Aksaray

İç Anadolu Bölgesi sınırları içerisinde ve Konya’nın doğu kısmında yer alan Aksaray, tarihi zenginlikleri ve köklü geçmişi ile ön plana çıkan şehirlerden biri. Niğde’ye bağlı bir ilçeyken 1989 yılında il statüsüne kavuşan Aksaray’ın nüfusu, son verilere göre 384.252 olarak tespit edildi. Turizm, şehrin başlıca gelir kaynağı olarak kabul ediliyor. Aksaray’da bulunan tarihi ve dini yapılar, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini cezbediyor. Tarım ve hayvancılık da kentin önemli gelir kaynakları olarak bilinmekte. Ayrıca, metal eşya, makina, otomotiv gibi alanlarda sanayi üretimi gelişmiş olmakla birlikte, önümüzdeki yıllarda bu sanayi faaliyetlerinin artacağı tahmin ediliyor. 7.626 kilometrekarelik bir yüz ölçümüne sahip olan Aksaray’da, nüfus büyük ölçüde kent ve ilçe merkezlerinde toplanmış.

Aksaray, buğday tarımı açısından önemli bir yere sahip. Bölgenin iklimi buğday, arpa, burçak, mısır, şeker pancarı, patates gibi bitkilerin yetişmesine olanak sunuyor. Bununla birlikte, tarıma bağlı sanayi faaliyetleri de ilin önemli ekonomik kaynakları arasında yer alıyor. Türkiye’deki un, süt ve yem üretiminin önemli bir kısmı Aksaray’da yer alan fabrikalarda yapılıyor. Şehrin sınırları içinde yer alan geniş platolar, hayvancılığı da kolaylaştırıyor. Bununla birlikte, madene dayalı sanayi de oldukça gelişmiş durumda. Ancak kent sınırları içinde bulunan dizel motor fabrikasını saymazsak, ağır sanayi pek gelişmiş değil. Orta iklim kuşağında olan Aksaray’da yazlar sıcak ve kurak geçerken, kış aylarında ise epey soğuk oluyor. Yıllık ortalam sıcaklığın 15 santigrat derece olduğu şehri ziyaret etmek için en uygun dönem ise bahar ve yaz dönemi.

Kent’in adı Kapadokya Kralı Archeleos’tan geliyor. Archeleos’un, eskiden Garsuara olarak bilinen yerleşim bölgesini geliştirerek kendi adını taşıyan bu kenti kurduğu biliniyor. Şehrin ismiyle alakalı birçok rivayet mevcut. Örnek vermek gerekirse, Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinde Aksaray adının II. Kılıçarslan tarafından yaptırılan beyaz bir saraydan geldiği söyleniyor. Aksaray, tarih boyunca bölgenin önemli yerleşimlerinden biriydi. Roma İmparatoru I. Cladius’un koloni bölgesi ilan ettiği kent, Malazgirt Meydan Muharebesi’nden sonra Türk egemenliğine girdi ve Türk tarihi boyunca önemli bir merkez oldu. 1467 yılına kadar Anadolu Beyliklerinin ve Timur’un egemenliğine giren kent, Fatih Sultan Mehmet tarafından Osmanlı topraklarına dâhil edildi. İbn-i Battuta’nın ve Evliya Çelebi’nin seyahatnamelerinde Aksaray’dan detaylı bir biçimde bahsedilir. Battuda, Aksaray’da dokunan kilim ve halıların Irak, Şam, Hindistan ve Çin’e ihraç edildiğini söylemiştir. 1920 yılında il olan Aksaray, 1933 yılında Niğde’nin ilçesi hâline getirilmiş olsa da, 1989’da çıkarılan bir kanunla tekrar il statüsü kazandı.

Aksaray, hem tarihi hem de doğal güzellikleriyle dikkat çeken bir şehir. Kent, Selçuklu ve Osmanlı döneminden kalan mimari eserler sayesinde otantik yapısını korumayı başarmış. Hasan Dağı’nın kuzeydoğu kısmında yer alan Ihlara Vadisi, şehrin turizminde önemli bir yere sahip. Zinciriye Medresesi, Sümbüllü Kilise ve Eğri Minare ise en çok ziyaret edilen tarihi mekânlar arasında yer alıyor.

Aksaray’da gelişmiş bir şehir içi ulaşım ağı bulunuyor. Şehrin her noktasında geç saatlere kadar çalışan otobüs ve minibüsler var. Otobüs ve minibüslerde nakit ödeme kabul ediliyor. Türkiye’nin hemen hemen her yerinden kara yolu ile ulaşabileceğiniz Aksaray’a en yakın havalimanları ise Nevşehir Kapadokya Havalimanı ve Kayseri Havalimanı.