Ayvalık Gezilecek Yerler Listesi | En Popüler 64 Durak!

*Hap Niteliğinde Bilgiler

Ayvalık hakkında: Balıkesir ilinin en güzel ilçelerinden biri olan Ayvalık, Ege denizi kıyısında yer alan bir tatil cennetidir. Aynı zamanda Türkiye’nin de önemli turizm merkezlerinden biri olan ilçe, gezip görülmesi gereken pek çok yere ev sahipliği yapıyor. İstanbul’a yakınlığıyla da çok fazla tercih edilen tatil noktalarından biri olan Ayvalık, doğal güzellikleri ve sosyal yaşantısıyla tatillerin vazgeçilmezi! Ayvalık, 68 binlik nüfusa sahip olsa da yaz sezonunun açılmasıyla birlikte bu oranı ikiye katlıyor.

Kaç günde gezilir: Ayvalık’ı ortalama üç günde gezmek mümkün ancak yaz tatili için gitmeyi düşünüyorsanız, planlarınıza göre bu durum değişebilir.

Ziyaret için en uygun zaman: Ayvalık seyahati için en uygun zaman hiç şüphesiz Mayıs sonu ile Eylül başları arasını kapsayan yaz sezonu olacaktır. Zira yazın deniz, kum, güneş üçlüsünün keyfini çıkarmak için Ayvalık harika bir seçenektir. Bunun dışında yılın her dönemi Ayvalık’ı ziyaret edebilirsiniz.

Müze kartları: Ayvalık’ta müze ve ören yerleri için özel bir kart bulundurmaya gerek yok. Lakin Türkiye’nin pek çok şehrinde geçerli olan Müzekart ve Müzekart+ adlı Kültür Bakanlığı’na ait olan giriş kartlarını Ayvalık’ta da kullanabilirsiniz. Bu sayede bazı kurumlara ücretsiz veya indirimli olarak giriş yapabilirsiniz.

Havalimanı/Merkez Ulaşımı: Balıkesir Koca Seyit Havalimanı’ndan Ayvalık’a nasıl ulaşabileceğinizi tüm detaylarıyla Balıkesir Havalimanı Ulaşım Rehberi başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

Ne Yenir: Hem Ege hem de Marmara esintisi taşıyan Ayvalık mutfağını yakından tanımak için: Ayvalık Yöresel Yemekler | 25 Harika Lezzet!

*Ayvalık Gezilecek Yerler Videosu

*En Popüler Yerler

– Simgesel Yapılar

1. Tarihi Değirmenler

Tarihi Değirmenler

Burası neresi? Ege Bölgesi’nde bulunan tatil beldelerinin en bilindik temsilcileri de tarihi yel değirmenleri. Bodrum’unÇeşme’nin değirmenleri her ne kadar daha çok bilinse de, Ayvalık Cunda Adası’nda bulunan tarihi değirmenler de gün geçtikçe daha da bilinmeye başlıyor ve Ayvalık gezilecek yerler listesinde bir numarayı alıyor.

Cunda Adası’nda 3 tarihi değirmen bulunuyor. Bunlardan birisi; özel bir işletme tarafından restore edilerek restoran ve şarap evine dönüştürülmüş. İkinci değirmen ise; günümüzde Rahmi Koç tarafından restore edilerek kurulan Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı’nın bitişiğinde bulunuyor.

Neden gitmeliyim? Restore edilen değirmen, adanın en bilinen simgelerinden biri haline gelmiş. Diğer değirmenle ilgili ise herhangi bir çalışma yapılmadığından atıl bir biçimde duruyor. Ancak tarihi dokusunu kaybetmediği ve manzarası harika olduğu için, en çok ziyaret edilen ve fotoğraf çekilen değirmenlerden biri. Dolayısıyla Tarihi değirmenleri sizler de Ayvalık gezilecek yerler listenize mutlaka ekleyin!

2. Şeytan’ın Kahvesi

seytanin kahvesi

Burası neresi? Ayvalık’ın simgesel yapıları arasında bulunan Şeytan’ın Kahvesi, koruk ve karadut suyu nedeniyle beldede hayli meşhurdur. Midillili Şeytan Halil’in torunları tarafından 20. yüzyılın ortalarından bu yana işletilen kahve, bu nedenle bu isimle anılmaktadır.

Neden gitmeliyim? Ayvalık’ın en bilinen kahvelerinden olan Şeytan’ın Kahvesi, bir şeyler içerek gezi sırasında soluklanmak için mutlaka uğramanız gereken sevimli mekanların başında gelmektedir. Fiyatlarının turistik bir bölgeye göre oldukça uygun olması ve sahiplerinin hoşsohbet insanlar olması da burayı çekici kılan diğer özellikleridir.

  • Adres: Zekibey, 13 Nisan Cd. No:2, 10400 Ayvalık/Balıkesir
  • Telefon: 0535 430 53 78
  • Ziyaret saatleri: 06.30-20.00
  • Yol tarifi al >

3. Atatürk Kayalıkları

Burası neresi? Atatürk Kayalıkları, ilk olarak 1939 senesinde bölgeye geziye gelen bir İngiliz turistin etrafı gözlemlediği sırada şans eseri keşfedilmiştir. İngiliz turist bu silueti görünce “İşte Türklerin atasının resmi” şeklinde tepki vermiştir. Siz de bu muhteşem doğal heykeli gördüğünüzde duygularınıza hakim olamayacak ve hayranlığınızı gizleyemeyeceksiniz.

Neden gitmeliyim? Atatürk’ün adeta doğal bir portresi olan bu oluşum, yolu Gömeç’ten geçenlerin mutlaka uğraması gereken noktalardan biridir. Son yıllarda daha yoğun bir ilgiyle karşı karşıya kalan bölgede insanların bu silueti izleyebilmesi için “Atatürk Kayalıkları İzleme Noktası” oluşturulmuştur. Özellikle gün doğumu ve gün batımı esnasında buradaki manzaranın eşsiz bir güzelliğe büründüğünü belirtmeliyiz.

  • Adres: Kemalpaşa, 10715 Gömeç/Balıkesir
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Yol tarifi al >

4. Anelemmatik Güneş Saati

anelemmatik gunes saati

Burası neresi? Ayvalık Belediyesi’nin beldeye kazandırmış olduğu güneş saati, 2004 yılında Cundalı Erol anısına yapılmıştır. Elips bir yapıya sahip olan Güneş saati, 12 saat dilimini göstermektedir. Saatin çalışma prensibini merak edenlere Cunda tarihi yerler yazımızın ilgili kısmını incelemesini tavsiye ediyoruz.

Neden gitmeliyim? Bilimsel açıdan çok eski dönemlere ışık tutan Anelemmatik Güneş Saati, Ayvalık’ın görülmesi gereken önemli yerlerinden biridir.

– Müzeler

5. Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı

Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı

Burası neresi? Ayvalık gezilecek yerler listemizde sıradaki durağımız Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı… Cunda’da bulunan eski bir kilise olan Agios Yannis Kilisesi, mübadele dönemiyle birlikte yıkılacak hale geldiğinden, Rahmi Koç tarafından satın alınıp, restore edilerek 2007 yılında Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı ve müze haline getirilmiş. Eski devlet adamı ve diplomat Necdet Kent’in bağışladığı kitaplarla oluşturulan kütüphane, geniş bir koleksiyondan oluşuyor.

Neden gitmeliyim? Bu değerli kitaplığın yanında, mekanın en çok sevilen özelliklerinden birisi de harika bir manzaraya sahip olan kafesi. Hakim tepeden Cunda Adası’nı seyredebileceğiniz kafe, günün yorgunluğunu atıp, hoş vakit geçirebilmeniz için Ayvalık’ın en güzel noktalarından.

  • Adres: Namık Kemal Mahallesi, Agios Yaninis Kilisesi, 10405 Ayvalık/Balıkesir
  • Telefon: (0266) 327 33 00
  • Çalışma saatleri: 09:30 – 17:30 *Her gün açık
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

6. Rahmi Koç Müzesi

Rahmi Koç Müzesi

Burası neresi? Ayvalık gezilecek yerler denildiğinde akla ilk gelenlerden biri şüphesiz Rahmi Koç Müzesi oluyor. Rahmi Koç Müzesi binası aslında 1873 yılında yapılan Taksiyarhis Kilisesi. 1944 yılında yaşanan büyük deprem sonrası kendi haline bırakılan kilise, bakımsız bir haldeyken, Rahmi Koç tarafından satın alınarak restore sürecine girmiş.

Neden gitmeliyim? Restorasyon sonrasında, 2014 yılında açılan yapı, müze olarak hizmet vermeye başlamış. Rahmi Koç’un koleksiyon ürünlerine yer verilen müzede gezerken, hem kilisenin eski dokusunu hissedecek, hem de sergilenen koleksiyonun şahaneliğini seyredeceksiniz. Ayrıca Ayvalık’ın diğer müzelerini merak ediyorsanız, Ayvalık Tarihi Yerler yazımıza da göz gezdirebilirsiniz.

  • Adres: Namık Kemal Mahallesi, Şeref Sk. 10405 Ayvalık/Balıkesir
  • Telefon: (0266) 327 27 34
  • Çalışma saatleri: 10:00 – 19:00 *Pazartesi günleri kapalı
  • Yol tarifi al >

7. Sabahattin Ali Müzesi

sabahattin ali ani evi

Burası neresi? Sabahattin Ali’nin yaklaşık 100 yıl önce yaşamış olduğu Edremit’teki ev, Edremit Belediyesi’nin restorasyon çalışmaları ile 2020 yılında Sabahattin Ali Anı Evi olarak ziyarete açılmıştır. Yazarın yaşamış olduğu ev, Hekimzade Mahallesi’nde yazarın adını taşıyan sokakta yer almaktadır.

Neden gitmeliyim? Sabahattin Ali Müzesi içinde ünlü yazara ait çok çeşitli kişisel eşyalar, kıyafetler ve kitapları inceleyebilir ve kendisiyle ilgili birçok bilgi edinme fırsatını yakalayabilirsiniz.

  • Adres: Hekimzade, 10300 Edremit/Balıkesir
  • Ziyaret saatleri: Salı-Cumartesi 09.00-17.00
  • Yol tarifi al >

– Meydanlar/Popüler Sokaklar

8. Ayvalık Sokakları

Ayvalık Sokakları

Burası neresi? Ayvalık sokakları, Ayvalık’ın cıvıl cıvıl görüntüsünün yanında tarihi ruhunu da hissedebileceğiniz harika bir atmosfere sahip. Daracık ve Arnavut kaldırımlarıyla döşenmiş yollarında yürürken Ayvalık’ı keşfedebilirsiniz. Rum ustaları tarafından yapılan evler, genellikle sarımsak taşından inşa edilmiş. Günümüzde bazıları restore edilerek butik otele, kafeye dönüştürülse de pek çoğu hala konut olarak kullanılmaya devam ediliyor.

Neden gitmeliyim? Sokaklarda yürürken renkli renkli çiçekleri ve sizden kaçmayan sokak hayvanlarını görünce yüzünüzde ister istemez bir gülümseme oluşuyor. Çeşit çeşit dükkanlar ve kafelerin bulunduğu sokaklarda yürürken, ruhunuzu dinlendirebilir, cumartesi günleri kurulan antika pazarından ve perşembe günleri kurulan perşembe pazarından harika alışverişler yapabilirsiniz.

Kaçırmayın! Günün yorgunluğunu atmak için mavi – beyaz dekor konsepti, harika el yapımı pastaları ve antikalarıyla meşhur Cafe Caramel’de kahvenizi yudumlamayı unutmayın!

9. Macaron Sokağı

Macaron Sokağı

Burası neresi? Ayvalık sokakları arasında en popüler olanı da Macaron Mahallesi. Ayvalık’ın en güzel sokaklarına sahip Macaron, Ayvalık merkezdeki Migros’un hemen arka kısmında kalıyor. Macaron Mahallesi’nin en bilindik yeri ise meşhur Macaron Kahvesi. Macaron Konağı’nın hemen ilerisinde yer alan kahve, yanındaki işletmelerle beraber sokakta harika bir ambiyans oluşturmuş durumda.

Neden gitmeliyim? Yolun üstüne atılmış renkli renkli ahşap sandalyelerle insanın içini açıyor. Sokak özellikle öğlen saatlerinde, tıklım tıklım doluyor. Kahvenin hemen karşısındaki fırından taze taze çıkmış bir poğaça alıp, Macaron Kahvesi’ne oturup çay içmenin keyfi ise bambaşka.

Kaçırmayın! Eğer denemediyseniz meşhur bademli muhallebisini de denemenizi tavsiye ederiz.

– Ulusal ve Milli Parklar

10. Ayvalık Adalar Doğal Tabiat Parkı

ayvalık adaları tabiat parkı

Burası neresi? Ayvalık gezilecek yerler denildiğinde es geçilemeyecek bir nokta olan Ayvalık Adaları Tabiat Parkı denildiğinde aklınıza ilk olarak, ormanlık bir alan gelmiş olabilir. Ancak tabiat parkı alanı, Ayvalık ilçe sınırları içinde bulunan 19 adayı da kapsıyor.

Neden gitmeliyim? Büyüklü küçüklü pek çok adanın bulunduğu Ayvalık’ta en bilinen Cunda Adası’ndan, Masko Adası’na, birbirinden çeşitli ekosistemler mevcut. Doğayı keşfetmeyi sevenlerdenseniz ve kendi keşif turu rotanızı oluşturacaksanız, Ayvalık Adaları Tabiat Parkı bünyesinde bulunan 17.950 hektarlık alanı listenize eklemenizi tavsiye ederiz.

11. Sarımsaklı Tabiat Parkı

Sarımsaklı Tabiat Parkı

Burası neresi? 1.5 hektarlık bir alanı kapsayan Sarımsaklı Tabiat Parkı, Ege Denizi kıyı bölgesinin kuzeyinde yer alıyor. Birçok farklı ağaç çeşidine yer veren parkta, sevdiklerinizle ya da yalnız başınıza yürüyüş yapabilirsiniz.

Neden gitmeliyim? Tam bir doğa harikası olan Sarımsaklı Tabiat Parkı, sessiz ve sakin olmasının yanı sıra, sizi stresten uzakta tutacak ve adeta dertlerinizden arınmanızı sağlayacak. Aynı zamanda burada piknik yapabilir ve yanınıza bir top alırsanız, arkadaşlarınızla veya ailenizle oyunlar oynayabilirsiniz.

– Seyir Terasları

12. Şeytan Sofrası

Şeytan Sofrası

Burası neresi? Ayvalık gezilecek yerler denildiğinde akla ilk gelen yerlerden en önemlisi de Şeytan Sofrası. Mitolojik rivayete göre Cennetten kovulan Şeytan’ın, dünyada cennet ararken bulduğu Ayvalık’ta bastığı ayağın iz olarak kaldığı söylense de, daha farklı pek çok hikaye bulunuyor. Şeytanın ayak izi olduğu düşünülen ayak şeklindeki oyuk, etrafı tellerle kapatılmış şekilde korunuyor. Ziyaretçiler ise tellerin etrafına dilek kumaşlarını bağlayarak dilek diliyorlar.

Neden gitmeliyim? Şeytan Sofrası’nın mitolojik hikayesinin dışında önemli diğer özelliği ise manzarası. Ayvalık’ı panoramik olarak en net ve harika şekilde görebileceğiniz manzaraya sahip. Ayvalık merkezden, Cunda’ya ve Yunan Adaları’na kadar pek çok noktayı seyre dalabileceğiniz seyir tepesi, özellikle akşam gün batımı saatlerinde, güneşin batışını izlemek isteyenlerle doluyor.

Kaçırmayın! Şeytan Sofrasında manzarayı izlerken yemek yiyip, bir şeyler içebileceğiniz restoran ve kafeler de mevcut. Daha ne olsun!

Nasıl ulaşırım? Ayvalık’tan Sarımsaklı yolunda giderken Badavut yolundan girdiğinizde, Şeytan Sofrası tabelasını takip ederek tepeye ulaşabilirsiniz.

  • Adres: Küçükköy, 10400 Ayvalık/Balıkesir
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık
  • Yol tarifi al >

13. Cennet Tepesi

Cennet Tepesi

Burası neresi? Ayvalık’ı seyredebileceğiniz manzara noktalarından birinin Şeytan Sofrası olduğunu yukarıda da belirttik, ancak bir tepe daha var ki, burası Şeytan Sofrası kadar kalabalık olmayan, herhangi bir tesisin bulunmadığı bir tepe. Cennet Tepesi adıyla bilinen seyir tepesi, Ayvalık’ı panoramik olarak uçtan uca görmenizi sağlıyor.

Uyarı! Ayvalık’ın Armutçuk mevkiinin üst kısmında olan tepe, yeni açılan Ayvalık Hastanesi yolu üzerinde bulunuyor. Tepeye çıkan yol, araçsız gelmek için pek uygun değil. Araçla gelirseniz de yanınıza içecek bir şeyler almanızı öneririz çünkü tepede herhangi bir tesis yok.

– Plajlar

14. Sarımsaklı Plajı

sarımsaklı plajı

Burası neresi? Küçükköy Mahallesi’ne bağlı Sarımsaklı’da yer alan Sarımsaklı Plajı, Ayvalık’a tatile gelenlerin en çok tercih ettiği plaj. Sarı renkli yumuşacık kumu ve taşsız, tertemiz deniziyle, bir görenin bir daha gitmek istemeyeceği güzelliğe sahip.

Neden gitmeliyim? Ayvalık’ta oteller sıklıkla Sarımsaklı’da olduğundan, plajın hemen arkasında konaklayabilirsiniz. Pek çok restoran, kafe ve dükkanın yer aldığı sahil şeridi, kumsalın hemen arkasında olduğundan, pek çok ihtiyacınızı da giderebiliyorsunuz.

Uyarı! Plaj yaz sezonu döneminde, özellikle öğlen saatleri, oldukça kalabalık oluyor. Kalabalığı tercih etmiyorsanız, sabah erken saatlerde gitmenizi öneririz.

İpucu: Çocuklar için sığlık mesafesinin bulunuyor olması, çocuklarınızdan ziyade sizleri daha çok rahatlatacak. Plaj halk plajı olduğundan, şemsiyenizi havlunuzu alıp rahat rahat keyfinize bakabilirsiniz, dilerseniz plaj işletmelerine ödeme yaparak şezlong ve şemsiyeden faydalanabilirsiniz. Ulaşım ise oldukça kolay. Ayvalık merkeze 8 km uzaklıkta olan plaja, sürekli olarak minibüsler ulaşım sağlıyor.

  • Adres: Aspen, Millet Cad. No: 16, Gül Apt. A-3, 10400 Ayvalık/Balıkesir
  • Telefon: (0266) 324 08 00
  • Çalışma saatleri: 08.30 – 19.30 / Perşembe: 08.30 – 19.00 / Cumartesi: 09.30 – 17.50 *Pazar günleri kapalı
  • Giriş ücretsiz ancak şezlong ve şemsiye için ücret ödemeniz gerekmektedir.
  • Yol tarifi al >

15. Kabakum

Burası neresi? Ayvalık’tan 36 kilometre uzaklıktaki Kabakum, Dikili yolu üzerinde bulunmaktadır. Kabakum’daki birçok konaklama seçeneği burasını denize girmek isteyenler için Ayvalık’tan gidilebilecek cazip rotalardan biri haline getirmektedir.

Neden gitmeliyim? Kabakum’a gitmek istiyorsanız bir gününüzü ayırmanız gerekiyor. Böylelikle Kabakum’da hem denizin keyfini sürebilir hem de bölgede yürüyüş yapabilirsiniz.

16. Badavut Plajı

Badavut Plajı

Burası neresi? Sarımsaklı’nın hemen yanı başında yer alan Badavut, Şeytan Sofrası’nın eteğinde, sakinliği ve dinginliğiyle Ayvalık’ın gözde plajlarından.

Neden gitmeliyim? Kumsal kısmının hemen ilerisinde yer alan basamak şeklindeki kayalıklar, doğa severlerin en sevdiği yerlerden. Sarımsaklı plajına göre çakıllı olsa da, halk plajı olduğundan rahatlıkla -kendi başınıza- keyif yapabilirsiniz.

İpucu: Kendi aracınızla Sarımsaklı yolundan Badavut tabelalarını takip ederek plaja ulaşabilirsiniz. Bir diğer yol ise; Ayvalık’tan kalkan Sarımsaklı minibüslerine binip, son durak olan Badavut’ta inip, indikten sonra yaklaşık 5 dakika yürüyerek de plaja ulaşabilirsiniz.

  • Adres: Fevzipaşa-Vehbibey, Atatürk Blv. No: 156, 10400 Ayvalık/Balıkesir
  • Yol tarifi al >

17. Şirinkent Plajı

şirinkent plaji

Burası neresi? Ayvalık’ın genellikle yazlıkçı evlerinin bulunduğu noktada olan Şirinkent Plajı, Ayvalık’ın diğer plajlarına göre denizinin daha sıcak olmasıyla biliniyor. Ayvalık merkezden geçen Şirinkent minibüslerine bindiğinizde kolaylıkla ulaşabileceğiniz plaj, özel mülk plajlarının dışında işletmelere de ev sahipliği yapıyor.

Neden gitmeliyim? Giriş ücreti veya şezlong – şemsiye ücreti ödeyeceğiniz plajda, yeme – içme ihtiyaçlarınızı da kolaylıkla giderebilirsiniz. İşletmelerin kafesinde alkol satışı da mevcut. Bazı günler rüzgarlı olan deniz, genellikle ılık ve temiz.

  • Adres: Sahil Kent, Kuva-i Milliye Cd. 10400 Ayvalık/Balıkesir
  • Yol tarifi al >

18. Duba Plajı

duba plajı

Burası neresi? Ayvalık ile Cunda arasında, köprünün hemen bitiminde bulunan plaj, Ayvalık Belediyesi tarafından işletiliyor. Araçla ve minibüsle kolaylıkla gelebileceğiniz plaja, yürüyerek de ulaşabilirsiniz. Minibüsle ulaşmak isterseniz Ayvalık merkezden kalkan cunda araçlarına binmeniz yeterli.

İpucu: Kumsalı çok uzun ve geniş olmasa da pek çok tatilci tarafından tercih edilen plaj, yazın öğlen saatlerinde oldukça kalabalık olabiliyor. Bu yüzden yer bulmakta zorluk çekmemeniz için erken saatlerde gitmenizi öneririz. Denizi sığ olduğu için çocuklu aileler için de oldukça uygun.

  • Adres: Namık Kemal, 15 Eylül Cd. No: 1, 10405 Ayvalık/Balıkesir
  • Yol tarifi al >

19. Çataltepe Plajı

çataltepe plajı

Burası neresi? Cunda Adası’nın arka kısmında kalan plaj, turistler tarafından çok bilinmediğinden genellikle yerel halk tarafından kullanılıyor. Denizin girişindeki taşlar sizi yanıltmasın, çünkü biraz ilerlediğinizde kumu hissedeceksiniz. Direkt kuma ulaşmak isterseniz, iskeleden de denize girebilmeniz mümkün. Ayrıca işletmenin kafesinde de vakit geçirebilir, ihtiyaçlarınızı giderebilirsiniz.

Uyarı! Plaja ulaşmak için Ayvalık merkezden kalkan Çataltepe minibüslerine binmeniz yeterli. Ancak yürümek için çok yakın bir mesafe değil. Özel araçla gitmeyi düşünüyorsanız, plaja giden yolun dar ve taşlık olduğunu da belirtmemizde fayda var.

Plaj özel bir işletmeye ait, bu yüzden kendi sandalyeniz ve şemsiyenizle gelmediyseniz, şezlong ve şemsiye ücretli, fakat Ayvalık’ın diğer özel plajlarına göre oldukça ucuz. 10 TL gibi bir fiyata şezlong ve şemsiye kiralayabiliyorsunuz.

  • Adres: Namık Kemal, Poyraz Cd. 2. Sk. No: 111, 10405 Ayvalık/Balıkesir
  • Yol tarifi al >

20. Altınova Plajı

altınova plajı

Burası neresi? Ayvalık’a 18 km uzaklıkta bulunan Ayvalık’ın mahallelerinden biri olan Altınova, sahiliyle de herkesin sevdiği noktalardan. Altınova genellikle tatilcilerin evlerinin olduğu ve sezona göre yoğunlaşan yazlık yerlerden. Bu yüzden Altınova plajı da turistlerden çok, yazlıkçıların yoğun olduğu bir plaj. Denizi sakin ve tertemiz. Sarımsaklı plajına göre denizi daha tuzlu ve soğuk ancak dönem dönem değişebiliyor.

Neden gitmeliyim? Uzunca bir hatta sahip plajda, pek çok işletme ve kafe de bulunuyor. Plaja giriş ücreti yok, havlunuzu omzunuza atıp dilediğiniz gibi kumsala gidebilirsiniz. Şezlong ve şemsiye talep ederseniz de işletmelerden ücretli olarak kiralayabilirsiniz.

  • Adres: Altınova, 10400 Ayvalık/Balıkesir
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

21. İğdeli Plaj

igdeli plajı

Burası neresi? Ayvalık merkezde bulunan plajlardan bir diğeri de İğdeli Plajı. Ayvalık’ın Armutçuk bölgesinde yer alan plaj, küçük ve dar olmasına rağmen oldukça seviliyor. Denize girmek için uzağa gitmek istemeyenler kendi bölgelerine yakınsa, bazı günler bu plajı tercih edebiliyorlar ama plaj yine de kalabalıktan uzak ve sakin.

Uyarı! Kumsalı temiz ve güzel, ancak yosunu sevmeyenler için denizin yosunlu olduğunu belirtmemizde fayda var.

  • Adres: Ali Çetinkaya, 10400 Ayvalık/Balıkesir
  • Çalışma saatleri: 7/24 açık
  • Yol tarifi al >

22. Altınkum Plajı

altınkum plajı

Burası neresi? Paşa Koyu’nun hemen yanı başında kalan Altınkum plajı, çarşaf gibi deniziyle daha çok bir gölü andırıyor. Şeytan Sofrası’nın hemen alt kısmında kalan plaj, adı gibi gerçekten de altın renkli kumlara sahip.

Neden gitmeliyim? Yeşilliklerle kaplı çevresinin içinde, doğanın sakinlik veren atmosferiyle deniz keyfi yapabileceğiniz bir plaj… Plaja ulaşım da oldukça kolay. Aracınızla gidebilir ya da Sarımsaklı’dan ve Ayvalık’tan kalkan minibüslere binerek ulaşabilirsiniz.

23. Kapri Plajı

kapri plajı

Burası neresi? Ayvalık merkeze giden Çamlık yolu üzerinde bulunan Kapri plajı, 1960’lı yıllardan beri oldukça yoğun olarak kullanılan, Ayvalık’ın nostaljik plajlarından birisi. Bir tarafı Cunda’ya bir tarafı Ayvalık merkeze bakan plaj, eski yıllarda gündüzleri plaj, akşamları ise gazino olarak hizmet vermiş.

Neden gitmeliyim? Günümüzde Ayvalık Belediyesi tarafından işletilmeye başlanan mekan, sadece plaj olarak hizmet veriyor. Ayrıca yemek yiyip, bir şeyler içebilmeniz için küçük bir kafesi de mevcut.

  • Adres: Sefa Çamlık Mahallesi İnönü Caddesi, 10400 Ayvalık/Balıkesir
  • Yol tarifi al >

24. Sobe Plajı

sobe plajı

Burası neresi? Cunda Adası’nda bulunan plaj, aslında Sobe Otel’ine ait ancak dışarıdan müşteri de kabul ediliyor. Yüksek sesli müzik ve çocuk sesi yok çünkü plaja 12 yaşından küçük çocuklar kabul edilmiyor. Huzur veren görüntüsüyle kendinizi cennette hissedeceğiniz plajda, koyun dingin suyunu izleyerek keyif yapabilirsiniz. Dilerseniz Sobe’nin restoranında yemek yiyebilir, ihtiyaçlarınızı giderebilirsiniz.

Uyarı!

Plaja ulaşmak için Cunda Adası girişinden Patriça Koyu’na doğru ilerlediğinizde, devam eden yoldan gitmeniz gerekiyor. Ancak plaja ulaşan yolun oldukça dar ve bozuk olduğunu da belirtmekte fayda var. Plaj sadece 30 kişilik olduğundan, önceden bir rezervasyon yaptırmanız gerekiyor.

  • Adres: Namık Kemal, 10405 Ayvalık/Balıkesir
  • Çalışma saatleri: 09.00 – 00.00 *Her gün açık
  • Yol tarifi al >

25. Sedef Plajı

sedef plajı

Burası neresi? Ayvalık’tan Cunda Adası’na geçtikten sonra, yeni yola sapmadan eski yol üzerinde devam ettiğinizde görebileceğiniz plaj, sakin görüntüsüyle huzur veriyor. Ayvalık’tan kalkan Cunda minibüslerine bindiğinizde de, direkt plajı görebileceğiniz sahil şeridinden gidiyor.

Neden gitmeliyim? Çeşitli asma dekorlarıyla dikkat çeken plaj kumlu ve sığ bir denize sahip. Sığ olması nedeniyle çocuklu aileler için oldukça uygun, ancak denizin giriş kısmının sığ ve göl görüntüsünden hoşlanmayanlar pek fazla tercih etmiyor. Ayrıca plajın kafesinde yemek yiyip, soğuk bir şeyler içerek serinleyebilir, denizin ve güneşin tadını çıkarabilirsiniz.

  • Adres: Mithatpaşa, 15 Eylül Cd. 11. Sk. 10405 Ayvalık/Balıkesir
  • Giriş ücretsiz ancak şemsiye ve şezlong için ücret ödemeniz gerekmektedir.
  • Yol tarifi al >

26. Aya Yorgi Beach

Aya Yorgi Beach

Burası neresi? Ayvalık – Cunda köprüsüne girmeden, biraz ileriye gittiğinizde deniz kenarında kalan beach, geçen yıl düzenleme yapılarak yenilenmiş. Yeni ve bakımlı görüntüsüyle, rahat bir deniz keyfi sürebilmeniz için alternatiflerden biri.

İpucu: Şezlong ve şemsiye isterseniz ücretli olarak faydalanabilir veya denizin içinde duran localardan da kiralayarak kendinize ayrı bir alan oluşturabilirsiniz.

  • Adres: Murateli, D: 1, 10405 Ayvalık/Balıkesir
  • Çalışma saatleri: 7/24 açık
  • Yol tarifi al >

27. Rainbow Plajı

rainbow plajı

Burası neresi? Cunda’nın belki de en az turistik yerlerinden olan plaj Rainbow. Plaj, Cunda’nın ön kısmına değil de arka kısmına bakıyor. Plaja, Ayvalık’tan kalkan Cunda – Rainbow minibüsleriyle ulaşabilirsiniz.

Neden gitmeliyim? Rainbow tatil köyüne ait olan tesiste, genellikle çevredeki yazlıkçılar vakit geçiriyor. Sakin ve kalabalıktan uzak yerlerden hoşlanıyorsanız, Rainbow tam da size göre. Yemek yiyebilmeniz için kafeterya ve ihtiyaçlarınızı giderebilmeniz için duş ve lavabo bulunuyor.

İpucu: Plaja giriş ücreti yok ancak şezlong ve şemsiye ücreti vermeniz gerekiyor. Aynı zamanda suyun içinde bulunan saman kaplı locaları da kiralayabilirsiniz.

  • Adres: Namık Kemal, Poyraz Cd. 22. Sk. No: 1, 10405 Ayvalık/Balıkesir
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

– Çarşı / Pazarlar

28. Ayvalık Bit Pazarı

ayvalık bit pazarı

Burası neresi? Ayvalık sokakları ev sahipliği yaptığı her şeye ayrı bir güzellik katıyor. Bunlardan birisi de Antika ya da bit pazarı. Cumartesi ve pazar günleri Ayvalık otobüs durağının hemen arka sokağında kurulan bit pazarı, envai çeşit ürünlerle alıcılarını bekliyor. Ayvalık çevresinden esnaflarında katıldığı çarşı, Nisan ayından itibaren her gün kurulmaktadır ancak pazarın en hareketli olduğu zaman cumartesi günleridir. Cumartesi günleri pazarda hem daha fazla satıcı bulunmakta hem de pazar daha geç saatlere kadar canlılığını korumaktadır.

Neden gitmeliyim? Sadece Ayvalık’tan değil, pek çok çevre illerden insanların da alışveriş yapmak için geldiği bit pazarı, kullanılmış fakat manevi değeri yüksek, pek çok farklı yerde kullanabileceğiniz ürünlerden oluşuyor. Eski bir kitaptan, antika bir ahşap kapıya kadar pek çok kıymetli ürün bulabileceğiniz pazardan alışveriş yapabilir, sonrasında da hemen yanı başındaki kafelerde soğuk bir şeyler yudumlayabilirsiniz.

  • Adres: Fevzipaşa-Vehbibey, Barbaros Cd. 9. Sk. 10400 Ayvalık/Balıkesir
  • Çalışma saatleri: 09.00 – 18.00 / Cumartesi: 09.00 – 21.00 *Pazar günleri kapalı
  • Yol tarifi al >

29. Altınova Pazarı

altinova pazari

Burası neresi? Ayvalık’a 16 kilometre mesafede bulunan Altınova’daki pazar hem hediyelik eşya hem de köylü halkın kendi ürettiği organik ürünleri satın alabileceğiniz eğlenceli pazar yerlerinden biridir. Oldukça renkli bir atmosfere sahip bu pazarda oldukça geniş bir tekstil kısmı da bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Kapsamlı bir alışveriş yapmak ve pazar havasını solumak istiyorsanız Altınova Pazarı’nı mutlaka ziyaret etmelisiniz.

  • Adres: Altınova, 10400 Ayvalık/Balıkesir
  • Ziyaret saatleri: 09.00-18.00
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

30. Ayvalık Perşembe Pazarı

ayvalık perşembe pazarı

Burası neresi? Ayvalık sokaklarında yapılacak etkinliklerden birisi de düzenli olarak Perşembe günleri kurulan Perşembe pazarı. Ayvalık merkezdeki ara sokaklarda kurulan perşembe pazarı iki bölüme ayrılmış durumda. Sebze, meyve alışverişi için belediyenin kurduğu pazar yeri açılıyor. El yapımı sabunlar, kıyafet, kumaş, el işleri vb. ürünler ise Ayvalık’ın sokaklarında satışa sunuluyor.

İpucu: Sokaklarda gezerken hangi tezgaha bakacağınızı şaşırıyorsunuz fakat özellikle el işi ürünleri incelemenizi öneririz.

Uyarı! Ayvalık sokakları dar olduğundan Perşembe günleri oldukça yoğun olabiliyor. Pazarın kalabalığından bunaldığınız anda, ara sokaklardaki kafelerde soğuk bir şeyler içerek, dinlenebilirsiniz.

  • Adres: Fevzipaşa-Vehbibey, Barbaros Cd. 31-25, 10400 Ayvalık/Balıkesir
  • Yol tarifi al >

31. Cunda Tarihi Pazar

cunda tarihi pazar

Burası neresi? Ayvalık tatili dönüşü için hatıra ve hediyelik eşya arayışında iseniz uğramanız gereken ilk yer kesinlikle Cunda Tarihi Pazar olmalıdır. Adeta bir panayır havası esen pazarda hediyelik eşyalardan zeytin ürünlerine kadar birçok farklı ürün yelpazesini inceleme ve satın alma şansına sahip olabilirsiniz.

Neden gitmeliyim? Hem yerli hem de yabancı turistlerin büyük ilgisini çeken Cunda Tarihi Pazar, Ayvalık gezilecek yerler listenize mutlaka eklemeniz gereken, özellikle hediyelik eşyaların satıldığı çok keyifli alışveriş noktalarının başında gelmektedir.

  • Adres: Namık Kemal, Mevlana Cd., 10405 Ayvalık/Balıkesir
  • Ziyaret saatleri: Her gün
  • Yol tarifi al >

32. Ayvalık Antikacılar Çarşısı

ayvalik antikacilar carsisi

Burası neresi? Ayvalık Sahili’ne yürüyüş mesafesinde olan Antikacılar Çarşısı, geçmişin izlerini taşıyan birçok eski nesneyi bulabileceğiniz çok keyifli bir alışveriş noktasıdır. Çarşı içinde bulunan dükkanlarda çok çeşitli ürünleri bulabilir, inceleyebilir ve dilerseniz satın alabilirsiniz.

Neden gitmeliyim? Özellikle antika ürünlere meraklı kişiler için Ayvalık Antikacılar Çarşısı, Ayvalık’ta mutlaka gezilmesi gereken yerler arasında bulunmaktadır. Çarşının kalabalık olmaması da burayı gezmeyi daha keyifli bir hale getirmektedir.

  • Adres: Fevzipaşa-vehbibey, Oteller Ar., 10400 Ayvalık/Balıkesir
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi-Cuma 10.00-18.00, Cumartesi 10.00-21.00
  • Instagram sayfası
  • Yol tarifi al >

*Doğal Güzellikler

-Şelaleler

33. Sütüven Şelalesi

sutüven şelalesi

Burası neresi? Ayvalık’a yaklaşık 1 saatlik bir mesafede olan Sütüven Şelalesi, Edremit ilçe sınırları içinde bulunmaktadır. Özellikle yaz aylarında sıcaklardan bunalan Ayvalık halkı için Sütüven Şelalesi’nin serin ortamı, adeta bir kaçış rotası olmaktadır. Şelalenin olduğu bölgeye giriş için ziyaretçilerden sembolik bir ücret talep edilmektedir ve içerideki tuvaletleri kullanmak için de ücret ödenmektedir.

Muhteşem bir doğal güzellik olan Sütüven Şelalesi 17 metre yükseklikten düşmektedir. Şelalenin etrafında bulunan yeşillik alanlar, balık çiftlikleri ise ziyaretçilerin hem keyifli zaman geçirmesine hem de doğa yürüyüş yapmasına olanak tanımaktadır.

Neden gitmeliyim? Rehberli doğa yürüyüşlerine katılarak ya da minibüslerle kendi başınıza gelebileceğiniz Sütüven Şelalesi, çok keyifli günübirlik bir gezi gerçekleştirmenizi sağlamaktadır.

Ne yapılır? Şelaleye giderken yolda bulunan noktalardan zeytin, nar ekşisi ve incir gibi bölgeye özgü doğal köy ürünleri de satın alabilirsiniz.

34. Ece Çağlayanı

ece caglayani

Burası neresi? Ayvalık’tan 30 kilometre uzaklıktaki Ece Çağlayanı, İzmir’in Dikili ilçesinin sınırları içinde bulunmaktadır. Çağlayanın suyu 10 metre yükseklikten dökülmektedir ve sunduğu muhteşem manzarası, buz gibi suyu ile Ayvalık gezisi planlayanlar için günübirlik gidilmesi gereken yerlerden biridir.

Neden gitmeliyim? Ece Çağlayanı’ndan Aşıklar Şelalesi’ne dek uzanan yürüyüş yolu ziyaretçiler için doğanın tadını çıkarma konusunda çok keyifli bir rotadır. Dileyen misafirler burada geceyi kamp yaparak da geçirebilir.

– Koylar

35. Ortunç Koyu

ortunç koyu

Burası neresi? Ayvalık’ın en güzel koylarından birisi de Cunda’da bulunan Ortunç Koyu. Masmavi ve tertemiz suyuyla, görenleri büyüleyen koy, sessiz sakin bir deniz keyfi isteyenler için iyi alternatiflerden. Cunda adasından araçla geçebileceğiniz koya, tekneyle de gelebilirsiniz. Ayvalık’ın diğer plajlarına göre denizi daha sakin.

Neden gitmeliyim? Koyun olduğu kısımda bir otel bulunuyor ancak otelin alanına sadece otelde kalan misafirler giriş yapabiliyor. Otele gelmeden hemen önceki koyda, Mocamp ve Adacamping adında iki ayrı tesisin daha bulunduğunu ve bu tesislerden yararlanabileceğinizi ekleyelim. Ayrıca belirli bir ücret ödeyerek, şezlong ve şemsiye hizmetinden de faydalanabilirsiniz.

36. Patriça Koyu

patriça koyu

Burası neresi? Cunda’da bulunan güzel koylardan bir diğeri de, Pateriça adıyla da anılan, Patriça koyu. Eski bir Rum köyü olan Patriça’da bulunan koy, Cunda’nın iç kısmında kaldığından ve ulaşım pek de rahat olmadığından, yapısı bozulmamış ve doğal güzelliğini koruyabilen nadir yerler arasında kalmış.

En fazla 30 – 35 konutun bulunduğu köyün içinde bulunan koy, kaşık şekline benzediğinden Rumcada kaşık anlamına gelen Pateriça adını almış. Özel aracınız varsa aracınızla gidebilir, ya da Ayvalık merkezden kalkan, Cunda – Çataltepe minibüsleriyle de koya ulaşabilirsiniz. Minibüs saatleri seyrek olduğundan, son dönüş saatini öğrenmenizi tavsiye ederiz.

Neden gitmeliyim? Patriça’nın tam karşısında bulunan Güvercin Adası’ndaki eski kiliseyi ziyaret etmek isterseniz, plajdan kiralanan kayıklarla geçebilirsiniz. Koyun bulunduğu Patriça da, eski konutlardan döndürülen butik oteller de mevcut. Eski görünümlü otellerde kalmayı seviyorsanız, bu butik otellerde konaklamak iyi fikir olacak. ????

İpucu: Denizi sığ olan koyda zaman zaman yosunlar olabiliyor, rahatsız olanlardansanız deniz terliği giymenizi öneririz.

37. Paşa Koyu

paşa koyu

Burası neresi? Koy dediğimize bakmayın, Paşa Koyu Ayvalık’ın en merkez noktalarından birinde. Şeytan sofrasının eteğinde, çamlıklarla çevrili doğasıyla oldukça sevilen koylardan. Sakin ve sığ denizi tercih edenler için en güzel alternatiflerden.

Ayvalık – Sarımsaklı yolunun yanı başında bulunan koy, Şeytan Sofrası’na çıkılan yolun hemen üzerinde kalıyor. Minibüsle ya da yürüyerek kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Neden gitmeliyim? Aynı zamanda Ayvalık’ın sevilen otellerinden birisi de burada, ancak otelin plajı müşterilerine ayrılmış. Yine de siz hiç bir ücret ödemeden koyun pek çok noktasında, kendi havlunuzla ve sandalyenizle koyun tadını çıkarabilirsiniz.

Aklınızda Bulunsun! Muhteşem Paşa Koyu’nda hizmet veren tek kamp alanı Ayvalık Saklı Cennet Kamping’dir. Yukarıdaki görsel kamp alanına ait olup, dilerseniz kendileriyle paylaşmış olduğum numaradan iletişime geçip, konaklamak için bilgi alabilirsiniz.

  • Adres: Sefa Çamlık, Nuri Özer Cd. No: 5, 10400 Ayvalık/Balıkesir
  • Telefon: (0266) 606 06 34
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Yol tarifi al >

Adalar

38. Pınar Adası

pınar adası

Burası neresi? Genellikle tur teknelerinin durduğu adaya, yalnızca deniz yoluyla ulaşılabiliyor. Ortunç Koyu’nun olduğu Cunda’nın karşısında kalan Pınar Adası, Masko adıyla da biliniyor. Deniz yolculuğuna çıkacaksanız ya da günübirlik tekne turlarına binerseniz, Pınar Adası koyunun keyfini sürmenizi dileriz. Ancak suyun tabiri caizse çivi gibi olduğunu da belirtmemiz gerek.

39. Cunda Adası

cunda adası

Burası neresi? ”Alibey Adası” olarak da anılan ada, Ayvalık’ta bulunan 22 adadan, tek yerleşimin olduğu ada diyebiliriz. Yunan işgali sırasından, işgalcilere karşı gelen Türk kumandan Yarbay Ali Çetinkaya anısına Alibey Adası ismini almış.

Cunda ismi ise; sanılanın aksine Rumca bir isim değil, yelkenli gemilerle ilgili kullanılan malzemelerden yund, adanın şekline benzetildiğinden ve Evliya Çelebi’nin Yund Adaları adıyla bahsetmesinden dolayı, zamanla evrilerek Cunda ismini almış.

Neden gitmeliyim? Konaklamak için pek çok butik otel ve pansiyonun olduğu ada, genellikle akşam eğlenceleriyle biliniyor. Ayvalık’ın en ünlü restoranları ve kafeleri Cunda Adası’nda bulunuyor. Vino Şarap Evi’nden, Ayna Restoran’a kadar, keyifli vakit geçirebileceğiniz pek çok mekan bulunuyor. Takı dükkanları, antikacılar ve dondurmacılara uğradıktan sonra lokma yemeyi de unutmayın.

Nasıl ulaşırım? Kara yoluyla gitmek isterseniz, Ayvalık merkezden kalkan Cunda minibüslerine binmeniz yeterli. Eğer deniz yoluyla gitmek isterseniz, Ayvalık merkezden kalkan küçük teknelere binerek 5 TL gibi bir ücretle Cunda Adası’na geçebilirsiniz.

40. Güvercin Adası

güvercin adası

Burası neresi? Cunda Adası’nın hemen karşısında yer alan Güvercin Adası, yabani güvercinlerin yaşadığı ada olarak bilindiğinden Güvercin Adası adını almış. Ancak bu adayı özel kılan sadece yabani güvercinlerin yaşaması değil. Görüldüğü üzere adanın üzerinde bulunan tarihi yapı ise Agios Yorgis Manastırı. Tarihi net olarak bilinmese de Ortaçağ yapısı olduğu biliniyor.

Eski tarihlerde, gençken günah işlemiş korsanların, emeklilik dönemlerinden inzivaya çekilerek kendilerini terbiye ettikleri yer olarak bilinen manastır, günümüze dek görüntüsünü korumayı başarabilmiş.

İpucu: Adaya ulaşmak için yalnızca deniz yolu kullanılıyor. Patriça koyundan kiralayabileceğiniz küçük tekne veya kayıklara binerek adayı ziyaret edebilirsiniz.

41. Tavuk Adası

tavuk adası

Burası neresi? Ayvalık’da Dalyan Boğazı’nın hemen girişinde yer alan Tavuk Adası, Ayvalık’ın en küçük adalarından birisi. İsmine göre adada tavukların yaşadığını düşünebilirsiniz ancak adada tavuğa dair herhangi bir şey yok. Neden Tavuk Adası dendiği de bilinmiyor. Ancak yaban keçilerinin çalıların arasında dolaştığını görebilirsiniz.

Neden gitmeliyim? Adayı önemli kılan ise, eski manastır kalıntısı. 1821 yılında Osmanlı’ya karşı başkaldırı ve isyan sürecinde, Yunanlı komutanların bu manastırda toplandığı ve Ayvalık üzerine planlarını burada yaptıkları biliniyor. Manastırın dinamitle patlatılması üzerine, manastırdan günümüze bugün ki izleri kalmış. Adaya ulaşım ise sadece deniz yoluyla sağlanabiliyor.

42. Midilli Adası

Midilli Adası

Burası neresi? Yolunuz Ayvalık’a düşmüşken, alternatif olarak gezilecek noktalardan birisi de Midilli Adası. Yunanistan’a bağlı olan ada, Ayvalık’ın hemen karşısında bulunuyor. Akşamları ışıkların karşı karşıya yandığı bu güzel adaya gidebilmeniz için Ayvalık merkezde bulunan hudut kapısındaki feribotlara binmeniz gerekiyor. Hudut kapısının olduğu noktada pek çok tur şirketi de bulunuyor. Ayvalık’tan Midilli Adası’na ulaşım için tıklayın!

43. Çıplak Ada

Çıplak Ada

Burası neresi? Ayvalık’ın en büyük adalarından biri olan Çıplak Ada, üzerinde herhangi bir bitki veya yeşillik olmadığı için bu ismi almış. Ada; hem Midilli Adası tarafına hem de Ayvalık tarafına bakıyor: Midilli Adası’na bakan tarafta denizin sığ ve kumlu, Ayvalık’a bakan tarafta ise denizin berraklığıyla dibinin görüldüğünü belirtmeliyiz.

Neden gitmeliyim? Martıların sesi, gün batımı manzarası ve geceleri Midilli ve Dikili’den yansıyan ışıklar… Bunlar dışında, adada neredeyse hiçbir şeyin olmadığını ve yakın zamanlarda çokça tavşanın adaya istila ettiğini söyleyelim.

44. Lale Adası (Dolap Adası)

Lale Adası

Burası neresi? Lale Adası, bir diğer adıyla da bilinen Dolap Adası, Ayvalık ile Cunda Adası arasında kalan bir bağlantıdır. Ayvalık’tan Cunda Adası’na gitmek istediğinizde, ilk önce bu adadan geçmiş ve sonrasında köprü ile Cunda Adası’na ulaşmış oluyorsunuz.

Neden gitmeliyim? Lale Adası birçok kişi tarafından, sadece Dolap Adası olarak değil, aynı zamanda Kremydonisi ve Soğan Adası olarak da biliniyor. Adada çoğunlukla yazlıkçıların evleri bulunuyor. Herkes tarafından bilinen ve sürekli olarak farklı şekilde adlandırılan bu adayı, Cunda Adası’na doğru geçerken mutlaka dikkat etmelisin. Adeta bir İstanbul boğazından geçiyormuş gibi bir his…

45. Poyraz Adası

poyraz adası

Burası neresi? Boyutlarıyla Ayvalık Körfezi’ndeki en büyük adalardan biri olan Poyraz Adası, Ayvalık’ta gidilebilecek muhteşem doğal güzellikler arasında bulunmaktadır. Berrak suyuyla tekne turlarının vazgeçilmez duraklarından olan Poyraz Adası, günübirlikte gezilerde mutlaka uğranan bir duraktır.

Neden gitmeliyim? Gerek tekne ve yat turlarıyla buraya gelerek yüzmek gerekse de dalış ve adada doğa yürüyüşleri yapmak için Poyraz Adası’nı listenize dahil edebilirsiniz.

-Göller

46. Tuka Tuz Gölü

Tuka Tuz Golu

Burası neresi? Doğal güzelliklere meraklıysanız pembe flamingoların yaşam alanlarından olan Tuka Tuz Gölü, Ayvalık’ta mutlaka görmeniz gereken güzelliklerden biridir. Flamingolar alkali ya da tuzlu göllerde yaşamayı ve avlanmayı sevdikleri için Tuka Tuz Gölü’nü sıklıkla ziyaret etmektedir. Özellikle yengeç, küçük balıklar ve karides gibi flamingoların menüsünde bulunan yiyeceklerin burada bol bulunması flamingoların ziyaret sebebidir.

Neden gitmeliyim? Ülkemizdeki doğallığını koruyan en güzel yerlerden biri olan Tuka Tuz Gölü’nde dilerseniz flamingoları izleyebilir dilerseniz de gölün çevresinde keyifli bir yürüyüşe çıkabilirsiniz.

Aklınızda bulunsun! Tuz Gölü’nün karşı tarafında bir plaj bulunmaktadır. Tuz Gölü’nden tuz elde etmek amacıyla gölün altından borular geçmektedir. Borulardan geçen suyun buharlaşması neticesinde göldeki tuz ortaya çıkmaktadır. Gölde yüzülmemesi için bazı uyarı levhaları bulunmasına rağmen bu uyarılar gözden kaçabilmektedir. Bu nedenle gölde yüzmemeniz noktasında sizi uyarmak istedik.

– Kamp Alanları

47. Ada Camping

ada camping

Burası neresi? Cunda adasında bulunan kamp alanı, harika bir koya sahip. Cunda’nın arka tarafından kaldığından araçsız ulaşım oldukça zor. Konaklama için hizmet veren tesis, çadır ve bungalov hizmeti veriyor ancak kendi çadırınızla da gelebiliyorsunuz. Tesisin içinde restoran ve kişisel ihtiyaçlarınızı giderebilmeniz için lavabo ve duşlar mevcut.

– Yaylalar

48. Kozak Yaylası

kozak yaylası

Burası neresi? Kozak Yaylası Bergama ve Ayvalık arasında kalan harika bir çam ormanı. Hem Bergama hem de Ayvalık’a bağlı olan yayla, uçsuz bucaksız çam görüntüsüyle doğa severlerin en sevdiği yerlerden.

Uyarı!

Kozak Yaylası’nı gezmeyi düşünüyorsanız, Kaz Dağları kadar sosyal bir ortam olmadığını da belirtmemiz gerekiyor. Yaylanın doğal yapısı korunmayı başardığından herhangi bir tesis yok. Birkaç ufak köy mevcut ancak konaklayabilmeniz için kamp yapmak alternatifler arasında. Yayla, Ayvalık merkezden yaklaşık 40 dakikalık uzaklıkta bulunuyor. Araç ile gitmeniz daha uygun olur.

*Tarihi Yerler

Ayvalık’ın tarihi zenginliklerini, kültürel değerlerini ve turizm alanındaki yeterliliğini tüm detaylarıyla sizler için hazırladık! Ayvalık Tarihi Yerler | 20 Tarihi Nokta başlıklı içeriğimizi okuyarak Ayvalık’ın tarihi hakkında hemen her şeyi öğrenebilir, tatilinizi daha verimli bir şekilde planlayabilirsiniz.

*Ayvalık’ta Gezilecek Alternatif Yerler

– Eğlenceli Yerler

49. Ayvalık Aqua Fun

Ayvalık Aqua Fun

Burası neresi? Washington Hotel Ayvalık’ta yer alan bu aqua park, hem sizin hem de çocuklarınız için bir kaçış noktası. Gün içerisinde yapılan etkinlikler ve animasyon şovları, otelin sağladığı yiyecek ve içecekler, yetişkin ve çocuklar için ayrı yüzme havuzları gibi daha pek çok imkan ve olanak burada mevcut.

Neden gitmeliyim? Biraz da olsa gezmekten sıkılırsanız, ihtiyacınız olan eğlenceyi ve belki de daha fazlasını burada bulacaksınız. Gün içerisinde yapılan aktivitelere; jimnastik ve spor turnuvalarına katılabilir, ailecek keyif alabilirsiniz.

  • Adres: Küçükköy, Washington Hotel, Tuzla Mevkii, 10410 Ayvalık/Balıkesir
  • Telefon: (0266) 343 72 20
  • Çalışma saatleri: 10.00 – 19.00
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

50. Temizel Aqua Park

Temizel Aqua Park

Burası neresi? Grand Hotel Temizel’de yer alan aqua park, Ayvalık’ta eğlenceli diğer alternatif noktalarından biri. Birçok ziyaretçi, hem otelin sunmuş olduğu olanaklardan hem denizinden hem de aqua parkından o kadar çok memnun olduğunu dile getiriyor ki, biz de kötü bir tarafını bulamıyoruz.

Neden gitmeliyim? Birbirinden çeşit kaydıraklarıyla, çocuklarınızı ve sizi mest edecek bu yere, mutlaka gelmelisiniz. Aslında direkt olarak, otelden bir oda ayırtsanız hiç fena olmaz. Ayrıca Ayvalık’taki diğer oteller hakkında merak ettikleriniz için…

  • Adres: Küçükköy, İzmir Yolu Sarımsaklı Plaj Mevki Grand Hotel Temizel, 10410 Sarımsaklı Ayvalık/Balıkesir
  • Telefon: (0266) 324 20 00
  • Çalışma saatleri: 10.00 – 17.00
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

51. Sarımsaklı Lunapark

Sarımsaklı Lunapark

Burası neresi? Çocuklarınızla en eğleneceğiniz ve en iyi vakit geçireceğiniz yer kuşkusuz lunaparklardır. E haliyle, yaz tatilinde daha çok canlanan ve tercih edilen Sarımsaklı Lunapark’a gitmeden Ayvalık’a veda etmek olmaz.

Neden gitmeliyim? Bir hayli seçeneğin bulunduğu lunaparkta, istediğiniz herhangi bir şeye binebilir ve çocuklar kadar şen olabilirsiniz. ???? Sizi biraz da olsa eskilere götürecek, nostalji bir ortam yaratacak olmasının dışında, çocuklarınız veya kardeşleriniz için de eğlencenin adresi olacak.

  • Adres: Küçükköy, Mareşal Fevzi Çakmak Blv No:16, 10400 Ayvalık/Balıkesir
  • Çalışma saatleri: 15.00 – 02.00 *Her gün açık
  • Yol tarifi al >

*Ayvalık Çevresinde Gezilecek Yerler

– Turistik Yerler

52. Küçükköy

küçükköy

Burası neresi? Küçükköy, yani eski bilinen adıyla Yeniçahori, Ayvalık’ın gittikçe daha da bilinmeye başlanan değerli köylerinden birisi. Fatih Sultan Mehmet’in 1462 yılında Midilli’ye sefer yapmak istemesi üzerine Yeniçeri Obası olarak kurdurttuğu köy, zamanla Rumların yerleşmesiyle 1800’lü yıllarda Rum Köyü olarak anılmaya başlanmış. Evlerin yapısında dahi görebileceğiniz Rum Köyü havası, köyün her noktasında hissedilebiliyor.

Mübadele döneminde Rumların köyden ayrılmasıyla Makedon Boşnaklarının yerleştiği köy, Boşnakların da zamanla Sarımsaklı’ya yerleşmesiyle boş kalmış. Ancak son dönemlerde artan popülerliğiyle dikkatleri çeken köy, yeniden bir dönüşüme girmiş durumda. Eski ve harabe haline gelmiş evleri satın alanların çoğunun sanat galerisi, atölye ve kafe haline getirdiği köy, artık ”Sanat Köyü” olarak anılmaya başlandı.

Neden gitmeliyim? Pek çok sanatçının eserlerini görebileceğiniz galerilerde, atölyelere katılarak siz de çalışmalar yapabiliyorsunuz. Butik otellerin yanı sıra, pek çok evin restore edildiğini de görebilirsiniz. Köy meydanında bulunan caminin karşısındaki Küçükköy Müzesi’ni gezmeyi, hemen yanı başındaki çay bahçesinde buz gibi karadut suyu içmeyi unutmayın!

53. Çamlık

çamlık

Burası neresi? Ayvalık – Sarımsaklı yolu üzerinde giderken, en güzel manzarayla karşılaşabileceğiniz noktalardan birisi de Çamlık mevkisi. Denize sıfır yalıların, eski konakların görüntüsü, yoldan geçen herkesi büyülüyor.

Neden gitmeliyim? Ayvalık’tan Sarımsaklı’ya, Şeytan Sofrası’na ve pek çok noktaya uğramak için, sahil yolundan gitmeyi tercih etmelisiniz ki yolculuğunuz çok daha keyifli geçsin. Sabahın erken saatlerinde Çamlık yolunda yapacağınız bir yürüyüş, Ayvalık’ın sessiz ve sakin saatlerindeki manzarası, hiç unutmayacağınız görüntüleri hafızanıza kazıyacak.

54. Sarımsaklı

sarımsaklı

Burası neresi? Yazları Ayvalık’ın en kalabalık yerleşim yerlerinden birisi, Küçükköy Mahallesi’ne bağlı bulunan Sarımsaklı. Genellikle otel, pansiyon ve yazlıkçıların evlerinin olduğu bölge olan Sarımsaklı, 7 km uzunluğunda ve genişçe plajıyla Ayvalık’ın cazibe merkezi.

Neden gitmeliyim? Yaz tatili için, genellikle plaja yakın olmak isteyen insanlar için, Sarımsaklı otelleri en uygun nokta. Gündüz plajda olan yoğunluk, akşam saatlerinde ise yerini çarşıya bırakıyor. Çeşit çeşit dükkan, canlı müzik restoranları, hediyelik eşya stantlarıyla birlikte yaz akşamlarının en güzel etkinliklerine ev sahipliği yapıyor.

55. Mutluköy

mutluköy

Burası neresi? Ayvalık’a 8 km uzaklıkta bulunan Mutlu Köyü’nün içinde bulunan Mutluköy, ahşap bunglov evlerin, hayvanat bahçesinin ve kahvaltı edebileceğiniz bir alanın bulunduğu harika tesis… Konaklama isteyenlerin dışında, günlük kahvaltı için oldukça tercih edilen mekan, serpme kahvaltısıyla meşhur. Ayvalık’tan kolayca gidebileceğiniz köy, zeytin ağaçlarının uzun uzadıya gittiği yolun sonunda bulunuyor.

Neden gitmeliyim? Mutluköy’ün içine girdiğinizde kendinizi mis gibi zeytin kokusunu içinize çekip, etrafın güzelliğini seyrederken bulabilirsiniz. Kişi başı serpme kahvaltı ise 25 -30 TL arasında bir fiyata sahip. Yeşilliklerin içinde otururken, süs havuzunun su sesi ve kuşların cıvıltısıyla huzur bulabilirsiniz.

İpucu: Hafta sonları çok kalabalık olduğundan erken saatlerde gitmenizi öneririz.

  • Adres: Mutlu, İzmir Yolu, 35000 Mutluköy, Ayvalık/Balıkesir
  • Yol tarifi al >

– Tatil Yerleri

56. Altınova

altınova

Burası neresi? Kimisine göre emekli beldesi, kimisine göre de sakinlik ve huzurun en güzel yaşandığı beldelerden. Geniş tarlalarında dikilen meyve ve sebzeleri, sahil kordonu ve sakin mahalle yapısıyla, yazın en güzel günlerin geçtiği yazlık beldelerden birisi.

Ayvalık – İzmir yolu üzerinde Dikili’ye gelmeden hemen önce yer alan Altınova, genellikle yazlıkçıların evlerinin yoğun olduğu bir yerleşim bölgesi.

Neden gitmeliyim? Yazlık sitelerin yaz sezonuyla birlikte dolmasıyla, tatilin başladığı Altınova’da, mis gibi denizin keyfini sürerek, tatilin tadını çıkarabilirsiniz.

Nasıl ulaşırım? Ayvalık Altınova arası yaklaşık 20 dakika kadar kısa bir mesafe vardır ve Ayvalık’tan toplu taşıma seçenekleriyle direkt ulaşım sağlayabiliyorsunuz.

57. Burhaniye

Burhaniye

Burası neresi? 19. yüzyıl Osmanlı padişahı Abdülhamit’in oğlu şehzade Burhanettin’den ismini alan Burhaniye ilçemiz, köylüler ve eski kesim tarafından ”Kemer” adı ile anılıyor. Kemer ile anılmasının sebebi; Kızıklı Köyü yolunda, Roma döneminden kalma su kemerinin bulunmasıdır.

Neden gitmeliyim? Bir tatil beldesi olan Burhaniye, tarih ve doğal zenginliklerinin yanı sıra, yeni değerler ve yeni kültürler keşfedeceğiniz bir yerdir. Kaplıcaları, plajları, eğlence olanakları ve kamp alanlarıyla tatil yapılacak en güzel yerler arasındadır.

Nasıl ulaşırım? Ayvalık Burhaniye arası mesafe yaklaşık 30 km’dir. Yani 36 dakikaya Burhaniye’ye ulaşmış oluyorsunuz.

58. Akçay

Akçay

Burası neresi? Türkiye’nin ilk turizm beldelerinden biri olan Akçay’da, genellikle emekli kesimin bulunduğu biliniyor. Aslında genel olarak Akçay, yazlıkçıların ve tatilcilerin yeridir. Uzun kıyı kordonlarında yer alan çay bahçeleri, otelleri, bungalov evleri ve dükkanları ile pek çok turistin ve yerlilerin gitmeyi en sevdiği tatil beldesidir.

Neden gitmeliyim? Denizi, doğal güzellikleri ve temiz havasıyla adeta bir cennet… Tatil köylerinden kamplara kadar daha pek çok eğlenceye de yer veren Akçay, muhakkak ziyaret edilmeli! Ayrıca her yıl Ağustos ayında düzenlenen Zeytin Festivali birçok ziyaretçi ağırlıyor.

Nasıl ulaşırım? Ayvalık Akçay arası mesafe, yaklaşık 1 saatten az sürüyor.

59. Dikili

Dikili

Burası neresi? İzmir’in bir ilçesi olan Dikili, Türkiye’deki önemli turizm beldeleri arasında yer alıyor. Antik kentleri, kaleleri, plajları, şelaleleri, botanik bahçeleri ve kaplıcalarıyla sizlerin ziyaretini bekliyor.

Nasıl ulaşırım? Ayvalık Dikili arası mesafe 42 km’dir. Yani yaklaşık olarak 45 dakikaya Dikili’ye ulaşmış oluyorsunuz.

60. Assos

assos antik liman

Burası Neresi? Ayvalık’a yakın tatil yerleri listesinde mutlaka yer alması gereken tatil beldelerinden biri de Assos! Resmi adı Behramkale olsa da içerisinde bulunan Assos Antik Kenti’nden ötürü halk arasında Assos olarak anılan belde, Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde yer alıyor. Bu şirin belde, tarihi dokusu, kültürel zenginliği, el değmemiş doğası ve berrak denizi sayesinde, uzun yıllardır, yaz aylarının popüler duraklarından biri! Öyle ki küçük bir köy olsa da okulların kapanıp yaz sezonun açılmasıyla birlikte hali hazırdaki nüfusunu ikiye katlamayı başarıyor.

Assos’a yerli turistlerin yanı sıra yabancı turistler de yoğun ilgi gösteriyor. Edremit Körfezi kıyısında, Ayvacık ilçesinin 17 kilometre güneyinde konumlanan Assos ile Ayvalık arasında yalnızca 100 kilometre mesafe bulunuyor. Dolayısıyla Ayvalık’tan yola çıkıldığında ortalama 1,5 saatlik kısa bir yolculuk sonrası Assos’a ulaşılabiliyor.

Neden Gitmeliyim? Köklü bir tarihe sahip olan Assos, Antik Çağ’ın en önemli yerleşimlerinden biri olma özelliğine sahiptir. Andezit kayalıkların üzerine inşa edilmiş olan antik kentin kuruluşu, Tunç Çağı’na kadar uzanıyor. 1880-1883 yıllarında, Amerikalı genç mimar Francis H. Bacon tarafından keşfedilen Assos Antik Kenti, Hristiyanların önem verdiği ve kutsal kabul ettiği yerleşimlerden biridir. Tarihin en ünlü filozoflarından biri olan Aristo’nun, bu kentte üç yıl kaldığı ve bir felsefe okulu kurduğu biliniyor.

Pers, Lidya, Roma ve Pergamon gibi medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan antik kent içerisinde; agora tapınağı, amfi tiyatro, hamam ve lahit gibi fazlasıyla değerli antik yapılar bulunuyor. Kentin en dikkat çekici yapısı ise konum itibariyle en tepe noktada bulunan Dorik yapılı Athena Tapınağı oluyor. Assos, tarihi zenginliğinin yanı sıra, aynı zamanda harika bir tatil köyüdür. Köyde, ziyaretçilerin konaklaması için otel, butik otel, pansiyon ve kamp alanı gibi pek çok müessese hizmet veriyor.

Kaçırmayın! Söz konusu tatil köyündeki oteller hakkında daha fazla bilgi almak için Assos’ta Nerede Kalınır? Otel Tavsiyeleri başlıklı içeriğimize bir göz atmanız yeterli! Bunun yanı sıra Assos’ta denize girip, güneşin ve kumsalın tadını çıkarabileceğiniz birçok plaj bulunuyor. Assos’un plajları, koyları, müzeleri, tarihi yapıları ve daha fazlası için Assos’ta Gezilmesi ve Görülmesi Gereken En Güzel 20 Nokta! başlıklı yazımızı okumanızı şiddetle tavsiye ediyorum!

61. Bozcaada

Akvaryum Koyu

Burası Neresi? Türkiye’nin en büyük üçüncü adası olan Bozcaada, aynı zamanda Ege denizinde, Gökçeada’dan sonra en büyük ikinci ada olma özelliğine sahip. Bozcaada, Çanakkale’ye bağlı bir ilçe olup; Çanakkale şehir merkezinden 45 kilometre, ana karadan ise 6 kilometre mesafede konumlanıyor. Türkiye’de köyü olmayan tek ilçe olduğu bilinen Bozcaada, ülkemizde yaz turizminin popüler adreslerinden biri! Öyle ki 3 binden fazla nüfusa sahip olan ilçede, yaz sezonunun açılmasıyla birlikte bu oran neredeyse üçe katlanıyor.

Yaz turizminin yanı sıra kültür turizmi açısından da oldukça önemli bir potansiyele sahip olan Bozcaada’nın kökleri çok eski dönemlere dayanıyor. Velhasıl her açıdan yeterli bir turizm merkezi olan ilçe, Ayvalık’a yakın tatil yerleri arasına mutlaka eklenmeli! Ayvalık ile Bozcaada arasında 151 kilometre mesafe bulunup; ortalama 2,5 – 3 saatlik bir sürede adaya ulaşılabiliyor.

Neden gitmeliyim? İstanbul, İzmir ve Bursa gibi büyük şehirlere yakınlığı dolayısıyla, yazın cazip bir kaçı noktası olan Bozcaada, şehrin hengamesinden bunalan herkese ilaç gibi geliyor. Zira upuzun üzüm bağları, masmavi denizi ve doğal atmosferiyle gören herkesi kendisine hayran bırakıyor. Üzüm bağları demişken, Bozcaada’nın şarap konusunda ne denli iddialı olduğunu söylemeden olmaz. Şaraplarıyla dünya genelinde bir üne sahip olan ilçede, bağ bozumu festivalleri gibi pek çok aktivite düzenleniyor.

Ayrıca özellikle yabancı turistler, şarap tadım etkinliklerine ve bağ evlerine yoğun ilgi gösteriyor. Bunların yanı sıra Bozcaada’da turistik anlamda gezip görülecek pek çok yer bulunuyor. Başta Ayazma Plajı olmak üzere, Yel değirmenleri ve Bozcaada Kalesi gibi birbirinden güzel yerler sizleri bekliyor!tüm bu yerlerle ilgili daha fazla bilgi almak istiyorum diyorsanız; Bozcaada Gezilecek Yerler Listesi | 30 Muhteşem Yer başlıklı içeriğimizi okumanız yeterli!

Kaçırmayın! Bozcaada seyahati için en uygun dönem Mayıs sonu ile Eylül başlarını kapsayan yaz sezonu olup; tüm ilçe baştan sona ortalama üç günde gezilebiliyor. Adaya ulaşım için Çanakkale’nin Ezine ilçesindeki Geyikli beldesinden hareket eden feribotlara binmeniz gerekiyor.

62. Foça

foça

Burası Neresi? İzmir Körfezi ve Dikili arasında üç tarafı denizle çevrili bir yarımada üzerinde konumlanan Foça, İzmir’in en güzel ilçelerinden biridir. Foça’nın, hem yaz turizmi hem de kültür turizmi açısından İzmir’de görülmeye değer yerlerin başında geldiğini söyleyebiliriz. Şehrin 70 kilometre kuzeybatısında yer alan Foça, isminin kökeni Phokaia kelimesine dayanıyor.

Phokaia Türkçede Fok anlamına geliyor. İlçenin s bulunan adalarda yaşayan fokların sayısı fazla olduğu için bu adı aldığı; adın da zaman içerisinde dilde dönüşüme uğrayıp Foça halini aldığı biliniyor. Ayvalık çevresindeki tatil yerleri arasında başta gelen Foça, konum itibariyle kolay ulaşılabilir bir lokasyonda yer alıyor. Foça ile Ayvalık arasında 136 kilometre mesafe bulunup; yolculuk yalnızca 1,5 saat sürüyor.

Neden Gitmeliyim? Kökleri MÖ 9. yüzyıla, İyonlulara dayanan Foça, Eski ve Yeni Foça olmak üzere iki ayrı bölgeden oluşuyor. Eski Foça’da, 1953 yılından bu yana yapılan ve günümüzde de devam eden arkeolojik kazı çalışmaları sonucu Helenistik döneme ait antik tiyatro, Athena Tapınağı ve Pers Anıt mezarı gibi tarihi buluntulara rastlanmıştır. İlçe merkezine 22 kilometre mesafede yer alan Yeni Foça’nın ise Cenevizliler tarafından kurulduğu biliniyor.

Hem tarihi ve kültürel varlığı hem de doğal güzelliğiyle gören herkesi büyüleyen Foça, Akdeniz Foklarına ev sahipliği yapmasıyla da önem arz ediyor. Zira nesli tükenmekte olan Akdeniz foklarının büyük bir çoğunluğu bu bölgede yaşamakta olup; her biri titizlikle korunuyor. Bundan ötürü pilot bölge seçilen Foça ve çevresi devlet tarafından koruma altında tutuluyor. Foça’nın simgelerinden biri de horozlar…

Dirlik ve erken uyanışın sembolü olduğuna inanılan horoz, Foçalılar için oldukça değerli. Öyle ki tahtadan horoz heykellerini tapınaklara, gemilerin burunlarına ve daha pek çok yere nakşettikleri görülüyor. Ayrıca bir rivayete göre Foça’nın bir köşesinde altın horoz gömüsü olduğuna inanılıyor. Ayrıca Foça’da gezip görülecek bir dizi turistik yer bulunuyor. Başta Athena Tapınağı olmak üzere; Kybele Açıkhava Tapınağı Arkaik Duvar ve Heredot Duvarı, Taş Ev ve Antik Çağ’da kayalar oyularak yapılan bir aile mezarı olan Şeytan Hamamı mutlaka görülmesi gereken yerlerden birkaçı.

Kaçırmayın!

Tüm bu yerlerle ilgili daha fazla bilgi almak için Foça Gezilecek Yerler | En İyi Gezilecek 28 Yer başlıklı yazımızı okumanızı şiddetle tavsiye ediyorum! Ayvalık’tan Foça’ya ulaşım otobüs gibi vasıtalarla sağlanabiliyor. Özel aracıyla seyahat edecekler, İzmir-Çanakkale karayolu üzerinde Dikili-İzmir arasında yol ayrımına saparak Foça’ya ulaşabilirler.

63. Çeşme

çeşme

Burası Neresi? İzmir’in batı kıyısında yer alan Çeşme, Türkiye’de turizm potansiyeli fazlasıyla yüksek olan ilçelerden biridir. Batısında ve güneyinde Ege denizi ile çevrili olan ilçenin, doğusunda Urla ve kuzeyinde ise Karaburun yer alıyor. Çeşme, tarihi zenginliği, doğal güzellikleri, masmavi ve tertemiz deniziyle her yıl, yaz sezonunun açılmasıyla birlikte binlerce turiste ev sahipliği yapıyor. Turistler arasında Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen sanatçıları, müzisyenleri ve sporcuları bulunuyor.

Çeşme, yaz sezonunda hali hazırdaki nüfusunu, yaz mevsimiyle birlikte üçe katlıyor. Birçok kişi yaz tatili için bu şirin ilçeyi tercih ediyor. Ayvalık’a da oldukça yakın bir konumda yer alan ilçeye ulaşım fazlasıyla kolay! Çeşme ile Ayvalık arasında 264 kilometre mesafe bulunup; yolculuk yalnızca 2,5 saat sürüyor. Ulaşım için şehirlerarası otobüs firmalarından yararlanabilirsiniz.

Neden Gitmeliyim? Tarihteki ilk adı Erythrai olan Çeşme’nin milattan önce Giritliler tarafından kurulduğu tahmin edilmektedir. İlçede yıllardır yapılan ve halen devam eden arkeolojik çalışmalar sonucu M.Ö. 7. yüzyıla ait olan Athena Tapınağı ve Tiyatrosu gibi pek çok değerli yapı ortaya çıkarılmıştır. Dolayısıyla Çeşme’nin tarihi zenginlikleriyle göz dolduran bir turizm merkezi olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Özellikle, içerisinde Kybele Kayalıkları, Heroon Kilisesi, Polias Tapınağı ve Matrone Kilisesi bulunan Erythrai Antik Kenti turistlerin fazlasıyla ilgisini çekiyor. Çeşme’de gezip görülmesi gereken daha pek çok yer bulunuyor. Başta Çeşme Kalesi olmak üzere; Kervansaray, Sakız Adası, Ayayorgi Koyu ve Alaçatı gibi önemli yerleri mutlaka ziyaret etmelisiniz. Bu yerlerle ilgili daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz: Çeşme’de Gezilecek Yerler | 24 Görülesi Yer.

Yazları oldukça sıcak olan bölgede, Temmuz ve Ağustos ayında sıcaklık ortalama 25 derecelerde seyrediyor. Bunaltıcı sıcaklardan kaçınmak için Mayıs sonu ve Haziran gibi ayları tercih edebilirsiniz. Bunların dışında gece hayatının kesintisiz ve sınırsız bir şekilde yaşandığı Çeşme’de her türden eğlence mekanı bulunabiliyor.

Kaçırmayın! İlçede hizmet veren tüm eğlence mekanlarıyla ilgili bilgi almak için Çeşme Gece Hayatı ve En Meşhur 37 Eğlence Mekanı başlıklı yazımızı okuyabilir, tatilinize eğlence katabilirsiniz. Bunun dışında İzmir Adnan Menderes Havalimanı’ndan Çeşme’ye nasıl ulaşırım diye merak ediyorsanız: İzmir Havalimanı’ndan Foça ve Çeşme’ye Ulaşım Rehberi‘ni mutlaka okuyun!

64. Alaçatı

Alaçatı Meydanı

Burası Neresi? İzmir’in Çeşme ilçesinde yer alan Alaçatı beldesi, son 10 yılın en popüler tatil destinasyonlarından biri! Öyle ki Alaçatı, her yıl yerli ve yabancı binlerce turistin ilgi odağında oluyor. Konsept butik otelleri, gece gündüz eğlencenin sınırsız bir hal aldığı taş sokakları ile herkeste hayranlık uyandıran Alaçatı, aynı zamanda Rüzgar sörfü denildiğinde akla ilk gelen yerlerden biri oluyor.

Her yönden fazlasıyla yeterli ve cazip bir tatil merkezi olan Alaçatı, Ayvalık’a da oldukça yakın! Ayvalık ile Alaçatı arasında yaklaşık 253 kilometre mesafe bulunuyor. Yolculuk ise yalnızca 2,5 saat sürüyor. Ulaşım için otobüs gibi toplu taşıma vasıtalarını tercih edebilirsiniz.

Neden Gitmeliyim? Antik Çağ’daki adı Agrilia olan Alaçatı, tarihi, kültürel ve doğal güzellik açısından oldukça zengin bir yer. Öyle ki Alaçatı’da ve çevresinde gezip görülmesi gereken pek çok yer sizleri bekliyor. Bu yerlerle ilgi detaylı bilgiye ve daha fazlasına buradan ulaşabilirsiniz: Alaçatı’nın Gezilecek Yerleri | 22 Görülesi Yer ve Alaçatı’nın Tarihi Yerleri | 9 Tarihi Nokta… Alaçatı’nın tamamını ve çevresini ortalama 3-4 günde gezip görebilirsiniz. Alaçatı’da popüler sezonda konaklamayı düşünürseniz, epey bir bütçe ayırmanız gerekecek.

Lakin tatil için Nisan ve Mayıs aylarını tercih ederseniz çok daha uygun fiyatlara konaklama imkanı bulabilirsiniz. Plaj partileri, açık hava konserleri, DJ şovları, festivalleri, kültür ve sanat etkinlikleriyle yaz sezonunu boyunca eğlencenin bir an olsun durmadığını söyleyebiliriz. Üstelik Alaçatı gece hayatı açısından da oldukça yeterli! Bunların yanı sıra daha önce hiç sörf yapmadıysanız Alaçatı’da birkaç saat süren sörf derslerine katılarak, heyecan dolu bir rüzgar sörfü deneyimi yaşayabilirsiniz.

Kaçırmayın! Alaçatı’nın sembolü olan ve neredeyse tüm hediyelik eşyaların baş figüründe yer alan Alaçatı değirmenlerini mutlaka görmelisiniz. Taş konaklarda hizmet veren restoranların Ege mutfağının lezzetleriyle donattığı mükellef sofralarda keyif yapabilirsiniz. Alaçatı mutfağı hakkında detaylı bilgi almak için tıklayın: Alaçatı’nın Yöresel Yemekleri | Ne, Nerede Yenir?

*Ayvalık’ta Alışveriş

Ayvalık’ta nerede alışveriş yapabileceğinizi ve bu şirin tatil merkezinden neler alabileceğinizi öğrenmek için Ayvalık’ın Alışveriş Noktaları başlıklı içeriğimizi okuyabilir, sevdiklerinize, akrabalarınıza ve de ailenize birbirinden harika hediyeler alabilirsiniz.

*Ayvalık Gece Hayatı

Ayvalık’ a gelmişken, ilçenin meşhur gecelerinde eğlenceli bir tura çıkmadan olmaz! Ayvalık gece hayatıyla ve de ilçede bulunan eğlence mekanları, meyhaneler, barlar, publar, restoran ve kafelerle ilgili detaylı bilgi almak için Ayvalık Gece Hayatı | Eğlence Dolu 10 Mekan başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz. Böylece tatilinizi daha da eğlenceli bir hale getirebilirsiniz.

*Ayvalık’ta Yapılacak Şeyler

– Günlük Turlar

Turistik noktalara düzenlenen turlara katılın;

Tekne turu yapın;

*Şehir içi Ulaşım

Ayvalık’ta şehir içi ulaşım genel anlamda motor, taksi, minibüs ve halk otobüsleri gibi toplu taşıma vasıtalarıyla sağlanmaktadır. İlçede henüz metro veya tramvay gibi sistemler mevcut değildir. Ayvalık şehir içinde dolaşmak için bisiklet kullanımı da son yıllarda oldukça popülerdir. İlçenin çeşitli noktalarında bisiklet kiralayabileceğiniz yerler mevcuttur. Bunun yanı sıra Ayvalık’tan Cunda Adası’na ulaşım hem deniz yolu hem de kara yolu üzerinden sağlanabilmektedir. Cunda minibüsleri, yaz sezonu boyunca, haftanın hemen her günü, 06.30 ile 01.00 saatleri arasında hizmet vermektedir. Feribotlar da yine aynı saatlerde Ayvalık’tan Cunda’ya doğru hareket etmektedir.

Ayvalık gezilecek yerler listemiz burada sonlanıyor. Fikir ve önerilerinizi aşağıdaki kutucuğa yazarak bizlere ulaştırabilir, içeriğimizi geliştiren kişi siz olabilirsiniz. Ayvalık’ta eğlence dolu bir tatil geçirmeniz dileğiyle!

Not: İçeriğimiz editörlerimiz tarafından son olarak 28.03.2023 tarihinde güncellenmiştir. 

“Ayvalık Gezilecek Yerler Listesi | En Popüler 64 Durak!” üzerine 5 yorum

Yorum yapın

Bizi Takip Edin