Van

Nüfus bakımından Türkiye’nin en kalabalık dokuzuncu şehri olan Van, Doğu Anadolu Bölgesi’nde konumlanıyor. Kuzeyinde Ağrı, güneyin Hakkari, güneybatısında Siirt, batısında Bitlis bulunuyor. Aynı zamanda İran’la da sınır komşusu. 21 bin 334 metrekare alan üzerine yayılmış topraklarda 2017 yılı itibariyle 1 milyon 106 bin kişi yaşıyor.

Dünyanın halen yaşam olan en eski kentleri arasında yer alan Van’ın tarihi milattan önce 7 binlere dayanıyor. Kalkolitik, Tunç ve Demir Çağı’na ait kalıntıların bulunduğu şehirde medeni tarih ise Urartularla başlamış. Medler tarafından yıkılan Urartuların yerine bölgede hakimiyet sırasıyla Ahamenişler, Makedonya Krallığı, Selevkoslar, Ermeniler, Partlar, Romalılar, Sasaniler ve Rumlar’a geçmiş. 644’te Müslüman Araplar ve Rumlar arasında sürekli gidip gelen bölge Malazgirt Savaşı’ndan sonra Selçukluların egemenliğine girmiş. İlhanlılar, Karakoyunlular ve Akkoyunlular’ın da hüküm sürdüğü topraklar, 16. yüzyılda Safevilerin bölgeden uzaklaştırılmasıyla Osmanlı İmparatorluğu’na geçmiş.

Soğuk kara ikliminin yaşandığı Van’a yıl boyunca ortalama 409 mm yağmur düşüyor. Hava sıcaklığı temmuz ve ağustos aylarında 21 C derece dolaylarında seyrederken, ocak ve şubat aylarında sıcaklık -4 C dereceye kadar düşüyor.

Tarihin yeniden canlandığı bölge, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış. Geçmişten günümüze kadar ulaşmayı başarmış yapıların başında Van Kalesi geliyor. Milattan önce 9. yüzyılda Urartular tarafından inşa edilen kalede, Menua, kaya mezarları, Analı Kız Açık Hava Tapınağı ve Sardur Burcu bulunuyor. Kaleler Şehri olarak da bilinen Van’daki diğer bir eser de Hoşap Kalesi. 1643’te Mahmudi Süleyman tarafından inşa ettirilen yapı günümüze kadar neredeyse hiç hasar görmeden gelmeyi başarmış. İçerisinde mescit, köy evleri, sarnıç ve zindan bulunan kale 19. yüzyılın ortalarında terk edilmiş. Milattan önce 8. yüzyılda yine Urartular tarafından yapılan Çavuştepe Kalesi, diğer bir tarihi yapı. İçerisinde Haldi Tapınağı ve Açık Hava Müzesi, İrmuşini Tapınağı, saray binaları ve sarnış bulunan kalede kazı çalışmaları halen sürüyor.

Van’da gece hayatı, kültür turizminin artmasıyla gelişmeye devam ediyor. Yeni yeni hareketlenmeye başlayan geceleri doldurmak isteyen gençler, Urartu Disko, North Shields, One Club gibi mekanları tercih ediyor. Zengin bir festival programı olmasa da Van’da eğlenceli etkinlikler düzenleniyor. Uluslararası İnce Kefali Göçü Kültür ve Sanat Festivali, Emrah ile Selvi Kültür Sanat Festivali, Kanispi Bal, Ceviz ve Doğa Festivali, Erçek Gölü Flamingolar Göç Festivali ve Akdamar Adası Ayin Törenleri, Van’da düzenlenen festivaller olarak karşımıza çıkıyor.

Kara ve hava yoluyla gidilebilen Van’a otobüsle seyahat etmek isteyenler, Türkiye’nin neredeyse her yerinden sefer bulabilirler. Uçakla seyahat edecekler de direkt veya aktarmalı uçuşlara bakabilirler. Van Ferit Melen Havalimanı’na inen yolcular kent merkezine gitmek için belediye otobüslerini, dolmuşları ve havalimanı servislerini kullanabilirler. Şehir içi ulaşım ağı da oldukça gelişmiş olan şehirde toplu taşıma aracı olarak belediye otobüsleri, özel halk otobüsleri ve dolmuşlar kullanılıyor.