Elazığ Gezilecek Yerler | Doğa İçinde Gezilecek 13 Yer

*Hap Niteliğinde Bilgiler

Şehir hakkında; Tarihi Harput Kalesi’nin yer aldığı tepenin yamacına kurulmuş olan Elazığ şehri, deniz seviyesinden 1067 metre yükseklikte bulunuyor. Hafiften meyilli bir zemin üzerinde olan şehrin tarihi oldukça yeni olmasına karşın bölgenin tarihi bir o kadar eskidir. Bu sebeple Elazığ ile Harput’un tarihinin birlikte değerlendirilmesi gerekiyor. M.Ö. 2000’li yıllarda Doğu Anadolu’ya yerleşen Hurriler bölgeye yerleşen ilk topluluktur. Sonrasında Hititlerin hüküm sürdüğü topraklarda M.Ö. 9. asırdan itibaren Doğu Anadolu’da devlet kuran Urartular Harput’ta uzun süre hüküm sürmüştür. Yaklaşık olarak 550 bin 667 kişilik bir nüfusa sahip olup toplamda 11 ilçesi bulunmaktadır.

Kaç Günde Gezilir; Elazığ’ı gezebilmeniz için 1-2 gününü ayırmanız yeterli olacaktır.

Ziyaret Etmek İçin En İyi Zaman; Elazığ iklimin koşulları Keban Barajı’nın yapımı ile karasal iklimden Akdeniz iklimine doğru geçmiştir. Bu sebeple Doğu Anadolu’daki şehirlere oranla sıcaklık ortalaması yüksektir. Kış ayları yağışlı geçtiği için bu dönemlerde ziyaret edilmesi önerilmiyor. Temmuz ve ağustos aylarında ise sıcaklık epeyce yüksektir. Bu sıcaklıkta da rahat bir tatil geçiremezsiniz. Sonbahar ve ilkbahar ayları en uygun dönem olup ziyaretinizi bu bilgiler doğrultusunda gerçekleştirmenizi tavsiye ederim.

Havaalanı/Merkez Ulaşım; Havaalanından şehir merkezine nasıl gidebileceğinize dair bilgi almak için Ulaşım Rehberi yazımızı okuyabilirsiniz.

Müze Kartları; Türkiye’nin çoğu ilinde geçerli olan ücretsiz giriş yapabilmenizi sağlayan Müzekart ile Elazığ’da yer alan müzeleri ve turistik yerleri ziyaret edebilirsiniz.

Ne Yenir; Elazığ’ın kültürel doygunluk sağlayan lobik çorbası, gömbe, içli köfte, sırın, küncülü köfte, kibe dolması ve çok daha fazlası için Elazığ’ın yöresel yemekleri yazımızı inceleyebilirsiniz.

  • Kişi başı ortalama yemek fiyatı: 20-25 TL
  • Kişi başı ortalama kahve fiyatı: 3-5 TL

*Elazığ Gezilecek Yerler Videosu

*En Popüler Yerler

-Simgesel Yapılar

1- Harput Kalesi

harput

Burası Neresi? Elazığ il sınırları içerisinde yer alan Harput’un adını verdiği kalenin tarihi oldukça eski olup bir diğer adıyla  Süt Kalesi olarak bilinmektedir. Bu ismi almasının sebebi ise bir efsaneye dayanmaktadır. Denilene göre; inşasının harcında su değil süt kullanılmış olmasıdır. Süt kullanılmasının nedeni ise kalenin yapıldığı yıllarda su kıtlığının yaşanmış olmasıdır. Bu şekilde yapıldığı söylentileri yıllardan beri süre gelince halk arasında Süt Kalesi denilmeye başlanmıştır.

Yapılan araştırmalar neticesinde kalenin Urartu’lar tarafından M.Ö. 8 yüzyılda yapılmış olduğuna dair bulgulara rastlanmıştır. O dönemlerden bu yana günümüze kadar sağlam bir şekilde gelmiş olan nadir yapılardan Harput Kalesi, en son Cumhuriyet Dönemi’nde onarım çalışmaları yapılmıştır.

Dikdörtgen planlı yapı iki kısımdan meydana geliyor. Bu iki kısımdan biri iç kale diğeri ise dış surlardır. Fakat bu dış surların büyük bir kısmı günümüze dek ulaşabilmiş. Kalenin kullanıldığı dönemlerde ise içerisinde; hastane, cephanelik, tahıl ambarı ve sarnıç gibi bölümleri mevcutmuş. Bu dış surların sarmaladığı yer ise pek çok evi ve dükkanını içerisinde alan bir yerleşim yeriymiş.

2- Elazığ Kapalı Çarşı

Burası Neresi? Elazığ’daki önemli ticaret merkezlerinden biri olan Kapalı Çarşı, yalnızca yöre halkının değil buraya gelen turistlerin de yoğun olarak geldiği bir yer haline dönüşmüştür. 2013 senesinde tarihi yapısı değişmeyecek şekilde onarılarak yenilendikten sonra bilinirliliği artırmış olan Elazığ Kapalı Çarşı’da  Elazığ yöresine has Ağın Leblebisi, baharat çeşitleri, badem şekeri, pekmez, tulum peyniri ve orcik gibi pek çok ürüne rastlayabilirsiniz. Şehrin mutfağını yakından tanıyabileceğiniz bu kapalı çarşının esnafının hepsi işini bilen insanlardan oluşuyor.

  • Konum: Çarşı, Ardıçoğlu Cd., 23100 Elâzığ Merkez/Elazığ
  • Çalışma Saatleri: 08:00-19:00
  • Yol tarifi al >

-Kaplıcalar

3- Karakoçan Golan Kaplıcaları

golan kaplıcaları

Burası Neresi? Elazığ’ın Karakoçan ilçesine 18 kilometre uzaklıkta bulunan Karakoçan Golan Kaplıcaları, her sene onlarca misafire ev sahipliği yapıyor. İçerisinde yer alan doğal zenginlikleri ile kendinden söz ettiren Karakoçan ilçesinin batısındaki Yoğunağaç Köyü’nde bulunan  Peri Çayı’nın hemen yanında konumlanan Karakoçan Golan Kaplıcaları, Peri Suyu ile birlikte oldukça güzel bir manzarayı gözler önüne seriyor. Refik Saydam Merkez Hıfsı Sıhha Enstitüsü’nün raporunda yer alan bilgilere göre kaplıcaların romantizma, nevrit, poli-nevrit, kırık-çıkık, kadın hastalıkları ve cilt hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir. Madensel sular yönünden oldukça zengin olan Karakoçan ilçesindeki bu kaplıcalar, gerek eğlenceli vakit geçirmeniz gerekse dinlenmeniz için oldukça elverişlidir.

  • Konum: Golan Kaplıcası, 23600 Yoğunağaç/Karakoçan/Elazığ
  • Telefon: 0424 731 10 52
  • Yol tarifi al >

*Doğa İçinde Gezilecek Yerler

-Şelaleler

4- Çırçır Şelalesi

Burası Neresi? Şelaleleri ile ünlenen Elazığ doğal güzellikler arasında yerini alırken Çırçır Şelalesi Dünya’nın en genç şelalesi olarak biliniyor. Keban Barajı’ndan akan sular ile birleşen şelale göz dolduran bir şehvetle akmakta. Gizli cennet olarak isimlendirilen şelaleyi mutlaka ziyaret etmenizi tavsiye ederim. Yazın bunaltıcı sıcaklarında şarıl şarıl akan suyun yarattığı serin hava oldukça rahatlatıcı etki yaratmakta. Ayrıca burada yer alan alabalık tesislerinde lezzetli bir yemek yiyerek gününüzün keyifli geçmesini sağlayabilirsiniz.

  • Konum: Değirmenbaşı, Bahçelievler, Elazığ Cd. No:1, 23700 Keban/Elazığ
  • Yol tarifi al >

-Kanyonlar

5- Saklıkapı Kanyonu

saklıkapı kanyonu
Görsel Kaynak: Elazığ Haber 23

Burası Neresi? Şehrin Baskil ilçesine bağlı olan Akuşağı Köyü sınırlarındaki Saklıkapı adını alan kanyon, bir doğa harikası olup  karstik oluşumları, flora ve faunasıyla görenlerin dikkatini çekmeyi her daim başarıyor. Yaklaşık olarak 4 kilometre bir uzunluğa sahip olan kanyonun bir ucu Fırat Nehri’ne açılmakta.

6- Kara Leylek Kanyonu

kara leylek kanyonu
Görsel Kaynak: Son Dakika 23

Burası Neresi? Dünyada sayısının 10-15 bin çift olduğunu düşünülen Kara Leyleklerin yuvaladıkları bir doğa harikası olan ve adını bu özelliğinden alan Kara Leylek Kanyonu, Fırat Nehri üzerinde Elazığ’ın Baskil ilçesinin Kumlutarla Köyü sınırlarının içerisinde konumlanıyor. Merkeze 3 kilometre mesafede yer alan kanyona tekneler aracılığıyla ulaşım sağlanabiliyor.

-Parklar

7- Elazığ Kültür Parkı

Burası Neresi? 2015 senesinde yapımı tamamlanan Kültür Parkı, Doğu ve Güneydoğu’da bir ilke sahip olması nedeniyle önemli bir cazibe merkezi olma niteliğini taşıyor. İçerisinde pek çok sosyal tesisin bulunduğu park, göz dolduran peyzaj mimarisiyle de kendinden söz ettiriyor. Oldukça büyük bir alana yayın parkta gençlik merkezi adı altında dokuz adet kafe ve restoran yer alıyor olup hepsi tarihsel bir devre mal edilmiş ve tarihsel açıklamalarıyla oldukça hoş bir ortam oluşturuyor.

Neden Gitmeliyim? Gençlik merkezinin hemen yanında bir et satış mağazası yer alıyor. Konser ve konferans etkinliklerinin gerçekleştirilmesi üzerine 1500 kapasiteye sahip bir amfi tiyatro ve futboldan tutun basketbola, voleybola, kay kay sporuna dek her isteğe cevap verebilecek  spor alanları bu komplekste yer alıyor. İki halı saha, iki basketbol sahası, iki tenis kortu, bir voleybol sahası, bir kay kay pisti, üç kondisyon alet sahası ve açık hava spor alanları da park içerisinde en çok ilgi çeken yerleri arasında.

2 bin 720 metrekarelik bir alanı işgal eden spor salonları içerisinde; soyunma odaları, duşlar, kafeteryalar ve seyir amaçlı tribünlere kadar tüm her şey düşünülmüş. Gece veya gündüz sevdiklerinizle gönül rahatlığı ile keyifli zaman geçirebileceğinz Kültür Parkı açık ve kapalı alanlarıyla siz ziyaretçilerini bekliyor.

-Mağaralar

8- Harput Buzluk Mağarası

harput buzluk mağarası

Burası Neresi? Elazığ şehir merkezine 12 kilometre mesafede yer alan Buzluk Mağarası, Keban Baraj Gölü’ne manzaraya sahip bir konumda bulunuyor. Mağaranın tarihi Urartulara dek uzanıyor olup bu yönden Harput’tan bile eski bir geçmişe sahip olduğu biliniyor. Turizm yönünden yoğun olarak ziyaret edilen mağaranın önemli bir özelliği ise yaz dönemlerinden serin kış dönemlerinde ise sıcak oluşudur.

Neden Gitmeliyim? Jeomorfolojik yapısı sebebiyle mağaranın içinde ortaya çıkan klimatolojik koşullar ve hava sirkülasyonu neticesinde yazın doğal tabakalar, dikit ve sarkıtlar şeklinde buzlar meydana geliyor. Kış aylarında ise durum tam tersine dönüyor. Bu buz oluşumları meydana gelmiyor ve böylelikle sıcak bir hava hakim oluyor.

Hatta bu özelliği ile eski tarihlerde ilk olarak Serince olup çevre köylerdeki insanlar yiyeceklerini saklamak için Buzluk Mağarası’nı kullanırlarmış. Mağarada oluşan bu buzların bir takım hastalıklara iyi geldiği ve hastalıkların tedavilerinde kullanıldığına dair rivayetler bulunuyor. Ayrıca mağaranın bölgede oluşan bir çöküntü sonucu çevredeki kayaların üst üst yığılması üzerine oluştuğu varsayılıyor.

  • Konum: Harput Mahallesi,, 23350 Obuz/Elazığ Merkez/Elazığ
  • Yol tarifi al >

-Göller

9- Hazar Gölü ve Plajı

hazar gölü ve plajı

Burası Neresi? Elazığ’a 22 kilometre mesafede yer alan Hazar Gölü ve Plajı, Hazarbaba ve Mastar dağları arasında konumlanmış olup Türkiye‘nin güzellikleri arasında yerini alıyor. Mavi ve yeşilin birbiri ile harikulade uyumunu görebileceğiniz muhteşem bir sahil şeridi ile karşımıza çıkıyor. Berrak, sodasız ve tuzsuz suyu ile aynı zamanda büyüklüğü ile de yerel halk tarafından Hazar Denizi olarak adlandırılıyor.

Neden Gitmeliyim? Hazar Gölü Plajı’nın çevresinde günümüzde çok sayıda işletmeler bulunuyor. Batı bölümde yer alan turizm merkezlerinde ihtiyaçlarınıza cevap verebilecek tüm her şeyi gölün etrafından da bulabileceğiniz bir yer haline dönüştürülmüştür. Hatta öyle ki burası Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin Bodrum’u olarak nitelendiriliyor. Tekne geziler ve su sporları gibi etkinlikleri gerçekleştirebileceğiniz Hazar Gölü, sahip olduğu bu özellikleri ile gerek yerli gerekse yabancı turistlerin son dönemlerde yoğun ilgisi ile karşılaşıyor.

Kaçırmayın! Ayrıca burada daha önce bir şehir olduğu ve suların altında kaldığına dair bilgilerin var olması sebebiyle de gölde çok fazla dalış etkinlikleri yapılıyor.

10- Keban Barajı ve Gölü

keban barajı ve gölü

Burası Neresi? Elazığ’ın sahip olduğu en popüler yerlerden biri olan Keban Barajı ve Gölü aynı zamanda şehrin tüm elektrik ihtiyacını karşılamaktadır. Atatürk Barajı ve beraberinde ülkemizin en büyük göllerinden biri olma özelliğine sahiptir. Baraj, 675 kilometrelik bir alanı kapsıyor olup yapımından sonra hemen yakınında Keban Barajı Gölü yapılmıştır. Baraj içerisinde oldukça fazla balık türü barınmaktadır.

*Eğlence Merkezleri

11- Hazarbaba Kayak Merkezi

hazarbaba kayak merkezi
Görsel Kaynak: NTV

Burası Neresi? Ülkemizdeki kış turizmin gelişim gösterdiği noktalardan biri de Elazığ Sivrice’de bulunan Hazarbaba Kayak Merkezi, kendisiyle aynı ismi taşıdığı  Hazarbaba Dağı’nda yer almaktadır. Genel olarak günübirlik ziyaretçilere faaliyet gösteriyor olup 1997 yılından bu yana önemli bir turizm noktası haline gelmiştir. Kayak merkezinde konaklama seçeneğinin bulunmasıyla birlikte 6 kilometre uzaklıktaki Hazar Gölü’nün kıyısında da büyük bir otel mevcut. Amatör ve profesyonel kayakçılara uygun pistler bulunuyor olup Elazığ’a ise 30 kilometre mesafede yer alıyor.

*Yakınındaki Tatil Yerleri

12- Keban Ağın

 

ağın

Burası Neresi? Keban Barajı’nın hemen kenarında oldukça tatlı ve huzurlu ortamı ile Elazğı’ın Ağın ilçesi şehir merkezine 77 kilometre mesafede yer alıyor. Beyaz toprağa sahip olması nedeniyle isminin Ağ Yurt anlamını taşıdığı söylenmektedir. Hekemat Tepesi, Osman Tepesi, Aliuşağı gibi harika manzaraya sahip olup gelenlerine göz ziyafeti yaşatıyor. Sulak dereleri sayesinde yeşilin tüm renklerini görebileceğiniz ilçe, Fırat’ın bir kolu olan Karasu şehrin doğudaki sınırı boyunca uzanmakta olup Keban etrafında Murat Nehri ile kavuşarak asıl Fırat’ı teşkil eder.

Neden Gitmeliyim? Başlıca gelir kaynağı tarım olan Ağın ilçesine geldiğiniz takdirde organik buğday, arpa, nohut, üzüm, nar, badem, ceviz ve dut gibi ürünleri tatmanızı öneririm. Bölgede gezebileceğiniz Hastek Kalesi, Bademli Kaya Mezarları, Höyükleri ve Şenkaya Çukuru (Kup),Balkaya (Sülük) Krater Gölü,Tarihi Çınarları, ilçe merkezinde bulunan İspir Konağı ve Geleneksel mimariyi yansıtan Ağın Evleri ilçenin önemli değerleri arasında yerini alıyor.

*Elazığ ile Ağın arasında 77 kilometre vardır. 

13- Palu

ulucami

Burası Neresi? Elazığ’ın en eski yerleşim noktalarından biri olan Palu’da İlkçağ ve Ortaçağ’dan kalma pek çok kalıntıyı inceleyebilmeniz mümkün. Tarih içerisinde Roma, Urartu ve Bizans hakimiyetlerine ev sahipliği yapan ilçe, Osman’nın bu topraklarda hüküm sürmesiyle birlikte yeni bir dönem başlamıştır. Palu Kalesi, Kara Cemşit Bey Külliyesi, Merkez Cami, Alacalı Mescit, Ulu Cami, Küçük Cami Palu ziyaretiniz sırasında mutlaka görmeniz gereken yerler arasında bulunuyor.

 *Elazığ ile Palu arasında 77 kilometre mesafe bulunuyor.

*Yapılacak Şeyler

-Yapmadan Dönme

  • Elazığ’dan da daha eski tarihi sahip olan Harput’u gezmeden,
  • Karakoçan Golan Kaplıcaları’nda şifa bulmadan,
  • Hazar Gölü’nde kulaç atmadan,
  • Şehrin en ünlüüs Keban Baajı’nı görmeden,
  • Dünyada nadir rastlanan Kara Leyleklerin yuvası haline gelmiş Kara Leylek Kanyonu’nu görmeden,
  • Meşhur lezzetlerinden Ağın leblebisini tatmadan, DÖNMEYİN!

*Tarihi Yerler

Doğu Anadolu Bölgesi’nin en eski ve köklü tarihi geçmişe sahip şehri Elazığ bünyesinde barındırdığı gerek tarihi gerekse doğal güzellikleri ile ziyaret edilmesi hak eden yerler arasında. Urartular Dönemi’ne ait Harput Kalesi Elazığ şehrini simgeleyen yapılardan biri olup  Elazığ Ovası’na hakim bir tepe üzerinde konumlanıyor. Bölgenin arkeolojik tarihi hakkında detaylı bilgi edinebileceğiniz Elazığ Arkeoloji ve Etnoğrafya Müzesi ve daha birçok yer için Elazığ’ın tarihi yerleri yazımızı inceleyebilirsiniz.

*Gece Hayatı

Tahmin edebileceğiniz üzere Elazığ’da gece hayatı etkin değildir. Ancak sayılı da olsa gece kulüpleri ve restoranlar mevcut. Yapılan bir eğlence aktivitelerden en önemlisi Kürsübaşı Geceleri’dir. UNESCO Dünya Kültür Mirası Temsili Listesi’nde yer alan bu gece etkinliğine katılım göstererek yöresel müzik ve eğlencenin keyfini sürebilirsiniz. Detaylı bilgi için buyurun Elazığ Gece Hayatı yazımıza.

*Alışveriş

Şehirde alışverişin kalbi denilebilecek niteliğe sahip Gazi Caddesi üzerinde pek çok dükkan yer alıyor. Bunu takiben Hürriyet Caddesi, Birinci Harput Caddesi ve İkinci Harput Caddesi’nde de birçok markanın mağazasına rastlayabilirsiniz. Hraput’taki el işçiliği ile yapılan dikiş, nakış, örgü gibi ürünlerini satın alabileceğiniz  El Emeği Göz Nuru Çarşısı yer alıyor. Leziz yöresel tatlar içinse kapalı çarşı ve  Saray Cami’nin çevresine yönelmelisiniz. Kendinize ve sevdiklerinize buradan orcik şekeri, çedene kahvesi, ağın leblebisi ve cevizli sucuk gibi yöresel lezzetleri satın alabilirsiniz. Aynı zamanda dokuma halı çeşitleri de Elazığ hatırası olarak götürülebilir.

*Şehir İçi Ulaşım

Elazığ ilinde şehir içi ulaşımda özel halk otobüsleri, belediye otobüsleri ve minibüsler ile sağlanmaktadır. Şehir içindeki ulaşım hatları oldukça gelişmiş olan şehirde otobüsleri kullanırken El-Kart’ı satın alarak indirimli hizmetten yararlanabilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin