Erdek Yöresel Yemekler | 10 Meşhur Lezzet

Balıkesir’in en bilindik tatil beldelerinden Erdek’te yiyebileceğiniz, birbirinden güzel lezzetler sizleri bekliyor.

Hem Ege hem Marmara mutfağına sahip olan Erdek’te, balıkçılık oldukça gelişmiş olduğu için deniz ürünleri ve mezeler oldukça sık tüketiliyor. İşte sizler için hazırladığımız Erdek yöresel yemekler listesi;

# Erdek Yöresel Yemekler

Zeytinyağlılar

1. Zeytinyağlı Enginar

zeytinyağlı enginar

Zeytinyağlı yemekleri kim sevmez ki. Türkiye’nin pek çok yöresinde sevilen zeytinyağlı enginar yemeği. Erdeklilerin de sık sık tükettiği zeytinyağlı yemeklerin başında geliyor. İçerdiği besin değeri ve vitaminlerle, oldukça sağlıklı olan enginar, özellikle sıcak yaz aylarında yaz sofralarının vazgeçilmezi. Haşlanan enginarların üzerine, haşlanmış garnitür dökülmesiyle yapılan yemek, üzerine limon suyu ve zeytinyağı döküldükten sonra servis ediliyor. Size de sadece afiyetle yemek düşüyor.

2. Kabak Çiçeği Dolması

kabak çiçeği dolması

Erdek yöresel yemekler listemizde bulunan kabak çiçeği dolması, Ege Bölgesi’nde bulunan Muğla, Aydın gibi pek çok ilde de oldukça meşhur. Erdek her ne kadar Marmara Denizi’ne baksa da, Balıkesir’in yazlık bir beldesi olduğundan kabak çiçeği dolmasıyla oldukça haşır neşir. Çiçeklerin tam olarak açmaması için sabahın ilk ışıklarında toplanan kabak çiçekleri, içine dolmalık harç konularak zeytinyağıyla yapılıyor. Siz de dolmanın her halini sevenlerdenseniz, kabak çiçeği dolması tam size göre.

3. Barbunya

barbunya

Bir tatil beldesi sofrasında meze olmazsa olmazdır. Erdek’te kurulan yaz akşamı sofralarında sık sık bulunan meze de genellikle barbunya oluyor. Balığın, etin her türlü yemeğin yanına yakışan barbunya, Erdek balık restoranlarının meze menüsünde mutlaka bulunuyor. Zeytinyağı eklenerek yapılan pilakiye, genellikle havuç ve patates de ekleniyor.

4. Şevketi Bostan

şevketi bostan

Sebze severler için, Erdek’te sık sık yapılan lezzetlerden birisi de şevketi bostan otuyla yapılan salata. Temizlendikten sonra kaynatılan şevketi bostanlar, limon sosu ve zeytinyağı eklenerek servis ediliyor. Kimi tarife göre, otlu gözleme ya da börekte de kullanılan şevketi bostan, yaz sofraları için mide rahatlatıcı ve şifalı yönüyle oldukça ideal.

** Hoca’nın Yeri: Erdek’in en rahat ve salaş, aynı zamanda da en huzurlu mekanlarından olan Hoca’nın Yeri, çok çeşitli zeytinyağlı meze menüsüne sahip…

Adres: Sahil mahallesi kamplar yolu sonu köprüden sonra ikinci kır gazinosu, 10500 Erdek/Balıkesir
Çalışma Saati: 08:00-01:00
İletişim: 0532 796 94 79

Deniz Ürünleri

5. Balık Çeşitleri

balık çeşitleri

Balıkesir’in en uç noktalarından Erdek’in denizle olan ilişkisi de bilindiği üzere oldukça fazla. Genellikle geçimini balıkçılık üzerinden yapan Erdekliler, yemeklerinde de mutlaka deniz ürünlerine önem veriyor. İstavrit, sardalya ve karagöze kadar pek çok balık çeşidine ev sahipliği yapan Marmara Denizi’nden tutulan balıklar, bazen fırında, bazen ızgarada, kimi zaman da haşlanarak pek çok farklı şekilde sofralara geliyor. Bu nedenle Erdek’te balık restoranı da oldukça fazla.

6. Midye

midye

Deniz ürünlerinden en bilineni ve sevileni diyebileceğimiz midye, Erdek’te de oldukça meşhur bir lezzet. Denizden toplanan midyelerin, kimisi dolma yapılırken, kimisi de kızartma sosuna batırılarak midye tava şeklinde yapılıyor. Genellikle meze olarak tüketilen midye tava yanında servis edilen tarator sosuna batırıldığında daha da harika bir hal alıyor.

7. Balık Çorbası

balık çorbası

Erdek’in balık restoranlarında sık sık karşınıza çıkacak bir diğer lezzet de, balık çorbası. Genellikle deniz ürünü sevenlerin aşina olduğu lezzet, alışık olmayanlar için değişik bir tat olarak gelebiliyor. Sezon balıklarından yapılan çorba, her yerde farklı şekillerde yapılsa da, Erdek’te genellikle sebze eklenerek daha hafif yapılıyor.

8. Fener Kavurması

fener kavurması

Fener balığını daha önceden denemediyseniz, bu lezzeti tanımanızı mutlaka isteriz. Fener balığı görünüşü çok cezbedici olmasa da, sofraya geldiğinde ve tadına baktığınızda aklınızdan hiç çıkmayacak bir lezzete sahip. Genellikle kavurma şeklinde yapılan balık, bazı restoranlarda güveç şeklinde de geliyor.

9. Soslu Kalamar

soslu kalamar

Erdek yöresel yemekler listemizde bulunan diğer deniz ürünleri gibi, kalamar da Erdek sofralarının vazgeçilmez mezesi desek yanlış olmaz. İnce ince kesilen kalamarları, sosa bulanarak kızartılmasıyla yapılan kalamar, genellikle tarator sosuyla birlikte ikram ediliyor.

Erdek’te deniz ürünleri yiyebileceğiniz pek çok balık restoranı bulunuyor.

** Denizhan Balık Keyfi: Eski bir gemiyi balık restoranına çeviren mekan, ilginç atmosferinin yanı sıra, lezzetli deniz ürünleri ve mezeleriyle de adından sıkça söz ettiriyor…

Adres: Yalı, Hükümet Cd. No:1, 10500 Erdek/Balıkesir
Çalışma Saatleri: 10:00-00:00
İletişim: (0266) 835 35 57

** Prestij Tekne Restoran: Deniz ürünlerini denizin üzerinde bir teknede yemek mutlaka çok zevkli olacaktır. Erdek’in bilinen restoranlarından Prestij’in, fener kavurmasını denemelisiniz…

Adres: Yalı, Büyük İskele Meydanı, 10500 Erdek/Balıkesir
Çalışma Saatleri: 11:00-02:00
İletişim: 0532 496 71 23

Tatlı

10. Kuru Tava Tatlısı

kuru tava tatlısı

Kuru tatlı tavası denilen bu lezzet, aslında bir nevi börek. El açması kuru yufkaların ıslatılarak tavaya döşenmesiyle, isteğe göre iç harcı konulan yemek, üzerine şeker dökülerek yapılıyor. Fırında da yapılabilir ancak tavada yapılması özelliği ona tava tatlısı ismini vermiş. Erdek’te bulunan köylü teyzelerin elinden yemek ayrı bir lezzetli olacağı için, mutlaka denemenizi tavsiye ederiz.

** Özlem Mantı ve Çiğ Börek: Erdek’in en sevilen ev yemekleri restoranlarından olan mekan, tatlılarıyla da akından sıkça söz ettiriyor…

Adres: Sahil, Piri Reis Cd. No:70, 10500 Erdek/Balıkesir
İletişim: 0266 835 09 87

 Erdek yöresel restoranları yazımızı beğendiyseniz ve eklemek istediğiniz lezzetler var ise, aşağıdaki yorumlar kısmından bize iletebilirsiniz. 🙂 

Yorum yapın

Bizi Takip Edin