Hakkari’de Gezilecek Yerler | En İyi 17 Yer

*Hap Niteliğinde Bilgiler

Şehir hakkında; Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde konumlanan Şırnak ve Van‘a komşu Hakkari 265 bin nüfusa sahiptir. Tarihi boyunca Hurri, Urartu, Pers, Arap, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerinin hakimiyeti altına giren şehir gerek tarihi yerleri gerekse doğal yerleri ile görülmeye değer bir bölgemiz. Sizler için derlediğimiz Hakkari’de gezilecek yerler yazımızı okumak için devam edin;

Kaç Günde Gezilir; Hakkari gezi planınız için maksimum iki gününüzü ayırmanız yeterlidir.

Ziyaret Etmek İçin En İyi Zaman; Sert karasal iklimin hakim olduğu şehirde sahil kısmına doğru indiğinizde Akdeniz iklimine rastlayacaksınız. Kış ayları oldukça uzun geçen bölgede yaz ayları temmuz ayında başlar ve oldukça sıcaklık hissedilir. Bahar aylarının da yağmurlu geçtiği göz önünde bulunduğunda Haziran ve Ekim ayları ziyaret için oldukça uygundur.

Havaalanı/Merkez Ulaşım; Havaalanından şehir merkezine nasıl gidebileceğinize dair bilgi almak için Ulaşım Rehberi yazımızı okuyabilirsiniz.

Müze Kartları; Türkiye’nin çoğu ilinde geçerli olan ücretsiz giriş yapabilmenizi sağlayan Müzekart ile Hakkari’de yer alan müzeleri ve turistik yerleri ziyaret edebilirsiniz.

Ne Yenir; Bol etin ve baharatın yer aldığı şehrin mutfağında maşin çorbası, gulul çorbası, otlu peynir, kemikli kavurma, parmak kebabı, keşkek, , tandır ekmeği, Yüksekova kebabı gibi lezzetli mi lezzetli yemeklerin daha fazlasını öğrenmek için Hakkari’nin yöresel yemekleri yazımızı inceleyebilirsiniz.

  • Kişi başı ortalama yemek fiyatı: 25-30 TL
  • Kişi başı ortalama kahve fiyatı: 3-5 TL

*Hakkari’de Gezilecek Yerler Videosu

*En Popüler Yerler

-Müzeler

1- Hakkari Kilim Müzesi

hakkari kilim müzesi

Burası Neresi? Hakkari’nin el sanatı işlerinden meydana gelen kilimlerin sergilendiği müze, bu kültürün yok olmaması adına Hakkari Valiliği tarafınca yürütülen proje kapsamı içerisinde kurulan üç farklı atölyede 170 kız kilim dokuyor. Bu dokunan kilimler ise il dışlarına satılıyor. Sizde burayı ziyaret ederseniz kilimlerden satın alarak bir anı edinebilirsiniz.

  • Konum: Bulak, Cumhuriyet Cad. No:1, 30000 Hakkâri Merkez/Hakkari
  • Giriş Ücreti: Ücretsiz
  • Telefon: 0438 211 24 23
  • Yol tarifi al >

*Doğa İçinde Gezilecek Yerler

-Vadiler

2- Cennet Cehennem Vadileri

cennet cehennem vadileri

Burası Neresi? Hakkari’ye 45 kilometre mesafede yer alan ve dört mevsimi bir arada yaşandığı Cennet Cehennem Vadisi 3 bin 500 rakımdaki doğal güzellikleriyle kendini hayran bırakmayı başarıyor. Bir bölümü yüzlerce yıllık büyük buzullara sarılı olan vadinin bir diğer bölümü ise çiçekler ile süslenmiş harika bir görüntüyü yansıtıyor. Cennetten bir köşeyi andıran bu bölgeyi ziyaret eden doğa severler kamp, kaya tırmanışı, yürüyüşler ve daha pek çok doğa spor için oldukça elverişliyken keşif yapmak içinde bir o kadar heyecan verici.

3- Mergan Vadisi

mergan vadisi

Burası Neresi? Yaz aylarının bunaltıcı havasından kaçıp kendinizi atabileceğiniz Mergan Vadisi, yeşilin bin bir tonunu ve buz gibi suyu ile oldukça ideal bir noktadır. Bahar döneminde hayvancılık yapmak için yerel halk buraya sık olarak gelmektedir. Hakkari’ye gelen ziyaretçilerin mutlaka ziyaret ettiği vadi, şehir merkezinden hareketle gerçekleşen turlar ile buraya gelebilir birbirinden güzel fotoğraflar çekilerek keyifli bir yürüyüş gerçekleştirebilirsiniz.

4- Zap Vadisi

zap vadisi

Burası Neresi? Şehirde en popüler noktalar arasında yer alan Zap Vadisi, aylarca karlar altında gizlenen zirvelerinin tam tersine pek çok mevsimde Akdeniz iklimini andıran mikro iklimi sebebiyle muazzam bir bitki örtüsü ile gözler önüne seriliyor. Zap Vadisi’nde rastlanan bu iklim tipi neticesinde vadide üzümden cennet hurmasına, dut, erik, ceviz ve nara kadar pek çok meyvenin yetiştiği görülmektedir. Özellikle Foto Safari ve Doğa Sporları Festivali dönemlerine denk gelirseniz vadide  yamaç paraşütü, rafting, dağ tırmanışı, off-road, ziblen ve paintball gibi pek çok etkinlik gerçekleştirebilirsiniz.

  • Konum: Bulak, Cumhuriyet Cd. No:1, 30000 Hakkâri Merkez/Hakkari
  • Yol tarifi al >

-Göller

5- Seyithan Gölü

seyithan gölü

Burası Neresi? Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde konumlanan Seyithan Gölü, Cilo Dağı’nın en zirve noktasında yer alıyor. Gölün bulunduğu nokta Berçelen Yaylası olarak biliniyor olup şehir merkezine 18 kilometre kadar uzaklıkta bulunuyor. Yaz aylarında yerel halk buraya göç ediyor ve kış aylarına dek burada konaklıyorlar. Son zamanlarda dağcılık ve kayak sporuna elverişli olup kara avcılığı içinde bir o kadar uygundur.

-Dağlar

6- Mor Dağı

Burası Neresi? İran sınırında yer alan Mor Dağı, dağcılık ve trekking için ziyaret edilen oldukça popüler bir noktadır. Halk arasında Mur Dağı olarak adlandırılan bu dağın yüksekliği toplam 3 bin 780 metre kadardır. Yüksekova ilçesindeki bu dağda Cilo Trekking Spor Kulübü tarafından hemen hemen her hafta yürüyüş ve tırmanış faaliyetleri düzenlenmektedir.

7- Sat Dağı ( Samdi )

Burası Neresi? Yüksekova ilçesinden 23 kilometre kadar yol katederek varacağınız Sat Dağı’nın en yüksek tepesi olan Samdi, 3 bin 818 metre yüksekliğindeki muhteşem bir güzelliğe sahiptir. Sat Dağı’ndaki eski buzulların çatlaklarından temmuz ve ağustos dönemlerinde kar kurtlarını yakından inceleme imkanına sahip olabilirsiniz. Öte taraftan sikallerden gelen sular yöre halkı tarafından içme suyu olarak kullanılırken bu lezzetli suyun tadını denemeyi ihmal etmeyin.

8- Sümbül Dağı

Burası Neresi? Hakkari merkeze gölgesi düşen Sümbül Dağı, 3 bin 740 metre yüksekliğinde olup devasa bir doğal güzelliğe sahiptir. Hakkari’nin yaz aylarında ne denli sıcak olabileceğini tahmin edersiniz. Her ne kadar sıcak olursa olsun dağın doruklarında bulunan kar birikintilerine rastlayabilir ve estetik görüntüsü ile kendine hayran bırakıyor.

-Şelaleler

9- Ore Şelalesi

ore şelalesi

Burası Neresi? Bölgede mutlaka görmeniz gereken önemli yerler arasında bulunan Ore Şelalesi, yaz dönemlerinde hem yerel halk tarafından hem de misafirler tarafından yoğun olarak ziyaret edilmektedir. Serin havası ve buz gibi suyu ile hararetinizi alarak sizleri ferahlatacak. Diğer bir yandan şelaleye giderken rastlayacağınız manzara ve yeşilin güzelliği ile keyifli bir zaman geçirebilirsiniz.

10- Berçelan Yaylası

Burası Neresi? Cilo Dağı ve Seyithan Gölü’nun yer aldığı Berçelan Yaylası, Hakkari’nin en güzel manzaralarının bulunduğu bir noktadır. Diğer tüm şehirlerde gerçekleştiği gibi Hakkari’de de halk tarafından yaz aylarını geçirmek amacıyla yaylaları tercih ediyorlar. Yayla içerisinde  dağcılık, kayakçılık, doğa yürüyüşlerini gerçekleştirebilirsiniz. Yaz döneminde burayı ziyaret eden biri dört mevsimi yaşama şansına sahiptir. Alt kısımlarında yaz ayları yaşanırken bir tık üstte çiçek ve yeşilliklerin görülürken onunda bir üstünde karları görebilirsiniz. Sahip olduğu bu özelliği ile dağcılık, kayakçılık, doğa yürüyüşü gibi sporlarla uğraşmak isteyenlerin geldiği bir yerdir. Yaz aylarında buraya çıkan köy halkı tarafından etkinlikler düzenlenmektedir. Havası bir ayrı suyu bir ayrı olan bu yaylayı mutlaka ki ziyaret etmelisiniz.

11- Durankaya Yaylası

Burası Neresi? 2500 metre rakıma sahip Durankaya Yaylası, muhteşem bir yayla olup ilkbahar aylarının gelmesiyle rengarenk çiçekler açar günlük gülüstanlık bir yer haline gelmektedir. Doğanın sunduğu bu renkli görüntü içinizi ısıtacak olup keyifli vakit geçirmenize sebep olacaktır.

12- Golan Yaylası

Burası Neresi? Merkeze 18 kilometre mesafede yer alan Golan Yaylası, heybetli dağların arasında 1730 metre rakımında bulunan bir yerdir. Bu bölgede altı adet göl bulunuyor olup bu göller kar ve yağmur suları ve çevredeki kaynak sularıyla beslenmektedir. Şehrin su ihtiyacı buradan karşılanıyor. Ancak bir kısmı kuruma tehlikesi ile karşı karşıyadır. bu göllerden üçü günümüzde kurulmuş olup önemli kayak noktalarından biridir.

-Diğer

13- Peri Bacaları

Burası Neresi? Hakkari Yavuzlar Köyü’nde yer alan Hakkari’nin Kapadokyası olarak bilinen Peri Bacaları, şehirde ziyaret edilmesi gereken önemli noktalarındandır. Volkanik Yiğit Dağı’nın püskürmesiyle kayaçların, yağmur sularının ve rüzgarın aşındırmasıyla meydana gelmiştir.

14- Merga Bütan Kayak Merkezi

Burası Neresi? İlde bulunan dağların karlı yapısı oldukça ünlü olduğu aşikar. Deniz seviyesinden 2700 metre kadar yükseklikte ter alan Merga Bütan Yaylası karla kaplı şekilde olup kış turizminin önemli merkezlerinden biri haline dönüşmüştür. İl Özel İdaresi ve DAKA tarafından yaptırılan kayak merkezi, kış aylarında kayak severlerin akınına uğruyor.

15- Uludoruk – Reşko Tepesi

Burası Neresi? Türkiye‘nin en sık buzulun yer aldığı bölgede en uzun buzulu olan Uludoruk’u rastlamanız mümkün. Yaklaşık olarak 4 kilometre uzunluğundaki bu buzul halk arasında Reşko Tepesi olarak adlandırılmaktadır. 4 bin 135 metre yüksekliğindeki bu tepe ülkemizin en yüksek ikinci zirvesi olduğu biliniyor. Doğa bilimcileri tarafından ziyaret edilen bu gezi noktası önemli doğal güzelliklerimiz arasında yerini alıyor.

16- Zap Suyu

zap suyu

Burası Neresi? İl merkezine 7 kilometre mesafede yer alan Zap Suyu, Hakkari’deki en büyük akarsu olma özelliğini taşımaktadır. Yağmur, kar ve buzul suları beslenen su, ilkbahar ve yaz dönemlerinde fazlalaşır kış dönemlerinde ise azalmaktadır. Uzunluğu 310 kilometre olan Zap Suyu’nun Türkiye sınırları içerisindeki uzunluğu ise 189 kilometredir. Çukurca ilçesinden çıkarak Irak topraklarında devam ederek Dicle Nehri’ne taşınır. Yakın bir noktasında konaklama olmadığından ülkemizin en temiz akar suyudur. Aynı zamanda en hızlı akan su olma özelliğine sahip oluşu nedeniyle de rafting için oldukça elverişlidir.

*Yakınındaki Tatil Yerleri

17- Van 

Van Kalesi

Burası Neresi? Van‘a geldiyseniz pek çok tarihi ve doğal güzellik sizleri bekliyor. Benzersiz hazinesi ve köklü geleneği ile görülmeye değer nitelikteki şehirde sizleri öncelikle kaleler karşılayacak. Van Kalesi, mutlaka gezmeniz gereken yerlerden biri olup, ziyaretçilerin mutlaka uğradığı bir yapıdır. Urartular’dan kalan ve geçmişi M.Ö 885’e kadar uzana kalenin yanında Zernek Kalesi, Ayanis Kalesi, Hoşap Kalesi ve Çavuştepe Kalesi’de ziyaret edilmesi gereken yerlerden.

Ülkemizin en büyük gölü olan Van Gölü bölgenin simgesel yapısı olup gezmekten en çok keyif alacağınız yerlerden biri. Van Gölü’nün güney kısmında yer alan Akdamar Adası, diğer bir eşsiz güzelliktir. Güzelliği şöyle bir kenara dursun içerisinde bulunan Akdamar Kilisesi diğer bilinen adıyla Surp Harç Ermeni Kilisesi gezginler tarafından en fazla ziyaret edilen yapılardan biri.

Geçmişi boyunca pek çok kültür ve etnik yapıya ev sahipliği yapan şehirde çok sayıda kilise ve cami göreceksiniz. Bunlardan bazıları; Akdamar Kilisesi, St. Bartholomeus Kilisesi, Adır Adası’ndaki Adır Kilisesi, Kaya Çelebi Camii, Hüsrev Paşa Camii, Halime Hatun Kümbeti, Süleyman Bey Kümbeti, İkiz Kümbetler, Galip Paşa Kümbeti, Hasan Bey Kümbeti’dir.

Eski Van Şehri; I. Dünya Savaşı’na kadar Ermeni ve Türkler’in iç içe hoşgörü içinde yaşadığı bir bölge olan şehir günümüzde harabe durumdadır. Fakat hala gezip görmeniz adına tarihi yapılar bulunuyor. Eski Van Şehri,Van Kalesi’nin güneyinde konumlanıyor. Bölgeye geldiyseniz kaplıcalarını da değerlendirebilirsiniz.  Erciş Doğancı Kaplıcası, Çatak Şeyh Cürüh Kaplıcası, Başkale Kelegom Kaplıcası ve Başkale Dereiçi Kaplıcası’larından birini tercih edebilirsiniz.

Peribacaları illa yalnızca Kapadokya’da olacak diye bir durum söz konusu değil. Bu muhteşem doğa oluşumlarını Van’ın Başkale ilçesinde yer alan Van Peribacaları’nı görüp  keşfetmeniz mümkün. Müze gezmeyi seviyorsanız Van Müzesi’nde  Urartu uygarlığından kalma çok önemli parçaları yakından inceleyebilirsiniz. Şehir merkezinde yer alan müzede; arkeolojik kalıntıların yanı sıra el yazmaları ve el sanat ürünleri ile eski savaş aletleri de sergilenmektedir.

*Van ile Hakkari arasında 196 kilometre mesafe vardır. 

*Yapılacak Şeyler

-Yapmadan Dönme

  • Meydan Medresesi’ni görmeden,
  • Kaya resimlerini yakından incelemeden,
  • Yörenin lezzetli yemeklerini tatmadan, DÖNMEYİN!

*Tarihi Yerler

Geçmişi boyunca özek beylikler tarafından yönetilmiş olan şehrin isyankar özelliği buradan süregemektedir. En eski Hakkeri Beyi Yezdan Şer yada diğer ismiyle  İzzeddin Şir 1386 senesinde Topal Timur’a karşı Van’ı savunmuş ancak başarılı olamamıştır. Fakat yine de Timur tarafından affedilmiş.  Yezden Şer gelen beylerin hükmettiği bölgede ne İran’a ne de Osmanlı’ya boyun eğmişler. Her ikisi arasında bir denge politikası sürdürmeyi başarmışlar. Şehrin adı Hakar kabilesinden geliyor olup, Hakar kabilesi Oğuz Türklerinin geleneklerine oldukça sıkı bağlar ile bağlıydı. Osmanlı Dönemi’ne ait pek çok ize rastlayabileceğiniz kentte pek çok tarih severin dikkatini çekecek nitelikteki tarihi eserlerle doludur. Bunlar için Hakkari’nin tarihi yerleri yazımızı okuyabilirsiniz.

*Gece Hayatı

Tahmin edeceğiniz üzere elbette ki Hakkari’de gece hayatı aktif olan bir gece hayatı söz konusu değil. Ancak kendine özgü olarak saat 20:00’dan gece yarısına dek devam eden bir eğlence anlayışı söz konusudur. Sizler için hazırladığımız Hakkari gece hayatı yazımızı inceleyebilirsiniz.

*Alışveriş

Farklı kültürleri bünyesinde barındıran Hakkari’de el sanatları oldukça gelişmiş olup coğrafik yapısından mütevellit hayvancılık yapılıyor olması el sanatı konusunda epeyce katkı sağlamıştır. Hayvanların yünü kullanılarak yapılan kilim dokumacılığı bunlarından başında geliyor. Peki nereden satın alabilirim bu kilimleri diyecek olursanız Cumhuriyet Caddesi’ni gezmeniz yeterli. Karşınıza birbirinden güzel dükkanlar çıkacaktır.

*Şehir İçi Ulaşım

Şehirde halk otobüsleri ve minibüsler ulaşım aracı olarak kullanılmaktadır. Hakkari ve Yüksekova arasında otobüs ve minibüsler sabah 07:00’den akşam 18:00’a kadar faaliyet göstermektedir.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin