Aksaray

Aksarayda Gezilecek Yerler | Görülmesi Gereken 24 Yer

*Hap Niteliğinde Bilgiler

Şehir hakkında: Niğde’ye bağlı bir ilçeyken 1989 yılında il olan Aksaray, Türkiye’nin İç Anadolu Bölgesi’nde yer almaktadır. Aksaray konum itibariyle Niğde’nin kuzeybatısında bulunan Aksaray; doğusunda Konya, güneydoğusunda ise Ankara ile çevrelenmiştir. Kapadokya bölgesinde toprağı bulunan şehrin en önemli gelir kaynağı turizmdir. Aksaray nüfusu 384.252 civarında seyretmektedir. Ayrıca şehrin tarihi yapısı ve doğal güzelliklerinin oluşturduğu mozaik gerçekten görülmeye değerdir. Aksaray’ın en meşhur yeri, şüphesiz Hasan Dağı’nın kuzeyinde yer alan Ihlara Vadisi’dir.

Kaç günde gezilir: Aksaray gezinizi ortalama 2 günde tamamlayabilirsiniz.

Ziyaret için en uygun zaman: Orta iklim kuşağında yer alan Aksaray’da yazlar sıcak ve kurak; kışlar ise soğuk ve sert geçmektedir. Dolayısıyla ziyaret için en uygun ve aynı zamanda en popüler zaman dilimi İlkbahar ve Sonbahar ayları olacaktır. Özellikle Nisan ve Mayıs ayları Aksaray seyahati için tercih edilebilir.

Müze Kartı: Türkiye’nin hemen hemen her şehrinde geçerli olan Müzekart+ ve Müzekart adlı Kültür Bakanlığı onaylı giriş kartlarını Aksaray’daki müze ve ören yerlerinde de kullanabilirsiniz. Söz konusu giriş kartları sayesinde Aksaray’da bulunan kurumlara indirimli veya ücretsiz olarak giriş yapabilirsiniz.

Havalimanı/Merkez Ulaşım: Aksaray’a hava yolu üzerinden seyahat edecekler için en yakın iki seçenek Kayseri Havalimanı ve Kapadokya Havalimanı’dır. Aksaray ile Kayseri Havalimanı arasında 165 kilometre (2 sa); Kapadokya Havalimanı’yla ise 78,3 kilometre (1 sa) mesafe bulunuyor. İki havalimanının ulaşım koşullarıyla ilgili bilgi almak için tıklayın: Kayseri Havalimanı Ulaşım Rehberi ve Kapadokya Havalimanı Ulaşım Rehberi!

Ne Yenir: Aksaray’da nerede ne yemeliyim diye merak ediyorsanız, işte cevabı: Aksaray Yöresel Yemekler | 15 Nefis Lezzet!

*Aksaray Gezilecek Yerler Videosu

*En Popüler Yerler

– Simgesel Yerler

1. Peri Bacaları ve Selime Katedrali

Burası Neresi? Şehrin Güzelyurt ilçesinde yer alan peri bacaları, Selime kasabasının sınırları içinde bulunuyor. Kapadokya’ya gelen turistlerin de mutlaka uğramaya çalıştığı Selime Katedrali, Ihlara Vadisi’nin bittiği noktada yer alıyor. Tarihi açıdan oldukça önemli bir miras olarak kabul edilen katedral, iki katlı ve oldukça mistik bir yapıya sahip. Aksaray şehir merkezine 30 km mesafede yer aldığı için, şehirden saat başı kalkan araçlarla kısa bir yolculuk sonrasında kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Eğer Kapadokya’dan gelmeyi düşünürseniz de bölgeden kalkan günübirlik otobüs turlarına katılarak ziyaret edebilirsiniz. Ancak mesafe 100 km olduğu için daha uzun bir yolculuk yapmanız gerekiyor. Gideceğiniz yol her türlü buna değiyor. Zira katedrali ve peri bacalarını gördüğünüzde iyi ki gelmişiz diyeceğinize eminiz.

Not: Tarihi kutsal katedrali ziyaret ettiğiniz sırada vereceğiniz giriş ücretiyle aynı zamanda, Ihlara Vadisi’ni de gezebilirsiniz. Ancak doğayla baş başa olacağınız için ayağınıza rahat bir spor ayakkabı giymenizi öneririz. 

  • Adres: 68500 Yaprakhisar, Güzelyurt/Aksaray
  • Çalışma saatleri: Yaz Dönemi: 07.30 – 19.30 – Kış Dönemi: 08.00-17.00
  • Giriş ücreti: 36₺ (8 yaş ve üzeri ücrete dahil) (Müzekart geçerli)
  • Yol tarifi al >

2. Güzelyurt Evleri

Burası Neresi? Aksaray’ın Güzelyurt ilçesinde yer alan tarihi evler, şehir merkezine 28 km mesafede yer alıyor. Genellikle Kapadokya’ya gelen turistlerin uğradığı köy, eskiden Rumların yaşadığı evlerden oluşuyor. Kurtuluş Savaşı sonrasında yaşanan Mübadele nedeniyle Türklerin yerleştiği evler, günümüzde ev ya da butik otel olarak kullanılıyor.

Neden Gitmeliyim? Aksaray şehir merkezinden her saat başı Güzelyurt’a giden araçlardan bulunduğu için kolaylıkla gelebileceğiniz ilçede otobüsler akşam 19.00’a kadar sefer düzenliyor. Hangi tarihte yapıldığı evlerin kapısında yazan köyü gezerken, tarihin dokusuna hayran kalacağınıza eminiz.

3. Güvercinkayası

Burası Neresi? Aksaray geziniz sırasında mutlaka görmeniz gereken yerlerden bir diğeri de, binlerce yıllık tarihiyle günümüze ışık tutan Güvercinkayası. Aksaray’ın Çatalsu Köyü’nde yer alan tarihi alan, 1996 yılından beri kazı çalışmalarının devam ettiği bir höyük. Hayvan kemiklerinden kale surlarına kadar pek çok kalıntıya rastlanılan höyüğün tarihinin Kalkolitik döneme kadar uzandığı düşünülüyor. Mamasun Barajı’nın yanı başında yer alan höyüğü, ücretiz olarak ziyaret edebilirsiniz.

4. Zinciriye Medresesi

Burası Neresi? Aksaray’a gelmişken tarihi medresesi Zinciriye Medresesi’ni de mutlaka ziyaret etmelisiniz. 1336 yılında Karamanoğulları Beyliği’nden Yahşi Bey tarafından yaptırılan medrese, Aksaray’ın yöresel taşı olan tüf taşından ve kesme moloz taştan inşa edilmiş. Kemerli bölümleri ve geniş avlusuyla ilgi çeken medrese, Aksaray merkezde yer alan Ulu Camisi’ne de 200 metre kadar yakın bir mesafede yer alıyor. 8 ayrı bölümden ve 4 revaktan oluşan medrese, tarihi öneminin yanı sıra mimari açıdan da oldukça zevkli bir gezi noktası olabilir.

  • Adres: Zincirli, Belediye Cd. No: 28, 68100 Aksaray Merkez/Aksaray
  • Tel: 0 (382) 213 24 74
  • Çalışma saatleri: 09.00 – 17.00 *Pazar günleri kapalı
  • Giriş ücretsiz
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

5. Saratlı Kırkgöz Yeraltı Şehri

Burası Neresi? Aksaray’ın şehir merkezine 22 km mesafede yer alan Kırkgöz Yeraltı Şehri, tüf kayaların oyulmasıyla yapılan oldukça eski bir yaşam alanı. Yeraltı şehrinin 7 katlı olduğu biliniyor, ancak günümüzde gezebileceğiniz yerler sadece 3 kat. Toplamda 40 ayrı odanın bulunduğu gezi alanı yılda 150 binden fazla turist ağırlıyor. Oldukça etkileyici bir ambiyansa sahip olan şehrin tek eksik yanı ise çok fazla bilgilendirme yapılmıyor oluşu. İçeride herhangi bir yönlendirme tabelası bulunmadığı için kendinizi labirentte hissedebilirsiniz.

  • Adres: 68900 Saratlı/Gülağaç, Aksaray
  • Çalışma saatleri: Yaz Dönemi: 08.00 – 19.00, Kış Dönemi: 08.00 – 17.00
  • Giriş ücreti: 12₺
  • Yol tarifi al >

– Müzeler

6. Aksaray Müzesi

Burası Neresi? Bir şehrin kültürel ve tarihi dokusunu en iyi anlayabileceğiniz yerlerden birisi de hiç şüphesiz müzeleri oluyor. Aksaray’ın şehir merkezine 3 km kadar yakın bir mesafede yer alan şehir müzesine, şehir içinden kalkan toplu taşıma araçlarıyla kolayca ulaşabilirsiniz. Aksaray’ın binlerce yıllık höyüklerinde ve tarihi eserlerinde yapılan kazı çalışmaları sonucunda ortaya çıkan 16 bine yakın eserin sergilendiği müze, 2004 yılında Zinciriye Medresesi’nden bugün ki binasına taşınmış.

  • Adres: Hacılarharmanı Mahallesi, Konya Cd. No 16, 68100 Merkez/Aksaray
  • Tel: (0382) 215 56 36
  • Çalışma saatleri: Yaz Dönemi 10.00-17.00 – Kış Dönemi 08.30-17.30 *Pazartesi günleri kapalı
  • Giriş ücreti: 5 TL /Müzekart ile ücretsiz.
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

– Kaplıcalar

7. Ziga Kaplıcaları

Burası Neresi? Ihlara Vadisi’nin içerisinde yer alan Ziga Kaplıcaları, Türkiye çapında oldukça önemli ve meşhur bir kaplıca. Yaprakhisar Köyü’nün sınırları içinde bulunan termal alan, sağlık turizmi açısından sık sık ziyaret ediliyor. 47 derece su sıcaklığıyla, romatizma gibi eklem ağrılarına şifa olan termal tesisin bulunduğu alanda iki tane otel bulunuyor. Konaklayabileceğiniz gibi günübirlik de ziyaret edebileceğiniz termal tesislerinde, Pamukkale travertenlerine benzetilerek yapılan termal alanı da görmelisiniz.

– Seyir Terasları

8. Aksaray Seyir Terası

Burası Neresi? Aksaray’a gelmişken, şehre şöyle tepeden güzel bir bakış atmadan gitmek olmaz. Şehrin tepe kısmında yer alan Zafer Mahallesi’ne kurulan seyir terası aynı zamanda, çocuk parkından restoranına kadar her şey bulabileceğiniz bir tesis. Açık ve kapalı olmak üzere iki ayrı bölümü bulunan restoranında harika bir yemek yiyebilir, ya da gün batımında manzaraya karşı güzel bir bol köpüklü Türk kahvesi içebilirsiniz. Dolayısıyla Aksaray Seyir Terası’nı, Aksaray gezilecek yerler listenize sizler de muhakkak ekleyin!

  • Adres: Zafer Mahallesi, 68100 Aksaray Merkez/Aksaray
  • Tel: 0505 155 22 47
  • Çalışma saatleri: 12.00 – 00.00 *Her gün açık
  • Yol tarifi al >

– Türbeler

9. Somuncu Baba Türbesi

Burası Neresi? Aksaray gezilecek yerler listemize, şehrin en bilinen yerlerinden biri olan tarihi Somuncu Baba Türbesi’yle hız kesmeden devam ediyoruz. Aksaray’ın merkezinde yer alan Gençosman Mahallesi’ndeki türbe, şehre gelenlerin en sık ziyaret ettiği dini noktaların başında geliyor. Yaşamının bir dönemini geçirdiği Aksaray’da kurulan türbe, Ervah Mezarlığı’nın bulunduğu alanın hemen ön kısmında yer alıyor.

  • Adres: Ervah Kabristanı, 68100 Gençosman, Merkez/Aksaray
  • Yol tarifi al >

– Meydanlar

10. Aksaray Meydan

Burası Neresi? Aksaray’ın kalbinin attığı en işlek ve en canlı noktası olan Aksaray Meydan, şehrin göbeğinde, Minarecik mevkiinde yer alıyor. Meydanın en ilginç tarafı tam ortasında bulunan Saat Kulesi oluyor. Hatta söz konusu alan, Saat Meydanı adıyla da anılıyor. 2014 yılında Aksaray Belediyesi’nin destekleriyle inşa edilen Saat Kulesi, mimarisinde tarihi izler taşıyor. Osmanlı Devleti hükümdarlarından II. Abdülhamit’in Bir vasiyeti olarak yaptırılan kule aynı zaman köklü tarihimizi yansıtıyor.

Neden Gitmeliyim? Bilindiği üzere çoğu şehrimizde bulunan saat kulelerinin birçoğu II. Abdülhamit’in emriyle yapılmıştır. Şehre güzellik katan saat kulelerinin yapısı hemen her yerde aynı formda bulunuyor. Aksaray Meydanı Saat Kulesi, özellikle akşam saatlerinde muhteşem bir görüntüye bürünüyor. Zira kuledeki ışıklandırma sistemi fazlasıyla harika! Velhasıl tarih kokan bu şehre gitmişken Aksaray Meydan’ı ve meydanda yer alan Saat Kulesi’ni Aksaray gezilecek yerler listenize eklemeli ve mutlaka ziyaret etmelisiniz.

  • Adres: Minarecik, 44/ Mehmet Altınsoy Cd. No: 1 D: 1, 68100 Merkez/Aksaray
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık
  • Yol tarifi al >

*Doğal Güzellikler

– Vadiler

11. Ihlara Vadisi

Burası Neresi? Türkiye’nin en güzel vadilerinden biri olan Ihlara Vadisi, özellikle de doğa severlerin en sık geldiği noktalardan. Aksaray şehir merkezinden kalkan araçlarla kolaylıkla ulaşabileceğiniz vadiye, Kayseri’den ve Kapadokya’dan da gelebilirsiniz. İçerisinde yer alan nehir ile gerçek bir doğa harikası olan vadi, birinci maddede bahsettiğimiz Selime Katedrali ile aynı alan içerisinde yer aldığı için aynı giriş ücreti üzerinden fiyatlandırılıyor.

Neden Gitmeliyim? Yüzlerce basamaklık ahşap merdivenlerin yer aldığı vadide, harika bir doğa gezisi yapabilir, aynı zamanda da vadinin içerisinde yer alan birçok tarihi mirası kendi gözlerinizle görebilirsiniz. Doğasına ve tarihine hayran kalacağınız Ihlara Vadisi’ne tam bir gününüzü ayırırsanız, daha verimli geçireceğinizi düşünüyoruz.

  • Adres: 68570 Ihlara/Güzelyurt/Aksaray
  • Çalışma saatleri: Yaz Dönemi: 08.00 – 19.00, Kış Dönemi: 08.00 – 17.00
  • Giriş ücreti: 20₺ (Müzekart geçerli)
  • Yol tarifi al >

12. Manastır Vadisi

Burası Neresi? Aksaray’ın meşhur doğa harikalarından sayılan bir diğer vadisi de, aynı zamanda tarihi dokuya sahip Manastır Vadisi. Aksaray’ın Güzelyurt ilçesinde yer alan vadi, el değmemiş ve henüz bozulmamış yapısıyla da oldukça ilgi çekiyor. Şehir merkezine 50 km mesafede yer alıyor ancak Güzelyurt ilçesinden gitmek isterseniz, yalnızca 4 km kadar bir mesafe gitmeniz yeterli.

Neden Gitmeliyim? Güzel bir doğa yürüyüşü yaparak da ulaşabileceğiniz vadiye ulaşınca neden çok ünlü olmadığını sorgulayabilirsiniz.Vadi içerisinde Kömürlü Kilisesi’nden, Sivişli Kilisesi’ne kadar neredeyse 50 tane tarihi kutsal mekan yer aldığı için dolu dolu bir gezi geçireceğinize eminiz.

  • Adres: Yeni, Cevizli Sk., 68500 Güzelyurt/Aksaray
  • Tel: 0382 451 22 76
  • Çalışma saatleri: Yaz Dönemi: 08.00 – 19.00, Kış Dönemi: 08.00 – 17.00
  • Giriş Ücreti: 5₺
  • Yol tarifi al >

– Dağ ve Yaylalar

13. Hasan Dağı

Burası Neresi? Aksaray’a geldiğiniz anda gözünüzü alacak ilk doğal güzellik şehrin arkasında duran devasa Hasan Dağı olacak. Deniz seviyesinden 3268 metre yükseklikte bulunan dağ, aslında volkanik bir dağ. Kapadokya’dan dahi gözükebilen tepesiyle oldukça büyük bir krater olan yapı, harika bir doğaya ev sahipliği yapıyor.

Neden Gitmeliyim? Aksaray’a geldikten sonra Helvadere kasabasına geldiğinizde ulaşabileceğiniz dağın yamacı, aynı zamanda harika bir göle de sahip. Dağda güzel bir yürüyüş yapıp yeşilliklerin tadını çıkarttıktan sonra, gölün kenarında yer alan balık restoranlarında harika bir yemek keyfi yapabilirsiniz. (Özellikle de alabalığının tadına bakmanızı öneriyoruz.)

– Göller

14. Acı Göl

Burası Neresi? Aksaray gezilecek yerler listemizde yerini alan bir diğer doğal güzellik ise, meşhur volkanik kraterden oluşan Acıgöl. Narlıgöl adıyla da bilinen göl, Niğde ile Aksaray’ın kesişme noktalarından biri. Aksaray şehir merkezinden gelmek isterseniz, merkezden kalkan Gülağaç, Sofular araçlarına binerek kolayca ulaşabilirsiniz. 45 km kadar yol gideceğiniz için yolun sıkıcı olacağını düşünmeyin, zira gölün bulunduğu alana ulaşana kadar dahi bir sürü harika yerler görebiliyorsunuz.

Neden Gitmeliyim? Volkanik bir göl olduğu için sıcaklığı 65 dereceye kadar çıkabilen Acıgöl, termal olarak kabul edildiği için sağlık turizmi açısından da oldukça ilgi çekici bir nokta haline geliyor. Kalp şekline benzeyen yapısıyla gün batımında oldukça romantik bir görünüme sahip olan termal gölü, Aksaray gezinizde mutlaka ziyaret etmelisiniz.

15. Tuz Gölü

Burası Neresi? Bir şehirde olduğunda ziyaret için en güzel yerlerden birisi de hiç şüphesiz tuz gölleri oluyor. Sabahın ilk ışıklarında ayrı, gün batımında ayrı bir güzelliğe sahip olan tuz gölleri, yaz kış fark etmeden ziyaret edebileceğiniz oldukça özel noktalardan biri. Aksaray’ın da en önemli değerlerinden biri olan tuz gölü, Türkiye’nin tuz ihtiyacının neredeyse %40’ını karşılıyor. I. Derece sit alanı olarak kabul edilen ve koruma altında olan tuz gölü, aynı zamanda flamingoların da uğrak noktası.

Neden Gitmeliyim? Yaz aylarında göl kuraklaştığı için, gölün üzerinde rahatça yürüyebiliyorsunuz. Gölün çevresinde ise tuz gölünden çıkarılan tuzla yapılan sabun vb. kişisel bakım ve sağlık ürünlerinin satıldığı yerler bulunuyor. Gölde harika fotoğraflar çektirip, günün tadını çıkardıktan sonra sevdiklerinize veya kendinize ürünlerden satın alabilirsiniz.

– Piknik Alanları/Doğa Parkları

16. Kılıçarslan Piknik Alanı

Burası Neresi? Aksaray’da güzel bir gün geçirebileceğiniz yerlerden bir diğeri de, şehir merkezinde yer alan oldukça büyük bir alana sahip Kılıçarslan Parkı. İçerisinde yapay bir gölden, yürüyüş yollarına kadar oldukça güzel bir alan yer alıyor. Mesire alanının içerisinde sevdiklerinizle güzel bir piknik yapabilir, günün ve şehrin tadını çıkarabilirsiniz.

  • Adres: Coğlaki, Hasas Mah. Cd. 68100 Gençosman, Aksaray Merkez/Aksaray
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık
  • Yol tarifi al >

*Tarihi Yerler

Aksaray, bilindiği üzere, oldukça köklü bir geçmişe sahiptir. Dolayısıyla şehirdeki tarihi zenginlik hat safhadadır. Kiliselerden, camilere, türbelerden, antik kentlere kadar pek çok tarihi yapıyı bir arada görebileceğiniz Aksaray’ın tarihi zenginliğini yakından tanımak için tıklayın: Aksaray Tarihi Yerler | 14 Tarihi Yer!

*Aksaray’a Yakın Gezilecek Yerler

– Turistik Yerler

17. Kapadokya

Burası Neresi? Kelime olarak ”Güzel atlar ülkesi” anlamına gelen Kapadokya; Nevşehir, Aksaray, Kırşehir, Niğde ve Kayseri illerini çevrelediği özel bir bölgeyi teşkil etmektedir. Kapadokya bölgesi genel anlamda; Uçhisar, Göreme, Avanos, Ürgüp, Derinkuyu, Kaymaklı ve Ihlara gibi turistik yerlerden oluşmaktadır. Orta Anadolu’nun en özel ve en gözde turizm merkezi olan Kapadokya, masalsı manzaraları ve mistik havasıyla gören herkesi kendisine hayran bırakmaktadır. Söz konusu bölge başta Peribacaları olmak üzere; tarihi yer altı şehirleri, mağaraları, manastır ve kiliseleriyle ünlüdür.

Ünü yalnızca ülkemize değil; tüm dünyaya yayılan Kapadokya, çoğu gezi şirketine göre insanların en çok görmek istediği yerlerden biridir. Ve dolayısıyla her yıl binlerce turist, sırf Kapadokya’yı görmek için Türkiye’ye gelmektedir. Velhasıl Aksaray gezinizi tamamladıktan sonra rotanızı hemen Kapadokya’ya çevirmeli, bu harika güzelliği mutlaka yakından görmelisiniz.

Aksaray çevresinde gezilecek yerler listemizin ilk sırasında yer alan Kapadokya Türkiye’nin en popüler turizm merkezlerinden biridir. Kapadokya ile Aksaray arasında 118 kilometrelik bir mesafe bulunup; yolculuk yaklaşık 1,5 saat sürmektedir. Seyahat için pek çok tur şirketinden yararlanabileceğiniz gibi otobüsle veya özel aracınızla ulaşım sağlayabilirsiniz.

Neden Gitmeliyim? Her yıl yerli ve yabancı milyonlarca turistin ziyaret ettiği Kapadokya, tarih boyunca eşi benzeri görülmemiş doğal oluşumlara ve gezilecek birçok yere sahiptir. Peribacaları ve sıcak hava balon turlarıyla meşhur olan bölgede jeep safari, ATV ve at safarileri ve trekking gibi pek çok aktivite gerçekleştirilebiliyor. Peri bacalarının yanı sıra Türkiye’nin en büyük açık hava müzesi unvanıyla UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne adını yazdıran Göreme Açık Hava Müzesi bölgedeki en dikkat çekici yerlerden biridir. Ayrıca balon turlarının yapıldığı Ihlara Vadisi de mutlaka ziyaret edilmelidir.

Kapadokya havzasındaki en göz alıcı yerlerden biri olan Ihlara Vadisi’nde, fresklerden, gösterişli şapellere, tarihi kiliselerden, nehirler üzerindeki tarihi köprülere kadar bir dizi önemli yapı bulunuyor. Bölgedeki gösterişli dev peri bacaları ise Paşabağ mevkiinde yer alıyor. Lakin rüzgarlı günlerde biraz dikkatli olmanızda fayda var; zira bir kum fırtınasıyla karşılaşabilirsiniz. Yılın dört mevsimi ziyaret edebileceğiniz Kapadokya müzeleri ve yeraltı şehirleriyle de göz dolduruyor. Kapadokya yakınlığı dolayısıyla aslında Aksaray gezilecek yerler listesine de eklenebilir!

Kaçırmayın!

Bunun yanı sıra geleneksel Türk gecelerini yansıtan ve doğu ezgisinin izlerini taşıyan Kapadokya gece hayatı, ziyaretçilere eşsiz bir deneyim sunuyor. Ayrıca bölgede şarap üretimi yapıldığı için birbirinden enfes kaliteli şaraplar tadım için sizleri bekliyor. Kapadokya’da workshop çalışmaları oldukça ön planda… Çanak, çömlek, çini ve seramik gibi el sanatlarının yaşatılması ve yerli-yabancı turistlere tanıtılması açısından önem arz eden bu etkinliklere ilgi büyük!

Velhasıl Kapadokya’da kelimenin tam anlamıyla dolu dolu bir tatil sizleri bekliyor. Yılın her mevsimi ziyaret edilse de söz konusu bölge, en güzel zamanları ilkbahar ve sonbahar aylarında yaşıyor. Özellikle Nisan ve Mayıs aylarında bölgede pek çok festival düzenleniyor. Gitmişken Kapadokya’nın yöresel lezzetlerinin tadına bakmayı sakın unutmayın! Ayrıca Kapadokya sokaklarında alışveriş yapıp, kendinize ve sevdiklerinize hediye alabileceğiniz simgesel ürünlerin satıldığı bir dizi butik ve tezgah bulunuyor.

Kapadokya’ya nasıl gidebilirim? Cevabı bir tık uzakta: Kapadokya’ya Nasıl Gidilir? | Ulaşım Alternatifleri! Son olarak Kapadokya’ya hava yolu üzerinden ulaşım sağlayacaklar ”Kapadokya Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım Rehberi” başlıklı ulaşım rehberimize mutlaka bir göz atmalı!

18. Anıtkabir

Burası Neresi? Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ebedi istirahatini gerçekleştirdiği mekan olan Anıtkabir; Ankara’nın Çankaya ilçesinde Rasattepe (Anıttepe) mevkiinde yer almaktadır. Ankara’nın tarihi yerleri arasında oldukça özel ve ayrı bir yere sahip olan Anıtkabir, şehrin en önemli simgesidir. Anıtkabir, yapının tasarımını belirleme amacıyla 1 Mart 1941’de yapılan bir proje yarışması sonucu ortaya çıkarılmıştır. Yarışma sonucunda yapılan değerlendirmeler sonucu Emin Onat ve Orhan Arda’nın projesi seçilmiş ve bu proje doğrultusunda Anıtkabir inşa ettirilmiştir.

Bu süreçte Mustafa Kemal Atatürk’ün na’şı Ankara Etnografya Müzesi’nde kalmıştır. Anıtkabir mimarisinde Osmanlı ve İslami mimari tarzları bilinçli olarak tercih edilmemiş; bunun yerine İkinci Ulusal Mimarlık Akımı’nın bir uzantısı olarak, anıtsal yönü ağır basan, simetrik, kesme taş malzemenin kullanıldığı Neoklasik mimari baz alınmıştır. Dört kısım halinde gerçekleştirilen inşaat; yaşanan birtakım sorunlar nedeniyle planlanandan daha geç bir tarihte Ekim 1952’de tamamlanmıştır.

Atatürk’ün na’şının Anıtkabir’e nakli ise 10 Kasım 1953’te gerçekleştirilmiştir. Söz konusu anıt mezar, o gün bu gündür Türkiye’nin en önemli değerlerinden biri olarak hem ülkemizdeki hem de yurt dışındaki milyonlarca kişi tarafından ziyaret edilmiştir. Aksaray’a yakın gezilecek yerler denildiğinde akla ilk gelen noktalardan biri olan Anıtkabir, ülkemizde görülmesi gereken yegane yerlerden biridir. Aksaray ile arasında 224 kilometre mesafe bulunan Anıtkabir’e yaklaşık 2,5 saatlik kısa bir yolculuk sonrası ulaşılabilmektedir.

Neden Gitmeliyim? Anıtkabir, her yıl özellikle; 23 Nisan, 19 Mayıs, 10 Kasım ya da 29 Ekim gibi özel günlerde Atatürk’ü ziyaret etmek ve ona şükranlarını sunmak isteyen kişilerce ziyaret ediliyor. Mustafa Kemal’in henüz hayattayken; Anıttepe’den “Burada çok güzel bir anıt mezar olur” şeklinde bahsetmiş olması, Anıtkabir’in bugünkü yeri konusunda belirleyici olmuştur.

Anıtkabir; Anıt Bloğu ve Barış Parkı olmak üzere iki ana bölümden oluşmaktadır. Tandoğan Kapısı’ndan giriş yapıldığında, Barış Parkı’nın elli bine yakın bitki ve ağaç çeşidiyle döşenmiş yolunun ardından Aslanlı Yol üzerinden Anıt Mezar’a ulaşılıyor. Anıtkabir’e ulaştıktan sonra Kuleler, Şeref Salonu, Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi ve İsmet İnönü’nün mezarı gibi görmeniz gereken pek çok özel yer sizleri bekliyor!

Kaçırmayın!

Ankara’daki diğer turistik yerler hakkında detaylı bilgi almak ve gezinizi en doğru şekilde planlamak için Ankara Gezilecek Yerler Listesi | En Harika 63 Yer başlıklı yazıma da bir göz atmanızı tavsiye ediyorum!

  • Adres: Anıtkabir Komutanlığı, Anıttepe, Çankaya/Ankara
  • Tel: (0312) 231 79 75 – (0312) 231 18 61
  • Çalışma saatleri: 09.00-16.30 (1 Şubat-14 Mayıs) / 09.00-17.00 (15 Mayıs-31 Ekim) / 09.00-16.00 (1 Kasım-31 Ocak)
  • Giriş Ücretsizdir.
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

19. Erciyes Kayak Merkezi

Burası Neresi? Türkiye’nin sayılı kayak merkezlerinden biri olan Erciyes Kayak Merkezi, Kayseri il sınırları içerisinde, 3.917 metreye ulaşan zirvesiyle İç Anadolu’nun en yüksek dağı olan Erciyes’te yer almaktadır. Erciyes Kayak Merkezi, oldukça nitelikli bir tesis olmakla birlikte; Kayseri’nin en çok ziyaret edilen yerlerinden biridir. Her yıl, kış sezonun açılmasıyla birlikte yerli ve yabancı binlerce turistin kar tatili için tercih ettiği Erciyes, muhteşem atmosferiyle gören herkesi kendisine hayran bırakıyor.

Kayseri şehir merkezinin 25 kilometre güneyinde konumlanan tesis, Aksaray’a yakın gezilecek yerlerden biri! Zira Aksaray’ın yalnızca 170 kilometre doğusunda yer alan Erciyes Kayak Merkezi’ne aşağı yukarı 2 – 2,5 saatlik bir sürede ulaşılabiliyor.

Neden Gitmeliyim? Yukarıda da belirttiğim gibi Erciyes Kayak Merkezi her bakımdan oldukça nitelikli. Zira merkez içerisinde; saatte 26.750 kişi taşıma kapasitesiyle hizmet veren mekanik tesisler, 34 farklı güvenli kayak pisti, çocuklar için uygun kayak pistleri ve oyun alanları, teleferik, telesiyej, restoran, bar, kafe ve otel gibi pek çok hizmet noktası bulunuyor. Zorluk dereceleri kolay, orta ve zor olarak değişen pistlerde; kızak, kayak ve snowboard gibi aklınıza gelebilecek birçok kış sporu gerçekleştirilebiliyor.

Kar kalınlığının 50 ila 100 cm civarında seyrettiği Erciyes’te kayak sezonu 15 Kasım’da başlayıp 1 Mayıs’a kadar devam ediyor. Merkez, en popüler ve en güzel dönemini ise Aralık ile Mart arası oluyor. Erciyes Kayak Merkezi, dünyada sayılı olan ve ‘uçurtma kayağı’ veya ‘kar uçurtması’ anlamına gelen snowkite sporunun yapılabildiği resmi alanlardan birisidir. Kışın düzenli esen rüzgarı, otellerin hemen önünden başlayıp tekrar otellere dönülebilmesi ve etrafında hiç ağaç olmaması Erciyes’i snowkite için oldukça uygun bir kayak merkezi haline getirmiştir.

Ayrıca merkezde her yıl Uluslararası Snowkite Festivali düzenlenmektedir. Sizler de snowkite sporu için tesisteki özel eğitimlere katılabilir; gerekli malzemeleri kiralayabilirsiniz. Bunun dışında Erciyes, heliski için de oldukça uygundur. Helikopterli kayak anlamına gelen heliski, önümüzdeki yıllarda Erciyes’te düzenli olarak yapılabilecek.

Kayak merkezine özel araçla seyahat edecek olanlar Hisarcık kasabası üzerinden Tekir yaylası istikametini takip etmelidir. Toplu taşıma vasıtalarını kullanacak olanlar ise Kayseri şehir merkezinden hareket eden Develi minibüslerine binerek, Erciyes Kayak Merkezi’ne ulaşabilirler.

20. Sultansazlığı Milli Parkı

Burası Neresi? İç Anadolu Bölgesi’nin Kayseri ilinde, Develi, Yeşilhisar ve Yahyalı ilçeleri arasında konumlanan Sultansazlığı Milli Parkı, turistik anlamda oldukça değerli bir potansiyele sahiptir. Söz konusu park, 1. Derece Doğal Sit Alanı, Milli Park ve Ramsar Alanı olarak nitelendirilmekte olup; koruma altına alınmıştır. Kuzeyinde Erciyes Dağı, doğusunda Develi Dağı ile çevrelenen Sultansazlığı’nın güneyinde Aladağlar, batısında ise Karadağ ile Hodul Dağı yer almaktadır.

Osmanlı İmparatorluğu Dönemi’ndeki sultanların avlak yeri olmasından dolayı ‘Sultan Sazlığı’ adını alan park içerisinde, pek çok hayvan ve endemik tür bulunuyor. Aksaray’a gelmişken mutlaka uğramanız gereken Sultansazlığı Milli Parkı, hem ruhunuzu dinlendirecek hem de doğa içinde huzur dolu anlar yaşamanızı sağlayacak! Üstelik Aksaray ile Sultansazlığı arasında yalnızca 132 kilometre mesafe bulunuyor. Yolculuk ise yalnızca 2 saat sürüyor.

Neden Gitmeliyim? Sultansazlığı, toplam 24.357 hektarlık geniş bir alana yayılmakta olup; tatlı ve tuzlu su ekosistemlerinin bir arada bulunduğu, nadir bir yerdir. Bundan ötürü 2006 yılında milli parka dönüştürülen Sultansazlığı, nesli tehlikeye düşmüş 301 kuş türünün beslenme, barınma ve kuluçka alanıdır. Afrika ile Avrupa arasındaki göçmen kuşların kullandığı iki ana kuş göç yolunun kesişim noktasında yer alan milli park, Manyas Gölü Kuş Cenneti’nden sonra Türkiye’nin en önemli ikinci kuş cenneti olma ayrıcalığına sahiptir. Ayrıca söz konusu alan Avrupa’da flamingo, turna, akbalıkçıl ve kaşıkçı kuşlarının bir arada kuluçkaya yattığı tek alandır.

Sultansazlığı’nın büyük bir kısmı sazlarla kaplıdır. Göl üzerinde irili ufaklı küçük adacıklar bulunur. Ayrıca Erciyes’in heybetli manzarasını karşısına alan milli park, harika bir atmosfere sahiptir. Park içerisinde yerel pansiyonlar, dinlenme tesisleri, iskeleler, gözlem kuleleri, seyir kuleleri, piknik ve mesire alanları gibi pek çok farklı imkan bulunmaktadır. Bunun yanı sıra parkta, fotoğrafçılık, kuş gözlemciliği, kaya tırmanışı ve yaban hayatı gözlemciliği gibi birçok aktivite gerçekleştirilmektedir. Ayrıca park içerisinde bir de Sultansazlığı Kuş Müzesi yer almaktadır.

  • Adres: 38400 Develi/Kayseri
  • Tel: (0352) 231 57 20
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık
  • Giriş ücreti: Şahıs 7 TL – İndirimli 3,5 TL – Bisiklet 7 TL – Motosiklet ve ATV 14 TL – Otomobil, Kamyonet, Pickup 21 TL – Minibüs 63 TL – Midibüs 112 TL – Otobüs 189 TL
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

21. Mevlana Dergahı

Burası Neresi? Mevlana Dergahı, günümüzde kurumsal anlamda Mevlana Müzesi olarak hizmet vermektedir. Mevlâna’nın dergâhı olan yapı kompleksinde 1926 yılından beri faaliyet gösteren müze, Konya’nın simgesel değer taşıyan tarihi yapılarından biridir. “Mevlana Türbesi” olarak da anılan yapı, dört fil ayağı (kalın sütun) üzerine inşa edilmiştir. İnşası 19. Yüzyılın sonlarına kadar eklenerek devam eden dergah, toplam 18 bin metrekarelik bir alana yayılmaktadır.

Mevlana Dergahı, Türkiye’nin en çok ziyaret edilen müzelerinden biri olarak; ücretsiz olmadan önce, bağlı bulunduğu Kültür Bakanlığı’na en çok gelir getiren ikinci müze olma ayrıcalığına sahiptir. En çok gelir payına sahip olan birinci müze ise Topkapı Sarayı’dır. Konya’nın merkezinde, Aziziye mevkiinde yer alan Mevlana Müzesi, Aksaray’a yakın gezilecek yerlerden biri! Zira Aksaray ile arasında 152 kilometre mesafe bulunan Mevlana Müzesi’ne 2 saatlik bir yolculuk sonrası rahatlıkla ulaşılabiliyor.

Neden Gitmeliyim? Mevlevilik geleneğinin kurucu ünlü alim ve tasavvuf ehli Mevlana’nın ölümünden sonra inşa edilmiş olan Mevlana Dergahı, Konya’nın en çok ziyaretçi çeken yerlerinden biridir. Mevlana Dergahı, Müslüman tebaanın yanı sıra farklı dinlere mensup olan yabancı turistler tarafından da sıklıkla ziyaret edilmektedir. Zira Mevlevilik geleneğinin ve de Mevlana’nın ünü sınırları aşıp, tüm dünyaya yayılmıştır. Mevlana Dergahı’nın girişine Dervişan Kapısı adı veriliyor. Kapıdan içeriye girildiğinde, müze avlusunun doğu ve batısı boyunca sıralanmış Derviş hücrelerinin arasından geçiliyor.

Mevlana’nın yanı sıra aile fertlerine ait mezarlıklar da dergah içerisinde yer alıyor. bunun yanı sıra dergah; Huzur-u Pir, Tilavet Odası, Semahane, Matbah Bölümü, Hürrem Paşa Türbesi, Üçler Mezarlığı ve Susmuşlar Kapısı gibi bölümlerden oluşuyor. Huzur-u Pir, Mevlana’ya ve Mevlevi geleneğine dair pek çok eserin sergilendiği bir müze olarak hizmet veriyor. Müzeye girişlerde kadınların baş örtüsü takması ve herkesin ayakkabılarını çıkarması gerekiyor. Zira her ne kadar müze olsa da hala bir türbe işlevinde olduğu için içeride fotoğraf çekilmesine de kesinlikle izin verilmiyor.

Tilavet Odası’nda müzik aletleri, hat sanatına dair değerli örnekler, halı, cilt, ahşap kapı ve tezhip örnekleri bulunuyor. Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılmış olan Semahane’de ise Mevlevi musiki aletleri ve tarihi duvar halıları sergileniyor. III. Murat tarafından yaptırılan Matbah Bölümü’nde semazenlik geleneğine dair pek çok eser bulunuyor.

Kaçırmayın!

Dergah içerisinde bulunan bölümlerin diğerleri: Hz. Mevlana’nın Türbesi, Kıbâbu’l-Aktâb, Gül bahçesi, Çelebiyân Kapısı, Hâmûşân Kapısı, Niyâz Penceresi, Post Kubbesi, Meydân-ı Şerîf, Matbah-ı Şerîf (Mutfak), Vâlideler Mezarlığı, Şeb-i Arûs Havuzu, Selsebil, Neyzenler Mezarlığı, İhtisas Kütüphanesi, Eflaki Dede Türbesi ve Fatma Hâtûn Türbesi’nden oluşuyor.

  • Adres: Aziziye Mah. Mevlana Cd. No:1, 42030 Karatay/Konya
  • Tel: (0332) 351 12 15
  • Çalışma saatleri: Pazartesi: 10.00 – 16.30 – Diğer günler: 09.00 – 16.30 *Her gün açık
  • Giriş ücretsiz
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

22. Aladağlar

Burası Neresi? Toros sıradağlarının en yüksek zirvelerine sahip olan Aladağlar, Kayseri, Niğde ve Adana arasındaki dağ sırasını oluşturmaktadır. Aladağlar, Orta Anadolu’nun en yüksek noktası olarak; toplam 54.524 hektarlık bir alana yayılmaktadır. Ayrıca sahip olduğu jeolojik özellikleriyle Türkiye’nin en ilgi çekici yerlerinden biridir.

Yüksek platolarda gezip, gün içinde birden fazla iklimi aynı anda yaşayabileceğiniz Aladağlar, dağcılık ve kamp tutkunlarının vazgeçilmez adreslerinin başında geliyor. Aksaray’ın 147 kilometre güneydoğusunda yer alan Aladağlar Milli Parkı’na ortalama 2 saatlik kısa bir yolculuk sonrası rahatlıkla ulaşılabiliyor.

Neden Gitmeliyim? 1995 yılından bu yana milli park unvanını taşıyan Aladağlar, eşsiz zirveleri, derin vadileri, dik ve sarp buzul kayalıkları, görkemli kanyonları, mağaraları, yüksek platoları, yaban hayatı ve doğal manzarasıyla gören herkesi özellikle de doğaseverleri büyülüyor. Aladağlar Milli Parkı, dağcıların uğrak noktalarından biri; çünkü bölgede tırmanış, yürüyüş ve trekking için uygun kanyon ve vadi gibi alanlar bulunuyor. Ayrıca Aladağ’ın Türkiye’nin en güzel kamp alanlarından biri olduğu rahatlıkla söylenebilir. Zira burada kamp yapılabilecek, elverişli harika noktalar bulunuyor.

Bunun yanı sıra milli park içerisinde gezip görülmesi gereken pek çok yer mevcut. Buzul Gölleri ve Kapuzbaşı Takım Şelaleleri başta olmak üzere; Hacer Ormanı, Yedigöller, Aksu Kanyonu, Zamantı Vadisi, Demirkazık Tepesi ve Emli Vadisi gibi doğal güzellikler mutlaka yakından görülmeli! Bunların yanı sıra Aladağ Milli Parkı; foto safari, mağara turizmi, jeep safari, yamaç paraşütü, bisiklet safari, rafting ve kano gibi aktivitelere imkan sağlıyor. Gitmişken dağ bisikleti, yaban hayatı ve kuş gözlemciliği, piknik, atlı turlar ve ekolojik turlar gibi aktiviteleri de gerçekleştirebilirsiniz.

  • Adres: 51660 Demirkazık, Çamardı/Niğde
  • Tel: 0 (312) 207 50 00
  • Çalışma saatleri: 08.00 – 22.00 *Her gün açık
  • Giriş ücreti: Şahıs 7 TL – İndirimli Şahıs 3,5 TL – Bisiklet 7 TL – Motosiklet ve ATV 14 TL – Otomobil, Kamyonet ve Pickup 21 TL – Minibüs 63 TL – Midibüs 112 TL – Otobüs 189 TL – 1 ünite Çadır (günlük) 30 TL – 1 ünite Karavan (günlük) 30 TL
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

23. Beyşehir Gölü

Burası Neresi? Konya ve Isparta illeri topraklarında, Göller Yöresi’nde bulunan Beyşehir Gölü, Türkiye’nin hem üçüncü büyük gölü hem de en büyük tatlı su gölüdür. Beyşehir Gölü, batı ve güneyde Toros Dağları, doğuda Erenler Dağı, kuzeybatı ve güneydoğu yönünde ise Sultan Dağları ve Anamas Dağı ile çevrelenmiştir. Tektonik bir çukurlukta yer alan Beyşehir, toplam 651 kilometrekarelik bir yüzölçümüne sahiptir.

Göl üzerinde toplam 27 ada bulunup; bunların en önemlileri ”İğdeli, Kızkalesi, Akburun, Mada, Külbent, Yılanlı, Orta, Aygır, Keçi ve Hacıarif” adalarıdır. Aksaray çevresinde gezilecek yerler arasında belki de en güzellerinden biri olan Beyşehir Gölü, Türkiye’nin en güzel göllerinin başında geliyor. Aksaray’ın 240 kilometre güneybatısında yer alan Beyşehir Gölü’ne 2,5 – 3 saatlik bir yolculuk sonrası ulaşılabiliyor.

Neden Gitmeliyim? 1993 tarihi itibariyle Milli Park statüsüne alınan Beyşehir Gölü ve çevresi, 88 bin 750 hektarlık geniş bir alana yayılıyor. Göl ve çevresinde, doğa sporları, su sporları ve avcılık gibi aktiviteler gerçekleştirilebiliyor. Göl kıyılarında suya girip güneşin tadını çıkarabileceğiniz plajlar bulunuyor. Karadiken, Bademli, Üstünler, Kıreli, Tolca ve Budak kıyıları, bölgedeki en popüler ve en güzel plajlar arasında gösteriliyor. Güney ve kuzey kıyıları sığ olan Beyşehir Gölü’nün, en derin noktası 10 metreyi buluyor.

Beyşehir Gölü’nün yakınlarında, yeme – içme hizmeti veren pek çok restoran ve kafe mevcut. Bunun yanı sıra göl yakınlarında otel, pansiyon ve butik otel gibi konaklama seçenekleri bulunuyor. Beyşehir Gölü’ne ulaşım için Konya Otogarı’ndan saat başı otobüs kalkıyor. Bu otobüslere binerek göle rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Özel aracıyla seyahat edecek olanların ise Konya’nın güneybatısını 90. kilometreye kadar takip etmesi gerekiyor.

Kaçırmayın!

Beyşehir Gölü Milli Parkı’nda; bisiklet, trekking, olta balıkçılığı, çadırlı kampçılık, kaya tırmanışı, karavanlı kampçılık, fotoğrafçılık, kuş gözlemciliği, yüzme, manzara seyri, dağcılık ve piknik gibi pek çok aktiviteyi gerçekleştirebilirsiniz. Beyşehir Gölü’ne gelmişken civarda bulunan Taş Köprü, Eflatunpınar Hitit Anıtı, Beşik Kayası ve Kubad Abad Sarayı gibi turistik yerleri de ziyaret edebilirsiniz.

  • Adres: Karadiken, Beyşehir Derebucak Yenişarbademli Yolu, 42700 Beyşehir/Konya
  • Tel: (0312) 207 50 00
  • Çalışma saatleri: 06.00 – 00.00 *Her gün açık
  • Giriş ücreti: Şahıs 4 TL – İndirimli 2 TL – Bisiklet 4 TL – Motosiklet 6 TL – Otomobil, Kamyonet 12 TL – Minibüs 36 TL – Midibüs 60 TL – Otobüs 108 TL – 1 ünite Çadır (günlük) 14 TL – 1 ünite Karavan (günlük). 20 TL – Kır Evi 4 yataklı (günlük) 65 TL – Kır Evi 6 yataklı (günlük) 215 TL – Misafirhane (günlük) 20 TL
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

24. Soğanlı Ören Yeri

Burası Neresi? Kayseri, Niğde ve Nevşehir üçgeninde yer alan Soğanlı Ören Yeri, Roma Dönemi’nden itibaren yerleşim alanı olarak kullanılan antik bir kenttir. Soğanlı, ilginç coğrafi yapısının yanı sıra, Hristiyanlık alemi için son derece önemli olan tarihi kiliseleriyle ünlüdür. Kapadokya bölgesinin doğusuna, Kayseri il merkezinin ise güneybatısında yer alan Soğanlı Ören Yeri, kaya kiliseleri ve mağaraların bugünkü konutlarla iç içe girdiği bir vadiden oluşup; Soğanlı Vadisi olarak da anılıyor.

Soğanlı Vadisi’nin Kapadokya Bölgesi’nde, zaman en ünlü Hristiyanlık merkezlerinden biri olarak 200’den fazla kiliseye ev sahipliği yapmış olduğu biliniyor. Günümüzde ise söz konusu bölgede 50’ye yakın kaya kilisesi ve mağara bulunuyor. Soğanlı Ören Yeri Aksaray çevresinde gezilecek yerler arasına mutlaka eklenmeli; zira Aksaray ile Soğanlı arasında yalnızca 110 kilometre mesafe bulunuyor. Bu da yolculuğun yalnızca 1,5 saat süreceği anlamına geliyor.

Neden Gitmeliyim? Soğanlı Ören Yeri, sadece 2018 yılında 11 bin 500’ü yabancı, 32 bini yerli olmak üzere 43.500 turist tarafından ziyaret edilmiştir. Yukarıda da belirttiğim gibi ören yerinde 50’den fazla kilise bulunsa da bunların yalnızca 8’ine ziyaret için izin veriliyor. Bunlar; Karabaş, Kubbeli, Tahtalı, Yılanlı, Saklı, Tokalı, Ballık ve Geyikli kiliselerinden oluşuyor. Kiliselerde mezarlar, İsa Peygamber ve havarilere ait resimler ve İncil’den sahnelerin yer aldığı freskler bulunuyor.

Lakin son zamanlarda tahribata uğrayan bu eserlerin her birinin özenle korunması gerekiyor. Ayrıca fresklerin üzerinde farklı dillerde yazılmış pek çok yazı bulunuyor. Bunların dışında Soğanlı ören yeri girişinde üç restoran ve iki pansiyon ziyaretçiler için hizmet veriyor. Dolayısıyla konaklama ve yeme-içme ihtiyacınızı burada rahatlıkla giderebilirsiniz. Soğanlı Vadisi’nde daha bir dizi tarihi yapı bulunuyor.

Bu özel yapıları da mutlaka görmenizi öneririm. Soğanlı Vadisi’nde ziyaret edebileceğiniz diğer yerler: Aziz Nikolaos, Tek Nefli Arkaik, Ayı Kilisesi, Mikhael, Kırk Martir, Oniki Havari, Aziz Eustathios ve Saray kiliseleri, Haralam Manastırı, Haç, Mistikan, Ortaköy Aziz Georgios, Aziz Basileus, Panagia, Mikhael, Aziz Stratilates, Ortaköy Azize Barbara kiliseleri vb.

  • Adres: Soğanlı, Soğanlı Köyü Yolu, 38800 Yeşilhisar/Kayseri
  • Tel: (0352) 222 08 98
  • Çalışma saatleri: Yaz Dönemi 08.00 – 19.00 / Kış Dönemi: 08.00 – 17.00
  • Giriş ücreti: 10 TL *Müzekart ve Müzekart+ geçerli
  • Yol tarifi al >

*Aksaray Gece Hayatı

Her şehrin kendisine has bir gece hayatı ve eğlence anlayışı vardır. Aksaray’da da gece hayatına dair bar, pub ve kafe gibi pek çok eğlence mekanı hizmet veriyor. Tüm mu mekanları ve daha doğrusu tüm detaylarıyla Aksaray gece hayatını yakından tanımak ve en doğru bilgiyi almak için mutlaka tıklayın: Aksaray Gece Hayatı | Görülesi 3 Mekan!

*Aksaray’da Alışveriş

Aksaray’da nerede alışveriş yapabilirim? Aksaray’dan ne almalıyım? Aksaray’ın neyi meşhur? gibi sayısını arttırabileceğimiz pek çok sorunun cevabı yakından burada olacak. Aksaray alışveriş rehberi içeriğimiz, sizler için hazırlanıyor. Yalnızca beklemede kalın!

*Aksaray’da Yapılacak Şeyler

– Günübirlik Turlarla Aksaray ve Çevresini Keşfedin!

– Konaklamalı Turlarla Seyahatin Tadını Çıkarın!

*Şehir içi Ulaşım

Aksaray şehir içi ulaşımda genel anlamda belediye otobüsleri, minibüs ve dolmuş gibi toplu taşıma vasıtaları kullanılıyor. Küçük bir yerleşim olduğu için şehirdeki çoğu noktaya tek vesayetle ulaşılabiliyor. Bunun yanı sıra yine taksiler de şehir içi ulaşımda sıklıkla tercih ediliyor. Aksaray’ın otobüs, dolmuş ve minibüs güzergahlarını, hareket saatlerini ve de ulaşım ücretlerini buradan öğrenebilirsiniz.

Sizler için hazırladığımız Aksaray gezilecek yerler yazısı burada sonlanıyor. Listemizi beğendiyseniz ve eklemek istediğiniz başka gezilecek noktaları var ise, aşağıdaki yorumlar kısmından bizimle paylaşabilirsiniz. 🙂

Yorumları Gör

Paylaş
Fatih Kibar

Yeni Yazılanlar

Hamburg Gezilecek Yerler Listesi | En İyi 43 Yer ! (Detaylı)

Hamburg Nerede? Hamburg, Avrupa’nın Almanya şehrinde bulunmaktadır. Ülkenin Berlin’den sonra ikinci büyük şehridir. Hamburg Hakkında: Almanya’nın…

4 hafta önce

Şile’de Denize Girilecek Yerler – En Güzel 27 Şile Plajı

İstanbul’un Anadolu yakası Karadeniz kıyısında bulunan Şile, şehir merkezine yaklaşık 80 kilometre uzaklıktadır. İstanbul’un en…

1 ay önce

Tiran Gezilecek Yerler Listesi | En Popüler 35 Nokta!

Tiran Nerede? Hangi Ülkede? Tiran, Balkanlar’da bulunan Arnavutluk’un başkenti, aynı zamanda en büyük şehridir. Arnavutluk…

1 ay önce

Tiran’da Tarihi ve Turistik Yerler | 17 Tarihi Durak

Arnavutluk'un başkenti Tiran'ı ziyaret ettiğinizde, yoğun kargaşa yaşayan bir ülkenin geçmişini ve bugününü keşfedeceksiniz. Gelin…

1 ay önce

Brugge’de Tarihi ve Turistik Yerler | 36 Tarihi Durak

Bir peri masalı için adeta bir fon gibi duran romantik ve ilham verici bir şehirden…

1 ay önce

Napoli Gezilecek Yerler Listesi | En Popüler 47 Yer

Napoli nerede? & Hangi ülkede? İtalya Yarımadası'nın batı kıyısında Roma'nın 120 mil güneydoğusunda bulunan Napoli,…

2 ay önce