Bingöl Gezilecek Yerler Listesi | En İyi 24 Gezi Durağı

*Hap Niteliğinde Bilgiler

Bingöl hakkında: Türkiye‘nin Doğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan Bingöl, bugüne kadar çok fazla adı duyulmayan, ancak farklı bir bakış açısıyla bakıldığında insana bambaşka tecrübeler kazandıran yaylaları ve dağları olan, kamp ve dağcılık gibi pek çok doğa sporlarına ev sahipliği yapan oldukça etkileyici bir şehir. Meşhur Yüzen Ada’sından, kış turizminin sevilen kayak merkezlerine kadar keşfetmeniz gereken pek çok gezi noktası bulunan şehri keşfetmek için, Bingöl gezilecek yerler listesi sizlerle!

Kaç günde gezilir: Bingöl gezinizi ortalama iki günde tamamlayabilirsiniz.

Ziyaret için en uygun zaman: Karasal iklimin etkisi altında olan Bingöl’ü rahatça keşfetmek için en ideal dönemler, hiç şüphesiz bahar ve yaz aylarıdır. Lakin içerisinde kayak merkezi gibi turizm anlamında önemli noktalara ev sahipliği yapan şehirde, her mevsim keyifli zaman geçirmek mümkün!

Havalimanı/Merkez ulaşım: Bilindiği üzere bir havalimanına ev sahipliği yapan Bingöl’e Ankara ve İstanbul gibi büyük şehirlerden, havayolu ile ulaşmanız mümkündür. Bingöl Havalimanı’ndan şehir merkezine ulaşım seçeneklerini, yöntemlerini ve de fiyat tarifelerini ise linke tıklayarak öğrenebilirsiniz.

Ne Yenir: Gömme, Ayran Çorbası, Tutmaç Çorbası, Mastuva, Keldoş ve Sorina Pel gibi birbirinden lezzetli yöresel yemeklere ev sahipliği yapan Bingöl’ün mutfağına dair hemen her şeyi buradan öğrenebilirsiniz. Bingöl Yöresel Yemekler | 17 Geleneksel Lezzet…

*Bingöl Gezilecek Yerler Videosu

*En Popüler Yerler

– Kaplıcalar

1. Kös Kaplıcaları

kös kaplıcaları

Burası Neresi? Gittiğiniz bir şehirde termal turizm noktalarını da ziyaret etmeyi sevenlerdenseniz, listemizde yer alan Kös Kaplıcaları’na Karlıova-Bingöl karayolundan 20 km gittikten sonra kaplıcalara ulaşabiliyorsunuz.

Neden Gitmeliyim? Yaz kış fark etmeden yılın her döneminde ziyaretçileri ağırlayan Kös Kaplıcaları, maden suyu özelliğine de sahip olduğu için hem içilebiliyor, hem de duşta kullanılarak romatizma ve kadın hastalıkları gibi pek çok rahatsızlığa şifa olabiliyor.

Kaçırmayın! Kaplıcaya geldiğinizde dilerseniz günübirlik olarak ziyaret edebiliyorsunuz. Ancak konaklamak isterseniz kaplıca çevresinde konaklayabileceğiniz pek çok otel ve pansiyon da yer alıyor. Havuz ve restoran hizmetlerinin yer aldığı kaplıcada, sağlık dolu bir gün geçirebilirsiniz.

  • Adres: Kamışlı, Erzurum-Bingöl Yolu, 12400 Ilıcalar, Bingöl Merkez/Bingöl
  • Yol tarifi al >

– Kayak Merkezleri

2. Hesarek Kayak Merkezi

hesarek kayak merkezi

Burası Neresi? Bingöl’ün sevilen kış turizmi noktalarından olan Hesarek Kayak Merkezi, şehir merkezine sadece 34 km mesafede yer alıyor. Kayak merkezine çıkan yol gelen misafirler için açık tutulmaya çalışıldığından araçla ulaşabiliyorsunuz. 2500 rakımda bulunan kayak merkezi, yaklaşık 1600 metre uzunluktaki kayak pistiyle kayak severlerin ilgisini çekiyor. Özellikle hafta sonu ziyaretçi sayısının arttığı kayak merkezinde çok gelişmiş olmasa da, ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz bir tesis yer alıyor.

Kaçırmayın! Kendi getirdiğiniz kayak malzemelerinizle kayabileceğiniz gibi, kayak merkezinde yer alan tesisten ya da şehir merkezinden kiralayabilirsiniz. Kayak bilginiz çok fazla yoksa da üzülmeyin, zira pistler acemiler ve çocuklar için gruplandırılmış. Kar teleferiğine binerek karın harika manzarasının tadını çıkarabileceğiniz kayak merkezine, kendi aracınızla ya da Dikme Köyü’nde yer alan köy otobüslerine binerek ulaşabilirsiniz.

  • Adres: Merkez, 12000 Dikme, Bingöl/Türkiye
  • Tel: (0426) 231 20 40
  • Yol tarifi al >

3. Yolçatı Kurucadağ Kayak Merkezi

yolçatı kurucadağ kayak merkezi

Burası Neresi? Şehir merkezine yakın olduğu için kış aylarında sık sık ziyaret edilen kayak merkezi, Bingöl ana yolunun üzerinde yer aldığı için kolayca ulaşabiliyorsunuz. Şehir merkezinden kalkan otobüslerle de gidebileceğiniz kayak merkezinde yemek yiyebileceğiniz restorandan, konaklayabileceğiniz bir otele kadar pek çok tesis imkanı bulunuyor.

Neden Gitmeliyim? 1988 yılında açılan kayak merkezine dilerseniz şehir merkezinden kalkan araçlarla da ulaşabiliyorsunuz. Ailenizle konaklamalı ya da günübirlik ziyaret edebileceğiniz kayak merkezine geldiğinizde 950 metre uzunluğundaki teleferiğe binmeyi de unutmayın.

  • Adres: Yeni Yerleşim, 12300 Uğurova, Bingöl Merkez/Bingöl
  • Yol tarifi al >

– Parklar

4. DSİ Dinlenme Parkı

dsi dinlenme parkı

Burası Neresi? Bingöl gezilecek yerler listemizde sıradaki durağımız DSİ Dinlenme Parkı… Bingöl şehir merkezinde gidilebilecek parklardan birisi olan dinlenme parkı, Devlet Su İşleri tarafından Gayt Çayı üzerine inşa edilmiş. Şehir merkezine bağlı olan Saray Mahallesi içinde yer alan park, merkeze 3 km gibi kısa bir mesafede bulunuyor. Mesire alanı olarak düzenlenen parkta ailenizle ya da kendi başınıza keyifli bir gün geçirebilir, sakin bir etkinlik gerçekleştirebilirsiniz. Park merkeze yakın olduğu için yürüyüşle ya da şehir merkezinden kalkan otobüslerle de ulaşabilirsiniz.

  • Adres: Yenişehir, İnönü Cd. No: 13, 12000 Bingöl Merkez/Bingöl
  • Giriş ücreti: Araç başı 5 TL
  • Yol tarifi al >

5. Abdülkadir Sarı Dinlenme Parkı

abdülkadir sarı dinlenme parkı

Burası Neresi? Şehre geldiğinizde sakin bir gün geçirmek isterseniz yemyeşil parkın içinde kafanızı rahatlıkla dinleyebilirsiniz. Şehir merkezinde yer alan park, 1985 yılında açılmış. Şehir merkezine 7 kilometre uzaklıkta yer alan Kaleönü Mahallesi’ndeki parkın içerisinde vakit geçirebileceğiniz piknik masaları ve kafe gibi imkanlar da yer alıyor. Tesis halka açık bir alan olduğu için herhangi bir giriş ücreti ödemeniz gerekmiyor.

– Seyir/Manzara Noktaları

6. Kale Tepesi (Gün Doğumu Manzarası)

güneşin doğuşu

Burası Neresi? Bingöl’e geldiğinizde mutlaka tanık olmanız gereken meşhur bir etkinlik ise güneşin doğuşu. Türkiye’de güneşin doğuşunun en güzel gözüktüğü şehirlerden biri olan Bingöl, aynı zamanda Karlıova ilçesinde festivallere de sebep olmuş. Bingöl’ün dağlarında yer alan Kale Tepesi adlı noktadan her yıl Temmuz ve Ağustos aylarında en güzel halini alan güneş, sırf bu manzarayı görmek için şehir dışından gelen ziyaretçileri de ağırlıyor.

Neden Gitmeliyim? Sanki bir ressamın en iyi tablosundan bir manzarayı gözlemler gibi görebileceğiniz güneşi izlerken, 3250 metre yükseklikten unutamayacağınız bir ana şahit oluyorsunuz. Bingöl’ün şehir merkezinden kalkan otobüslerle ulaşabileceğiniz dağa, belli bir noktadan sonra yaklaşık yarım saatlik süren bir yürüyüş sonrası ulaşabiliyorsunuz.

– Barajlar

7. Kanireş Barajı

kanires barajı

Burası Neresi? Bingöl’ün Karlıova ilçesinde yer alan Kanireş Barajı, Bingöl’ün şehir merkezine 1 saatlik mesafede yer alıyor. İlçeye ise 10 dakika gibi yakın bir mesafede bulunuyor. Çoğu şehirde yer alan barajlarda olduğu gibi Kanireş Barajı da bölge halkının mesire alanı olarak kullandığı bir yer. Kanireş Barajı bu konuda çok fazla bir ziyaretçiye ve mesire alanına sahip değil, ancak baraja geldiğinizde kendi amatör oltanızı getirerek balık tutabilir, sessizliğin tadını çıkarabilirsiniz.

  • Adres: Kanireş, 12900 Karlıova, Bingöl/Türkiye
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

*Doğal Güzellikler

– Şelaleler

8. Çır Şelalesi

çır şelalesi

Burası Neresi? Bingöl’ün en meşhur şelalesi olarak karşımıza çıkan Çır Şelalesi, Bingöl’ün merkezine bağlı olan Ilıca Bucağı Uzundere Köyü’nde yer alıyor. İçinden aktığı büyük çır taşından ismini alan şelale, 50 metreden dökülen heybetli görüntüsü ve etkileyici gür sesiyle doğa tutkunlarını kendine hayran bırakıyor.

Bingöl ana yolundan yaklaşık 10 kilometrelik bir araç tırmanışı sonrasında kolayca ulaşabileceğiniz şelale, oldukça rahat bir yola sahip. Yolda tek dikkat etmeniz gereken, heyelan riski nedeniyle yola taş parçalarının düşebilmesi.

Neden Gitmeliyim? Tüm bunlar dışında kolayca ulaşabileceğiniz şelalede, harika bir doğa manzarası ile karşılaşıyorsunuz. Şelale tamamen doğal bir arazinin üzerinde yer aldığı için etrafında mesire alanı olarak düzenlenmiş herhangi bir alan mevcut değil. Ancak dilerseniz kendi piknik ya da kamp malzemelerinizi yanınızda getirerek, şelalenin bulunduğu alanda keyifli bir gün geçirebilirsiniz.

Kaçırmayın! Şelale yaz aylarında kuruduğu için kış aylarında ya da bahar aylarında ziyaret etmeniz gerekiyor. Özellikle de kışın karların arasından akan şelaleyi gördüğünüzde harika bir manzaraya tanıklık edebilirsiniz.

  • Adres: 12400 Yenibaşlar, Bingöl Merkez, Bingöl/Türkiye
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

– Dağlar

9. Sülbüs Dağı

sülbüs dağı

Burası Neresi? Bingöl’e geldiğinizde mutlaka ziyaret etmeniz gereken meşhur gezi noktalarından birisi de, doğal manzarasıyla sizi büyüleyecek Sülbüs Dağı. Efsanelere ve görsel şölene ev sahipliği yapan dağ, Bingöl’ün Yayladere ilçesinde yer alıyor. Bingöl’ün şehir merkezine 100 km mesafede yer alan dağa, şehir içinden kalkan araçlarla ya da kendi aracınızla ulaşabiliyorsunuz.

Ancak belli bir noktadan sonra oldukça keyifli, aynı zamanda da zorlayıcı bir dağ tırmanışı gerçekleştirmeniz gerekiyor. Yazın Temmuz ayına kadar tepesi karlarla kaplı olan Sülbüs Dağı, özellikle de dağ sporlarıyla ilgilenenlerin her yıl mutlaka tırmanış için geldiği bir yer.

Neden Gitmeliyim? Rivayete göre birbirini seven ve kavuşamayan Sülbüs ve Starı adındaki iki gencin aşkı da bu dağda yer alıyor. Yaşamlarında birbirlerine kavuşamadıktan sonra yan yana gömülmek isteyen çiftin arasına giren cadı, bir dağ olarak yine çiftin kavuşmasına engel oluyor. Sivri bir koni şekline sahip olan dağ, volkanik bir dağ olduğu için oldukça da verimli. Üzerinde kar olmadığı zamanlarda yemyeşil görüntüsüyle dikkat çeken dağ, doğal bir parkur olarak kullanılıyor. Dağın etekleri genelde mesire alanı olarak kullanılıyor.

Tırmanışa geçmeden önce dinlenmek ve vakit geçirmek için kullanılan mesire alanından sonra keyifli bir tırmanış başlıyor. Dağın tepesine gelene kadar oldukça keyifli bir serüvene kapılıyorsunuz. Tepesine vardığınızda düzlük üzerine yapılan adaklık ile karşılaştığınızda ise oldukça şaşıracağınızı düşünüyoruz. Dağın tepesine çıktığınızda doğanın harika manzarasını izleyebilir, yanınızda sevdikleriniz varsa onlarla unutamayacağınız derinlikte sohbetler edebilirsiniz.

Dikkat! Sülbüs Dağı’nda gezi planladığınızda ihtiyacınız olabilecek malzemeleri yanınıza almanız gerekiyor. Dağ tırmanışı sırasında herhangi bir market bulamayacağınız için atıştırmalık yiyecek ve en önemlisi olan suyunuzu yanınızda getirmeyi unutmayın. Kışın bir gezi planlıyorsanız ise, dağın zirvesi oldukça soğuk olacağı için kalın kıyafetleri çantanıza ekleyin.

10. Şerafettin Dağları

şerafettin dağları

Burası Neresi? Bir şehrin doğasını ve dokusunu tanıyabilmek, tam anlamıyla tadabilmek için pek çok farklı yaşamın sürüldüğü yaylalara da uğramak, onların kokusunu içimize çekmek gerekiyor. Bingöl’ün Solhan ve Karlıova ilçelerinin ortasında yer alan Şerafettin Dağları, 2 bin 544 rakımlık bol oksijenli yemyeşil bir yayla.

Neden Gitmeliyim? Yayla her yıl okullar kapandıktan sonra yaklaşık 2 bin yaylacı tarafından konaklama için kullanılıyor. Yaylaya çıkan Bingöllüler, 4 aya yakın sürelerini yaylada kurdukları çadır evlerde, yanlarında getirdikleri büyük ve küçükbaş hayvanlarıyla geçiriyorlar. Erkekler hayvanları otlatırken, kadınlar da evin işlerini görüyor, kendi hayvanlarının sütünden peynir, yoğurt yapıp, ekmeklerini pişiriyor. Şehir hayatına göre oldukça zorlu ama bir o kadar da kıymetli olan yayla hayatı çocuklar için de oldukça eğitici oluyor.

Kaçırmayın! Siz de Bingöl’e geldiğinizde yayla hayatı kurmasanız da, en azından birkaç günlük bir kamp ya da hiç olmadı günübirlik bir yayla gezisi yaparak Şerafettin Dağları’nda yaşamın nasıl olduğunu deneyimleyebilirsiniz. Doğanın sunduğu imkanları kullanarak insanın nasıl da mutlu olabileceğinin katını olan yaylalar, keşfetmeniz için sizleri bekliyor.

– Doğal Oluşumlar

11. Buban Bacaları

buban bacaları

Burası Neresi? Bingöl’ün Peri Bacalar’ı olarak bilinen Buban Bacaları, şehirde yer alan önemli doğal güzelliklerden. Doğal iklim olaylarından etkilenerek taşınan ve aşınan taşlarla oluşan bacalar, Bingöl’ün Oğuldere Köyü sınırları içerisinde yer alıyor. Bacaların ne zaman oluştuğu net olarak bilinmiyor, ancak sel sularının ve rüzgarların bacaların oluşumuna neden olduğu bilinenler arasında.

Neden Gitmeliyim? Doğanın şekillendirdiği ilgi çekici yapılardan biri olan Buban Bacaları da Bingöl’de çok fazla bilinmese de, son zamanlarda adı sıkça geçmeye başlayan turistik bir yer halini almaya başladı. Dilerseniz kendi aracınızla gelebileceğiniz alana, köyün merkezinden kalkan Buban Bacaları servisleriyle de ulaşabilirsiniz.

  • Adres: Oğuldere Köyü Yolu, Bingöl Merkez, Bingöl/Türkiye
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

– Vadiler

12. Bingöl Ovası

bingöl ovası

Burası Neresi? Bingöl’de görmeniz gereken harika doğa manzaralarından birisi de Bingöl’ün şehir merkezine 24 kilometrelik uzaklıkta yer alan Gözeler Köyü’nde yer alıyor. Her yıl bahar aylarında yemyeşil bir ovanın üzerinde açan kırmızı laleler, doğa ve fotoğraf tutkunlarını kendisine çekiyor.

Neden Gitmeliyim? Tamamen doğal bir şekilde burada oluşan ve bir lale tarlası haline gelen bölge, Bingöllüler tarafından her yıl bahar aylarında ziyaret ediliyor. Yemyeşil çimenlerin ve kırmızı lalelerin arasında fotoğraf çekilebileceğiniz Bingöl Ovası’nda sevdiklerinizle güzel bir anı yaratabilirsiniz.

– Tabiat Anıtları

13. Yüzen Adalar Tabiat Anıtı

yüzen ada

Burası Neresi? Bingöl’ün meşhur gezi noktalarından biri olan Yüzen Ada, şehre gelenlerin mutlaka ziyaret ettiği doğal bir güzellik. Bingöl’ün Solhan ilçesinde yer alan Hazarşah Köyü’ndeki bu doğa harikası, köyün yerlileri tarafından keşfedilmiş. Şehir merkezine 45 km mesafede yer alan adalara, ilçeye geldiğinizde 4,5 km sonra ulaşabiliyorsunuz.

Doğanın oluşturabileceği manzaralara en güzel örneklerden biri olan bu küçücük adacıklar, 300 metrekarelik bir alan üzerinde bulunuyor. Gölün üzerinde yer alan küçük adacıkların karaya herhangi bir bağlantısı olmadığı için Yüzen Ada olarak adlandırılmış.

Neden Gitmeliyim? Yemyeşil bir arazinin içerisinde yer alan gölün adacıklarının üzerine atladığınızda kımıldadığını hissedebiliyorsunuz. Sanki bir tablodan fırlamış gibi manzaraya olan yüzen adaların bulunduğu göl, çevresindeki bitkileri de besleyen doğal bir döngünün en güzel parçası. Bingöl gezinizde mutlaka görmenizi dilediğimiz yüzen adalara, şehir merkezinden kalkan otobüslerle ya da kendi aracınızla ulaşabilirsiniz.

  • Adres: Hazarşah, 12700 Solhan, Bingöl/Türkiye
  • Tel: (0426) 711 20 02
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

– Mağaralar

14. Kığı Çiçektepe Köyü Mağarası

Kığı çiçektepe köyü mağarası

Burası Neresi? Listemizde yerini alan Kığı Çiçektepe Köyü Mağarası, şehrin Çiçektepe Köyü’nde yer alıyor. Sivri Dağı’nın eteğinde yer alan mağara, şehre gelen doğa keşifçilerinin mutlaka uğradığı yerlerden biri. Oldukça eğimli bir arazide yer alan mağaranın içinde ise, iki oda, yemlik ve çocuk beşiği gibi yapılar yer alıyor.

Neden Gitmeliyim? Şehir dışından gelenlerin de ziyaret ettiği mağaranın önünde yer alan yolun ise Erzincan‘a gittiği düşünülüyor. Şehrin tarihi ve kültürel dokusunu en güzel hissedebileceğiniz mağaralardan biri olan Çiçektepe Mağarası’nı şehre geldiğinizde ziyaret edebilirsiniz.

  • Adres: Çiçektepe, 12802 Kiğı, Bingöl/Türkiye
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

15. Zağ Mağarası

zağ mağarası

Burası Neresi? Bingöl’e geldiğinizde gezebileceğiniz mağaralardan bir diğeri de şehrin meşhur mağazalarından Zağ Mağarası. Şehirde yer alan en etkileyici mağaralardan biri olan Zağ Mağarası, Gökçeli Köyü yakınlarında yer alıyor. Güzel bir doğa yürüyüşü sonrası ulaşabileceğiniz mağaraya çıkarken oldukça dik kayalıkları tırmanmanız da gerekiyor. Murat Nehri manzarasına sahip olan mağara, yaklaşık 300 metre yükseklikte yer alıyor. Üç kattan oluşan mağara devasa bir yapı desek yanlış olmaz.

Neden Gitmeliyim? Üç katının her bir katında 26 ayrı odanın bulunduğu mağarada, her kat arasında merdiven, baca ve kapılar da yer alıyor. Depo, oturma odası ve haremlik gibi bölümlerin yer aldığı mağara tam anlamıyla bir yerleşim yeri desek yanlış olmaz. Tarihi verilere göre geçmişi M.S 5.Yüzyıla kadar dayanan mağara, Erken Bizans Dönemi’nde inşa edilmiş.

  • Adres: Gökçeli Köyü Yolu, 12602 Gökçeli, Adaklı/Bingöl
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

16. Kalkanlı Mağarası

kalkanlı mağarası

Burası Neresi? Bingöl gezilecek yerler listemizin son mağarası da şehrin Yayladere ilçesi sınırlarında bulunan Kalkanlı Köyü’ndeki Kalkanlı Mağarası. İlçe merkezine yarım saatlik mesafede yer alan mağara, kendisiyle aynı ismi taşıyan şelalenin olduğu bölgede yer alıyor. Aslında Kalkanlı Mağarası bir mağaralar zinciri. Kalkanlı Şelalesi’nin çevresinde yer alan mağaralara bu isim verilmiş. Şelalenin bulunduğu alana geldiğinizde çevresinde yer alan büyüklü küçüklü pek çok mağarayı ziyaret edebilirsiniz.

  • Adres: Kalkanlı, Merkez, Yayladere/Bingöl
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

*Bingöl’ün Tarihi Yerleri

Bingöl’ün tarihi yerleriyle ilgili en detaylı ve en doğru bilgiye ulaşmak için Bingöl’ün tarihi yerleri | 11 tarihi mekan başlıklı içeriğimizi okuyabilir, daha da verimli bir seyahat planı çıkarabilirsiniz.

*Bingöl’de Alışveriş

– Alışveriş Merkezleri

17. Kalium Avm

kalium avm

Burası Neresi? Bingöl’ü gezmeye geldiğinizde ihtiyacınız olanları alabilmek ya da zincir bir mağaza markasından yemek yemek istediğinizde uğrayabileceğiniz restorana ilk akla gelen yerlerden birisi de alışveriş merkezleri. Büyük şehirlerde yer alan avmlerden hiçbir farkı olmayan Kalium Avm, Bingöl’de oldukça seviliyor. Şehir merkezinde yer alan Aydınlar Caddesi’nde bulunan Kalium, içerisinde pek çok marka mağazayı ve restoranı bulunduruyor.

Kaçırmayın! Bingöllülerin alışveriş ve eğlence için geldikleri alışveriş merkezinde, pek çok ihtiyacınızı alabilir, sinema ve çocuk etkinliklerine katılabilirsiniz. Haftanın her günü 10.00 – 20.00 arası hizmet veren Kalium’a, şehir içinde yer alan otobüslerle kolayca ulaşabilirsiniz.

  • Adres: Şehit Mustafa Gündoğdu Mah. Bülent Arınç Cd. No: 4, 12000 Bingöl Merkez
  • Tel: (0426) 214 14 12
  • Çalışma saatleri: 10.00 – 22.00 *Her gün açık
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

18. Binmax Avm

binmax avm

Burası Neresi? Bingöl’de yer alan toplu alışveriş yapabileceğiniz alışveriş alanlarından birisi de şehir merkezinde yer alan Binmax Avm. Alışveriş merkezi aslında çok büyük bir alana sahip değil, şehir içinde yer alan bir pasaj desek daha doğru olur. Bingöllülerin şehir merkezinde alışveriş yaparken ziyaret ettiği ilk yerlerden biri olan Binmax, Hastane Caddesi’nin üzerinde yer alan Galeria İş Merkezi’nde bulunuyor. İçerisinde mağazalar ve restoranlar dışında bir de çocuk eğlence parkı yer alan avmde çocuklarınızla keyifli vakit geçirebilirsiniz.

  • Adres: Yenişehir, Melikşah Sk. 12000 Bingöl Merkez/Bingöl
  • Çalışma saatleri: Pzt – Cum: 08.00 – 20.00 | Cumartesi: 08.30 – 19.00 | Pazar günleri kapalı
  • Yol tarifi al >

Önemli! Bingöl’e gelmişken alışveriş hususunda ne almalıyız diye merak edenlere; el dokuması kilimler ve paspaslar, el emeği ilmek ilmek örülmüş yöresel çorap ve eldivenler, Bingöl Balı, Dut Pekmezi ve Kavurma gibi ürünleri öneriyorum. Çok daha fazlasını, sizler için ayrıntılı olarak hazırladığımız Bingöl Alışveriş Rehberi’mizde bulacaksınız! Yalnızca beklemede kalın. 

*Bingöl Gece Hayatı

Tahmin edileceği üzere Bingöl’de hareketli bir gece hayatından bahsetmek pek mümkün değil. Lakin yine de akşam saatlerinde eşinizle, dostunuzla, ailenizle hoşça vakit geçirip, eğlenebileceğiniz mekanları sizler için araştırıyoruz! Araştırmamızın neticesi olarak Bingöl Gece Hayatı başlıklı yazımız çok yakında, burada sizlerle olacak! Sadece beklemede kalın…

*Bingöl’e Yakın Gezilecek Yerler

– Turistik Şehirler ve Kasabalar

19. Elazığ

Elazığ Keban Barajı

Burası Neresi? Doğu Anadolu Bölgesi’nin Yukarı Fırat Bölümü’nde yer alan Elazığ, bölgede, nüfus bakımından Van, Erzurum ve Malatya’dan sonra en büyük 4. şehir olma özelliğine sahiptir. Halk arasında Elazığlı olanlara, Elazığ ağzında ağabey veya kardeş anlamlarına gelen ‘gakgoş’ denilmektedir. Elazığ, kökleri MÖ 20. yüzyıla dayanan köklü bir şehirdir. En önemlisi de yıllar boyunca Anadolu’yu Mezopotamya’ya bağlayan kervan yollarının geçiş güzergahı üzerinde bulunan önemli yerleşim yeri olmuş ve pek çok kültüre kucak açmıştır.

Bundan ötürü kültürel anlamda zengin bir yapıya sahip olan şehirde, Müslüman, Rum, Ermeni ve Süryani gibi farklı kültür ve medeniyetlere ait kalıntılar bulunmaktadır. Şehrin adı, 1937 yılında Atatürk’ün şehre yaptığı ziyaretinde sunduğu teklifle birlikte Azık ili manasına gelen El-Azık olarak değiştirilmiştir. Zaman içerisinde El-Azık kelimesi, Türkçe uyumu ve söyleyiş kolaylığı nedeniyle Elazığ’a dönüşmüştür.

Bingöl’e oldukça yakın olan bu tarihi şehir, Doğu Anadolu coğrafyasında görülmeye değer bir yerdir. Bingöl ile Elazığ arasında 142 kilometre mesafe bulunup; yolculuk yaklaşık 2 saat sürmektedir. Velhasıl Bingöl’e kadar gelmişken bu harika şehre de mutlaka uğramalısınız. Seyahat için şehirlerarası otobüs firmalarını tercih edebilirsiniz.

Neden Gitmeliyim? Yukarıda da bahsettiğim gibi tarih ve kültür açısından fazlasıyla renkli ve çeşitli bir yapıya sahip olan Elazığ’da gezip görülmesi gereken pek çok yer bulunuyor. Bunların başında tabi ki Harput Kalesi geliyor. Diğer yerler arasında ise Meryem Ana Kilisesi, Keban Barajı Gölü, Buzluk Mağarası, Hazar Gölü, Çırçır Şelalesi, Golan Kaplıcaları ve Hazarbaba Kayak Merkezi şehrin en çok ziyaret edilen noktalarının başında geliyor. Elazığ’ın turizmine dair daha detaylı ve net bilgi almak için Elazığ gezilecek yerler: Doğa içinde gezilecek 13 yer ve Elazığ’ın tarihi yerleri: 18 farklı tarihi yer başlıklı yazılarımızı okuyabilirsiniz.

Kaçırmayın! Elazığ’a gitmişken şehrin yöresel lezzetlerinin tadına bakmayı ihmal etmeyin; zira çok şey kaçırmış olacaksınız! Elazığ’a havayolu üzerinden ulaşım sağlamayı düşünenler, Elazığ Havalimanı’ndan şehir merkezine ulaşım rehberimizi okuyup, bilgi edinebilirler.

20. Tunceli

Pertek Kalesi

Burası Neresi? Elazığ gibi Doğu Anadolu Bölgesi’nin Yukarı Fırat Bölümü’nde yer alan Tunceli, doğuda Bingöl Dağları ve Peri Suyu, kuzeyde ve batıda Munzur Dağları ile Karasu Nehri, güneyde ise Keban Baraj Gölü ile çevrelenmiş güzel bir şehirdir. Arkeolojik araştırmalar sonucunda elde edilen bulgulara göre Tunceli’ye ilk yerleşim Kalkolitik Çağ’da (MÖ 5500-3500) gerçekleşmiştir. Dolayısıyla Anadolu’nun pek çok yerinde olduğu gibi Tunceli de çağlar boyunca pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır.

Bunun bir sonucu olarak şehirde, Orta Çağ’dan kalan ve bugün hala iyi durumda olan Pertek Kalesi ve Munzur Vadisi Milli Parkı gibi görülmeye değer pek çok tarihi yapı bulunmaktadır. Bingöl’e oldukça yakın olan Tunceli, uğramanızı önerdiğim şehirlerden biri. Zira Tunceli ile Bingöl arasında 130 kilometre mesafe bulunup; yolculuk ortalama 2 saat sürmektedir.

Neden Gitmeliyim? Tunceli, köklü bir yerleşim olduğu için özellikle kültür turizmi açısından önem arz ediyor. Tunceli’de gezip görülmesi gereken önemli yerler bulunuyor. Tüm bu yerlerle ilgili en detaylı ve en doğru bilgiye buradan ulaşabilirsiniz: Tunceli gezilecek yerler listesi: 32 muazzam yer ve Tunceli’nin tarihi yerleri: 32 görülesi yer… Bunun yanı sıra buralara kadar gelmişken Tunceli’nin yöresel lezzetlerinin tadına mutlaka bakmalısınız!

21. Erzurum

ezrzurum gökkuşağı tepeleri

Burası neresi? Son yıllarda, Palandöken Kayak Merkezi sayesinde, Türkiye’de kış turizminin popüler duraklarından biri haline gelen Erzurum, Doğu Anadolu coğrafyasındaki en büyük şehirlerden biridir. Erzurum’un, kuzeyinde Rize ve Artvin, kuzeydoğusunda Ardahan, batısında Bayburt ve Erzincan, doğusunda Kars ve Ağrı, güneyinde ise Bingöl ve Muş yer almaktadır. Dolayısıyla pek çok şehrin geçiş güzergahında konumlanmaktadır.

Bingöl ile arasında 181 kilometre mesafe bulunan Erzurum’a yalnızca 2,5 saatlik bir yolculuk sonrası ulaşılabilmektedir. Velhasıl Bingöl’e gelmişken Erzurum’a da uğramayı ihmal etmeyin!

Neden Gitmeliyim? Kara kışları ve soğuk havalarıyla bilinen Erzurum, aslında tarihi ve kültürel yönden oldukça zengin bir yapıya sahiptir. Şehirde, arkeolojik ve tarihi açıdan önemli yerlerin yanı sıra görülmeye değer doğal güzellikler de mevcuttur. Erzurum’da neredeyse her mevsim yapılacak bir şeyler bulabilirsiniz. Örneğin; kışın kayak merkezlerine gidebilir, yazın yaylalarda serinleyebilir, ilkbahar aylarında ise doğa gezilerine ve aktivitelerine katılabilirsiniz. Şehirde yapılacak şeyler hakkında daha detaylı bilgi almak için mutlaka okuyun: Erzurum’da Yapılacak Şeyler!

En önemlisi de Erzurum’a gelmişken nerelere gitmeli, hangi yapıları yakından görülmeli? Bu sorularınızın cevabına dair en doğru ve en net bilgilere ‘Erzurum Gezilecek Yerler: Görülecek En İyi 22 Yer ve Erzurum’un Tarihi Yerleri: 18 Etkileyici Yer‘ başlıklı yazılarımızla ulaşabilir, kendinize detaylı bir seyahat planı çıkarabilirsiniz. Tabi, Erzurum’a gelip de meşhur cağ kebabının tadına bakmamak olmaz! Fırsatınız varken, cağ kebabının yanı sıra Erzurum’un yöresine ait lezzetlerin de tadına bakmanızı şiddetle tavsiye ediyorum.

Kaçırmayın! Erzurum’a havayolu üzerinden ulaşım sağlayacak olanlar, şehir merkezine ve çevre ilçelere nasıl ulaşabileceklerini Erzurum Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım rehberimizi okuyarak öğrenebilirler.

22. Diyarbakır

Diyarbakır

Burası Neresi? Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin orta bölümünde, El Cezire’nin (Mezopotamya) kuzeyinde konumlanan Diyarbakır, Türkiye’nin en özel şehirlerinden biridir. Diyarbakır’ın doğusunda Batman ve Muş, batısında Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya, kuzeyinde Elazığ ve Bingöl, güneyinde ise Mardin ile sınır komşusudur. Güneydoğu Toroslarıyla çevrili olan şehrin kökleri yaklaşık 9 bin yıl öncesine kadar uzanmaktadır.

Bunun bir sonucu olarak turizm açısından önemli bir yerleşim olan Diyarbakır, özellikle Güneydoğu gezi turlarının gözde noktalarından biridir. Bingöl’e yakın bir mesafede, 142 kilometre güneyde yer alan Diyarbakır’a yalnızca 2 saatlik bir sürede ulaşılabilmektedir.

Neden Gitmeliyim? Yukarıda da söylediğim gibi tarihi açıdan köklü bir şehir olan Diyarbakır’da gezip görülmesi gereken pek çok turistik yer bulunmaktadır. Bu yerlerin başında; Ulu Camii, Safa Camii, Sülüklü Han, Dicle Köprüsü, Diyarbakır Müzesi, Arkeoloji Müzesi, Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi, Nebi Camii, Mesudiye Medresesi, Meryem Ana Kilisesi, Saint George Kilisesi, Ziya Gökalp Müzesi ve Deliler Hanı gelmektedir.

Bu listeyi daha da uzatmak mümkün; lakin burada uzun uzadıya anlatmak yerine, bir tıkla tüm merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz. Diyarbakır’da görmeniz gereken yerlerle ilgili en doğru ve en detaylı bilgiye ulaşmak için ‘Diyarbakır’ın Tarihi Yerleri | 24 Turistik Nokta ve Diyarbakır gezilecek yerler: Görülecek en iyi 29 yer‘ başlıklı içeriklerimizi okuyabilirsiniz. Bunun yanı sıra şehrin yöresel lezzetlerinin tadına bakmadan dönmemelisiniz.

Kaçırmayın! Diyarbakır’a hava yolu üzerinden ulaşım sağlayacaksanız, Diyarbakır Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım rehberimizi okuyarak bilmeniz gereken her şeyi öğrenebilirsiniz.

23. Bitlis

Bitlis

Burası Neresi? Doğu Anadolu Bölgesi’nin önemli şehirlerinden biri olan Bitlis, Tarihi kaleleri ve İslami eserleriyle ön plana çıkmış turistik bir yerleşimdir. Bitlis, batıda Muş, güneyde Siirt, kuzeyde ise Ağrı ile sınır komşusudur. Doğusunda Van Gölü ile çevrelenmiş olan Bitlis’in görülmeye değer en önemli noktası da yine Tatvan’a kıyısı olan Van Gölü’dür. Bitlis, sahip olduğu turizm potansiyeliyle öne çıkan bir şehir olarak Türkiye’de görülmeye değer yerlerden biridir.

Bitlis, Bingöl’e yakın gezilecek yerler listesine de eklenebilir. Zira Bitlis ile Bingöl arasında 194 kilometre mesafe bulunup; yolculuk ortalama 2,5 saat sürmektedir. Seyahat için şehirlerarası alanda hizmet veren otobüs firmaları tercih edilebileceği gibi özel araç da kiralanabilir.

Neden Gitmeliyim? Bitlis’te hem tarihi hem de turistik anlamda gezip görülmesi gereken pek çok yer bulunuyor. Bunların başında; Tatvan Kalesi, Ahlat Kalesi, Adilcevaz Kalesi, Bitlis Kalesi, Ulu Cami, Gökmeydan Cami, Şerefiye Külliyesi Ve Cami, Adilcevaz Tuğrul Bey Cami ve Ahlat İskender Paşa Cami geliyor.

Bu yerlerle ve de şehrin tarihi ve turistik zenginliğiyle ilgili daha detaylı ve daha net bilgi almak istiyorsanız ‘Bitlis’in tarihi yerleri | Etkileyici 28 tarihi eser ve Bitlis gezilecek yerler | En meşhur 17 gezi noktası‘ başlıklı yazılarımızı okumanız yeterli. Son olarak bu tarih kokan, güzel şehre gelmişken, yöresel lezzetlerinin tadına teker teker bakmayı ihmal etmeyin!

24. Muş

muş köprüsü

Burası Neresi? Türkiye’de lalesi ve üzümüyle meşhur bir şehir olan Muş, Doğu Anadolu Bölgesi’nde, Yukarı Van-Fırat Bölümü içerisinde, Çavuş Dağı’nın kuzeydoğu eteklerinde yer almaktadır. Muş, 1929 yılında Bitlis vilayetinden ayrılarak müstakil bir şehir haline getirilmiştir. Şehir günümüzde, Doğu Anadolu Bölgesi Kalkınma Projesi içerisinde yer almakta olup; kalkındırılmaya çalışılmaktadır. Muş, lale ve üzümün yanı sıra Malazgirt Savaşı, Alpaslan ve Selçuklu Dönemi’yle de özdeşleştirilmektedir.

Bu açıdan şehirde, Malazgirt zaferine dair kutlamalar ve festivaller düzenlenmektedir. Doğu Anadolu Bölgesi’ne doğru gerçekleştirilen gezi turlarının popüler duraklarından biri olan Muş, Bingöl’e yakın gezilecek yerler arasında gönül rahatlığıyla eklenebilir. Çünkü Bingöl’ün 115 kilometre güneydoğusunda yer alan Muş’a yalnızca 1,5 saat gibi kısa bir sürede ulaşılabilmektedir. Yolculuk için hemen hemen her saat başı şehirlerarası otobüs seferleri düzenlenmektedir.

Neden Gitmeliyim? Geçmişi MÖ 13. yüzyıla, Urartulara kadar dayanan Muş, tarihi yönden zengin bir turizm potansiyeline sahiptir. Şehir özellikle kültür gezileri ve turları için tercih edilmektedir. Şehirde; Muş Kalesi, Muş Ulu Camii, Yıldızlı Han, tarihi Muş evleri, Murat Köprüsü, Malazgirt Kalesi, Zafer Anıtı, Arak Manastırı, Akdoğan Gölü ve Kayalıdere Antik Kenti gibi yakından görülmesi gereken pek çok yer bulunmaktadır. Tüm bu yerlerle ve de şehrin turistik zenginlikleriyle ilgili bilgi almak için ”Muş’un mutlaka görülmesi gereken 15 tarihi yeri ve Muş’ta gezilecek yerler: 18 gezi noktası” başlıklı yazılarımızı okuyabilir; dolu dolu bir seyahat planı çıkarabilirsiniz.

Kaçırmayın! Muş’ta ne, nerede yenir, diye merak ediyor ve şehrin yöresel mutfağı hakkında bilgi almak istiyorsanız mutlaka okuyun: Muş’un yöresel lezzetleri | 20 enfes lezzet

*Bingöl’de Yapılacak Şeyler

– Yapmadan Dönme!

  • Bingöl’de Yüzen Adalar Tabiat Anıtı’nda, gerçekten de yüzen minik adaların üzerinde tur atın!
  • Karlıova’da güneşin doğuşunu ve de batışını izleyin!
  • Çır şelalesi ve yakındaki kaplıcalara mutlaka uğrayın ve şifa bulun!
  • Haserek  Kayak Merkezi’nde kayak gibi kış sporları etkinliklerine kesinlikle katılın!

– Konaklamalı turlara katılarak Doğu Anadolu’nun mistik dünyasına doğru bir yolculuğa çıkın!

  • 8 Gece 9 Gün boyunca devam eden Doğu Anadolu Turu; Malatya, Elazığ, Harput, Bingöl, Nemrut Dağı, Akdamar Adası, Muradiye Şelalesi, Iğdır, Kars, Ani Harabeleri…

*Bingöl Şehir içi Ulaşım

Bingöl, büyük şehirlerde olduğu gibi gelişmiş bir ulaşım ağına sahip değildir. Şehir içinde ulaşım, genel anlamda, belediye halk otobüsleri, minibüs ve dolmuş gibi toplu taşıma vasıtalarıyla sağlanmaktadır. Bu vasıtalarla Bingöl’ün hemen her köşesine ve çevre ilçelere ulaşmak mümkündür. Bunun yanı sıra taksi ve özel araç kiralama gibi seçeneklerinizin de halihazırda mevcut olduğunu belirtmeden geçmeyelim.

PinSizler için hazırladığımız Bingöl gezilecek yerler listemiz burada sona eriyor. Yazımızla ilgili görüşlerinizi ve eklemek istediğiniz notları, aşağıdaki yorumlar kutucuğuna yazarak bizlere iletebilirsiniz. 🙂 

Yorum yapın

Bizi Takip Edin