Amasra Yöresel Yemekler | 10 Lezzetli Yemek

Karadeniz ve Anadolu mutfağının harmanlandığı lezzetli sofralarıyla Amasra’nın renkli mutfağı karşınızda.

Birbirinden lezzetli yemeklerin sofralarda buluştuğu, balığından tatlısına parmak ısırtan lezzetleriyle hem gözlere hem de mideye hitap eden Bartın’ın ilçesi Amasra, keyifli sofralarıyla sizlerle. İşte sizler için hazırladığımız Amasra yöresel yemekler listemiz;

# Amasra Yöresel Yemekler

1. Amasra Salatası

amasra salatası

Amasra yöresel yemekler listemizin birinci sırasında yer alan meşhur salata, ilçeye has olduğu için ilçenin ismini almış. Turptan, domatese neredeyse 15 çeşit sebzenin yer aldığı bu oldukça karışık lezzet, sofraların orta yerini yerini alıyor. Salata o kadar çok çeşitli ki, tek başına bile doyurucu özelliğe sahip. Ancak Amasralılar meşhur salatalarını genellikle akşamları balık sofralarında yemeyi seviyor. Amasra’da yer alan pek çok balık restoranında şekilli biçimde sofraya gelen salatayı, size de afiyetle yemek düşüyor.

2. Amasra Pidesi

amasra pidesi

Amasra’nın kendine has, ismini taşıyan lezzetlerinden bir diğeri de meşhur pidesi. Bir nevi Karadeniz pidesi olan yemek, her çeşitte ve her şekilde yapılabiliyor. Kavurmalısından ıspanaklısına, çeşit çeşit bulabileceğiniz pideyi, Amasra’nın ilçe merkezinde neredeyse her sokakta bulabilirsiniz. Amasra’da pidenin ne kadar çok sevildiğini anlamanız içinse, günün her saatinde dolu olan meşhur pidecilerden anlayabilirsiniz.

3. Çöven Ekmeği

çöven ekmeği

Yöresel ekmekleri sevenlerdenseniz listemizin bu maddesini seveceğinizi düşünüyoruz. Amasra’nın meşhur ekmeği olan çöven ekmeği, kendine has pişme yöntemiyle bu ismi almış. Buğday unu, mısır unu ve arpa unu gibi zengin un çeşidiyle yapılan ekmek, yörenin çöven kabında pişirilerek hazır hale geliyor. Diğer ekmeklere nazaran daha uzun süre taze kalan ekmek, sofraların vazgeçilmez lezzetlerinden.

4. Balık

balık

Şöyle güzel bir sofrada, Amasra’nın tarihi ve doğal manzarasına karşı güzel bir akşam yemeği yemeyi kim istemez? Karadeniz’in hırçın denizlerinden çıkan mis gibi balıkların, Amasra salatasının yanında yer aldığı balıklar, sezonunda neredeyse her sofrada yer alıyor. Özellikle Amasra’nın sahil şeridinde yer alan ünlü balıkçılarda yiyebileceğiniz lezzetli balık sofraları, hoş bir sohbetle buluştuğunda daha da güzelleşiyor.

5. Bartın Mantısı

bartın mantısı

Mantının her halini sevenlerdenseniz Amasra yöresel yemekler listemizde yer alan meşhur Bartın mantısını da seveceğinizi düşünüyoruz. Elde açılan yufkaların içerisine dolma harcı gibi hazırlanan pirinçlerin doldurulduğu hamurlar, kapatıldıktan sonra fırında kızartılıyor. Üzerine mis gibi yoğurt dökerek yiyebileceğini Bartın mantısını, Amasra’nın ev yemekleri restoranlarında bulabilirsiniz.

6. Yumurtalı İspit

yumurtalı ispit

Besin değeri ve vitamin deposu ispit otuyla yapılan yumurtalı ispit yemeği, sabah kahvaltılarının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olarak Amasra sofralarında karşımıza çıkıyor. Temizlenip kavrulan ispit otunun üzerine atılan baharatlarla ve yumurtayla harika bir birleşim olan yemek, Amasra’da yiyebileceğiniz en güzel lezzetlerden biri.

Tatlılar

7. Ballı Yoğurt

ballı yoğurt

Amasra’ya gelenlerin mutlaka tadına baktığı ve hayran kaldığı tatlılardan ballı yoğurt, özellikle akşam yemeklerinden sonra mide rahatlattığı için tercih ediliyor. Balık sofralarının bitiminde gelen tatlı, manda yoğurdu ve balla yapılıyor. Üzerine çekilmiş ceviz ya da fındık dökülen tatlı, güzel bir çayın yanında da harika gidiyor.

8. Organik Reçeller

organik reçeller

Mutlaka her şehirde yer alan organik reçeller, Amasra’da da oldukça sevilen bir lezzet olduğu için, Amasra yöresel yemekler listemizde yerini alıyor. Köylü ablalarımızın kendi yetiştirdikleri meyve ve sebzelerden yaptığı organik reçeller, Amasra’nın çoğu noktasında yer alan pazar tezgahlarında yer alıyor. Patlıcan reçelinden, incir reçeline kadar çeşit çeşit reçeller bulabileceğiniz Amasra’da, sevdiklerinize de birer kavanoz reçel alabilirsiniz.

9.  Meyveli Kurabiye

meyveli kurabiye

Meyveli kurabiye sevenlerdenseniz, Amasra yöresel yemekler listemizde tam sizlik bir lezzet yer alıyor. Genellikle kuru üzümlü olarak yapılan meyveli kurabiyeler, isteğe göre farklı farklı meyvelerle de yapılabiliyor. Çay saatlerinin vazgeçilmez tatlısı meyveli kurabiyeyi, Amasra’da yer alan pek çok kafe ve pastahanede yiyebilirsiniz.

10. Kabak Burması

kabak burması

Amasra yöresel yemekler listemizin son maddesinde yer alan sevilen tatlı kabak burması,  elde açılan yufkaların içine çekilmiş ceviz ve rendelenmiş kabak koyulmasıyla yapılan tatlı, tepsiye burma şeklinde dizilerek pişiriliyor. Amasra’da yenilen şerbetli tatlıların en sevilenlerinden kabak burması, özellikle de düğün ve bayram gibi özel günler de misafirlere ikram ediliyor.

pin Sizler için hazırladığımız Amasra yöresel yemekler listemiz burada sona eriyoruz. Listemizi beğendiyseniz ve eklemek istediğiniz yerler var ise, aşağıdaki yorumlar kısmına yazarak bizimle paylaşabilirsiniz. 🙂

Yorum yapın

Bizi Takip Edin