Mudanya

Mudanya Gezilecek Yerler Listesi | En Popüler 34 Rota!

*Hap Niteliğinde Bilgiler

Mudanya hakkında: Mudanya, Türkiye’nin dört büyük şehrinden biri olan Bursa’ya bağlı bir ilçedir. Bursa şehir merkezinin, 39 kilometre kadar kuzeybatısında yer alan Mudanya, Marmara denizi kıyısı yer almaktadır. Dolayısıyla Bursa’nın denize açılan kaplarından biridir. İlçe, Bursa halkı tarafından sayfiye alanı olarak kullanılmakta olup; son yıllarda popülaritesini giderek arttırıyor.

Bursa ile İstanbul arasındaki deniz ulaşımının kilit noktası olan ilçede BUDO ve İDO’ya ait iki iskele bulunuyor. Geçmişi M.Ö. 700’lü yıllara kadar dayanan ilçe, tarihi ve kültürel açıdan oldukça zengindir. Öyle ki ilçenin en meşhur yerlerinden biri Tarihi Girit Mahallesi’dir. Bunun yanı sıra Mudanya, doğal güzelliğiyle de fazlasıyla beğenilmektedir.

Kaç günde gezilir: Mudanya gezinizi, ortalama 2 günde tamamlayabilirsiniz.

Ziyaret için en uygun zaman: Mudanya seyahati için en uygun zaman aralığı, Mayıs ve Eylül arasındaki yaz sezonu olacaktır. Zira Mudanya, en yoğun ve en güzel dönemlerini yaz mevsiminde yaşıyor.

Müze Kart: Türkiye’nin hemen her şehrinde geçerli olan Kültür Bakanlığı bünyesindeki Müzekart+ ve Müzekart adlı giriş kartları, Mudanya’da da geçerlidir. Bu kartlarla birlikte, ilçede bulunan müzelere ücretsiz veya indirimli olarak giriş yapabilirsiniz.

Havaalanı/Merkez Ulaşım: Bilindiği üzere Bursa’da Yenişehir Havalimanı bulunmaktadır. Farklı şehirlerden Mudanya’ya havayolu ile ulaşım için Yenişehir Havalimanı’nı kullanabilirsiniz. Havalimanına iniş yaptıktan sonra, alanda bulunan firmalardan yararlanarak özel araç kiralayıp veya taksiye binip Mudanya’ya direkt ulaşım sağlayabilirsiniz. Daha fazlasını öğrenmek için: Bursa Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım Rehberi

Ne Yenir: Kokoreç ve midyesiyle meşhur olan Mudanya’da deniz ürünleri üzerine de pek çok restoran bulunuyor. Velhasıl gelmişken, kokoreç ve midyenin tadına bakmayı; sahildeki restoranlardan herhangi birinde; kalamar, karides, sardalye veya ahtapot yemeyi unutmayın! Mudanya mutfağına dair fikir sahibi olmak için ”Bursa Yöresel Lezzetleri | 20 Süper Lezzet” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

  • Kişi başı ortalama yemek fiyatı: 35 – 40 TL
  • Kişi başı ortalama kahve fiyatı: 10 – 15 TL

*Mudanya Gezilecek Yerler Videosu

*En Popüler Yerler

– Simgesel Yapılar/Sembolik Yerler

1. Mudanya Mütareke Evi Müzesi

Burası Neresi? Mudanya gezilecek yerler listesinde ilk durağımız, hem ilçe için hem de tüm Türkiye için simgesel bir değer taşıyan Mütareke Evi… Mütareke Evi, TürkYunan savaşını sonlandıran Mudanya Mütarekesi’nin 11 Ekim 1922 tarihinde imzalandığı konaktır. Mudanya Mütareke Evi Müzesi, Atatürk başkanlığındaki Ankara Hükümeti’nin kabul edildiği ilk yer olması açısından oldukça önemlidir.

Mudanya’nın tarihi simgelerinden biri olan Mütareke Evi,1937’den itibaren müze olarak hizmet vermeye başlamıştır. Barış Evi olarak anılan ve barışı, dostluğu simgeleyen Mütareke Evi Müzesi, 19. yüzyıl mimarisinin en güzel örneklerinden biri olarak 13 oda, iki büyük salonuyla birlikte iki kattan oluşuyor.

Neden Gitmeliyim? Birinci katında, çalışma odaları ve mütarekenin imzalandığı salon sergilenirken; ikinci katında İsmet İnönü ile Asım Gündüz Paşa ve yaverlerinin yatak odaları bulunuyor. Kurtuluş Savaşı ve mütarekeye ait belgeler ve döneme ait eşyalarının sergilendiği Mütareke Evi Müzesi, itilaf devletlerinden General Harington, General Charpy, General Mombelli ve TBMM’yi temsil eden İsmet İnönü’nün balmumu heykellerine de ev sahipliği yapıyor. 08.00-11.30 ile 13.00-18.30 saatleri arasında hizmet veren müze, pazartesi günleri kapalıdır.

  • Adres: Mütareke, 12 Eylül Cad. No: 8, 16940 Mudanya/Bursa
  • Tel: (0224) 544 10 68
  • Çalışma saatleri: 08.30 – 18.30 *Pazartesi Kapalı
  • Giriş ücreti: 5 TL *Müzekart ile ücretsiz.
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

2. Girit Mahallesi

Burası Neresi? Mudanya’nın en popüler noktası olan meşhur Girit Mahallesi, iskele güzergahında deniz kıyısı üzerinde konumlanmış küçük ve şirin bir mahalledir. Denize paralel uzanan üç cadde ve bunları dikine kesen dar sokaklardan oluşan Girit Mahallesi, mübadele döneminden önce Rumların yaşadığı bir mahalleydi. Bundan dolayı Eski Rum Mahallesi olarak da anılan yer, birbirinden güzel konaklardan ve evlerden oluşmaktadır.

Neden Gitmeliyim? Otantik bir atmosfere sahip olan Girit Mahallesi diğer adıyla Tarihi Mudanya Evleri, İtalyan mühendis ve mimar Piçiretu tarafından planlanmış ve dizayn edilmiştir. Mahalle içerisindeki her bir konak 18.yüzyıl mimarisinin en güzel örneklerini gözler önüne sermektedir. Rengârenk çiçeklerle süslü bahçeleri, ahşap dokulu konak ve köşkleriyle yerli-yabancı her turistin yoğun rağbet gösterdiği Girit Mahallesi’ni sizler de mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Kaçırmayın! Mudanya’nın tarihi mahallesi Girit’te vakit geçirebileceğiniz pek çok kafe, restoran, meyhane ve bar bulunuyor. Genellikle deniz kıyısında konumlanmış olan bu mekanlarda, denize nazır manzara eşliğinde yeyip, içebilir, bu eşsiz atmosferin tadını çıkarabilirsiniz. Söz konusu mekanlar, gece 00.00 sularına kadar hizmet veriyor.

  • Adres: Halitpaşa, 12 Eylül Cd. 16940 Mudanya/Bursa
  • Çalışma saatleri: 24 saat ziyaret edilebilir.
  • Giriş için herhangi bir ücret zorunluluğu bulunmamaktadır.
  • Yol tarifi al >

– Müzeler

3. Tahir Paşa Konağı

Burası Neresi? Tahir Paşa Konağı, Osmanlı-Lale Devri’nin en güzel örneklerinden biri olarak, Mudanya Şükrü Çavuş Mahallesi’nde yer alıyor. 1724 yılında inşa edilen konak, 1985 yılında kamulaştırılmış ve uzun bir süre ilçe halk kütüphanesi olarak hizmet vermiştir. 2012’de Mudanya Belediyesi’ne devredilen ve ev halkının da onayıyla müze olarak kullanılmaya başlanan Tahir Paşa Konağı’nda, Tahir Paşa ve Mudanya’yla ilgili bir takım eşyalar ve belgeler sergileniyor.

Konağın bir bölümünde bir dönem Fransa’da yaşayan Tahir paşa ve ailesine ait eşyalar, oradan getirtilmiş ve sergilenmeye başlanmıştır. Bunlar: Fransa menşeli (18. yüzyıl) ördekli avize, Tahir Paşa’nın günlük giysileri, tören kostümü, kılıcı Şeyh Şamil’in hediyesi olan Çerkez yamçısı, el yapımı dövme gümüş mineli saat, güllü abanoz ağacından yapılmış sandalye ve dört koltuk.

Ayrıca Tahir Paşa Konağı Müzesi’nde, Mudanya Bandosu köşesi ve Cüneyt Pekman arşivinden alınan eski Mudanya fotoğrafları, Girit odaları bulunuyor. Pazartesi günleri kapalı olan kalan Tahir Paşa Konağı’nı kalan günlerde 08.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

  • Adres: Şükrüçavuş, Köşk Sk. 7 A, 16940 Mudanya/Bursa
  • Tel: (0224) 544 13 46
  • Çalışma saatleri: 08.00 – 17.00 *Pazartesi kapalı
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

– Seyir/Manzara Noktaları

4. Yıldıztepe

Burası Neresi? Mudanya’nın en güzel manzara noktalarından biri olan Yıldıztepe, yerli-yabancı her turistin ilgiyle ziyaret ettiği bir yerdir. Mudanya-Trilye güzergahı üzerinde yer alan Yıldıztepe’de, karşınıza masmavi Marmara denizini alıp, sırtınızı Mudanya’nın yemyeşil zeytin bahçelerine dayayıp, mis gibi hava eşliğinde dinginliğin ve huzurun tadını çıkarabilirsiniz. Kafe, restoran ve yeşil oturma parkına sahip olan Yıldıztepe’yi, sizler de Mudanya’da gezilecek yerler listenize mutlaka eklemelisiniz.

  • Adres: Halitpaşa, 16940 Mudanya/Bursa
  • Çalışma saatleri: 24 saat ziyaret edilebilir.
  • Giriş için herhangi bir ücret zorunluluğu bulunmamaktadır.
  • Yol tarifi al >

5. Tarihi Çamlı Kahve

Burası Neresi? Mudanya’ya bağlı turistik bir belde olan Tirilye’de bulunan Tarihi Çamlı Kahve, gün batımının en eşsiz manzarasına sahiptir. 2004 yılından bu yana hizmet vermeye devam eden Çamlı Kahve, restoran ve kafe olarak kullanılmaktadır. Haftanın yedi günü misafirlerini ağırlayan kahve, özellikle hafta sonu kahvaltısı için tercih edilmektedir. Zira bundan dolayı Bursa’nın en uzak mahallesinden bile Çamlı Kahve’ye gelenler vardır.

Neden Gitmeliyim? Mudanya gezilecek yerler listesinde mutlaka yer almalıdır. Aksi takdirde bu harika manzarayı kaçırmak istemezsiniz. Çamlı Kahve’den tüm Tirilye manzarasını seyredebilirsiniz. Lakin akşam saatlerinde ki gün batımı manzarasını özellikle kaçırmamalısınız. Ve bu anı kesinlikle ölümsüzleştirmelisiniz.

Tirilye’de, resmi adıyla Zeytinbağı’nda çok eski dönemlerden, 1900’lü yılların başlarından beri, Rumların mesire yeri olarak kullandıkları Çamlı Kahve’nin yer aldığı arazi; daha sonraları Tirilye sakinlerinin piknik yapıp ailece yemekler yediği ve müthiş deniz manzarasını seyrettiği bir yer olmuştur. Günümüzde Tarihi Çamlı Kahve olarak hizmet veren seyir noktasında, yiyecek, içecek, kahvaltı ve de alkol servisi bulunmaktadır.

  • Adres: Tirilye, 16960 Mudanya/Bursa
  • Tel: (0224) 563 26 25
  • Çalışma saatleri: 08.00 – 01.00 *Her gün açık
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

– Sahiller

6. Güzelyalı Sahili

Burası Neresi? Mudanya’ya bağlı olan Güzelyalı, denizine, havasına ve manzarasına hayran kalacağınız bir yer. Tıpkı Mudanya gibi deniz kıyısı boyunca uzanan bir sahil kordonuna sahip olan Güzelyalı Sahili, eşinizle dostunuzla özellikle yaz akşamlarının tadını çıkarıp, rahatça dolaşabileceğiniz bir sahil. Mudanya sahiline göre daha uzun bir sahile sahip olan Güzelyalı kordonu boyunca kafeler, restoranlar, parklar ve kamelyalar bulunmaktadır.

Ayrıca balık tutma merakı olanlar için muhteşem bir dalga kıran limanına sahiptir. Teknesi olanlar için yanaşabilecekleri en güzel noktalardan biri, bisiklet sürüşü için ise muazzam bir kordona sahip olan Güzelyalı Sahili kesinlikle görmeniz ve gezmeniz gereken yerlerden biri!

  • Adres: Güzelyalı Yalı, 16950 Mudanya/Bursa
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık
  • Giriş için herhangi bir ücret zorunluluğu bulunmamaktadır.
  • Yol tarifi al >

7. Mudanya Sahili

Burası Neresi? Üç yılık bir çalışma sonrası 2018 yılında, yeni yüzüne kavuşan Mudanya Sahili, hemen hemen 1 kilometre uzunluğunda, masmavi denizin kıyısında kıvrılan bir sahildir. Yapılan yenileme çalışmaları sonrası, Mudanya Sahili’nin BUDO İskelesi ile Jandarma İskelesi arasında 500 metrelik alanı bambaşka bir görünün kazanmıştır.

Neden Gitmeliyim? Mudanya sahil bandı olarak adlandırılan sahilde; yürüyüş yolları, yeşil alanlar, banklar, kafeler, büfeler, gölgelikler, seyir terasları ve otopark bulunmaktadır. Mudanya’da görmeniz gereken yerlerden biri olan Mudanya Sahili’ni ve kordonu ziyaret ederek, masmavi denizin ve eski Mudanya evlerinin manzarasının tadını çıkarabilir, tertemiz Mudanya havasını içinize çekebilirsiniz.

  • Adres: Halitpaşa, Kumyaka Cd. 25 B, 16940 Mudanya/Bursa
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık
  • Giriş için herhangi bir ücret zorunluluğu bulunmamaktadır.
  • Yol tarifi al >

– Eşsiz Kasaba ve Köyler

8. Kumyaka

Burası Neresi? Marmara’nın kıyısında, şirin bir kıyı köyü olan Kumyaka, Mudanya-Trilye güzergahı üzerinde, Mudanya ilçe merkezine 5-6 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Kumyaka, dünyanın en eski üçüncü kilisesine ev sahipliği yapması açısından oldukça önemli bir yerdir. Geç Antik dönemde adı, ”sessizlik” anlamına gelen ”Sygi (Siği)” olan Kumyaka, tarihi bir mahalle olarak, içerisinde bulunan eski Rum evleriyle oldukça otantik bir görüntüye ve atmosfere sahiptir.

Neden Gitmeliyim? Kumyaka’da en az beş adet tarihi çeşme, Bizans döneminden kalma bir darphane ve yukarıda da söylediğimiz gibi eski bir kilise bulunmaktadır. Darphane ve kilise ne yazık ki ziyarete açık değildir. Dar ve kesme taş sokakları, tarihi Rum evleri, renkli bahçeleri ve evlerin bahçesindeki limon, portakal ve mandalina ağaçlarıyla adeta cennet gibi bir manzaraya sahip olan Kumyaka’yı, Mudanya gezilecek yerler listesine kesinlikle eklemelisiniz!

9. Trilye

Burası Neresi? Mudanya’nın 11 kilometre uzağında yer alan Trilye, oldukça şirin bir sahil kasabasıdır. Marmara denizinin kıyısındaki bu şirin beldenin tarihi oldukça eskiye dayanmaktadır. Eski bir Rum köyü olan Trilye, Osmanlı’dan önce Bizans İmparatorluğu’na ait bir beldeydi. Mübadele dönemine kadar Rumlara ev sahipliği yapmış olan beldenin adı, üç papaz tarafından barbunya balığı anlamına gelen “Trigliya’’ kelimesinden esinlenerek konulmuştur.

Neden Gitmeliyim? Günümüzde Trilye olarak anılmaya devam edilen kasaba, yedi kilise, üç manastır ve üç ayazma dışında, Bizans ve Rum mimarisini yansıtan, 2-3 katlı ahşap ve kerpiçten yapılma meşhur Trilye evlerine ev sahipliği yapmaktadır. Bunun dışında birden fazla balık restoranı, meyhane ve kafeyi içerisinde barındıran Trilye’nin bir de dillere destan sahili bulunmaktadır. Mudanya’nın en şirin beldesi olan Trilye’yi mutlaka sizler de görmelisiniz! Zira İstanbul’a olan yakınlığı dolayısıyla her yıl binlerce kişi bu şirin kasabayı ziyaret etmektedir.

– Plajlar

10. Eşkel Plajı

Burası Neresi? Mudanya’nın Esence Köyü’ne bağlı olan ve İmralı Adası’nı karşısında bulunan Eşkel, küçük bir doğal limandır. ”Bursa, Karacabey – Karadağ – Ovakurusu Yaban Hayatı Koruma Sahası” içinde yer alan Eşkel, inşaatın yasak olduğu bölge içinde bulunduğu için doğallığı bozulmamış yemyeşil bir yerdir. Mudanya’dan 22 kilometre uzaklıkta yer alan Eşkel’de yaz aylarında oldukça popüler olan bir de plaj mevcuttur.

Neden Gitmeliyim? Eşkel Plajı, yavaş derinleşen bir denize ve bembeyaz bir kumsala sahip olduğu için çocuklu aileler tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. İsim olarak Arapçada ”beyaz kuzu” anlamına gelen Eşkel tarihi açıdan da köklü bir yerdir. Öyle ki bu kıyı beldesi içinde ”Dascilium Antik Kenti” adlı tarihi bir yapı bulunmaktadır. Yıllar boyunca önemli bir liman noktası olarak faaliyet göstermiş olan Eşkel, Mudanya’nın görülmeye değer yerlerinden biridir.

Eşkel Plajı’nda; şezlong, şemsiye, duş kabini, tuvalet ve soyunma kabini gibi hizmetler bulunmaktadır. Ayrıca plaj çevresinde kamp yapıp konaklayabileceğiniz kamping alanları ve pansiyon, butik otel gibi imkanlar mevcuttur. Plaja giriş ücretsiz olsa da şezlong ve şemsiye için kiralama bedeli vermeniz gerekebilir.

  • Adres: Esence, 16960 Mudanya/Bursa
  • Tel: 0542 683 26 92
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

11. Eğerce Plajı

Burası Neresi? Mudanya’ya bağlı bir köy olan Eğerce’de bulunan plaj, oldukça temiz ve duru bir denize sahiptir. Beyaz bir kumsaldan oluşan plajda, ücretli şezlong hizmeti verilmektedir. Mudanya-Trilye karayolunu takip ederek ulaşabileceğiniz Eğerce, Mudanya’ya ortalama 20 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Eğerce denizi, durgun olup; birden derinleşmeyen bir yapıya sahiptir. Dolayısıyla çocuklu aileler için oldukça uygundur.

Yukarıda da belirttiğim gibi plaja giriş ücretsiz olup; şezlong ve şemsiye kiralamak için belirli bir ücret vermek gerekiyor. Plajı incecik ve beyaz renkli kumdan oluşan Eğerce’yi Mudanya gezilecek yerler listesine gönül rahatlığıyla ekleyebilirsiniz. Ayrıca Eğerce Plajı çevresinde konaklayabileceğiniz, pansiyon, apart otel, butik otel ve kamp alanları gibi imkanlar mevcuttur.

  • Adres: Eğerce, 16960 Mudanya/Bursa
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık
  • Giriş ücretsiz. *Şezlong + Şemsiye: 10 ila 20 TL arasında değişebilir.
  • Yol tarifi al >

12. Coşkunöz Halk Plajı

Burası Neresi? Coşkunöz Halk Plajı, Mudanya’nın Güzelyalı beldesinde yer alan bir halk plajıdır. Plajda duşa kabin, tuvalet, şezlong ve şemsiye gibi hizmetler mevcuttur. 2019 yılında yapılan biz dizi test sonucu, yüzülebilir onayını almış olan plaj, özellikle yazlıkçıların gözdeleri arasında. Plaja güreş ücretsiz olup; şezlong ve şemsiye kiralamak için ücret vermek gerekebilir. Ayrıca Coşkunöz Halk Plajı, çevresinde market, büfe, mini çarşı, kafe ve restoran gibi hizmet alanları bulunmaktadır. Plajın kumsalı ise yer yer çakıl, yer yer kum şeklindedir.

  • Adres: Güzelyalı, 16950 Mudanya/Bursa
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık
  • Giriş ücretsiz *Şezlong + Şemsiye: 10 ila 20 TL arasında değişebilir.
  • Yol tarifi al >

13. Burgaz Altınkum Plajı

Burası Neresi? Burgaz Altınkum Plajı, Mudanya’nın Altıntaş Köyü’nde bulunan bir plajdır. Doğal bir plaj olan Altınkum Plajı’nda şezlong ve şemsiye gibi hizmetler henüz mevcut değil. İnsanlar kendi imkanlarıyla plajda vakit geçirebiliyor. Burgaz Altınkum Plajı’nda yalnızca duş alanları mevcuttur. Altınkum Plajı’nın denizi biraz yosunlu olup; plajda hijyen kurallarına uyulduğu pek söylenemez. Tabi, şunu da belirtelim, plajın son halinin nasıl olduğunu henüz bilmiyoruz. Hak ettiği bakımı gördüğünü umuyoruz.

  • Adres: Altıntaş, 16960 Mudanya/Bursa
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

14. Kumyaka Halk Plajı

Burası Neresi? Kumyaka’da bulunan aynı isimli Kumyaka Halk Plajı, ortalama 50 metre uzunluğundadır. Kumyaka Halk Plajı’nda, duşa kabin, tuvalet, şezlong vb. bulunmamaktadır. Yalnızca havlunuzu alıp plaja gidebilirsiniz. Plajın denizi temiz olsa da yosun oranı biraz fazla. Plaja girişler ücretsiz.

  • Adres: Halitpaşa, 16960 Mudanya/Bursa
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

15. Paşa Beach

Burası Neresi? Mudanya’nın merkezine yakın bir konumda, Güzelyalı ile Mudanya arasında bulunan Paşa Beach, ücretli bir plajdır. Plajın içerisinde, tuvalet, duşa kabin, şezlong, şemsiye, soyunma kabini ve bir kafe bulunmaktadır. Paşa Beach, Mudanya’nın en popüler plajıdır diyebiliriz. Zira yaz sezonu boyunca sürekli kalabalıktır. Lakin denizi çok temiz olmamakla birlikte akşam saatlerine doğru su sıcaklığı düşmektedir.

Plaj içerisinde, alkol, yiyecek ve içecek gibi ücrete tabi hizmetler verilmektedir. Paşa Beach giriş ücreti, yıllara göre değişim gösterebilir. Dolayısıyla yeni fiyat tarifesi henüz belli değildir. Bunun yanı sıra Paşa Beach, akşam saatlerinde canlı müzik programıyla birlikte eğlenceli bir kafeye dönüşmektedir. Gitmeden önce arayıp bilgi alabilirsiniz.

  • Adres: Ömerbey, Bahar Sk. 1 A, 16940 Mudanya/Bursa
  • Tel: 0543 644 15 18
  • Çalışma saatleri: 08.00 – 00.00 *Her gün açık (Değişebilir)
  • Giriş ücreti: 15 – 25 TL (Değişebilir)
  • Yol tarifi al >

*Tarihi Yerler

Mudanya, dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri olma özelliğine sahiptir. Öyle ki ilçede pek çok arkeoloji kazı çalışması yapılıp; günümüzde hala yeni tarihi eserler bulunmaya devam ediyor. Mudanya’nın tarihi zenginliğini yakından tanıyın ve tatilinizi daha verimli bir şekilde planlayın diye sizler için detaylı bir yazı hazırladık! Mutlaka okuyun: Mudanya’nın Tarihi Yerleri | En Harika 20 Mekan!

*Çocuklar için Uygun Yerler

– Lunaparklar

16. Mudanya Lunapark

Burası Neresi? Mudanya Lunapark, Güzelyalı ile Mudanya’yı birbirine bağlayan sahil yolu üzerinde, Ömerbey mevkiinde bulunuyor. İlçe merkezine yakın bir konumda yer alan Lunapark, Mudanya’da çoluk çocuk keyifli vakit geçirebileceğiniz bir eğlence parkıdır. Park içerisinde gondol, çarpışan arabalar, trambolin, salıncak ve kaydırak gibi oyun alanları mevcuttur. Mudanya Lunapark’ın tam yanında spor aletlerinin bulunduğu bir açık hava parkı da mevcuttur. Aileler bazen bu alanda piknik de yapabiliyor.

Ayrıca lunaparkın az ilerisinde yukarıda da detaylıca bahsettiğim Paşa Beach bulunuyor. Lunapark girişlerinde herhangi bir ücret verilmeyip; oyuncaklara binebilmek için jeton almak gerekiyor. Jeton ücretleri oldukça makul!

  • Adres: Ömerbey, İstasyon Cd. 43-5, 16940 Mudanya/Bursa
  • Çalışma saatleri: 08.00 – 23.00 *Her gün açık (Değişebilir)
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

*Mudanya Çevresinde Gezilecek Yerler

– Turistik Yerler

17. Gölyazı ve Ağlayan Çınar

Burası Neresi? Bursa-İzmir karayolu üzerinde Uluabat Gölü kıyısında yer alan Gölyazı, yarım ada şeklinde bir yerleşim yeridir. Gölyazı, panoramik manzarası ve tarihi dokusuyla Bursa’nın en çok ziyaret edilen yerlerinden biridir. Bursa’nın Nilüfer ilçesinde yer alan Gölyazı’nın turizm açısından bir diğer önemli özelliği ise bir kuş cenneti niteliği taşımasıdır.

Yılın belirli dönemlerinde, birbirinden farklı kuş türleri beldede gözlemlenebilmektedir. Mudanya çevresinde gezilecek yerler listesinde kesinlik yer alması gereken Gölyazı ile Mudanya ilçe merkezi arasında 26,2 kilometre mesafe bulunmaktadır. Bu da Gölyazı yolculuğunun 30 – 35 dakikalık oldukça kısa bir sürede tamamlanacağı anlamına geliyor.

Neden Gitmeliyim? Gölyazı, eşsiz gün batımı manzarası, Roma dönemine kadar uzanan tarihi, el değmemiş doğası, çınar ağaçları, kahvehane ve camilerle donatılmış meydanıyla mutlaka görülmesi gereken bir yer. Gölyazı’nın en çok merak edilen yerlerinden biri köyün arka tarafında bulunan ve adeta bir sit alanı gibi korunan antik kent oluyor. Tabi kentten geriye kalanlar yalnızca birkaç kalıntıdan ibaret. Antik Surlar ise kısmen varlığını korumaya devam ediyor. Bunun dışında, Uluabat Gölü’nde sandal turları, Gölyazı’nın tarihi sokaklarında gerçekleştirilen yürüyüş ve fotoğraf turları, yapılacak en popüler aktiviteler arasında yer alıyor.

Gel gelelim Ağlayan Çınar’a… Ağlayan Çınar Gölyazı köprüsünün kenarında yer alıyor. Bir aşk hikayesini simgeleyen çınarın, kavuşamayan iki aşığın yasını tuttuğuna inanılır. Çınarın yaşı bugün 700’ü aşmıştır. Ağlayan Çınar, müthiş heybetiyle kesinlikle yakından görmeniz gereken bir yer. Gölyazı’ya pek çok gezi turu düzenleniyor. Dilerseniz bu turlara katılarak köye ulaşabilir ya da önce Nilüfer ilçesine gidip, oradan Gölyazı otobüslerine binebilirsiniz. Fakat en mantıklısı ve en hızlısı özel araçla ulaşım olacaktır.

18. Cumalıkızık

Burası Neresi? Cumalıkızık, Bursa’nın Yıldırım ilçesine bağlı tarihi bir mahalle/köydür. Uludağ’ın kuzey eteklerinde kurulmuş beş Kızık köyünden biridir. Sahip olduğu niteliklerle Türkiye’nin tarihi ve kültürel miraslarından biri olan Cumalıkızık şehirde en sık ziyaret edilen yerlerin başında geliyor. Mudanya’ya gelmişken bu harika yeri görmeden dönmek olmaz! Zira Mudanya ile arasında 57 kilometre mesafe bulunan Cumalıkızık’a, ortalama 1 saatte ulaşılabiliyor.

Neden Gitmeliyim? Tarihi atmosferi ve otantik dokusuyla şirin mi şirin bir köy olan Cumalıkızık, mor, sarı ve mavi renkli tahta, kerpiç ve taştan inşa edilmiş evlerinin sıralandığı dar sokaklarıyla ünlü. Kökleri 1300’lü yıllara dayanan tarihi evlerin yarattığı atmosfere hayran kalacağınızdan emin olabilirsiniz. 2014’te yılında Bursa ile birlikte UNESCO Dünya Mirası olarak tescillenen Cumalıkızık, otantik dokusu korumaya devam ediyor.

Bunun yanı sıra Bursa’nın en meşhur kahvaltı mekanları da burada yer alıyor diyebilirim. İnsanlar hafta sonu kahvaltısı için tercih ettiği yerlerden biri oluyor. Zira Cumalıkızık içerisinde, gözleme eşliğinde köy kahvaltısı servis eden pek çok restoran hizmet veriyor. Cumalıkızık, en popüler dönemlerini, özellikle Nisan gibi bahar aylarında yaşıyor.

19. Manyas Kuş Cenneti Milli Parkı

Burası Neresi? Balıkesir’in en meşhur yerlerinden biri olan Kuş Cenneti Milli Parkı, Bandırma, Gönen ve Manyas arasında geniş bir arazi içerisinde yer almaktadır. Genelde, Manyas Kuş Cenneti olarak bilinen alan, toplam 24 bin hektarlık bir alana yayılmaktadır. Manyas Kuş Cenneti, 1959 yılında milli park statüsüne alınmıştır. Asya ve Avrupa’ya göç eden su kuşlarının ana göç yolları üzerinde bulunan kuş cenneti, tepeli pelikan, balıkçıl, ak pelikan, kaşıkçı, yaban kazı, karabatak, yaban ördeği ve ötücülerden oluşan binlerce kuş türü bulunuyor.

Mudanya’ya oldukça yakın bir mesafe bulunan Manyas Kuş Cenneti Milli Parkı’nı mutlaka ziyaret etmelisiniz. Mudanya ilçe merkeziyle arasında 113 kilometre mesafe bulunan kuş cennetine, 1,5 saatlik kısa bir yolculuk sonrası kolayca ulaşabilirsiniz.

Neden Gitmeliyim? Kuş Cenneti, Avrupa Konseyi’nin çok iyi korunan ve kıta ölçeğinde değer taşıyan doğal alanlara verdiği ”Avrupa Diploması”nın en üst kategorisi olan A sınıfı diplomayı, 1976 yılında almaya hak kazanmıştır. Adının hakkını veren, cennet gibi bir güzelliğe sahip olan Manyas Kuş Cenneti, Evliya Çelebi’nin, şuan Topkapı Sarayı’nda muhafaza edilen Seyahatname adlı eserinde de geçmektedir. Park alanında ayrıca bir müze ve kuş gözlem kuleleri bulunmaktadır. Bu kulelerde dürbün vasıtasıyla kuşları yakından gözlemleme şansı elde edebilirsiniz.

Bunun dışında gelmişken, Kuş Gölü’nün güneydoğusunda bulunan Ergili Köyü sınırları içindeki Daskyleon kazı alanını da ziyaret etmenizi öneriyorum. Kuş Cenneti Milli Parkı’nda yapabilecekleriniz bunlarla sınırlı değil; zira alanda, doğa yürüyüşü, kaya tırmanışı, fotoğrafçılık ve yaban hayatı gözlemciliği gibi pek çok aktivite gerçekleştirilebiliyor.

  • Adres: Bandırma, 10200 Bandırma/Balıkesir
  • Tel: (0266) 735 54 22
  • Çalışma saatleri: 08.00 – 17.00 *Her gün açık (Değişebilir)
  • Giriş ücreti: Şahıs 7 TL – İndirimli 3,5 TL
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

20. Uluabat Kuş Cenneti

Burası Neresi? Uluabat Kuş Cenneti, Bursa – İzmir karayolunun 45. kilometresinde, Karacabey ilçesine bağlı Çingen Çeşme mevkiinde yer alan bir doğa harikasıdır. Mustafa Bilgiç’e ait özel işletme olan cennette, başta Tavus kuşu olmak üzere, birbirinden farklı pek çok kuş türü bulunuyor. Uluabat Kuş Cenneti, toplam 20 dönümlük geniş bir araziye yayılıyor.

Uluabat, sahip olduğu kuş gibi kanatlı hayvan türlerinin yanı sıra geometrik biçimde budanmış limoni selvi, mavi selvi, yalancı selvi, sedir ağaçları ve ladinlerle donatılmış doğasıyla da oldukça beğeniliyor. Mudanya’nın yalnızca 43,5 kilometre güneybatısında bulunan Uluabat Kuş Cenneti’ne yalnızca 45 dakikada ulaşılabiliyor.

Neden Gitmeliyim? Zengin bir ekosisteme sahip olan Uluabat Kuş Cenneti’nde Tavus kuşu dışında; sülün, gümüş, keklik, paçalı tavuklar, papağanlar ve takla güvercinleri gibi birçok tür bulunuyor. Velhasıl tüm bu zenginleri yakından görmek ve kuş gözlemciliği gibi harika bir etkinliği gerçekleştirmek için Uluabat Kuş Cenneti’ni, Mudanya’ya yakın gezilecek yerler listenize mutlaka ekleyin. Yolculuk için dilerseniz otobüse binebilir veya özel araç kullanabilirsiniz. Özel araç daha mantıklı ve hızlı bir yöntem olacaktır.

Yalnız kuş cennetine gitmek için ilkbahar veya yaz mevsimini tercih etmelisiniz; zira sonbahar, kuşların tüy dökme mevsimidir. Bunların yanı sıra kuş cennetinde; piknik alanı ve çocuk oyun parkları gibi alanlar bulunmaktadır. Dolayısıyla büyük bir park olarak hizmet veren alanda hem piknik yapıp dinlenebilir hem de çocuklarınızla keyifli vakit geçirebilirsiniz. Bu arada Uluabat Kuş Cenneti’ne girişler ücretli olup; buradan elde edilen kazanç hayvanların ve bahçenin bakımı için kullanılıyor.

  • Adres: Uluabat, 16710 Karacabey/Bursa
  • Tel: 0 224 688 51 92 – 0 224 688 52 21
  • Çalışma saatleri: 08.00 – 17.00 *Her gün açık (Değişebilir)
  • Giriş ücreti: Tam 5 TL – İndirimli 2,5 – 3 TL (Değişebilir)
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

21. Oylat Mağarası ve Oylat Şelalesi

Burası Neresi? Bursa’nın İnegöl ilçesinde bulunan Oylat, hem mağarası hem şelalesi hem de kaplıcalarıyla oldukça ünlüdür. Oylat, şifalı suları ve doğa harikası güzellikleriyle Bursa’nın en çok ziyaret edilen yerlerinden biridir. Dolayısıyla Mudanya’ya gelmişken bu harika yere de mutlaka uğramalısınız. Mudanya’nın ortalama 110 kilometre güneydoğusunda yer alan Oylat’a 1 saat 40 dakika gibi bir sürede ulaşabilirsiniz.

Neden Gitmeliyim? İlk olarak Oylat Mağarası’nı tanıyalım! Türkiye’nin en uzun mağaralarından biri olan Oylat Mağarası, 665 – 700 metre uzunluğa ve 95 metre yüksekliğe sahiptir. Mağara, Hilmiye Mahallesi’nde Oylat Deresi’nin batı kenarında ve aynı isimli Oylat Kanyonu’nun yamacında yer almaktadır. Oluşumunu tamamlamış fosil bir mağara olan Oylat, birbirine bağlı iki kattan oluşur. İki kat uzun geçitlerden oluşup; damlataş havuzları, dev kazanları, iri bloklar halinde dikit, sarkıt ve sütunlarla kaplıdır. %90 nem oranına sahip olan Oylat Mağarası’nın bronşit ve astım hastalarına iyi geldiği söylenmektedir.

Ve hatta nefes darlığı sıkıntısı çeken kişiler bile mağara içindeki 500 basamaklı merdiveni rahatça çıkabildiğini söylemektedir. Bu özelliği dolayısıyla da mağara çokça ziyaret edilir. Mağara sıcaklığı yaz – kış 18 derece olup; içerisinde yarasa, solucan, binayaklılar, kelebekler ve guanobiler gibi türler yaşamaktadır. Mağara dışında Oylat Kaplıcaları da popüler turizm noktalarından biridir. Zira eklem rahatsızlıkları gibi pek çok hastalığa iyi geldiğine inanılan termal sulara sahip birçok kaplıca Oylat’ta hizmet veriyor. Oylat Şelalesi’ne ise uzun bir yürüyüş parkuruyla ulaşılabiliyor. Bazıları için zorlu bir yürüyüş olsa da sonundaki manzara için değer!

  • Adres: Hilmiye, 16400 İnegöl/Bursa
  • Tel: (0224) 734 52 53
  • Çalışma saatleri: 08.00 – 17.00 *Her gün açık
  • Giriş ücreti: Mağara için 7,5 – 8 TL (Değişebilir)
  • Yol tarifi al >

22. İznik Gölü

Burası Neresi? Bursa’nın İznik ilçesinde yer alan İznik Gölü, tektonik bir tatlı su gölüdür. İznik Gölü, 310 km² yüzölçümüyle, Türkiye’nin en büyük beşinci gölü, Marmara’nın ise en büyük gölüdür. 1990 yılında Sit Alanı ilan edilen İznik Gölü ve çevresinde pek çok piknik alanı bulunmaktadır. Ülkemizdeki en büyük piknik alanlarından birkaçına ev sahipliği yapan İznik Gölü, özellikle hafta sonları çevre ilçelerden pek çok kişi ağırlamaktadır.

Zira doğa içinde, göl manzarası eşliğinde gerçek anlamda nefes alabileceğiniz bir yerdir. Mudanya’nın yaklaşık 90 kilometre kadar kuzeydoğusunda bulunan İznik Gölü’ne 1 ila 1,5 saatlik bir sürede ulaşabilirsiniz. Dolayısıyla bu harika gölü Mudanya çevresinde gezilecek yerler listenizde en başlara koymalısınız.

Neden Gitmeliyim? İznik Gölü’nün çevresinde piknik alanları dışında; pek çok turistik tesis bulunuyor. Bunun yanı sıra kahvaltı mekanları, gezi noktaları, otel, pansiyon ve kamp alanları gibi birçok yer, göl çevresinde bulunan hizmetler arasında yer alıyor. İznik Göl’üne gelmişken, göle çok yakın konumlanan İznik Gölü Kilisesi, Ayasofya Camii ve İznik Yeşil Camii gibi turistik yerleri mutlaka görmelisiniz.

Bunun yanı sıra kimi tesislerin özel plajlarından yararlanarak, gölde yüzebilir, güneşin ve kumun tadını çıkarabilirsiniz. Sonrasında ise bu harika tabiat içinde kamp kurup, konaklayabilirsiniz. Türkiye’nin en güzel gölleri arasında yer alan İznik Gölü, sizi asla pişman etmeyecek!

İznik Gölü Efsanesi

Efsanevi bir göl olan İznik Gölü’nün oluşumuna dair pek çok rivayet kulaktan kulağa yayılıp günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır. Rivayetlerden birinde, bundan binlerce yıl önce, çok eski zamanlarda, henüz göl bile ortada yokken, o zamanlar toprak olan alanda köylüler yaşarmış. Günlerden bir gün Ermiş bir kişi köyden geçiyormuş. Ermiş öylesine susamış ki yanında hiç su kalmadığını fark edince köylülerden su istemiş. Fakat o sırada işleri başından aşmış olan köy halkı ermişe yardım etmemiş ve onunla ilgilenmemiş. Bu durum karşısında oldukça üzülen ermiş, bir hışımla, elindeki asasını hırsla yere batırmış.

Asasını bastırdıktan sonra hemen orada topraktan su fışkırmaya başlamış. Ermiş, bu suyu içip yoluna devam etmiş. Fakat su akmaya devam etmiş ve bugünkü İznik Gölü’nü oluşturmuş. Ve orada yaşayan köylüler sular altında kalmış. Bir diğer rivayette ise Hz. Muhammed’in tükürdüğü bir fındık kabuğunu, birine yardım için yanında taşıyan bir yolcu, İznik’ten geçtiği esnada fındık kabuğunu yere düşürmüş. Kabuğun düştüğü yerde ise İznik Gölü oluşmuş.

23. Dağyenice Göleti

Burası Neresi? Bursa’nın Nilüfer ilçesine bağlı Dağyenice Köyü ile Misi (Gümüştepe) Köyü arasında yer alan Dağyenice Göleti, Türkiye’nin en güzel kamp alanlarından biridir. Dağyenice Göleti, Bursa’nın birçok ilçesinden ve çevre illerden gelen kampçılar, doğaseverler ve gezginler tarafından sıklıkla ziyaret edilir. Mudanya’nın 36 kilometre güneydoğusunda bulunan Dağyenice Göleti’ne yalnızca 50 dakikada ulaşılabilmektedir. Dolayısıyla mutlaka Dağyenice’ye uğramalısınız.

Neden Gitmeliyim? Doğancı Barajı’ndan gelen akarsuyun önüne set çekilerek oluşturulmuş yapay bir göl olan Dağyenice, harika bir manzaraya sahip. Genellikle piknik, kamp, olta balıkçılığı, trekking, bisiklet ve doğa yürüyüşü gibi aktivitelerin gerçekleştirildiği Dağyenice Göleti, özellikle hafta sonları oldukça kalabalık! Eğer kafa dinlemek istiyorsanız, hafta içi bir günü tercih etmelisiniz. Bursa ile arasında 20 kilometre mesafe bulunan ve şehir merkezine bu kadar yakın olup da doğallığını koruyabilen nadir yerlerden biri olan Dağyenice Göleti etrafında herhangi bir tesis bulunmuyor.

Bundan dolayı yiyecek ve içeceğinizi gitmeden evvel temin etmeniz gerekiyor. Dağyenice kamp alanında; tuvalet, tuvalet çıkışında elektronik aletlerinizi şarj edebileceğiniz prizler, küçük bir büfe, off-road parkurları ve yürüyüş yolları gibi pek çok imkan mevcut. Bunun yanı sıra alanda telefon çekiyor. Dağyenice Göleti etrafında dolanan ve Uludağ’a kadar devam eden bir yürüyüş parkuru bulunuyor. Dolayısıyla trekking için harika bir yer!

  • Adres: Dağyenice Göleti, Nilüfer/Bursa
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

24. Misi Köyü

Burası Neresi? Bursa’nın en güzel köylerinden biri olan Misi, Nilüfer ilçesine bağlı bir yerleşim olup; resmiyette Gümüştepe Mahallesi olarak bilinmektedir. Misi Köyü, yemyeşil bir tabiatın ortasında, gören herkesi büyüleyen bir güzelliğe sahiptir. Doğal güzelliğinin yanı sıra, 2 bin yılı aşkın köklü bir tarihe sahiptir. Hatta köyün eski adı çeşitli kaynaklarda Mysia olarak geçmektedir. M.S. 183 tarihinde Alex adlı Hristiyan bir keşişin 85 kişilik topluluğuyla Misi ve İnkaya köylerine yerleştikleri ve “Konsül”ün toplanarak, burada İncil tartışması yaptıkları tarihi kaynaklarda geçmektedir.

Hatta Misi Köyü’ndeki tarihi manastıra ait kalıntıların çevresinde bir İncil’in gömülü olduğuna inanılır. Dolayısıyla Misi, tarihi açıdan oldukça değerlidir. Misi Köyü, Bursa şehir merkezinin 10 kilometre batısında bulunup; Mudanya’ya da oldukça yakın bir konumda yer almaktadır. Mudanya ile arasında yaklaşık 30 kilometre mesafe bulunan Misi’ye 40 – 45 dakikalık bir sürede ulaşılabiliyor.

Neden Gitmeliyim? Asma yaprağı, pekmez, misket üzümü ve şarabıyla meşhur olan Misi Köyü, özellikle şarap üretimi konusunda oldukça köklü bir geçmişe sahiptir. Misket üzümünden yapılan meşhur Misi Şarapları’nın tadına mutlaka bakmalısınız. Ayrıca ipek böcekçiliği ile bilinen Misi Köyü’nün mimarisi de buna göre şekillenmiş olup; evlerinin geniş sundurmaları ipek böcekçiliğine göre inşa edilmiş farklı bir yapıya sahiptir. Osmanlı mimarisinin değerli örneklerine ev sahipliği yapan köy, 1989 yılında devlet tarafından koruma altına alınıp, Kentsel Sit Alanı ilan edilmiştir.

Meyve ağaçları, çınar ağaçları kavak ağaçları ve mahallenin içinden geçen Nilüfer Çayı ile harika bir atmosfere sahip olan köy özellikle hafta sonları ziyaretçi akınına uğruyor. Nilüfer Çayı’nın etrafında sıra sıra dizilmiş pek çok kahvaltı mekanı ve restoran bulunuyor. İnsanlar genellikle hafta sonu kahvaltısı gibi aktiviteler için Misi’yi tercih ediyor. Bunun yanı sıra, Misi’de piknikten, doğa yürüyüşüne, ATV turlarından at biniciliğine kadar birçok aktivite gerçekleştirilebiliyor. Buralara kadar gelmişken Kavacık Sultan Yatırı’nı ve çeşmesini ziyaret etmeyi unutmayın!

– Tatil Yerleri

25. Kumsaz

Burası Neresi? Mudanya çevresindeki tatil yerleri listesinde ilk durağımız Kumsaz… Bursa’nın Gemlik ilçesinde yer alan Kumsaz, her yaz binlerce yazlıkçının ve tatilcinin doldurduğu küçük bir tatil cenneti. Kumsaz, gerçek anlamda bir sahil beldesi. 100 bin metrekarelik bir alana yayılan sahil üzerinde pek çok plaj, restoran, kafe ve oturma alanları bulunuyor. Plajların çoğunda, duş kabini, soyunma kabini, şezlong, şemsiye ve WC gibi imkanlar mevcut olup; denizin temizliğine dikkat ediliyor. Kumsaz, özellikle aynı isimli Kumsaz Plajı’yla biliniyor.

Neden Gitmeliyim? Mudanya’dan, Gemlik’ten ve Bursa merkezi ilçelerinden yoğun ziyaretçi akınına uğrayan Kumsaz’ı mutlaka görmelisiniz. Bunun yanı sıra gelmişken Kumsaz dondurmasının tadına bakmanızı şiddetle tavsiye ediyorum. Mudanya ile arasında yaklaşık 32 kilometre mesafe bulunan Kumsaz’a 50 dakikalık kısa bir yolculuk sonrası ulaşabilirsiniz. Ulaşım için Mudanya’dan hareket eden ve Kumsaz’dan geçen Gemlik minibüslerine binebilirsiniz.

26. Kumla

Burası Neresi? Gemlik Körfezi’nin kuzey kıyısında konumlanan Kumla, Küçük Kumla ve Büyük Kumla olmak üzere iki ayrı bölgeden oluşuyor. Yaz tatili için şüphesiz tercih edilen bölge Küçük Kumla oluyor. Bursa’nın Gemlik ilçesine bağlı küçük bir tatil beldesi olan Küçük Kumla, özellikle yazlıkçıların mesken tuttuğu bir yer.

Tertemiz sularıyla Marmara’nın Bodrum’u olarak anılan belde, Bursa’nın 44 kilometre kuzeyinde; Gemlik ilçe merkezinin ise 6 kilometre kuzeybatısında yer alıyor. Kumla ile Mudanya arasında ise 45-50 kilometre mesafe bulunuyor. Bu da ortalama 1 saat gibi kısa bir sürede Kumla’ya ulaşabileceğiniz anlamına geliyor.

Neden Gitmeliyim? Kumla, M.Ö. 1400’lü yıllardan itibaren yerleşim yeri olarak kullanılmış tarihi bir şehirdir. Mısırlılar, Argonlar, Balkanlardan göç edenler Frigyalılar, Lidyalılar, Roma ve Bizans gibi pek çok önemli medeniyete ev sahipliği yapmış olan Kumla, tarihi değer bakımından oldukça zengindir. Ekonomisi genel anlamda zeytinciliğe dayanan belde, yaz turizminde de iddiasını koruyor. Zira beldede, trafiğe kapalı uzun bir sahil, sahil üzerinde birçok restoran, kafe, çay bahçesi ve plaj bulunuyor.

Yaz sezonunun açılmasıyla birlikte nüfusunu ikiye ve hatta dörde katlayan Kumla’da, canlı müzikli kafeler, bar ve gece kulübü gibi eğlence mekanları da buluyor. Bunun dışında tatil esnasında her nevi ihtiyacınızı Kumla Çarşısı’ndan temin edebilirsiniz. Ayrıca beldede düzenlenen tekne turlarına katılarak, keyifli bir gün geçirebilirsiniz.

27. Erdek

Burası Neresi? Marmara kıyılarındaki en popüler sayfiye alanlarından biri olan Erdek, Balıkesir’e bağlı bir ilçedir. Erdek, Kapıdağ Yarımadası’nda, aynı isimli Erdek Körfezi üzerinde yer almaktadır. Okulların kapanıp, yaz sezonunun açılmasıyla İstanbul, Bursa ve Eskişehir gibi şehirlerden yoğun ilgi gören Erdek’in yaz tatilini en kalabalık yaşayan tatil beldelerinden biri olduğunu söyleyebilirim.

Ayrıca, Marmara Adası ve Avşa gibi tatil merkezlerine, deniz üzerinden ulaşım Erdek’ten sağlandığı için ilçe yoğun bir trafiğe sahip. Mudanya’ya gelmişken uğrayabileceğiniz yerlerden biri olan Erdek’e 1,5 saatlik kısa bir yolculuk sonrası rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Zira Erdek ile Mudanya arasında yalnızca 117 kilometrelik bir mesafe bulunuyor.

Neden Gitmeliyim? Denize girip güneşlenmek, sakin ve dingin bir yaz tatili geçirmek için Erdek’i tercih ederek ekonomik yönden de kar elde edebilirsiniz. Zira burada bir Çeşme’ye veya Antalya’ya göre hem konaklama hem de yeme-içme fiyatları çok daha uygun. Hem Erdek’te konaklama açısından otel, pansiyon, apart otel, kamp alanları, butik otel ve bungalov gibi bir dizi alternatif mevcut. Yemyeşil ormanları, tarihi ve kültürel zenginliği ile aynı zamanda mükemmel bir turizm cenneti olan Erdek’te yakından görmeniz gereken pek çok yer bulunuyor.

”Kyzikos Amfi-tiyatrosu, Hadrianus Tapınağı, Altıköşe kuleler, Kirazlı Yayla Manastırı ve Bouleuterion” Erdek’te görülmesi gereken yerlerden yalnızca birkaçı! Gelmişken Erdek’in yöresel lezzetlerinin tadına bakmayı unutmayın. Erdek’te gece hayatı nasıldır, diye merak ediyorsanız tıklayın: Erdek Gece Hayatı | En Popüler İki Mekan

28. Çınarcık

Burası Neresi? Çınarcık, Yalova’ya bağlı en güzel ilçelerden biridir. İstanbul, Kocaeli ve Bursa’ya yakınlığı sayesinde, kolay ulaşılabilir bir lokasyonda yer alan Çınarcık, yaz turizmi açısından Marmara kıyısındaki önemli tatil merkezleri arasında yer almaktadır. Yaz sezonunun açılmasıyla birlikte nüfusunu ikiye katlayan ilçe, çevre illerdeki insanların sayfiye olarak tercih ettikleri tatil beldeleri arasında.

Zira Çınarcık’ta çevre illerde ikamet eden birçok kişiye ait yazlık bulunuyor. Mudanya’nın 105 kilometre kadar kuzeydoğusunda bulunan Çınarcık’a 1,5 saatlik kısa bir yolculuk sonrası ulaşabilirsiniz. Velhasıl hiç vakit kaybetmeden Mudanya’ya yakın tatil yerleri listenize Çınarcık’ı ekleyin!

Neden Gitmeliyim? Çınarcık’ta sabah saatlerini tertemiz ve buz gibi suyla karşılayacak, ilçenin harika tabiatına bayılacaksınız. Ayrıca ilçede, hemen her kıyıda denize girip güneşlenebilir, kumsalın, sahilin ve manzaranın tadını çıkarabilirsiniz. Ayrıca Çınarcık’ta, Beach Club’ler dışında, sahildeki plajların çoğu halk plajı niteliğine sahip olduğu için her birine ücretsiz olarak giriş yapabilirsiniz.

Buralara kadar gelmişken görmenizi istediğim pek çok yer var! Baba Burnu, Orman Uçuğu Koyu, Kalem Burnu, Paşa Limanı Burnu, Dikilitaş Burnu, Engere Koyu, Çaldere, Dermaz ve Mersin Burnu gibi daha birçok yer ziyaret için sizleri bekliyor. Doğal güzellik açısından zengin bir potansiyel taşıyan Çınarcık’ta; doğa yürüyüşü, tırmanış, trekking, bisiklet, piknik ve kamp gibi birbirinden eğlenceli pek çok aktiviteyi gerçekleştirebilirsiniz.

29. Avşa

Burası Neresi? Avşa, Balıkesir’e bağlı bir ada olarak; Marmara denizinin güneybatısında konumlanmaktadır. Diğer adı Türkeli Adası olan Avşa, 36 kilometrelik bir alandan oluşmaktadır. Türkiye’de yaz turizminin popüler merkezlerinden biri olan ada, özellikle İstanbul, Edirne, Çanakkale ve Bursa gibi büyük şehirde yaşayan insanlar tarafından sıklıkla ziyaret edilmektedir. Mudanya’ya da oldukça yakın olan Avşa’ya ortalama 2 – 2,5 saatlik bir sürede ulaşılabiliyor. Adaya ulaşım için önce Erdek’e gelmeniz, buradan da feribot vasıtasını kullanarak aktarma yapmanız gerekmektedir.

Neden Gitmeliyim? Avşa, yaz tatilleri açısından oldukça popülerdir. Hatta yaz sezonu boyunca Marmara bölgesinin en çok ziyaret edilen noktalarından biridir. Adaya en yoğun ilgi İstanbullar tarafından gösterilmektedir. Zira İstanbul’a oldukça yakın olan Avşa’ya, sezon boyunca günde 3-4 kez feribot seferleri düzenlenir.

Avşa’da deniz, kum ve güneş üçlüsünün tadını doyasıya çıkarabildiğiniz gibi turistik açıdan da gezip görebileceğiniz pek çok yer bulunuyor. Bunların arasında; Ali Baba Türbesi, Altınkum, Kadınlar Koyu, Çokincir Koyu, Yiğitler Köyü, Kumtur Plajı, Beyaz Saray Koyu ve Manastır gibi popüler noktalar mutlaka yakından görülmeli!

30. Akçay

Burası Neresi? Akçay, Balıkesir’in Edremit ilçesine bağlı bir tatil beldesi olup; ilçe merkezi ile arasında 8 kilometre mesafe bulunmaktadır. Edremit Körfezi’nin tam ortasında, Ege denizi kıyasında konumlanan tatil beldesi, aslında Türkiye’deki en eski sayfiye alanlarından biridir. Kaz Dağları’nın eteklerinde bulunan Akçay, Ege’nin masmavi, tertemiz, berrak sularına ve yemyeşil bir doğaya sahiptir. Dolayısıyla burada yaz tatilinin keyfi gerçekten bir başka! Mudanya ile arasında 230 kilometre mesafe bulunan Akçay’a ortalama 2,5 saat sürecek kısa bir yolculukla ulaşmak mümkün!

Neden Gitmeliyim? Akçay’da, rahatça konaklayabileceğiniz bungalov evler, butik oteller, pansiyon ve apart oteller gibi pek çok seçenek mevcut. Akçay’a gitmişken Kaz Dağları’nın simgesi olan Sarıkız Heykeli’ni, Altınkum Plajı’nı, Akçay Kordon’unu, Çamlıbel Köyü’nü, Zeytinli Köyü’nü, Hasanboğuldu Şelalesi’ni, Sütuven Şelalesi’ni, Kaz Dağları Milli Parkı’nı ve tabi ki ünlü Güre Kaplıcaları’nı kesinlikle ziyaret etmelisiniz.

31. Ayvalık

Burası Neresi? Ayvalık, Balıkesir’e bağlı bir ilçe olarak; şehrin en batısında, Ege Bölgesi kıyısında yer almaktadır. Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinden biri olan Ayvalık, özellikle yaz tatillerinin gözde adreslerinden biridir. Ayvalık’ı çevre il ve ilçelerde yaşayan birçok kişi yazlık olarak kullanmaktadır.

Zira Ayvalık, hem konum itibariyle elverişli ulaşım koşullarına hem de harika bir doğaya, denize ve manzaraya sahiptir. Mudanya’ya yakın tatil yerleri arasında mutlaka bulunması gereken Ayvalık ile Mudanya ilçe merkezi arasında 262 kilometre mesafe bulunmaktadır. Yolculuk ise aşağı yukarı 2,5 – 3 saat sürmektedir.

Neden Gitmeliyim? Mavi sularında deniz, kum ve güneş üçlüsünün keyfini sürebileceğiniz bir tatil beldesi olan Ayvalık, tarihi ve kültürel açıdan da Türkiye’nin en önemli ilçelerinden biridir. Köklü bir geçmişe sahip olarak çok eski dönemlerden itibaren yerleşim yeri olarak kullanılmış; pek çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Dolayısıyla Ayvalık’ta gezip görülmesi gereken ilgi çekici birçok nokta bulunmaktadır. Başta Cunda Adası olmak üzere ”Sarımsaklı, Ayvalık Çarşısı, Şeytan Sofrası, Ortunç Koyu, Badavut Sahili, Saatli Camii, Ayazma Kilisesi, Küçükköy (Yeniçarohori), Rahmi Koç Müzesi (Taksiyarhis Kilisesi) ve Cennet Tepesi” gibi yerleri kesinlikle yakından görmelisiniz.

Gelmişken yapmanız gerekenlerden bir diğeri de Ayvalık mutfağına has lezzetlerin tadına bakmaktır. Marmara ve Ege mutfağının esintisini taşıyan yemeklere, mezelere ve içki çeşitlerine bayılacağınızdan eminiz. Bunun yanı sıra ilçede, konaklamak için apart otel, pansiyon, bungalov ve butik otel gibi pek çok alternatif mevcut. Ayrıca kamping alanları da konaklama için tercih edebileceğiniz seçenekler arasında yer alıyor.

Bilindiği üzere Ayvalık’ın tam karşısında, Yunanistan’a bağlı Midilli Adası yer alıyor. ”Ayvalık’tan Midilli Adası’na Nasıl Gidilir?” başlıklı yazımızı okuyarak adaya nasıl ulaşabileceğinizi öğrenebilirsiniz. Bunun dışında Ayvalık’ın gece hayatına dair fikir sahibi olmak için tıklayın: Ayvalık Gece Hayatı | Eğlence Dolu 10 Mekan

32. Cunda Adası

Burası Neresi? Cunda Adası, resmi adıyla Alibey Adası, Balıkesir’in Ayvalık ilçesine bağlı bir adadır. Ayvalık koyundaki ”Ayvalık Adaları” olarak adlandırılan irili ufaklı 22 adadan biri olan Cunda, adalar arasında yerleşime açık tek ada olma özelliğine sahiptir. Ege Denizi’ndeki en büyük dördüncü ada olan Cunda, yaz tatilinin popüler rotalarından biridir. Özellikle de yabancı turistlerin yoğun ilgisine karşılaşmaktadır.

Tertemiz berrak denizi, rengarenk nostaljik sokakları, tarihi yapıları ve mis gibi havasıyla Cunda, Türkiye’de görülmesi gereken bir turizm cenneti! Üstelik Mudanya’ya da oldukça yakın. Mudanya ile arasında 268 kilometre mesafe bulunan Cunda Adası’na yaklaşık 3 saatte ulaşabilirsiniz. Özel araçla seyahat etmeniz halinde bu süre kısalabilir.

Neden Gitmeliyim? Cunda Adası, denizi, güneşi, kumsalları, tabiatı ve yemyeşil doğasıyla gönüllerde taht kuruyor. Ve gelmişken, bu şirin adada gezip görülecek pek çok yer sizleri bekliyor. Kültürel ve tarihi açıdan fazlasıyla zengin bir yerleşim olan Cunda, bu özelikleri sayesinde her yıl binlerce turist tarafından ziyaret ediliyor. ”Agios Yannis Kilisesi, Patriça Koyu, Rahmi Koç Müzesi, Tarihi Yel Değirmeni, Aşıklar Tepesi, Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı, Despot Evi, Taş Kahve ve Ayışığı Manastırı” gibi yerler Cunda’da görülmesi gereken yerlerden yalnızca birkaçı!

Adada konaklama hizmeti veren pansiyonlar, apart oteller ve butik oteller gibi pek çok seçenek bulunuyor. Bunun yanı sıra Mocamp ve Ada Camping gibi özel kamp alanlarında da konaklayabilirsiniz. Ayrıca gelmişken Cunda Adası’nda hizmet veren restoranlara uğramanızı kesinlikle tavsiye ediyorum. Cunda’nın gece hayatını yakından tanımak için tıklayın: Cunda Gece Hayatı | Birbirinden Farklı 9 Mekan

Kaçırmayın! Karayla bağlantısı olan Cunda Adası’na, karayolu ve denizyolu üzerinden ulaşmak mümkün. Ayvalık’tan Cunda’ya; yaz sezonu boyunca, 11.00 ile 23.00 saatleri arasında motor seferleriyle veya 07.00 – 00.30 arası, yarım saatte bir hareket eden otobüslerle ulaşabilirsiniz. Yolculuk süresi ise yalnızca 25 dakika!

33. Büyükada

Burası Neresi? Büyükada, Prens Adaları olarak adlandırılan adalar grubunun içerisindeki en büyük adadır. İstanbul’un görülmeye değer en nadide köşelerinden biri olan Büyükada, çok eski dönemlerden beri özellikle İstanbullular tarafından sayfiye alanı olarak kullanılmaktaydı. Zira insanlar genelde yazları Büyükada’ya gelir, konak, köşk, apartman vs. kiralayıp ve tüm mevsimi burada geçirirlerdi. Büyükada’nın tertemiz havasının pek çok hastalığa iyi geldiğine inanılırdı. Günümüzde de popülaritesini korumaya devam eden Büyükada’ya, birçok yerden tekne turları düzenlenmektedir.

Bu turların gözde sahiplerinden biri de şüphesiz Mudanya’dır. Mudanya, bilindiği üzere İstanbul’a oldukça yakın olup; iki yerleşim arasındaki ulaşım genellikle deniz otobüsleriyle sağlanmaktadır. Mudanya’dan Büyükada’ya her yaz, günübirlik tekne turları düzenlenmektedir. Bu turlara katılarak Büyükada’ya yalnızca 1 saatlik bir deniz yolculuğuyla ulaşmanız mümkün. Karayolunu tercih ederseniz bu süre 3,5 saate çıkacaktır. Zira Mudanya ile Büyükada arasında 174 kilometre mesafe bulunmaktadır.

Neden Gitmeliyim? Büyükada’nın renkli begonvillerle donatılmış sokaklarında, yürümek, bisiklet sürmek; tarihi köşklerini ve konaklarını yakından görmek ve masmavi plajlarında yüzmek, bu şirin adayı ziyarete sebep arayanlar için yeterlidir. Doğal güzelliklerinin yanı sıra kültürel ve mimari dokusuyla da konuklarını her zaman büyülemeyi başaran Büyükada, şehrin hengamesinden uzaklaşmak için günübirlik kaçış noktasıdır.

Adayı önemli kılan özelliklerinden biri de İstanbul’da denize girebilecek nadir yerlerden biri olmasıdır. Büyükada’yı gezmek için bir gün ayırmanız yeterli olup; ziyaret için Nisan ve Mayıs aylarını tercih etmelisiniz. Eğer denize girmeyi planlıyorsanız yaz aylarını da tercih edebilirsiniz. ”Büyükada’da nerelere gitmeliyim?” diye merak ediyorsanız; Büyükada’da Gezilecek Yerler Listesi | En Muhteşem 33 Yer başlıklı yazımıza bir göz atmanızı öneririm.

– Kış Turizmi

34. Uludağ Kayak Merkezi

Burası Neresi? Türkiye’de kar tatili denildiğinde akla ilk gelen yerlerden biri olan Uludağ Kayak Merkezi, Bursa il sınırları içerisinde yer almaktadır. Uludağ, Türkiye’deki en büyük kış ve doğa sporları merkezi olma özelliğine sahiptir. Deniz seviyesinden yüksekliği 2.543 metreyi bulan Uludağ’da 15’i özel; 12’si kamuya ait olmak üzere toplam 27 konaklama tesisi hizmet vermektedir. Bursa’nın turizm kaynaklarından biri olan Uludağ Kayak Merkezi, Mudanya’ya da oldukça yakın bir konumda yer almaktadır. Zira Mudanya ile arasında 70 kilometre bulunan Uludağ Kayak Merkezi’ne ortalama 1 – 1,5 saatlik bir sürede ulaşılabilmektedir.

Neden Gitmeliyim? Kış turizminin vazgeçilmezlerinden biri olan Uludağ Kayak Merkezi, her yıl, yerli ve yabancı binlerce turist tarafından ziyaret ediliyor. Uludağ’ın bu denli ilgi görmesinde; snowboard, kayak, bigfoot, buzpateni ve kar motosikleti gibi kış sporlarına elverişli olmasının büyük bir katkısı var. Bunun yanı sıra söz konusu kayak merkezi, geniş, yüksek alanları ve pistleri, birbirinden lüks ve modern otelleriyle oldukça popüler!

Ayrıca Uludağ Kayak Merkezi’nde, İsviçre Alpler’inde de olduğu gibi ”Helikopterli Kayak” ve ”Tur Kayağı” yapılabiliyor. Alışveriş merkezleri, yeme-içme alanları, eğlence mekanları, sağlık ocağı, kayak malzemeleri satış ve kiralama ofisleri ve kayak hocalarından özel ders gibi ayrıcalıklı hizmetler de Uludağ’da mevcut. Dağ zirvesine çıkmak için kullanılan yolların bakımı düzenli olarak yapıldığı için Bursa şehir merkezinden, Uludağ zirvesine tırmanmak fazlasıyla kolay oluyor.

Uludağ Kayak Merkezi’ne haftanın yedi günü, düzenli aralıklarla otobüs ve minibüs seferleri düzenleniyor. Uludağ’a Türkiye’nin ilk teleferiği olan Bursa Teleferik’le de ulaşılabiliyor. Unutmadan: Uludağ tatilinizi, kayak merkezi içerisinde, hemen her kış düzenlenen dünyaca ünlü Winterfest gibi kış festivallerine denk getirerek, eğlence dozu yüksek, hareketli bir tatil geçirebilirsiniz. Uludağ Kayak Merkezi ücretleri aşağıda verilmiştir:

  • Tek çıkışlık bilet: 20 TL – Günlük kayak takımı kiralama ücreti: 60 TL
  • 4 saatlik kayak ücreti: 100 TL – 1 günlük kayak ücreti: 165 TL
  • 1,5 günlük kayak ücreti: 220 TL – 2 günlük kayak ücreti: 285 TL
  • 2,5 günlük kayak ücreti: 330 TL – 3 günlük kayak ücreti: 385 TL
  • 4 günlük kayak ücreti: 440 TL – 5 günlük kayak ücreti: 495 TL
  • Adres: Uludağ, Soğukpınar, 16450 Osmangazi/Bursa
  • Tel: 0224 285 21 61
  • Yol tarifi al >

*Mudanya’da Alışveriş

Mudanya’da alışveriş konusunda sizlere rehberlik edecek nitelikte bir yazı hazırlıyoruz. Yalnızca beklemede kalın! Fakat o ana kadar, Mudanya hakkında az çok fikir sahibi olmanızı sağlayacak olan Bursa’da Alışveriş | 27 Alışveriş Noktası başlıklı yazımızı mutlaka okuyun!

*Mudanya Gece Hayatı

Mudanya’nın gece hayatını detaylıca mercek altına aldığımız yazımız çok yakında burada olacak. Lakin Bursa’nın gece hayatı temalı içeriğimizde, Mudanya’da yer alan pek çok eğlence mekanı hakkında da önemli bilgiler veriliyor. Bir göz atmanızı öneririm: Bursa Gece Hayatı | 27 Farklı Mekan!

*Mudanya’da Yapılacak Şeyler

– Tekne Turları

– Günübirlik Turlar

– Konaklamalı Turlar

*Mudanya Şehir içi Ulaşım

Mudanya’da şehir içi ulaşım genel anlamda minibüs, dolmuş, halk otobüsü veya taksilerle sağlanıyor. İlçeden Bursa şehir merkezine ulaşımda da yine aynı şekilde minibüsler veya halk otobüslerinden yararlanabilirsiniz. Mudanya’dan Tirilye’ye de yine minibüs ve otobüs vasıtasıyla ulaşabilirsiniz. Mudanya toplu taşıma vasıtalarında ücretlendirme minibüslerde nakit şeklinde; halk otobüslerinde ise ulaşım kartıyla oluyor. Bursakart adı verilen ulaşım kartıyla hem Mudanya’da hem de Bursa şehir merkezinde hemen her noktaya tek vesayetle ulaşabilirsiniz.

Mudanya – Güzelyalı arasında da yine minibüs hattı ile ulaşım sağlanıyor. Güzelyalı minibüslerinde indirimli 2 TL, tam 3 TL olarak ücretlendiriliyor. Mudanya – Bursa arası minibüsler ise indirimli 3,5 TL, tam 4,5 TL olarak ücretlendiriliyor. Fiyatlar değişiklik gösterebilir. Bursa ulaşım sistemi ve Bursakart hakkında daha fazla bilgi almak için tıklayın!

Paylaş
Fatih Kibar

Yeni Yazılanlar

Hamburg Gezilecek Yerler Listesi | En İyi 43 Yer ! (Detaylı)

Hamburg Nerede? Hamburg, Avrupa’nın Almanya şehrinde bulunmaktadır. Ülkenin Berlin’den sonra ikinci büyük şehridir. Hamburg Hakkında: Almanya’nın…

4 hafta önce

Şile’de Denize Girilecek Yerler – En Güzel 27 Şile Plajı

İstanbul’un Anadolu yakası Karadeniz kıyısında bulunan Şile, şehir merkezine yaklaşık 80 kilometre uzaklıktadır. İstanbul’un en…

1 ay önce

Tiran Gezilecek Yerler Listesi | En Popüler 35 Nokta!

Tiran Nerede? Hangi Ülkede? Tiran, Balkanlar’da bulunan Arnavutluk’un başkenti, aynı zamanda en büyük şehridir. Arnavutluk…

1 ay önce

Tiran’da Tarihi ve Turistik Yerler | 17 Tarihi Durak

Arnavutluk'un başkenti Tiran'ı ziyaret ettiğinizde, yoğun kargaşa yaşayan bir ülkenin geçmişini ve bugününü keşfedeceksiniz. Gelin…

1 ay önce

Brugge’de Tarihi ve Turistik Yerler | 36 Tarihi Durak

Bir peri masalı için adeta bir fon gibi duran romantik ve ilham verici bir şehirden…

1 ay önce

Napoli Gezilecek Yerler Listesi | En Popüler 47 Yer

Napoli nerede? & Hangi ülkede? İtalya Yarımadası'nın batı kıyısında Roma'nın 120 mil güneydoğusunda bulunan Napoli,…

2 ay önce