Ayvalık’ın Alışveriş Noktaları

Ayvalık, zeytin ve zeytinyağlı ürünleri alışveriş listelerinin ilk sıralarında yer almaktadır.

Ayvalık’ın zengin toprak yapısı zeytin ağaçlarının gelişimi için uygun bir yapıya sahip. Bu nedenle zeytin ve zeytinden elde edile ürünleri dükkanlarda görebilirsiniz. Ayvalık Çarşısı’nda bölgenin simgesi haline gelmiş hediyelik eşyaları satın alabileceğiniz çeşitli butikler mevcut. Özellikle Ayvalık Çarşısı’nda satılan el işi dokumalar ve tekstil ürünleri kaliteli üretilmiştir.

Değerli okurlarımız için Ayvalık’ın geleneksel alışveriş noktalarını şöyle derledik;

Ayvalık Çarşısı

Ayvalık Çarşısı

Ayvalık Çarşısı, Ayvalık’ın eskitme taş sokaklarının arasında yer alıyor. Ayvalık sokakları boyunca birbirini takip eden dükkanlarda hediyelik eşyalar var. Çarşının giriş kısmında yer alan yöresel lezzet dükkanları misafirlerin uğrak noktasıdır. Mutlaka denemeniz gereken lezzetler arasında; lor peynirli tatlılar, Ayvalık tostu ve zeytinyağlı ürünler yer alıyor. 

Küçükköy (Yeniçarohori)

Küçükköy

Küçükköy, halk arasında Sarımsaklı olarak bilinen bir beldedir. “Ayvalık’ın Ortaçağ köyü” olarak da adlandırılır. Birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Ortaçağ Köyü, restorasyon çalışmaları ile birlikte yeni görünüm kazandı. Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden gelen sanatçıların atölyeleri burada kuruluyor. Yabancı Turistler arasında “Sanat Köyü” deyimi bu girişimler sonrası oturdu.

Ayvalık Bit Pazarı 

Ayvalık Bit Pazarı

Türkiye’nin en çeşitli bit pazarlarının arasında yer almaktadır. Cumartesi günleri açılan pazarda sadece ikinci el eşyalar satılıyor. Eski ve kullanılmayan eşyaların değerlendirilmesi için iyi bir fırsat.

Antik Sapa

Antik Sapa

Antik Sapa adlı dükkanın zengin antika parçaları vardır. Ege Bölgesi’nin değerli antikaları bu dükkanda toplanıyor. Osmanlı İmparatorluğu’ndan kalma seramik parçalar, aksesuarlar, kıyafetler ve daha fazlasını göreceksiniz.

Fidan El Sanatları 

Fidan El Sanatları 

Egeli köylü kadınların yerel kıyafetlerinin yer aldığı şirin bir dükkandır. Aynı zamanda köylü kadınların yaptığı el yapımı oyuncak bebekleri de bulunuyor.

Aristais

Aristais

Ayvalık kültürünün en bilindik lezzetleri arasında yer alan zeytin ve zeytinyağlı ürünlerin yer aldığı dükkandır. Cunda’dan ve Gemlik’ten gelen ürünler dominanttır.

Ayvalık Semt Pazarları 

Ayvalık Semt Pazarları 

Genellikle Cumartesi ve Pazar günleri kurulan pazarda, yerli halkın ürettiği ürünler satılmaktadır. Geceden kurulmaya başlayan pazarda yöresel Ayvalık lezzetleri bulabilmek mümkündür. Satılan ürünler arasında taze meyve ve sebzeler, lor peyniri, zeytin ve zeytinyağı, baharatlar ve ot çeşitleri var.

Alıveriş noktaları dışında Ayvalık’ın tarihi dokuları hakkında bilgi edinmek istiyorsanız “Ayvalık’ın Tarihi Yerleri” adlı içeriğimiz yardımcı olacaktır.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin