Çeşme Gezilecek Yerler – En İyi 39 Yer (Detaylı)

Piyade*Hap Niteliğinde Bilgiler 

Hakkında; İzmir‘in ilçelerinden biri olan Çeşme, yaklaşık 40 bin nüfusuyla on iki İyon kolonisinden biridir. Giritliler tarafından kurulup MÖ 7. yüzyılda Tiranlar tarafından yönetilmiş ve son olarak MÖ 560 yılında Lidyalıların egemenliği altına girmiştir. Türklerin hüküm sürmesi is, 11. yüzyılda denizci Çaka Bey sayesinde keşfedilmiş ve 14. yüzyılda Osmanlı egemenliğine geçmiştir. Kentte Çeşme Kalesi, kervansaray ve daha pek çok eserlere rastlayabilirsiniz. Detaylı bilgiler Çeşme gezilecek yerler listemizde…

Kaç günde gezilir; Çeşme tatiliniz için 2-3 gün ayırmanız yeterli olacaktır.

Ziyaret edilebilecek en uygun zaman; Mayıs ve Eylül ayları Çeşme’ye gitmek için en uygun dönemlerdir.

Müze kartarı; Türkiye’nin çoğu ilinde geçerli olan ve ücretsiz giriş yapabilmenizi sağlayan Müzekart ile Çeşme’de yer alan müzeleri ve turistik yerleri ziyaret edebilirsiniz.

Ne Yenir; Deniz Börülcesi, Isırgan Otu, Kumru, Boyoz, Sakız Reçeli ve Sakızlı Dondurma gibi leziz tatların ana vatanı Çeşme’nin Yöresel Lezzetleri | 13 Lezzet Bombası yazımıza göz atabilirsiniz.

Ortalama kişi başı yemek: 100-120 TL

*Çeşme Gezilecek Yerler Videosu

*Popüler Gezilecek Yerler 

-Simgesel Yapılar 

1-Çeşme Marina

çeşme marina

Burası Neresi? Çeşme merkezde bulunan marina, harika bir manzaraya sahip. Restoran seçenekleriyle oldukça zengin olan marinada yan yansa sıralanmış pek çok kafe ve restoran görmeniz mümkün. Dilerseniz ünlü lezzeti kumrudan tadın dilerseniz balık yiyin hepsini bir arada bulmanız olası. Daha şık bir akşam geçirmek istiyorsanız Marina Yacht Club’ı tercih edebilirsiniz. Takvimleri kontrol ederseniz etkinliklere göre rezervasyonunuzu yapabilirsiniz.

Neden gitmeliyim? Günümüzde Çeşme şehir merkezinin en ilgi çekici noktalarından biri olmayı başaran Çeşme Marina, 500 tekneye kadar hizmet verebilmektedir. Burası teknesi olanlar için bir demirleme noktası olmasının yanı sıra özellikle lezzetli balıklar yemek için gelinebilecek çok keyifli duraklardan biridir. Bu nedenle Çeşme Marina’yı mutlaka Çeşme gezilecek yerler listenize dahil etmelisiniz.

  • Konum: Musalla, 35930, 1016. Sk. No:24 No: 2, 35930 Çeşme/İzmir
  • Yol tarifi al >

2-Alaçatı Yel Değirmenleri

Yel Değirmenleri

Burası neresi? Alaçatı denilince akla ilk gelen şeylerin başında elbette yel değirmenleri geliyor. Geçmişte büyük bir teknolojik buluş olarak kabul edilmiş olan yel değirmenleri günümüzde Çeşme’nin ve Alaçatı’nın en önemli sembollerinden biri olarak kabul edilmektedir. Alaçatı’nın girişindeki bu önemli simgesel yapılar, restore edilerek 7 Temmuz 1986 yılında bölge turizmine kazandırılmıştır.

Gücünü rüzgardan alan bu değirmenler geçmişte enerji sağlayarak insanların buğdayı una dönüştürmesinde büyük rol oynamıştır. Değirmenlerin yapımının 18. yüzyılda gerçekleştirildiği düşünülmektedir ve bu değirmenlerden yalnızda 4 tanesi günümüze ulaşmayı başarabilmiştir.

Neden gitmeliyim? Alaçatı Yel Değirmenleri bölgenin en önemli simgelerinden olduğundan burada insanlar bol bol fotoğraf çektirmektedir. Böylece oldukça keyifli ve sosyal medyada paylaşmaya hazır fotoğraf kareleri ortaya çıkmaktadır. Ayrıca evlenecek çiftler için de burası doğal bir stüdyo görevi görmektedir. Burası aynı zamanda muhteşem manzaranın tadını çıkarmak ve çay bahçesinde çayınızı yudumlamak için de gelebileceğiniz yerlerden biridir.

Ne yapılır? Alaçatı’ya Cumartesi günü geldiyseniz Alaçatı’da kurulan pazarı gezmeyi ihmal etmeyin.

  • Adres: Tokoğlu Mahallesi, Uğur Mumcu Cd., 35930 Alaçatı Belediyesi/Çeşme/İzmir
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Yol tarifi al >

-Çarşılar, Pazarlar

3-Alaçatı Antika Pazarı

Burası neresi? Yaklaşık 25 yıl önce kurulmaya başlayan Alaçatı Antika Pazarı’nda 10’dan fazla esnafın dükkanı bulunmaktadır. Antikalara meraklı olanlar için tam bir hazine niteliği taşıyan pazarda, ziyaretçiler birçok farklı eski eşyayı hem inceleme hem de satın alma şansına sahip olmaktadır. Pazar yerli ziyaretçilerin olduğu kadar yabancı turistlerin de ilgisini çekmektedir.

Neden gitmeliyim? Siz de geçmişin tozlu raflarında nostaljik bir yolculuğa çıkmak isterseniz Alaçatı’da bulunan Antika Pazarı’nı mutlaka Çeşme gezilecek yerler listenize dahil etmelisiniz.

-Meydanlar, Caddeler, Sokaklar

4-Alaçatı Kemalpaşa Caddesi

Kemalpaşa Caddesi

Burası neresi? Çeşme denince ilk akla gelen şeylerden olan huzur kokulu Arnavut kaldırımlı sokakları gezmek istiyorsanız Kemalpaşa Caddesi’ni mutlaka Çeşme gezilecek yerler listenize dahil etmelisiniz. Sağlı sollu taş evlerle kaplı bu sokaklarda dolaşmak ziyaretçiler için oldukça keyifli olmaktadır.

Neden gitmeliyim? Kemalpaşa Caddesi harika fotoğraflar çekip sosyal medyaya koyabileceğiniz, adeta açık hava stüdyosu niteliği taşımaktadır. Dilerseniz cadde üzerinde bulunan mekanlarda harika zamanlar geçirebilirsiniz. Kemalpaşa Caddesi aynı zamanda hediyelik eşya dükkanlarıyla da ünlüdür ve buradan sevdiklerini ve kendiniz için Çeşme hatıraları satın alabilirsiniz.

5-İnkılap Caddesi

Burası neresi? Ara sokaklarında 19. yüzyıldan kalma muhteşem tarihi evleri gizleyen İnkılap Caddesi, Çeşme’nin en işlek caddelerinden biridir. Burada bulunan dükkanlar, özellikle hediyelik eşya almak isteyen ziyaretçiler için birbirinden güzel seçenekler sunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Başta hediyelik eşyalar olmak üzere çok çeşitli ürünler satan mağazalara ev sahipliği yapan İnkılap Caddesi’ni alışveriş yapmak için listenizde bulundurmalısınız.

-Müzeler

6-Çeşme Arkeoloji Müzesi

Çeşme Kalesi ve Arkeoloji Müzesi

Burası neresi? 14. yüzyılda Cenevizliler tarafından yapıldığı tahmin edilen Çeşme Kalesi içinde bulunan Çeşme Arkeoloji Müzesi, Çeşme’de görülmesi gereken müzeler arasında bulunmaktadır. Müzenin bulunduğu Çeşme Kalesi her yıl müzik yarışmasına ve festivale de ev sahipliği yapmaktadır.

Kalenin müze olarak kullanılmaya başlaması 1965 yılında Topkapı Sarayı Müzesi’nden getirilen silahların sergilenmesiyle olmuştur. Böylelikle kale bir silah müzesi olarak ziyaret edilmeye başlamıştır. 1984 yılında müzede gerçekleştirilen düzenlemeler neticesinde bir arkeoloji müzesi olarak hizmet vermeye başlamıştır.

Neden gitmeliyim? Müzede Erythrai Antik Kenti kazı çalışmalarında çıkarılan eserler başta olmak üzere birçok önemli arkeolojik eseri görmek mümkün olmaktadır. Böylelikle Çeşme’nin tarihi hakkında birçok önemli objeyi inceleyebilirsiniz.

  • Adres: Musalla, İnkılap Cad., 35930 Çeşme/İzmir
  • Telefon: (0232) 712 66 09
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.30-17.00
  • Yol tarifi al >

-Plajlar

7-Ilıca Halk Plajı

ılıca plajı

Burası Neresi? Türkiye‘deki en turistik yerler arasında bulunan Çeşme, Ilıca Plajı ile oldukça popülerdir. Bölgede bulunan diğer plajlara göre ilkbahar ve sonbahar aylarında da denize girilen Ilıca’nın, yeraltı kaynak sularına yakın olması sebebiyle deniz suyu oldukça sıcak ve minerallidir. Hatta bu nedenden ötürü şifalı olduğu da söyleniyor.

Neden Gitmeliyim? 3 kilometre uzunluğundaki sahili ve geniş oluşu sebebiyle akın akın gelen insanların iç içe dolmasını engelliyor adeta. Ücretsiz olarak girebileceğiniz plajda, şezlong ve şemsiye ihtiyaçlarınızı burada bulunan işletmelerde tahsil edebilirsiniz.

İçinde duş, soyunma kabini, tuvalet gibi imkanlar maalesef bulunmuyor. Denize girmenin yanı sıra çeşitli spor ve su aktivitelerine de katılabilirsiniz. Dalış, jet ski, rüzgar sörfü gibi su sporlarının tadını çıkarabilirsiniz.

8-Ardıç Plajı

Ardıç Plajı

Burası neresi? İlçe merkezinden biraz uzakta kalan Ardıç Plajı, bu özelliği sayesinde bakirliği korumayı başarmış plajlardan biridir. Bu durum aynı zamanda sessiz ve sakin bir plaj arayanlar için oldukça ideal bir noktadır. Ağaçların altında gölgelik alanlarının bulunması, huzur veren bir esintinin olması gibi detaylar da Ardıç Plajı’nın avantajları arasında bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Ardıç Plajı denizin keyfini sakin bir ortamda sürmek ya da ailecek ateş yakmadan piknik yapmak için oldukça idealdir. Dilerseniz burada kamp da yapabilirsiniz ama bölgede zaman zaman esen rüzgarlar nedeniyle kamp esnasında zor anlar yaşama ihtimaliniz olduğunu bilmenizde fayda var.

  • Adres: Yalı, 6224. Sk. No:2, 35930, 35930 İzmir
  • Giriş ücretsiz ancak şezlong ve şemsiye kiralamak için ücret ödemeniz gerekiyor.
  • Yol tarifi al >

9-Sağlık Plajı

Sağlık Plajı

Burası neresi? Küçük bir plaj olan Sağlık plajı, Çeşme’nin plajları arasında çok fazla bilinmeyen ancak doğası ve berrak suyu ile insanı kendisine hayran bırakan güzelliklerden biridir. Duş ve tuvalet gibi imkanların bulunmaması ise ne yazık ki plajın önemli eksikliklerinden biridir. Burası sakinliği nedeniyle tekne ve yatlar tarafından da sıklıkla tercih edilmektedir.

Neden gitmeliyim? Sağlık Plajı sakin bir ortamda yüzmek isteyenler için tercih edilebilecek plajlardan bir tanesidir. Buraya geldiğinizde dilerseniz sahildeki restoranlara uğrayabilir ve başta balık olmak üzere lezzetli yiyeceklerin tadını çıkarabilirsiniz.

  • Adres: Musalla, 35930 Çeşme/İzmir
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

10-Altınkum Plajı

altınkum plajı

Burası Neresi? Çeşme merkeze yalnızca 10 dakikalık bir mesafede yer alan Altınkum Plajı, 500 metre uzunlukta olup huzurlu bir tatil arayışınızda uğrayabileceğiniz adresler arasında yerini alıyor. Peki nereden geliyor bu Altınkum ismi derseniz, tabi ki altın gibi rengi olan kumundan.

Neden Gitmeliyim? Altın gibi kum, masmavi bir deniz, e güneş desen o da tamam. Daha başka ne olabilir ki? Yoğun güneş ve nemden bunaldınız mı hemen atın kendinizi soğuk sulara da sizi kendinize getirsin. Suyu soğuk ama girince alışıyorsunuz. 🙂 Tüm yılın yorgunluğunu atmak için mükemmel bir nokta.

Çeşme bu, beachleriyle ünlü demiştik. E hal böyleyken Altınkum’da da çeşitli işletmeler sizlere keyifli saatler geçirmeniz adına tüm hizmetleri sağlıyor. Üstelik sanılanın aksine çokta maddi açıdan sizi zorlamayacak fiyatlara.

  • Konum: Şehit Mehmet, Altınkum Mevkii, 35930 Çeşme/İzmir
  • Yol tarifi al >

11-Pırlanta Plajı

pırlanta plajı

Burası Neresi? Çeşme’nin Çiftlikköy mevkiinde bulunan Pırlanta Plajın ismi bir pırlanta gibi parlayan kumundan gelmektedir. İnce bir kum tabakası ile kaplı olan kumsal, sit alanı olarak koruma altına alındığı için çevresinde herhangi bir yapıya rastlamanız olanaksız. 450 – 500 metrelik kumsal, tamamen doğal bir yapıda.

Neden Gitmeliyim? Deniz diğer tüm denizler gibi oldukça berrak ve temizdir. Ancak tam yaz döneminde kalabalıktan ötürü biraz bulanıklaşabiliyor. O yüzden Mayıs veya Eylül aylarını tercih ederseniz cam gibi suda yüzmenin keyfine varabilirsiniz. Ayrıca suyun oldukça sığ olduğunu da belirtmeliyim. Özellikle yüzme bilmeyen ve çocuklu aileler için bir numaralı tercih noktası.

Bölgenin sürekli olarak rüzgarlı olmasından dolayı yurt içi ve yurt dışından Kitesurf ve Windsurf sporlarını yapanlar için harika bir ortam oluşturmaktadır. İlla ki biliyor olmanızda gerekmiyor. Sertifika veren eğitmenlerden ders alabilirsiniz.

İçerisinde yer alan beachler sizlere; şezlong, şemsiye ve yiyecek-içecek imkanlarını sunuyor. Pırlanta plajına giriş ücretsiz olup çevresinde bulunan herhangi bir beachden de giriş yapabilirsiniz.

12-Tekke Plajı

tekke plajı

Burası Neresi? İlçe merkezde bulunan Tekke Plajı, Çeşme’deki en küçük plajlardandır. Küçük bir koy içerisinde yine küçük bir plaj olarak sığ denizi ile çocuklu aileler için tercih noktası oluşturuyor. Merkezde olması sebebiyle rahat ulaşılabilir olduğu için yoğun ilgi görmektedir. Plaj ismini hemen üst tarafında bulunan Osmanlı Tekkesi’nden almıştır.

Sahili çakıl taşlarından oluşan plajın denizi yine aynı şekilde taşlık olup, biraz daha ilerledikten sonra kum tabana varabiliyorsunuz. Plaj içerisinde işletmeler mevcut.

Çeşme merkezde bulunan plaj Çeşme’nin en küçük plajlarından birisidir. Küçük bir koy içerisinde bulunan plaj sığ bir koy plajı olarak bilinmektedir. Merkezde bulunmasından ve küçük olmasından dolayı oldukça yoğun olmaktadır. İsmini ise hemen plajın üzerinde bulunan ve kısmen kalıntılarına rastlanan Osmanlı Tekkesinden almaktadır.

13-Ali Bostan Plajı

Ali Bostan Plajı
Fotoğraf: Erkan Erten

Burası neresi? Dalyanköy’deki Ali Bostan Plajı, bir halk plajıdır ve ziyaretçiler buradan ücretsiz bir şekilde faydalanabilmektedir. Plaj, Çeşme’nin merkezinden sadece 4 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Buraya gelen ziyaretçiler plaj çevresindeki konaklama seçeneklerini değerlendirebilmekte ve buradaki işletmelerden şezlong ve şemsiye gibi ihtiyaçlarını kiralayabilmektedir. Soyunma kabinleri ve tuvalet gibi hizmetler ise ziyaretçilerin kullanımına ücretsiz olarak sunulmaktadır.

Neden gitmeliyim? Sığ suyu ve ince kumlu plajı ile Ali Bostan Plajı, özellikle çocuklarıyla Çeşme’ye gelenler için değerlendirilebilecek keyifli plajların başında gelmektedir. Rüzgardan korunaklı bir bölgede bulunuyor olması da plajı avantajlı duruma getirmektedir.

  • Adres: Dalyan, 4207. Sk. No:5, 35930 Alev Ada/Çeşme/İzmir
  • Yol tarifi al >

14-Venüs Plajı

Burası neresi? Paşalimanı Koyu’nun dibinde bulunan Venüs Plajı, Çeşme’de denize girilebilecek yerler arasında küçük olmasına karşın sahip olduğu ince kumlu sahili ile oldukça keyif verici duraklardan biridir. Bölgede denize girilebilecek yerler çoğunlukla rüzgar almaktadır ancak Venüs Plajı çok kapalı bir alanda bulunduğundan diğer yerlere göre daha durgun bir suya sahiptir ve bu da Venüs Plajı’nda denize girmeyi daha keyifli bir hale getirmektedir.

  • Adres: Ardıç, Büyükliman koyu, Venüs Tatil Sitesi, 35930 Çeşme/İzmir
  • Yol tarifi al >

15-Paşa Limanı 

Burası Neresi? Çeşme’ye 20 kilometre uzaklıkta bulunan Paşa Limanı, hem denizin tadını çıkartabilir hem de doğa içinde kamp yapabilirsiniz. Büyük Liman ile Paşa Limanında yer alan koylarda çeşitli konaklama seçenekleri bulunuyor olup, kamp alanları ve tatil siteleri ile doludur. Bu yüzdende oldukça yoğun bölgeler arasında yerini alıyor.  Su sporları içinde oldukça elverişlidir.

Şifne kaplıcaları ile meşhur olduğu için ilgi çekicidir. Hem sağlık turizmi ile hem de yazlık tatil için sıkla tercih ediliyor. Büyük Liman’da bulunan restoranlarda denizden yeni çıkmış taze balık ve diğer deniz ürünlerinden yapılan lezzetli yemeklerinden yiyebilirsiniz.

Sahili çakıl ve kum karışık olan Paşa Limanı’nın suyu ılıktır. Çakıllar ayağınıza batabilir o yüzden deniz ayakkabısı getirmenizi öneririm. Çeşme bölgesindeki tüm plajların suyu her ne kadar mavinin en güzel rengi olan turkuaz olsa da en açık rengi bu plajda bulunuyor. O kadar temiz ve berrak ki insan bakmaya doyamıyor.

Plaja giriş ücretsizdir fakat işletmelerin sağladığı hizmetlerden yararlanmak istiyorsanız buralar elbette ki ücretli. Giriş ücretleri 20-30 TL aralığındadır. Yalnızca şezlong ve şemsiye de kiralayabilirsiniz. Bunun içinde 30 TL vermeniz yeterli olacaktır.

16-Kocakarı Plajı

kocakarı plajı

Burası Neresi? Çeşme yarımadasının kuzeyinde bulunan ve Dalyan’a 5 kilometre uzaklıktaki Kocakarı Plajı’nın sadık ziyaretçisi çoktur. Asıl bilenler özellikle boş olduğu zamanlar yanı Mayıs ve Eylül dönemlerinde gelmeyi tercih ediyorlar.

Denizin güzelliği bir tarafa birazcık da soğuk olduğunu söylemeliyim. Kum ile çakıl taşlarının karışımından oluşan deniz tabanı çok can acıtmasa da isterseniz yanınıza deniz ayakkabısı alın. Su seviyesi de oldukça sığ seviyede olduğu için yüzme bilen bilmeyen herkes için uygundur.

Plajda tüm ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz büfeler bulunmaktadır. Aynı şekilde şezlong ve şemsiyenizi de buradan alabilirsiniz. Kabin ve tuvaleti de ücret ödeyerek kullanabilirsiniz.

17-Çark Plajı

çark plajı

Burası Neresi? Çeşme yarımadasının güney bölümünde bulunan Çark Plajı, her yıl dünyanın dört bir tarafından yerli yabancı misafirlerini ağırlamaktadır. Yılın her günü rüzgarlı olması sebebiyle sörfe merak salan herkesi buraya çekiyor diyebilirim.

Bir yandan denize girip öteki yandan kumsaldan güneşlenirken sörf şovu yapanları izleyebilirsiniz. Sadece izlemekle kalmayıp buradaki okullarda eğitimde alabilirsiniz. Tabi sörfçülerin var olması ancak beach ve halk plajlarından denize girmeye el veriyor.

Beachlere giriş için kişi başı ücret verilmesi gerekmektedir. Bazısında şezlong ve şemsiye fiyatlara dahilken bazısında ekstra ücret alınmaktadır. Mavinin her tonunu görebileceğiniz denizi ile büyüleyici gerçekten gözüküyor. Suyu ise oldukça sıcak olup, kumsalı ve denizin içi kumdan oluşmaktadır. Yüzmeyi çokta iyi bilmeyenler için çoğu plaj gibi sığ bir seviyeye sahiptir.

  • Konum: Alaçatı, Uğur Mumcu Cd. 16/a, 35930 Alaçatı / Çeşme/İzmir
  • Yol tarifi al >

18-Eşek Adası

eşek adası

Burası Neresi? Eşeklerin çoğunlukla yaşadığı için adını buradan alan ada, önceki ismi Goni’dir. Çeşme’ye geldiğiniz takdirde mutlaka gelinmesi gereken yerlerden bir tanesidir. Yunanistan‘ın ise Hydra olarak adlandırdığı adanın çevrelendiği masmavi suyu, harika doğası, küçük köylerini gezerken hakikaten keyif alacağınızı belirteyim.

Neden gitmeliyim? Eğer Çeşme’de herhangi bir tura katılırsanız geleceğiniz duraklar arasında bulunuyor zaten. Direkt bu turlara da bakabilirsiniz. Berrak suya sahip olması sebebiyle, tüm su altı sporları yapılmakta. Hatta dalış için sıkla tercih edildiği de bilinmektedir. İskelesi bulunan Eşekler Adası’na özel yatlarda zaman zaman demir atıyor.

19-Alaçatı Halk Plajı

alaçatı plajı

Burası Neresi? Ovacık yolu üzerinde yer alan Alaçatı Plajı, en popüler plajlardan biridir. Kumsalı çakıl taşlarıyla dolu olduğu için rahatsızlık verebilir. Deniz ayakkabısı getirmeyi unutmayın! Plajda herhangi bir işletme bulunmadığı için tüm temel ihtiyaçlarınızı gelirken yanınızda getirmenizi tavsiye ederim. Deniz oldukça temiz olmakla beraber serinde.

  • Konum: Ovacık/, 35930 Çeşme/İzmir

20-Sığacık Plajı

sığacık plajı

Burası Neresi? Bir diğer ismiyle Güvercinlik Koyu olarak bilinen Sığacık içerisinde özel site oluşu ile ön plana çıkmaktadır. Ancak bilinirliliği var mı derseniz, pek fazla olmadığını söyleyebilirim. Çeşme gibi yoğun tatil beldesinde, tatilinizi  sessiz sakin bir yerde geçirmek isterseniz rotanızı buraya çevirebilirsiniz.

Yolun alt kısmında kaldığı için görmesi zor bir nokta yer alıyor. Belki de bu sebeple çok fazla bileni yok. Plaj, çarşaf gibi denizi ve inci gibi taneli kumlardan oluşmasıyla ön plana çıkmaktadır. Gelmeyi düşünenlere ufak bir uyarı; burada su derin.

-Koylar

21-Boyalık Koyu

boyalık koyu

Burası Neresi? Çeşme’ye 9 kilometre uzaklıkta bulunan Boyalık Koyu, 5 kilometrelik bir sahile sahiptir. Bundan birkaç sene öncesine kadar balıkçı köyü olan bölge, İzmir’de yaşayan yazlıkçı tayfanın tercih ettiği noktalar arasında yer almaktadır. Bu şekilde artan sayıyla dikkat çeken yerler arasında sivrilmeye başlamıştır. Plajı ve suyuyla Çeşme’nin en popüler olan Ilıca Plajı kadar kalitelidir.

Berrak sularında deniz canlıları ile birlikte yüzmenin tadını yaşayabilirsiniz. Özellikle de balıkların yumurtlama döneminde küçük balıkları görmeniz mümkün. Sığ seviyedeki denize çocuklu aileler rahatlıkla gelebilirler. Plajda bulunan tesislerin sağladığı şezlong ve şemsiye hizmetinden yararlanabilirken tamamen kendinizde eşyalarınızı getirerek kumsalı kullanabilirsiniz.

Neden gitmeliyim? Tertemiz suları ve muhteşem plajı ile Boyalık Koyu, kesinlikle Çeşme gezilecek yerler listesine dahil edilmesi gereken yerler arasında bulunuyor.

  • Konum: Boyalık, 35930 Çeşme/İzmir
  • Giriş Ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

22-Ayayorgi Koyu

Burası Neresi? Çeşme merkeze 13 kilometre uzaklıkta yer alan Ayayorgi’nin kumları ince kumlardan oluşan kumsalı ve tertemiz suyuyla görünce insanın kendini atası geliyor. Burada eğlence sabahın ilk ışıklarında başlayarak akşam Dj performanslarının sergilenmesine kadar gidiyor. Özellikle genç kesime hitap eden koy, bu kadar popüler olunca fiyatlarda biraz artıyor tabi. Harcadığınıza da değiyor ayrıca. Koyda bulunan popüler mekanlar arasında; Sole&Mare, Paparazzi, Kafepi, Marrakech, Anka Beach, Babylon Ayayorgi yer almaktadır.

  • Konum: Sakarya, Ayayorgi Yolu No:14, 35930 Çeşme/İzmir
  • Yol tarifi al >

23-Piyade Koyu Plajı

piyade koyu plajı

Burası Neresi? Çark Plajı’nın bitişiğinde bulunan Piyade Koyu, gündüz denizin keyfini çıkartabileceğiniz akşamları ise eğlencesi ile sizi coşturan hareketli yerler arasında bulunuyor. Deniz berraklığı ile görenleri kendine hayran bırakıyor. Oldukça sığ seviyede olup ailelerin ve yüzmeyi yeni öğrenenler için rahatlık sağlamaktadır. Plajda yer alan beachlerden giriş yapabilirsiniz ve hizmetlerinden yararlanabilirsiniz. Direkt olarak da giriş yapabilir ve burada faaliyet gösteren büfeden şezlong-şemsiye kiralayabilir, yiyecek ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

  • Konum: Alaçatı, 35930 Çeşme/İzmir
  • Giriş Ücreti: Ücretsiz ancak şezlong ve şemsiye için ücret ödemeniz gerekmektedir.
  • Yol tarifi al >

24-Babür Koyu

Burası neresi? Piyade Koyu ile Deliklikoy arasında gizlenen Babür Koyu, Çeşme’nin diğer koylarına göre daha sakin olmaktadır. Özellikle hafta içinde sakin bir ortam sunan koyda hafta sonu ise insan popülasyonu artmaktadır.

Neden gitmeliyim? Denize girmenin yanı sıra balık çeşitliliğiyle dalış yapmak, rüzgarlı ortamıyla rüzgar sörfü gibi çeşitli spor dallarıyla ilgilenmek için de Babür Koyu’n gelebilir ve Çeşme gezisi esnasında çok keyifli zamanlar geçirebilirsiniz.

  • Adres: Babür Koyu/Alaçatı Belediyesi/Çeşme/İzmir, Türkiye
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

25-Mavi Koy

mavi koy

Burası Neresi? Eşek Adası’nın bitiminde yer alan Mavi Koy’un bir diğer adı da Akvaryum Koyu’dur. Bunun sebebi ise cam gibi olan denizi bırakın gözlüğü ile bakmayı çıplak gözle bile net görülebilecek şekilde. Ortalama 8 metre derinliğe sahip koy 25 metreye kadar çıkmaktadır. Genel olarak su altı dalışı yapılıyor olup, balık da tutabilirsiniz. Ulaşım yalnızca tekne turu ile sağlanan koyda, yazın tadını çıkartabilirsiniz.

  • Konum: Boyalık, 35937 Çeşme/İzmir

26-Fedon Koyu

Fedon Koyu Kamp Alanı
Fotoğraf: Veysel Öztürk

Burası neresi? Çeşme’de son zamanla popülaritesi artan koylardan olan Fedon Koyu kayalık bir sahile ve soğuk bir suya sahiptir. Ülkemizde ilginin arttığı birçok yerdeki çöp sorunun ne yazık ki burada da bulunduğunu belirtmemiz gerekiyor. Fedon Koyu ziyaretçilerin kamp yapmasına olanak sunan Çeşme’nin önemli doğal güzellikleri arasında bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Soğuk suyu seven ziyaretçilerin denize girmek için tercih edebileceği keyifli yerlerin başında Fedon Koyu gelmektedir. Son yıllarda kalabalık bir yer haline gelen Fedon Koyu’nun sakin zamanlarına denk gelmek isterseniz de sezonun sonları olan Eylül ayını tercih edebilirsiniz.

27-Sakız Koyu

sakız koyu

Burası Neresi? Çeşme ilçe merkezine 4 kilometre uzaklıkta yer alan Sakızlı Koy, dalgasız ve tertemiz suya sahip koy gelen herkesi kendine hayran bırakıyor. Ege’nin samimi yaşantısını yansıtan en güzel yerler arasında bulunuyor. Sakızlı Koy’un en ünlüsü deniz mahsullerinin lezzetli sunumlarının yapıldığı restoranlarına mutlaka bir akşamınızı ayırmalısınız.

28-Delikli Koy

delikli koy

Burası Neresi? Bundan çok değil birkaç sene öncesine kadar bilinirliliği yalnızca çevresinde yaşayan insanlar tarafındanken, huzurlu bir tatil arayanların keşfetmesiyle gün yüzüne çıkmıştır. Pek tercih edilmiyor çünkü diğer yerlere göre hem soğuk hem de çakıl taşlarıyla dolu. O yüzden yanınızda deniz ayakkabısı bulundurmanız da fayda var.

Suyu içinde oluşan doğal oluklu kayalıklar sebebiyle Delikli Koy ismini almıştır. Koy en çok kampçılar tarafından tercih edilmektedir. Hem sakinliği hem de oluşan kayalıkları yakından görmek isteyenlerin tercih noktası haline gelmiş.

Deniz bir anda derinleşebiliyor eğer yüzme bilmiyorsanız veya küçük çocuklarınızla seyahat etmeyi düşünüyorsanız burayı listenizden çıkarmalısınız. Hem kayalıklar üzerinden atlaya zıplaya ulaşıldığı için de yine sizin için bir eksi olabilir.

Uyarı; Burada herhangi bir işletmenin varlığı söz konusu değil. Ne getirmeniz gerekiyorsa yiyecek, içecek veya herhangi bir şey yanınıza almanız gerekiyor. Hazır ihtiyaçlardan bahsetmişken duş, soyunma kabini ve wc gibi gereksinimlerinizi giderebileceğiniz yerlerde bulunmuyor maalesef ki. Tam bir survivor resmen. 🙂

  • Konum: Ovacık, 35930 Çeşme/İzmir
  • Giriş Ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

-Doğa İçinde Gezilecek Yerler

-Parklar

29-Tanay Tabiat Parkı

tanay tabiat parkı

Burası Neresi? 1976 yılında Orman İçi Dinlenme Yeri olarak ilan edilmiş olup, Tabiat Parkı olarak koruma altına alınmıştır. 30,30 hektarlık büyüklüğe sahip park, Çeşme’nin Alaçatı beldesinde bulunmaktadır. İçerisinde restoran, büfe, piknik alanları gibi ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz tüm imkanla mevcut.

Neden Gitmeliyim? Etrafında bulunan turistik noktalara yakın konumda bulunması sebebiyle kamp alanı oldukça ilgi görmekte. Kamp alanı içerisinde;  lokanta, çamaşır yıkama yeri, lavabo, mutfak, masa, ocak, tuvalet, duş, içme suyu, otopark, telefon, büfe, bulaşık yıkama yeri bulunuyor. Ormanın tam ortasında yer alıyor olması yaz sıcaklarında konaklanacak en güzel yer yapıyor.

  • Konum: Celal Bayar, 5221. Sk. No:78, 35930 Çeşme/İzmir
  • Telefon: 0312 207 50 00
  • Giriş Saatleri: 08:00-20:00
  • Yol tarifi al >

-Anıtlar, Heykeller

30-Cezayirli Gazi Hasan Paşa Anıtı

Cezayirli Gazi Hasan Paşa Heykeli
Görsel Kaynak: vikipedia

Burası neresi? Tarihi kalenin önünde bulunan anıt, sırtını kaleye dönmüş ve deniz bakar şekilde tasvir edilmiştir. Gazi Hasan Paşa köle olarak satılmış olmasına karşın sadrazamlığa kadar yükselmiş ve Ruslara karşı gerçekleştirilen Çeşme Savaşı’nda ordunun başında bulunmuştur. Anıt Gazi Hasan Paşa’nın heykelinin yanı sıra Afrika’dan getirdiği rivayet edilen evci aslanın heykeli de yer almaktadır.

  • Adres: Musalla, 1015. Sk. No:1, 35930 Çeşme/İzmir
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Yol tarifi al >

*Çocuklar İçin Uygun Yerler

-Aquapark

31-Aqua Toy City

aqua park city

Burası Neresi? Aqua Toy City, çeşit çeşit kaydırakları olan aqua parkta, hem büyükler hem de küçükler için alanlar oluşturulmuş. 4 bin 500 metrekare üzerine kurulan eğlence merkezi, yaz dönemlerinde gelen ziyaretçilere farklı bir aktivite sunar. Tam tamına 181 farklı oyun seçenekleriyle sizlere güzel bir tatil vadediyorlar. Eğer sizde farklı bir etkinlik yapmak istiyorsanız buraya uğramanızı tavsiye ederim.

Neden gitmeliyim? Özellikle çocuğuyla birlikte Çeşme’ye gelenler için Aqua Toy City, Çeşme’nin mutlaka görülmesi gereken yerleri arasında bulunmaktadır.

32-Oasis Aquapark

oasis aquapark

Burası neresi? Alaçatı’daki Oasis Aquapark, 60 dönümlük arazide bulunan çok büyük bir su parkıdır. Su parkı içinde birçok kaydırak, çeşitli ebatlarda havuzlar bulunmaktadır. Hem çocuklar hem de yetişkinler için çok eğlenceli ziyaret noktalarından biri olan Oasis Aquapark içinde çeşitli animasyon gösterileri ve eğlenceli etkinlikler de gerçekleştirilmektedir.

Neden gitmeliyim? Buraya gelen ziyaretçiler gün boyu hem havuzlarda hem de gerçekleştirilen etkinliklerde muhteşem bir gün geçirme imkanına sahip olmaktadır. Burası aynı zamanda dünyada bir ilk imza atarak saatte 43 kilometre hıza ulaşabilen Space Race ismi verilen su botunu deneyimleme imkanı da sunmaktadır.

  • Adres: Alaçatı, 6095. Sk. No: 12, 35930 Çeşme/İzmir
  • Telefon: 0 533 890 1290
  • Ziyaret saatleri: Sezon içinde her gün 08.00-18.00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

*Yakınındaki Tatil Yerleri

33-Çiftlikköy

çiftlikköy

Burası Neresi? Çeşme şehir merkezine 6 kilometre uzaklıkta bulunan Çiftlikköy Plajı’nın üç bir tarafı denizle çevrili olup bir yarımada niteliğindedir. Dört mevsim rüzgar almasından dolayı sörf tutkunlarını kendine çeken bir yer haline gelmiştir.

Altınkum ve Pırlantı plajları da bu bölgede yer alırken, taş evleri ve eski tarz dar sokakları da ilgi çekici. Tam bir tipik Ege’yi yansıtan ve yaşatan balıkçı köyü olan Çiftlikköy’ü Çeşme geziniz sırasında ziyaret edilmeyi hak eden yerler arasında.

Kalabalıktan izole olmuş plaj, serin suyu ile yaz sıcaklarından kendinizi bir nebzede olsa rahatlatabilirsiniz. Özellikle çocuklu ailelerce tercih ediliyor olup, kısım kısım derinleşmekte olup geneli sığdır. Plajda, soyunma kabinleri, tuvaletler ve yiyecek-içecek ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz büfe bulunur. Şezlong ve şemsiye kiralayabilirsiniz buradan.

  • Konum: Şehit Mehmet Mahallesi Çeşme / İZMİR
  • Giriş Ücreti: Ücretsiz (Şemsiye-şezlong: 20 TL)

34-Germiyan Köyü

germiyan köyü

Burası Neresi? İzmir’in ünlü tatil rotaları; Urla, Çeşme ve Seferihisar’ı kapsayan yarımada da bulunan köyler hafta sonları gezilebilecek ilgi noktaları haline geliyor. İzmir ilinin Çeşme ilçesinde bulunan Germiyan Köyü, Slow Food hareketine katılan ilk yer olarak kayıtlara geçmiştir.

Köy beyaz evleri ve üzerine işlenmiş çiçeklerle süslenen duvarları ile ünlüdür. Bu duvarlara çeşitli figürlerin çizilerek renklendirilmesi fikri, köy yaşayan Nuran Erden’e aittir. Güzel sanatlara eğilimi olan tarım üreticisinin yapmış olduğu şekiller zaman içerisinde büyük ilgi görerek yayılmaya başlamıştır. Fotoğraf çekilecek birçok harika nokta bulunuyor anlayacağınız. 🙂

Buraya geldiğinizde mutlaka meşhur Germiyan ekmeğini denemelisiniz. Peki nedir bu ekmeğin lezzeti derseniz. Bu ekmeğin kepeği alınmıyor yani katkısız tam buğday unundan yapılıyor olup ekşi maya yöntemi ile mayalanıyor. Taş fırınlarda pişirilen ekmek oldukça duyuru ve lezzetli diyebilirim. Bir diğer yöreye özgü tat olan Kopanisti peynirini denemenizi tavsiye ederim. Rokfor peynirine benzeyen kokulu peynir, genellikle şarapla birlikte tüketilmesi tercih ediliyor.

Sokaklarda yerel halk tarafından satılan tamamen doğal yumurta, tarhana, peynir, ekmek vb. ürünlerden satın alabilirsiniz. Eski eşyalardan oluşan Otantik Ev adındaki mekanda kahvaltı yapabilir, el işi dükkanı olan Nokorika Hamarat’a uğrayabilirsiniz.

*Çeşme ile Germiyan Köyü arası 27 kilometredir.

35-Ildır Köyü

Burası neresi? Çeşme’nin çok fazla göz önünde olmayan güzelliklerinden olan Ildır ya da Ildırı Köyü, geçmişte küçük bir balıkçı kasabasıydı. Günümüzde de gözlerden uzak olması, köyün sakin ve huzur veren bir atmosfere sahip olmasını sağlamıştır. Tabi buna karşın Çeşme’ye bu kadar yakın olmasından dolayı az da olsa turistik bir yer formuna bürünmeye başladığını da belirtmeliyiz.

Neden gitmeliyim? Çeşme’ye özellikle yaz aylarında gelen ziyaretçiler Çeşme’nin kalabalık olmasından şikayet edebilmektedir. Siz de kalabalıkta kaçmak ve sakin bir ortamda huzur bulmak isterseniz Ildır Köyü’ne günübirlik bir gezi gerçekleştirebilir ve köyün güzelliklerini keşfe çıkabilirsiniz. Ildırı Köyü’nü cazip kılan ve mutlaka zaman ayrılması gereken yer ise Erythrai Antik Kenti’dir.

*Çeşme ile Ildır Köyü arası 29 kilometredir.

36-Ovacık

ovacik

Burası neresi? Ovacık Mahallesi, Çeşme’nin tarım anlamındaki önemli kalelerinden biridir. Dolayısıyla da buraya geldiğinizde başta Ege’nin olmazsa olmazı enginar olmak üzere birçok organik lezzeti burada tatma şansına sahip olabiliyorsunuz.

Neden gitmeliyim? Lezzetli tatlar deneyebileceğiniz Ovacık, Çeşme merkezine çok yakın bir konumda bulunduğu için gün içinde gezmek maksadıyla çok kolay bir şekilde ulaşabileceğiniz bir yerdir. Burası aynı zamanda son yıllarda inşa edilen apart oteller ile Çeşme’nin önemli konaklama merkezlerinden biri haline gelmiştir.

*Çeşme ile Ovacık arasındaki mesafe 5 kilometredir.

37-Urla 

urla
Burası Neresi? İzmir merkeze 40 kilometre mesafede yer alan Urla; muhteşem güzellikteki denizi, ince kuma sahip plajları ile Ege’nin en ilgi çekici yerlerinden biridir. İsmini, Yunancada sakızlık ve bataklık anlamına gelen Vurla kelimesinden almıştır. Bir kaynağa göre ise, I. Mehmet’in komutanı olan İbrahim Bey’in çıktığı sefere uğur ola demesinin ardından geldiği belirtilmekte.

Neden Gitmeliyiz? MÖ 2000 yılına kadar uzanan tarihi ile birçok yapıya da ev sahipliği yapmaktadır. Bunlar arasında; Köprülü Mescidi, Rüstempaşa Camisi ve Hamamı, Yahşibey Külliyesi, Helvacılar Camisi ve Hamamı, Sübyan Mektebi,Kılıç Hocaali Camisi, Fatih İbrahimbey Camisi, Klazomenai, Limantepe Höyüğü ve Kütükminare Camisi yer almaktadır.

*Urla ile Çeşme arası 53 kilometredir. 

38-Alaçatı

alaçatı

Burası Neresi? Osmanlı sadrazamı Alaçatı güneyinde bulunan bataklık yeri kurutma emre vermiş ve bölgeye Rum işçiler getirtilerek bu bataklık kurutularak limana dönüştürülmüştür. Gelen Rum işçilerin limanın yakınında bir kasaba kurmalarına izin verilmiştir. O zamanlar ki ismiyle Agrilia adını alan şimdiki ismiyle Alaçatı kurulmuş olur. Toprakların büyük çoğunluğuna sahip Türkler bu imar etme koşuluyla verdikleri tarlalarda bağcılığı geliştirmişlerdir.

Neden Gitmeliyim? Alaçatı, rüzgar sörfü açısından dünyanın en popüler plaj ve koylara ev sahipliği yapıyor. Taş evleri, rengarenk butikleri, kendine has kafe ve restoranları, begonvil süslü sokakları ile görülmeye değer bir görüntü oluşturuyor. Her yıl yaz dönemlerinde burayı görmek için yerli ve yabancı binlerce turist geliyor.

Rum ve Osmanlı mimarisinden etkilenmiş Alaçatı’nın meşhur taş evleri, orjinaline uygun olarak restore edilmiş ve günümüzde çeşitli restoran, kafe ve butik oteller olarak faaliyet göstermektedir. Ayrıca bu bölge sit alanı olarak ilan edilmiş olup koruma altına alınmıştır.

Zeytinyağlı mezeleri, taze otlarıyla yapılan yemekleri ve deniz ürünleriyle karnınızı doyururken gece sunduğu eğlenceleriyle ruhunuzu doyuracak. Her daim kalabalık ve hareketli olan belde, Çeşme’ye olan yakınlığı sebebiyle ziyaret edilmeye değer.

*Alaçatı ile Çeşme arası 16 kilometre olup 20 dakikalık yolculuğun ardından ulaşabilirsiniz. 

39-Dalyan

dalyan

Burası Neresi? Çeşme merkeze 4 kilometre uzaklıkta bulunan eski bir Rum balıkçı köyü olan Dalyan’a mübadele döneminde Balkanlardan gelen Türk vatandaşları yerleşmişlerdir. Ancak geçmişteki atmosferini hala korumaya devam etmektedir. Balıkçı teknelerinin yan yana sıralandığı küçük kasabanın etrafı leziz balık yemekleri sunan restoranlarla çevrilidir. Rumlardan kalma eski bir kilise yine köyün girişince şapel mevcut, eski Rum evleri arasında kısa bir yürüyüşün ardından buraları ziyaret edebilirsiniz.

*Dalyan ile Çeşme arası 5 kilometredir. 

*Yapmadan Dönme

  • Kuşkusuz tekne turlarına katılıp eşsiz güzellikteki koyları keşfetmeden,
  • Dalyan’daki Ayayorgi Koyu’nda eğlencenin tadına varmadan,
  • Çeşme marinadaki balık restoranlarında taze balıklardan yemeden,
  • Sakızlı dondurma denemeden,
  • Meşhur Alaçatı Pazarı’na uğramadan,
  • Meşhur köy kahvaltısını etmeden, DÖNMEYİN!

*Tarihi Yerler

Tarih ve doğanın iç içe olduğu eşsiz rotalardan biri. Tüm tatilcilerin gözdesi Çeşme, yalnızca güzel koy ve plajları, eğlence hayatıyla değil sahip olduğu tarihi yapılarıyla da dikkatleri üzerine çekmektedir. Antik Çağlarda birçok medeniyetin hüküm sürmesiyle bölgede; çeşmeler, kaplıcalar, antik kentler ve kervansaray gezilip görülmesi gereken noktalardır. Peki nedir bu yerler diyorsanız buyrun  Çeşme’nin Tarihi Yerleri | 11 Görülesi Nokta yazımıza.

*Alışveriş

Her tatile gittiniz bölgede mutlaka ki gezebileceğiniz bir çarşısı bulunuyor. Ve tabi ki beldenin ruhunu yansıtan yerleri gezip dolaşmadan dönmek olmaz. Hele ki burası Çeşme ise! Hayat var sokaklarda resmen. Sizde eğer benim gibi her gittiğiniz yerden süs eşyaları ve sevdiklerinize hediye almanızı seviyorsanız mutlaka dükkanları dolaşmalısınız derim. Çeşme çarşısı bölgede bulunan diğer tatil rotalarından ziyade -örnek Alaçatı gibi- daha uygun olduğunu söyleyebiliriz. Çeşme’nin Alışveriş Noktaları yazımıza göz atarak konuyla ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz.

*Gece Hayatı

Çeşme denilince ilk olarak akıllara beach clublar geliyor kuşkusuz. Burada hayat gece başlıyor desek yanılmayız. Dj performansları ile ön plana çıkıyor olup, sabahın ilk ışıklarına kadar da sürüyor. Gece kulüpleri, beach klüpler, meyhaneler, publar gibi her zevke uyan mekanlarla doludur. Çeşme Gece Hayatı ve En Meşhur 37 Eğlence Mekanı yazımıza tıklayarak ünlü mekanların listesine ulaşabilirsiniz.

*Şehir İçi Ulaşım

Çeşme’de şehir içi ulaşım dolmuşlar aracılığıyla sağlanmaktadır. 0232 712 68 99 – 0232 712 62 67 numaralı telefondan dolmuşlar hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz. Güzergâh aşağıdaki gibidir;

  • Çeşme – Ildır
  • Germiyan – Ildır
  • Çeşme – Ilıca – Alaçatı
  • Çeşme – Dalyan
  • Çeşme – Çiftlik
  • Çeşme – Ovacık
  • Çeşme – Fahrettin Paşa Mahallesi

Siz de Çeşme gezilecek yerler yazımızın gelişmesine katkıda bulunmak isterseniz yorum kısmından bizlere duygu ve düşüncelerinizi yazabilirsiniz. İçeriğimiz editörlerimiz tarafından son olarak 02.04.2023 tarihinde güncellenmiştir.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin