Akalın, Hande Yener, Ajda Pekkan, Sıla ve Sertap Erener gibi daha pek çok herkes tarafından bilinen ve sevilen sanatçılar yer alıyor.
Akşam 21.00 – 22.00 saatleri arasında başlayan konserler, sabaha kadar sürüyor. Katılım için online sitesindeki etkinlik takvimini takip etmeli ve bir bilet satın almanız gerekiyor.
Burası neresi? İzmir’in Ödemiş ilçesinde yer alan Bozdağ Kayak Merkezi, Ege’nin Uludağ’ı olarak nitelendiriliyor. Sadece İzmir’den değil, aynı zamanda civar illerden gelen pek çok ziyaretçi ile de dolup taşan kayak merkezi, 1998 yılından itibaren hizmet veriyor. Tatil zamanlarında ortalama 15 bin ziyaretçiği ağırlayan Bozdağ Kayak Merkezi, içerisinde 3 adet kayak pistine yer veriyor ve hem profesyonel hem de amatör kayak tutkunlarına hitap ediyor. Oldukça popüler olan bu kayak merkezinde; aynı zamanda 60 yataklı otel, restoran, kafeterya ve izleme balkonları da yer alıyor.
Neden gitmeliyim? Kış aylarında İzmir’e geldiğinizde, tabii ki Bozdağ Kayak Merkezi imdadınıza yetişiyor. Üstelik yaz aylarında geldiğinizde bile, bir alternatif daha gerçekleştirebileceğinizi söylemeden geçmeyelim. Yamaç paraşütü yapmak için uygun coğrafi koşullara sahip olan kayak merkezine, özellikle bahar ve yaz aylarında gelip yamaç paraşütünü de denemelisiniz. Ayrıca her yıl Şubat ayında ”Dağcılık Şenlikleri” düzenlendiğini ve bölgeye gelen dağcılık kulübü üyelerinin kamp kurup zirveye yürüdüklerini belirtelim. Bu tarihlerde İzmir’de olursanız, kesinlikle bu etkinliğe katılmanızı tavsiye ediyoruz.
Burası neresi? Bornova’da yer alan Aşık Veysel Rekreasyon Alanı, 2010 yılından itibaren İzmir’in spor, eğlence ve sanat merkezleri arasında yerini almaya devam ediyor. İçerisinde; Olimpik Buz Sporları Salonu, Açık Hava Tiyatrosu, yeşil alanı, göleti, kafeteryaları, mini futbol, basketbol ve tenis sahaları, çocuk oyun alanları, bisiklet ve yaya yollarına yer veren mekan, çocuk ve gençler öncelikli olmak üzere herkese hitap ediyor.
Neden gitmeliyim? Halk seansı hizmetinde 45 dakikalık buz pateni yapma fırsatı yakalama şansına sahipsiniz. Hafta içi 13.00-13.45 / 14.00-14.45 saatleri arasında, hafta sonları ise 13.00-13.45 / 14.00-14.45 / 15.00-15.45 saatleri arasında katılım gösterebilirsiniz. Ayrıca yetişkin ücretinin 15₺, öğrenci ücretinin ise 10₺ olduğunu belirtelim. Bunun dışında 13.00-13.45 ve 14.00-14.45 saatleri içerisinde özel ders alabilirsiniz.
Özel ders ücretlerinin 30 dakikası 50₺’dir. Okullara yönelik tanıtım programlarının yanı sıra, aylık 8 saat süren kurslara da katılım gösterebilirsiniz. Hafta sonları 11.00-11.45 / 12.00-12.45 saatleri arasında gerçekleşen kurslar 60 kişi ile sınırlı olup, kurs ücreti 160₺’dir.
Tur Hakkında; İzmirli kadınların başlattığı ve yıllar içinde uluslararası bir etkinliğe dönüşen Süslü Kadınlar Bisiklet Turu, 2013 yılında ortaya çıkmıştır. Bu etkinlik, İzmir’de Dünya Otomobilsiz Kentler Günü’ne dikkat çekmek isteyen Sema Gür tarafından sosyal medyada düzenlenmiş ve zamanla herkese yayılmıştır. 2013 yılında tam 300 kadın, en güzel kıyafetlerini giyinerek bisikletlerini çiçek ve kurdeleler ile süslemiş ve şehir merkezinde toplanmıştır. Hep birlikte çevre ve egzoz dumansız bir şehir için 3 km pedal çevirmişlerdir.
AB Ulaşım Komisyonu tarafından 2018 yılında tanınan bu etkinlik, aynı zamanda İtalya, Almanya ve İsviçre‘de 70 şehirde düzenlenerek uluslararası bir kadın hareketine dönüşmüştür. O günden bugüne her yıl Eylül ayında Dünya Otomobilsiz Kentler Günü’nde gerçekleşen bir İzmir etkinliğidir.
Tur Hakkında; Günübirlik İzmir Turu’na ne dersiniz? Cevabınız evet ise okumaya devam edin lütfen. 🙂 Rehber eşliğinde İzmir şehir gezisi turunda, sabah 08.00’de belirlenen yerlerden hareket ediliyor. Kadifekale, Agora, Piriştina Müzesi, Asansör-Dario Moreno Sokağı, Fuar İzmir Arkeoloji Müzesi, Atatürk Müzesi, Zübeyde Hanım Mezarı ve Latife Hanım Mezarı ziyaret ediliyor ve öğle yemeği yeniliyor. İzmir Şehir Turu, Çarşamba, Cuma, Cumartesi ve Pazar günleri olup, kişi başı ücreti ise 149,90₺‘dir.
Ücrete dahil olanlar;
Ücrete dahil olmayanlar;
Tur Hakkında; Sabah 08.00’de hareket ediliyor ve ilk olarak Selçuk ilçesine varılıyor. İlçeye 9 km uzaklıkta yer alan Bülbül Dağı’ndaki Meryem Ana Evi ziyaret ediliyor. Kilisenin dilek duvarına adak bırakmak isteyenler, adak kağıtlarını bırakıyor ve kutsal çeşmeden su içiyor. Sonrasında Efes Antik Kenti’ne gidiliyor ve burada Hadrian Tapınağı, Domitian Tapınağı, Serapis Tapınağı, Meryem Ana Kilisesi, Yukarı Agora ve Bazilika, Odeon, Belediye Sarayı, Hamam ve Umumi Tuvalet ve Celsus Kütüphanesi keşfediliyor.
Ardından öğle yemeği için Selçuk’ta yer alan bir restorana gidiliyor. Restorana giderken araç sırasında, Yedi Uyuyanlar Evi, Artemis Tapınağı ve İsa Bey Camisi rehber eşliğinde anlatılıyor. Yemeğin ardından St. John Bazilikası ve sonrasında Şirince’ye gidiliyor. Efes Şirince Meryem Ana Turu, Çarşamba, Cuma, Cumartesi ve Pazar günleri olup, kişi başı ücreti ise 99,90₺‘dir.
Ücrete dahil olanlar;
Ücrete dahil olmayanlar;
Tur hakkında; Sabah 08.00’de hareket ediliyor ve yolda kahvaltı molası verildikten sonra Bergama’ya gidiliyor. Sırasıyla Akropol, Zeus Tapınağı, Tiyatro, Agora, Bergama Müzesi, Kızıl Avlu ve Asklepion ziyaret ediliyor. Bergama Turu hareket noktaları ve saatleri şu şekildedir: 08.00 Üçyol Metro, 08.10 Şirinyer Eroğlu İşmerkezi Önü, 08.20 Bornova Metro, 08.30 Bayraklı Üst Geçit, 08.45 Karşıyaka İskele, 09.00 Çiğli Belediye Karşısı’dır. Bergama Turu kişi başı ücreti ise 149,90₺‘dir.
Ücrete dahil olanlar;
Ücrete dahil olmayanlar;
Tur hakkında; Bu turda yapılacak şeyler sırasıyla, Aşıklar Şelalesi ve Doğa Parkı’nda kahvaltı, Kozak Yaylası’nın en zengin köyü Kaplanköy’ü ziyaret, Demircidere Tahtacı Alevi Köyü ziyaret, Fıstık Ağaçları Ormanı ve Yukarıbey Köyü ziyaret, Kozak Yaşam Vadisi’nde öğle yemeği, Bergama Kızıl Avlu ve St. Jean Kilisesi ziyaret, Bergama Onyx Atölyesi’ni ziyarettir. Kozak Yaylası Köyleri – Bergama – Aşıklar Şelalesi Turu hareket saatleri ve noktaları şu şekildedir; 07.00 Üçkuyular OPET, 07.10 Göztepe İskele, 07.20 Sabancı Kültür Merkezi Önü, 07.30 Alsancak Gar FMA Travel Ofisi, 07.40 Karşıyaka Anıt, 07.50 Bostanlı Vapur İskelesi Karşısı, 08.00 Mavişehir Ege Park Deniz Kapısı’dır.
Ücrete dahil olanlar;
Ücrete dahil olmayanlar;
Tur hakkında; İzmir’den saat 08.00 sularında hareket ediliyor ve kahvaltı molası verildikten sonra Çeşme’ye varılıyor. Çeşme’de Balıklı Duvar, Çeşme Kalesi ve çarşısını gezdikten sonra Alaçatı’ya hareket ediliyor. Alaçatı sokaklarını ve Alaçatı pazarını gezdikten sonra Seferihisar’a doğru yola çıkılıyor. Buradan da Sığacık Körfezi, Sığacık Kalesi ve Sığacık Marina’ya gidiliyor. Çeşme Alaçatı Seferihisar Sığacık Tur, Çarşamba, Cuma, Cumartesi ve Pazar günleri olup, kişi başı ücreti ise 99,90₺‘dir.
Ücrete dahil olanlar;
Ücrete dahil olmayanlar;
Tur hakkında; Belirlenen noktalardan alınıp hareket edildikten sonra, Aliağa güzergahında Sebat Tesisleri’nde kahvaltı yapılıyor. Buradan Eski Foça’ya hareket ediliyor ve öğle saatlerinde Kamping Plaj alanına gidiliyor. Burada gün boyu kalınıyor ve vakit geçiriliyor. Akşam saatinde restoranda yemek yeniliyor ve İzmir’e doğru yola çıkılıyor. Foça Günübirlik Kamping Turu, Çarşamba, Cuma, Cumartesi ve Pazar günleri olup, kişi başı ücreti ise 69,99₺‘dir.
Ücrete dahil olanlar;
Ücrete dahil olmayanlar;
Tur hakkında; Sabah 07.30’da belirli noktalardan hareket ediliyor ve Çeşme’ye gidiliyor. Saat 10.00 sularında tekneye biniliyor ve hareket ediliyor. Eşek Adası, Jandarma Koyu ve Mavi Koy geziliyor. Teknede öğle yemeği (makarna, tavuk, salata) yeniliyor. Saat 05.00’de Çeşme’ye dönülüyor ve 1 saat serbest zaman veriliyor. Sonrasında İzmir’e doğru yola çıkılıyor ve alınan noktalara geri bırakılıyor.
Çeşme Tekne Turu hareket saatleri ve noktaları şu şekildedir: 08.00 Karşıyaka İskele, 08.10 Bayraklı Üst Geçit, 08.20 Bornova Metro, 8.30 Şirinyer Eroğlu İşmerkezi Önü, 08.45 Üçyol Metro, 09.00 Üçkuyular Meydan’dır. Tur Çarşamba, Cuma, Cumartesi ve Pazar günleri olup, kişi başı ücreti ise 149,90₺‘dir.
Ücrete dahil olanlar;
Ücrete dahil olmayanlar;
Tur hakkında; Belirlenen noktalardan alınıp hareket ediliyor ve uygun bir tesiste sabah kahvaltısı yapılıyor. Çeşme merkeze ulaşıldıktan sonra Dharma Beach Club’a gidiliyor ve doyasıya eğleniliyor. Çeşme Plaj Turu hareket saatleri ve noktaları şu şekildedir; 07.45 Mavişehir Mavibahçe AVM Önü, 07.50 Bostanlı İskelesi Önü, 08.00 Karşıyaka Escan Tur Acente Önü, 08.05 Girne Yunuslar Mavi Kule, 08.10 Girne Mevlana Cami Otobüs Durağı Önü, 08.15 Girne Mc Donald’s Karşısı, 08.30 Bornova Ege Ün. Hastanesi Önü, 08.45 Üçyol Pizza Pizza Önü, 09.00 Üçkuyular Meydan Pamukkale Yazıhaneler Önü’dür. Çeşme Plaj Turu kişi başı ücreti ise, 150₺’dir.
Ücrete dahil olanlar;
Ücrete dahil olmayanlar;
Tur hakkında; Bu turda gezilecek yerler sırasıyla, Gülbahçe, Balıklıova Sahili, Mordoğan, Eski Karaburun ve Evleri, Karaburun İskelesi’dir. Karaburun – Mordoğan – Balıklıova Turu hareket saatleri ve noktaları şu şekildedir; 07.00 Mavişehir Egepark Önü, 07.10 Bostanlı İskelesi, 07.20 Karşıyaka Anıt, 07.30 Alsancak Gar FMA Travel Ofisi, 07.40 Sabancı Kültür Merkezi, 07.50 Göztepe İskelesi, 08.00 Üçkuyular OPET Önü’dür.
Ücrete dahil olanlar;
Ücrete dahil olmayanlar;
Tur hakkında; Bu turda yapılacak şeyler sırasıyla, Ovacık Çınaraltı’nda kahvaltı, Bademler Köyü’nde pazar keyfi, Akkum Plajı’nın sularında serinleme fırsatı, Sığacık Kaleiçi’nde öğle yemeği, Sığacık Kaleiçi’nde serbest zaman, Ulamış Köyü’nde beş çayı molasıdır. Seferihisar’da Yüzme Keyfi – Akkum Plajı – Sığacık ve Bademler Turu hareket saatleri ve noktaları şu şekildedir; 07.00 Mavişehir Egepark Önü, 07.10 Bostanlı İskelesi, 07.20 Karşıyaka Anıt, 07.30 Alsancak Gar FMA Travel Ofisi, 07.40 Sabancı Kültür Merkezi, 07.50 Göztepe İskelesi, 08.00 Üçkuyular OPET Önü’dür. Turun kişi başı ücreti ise, 149₺’dir.
Ücrete dahil olanlar;
Ücrete dahil olmayanlar;
Tur hakkında; İzmir’den sabah 07.00’de hareket ediliyor ve 10.30’da Ayvalık Sahil’de kahvaltı ediliyor. Sonrasında ise 11.15’te tekne ile adalara hareket ediliyor. Saat 13.00 sularında öğle yemeği (balık ve salata) yeniliyor ve istenildiği kadar açık büfe oluyor. Canlı müzik eşliğinde yarışmalar ve animasyonlar düzenleniyor. Körfezde yer alan 22 adadan birkaçı ziyaret ediliyor ve yüzme molası veriliyor. Saat 16.00’da meyve ikramı, 17.00 Cunda Adası‘nda serbest gezi, 18.30’da Ayvalık’a dönüş. Saat 19.00’da ise İzmir’e doğru yola çıkılıyor.
Ayvalık Tekne Turu hareket saatleri ve noktaları şu şekildedir: 07.00 Üçyol Metro, 07.10 Şirinyer Eroğlu İşmerkezi Önü, 07.20 Bornova Metro, 07.30 Bayraklı Üst Geçit, 07.45 Karşıyaka İskele, 08.00 Çiğli Belediye Önü, 08.25 Menemen Garaj Kapısı, 09.00 Aliağa Terminaller Karşısı’dır. Ayvalık Tekne Turu kişi başı ücreti ise 149,90₺‘dir.
Ücrete dahil olanlar;
Ücrete dahil olmayanlar;
Tur hakkında; Saat 05.00 sularında Bornova Ege Üniversitesi karşısından hareket ediliyor ve ilk olarak Bodrum‘a gidiliyor. Bodrum Limanı’nda bir tekneye biniliyor ve Karaada, Kleopatra Sıcak Su Mağarası, Meteor Çukuru, Poyraz Koyu ve Tavşan Burnu gibi yerlerde yüzme molası veriliyor. Öğle yemeği teknede yeniliyor ve sonrasında Bodrum’daki otele doğru yola çıkılıyor. Akşam yemeği otelde yendikten sonra, bodrum gece hayatında eğlenilmeye gidiliyor.
İkinci gün; Marmaris Gökova’ya doğru hakaret ediliyor ve ilk olarak Akyaka‘ya gidiliyor. Azmak Çayı üzerinde tekne turu yapılıyor ve ardından Kleopatra Plajı’na gitmek için bir başka tekneye gidiliyor. Gelibolu Adası, Yeşil Deniz, Zeytinli Koyu, İnce Kum ve Lacivert Koyların’da yüzme molaları veriliyor. Sonrasında ise Marmaris’teki otele geri dönüş yapılıyor ve otelde akşam yemeği yeniliyor.
Üçüncü gün; Dalyan‘a gidiliyor ve burada meşhur caretta caretta kaplumbağaları görülüyor, koylarında yüzülüyor ve çamur banyosu yapılıyor. Sonrasında Saklı Kent Kanyonu’na gidiliyor ve Fethiye‘deki otelde kalınıyor. Dördüncü gün ise; 12 Adaları gezmek için yine tekneye gidiliyor. Canlı müzik eşliğinde öğle yemeği yeniliyor ve yüzme molaları veriliyor. Sonrasında ise İzmir’e doğru yola çıkılıyor.
İzmir Çıkışlı Bodrum Marmaris Fethiye Yüzme ve Tekne Turu, 850₺ ile başlayan fiyatlarla.
Ücrete dahil olanlar;
Ücrete dahil olmayanlar;
Tur hakkında; Saat 05.00 sularında Bornova Ege Üniversitesi karşısından hareket ediliyor ve Selçuk’ta kahvaltı molası veriliyor. Sonrasında Dalyan’a gidiliyor ve tekne turu yapılıyor. Burada İz Tuzu Plajı, sazlıklar ve Kaunos Kral Mezarları görülüyor ve Göcek‘e gidiliyor. İkinci gün; Yine tekne turuna katılarak, Ölüdeniz, Kelebekler Vadisi, Soğuksu, St. Nicholas Adası, Camel Beach ve Akvaryum Koyu görülüyor. Bunun ardından Kayaköy’e gidiliyor ve sonrasında Fethiye Barlar Turu’na çıkılıyor. Üçüncü gün; Kahvaltıdan sonra isteyenler için Babadağ’da yamaç paraşütü yapılıyor.
Sonrasında 12 Adalar Tekne Turu’nda Kızıl Ada, Göcek Adası, Tavşan Adası, Yassıcılar Adası, Katrancı Adası ve Şövalye Adası görülüyor. Dördüncü gün; Kaputaş Plajı, Kalkan, Kaş ve Üçağız Köyü görülüyor ve Kekova Tekne Turu düzenleniyor. Beşinci gün; Xanthos Antik Kenti, Agora, Antik Tiyatro, Harpy Anıt Mezarı, Likya Lahidi ve Tios Antik Kenti, Yakapark ve Saklı Kent Kanyonu görülüyor. Son gün ise; Akyaka’ya gidiliyor ve Gökova tekne turuna başlanılıyor. Sualtı Mağaraları, İncekum, Gelibolu Adası, Lacivert Koy ve bunun gibi birçok yer keşfediliyor.
İzmir Çıkışlı Büyük Likya Fethiye Deniz ve Tekne Turu, 1.490₺ ile başlayan fiyatlarla.
Ücrete dahil olanlar;
Ücrete dahil olmayanlar;
Tur hakkında; İlk olarak akşam 19.00 Karşıyaka Yunuslar Önü, 19.30 Alsancak Lozan Önü, 20.00 Üç Kuyular Shell Benzin İstasyonu, 00.30 Afyon SÇ Park’tan araç hareket ediyor. İkinci gün Adana‘ya gidiliyor ve burada Taş Köprü, Sabancı Cami görülüyor ve sonrasında Antakya’ya gidiliyor. Burada birkaç tarihi yapı görüldükten sonra Gaziantep‘e hareket ediliyor.
Zeugma Mozaik Müzesi, Halfeti, Rum Kale gibi popüler yerlere gidiliyor ve sonrasında Adıyaman‘a geçiliyor. Adıyaman’da önemli yerler gezildikten sonra Diyarbakır‘a, Diyarbakır’dan Batman‘a doğru hareket ediliyor. Beşinci gün; Mardin‘e gidiliyor ve burada gezintiye çıkıldıktan sonra, Şanlıurfa‘ya doğru hareket ediliyor. Son olarak Aksaray ve Ankara‘ya gidilerek dönüş yapılıyor.
İzmir Çıkışlı Kuzey Mezopotamya Gap Turu, 1.350₺ ile başlayan fiyatlarla.
Ücrete dahil olanlar;
Ücrete dahil olmayanlar;
**İzmir’de yapılacak şeyler listemiz burada sonlanıyor. Gezilecek yerlerinin dışında daha çok İzmir’de neler yapabileceğinizi ve ne gibi aktivitelere katılabileceğinizi naçizane belirtmeye çalıştık. Eğer daha farklı ve daha yeni şeylerle karşılaşıp deneyimlerseniz lütfen bizimle de paylaşın. Ayrıca bakmak isterseniz;
Hamburg Nerede? Hamburg, Avrupa’nın Almanya şehrinde bulunmaktadır. Ülkenin Berlin’den sonra ikinci büyük şehridir. Hamburg Hakkında: Almanya’nın…
İstanbul’un Anadolu yakası Karadeniz kıyısında bulunan Şile, şehir merkezine yaklaşık 80 kilometre uzaklıktadır. İstanbul’un en…
Tiran Nerede? Hangi Ülkede? Tiran, Balkanlar’da bulunan Arnavutluk’un başkenti, aynı zamanda en büyük şehridir. Arnavutluk…
Arnavutluk'un başkenti Tiran'ı ziyaret ettiğinizde, yoğun kargaşa yaşayan bir ülkenin geçmişini ve bugününü keşfedeceksiniz. Gelin…
Bir peri masalı için adeta bir fon gibi duran romantik ve ilham verici bir şehirden…
Napoli nerede? & Hangi ülkede? İtalya Yarımadası'nın batı kıyısında Roma'nın 120 mil güneydoğusunda bulunan Napoli,…