Şirince Köyünde Gezilecek Yerler Listesi | 17 Keşif Noktası!

*Hap Niteliğinde Bilgiler

Şirince hakkında: İzmir’in Selçuk ilçesine bağlı bir yerleşim olan Şirince, Ege Bölgesi’ndeki en güzel köylerden biridir. Şirince Köyü, Maya takvimine göre 21 Aralık 2012’de kopacak olan kıyamette güvenli bölge olduğu gerekçesiyle gündeme damga vurmuş ve tüm dünyanın ilgisini üzerine çekmeyi başarmıştır. Bu olaydan sonra popülaritesi giderek artan Şirince şaraplarıyla da tüm Türkiye’de ve hatta dünyada oldukça meşhurdur.

İzmir’e 83 kilometre; Selçuk ilçe merkezine ise 8 kilometre mesafede bulunan köy, Efes Antik Kenti’ne yakınlığı dolayısıyla da sıklıkla ziyaret edilmektedir. Velhasıl doğası, şarabı ve tarihiyle hayranlık uyandıran Şirince Köyü’nü sizlerde mutlaka ziyaret edin!

Kaç günde gezilir: Şirince gezinizi 1 – 2 günlük bir sürede tamamlayabilirsiniz.

Ziyaret için en uygun zaman: Şirince, sahip olduğu iklim itibariyle her mevsim ziyaret edilebilir bir yerdir. Lakin köyün en güzel ve en popüler dönemleri bahar ve yaz aylarına denk gelmektedir. Yazın sıcaklar bunaltıcı olabildiği için Nisan ve Mayıs gibi bahar aylarını tercih etmenizi öneririz.

Havalimanı/Merkez ulaşım: Şirince’ye havayoluyla direkt ulaşım imkanı bulunmamakla birlikte köye en yakın havaalanı İzmir Adnan Menderes Havalimanı’dır. İzmir’de indikten sonra önce Selçuk ilçesine ulaşıp; buradan minibüse binerek Şirince’ye ulaşabilirsiniz. Daha fazla bilgi almak için ‘İzmir Adnan Menderes Havalimanı Ulaşım Rehberi‘ başlıklı yazımızı mutlaka okuyun!

Müze kartları: Şirince ve çevresinde bulunan müzelerin ve antik kentlerin birçoğuna Müzekart ve Müzekart+ adlı Kültür Bakanlığı’na ait olan giriş kartlarıyla giriş yapabilirsiniz. Türkiye’nin hemen her yerinde geçerli olan bu kartlar sayesinde pek çok yere ücretsiz veya indirimli olarak girmeniz mümkün!

Ne Yenir: Şirince’de bulunan kafe, restoran ve lokantalarda doğal köy lezzetlerinin envai çeşidini bulabilirsiniz. Lakin Şirince’nin enfes meyve şaraplarının tadına bakmadan dönmeyin!

*Şirince’de Gezilecek Yerler Videosu

*En Popüler Yerler

– Simgesel Yerler

1. Aziz John Baptist Kilisesi

Aziz John Baptist Kilisesi

Burası Neresi? Şirince Köyü’nün simgesel değerlerinden biri olan Aziz John Baptist Kilisesi, köyün batısında, yüksek bir teras üzerinde konumlanıyor. Kubbeli Kilise olarak da anılan yapının, üzerinde bulunan kitabeye dayanarak; Vaftizci Yahya (Ayios Ioannes Prodomos) adına, Heliapolisin kutsal rahibinin emri ve Siphnoslu Kallinikosun yardımlarıyla 1805 tarihinde yaptırıldığı biliniyor.

1800 depreminde yıkılan eski kilisenin üzerine inşa edildiği düşünülen Aziz John Baptist Kilisesi, hem köy halkı için hem de Hristiyan alemi için tarihi bir öneme sahip. Efes Müzesi ve Amerikan Enstitüsü tarafından 1990’lı yıllarda yeniden restore edilen kilise, bugün özel bir mülkiyetin içinde bulunuyor. Yıl içerisinde köye gelen yerli ve yabancı yüzlerce turist, söz konusu yapıyı ziyaret etmeden köyden ayrılmıyor.

Neden Gitmeliyim? Şirince’de gezilecek yerler denildiğinde akla ilk gelen yapılardan biri olan Aziz John Baptist Kilisesi, özellikle sosyal medyada fotoğraf paylaşmak isteyen kullanıcıların uğrak yeri oluyor. Zira kilise sahip olduğu atmosfer ve manzarayla gören herkesi kendisine hayran bırakmayı başarıyor. Tabi evlenmek üzere olan ve düğün fotoğrafı çektirmek isteyen çiftler de kiliseye yoğun ilgi gösteriyor.

Kilisenin yapısal özelliklerinden bahsetmek gerekirse: Üç nefli ve dikdörtgen planlı olup, kesme taştan yapılan ve üzeri ahşap çatı ile örtülen Aziz John Baptist Kilisesi’nin girişinde okul veya rahip evi olarak kullanıldığı düşünülen küçük bir avlu yer alıyor. Kilise içerisinde; kafeterya, tarihi şarap mahzeni ve en önemlisi de bir dilek havuzu bulunuyor. Üzerinde Meryem Ana heykeli bulunan bu dilek havuzuna bozuk para atılıyor ve bir dilek tutuluyor.

Atılan bozuk paranın havuzun dibindeki delikten geçmesi halinde tutulan dileklerin gerçekleşeceğine inanılıyor. Bazen paranın dilekten geçmediği de oluyor! Lakin son dönemlerde Kentsel SİT alanı olduğu için kilise içerisindeki kafeterya gibi özel işletmelerin kapatılması gündemde; dilek havuzunun akıbetinin ne olacağı ise henüz belli değil. Fakat yüklü miktarda bozuk paranın havuzun dibinde biriktiğini rahatlıkla söyleyebilirim.

  • Adres: Şirince Köyü, 1587. Cd. No: 5, 06370 Selçuk/İzmir
  • Yol tarifi al >

2. Nesin Matematik Köyü

Nesin Matematik Köyü

Burası Neresi? Şirince köyüne 1 kilometre mesafedeki Kayser dağının yamaçlarında konumlanan Nesin Matematik Köyü, Nesin Vakfı’na ait olan bir kurumdur. Matematik Köyü tamamen halkın bağışları ve gençlerin emeği sayesinde imece usulüyle 2007’de kurulmuştur. Hatta bu özelliğiyle dünyada bir ilke imza atmış olan Nesin Matematik Köyü’nde, kuruluşuna destek olan 500 TL üzerinde bağışta bulunmuş herkesin isminin yer aldığı bir mermer plaka yer almaktadır.

Bağışta bulunan kişiler arasında Cem Yılmaz ve Sezen Aksu gibi sanat dünyasının popüler isimler de bulunmaktadır. Kar amacı gütmeyen kurum, gençlere matematiği öğretmek, daha doğrusu araştırmaya yönelik akademik düzeydeki matematiği öğretmek ve sevdirmek amacıyla hizmet vermektedir. Kurumda, matematiğin yanı sıra felsefe ve sanat gibi sosyal dersler de verilmektedir. Şirince gezilecek yerler listesine mutlaka eklenmesi gereken Nesin Matematik Köyü, her yıl, özellikle yaz aylarında hem öğrenciler hem de turistler tarafından sıklıkla ziyaret edilmektedir.

Neden Gitmeliyim? 37,5 dönüm geniş ağaçlıklı bir arazi üzerine yayılan Nesin Matematik Köyü, öğrenci konaklaması için 161 yatak kapasiteli 15 koğuş; eğitmenler ve çalışanların konaklaması için 106 yatak kapasiteli 54 evden oluşuyor. Konaklama tesisleri dışında köy içerisinde; 4 kapalı derslik, 200 kişilik konferans salonu, yaklaşık 7000 kitaplık kapasiteli matematik, sanat ve felsefe kütüphanesi, 250 ve 50 kişilik iki amfi, 3 açık hava dersliği, bir açık hava alanı, uyku mevkii adı verilen bir başka açık hava alanı bulunuyor.

Herkesin eşit biçimde yaşadığı köyde, iş bölümü herkesin bireysel kapasitesine göre yapılıyor. Ayrıca bulaşık, temizlik ve teknik işler köy sakinleri tarafından imece usulle hallediliyor. Köyde yıl içerisinde; seminerler, kamplar, eğitimler, sempozyumlar, konferanslar, toplantılar, projeler ve bilimsel araştırmalar gibi etkinlikler düzenleniyor.

Kaçırmayın! Şirince köy merkezinden Nesin Matematik Köyü’ne özel araçla veya yürüyerek ulaşabilirsiniz. Ulaşım için tabelaları takip etmeniz yeterli! Kurumda düzenlenen ve düzenlenecek olan etkinlikleri buradan takip edebilirsiniz.

  • Adres: Şirince Kayser Dağı Mevkii, 35920, Selçuk/İzmir
  • Tel: 0538 542 46 28 – 0533 962 11 43
  • Çalışma saatleri: 09.00 – 18.30 *Pazar günleri kapalı
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

3. Şirince Şarap Mahzenleri

Şirince Şarap Mahzenleri

Burası Neresi? Şirince’nin şarabı tüm ülkede, hatta dünya çapında yüksek bir popülariteye sahip. Dolayısıyla adı gibi şirin olan bu köye gelmişken mis gibi meyve şaraplarının tadına bakmadan dönmek olmaz! Şirince Köyü’nün merkezinde şarap tadımı yapabileceğiniz ve dilerseniz satın alabileceğiniz birçok şarap mahzeni ve şarap evi bulunuyor. Köyde özellikle meyve şarapları fazlasıyla rövanşta…

Bunların dışında köyde ayrıca klasik üzüm şarabı da bulunabiliyor. Köydeki tüm şaraplar organik olarak üretilip; köy sakinlerinin el emeğinin birer ürünü olarak yüzde 90’ı Vincent marka adı altında satılıyor. En önemlisi de şarap tadım aktiviteleri ücretsiz olarak gerçekleştiriliyor.

Kaçırmayın! Şirince’de şarap tadımı yapabileceğiniz en meşhur yerlerden biri olan Üzüm Cafe, sabah 10.00 ile akşam 22.30 saatleri arasında hizmet veriyor. Bunun yanı sıra Hanımağa’nın Mahzeni, yine şarap tadımı yapabileceğiniz yerlerden biri olarak, sabah 07.00 ile gece 02.00 saatleri arasında hizmet veriyor.

Son önerim ise Hera Wines, Türkçesiyle Hera Şarap Evi, köyün merkezinde, harika mimarisiyle göze çarpıyor. Hera Wines haftanın yedi günü, 08.00 ile 00.00 saatleri arasında ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor. Son olarak: Hanımağa’nın Mahzeni adlı şarap evinin iletişim ve ulaşım bilgilerine aşağıdan ulaşabilirsiniz.

  • Adres: Şirince, 35920 Selçuk/İzmir
  • Tel: 0541 224 12 91
  • Çalışma saatleri: 07.00 – 02.00 *Her gün açık
  • Giriş ücretsiz
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

4. Tiyatro Medresesi

Tiyatro Medresesi

Burası Neresi? Gönüllülük ilkesiyle kurulan ve bir sanat girişimi olan Tarihi Medrese, tiyatro ile köklü bir geleneğe ait olan medrese formunun bir bileşimi olarak ortaya çıkmıştır. Nesin Matematik Köyü’ne komşu olan ve 6 dönümlük bir alana yayılan medrese, Şirince’nin en yeni sanat okullarından biri olarak dikkat çekiyor. Tarihi Medrese aynı zamanda Türkiye’deki tek Performans Araştırmaları Merkezi olma özelliği taşıyor.

Kendisini ‘‘Tiyatrocular için sınırlarını fark edebilecekleri, aşabilecekleri bir merkez’’ olarak tanımlayan kurum, Şirince’nin mimari dokusuna uygun olarak inşa edilen mimarisiyle hemen herkes tarafından fazlasıyla beğeniliyor. Öyle ki Tiyatro Medresesi artık Şirince’nin simgeleşmiş yapıları arasında gösteriliyor. Şirince’de alternatif bir üniversite atmosferi oluşturmayı hedefleyen bu yapıyı ve oluşumu mutlaka yakından tanımalısınız!

Neden Gitmeliyim? Şirince gezilecek yerler listemizin olmazsa olmazlarından biri olan Tarihi Medrese, uluslararası bir yaratım, araştırma ve gösteri merkezi olarak tasarlanmıştır. Dolayısıyla sanatseverlerin bu yapıya ilgisi oldukça fazla! Daha da ilerisine odaklanıp, dünya çapında işlere imza atmak isteyen kurumda, yıl içerisinde uluslararası konferanslar, paneller ve festivaller gibi pek çok etkinliğin düzenlenmesi hedefleniyor.

Ayrıca medresede hem profesyonel hem de amatör oyunculara yönelik atölye çalışmaları yapılıyor. Medresenin kalbi olarak nitelendirebileceğimiz avlu ise tiyatro araştırmacıları, ustaları, toplulukları ve tiyatro meraklılarının tanışıp buluşma, tartışarak yaratma noktası olarak hizmet veriyor. Ayrıca Tiyatro Medresesi bünyesinde gerçekleştirilecek olan düzenli yayınlarla yapılan araştırmaların somut sonuçları kamuoyuyla paylaşılması ve uluslararası tiyatro sanatının önemli yapıtları çevrilerek Türkçeye kazandırılması planlanıyor.

Kaçırmayın! Gösteri sanatları dışındaki anlayışları da kabul edip, ev sahipliği yapan Tiyatro Medresesi’nin; ressamlar, felsefeciler, müzisyenler, bilim insanları ve sinemacılar gibi farklı disiplinlerde çalışan insanların bir nefes alma, yoğunlaşma ve buluşma mekanı olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca medresede konaklayabileceğiniz özel bölümler de mevcut! Konaklama mekanlarıyla ilgili bilgi almak için tıklayın… Son olarak Tiyatro Medresesi’ne nasıl ulaşabilirim diye merak ediyorsanız, tüm cevapları burada bulabilirsiniz.

– Müzeler

5. Şirince Taş Mektep

Şirince Taş Mektep

Burası Neresi? 1996’dan bu yana Artemis Restaurant & Şarap evi olarak hizmet veren Şirince Taş Mektep, 2012 yılından bu yana müze mahiyetinde hizmet vermeye devam etmektedir. Taş Mektep, ilk olarak 1906 yılında, bir eğitim kurumu olarak açılmıştır. Söz konusu bina, boyutları nedeniyle uzun yıllar boyunca Büyük Okul olarak adlandırılmış; 1921-1922 eğitim-öğretim yılına kadar Rum Mektebi olarak hizmet vermiştir.

O dönemler 250 – 370 arasında öğrencinin eğitimine devam ettiği Büyük Okul, müdürü ve öğretmenleriyle birlikte çok iyi organize edilmiş bir kurum olarak varlığını sürdürmüştür. Öyle ki mektepte Tarih, Matematik, Yunan Dili, Coğrafya, Müzik, Din, Beden Eğitimi ve Fransızca dersleri verilmiştir. Günümüzde harika bir müze olarak turistlerin hizmetine açılan Taş Mektep, her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret edilmektedir.

Neden Gitmeliyim? Şirince Taş Mektep Müzesi’nde, Osmanlı Devleti’nin Tanzimat’tan Cumhuriyet’e kadar eğitimdeki yenileşme gayretlerini, Cumhuriyet döneminin zorlukları içerisinde gayretle sürdürülmeye çalışılan idealist eğitiminin izleri; belgeler, objeler ve fotoğraflar aracılığıyla sergileniyor. Müzede ayrıca Şirince Köyü ile çevresinin tarihi ve kültürüyle ilgili detaylı bilgilere de yer veriliyor.

Kaçırmayın! Bunların yanı sıra söz konusu kurumda, yıl içerisinde, belirli aralıklarla, “Osmanlı Devlet Arşivlerinde Ayasuluğ/Şirince”, “Türklerin gözüyle Efes Kazıları” ve İşgal Günlerinde Selçuk” gibi farklı sergilere ve sanat galerileri gibi etkinlikler düzenleniyor. Velhasıl size düşen yalnızca; Taş Mektep Müzesi’ni Şirince’de gezilecek yerler listenize eklemek!

  • Adres: Şirince, 35920 Selçuk/İzmir
  • Çalışma saatleri: 08.30 – 19.00 *Her gün açık
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

6. Çamlık Buharlı Lokomotif Müzesi

Çamlık Buharlı Lokomotif Müzesi

Burası Neresi? Avrupa’nın ilk tren müzesi olan Çamlık Buharlı Lokomotif Müzesi, Türk mutfağının ve de İzmir’in yöresel lezzetlerini özgün bir şekilde sunan Aziziye Restoran adlı büyük bir tesis içerisinde yer alıyor. Bir açık hava müzesi olan kurum, aynı zamanda Türkiye’deki en büyük demiryolu müzesi olma ayrıcalığına sahip. Şirince’de gezilecek yerler listesine eklenmesi gereken bir rota olan müze, İzmir’in Selçuk ilçesine bağlı Çamlık mahallesinde, Şirince Köyü’nün 15 kilometre güneybatısında konumlanıyor.

1991’de inşasına başlanan ve 1997’de ziyarete açılan müzede, Türkiye’nin demir yolu tarihine dair önemli eserler sergileniyor. Çamlık Buharlı Lokomotif Müzesi, Efes Antik Kenti’ne yakınlığı dolayısıyla da yıl içerisinde turistler tarafından sıklıkla ziyaret ediliyor.

Neden Gitmeliyim? 160 dönümlük bir arazi üzerine yayılan Çamlık Demiryolu Müzesi’nde Almanya, Fransa, İngiltere, İsveç, Amerika ve Çekoslovakya menşeli 30 adet buharlı lokomotif sergileniyor. Bu eserler arasında en dikkat çekici olanları hiç şüphesiz dünyada sadece iki tane bulunan ve odunla çalışan İngiliz yapımı bir lokomotif ve Adolf Hitler tarafından II. Dünya Savaşı’nda yaptırılan üç silindirli lokomotif oluyor. En eskisi 1887; en yenisi ise 1952’de imal edilmiş lokomotiflerin bakımına titizlikle dikkat ediliyor.

Atatürk’ün 1937 yılında Ege manevralarını izlemek için Çamlık’a geldiği ‘Beyaz Tren’e ait bir vagon müzede sergilenen en önemli eserler arasında bulunuyor. Ayrıca Türkiye’deki demiryolu kazaları arasında en çok ölüm oranına sahip olan Yarımburgaz Tren Kazasının gerçekleştiği Şark Ekspresi’nin 45501 numaralı lokomotifi de müzedeki en önemli parçalardan biri. 1957 yılında iki trenin kafa kafaya çarpışması sonucu gerçekleşen kazada, toplam 95 kişinin hayatını kaybetmiştir.

Kaçırmayın! Buharlı Lokomotif Müzesi’nde lokomotif koleksiyonun yanı sıra; 7 adet yük vagonundan oluşan bir vagon koleksiyonuyla birlikte demiryollarında ve istasyonlarda kullanılan döner platform, su kulesi, taşıyıcılar ve vinç gibi parçalar sergileniyor. Avrupa’daki en büyük Buharlı Lokomotif Koleksiyonlarından birine ev sahipliği yapan müzeyi, Şirince gezilecek yerler arasına mutlaka ekleyin!

  • Adres: Çamlık Mah. 35920 Selçuk/İzmir
  • Telefon: (0232) 894 81 18
  • Çalışma saatleri: 08.30 – 17.30 *Her gün açık
  • Giriş ücreti: Yetişkin 15 TL – İndirimli 7,5 TL *Müzekart geçerli değil
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

– Popüler Sokak ve Meydanlar

7. Şirince Köyü Sokakları

Şirince Köyü Sokakları

Burası Neresi? Şirince Köyü Sokakları, listemizde mutlaka bulunması gereken bir yer! Zira oldukça güzel bir dokuya sahip olan köyün Arnavut kaldırımlı sokaklarına bayılacağınızdan eminim. Tarihi Rum evleriyle donatılmış olan köy sokakları, misafirlerini mistik, doğal ve fazlasıyla huzurlu bir zaman yolculuğuna çıkarıyor.

Bu sokaklarda Şirince’nin kalbi atıyor denilebilir; çünkü Şirince Çarşısı, Şarap mahzenleri, eski konaklar, tarihi yapılar, yöresel restoranlar ve de Şirince’de Nişanyan Evleri gibi konaklayabileceğiniz butik otellerin pek çoğu bu sokaklarda yer alıyor.

Neden Gitmeliyim? Şirince sokaklarında, kendinize, sevdiklerinize, eş, dost ve akrabalarınıza küçük biblolar ve magnetler gibi köyü simgeleyen hediyeler alabileceğiniz hediyelik eşya dükkanları bulunuyor. Ayrıca köyde bulunan tezgahlarda, Şirinceli kadınların el emeği göz nuru ürünleri sergilenip satılıyor. Ürünler genel anlamda; ev yapım turşu, organik salça, kuru patlıcan, kuru biber, bal, tarhana, pekmez, ev yapımı reçel, doğal sabun çeşitleri, dantel, örgü işlemeleri, iğne oyalı örtüler ve şile bezi elbiseler gibi doğal ürünlerden oluşuyor.

Kaçırmayın! Sözün kısası Şirince’de gezilecek yerler listenize, bu şirin köyün nostaljik sokaklarını mutlaka dahil edin! Buralara kadar gelmişken köylüler tarafından ikram edilen mürver şerbetinin tadına bakmayı unutmayın.

– Seyir ve Manzara Noktaları

8. Hodri Meydan Kulesi

Hodri Meydan Kulesi

Burası Neresi? Şirince’nin üst ucunda, Nişanyan evleri mevkiinde bulunan Hodri Meydan Kulesi, köy manzarasına hakim bir tepede konumlanmaktadır. 2010 yılının Kasım ayında açılışı gerçekleştirilen Hodri Meydan Kulesi, Ermeni asıllı yazar Sevan Nişanyan tarafından inşa ettirilmiştir. Kulenin uzunluğu 12,5 metre civarında olup; yapının girişinde “Zalimin aczini görmek ve göstermek için inşa edildi” şeklinde bir yazıt bulunmaktadır. Oldukça ilginç bir isme sahip olan kulenin, Hodri Meydan ismini almasındaki neden ufak bir atışmaya dayanıyor diyebiliriz.

Neden Gitmeliyim? Sevan Nişanyan tarafından inşa ettirilen 16 yapı hakkında, Şirince Köyü’nün SİT kapsamı içerisinde yer aldıkları için İl Özel İdare Encümeni tarafından yıkım kararı çıkarılmıştır. Bu olay sonrası İzmir Valisi Cahit Kıraç’ın, “Kanunu yerine getirip bu binaları yıkacağız” sözlerine tepki göstermek isteyen Sevan Nişanyan, Şirince’de işlettiği pansiyonun yanına bir kule inşa etmiş; adını da “Hodri Meydan” koymuştur.

Lakin sonrasında yaptığı bir açıklamada “Kuleyi yapmaktaki amacım güzellik. Bunun dışında bir amacı yok.” diyerek, konuyu kapatmıştır. Hodri Meydan Kulesi yapı olarak  Akdeniz Bölgesi’nde, Gürcistan’daki ve Yunanistan’ın güneyindeki kulelerle hemen hemen aynı özelliklere sahiptir. Kulenin en tepe noktasında, Şirince’nin muazzam manzarasını seyredebileceğiniz bir seyir terası bulunmaktadır.

Kaçırmayın! Halkın ücretsiz olarak gezebildiği kule, haftanın yedi günü ziyarete açık bir şekilde hizmet vermektedir. Velhasıl köyün doğal manzarasını, el değmemiş tabiatını hakim bir noktadan görmek istiyorsanız, Hodri Meydan Kulesi’ni Şirince’de gezilecek yerler listenize mutlaka ekleyin!

  • Adres: Şirince, 35920 Selçuk/İzmir
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

*Şirince’nin Tarihi Yerleri

9. Aziz Dimitrios Kilisesi

Aziz Dimitrios Kilisesi

Burası Neresi? Şirince Köyü’nün kuzey ucunda yer alan St. Demetrius Church, Türkçesiyle Aziz Dimitrios Kilisesi 18.yüzyıla ait önemli bir yapıdır. Aziz John Kilisesi’nin ardından köyün ikinci kilisesi olarak inşa edilen kiliseye Katolik, Ortodoks, Kıpti ve Ermeni Kiliseleri için önemli bir aziz olan Dimitrios’un adı verilmiştir. Aziz Dimitrios Kilisesi, kurulduğu dönem, Selçuk ilçesinde bulunan Meryem Ana Evi’ne doğru ilerleyen bir hac yolunun başlangıcı olarak Hristiyanlar için fazlasıyla önemli ve kutsal sayılan bir yapıydı.

Şirince’nin tarihi yerleri arasında öne çıkan kilisenin, uzun bir geçmişi olduğu ve hatta 1923 yılından sonra bir süre cami olarak hizmet verdiği biliniyor. Lakin sonrasında kaderine terk edilen kilise, günümüzde turistik bir mekan olarak varlığını sürdürmeye çalışıyor. 2015 yılında restore edilerek eski ihtişamına kavuşan Aziz Dimitrios Kilisesi, Şirince’de görülmesi gereken yerlerden biri!

Neden Gitmeliyim? Aziz Dimitrios Kilisesi, nefyi kutsal alandan ayıran ikonlar ve dini tabloların yer aldığı dekoratif duvarlarıyla görülmeye değer bir mimariye sahiptir. Bunun yanı sıra kilisenin fresk tonozlu tavanı, ikonostaz ve mermer zemin kalıntıları da incelenmeye değer! Ayrıca kilisenin girişinden Şirince’nin muazzam köy manzarası net bir şekilde görülebilmektedir.

Kaçırmayın! Son olarak Aziz Dimitrios Kilisesi’nin bulunduğu tepeye tırmandıktan sonra dinlenip bir şeyler içebileceğiniz bir çay evi ve kafenin hizmet verdiğini söylemeden geçmeyelim.

*Şirince Çevresinde Gezilecek Yerler

– Turistik Yerler

10. Efes Antik Kenti

Efes Antik Kenti

Burası Neresi? Efes Antik Kenti, İzmir’in en önemli ve en gözde ilçelerinden biri olan Selçuk’ta yer alan değerli bir yapıdır. İzmir’in güneyinde yer alan ve kurulduğu yandan bu yana birden fazla uygarlığa ev sahipliği yapan Selçuk, tam anlamıyla bir açık hava müzesi niteliği taşıyor. İlçenin sahip olduğu değerlerin en önemlisi ve en popüleri hiç şüphesiz Efes Antik Kenti… Küçük Menderes Nehri’nin bağlandığı körfezin kıyısında kurulmuş olan antik kent, ilk çağlardan bu yana dünyanın en ünlü yerleşimlerinden biri olmuştur.

Efes Antik Kenti’nin kuruluşu MÖ.6000’li yıllara kadar uzanmaktadır. İzmir’den yalnızca 82 kilometre uzakta bulunan Efes, Şirince’ye de fazlasıyla yakın bir mesafede konumlanmaktadır. Şirince’nin 10 kilometre batısında yer alan Efes’e 15 – 20 dakika gibi bir sürede ulaşılabilmektedir. Dolayısıyla Şirince çevresinde gezilecek yerler arasına ivedilikle eklenmeli!

Neden Gitmeliyim? Kronolojik sırasıyla; Prehistorik, Arkaik, Klasik, Helenistik, Roma, Bizans, Aydınoğulları ve Osmanlı gibi birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Efes Antik Kenti, din, kültür ve tarih bakımından dünyanın en önemli merkezlerinden biridir. Tüm özellikleri sayesinde bulunmaz zenginliğe sahip bir kültür ve tarih merkezi olan Efes’in hemen her noktası, anıtsal mermer ve heykellerle dolu. Antik kent sahip olduğu zenginliği dolayısıyla UNESCO Dünya Mirasları listesinde yer alıyor.

İzmir’in en gözde turistik yerlerinden biri olan Efes Antik Kenti, diğer adıyla Efes Harabeleri ve çevresinde gezilip görülmesi gereken pek çok tarihi yapı bulunuyor. Antik Kent, hamamlar, kutsal alanlar, görkemli şehir kapıları, çeşmeler, derslikler, imparatorluk salonları, ticaret ve alışveriş alanları, siyasi ve dini tören meydanları ve şehrin üst sınıf kişilerine ait evler gibi örneklerini daha da çoğaltabileceğimiz arkeolojik yapılardan oluşuyor.

Bunların arasında turistlerin en çok dikkatini çeken yapılar ‘‘Artemis Tapınağı, Meryem Ana Kilisesi (Konsül Kilisesi), Hadrianus Çeşmesi ve Celsus Kütüphanesi’’ oluyor. Tüm kenti gezmek yarım günü alabiliyor. Yazın öğlen yerine sabahın ilk saatlerini tercih etmek daha makul! Efes Antik Kenti’ne giriş ücretleri ise 40 TL olup; Müzekart ve Müzekart+ ile ücretsiz veya indirimli olarak kente giriş yapılabiliyor.

Kaçırmayın!

Efes Antik Kenti’nin yanı sıra Selçuk’ta görülmesi gereken birçok yer bulunuyor. ‘‘Artemis Tapınağı, St. John Kilisesi/Bazilikası, İsa Bey Camii, Selçuk Kalesi (Ayasuluk Tepesi), Efes Arkeoloji Müzesi, Selçuk Efes Kent Belleği Merkezi, Bizans Su Kemerleri, Yedi Uyuyanlar ve Başöğretmen Cemal Özkaynak Evi’’ gibi aynı zamanda Türkiye’nin en popüler tarihi noktaları arasında bulunan bu önemli yerleri mutlaka ziyaret edin!

  • Adres: Acarlar, Efes Harabeleri, 35920 Selçuk/İzmir
  • Tel: 0232 892 60 10
  • Çalışma saatleri: 08.30 – 17.00 *Her gün açık
  • Giriş ücreti: 40 TL *Müzekart ve Müzekart+ geçerli.
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

11. Meryem Ana Evi

Meryem Ana Evi

Burası Neresi? Meryem Ana Evi, 2008 tarihinde Tabiat Parkı ilan edilmiş olan aynı isimli Meryem Ana Tabiat Parkı sınırları içerisinde yer alıyor. Söz konusu yapı, Hristiyan alemi için kutsal sayılan hac mekanları arasında oldukça değerli bir yere sahip. Meryem Ana Evi, Katolik rahibe Anne Catherine Emmerich (1774 – 1824)’in rüyalarını takiben 19. yüzyılda keşfedilmiştir. Rahibe Emmerich’in gördüğünü iddia ettiği rüyaları veya görüleri ölümünden sonra Clemens Brentano’nun kitabında toplanmıştır.

Oldukça ilgi çekici bir yapı olan Meryem Ana Evi, Şirince yakınlarında gezilecek yerler arasına mutlaka eklenmelidir. Zira Şirince’nin 15,8 kilometre güneybatısında yer alan Meryem Ana Evi’ne takribi 25 dakikalık bir yolculukla ulaşılabilmektedir.

Neden Gitmeliyim? Kilise evin gerçekten de Meryem Ana’nın olup olmadığı hakkında bir yorum yapmamakla birlikte; ev keşfedildiği günden bu yana hac için düzenli olarak ziyaret edilmektedir. Bu olayın akabinde rahibe Anne Catherine Emmerich Papa II. İoannes Paulus tarafından 3 Ekim 2004 tarihinde kutsanmıştır. Katoliklere göre İsa’nın annesi Meryem, Havari Yuhanna tarafından bu taş eve getirilmiş ve cennete alınışına kadar bu evde yaşamıştır.

Bu inanca sahip olan Katolikler her yıl hac vazifesi için Meryem Ana Evi’ni ziyaret etmektedir. Hatta birçok kişi, Hz. Meryem’in mezarının da Bülbüldağı mevkiinde olduğuna inanmaktadır. Eve yapılan ilk hac ziyareti 1896’da Papa XIII. Leo tarafından gerçekleştirilmiş olup; ev son olarak 2006 yılında, Papa XVI. Benedict tarafından ziyaret edilmiştir. Bunların yanı sıra mabedin dışında, bir çeşit dilek duvarı bulunmaktadır.

Mabede gelen ziyaretçiler, kişisel niyetlerini kağıtla veya kumaşla bağlayarak dilek duvarına bırakmaktadır. Sadece dilek dilemek için bile her dinden binlerce insan buraya akın etmektedir. Bunun dışında ziyaretçilerin olağanüstü doğurganlık ve iyileştirme gücü oluğuna inandıkları bir çeşme/kuyu yine Meryem Ana Evi Tabiat Parkı içerisinde yer almaktadır.

Kaçırmayın!

Selçuk merkezine 6 kilometre, İzmir’e ise 82 kilometre mesafede yer alan Meryem Ana Evi ve içinde bulunduğu tabiat parkı; arkeoloji, tarih ve doğa gibi turistik nitelikleri bir arada sunmaktadır. Arkeoloji ve tarihi yapı bakımından fazlasıyla zengin bir yapıya sahip olan tabiat parkı, 354 hektarlık bir arazi üzerine yayılmaktadır.

  • Adres: Acarlar Mahallesi, Sultaniye, Meryem Ana Yolu, Selçuk, İzmir
  • Tel: (0232) 894 10 14
  • Çalışma saatleri: Yaz dönemi 08.00 – 18.00 – Kış Dönemi 08.00 – 17.00 *Her gün açık
  • Giriş ücreti: Yabancılar için 35 TL – TC vatandaşları için 10 TL – Otopark 10 TL *Müzekart geçerli değil.
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

12. Artemis Tapınağı

Artemis Tapınağı

Burası Neresi? Dünyanın yedi harikasından biri olan Artemis Tapınağı, Selçuk ilçesinde yer alan Efes Antik Kenti bölgesinde konumlanmaktadır. Antik kentin 1,5 kilometre kuzeydoğusunda, Selçuk ilçe merkezinin ise batı çıkışında yer alan tapınak, yıkılmadan evvel futbol sahası büyüklüğünde, 127 sütunlu görkemli bir yapıya sahipti. Makedonyalı General Antipatros’un ‘‘Artemis’in bulutlar üzerine kurulmuş evini gördüğümde diğer tüm harikalar parlaklıklarını kaybetti ve dedim ki; İşte! Olimpus’un dışında, güneş hiç bu kadar büyük bir şeye bakmadı’’ şeklindeki sözleri, bir zamanlar tapınağın ne denli heybetli olduğunu kanıtlar niteliktedir.

Tapınağın çevresi, o dönemin en ünlü heykeltıraşlarından Polycleitus, Pheidias, Phradmon ve Kresilas imzasını taşıyan bronz heykellerle donatılmıştı. Efes halkının tanrıçaya inançlarını sundukları dini bir yapı olan Artemis Tapınağı aynı zamanda halkın buluştuğu bir Pazar yeri olarak kullanılıyordu.

Bu görkemli tapınaktan geriye yalnızca temel kalıntılar ve bir mermer sütun kalmıştır. Selçuk’taki en ilgi çekici yerlerden biri olan Artemis Tapınağı, Şirince’ye de oldukça yakın! Şirince ile Artemis Tapınağı arasında yalnızca 8,2 kilometre mesafe bulunup; yolculuk ortalama 14 dakika sürmektedir.

Neden Gitmeliyim? Artemis Tapınağı, 1869 yılında, British Museum adına yapılan ve yedi yıl süren kazılar sonucunda, İzmir-Aydın demiryolu yapımında görevli İngiliz mühendis J. T. Wood tarafından keşfedilmiştir. Uzun bir aranın ardından 1965 yılında, Avusturya Arkeoloji Enstitüsü tarafından kazılar tekrar başlatılmış olup; günümüzde halen devam etmektedir.

Elde edilen bilgilere göre Artemis Tapınağı’nın ilk olarak İÖ 680 – 650 yıllarında, 32 ahşap sütunlu şekilde inşa edildiğini düşünülmektedir. Sonrasında, İÖ 570 yılında, mermer sütunlardan oluşan devasa bir tapınak haline geldi. O dönemler tapınağın, 100 x 60 metre boyutunda ve üzerinde kabartmalar bulunan 106 sütuna sahip olduğu tahmin edilmektedir.

Lydia Kralı Kroisos tarafından yaptırıldığı için bu isimle de anılan tapınakta gerçekleştirilen kazılarda elde edilen buluntuların sütunların ve üstlerinde frizler bulunan mimari blokların bir bölümü British Museum’a götürülmüştür. Artemis Tapınağı’ndan geriye pek bir şey kalmamış olsa da yine de görülmeye değer önemli bir yapı olduğunu söyleyebiliriz.

  • Adres: Atatürk, Park İçi Yolu No:12, 35920 Selçuk/İzmir
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık
  • Yol tarifi al >

13. İsa Bey Camii

İsa Bey Camii

Burası Neresi? Türk mimarlık tarihinin Anadolu Beylikleri dönemine ait en eski ve gösterişli eserlerinden biri olan İsa Bey Camii, İzmir’in Selçuk ilçesinde, Artemis Tapınağı’yla Saint Jean Kilisesi arasında, Ayasuluk Tepesi’nde yer alıyor. 1375 yılında Aydınoğlu İsa Bey tarafından yaptırılan ve bundan dolayı İsa Bey adını alan caminin mimarı ise Şamlı Ali’dir. İsa Bey Camii, 19. Yüzyılda, uzun bir dönem kervansaray olarak da kullanılmıştır.

Efes Antik Kenti ve Ayasuluk Tepesi ile birlikte UNESCO Listesinde yer alan İsa Bey Camii, iki minareli, revaklı ve şadırvanlı avlulu cami yapısının Anadolu’daki ilk örneklerinden biridir. İzmir’in tarihi yapıları arasında oldukça değerli bir yere sahip olan İsa Bey Camii, Şirince çevresinde gezilecek yerler listesine mutlaka eklenmeli! Zira Şirince’nin 7,7 kilometre batısında yer alan İsa Bey Camii’ne yalnızca 10 – 15 dakikada ulaşılabiliyor.

Neden Gitmeliyim? Osmanlı’nın genişleyip, Selçuk’u da hakimiyeti altına almasından sonra giderek önemini kaybeden İsa Bey Camii, uzun süre kaderine terk edilmiş; 1653-1688 yıllarındaki depremler sonucu kubbeleri hariç minaresi ve çatıları tamamen yıkılmıştır. Tamamı yıkık vaziyette olan caminin çatısı 1975, mihrabı ise 1990 yılında Vakıflar tarafından tamir edilerek onarım sonrası tekrar ibadete açılmıştır. İsa Bey Camii, özgün karakterini bazı bölgelerinde önemli ölçüde kaybetmiş olsa da hala görkemini ve ihtişamını korumaya devam ediyor.

Cami kapısının üzerindeki renkli, zengin taş süslemeleri, kama taşı ve düğümlü geçme örnekleri, mermere işlenmiş hadis ve ayet metinleri görülmeye değerdir. İç mekana girdiğinizde, sizleri, her biri birbirinden muazzam devasa mermer sütunlar karşılıyor. Söz konusu sütunların, Büyük İskender’in komutanı ve yakın arkadaşı olan Lysimakhos’un şehri Efes’teki limanın yanındaki hamamdan getirilmiş olduğu düşünülüyor. Kubbelerde ve sütun başlıklarında varlığını kısmen koruyabilmiş turkuaz çiniler dikkat çekiyor.

İlkine Türk üçgenleri, ikincisine pandantiflerle geçilmiş olan kubbeler caminin sahip olduğu en özel niteliklerden biri oluyor. Ayrıca batı cephesindeki pencerelerde renkli ve zengin taş süsleme örneklerine sahip olan İsa Bey Camii’nde, renkli taş ve mermerin birlikte kullanımıyla elde edilen zengin taş işçiliği göze çarpıyor. Tüm bu zenginlikleri yakından görmek için İsa Bey Camii’ni mutlaka ziyaret edin!

  • Adres: Atatürk, St. Jean Cd. No: 1, 35920 Selçuk/İzmir
  • Tel: (0232) 892 63 28
  • Çalışma saatleri: 08.30 – 22.30 *Her gün açık
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

– Tatil Yerleri

14. Kuşadası

Kuşadası

Burası Neresi? İzmir’in 97,8 kilometre güneyinde, Aydın’ın 131 kilometre batısında Ege denizi kıyısında yer alan Kuşadası, Türkiye’nin popüler tatil merkezlerinden biridir. Didim ile birlikte Aydın’da yaz turizminin kalbini oluşturan Kuşadası, yaz aylarında, tatilcilerin akın ettiği bir tatil cennetidir. Öyle ki hali hazırda 106 binden fazla olan ilçe nüfusu, okulların kapanıp, yaz sezonunun açılmasıyla birlikte 2 milyonu aşıyor.

Kuşadası, Türkiye’nin en büyük üçüncü limanı olmasının yanı sıra; doğası, denizi, limanı, körfezi, mavi bayraklı plajlarıyla ve su altı zenginliği harika bir turizm cenneti! Dolayısıyla Şirince’ye gelmişken Kuşadası’nı da mutlaka ziyaret etmelisiniz. Zira Şirince ile Kuşadası arasında yalnızca 27,5 kilometre mesafe bulunuyor. Yolculuk ise sadece 35 dakika sürüyor.

Neden Gitmeliyim? Kuşadası, yukarıda da belirttiğim gibi bakir adaları, mavi bayraklı plajları, koyları ve festivalleriyle her yıl yerli ve yabancı binlerce turist tarafından ziyaret ediliyor. Bunun yanı sıra doğal güzellikler, kültürel unsurlar ve tarihi yapılar kapsamında Kuşadası’nda gezip görülmesi gereken pek çok yer bulunuyor. Başta Kuşadası Milli Parkı ve Andız Kulesi olmak üzere; Dilek Yarımadası, Kadınlar Denizi Plajı, Zeus Mağarası, Kurşunlu Manastırı, Güvercinada Kalesi, Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı, Eski Doğanbey Köyü ve Meryem Ana Evi gibi yerler kesinlikle yakından görülmeli!

Kuşadası’nın tamamını 2 – 3 içerisinde gezip dolaşabilirsiniz. Kuşadası’nda Çeşme ve Bodrum gibi pek çok tatil beldesine göre çok daha uygun fiyatlarla konaklayabilirsiniz. Üstelik ilçede; otel, pansiyon, bungalov, butik otel, kamp alanı ve apart otel gibi bir dizi işletme hizmet veriyor. Kuşadası, en yoğun dönemlerini Temmuz ve Ağustos aylarında yaşıyor. Daha sakin bir tatil geçirmek istiyorsanız Mayıs sonu veya Eylül başı gibi bahar aylarını tercih edebilirsiniz.

Kuşadası’na kadar gelmişken yöresel lezzetlerin tadına bakmayı unutmayın! ‘Peki, bu tatil cennetinde nerede, ne yemeliyim?’ diye merak ediyorsanız, cevaplar için tıklayın: Kuşadası Yöresel Yemekler | 15 Muhteşem Lezzet! Ayrıca ilçedeki gece hayatına dair her şeyi Kuşadası Gece Hayatı | 12 Harika Mekan başlıklı içeriğimizde bulabilirsiniz.

Kaçırmayın! Kuşadası’na havayolu üzerinden ulaşmak için İzmir havalimanını kullanabilirsiniz. İzmir Adnan Menderes Havalimanı’ndan Kuşadası’na sadece 1 saatlik yolculukla ulaşabilirsiniz. İzmir havalimanının ulaşım olanaklarıyla ilgili bilgi almak için ”İzmir Adnan Menderes Havalimanı Ulaşım Rehberi” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

15. Didim

Didim

Burası Neresi? Menderes Nehri ile Bafa Gölü arasındaki yarımada üzerinde yer alan Didim, Aydın’a bağlı bir ilçedir. Didim, konum itibariyle Aydın şehir merkezinin 98,7 kilometre güneybatısında yer alıyor. Doğusunda Muğla ile sınır komşusu olan ilçenin batısı ve güneyi Ege deniziyle çevreleniyor. Köklü bir tarihe sahip olan Didim sahip olduğu; antik kentleri, koyları, doğal güzellikleri ve plajlarıyla her yıl yerli ve yabancı binlerce turisti evinde ağırlıyor. Tüm özellikleriyle Didim’in Ege denizi kıyısındaki en meşhur tatil merkezlerinden biri olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Zira 80 bine yakın nüfusa sahip olan ilçe, yaz sezonunun açılmasıyla birlikte bu oranı ikiye ve hatta üçe katlıyor. Didim’in bir diğer avantajı ise İzmir’e yakın tatil yerlerinden biri olması… Dolayısıyla söz konusu ilçe Şirince’ye de fazlasıyla yakın! Şirince ile Didim arasında 99 kilometre mesafe bulunup; yolculuk yalnızca 1,5 saat sürüyor. Velhasıl vakit kaybetmeden Didim’i Şirince’ye yakın tatil yerleri arasına ekleyin!

Neden Gitmeliyim? Didim, ülkemizdeki en popüler tatil beldelerinden biri olmakla birlikte turizm açısından zengin bir çeşitliliğe sahiptir. Roma, Girit, Bizans ve Pers gibi pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış olan ilçede özellikle tarihi yapılar fazlasıyla dikkat çekiyor. Milet Tiyatrosu, Apollon Tapınağı, Priene Antik Kenti ve Didyma Antik Kenti gibi daha birçok yapı Didim’in tarihi zenginliklerini oluşturuyor. Bunun yanı sıra ilçedeki mavi bayraklı Altınkum Plajı’nın tüm ülkede meşhur olduğunu belirtmeden geçmeyelim.

Ilıman ve sıcak bir iklimin etkisi altında olan Didim’de yılın büyük bir bölümünde denize girilip; dalış, yelken ve rüzgar sörfü gibi birçok su sporu gerçekleştirilebiliyor.  Ayrıca Didim; Çeşme, Alaçatı ve Bodrum gibi yerlerle karşılaştırıldığında, daha bütçe dostu bir tatil imkanı sunuyor. Öyle ki pansiyon, ultra lüks tatil köyleri ve butik otel gibi her bütçeye hitap eden, pek çok konaklama seçeneği ilçede mevcut. Tatilciler konaklamak için çoğunlukla Akbük ve Altınkum beldelerindeki tesisleri tercih ediyor.

Kaçırmayın! Didim’de; Akbük, Akköy, Akvaryum Koyu, Cennet Adası, Bafa gölü Milli Parkı, Martı Koyu, Saplı Ada, Yalıköy, Sağtura ve Akademi Koyu gibi turistik yerleri mutlaka yakından görmelisiniz. Tüm bu yerlerle ilgili daha fazla bilgi almak için ”Didim Gezilecek Yerler Listesi | 75 Görülesi Yer” başlıklı içeriğimizi okuyabilirsiniz.

16. Çeşme

Çeşme

Burası Neresi? Türkiye’de turizm potansiyeli fazlasıyla yüksek olan ilçelerden biri olan Çeşme, İzmir’in batı kıyısında yer alıyor. Batısında ve güneyinde Ege denizi ile çevrili olan ilçenin, kuzeyinde Karaburun; doğusunda ise Urla bulunuyor. Çeşme, tabiat güzellikleri, tarihi zenginliği, masmavi ve tertemiz deniziyle her yıl, yaz sezonunun açılmasıyla birlikte aralarında dünyanın önde gelen sanatçıları, müzisyenleri ve sporcularının da bulunduğu binlerce turisti evinde ağırlıyor.

Öyle ki ilçe, yaz sezonunun açılmasıyla birlikte nüfusunu neredeyse üçe katlıyor. Birçok kişi yaz tatili için bu harika ilçeyi tercih ediyor. Şirince’ye yakın tatil yerlerinden biri olan Çeşme ile Şirince arasında yalnızca 164 kilometre mesafe bulunuyor. Yolculuk ise aşağı yukarı 1,5 – 2 saat sürüyor.

Neden Gitmeliyim? Eski adı Erythrai olan Çeşme’nin milattan önce Giritliler tarafından kurulduğu biliniyor. İlçe, yıllardır yapılan ve halen devam eden arkeolojik çalışmalar sonucu ortaya çıkartılmış M.Ö. 7. yüzyıla ait olan Athena Tapınağı ve Tiyatrosu gibi pek çok değerli yapıya ev sahipliği yapıyor. Velhasıl Çeşme’nin yaz turizminin yanı sıra tarihi zenginlikleriyle de göz dolduran bir turizm cenneti olduğunu söyleyebiliriz.

Tarihi yapılar arasında en dikkat çekeni; içerisinde Kybele Kayalıkları, Heroon Kilisesi, Polias Tapınağı ve Matrone Kilisesi bulunan Erythrai Antik Kenti oluyor. Başta Çeşme Kalesi olmak üzere; Kervansaray, Sakız Adası, Ayayorgi Koyu ve Alaçatı gibi Çeşme’de gezip görülmesi gereken daha pek çok yer sizleri bekliyor. Bu yerlerle ilgili daha fazla bilgiye ulaşmak için Çeşme’de Gezilecek Yerler | 24 Görülesi Yer başlıklı içeriğimizi okumanız yeterli!

Yazları oldukça sıcak olan Çeşme’de Temmuz ve Ağustos ayında ortalama sıcaklık 25 – 30 derece civarında seyrediyor. Bunaltıcı sıcaklardan ve kalabalıktan kaçınmak istiyorsanız Mayıs sonu ve Eylül başları gibi bahar aylarını tercih edebilirsiniz. Bunların dışında gece hayatının kesintisiz ve sınırsız bir şekilde yaşandığı Çeşme’de her türden eğlence mekanı bulunabiliyor. Detaylı bilgi için: Çeşme Gece Hayatı ve En Meşhur 37 Eğlence Mekanı…

Kaçırmayın! İzmir Adnan Menderes Havalimanı’ndan Çeşme’ye nasıl ulaşacağınızı öğrenmek için: İzmir Havalimanı’ndan Foça ve Çeşme’ye Ulaşım Rehberi‘ni mutlaka okuyun!

17. Alaçatı

Alaçatı

Burası Neresi? İzmir’in Çeşme ilçesinde yer alan Alaçatı beldesi, son 10 yılın en popüler tatil yerlerinden biri olarak öne çıkıyor. Konsept butik otelleri, gece gündüz eğlencenin sınırsız bir hal aldığı taş sokakları ile herkeste hayranlık uyandıran Alaçatı, her yıl yerli ve yabancı binlerce turistin akınına uğruyor. Bunun yanı sıra Türkiye’de Rüzgar sörfü denildiğinde akla ilk gelen yerlerden biri Alaçatı oluyor.

Her yönden nitelikli, yeterli ve cazip bir tatil merkezi olan bu belde, aynı zamanda kolay ulaşılabilir bir lokasyonda yer alıyor. Alaçatı ile Şirince arasında 154 kilometre mesafe bulunup; yolculuk yalnızca 1,5 saat sürüyor. Dolayısıyla bu popüler tatil beldesinin Şirince çevresindeki tatil yerleri arasına kesinlikle eklenmesi gerekiyor.

Neden Gitmeliyim? Antik Çağ’daki adı Agrilia olan Alaçatı, tarihi, kültürel ve doğal güzellik açısından fazlasıyla zengin bir destinasyon! Alaçatı’da ve çevresinde gezip görülmesi gereken pek çok yer sizleri bekliyor. Bu yerlerle ilgi detaylı bilgiye ulaşmak için ”Alaçatı’nın Gezilecek Yerleri | 22 Görülesi Yer ve Alaçatı’nın Tarihi Yerleri | 9 Tarihi Nokta” başlıklı içeriklerimizi okumanız yeterli. Yalnız, Alaçatı’nın sembolü olarak tüm hediyelik eşyaların baş figüründe yer alan Alaçatı değirmenlerini mutlaka yakından görmelisiniz.

Alaçatı’yı ve çevresini ortalama 3 – 4 günde gezip dolaşabilir; birden fazla konaklama seçeneklerinden birini tercih ederek dinlendirici bir tatil geçirebilirsiniz. Lakin ilçede Temmuz ve Ağustos gibi popüler aylarda konaklamayı düşünürseniz, epey bir bütçe ayırmanız gerekebilir. Bunun yanı sıra Nisan ve Mayıs gibi bahar aylarını tercih ederseniz çok daha uygun fiyatlara konaklama fırsatı yakalayabilirsiniz.

Bunların dışında plaj partileri, DJ şovları, açık hava konserleri, festivalleri, kültür ve sanat etkinlikleriyle yaz sezonunu boyunca eğlencenin bir an olsun durmadığı Alaçatı’da gece hayatı da oldukça renkli!

Kaçırmayın! Daha önce hiç sörf yapmadıysanız birkaç saat süren sörf derslerine katılarak, Alaçatı’da adrenalin dolu rüzgar sörfü deneyimi yaşayabilirsiniz. Gelmişken bu yörenin lezzetlerini yakından tanımak ve her birinin tadına bakmak istiyorum diyorsanız, ”Alaçatı’nın Yöresel Yemekleri | Ne, Nerede Yenir?” başlıklı içeriğimizi okuyarak detaylı bilgi elde edebilirsiniz.

*Şirince Gece Hayatı

Şirince’de hareketli bir gir gece hayatı olduğunu söyleyemeyiz fakat şaraplarıyla meşhur olan köyde, şarap tadımı yapıp, içkinizi içebileceğiniz pek çok mahzen, restoran ve kafe bulunmaktadır.

*Şirince’de Alışveriş

Şirince’de alışveriş yapabileceğiniz ve hediyelik eşyaları, el emeği göz nuru ürünleri ve organik meyve, sebze, reçel gibi ürünleri ve daha fazlasını bir arada bulabileceğiniz tek yer meşhur Şirince Çarşısı! Şirince Çarşı’na dair detaylı bilgiyi ‘Şirince Köyü Sokakları’ başlıklı 7. maddede bulabilirsiniz.

*Şirince’de Yapılacak Şeyler

– Günübirlik Turlarla tatilinize renk katın!

– Konaklamalı Turlara katılarak tüm şehri keşfedin!

– Şarap Tadım Turlarına katılın!

  • Ege Bağları Turu, 3 Gece 4 Gün: Urla Bağları – Klazomenia – Yavaş Şehir Sığacık – Teos Antik Kenti – Şirince Bağları – Efes Antik Kenti – Milas – Hekatomnos Mezar Anıtı – Bodrum!

*Şehir içi Ulaşım

Şirince’de köy içi ulaşımda minibüs ve dolmuş gibi toplu taşıma vasıtalarından yararlanabilirsiniz. Lakin bunlara gerek kalmadan hemen her noktaya yürüyerek ulaşabilirsiniz. Selçuk’tan Şirince’ye 07.00’dan 10.00′a kadar her 20 dakikada bir; 10.00′dan 17.00′a kadar her 30 dakikada bir minibüs seferleri düzenlenmektedir.

Kışın (1 Ekim – 30 Mart arası) saat 17.40’a kadar, baharda (1 Nisan – 30 Mayıs arası) 19.40’a kadar, yazın (1 Haziran – 30 Eylül arası) ise 20.40’a kadar her 20 dakikada bir minibüsler hizmet vermeye devam etmektedir. Selçuk – Şirince minibüs ücreti 3,5 TL’dir. Selçuk ile Şirince arası taksi ulaşım ücreti yaklaşık 70 TL’dir.

Şirince’de gezilecek yerler listemiz burada sona eriyor. Eksik gördüğünüz her detayı bizlerle paylaşmak için aşağıdaki kutucuğa yorumlarınızı yazabilirsiniz. Bu sayede içeriğimizi geliştiren kişi siz olabilirsiniz. Bol keyifli tatiller diliyoruz! 

Yorum yapın

Bizi Takip Edin