Şehir Hakkında; Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Van, nüfus bakımından Türkiye’nin en kalabalık on dokuzuncu şehri, yüz ölçümü bakımından ise Türkiye’nin en büyük altıncı şehridir. Dünyanın en eski kentlerinden biri olan Van, M.Ö 5 binli yıllara uzanan bir tarihi geçmişe sahiptir. Bu sayede birçok farklı medeniyeti bünyesinde barındırmış ve içerisinde pek çok antik kalıntıya yer vermiştir. Tarihi güzelliklerinin yanı sıra doğal güzellikleri ile de adından söz ettirmeyi başaran şehri, daha yakından tanımak adına Van’da gezilecek yerler listesini okumaya devam etmelisiniz…
Kaç Günde Gezilir; Van’ı ortalama 2-3 günde gezebilmeniz mümkün.
Ziyaret Etmek İçin En İyi Zaman; Van’ı yaz aylarında ziyaret etmenin daha uygun olduğunu söyleyerek, kış aylarında da yoğun bir ziyaretçi ağırladığını eklemeliyiz.
Müze Kartları; Türkiye’nin birçok şehrinde geçerli olan Müzekart, Kültür Bakanlığı’na bağlı tüm müzelerde ve birçok yerde ücretsiz giriş yapma imkanı tanıyor.
Havalimanı Merkez Ulaşım; Bu konu hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmak için, Van ulaşım rehberi adlı yazımızı incelemenizi tavsiye ediyoruz.
Ne Yenir; Van’ın meşhur yemekleri arasında; çiriş pilavı, Van balığı, kurut aşı, sengeser yemeği ve kavut yer alıyor. Eğer daha fazlasını merak ediyorsanız, Van’ın yöresel lezzetleri adlı yazımıza göz atmalısınız.
Burası neresi? Van şehir merkezine 5 km uzaklıkta yer alan Van Kalesi, M.Ö 840-825 yılları arasında Urartu Kralı I. Sarduri tarafından yaptırılmıştır. Uzun yıllar Urartu Devleti’ne ”Tuşba” adı ile başkentlik yapan Van Kalesi, şehrin simgesel yapısı olarak biliniyor. Kalenin içerisinde; Menua ve II. Sarduri kaya mezarları, Analı Kız Açık Hava Tapınağı, Madır (Sardur) Burcu, sur duvarları, sur duvar yatakları, I. Sarduri’ye ait olduğu bilinen Asur dilinde çivi yazılı kitabeler ve daha fazlası yer alıyor. Van Gölü’nün karşısında, sarp bir kayalık üzerinde konumlanan Van Kalesi, Urartu Devleti’nden günümüze kadar gelmeyi başaran en güzide yapıdır.
Bu görkemli kaleye, yapılan restorasyon çalışmaları sonucunda tırmanma merdivenleri eklenmiş ve böylece hiçbir zorluk yaşamadan kolayca ulaşım sağlanabiliyor. Kuzeyinde Van Kalesi Höyüğü ve güneyinde ise Eski Van Şehri yer alan kale, güneyden sarp ve dik, kuzeyden ise eğimli topografik bir özelliğe sahiptir. Kalenin doğu tarafındaki sur ve kulelerin, kuzey batıya bakan giriş kapısının, tahkimat ve diğer beden duvarlarının, Yukarı Kale’nin, Süleyman Han Cami ve minaresinin, askeri amacıyla yapılmış olan kerpiç ve taştan yapılarının Osmanlı Dönemi’nden kalma olduğunu söyleyelim.
Beden duvarları, burçlar ve kuleler moloz taş, kerpiç ve kesme taş malzemelerle inşa edilmiş olup, aynı zamanda bu duvar ve tahkimatlar Kale’nin silüetini oluşturur. Van Kalesi içerisinde mağara benzeri yapılar yer alıyor ve bunların bir kısmı kralların mezar odaları olarak biliniyor. Bu yapılar, ana kaya içine oyularak inşa edilmiş ve Osmanlı zamanında depo ve cephanelik olarak kullanılmıştır. Ayrıca kalede altı adet yazıt yer alıyor ve bunlardan biri Sardur Burcu’nun yanında ana kayaya oyulmuş küçük bir pano içerisinde bulunuyor. Bu yazıtın, Asur dilinde yazılmış ve Urartu’nun ilk yazılı belgesi olması sebebiyle oldukça önemlidir.
Bir efsane; Bir rivayete göre Van Kalesi, Asur Kraliçesi Semiramis tarafından yaptırılmıştır. Koca bir ülkeye hükmeden kraliçe, dediğim dedik birisi olmasının yanı sıra çokta güzeldir. Gönlüne göre birini bulamayan kraliçe, birgün bir sefer sırasında Ara adındaki hükümdara gönlünü kaptırır. Ancak o sırada savaş vardır ve Semiramis’in kuvvetleri tüm bölgeyi ele geçirerek hükümdarı da öldürürler. Bunu öğrenen kraliçe ise dönüş emrini verir. Daha sonraları ise, Van Gölü’nü çok beğenen kraliçenin dikkatini karşısındaki heybetli kaya çeker. Hükümdar Ara’nın anısına buraya bir kale inşa ettirmeye karar verir. Biraz zaman sonra buraya kale inşa edilir ve eteğine de ”Şamrangerd” adını verdikleri şehir kurarlar. Ancak yıllar geçse de bu acıyı unutamayan kraliçe burayı terk eder ve Van adındaki bir komutana burayı bırakır. Şehrin bugünkü adının ise buradan geldiğine inanılır.
Burası neresi? Van’ın en önemli simgesinin, kuşkusuz Van kedisi olduğunu hepimiz biliyoruz. İşte buna ithafen kentin girişine, Van Kedisi Heykeli inşa edilmiştir. İranlı heykeltıraş Cafer Necibi tarafından 5.5 metre yükseklikte yapılan bu heykelin, özellikle halk tarafından fazlasıyla beğeni topladığını söyleyebiliriz. Bir gözü mavi bir gözü sarı ve boynunda nazar boncuğu olan Van kedisinin, bir de hemen önünde yavrusu bulunuyor.
Burası neresi? Günümüze kadar gelmeyi başaran Tarihi Van Evleri, geleneksel Türk evinin özelliklerini içerisinde barındırmasıyla dikkat çekiyor. Evlerin yapımının genelde 1915 Ermeni İsyanı ve Büyük Van Yangını’ndan sonra inşa edildiği biliniyor. Taş, kerpiç ve ahşap malzeme kullanılarak inşa edilen geleneksel Van evleri, şehrin önemli miraslarındandır. Tek katlı veya iki katlı olarak yapılan bu evlerin kırma çatıları, günümüzde sonradan eklenmiş.
Kaçırmayın! Şehir merkezine oldukça yakın bir konumda, Kalecik Mahallesi’ne bulunan Tarihi Van Evleri Mahallesi, 830 metre yükseklikteki bir alana kurulmuştur. Adeta seyir terası özelliği taşıyan bu bölge, Van’ın tüm manzarasını ayaklar altına alıyor. Üstelik Van Denizi’nin manzarasını bile görebiliyorsunuz!
Burası neresi? Van’ın İpekyolu ilçesinde yer alan Cumhuriyet Caddesi, şehrin en kalabalık ve en işlek caddesi olma özelliğine sahiptir. Sağ ve sol tarafında dükkanlar, mağazalar, kuyumcular, oteller ve eczaneler gibi mekanlar yer alıyor. Özellikle yaz aylarında, akşam serinliğinde yürüyüş yapmak isterseniz tercih edebileceğiniz bir caddedir. Her yerden kolaylıkla ulaşım sağlayacağınız bu caddede, tüm ihtiyaçlarınızı karşılamanız da cabası.
Neden gitmeliyim? Cumhuriyet Caddesi’nin yanında yer alan belediye pasajını ziyaret edebilir, pasajın yanında yer alan parkta mola verebilir ve bitişiğinde yer alan Sanat Sokağı’nı da gezebilirsiniz. Bunların yanı sıra caddede yer alan AVM’lerden alışveriş yapabilir, restoran ve cafelerden bir şeyler yiyip içebilirsiniz. Van’da gezilecek yerler listesine, Cumhuriyet Caddesi’ni bir an önce ekleyin ve gönlünüzce alışveriş yapıp gezin!
Burası neresi? Van Müzesi’nin ilk olarak, Van’da görev yapan Milli Eğitim Müdürü Mustafa Noyan’ın çabaları ile 1932 yılında bir depo binasında temelleri atılmıştır. Bölgede yapılan kazı çalışmaları sonucunda Urartu çivi yazılı zafer stelleri, Akkoyunlu ve Karakoyunlulara ait koç ve koyun şeklindeki mezar taşları elde edilmiş ve bu depoda toplanmıştır. Ancak eserler çoğaldıkça depo küçük gelmeye başlamış ve eserlerin daha iyi korunup sergilenebilmesi adına 1972 yılında Van Müze Müdürlüğü kurulmuştur.
Van Müzesi; iki kattan oluşuyor ve birinci katında arkeolojik eserler, ikinci katında ise etnografik eserler yer alıyor. Müzenin bahçesinde; Urartu Dönemi’ne ait çivi yazılı zafer stelleri, kitabeler, Tanrı Teişeba kabartması, Akkoyunlu ve Karakoyunlulara ait koç ve koyun şeklindeki mezar taşları, Selçuklular Dönemi’ne ait zengin bir taş koleksiyonu yer alıyor. Arkeolojik eserler salonunda; Tilkitepe ve Kızdamı bölgelerinden elde edilen obsidyen ve kemik aletlerden oluşan prehistorik buluntular, seramikler ve Urartu Dönemi’ne ait eserler yer alıyor. Ayrıca Karagündüz Nekropol kazısına ait mezar buluntuları, Çavuştepe, Toprakkale, Van Kalesi, Anzaf Kaleleri ve Ayanis Kalesi kazılarından çıkarılan ve pişmiş topraktan yapılan çanak-çömlekler, bronz miğferler, kılıçlar, kemerler, mutfak kapları ve duvar mozaikleri sergileniyor.
Taş eserler salonu olarak adlandırılan iç avluda; Neolitik Dönem’e ait Tirişin Yaylası kaya resimleri, Urartu Dönemi’ne ait çivi yazılı kitabeler, Gevaş Selçuklu Türk Mezarlığı’ndan getirilen taş sandukalar yer alıyor. Etnografik eserler salonunda; Van-Hakkari yöresine ait kilimler, gümüş kemerler, bilezikler, tepelikler, küpeler, gerdanlıklar, tütün tabakaları, tesbih ve ağızlıklar ve bronz mutfak kapları sergileniyor. Aynı zamanda el yazması Kuran-ı Kerim’ler, edebi eserler ve Şark Köşesi de burada yer alıyor. Etnografik eserler salonunun girişinde ise, Van’da Ermenilerin yaptığı katliam gösterilmeye çalışılmıştır. Şehit olan Türklerin iskeletleri, Zeve Katliamı ile ilgili kalıntılar, Ermenilerin yaptıkları katliamı anlatan Türkçe ve yabancı dilde basılmış kitaplar bulunuyor.
Burası neresi? Gevaş ilçesinde yer alan Akdamar Anıt Müzesi, bir diğer adıyla da bilinen Akdamar Kilisesi, Ermeni Vaspurakan Kralı I. Gagik Ardsruni tarafından saray kilisesi olarak inşa edilmiş. Her yıl yerli ve yabancı pek çok turistin akınına uğrayan bu müzeye, motor yolculuğu ile ulaşım sağlayabiliyorsunuz. Akdamar Adası üzerinde yer alan bu yer, harika bir manzaraya ve büyüleyici bir atmosfere sahiptir. Van merkeze 55 km mesafede yer alan Akdamar Anıt Müzesi, Van Gölü üzerinde konumlanan ikinci büyük kara parçası olma özelliği taşıyor.
Neden gitmeliyim? Ahtamar veya Ağtamar adlarıyla da bilinen Akdamar Kilisesi, 915-921 yılları arasında Mimar Keşiş Manuel tarafından inşa edilmiştir. Merkezi kubbeli ve dört yapraklı yonca biçimli haç planında olan bu yapı, kırmızı kesme tüf taşlardan yapılmış olup, dış cephesi ise taş kabartmalıdır. Günümüze kadar bozulmadan gelmeyi başaran bu yapının kabartmalarında, Tevrat’ta bahsedilen günlük yaşam, saray yaşantısı ve av canlandırması gibi konular yansıtılıyor. Ayrıca Orta Asya Türk ve Abbasi sanatından da izleri görmeniz mümkün. Vaspurakan Krallığı yıkılınca, 1113 yılında manastıra çevrilen yapı, daha sonraları Ermeni Patrikliği olarak kullanılmış. Manastır olarak kullanılırken, ”Kutsal Haç Kilisesi” olarak adlandırıldığını da belirtelim.
Bir efsane; Bir rivayete göre; Akdamar’da baş keşiş ve güzeller güzeli Tamara adında bir kızı yaşarmış. Adanın çevresindeki küçük köylerde çobanlık hayat genç ise birgün gönlünü Tamara’ya kaptırmış. Her gün Tamara’yı görmek için, gölde yüzerek kızın yanına gidermiş. Tamara da karanlığın arasından bir fener yakarak, oğlanın kendisini rahatlıkla bulmasını beklermiş. Ancak durumu fark eden babası, buna engel olmak istemiş ve bir akşam elinde fenerle dışarı çıkmış. Fenerin ışığını gören çoban, Tamara olduğunu düşünerek hemen kulaç atmaya başlamış ve sevgilisinin yanına gitmeye çalışmış. Babası ise sabit bir noktada beklemeyerek, çobanı şaşırtmak istemiş. Oradan oraya giderek çobanın boş yere kulaç atmasını ve tüm gücünü kaybetmesini sağlamış. Çoban daha fazla yüzümeyeceğini anlamış ve kendini Van Gölü’nün sularına bırakmış. Hayatını kaybeden çobanın son sözü ise ”Ah Tamara” olmuş. İşte bu efsaneye göre adanın ismi Ah Tamara’dan türeyerek Ahtamara’ya dönüşmüş ve sonrasında Akdamar olmuş.
Burası neresi? Bölgede yapılan kazı çalışmalarından elde edilen çivi yazılı eserlerden, Urartu Devleti’nin kaleler, saraylar, su kanalları ve barajlar inşa ettiği anlaşılıyor. İşte o dönemlerden günümüze kadar gelen eserler ise Urartu Müzesi’nde sergileniyor. İçerisinde 16 farklı sergi salonuna yer veren Urartu Müzesi, farklı dönemleri ve eserleri ziyaretçilerin beğenisine sunuyor. Müzenin, Urartu Devleti’nin kültürünü, tarihi ve yaşamlarını çok iyi bir şekilde yansıttığını söyleyebiliriz. Aynı zamanda müzenin içerisinde; tarihi önem taşıyan yerlerin belgeleri, fotoğrafları ve maketleri yer alıyor. Ayrıca sergi salonları dışında konferans salonu, müze satış birimleri, çocuk atölyeleri, geçici sergi alanları ve takı atölyeleri de bu müzede bulunuyor.
Neden gitmeliyim? Müzeye ilk girdiğinizde, karşılama-bilgilendirme salonu sizleri karşılıyor. Daha sonra sırasıyla, Anadolu Uygarlıkları Tarihine Giriş, Neolitik ve Kalkolitik Dönem, Erken Transkafkasya, Orta Tunç ve Erken Demir Çağı, Hakkari Stelleri, Sosyal Yaşam & Sanat, Sosyal Yaşam & Mozaik, Ayanis Kalesi Canlandırma, Simülasyon Holü, Haldi Tapınak Kabartması ve Steller, Savaş Holü, Takılar, Helenistik Roma, Doğu Roma, Selçuklu ve Osmanlı Dönemleri Salonu, Özel Sergi Holü, Etnografya Salonu, Gayri İslami ve İslami Sikkeler yer alıyor.
Burası neresi? Erciş ilçesine 23 km uzaklıktaki Doğancı Köyünde yer alan Erciş Doğancı Kaplıcası, hem yöre halkı hem de çevre illerden gelen ziyaretçiler tarafından sıklıkla tercih ediliyor. Sodyum klorürlü kaplıca suyunun; kronik bel ağrılarına, eklem hastalıklarına, miyozit, tendinit, travma, fibromiyalji sendromu gibi yumuşak doku hastalıklarına, beyin ve sinir cerrahisi sonrası uzun süre hareketsiz kalma durumundaki hastalara, nörolojik rahatsızlıklara, stres bozukluğu ve spor yaralanmalarına ve deri hastalıklarına iyi geldiği biliniyor.
Burası neresi? Başkale ilçesine 17 km uzaklıktaki Kelekom Köyü yakınlarında yer alan Başkale Kelegom Kaplıcası, yöre halkı ve turistler tarafından yoğun ilgi görüyor. Altından Zap Suyu’nun geçtiği travertenler ve şifa kaynağı olarak bilinen sıcak su ile tam anlamıyla harika bir yerdir. Aynı zamanda bu bölge, yöre halkı tarafından piknik alanı olarak da kullanılıyor.
Burası neresi? Van’ın sembolü olan Van kedilerini, Van’da gezilecek yerler listesine eklemeli ve kesinlikle görmeden gitmemelisiniz. Bunun için Yüzüncü Yıl Üniversitesi Van Kedisi Araştırma Merkezi’ne uğramalı ve nesli tükenmekte olan bu sevimli kedileri ziyaret etmelisiniz. Van kedilerini korumak amacıyla açılan Van Kedisi Evi, dişi ve erkek kedileri ayrı odalarda tutuyor ve yeni doğan kediler için de özel bir bakım odası bulunduruyor. Ayrıca hasta olan kediler yine bu evde tedavi ediliyor. Beyaz rengi tüyleri ve bir gözü mavi bir diğer gözü yeşil olmasıyla dünyada ün salmış Van kedilerini, bir de yakından görün deriz!
Burası neresi? Van’ın Başkale ilçesine bağlı Yavuzlar Köyü’nde yer alan peri bacaları, halk arasında ”Vanadokya” olarak adlandırılıyor. İlçeye 33 km, Van merkeze 120 km mesafede yer alan Vanadokya, adeta Kapadokya’yı anımsatıyor. Her yıl binlerce turist tarafından ziyaret edilen Van Peri Bacaları, volkanik Yiğit Dağı’nın püskürttüğü kayaçların rüzgar ve yağmur sularının aşınması sonucunda meydana gelmiştir. İçerisinde 17 bin peri bacası ile birlikte çok sayıda tünel ve mağarada fazlasıyla dikkat çekiyor.
Burası neresi? Erciş merkeze 10 km uzaklıkta, şeker fabrikasının yanında yer alan Erciş Balık Bendi, Van Gölü’nde yaşayan inci kefallerinin göç yoludur diyebiliriz. Van Gölü’nün sodalı suyundan, yumurtalamak için, tatlı suya sahip akarsuya geçtikleri yerdir burası. Van Gölü ile birleşen Deli Çayı’nın akıntısı içinde, yumurtalamak için çaba gösteren balıkların görüntüsü adete görsel şölen sunuyor. Suyun tersine doğru yüzdükleri için, sanki zıplayıp dans ediyorlarmış gibi bir görüntüye bürünüyorlar. Eğer bu görüntüye şahit olmak istiyorsanız, Nisan ve Temmuz aylarında buraya gelmenizi tavsiye ediyoruz.
Kaçırmayın! Etrafı yeşilliklerle ve rengarenk çiçeklerle dolu olan bu alanda, aynı zamanda piknikte yapabilirsiniz. Suyun sesi ve serinliği eşliğinde piknik yaparken, manzaranın da keyfini çıkaracaksınız. Piknik yapmak istemez ve yanınızda malzeme taşımak istemezseniz, burada balık ekmek de yiyebilirsiniz.
Burası neresi? Van merkezine oldukça yakın bir mesafede yer alan Edremit Sahili, yan yana sıralanmış cafeleri ile herkesin beğenisi toplayacak bir yerdir. Çarşı merkezden kalkan dolmuş ve otobüslerle 15 dakikaya ulaşım sağlayacağınız bu iskelede, manzaranın keyfini sürecek ve adete Ege sahilindeymiş gibi hissedeceksiniz. Etrafında yer alan restoranlardan birini tercih etmeli ve Van Gölü’nde yetişen inci kefalinin tadına mutlaka bakmalısınız. Bunların yanı sıra deniz bisikleti kiralayarak da gezintiye çıkabilirsiniz.
Burası neresi? Tuşba ilçesinde yer alan iskeleye, Hz. Ömer Camisi’nin önünden kalkan iskele dolmuş ve otobüsleri ile 20 dakikaya ulaşım sağlayabilirsiniz. İlkbahar ve yaz aylarında daha sık ziyaret edilen bu iskele, yürüyüş yapmak, manzara karşısında kahvaltı yapmak, kıyıya vuran dalga sesleri ve esinti eşliğinde teknelerde lezzetli bir balık yemek ve semaver ile bir çay içmek için oldukça idealdir.
Neden gitmeliyim? İskelede yer alan birçok sayıdaki cafe ve restorandan birini tercih ederek hem karnınızı doyurabilir hem de manzarayı seyredebilirsiniz. Hemen yanında yer alan piknik alanında, ailecek piknik yapabilir ve içerisindeki çocuk oyun alanında çocuklarınızla keyifli dakikalar geçirebilirsiniz. Bunların yanı sıra sahilde yer alan yunusları ya da deniz bisikletlerini kiralayarak gölde gezinebilir veya tekne turuna katılarak gün batımına eşlik edebilirsiniz.
Burası neresi? İpekyolu ilçesinde, Melen Caddesi bitiminde yer alan Atatürk Kültür Parkı, Van Kalesi eteklerine doğru uzanıyor. Yöre halkının buluşma ve dinlenme noktası olan park, özellikle yaz aylarında sık sık tercih ediliyor. Belediye tarafından ağaçlandırma ve çiçeklendirme çalışmaları yapıldığı için yemyeşil bir görüntüye hakim olan bu parkta, piknikte yapabiliyorsunuz.
Burası neresi? Şehrin gözde mekanlarından olan Kurtuluş Parkı, yürüyüş yolları, ahşap köprüleri ve rengarenk çiçekleriyle halkın buluşma ve gezi noktasıdır. Her yaştan kesime hitap eden parkta, ağaçların gölgesinde serinleyebilir ve bir mola verebilirsiniz.
Burası neresi? Van ve Bitlis illeri arasında yer alan Van Gölü, Türkiye’nin en büyük gölü ve aynı zamanda üzerinde ulaşım yapılan tek gölü olma özelliğine sahiptir. Bu sebeple Bitlis’in Tatvan ilçesinden Van’a karşılıklı feribot seferleri düzenlendiğini hemen ekleyelim. Nemrut Dağı’nın patlaması sonucu oluşan göl, volkanik bir set gölüdür. Tuzlu ve sodalı olan Van Gölü, 120 km uzunluğundadır ve gölün su seviyesi, mevsime göre yükselip alçalmaktadır. Halk arasında Van Denizi olarak da adlandırılan Van Gölü, şehirle bütünleşmiş ve Van kedisi gibi adeta şehrin simgesi haline gelmiştir.
Neden gitmeliyim? Göl, sodalı olduğu için herhangi bir yosunlaşma olmadığını söyleyerek, çok fazla derin olmadığını da eklemeliyiz. Böylece hem yüzebilir hem de şifalı suyundan faydalanabilirsiniz. Unutmadan, suyunun çeşitli cilt hastalıklarına iyi geldiğini bilmelisiniz. Bunun yanı sıra, çevresinde yer alan yöresel Van kahvaltısı sunan mekanlarından birini tercih ederek hem karnınızı doğuracak hem de bu mükemmel manzarayı doya doya seyredeceksiniz. Van Gölü Canavarı efsanesi ile de adından sıkça söz ettiren Van Gölü’nü, Van gezilecek yerler listenize eklemeden geçmeyin! Sonra pişman olursunuz, bizden söylemesi. 🙂
Burası neresi? Bir kuş cenneti olan Erçek Gölü, Van Gölü’nün 30 km doğusunda yer alıyor. Van Gölü’nden sonra ikinci en büyük göl olan Erçek Gölü, aynı zamanda bir set gölüdür. Doğu Anadolu Bölgesi’nin muhteşem güzelikleri arasında yer alan gölün suyu, sodalı ve tuzlu olup, yüzey alanı ise 114 km2’dir. Peki tüm bunların dışında Türkiye’de bulunan 450 kuş türünün neredeyse yarısının, bu gölde yaşamını sürdürdüğünü biliyor muydunuz?
Neden gitmeliyim? Erçek Gölü, flamingo, batağan, cılbıt ve yaz ördeği gibi daha birçok kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Ayrıca göçmen kuşlarının da üreme ve konaklama yeri olmasıyla bir hayli önemli konumdadır. Hal böyle olunca Erçek Gölü, kuş gözlemcilerinin uğrak noktası haline gelmiştir. Yalnız suyu tuzlu ve sodalı olduğu için, balık çeşitliliği bakımından sizleri tatmin etmeyebilir. Ancak her sene düzenlenen Flamingo Festivali sizleri memnun edebilir! Bu festivalde birçok sayıda kuş türüne rastlamanız mümkün.
Burası neresi? Muradiye ilçesine bağlı Karahan Köyü yakınlarında bulunan Muradiye Şelalesi, Van’ın doğal güzellikleri arasında yer alıp, Van’ın önemli turistik mekanlarından biridir. Yaz aylarında serinlemek isteyenlerin bir numaralı adresi olan şelale, Van merkeze 80 km uzaklıkta yer alıyor. Ayrıca Tendürek Dağı’ndan beslenen Bend-i Mahi Çayı üzerinde konumlanan şelale, ismini Osmanlı Padişahı IV. Murat’tan almıştır. Yüksekliği 50 metre olan şelale, hem dinlenmek hem de eğlenmek için ideal noktalardan biridir. Bu sebeple yerli ve yabancı pek çok turist tarafından yoğun ilgi görüyor.
Neden gitmeliyim? Yemyeşil bitkileri ile çevrelenen Muradiye Şelalesi, sadece yaz aylarında değil, aynı zamanda kış aylarında da fazlasıyla talep görüyor. Kış aylarında donan şelale, büyüleyici bir görüntüye hakim oluyor. Sizlere her mevsim muhteşem bir manzara sunan şelalede, piknik ya da kamp yapabilirsiniz. Ayrıca şelaleye karşı konumlanmış birçok restorandan bir şeyler yiyip içebilirsiniz. Böylelikle hem yemeklerden karnınız hem de manzaradan gözleriniz doyacak. 🙂
Burası neresi? Van merkeze 75 km, Çatak’a ise 5 km mesafede yer alan Kanispi Şelalesi, süt beyazı renginde olduğu için ”Beyaz Şelale” olarak da adlandırılıyor. Her mevsim ayrı bir güzelliğe sahip olan şelale, Nisan ayından Ağustos ayına kadar oldukça gür bir şekilde akıyor. Eylül ayında ise, kurumaya başladığını belirtelim. Eşsiz doğal güzelliği, bembeyaz rengi ve gür akıntısı ile sizleri mest edecek olan Kanispi Şelalesi, özellikle yaz aylarında çok fazla rağbet görüyor.
Kaçırmayın! Şelalenin yanında yer alan alabalık tesislerinde, lezzetli bir alabalık yemeden dönmeyin! Ayrıca bu görsel şölen eşliğinde piknikte yapabileceğinizi unutmayın!
Burası neresi? Bahçesaray ilçesinde yer alan Müküs Çayı, Van merkeze 2 saat uzaklıkta konumlanıyor. İlçenin su ihtiyacını karşılayan Müküs Çayı, tertemiz ve berrak bir görüntüye sahiptir. Kayalar arasından büyük bir çoşkuyla akan Müküs Çayı, hem sesi hem de görüntüsüyle sizleri oldukça etkileyecek. Özellikle yaz aylarında çoşkuyla akan bu çayda, rafting ve su sporları yaparak keyifli dakikalar geçirebilir ve farklı aktivitelere imza atabilirsiniz.
Kaçırmayın! Bunun yanı sıra çayda bulunan kırmızı benekli alabalıkların tadına, çayın etrafında yer alan restoranlardan birine giderek bakabilirsiniz. Yemek yedikten sonra da Müküs Çayı üzerine kurulmuş olan çay bahçelerinde, huzurlu birgün geçirebilirsiniz.
Burası neresi? Van’ın en güzel yerlerinden biri olan Akdamar Adası, Van’da gezilecek yerler listenizde kesinlikle olmalı. Adaya ulaşmak için öncesinde Van merkezden minibüse binecek ve 40 dakika sonra Gevaş ilçesine ulaşacaksınız. Sonrasında ise Gevaş’tan feribota binerek kolaylıkla bu adaya ulaşım sağlayacaksınız. Van gezinizde görmeniz gereken yerlerin başında gelen Akdamar Adası, yemyeşil bir doğaya hakimdir. Deniz seviyesinden 1.912 metre yükselikte yer alan ada, 80 metre yüksekliğe sahip sarp kayalıklarla çevrilidir. Kıyıdan uzaklığı 3 km olan ada, çevresinde Adır, Çarpanak ve Kuş adaları ile çevrilidir.
Neden gitmeliyim? Van’ın en büyük ikinci adası olma özelliğini taşıyan adada, aynı zamanda bir Ermeni kilisesi bulunuyor. Zaten bu kiliseden ve bu yer hakkında anlatılan efsaneden aslında yukarıda bahsettik. Dikkatli okuyucalarımız anımsayacaktır. 🙂 Yüzölçümü 700 bin metrekare olan adanın etrafında dolaşırken, hem yeşil hem de mavi renklerin bir arada yer aldığı ambiyansa bayılacaksınız. Dilerseniz kıyıdan bu suya girebilir ve serinleyebilirsiniz. Bunun dışında adadaki hediyelik eşya dükkanlarından sevdiklerinizi ya da kendinizi şımartabilir ve küçük salaş bir mekanda bir şeyler yiyip içebilirsiniz.
Burası neresi? Van Gölü’nde bir ada olan Adır Adası, bir diğer adıyla da bilinen Lim Adası, göldeki adaların en büyüğüdür. Hem içerisindeki tarihi kilise ve manastırlarıyla hem de doğal güzelliği ile Adır Adası, gidilmesi gereken yerlerin başında geliyor. Özellikle bahar aylarında giderseniz, çok sayıda martının kuluçka merkezi haline geldiğin göreceksiniz. Adır Adası’nın içerisinde; Lim Manastırı, St. Georges Kilisesi, St. Sion Şapeli ve bir jamaton yer alıyor. Manastır ve kilise biraz harap halde iken, şapel ve jamaton hala ayakta kalabilmeyi başarmıştır.
Burası neresi? Van Gölü’nün kuzeyinde, Çitören Köyü mevkiinde yer alan Çarpanak Adası, bir diğer görülmesi gereken destinasyondur. Köyün iskelesinden teknelerle kolaylıkla ulaşım sağlanılan ada, doğal yaşamın bozulmaması için, turizme kapalı tutuluyor. Çok eski bir tarihe kadar bir yarımadanın parçası olduğu tahmin edilen adanın, aslında Van Gölü’nün suyunun hızlı bir şekilde yükselmesi sonucunda kara ile bağlantısının kesilip bir ada haline gelmesiyle oluştuğu söyleniyor.
Neden gitmeliyim? Adada, 9. yüzyıldan kalma dini yapıların yer aldığını ve en önemlisinin Ktouts Manastırı’nın olduğunu söylemeliyiz. Büyük bir manastır olarak inşa edilen manastırın, günümüze kadar sadece kilise bölümü gelmeyi başarmıştır. Adanın kuzey bölümünde yer alan Ktouts Manastırı, Kutsal Haç, Saint Hripsime, Saint Gragorie ve Saint Jean’dan oluşan kutsal dörtlü adına yaptırıldığı biliniyor. Manastırda yer alan şapel, vaaz salonları, kütüphane, konuk evleri, yemek, yatak odaları ve diğer oda bölümleri ile mezarlığı ne yazık ki tamamen kaybolmuştur. Hatta manastırın 1700’lü yıllardan kalma yazıtındaki bilgiler dışında, hakkında başka herhangi bir bilgi de yoktur.
Burası neresi? Van Gölü içerisinde yer alan Kuş Adası, Van Gölü’ndeki dört adadan en küçüğüdür. Bir diğer adlarıyla da bilinen Kuzu Adası ve Arter Adası, aynı zamanda daha az bilinen bir adadır. Adır Adası’nın 4 km batısında yer alan Kuş Adası’na, geçmiş zamanlarda ulaşım sağlanamazken, günümüzde, turizm nedeniyle, özel kiralık botlarla ulaşım sağlanıyor. İçerisinde, sadece bazı kalıntılarının kaldığı bir manastır yer alıyor. Adaya, manastırın 1305 yılında inşa edildiği ve şapel ve diğer eklerin 1766 yılında eklendiği biliniyor.
Burası neresi? Van merkezine 10 km uzaklıkta yer alan Erek Dağı, 3 bin 200 metre yüksekliğe sahiptir. Ulaşımı oldukça kolay olan dağda, sadece Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında kar yoktur. Bunun dışında kar hiç eksik olmaz! Van Gölü, Süphan Dağı, Artos Dağı ve Erdemit ilçesinin manzarasını rahatlıkla seyredebileceğiniz bir yerdir Erek Dağı. Doğuya ait uçkun bitkisi yetişen bu dağa, tırmanış yapabilirsiniz.
Burası neresi? Çocuklarınızla veya arkadaşlarınızla eğlenebileceğiniz bir yer olan Çağdaş Aquapark, samimi ve güler yüzlü çalışanları ve içerisinde yer verdiği hizmetleri ile sizleri memnun edeceği çok aşikar. Yüzme havuzu, çocuk havuzu, farklı su kaydırakları, vitamin bar, jakuzinin bulunmasının yanı sıra yüzme kursu da veriliyor.
Burası neresi? Gevaş ilçesinde yer alan Abalı Kayak Merkezi, Van’a 37 km mesafede yer alıyor. Sadece kayak turizmi ile değil, aynı zamanda profesyonel kayak sporunun da ülkedeki en önemli adreslerinden biri olarak dikkat çeken kayak merkezi, Van Denizi manzarası ile harika bir yerdir. Beyazın eşliğinde turkuaz bir manzarayı gözler önüne seren bu bölgede, hem eşsiz deniz manzarasını seyredecek hem de kayak sporunun müptelası olacaksınız.
Neden gitmeliyim? Pist eğimi, kar kalınlığı, kar kalitesi ve pist uzunluğu ile dünyanın sayılı kayak merkezlerinden biri olan Abalı Kayak Merkezi, kafeterya, otopark, tesis, kayak ve kızak kiralama dükkanı, otel gibi birçok hizmete sahiptir. Ayrıca burada kayak dersleri verildiğini de unutmayın!
Burası neresi? Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Ağrı, medeniyetler beşiği olan Mezopotamya’nın önemli bir koludur. Orta Asya’dan gelen kavimlerin Anadolu’ya geçiş noktası olan Ağrı, geçmiş tarihlerde ”Karakilise”, ”Ararat” ve ”Karaköse” isimleriyle adlandırılıyordu. Tarih boyunca pek çok farklı medeniyete ev sahipliği yaptığı için, farklı kültürleri bünyesinde başarılı bir şekilde barındırıyor. Üstelik daha birçok tarihi yapıya ve doğal güzelliğe de yer veriyor.
Neden gitmeliyim? Ağrı hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmak isterseniz, Ağrı’da gezilecek yerler ya da Ağrı’nın tarihi yerleri adlı yazılarımızı inceleyebilirsiniz. Eğer Ağrı’ya nasıl ulaşırım diye merak ederseniz, Ağrı ulaşım rehberi adlı yazımıza da göz atabilirsiniz. Peki tüm bunların dışında, asıl ihtiyacınız olan şey nedir? Tabii ki de meşhur lezzetleri! Ağrı’nın yöresel yemekleri adlı yazımıza gelin ve Ağrı’da hangi yemek meşhurmuş hemen öğrenin!
*Van Ağrı arası mesafe 228 km’dir.
Burası neresi? Doğu Anadolu’nun en güzel şehirlerinden biri olan Bitlis, tarih boyunca pek çok farklı uygarlığa ev sahipliği yaptığı için adeta bir açık hava müzesi gibidir. Tarihi ve kültür değerleriyle kendini ön plana çıkarmayı başaran Bitlis, M.Ö 2 bin yıllarında Hititlerin hakimiyeti altındayken, daha sonraları Asurlar ve Urartuların egemenliği altında kalmıştır. Medlerden Perslere, Perslerden Roma ve Bizans İmparatorluklarına, Selçuklulardan Osmanlılara kadar birçok medeniyeti bünyesinde barındırmış ve sayısız tarihi yapıya sahip olmuş.
Neden gitmeliyim? Bu tarihi eserlerin yanı sıra doğal güzellikleri ile de adından sıkça söz ettiren Bitlis, içerisindeki gezilecek yerleriyle her yıl binlerce turisti ağırlıyor. Bitlis’i daha yakından öğrenmek adına Bitlis gezilecek yerler ya da Bitlis tarihi yerler adlı yazılarımızı incelemelisiniz. Ayrıca buraya gelipte lezzetli bir yemek yemeden dönmek olmaz, değil mi? O zaman Bitlis yöresel yemekler adlı yazımıza göz atmalı ve yörenin hangi yemeği daha meşhur, hangisi daha lezzetli olur keşfetmelisiniz!
*Van Bitlis arası mesafe 159 km’dir.
Burası neresi? Anadolu’nun ve Mezopotamya’nın kesişim noktası olan Siirt, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alıyor. Anadolu’daki Türklerin ilk yerleştiği topraklardan biri olan Siirt, Cilalı Taş Devri’nden bu yana birçok farklı medeniyeti himayesinde barındırmış. Tarihi yerleri, turizm faaliyetleri ve doğal güzellikleri ile bir kez olsun ziyaret edilip görülmesi gereken bir yerdir Siirt.
Neden gitmeliyim? Şehri daha yakından tanımak adına Siirt gezilecek yerler ya da Siirt tarihi yerler adlı yazılarımıza göz atmalısınız. Ayrıca Siirt’in yöresel yemekleri adlı yazımızı da inceleyip, bölgenin meşhur tatlarını daha kapsamlı bir şekilde öğrenmelisiniz.
*Van Siirt arası mesafe 255 km’dir.
Burası neresi? Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Hakkari, nüfus bakımından Türkiye’nin en kalabalık altmış ikinci şehri, yüz ölçümü bakımından ise Türkiye’nin en büyük kırk yedinci şehridir. Büyüklü küçüklü dağlarla çevrili olan Hakkari’nin, yüzde 88’nin dağlarla kaplı olduğunu biliyor muydunuz? Bunların arasından 4 bin 150 metre yüksekliğe sahip Cilo Dağı’nın, Hakkari’deki en önemli dağ olduğunu da hemen ekleyelim. Tarihi Paleolitik Çağ’a kadar uzanan Hakkari, Urartular, Asurlular, Medler, Persler, Araplar, Roma, Bizans, Selçuklu, İlhanlı, Safevi ve Osmanlı Devleti’ne ev sahipliği yapmıştır.
Neden gitmeliyim? İşte tarih boyunca pek çok farklı uygarlığı bünyesinde barındırdığı için, köklü bir tarihi geçmişe sahiptir ve aynı zamanda içerisinde pek çok tarihi yapı bulundurur. Camiler, kaleler, saraylar, kiliseler, köprüler ve doğal güzellikler… Tüm bunlar hakkında daha detaylı bilgi almak için Hakkari’de gezilecek yerler ya da Hakkari’nin tarihi yerleri adlı yazılarımızı incelemelisiniz. Hakkari’ye nasıl giderim diye düşünürseniz, cevabı da Hakkari ulaşım rehberi adlı yazımızda! Tüm bunların yanı sıra, dilerseniz Hakkari gece hayatını veya Hakkari’nin yöresel yemekleri adlı yazılarımıza da bir göz atabilirsiniz.
*Van Hakkari arası mesafe 196 km’dir.
Burası neresi? Şehrin ilk ve tek alışveriş merkezi olan Van AVM, 2015 yılında hizmete açılmıştır. Özel tasarımı ile dikkat çeken avm, ünlü markalardan hipermarkete, teknoloji marketinden giyim-ayakkabı mağazalarına, restoran ve cafelerinden çocuk oyun alanlarına, sinema salonundan eğlence alanlarına kadar birçok şeyi içerisinde barındırıyor.
Burası neresi? Van’ın en önemli alışveriş noktalarından biri olan Büyük Rus Pazarı, geçmişten günümüze halkın ihtiyaçlarını karşıladığı bir yerdir. Aynı zamanda halkın buluşma noktası olan bu alan, restore edilerek yenilenmiş ve butik mağazaların da olduğu modern bir alışveriş noktası haline gelmiş.
Van Eski Şehri, St. Bartholomeus Kilisesi, Adır Kilisesi, Akdamar Kilisesi, Şeytan Köprüsü, Zernek Kalesi, Hoşap Kalesi, Çavuştepe Kalesi, Kaya Çelebi Cami, Van Ulu Cami, Halime Hatun Kümbeti, Van 7 Kilise Manastırı, Hurkan Köprüsü, Ayanis Kalesi, Hüsrev Paşa Cami ve Hz. Ömer Cami… Bu tarihi yapılar hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmak için, hemen Van’ın tarihi yerleri adlı yazımızı incelemelisiniz!
Van gece hayatı aktif olmasa da, özellikle son yıllarda bir hayli gelişmeye başlamıştır. Yeni açılmaya başlayan gece kulüpleri ve pub’lar bir yana dursun, geçmişten günümüze kadar hala devam türkü barlar da şöyle bir tarafta dursun. Gezinizi daha eğlenceli hale getirmek adına sizlere birkaç öneride bulunalım. Maraş Caddesi üzerinde yer alan Halay, en eski türkü barlardan biridir ve ilk tercih edebileceğiniz noktadır. En yeni barlardan olan Niçe’yi, şehrin gece hayatına yön veren Urartu Disko’yu, şehrin önde gelen mekanlarından olan One Club’u ve üniversitelerin sık sık takıldığı North Shields’i tercih edebilirsiniz. Ayrıca Club Arena Van, Janya Bar & Şarap Evi, Arjantin Bar, Yeni & Eski Cafe Bar, Leylek Bar ve BirBar’ı da listeye ekleyebilirsiniz.
Van’ın şehir içi ulaşımında, belediye otobüsü, özel halk otobüsü, minibüs ve taksi kullanılıyor. Belediye ve özel halk otobüslerinde ise ”Belvan Kart” adında bir elektronik bilet kullanmanız gerektiğini söyleyelim. Ek olarak; tam biletin 1,80₺, öğrenci biletinin ise 1,25₺ olduğunu da belirtelim. Otobüs saatlerini ve güzergahlarını daha iyi öğrenmek için tık tık.
Hamburg Nerede? Hamburg, Avrupa’nın Almanya şehrinde bulunmaktadır. Ülkenin Berlin’den sonra ikinci büyük şehridir. Hamburg Hakkında: Almanya’nın…
İstanbul’un Anadolu yakası Karadeniz kıyısında bulunan Şile, şehir merkezine yaklaşık 80 kilometre uzaklıktadır. İstanbul’un en…
Tiran Nerede? Hangi Ülkede? Tiran, Balkanlar’da bulunan Arnavutluk’un başkenti, aynı zamanda en büyük şehridir. Arnavutluk…
Arnavutluk'un başkenti Tiran'ı ziyaret ettiğinizde, yoğun kargaşa yaşayan bir ülkenin geçmişini ve bugününü keşfedeceksiniz. Gelin…
Bir peri masalı için adeta bir fon gibi duran romantik ve ilham verici bir şehirden…
Napoli nerede? & Hangi ülkede? İtalya Yarımadası'nın batı kıyısında Roma'nın 120 mil güneydoğusunda bulunan Napoli,…
Yorumları Gör
Canım memleketim VAN dünyanın tek harikası bence.
harikalar diyarı canım VAN