İzmir

Ege Bölgesi sınırları içerisinde yer alan ve “Ege’nin incisi” olarak adlandırılan İzmir, Türkiye’nin 3. büyük şehri olma özelliğini taşıyor. Ülke ve dünya çapında ünlü iş merkezleri, fuar alanları ve etkinlikleri ile metropol kent olma yolunda emin adımlarla ilerleyen İzmir, dört mevsim canlı ve hareketli bir şehir olması yönüyle de dikkat çekiyor. Tarihinin 8-9 bin yıl öncesine kadar uzandığı bu kadim kent, tarihi mekanları ve mimarileri ile ilgi gördüğü kadar Efes, Bergama gibi antik yerleşim yerleriyle de ziyaretçi akınına uğruyor.

Sayısız gezilip görülmesi gereken yeri olan İzmir, Seferihisar, Foça, Karaburun, Dikili, Çeşme, Alaçatı, Özdere, Ürkmez vb. kıyı beldeleri ile de deniz, kum, güneş tatilcilerinin ilgisini görüyor. Özellikle Antalya, Bodrum gibi Türkiye’nin en lüks tatil beldelerine nazaran daha bütçe dostu yerler arayanlar için ekstra cezbedici olan İzmir, hareketli gece hayatı ve yıl boyunca düzenlenen kültür – sanat etkinlikleriyle de öne çıkmayı başarıyor.

Şehrin simgesi haline gelmiş ve ünü il sınırlarını aşmış olan Saat Kulesi, şehrin merkezi olarak kabul gören Konak Meydanı’nda sizi tüm ihtişamıyla karşılayacak. Ayrıca İzmir’in en önemli iş merkezleri, fuar alanı ve şehir otelleri (Hilton, Mövenpick, Swissotel vb.) de Konak – Alsancak bandında yer alıyor. İnşa tarihi 1901 senesine kadar uzanan Saat Kulesi yaklaşık 25 metre yüksekliğe sahip olmakla birlikte kesme taş oymacılığının en gösterişli örnekleri arasına da adını yazdırmayı başarmış. Şehrin tarihi dokusunu iliklerinize kadar hissetmek ve aynı zamanda yöresel ürünlerden hediyelik almak içinse yönünüzü Tarihi Kemeraltı Çarşısı’na çevirmelisiniz. Envaiçeşit hediyeliğin karşınıza çıkacağı Kemeraltı’ndaki Kızlarağası Hanı’nda oturup şambali eşliğinde bol köpüklü kumda kahvenizi yudumlayabilirsiniz.

Türkiye’nin en batıdaki illerinden biri olan İzmir, doğusunda Manisa, kuzeyinde Balıkesir ve güneyinde ise Aydın ile sınırlarını paylaşıyor. İzmir’de gezilmedik yer bırakmamak ve tarihi mekanlarını keşfetmek için mayıs – eylül ayları arasındaki dönemi tercih edebilirsiniz. Deniz, kum, güneş tatilcileri ise genellikle temmuz ve ağustos aylarını tercih ettiği için kalabalık sevmeyenler bu iki ayı es geçebilir.

Türkiye’nin birçok ilinden direkt veya aktarmalı uçuş seferlerinin düzenlendiği İzmir Adnan Menderes Havalimanı, şehir merkezine 20-30 dakikalık sürüş mesafesinde yer alıyor. İzmir’in Gaziemir ilçesinde yer alan havalimanına vardıktan sonra araç kiralayabilir ya da Havaş servislerini kullanarak dilediğiniz noktaya gidebilirsiniz. İzmir’in Çeşme, Alaçatı, Foça, Özdere gibi yerlerine gidecekseniz eğer araç kiralamak daha kolayınıza gelebilir. Hava yolu yerine demir yolu ve kara yolu ile de İzmir’e sorunsuz bir şekilde ulaşabileceğinizi söylemek mümkün. Ankara, Bolu, Bursa, Çanakkale, İstanbul ve daha pek çok büyükşehirden aktarmasız otobüs seferlerinin olduğunu da not düşelim. Şehir içi ulaşımda genellikle İzban, metro, tramvay, Eshot (otobüs) vb. araçların kullanıldığı İzmir’de kısa mesafedeler için taksileri de tercih edebilirsiniz.