Ankara’ya yakın gezilecek yerler listesinde hem kış, hem yaz, hem doğal hem turistik birçok yer bulunuyor!
*Ankara’ya yakın & çevresinde bulunan yaz kış gezebileceğiniz görülmesi gereken yerleri sizler için listeledik!
– İl, İlçe ve Kasabalar
1. Beypazarı
Burası Neresi? Ankara’nın en güzel ilçelerinden biri olan Beypazarı, şehir merkezinin 98 kilometre batısında yer alıyor. Oldukça eski bir yerleşim olan ve tarihi yapılarıyla, kültürel zenginliğiyle dikkat çeken Beypazarı, tüm bu özellikleriyle Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’ne de konu olmuştur. Beypazarı ile Ankara arasında ortalama 1-1,5 saatlik bir mesafe bulunuyor.
Neden Gitmeliyim? Beypazarı, Ankara’ya yakın gezilecek yerler listesine eklenmesi gereken yerlerin başında geliyor. Zira iki ya da üç katlı tarihi beyaz konaklarıyla meşhur olan Beypazarı’nda gezip görülmesi gereken birçok yer bulunuyor. Bunların arasında en dikkat çekenleri; İnözü Vadisi, Tekke Yaylası, Suluhan Kervansarayı, Alaaddin Sokak ve Yaşayan Müze oluyor. Ayrıca ilçede turizme katkı sağlayan bir diğer unsur, halkın geçimini büyük önemde karşılayan el sanatları oluyor. İlçeye gelen turistler için Beypazarı’nın geleneğini ve kültürünü yansıtan el emeği göz nuru ürünler tezgahlarda satışa sunuluyor.
Kaçırmayın! Beypazarı’na yolunuz düşerse eğer telkari işçiliğiyle kemer, kolye, bilezik, küpe, iğne; dokumacılıkla elde edilen şalvar, yelek gibi giysiler; tencere, tava, kazan, ibrik, güğüm, sigaralık gibi bakır eşyaları ve çok daha fazlasını hatıra olarak satın alabilirsiniz.
2. Ayaş
Burası Neresi? İçmeleri ve doğal su kaynaklarıyla meşhur bir ilçe olan Ayaş, Ankara’nın 62 km batısında yer alıyor. Ayaş’ın ekonomisi genel anlamda tarım ve turizm sektörüne dayanıyor. Ankara şehir merkezinden Ayaş’a ortalama 50 dakikada ulaşılabiliyor.
Neden Gitmeliyim? Ankara’nın doğal termal kaynakları bakımından zengin ilçelerinden biri olan Ayaş, içmeleri, ılıca ve kaplıcalarıyla, her yıl onlarca kişi tarafından ziyaret ediliyor. Suyunun şifalı olduğuna inanılan Ayaş’ta, 2000 yataklı bir tesis bulunuyor. Bu tesiste konaklayan ziyaretçiler kaplıcanın suyundan faydalanabiliyor. Sizler de Ankara yakınlarında gezilecek yerler listenize Ayaş’ı ekleyebilir, şifalı kaplıcalara girme şansı elde edebilirsiniz.
Kaçırmayın! Ayaş’ın lezzetli ve doğal domatesinin Türkiye’de epeyce meşhur olduğunu biliyor muydunuz? Bunun yanı sıra seyahatinizi Ayaş’ın en renkli dönemi olan yaz sezonuna denk getirerek, her yıl Haziran ayının son haftası düzenlenen Dut Festivali’ne katılabilirsiniz.
3. Konya
Burası Neresi? Ankara’ya yakın illerden biri olan Konya, Türkiye’nin yüzölçümü açısından en büyük şehri olarak İç Anadolu bölgesinde yer alıyor. Büyükşehir statüsünde yer alan Konya aynı zamanda ülkemizin en kalabalık 7. şehri olma özelliği taşıyor. Konya ile Ankara arasındaki mesafe 262,5 kilometre civarında seyrediyor.
Neden Gitmeliyim? Dünya’nın en eski yerleşim bölgeleri arasında yer alan Konya tarihi zenginliği ve doğal güzelliğiyle mutlaka görülmesi gereken bir yer! Selçuklu ve Osmanlı devletlerine başkentlik yapmış, tarihi bir kent olan Konya, turizm açısından önemli bir potansiyel taşıyor. Öyle ki Konya’da gezilecek yerler listesi uzadıkça uzuyor. Ankara’ya gelmişken Konya’ya da bir uğramak lazım diyenlerdenseniz, Türkiye’nin en güzel antik kentlerinden biri olan Çatalhöyük, Konya surlarında yer alan Çift Başlı Kartal, Mevlana Müzesi, Mevlana Türbesi, Yerköprü Şelalesi, Şems-i Tebrizi Türbesi ve Karatay Medresesi gibi Konya’nın simgesel yapılarını mutlaka yakından görmelisiniz.
Kaçırmayın! Ankara ile arasında yalnızca 2-2,5 saatlik bir mesafe bulunan bu harika şehre gitmişken ‘Etli Ekmek, Konya Pilavı, Mevlana Böreği, Yağ somunu, Tiriti ve Sac arası’ gibi Konya’ya ait yöresel lezzetlerin tadına bakmadan dönmeyin! Bu arada; Ankara’dan hızlı trene binerek 262,5 kilometrelik mesafeyi hızlıca aşarak, rahatlıkla Konya’ya ulaşabilirsiniz.
4. Amasra
Burası Neresi? Batı Karadeniz’in Bartın şehrine bağlı bir ilçe olan Amasra, Ankara’ya yakınlığı ile kolay ulaşılabilir bir yerdir. Bundan ziyade, denizi, doğası ve kültürel zenginliğiyle turizm açısından oldukça renkli bir ilçe olan Amasra, aynı zamanda Karadeniz kıyılarındaki en güzel tatil beldelerindendir.
Neden Gitmeliyim? Fatih Sultan Mehmet tarafından ‘Dünyanın göz bebeği’ olarak anılan ve 3 bin yıllık bir tarihe sahip olan Amasra, gerçekten de görenleri kendine hayran bırakan bir güzelliğe sahip… Amasra, deniz kenarında şirin mi şirin bir belde olarak gezilecek birçok noktaya ev sahipliği yapıyor. Amasra’da gezilecek yerler arasında ‘UNESCO Dünya Mirasları listesinde yer alan Amasra Kalesi, Tarihi Çekiciler Çarşısı ve Ağlayan Ağaç’ yer alıyor. Ayrıca Amasra mutfağında tatmanız gereken bir yığın lezzet bulunuyor.
Kaçırmayın! Ankara’ya yakın gezilecek yerler arasında öne çıkan Amasra ile Ankara il merkezi arasında 309 kilometrelik bir mesafe bulunuyor. Şehirlerarası otobüs vasıtasıyla veya özel aracınızla ortalama 3,5 saatlik bir yolculuk sonrası Amasra’ya ulaşabilirsiniz.
5. Safranbolu
Burası Neresi? Safranbolu, Batı Karadeniz bölgesinde bulunan Karabük’e bağlı bir ilçedir. Ankara’nın 228 kilometre kuzeyinde, Karabük il merkezinin ise 8 kilometre kuzeyinde yer alan Safranbolu, Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerini yansıtan tarihi konaklarıyla ünlüdür. Safranbolu, bu hususta Türkiye’de Göynük, Taraklı, Beypazarı, Osmaneli ve Odunpazarı evleri gibi turistik önem taşıyan ilçelerin arasındadır.
Neden Gitmeliyim? Osmanlı kent mimarisinin en güzel örneklerine ev sahipliği yapan Safranbolu evleri, UNESCO Dünya Mirasları listesinde gösteriliyor. Safranbolu, bu açıdan Türkiye’de mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerler arasında başta geliyor. Büyük bir tepenin ortasına kurulan Safranbolu’da gezilecek yerler arasında ‘Eski Çarşı, Tokatlı Kanyonu, Cinci Hanı ve Hamamı, Bulak Mencilis Mağarası, Kristal Teras, İncekaya Su Kemeri, Kent Tarihi Müzesi ve en önemlisi de Safranbolu Evleri’ bulunuyor.
Kaçırmayın! 226,6 kilometreyle Ankara’ya oldukça yakın olan Safranbolu’ya otobüs gibi vasıtaları kullanarak, yaklaşık 2-2,5 saate ulaşabilirsiniz. Gitmişken Safranbolu’nun yöresel lezzetlerinin tadına bakmayı unutmayın!
6. Kapadokya
Burası Neresi? Türkiye’nin turizm açısından, yaz-kış demeden en popüler yeri olan Kapadokya, Güllüdağ, Hasandağı ve Erciyes’in püskürttüğü lav ve küllerin oluşturduğu yumuşak tabakaların 60 yıl boyunca yağmur ve rüzgar tarafından aşındırılmasıyla ortaya çıkan peri bacalarıyla çevrelenmiştir. Sahip olduğu bu doğal aşınma yapılarıyla görenleri kendine hayran bırakan Kapadokya; Nevşehir, Kırşehir, Niğde, Aksaray ve Kayseri illeri arasında yer alıyor.
Neden Gitmeliyim? Dünya’nın en çok merak edilen ve en çok ziyaret edilmek istenen yerlerinden biri olan Kapadokya’ya şimdiye kadar gitmemeniz bile büyük hata! Bu doğal güzelliği bir an evvel ziyaret etmek ve yakından görmek için hazırlıklara başlamalısınız. Zira her binlerce turist tarafından ziyaret edilen Kapadokya’da gezip görülecek bir yığın özel yer bulunuyor. En çok ziyaret edilenler arasında Derinkuyu, Ürgüp, Avanos, Göreme, Uçhisar, Ihlara, Kaymaklı, Zelve, Güvercinlik, Dervent ve Aşk Vadileri’ yer alıyor.
Kaçırmayın! Ankara çevresinde görülecek yerler arasında bir yıldız gibi parlayan Kapadokya, başkente yakın bir lokasyonda bulunuyor. Ankara ile Kapadokya arasında 346 km mesafe bulunuyor. Ankara il merkezi civarlarından yola çıkıldığında ortalama 4 saatte Kapadokya’ya ulaşılabiliyor. Kapadokya’da alışveriş ederek, sevdiklerinize ve dostlarına hediyelik eşyalar alabilir, muhteşem Kapadokya lezzetlerinin tadına bakabilirsiniz.
7. Odunpazarı
Burası Neresi? Odunpazarı, Türkiye’nin en gözde şehirlerinden biri olan Eskişehir’e bağlı şirin bir ilçedir. 2012’de UNESCO Dünya Mirasları listesine dahil edilen Odunpazarı, oldukça köklü bir tarihe sahiptir. Öyle ki bu şirin ilçe, şehrin ilk yerleşim bölgesini teşkil ediyor. Odunpazarı, tıpkı Safranbolu gibi Osmanlı kent mimarisini yansıtan yapısı ve konaklarıyla tanınıyor.
Neden Gitmeliyim? Eskiden köylülerin dağlardan kesip getirdiği odunları burada satmasıyla Odunpazarı adıyla anılan ilçe, turizm açısından değerli bir potansiyele sahiptir. Ankara’ya yakınlığıyla da lokasyon olarak kolay ulaşılabilir bir yer olan Odunpazarı, yerli ve yabancı birçok turist tarafından ziyaret ediliyor. Renkli görüntüsüyle görenlerin içini ısıtan ilçede, başta Tarihi Odunpazarı olmak üzere bir yığın turistik nokta bulunuyor. Odunpazarı’nda gezilecek yerlerin başında; Kurşunlu Cami ve Külliyesi, Lületaşı Müzesi, Atlıhan El Sanatları Çarşısı, Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi, Çağdaş Cam Sanatları Müzesi, Şelale Park, Osmanlı Evi, Arasta ve Cumhuriyet Tarihi Müzesi geliyor.
Kaçırmayın! Ankara civarında gezilecek yerler denildiğinde listeye mutlaka eklenmesi gereken Odunpazarı’nı, tarihi dokusu ve doğal yapısıyla çok seveceğinizden eminim! Ankara ile arasında yalnızca 246 kilometrelik bir mesafe olan Odunpazarı’na ortalama 2,5-3 saatte ulaşabilirsiniz. Tabi gitmişken Eskişehir’e has lezzetleri tatmadan dönmek olmaz!
8. Mudurnu
Burası Neresi? Bolu’nun en güzel yerlerine ev sahipliği yapan Mudurnu, şehrin 52 kilometre uzağında bulunan şirin mi şirin bir ilçedir. Eski Türk evleriyle meşhur olan ilçe, Ankara’ya yakınlığı sayesinde kolay ulaşılabilir bir lokasyonda yer alıyor.
Neden Gitmeliyim? Mudurnu, Osmanlı kent mimarisini yansıtan evleriyle ve muazzam tabiatıyla hem göze hitap ediyor hem de mis gibi havasıyla dinlendirici bir etki yaratıyor. İçerisinde bulunan 165 ev, 8 cami, çeşme ve hamam olmak üzere toplam 173 mimari değeri yüksek yapıya ev sahipliği yapan Mudurnu, “Kentsel Sit Alanı” olarak turistlerin ziyaretine açık bir şekilde hizmet veriyor. Türk sivil mimarisinin en güzel örneklerine ev sahipliği yapan ilçede, en beğenilen yapılar Keyvanlar Konağı ve Armutçular Konağı oluyor.
Konaklarda genellikle Mudurnu ve Bolu yöresine ait lezzetler gibi geleneksel ürünler tanıtılıp, satılıyor. Bunun yanı sıra evlerin bir kısmı ziyaretçilerin konaklama ihtiyacını karşılamak adına pansiyon/otel olarak hizmet veriyor. Ayrıca Mudurnu, Abant Gölü, Şeyh-ül Ümran Tepesi, Karamurat Gölü, Sarot Kaplıcası Taşkesti-Ilıca Köyü ve Sülüklü Göl gibi gezilecek birçok turistik noktaya ev sahipliği yapıyor.
Kaçırmayın! Mudurnu Tarihi Ahi Kenti adıyla, 2014’ten itibaren UNESCO Dünya Mirasları listesinde yer alan ilçe, Mudurnu Saray Helvaları’nın üretim merkezi olarak, herkesin tadına bayıldığı pişmaniyesiyle biliniyor. Dolayısıyla Mudurnu’ya gitmek için birçok sebep bulunuyor! Üstelik Ankara çevresinde hafta sonu keyifli bir kaçamak yapmak isteyenler için en doğru adreslerden biri olan Mudurnu’ya ulaşmak da oldukça kolay! Ankara ile arasında 244 kilometrelik bir mesafe bulunan Mudurnu’ya ortalama 2,5 saatte ulaşmanız mümkün.
- Seyahat süresi: 2 sa. 42 dk. (243,6 km)
9. Göynük
Burası Neresi? Bolu’nun en güzel ilçelerinden biri olan Göynük, Mudurnu gibi tarihi Türk evleriyle meşhur olan bir yerdir. 20.yüzyıldan kalma iki üç katlı ahşap ve taş evlerden oluşan görüntüsüyle Osmanlı kent mimarisinin en güzel örneklerini içinde barındıran Göynük, Ankara ve İstanbul gibi büyük şehirlere yakın bir konumda yer alıyor.
Neden Gitmeliyim? Göynük’te 137 tarihi konut, 21 cami, türbe, çeşme, hamam, kule ve hazire olmak üzere toplam 158 Türk sivil mimari yapısına ev sahipliği yapıyor. Bu doğrultuda tıpkı Safranbolu’da olduğu gibi mistik ve tarihi bir atmosferle yoğrulmuş harika bir manzara ortaya çıkıyor. Gazi Süleyman Paşa tarafından inşa ettirilen tarihi cami, hamam ve konak gibi 14.yüzyıl mimari örneklerini de içinde barındıran ilçe, ‘Kentsel Sit Alanı’ olarak ziyaretçilerini ağırlıyor.
Bunun yanı sıra Göynük’te ‘Çubuk Yaylası, Çubuk Gölü, Zafer Kulesi, Gazi Süleyman Paşa Camii, Akşemseddin Hazretleri Türbesi, Tabak Dede ve Ömer Sıkkın Türbeleri’ gibi gezip görülmesi gereken birçok yer bulunuyor. Göynük’e Ankara’dan yaklaşık 3 saatte (232,3 km) ulaşılıyor.
Kaçırmayın! Göynük’ün şeker fasulyesi, uğut marmelatları, tokalı örtüleri ve tahta oymacılık eserleriyle ünlü olduğunu biliyor muydunuz?
– Doğal Yerler
10. Kızılcahamam
Burası Neresi? Türkiye’de kaplıcalarıyla nam salmış bir ilçe olan Kızılcahamam, Ankara’nın kuzeyinde İstanbul-Ankara E5 karayolu üzerinde yer alıyor. Kızılcahamam Karadeniz ile İç Anadolu arasında geçiş noktasında, ormanlık ve dağlık bir alana üzerinde konumlanıyor. Şifa merkezi olarak anılan Kızılcahamam’ın ekonomisi büyük oranda kaplıca turizmine dayanıyor.
Neden Gitmeliyim? Ankara’ya gitmişken mutlaka görmeniz gereken yerlerden biri olan Kızılcahamam ile il merkezi arasında 96,9 kilometrelik, yani ortalama 1 saatlik bir mesafe bulunuyor. Dolayısıyla Kızılcahamam, Ankara’ya yakın turistik yerler denildiğinde akla ilk gelen yerlerden biri oluyor. Kaplıcaları, maden suları, içmeleri, otelleri, festivalleri ve tarihi yapılarıyla bilinen Kızılcahamam, ayrıca yukarıda da bahsettiğim Soğuksu Milli Parkı’na ev sahipliği yapıyor. Doğal güzellikleriyle de dikkat çeken ilçe, Ankara’da hafta sonu gezilecek yerler listesinin de başına eklenebilir.
Kaçırmayın! Kızılcahamam’a gitmişken kaplıcalara girerek romatizmal hastalıklar ve eklem ağrıları gibi rahatsızlıklara iyi gelen termal sularda şifa bulabilirsiniz! Bunun yanı sıra civar köylerdeki halk tarafından yapılan, tamamıyla organik, doğal ve yöresel ürünlerin satıldığı pazarlarda alışveriş yapabilirsiniz.
11. Nallıhan
Burası Neresi? Adını, Osmanlı vezirlerinden Nasuh Paşa’nın yaptırdığı handan ve yanından geçen Nallı Suyu’ndan alan Nallıhan, Tarihi İpek Yolu üzerinde konumlanıyor. Tabiat bakımından Ankara’nın en güzel ve en renkli ilçelerinden biri olan Nallıhan, şehir merkezinin 132,7 kilometre kuzeybatısında yer alıyor.
Neden Gitmeliyim? Ankara çevresinde gezilecek yerler nerelerdir diye merak ediyor ve haftasonu planı için kendinize güzel bir yer arıyorsanız; Nallıhan tam size göre! Zira yukarıda da uzunca bahsettiğim Nallıhan Kuş Cenneti’ne ev sahipliği yapan bu ilçenin, tabiatına hayran kalacağınızdan eminim.
Üstelik bununla da sınırlı olmayan bir turizm kapasitesine sahip olan Nallıhan’da Kuş Cenneti’nin yanı sıra ‘Ilıca Şelalesi, Tapduk Emre Türbesi, Sarıyar Barajı, Hoşebe Mesire Alanı ve Bacım Sultan Türbesi’ gibi gezip görülmesi gereken birçok yer bulunuyor.
Kaçırmayın! Ankara şehir merkezinden Nallıhan’a dilerseniz otobüs gibi vasıtalarla dilerseniz de özel aracınızla ortalama 1-1,5 saatte ulaşabilirsiniz.
12. Bozcaarmut Göleti
Burası Neresi? Bilecik’in Pazaryeri ilçesine bağlı bir köy olan Bozcaarmut, muhteşem doğası ve tabiat harikası göletiyle son yılların en gözde destinasyonlarından biri oluyor. Yemyeşil ağaçların doldurduğu büyük bir ormanla çevrelenmiş olan Bozcaarmut Göleti, piknik, yürüyüş, kamp ve trekking gibi etkinlikler için oldukça uygun!
Neden Gitmeliyim? Ankara ve İstanbul gibi büyük şehirlere yakın olmasıyla, ulaşım açısından avantaja sahip olan Bozcaarmut Göleti, doğaseverlerin mutlaka görmesi gereken bir yer. Bozcaarmut Göleti, tıpkı Artvin’deki Karagöl veya Bolu‘daki Abant gibi eşsiz bir göl manzarasına ev sahipliği yapıyor. Gölün çevresinde piknik ve mangal için uygun alanlar bulunuyor. Ayrıca orman içinde yürüyüş yapabileceğiniz bir parkur yer alıyor.
Lakin engebeli bir arazinin ortasında yer alan göletin kıyısında kamp yapmak için kısıtlı bir alan bulunuyor. Bu yüzden elinizi çabuk tutup bir an evvel yola koyulmanız gerekiyor. Ankara çevresindeki doğal yer ve güzelliklerden biri olan Bozcaarmut’a, Ankara şehir merkezinden yola çıkıldığında ortalama 3,5-4 saatte (326,5 km) ulaşılabiliyor.
Giriş ücreti: 5 TL – Kamp: 10 TL (2016 yılı tarifesi)
13. Abant Gölü
Burası Neresi? Abant Gölü, Bolu şehir merkezinin 34 kilometre güneybatısında yer alan bir tabiat harikasıdır. Türkiye’nin en popüler turizm noktalarından biri olan Abant Gölü, İstanbul-Ankara karayolu üzerinde yer alması bakımından da en sık ziyaret edilen yerlerden biridir. Bu özelliğinden ötürü İstanbul’a yakın gezilecek yerler denildiğinde de hafta sonu kaçamağı için akla ilk gelen yerlerden biri oluyor. Çevresindeki 1196 hektarlık alanla birlikte tabiat parkı olarak işletilen Abant Gölü, yemyeşil doğası, tertemiz havası ve el değmemiş güzelliğiyle herkesi kendine hayran bırakıyor.
Neden Gitmeliyim? Ankara’dan yalnızca 2-2,5 saatlik (226,8 km) bir uzaklıkta yer alan Abant Gölü’ne daha birçok şehre yakın konumu sayesinde kolayca ulaşılabiliyor. Göl çevresinde spor, dinlenme, avcılık, eğlence, kamp ve piknik için özel alanlar, oteller, restoranlar ve kafeler bulunuyor. Doğa içinde, şehirden uzak dinlendirici bir hafta sonu için Abant Gölü’nü tercih edebilir, buradaki otellerde veya bungalovlarda konaklayabilir veya kamp kurabilirsiniz. Dolayısıyla Ankara’ya yakın gezilecek yerler listesine sizler de Abant’ı mutlaka eklemelisiniz.
Kaçırmayın! Abant ve çevresindeki harika yerleri keşfetmeyi unutmayın!
14. Sapanca
Burası Neresi? Sakarya’nın en popüler ilçesi olan Sapanca, şehrin batı sınırında yer alıyor. Kocaeli ile Adapazarı sınırında konumlanan ilçe, benzersiz doğası, yemyeşil tabiatı ve tabi ki Sapanca Gölü’yle kesinlikle görülmesi gereken yerlerin başında geliyor.
Neden Gitmeliyim? Sapanca, Ankara’da hafta sonu şehirden uzaklaşıp doğayla baş başa kalmak için en uygun seçeneklerden biri… Ankara gibi İstanbul ve Bursa gibi büyük şehirlere de oldukça yakın ve kolay ulaşılabilir bir konumda yer alan Sapanca’da gezip görülecek birçok yer bulunuyor. Bunların arasında ‘Sapanca Gölü, Rüstempaşa Camii, Vecihi Kapısı ve Kırkpınar’ gibi daha bir yığın turistik nokta yer alıyor.
Kaçırmayın! Sapanca’ya sabah erken saatlerde gidip Natürköy’de kahvaltı etmelisiniz. Bunun yanı sıra ATV ve bisiklet kiralayarak göl kenarında ve özel parkurlarda eğlenceli vakit geçirebilir ya da sandal kiralayarak Sapanca Gölü’nde huzurlu bir gezintiye çıkabilirsiniz. Ankara ile Sapanca arasında 319,3 km, yani yaklaşık 3 saatlik bir mesafe bulunuyor.
15. Maşukiye
Burası Neresi? Kocaeli’nin Kartepe ilçesinde yer alan Maşukiye, Çınarlı ve Soğuksu olmak üzere iki mahalleden oluşan küçük bir yerleşimdir. Maşukiye ile Kocaeli’nin merkezi ilçesi olan İzmit arasında 20 kilometrelik bir mesafe bulunuyor. Doğusunda Kocaeli, kuzeyinde Sapanca Gölü, güneyinde ise Samanlı Dağları ve Kartepe ile çevrelenen Maşukiye, Marmara’nın en önemli mesire alanları arasında yer alıyor. Popüler bir gezi noktası olan bu şirin belde, her mevsim ziyaret edilebiliyor.
Neden Gitmeliyim? Küçük olmasına karşın Kocaeli’nin en güzel yerlerinden biri olan Maşukiye, İstanbul gibi büyük şehirlerin kaçış noktaları arasında yer alıyor. Ankara’dan 327,2 kilometre/3 saat uzakta yer alan belde, ulaşım açısından elverişli bir lokasyonda yer almakta olup; özellikle hafta sonları insan kalabalığıyla dolup taşıyor. Maşukiye’de yapılacak şeyler için listenin epey uzun olduğunu söyleyebilirim.
Zira bu küçük köyde doğa yürüyüşünden, ATV turlarına, piknikten mangala kadar yapılacak birçok aktivite mevcut. Lakin özellikle de Maşukiye’de yer alan mekanların her birinin kahvaltısının dillere destan olduğunu söyleyebilirim!
Kaçırmayın! Maşukiye’ye gitmişken Kartepe, Sapanca Gölü, Aygır Deresi ve Kuzu Yaylası’nı görmeyi unutmayın…
16. Küre Dağları Milli Park (Horma Kanyonu)
Burası Neresi? Batı Karadeniz’de bulunan Küre Dağları Milli Parkı, Bartın ve Kastamonu il sınırları içinde konumlanıyor. Devlet tarafından 1999 yılında koruma altına alınıp, milli park ilan edilen Küre Dağları, 13 bin hektarlık bir alana yayılıyor. Bölge içerisinde tahmini 20 bin kişi ikamet ediyor.
Neden Gitmeliyim? Ankara ile arasında ortalama 300 kilometrelik/3 saat bir mesafe bulunan Küre Dağları Milli Parkı, şehirden uzaklaşıp doğayla baş başa vakit geçirmek isteyenler için biçilmiş kaftan! Türkiye’deki 41 milli parktan biri olan Küre Dağları Milli Parkı, kanyonları, şelaleleri ve mağaralarıyla ünlüdür.
Park içinde, Horma Kanyonu, Çatak kanyonu, Aydos kanyonu, Ilıca Şelalesi ve Valla Kanyonu gibi doğal güzellikler yer alıyor. Küre Dağları Milli Parkı’na, Ankara’dan otobüs ve özel araç gibi vasıtalarla, ortalama 3-3,5 saatte ulaşılabiliyor.
Kaçırmayın! Küre Dağları Milli Parkı’nın en göze çarpan yeri Horma Kanyonu’dur; zira görsel olarak kullandığım fotoğraf da Horma Kanyonu’na aittir. Horma Kanyonu’ndan Ilıca Şelalesi’ne giden 3 kilometrelik, balkon şeklindeki geçit ile nefes kesen bir yürüyüş için ve de parkın içindeki jeolojik oluşumları yakından görmek için buraya mutlaka gitmelisiniz. Doğal güzelliği ve tabiatıyla hayranlık uyandıran Küre Dağları Tabiat Parkı’nda, trekking gibi doğa sporları yapabilir, kamp kurabilirsiniz.
– Turistik Noktalar
17. Haymana – Gavurkale Harabeleri
Burası Neresi? Ankara’nın kaplıcalarıyla ünlü ilçelerinden biri olan Haymana, kuruluşu oldukça eskilere dayanan, köklü bir yerleşimdir. Ankara il merkezinin 64,4 km güneyinde yer alan ilçe topraklarının 2/3’ü Haymana Vadisi’nden oluşuyor. Ankara il merkezi ile Haymana arasında 53 dakikalık bir mesafe bulunuyor.
Neden Gitmeliyim? Haymana’yı özel kılan diğer unsurların başında tarihi bir yapı olan Gavurkale geliyor. Gavurkale Harabeleri olarak da geçen bu yapının tarihi paleolitik çağlara kadar uzanıyor. Hitit döneminden kalma ilginç ve etkileyici birer yapı olan Gavurkale Harabeleri, Haymana’da görülmesi gereken yerlerin başında geliyor.
Kaçırmayın! Kaplıcaları ve sıcak yeraltı sularıyla tanınan Haymana’nın meşhur kükürtlü termal suyuna girmeyi unutmayın! Zira özellikle kış aylarında bu sıcacık kaplıcalara girmenin tadı bir başka oluyor…
18. Güdül – İnönü Mağaraları
Burası Neresi? Beypazarı ve Kızılcahamam gibi Ankara’nın birçok ilçesine yakın bir konumda yer alan Güdül, şehir merkezinin 92,1 kilometre kuzeybatısında yer alıyor. Ankara’nın tarihi yerleri açısından bakıldığında köklü bir ilçe olan Güdül’ün kuruluşu tarih öncesi devirlere, Hitit Uygarlığı’na kadar dayanıyor.
Neden Gitmeliyim? İnönü Mağaraları’yla tanınan Güdül, Ankara civarında gezilecek yerler denildiğinde listeye ilk eklenmesi gerekenlerden biri! Zira Güdül, ülkenin dört bir köşesinden bu tarihi mağaraları ziyaret etmek için gelen insanlarla kaynıyor. Tarihi İnönü Mağaraları’nın dışında Güdül’de, Kirmir Çayı Vadisi, Kasım Baba Türbesi, Samutbali Türbesi, Roma Tümülüsü ve Şehit Tolga Akpınar Parkı gibi gezilecek birçok nokta bulunuyor.
Kaçırmayın! Güdül’ün leblebisinin ülke genelinde oldukça meşhur olduğunu biliyor muydunuz? Tüm bunlar ve daha fazlası için Ankara şehir merkezinden yalnızca 1 saate Güdül’e ulaşabilirsiniz.
19. Hattuşaş
Burası Neresi? Anadolu’nun inci şehirlerinden biri olan Çorum‘a bağlı Boğazkale ilçesinde yer alan Hattuşaş, Türkiye’nin en değerli tarihi miraslarından biridir. Köklü bir tarihe sahip olan yerleşim, Anadolu’nun ilk başkentlerinden biri olarak Hitit İmparatorluğu’na ev sahipliği yapmıştır. Hattuşaş, Aşağı Kent, Yukarı Kent, Büyük Kale (Kral Kalesi) ve Yazılıkaya’dan oluşan büyük bir kazı alanıyla ortaya çıkarılmıştır. Yapılan bu kazı çalışmalarında, bu tarihi yerleşimin, zaman içerisinde; Hatti, Asur, Hitit, Frig, Galat, Roma ve Bizans medeniyetlerine ev sahipliği yaptığı anlaşılmıştır.
Neden Gitmeliyim? Arkeolojik zenginliği nedeniyle UNESCO tarafından Dünya Mirasları listesine dahil eden Hattuşaş, Ankara çevresinde gezilecek yerler denildiğinde akla ilk gelen nokta oluyor. Zira Hattuşaş ile Ankara arasında, ortalama 193 kilometrelik bir mesafe bulunuyor. Başlı başına Türkiye’de görülmesi gereken yerlerden biri olan Hattuşaş, her yıl, yerli ve yabancı binlerce turist tarafından ziyaret ediliyor.
Hattuşaş’ta şimdiye kadar keşfedilmiş olan tarihi kalıntılar arasında çivi yazısı ile yazılmış büyük bir Hitit arşivi, tapınaklar ve kutsal alanlar, Kral Kapısı, Aslanlı Kapı ve Sfenksli Kapı gibi yapılarla donatılmış surlar yer alıyor.
Kaçırmayın! Çorum şehir merkezinin 82 km güneybatısında, Ankara’nın ise 199 km uzağında yer alan Hattuşaş’ı, Ankara’dan günübirlik bir gezi için tercih edebilir, bu tarih kokan antik kente otobüs ve özel araç gibi vasıtalarla, yaklaşık 2-2,5 saatte ulaşabilirsiniz.
20. Kuzuluk Kaplıcaları
Burası Neresi? Sakarya’nın Akyazı ilçesinde yer alan Kuzuluk, doğal su kaynakları açısından oldukça zengin bir beldedir. Şifalı termal sularıyla meşhur olan Kuzuluk Kaplıcaları, Sakarya il merkezinin 38 kilometre uzağında; Akyazı’nın ise 8 kilometre güneydoğusunda yer alıyor.
Neden Gitmeliyim? Kuzuluk’ta kaplıcalardan yararlanabileceğiniz havuz, banyo ve hamamlara sahip olan otel, pansiyon ve devre mülk gibi yapılar yer alıyor. 80°c sıcaklığa sahip olan Kuzuluk Kaplıcaları, amonyum bakımından zengin olduğu için siyatik, romatizma ve eklem ağrıları gibi rahatsızlıklara iyi geliyor.
Bunun üzerine beldenin kendi doğal güzelliği de eklenince Ankara’ya yakın yerler listesine yazılması kaçınılmaz oluyor! Ankara’ya 301 kilometre uzaklıkta yer alan Kuzuluk Kaplıcaları’na ortalama 2,5-3 saatte ulaşılabiliyor.
– Yaz Tatili Yerleri
21. Akçakoca
Burası Neresi? Karadeniz kıyısındaki en popüler tatil noktalarından biri olan Akçakoca, Batı Karadeniz’de, Düzce il sınırları içerisinde konumlanıyor. İstanbul’a yakın tatil yerlerinden biri olan bu belde, elverişli konumuyla, kolay ulaşılabilir bir lokasyonda yer alıyor.
Neden Gitmeliyim? Ankara’da denize giremiyorum diye üzülüyorsan, boşuna! Çünkü Akçakoca, el değmemiş doğası, denizi ve kumsalıyla, yalnızca 272,3 km/2,5-3 saatlik bir mesafede yer alıyor. 35 km uzunluğunda geniş ve güzel sahiliyle yaz aylarının vazgeçilmezlerinden biri olan Akçakoca, misafirlerini huzurlu, sakin ve dingin atmosferiyle karşılıyor.
Düzce’nin en güzel yerlerinden biri olan Akçakoca’da turistik anlamda da gezip görebilecek özel noktalar bulunuyor. Beldede gezilecek yerler arasında ‘Çınar Caddesi, Merkez Camii ve Çuhallı Çarşısı’ başı çekiyor. Ankara’ya yakın yerler arasına Akçakoca’yı eklememek için hiçbir sebep yok!
22. Karasu
Burası Neresi? Türkiye’de yaz turizmi açısından değerli bir potansiyele sahip olan Karasu, Batı Karadeniz ile Marmara Bölgesi’nin kesiştiği noktada, Sakarya’nın kuzeyinde yer alan bir ilçedir. Sakarya’ya bağlı bir ilçe olan Karasu, kuzeyinde Karadeniz ile çevrilidir. Karasu, elverişli konumu sayesinde kolay ulaşılabilir bir lokasyona sahiptir.
Neden Gitmeliyim? Türkiye’nin metropolü İstanbul’a yakınlığı sayesinde, yaz aylarının popüler kaçış noktalarından biri olan Karasu, Ankara’ya da oldukça yakın. Öyle ki Ankara’dan yola çıkıldığında, karayolu üzerinden ortalama 3-3,5 saate (313,8 km) Karasu’ya rahatlıkla ulaşılabiliyor.
20 kilometre uzunluğundaki sahiliyle, Avrupa’daki en büyük ikinci kumlu sahile sahip olan Karasu, ziyaretçilerine deniz, kum, güneş üçlüsünün tadını doyasıya çıkarma imkanı sunuyor.
Tatilin yanı sıra Karadeniz’i aratmayan doğası, köklü tarihi ve tabiat güzelliğiyle de dikkat çeken ilçe, yazın Marmara Bölgesi dışına çıkamayanlar için mükemmel bir alternatif oluyor. Ayrıca Karasu’da ‘Maden Deresi, Acarlar Longozu ve Küçükboğaz Gölü‘ gibi görülmesi gereken birçok yer bulunuyor.
23. Kerpe
Burası Neresi? Kerpe, Kocaeli’nin Kandıra ilçesinde, Batı Karadeniz kıyısında yer alan bir tatil beldesidir. İstanbul, Bursa, Sakarya, Ankara gibi birçok büyük şehre yakın olan Kerpe, yaz aylarının popüler kaçış noktalarından biridir.
Neden Gitmeliyim? Ankara ile arasında 359,3 kilometrelik bir mesafe bulunan Kerpe’ye, başkentten ortalama 3,5-4 saatlik bir kara yolculuğu sonrası ulaşılabiliyor. Kerpe, kolay ulaşımı sayesinde, yazın Ankara sıcağından bunalıp, denize girmek, güneşlenmek ve biraz olsun serinlemek isteyenler için oldukça ideal.
Kaçırmayın! Masmavi ve berrak sulara sahip olan Kerpe’de denize girip, güneşin tadını çıkarmak ayrı bir keyifli oluyor. Bunun yanı sıra bu şirin tatil beldesi, Kartal Kayalıkları gibi görülecek yerlere ev sahipliği yapıyor. Zira bizzat kendisi Kocaeli’de gezilecek yerlerin başında geliyor.
24. Kefken
Burası Neresi? Türkiye’de kamp yapılacak en iyi yerlerden biri olan Kefken, Kocaeli’nin Kandıra ilçesinde Kerpe’ye çok yakın bir mesafede bulunuyor. İstanbul’dan uzaklaşamayanlar için mükemmel bir tatil rotası olan Kefken, Ankara için de aynı önemi teşkil ediyor. Zira Kefken, yazın denize girip, ferahlamak için hem yakın hem de en güzel tatil beldeleri arasında yer alıyor.
Neden Gitmeliyim? Karadeniz’in Bodrum’u diye anılan Kefken, Ankaralılar için yaz tatili açısından harika bir yer! Zira Ankara’dan yalnızca 359,3 km uzakta yer alan Kefken’e yaklaşık 3,5-4 saatte ulaşılabiliyor. Bunun yanı sıra Kefken’de ‘Pembe Kayalar, Yeşil Koy, Kapri Plajı, Midye Koyu ve Kefken Limanı’ gibi görülmesi gereken birçok yer bulunuyor. Dolayısıyla Kefken’i Ankara’ya yakın yerler listenize ivedilikle ekleyin!
25. İnkumu
Burası Neresi? Karadeniz Bölgesi’nin batısında, Bartın il sınırları içerisinde yer alan İnkumu, yaz tatili için en müthiş ve en popüler destinasyonlardan biri. Zira bu şirin yer, Karadeniz kıyılarındaki en güzel plaj olan İnkumu Plajı’na ev sahipliği yapıyor.
Neden Gitmeliyim? Bartın’ın en bilinen yazlık yerleşim yeri olan İnkumu ile Ankara arasında 287,5 kilometre mesafe bulunuyor. Ankaralıların yaz tatili için sıklıkla tercih ettiği İnkumu’na, karayolu üzerinden yaklaşık 3-3,5 saatte ulaşılıyor. Mükemmel kumlu plajıyla Türkiye’de oldukça meşhur olan İnkumu Plajı, yazın denize girip, ferahlamak; güneşlenip, dinlenmek için biçilmiş kaftan!
Kaçırmayın! Ayrıca doğal güzelliği, tarihi ve kültürel değerleriyle de görülmeye değer olan İnkumu ve çevresindeki turistik noktaları ziyaret edebilirsiniz.
– Kış Tatili Yerleri
26. Ilgaz Dağı Kayak Merkezi
Burası Neresi? Batı Karadeniz’in en yüksek dağı olan Ilgaz Dağları, Çankırı ve Kastamonu il sınırları içinde yer alıyor. 50 kilometrelik bir alana 2587 metrelik bir yüksekliğe sahip olan dağda, Ilgaz Dağları Milli Parkı ve Ilgaz Dağı Kayak Merkezi gibi özel alanlar bulunuyor. Uluslararası Kayak Federasyonu’nun kuzey disiplini ve Alp disiplini için belirlediği standartlara uygun bir merkez olan Ilgaz Dağı Kayak Merkezi, kış turizmi açısından Türkiye’nin yükselen yıldızı!
Neden Gitmeliyim? Kış tatili için Ankara’ya yakın en güzel alternatiflerden biri olan Ilgaz Dağı Kayak Merkezi, snowboard, kızak ve kayak gibi kış sporlarına uygun bir merkezdir. Ankara’ya yaklaşık 211 kilometre mesafede bulunan Ilgaz, kar ve kış severler için kartpostal gibi bir görüntüye sahip! Dolayısıyla kışın hafta sonu iki günlük bir macera için Ilgaz Dağı Kayak Merkezi’ni gönül rahatlığıyla tercih edebilir, Ankara’dan ortalama 2,5 saatte ulaşabilirsin! Ayrıca tesiste bulunan otellerde konaklayabilir, yeme-içme alanlarında vakit geçirebilirsin.
Bostan, 37230, Merkez/Kastamonu
Kayak ücretleri: 1 günlük limitsiz kayak ücreti 60 TL, Tek çıkış ücreti 10 TL Ekipman Fiyatları: Snowboard kayak takımı: 60-70 TL – Pantolon, mont, kask: 40–50 TL – Kızak saatlik 20 TL.
27. Kartalkaya Kayak Merkezi
Burası Neresi? Türkiye’de kışın gezilecek yerler denildiğinde akla ilk gelenlerden biri Kartalkaya Kayak Merkezi oluyor. Bolu’da bulunan Kartalkaya Kayak Merkezi, kolay ulaşılabilir lokasyonuyla, İstanbul ve Ankara gibi şehirlerin uğrak noktası haline geliyor. Kartalkaya, Bolu şehir merkezinin 29 kilometre doğusunda, Köroğlu Dağları’nda yer alıyor.
Neden Gitmeliyim? Ankara’ya yakın gezilecek yerler listesine kesinlikle eklenmesi gereken bir yer olan Kartalkaya Kayak Merkezi, kış için en uygun kaçış noktalarından biri. Zira Kartalkaya Kayak Merkezi ile Ankara arasında yalnızca 190 kilometre uzaklık bulunuyor. Yani Ankara’dan yola çıkan bir aile karayolu üzerinden, ortalama 2 saatte Kartalkaya’ya ulaşabiliyor.
Görüldüğü gibi oldukça yakın olan bu merkezde, ister hafta sonu iki günlük bir kar tatili ister uzun bir tatil gerçekleştirilebiliyor. Türkiye’nin en popüler kayak merkezlerinden biri olan Kartalkaya’da kayak ve snowboard gibi kış sporları yapılırken; civarda bulunan otellerde konaklama imkanı bulunuyor.
Kaçırmayın! Kartalkaya’ya yazın yolunuz düşerse doğa yürüyüşü gibi aktivitelere katılabilir ve dilersen kamp kurup yemyeşil doğanın tadını çıkarabilirsin.
Merkez, Köroğlu Dağları, Bolu Merkez/Bolu
28. Erciyes Kayak Merkezi
Burası Neresi? İç Anadolu Bölgesi’nde Kayseri il sınırları içerisinde yer alan Erciyes Kayak Merkezi, Türkiye’nin sayılı kayak merkezlerinden biridir. 3.917 metreye ulaşan zirvesiyle İç Anadolu’nun en yüksek dağı olan Erciyes’te hizmet veren kayak merkezi, Kayseri şehir merkezinin 25 kilometre güneyinde yer alıyor.
Neden Gitmeliyim? Erciyes Kayak Merkezi ile Ankara arasında 334,5 kilometrelik, yani ortalama 3,5-4 saatlik bir mesafe bulunuyor. Dolayısıyla Erciyes, Ankara’ya yakın tatil yerleri listesine kış için adını altın harflerle yazdırabiliyor. Kayak Merkezi içinde, güvenli kayak pistlerinden, çocuk oyun alanlarına, teleferikten restoranlara, barlardan otellere kadar birçok etkinlik alanı bulunuyor.
Ayrıca zorluk derecesi kolay, orta ve zor olarak değişen pistlerde; kayak, kızak ve snowboard gibi kış sporları rahatlıkla gerçekleştirilebiliyor. Turizm açısından oldukça popüler olan Erciyes Dağı, Kayseri’de gezilecek yerler listesinde de yerini alıyor.
Hisarcık Erciyes, 38220 Melikgazi/Kayseri
Saat: 09.00-20.00
Ücret bilgisi için tıklayın
(0352) 342 39 17
29. Kartepe Kayak Merkezi
Burası Neresi? 42 km genişlikteki tam tesisatlı ve profesyonel bir alana yayılan Kartepe Kayak Merkezi, Kocaeli’nin Kartepe ilçesinde, İzmit ile Sapanca Gölü arasında yer alıyor. Samanlı Dağları’nda konumlanan kayak merkezi, birçok şehre yakın olması ve kolay ulaşılabilir bir lokasyonda yer alması sebebiyle kış turizminin vazgeçilmez yerlerinden biri oluyor.
Neden Gitmeliyim? Kartepe Kayak Merkezi, kışı ve kışa dair her şeyi seven ve hafta sonu iki gününü kış tatili için ayırmak isteyen herkesi evinde ağırlıyor. Bu sebeple çalışan insanlar tarafından hafta sonları tıklım tıklım doldurulan kayak merkezinde, her türlü kış sporu gerçekleştirilebiliyor. Bunun yanı sıra hazırlıksız gidenler için merkezde mont, bot gibi gerekli ürünler satılıyor.
Ayrıca kayak konusunda acemi olan veya daha önce hiç deneyimi olmayanlar için özel hocalar eşliğinde dersler veriliyor. Birçok şehre yakın olduğunu söylediğim Kartepe ile Ankara arasında 342 km, yani ortalama 3,5-4 saatlik bir mesafe bulunuyor.
Balaban, 41250 Kartepe/Kocaeli
Ücret bilgisi için: Günübirlik Kartepe Turları & Konaklamalı Kartepe Turları
– Günübirlik Gezilecek Yakın Yerler
30. Gölbaşı
Burası Neresi? Ankara’nın hemen yanında, şehir merkezinden 20 kilometre uzaklıkta yer alan Gölbaşı, İç Anadolu Platosu üzerinde yer alıyor. Gölbaşı, Ankara’nın metropol ilçelerinden biri olarak içinde birçok yaşam ve faaliyet alanı bulunduruyor.
Neden Gitmeliyim? Ankara’ya yakın günü birlik gezilecek yerler listesinde en başa eklemeniz gereken Gölbaşı, Mogan Gölü ve Eymir Gölü’ne ev sahipliği yapıyor. Doğayla iç içe muhteşem göl manzarası eşliğinde harika bir gün geçirebileceğiniz Gölbaşı’na, Ankara şehir merkezinden yalnızca 18 dakikada ulaşılabiliyor.
Gölbaşı’nda ‘Tulumtaş Mağarası, Altınçanak Köyü, Beynam Atatürk Ormanları, Bağiçi Köyü, Bezirhane Kalesi ve Boyalık Nekropolü’ gibi gezilecek yerler; Kuş Gözlem Alanları gibi aktivite alanları bulunuyor.
31. Sülüklü Göl
Burası Neresi? Sülüklü Göl, Bolu’nun Mudurnu ilçesinde, Tavşansuyu Köyü sınırları içinde yer alıyor. Yaklaşık 300 yıl önce meydana gelen bir depremin heyelan yaratmasıyla oluşan Sülüklü Göl, eskiden fazlaca sülük barındırmasından dolayı bu isimle anılıyor. Muhteşem bir tabiata sahip olan göl ve çevresindeki 809 hektarlık alan, Sülüklü Göl Tabiat Parkı olarak devlet tarafından korunuyor. Ankara’dan ortalama 3,5 saate (270,6 km) Sülüklü Göl Tabiat Parkı’na ulaşabilirsiniz.
Neden Gitmeliyim? Ankara’ya yakın günübirlik gezilecek bir yer arıyorsanız Sülüklü Göl’ü tercih edebilirsiniz. Hatta bunun için düzenlenen sabah 08.00 çıkışlı olup; akşam 09.00’a kadar süren günübirlik Sülüklü Göl turlarına katılabilirsiniz. Doğasına ve havasına bayılacağınıza emin olduğum bu harika gölde, şehrin bilinen atmosferinden kurtulup, huzur ve keyif dolu bir gün geçirebilirsiniz.
Eğer Sülüklü Göl’de daha fazla vakit geçirmek isterseniz, tabiat parkı içindeki kamp alanlarında, kamp kurarak konaklayabilirsiniz. Baharda çuha, kardelen, ters laleler ve siklamenlerle süslenen gölün çevresinde yürüyüş yapıp, muhteşem manzaranın tadını çıkarmak için İlkbahar ve Sonbahar mevsimlerini tercih etmelisiniz.
Tavşansuyu Köyü, Mudurnu, Bolu
32. Çubuk Gölü
Burası Neresi? Bolu’nun Göynük ilçesinde yer alan Çubuk Gölü, etrafı çam ağaçlarıyla çevrelenmiş, harika manzaraya sahip doğal bir göldür. İlçenin 15 kilometre kuzeyinde yer alan 15 hektarlık alana sahip olan Çubuk Gölü’nün kenarında, yine aynı adla Çubukköy yer alıyor. Gölün derinliği ise 13 metre. Ankara ile arasında 242,5 kilometre mesafe olan Çubuk Gölü’ne ortalama 3-3,5 saate ulaşılabiliyor.
Neden Gitmeliyim? Tıpkı Sülüklü Göl gibi günübirlik gezip, vakit geçirebileceğiniz bir yer olan Çubuk Gölü’nü mutlaka görmelisiniz. Çubuk Gölü’nün etrafında, Aynalar adlı dizi çekimlerinde kullanılmak üzere inşa edilmiş ve dizi bittikten sonra kaldırılmayıp, göle bir hatıra olarak bırakılmış 7 adet yel değirmeni bulunuyor. Bu yel değirmenleri gölün hali hazırdaki manzarasının güzelliğini daha da arttırıyor.
Göl etrafında vakit geçirmek için iskeleler, piknik ve kamp alanları, bir restoran ve kafe bulunuyor. Ayrıca gölde tatları nefis, taptaze sazan balıkları ve alabalıklar çıkarılıp; dileyen kişilerin balık tutmasına izin veriliyor.
Çubukköy, Göynük, Bolu/Türkiye
33. Karagöl Yaylası
Burası Neresi? Karagöl Yaylası, Bolu’nun Mahdumlar ilçesinde, Taraklı bölgesinde, 1150 metrelik, yüksek bir konumda yer alıyor. Rize’nin en harika yerleri olan meşhur yaylalarını aratmayan güzelliğiyle dikkat çeken Karagöl Yaylası’nda, yürüyüş parkurları, kamp alanları gibi özel noktalar ve tabiat harikası bir göl yer alıyor. Ankara’ya yakın günübirlik gezilebilecek rotalardan biri olan Karagöl Yaylası’na ortalama 3,5-4 saatte (265,2 km) ulaşılabiliyor.
Neden Gitmeliyim? Fanatik bir doğaseverseniz, Karagöl Yaylası kaçırmak istemeyeceğiniz bir yer! Öyle ki yemyeşil vadisi, çamların süslediği ormanı ve el değmemiş doğasıyla Karagöl, Türkiye’nin cennet köşelerinden birini teşkil ediyor. Yaylada, doğa yürüyüşünden, pikniğe, kamptan, yamaç paraşütüne kadar birçok etkinlik gerçekleştirilebiliyor. En güzel dönemlerini yaz ve ilkbaharda yaşayan yaylada, yaz aylarında birçok festival düzenleniyor.
Bunun dışında, yaylaya gitmeden evvel tüm ihtiyaçlarınızı Taraklı’dan karşılamanız gerekiyor; çünkü yaylada herhangi bir tesis veya market bulunmuyor. Karagöl Yaylası’nda suyun dışında, elektrik gibi kaynaklar bulunmuyor.
Mahdumlar, Taraklı, Bolu
34. Gölcük Tabiat Parkı
Burası Neresi? Suni yollarla kurulmuş bir set gölü ve çevresinden oluşan Gölcük Tabiat Parkı, Bolu’nun 13 kilometre güneyinde yer alıyor. Ankaralılar için günübirlik gezi noktasında mükemmel bir kaçış noktası olan Gölcük Tabiat Parkı, muhteşem bir manzaraya ve yemyeşil bir doğaya ev sahipliği yapıyor. Gölcük Tabiat Parkı ile Ankara arasında ortalama 2-2,5 saatlik (199,7 km) bir mesafe bulunuyor.
Neden Gitmeliyim? Çam, köknar, gürgen, kayın ve karışık türde ağaç türleri ile kaplı Gölcük Tabiat Parkı, yalnızca Ankara değil; İstanbul’a da yakınlığı dolayısıyla, son dönemlerin en popüler doğal alanlarından biri oluyor. Abant’a benzer harika görüntüsüyle dikkat çeken gölün kıyısında, kır lokantası, kır gazinosu adıyla bir restoran, büfe, mescit kafeterya ve bungalov tipi konaklama tesisleri bulunuyor.
Gölcük Tabiat Parkı’nda gerçekleştirilen en popüler aktiviteler arasında sportif olta balıkçılığı, bisiklet turu, piknik, kamp ve fotoğrafçılık’ yer alıyor. Park alanına ,Bolu şehir merkezinden hareket eden Seben ve Kıbrısçık ilçe minibüsleri ve şehir içi ulaşım vasıtaları ile ulaşılabiliyor.
Gölcük Milli Parkı No: 587, 14030 Mesciler/Bolu
35. Gordion Antik Kenti
Burası Neresi? Ankara il merkezine 95,8 kilometrelik, yani ortalama 1-1,5 saatlik bir uzaklıkta yer alan Gordion Antik Kenti, Polatlı ilçesinde, Yassıhüyük bölgesinde bulunuyor. Dokuzuncu asırda Frigya’nın başkenti olan Gordion, günümüzde yapılan arkeolojik çalışmalarla ortaya çıkarılmış, Anadolu tarihine ışık tutan önemli bir antik kenttir. Öyle ki UNESCO Dünya Mirasları Geçici Listesi’ne alınmıştır.
Neden Gitmeliyim? Ankara’ya gitmişken yalnızca 1 saat uzağınızda yer alan Gordion Antik Kenti’ni, günübirlik gezi noktalarının arasına eklemelisiniz. Gordion Antik Kenti’nde ayrıca; Gordion Müzesi’ni Tümülüs ve Ören yerini gezebilir, Eski Tunç Devri’ne kadar uzanan değerli arkeolojik kalıntıları bir arada görebilirsiniz.
Kaçırmayın! Polatlı’ya kadar gitmişken, ilçede yer alan Dua Tepe Anıtı ve Kayabaşı Mozaiği gibi diğer turistik noktaları ziyaret etmeyi unutmayın!
Yassıhüyük, Polatlı, Ankara
Listemiz burada sona eriyor. Öneri ve görüşlerini aşağıdaki kutucuğa yorum yaparak bize iletebilir, içeriğimizi geliştiren kişi sen olabilirsin! Diğer yazılarımıza göz atmak istersin belki diye aşağıya bıraktık: