Belgrad’da Mutlaka Görülmesi Gereken 20 Tarihi Nokta

Belgrad’daki zamanınızı daha iyi değerlendirebilmeniz ve şehrin geçmişine tanıklık edebilmeniz için hazırladığımız Belgrad tarihi yerler listemizi inceleyerek seyahat rotanızı kolay bir şekilde çizebilirsiniz. 

Belgrad tarihi hakkında; Çoğu Avrupa şehri gibi Belgrad’ın da arkasında uzun bir geçmiş var. Burası Sırbistan‘ın başkenti ve en büyük şehridir. Sava ve Tuna nehirlerinin birleştiği yerdeki stratejik konumu, Doğu ile Batı Avrupa’nın kesişim noktasında olması nedeniyle 115 defa savaşmak zorunda kalmış ve 1521 senesinde Osmanlılar tarafından feth olunmuştur.

1867 yılında Belgrad, Türk himayesinden ayrılmış ve 1914 yılında Avusturya-Macaristan hakimiyetine girmiştir. 1918 yılına gelindiğine şehir, Yugoslavya’nın başkenti olmuştur. Alman işgali altında olan şehir, II. Dünya Savaşı sırasında Almanlar ve müttefikleri tarafından bombalanmıştır.

1990’lı yıllara gelindiğinde Belgrad halkı, Sırbistan Cumhurbaşkanı Slobodan Milošević’e  karşı güçlü bir direniş göstermiş ve barış yanlısı protestolara dahil olmuştur. 1999 yılına gelindiğinde NATO, Belgrad’ı bombalamış ve şehir büyük darbe almıştır. 2003 yılında kurulan Sırbistan’ın başkenti olan Belgrad, tarihi ve kültürel zenginlikleri sayesinde günümüzde Balkanlara giden ziyaretçilerin mutlaka uğradığı çok önemli destinasyonların başında gelmektedir.

Belgrad’ın en ünlüleri; Kuşkusuz Kalemegdan bölgesi Belgrad’ın en tarihi ve en ünlü noktalarının başında gelmektedir. Burası için kentin tarihi anlamdaki kilit noktası diyebiliriz. Aziz Sava Kilisesi ise Belgrad’ın Aya Sofyası olarak bilinmektedir ve gezi programına mutlaka dahil edilmesi gereken yerler arasında bulunmaktadır. Şehrin zafer simgelerinden biri olan Pobednik muhteşem manzarası ve tarihe ışık tutan bir yer olması

Belgrad gezi tavsiyesi; Belgrad’daki tarihi yerler için ortalama 3 günlük bir planlamanın yeterli olacağını düşünüyoruz. Daha fazlası çok fazla detaylı geziler için uygun olabilir ama standart bir gezgin için şehrin sıkıcı bir hal almasına neden olabilir.

Sırp halkının soğukkanlı olduğunu da unutmamak gerek. Bu nedenle fazla sıcak ve samimi tavırlar onları rahatsız edebilmekte ve ne yazık ki bu da ters tepmektedir. Buna dikkat etmekte fayda olduğunu düşünüyoruz. Bu arada özellikle dini mekanlarda fotoğraf çekmek genellikle ücretli olduğu için izin almadan fotoğraf çekmeye çalışmanız terslenmenize neden olabilir, bunu da aklınızdan çıkarmazsanız iyi olacaktır.

Müze kart; Öğrencilerin kullanabileceği ISIC Card, müzelere girişte ziyaretçilere avantajlar sağlamaktadır.

Antik Kentler, Tarihi Yürüyüş Alanları

1. Skadarlija Street

Skadarlija Street

Burası neresi? Belgrad’ın Old Town (Eski Şehir) bölgesinde yer alan Skadarlija Street, şehrin tarihi korunması için çabalanan önemli noktalarından biridir. Büyüleyici çeşmelerine, parke taşlarına, geçmişi hissettiren evlerine kadar birçok unsur burasını turistler için çok önemli bir cazibe merkezi haline getiriyor. Aslında burası 19. yüzyılda “Çingene Mahallesi” olarak biliniyordu ve geçmişi 1830’larda terk edilmiş siperlere Çingenelerin yerleşmesiyle başlamıştır. Bölge 1872 yılına kadar da bu isimle anılmıştır. Mahallenin adı bu tarihten sonra Avusturya-Macaristan işgali sırasında “The Rose Street” olarak sadece bir kere değiştirilmiştir.

Burada, dönemin önemli şairleri, Geç şair Dura Jaksic’in evinde Skadarlija akşamları için toplanmaktaydı ve bugün mahallede şairin bir anıtı bulunmaktadır. Ulusal Tiyatro’nun buraya çok yakın bir konumda bulunması 19. yüzyılın sonlarında ve 20. yüzyılın başlarında

1966 yılında yenilenmiş olan Skadarlija Mahallesi yasalarla koruma altına alınmıştır. Sokağın tepesine bir çeşme inşa edilmiş ve duvarları Skadarlija’nın tarihini tasvir eden duvarlarla boyanmıştır.

Neden gitmeliyim? Bu cadde sadece 400 metre uzunluğa sahip kısa bir caddedir ancak buna rağmen Belgrad’ın en ünlü caddesi olması ve etkileyici bohem havası nedeniyle mutlaka gidilip zaman geçirilmesi gereken yerler arasında bulunmaktadır. Osmanlı döneminin mimari özelliklerine göre parke taşlarla döşenen mahalle, hala bu şekilde bulunmakta ve bu da bölgeyi çok daha çekici kılmaktadır.

Kaçırmayın! Sırp mutfağını deneyimlemek için mahallede çok özel birkaç restoranı ziyaret edebilirsiniz. Özellikle Dva Jelena isimli restoranı mutlaka ziyaret etmenizi ve bölgenin yemek kültürünü yakından tanımanızı tavsiye ediyoruz. Restoranla ilgili detaylar ve iletişim bilgileri için burayı inceleyebilirsiniz.

Google Haritalar’da aç

Skadarska, Beograd, Sırbistan

2. Sremski Karlovci

Burası neresi? Tuna Nehri’nin hemen yanında yer alan ve kültürel öneme sahip anıtlar, rafine şarap imalathaneleri ve Barok binaların yer aldığı Sremski Karlovci, şirin sokaklarında keyifli bir yürüyüşe davet ediyor. Tarihsel anlamda, Kuzey Sırp bölgesi olan Voyvodina’nın siyasi ve kültürel anlamda başkenti kabul edilen şehir, kiliselere, müzelere ve çeşmelere ev sahipliği yapmaktadır.

Kasaba ilk olarak tarih sahnesine 1308 yılında “Karom” adıyla adım atmıştır. 1521 yılına kadar Karom’da bölgenin en soylu aileleri yaşamıştır. Bu tarihten sonra Osmanlı hakimiyetine geçen bölge 170 yıl boyunca bu durum değişmemiştir ve bu süre içinde şehir “Karlovci” olarak anılmaya başlanmıştır.

Neden gitmeliyim? Şehrin en eski yerleşim yerlerinden biri olan Sremski Karlovci, köklü geçmişi nedeniyle Belgrad tarihi hakkında gerçekleştirilen bir gezinin olmazsa olmaz destinasyonları arasında bulunmaktadır.

Google Haritalar’da aç

3. Knez Mihailova Sokak (Knez Mihailova Street)

Knez Mihailova Street

Burası neresi? Belgrad’ın ana caddesi olan Knez Mihailova Caddesi, Belgrad’ın en tarihi yerleri arasında bulunmaktadır. Burası aynı zamanda sizi doğrudan Kalemegdan’a götürmektedir. Uzunluğu 1 milden daha kısadır ve adını prens III. Mihailova’dan almaktadır.

Neden gitmeliyim? Bu cadde, çoğu 19. yüzyılın sonlarında inşa edilmiş olan çevresindeki tarihi binalarla hoş bir atmosfere sahiptir ve alışveriş yapmak için şehirdeki en keyifli durakların başında gelmektedir. Bu cadde şehrin nabzını hissetmek için en iyi yerdir.

Kaçırmayın! Bölgede birçok önemli yapı var ancak özellikle 1869 yılında inşa edilmiş olan, zamanının en modern otellerinden biri kabul edilen ve şu anda belediye kütüphanesine ev sahipliği yapan Srpska Kruna Hotel, 1835 yılından kalma bir kahve dükkanı olan Greca Kraljica,  özellikle es geçilmemesi ve şehirden ayrılmadan önce görülmesi gereken yapılardan.

Google Haritalar’da aç

4. Belgrad Cumhuriyet Meydanı (Trg Republike)

Trg Republike

Burası neresi? Muhtemelen şehrin en ünlü buluşma noktalarından en önemlisi olan Trg Republike, cafeler ve çağdaş restoranlarla Belgrad gezilecek yerler listenize mutlaka eklemeniz gereken bir meydan. Burası aynı zamanda Knez Mihajlova Caddesi’nin de başlangıç noktası olarak kabul edilmektedir.

Başkentin tam da kalbinde yer alan meydan, Ulusal Müze ve Ulusal Tiyatro gibi önemli tarihi binalara da ev sahipliği yapıyor. Muhtemelen etrafta at üzerinde tasvir edilmiş pek çok insanın heykelini göreceksiniz. Bunlardan en önemlisi ise 1882 yılında dikilen Prens Mihajlo heykelidir.

Neden gitmeliyim? Tarihi atmosferinin yanı sıra gerek dinlenebileceğiniz mekanları gerekse kültürel açıdan zenginliği ile Belgrad Cumhuriyet Meydanı, yerli halkın ve ziyaretçilerin her zaman favori noktalarından biri olmayı başarıyor.

Google Haritalar’da aç

Mimari Yapılar

5. Sırbistan Ulusal Meclis Binası (The National Assembly)

The National Assembly

Burası neresi? Şehir merkezinin hemen yanındaki geniş ve açık bir meydanda yer alan Ulusal Meclis, ülkenin siyasi faaliyetlerinin merkezi olarak hizmet vermektedir. Burası başkent Belgrad’ın simgesel yapılarından biri olarak kabul edilmektedir. 1936 yılında tamamlanan bu Neo-Rönesans ve Neo-Barok tarzındaki binanın gördüğü iki Balkan Savaşı, I. Dünya Savaşı ve 1929 Büyük Buhran nedeniyle yapımı tam 30 yıl sürmüştür. Yapı 2000 yılında ülkede çıkan isyanlarda ve yağmalarda da büyük zarar görmüştür ancak gene de Belgrad’ın en önemli tarihi yerleri arasındaki yerini korumaya devam etmektedir.

Binanın ilk projesi 1892 yılında mimar Konstantin Jovanović tarafından çizilmiştir. Tek taraflı yasama yerine iki meclis gerektiren yeni bir devlet anayasası nedeniyle proje teknik nedenlerle değiştirilmiştir. Sonraki süreçte projeyi Jovan İlkiç çizmeye başladı ancak 1917 yılında kendisinin ölümünden sonra projeyi oğlu Pavle İlkiç devralmıştır. Binanın yapımında en büyük katkı ise ana mimar Nikola Krasnov’a aittir. Kendisi gerek mimari detaylarda gerekse iç mekan tasarımında büyük çabalar harcamıştır.

Neden gitmeliyim? Ulusal Meclis Binası, geçmişten günümüze hizmet ettiği amacın öneminin yanı sıra, Yugoslav ve Sırp tarihindeki siyasi ve sosyal yaşamın en önemli olaylarının kanıtıdır. Ulusal Meclis Binası, mimari, kültürel, sanatsal ve tarihi değerleri nedeniyle 1984 yılından bu yana ulusal bir anıt olarak korunmaktadır.

Kaçırmayın! 1937 yılından kalma freskleri, ünlü heykelleri ve oldukça zarif mobilyaları görmek için düzenlenen keyif verici turlardan birine mutlaka katılmanızı öneriyoruz. Eğer bireysel olarak ziyaret etmek istiyorsanız Begrad Turizm Örgütü’ne başvurmanız gerekmektedir. Bu ziyaretler de her ayın ilk cumartesi günü gerçekleştirilmektedir.

Google Haritalar’da aç

Trg Nikole Pašića 13, Beograd 11000, Sırbistan

+381 11 3026100

Her gün 09.00-22.30 saatleri arasında grup turları düzenlenmektedir

6. Pobednik

Pobednik

Burası neresi? 1928 yılında inşa edilen bu anıt, Sırbistan ordusunun Osmanlı ve Avusturya-Macaristan’a karşı I. Dünya Savaşı sırasında kazandığı zaferi simgelemektedir. Ünlü heykeltıraş Ivan Mestrović’in eseri olan anıt, mimar Petar Bajalović tarafından tasarlanmıştır. Anıtın olduğu konum günde 5.000’den fazla ziyaretçiyi ağırlamaktadır. Çıplak bir adamın resmedildiği heykelin Avusturya yönüne kasıtlı olarak çevrilip çevrilmediği yönündeki tartışmalar hala devam etmektedir.

Neden gitmeliyim? Heykel bugün Belgrad’ın en popüler tarihi yerleri arasında bulunan Kalemegdan bölgesinde bulunmaktadır ve Sava ve Tuna nehirlerine bakan muhteşem bir manzaraya sahiptir. Belgrad’ın en tanınmış ve en fazla fotoğraflanan eserlerinden biri olması ve 1992 yılında ülkenin kültürel miraslarından kabul edildiği için bu anıtı kesinlikle ziyaret etmelisiniz.

Google Haritalar’da aç

Bulevar vojvode Bojovića, Beograd, Sırbistan

+381 64 4800888

7. Avala Kulesi (Avala Tower)

Avala Tower

Burası neresi? 1961 ile 1965 yılları arasında inşa edilen zamanının çok ötesinde bir tasarıma sahip olan Avala Kulesi, 1999 yılında NATO’nun Yugoslavya’yı bombalaması sırasında yıkılmış ve 21 Nisan 2010 yılında orijinalinden 2 metre daha yüksek bir şekilde yeniden inşa edilerek Balkanlardaki en yüksek telekomünikasyon kulesi olmuştur. Sırp mimar Uglijesa Bogunovic ve mühendis Slobodan Janjiç, projenin yapımından ve sağlıklı bir şekilde yürütülmesinden sorumluydu.

Gözlem güvertesine ve iki asansöre sahip olan üçgen yapıdaki kule, ülkenin gurur kaynağıydı. Kulenin yeniden inşası için yıkılışından 5 yıl sonra bağış kampanyaları yürütülmüştür. Belgrad’ın eteklerinde Avala Dağı’nda bulunan kule, sahip olduğu 206 metre yükseklikle Sırbistan’ın en yüksek 5. yapısı konumunda bulunmaktadır ve gözlem güvertesine çıkıldığında şehrin büyük bir kısmı ayaklarınızın altında görünmektedir.

Neden gitmeliyim? Kulenin tepesine çıkmak için bir süre asansör için sıra beklemek zorunda kalsanız da sonunda karşılaşacağınız muhteşem manzara kesinlikle buna değiyor. Aynı zamanda kuleye giderken kullanılan dağ yolu da insanın nefesini kesecek güzellikler sunuyor.

Kaçırmayın! Şehirde gerçekleştirilen turlarla veya kırmızı gezi otobüslerini kullanarak bu etkileyici kuleyi ziyaret edebilirsiniz. Bu arada yola çıkmadan önce havanın açık olduğundan emin olmanızda fayda var çünkü sisli veya bulutlu bir havada manzaranın büyük bir kısmını görmekten mahrum kalabilirsiniz.

Google Haritalar’da aç

Avala Dağı, Belgrad, Sırbistan

1 Kasım-31 Mart arasında 09.00-16.00, 1 Nisan-31 Ekim arasında 09.00-20.00

Yetişkinler için 300 RSD (yaklaşık 17₺), öğrenciler için 150 RSD (yaklaşık 8,5₺)

Saraylar

8. Kraliyet Sarayı (The Royal Palace)

The Royal Palace

Burası neresi? Halen Veliaht Prens İskender, eşi Catherine ve üç oğlunun resmi ikametgahı olan Kraliyet Sarayı, 1924-1929 yılları arasında Alexander Karadjordjeviç döneminde Bizans mimarisinin etkileriyle inşa edilmiştir. Sarayın inşasında ise Kraliyet Akademisi’nden mimarlar Zivojin Nikolic ve Nikolay Krassnoff görev almıştır. Nefes kesen mimari ve dekor, sarayın pek çok odasında, özellikle de Barok tarzında inşa edilen Mavi Konuk Odası’nda yoğun bir şekilde gözlenmektedir. Saray, Avala Dağı ve Koshutnjak Ormanı dahil Belgrad’ın muhteşem manzaralarını sunmaktadır.

Kraliyet Sarayı pergolalar, park terasları, yüzme havuzları gibi sosyal donatılarla çevrelenmiştir. Zemin katta resepsiyon bölümü bulunmaktadır ve etkileyici fresklerle dekore edilmiştir. Altın Misafir Odası (Palma Vecchio) ve Yemek Odası ise etkileyici ahşap oyma tavanlar bronz avizelerle Rönesans tarzında döşenmiştir. Bu odalarda aynı zamanda birçok önemli sanatçının tabloları ve Kraliyet koleksiyonlarından Rönesans sanatçısı Florentine Cassoni ve Rembrandt, Fromentin, Vouet, Poussin, Bourdou, Jakšić, Meštrović gibi çok önemli sanatçıların eserleri ile süslenmiştir. Saraydaki 35.000 kitabın bulunduğu kütüphane de aynı tarzda dekore edilmiştir. Sarayda bulunan kilise de ziyaretçilerin saraydan ayrılmadan önce görmesi gereken yerler arasında bulunmaktadır.

Neden Gitmeliyim? Saray, 8 Nisan 2014 yılında medya üyeleri ile düzenlenen ilk ziyaretin ardından ziyarete açılmıştır. Ziyaretçiler bu gezi esnasında tarih, sanat ve kültür üzerine çok etkileyici bir tura katılma fırsatını yakalamış olacak.

Google Haritalar’da aç

Bulevar kneza Aleksandra Karađorđevića, Beograd, Sırbistan

+381 11 3064000

Web sitesini ziyaret et

Cumartesi-pazar 10.30 ve 13.30’da rehberli turlar düzenlenmektedir. Fotoğraf çekilmesine izin verilmemektedir.

13€

Kaleler

9. Belgrad Kalesi (Kalemegdan)

Kalemegdan

Burası Neresi? Tuna ve Sava nehirlerine bakan Belgrad Kalesi, geçmişte şehri işgalcilerden korumak amacıyla inşa edilmiştir. Kalenin bulunduğu park ise Kalemegdan adıyla  bilinmektedir. Kalenin mimarisi mucizevi bir şekilde büyük oranda korunmuştur. Kale, Eski Şehir bölgesinde bulunmaktadır. Kalenin detaylı haritası için burayı tıklayabilirsiniz.

Kalenin tarihi 2. yüzyıla kadar dayanmaktadır. 16. yüzyılda tamamen yıkılan kale yeniden inşa edilmiş ve şehri korumaya devam ederek sembol yapılardan biri olmuştur. İlk olarak Romalılar tarafından inşa edilmiştir. Bölgeye Türkler tarafından verilen “Kalemegdan” ismi çok benimsenmiş sonrasında da burası aynı isimle anılmaya devam etmiştir.

Neden Gitmeliyim? Kalemegdan bölgesi Belgrad’ın en sembol yapılarından biridir. Burada Belgrad Kalesi’nin muhteşem görünümü ile mest olabilir, Tuna ve Sava nehirleriyle birleşen eşsiz Belgrad manzarasının tadını çıkarabilirsiniz. “Saat Kulesi(Sahat Kulesi)” , 18. yüzyılda yapılan “Roma Kuyusu“, “Damat Ali Paşa Türbesi“, “Askeri Müze” buraya geldiğinizde görebileceğiniz önemli unsurlardır. Kalemegdan aynı zamanda bir park yeri olarak da değerlendirildiğinden burada spor, yürüyüş, kitap okuma gibi çeşitli etkinlikleri de gerçekleştirmek mümkün olmaktadır.

Kaçırmayın! Kaleyi ziyaret ettiğiniz zaman kalenin kültürel ve tarihi önemini aktarmaya çalışan küçük ama çok özel müzeyi de mutlaka ziyaret etmenizi öneriyoruz. Kalenin yer altını ve zindanlarını ziyaret edebileceğiniz turları da değerlendirmenizde fayda olduğunu belirtelim.

Google Haritalar’da aç

+381 11 2633747

Kalemegdan’a giriş ücretsiz ancak Askeri Müze’yi ziyaret etmek için yetişkinlerden 200 RSD (yaklaşık 11₺), öğrencilerden 100 RSD (yaklaşık 5,5₺) ücret alınmaktadır.

Kalemegdan her gün ziyaret edilebilir ancak müze salı-perşembe günleri 10.00-17.00 arasında ziyaret edilebilir.

10. Semendire Kalesi (Smederevo Fortress)

Smederevo Fortress

Burası neresi? Smederevo Kalesi, Orta Çağ’da Sırbistan’ın geçici başkenti olan müstahkem şehir Smederevo’da bulunmaktadır. Kale, Despot Durad Brankovic’in emri ile 1427 ile 1430 yılları arasında inşa edilmiştir. Bundan 100 yıl sonra bölgenin Osmanlı İmaparatorluğu’na geçmesinin ardında kale daha da güçlendirilerek kullanılmıştır.

Neden gitmeliyim? Smederevo Kalesi, 1979 yılında Ulusal anlamda olağanüstü öneme sahip kültür anıtları listesine dahil edilmiştir. 2010 yılında ise Dünya Mirası Alanı’na alınmak üzere aday listeye dahil edilmiştir.

Google Haritalar’da aç

Smederevo, Sırbistan

+381 26 221724

Web sitesini ziyaret et

Her gün 08.00-20.00

Yetişkin bilet 120 RSD (yaklaşık 7₺), indirimli bilet ise 30 RSD (yaklaşık 4₺)

11. Gardos Kulesi (Gardos Tower)

Gardos Tower

Burası neresi? 1896 yılında inşa edilmiş olan Gardos Kulesi, eski veya Orta Çağ anıtlarıyla karşılaştırıldığında genç olmasına karşın en az onlar kadar etkileyici bir görünüme sahiptir ve kulenin daha önce inşa edilmiş bir kulenin kalıntıları üzerine inşa edildiği görülebilmektedir. Kule, 36 metre yüksekliğe sahiptir ve Milenyum Kulesi (Millenium Tower) ya da Janos Hunyadin Kulesi olarak da bilinmektedir. Janos Hunyadin’in kulenin bulunduğu noktada öldürülen bir Macar halk kahramanı olduğu rivayet edilmektedir. Macarların bölgedeki 1.000 yıllık hakimiyetini kutlamak adına inşa edilen beş kuleden biri olan ve imparatorluğun en güneyini temsil eden Gardos Kulesi, Belgrad’a 20 kilometre mesafede Zemun’da bulunmaktadır. Kule, zamanında Zemun itfaiyecileri tarafından kullanılmıştır.

Neden gitmeliyim? Kırmızı renkli tuğladan Gotik mimari unsurlara göre inşa edilmiş olan kule, görünümü ile sizi kendisine hayran bırakmayı başarıyor. Buraya özellikle gün batımı zamanında geldiğinizde karşılaşacağınız efsane manzara ise uzun süre zihninizi meşgul edecek kadar etkileyici. Bölgeye gitmek için 84 no’lu otobüsü kullanabileceğinizi de aklınızda tutmanızda fayda var.

Google Haritalar’da aç

Stairs, Beograd, Sırbistan
Her gün 11.00-18.00

200 RSD (yaklaşık 11₺)

Dini Yapılar

12. Meryem Ana Kilisesi (The Name of Mary Church)

The Name of Mary Church

Burası neresi? Şehrin tam kalbinde yer alan Meryem Ana Katolik Kilisesi, 72 metrelik etkileyici çan kulesi, Neo-Gotik süslemeleri ve karmaşık vitray pencereleri ile dikkat çekmektedir. Kilisenin bulunduğu noktada daha önce başka bir kilise bulunmaktaydı ancak Katolik nüfus bu kilisenin yanlış bir şekilde inşa edildiğini düşünmekteydi ve orijinal kilise 1719 yılında aynı kilisenin yerine inşa edilmiştir. 1742 yılında yıkılan kilisenin yerine yenisi inşa edilmiştir. Bu kilise de 1848 yılında Macaristan Devrimi sırasında yıkılmıştır. Mimar Georg Molnar herhangi bir ücret talebi olmadan 1892 yılında son olarak kiliseyi tasarladı ve kilise 1894 yılında tamamlandı.

Neden gitmeliyim? Gotik bir mimari ile inşa edilen kilise, bizce özellikle dış cephesindeki muazzam sanatsal dokunuşlar nedeniyle kesinlikle görülmesi gereken yerlerden biridir.

Google Haritalar’da aç

724 E. Bonita Caddesi, San Dimas, CA 91773

(909)599-1243

Web sitesini ziyaret et

Her gün 08.00-17.45

Ücretsiz

13. Ruzica Kilisesi (Ružica Church)

Ruzica Church

Burası neresi? Birçok yazıda bahsi geçen Ruzica Kilisesi, yeşilliklerle kaplı cephesi ve silahlardan yapılmış avizeleri ile ünlüdür. Burası bir Sırp Ortodoks kilisesi olarak hizmet vermektedir. Esas kilisenin geçmişi 15. yüzyıla kadar dayanmaktadır ve birkaç kez yıkılmış 1869 ve 1925 yıllarında yeniden inşa edilmiştir.

Despot hükümdar Stefan Lazareviç’in yaptırdığı ifade edilmektedir ve kale içinde Ružica, Cveta ve Marica ismindeki üç kız kardeşinin her birinin adına toplamda üç kilise inşa ettirmiştir. “Küçük Gül” anlamına gelen “Ruzica” isminin ise kiliseye çok yakıştığını ifade etmeliyiz.

Neden gitmeliyim? Ruzica Kilisesi, yeşillikler içindeki görünümü ile Belgrad kiliseleri arasında sıra dışı bir yapıya sahiptir ve en sevilen kiliselerden biri olarak kabul edilmektedir. Kilisede aynı zamanda ünlü Rus sanatçı Andrei Bicenko da dahil olmak üzere pek çok önemli sanatçıya ait freskler de bulunmaktadır.

Kaçırmayın! Top mühimmatlarından, askerlerin kılıçlarından ve tabancalardan dövülmüş meşhur avizeleri görmek için mağara benzeri odayı mutlaka görmenizi öneriyoruz.

Google Haritalar’da aç

+381 11 2630699

Her gün 07.00-18.00

Ücretsiz

14. Oplenac

Oplenac

Burası neresi? 1910 yılında tasarlanan kilise ve türbe, Oplenac’taki Karadordeviç hanedanının mensuplarının mezarlarına ev sahipliği yapmaktadır. Hanedanın 6 nesli buraya gömülmüştür ve toplamda 28 mezar bulunmaktadır ve bu mezarlardan 6 tanesi hükümdarlara aittir. Kilisenin yapımı Balkan Savaşları ve Avusturya-Macaristan istilaları nedeniyle ancak 1930 senesinde sonuçlandırılmıştır.

Neden gitmeliyiz? Bu etkileyici kilise, dini öneminin yanı sıra mozaiklerle dolu olmasıyla da ziyaretçilerin hayran olduğu yerlerden biri. Belirtildiği üzere kilisede toplamda 6 milyonun üzerinde mozaik parçası kullanılmıştır.

Google Haritalar’da aç

128-a USTANICKA, 11000, Belgrade (grad), Belgrade county, Sırbistan

+381 11 813882

Web sitesini ziyaret et

Ücretsiz, ancak dilerseniz küçük bir bağışta bulunabilirsiniz

15. Aziz Mark Kilisesi (Crkva Svetog Marka)

Crkva Svetog Marka

Burası neresi? Crkva Svetog Marka ya da St. Mark Katedrali, 1835 yılında ahşaptan yapılmış olan bir kilisenin bulunduğu noktada 1940 yılında antik Bizans teknikleri kullanılarak inşa edilmiştir. Şehrin kalbinde Tašmajdan mahallesinde park içinde bulunmaktadır ve adeta bir Orta Çağ kilisesini andırmaktadır. 1.115 metrekarelik bir alana sahiptir ve 2.000 kişi aynı anda ibadet edebilmektedir. Kilisenin bodrum katında çok sayıda önemli Sırp şahsiyetine ait kalıntıları içeren önemli bir bölüm bulunmaktadır. Kilisenin dış kısmında ise kiliseye adını veren havarinin adının olduğu bir mozaik bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? İç kısmı alışıldık bir kilise olsa da dış görünüşü itibariyle burası çok özel bir kilisedir. Özellikle dış cephesini fotoğraflamak ve detayları incelemek için ziyaret edilebilir.

Kaçırmayın! Kiliseye çok yakın bir konumda bulunan parlamento binasını da mutlaka ziyaret listenize eklemelisiniz.

Google Haritalar’da aç

Bulevar kralja Aleksandra 17, Beograd, Sırbistan

+381 11 3231940

Web sitesini ziyaret et

Ücretsiz

16. Aziz Sava Katedrali (Saint Sava Temple)

Saint Sava Temple

Burası neresi? Belgrad hakkında konuşulduğunda ilk akla gelen dini yapı olan Aziz Sava Katedrali, Sırplar tarafından çok önem verilen bir noktadır. Burası için “İkinci Aya Sofya” benzetmesi yapılmaktadır ve Neo Bizans mimarisi ile inşa edilmiştir. Osmanlı Paşası Sinan. Kilisenin olduğu yerde Aziz Sava’nın mezarının olduğu tahmin edilmektedir.

Kilise Belgrad’ın pek çok noktasından rahatlıkla görülebilen Viacar Platosu’nda yer almaktadır ve yanına ulaştığınızda sizi devasa büyüklükte bir kilise karşılamaktadır. Kilise 134 metre yüksekliğe sahip kubbesi ile arz-ı endam etmektedir ve kilisenin daha da heybetli görünmesi için kubbenin tepesinde 12 metre yüksekliğinde bir de hac bulunmaktadır. 2 katlı yapıda inşa edilmiştir ve 8.162 metrekarelik bir alana yayılmıştır. Kilisede aynı anda 10.000 kişi ibadet edebilmektedir.

Neden gitmeliyim? Aziz Sava Katedrali, dünyadaki en büyük Ortodoks binalarından ve kiliselerinden biri olduğu için bu binanın mutlaka görülmesi gerektiğini düşünüyoruz. Yalnız kilisenin şu anda restorasyon sürecinde olduğundan ziyaretiniz esnasında dıştan görünümü ve ziyarete açık olan hazine kısmıyla idare etmeniz gerekmektedir. Burayı ziyaret etmek için bir diğer sebep ise Sırbistan’ın en önemli Orta Çağ hükümdarı İmparator Dušan’ın türbesine ev sahipliği yapıyor

Kaçırmayın! Kiliseyi ziyarete geldiğinizde buraya çok yakın bir konumda, yürüme mesafesinde bulunan Nicola Tesla Müzesi’ni de mutlaka ziyaret etmenizi öneriyoruz. Bu arada kilisenin hemen arkasında Baron Wrangel’in gömülü olduğu Rus Ortodoks kilisesini de görülebilir.

Google Haritalar’da aç

Krušedolska 2a, Beograd, Sırbistan

+381 11 2432585

Web sitesini aç

17.00’a kadar ziyaret edilebilir

Ücretsiz

17. Aziz Petka Şapeli (Saint Petka’s Chapel)

Aziz Petka Sapeli

Burası neresi? Şapelin geçmişi 1331-1332 yılına dayanmaktadır. Günümüzdeki mevcut şapel ise Ruzica Kilisesi’nin hemen yanında 1937 yılında inşa edilmiştir. Kilisenin inşası sırasında gerçekleştirilen kazılarda, I. Dünya Savaşı’nda ölen Sırp askerlere ait kemikler bulunmuş ve bu kemikler Jaksic’in kulesinin altındaki bu amaca özel olarak inşa edilmiş olan askeri bir mezarlığa taşınmıştır.

1980’li yıllarda şapelin iç kısmında Djuro Radulovic tarafından yapılan mozaik çalışmaları kesinlikle bu ibadet mekanına bambaşka bir hava katmıştır.

Şapelin en önemli özelliği ise çok yakınında bulunan ve kutsal sayılan su kaynağıdır. Sırbistan’ın dört bir yanından her yıl binlerce insan ruhu yenilediği ve hastalıklardan arındırdığını (özellikle de yüzünü yıkayan kişilerin görme ile ilgili pek çok sorununa şifa bulduğunu) düşündüğü için bu sudan içmek için bu şapele ziyarete gelmektedir.

Neden gitmeliyim? Şapel oldukça küçük olmasına karşın manevi atmosferi oldukça yoğun olduğundan her yıl pek çok kişi ziyarete gelmektedir. Sizin de bu ibadet yerini ziyaret ederek bu havayı solumanızı tavsiye ediyoruz. Şifalı olduğu söylenen sudan şişelenmiş bir şekilde şapelin yanında bulabilirsiniz. Suları aldıktan sonra dilerseniz yanındaki yere gönlünüzden kopan bir bağışta da bulunabilirsiniz.

Google Haritalar’da aç

07.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir. İbadetin olduğu cumartesi, pazar ve pazartesi günleri saatlerde değişiklik olabilir.

Müzeler

18. Sırbistan Ulusal Müzesi (National Museum of Serbia)

National Museum of Serbia

Burası neresi? Ulaşım anlamında oldukça kolay bir konumda, Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Sırbistan Ulusal Müzesi, Belgrad tarihi hakkında detaylı bilgilere ulaşmak ve coğrafyanın geçmişine yolculuk yapmak için sizi davet ediyor.

Ulusal Müze, 10 Mayıs 1844 tarihinde Eğitim Bakanı Jovan Sterija Popoviç’in eserleri tek bir yerde toplanması ve gelecek nesillere aktarılabilmesi için Sırp Müzesi adıyla kurulmuştur. 1848 yılında müzeye ilk envanter girişi olmuş ve 79 ürün müzenin ilk sakinleri olmuştur. Müze kısa sürede Sırbistan tarihi hakkında önemli bir arşiv niteliği kazandı ve günümüzde görülmeye değer en özel müzelerin başında gelmektedir.

Neden gitmeliyim? Ulusal Müze, Sırp sanatı ve Sırp tarihi üzerine odaklanmıştır. Bu da burayı Belgrad’ın ünlü tarihi mekanları arasına sokmaktadır. Sergiler ülkenin sanatsal ve tarihsel gelişimini sanat eserleriyle zenginleştirilmiştir. Müzede aynı zamanda

Kaçırmayın! Müzede sergilenen 20. yüzyıl Yugoslav sanat galerileri kesinlikle zaman ayrılması gereken önemli sergiler arasında bulunmaktadır.

Google Haritalar’da aç

Trg republike 1а, Beograd 104303, Sırbistan

+381 60 8075020

Web sitesini ziyaret et

Salı, çarşamba, cuma ve pazar günü 10.00-18.00; perşembe ve cumartesi ise 12.00-20.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir. Pazartesi günleri müze ziyarete kapalıdır.

Kalıcı sergi için 300 RSD (yaklaşık 17₺). Her pazar 10.00-18.00 saatleri arasında ise kalıcı sergi ücretsiz bir şekilde ziyaret edilebilir.

19. Nicola Tesla Müzesi (Nicola Tesla Museum)

Nicola Tesla Museum

Burası neresi? Bir asırdan daha uzun bir süre önce Nicola Tesla elektriğe hayat vererek pek çok elektrikli cihazın insanlığın faydasına çalışmasının yolunu açmıştır. Nesiller sonra bu icatlar, Tesla elektrikli otomobili adını taşıyan bir aracın ortaya çıkmasına yol açacaktı.

Ocak 1943 tarihinde Nicola Tesla’nın ölümünden sonra kendisine ait mal varlığı, miras kalan yeğeni Sasa Kosanovic tarafından Belgrad’a gönderilerek devlete bağışlandı. Yugoslav Anayasası’nın 80. maddesi, 2. paragrafa dayanarak ve Hükümet Bilim ve Kültür Konseyi’nin önerisi ile Yugoslav Hükumeti, 5 Aralık 1952 tarihinde Nicola Tesla Müzesi’nin kurulmasını kararlaştırmıştır. Müzenin organizasyonu için ise Belgrad Üniversitesi Felsefe Fakültesi’nde profesör olan Veljko Korać atanmıştır.

Müze, 20 Ekim 1955 tarihinde halka açılmıştır. Açıldığı dönem Yugoslavya’daki ilk teknik müze olma özelliğine sahipti. Müzede 160.000’den fazla orijinal belge, 2.000’den fazla kitap, 1.200’den fazla teknik sergi, 1.500’den fazla fotoğraf ve 1.000’den fazla plan ve çizim sergilenmektedir.

Neden gitmeliyim? Bu müze, bilim tarihinde çok önemli bir yere sahip olan Nicola Tesla’nın kişisel ve orijinal mirasını koruyan tek müze olma özelliğini taşımaktadır. Ziyaretçiler müzede, Tesla’nın çizimlerine göre üretilen modelleri görme fırsatına sahip olmaktadır.

Google Haritalar’da aç

Krunska 51, Beograd 11000, Sırbistan

+381 11 2433886

Web sitesini ziyaret et

Salı-pazar 09.45-20.00, pazartesi ise kapalı

Rehberli tur ücreti 500 RSD (yaklaşık 28,5₺), 7 yaş altı ziyaretçiler ücretsiz ve ISIC kart sahipleri için 300 RSD (yaklaşık 17₺)

20. Prenses Ljubica’nın Konağı (Princess Ljubica’s Residence)

Princess Ljubica Residence

Burası neresi? Belgrad Müzesi himayesinde kalıcı ve geçici sergilerin düzenlendiği 19. yüzyılın en temsili yapılarından biri olan Prenses Ljubica’nin Konağı, 1829 yılında inşasına başlanarak 1831 yılında tamamlanmıştır. Osmanlı unsurlarını da içinde barındıran çağdaş Sırp stiline öncülük eden yapı, lise, devlet dairesi, yaşlılar için ev gibi çeşitli amaçlara da hizmet etmiş ve 1970 yılında binanın müze olarak kullanılmasının daha iyi bir fikir olacağı ortaya atılmıştır. 1. ve 2. katta kalıcı sergiler bulunurken, bodrum katta geçici sergilere yer verilmektedir.

Neden gitmeliyim? Ziyaretçiler bu konakta, Belgrad’ın günlük yaşamında sıklıkla karşılaşılan geçmiş dönemde çok fazla kullanılmış olan Osmanlı-Balkan mobilyalarını, özelllikle Neo-Barok tarzda tasarlanmış olan dekoratif unsurlara ait sergileri inceleme fırsatını yakalamaktadır.

Google Haritalar’da aç

Kneza Sime Markovića 8, Beograd 11000, Sırbistan

+381 11 2638264

Web sitesini ziyaret et

Her gün 10.00-17.00

Normal bilet 200 RSD (yaklaşık 11₺), İndirimli bilet 100 RSD (yaklaşık 5,5₺)

Belgrad gezisinde kullanabileceğiniz kartlar ve biletler

Belgrad Pass

Belgrad Pass nedir? Belgrad Pass, Belgrad’daki restoran, cafe, tekne gezileri ve barlardan indirimli bir şekilde faydalanmaya yarayan bir kart uygulamasıdır.

Nasıl temin edilir? Bu uygulamaya dahil olmak için buradan hesap açabilirsiniz.

Ücreti nedir? Üyelik açmak için herhangi bir ücret talep edilmiyor.

Kimler sahip olabilir? Herkes Belgrad Pass hesabı açarak indirimlerin tadını çıkarabilir.

Avantajları neler? Şehirdeki pek çok yeme içme ve eğlence mekanında indirimler kazanabilir ve QR kod kullanarak kolay bir şekilde ödeme yapma ayrıcalığına sahip olabilirsiniz.

Busplus Card

Busplus Card nedir? Busplus Card, Belgrad’da kullanabileceğiniz bir toplu taşıma ulaşım aracıdır.

Nasıl temin edilir? Bu kartı neredeyse bütün büfelerden ve gazete bayilerinden temin edebilir, gene aynı yöntemle kartınıza kredi yükleyebilirsiniz.

Ücreti nedir? Kartı şehirde bulunduğunuz süreyi göz önünde bulundurarak 1, 3 veya 5 günlük satın alabilirsiniz. 1 gün için 280 RSD(yaklaşık 16₺), 2 gün için 720 RSD (yaklaşık 40₺)

Kimler sahip olabilir? Bu kartı dileyen herkes edinebilmektedir.

Avantajları neler? Bu kart ile Belgrad’da otobüslere, tramvaylara ve banliyö trenlerine 90 dakika boyunca ücretsiz kullanmak mümkün olmaktadır. Kartla ilgili bütün detaylar için internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.

ISIC Card

ISIC Card nedir? ISIC Card uluslararası geçerliliği olan bir öğrenci kimlik kartıdır. İlk olarak 1953 yılında kullanılmaya başlanan bu kart günümüzde 130’dan fazla ülkede öğrencilere önemli avantajlar sunmaktadır.

Nasıl temin edilir? Sanal kart başvuruları sadece www.isic.org.tr adresi üzerinden yapılabilmektedir.

Ücreti nedir? 30₺

Kimler sahip olabilir? Öğrenci olan herkes bu karta başvurabilir

Avantajları neler? Otellerde indirimli konaklama, otobüslere ve demiryolu araçlarına indirimli binme, cafe ve restoranlarda avantajlı fiyatlar, etkinliklerden indirimli faydalanma ve müzelere ücretsiz giriş gibi pek çok avantaj sunmaktadır. Kartla ilgili bütün detaylar için ISIC Card Türkiye sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin